Ubuntu-cola

Företaget Saturnus Beverages maila mig och hörde om jag var intresserade av att testa deras nya, Fair Trade-märkta cola Ubuntu. Jag som annars skyr cola som pesten har tackat ja. Egentligen bara för att stilla den nyfikenhet som uppstod eftersom det som gör att jag skyr "vanlig" cola är dels det i mina ögon farliga innehållet (att dricka något som tar bort rost på bilar eller förintar tänder på ett par dygn stämmer inte överens med min kosthållning i övrigt) samt att jag inte vill stötta ett multinationellt företag som the Coca Cola Company. Jag har sett Ubuntu-colan både på Barista och ICA samt att en del läsare tipsat om den och ställt frågor om den. Frågor jag dock inte kunnat svara på eftersom jag inte känt till den mer än till utseendet.


Ubuntu blir Sveriges första Rättvise-märkta cola. Sockret som används i colan kommer från sockerodlingar i Malawi och Zambia där odlarna ges en rättvisare ersättning för sitt arbete. Dessa Fair Trade/Rättvisemärkt-certifierade sockerodlare har en inkomst på sex gånger mer än den genomsnittliga inkomsten i länderna. Förutom en rättvisare ersättning får odlarna också en premie som de kan investera i det lokala samhället; exempelvis kan de tillsammans besluta att de vill finansiera en ny brunn till byn, en skola eller ge lokalbefolkningen tillgång till livsviktig medicin. Samtidigt får de möjlighet att bo i tegelhus och utbilda sina barn.
Utöver att använda Rättvise-märkt socker återinvesteras 15 % av vinsten från försäljningen av Ubuntu cola till de samhällen där odlingen och tillverkningen sker.

Namnet Ubuntu kommer från det afrikanska zuluspråkets ord för medmänsklighet och solidaritet och ska symbolisera att vi alla är beroende av varandra.

Tycker detta stämmer mer överens med den jag är så nu ska jag för första gången på flera år dricka cola! Självfallet kommer ett omdöme här på bloggen då colan kommit!




Kommentarer
Postat av: Anna Kittybloggarn

Åhå. Vad var det för cola jag såg för några veckor sedan då? Den kanske bara var kravmärkt eller så var det någon annan läsk.



Jag fick en känsla av att jag såg en rolig reklam för coca-cola i nån tidning....Typ att den innehåller bara naturliga saker.



Och jag undrar vad det är för farliga saker i cola? Inte kan det väl lyckas fräta ner en tand? Det är väl en gammal myt. Däremot är all läsk surt ph-mässigt och det är väl det som gör att rost kan försvinna. Tror jag. Vill man vara snäll mot magen kanske man inte ska dricka massa läsk av den anledningen?



Ketchup är ju en annan vara som man kan använda för att pusta upp tex mynt. Tippar på att det är syran där med.

2008-09-19 @ 08:39:44
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna Kittybloggarn: Jag tror att det kanske var just denna cola du såg, vad tror du?



Humor är ju den reklam för Coca Cola Light nu där man tillsatt vitaminer och grönt té-extrakt. Coca Cola är väl inte det första man skulle dricka för att få i sig nyttiga saker.



Jag har inga direkta fakta att gå på men det sägs ju att Coca Cola innehåller en massa skit + allt koffein det innehåller. Det ska ju tydligen även ha inehållit amfetamin tror jag det var till en början. Enligt min gamle kemi-lärare så fräter Coca Cola sönder en tand på endast några dygn. Det finns säkert en massa andra saker som också kan det men tydligen inte på samma korta tid. Hr dock inte testat då jag inte är sugen på att offra en tand. ;) Märk nu väl att detta gällde Coca Cola enligt honom, inte annan cola-dryck!

2008-09-19 @ 08:58:22
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Anna Kittybloggarn

Hehe, o den lärare jag hade på komvux som menade att det där om tanden var överdrivet. Jo det luriga med coca-cola är ju att koffeinet är dolt.



Mm, Coca-Cola company känns för stort nu...



Man kangöra ph-test själv hemma i köket med hjälp av rödbetsavkok. Det går säkert att googla rätt på. Det gjorde jag när jag läste kemi a på distans. Och det var en extrem parentes utan någon nytta säkert. :)

2008-09-19 @ 09:44:40
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna Kittybloggarn: Ha, ha, ja du ser! ;)



Spännande med eget ph-test, ska kolla upp det någon gång! :)



Kramalin

2008-09-19 @ 10:09:10
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Anna Kittybloggarn

O nu komjag på att tandläkaren i tv-reklamen säger att såväl kolsyrat vatten som läsk och juice är syrarika och gör att emaljen blir lite sårbar...

2008-09-19 @ 13:26:58
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna Kittybloggarn: Ja, syrliga saker samt saker med surt ph-värde kan ju orsaka erosioner. Använder man tandkräm med fluor i ska man gärna vänta 1 timme innan man borstar tänderna så man ätit något med syra i.

2008-09-19 @ 14:03:47
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Linda

det var den colan jag frågade dig om i somras :)

har testat den och tycker den är god!

2008-09-19 @ 17:23:56
URL: http://electricityscape.webblogg.se/
Postat av: Malin Harju

Linda: Misstänkte det! :) Kul att den var god, det ska bli spännande att testa den!

2008-09-20 @ 08:15:25
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0