Sofia-kaka med vaniljvisp

Det här enkla receptet på långpannekaka är så enkelt och så gott! Jag frågade direkt efter receptet då jag smakade den hos bästa C och sedan dess har alla som smakat den velat ha det!

Sofia-kaka, 20 bitar, 175 °

6 ägg *
9 dl. strösocker * eller 4 ½ dl. råsocker *
3 tsk. vaniljsocker *
300 gr. smält smör *
9 dl. siktat dinkel *

Vispa samman ägg och socker till en fluffig smet. Smält smöret. Vispa i vaniljsocker och mjöl och sist det smälta smöret. Häll upp i en långpanna (endera smord eller med bakplåtspapper) och garnera med valfria bär eller frukt. Jag har använt alltifrån eko-sylt (i brist på annat), äpplen (strö då gärna kanel/kardemumma över), jordgubbar, blåbär, hallon, vinbär, rabarber...variationerna är oändliga!

Grädda i mitten av ugnen ca. 30 min. Kolla kakan då och då för den ska inte få för mycket färg, ljus men ändå färdig yta som blir lite knäckigt seg och en precis perfekt gräddad mitt. Gräddas den för länge blir den torr och tråkig.

Skär i rutor, lite större om man t.ex. endast tänker äta dem med exempelvis vaniljvisp, och lite mindre om de ska få sällskap av andra kakor på fatet.



Kanske en smultronkaka passar så här i semestertider? :)

Vaniljvisp

3 äggulor *
3 msk. florsocker *
1 tsk. vaniljsocker *
3 dl. lättvispad grädde *

Vispa ihop gulorna med sockersorterna till ett gyllene, krämigt fluff. Vispa grädden lätt, som 'vanllig' vaniljvisp blir då man vispar den och blanda samman allt. Jag vispade några sekunder den färdiga vaniljvispen också för att vara säker på att allt blandats.

Malin ♣


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0