Sola säkert på eko-vis

Tidigare år har jag skrivit utförliga inlägg om solskydd, hur de funkar och vilka som är bra, mindre bra och rentav dåliga. Här kan ni själva kolla upp det vi tidigare publicerat eftersom jag i år kommer att göra på ett annat vis. Det blir nämligen rätt mycket samma lika, det är samma solskydd som underkänns eko-mässigt och det är samma som rekommenderas. Dessutom har många redan skrivit om det, bl.a. Ekomamman i detta inlägg och då blir det så tradigt att upprepa allt då det tas från samma urspungskälla/or.

Hemma här så använder vi oss av två solskydd; den första är Suntan lotion från Eco cosmetics med havtorn och oliv som har ett solskydd på 24 (denna tub är oöppnad från ifjol och jag ser att de i år har på SPF 25 så de måste ha ökat på lite). Det är inte testat på djur, certifierat av Eco Cert och godkänt av Vegan. Dessutom är det vattenresistent. Finns med SPF från 10 till 30.

 

Vi fick våra av fina Malvalin ifjol men de finns också att köpa på bl.a. Jordklok.

Denna är en fet solkräm som dock är alldeles underbar att smörja in på huden. Man blir alldeles vit och tänkte varje gång "hur ska jag kunna få in det här i huden" men i ett nafs så är det insmort och huden är kladdfri!½ Den doftar svagt, svagt av citron och lime.
Då denna har högre solskydd använder vi denna nu i början då huden är extra känslig, sedan kommer den att få följa med i blöjväskan!

Nummer 2 som vi använder är med solksydd 20 och smörjs endast i en gång per dag. Så heter den också Only once a day bloc. Denna oljeliknande gel använde vi hela förra sommaren på Leon och han blev ALDRIG det minsta solbränd. (Vi hade den också och blev heller inte det, men det är ju barnen som är viktigast eftersom de inte aktivt söker skugga på samma sätt som vi.)

 

Denna kommer från NovaDulci® och tillverkas av Clemens Medical AB. Våra flaskor köper vi i hälsokostaffärer.

Only once a day bloc fann vi i Kanariefåglarna ryter (som för övrigt är den bästa bok som finns!!! Säljs på Grön Gåva.) där de tyckte att den var bäst, och vi håller med; det är den! Den tillåter huden att bli brun och fräsch utan att för den skull se röd, bränd eller irriterad ut.

Att sola säkert (med det menar jag också att vistat ute i solen) innebär också att man kanske inte måste vara ute de timmar solen bränner som mest? Kl. 11 - 15 är solen som allra hetast och då är det också allra viktigast att tänka på att skydda sig ordentligt.

De vanligaste tipsen är att dricka mycket och stundtals sitta i skuggan

 

men har man småbarn eller är känslig själv kanske en siesta inomhus under de mest utsatta timmarna kan vara att rekommendera?

Vi gör så att vi går ut och leker efter frukost de dagar "vädret tillåter det" och vi känner för det. Då Leon ska sova får han sova ute i vagnen i skuggan under någon av alla träd på Lyckobacken. Lunch äts inne + en lekstund efter, detta för att få komma ikapp lite och "tvingas till solfritt" ett tag. Lagom till mellis vid halv tre går vi ut igen och är ute tills det är middag. (Observera att detta är en genrell dag, alltså en dag med stråplande sol om vi inte har några andra planer än att vara hemma bara vi. Vi är extremt flexibla så det "måste" självfallet inte se ut så här.)

Jag vill också slå ett slag för att skyla huvudet, både på små och vuxna med lite hår, och görs lämpligen med en tunn solhatt. Denna i ekologisk bomull kommer från Ballade och köptes då Kretsa hade sin mega-rea.

 

 

Sen är ju isglass i alla det slag svalkande! Vi kör på hemmagjord av ekologisk saft i glassformar av "ofarlig" plast. Blanda saften lite starkare än om man ska dricka den i gls och häll i formarna. Frys & njut helt enkelt!

  

Som vanligt med alla tips och idéer så är det det sunda förnuftet som ska få råda, förutsatt att man har något vill säga, men det här är hur vi tänker...och eftersom vi är en alldeles vanlig familj kanske fler tänker som vi?

Malin ♣

Värt att komma ihåg; den siffra som anges som SPF, t.ex. SPF 25, är alltså de antal gånger du kan vistas ute i solen med denna kräm på utan att bli solbränd jämfört med utan solskydd. Är solen som allra varmast och du har vöäsligt ljus hy kanske du kan vistas i solen 5 min. innan du blir bränd. Med ett solskydd med SPF 25 kan du alltså vistas ute i solen i ca. 2 timmar (5 x 25 = 125 min.) innan samma rödhet uppstår. Så kanske man enklast kan förklara det?

Ja ja, sola säkert i sommar i vilket fall!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0