Solidaritet mot svaga?

Fick en intressant kommentar på ett inlägg jag skrivit gällande att pandemi-vaccinet innehåller farliga ämnen, där någon tycker att det är "extremt oansvarigt att sprida sådan här desinformation på internet. Alla i riskgrupperna kan INTE vaccinera sig. Om alla andra gör det, upphör dock smittspridningen och de svagaste skyddas ändå. Det enda du ger uttryck för är egoism och total brist på solidaritet."

Skulle ni vaccinera er av solidariska skäl mot de svaga? Skulle ni gå emot allt ni tror på för att andra ska få hålla sig friska eller inte drabbas lika hårt trots att ni själva kanske blir dödsjuka eller era barn får men för livet?

Jag vet inte hur andra tänker men solidaritet (eftersom jag anklagas för att inte ha någon) i detta fall är väl att jag först tar hand om mitt hus och min familj innan jag tar han om omvärlden. Gör man inte så?

Med risk för att låta bitter (blir det av alla dumma mail och kommentarer som dyker upp ibland) så tror jag att kommentarslämnaren;

1) Inte har egen familj

och

2) Jobbar åt någon statlig instans.

Känn er fria att diskutera om ni vill! :)


Kommentarer
Postat av: Lisa

Mäh! Malin du ligger garanterat på topp 10 listan för mest solidaritet i Sverige. Det jobb du gör genom bloggen, att sprida ekolivet är väl solidaritet mot de svaga så det bara skriker om det. Skulle alla anamma din livsstil så skulle ju hela världen bli ett bättre ställe (särskilt för de svaga)!

2009-08-10 @ 12:29:40
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Lisa: Tack snälla du, jag blir alldeles rörd av dina fina rader!



Många kramar!

2009-08-11 @ 07:56:10
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Ika

Sedan vet jag inte hur solidariskt det är att medicinera med Tamiflu och liknande på bred front heller, då man redan nu hittar mätbara halter av läkemedlet utanför reningsverket. Läste att forskare redan oroar sig för att fåglarna kommer att komma i kontakt med Tamiflu, och att det på sikt kommer att leda till att det uppstår nya och ännu värre influensor (då nya influensavirus tydligen ofta utvecklas hos fåglar) som är resistenta mot virushämmande medicinering.



Jag tycker inte heller att den här hysterin kring den nya influensan är speciellt solidarisk. Sannolikt är den inte värre än vanliga influensor, sannolikt är det bara fler som smittas. kanske tycker folk att jag är cynisk nu, jag som inte ens tillhör riskgrupperna, men det kan ju faktiskt finnas en fördel i att stora delar av befolkningen drabbas och sedan får immunitt. Bland annat ahr det talats om att de som upplevt influensorna på 1940- och 1950-talen kan ha ett visst skydd mot den nya influensan. Influensavaccinering ger ett ganska kortvarigt skydd, och kroppen får ingen chans att bilda egna antikroppar.



Någonstans handlar det väl också om att vi så lätt tror att allt kan medicineras bort, helst redan på förhand. Jag är medveten om att det finns riskgrupper, jag är medveten om att det alltid finns människor som dör av vilken influensavåg som helst. Men för de allra flesta klan det kanske till och med vara hälsosamt att vara lite sjuk emellanåt.

2009-08-11 @ 09:14:07
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Lisa

Sanningen är bra fin ibland! ;-)

2009-08-11 @ 13:24:58
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com
Postat av: Carolina

Ja, jag håller då på dig iallafall. Kan omöjligt vara nyttigt att medicinera bort precis allting! och håller til punkt och prickar med sign:Ika också!

Hörde från en norsk barnmorska tex. att hon nästan aldrig längre förlöste någon utan epudral. Det är nog dit vi har kommit nu, att vi ska vara smärtfria och fullproppade med prepparat i alla lägen. Finns det något äkta kvar??



Tack för en toppen blogg, solidarisk och lärorik!

mvh Carolina

2009-08-11 @ 21:19:12
URL: http://ekomam.blogspot.com
Postat av: Nadia

Malin:

Att leva som du och din familj gör, försöka leva MED naturen, är stärkande för er och - via det ni gör och säger så stärker ni er omgivning rent fysiskt men också via att ni inspirerar andra att följa era exempel. I en dominoeffekt så påverkar ni och stärker hela världen!



Jag tycker att de som kommenterat ovan mig kommer med väldigt bra synpunkter! Känns oerhört gott och lovande inför framtiden!



