OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att det nu blivit helg igen. Över myset ikväll och över lugnet imorgon då jag får en skön ledig dag med Johan. Över att vi imorgon ska få se huset som C och N köpt och över fredagen som innefattar lunch med mamma och hennes karl och sedan shopping på stan. Över helgen som är oplanerad och över filmer som ska ses. Över livet och kärleken och över alla sköna kläder jag bär just nu.

Dagens tacksamhet är alltet och ingentinget. Tack! ♣


Inga smällare eller raketer!

Eftersom jag är hundägare borde jag hävda att raketer och smällare inte är bra fär ditt husdjur. Det är de inte, varken för deras hörsel eller för deras magar. (För några år sedan var det en pudel som dog efter att ha tuggat på plasthöljet till en raket och fått i sig så mycket farliga ämnen att kroppen inte orkade mer.) Men nu är det så att Lotus är en speciell hund på många sätt och vis, även kring denna typ av högtider då han vill sitta ute med oss och titta på allt som flyger och far och smäller i luften.

Men jag vill också uppmana till att inte smälla smällare eller raketer för små bebis-örons skull och för kommande generationer. Är en kvarts dyra nöje värt att förpesta vår atmosfär så till den grad att våra barnbarnsbarnbarnsbarn kanske inte får fira vårens antågande då de är unga?
Dessutom föreligger det ganska stor brandrisk med raketer, så om alla andra argument tycks falla kanske det kan kännas avgörande?

Fundera över detta (tyvärr tror jag att de personerna inte läser min blogg, Ni som gör det är nog inne på samma linje och väljer därför bort ovanstående) och välja annat. Skänk eventuella raket-pengar till välgörenhet vettja!

Vid nyår fylldes hela Örnsköldsviks himmel av små varmluftsballonger och jag skulle vilja vet om de är så mycket skonsammare? Deras rester ska väl ner någonstan de också, eller? Jag väntar på att bli klokare...

... till dess; Trevlig Valborgsmässoafton kära läsare, och grattis kungen och svärfar! (Inte att kungen är min svärfar, men Johans pappa fyller också år idag! ;) )

Onsdag

"Det är för oss, solen går upp.
Lyser som guld, för kärlekens skull."

Ted Gärdestad

Valborg och sköna maj!

Imorgon är det Valborgsmässofton. Valborg. Sista april. Min bästa C sa en gång att jag var den enda hon kände som sa Valborg, alla andra sa sista april. Det stämmer nog, men jag tycker Valborg låter mer vackert. Sista april känns mer fylla och otrevligheter i buskar.

Imorgon ska vi i alla fall skynda oss hem från jobbet och göra mys för kl. 18:00 kommer fyra små vänner; S & M och F & M. Härligt!
Middagen kommer i alla fall att bestå av eget vitlöksbröd ihop med Thaigryta och ekologiskt jasminris. Efterrätten blir After Eightkakan men med mintchoklad från Green & Black's eftersom den inte innehåller sojalecitin alls. Way to go! Till detta serveras vispad grädde.

På kvällen blir det hummus, vitlöksdipp och en massa grönsaker till.

Hur ser Er Valborg ut?

TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att vi ska ha ett jobbigt möte på jobbet med ett par föräldrar. Jag vet att det inte kommer att kännas kul sekunderna innan, men absolut efteråt. Jag vet nämligen att jag går stärkt ur sådana saker, och att det kommer att kännas bra efterår.

Idag är Dagens tacksamhet att jag får chansen att uppleva något som i långa loppet kommer att stärka mig både som privatperson OCH i min yrkesroll.

Tack! ♣

Grattis!

Idag fyller min älskade stora lillebror 23 år! Födelesdagen firas i Thailand med fästmöns familj då hans svärmor också fyller år, 50, i samma veva, så jag tvivlar inte på att han har det toppen!

Presenten fick han för 2 veckor sedan då vi var i Umeå; jag hade tryckt upp en egen T-shirt till honom i ekologisk bommull där det stod något internt mellan oss. (Jag och min älskade bror har mycket internt för oss! Det visade sången han skrivit själv och framförde på vår bröllopsfest!!!)  Han blev i alla fall jätteglad och det är verkligen en kul grej att kunna ge bort något så personligt!

Detta gjorde jag hos Spearshirt och jag är jättenöjd med både hur plagget i slutändan blev samt hur deras service ar!


Tisdag

"Idag är första dagen på resten av ditt liv."

Länkar i inlägg

Eftersom jag inte får någon ordning på något så kommer i fortsättningen ALLT som jag länkar till i inläggen att vara kursiverat förutom texten på den jag postar under Tänkvärt.

Så nu vet Ni; kursiverat ord= en länk döljer sig bakom!

♣ 

Snabb hummus

Imorgon kommer vi att äta majsbiffar och kokt sötpotatis till middag, och jag tänkte att det skulle vara gott med hummus till. Väntar i dagarna hem en alldeles fantastisk kokbok som jag ska visa Er då, och däri finns ett underbart recept på hummus. Men igår blev det recept på en höft, och det blev jättegott!

Ca. 400 gr. avrunna kikärtor *
1 ½ dl. olivolja extra virgin *
1 tsk. salt *
1 tsk. kummin *
1 tsk, paprikapulver *
1 tsk. curry *
1 tsk. gurkmeja *
1 tsk, sichuàn-peppar
1 tsk. torkad chilifrukt
2 rivna vitlöksklyftor *
1 näve rivna korianderblad

* = ekologiska produkter.

Häll allt utom 1 dl. av oljan i en bunke och och låt stavmixern göra sitt. Tillsätt sedan olja eftersom tills hummusen fått en krämig konsistens.

Gott att dippa grönsaker eller bröd i, eller att servera som kall sås till t.ex. grillat eller dylikt!

♣ 

Måndag

"Det ska va' gött å' leva,
annars kan de' kvetta.
Fint å' leva,
annars kan de' kvetta.
Lätt å' leva,
annars kan de' kvetta.
Spring inte runt å' vela,
då sabbar du de' hela,
spring inte runt å' vela,
de' ska va' gött, gött, gött, gött...
å' leva!"

Ack du ljuva barndomsnostalgi!

Vegetarisk korvstroganoff

Har under ett flertal dagar haft ett starkt begär efter vår goda korvstroganoff med dinkelspaghetti. Idag blir det vår middag! :)

Så här gör vi våran;

Korvstroganoff, 4 pers.

8 st. sojakorvar
1 msk. ekologiskt potatismjöl
5 dl. KRAV-märkt Oatley eller ekologisk mjölk
2 msk. kallt vatten
1 finhackad gul och glad eko-lök
½ dl. Heinz KRAV-märkta ketchup
1 dl. Heinz Hot Chili Sauce
1 tsk. salt
1 msk. grovmalen svartpeppar

Koka upp vattnet till pastan och hacka korven. Häll i pastan och lägg en klick smör i stekpannan (vi använder en gjutgärnspanna dels för att få i oss extra järn men också för att slippa allt farligt teflon!) och stek sedan löken glansig och mjuk. Tillsätt korven och rör om. Låt de steka tillsammans ett par minuter.
Blanda potatismjölet med vattnet i ett glas och vispa om. Häll mjölken ner i stekpannan och rör sedan snabbt i redningen. Späd om det blir för tjockt, det kan bero på mängden stärkelse i potatisen så det kan variera från paket till paket. Tillsätt ketchup och chilisås och rör om. Låt puttra ett par minuter och avsluta med att krydda.

Servera med pastan och en god sallad!



--> Vi använder Heinz produkter eftersom de innehåller minst tillsatser, och det är också något vi
lägger stor vikt vid.
Matlagningsgrädde använder vi inte eftersom det finns tillsatser där som människan inte mår bra av. Att reda av själv fungerar minst lika bra och eftersom det finns ekologiskt potatismjöl så kör vi på det!

MånDagens tacksamhet

Idag har jag en sådan där dag då jag känner hur hela jag känner mig frisk, stark och fylld av liv. Känner mig nästintill oövervinnlig!

Dagens tacksamhet är därför mitt friska jag som jag är oerhört tacksam över.
Tack, ett vördnadsfyllt tack! ♣

Varm choklad

Till frukosten som blir av så fort jag postat detta blir det alltså varm choklad. Det är många, måmga år sedan vi lade av med O'boy men vi gör egen varm choklad då och då.

Håll till godo;

För en kopp behövs 2 dl. mjölk, fast vi använder KRAV-märkt Oatley
2 msk. ekologiskt kakao
1 msk. ekologiskt råsocker
ca. 3 flingor av flingsalt

Värm mjölken. Häll sedan lite, lite mjölk, ca. 1 msk. i en skål och rör ner sockret och kakaot där.  Vispa sedan ner smeten i kastrullen med mjölk och rör om noga så att det inte blir klumpar. Tillsätt saltet (detta för att sockret och kakaon lättare ska bindas samman) och rör om. Häll upp i en mugg och njut. (Passar extra bra ihop med ruggigt väder och trevligt sällskap!)

Ha det bäst idag! ♣

Skotsk fudge

Vi tänker spela lite spel och vara sällskapliga idag. Då är det gott att mumsa på något, gärna något man gjort själv så man vet vad det är man stoppar i sig.

Igår hälsade vi på hos mormor och då hittade jag ett recept på fudge som vi tänker testa idag;

Skotsk fudge

1 brk. kondenserad mjölk (397 gr.)
100 gr. ekologiskt Svenskt Smör
450 gr. mörkt muscovado-socker

Lägg allt i en kastrull och koka upp tills smeten klarar ett kulprov, ca. 10 min. Ta bort från spisen och fyll upp lite vatten i diskhon med diskproppen i. Ställ ner kastrullen och rör tills smeten svalnat och blivit lite grynig i konsistensen.

Häll i en smord form, ca. 20 x 20 cm., och låt stå kallt ett tag innan fudgen skärs i rutor.



Update; Det blev en sådär alldeles perfekt fudge som farbror/tant tandläkare skulle avsky att man åt! ;) Mums!


SönDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är vi och allt det vackra vi har tillsammans! ♥

image108

Tack för allt!

Olivpaj

Både jag och Johan är riktiga "pie-lovers" så till söndagsmiddag idag blir det en ljuvligt god olivpaj.

Krämig olivpaj 200 gr.

Gör degen efter Ert vanliga recept, tryck ut i formen och ställ sedan kallt i 30 min. Förgrädda sedan 5-7 min. i 200 gr. Ta sedan ut skalet och sänk värmen till 175 gr. innan pajen ska gräddas färdigt.

Mixa 1 brk. Kesella med 8 st. soltorkade tomater och 20 basilikablad. Blanda ner 2 äggulor, 1 ½ dl. riven Parmesanost och 1 dl. hackade, svarta oliver. Krydda med svartpeppar (salt behövs inte eftersom både osten, tomaterna och oliverna ger sälta.)

Häll smeten i formen och skiva 2 stora tomater och lägg ut på fyllningen. Avsluta med 1 dl. skivade, gröna oliver och 1 ½ dl. riven ost.

Grädda ca. 30 - 40 min. till pajen fått fin färg och är genomfärdig.

Servera med en god sallad!

♣ 

Mulet väder

Det börjar dra ihop sig till en skön söndagsfrukost med ciabatta-bröd, hemmagjord varm choklad och mys i pyjamas. Känns okey att ta långa morgnar då vädret är trist och grått utomhus!

Idag ska vi tvätta våran soffa så jag misstänker att vi får det vi gör! Har man inte saker att göra kan man ju alltid skaffa det! ;)

Hur ser Er söndag ut?

/Kramalin ♣

Söndag

"Enhörningar äter regnbågar till frukost..."

Vintage darling

Ny blogg!

Fick tips idag om en alldeles fantastisk blogg; Hållbart mode som jag bara älskar! En härlig mix av mode och trender men med all fokus lagd på det ekologiska!

Ni bara måste kolla in den! (Har även lagt till den i länklistan!)

Länkat; Hållbart mode

Mys-planer

Efter att ha varit ute och försökt göra gräsmattan hållbar (fjolårets fjärrvärme-grävningar satte djuuupa spår!) samt lite solande är man ganska slut som artist.

Vi har nyss bastat så nu väntar hemmagjord, helt ekologisk, pizza och efter kvällspromenaden med Lotus blir det en skräckis och Fair Trade-glass i soffan.

Perfekt avslut på en perfekt dag!

