Övik - Paris tur och retur

Vi har som ni säkert redan förstått haft det alldeles underbart! Kommer inte att visa bilder, det känns för privat då det faktiskt var vår bröllopsresa, Jag visar en del av bilderna för att inlägget ska se och upplevas trevligare, men jag kommer att berätta en massa! Så håll till godo;

På onsdagen då vi landade på Charles de Gaulle så lyckades vi utan ett ord franska (jag hade liksom inte aktiverat den då) ta oss in till Rue Sibour och vårt hotell som så passande hette Hotel Sibour. Denna resa var en paketresa bokad av SAS så jag valde det hotell som först dök upp som såg OK ut, och det var detta. Det fungerade, vi bodde OK och lade alla pengar på annat. Sängen var jätteskön att sova i och vi hade toa och dusch. Kanon tyckte vi! Sen att sängen var 2 dm. för kort får långa farbrorn Johan och att man var tvungen att ha toadörren öppen för att kunna sitta på toan, det brydde vi oss inte om för vi var lyckliga ändå!
  
Vi checkade in och gjorde oss i ordning för att gå och käka. Rue Sibour är en tvärgata från den väldigt mycket mer livliga Boulevard du Sébastopol så vi höll oss längs mindre gater, boulevarden kändes lite för stor då. Hittade en jättemysig italiensk restaurang som hade fantastisk mat! Låg vid ett litet torg i slutet av en lite China-Towninspirerad gata som BARA sålde barnkläder. No kidding.

Tog oss sedan hem till hotellet (jag hade redan här väldigt ont i ländryggen och bäckenet) och stupade i säng. Det tar verkligen på att vara på resande fot!

På torsdagmorgon aktiverade jag min franska och det gjorde saken lättare. Jag mindes ju faktiskt! Gjorde mig förstådd sedan under återstående av resan och det kändes bra med tanke på att det var 8 år sedan jag slutade med den!
Tog en taxi ut till Louvren och strosade runt i den ofärdiga Jardins des Tuilier och kikade på lite statyer och såg både Eiffeltornet, Obelisken och Triumfbågen härifrån.
  
Då Louvren öppnade stod vi 5 meter bak i kön så vi kom in på en gång. Gjorde bort Mona Lisa med en gång, och det var smart för vi råkade gå in i den italienska delen vid ett annar tillfälle under dagen (det är lätt så på Louvren; att man råkar gå in i en helt annan del) och då var det så fullt att folk köade för att ens komma in i rummet.
Hon var vacker och faktiskt lite större än jag föreställt mig. Man har ju hört att hon ska vara så himla liten så jag hade nog tänkt mig typ ett vykort! :)
 
Gick sedan och njöt mer av den italienska delen med en massa vackra tavlor och skulpturer innan vi åt lunch inne på Louvren.
  
Efter att jag fått vila ryggen i sammanlagt en timme så var det dags för den egyptiska delen med alla krytpor, sarkofager och mumier. Oj, så jag äslakde den delen! Vad egypterna var tidiga i sin utveckling, snacka om att ligga hästlängder före! Man gick bara och gapade!
  
Tyckte sedan att vi hade tid kvar så vi tog en tur in på Objéts D'Art och kikade. Vilka vackra grejor det fanns där! Alltifrån handvävda gobelänger som mätte 8x10 m. till porslin, silver, guld och tenn, vaser, ljusstakar och byster.
 
Man blir alldeles matt då man ser hur mycket vackert det finns i världen.
Gick ut från Louvren och tog en tur längs Rue Rivoli. Gick in på HM och köpte 3 sjalar, en från deras Marrimekko bl.a. och sedan var vi nöjda för dagen. Sprang av en händelse på en alldeles underbar juice bar där man själv fick välja vilken frukt de skulle göra juice av! Tog varsin XL och bara njöt!
 
Försökte få en taxi tillbaka till hotellet och misslyckades totalt. Då en chaufför äntligen tog oss berättade han att det var en stor manifestation precis där vi bodde där ett arbetarparti protesterade mot de sociala klyftorna som finns. Sammantaget protesterade hela 700 000 fransmän runtom i Frankrike den dagen. Blev avsläppta en bit från hotellet men lyckades hitta till våran gata. Kom då mitt i demonstrationståget som var låångt. Till slut lyckades vi bryta oss igenom.

Utmattade av dagens bravader vilade vi en stund innan det blev middag på samma italienska krog som onsdagen. Det var inte helt lätt att vara vegetarian i Paris och vi hittade inget annat i närområdet som bjöd på något spännande.

På fredagen tog vi RER (pendeltåg) ut till Versailles och slottet.

