Sojalecitin
Notera det understrukna om karragenan. Förstår ni nu varför jag bojottar Milko's eko-grädde (det gäller alltså inde bara Lidl's grädde) eftersom den innehåller det och istället köper konventionell grädde då jag inte har tillgång til Arla's eko-grädde som är fri från karragenan. Man kan ju undra varöfr konventionell grädde tjocknar utan karragenan men inte ekologisk?
Nyhetsbrev 4:
Är det bensin i den mat vi äter?
Tillsatser och främmande ämnen i den mat vi äter ökar dag för dag. Vi
konsumenter har tydligen lagt priset som första punkt, då det gäller vad som är
viktigast när vi handlar. Att sedan den billiga "maten" i stort sett består av
kemikalier eller konstgjorda ämnen tycks vi ta med en nypa salt.
Hur lågt kan ett företag sjunka då det gäller att "sälja billig mat". Ja ett exempel
är Lidl, den tyska matvarukedjan som de senaste åren envist försämrat
svenskens matinköp. Lidl´s vispgrädde är ett skrämmande exempel, där kvalitén
är så dålig att de varit tvungna att blanda i ett förtjockningsmedel i blasket så det
ska tjockna när det vispas. Det förtjockningsmedlet man använt är Karragenan
E407, som producera av en rödalg. Denna alg har och är mycket omdiskuterad
och tveksam främst för gravida.
Sveriges Konsumenter i Samverkan som är en organisation som värnar om ren
mat skriver om Lidl:Lidl spelar högt med konsumenternas hälsa
Lidl lurar oss konsumenter med tysk biff, som inte är salmonellatestadÄr huvudsaken att kunna sälja billig mat till intet ont anande konsumenter och
spela högt med deras hälsa? Redan den 14 mars hittade vi hos Lidl i Västervik
Guldgrytans utskurna biff producerad i Tyskland och blev misstänksamma.
Häromdagen avslöjade även Aftonbladet samma sak i artikeln Lågpriskött - ren
bluff och avslöjade tricket, att blanda färskt kött med lite "marinad", för att
kunna importera köttet som "köttberedning". Man hade tillsatt lite salt, socker,
vatten, hydroliyserat sojaprotein, natriumacetat, trinatriumcitrat, askorbinsyra
samt natriumaskorbat. Då slapp man genomgå lagstadgad salmonellakontroll. Så
lättlurade är myndigheterna inom EU och så smarta är de som ska tjäna pengar
på omedvetna konsumenter.
Att långsamt förgifta konsumenten för egen vinning skull, borde vara ett av de
grövsta brotten som finns. Men idag kan vi inte bevisa att de problem vi får på
äldre dar härrör från vad vi stoppade i oss tidigare i livet.
Dagligen stoppar de flesta av oss in mat i munnen som innehåller rester av
extrationsbensin. Frukostflingor, som producenten hävdar ska vara nyttig p.g.a.
den låga fetthalten, färdigmat, lättmargariner, chokladkakor, glass, vegetariska
rätter och hundratals andra produkter kan innehålla rester från
extrationsbensinet Hexan eller andra bensinlösningsmedel.
När det gäller fettsnåla flingor gjorda av vetegroddar t.ex. så minskar man
fetthalten med hjälp at detta ämne. Vid fettproduktion från växtriket används det
ofta för att dra ur oljan ur växten.
Ja listan på lösningsmedel som används i det vi äter kan göras lång. Tyvärr
händer det att våra livsmedel kommer i kontakt med lösningsmedel som
Aceton, Butan, Cyklohexan, Dibutyeter, Diklorfluormetan. Dietyleter,
Etylmetylketon, Heptan, Hexan, Isobutan, Metanol, Metylacetat, Metylenklorid,
Pentan, Petroleumeter, Propan, 1,1,2-Trikloretylen, Triklorfluormetan och
Toluen. Även när man sätter till smakämnen eller konstgjorda färgämnen till vår
mat är risken stor att något eller några av dessa lösningsmedel används. Flera av
dessa lösningsmedel anses cancerframkallande och det anses inte finnas någon
säker nivå där risken för canceruppkomst är noll.
Många av de produkter som tillverkas i Karlshamn och av Unilever (Bestfoods)
har varit i kontakt med det reaktiva ämnet Natriummetylat. Natriummetylat
ombildas vid tillverkningsprocessen till lösningsmedlet Metanol. Vanligast är
detta ämne i lättmargariner. Detta kan man ju undvika om man äter animaliska
fetter.
Både te och kaffe kan innehålla lösningsmedelsrester om bittra smakämnen
tagits bort med hjälp av Etylmetylketon, Metylenklorid, Metylacetat eller
Dikloretan.
Särskilt upprörande är att lösningsmedlet 2-nitropropan (2-NP), som finns långt
upp på cancerlistan används. Lösningsmedlet förekommer vid tillverkning av
konstgjorda chokladfetter. Tidigare har detta lösningsmedel används i
Karlshamn, men man var tvungen att byta ut det mot bensin när Sverige gick
med i EU. Leukemifall hos barn till anställda i Karlshamn kan ha samband med
2-NP då detta sprider sig i näringskedjan och genetiskt till nästa generation.
