Svar på frågorna;

Här kommer svaren på de frågor några av er ställde då jag var i fjällen på semester nu!

Hej Malin :-)

Jag undrar om du kan berätta lite mer om varför ni valt att inte låta vaccinera Leon. Hur vägde ni för- och nackdelar mot varandra? Vår Elna är tre månader nu och snart är det dags för första vaccineringen om vi följer programmet, så jag är tacksam för all hjälp jag kan få för att ta ställning till sprutorna.

Ha det bäst, kram
!



Vi beställde hem foldrar från Vidarkliniken i Järna samt pratade med homeopater och andra med alternativ syn i vår omgivning och blev stärkta genom det i vår tankegång.
Det vi känner främst är att många av de sjukdomar man vaccinerar mot inte längre finns (ja, jag vet att detta till stor del beror på att man utrotat dem med vaccin) och inte skulle få samma fäste i dagens samhälle eftersom vi, avgaser och föroreningar till trots, lever renare idag än för 100 år sedan. Det forskas mycket om vilka effekter vaccin kan ha på barn och några av de biverkningar som nämns är AD/HD, asbergers syndrom, autism, astma, kraftiga allergier mm. Dessutom har jag i dagarna upptäckt att det finns farligt natriumglutamat i vaccinet för MPR. Jag vet att vissa tycker att vi glider på ett bananskal som inte vaccinerar Leon och att han förmodligen inte kommer att bli sjuk i någon av dessa sjukdomar (trots att han är ovaccinerad) eftersom många barn är vaccinerade mot dem och på så vis får smittan inte så starkt fäste, men vi känner att det är ett val vi gjort och att alla är fria att fatta det val man vill.
Du är välkommen att maila om du undrar mer, länk till Vidarkliniken finns bland mina länkar under Övrigt. Vänta dig inget stöd eller råd från BVC, då blir jag förvånad, utan ställ in dig på att ta reda på detta själv.

All lycka till och hör som sagt gärna av dig igen om du undrar mer! :)


Kramalin

Hallojken! Jag undrar vad du har för åsikter och funderingar kring solslyddskrämer för både barn och vuxna? Vilka krämer som är bra och inte och varför?

I fjol somras skrev jag om detta här, här och här. Vi köpte Body Bloc från Derma Nova i somras och var supernöjda med den! Vet att Häslokraft tog hem den efter att jag tipsat om den, hoppas de gör det i sommar med. Man smörjer en gång på morgonen så har man skydd hela dagen. Leon ska även få en solkräm från Malvalin att kunna smörja extra vid eventuellt behov. Har även köpt de där shortsen och tröjan med SPF till honom samt en ekologisk solhatt med extra skydd för nacken. Vi fyndade även ett litet smart soltält utan långsidor och botten som man lätt kan spänna upp och lpta honom leka under eller ställa vagnen under. Ca. 200 :- gav vi för det! 

För att spinna vidare på solkrämer och annat - cerat! Finns det nåt bra cerat utan palmolja? Eller blir det till att göra eget?

Grön Gåva har ett par vårdande läppcerat utan palmolja; detta läpp/hudstick och detta bivax-stift som är en favorit hemma hos oss!

vet att detta är en personlig fråga som du inte kommer att svara på kanske, men hur träffade du din man? och hur längesen var det du började köpa ekologiskt? hur gammal är eran fina hund? vad lyssnar du helst på för musik?

Jag träffade Johan  för 8 år sedan på Statt här i Övik genom vår gemensamma vän S. Vi var båda intresserade av andra så vi blev bara de bästa vänner. Inte så bara kanske, men du förstår! Efter 1 år då jag flyttade upp till Umeå för att plugga insåg vi väl som att vi nog var rätt kära i varandra ändå så vi blev tillsammans den 6/9 2002. Sedan dess har vi allltid varit lyckliga, förmodligen för att vi kände varandra så väl då vi blev tillsammans! Gifte oss gjorde vi 8/4 2007.
 Vi började köpa ekologiskt för ca. 2 ½ år sedan efter en föreläsning av Tommy Svensson. Lotus fyller 4 år imorgon tisdag, den 21 april.  Vi hämtade honom i Umeå 15 juni 2005. Jag lyssnar gärna på keltisk musik, avslappningsmusik, Mont Mardié, Amy Winehouse, Duffy, Beth Hart, The Cranberries, Caroline af Ugglas, Duffy, Atharaxia, Sopor Aeternus och när Johan spelar gitarr eller då min bror sjunger för mig! :)

Du kanske har skrivit det tidigare men jag undrar hur länge du har tänkt vara hemma med Leon? Och kommer du tillbaka till din gamla arbetsplats efteråt (undrar av egoistiska skäl, haha, och hoppas på att Axel ska hinna få "jobba" med dig) eller kommer du att söka jobb närmare ert nya hem?