Hur ser Er kväll ut? ♣

Låga växlar

Just nu känns det som om bloggen går lite på sparlåga. Det är så mycket annat som händer just nu så det måste få bli så. Kommer inte att sluta blogga, tycker fortfarande det är fantastiskt kul, så det är inget mina troga läsare behöver "oroa" sig för. Jag behöver ett par veckor till bara till allt annat som händer och tills dess kanske det bara blir Tänkvärt och Dagens tacksamhet vissa dagar, men det är väl bättre än ingenting?

:)

Må så gott! ♣

Lördag

"Du kan hela dig själv."

LörDagens tacksamhet

Igår fick jag blommor! Både av Johan ♥ och av en kompis på jobbet som kom och hälsade på med sin son på eftermiddagen, 4 långa, röda rosor av Johan som doftar helt ljuvligt, och 20 vita tulpaner av C med grönt i. Så vackra båda buketterna! Och så mycket de förgyller vårt kök!

I dag blir Dagens tacksamhet de blommor jag fick igår, de gör mig glad!

Tack! ♣

För mycket downshifting?

Hm. Undrar just om man kan downshifta för mycket? Får lite fika-främmande i eftermiddag och insåg just att det lät mycket mysigare att gå ut en extrasväng med Lotus i vårens morgonsol än att baka så jag tänker köpa hem lite Fair Trade-märkt glass till i eftermiddag istället. 

Hur ska detta sluta? ;)

Länkat; downshifta

FreDagens tacksamhet

Idag är Dagens tacksamhet att min bror med fästmö och hennes familj kl 14:30 i eftermiddag åker till Thailand för 2 veckors semester på lika olika ställen. De har båda verkligen gjort sig välförtjänta av lite ledigt då de båda pluggar ofantligt mycket! Det är 2 mycket ansvarsfulla unga "tjugo och några år"-ingar så de behöver få släppa taget lite och bara vara. Härligt att få tillfälle att göra det i paradiset... 

Tänk; nu väntar sol, bad, relaxing, god mat och sevärdheter för dem!

Härligt! ♣

Fusk-städning

Igår kväll hade vi mys med scones, té, lite rulltårta och en kusin med man! :) Kände mig alldeles utmattad i onsdagskväll så städa inför främmandet kändes inte som något jag var sugen på; TV-soffan kändes mer lockande. Jag brukar i regel vara duktig på att dammtorka en gång i veckan och dammsuger gör vi väldigt regelbundet p.g.a. Lotus så jag visste att jag med gott samvete kunde "fusk-städa" denna vecka.

Här är det jag gjorde;

¤ Våt-torkade våra djupa fönsterbrädor där dammet syndes.

¤ Samma med vår gamla radiomöbel. (Fernissad träyta visar dammet ack så vänligt!)

¤ Städade toan ordentligt eftersom det känns ofräscht annars.

¤ Vädrade lägenhetens alla 37 kvm.

¤ Vi diskade, fast det är maken alltid duktig på att göra!

¤ Såg till att inget låg framme och tog upp plats. (Men vi brukar vara duktiga på att hålla ordning just för att vi bor så trångt, 2 tröjor framme hos oss är som en hel tvätthög hemma hos folk med normalstora lägenheter!)

Allt såg sedan så fint och nystädat ut då gästerna kom och de tyckte det blev så fint med all renovering vi gjort.

Detta mina vänner, det är att downshifta!


Fredag

"Ingen kan göra allt,
men alla kan göra något!"

En sång

"Solen lyser, himlen är blå.
Vad det är skönt att leva då!
Högt i topp går allas humör
och det är det som susen gör!"

Klarblå himmel med strålande sol. 16 grader varmt och fräknar på näsan. Skratt, stoj och tjim! Barn som glatt slirar runt med sina små trehjulingar i överflödigt grus på asfalten. Skrubbsår och grus som fastnar i snoret under näsan. Fingervantar. "Springskor" och keps istället för mössa och PO.P-overall. Mellanmål ute eller en fikastund i en park. Gungor som strävar att nå himlens oanade höjder. Fotbollar och brännbollsträn. En bortglömd vintermössa som hänger i ett lönnträd sprängfyllt med knoppar redo att brista vilken dag som helst.
Fåglar, katter och en ekorre. En hackspett. Bandyklubbor och mål. En spade. Grävskopor och hinkar.

Om inte detta är livet så vet jag inte vad, för allt detta ser jag från mitt fönster nu!


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam så att det inte finns något motsvarande. Men det som toppar min härliga lista är fikat med N som jag hittills inte träffat! Det är härligt då man mött någon med samma värderingar och tankesätt men ändå bara sett varandra på bild. Spännande är ordet som sammanfattar det!

Dagens tacksamhet är nyfunna vänner! Tack!


Nya länkar

Efter att ha städat upp i bloggen och gjort den mer "eko-vänlig" har jag även uppdaterat med lite nya länkar. Fick bl.a. ett mail från butiken DUNS i Göteborg som säljer eko-kläder för barn och nu både startat webb-butik samt ligger bakom en egen kollektion; DUNS Sweden.

Kolla in länklistan till höger!

/Malin ♣

Länkat; DUNS; DUNS Sweden

Torsdag

"A peaceful human generates a peaceful world."

Downshifting-veckan

Läste i en tidning vi prenumererar på, samt hos Elin's trädgård att den 19-25 april är det internationella downshifting-veckan.
Att downshifta handlar om att varva ner mer, växla ner en växel och kanske göra sådant man annars inte gör. Finna lugnet och balanser i sin vardag helt enkelt. Att anamma det under denna vecka kan ju vara ett bra sätt att hitta något nyss som man tycker om som man sedan lägger in naturligt i sin vardag.

Jag har downshiftat en hel del och kommer att göra det helgen ut; går på helg 13:00 imorgon och då väntar bl.a. en fika-date med en vän som jag hittills inte träffat "på riktigt" utan bara på nätet. Har bjudit hem kusinen och hennes man på scones och té på kvällen för att man faktiskt kan ha mys även mitt i veckan. Och på fredag har jag en massage-tid inbokad.

Kom igen nu, downshifta lite med mig! ♣

Länkat; Elin's trädgård, downshifting

Ställ krav på din KRAV-mjölk!

Det har nu framkommit att KRAV tummar på reglerna då det gäller produktionen av Milko's ekologiska mjölk. De har infört undantagsregler då det gäller böndernas utfodring av de ekologiska kossorna p.g.a missväxt. Normalt heter det att 100 % av fodret ska vara ekologiskt men denna missväxt har nu lett till att bönderna fått tillstånd att blanda det ekologiska fodret med konventionellt odlat (läs: besprutat) med upp till 15 %. Detta får pågå fram till 15 juni då jag antar att foderproduktionen inte längre lider av missväxt.

Vad tycker Ni; rubbar detta Ert eventuella förtroende för KRAV-cerfifieringen?



Länkat; KRAV, Milko's, ekologiska, mjölk

OnsDagens tacksamhet

Det är sol idag också fastän klockan inte ens är 06. Jag älskar dessa ljusa morgnar som väntar oss nu! Man blir så härligt pigg och man vaknar på ett helt annat sätt än annars.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; jag har världens bästa jobb! Idag ska vi sitta ute i solen och grädda våfflor till mellanmål med barnen. WOW!

Dagens tacksamhet; att jag får betalt för att sitta ute i solen med 15 glada, sandiga barn och mumsa våfflor med jordgubbssylt! Tack!

Vad ska Ni göra på Ert jobb idag? ;)


Pås-peng för miljön

KappAhl i Örnsköldsvik ska agera för att hjälpa miljön. Under en försöksperiod i Öviks-butiken ska man, om man vill, kunna betala för påsen då man handlar kläder och denna peng ska sedan gå oavkortat till miljöarbete.

Jag tycker detta låter hyfsat innovativt. Alla vill ju ha en påse till det man handlar och om man då får betala några kronor extra och sedan kan bära hem påsen i vetskap att man gjort något samhällsnyttigt och snällt mot miljön är något jag gärna skulle göra!

--> Något jag däremot funderat över är varför alla kläderaffärer nästan uteslutande fortfarande har plastpåsar? Kan man inte designa lika "häftiga" pappåsar som de befintliga plaståsarna?

Ekoblogg blir glada av sån't här! ♣ 

Onsdag

"Man ska inte döma en man förrän man gått en mil i hans skor."

Gammalt indianordspråk

Borttagna länkar

För att kunna bistå alla läsare med eko-relaterade länkar har jag nu tvingats ta bort alla andra länkar. Så alla som inte har eko-butiker, säljer böcker som har den känslan, bloggar om ekologi eller vintage eller andra miljövänliga ting är nu tyvärr bortplockade.

I mitt naiva tillstånd trodde jag att man skulle kunna ha hur många länkar som helst, så är inte fallet. Då jag passerade 100 så plockades de sonika bort nerifrån eftersom.

Dock är alla borttagna länkar märkta som favoriter på vår dator så om ni vill ha någon adress är det bara att lämna en kommentar eller maila oss!

Hoppas alla förstår detta och inte tror att jag plockat bort Er blogg "bara för att"? Detta är ju trots allt en eko-blogg så det känns inte så väsentligt med modebloggar eller inredningssidor. Eko from now on! ♣

Lycka, hälsa och välgång!

/Malin

TisDagens tacksamhet

Idag är tacksamheten den att jag känner mig så fylld av tillförsikt. Jag vet att det kommer att inträffa roliga och härliga saker inom en snar framtid och det känns liksom så där härligt pirrigt i min mage då jag tänker på det!

Dagens tacksamhet; är pirret i min mage som känns som en härlig vår-förälskelse. Må det aldrig försvinna!

Tack! ♣

Eko-certifierade kläder

Det blev i dagarna klart att Standardiseringsinstitutet, SIS, tillsammans med en europeisk samarbetsgrupp ska ta fram definitioner för eko-certifiering av kläder. Nu lanseras de under green, eco eller organic, för att nämna några exempel, helt beroende på vad klädmärket själva väljer. Med denna märkning ska det alltså bli lättare som konsument att veta vad märkningen innefattar.

Låter vettigt! ♣ 

Tisdag

"I am me,
I am free."

Kalas-gott fika!

Eftersom det är kalas på G hos familjen Harju ikväll så vankas det ju fika! Tänkte svänga ihop nedanstående kaka efter maten och sedan kommer svärföräldrarna ner på fika och Hallon- och orkidée-té senare ikväll!

Sara's chokladkaka 175 gr.

250 gr. mörk choklad
250 gr. smör
3 dl. socker
4 ägg
1 dl siktat dinkel

Sätt ugnen på 175 gr. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar botten. Smält smöret på svag värme tillsammans med chokladen bruten i små bitar. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör ner äggen. Vänd sist ner mjölet och rör smeten slät.

Häll ut i formen och grädda längst ner i ugnen ca. 50 min. Kakan ska vara kladdig i mitten. Ställ i kylen att svalna innan den lossas ur formen.

Är inget fan av grädde, speciellt inte till en så pass kaloririk kaka som denna, så till kakan serveras Grekisk youghurt som rörts ut med mosade hallon och lite honung.

Ha en trevlig måndag! ♣

Dofta snällt mot naturen

Idag med posten kom parfym-proverna som jag tidigare bloggat om. Jag vet att min goda vän inte vill ta in dem men de föll mig i smaken direkt. Tur att man är olika! Fick alltså hem 4 st. prover à 14 ml. så nu har jag parfym så det räcker ett tag, jag som annars kör på mina oljor.

Märket heter Tsi-la organics och de dofter jag fick hem är Fleur Sauvage, Ilang Ilang, Kesu och Kizes. Kesu kändes som en kryddig unisex-doft, precis i min smak. I den doften har man använt exotiska kryddor och färsk lime för att få till en doft med hetta. Fleur Sauvage doftar italiensk bergamott och ljust trä och den känns perfekt för mig! Älskar den redan! Ilang Ilang är en blommig dogt med inslag av blommor, sockrade citrusfrukter, vanilj och orkidée känns flörtig och perfekt att bära i sommar. Kanske en doft för vår Paris-resa? Sist men inte minst kommer då Kizes, också denna en kraftig unisex-doft men med lättare inslag av syrlighet och citrusfrukter. Känns mildare och krämigare i doften.

Jag älskar alla fyra sorterna och är jätteglad över att Susanne var så rar och skickade de till mig! TACK! Sen vill jag också påpeka att dessa söta, små eko-parfymer alla hade roll-on applikator vilket jag tycker är super! Mindre spill och inget kladd!

