Ceremonin

Det började med att alla gäster (vi blev mellan 65 och 70 st.) fick gå husesyn då de flesta inte hunnit se huset ännu. Under denna ½ timme vräkte regnet ner som spän i backen. Vi gick runt och försökte hjälpa folk hänga av sig alla blöta kläder (tur man har stort hus!) och hälsade alla välkomna!

Ceremonin började med att alla samlades under strålande sol (ja, man är väl tjenis med vädergudarna? ;) ) framför alla äppelträd och faddrarna hälsade välkommen. A och K började spela och sjunga "Det gåtfulla folket" av Olle Adolphsson och under tiden de gjorde det gick vi ut till dem innifrån huset.
Då musiken slutade läste jag och Johan tänkvärda ord om barn och dess uppfostran av Khalil Gibran, väldigt tänkvärt och begrundande. Efter det pratade faddrarna kring hans namn och varför han givits just dem.
Sedan gick vi tillsammans bort till lekplatsen vi har på tomten och planterade ett plommonträd där till Leons ära. Där ska det växa och ge frukt så länge Lyckobacken bebos av Harjuska familjen
Efter planteringen gav faddrarna oss likadana samiska armband som Maja Littmarck gjort åt oss, Leons är så pyttelitet så ni anar inte!
Som avslutning så spelades "Amazing grace" på en second hand-köpt tramporgel som stod under björkarna medan vi gick runt med Leon bland alla gästerna som då stod i ring runt om oss. Ända sedan Leon var liten har jag sjungit den då han varit ledsen och han blir alltid alldeles lugn av den. Kändes som ett passande avslut på ett fint välkomnande!

En alldeles perfekt ceremoni för hur vi tycker och tänker och det var väldigt stämningsfullt!


Kommentarer
Postat av: lisa

Nu fattar jag inte, har leon faddrar? :O, annars låter allt som en fin ceremoni!

2009-08-03 @ 11:43:02
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: vintageretroprinsessa

Låter alldeles förträffligt :)

2009-08-03 @ 21:48:19
URL: http://bambii.blogg.se/
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

lisa: Ja, han har två faddrar som ska finnas till hands för honom under livet. Ungefär som ganka tidens gudföräldrar.



vintageretroprinsessa: Tackar!

2009-08-04 @ 08:48:30
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Lisa

Wow vilken cermoni! Låter som en härlig fest.

2009-08-04 @ 13:51:11
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag har sagt det tidigare - väldigt fin cermoni! Den innehöll väldigt fina delar och kändes väl genomtänkt och personlig plus, vilket fantastiskt väder! Först kraftfullaste regnet jag upplevt på länge - sen gassande sol som glittrade i alla regndroppar som prydde allt som fanns i trädgården! :)

2009-08-11 @ 22:41:29
Postat av: Grönt är skönt

Hej!



Är också intresserad av ekologi i vardagen och hur vi kan leva mer etiskt och hållbart. Tycker du har en trevlig blogg!



Såg dock att du länkar till Littmarck. Vill bara tipsa om att hennes armband är allt annat än ekologiska! De tillverkas i Sydafrika. Dvs materialet skickas ända dit för tillverkning. När vi har en egen inhemsk tillverkning av denna typ av armband i landet! Läs denna intervju:

http://entrepreneursthlm.nu/inspiration/2-historik/55-majasamemode

Tror inte heller att det skinn hon använder är naturgarvat, vlket innebär påfrestningar på miljön. Vissa garverier erbjuder naturgarvat, men inte i alla de färger hon saluför. Slutligen anser jag också att hennes företag är oetiskt, eftersom hon så grovt utnyttjar den samiska kulturen i sin marknadsföring, genom att göra kraftfulla kopplingar mellan armbanden och samisk kultur. Med bl a samiska namn på produkterna och användande av ordet duodji. (Även om hon inte påstår att hennes armband ÄR sameslöjd, utan bara att materialet i hennes armband är detsamma som i den samiska slöjden, så är det himla fult gjort.) Hon har allt att vinna på att hennes produkter ses som naturliga, miljövänliga hantverksprodukter, på samma sätt som den äkta sameslöjden. Men hennes produkter har inte samma kvaliteter. I äkta sameslöjd används handgarvat, barkfärgat skinn och sentråd, vilket ger den unika miljö- och hantverksmässiga värden. När hon jämför sina armband med detta ägnar hon sig åt vad jag tror kallas rennommésnyltning inom jurdiken.



Hon säger i intervjun att hon vill hjälpa de fattiga i Sydafrika genom att lägga produktionen där. Men hon borde tänka mer på vår ursprungsbefolkning tycker jag, och inte utnyttja sameslöjden på detta sätt. Om hon nu är en etisk designer så skulle hon kunna hitta på något eget att tillverka. Frågan är också hur mycket hon betalar sina sydafrikanska arbetare... Jag skulle vilja uppmana alla som gillar hennes armband att köpa äkta sameslöjd istället. Vår samiska befolkning behöver också stöd för att kunna bibehålla sin kultur.

2009-08-14 @ 16:51:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0