Vårt kök

Vi ville göra köket ganska minimalistiskt och stilrent med en touch av Italien. Eftersom köket leder in till vardagsrummet med sin varma 50-talskänsla kände vi att det inte gjorde något att köket blev spartanskt och sparsmakat på färg.

     Direkt till höger då man kommer in i köket står en stor, tung piedestal med en lampa från Harjus, en silvermålad lotuslykta i porslin (present från min underbara mormor förra påsken!) och ett silvermålat äpple som är köpt på Myrra.

Till höger om piedestalen står en gammal braskamin som vi hittade i vårt uthus då vi flyttade in och som Johan då tog sig an med kamin-pasta. Nu är den svart och fin och tänder man blockljuset som står innuti så ser det ut som en brasa.

 På kaminen står en bröllopspresent från bästa C och N! En jättefin, handblåst skål från bergen i Atlanta...har satt ett värmeljus i och på kvällen då det skymmer blir det ett jättmysigt ljus från den!

    Matplasten består av ett gammalt klaffbord som Johan redan hade då vi blev sambos och 2 stora, vackra loppis-fyndade stolar som målats svarta med högblank färg! Klädseln på dynorna är fuskskinn från Olsson's tyger.

 På köksbordet står ett fat från Paradis verkstan (bröllopspresen från M och M) och på fatet ligger ett bergskristallhjärta (en av morgongåvorna från Johan ♥), ett lila stressägg från älskade morfar, ett vsart stenhjärta som jag köpt på Grön Gåva och två ägg i selenit från Kristallrummet.

 I det djupa burspråksfönstret står samma insyningsskydd som i sovrummet tillsammans med en lampa från Arac. Blomkrukorna är gjorda av gamla, kasserade bildäck och kommer från Village. Jag äslakr dem!!!

 I fönstret finns en blomhylla och på den trängs glastulpaner i olika färger från Signerat M här i stan. Vackra så det försmår då solljuset tränger in och skicka allsköns färger i hela köket!

    
I köket finns numera en underbar fondvägg med en tapet med björkskog. Älskar att den går i svart-vit-gråa färger, förhindrar ett plottrigt intryck. Framför den väggen står en skänk som är vitmålad med högblank färg och på den står 2 kakfat från Koziol och en svart vacker skål gjord av bambuträ som formpressats i Vietnam och sedan målats högblank.

 Vackra skålen med bananer är en gåva från "Pucca-syster" då vi gifte oss. Den är köpt i Stockholm men tillverkas av två unga, vietnamesiska bröder.

 I skänken (som kommer från Johan's mormor ursprungligen) finns alla pärmar med recept och otaliga kokböcker. Ser Ni vilken kokbok som fick hedersplatsen? ;)

 I en I.D skål från Röstrand trängs små ckoklad-godbitar från Green & Blacks! Mmm...

 Mellan skorstensmuren och skänken har Lotus sina skålar; en för vatten och en för mat.

 På en stor smideskrok från Indiska hänger ett förkläde vi fick i bröllopspresent tillsammans med pannlappar från IKEA, en i gummi från Claes Ohlsson och en grytvante från Marimekko, köpt på Bohag.
Uppe på fläkten står burkar från Rosendahl med favorittéerna i, köpa på Harjus, tillsammans med Barba-Mamma och Barba-Skön; tanken är att jag är Barba-Mamma som håller i en nappflaska eftersom jag jobbar med barn och att Johan är Barba-Skön eftersom han är konstnär!
På spisen finns en marmor-mortel jag fyndat på loppis tillsammans med en japansk té-kanna i gjutjärn, en julklapp till Johan från mig som jag köpt på Grön Gåva.



Skärbrädorna är en julklapp och kommer från Hemtex.

 Visst är likheten slående? ;)

 På en snurrbar bricka från IKEA står alla oljor, vinägers och dylikt som vi använder då vi lagar nat. Även här finns en saltstenslykta och bredvid den står en välsvarvad dam i äkta silver som fungerade som stämpel år Johan's farfarsfar då han hade färghandeln. Kannan i silver är från någon av Johan's släktingar och den gröna karaffen till vänster om ljuslyktan är från min mormorsmor och från 30-talet. I den döljer sig ljuvligt god citron-olivolja!
Notera också Jamie Oliver's Flavour Shaker; en oumbärlig hjälpreda och en perfekt bröllopspresent från S och M!

Kaklet är ett blått sjöstenskakel från Nordemans Jern.

 Till vänster om snurr-brickan står en massa glasvaser från Iittala som är gåvor både vid födelsedagar och bröllopet. I dem trängs de mest frekvent använda köksredskapen tillsammans med peppar, torkad och smulad chilifrukt, Sommarlängtan från Änga Gård och flingsalt. I ett fint dekorationsmålat snapsglas har vi tandpetare. Eftersom vi inte gillar snaps är det kul att kunna använda dem till andra saker!
I en liten Iittala-vas står ett gäng té-silar tillsammans med en antik sockertång, en loppis-fyndad tårtspade och några vindruvssaxar.

 Vårt kylskåp är inte lika cleant som övriga köket, gillar som att ha ordnat "kaos" någonstans! Alltifrån matlistor, foton och kom-ihåg-lappas hänger här. Dessutom är alla magneter presenter som alla påminner om fina människor som givit oss dem!

Hela vår lägenhet har djupa, härliga fönster med breda fönsterbrädor som släpper in mycket ljus men ändå utan direkt solljus. Gissa om blommorna gillar detta!
Köket är det rum som blev klart sist och vi är supernöjda, det blev precis "vi"!

Kommentarer
Postat av: Kattis

Det var ett väldigt stiligt kök!
Vi gjorde om vårt för några år sen men så skulle aldrig vårt kunna bli.
Ha det gott!

2008-03-16 @ 13:29:22
URL: http://kattis11.blogg.se
Postat av: Malin Harju

Kattis: Tack! :) Vi hade liksom aldrig fått till ett kök vi var nöjda med så det kändes viktigt att få till detta!
ha en toppenskön söndag! :)

2008-03-16 @ 13:53:18
Postat av: katriina

Såååå fint! älskar björktapeten!

2008-03-16 @ 16:49:08
Postat av: Malin Harju

katriina: Ja, visst är den cool?

2008-03-17 @ 05:29:50
Postat av: Sussie

Jag googlade 'stressägg' och hamnade bland annat hos dig :) vet du var man kan få tag på ett sådant lila stressägg som du har? :)

2012-01-01 @ 16:19:07
URL: http://hellosus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0