Det här gjorde min dag! ♣

Otekniska Malin

Har efter en del funderande i helgen insett att de länkar som "försvunnit" då man kollar in bloggen ute på webben inte syns för att jag helt enkelt har för många länkar Ju fler jag lägger till ju fler faller bort nerifrån. :S

Är det någon som vet om man kan få dit fler? Jag har ju en massa länkar som inte syns nu som jag gärna vill ha på bloggen.

Skulle även vilja ha hjälp med att ta bort den tomma kategorin Recept som fortfarande inte går att ta bort trots att alla gamla inlägg i den är om-publicerade till Det handlar om mat.

Vore tacksam för hjälp! ♣


MånDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att jag mår bättre så att jag kan gå och jobba igen. Det är så; vissa dagar är det mer djupgående saker man känner sig tacksam över och vissa dagar är det mer ytliga ting. Vart Dagens tacksamhet kvalar in är upp till Er.

Har mycket att göra på jobbet kommande vecka och eftersom det är min kortare vecka så gör jag helg på torsdag kl. 13:00. Härligt, snart är man där igen!

Kramalin ♣  

Vad är det för en dag?

Jo, det är Lotus' födelsedag! Hurra, hurra, hurra!

Ett stort grattis vår enda guldklimp så länge, idag blir han 3 år! Om man är sugen på mer whippet-mums kan man kolla in hans syster Pippi och hans syster Chilli genom att klicka på deras namn!

TACK för allt underbart du ger oss varje dag, gubben! Ikväll ska vi fira dig med en massa gott!

 "Tot-pojken" dricker vatten ur bäcken då han busar med sina kullsyskon i Umeå. Ett redigt vältränat stjärt-parti va?

 På utställning i Vännäs sommaren - 06. Foto Nina Lundberg.

 Det är dags för en sen-sommar båttur på landet och då är det skönt med en munkjacka under flytvästen. (Ja, Lotus är en sådan hund som har extremt kort päls och under vinterhalvåret eller sena sommarkvällar kan behöva ett täcke eller en tröja som extra värme, inte för att vi tror att han är vårt barn eller en docka vi kan klä ut. Bara för att klargöra det...)

 På utställning i Vännäs sommaren - 07.


 Det är skönt att slappa i husses famn!

 Matte och Lotus myser ute i Björnviken, Trysunda, en ruggig dag sommaren -07. Det var skönt inne i vindskyddet.

 En krona till Prinsen precis som sig bör!

Förstår Ni att vi avgudar honom då han är så fruktansvärt söt? Ja, jag vet att vi är partiska, men ändå! ;)

/Matte Malin ♣






Länkat; Pippi, Chilli

Måndag

"Nam myoho renge kyo
- Devotion to the mystic law of cause and effect
that exists throughout all the sounds and vibrations of the universe."

UTMANINGEN!

Nu är tävlingen avslutad och jag är så otroligt glad över att så många ville vara med och berätta vad som är vackert på dem själva! Bra jobbat, alla fina människor där ute! :)
Det var så härlgit att få sätta sig och läsa igenom alla listor och se vad olika vi är och att det kan skilja radikalt mellan de saker vi är nöjda med. Härligt att läsa att Ni blev peppade, det var det som var strävansmålet!

Bara för att Ni var så många som ställde upp så kommer jag att skicka iväg 3 halsband istället för 1. Det är alltså halsband med glashjärtan som jag gjort själv med material från Pagoni. Hjärtana är i färgen grönt, rött och blått och det blir slumpen som avgör vilket hjärta ni får. Jag har lottat (jag bad Johan säga tre nummer mellan 1 och 47 (några som skrivit kommentarer var inte gällande tävlingen + att jag också svarat i några kommentarer) och de tre blev det!) ut följande vinnare av halsband, men jag skulle vilja se alla som vinnare en så'n här gång eftersom vi är många som kommit till nya insikter om oss själva;

¤ Desiree

¤ Christina 

¤ Maria (den Maria som skrev att hon hittat hit via Underbara Clara, det fanns flera med samma namn.)

Grattis alla tre! Maila oss på bloggen så att vi vet vilka adresser vi ska skicka halsbanden till!

Tack för att Ni var så många som hängde på och ville medverka, ut i våren nu och visa upp Era vackra features! Ekoblogg har bevisen på att Ni har dem!

Många kramar! ♣

SönDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet idag är att vi ska få åka ut på landet till vårt sommarställe! Vi säger landet för det är som landet fast det ligger alldeles vid havet. Det är platsen där vi gifte oss och jag tror att det är därför det har en speciell plats i mitt hjärta.

Det har pågått omfattande renoveringar och ombyggnationer där under senvintern/våren så vi ska ut och kika hur det blr. Vi måste också leta rätt på Lotus' boll som försvann under en tidigare lekstund där ute och som nu fattas honom enormt!

Senare idag blir det till att beskära lite träd på tomten med familjens egna trädvårdsexpert J!

Vad ska Ni förgylla Er söndag med? ♣

/Kramalin

Vegetarisk köttfärspaj

Igår uppe i Umeå så grillade vi på balkongen...så fruktansvärt gott och vårigt! Nu känns det att vintern är borta på allvar och att all snö inte kommer att återkomma på bra många månader. Snart är det dags att sjösätta båten och börja ta små turer runt i vår skärgård om kvällarna.

Ikväll blir det en vegetarisk köttfärspaj till middag efter recept från min farmor, fast hon gör det med "riktig" köttfärs. Den här är fantastiskt god!

Köttfärspaj 225 gr

Deg;
150 gr. rumsvarmt smör
2 ½ dl. siktat dinkel
2 msk. iskallt vatten

Fördela smöret i små bitr och nyp in mjölet. Tillsätt kallt vatten och knåda till en deg. Tryck ut i en pajform och ställ kallt ca. 30 min.
Förgrädda ca. 7 min.

Fyllning;
1 påse quornfärs
1 brk. krossade tomater
2 msk Heinz Hot Chili Sauce
2 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
1 tsk. torkad oregano
1 dl. oliver
2 skivade tomater
2 dl riven, vällagrad ost

Stek färsen i lite olja och krydda med valfri krydda. Häll upp i en skål. Stek löken gyllengul och mjuk och blanda med färsen i pannan igen. Rör ner vitlöken, chilisaucen, krossade tomaterna och oregano. Fördela i det förgräddade pajskalet och tryck ner oliver lite här och där. Lägg skivade tomater överst och avsluta med rikligt med riven ost.

Gratinera i ugnen ca. 20 min. i 225 gr. Servera med en god sallad och vitlöksbröd.

Smaklig måltid! ♣

Favorit i repris; klimatsmart hem och omgivning

Då läsarantalet ökat så på sistone tänkte jag köra en favorit i repris bara för att fler ska få chans att ta del av de tips vi sammanställde.

"Vi kämpar dagligen för att vårt hem ska bli så miljövänligt och trivsamt som möjligt. I samband med tävlingen fick vi en hel del bra tips och tillsammans med det vi gör hoppas jag att Ni kan få en guide som kan hjälpa er en bit på vägen! Detta har tagit tid att sammanställa och denna guide borde ge er läsning för hela helgen! :)
Håll till godo!

# Stäng av vattnet i duschen då det är dags att tvåla in och schamponera sig. Duscha gärna någon grad kallare än du annars gör, det märks inte på kroppen med det märks på miljöeffekten.
# Snåla på vattnet vid diskning. Tappa upp diskvatten i hon och lägg den diskade disken i slasken (som såklart är ren) och skölj fler saker samtidigt.
# Kolla så att det inte finns några läckande packningar i kranarna eller rinnande toaletter; en droppande kran "slösar" 10 liter/dygn (!!!) Tål att tänkas på!
# Dra ner två grader på värmen inomhus och ta på ulltofflor, tjocksockar, en filt eller en varmare tröja då det är dags för mys i soffan, detta sparar otaliga kilowatt-timmar/år.
# Använd stearinsljus som ljuskälla på kvällen. Bra för både lägre elkostnader och den förhöjda mysfaktorn! Tänk då på att gärna använda ett ljus som avger så lite svavel som möjligt. Kolla också så att de innehåller sterain och inte paraffin som är en oljeprodukt. Första ljusen som är Svanen-märkta är antik- och kronljusen från Delsbo Candle. Finns i de flesta dagligvarubutiker.
# Stäng av mobilen då du befinner dig hemma och kan nås på din eventuella fasta telefon. Batteriet behöver då inte laddas lika ofta samt att du förskonar ditt hem från farlig strålning. Här kan du kolla hur farlig just din mobiltelefon är.
# Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i.
# Ha inga apparater som inte används ikopplade i eluttagen eller på stand-by. Släck TV, video, DVD mm. på apparaten då ni tittat klart, inte bara på fjärrkontrollen.
# Försök synka era el-vanor. Fråga te.x. om någon annan i familjen ska använda datorn då du är klar så att den inte släcks ner för att sedan startas upp igen 10 min. senare.
# Samma synkning gäller vid bilkörning. Försök samåka i den mån det går, kanske kan man göra bort handlingen en dag tidigare än brukligt för att man råkar befinna sig i samma område eller skjutsa någon till träningen i samma veva som en annan kan åka till en kompis.
# Ta cyklen, promenera eller åk kollektivt och lämna bilen hemma i den mån det går. Där jag bor (Örnsköldsvik i Norrland) är dock det kollektiva inte alls utbrett i den grad man önskar, men jag vet att många här i stan bildat så kallade bil-pooler då det gäller skjutsning till hockeyträningar eller åkning till och från jobbet med sina kollegor. Bra tycker vi!
# Om man har planer på att byta bil kanske man ska överväga en miljöbil? Nu finns eco-bilar hos de flesta märken, både som flexi-fuel, hybridbilar eller ren etanol, E 85. Glöm inte att det finns fler fördelar med en miljövänlig bil förutom att man sparar in både på miljön och på sina bränslekostnader; i vår stad parkerar man gratis om man har en miljöbil, bara att hämta ett intyg på kommunen. Dessutom är de billigare att försäkra samt att staten utfärdat en miljöbilspremie som gör att priset dras ned lite vid köp.
Som stolt Öviks-bo ska jag väl inte skriva att vi tänker köpa en hybridbil bensin-el eftersom vi tillhör Bio fuel region och har satt Örnsköldsvik på världskartan med vår etanolsatsning. Men jag gillar inte att det kostar så mycket energi att framställa etanol. Känns som om de positiva effekterna vid körning göra tt man går +-0 på något vis.
Till hösten planerar vi att byta våran Ford Mondeo mot en Toyota Prius. Går på el upptill 60 - 70 km/h eller då aggregatet är dåligt laddat, sedan kopplar bensintanken in. Passar oss perfekt eftersom 95 % av våran körning är stadskörning, alltså max 50 km/h. Då vi ändå tänkt byta bil kommer detta tillfälle lägligt!
Läs också på mer om eco-driving för att anamma en bättre körningsteknik för miljön!
# Källsortera allt som går att återvinna och gör det till ett väl fungerande system. Vi har en gammal tvättkorg ute i källaren där vi slänger allt papper. Den är stor och oanvänd så det känns bra att vi kan ha nytta av den, och sväljer en stor mängd papper. Under diskbänken har vi kärl för allt annat, och ca. 1 ggn/vecka går Johan till gatan nedanför där vi har får källsorteringsstation. Måste man åka iväg med bilen för att källsortera gäller det att planera in det så att man tar det vid ett tilfälle då man redan är på väg åt det hållet.
Kolla in en lämplig källsorteringsguide för att få tips och råd!
# Förr har det alltid hetat att lågenergilampor var bra för miljön. Nu har debatten vänt och delat lampvärlden i två läger; för eller emot. Lågenergilampor innehåller alltså en liten mängd kvicksilver och man vet inte riktigt hur man ska ta tillvara det kvicksilvret vid återvinningen. Lampan i vårt köksfönster gick sönder precis innan denna debatt och vi köpte då en lågenergilampa. Vet dock inte hur vi kommer att köra då nästa lampa ryker, det får vi se då. Av två onda ting är det kanske bättre att använda fler "vanliga" glödlampor som man i alla fall kan ta rätt på vid återvinningen? Pest eller kolera...ja, vi vet inte riktigt!
# Det gäller att hitta lösningar i allt som kan verka gynnande för  miljön. T.ex. så har vi fått jättefina små drinkglas/små efterrättsskålar genom att återanvända de vackra burkar som Castellos ekologiska färskost finns i. Vi kom på det en dag då Johan i samband med diskning höll på att ta bort etiketterna inför glasåtervinningen. Burkarna var som små fina glas, ingen kant upptill och infrästa små ränder på snedden. Då detta är en ost vi dagligen äter så har vi nu samlat ihop 10 st. som kan använda vid lämpligt tillfälle! Vi tog till vara på något som skulle återinnas i samma veva som vi slapp köpa 10 glas eller fler som vi hade varit tvugna att göra annars.
# Tvätta endast fulla tvättmaskiner och använd gärna de tvättnötter jag tidigare bloggat om. Bra för miljön, allergiska personer och bara att slänga på komposten eller i de vanliga förbränningssoporna då de är förbrukade.
# Släng in ett par tumlingsbollar i tumlaren då tvätten ska tumlas. Detta reducerar torktiden med upptill 25 % och vi är supernöjda med de vi köpte. Dessutom blir inte kläderna lika skrynkliga som de annars kan bli, samt att de blir så mjuka att man inte behöver använda sköljmedel. Vi köpte våra torkbollar på Smarta saker.
Tänk också på att inte tumla i onödan utan hängtorka så mycket det går.
# Använd en vattenkokare för att värma t.ex. té-vatten. Låt spisen vila så ofta den bara kan.
# Tänk på att köpa saker som är hållbara på lång sikt så att man inte hela tiden måste köpa nytt. Köp hellre en rejäl mixer exempelvis, som kanske kostar några hundralappar extra, för att man ska slippa köpa en ny elektrisk apparat igen om ett år.
# Undvik att ha bärbara telefoner i hemmet! Försök i stället att ha fasta telefoner då strålningen i de bärbara är skadliga.
# Försök att inte använda teflonpannor eller kastruller! Teflonet är jätteskadligt för miljön då det frigörs vid återvinning eftersom det är en plast som innehåller gifter, men även för oss människor att få i sig. Lite teflon frigörs varje gång man steker i teflonpanna och det kan orsaka cancer då det kommer in i kroppen. Vill man läsa mer om bl.a. teflon och dess skadliga verkan rekommenderar vi på Ekoblogg att man läser "Kanariefåglarna ryter". Finns att köpa bl.a. på Grön Gåva, och jag kan inte ens beskriva vad den boken gjort för oss!
Hemma har vi endast kastruller i rostfritt stål samt en plättlagg och en stekpanna i gjutjärn. Kommer att hålla för alltid och det blir så mycket godare att steka saker i en gjutjärnspanna. Det smakar som om maten är tillagad utomhus! Bara att diska med en diskborste utan diskmedel och sedan fetta in med lite olja och en papperstuss. På loppsar eller second handbutiker finns jättefina gjutgärnspannor att köpa för en billig peng. Man behöver inte vara rädd för bakterier eftersom de bränns bort, men om man vill så kan man diska med riktig stålull och sedan fetta in den lite extra om man köpt en begagnad. På så vis är man garanterad till 150 % att den är ren.
# En fräsch luftrenings-spray får man om man skivar en citron i 5 dl vatten och ställer kallt ett dygn. Tappa sedan upp detta i en vanlig spray-flaska som man har då man duschar blommor eller putsar fönster och spraya sedan i hemmet. Luktar friskt och gott och fukten som bildas binder eventuellt damm så att små dammpartiklar förhindras att flyga fritt omkring inomhus.
Ett annat likvärdigt tips är att köpa en ekologisk eterisk olja och blanda 20 droppar i 5 dl vatten. Rör om och tappa upp på flaska direkt. Också bara att spraya och njuta av väldoften som kommer att sprida sig.
# Jag vet att detta tips är lätt för mig att komma med som har kortare hår, men genom att låta håret självtorka sparar man in både på miljön och hårets livslängd. Ni som känner att ni inte står och faller med att använda hårtorken kan ju försöka dra ner på de gångerna.
# Man kanske inte alltid behöver dra fram dammsugaren utan i köket eller hallen (där det i vårt fall samlas mest grus eller smulor) kan man använda en sop med tillhörande skyffel för att få bort skräpet.
# Förutom då vi vispar till vårt egna smör använder vi en handvisp. Ni vet en sådan här från den gamla goda tiden! Det går jättefort att vispa med den eftersom den vi har är dubbel och dessutom är den så retro-snygg så det står härliga till! Fyndas på diverse loppisar och second handbutiker för några tior.
# OM man har pengar över och funderar på fondsparande är det vettigt att lägga lite krut på att hitta fonder som arbetar för ett långsiktigt och hållbart samhälle. Prata med din personliga banktjänsteman eller försäkringsmäklare så kan de hjälpa till.
Ett annat tips är att se över fördelarna med vindkraft. Det är det i särklass billigaste sättet att köpa el på och kanske kan detta miljövänliga alternativ vara något att köpa andelar i?
# Välj tåg om ni ska resa, speciellt inrikes. Är det oundvikligt med flyg så köp då koldioxidlotter hos Miljöbörsen för att jämka ut de utsläpp ni orsakar.
# Sist men inte minst;

