100 sätt att rädda världen - nr. 9

9) Byt elbolag

Svensk el kommer fortfarande till viss del från kraftverk som drivs med fossila bränslen såsom kol och olja. Om utsläppen av växthusgaser ska minska måste detta få ett stopp nu. Ingen åtgärd är viktigare för klimatet än att snabbt få ur dessa farliga kraftverk från de nordiska systemet av elproduktion. Välj därför ett bolag som sysslar med förnybar el, t.ex. vatten, vind eller biobränseln, vilka naturen själva återskapar. Dessa har gemensamt att de inte ger något tillskott till kretsloppet av växthusgasen koldioxid.

Ni hörde killen; byt el om ni redan inte nu har ett bra bolag som förser er med förnybar el!

♣ 

Kommentarer
Postat av: Åsas formaliteter

Det här med vilket elbolag man väljer spelar nog större roll för miljön än många tror!

På rekobloggen finns länk till Elskling, där man kan jämföra elbolagen ur både miljösynpunkt och pris.

2008-08-03 @ 11:05:18
URL: http://www.heurling.com/blog
Postat av: Anna

Hejsan hej!



Jag stötte på en människa som sa att det är kört med vår jord. Det spelar ingen roll vad vi gör för det har redan gått för långt. Detta med hänvisning till att USA inte skrivit på Kyotoavtalet, länder i Asien utvecklas i snabb takt och ska ha allt vi i väst haft så länge utan en tanke på miljön samt att en del jordbrukskulturer inte har den senaste tekniken för sina odlingar.



Hamnar du sådana negativa tankar någon gång? Hur gör du för att se positiva utvecklingar i sådana situationer?



/Undrande Anna

2008-08-03 @ 12:27:56
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Åsas formaliteter: Tack för tipset! :) Jag tror precis som du att detta är superviktigt, och något man verkligen inte ska blunda för alls!



Anna: Självfallet hamnar jag i sådant tänk då och då; speciellt då man ser någon som ger blanka f-n i att tanka, vrål-kör om en jättesnabbt på 50-väg, fnyser åt att "ekologisk mat kostar så himla mycket mer" i affären och sedan lastar korgen full med folköl och chips innan kassan eller då folk skiter i att ta rätt på sitt skräp. Dessa är bara några av de grejor som gör mig frustrerad och förbannad, ledsen och orolig. Det jag brukar försöka tänka är att ingen kan göra allt, men att alla kan göra något - det är där man som liten privatperson kommer in i bilden.

Jag tror inte att det är kört för jorden. Än. Men jag tror att vi måste vakna upp och göra det nu, vi måste kämpa för att ett sådant dumdrtistigt land som USA ska skriva under Kyotoavtalet och vi får sluta köpa de senaste, trendigaste prylarna från Asien eftersom det är vår konsumtion som bidrar till deras producerande. Gällande jordbruk och bönder så är det bästa man kan göra att köpa ekoloigiskt eller närodlat så att deras produktion ökar och att bönderna på så vis ges vatten på kvarnen att ställa bättre och högre krav från myndigheter.



Blir du klokare?



Kramalin



2008-08-04 @ 06:14:22
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0