Biltvätt

Idag får bli en av de få gånger/år som vi faktiskt tvättar bilen. Det där är lite av ett miljödilemma för mig där jag tycker det är svårt att finna en balans. Man vill inte tvätta bilen för ofta eftersom hur man än gör så går det åt rätt sjuka mängder vatten. En pump är på G på landet så att man ska kunna skölja av lite damm och "lösare smuts" med havsvatten, men nu så här med sista tvättningen innan vintern så måste man ju tvätta den "riktigt". Även om man använder tvättsvampar som går att återanvända och miljömärkta produkter och försöker använda pytte-pyttelite vatten så bär det mig emot. MEN; det bär mig wemot ännu mer att köra runt med en bil som blivit rostig för att den aldrig tvättas och körs på norrländska vintervägar som till stor del saltas fortfarande vilket är som cancer på billack.

Moment 22, mina goda vänner!


Kommentarer
Postat av: Junitjej

Visst går det åt vatten till att tvätta bilen, men hur ofta tvättas den då? Man skulle ju kanske kunna samla upp allt regnvatten (det regnar ju en hel del i detta land), som man sedan kan använda till just biltvätt. Smart tips?

2008-08-10 @ 09:15:09
URL: http://junitjejen.se
Postat av: Malin Harju

Junitjej: Ett jättesmart tips med regnvatten! :) Nej, den tvättas ju inte alls ofta och det är så jag tänker. Men det bär liksom ändå emot på något vis. Men en rostig bil är ju farligare för miljön så av två onda ting...



/Malin

2008-08-10 @ 09:28:09
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Ylva

Men jag som trodde det var helt förkastligt att tvätta bilen hemma eller ute i naturen. Är det inte så att när man tvättar den i biltvätt så tas alla otäcka kemikalier som rinner av bilen omhand på något sätt?

Jag har ju gått och fnyst i smyg åt grannar som tvättar bilen på uppfarten!

2008-08-10 @ 16:06:36
URL: http://tyraslillabebis.blogspot.com
Postat av: Malin Harju

Ylva: Ska man tvätta med en massa kemikalier som är miljögiftgia som avfettning el. dyl. är det nog mycket bättre att stå inne i en GDS-hall (för jag tror stenhårt på GDS-hallar istället för maskinella biltvättar) men eftersom vi tvättar med schyssta grejor känns det bra att kunna stå hemmavid och inte betala pengar för det och på så vis nyttja resurser. Men jag vet inte, skulle helst inte vilja tvätta min bil! :S



/Malin

2008-08-11 @ 06:16:20
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Ylva

Malin: Ja gör-det-själv hall måste vara det bästa hela enkelt. Men är det bara det men sprutar på bilen när man tvättar som är miljöfarligt? Jag tänker på all skit som samlas på bilen, däcken, i motorn osv.

Jag tvättar nästan aldrig min bil, det är ju bara såå tråkigt! Nån gång på våren brukar det behövas efter allt slask.

2008-08-11 @ 07:47:28
URL: http://tyraslillabebis.blogspot.com
Postat av: Anna

Ja jag trodde också att det var skiten på bilen man inte ville få ner i grundvatten och i marken för de små som lever där??!



Tvättar man i en hall så renas vattnet, antar jag, och det bör väl vara bättre än att allt jox rinner ner i marken?



Jag antar också att vi är miljöskurkar när vi tvättar på grusplan trots att vi bara använder kallt ouppvärmt vatten. Jag håller däremot med om att det är sällan vi tvättar bilen.

2008-08-11 @ 09:25:06
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: rekobloggen

Så här står det på Håll Sverige Rents hemsida: "Tvättvatten från fordonstvättar består av både föroreningar som tvättas bort från bilen samt av kemikalier från bilvårdsmedel. De gifter som tvättas bort är t ex metaller som kadmium, zink, krom, nickel, bly och koppar. Och det frigörs även däckpartiklar, olja, bränslerester, vägmaterial och ftalater som har en hormonstörande verkan."



Så det bästa är att tvätta i en miljöanpassad biltvätt eller GDS-hall, de har rening och oljeavskiljning.

2008-08-11 @ 15:47:42
URL: http://rekobloggen.blogspot.com
Postat av: Malin Harju

rekobloggen: Tack så hemskt mycket! Då spelar det alltså ingen roll att man tvättar med miljövänliga produkter eftersom bilen i sig lossar saker naturen inte mår bra av. GDS-hallen nästa!

2008-08-12 @ 05:20:21
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0