Önskeinlägg 3; veckohandling

Anna Kittybloggarn skrev och önskade ett inlägg om vår veckohandling. Hur ser en matlista ut, hur tänker vi då vi planerar inköp och hur tänker vi kring ekologiskt/närproducerat?

En typisk matlista skulle t.ex. kunna se ut som följande;

Morötter
Äpplen
Bananer
Gurka
Tomater
Sallad 
Spenat
Ruccola
Olivolja
Rapsolja
Bönor
Kikärtor
Pasta
Cous cous
Quinoa
Dinkeltunnbröd
Havremjölk
Ost
Bregott
Smör
Keso (gör ekologiskt sådant, snälla!!!)

Choklad
Turkisk youghurt
Persilja
Gul lök
Röd lök
Vitlök
Ägg
Avocado
Vitkål


Detta är några av de grejor vi har hemma och successivt fyller på varje vecka då vi handlar. Vi köper kanske inte quinoa varje gång, men ja...ni fattar.

Då vi planerar våra inköp skriver vi alltid upp vad vi ska äta kommande vecka. Vi försöker få in i alla fall en potatisdag, en pastadag, en risdag, en salladsdag, en soppdag, en quinoa/cous cous/bulgurdag och en pajdag. På så vis är det lättare att planera maten samt gör det enkelt att variera kosten. Har vi gäster så anpassas såklart matvalen efter det.
Under veckan skriver vi upp saker som ska handlas på en lapp på köksbänken allteftersom de tar slut. Därigenom är halva jobbet gjort då vi väl ska skriva handlingslista - då är det bara de saker vi alltid köper (frukt, grönsaker, färskvaror) samt de ingredienser som behövs till kommande middagar som ska präntas ner. Vi försöker också äta ur det vi redan har hemma, kanske lite överbliven cous cous i en kartong passar bra i bulgursalladen?

Gällande ekologiskt/närdproducerat tänker vi först och främst ekologiskt, sedan närproducerat/Fair Trade/Svenskt Sigill m.fl. Detta för att vi i första hand inte vill stoppa i oss gifter i form av besprutning och för att göra ett statement mot matproducenterna att ekologisk mat är det som främst föredras. Och det har ju hänt otroligt mycket, det är lite mat som inte går att få tag på ekologiskt nu! :) 
I nuläget köper vi allt som går att få tag på i matväg (och även då det gäller andra prylar) ekologiskt för att stötta dem som jobbar med det. Visst, vissa saker är snuskigt mycket dyrare, men de grejorna känns nästan ännu viktigare att köpa eftersom jag tycker det ger en fingervisning om hur mycket sämre de konventionella produkterna i vissa fall är. Kostar konventionellt odlad och framtagen saffran ~ 15 :- och ekologisk 47 :- så ryms det rätt mycket mer kvalitét i mellanskillnaden på priset. Förstår ni hur jag tänker? Man får ju faktiskt det man betalar för, och i vårt fall är det något vi valt att prioritera.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen; det är i många fall en prioriteringsfråga att "ta sig råd" att handla ekologiskt. Vi har varken mer eller mindre pengar än medel-Svensson. Jag tar ut 3 dagar föräldraledigt i veckan och Johan har valt att jobba 80 % för att kunna vara hemma med oss mer, men vi har också huslån, elräkningar, telefon och bredband. Men vi har valt att leva så här. Då får man kanske välja bort biobesök ett par gånger i månaden, krogbesök varje helg och hämtpizza på fredagen?

Hur tänker ni då ni handlar? Vad är viktigt för just er del?

Vi börjar vår veckohandling på Grön Gåva och det som inte finns där inhandlas på ICA. Det känns kul att kunna stötta en privat idkare samtidigt som Elisabeth ger en service och ett kunnande man inte kan få någon annanstans. Det uppskattas!

 


Kommentarer
Postat av: Veronika Ekstrand

Jag undrar hur ni gör med alla mål under dagen. Det som ni planerar som en pasta, ris, potatis med mera måltid är ju bara en av alla under dagen. Det jag tänker främst på är vad ni äter den andra stora måltiden (lunch eller middag/ kvällsmat)? Jag tycker själv det är svårt att planera in båda dessa, en går bra!

2009-09-24 @ 08:52:26
URL: http://eko.veronikaekstrand.se
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Veronika Ekstrand: Vi äter rester från gårdagens middag till lunch dagen efter. Smidigast så då man ändå står och gör mat liksom.



Vi öter frukost, något mellanmål på förmiddagen, lunch, något mellanmål på eftermiddagen, middag och något på kvällen.