Jag har träffat en sjuksköterska som sa att han enbart tyckte att de i riskgruppen, gamla och skröpliga plus lungsjuka, ska vaccinera sig mot svininfluensan. Han tror på att vi bör utsätta oss för influensor och låta kroppen stärka sig via detta samtidigt som vi tar hand om oss med bra mat, god sömn, tidig pension och lagom med motion. :)

Han sa också att det finns ett enormt ekonomiskt intresse i att vi vaccinerar oss, på flera sätt. Dels genom att förhindra en stor frånvaro på arbtesplatser = stort ekonomiskt bortfall för landets ekonomi, dels pga en hög belastning på sjukvården innebär stort kostnad för landets ekonomi direkt, men också för att de bakom vaccinet också är gynnade ekonomiskt av en massvaccinering. Kommer detta möjligen i spåret av den ekonomiska kraschen som världen råkat ut för nyligen, några har kommit på hur de kan tjäna stora summor pengar trots lågkonjuktur? Skräm världens befolkning till massvaccinering... och hamstring av Tamiflu och desinfektionsmedel och.... Och i spåret av detta försvagas vi allt mer och blir allt mer mottagliga för allt fler sjukodommar?

2009-08-11 @ 22:33:59
Postat av: Malin

solidaritet är väl att faktiskt nysa i armbågen, tvätta händerna och att STANNA HEMMA från jobbet när man blir sjuk. allt detta för att inte sprida smittan vidare...

2009-08-12 @ 00:50:16
URL: http://ekofin.blogg.se/
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Ika: Jag håller med och tror också att det är bra för kroppen att bygga upp ett eget immunförsvar. Denna influensa är säkerligen inte farligare än vilken rejäl influensa som helst, men fler kommer nu att kunna bli smittade. De i riskgruppen skulle kunna stryka med av en vanlig förkylning, i alla fall de jag har i min omgivning som befinner sig i riskzonen.



Lisa: Ja, verkligen! :)



Carolina: Åh tack snälla, så rart sagt! Och jag håller med, varken lite smärta (förlossning) eller en förkylning eller två har fullt friska människor i övrigt strykit med av.



Nadia: Tack snälla! :D



Tycker det låter fullt logiskt det som sjuksköterskan sa, och det bekräftat bara det jag spekulerat kring tidigare!



Malin: Absolut! Och ge f-n i att ränna runt i matbutiker och klämma på all frukt mm. Sånt gör mig hyper, folk som står och hostar över äpplena i flunsa-tider! Stanna hemma!



Kram på er alla! :)

2009-08-12 @ 08:06:38
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Jag önskar också att ALLA som tycker att vaccinera är det rätta och dem som känner att vaccinera INTE är det rätta, kunde respektera varandra för varandras beslut - för det är sannerligen ingen lätt fråga att ta beslut kring. Och att avgöra vem som gör rätt eller fel kan ingen avgöra utan det är upp till var och en. Tycker jag. Vi väljer att skydda våra barn på olika sätt - så ser i allafall jag på det. :) Och kritiskt granskande och ifrågasättande av allt anser jag är oerhört viktigt. För alla. På detta vis kanske vaccinerna utvecklas och blir bättre, vilket även gagnar dem som vill vaccinera!

2009-08-12 @ 11:13:02
Postat av: Susanne

Hej Malin!

Att vaccinera sig måste väl ändå vara var och ens eget beslut, nog för att det gärna får bli mer solidaritet i samhället, men vaccinering??? Däremot tycker jag svininfluensan har haussats upp så mycket i media att jag inte riktigt vet om jag ska vara orolig eller inte...? Är det något däremot som man skulle kunna uppmana till solidaritet för, är det antibiotikakurer, det gör mig riktigt, riktigt rädd att vi börjar bli resistenta mot det! Antibiotika verkar skrivas ut på slentrian för att folk inte kan stanna hemma en vecka från jobbet. Där tycker jag det kan vara befogat med solidaritet - om vi alla hjälps åt att inte använda antibiotika så vore det en riktigt insats för miljön och samhället!

Kram

Susanne

2009-08-12 @ 19:33:30
URL: http://e-beautyshop.com
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Nadia: Håller med, det tjänar ju även de som väljer att vaccinera på. Men ibland kan det ju vara så att man väljer att inte rota i saker och ting för man är rädd för vad man ska finna...



Susanne: Tror också stenhårt på att detta haussats upp på tok för mycket. Är folk rädda så kanske fler väljer att vaccinera och så slipper staten betala ut sjukersättning för folk som är hemma. Så enkelt tror jag det är!



Håller med, fler borde tänka solidariskt då det gäller miljön - det skulle vi alla tjäna på!



Många kramar!

2009-08-13 @ 07:14:01
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0