¤ Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går! Ju fler som köper desto lägre kommer priserna att bli! Dessutom kommer vi att bli ett sundare folk med mindre sjukdomar om vi äter mat som får vara naturlig.
¤ Att dessutom tänka på Fair Trade eller Rättisemärkt tycker jag är en mänsklig skyldighet då världen ser ut som den gör idag.
¤ Ät vegetarisk mat ofta, även om ni inte vill bli vegetarianer full ut. Glöm inte att köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans. Värt att ha i åtanke! 
# Se till att shoppa eko-smart, få tips här!

Sist vill jag avsluta med ett gott råd jag fick av Tommy Svensson; förändringar skall komma successivt för att bli bestående. Det stämmer! Hitta det som passar er och gör det i en för er lämplig takt. Kanske kan man välja ut en sak i veckan eller kanske till och med i månaden som man börjar att förändra? Dessutom är det bäst att göra förändringarna i samband med nyköp; spring inte runt och byt ut alla glödlampor mot lågenergilampor om ni tror på den idén bara för att det är bra för miljön om de gamla fungerar. Vilket resursslöseri blir inte det? Vänta tills det går sönder och byt det då. Samma sak gäller ekologiska kläder eller hudvård t.ex; kasta inte alla kläder för att köpa nytt! Den dag du däremot behöver ett par nya jeans, kolla upp ekologiska märken eller leta Second Hand. Släng heller inte bort en halv schampoflaska för att köpa en ekologisk variant, vänta tills den är slut och kolla sedan upp bättre alternativ. Har man redan köpt den kan man lika gärna förbruka den, även om det är ett dåligt alternativ." 

Känn er välkomna att fylla på listan!

Söndag

"Livet är inte de dagar som gått,
utan de dagar man minns."

Pjotr Andrejevitj Pavlenko

Detta stod på placeringstavlan då vi gifte oss och jag tänker på det ganska ofta. Tycker det är ett tänkvärt citat som säger rätt mycket. Det är i alla fall så jag vill leva mitt liv; full ut och fylla det till bredden med minnesvärda saker!

LörDagens tacksamhet

Idag är Dagens tacksamhet denna dag! Vi ska få träffa människor vi älskar och göra trevliga saker med dem! Dessutom ska vi ge bort en present, en ekologisk sådan, och det är så roligt! Älskar att ge bort presenter!
Dagen kommer att fyllas med glädje, skratt, bus och en massa kramar och värme, och det är precis vad man vill ha en lördag i april! Tack!

Vad är Ni tacksamma över idag? ♣

Lördag

"Det är bättre att ha älskat och förlorat än att aldrig älskat alls"

Strul

Blogg.se fungerade inte imorse så då testade jag att mobilblogga och det gick inte heller. Kommer det ett mobb-blogginlägg under dagen så vet ni att det skulle ha skickats för ett tag sedan.

Åker i alla fall iväg till Umeå nu och blir borta hela dagen så vi ses helt enkelt imorgon igen.

Trevlig lördag, alla läsare!

Kramalin ♣

Ekologisk reklam

I Älmeboda i Småland ligger Eko Reklam. Ett tryckeri som säljer profilkläder, trycksaker och presentreklam i hela landet, men som gör det med miljöprofilering. Yes!

Bl.a. så; använder de återvunnet och Svanenmärkt papper till sina trycksaker. De satsar också på att använda sig av polypropylen och ABS plast i möjligaste mån, att erbjuda ekologiskt odlad bomull i en del av sina profilkläder, att möta kundernas miljömedvetenhet och att öka kundernas miljömedvetenhet samt att återanvända och återvinna i så hög utsträckning som möjligt.

De har även Vegetal pen - en penna som till 80 % består av nedbrytbar majs.

Åh, vad jag blir glad av sån't här! Good work! ♣

Länkat; Ekoreklam

Strul med bloggen

Har nu kontaktat blogg.se gällande kategori-problemet jag hade igår, men även för att länkarna från mitten av H och framåt inte syns på min dator då jag kollar in bloggen på webben, men de finns kvar då jag loggar in. Är det så för er också eller är det bara min dator som fått något sorts tupp-juck?

Hoppas på snabb support från blogg.se eller kanske från någon läsare?


FreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att vi är bortbjudna på middag hos pappas sambo som fyller år idag. Jätteskönt att slippa laga mat själv, och idag känner jag mig piggare än under hela den gånga veckan så nu kanske jag orkar hålla mig vaken lite och faktiskt kunna njuta av att få träffa folk. (Har nämligen tröttnat på att inte kunna jobba nu, jag känner mig socialt undernärd och har i princip klättrat på de nymålade väggarna här hemma!)

Dagens tacksamhet; blir en trevlig och garanterat god middag samt lite avslappnat umgänge.
Gud, så trevligt att få surra med lite folk! ;)

Tack! ♣

EU-märkning

Läste i vår dagstidning idag att den gemensamma märkning som skulle innefatta bl.a. KRAV, Fair Trade, miljöpåverkan, odlingsvillkor och transport-upplysningar kommer att fördröjas och inte tas i bruk vid årsskiftet 2008-2009 som det först var tänkt. 
Detta för att man vill att EU-länderna själva ska få en chans att påverka loggans utformnin. Men snälla nån, vem bryr sig om hur loggan ser ut, det väsentliga är väl att det finns en!

Eller?

Tycker det är synd att man ska skjuta på en sådan viktig märkning och jag hoppas nästan att det var våran dagstidning som strulade till det som vanligt, det hade i så fall inte varit första gången.


Fredag

"Det vi ångrar mest är inte de saker vi gjort,
utan de saker vi inte gjort"...

Turkisk svampsoppa

För många år sedan åt jag världens godaste svampsoppa i Marmaris, Turkiet. Detta är inte samma recept men snudd på identiskt. Är man som jag en svampälskare så är detta en måltid man inte kan missa!

Turkisk svampsoppa 4 port.

1 l färsk svamp
3 stora, fasta tomater
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl torrt, vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar eller 2 msk buljongextrakt
8 dl vatten
1 msk mjöl (dinkel funkar utmärkt)
2 tsk paprikapulver
1 dl vispgrädde
salt, peppar

Skär svampen i bitar. Skålla, skala och kärna ur tomaterna, skär de i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och vitlöken.
Fräs svamp och lök i smöret tills all vätska kokat in. Tillsätt tomaterna och vinet och koka ihop ett par minuter. Tillsätt buljongen och häll på vattnet. Koka under lock ca. 10 min. på svag värme.
Rör ut mjölet och paprikapulver i grädden och vispa ner redningen i soppan. Koka ca. 3 min.
Smaka av med salt och peppar och klipp över färsk persilja.

Vi tänker äta Västerbotten-tortillas till...tror soppa är precis vad min krassliga kropp behöver.


Västerbotten-tortillas

Detta är lika gott som det låter! Hade för mig att jag postat detta recept men nu hittar jag inte det så jag bjuder på det igen!

8 tortillas
150 gr riven Västerbottensost
1 näve ruccola

Lägg 4 tortillas på en bakplåtspappersklädd plåt. Fördela osten och ruccolan på. Lägg på återstående tortillas och grädda i ugnen ca. 5 min. på 200 gr.

Kanon! ♣

Eko-bomull?