2009-09-24 @ 10:01:41
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Beatrice

Vi har ett likartat upplägg med en inköpslista som fylls på efterhand. Vi har fasta matdagar, Mån=soppa, Tis=fisk, Ons=grönt, Tors=soppa, Fre=fisk, Lö=kyckling och Sö=kött. Vi storhandlar vanligtvis på torsdagar då vi ändå åker iväg och hämtar vår kasse med ekogrönsaker. Då har vi också med oss en fikakorg och åker till något fint ställe och fikar och diskutterar vad vi vill äta i veckan utifrån vad som fanns i denna veckas kasse. Efter det bär det iväg till Coop och där handlas det ekologiskt, rättvisemärkt och närproducerat så långt det går. I nödfall "giftodlat".



Vi avstår från chips, godis, kakor och liknande till förmån för ekologisk frukt mm. Visst det kostar mer men, precis som du Malin, vill vi skicka iväg signaler om att det här är den väg vi vill gå.



Under vissa perioder bestämmer vi oss också för att bara testa nya recept i några månader och det resulterar i många nya favoriträtter och mindre papper i testa-nya-rätter-pärmarna =)



Kul att läsa hur andra tänker.



Ha en riktigt skön helg, det är nära nu =)

2009-09-24 @ 10:47:10
Postat av: lisa

Ja hon på grön gåva är fantastiskt trevlig och söt! Nu är det ju inte jag som handlar utan mina föräldrar då jag bor hemma. Men mina föräldrar veckohandlar inte, utan handlar flera dagar i veckan istället, men vi har faktiskt börjat med att skriva då saker tar slut i alla fall litegrann, så glömmer man inget då man handlar!



och vi har börjat köpa lite mera ekologiskt :).

2009-09-24 @ 13:41:01
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: anna

Kul att få höra hur ni gör till vardags!



Vi tänker ganska likt när det gäller ekologi, matkvalité är nog det vi prioriterar högst i vår hushållsbudget. Vissa produkter (bananer, choklad, kaffe, te m.fl.) köper vi aldrig om de inte är fair trade, för oss är det viktigare än eko/kravmärkning. Som tur är går det ju ofta hand i hand, bra för miljön = bra för människan.



Tyvärr veckohandlar vi aldrig, bor på kort gångavstånd till ett fint litet ica och har ingen bil att köra till stormarknad med. Ganska mysigt att handla så, men ibland tröttnar jag på att springa och handla var och varannan dag. Är dessutom sjukt o-organiserade när det gäller att planera måltider och slänger oftast bara ihop något av det vi har hemma.



@Beatrice: Vad mysigt det låter med fikakorgen på väg till affären! Smart också, jag handlar sällan så dåliga saker som när blodsockret är lågt.

2009-09-24 @ 13:45:52
URL: http://aleryd.wordpress.com
Postat av: Petra

Det här var ett mycket intressant inlägg!

Kul att få veta hur andra tänker och agerar.

Vi brukar också veckohandla för att slippa stå varje kväll och komma på vad vi ska laga.

2009-09-24 @ 17:39:52
Postat av: lisa

Du är så fin på din pressbild.

2009-09-24 @ 21:15:37
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Malvalin

Vi tänker eko i allt. Och avstår ofta hellre än köper icke-eko. Vi är inte rika. Lever på en lön och en grymt dålig och ojämn föräldrapenning. Ekologiskt är godare på många sätt inte minst för samvetet. Jorden, människorna och djuren skonas lite mer.

2009-09-24 @ 21:23:46
URL: http://malvalin.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Beatrice: Men gud så trevligt upplägg med fikakorgen! :)

Och nu, nu är det helg! :)



lisa: Ja, Elisabeth är bäst! Kul att ni också köper mer ekologiskt, det gillar vi! ;)



anna: Ja, nu är det ju oftast så att KRAV-märkta produkter också är Fair Trade-märkta. Kaffe köper vi en sort som är både eko och Fair Trade, likaså bananer och choklad och té. Vi dricker inte kaffe själva mer har det hemma till gäster. :)



lisa: Tack vännen!



Malivalin: Precis så! Finns vissa varor inte eko så köps de inte. Och ja, det är godare på alla sätt och vis! :)



2009-09-25 @ 08:50:19
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Anna Kittybloggarn

Ja det är ju rätt likt som vi gör. Fast ni verkar vara lite flitigare på att laga varierad mat.



Jag är en smörgåsperson. Vad har ni på era smörgåsar? Jag försöker komma på roliga pålägg. Kanske är det helt enkelt så att jag glömmer bort att ha färska grönsaker på mackan?

2009-09-25 @ 14:50:37
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0