Det vackraste stället jag varit på! Vi gick och kikade i kungafamiljens boning med sedan lockades vi ut i slottsträdgården av den vackra majsolen och där blev vi kvar. Vi åt både lunch och middag i parken och bara var tillsammans. Hittade en konstgjord sjö där vi satt och såg andra par strosa förbi, människor som hyrde ekor och rodde ut, ankor som badade och människor som var lyckliga.
  !
Vi kom inte hem förrän klockan var 19:30 den kvällen. Då var det skönt att ha ätit kan jag lova för innan klockan var nio sov vi som stockar båda två!

Lördagen tillbringades i de gamla judekvarteren i Le Marais. Som en blandning av Gamla Stan och Söder. Vackra gamla hus som verkligen berättade en historia varvat med gay-vänliga (regnbågsflaggor överallt) restauranger och barer och trendiga design- och vintagebutiker. Gjorde en hel del fynd i dessa kvarter, bl.a. en svart, oversize väska i äkta skinn för 30 €. Påminner mycket om en Bayswater från Mulberry, ett riktigt fynd med andra ord! Shoppade även en del sjalar för 1 € st. samt en vintageklänning. Dessa butiker var så proppfulla att det stod dörrvakter i entrén och stoppade folk då det var för många där inne. Då fick man vänta en stund så att ett gäng hann gå ut! Charmigt tycker jag!
Vi åt lunch på ett jättemysigt bageri; hembakt bröd med grillade, marinerade grönsaker på! 

Mmm...hittade sedan en mysig gata där vi shoppade lite presenter och minnen till oss själva, bl.a en klippbok vi ska göra om denna resa samt en tyg-tax till Krypet vårat!
Eftermiddagstéet intogs på en helt bedårande vegetarisk restaurang (ja, en del fanns det, men de växte inte på träd direkt!) i form av en chokladtårta och chai latte på sojamjölk!
Då vi kände oss nöjda med Le Marais tog vi Metron hem och tog igen oss lite och sedan gick vi på en närbelägen indisk kvarterskrog där jag åt det godaste naan-bröd mina smaklökar någonsin smakat! Perfekt gräddat och med beurre de l'ail (vitlökssmör) som gjorde det alldeles...GOTT!

Efter en mysig kväll och weekend var det så dags att checka ut på söndagen och bege oss mot Charles de Gaulle ånyo för att äntligen få landa på svensk mark. Japp, vi hade hemlängtan! Vi var borta alldeles perfekt lagom lång tid; allt kändes kul där med det var lika skönt att få komma hem!

Au revoir!


Kommentarer
Postat av: Susanne

Jag förstår att ni hade det fantastiskt. Jag blev också väldigt förtjust i Versailleslottet och framför allt trädgården. Musiken bidrog väldigt mycket till stämningen. Men vilket otroligt storhetsvansinne han hade den där Solkungen. Han beställde till och med gondoler som man bar från Venedig till den konstgjorde korsssjön. Och så byggde han Grand Trianon där han kunde träffa sina frillor, den rackaren.



Jag vill bara påminna om att Pippi faktiskt är storasyster åt Nietzsche, så det så! ;-)

2008-05-26 @ 13:28:03
Postat av: Malin Harju

Susanne: Jadu, Ludde-mannen trodde gott om sig själv! Helt sjukt att det bara låg en "liten" jaktstuga där innan!



Okej då, Pippi är väl också storasyster då! ;)



Massa kramar till er från en foglossnande kvinna och en snusande hund som ska få följa husse ut på landet ikväll och springa som en tok!

2008-05-26 @ 15:30:08
Postat av: Erika

Åh, du är hemma igen.

Så här härligt det ser ut, mycket att titta på och mycket att äta =)



Kram!

2008-05-26 @ 17:54:49
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Erika: Jepps, back on track! Det var så himla härligt, det blev verkligen precis som vi tänkt oss!



Kram på dig!

2008-05-27 @ 06:18:36
Postat av: Blissara

Så fint att få ta del av er resa, tack. Det verkar så fint och starkt och vackert, er kärlek!

Och jag blir lite rörig i huvudet, längtar otroligt efter att känna den sortens kärlek i mitt liv för just nu finns den inte här. Och jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att hitta den igen.

Såg du mitt mail?

Kram till snart-mamman..

2008-05-27 @ 10:26:02
URL: http://blissara.webblogg.se/
Postat av: Blissara

Ett förresten igen...

Det ska bli så tokigt intressant att höra en massa grejer om din graviditet! Jag har funderat en del på hur jag själv vill ha det en gång, med olika grejer och tror att vi tänker rätt lika.

2008-05-27 @ 10:27:22
URL: http://blissara.webblogg.se/
Postat av: Malin Harju

Blissara: Ska läsa mailen strax, har inte kollat än.



Att vi är lika har vi ju redan kommit på ju! ;)



Massa kramar!

2008-05-27 @ 14:55:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0