I augusti firar jag och Johan vår 1 åriga bröllopsdag. Såg nedan att det är bomull.
Vi får väl se till att det är ekologisk sådan då! ;)



1 Bomull2 Papper3 Läder4 Frukt/Blommor5 Trä
6 Socker7 Ylle8 Gummi9 Linne10 Tenn
11 Stål 12 Siden13 Spets14 Elfenben15 Kristall
16 Fjäder
17 Silke18 Satin19 Galon20 Porslin
21 Nylon22 Jute23 Hampa24 Sammet25 Silver
26 Kork27 Balsa28 Masonit29 Plywood30 Pärl
31 Mahogny32 Granit33 Gnejs34 Skiffer35 Korall
36 Marmor37 Tegel38 Cement39 Grafit40 Rubin
41 Keramik42 Mässing 43 Plåt44 Nickel45 Safir
46 Bly47 Kvicksilver48 Zink49 Aluminium50 Guld
51 Krom52 Brons 53 Koppar54 Platina55 Smaragd
56 Volfram57 Mangan58 Bärnsten59 Akvamarin60 Diamant
61 Glas 62 Topas 63 Jade64 Emalj 65 Krondiamant
66 Uran67 Opal
68 Granat69 Briljant
70 Järn


Blogg-support

Har sparat över allt som handlade om mat och alla recept i en gemensam kategori, Det handlar om mat, och därför är Recept tomt om man klickar där på webben, men den går ändå inte att ta bort under kategorier.

Argh! Jag avskyr sån't här! Nu har jag alltså en tom kategori, Recept, och den går inte att deleta. Finns det någon vänlig själ där ute som vill hjälpa mig vore jag evigt tacksam!


Konsumentverket

Hittade en jättebra sida idag hos Konsumentverket där man bl.a. kan läsa om ekologisk mat och hur maten kan påverka miljön, man kan mäta hur "grön" man är och få tips på hur man kan bidra till att minska växthuseffekten. Är man husägare kan man även kalkylera på olika uppvärmingsalternativ.

Här hittar Ni den! ♣

Länkat; Här

TorsDagens tacksamhet

Jag måste få ha Kris Carr och det jag bloggade om igår som Dagens tacksamhet! Trots enveten feber och gelé-ben går jag runt med en känsla av sinnesfrid och harmoni bara för att hon smittade med sådan glädje igår!

Och vet Ni; jag har talat om det för henne! För det ska man göra, säga det som andra människor gör bra så att de vet det. Jag skrev en kommentar i hennes blogg och det känns så bra. Nu vet hon att hon i alla fall påverkade en person igår!

Fylld av tacksamhet! ♣


Länkat; Kris Carr, igår


Torsdag


"When the power of love overcomes the love of power,
the world will know peace."

Mira

Hanky panky, baby?

Läste nyss hos fröken von Sydow att stora underklädeskedjan Hanky Panky hakar på eko-trenden och lanserar ekologiska trosor. Spännande att se hur dem ser ut.

I Sverige kan man bl.a. köpa Hanky Panky hos Nelly så nu hoppas jag såklart att de även kommer att ta in eko-trosorna.

Nice! ♣

Länkat; von Sydow, Hanky Panky, eko-trenden, trosor, Nelly

Wow!

Att slå på datorn imorse var en glädjande handling!

Ekoblogg har så länge vi funnits (sedan slutet av januari) varit en liten men naggande god blogg om jag får säga det själv? ;) Då vi fick igång ruljansen med ett gäng trofasta läsare har vi sedan dess legat på ca. 50 unika besökare per dag och ca. tre gånger så många sidvisningar.

Att jag igår, tack vare fantastiskt vackra underbara Clara, hade över 600 unika besökare och nästan 1200 sidvisningar känns övermäktigt! Det känns så viktigt att många hittar hit, inte för att jag vill ha bekräftelse för det jag gör utan för att jag vill att så många som möjligt ska bli upplysta och bli inspirerade till en förändring. Något jag hoppas att man kan hitta här på Ekoblogg.

Nu hoppas jag bara att i alla fall några av alla 550 nya som hittade hit igår finner den såpass intressant att den är värd fortsatta besök!

Tack än en gång Clara! :)



Länkat; underbara Clara


UTMANING och tävling!

Ok! Blev lite arg över att vissa människor som är sjuka kan leva sina liv så tills dess fulla gräns medan man själv sitter och drar sig lite i fettet på magen och konstaterar att Beach 2008 är bara veckor bort. Sjukt! Herregud, jag har ju en frisk kropp och bara det borde räcka, eller hur?

Min utmaning är nu att lista 10 saker Ni är nöjda med på Er kropp! Gör det här i kommentarsfältet så kommer jag att lotta ut och skicka ett halsband i vårigt grönt som jag gjort själv av ett glashjärta till någon av Er som tack för Er medverkan och för att Ni är fantastiska som kan hitta bra saker med Er själva. Är Ni med?

 1) Mitt stora, härliga leende!
 2) Mina vackra, gröna ögon!
 3) Min lilla, söta näsa!
 4) Mina snygga fötter!
 5) Min byst!
 6) Min timglasformade midja!
 7) Mina kurviga höfter!
 8) Mina snyggt formade öron!
 9) Mina tatueringar!
10) Mina fräknar som börjar väckas till liv lagom vid denna årstid!

Kom igen nu, Er tur! Och det vore jättekul om någon av de killar som jag vet läser bloggen ville haka på! ♣

Ni har till måndagmorgon kl. 05:00 på Er!

Tävlingen är avslutad! Tack för allas medverkan!

Vad skulle Du göra...

...om Du bara hade några veckor kvar att leva?

Oprah pratades det idag om just det. Bl.a. så var f.d modellen och Super Bowl-reklamtjejen Kris Carr där och berättade om hur hon tog emot beskedet att hon hade cancer i 4e stadiet i levern.
Hon kände själv att det handlade om att välja att leva eller dö. För henne var valet enkelt; leva. Kris insåg snabbt att det enda hon kunde påverka var vad hon åt, drack och tänkte. Hon kände sig mest mottaglig att förändra kosten och började därför med det. Inga fler öl, margaritas eller skräp-mat; nu startades dagen med en grön "drink" bestående av selleri, gurka, grönkål och groddar. I takt med att Kris kände att hon mådde bättre tack vare den förändrade kosten kom de andra förändringarna naturligt. Man kan tillbringa hela livet med att oroa sig, men oro är inte att hoppas på det bästa, menar hon. Vidare säger hon att "cancern dödade mig inte - den tvingade mig att börja leva." Idag är Kris gift med mannen i sitt liv och lever ett väldigt spirituellt liv med meditation, yoga och annat som gör henne glad och lycklig. Jag blev fruktansvärt inspirerad av Kris Carr och det sätt hon valde att leva sitt liv och se på sitt liv. Precis sådär försöker jag tänka, även om det är en kamp vissa dagar. (Till min stora glädje kan jag dock säga att det är inte lika många kamp-dagar nu som förr, jag lär mig och jag håller på att bli väldigt duktig på det!)

Denna sprudlande personlighet har nu valt att kalla sin cancer för "skönhetsfläckar" och lever idag med en oförändrad cancer-smittad lever. Hon kan leva med detta resten av sitt liv, men hon kan också dö inom 6 månader. Hon utstrålade sådant mod och inre styrka att det inte gick att undgå att känna sig inspirerad. Hon sa att hon hade i och med detta uppvaknande fått en kanal till andevärlden via sitt hjärta och närhelst hon kände sig rädd kopplade hon upp sig mot den kanalen för att ta emot kraft och styrka.

Detta tycker jag ytterligare är ett bevis på min devis och det som Ekoblogg försöker stå för; Man är vad man tänker och man är vad man äter!

Kris har skrivit en bok som heter "Crazy sexy cancer tips" om hur hon förändrade sitt liv. Om man tycker detta verkar intressant kan jag även rekommendera böckerna av Eckhart Tolle, "Du kan hela ditt liv" av Lousie L Hay och "The Secret" av Rhonda Byrne.

Kris' blogg kan man läsa här! ♣

Länkat; Oprah, Kris Carr, berättade, Crazy sexy cancer tips, böckerna, Eckhart Tolle, Du kan hela ditt liv, Louise L Hay, The Secret, Rhonda Byrne, här

Bildbevis

Gällande det jag bloggade om tidigare om LP-skivor och Vinylia så tänkte jag att jag skulle visa min skål som står så fint på vårt köksbord med svart-vitblommiga servetter från Marimekko, design Maija Isola.

   

Tjusigt va?


Välgörande middagar

Johan och jag har ofta gäster hemma på middag och dessa snälla gäster har allt som oftast med sig något då de kommer. Det kan vara alltifrån en flaska vin till blommor eller choklad. Det är verkligen jätetrevligt att de vill ge något samtidigt som vi känner att vi redan har så mycket.

Vi har länge pratat om att istället för detta samla in pengar till välgörande ändamål, och nu har det äntligen blivit av. Vi har gjort en burk där de gäster som vill kan få skänka en liten slant som tack för maten och då burken är full skänks innehållet till angiven organisation. För tillfället står det FRIENDS på burken då mobbning och barn som far illa är något som berör mig väldigt. Har själv en nära anhörig som farit fruktansvärt illa under större delen av sin skolgång på grund av barn som behandlat honom illa och föräldrar till dessa barn som blundat för sanningen och inte tagit till sig det som deras barn hållit på med.

 Burk från ICA med en egenhändigt gjord etikett!

Det vore kul om fler i våran omgivning ville ta fasta på detta så att ännu fler skulle kunna skänka en liten slant regelbundet. Gör man på detta vis blir det inte ett så stort hål i plånboken vid ett och samma tillfälle heller.



Länkat; FRIENDS

OnsDagens tacksamhet

Idag är hela jag så lycklig; förkylningen känns bättre, jag är så lycklig över att jag varje dag vaknar upp tillsammans med min stora kärlek och över den resa vi påbörjat tillsammans! Ute är strålande sol och det är alldeles underbart fastän jag måste vara kvar inne! Jag ser mig omkring i ett välstädat, nyrenoverat hem fyllt av vackra saker där det inte fattas något och jag bara ler. Jag är tacksam över att jag kan skratta och le för utan det vore mitt liv i det närmsta fördärvat. För skrattar, det gör vi ofta, ofta här hemma!

Jag är tacksam över att jag strax ska ringa till mormor och höra hur hon sovit och över dinkelmannagrynsgröten som snart ska få mätta min mage. Jag har en oläst morgontidning och i soffan ligger en liten, ihoprullad vovve och snarkar i vänan på matte som han kan sträcka ut på.

På lördag ska jag få åka på en liten tripp över dagen till bror och fästmö och jag ska krama dem till kraften tar slut. Jag längtar efter att få åka på en tripp med just dessa människor bara för att vi har det så jäkla kul ihop, och det är inte alla som har det med sin mamma och det är ytterligare en sak jag lovordar!

I tvättstugan hänger ren tvätt på sträcket och torkar och det mysiga sovrummet vädras just nu för att vi ska kunna sova gott inatt. Dagens tacksamhet är hela livet som bjuder mig på så fantastiskt mycket dagligen. Det ska vara gott att leva och i mitt liv är det verkligen det och jag slutar aldrig tacka universum för allt det goda som kommer till mig.

Vet Ni; livet är så härligt och jag har aldrig varit så här lycklig!!!

TACK! ♣

Fyllda oliver

Förra sommaren fick jag för mig att jag skulle lära mig tycka om oliver. Jag som håller på så mycket med mat förstod liksom att det egentligen var gott med oliver, det var mina smaklökar som inte hängde med.
Sagt och gjort, jag köpte en burk med lite lyxigare oliver fyllda med mandel och tuggade i mig 13 st. på raken. Dagen efter kan jag säga att de återstående slank ner och sedan var jag fast!

Eftersom jag nu tillhör den stora skara av olivälskare så njuter jag i fulla drag av fyllda och fyllda, grekiska eller kalamata. Men då jag vill njuta ordentligt så fyller jag mina egna, något jag verkligen tycker ni ska göra!

Fyllda oliver

1 brk ekologiska oliver (t.ex. I ♥ eco blandade oliver från ICA)
50 gr. ekologisk feta
5 soltorkade tomater (det finns ekologiska i Övik som inte ligger i marinad)
20 basilikablad
salt, peppar

Marinad;

½ dl olivolja
1 msk balsamico vinegaro
2 pressade vitlöksklyftor
någon god örtkrydda

Kärna ur alla oliver med en olivurkärnare. Finns att köpa för ca. 5o-lappen i de flesta välsorterade affärer som säljer husgeråd.
Blanda till marinaden i en skål och låt stå i rumstemperatur. Mixa feta med sönderklippta tomater och hackade basilikablad med en stavmixer. Använd sedan en tårtsprits med det långa, smala munstycket och fyll struten med feta-fyllningen. Spritsa sedan in fyllningen i oliverna, en efter en, och lägg de sedan i marinaden. Låt stå kallt över natten, men ställ fram oliverna i rumstemperatur ca. 1 timme innan servering så att smakerna hinner framträda ordentligt!