Jag kommer att börja jobba igen i augusti 2010 och då ska Johan vara hemma ½ år. Jag har önskat förflyttning men så länge det inte finns något ledigt där kommer jag tillbaka till er! :D

Hej Malin!
Jag undrar lite hur du ser på "problemet" när man blir bjuden på middag som inte är ekologiskt, eller som kanske innehåller oschyssta grejer som man inte vill äta, t ex tillsatser av olika slag. Jag är själv vegetarian, och skulle aldrig äta kött bara för att vara snäll om någon bjöd på middag, men jag känner att jag inte kan tacka nej till andra saker för att det inte känns schysst mot de som bjuder. Trots att det ibland känns som att man egentligen inte vill äta halvfabrikat osv. Självklart vet många jag känner om och delar mina ställningstaganden om att äta schysst mat, men de man inte känner så väl.. Äh förmodligen är detta världens lyxproblem, jag tänkte bara om du också hade varit med om det och har några kloka tankar?

kram/Annelie


Oj vilken bra (och svår!) fråga! Ja, det kanske är ett lyxproblem men ändå viktigt för oss som tänker så här. Håller med, det är på ett vis mer legitimt att vara vegetarian, även om många tyckte det var besvärligt då jag blev det för 8 år sedan. Vi känner så här just nu och med oss; vi äter så bra hemma att det är OK att äta "dåligt" borta. Jag försöker att inte tänka så mycket på vilka läskiga E-nummer som skulle kunna tänkas finnas i det jag sväljer. Vissa i vår omgivning är noga med detta, precis som vi, medan vissa fullständigt skiter i det och köper det billigaste alternativet och gärna light.
Dock kommer vi att ta med mat till Leon då folk ska vara barnvakt åt honom, dels för att det är smidig så slipper de komma på vad han ska äta för vegetariskt som skulle kunna passa, och för att vi inte är där och kan hindra honom från att (på sikt) få i sig en massa farliga saker, t.ex. godis med giftiga AZO-färger, saker med härdade fetter eller cancerogener.

En fundering som vi dock har är hur det blir den dag han väl ska börja på förskola; vad gör man för att förhindra att han får i sig skiten man serverar barnen där? Och ja, jag får skriva så eftersom jag jobbar på förskola och vet precis vad barnen får för ojästa bröd och ostar med extrationsbensin i.

Tack för alla frågor som faktiskt krävde att jag skulle fundera lite extra! :)



Kommentarer
Postat av: Marie

Hippihäxan skrev om det här tidigare, ang margarin på förskolan, och undrade lite hårdraget om hon kunde skicka med smör till sitt barn. Jag förstår ju att det inte skulle fungera om alla skickade med mat till just sina barn, men jag förstår mycket väl att man känner så. Kluvet.

2009-04-20 @ 09:19:48
Postat av: Lisa

Hej! Tack för svaret. Känner mig helt vilse i solkrämsdjungeln. Läste dina inlägg förra sommaren och var på väg att köpa Weledas, men sen blev det ju som det blev med den. Så det blev att sola försiktigt och eftersom F var så liten så satt vi mest i skuggan. Men nu då han springer runt så kan jag inte skydda honom med skugga mera, och inte mig själv heller. Därför måste vi ha en kräm som extra skydd. Jag önskar att du kunde berätta mer om just DermaNova BodyBloc och solkrämen som MalvaLin säljer. Vad de innehåller? Och varför du tänker använda den ena till Leon och den andra till dig? Hoppas att jag inte blir för tjatig nu, men jag tycker att det är så viktigt men svårt! Kramar!

