Giftiga skor

Igår jeans - idag skor. Hur tänker detta sluta?

Naturskyddsföreningen har gjort ett test av 27 skor i plast och alla innehöll giftiga ämnen.



Bild lånad härifrån.

Man hittade både ftalater och tungmetaller i testsvaren, båda ämnen som påverkar människans fertilitet och kan göra oss sterila. När skorna är utjänade kastas de, bränns eller hamnar på soptippen. Under hela hanteringen av skor, från tillverkning till sopor, sprids kemikalier som påverkar människors hälsa, djur och natur. Till Sverige importeras varje år mer än 55 000 ton (!!!) skor – ni kan ju föreställa er mängden farliga kemikalier vi automatiskt får in på. I Sverige bränns oftast soporna. Vid fullständig och kontrollerad förbränning bryts giftiga organiska ämnen ned. Är förbränningen inte fullständig sprids de däremot i miljön.

Vissa typer av plast innehåller mjukgörare i form av ftalater. Tester på djur har visat att en del ftalater, som DBP och DEHP, kan orsaka missbildningar, nedsatt funktion på testiklar och minskad födelsevikt. Ftalater är inte kemiskt bundna till plasten utan avges till omgivningen. Vi får i oss dem främst genom inandning, men de kan också tas upp direkt genom huden.  Av de 27 testade skorna innehöll 17 ftalater – ett par, Ipagena glitter, tillverkat i Brasilien och inköpt i Sydafrika, nästan en fjärdedel av sin totalvikt. I alla skor som testats fanns också tungmetaller. Bly, kadmium och krom hittades i flera skor. I två skotyper fanns kvicksilver.  

– Flera skor innehåller anmärkningsvärt höga halter ftalater, mer än 10 procent av sin totalvikt, säger Frida Hök, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen, som också anser att mixen av kemikalier i skorna visar att plasten är av låg kvalitet.

Vissa tungmetaller kan eventuellt härledas till färger och endel kemikalier kan också vara rester från återanvänd plast.

Hos LoaEcoloco kan man köpa ytterskor till de små i vegetabiliskt garvat skinn från Kavat och innetofflor från Bellio med vegetabiliskt garvat skinn från Tärnsjö Garveri i Uppland. Bellios tofflor tillverkas sedan på Docksta Sko strax söder om Örnsköldsvik.
Vuxna som vill köpa ekologiska skor gör det lättast genom att besöka Blue Turtle. Där finner man alltifrån ballerinas, Mary Janes, tofflor, stövlar, Doc Martens-inspirerade kängor, boots, slip-inskor, flipflops, promenadskor och fin-skor. Jag har själv en walking-sko därifrån som förutom hundarna är min bästa vän då jag ger mig ut på promenader!

 


Kommentarer
Postat av: Johanna

Ja, det är ju helt galet vad vi har närmast vår hud. Jag köper nästan bara Kavats ekoskor till mina barn och de är faktiskt snygga.

2009-09-16 @ 09:23:28
URL: http://www.bellio.se/blog
Postat av: Johanna

Ska kolla in Blue Turtle nu genast, jag är ännu inte lika ekoklädd som mina barn!



2009-09-16 @ 09:24:30
URL: http://www.bellio.se/blog
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Johanna: Ja, de är ju jättefina! Och bra kvalitét på, vet det av erfarenhet från barnen på mitt jobb!

2009-09-17 @ 05:50:49
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Loa

Tur att det ändå finns så bra ekotofflor och ekoskor till barn :-)

Och tur att vi har Naturskyddsföreningen som fortsätter päminna oss om hur viktigt det är att hålla koll på det vi stoppar i oss och det vi sätter på oss.

2009-09-28 @ 22:02:48
URL: http://www.ecolocobloggen.blogspot.com
Postat av: Alicia



Riktigt intressant läsning. Så man får tacka för en informativ och inspirerande blogg!

2010-01-12 @ 10:18:38
URL: http://blakelivelysstil.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0