Perfekta som tilltugg till drinken, på buffébordet eller i salladen. Eller bara som de är om Ni frågar Johan!


Onsdag

"Kärleken kommer, kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Med dig vill jag vandra i vinter och vår,
och all min levandes dagar.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min då du gråter."

White guide 2008

Jag läste någonstans att i White guide 2008 (en guide som kartlägger krogar i vårt avlånga land) som nyss kommit ut så var eko-trenden tydlig.
Ca. 50 av de 530 listade restaurangerna använde sig av större delen ekologiska- och närproducerade råvaror. Dessa märks med en grön stämpel i guiden.

Den eko-krog som fick bäst betyg var Ängavallen längst ner i Skåne där allt var ekologiskt, ifrån läsken gästerna dricker till grisarna som bodde på gården.

F A N T A S T I S K T! ♣ 

Länkat; White guide 2008, Ängavallen

Havrekex

Min mormor har sedan urminnes tider alltid bakat världens godaste havrekex vid jul. Jag hade turen att få några som hon hade kvar i frysen i lördags då jag hälsade på och de är så underbart goda! Mycket smör och ost på och sedan är det bara att tugga och njuta!

Havrekex ca. 180 st.

Så här bakar jag mina, passar inte det Er riktigt så byt bara ut till "vanliga" ingredienser men samma mängd!

½ kg ekologiska fiberhavregryn
1 liter eko-mjölk eller KRAV-märkt Oatley
400 gr smält eko-smör
1 påse hjorthornssalt
12-15 dl ekologisk fullkornsdinkel

Blötlägg havregrynen i mjölken under natten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt. Kavla lite deg i taget så tunnt det bara går på mjölad yta. (Då man tycker att det nog inte kan bli så mycket tunnare bör man kavla ytterligare, så tunnt ska det alltså vara).
Ta ut runda kakor med t.ex. ett vanligt glas och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda ca. 5 min. i 250 gr. på översta falsen i ugnen. Passa då Ni tar ut kexen för hjorthornssaltet gör att det sticker i ögonen.
Går alldeles utmärkt att frysa då de svalnat.

Smaklig måltid! ♣

Tisdag

"Att taga är silver, att giva är guld!"

C/O Berge

Fick ett mail till Ekoblogg idag om en butik på webben som nu är klara med sin första kollektion; C/O Berge. Den består av både mössor och vintage-tee's och vänder sig till både män och kvinnor. Plaggen är tillverkade i Portugal av 100 % ekologisk bomull och personer från 5 olika kontinenter har varit med och samarbetat.

Jag gillar verkligen deras tee's och jag älskar hur de valt att profilera sin butik; den ser modern och fräsch ut, inte så basic.

Tummen upp, säger vi på Ekoblogg! ♣

Länkat; kollektionen, C/O Berge, mössor, tee's

Ömkande dravel

Har större delen av mitt vuxna liv dragits med, och kämpat med, magkatarr. Den ger sig inte av för gott men den håller sig i schakt då jag sköter om mig själv, både matmässigt och själsligt.

70 % av kroppens immunförsvar sitter i magen, kanske kan det vara så att magkatarren ställer till det så att jag regelbundet blir förkyld? Är nämligen sjuk igen, hemma från jobbet med 38,5 i feber, ömmande bihålor och snuva.
Det verkar nämligen som om förkylningarna helt och hållet är mina, jag blir alltid sjuk då ingen annan i min omgivning är det och mina förkylningar smittar ingen annan. Helt individuella med andra ord.

Ville inget speciellt med detta inlägg, ville mer bara lufta tankar och kanske självömka mig lite? Ska sjunka ner i soffan med en värmande liten whippet-pojke nu, några ekologiska Digestive-kex, en massa strunt-TV och sedan alternera sömn med TV-tittande.

Jag ska se till att hjärnan och mitt inre får vila och bara njuta av harmoni och lugn och ro. Jag ska inte tänka på att jag har en massa saker som väntar på mig på jobbet, för vet Ni; alla de sakerna finns faktiskt kvar då jag kommer tillbaka!


TisDagens tacksamhet

Igår fick jag jättefina ekologiska kläder av en tjej på jobbet som hade tröttnat på dem. Fattar Ni hur snällt det är? ♣ Fick några tunikor, ett par klänningar och en munkjacka i sweatshirt-tyg. Som himla gulligt av go'a K!

Det är mer än välkvalificerat in som Dagens tacksamhet!  

Tack! ♣

Ett ljus för Engla

Måndagen 14 april kl. 21:00 tänder vi ett ljus i vårt fönster för Engla och hennes familj. Sprid detta vidare så att så många fönster som möjligt får lysa för Engla ikväll som ett manifest mot att vi inte tolererar våld mot barn, unga och medmänniskor i överlag i vårt samhälle! 

Vila i frid, Engla! ♥

MånDagens tacksamhet

Måndagar kan ju i regel kännas motiga. Det gör denna. Hade gärna legat kvar och sovit och gått hemma och myst idag eftersom min förkylning inte riktigt vill ge med sig.
Dock finns en massa att glädjas åt och Dagens tacksamhet idag är att en sådan rolig helg väntar och att det bara är 5 dagar dit. Det Ni! ;)


Måndag

"Att finna lycka i livet är inte en slutdestination där lyckan finns utan själva resan i sig."
Dalai lama

Upp till kamp!

Jag vet att det dryftats alternativa mensskydd en del här på Ekoblogg och jag har bl.a. bloggat om m-kopp, moon-cup, mens-kopp mm. Kärt barn har många namn som det så vackert heter! ;)
Den uppmärksamme läsaren vet också att jag använder s.k. slängbara mensskydd i form av ekologiska bindor, men jag ger såklart mitt fulla stöd till m-koppen då jag tycker det är det mest långsiktiga valet.

En trogen läsare skickade ett mail i helgen där hon bad om hjälp för en kampanj de nu driver för att få Apoteket att sälja alternativa mensskydd, främst då menskoppen eftersom alternativa slängbara mensskydd redan finns på många av de stora matvarubutikerna och därmed är mer lättillgängliga.

Alternativ.nu kan man läsa mer om detta under Övrigt - Hälsa där tråden heter Mooncup - alla borde ha en och följa den pågående debatten. Under Allmänt - Ljugarbänken kan man sedan skriva under namninsamlingen som tjejerna har eller klicka på följande; www.namninsamling.com/alternativa_mensskydd

Tack för visat stöd - skriv på nu!

Länkat; bloggat, mens-kopp, Alternativ.nu, Övrigt - Hälsa, Mooncup - alla borde ha en, Allmänt - Ljugarbänken

SönDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för att Liza Marklund skriver så bra böcker som gör att jag bara kan få slappa i soffan i sköna kläder och njuta av att det är söndag! Har en bok kvar av henne innan jag måste hugga in på någon annan. Vilken kan det bli tro?
Gillar våra duktiga svenska författarinnor och idag är Liza Dagens tacksamhet!

Vad är Ni tacksamma för idag? ♣

Söndag

"Believing is just the beginning."

Band för miljön

Ett annat gäng driftiga ungdomar, (Sverige kryllar av dem just nu!) har genom sitt UF företag tillverkat ett miljöband som går att beställa via webben som man sedan fäster på väskan eller jackan för att visa att man stödjer miljön. Priset är 20 :- och av dessa går 8 :- till miljöarbetet som Svenska Naturskyddsföreningen bedriver. De tipsar också om saker man kan göra för att få en bättre miljö här eller om vad kändisarna gör för att förbättra miljön.

Bra jobbat tycker Ekoblogg! ♣

Länkat; ungdomar, UF företag, beställa, Svenska Naturskyddsföreningen, här, kändisarna

Hembakt bröd

Här hemma bakar vi allt vårt njuka bröd själv och köper ekologiskt dinkeltunnbröd och dinkelhårdbröd. Jag vet med mig att denna stad har rätt många bagerier och jag hoppas att de en vacker dag kommer att haka på eko-trenden för kolla in detta göteborgska bageri's sortiment, hur ljuvligt låter det? Allt är ekologiskt!

Drömma går ju... ♣

Länkat; göteborgska, sortiment, ekologiskt

LP-skivor

Hos Vinylia har man verkligen tagit fasta på återvinning! Det är ett ungt företag från Västerås som återanvänder gamla LP-skivor och gör skålar, armband och klockor av dem. Fantastiskt coola! Jag har själv en sådan skål, dock är det en hemmagjord present och inte från Vinylia, men den är riktigt grym. Snygg att ha godis eller annat gott i.

Skålen jag fick är gjord så att man kokar upp vatten i en kastrull med så vid diameter att en LP-skiva går ner. Då vattnet kokar så stoppar men ner skivan tills den blir mjuk och formbar. Ta upp den och forma den över t.ex. en glasburk (som då man gör egna tunnbrödskorgar om Ni nu gjort det?) och låt svalna. Den stelnar då med en gång. Gör man samma sak med en gammal EP så har man 2 skålar i olika storlek!

Smart! ♣

Länkat; Vinylia

LörDagens tacksamhet

Även idag så måste Dagens tacksamhet få vara det faktum att mormor är hemma igen! Speciellt efter gårdagskvällens samtal med en vän är jag glad över att hon fortfarande är hyfsat pigg och har relativt god hälsa. (Du vännen, jag tänker på dig! Hör av dig om du vill prata!)

Om ett par timmar, mormor, då är det du och jag som kramas! ♥

Många tack! ♣

Morots- och fetapaj

Har i flera dagar varit sugen på paj så ikväll är det älsklingen som gör en pajdeg och jag som gör fyllningen till en av världens enklaste och godaste pajer. Man kan ta oliver i också, men vi brukar äta det till.
Ofta gör vi paj i våran gigantiska form och skär den stora bit som blir över i lagom stora portionsbitar och stoppar i frysen. Perfekt "snabb-nat" eller som mellanmål!

Morots- och fetapaj 200 gr.

1 sats pajdeg som trycks ut i en form, ställs kallt i kylen i 30 min. och sedan förgräddas ca. 10 min.

500 gr rivna morötter *
4 dl Grekisk youghurt
1 tsk salt *
2 ägg *
1 stor vitlöksklyfta *
1 dl riven ost
150 gr feta *

(Ingredienser märkta med * är ekologiska. Det går ju att ta ekologisk ost också, men eftersom vi valt en utan tillsatser så lir den inte stjärnmärkt. Man kan även ta ekologisk crème fraiche, som dock har en fetthalt på 34 % istället för youghurtens 10 %)

Vispa ihop ägg, crème fraiche och salt. Pressa ner vitlöken . Vänd ner de rivna morötterna och smula ner fetaosten. Blanda. Häll fyllningen i pajskalet och strö över riven ost.
Grädda ca. 30 min. i 200 gr. och garnera med några timjankvistar.
Gott med en god sallas till!


Plans for today

Idag blir det en lugn och skön dag utan fullspäckat schema. Precis vad jag behöver nu! Ska åka och mysa med mormor en timme eller två och sedan bara njuta av ledighet tillsammans. Det är mulet och lite surt ute så det är verkligen upplagt för sällskapsspel, god middag och kanske en film ikväll. Kommer att läsa lite i "The Secret" också. Som en liten påminnelse om varför allt i mitt liv är så galet bra just nu.

Tänkte sätta penséer men snön satte käppar i det hjulet. Bär de just nu ut och in i en påse för att härda dem successivt. Ja, det går det också! Snart ska de i alla fall ner i den gamla gjutjärnsgrytan utanför dörren. Vårigt och fint!

Hur ser Er dag/kväll ut?

Kramalin ♣

Lördag

"Det finns en mening med allt som sker..."

FreDagens tacksamhet 3

Ännu en Dagens tacksamhet som jag dock inte delar med mig av på bloggen. Ni som vet, ni vet! Men visst är det härligt att det bara öser in en massa härliga tacksamheter idag?

Hur har Ni det då denna fredag? Hoppas det är lika toppen för Er?

