Natriumglutamat
Detta nyhetsbrev är rakt av kopierat från Utbildningscenter.se - Ett utbildningsföretag i tiden, och författat av Tommy Svensson.
Nyhetsbrev 1:
Natriumglutamat den magiska tillsatsen.
Trots att Livsmedelsverket anser att natriumglutamat är helt ofarligt, är det många människor i landet som är
allergiska. Nästan varje dag, träffar jag på personer som på ett eller annat sätt reagerar på ämnet, trots att det
ska vara helt naturligt enligt "expertisen" Många har också haft sina problem i många år, utan att förstått att det
var natriumglutamaten som var orsak till deras problem. Hur många människor är allergiska mot detta ämne,
utan att veta om det? Mörkertalet är säkert stort och personer som lider av migrän, bör nog vara först med att
ta bort detta från sin matsedel.
Natriumglutamat är en smakförstärkare som är mycket vanlig i det asiatiska köket. I Sverige anses det som ett
godkänt tillsatsämne och går även under beteckningen E621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som
framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Ämnet i sig smakar inget, men har en förmåga att lyfta fram
andra smaker. Vissa anser att natriumglutamat smakar umami, vilket är en femte smak vid sidan av de fyra
vanliga: salt, sött, surt och beskt. I Sverige finns natriumglutamat i t.ex. ofta i buljongtärningar, färdigmat,
kryddor, dressingar, oliver, färdigskalade räkor och kräftstjärtar, charkprodukter och snacks (chips).
Natriumglutamat är ett ämne som ganska många är överkänsliga mot, och kan bl.a. ge reaktioner som brukar
kallas Kinarestaurang-syndromen, Symptomen är illamående, huvudvärk och smärta i nacke och bröstkorg.
Japanska forskare har också upptäckt att Glutamaterna kan kristalliseras bakom ögat och på sikt ge skador på
Retinan. Andra problem som är vanliga är diarréer, halsbränna, rödaktiga utslag på hals och bröstkorg och
andningssvårigheter om man är astmatiker. Även stickningar i armar och ben förekommer, samt ökad risk för
anfall om man är epileptiker. På djurförsök har man även upptäckt att natriumglutamat kan ge förändrad
insulinproduktion.
I takt med att det blivit allt vanligare i maten, har det diskuterats om andra negativa effekter, och en del
forskare hävdar att det finns samband med en rad allvarliga skador på kroppen, men det råder delade
meningar här.
Finns att få tag på:
I Sverige har vi inte sett att det säljs rent till konsumenter i de vanliga svenska livsmedelskedjorna, men är
däremot en vanlig tillsats i livsmedelsindustrin, i färdiga kryddblandningar och buljong etc. Däremot finns det
att köpa i vissa asiatisk livsmedelsbutiker.
Kan ersättas med:
Natriumglutamat är ett helt onödigt ämne som kan uteslutas helt och kompenseras med mer av andra kryddor
och salt.
Låt oss föra krig mot ämnet!
Natriumglutamat används ofta av oseriösa företag, som vill få sin produkt att smaka mer utan att behöva
använda riktiga råvaror, eller för att höja smaken, så att vi luras att tro att produkten är godare än den är. Om
vi alla bojkottar ämnet, så hjälper vi många.
♣