Detta lösningsmedel finns sannolikt kvar i billiga chokladprodukter från andra
länder, så var noga med ditt chokladinköp. Det finns många ekologiska
chokladsorter på marknaden där dessa ämnen är förbjudna.Bensin i sojaprodukter
Bensin (Extraktionsbensin, Hexan) är ett lösningsmedel som används flitigt
idag. Förutom i smak- och färgämnen kan bensinrester finnas i kokosfett,
avfettade vetegroddar, frön, proteinprodukter och mjöl. Bensin används också
vid framställning av matfetter, där bensinen drar ut oljan ur fröna.
Den största mängden bensin når oss sannolikt med sojaprodukter som sojaolja,
sojaprotein, sojalecitin etc. Sojalecitin är ett kapitel för sig. Hela sojaindustrin är
uppbyggd runt bensin. I princip mal man sojabönorna och blandar mjölet med
varmt vatten och bensin, för att dra ut vad man vill ha eller förändra egenskaper.
Sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin
är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling, varför just denna sojaprodukt
kan väntas innehålla högre bensinrester än andra sojaprodukter.
Livsmedelsverket lät för några år sedan analysera margariner. Det visade sig då
att flera av våra lättmargariner innehöll förhållandevis höga halter av bensin.
Företaget angav då att bensinen kom med sojalecitinet. Då lecitinet utgör en
liten andel av ett margarin måste halterna i lecitinet var mycket höga, för att nå
upp till nästan 1 mg/kg i margarinet, som då var fallet.
Ärendet väckte en rad obehagliga frågor från konsumenterna och mig veterligt
har Livsmedelsverket avstått från att själv göra fler analyser av bensin i svensk
mat.
Just sojalecitin är en ingrediens som är mycket vanlig, men ett litet råd till
läsarna av denna spalt, titta alltid på innehållsdeklarationen när du köper en vara
så inte sojalecitin eller annan sojaprodukt använts. Tag bort alla produkter med
sojalecitin så långt det är möjligt om ni vill ha ett friskare och gladare liv i
framtiden.Vad finns det i?
Sojalecitin används som emulgeringsmedel i allt från kakor och bröd, choklad
till lättmargariner och färdiglagad mat. Sojalecitin finns t.o.m. i viktväcktarmat,
vegetariska produkter och hälsokostpreparat.
Det finns tyvärr ingen redovisning av hur mycket bensin vi får i oss från alla
bensininnehållande livsmedel, än mindre den sammanlagda mängden av alla
andra lösningsmedel.
Som en avslutning på detta brev hoppas jag att ni sprider budskapet till alla era
vänner som helt ovetande om detta fortsätter handla på Lidl, steka i margariner,
brer Lätta eller annat kemikaliemargarin på mackan, är så rädd för fett att man
lagar mat med konstgjord grädde eller äter fettsnåla flingor för att de tror att de
är nyttigare.
"Ren mat" gjorda på naturliga råvaror är inte svåra att hitta, men tyvärr får man
nog vara beredd att betala lite mer. Men man slipper ju avgifter för läkarbesök,
dyra mediciner, karensdagar och minskad lön p.g.a. sjukskrivning om man är
rädd om sig och försöker leva ett liv fritt från kemikaliematen, så i slutänden är
jag säker på att det lönar sig.
♣
Ja och ekologisk grädde tjocknar ju bevisligen eftersom Milko gör den utan karragenan! Jag köper ju den hos KONSUM! Men de har även Arlas med karagenan i hyllan, så kan inte ICA ha BÅDA också??? Eller? Jag har en kompis som går på "fettdieten" och handlar på samma ICA som dig. Sa till honom igår att INTE köpa Arlas grädde som han köpt hittills utan köpa den konventionella så länge plus fråga efter Milkos KRAVmärkta grädde i butiken. Ni borde ju vara många som vill köpa den...
Nadia: Fast det är tvärtom, Arla's är utan karregenan och Milkos med.
Jo, jag har frågat men det var inte säkert att de skulle kunna ta hem den.
Jamen ujj snurr snurr vad jag snurrade ihop det, menade tvärtom! Men du, brorsan blev förbannad och hörde av sig till Milko för att höra varför? Och han fick till svar - för att då behöver de inte göra grädde lika ofta, det är ju en liten procedur med att rengöra kärlen extra från konventionell till ekologisk produktion osv ...
Men Arla gör ju både och.... dock hittar jag ofta den vanliga kravgrädden på ½ pris. Så det verkar som att de inte hinner sälja den. Detta trots att jag är inne och handlar ofta;) Men så nu har jag fyra paket köpta på ½pris i frysen, går ju att ha i matlagning.
Ville bjuda Mandus på en glass igår och MÅNGA av GBs glassar har numera enbart naturliga aromämnen, men de innehåller ju en massa annat fortfarande... bla karregenan..
Nadia: Men vilket jäkla svar! Ja, ja, de var ju ärliga i alla fall!
Ja, att inte tillverkare kan förstå att vi inte vill ha karragenan i? Vi gör egen glass numer, så himlans god!