2009-04-20 @ 10:41:33
URL: http://lmh.blogg.se/
Postat av: Nadia

Bara en liiiiten kommentar på något jag såg när jag snabbt ögnade igenom... tack och lov så är sgs alla föräldrar positiva till ekologisk mat på kooperativet där M går så en långsam förändring med införandet av allt fler ekoprodukter är igång! Det är kanske en fördel med kooperativ förskola. OM alla vill samma sak... :)

Men man ska definitivt ta upp det med personalen i köket oavsett skola så kan de föra önskan vidare osv! Jag har inte tagit upp smöret än men vi tar det pö om pö!

2009-04-20 @ 10:45:44
Postat av: anna

Tusen tack för svaret! Vi får se hur vi gör tillslut. kram!

2009-04-20 @ 10:55:23
URL: http://aleryd.wordpress.com/
Postat av: lisa

trevlig läsning! :) tack för ditt svar :)

2009-04-20 @ 11:48:17
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Amanda

Det är inte riskfritt att inte låta vaccinerna sina barn. Läs på ordentligt innan ni tar ett sådant beslut, och läs ÄVEN medicinska artiklar. Viktigt att man är välinformerad (vilket ni säkert var Malin).

2009-04-20 @ 21:03:56
Postat av: anna

Vi har bestämt oss för att låta vaccinera Elna, och det känns som att det är rätt beslut för oss. Inte minst eftersom vi reser ganska mycket och förhoppningsvis kommer fortsätta göra det, och alltså riskerar att utsätta oss för smitta som inte längre finns i Sverige.

2009-04-20 @ 22:15:35
URL: http://aleryd.wordpress.com/
Postat av: Malin Harju

Marie: Ja, det känns jättedrygt. Får se hur vi gör på sikt. Vet att Emelie hade samma dilemma.



Lisa: Jag kommer att använda båda på Leon. Body Bloc är en olja som snabbt sjunker in i huden och som, precis som dn från Malvalin, håller hela dagen. Varför jag vill komplettera med en kräm är att den är mindre sölig och lättare att ta med eftersom jag ändå inte vet hur vattenfast Body Bloc är på sikt under en hel dag i t.ex. ansiktet på Leon som man tvättar en massa.



Innehållet i den från Malvalin;

Sollotion SPF 24

För känslig hud. Med havtorn och oliv. Vattenfast.





Innehållsdeklaration INCI: Aqua, Glycerine Soja, Hydrogenated Palm

Glycerides
, Olea Europaea, Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride,

Glycerin, Titanium Dioxide, Polyglyceryl-3 Ricionoleate, Glyceryl Oleate,

Butyrospermum Parkii
, Buxus Chinensis, Oryzanol, Oenothera Biennis,

Macadamia Ternifolia, Hippophae Rhamnoides, Cera Alba, Glycyrrhiza Glabra

Root, Punica Granatum
, Magnesium Sulfate, Mica, Xanthan Gum, Stearic

Acid, Tocopherol, Parfum(Essential Oils), Limonene, Linalool, Citronellol.

* Från kontrollerade ekologiska odlingar



I min bibel Kanariefåglarna ryter står det att Body Bloc är ett effektivt skydd mot solen men helt utan kemikalier eller andra skadliga ämnen. Filter mot både UVA- och UVBstrålar.



Hoppas du känner dig mer hjälpt nu? Vi kör alltså på båda, oljan på morgonen vid tvättning och påklädning och krämen som komplement under dagen om man är på resande fot!



Kramalin



Nadia: Ja, det kan ju såklart vara en av fördelarna. Skönt att de anammar ert tänk!



anna: Varsågod! Gör det ni tycker känns rätt!



lisa: Varsågod! Kul att du gillade det!



Amanda: Det är absolut viktigt att alltid höra båda sidor innan man fattar egentligen alla sorters beslut, men kanske speciellt denna typ. Vi känner oss pålästa och trygga i vårt val! :)



anna: Det gör ni säkert rätt i. Jag och Johan reser inte nämvärt och skulle det i ett senare skede bli aktuellt får vi ta ställning till vårt beslut och eventuellt ompröva det då!



Skönt att ni kommit fram till ett beslut som känns rätt för er! Grattis! :)



Många kramar!





2009-04-21 @ 07:26:30
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0