Egen falafel
Johan svängde ihop egen falafel till middagen i söndags medan jag satt och jobbade och den var tydligen busenkel att göra och alldeles förträffligt god så jag är bara tvungen att dela med mig av receptet!
Falafel, 2 pers.
400 gr. kokta kikärtor *
2 pressade vitlöksklyftor *
1 ägg *
2 msk. grönsaksfond (då det inte finns någon ekologisk eller tillsatsfri sådan använde vi soja *)
2 msk. finhackad, färsk koriander *
2 ½ msk. potatismjöl *
salt *
3 krm. spiskummin
10 dl. rapsolja till fritering
Myntasås som är god till;
2 dl. matlagningsyoughurt (vi tog Turkisk *)
1 msk. pressad limesaft *
4 msk. finhackad mynta *
Skölr ärtorna i kallt vatten. Kör dem i mixer och blanda sedan med vitök, ägg, soja och koriander. Tillsätt potatismjöl, salt och kummin.
Värm oljan i en stor kastrull. Oljan är tillräckligt varm att fritera i då en brödbit omedelbart blir gyllene. Rulla sedan små bollar av smeten och fritera dem gyllenbruna i någon minut.
Rör ut youghurten med lime och mynta och servera till.
Vi åt dem på tortillas *
tillsammans med gurka *, rödlök *, tomater *, ruccola * och salladsblad *. Hur gott som helst!
Receptet kommer från den här boken, skriven av Katarina Nordgren med foton av Tomas Södergren. En underbar bok som tyvärr inte säljs längre. :(
Malin ♣
gooooooooott! måste göra någon gång!
Lisa: Ja, det är galet gott!