Ny brillor the eco-style!

Jag har nu hux flux blivit med nya solglasögon! 100 % ekologiska, tillverkade av Mater-Bi, majsstärkelse, precis som jag skrev för ett tag sedan att jag efterlyste åt Leon.

 

Visst är de coola? :)

Jag är superförtjust, bloggar mer om dem efter påsk!



Vad tycker ni? Ska de flauntas in public eller förkastas? ;)

Malin ♣


Kommentarer
Postat av: Lisa

Varför är dem prickiga?

2010-04-01 @ 08:26:36
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com
Postat av: Lisa

ps. de var supercoola! =)

2010-04-01 @ 10:20:03
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com
Postat av: Nadia

Riktigt speciella! Jag undrar också om prickigheten!

2010-04-01 @ 21:10:26
Postat av: Belinda

Appropå plast, visst var det så att ni hade hittat påsar av fryspåsetyp gjorda av majsstärkelse? Var i så fall? För BioBag verkar ju inte göra sådana, och jag hittar inga liknande utan bara den där 'nedbrytbara' vanliga plasten.



Glad påsk!

2010-04-01 @ 21:48:55
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Lisa: Ja du, det får du snart veta! ;)



Nadia: Snart skingras dimman!



Belinda: Vi köpte dem på Jordklok, har du kollat där?

2010-04-05 @ 06:06:34
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Belinda

Jo, jag har kollat Jordklok och de hade bara de där i vanlig fossiloljeplast med en tillsats som gör att de löser upp sig efter 2 år. Som jag har förstått det delas plasten bara upp i småpartiklar, och dessa orsakar stor skada i haven då planktonätande djur får i sig dem och svälter ihjäl.

2010-04-05 @ 19:44:37
Postat av: Belinda

...men det gäller ju inte de soppåsar/säckar osv. som Jordklok säljer och som kommer från BioBag! Där är det ju fråga om plast av förnyelsebara råvaror, och jag har sett att vissa hävdar att det är det allra bästa, och 'renaste' märket! Men de gör ju inga 'fryspåsar'. Ibland känns det svårt att få tag i miljövänliga produkter :/

2010-04-05 @ 21:10:38
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Belinda: Men de fryspåsar vi har ska vara av det. Vi har ju dem hemma! Köpte dock dem för ca. 1 ½ år sedan och en stor laddning då vi liks köpte, så det kan ju hända att något ändrats i sortimentet? Det är blå pappförpackningar och de finns i 2, 3, och 5 liter. Biobags soppåsar har vi så det är inte från dem.

Kollade på Jordkloks hemsida nu och hittade dem inte. På förpackningen står det http://www.degradable.net/ så det ska vara om man kan gå via dem. Det vore intressant att få veta varför Jordklok slutade med dem. Här ska finnas kontaktuppgifter för Sverige så det ska vara att du mailar dem; http://www.degradable.net/where/index.shtml?country=sweden

Hör gärna av dig senare, mailadressen finns under bilden på äpplet. :D

2010-04-06 @ 05:41:15
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Belinda

Om man kollar degradable.net så står det där att påsarna är gjorda av vanlig fossilplast, men med två tillsatser. Den första är metallsalt, och den andra fördröjer nedbrytningen så att man kan använda plasten ett tag först. Här finns en intressant redogörelse för metallsaltet:



http://fakeplasticfish.com/2008/01/bittersweet-symphony-called-d2w/



och det verkar ju dels inte så kul att företaget försöker mörka exakt vad innehållet är, dels känns ju att “the commonly used transition metal compounds in commercial oxo-biodegradable plastics are manganese, iron, cobalt and nickel.” inte heller helt klockrent.



Vilken den fördröjande tillsatsen är har jag inte lyckats hitta.

2010-04-06 @ 20:04:42
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Belinda: Hm, otroligt intressant! Vi har slut på våra påsar om ett tag så jag måste till att ragga rätt på nya då så jag kommer att blogga om det jag i så fall hittar.



Tack för att du tog dig tid! :)

2010-04-07 @ 06:00:34
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Belinda

Jo, det är ofta lite spännande att upptäcka 'greenwashing' vilket jag tycker att det verkar vara fråga om i detta fall. Men jag vet inte, kanske är det bättre än vanliga påsar trots allt. Ska bli intressant att se om ni har bättre lycka än jag när det gäller påsar av förnyelsebar råvara, vi får hoppas! :)

2010-04-10 @ 19:57:29
Postat av: Belinda

Hittade lite mer i plastföljetången:



http://plastbloggen.blogg.se/category/bioplast.html



Där förklaras bland annat skillnaden mellan bio- och oxo- nedbrytbar plast. Annan intressant info är att en promille oxo-nedbrytbar plast som hamnar i återvinningen omöjliggör åtevinning, samt att



"Många biobaserade plaster är en kombination av förnybar- och fossil råvara till exempel MaterBi."



Självklart egentligen i och med att den innehåller en del samma polyester som används i tråd man syr igen operationssår för att slippa ta bort stygnen sedan.

2010-04-11 @ 21:35:50
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Belinda: Det känns som om de är bättre, men vad vet jag? Det ska bli spännande som sagt att se vad vi kan tänkas hitta då det väl är dags att hitta nya! :)

2010-04-12 @ 20:14:53
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0