Nu ska jag ha fredagsmys i en stooor skön klänning tillsammans med ELLE och choklad och så småningom fina S! Antar att det blir eko-popcorn och "Talang 2008" zappat över till "Så ska det låta". Trevligt! :)

Kramalin ♣

Sojalecitin

Sojalecitin är en av alla de produkter som finns som tyvärr ofta är genmodifierad. Dock ska den inte vara det om den finns med i innehållsförteckningen på en ekologisk produkt. Man kan inte KRAV-märka allt, t.ex. sojalecitin, bakpulver mm. som framställs på kemisk väg, men ändå får produkten stämplas som kRAV-märkt/ekologisk om alla ingredienser som går att framställa ekologiskt är det. Ett exempel som jag och flera med mig funderat på är Green & Black's ljuvliga choklad som nästan ingår i min dagliga föda. Igår på Grön Gåva så diskuterade vi kring detta och beslutade att jag skulle maila dem. Dock har jag hittat på deras hemsida en FAQ-sida (Frequently Asked Questions) där det står under "Are your products GM-free?" att " Yes - as all of our products are certified by the Soil Association, this ensures no genetically modified ingredients are used in their production."

Puh, jag tolkar det som att mitt stora födoämne är safe...ska dock leta rätt på någon vettig mailadress till dem(de jag fann passade inte min typ av fråga) bara för att vara på den säkra sidan. Men det lutar ju liksom åt rätt håll!

Länkat; Sojalecitin, KRAV-märkta, Green & Black's, FAQ-sida, Are your products GM-free?, the Soil Association

FreDagens tacksamhet 2

Jaaa! Idag får mormor äntligen komma hem från Sundsvall! Imorgon får vi åka hem till henne igen precis som vanligt och kramas i det oändliga! Kak-mormor, nu kan allt bli som vanligt igen! Jippie, den glädje jag känner nu är helt obeskrivlig! Min älskade "Mandarin", förstår du hur mycket jag saknat Dig? ♥

Vilken härlig dag då det blev fler än en tacksamhet! Härligt, nu fortsätter vi dagen och helgen i samma anda!

Kramalin ♣

Förnuftig shopping

Igår skulle jag ju som sagt se om jag hittade något på Vero Moda. Gjorde jag inte. De hade fått in en sjal. Hur kan det vara möjligt då kollektionen släpptes igår? De skulle få in lite grand eftersom...nja, det gillades inte.

Det sutade med att jag istället hittade en sjalHM som jag väntat på där vinsten går till Unicef och arbetet med barn. Jättesöt, lite crèmefärgad med små färglada "bollar" till fransar.

79,50 :- kostade den.

Länkat; Igår, sjal, HM

FreDagens tacksamhet

...bir gårdagens händelser. Tack för en fantastiskt trevlig kväll i goda vänners sällskap! Att bara träfas några gånger per år och ändå kunna bibehålla vänskap på ett djupare plan måste ju tyda att det finns något att bygga på!

Dagens tacksamhet; är gårdagens scones-fest med sjuuuka mängder té, farmors dajm-rulltårta med skivade jordgubbar på, husritningar som vi fick bevittna, mycket skratt men även också allvar.

Tack! Precis vad vi behövde! ♣

Fredag

"Bliss is a constant state of mind
- undisturbed by gain or loss."

Vero Moda + eco!

Idag släpper Vero Moda sin organic-kollektion. Ska bli spännande att se vad som finns! Måste på stan i några ärenden i eftermiddag så jag kommer att gå in och se ifall våran lilla Vero Moda-butik fått ta del av några av plaggen.

Plaggen kommer att släppas i alla deras fyra kollektioner och ett urval av olika plagg är t.ex. t-shirts, toppar, leggings, stickat och klänningar. Speciellt det där med stickat och klänningr tycker jag lät lockande. T-shirts och toppar får det inte plats fler av i garderoben och leggings har jag redan i form av HM's som jag är supernöjd med.

Vad tror Ni?



Länkat; Vero Moda, organic-kollektion,

Torsdag

"Man kan inte förändra det som varit,
men man kan påverka det som komma skall."

Scones-fest!

Gör helg redan kl 12:30 idag och det känns ju alldeles underbart! Mycket av denna helg kommer att gå åt till att sova, men ikväll ska vi faktiskt ha främmande; 2 kompisar (+ en bebismage) kommer hit på scones och té. Trevligt värre!

Johan ska få göra sina underbara dinkelscones och till det serveras KRAV-té i gjutjärnskannan och vårt hemmagjorda smör, tillsatsfri ost och 4 olika sorters marmelader på bara ren frukt och naturlig fruktjuice från St. Dalfour. Flott värre!

Efter jobbet blir det till att handla och sedan hem och städa, laga middag (idag blir det bönsoppa) och sedan invänta vännerna.

Hoppas Ni får en alldeles underbar torsdag, vad Ni än ska ta Er för! ♣

Länkat; dinkelscones, St. Dalfour, bönsoppa

TorsDagens tacksamhet

Igår då vi kom hem låg det ett vackert paket i revlådan. Med guldigt papper och fina snören. Ett grön, handskrivet kort med jättevackra rader fanns också med. I paketet fanns något som passar oss väldigt bra just nu. Den oväntade och överraskande presenten var från älskade bror och hans fästmö. 2 underbara personer som vi älskar väldigt mycket och som vi ska få träffa nästa helg. Härligt! Då blir det ett redigt kram-kalas!

Dagens tacksamhet; är den vackra presenten och det som den symboliserar! Tack! ♣

Kvällens planer

Har snabbfräst i ordning middag bestående av fullkornsdinkel-pasta som blandats med stekt eko-ostronskivling, smulad eko-feta, ekologiska kidneybönor, soltorkade eko-tomater, färsk bladspenat, vitlök och ekologiska solroskärnor. Allt blandat till en sorts pastaröra. Mums!

Ska sedan sitta i pyjamas med vetekudden i soffan, färga brynen, tvätta lite BH's, fixa mina naglar, se på TV, äta dagliga dosen choklad, läsa lite...tja, saker som jag finner extremt avslappnande samt nödvändiga (gäller främst det ytliga som att fixa bryn och naglar!).

Hur ser Er kväll ut?

Lycka och välgång! ♣

Länkar i inläggen

Fanny fixade min blogg ordnade hon så att det jag länkar till inne i ett inlägg ska vara ljusgrönt. Fick en kommentar av en läsare idag att hon inte såg det, är det fler som gör det?

På jobbet syns det inte har jag upptäckt nu, men där har vi ett riktigt gammalt vrak till dator så jag trodde det berodde på det. Är det fler som upplever detta? Jag som länkar hur mycket som helst vill ju gärna att Ni ska se det!

/Malin ♣

Update: Fanny tog bort att länkarna ska vara understrukna, jag tyckte det var snyggare om de bara var i en annan färg. Ska undersöka om t.ex. min rara S kan fixa "tillbaka" understrukningen eller nå't. Har inte motivation eller riktig ork nu så tills dess kommer jag att längst ner i varje inlägg skriva Länkat; och sedan de ord som är länkar. På så vis är det lättare för Er tills detta är fixat!

Kramalin! ♣

Hetta till det rätt

Har en lapp bredvid min dator där det står olika saker jag ska blogga om, som en påminnelse. Där har länge stått att jag ska skriva om vikten av att använda rätt olja då den ska till att hettas upp. Tack vara Sara så kom jag mig äntligen för att posta ett inlägg om det!

Då vi steker här hemma så steker vi i lika delar svenskt smör och rapsolja (ekologiskt såklart!) och det fungerar toppen-bra! På föreläsningen med Tommy Svensson för 1 ½ år sedan fick vi veta att varken palmolja eller olivolja mår bra av att hettas upp, även om olivoljan i övrigt innehåller bra fett! Vid upphettning bildas alltså cancerogener i dessa två oljekällor

Jag tycker dock inte man ska använda palmolja alls då man läser detta! Ringla god, extra jungfrulig olivolja över salladen och använd svensk rapsolja som kommer från de stora fälten i Skåne, då mår måde magen och miljön bra!
Tänk på detta då t.ex. nachos ofta är friterade i palmolja. Läs istället om hur jag gör egna nachos här!



OnsDagens tacksamhet

Ute snöar det för fullt. All snö var borta för ett par dagar sedan och folk började prata om vår. Även om detta väder-spratt är typiskt april-väder så blir jag ledsen när jag tänker på hur denna vinter varit, trots att jag bor i Norrland. Regn, surt väder, lågtryck och högtryck om vartannat. Lite sol, mörka nätter och mulna dagar.

Dagens tacksamhet går till att jag drar mitt strå till stacken för att försöka förhindra den miljöförstöring som pågår.


Onsdag

"Du är vad du tänker och Du är vad du äter!"

Bönsoppa med egna nachos

Den här kryddiga, heta bönsoppan har en touch av Mexico och har avnjutits otliga gånger här hemma. Man kan själv välja styrka genom att köpa olika starka chilifrukter; vi kör på den med styrka 3 av 10 och det tycker vi blir bra.
Har hittills inte stött på någon som inte gillat den och jag tror den skulle göra succé som komplemtent om man hade en taco-kväll!

Bönsoppa 4 - 6 pers.

2 msk olja
1 finhackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
2 tärnade röda paprikor
1 hackad chilifrukt
9 dl grönsaksbuljong
7 ½ dl tomatjuice
2 msk tomatpuré
2 msk sweet chili sauce
400 gr red kidney beans
2 msk finhackad, färsk koriander
salt, peppar

Garnering;
limesaft, Grekisk youghurt, nachos

Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök och vitlök tills de är mjuka. Rör i paprikorna tillsammans med chilifrukt och fräs några minuter. Tillsätt buljong, tomatjuice, tomatpuré, chilisås, bönor och koriander. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca. 30 min. Låt soppan svalna något och kör den i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar. Srrvera med en klick youghurt och droppa öime saft över. Dippa nachos ner i soppan.

Egna nachos

8 st. tortillas
olja
salt
peppar
torka, smulad chilifrukt

Klipp tortillabröden i trekanter. Blanda runt i en långpanna med ganska rikligt med olja. Smula över kryddorna och rör om. Grädda i ugnen ca. 10  in, 225 grader. Rör om då och då. Ta ut och låt svalna något.
Njut!


TisDagens tacksamhet

 Dagens tacksamhet; är en liten ängel i guld som hänger runt min hals. En present från det bästa jag har och som har stor innebörd för mig. En ängel som skydd och en ängel som ska vaka.

Den hänger på en nätt liten kedja som slutar precis så att ängeln vilar i min halsgrop. En perfekt bädd för en kärleksfull present.

Tack älskade! ♥

Eeh...fish?

Då jag växte upp gjorde alltid mamma och pappa egna fiskpinnar åt oss. Köpte ett torskblock (nu ska man dock längre äta stora mängder torsk eftersom Bottenviken håller på att utfiskas) och skar det i bitar. Panerade med ägg, ströbröd, salt och vitpeppar och stekte i äkta smör. Kokade potatis till som vi själva odlat i stugan och stänkte lite citron över. Serverade med ärtor och rårivna morötter. DET var gott, det tror jag inte detta är! Jämför den innehållsförteckningen med min ingredienslista ovan.

Vilka skulle Ni ha valt?

Sen är det skrämmande att fiskpinnen som stoppas i svenskens mun är mer berest än en viss eko-bloggerska.
Vilken miljöfara den lilla munsbiten blir!

Vikten av att välja mat med omsorg känns plötsligt ännu större än tidigare.


ICA + köttfärs

Ovannämnda har ju hittills visat sig vara en ganska trist relation. Då nu ICA hamnat i blåsväder igen gällande sin plocka-upp-från-golvet-och-låtsas-som-om-det-regnar-så-vi-säljer-den-ändå-och-tjänar-hutlöst-med-pengar-på-att-folk-får-ont-i-magen-ändå så kan Ni ju tills jag återkommer läsa denna artikel om att köttfärsen dessutom är en miljöbov.

Köttfärs anyone? ♣

Ingen renodlad modeblogg...

...men detta är bara för mycket "jag" för att jag ska låta det passera!
Har Ni sett något så snyggt på någons överkropp någonsin???

 

Bilden lånad från Stockholm Streetstyle

På nästa second hand-runda ska jag leta en snarlik sådan.


Ursäkt

Jag känner att Ekoblogg tillfälligt ligger på sparlåga då det gäller miljötips eller länkar eller så. Detta ber jag om ursäkt för men förklarar det samtidigt med att jag är så himla trött just nu!
Så småningom hoppas jag att tröttheten kommer att släppa och att jag kommer att pli lite piggare, och då är bloggen bland det första jag kommer att lägga allt fokus på. Lovar!
Ska försöka att posta inlägg om sådana saker också eftersom jag vet att Ni är många som uppskattar det.

Tack för att Ni finns!
/ Kramalin ♣

Tisdag

"You are not given to the mind - the mind is given to You."

