Vårigt grön ärtsoppa

I helgen som var blev det söndagslunch, innan bror med familj åkte vidare, i form av något så hederligt som ärtsoppa men med något så piffigt som pepparrotsgrädde som bokstavlig grädde på moset!

Vegetarisk ärtsoppa, 4 port.

500 gr. frysta ärtor *
2 grönsaksbuljontärningar/2 msk. grönsaksbuljongpulver *
vatten
1 ½ tsk. salt *
8 dl. vatten
1 tsk. svartpeppar *
3 msk. siktat dinkel * med ½ dl. rapsolja *

 

Häll ärtorna i en stor kastrull och smula/strö buljongen över. Täck med så pass mycket vatten att alla ärtor "simmar". Koka ca. 15 minuter.

Mixa ärtorna och buljongen med en stavmixer, salta och peppra. Häll på ytterligare 8 dl. vatten och vispa ihop. Vispa ut dinkelmjölet med oljan med gaffel i ett glas och vispa ut i soppan. Koka upp. Gör pepparrotsgrädden under tiden. Smaka av eventuellt av med mer salt & peppar.

 

 

Riv pepparroten, ca. 5 cm., fint på ett rivjärn. Hurra för att det fanns ekologisk pepparrot på ICA! Vispa sedan grädden ganska styv, gärna för hand då det inte tar många sekunder längre (jag lovar!!!) men är snällare mot miljön då ingen elektricitet används, och smaka av med salt (det finns eko-flingsalt från Maldon Sea Salt) och pepparrot.

 

S
ervera soppan med ett gott bröd till, vi tog ekologiskt lantbröd som vi bredde hemmagjort kryddsmör (smör, salt, vitlök, finriven parmesan & chiliflakes) på. In i ugnen på grill-värme ca. 5 min.

 

Leon hälsar att soppan var en alldeles utmärkt söndagslunch!

Smaklig måltid!

Malin ♣


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0