100 sätt att rädda världen - nr. 14

14) Fyll på.

I Sverige återvann vi 760 000 ton (!!!) förpackningar - det är mer än vad alla i Sverige väger tillsammans! Självfallet äär det toppen att återvinna, men det allra bästa vore att lägga naturens resurser och vår egna energi på andra saker än att först släpa hem en massa förpackningar för att nästan direkt gå med dem till återvinningsstationen.
Prata med din handlare eller ring/maila tillverkare och leverantörer och krävs fler refillförpackningar.

Jag håller med, det finns på tok för lite refill-produkter ute i handeln - inte ens bland de ekologiska produkterna finns refill som ett alternativ. Jag har i alla fall slutat ta plastpåsar till mindre mängder frukt och grönsaker som t.ex. en bananklase, avocados eller sötpotatis (som man oftast köper en av). Man sköljer ju liks denna typen av varor innan man tillagar och äter dem så det ger inte särskilt mycket att skydda dem med en plastpåse. Annat om man köper 20 äpplen el. dyl. men jag hoppas ni förstår min tanke?
En annan lösning (som också är extremt hållbar rent ekonomiskt) är att köpa hem större förpackningar. På så vis går man inte till återvinningen lika ofta.

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell.


 


Kommentarer
Postat av: Sandra

Men en sak har jag gått och funderat på länge-

Låt säga att jag köper en glasburk med lingonsylt. Äter upp sylten och behöver mer. Vad är egentligen bäst att köpa gången efter, en refill- plastförpackning att fylla på glasburken med, eller återvinna denna glasburk och istället köpa en ny glasburk som sen kan återvinnas osv. Refill eller glasburken, vilket kan vara bäst ur miljösynpunkt?



Du missade väl inte Oprahs eko- special igår? De berättade bland annat att det inte är vidare smart att återanvända en gammal vattenflaska (ur hälsosynpunkt) eftersom det är en engångs- förpackning. Sen börjar nämligen kemikalier läcka ut i vattnet. Istället bör man köpa en riktigt reusable, miljövänlig flaska som man kan fylla på flera gånger. Det är bättre för både hälsan och miljön=)

2008-09-05 @ 10:29:39
URL: http://soleii.devote.se
Postat av: Anna

Det är en fråga jag funderar på titt som tätt. Ja vilket tär mest på miljön egentligen? Glasburk eller plastkorv?



Vattenflaska har jag också tänkt på en del. En termin (högskola) skänkte Stora Stadens vatten- och energiföretag plastflaskor med en tryckt text på om varför kranvatten var ett bra val. Den använde jag länge. Sen gick korken sönder. Det bra är ju att alla sportaffärer säljer plastflaskor så det är bara att köpa en sådan om man inte längre köper flaskvatten i affären.



Idag handlade jag i min Lilla Stads nya ekologiska butik och allt där måste ju hällas över i burkar för sladdriga plast- och papperförpacknigar är inte så praktiskt i skåpen. Problemet: vi har inga burkar!!! Så nu måste vi börja skaffa bra och fina burkar till torrvaruskåpet.



Sen har jag en fråga om te. Finns det Earl Grey i lösvikt som är både ekologiskt och rättvisemärkt?? Jag letar i varje butik jag går in i men har inte sett det hittills?

2008-09-05 @ 12:11:41
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Sandra: Tyvärr missade jag Oprah eftersom jag jobbade. Ska se om man kan se hennes gamla avsnitt på internet på något vis, jag hade hemskt gärna sett det!



Jag kan ärligt talat inte svara på din fråga så jag gör ett inlägg av det och ser om någon av mina läsare kan! :)



Kramalin



Anna: Mysigt med ny ekologisk butik! :) Fynda gärna fina burkar på loppis eller second hand, det har vi gjort! :)



Jag har inte sett det på lösvikt, bara i påse. Vet att t.ex. Kung Markatta har både Fair Trade-märkt och ekologiskt Earl Gery på påse så det kan ju hända att de har i lösvikt också. Du får ligga på din mataffär om att hitta en återförsäljare av det och sedan ta hem!



2008-09-06 @ 07:11:12
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Sandra

Tack ska du ha, Malin:) Har undrat över det väldigt länge:)



Det är så bra med Oprah, ibland har hon sånna miljö- och feel- good- avsnitt. Som när hon pratade om The Secret.



Ha en fin dag!

/Kram Sandra

2008-09-06 @ 12:24:52
URL: http://soleii.devote.se
Postat av: Malin Harju

Sandra: Varsågod! :) Hoppas någon kan hjälpa oss bara!



Oprah är toppen, hon pratar ju som sagt ofta både om lagen om attraktion och om andra saker. Har t.ex. upptäckt Eckhart Tolle genom henne - en fantastiskt härlig författare som skriver om andliga saker!



Ha en toppen-söndag!

Kramalin

2008-09-07 @ 07:24:24
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0