Yogi Tea Bags

Påminnelse

Fina läsare; glöm inte bort att skriva en liten rad om vilka Ni är och hur Ni hittat till Ekoblogg. Jag är så nyfiken på Er läsare eftersom Ni ökat så mycket på så kort tid! Jag skulle bli jätteglada om Ni kunde ta Er tid att göra det! :)

Kommer inte att hinna blogga mer idag eftersom jag har möte efter jobbet ikväll och inte kommer hem förrän
19:30, och då får jag gäster, och då vore det så kul att ha lite att läsa imorgon bitti då jag öppnar bloggen.

Må så gott idag, lycka och välgång till Er alla! ♣

Måndag

"If You want something very badly, set it free.
If it comes back to You, it's Yours forever.
And if it doesn't, it was never Yours to begin with!"

Från filmen "Ett oanständigt förslag"


MånDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet; är att saker och ting kommer att bli glasklara idag. Fint som snus skulle man kunna säga. Slöjan kommer att lyftas och allt kommer helt plötsligt att verka vettigt. Denna dagen är början på något vackert. Den är också något jag väntat väldigt länge på!

Tack! ♣

Vinnare av hemma-kit!

Har ägnat morgonen åt att läsa alla Era fina tips som kom in och har efter många om och men valt ut Snadra H (kanske Sandra H egentligen och bara en liten felstavning?) eftersom det unika tips hon gav verkligen känns som jag vill efterleva. Alla borde verkligen ha en liten lugn hemma-mys-stund varje kväll där man i lugn och ro tillåter sig att reflektera över dagen och det som skett. Kanske ägna en tanke åt det man är tacksam över eller fundera över någon önskan inför morgondagen?

Nu kan i alla fall en person göra det till den ljuvliga doften av rökelse, till tonerna av havsbrus med blicken riktd på Buddha och med en lyxig chokladbit som sakta smälter på munnen...Grattis!
Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad till bloggens mailadress!

Tack alla Ni som var med och tävlade!

Söndag

"Skönhet ligger i betraktarens öga"

Okänd

Ny kategori

Har lagt till en ny kategori, "Tänkvärt", där jag kommer att samla citat, visdomsord eller andra tänkvärda strofer både på svenska och engelska som kan vara av värde. Lite som ett dagens ord eller så!

Håll till godo! ♣

Min tanke gällande länkar

Som Ni kanske sett så har jag en ganska så diger länklista här i högermarginalen. Tänkte att jag skulle förklara lite för Er hur jag tänkt kring den så att ni lättare kan hitta det Ni eventuellt söker!

¤ Länkar som börjar med "2nd hand" är alltså second handbutiker som finns online. De efterföljs av ett prefix som talar om vilken typ av butik det är; te.x kläder eller inredning.

¤ Därefter kommer alla "Blogg-länkar" som efterföljs av t.ex. ekotänk, mode eller vardagsbetraktelser. Under ekotänk har jag samlat in de bloggar som öppet förespråkar en ekologisk livsstil t.ex. genom KRAV-märkt mat eller second hand-shopping. Mode-bloggarna tar hand om de som renodlat nästan postar inlägg om mode, och under vardagsbetraktelser finns egentligen de övriga. De som bloggar om dittan och datten helt enkelt!

¤ Under "Butiker" finns allmänt, böcker, kläder mm. Där tror jag det är ganska självklart vad jag menar med efterföljande ord. Likaså under "Ekobutiker" där jag lagt till t.ex. bambukläder, barn, skönhet, hygien, hudvård eller skor. Det är alltså en liten hint om vad butiken säljer så att Ni lättare ska kunna leta rätt på det Ni är intresserade av.

¤  Under "Hund" har jag samlat lite länkar som innehåller bloggar eller hemsidor om jag har intresse av för Lotus' räkning. Självklart hoppas jag att Ni kollar in dem också, men de finns mest där så att jag lätt ska kunna klicka in mig på dem eftersom det är sidor jag besöker dagligen.

¤ "Tidningar" innehåller länkar till web-tidningar eller papperstidningarnas hemsidor. Helt enkelt tidningar jag läser som både handlar om det jag bloggar om för Ekoblogg eller mer renodlade personliga saker som t.ex. mode eller inredning. Där finns många läsvärda länkar!

¤ Sist men inte minst kommer "Övrigt" med allt som här till. Där finns sidor som inte "platsar in" under av någon av de ovannämnda kategorierna. Men glöm för guds skull inte bort att scrolla ner till dem för där finns riktiga godbitar!

Hoppas Ni fick en liten guidning nu som kan göra det lite lättare för Er?


 

Dagens humör

Idag känner jag mig "vårig" i både hjärta och själ! Ute är mulet men det liksom spritter i kroppen på mig av förväntan och jag känner mig full av tillförsikt inför framtiden! Fast allt redan är så bra så kan det bara bli bättre liksom. Förstår Ni hur jag tänker? Det är ljusare ute och dagarna och kvällarna blir längre. Om ett par veckor ska vi rensa rabatten och städa upp ute. Ta fram utemöbeln och inviga grillen för säsongen. Sitta ute på kvällarna med en filt runtom sig och se folk passera. Men främst; vi ska ha nära och kära hos oss som får dela lugnet.

Igår blev en trevlig men hektiskt dag så idag efter fika-främmandet ska vi bara mysa i lugn och ro, äta gott och se gamla svart-vita skräckfilmer från 20-talet. Det är söndagsmys på hög nivå!

Nu är det dags för gröt på dinkelmannagryn tll frukost, fixa till sig lite; hoppa in i organic-leggings och en stooor, mjuk stickad tröja, och sedan ut på en promenad med Lotus och Johan ♥.

Vad ska Ni göra idag?


After Eight-kaka

Om Ni läsare bara ska lova mig en sak, (förutom att alltid vara mig trogen! ;)) så skulle jag vilja att Ni gjorde denna kaka. Så lättgjord, så smaskig så en tiondel hade räckt!

200 gr smör röres mjukt
1 ½ dl socker tillsätts
Rör ner 3 äggulor, spara vitorna till marängtäcket.
1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljextrakt och 4 ½ dl siktat dinkel blandas ner. Knåda en deg med händerna och fördela i en form med löstagbar botten.

Lägg After Eight på degen så att hela kakan är täckt.

Vispa ihop de 3 äggvitorna hårt och vänd ner 2 ½ dl socker. Bred försiktigt marängtäcket på kakan och grädda ca. 12-15 min. i mitten av ugnen.

Serveras kall med vispad grädde och trevligt sällskap!

Av ovanstående ingredienser så är det bakpulver och After Eight som inte är ekologiska. Great! ♣

SönDagens tacksamhet

Idag ska jag bjuda på smarrig After Eight-kaka och få flott besök! Farmor, farfar, pappa och hans A kommer på lunchkaffe och ska få presenter! Det ni!

Då man är vuxen och stor träffar man inte sin familj lika ofta eftersom man har en massa egna, "vuxensaker", man måste göra. Därför gäller det att ta vara på de gyllene tillfällen som ges!
Som barn var jag hos min farmor som barnbarn, hon var den dagmamma som fanns i vårt område. Och det fungerade hur bra som helst; på dagen kallades hon tant E men på kvällen var hon farmor. Och farfar med sin snygga Elvis-skruv i luggen som än idag skulle kunna få damerna på fall.

Dagens tacksamhet; att få sitta, bara vara, bjuda på lyxig kaka och få ge gåvor!


Vegetarisk kebab

Igår gjorde vi ekologisk kebab med inspiration från Jamie.

Vi använde en hel förpackning "rå vegfärs" från Hälsans Kök eftersom den är lik vanlig rå köttfärs i konsistensen.
Blanda ner 1 mk chilipulver, 1 msk kumminfrö och 1 msk timjan. Blanda om. Riv ner skalet från 1 citron (ekologisk såklart för att förhindra att all besprutning ska ge bismak åt maten) och salta och peppra. Finhacka 1 dl pistagenötter och blanda ner i färsen.

Forma avlånga bollar, ca. 15 st., och stek dem gyllenbruna i lika delar smör och olja. Pressa citronen som du nyss rev skalet från och blanda med en kruka mynta, en kruka persilja och en rejäl näve ruccola. Salta med gourmet-salt. Finstrimla ner en rödlök och blanda om salladen.

Lägg sallad i botten på tortillabröd och lägg sedan på kebaben. Toppa med Grekisk youghurt som fått smak av extra jungfrulig olivolja, salt och torkad, smulad chilifrukt. Rulla ihop tortillan och ät.

Fantastisk gott! ♣

LörDagens tacksamhet

Idag ska jag och Johan åka och införskaffa material till att göra en egen vision board med inspiration från "The Secret".
Tanken är alltså en sorts "fokuserings-tavla" där man sätter upp saker man vill fokusera på för att man lättare ska komma ihåg att "beställa dem från universum".

T.ex. så har jag lite olika titlar på böcker med talande budskap, t.ex. "Du kan hela dig själv", "Bli mer av dig själv" eller tänkvärda citat som t.ex. "Carpe Diem", "Du är vad du tänker" etc.
Vi kommer även att sätta upp bilder på saker vi vill dra till oss och personer vi beundrar och vill påminna oss om.

Vi tänker köpa en vanlig anslagstavla och använda oss av små nålar till att nåla fast de saker vi vill dra till oss. På sistone har det dykt upp så mycket som vi med facit i hand inser att vi själva dragit till oss, och genom det fick vi inspiration till att äntligen göra denna. Vi kommer att hänga den i sovrummet så att vi kan börja och avsluta dagen med att fokusera i medveten närvaro.

Dagens tacksamhet är att jag äntligen ska få en vision board samt att vi ska göra den tillsammans, med våra gemensamma mål och drömmar.

Tack! ♣
 

Vilka är Ni, mina fina läsare?

De sista dagarna har besökarantalet samt antalet kommentarer till Ekoblogg ökat drastiskt (om än fortfarande i liten skala) om man jämför med tidigare! Tack! Det är jättekul! :)

Som jag skrivit förrut har jag visionen att Ekoblogg ska bli något stort, om än på lång sikt, eftersom jag anser att det är ett jätteviktigt ämne.
Och det är ju så; man är vad man tänker, sen är frågan hur snabbt det kommer att gå. Jag har i mitt inre bestämt ett datum, så vi får se då det drar ihop sig.

Johan kom nyss och undrade lite över om jag visste hur Ni som läser min blogg har hittat till den? Skulle Ni inte kunna svara på hur Ni gjort det samt berätta lite om Er själva?
Jag har en fulltecknad helg så det blir lite recept på bloggen i helgen samt Dagens tacksamhet och då skulle det vara jätteuppskattat om Ni kunde ta er tid att svara på detta istället?

Tack på förhand, go'a läsare!
Lycka och välgång! ♣


530 st.

Så många bloggar finns det registrerade i Övik.

Hm, hur går man vidare med detta?


Eko-underkläder

Har fått en del förfrågningar gällande ekologiska underkläder och har nu hittat en brittisk sida, Figleaves, som har en kollektion som heter Greenleaves där de säljer bl.a. ekologiska BH's, trosor, kalsonger, mammakläder, pyjamaser och strumpbyxor. Allt ekologiskt, eller som de själva kallar det; guilt free-shopping! Materialen de använder sig av är bomull, siden, hampa och bambu.

Enligt hemsidan ska det kosta £ 4 att frakta till Sverige (ca. 47,50 :- i dagskurs enligt Valuta.)
Jag har vid ett flertal tillfällen beställt från Storbrittannien och det är ju aldrig någon tull och brukar ofta vara billigt frakt, vilket jag tycker ovanstående bevisar. Det kostar ju 39,90 :- att beställa hem varor från t.ex. HM så detta ju inget att orda om.

Hoppas jag hjälpt några av Er nu? ♣

Nya butiker

Har i dagarna fått 2 mail av personer som driver eko-butiker. Jag har kollat igenom de båda och tycker att de är väl värda att länka till på bloggen! Ni som följt med ett tag vet ju att vad som helst inte duger för Ekoblogg! ;)

¤ Jordklok - säljer energisparande, etiska och ekologiska produkter! En sida man blir glad av där man kan hitta alltifrån energisparande produkter till nedbrytbar plast och solceller.

¤ Ekohygien- säljer hygienprodukter anpassade för både hudvård, kroppsvård, babyvård och intimhygien! Proffsig sida med bra och tydlig information om produkterna.

Båda finns tillagda i min länklista till höger under prefixet Ekobutiker! ♣

FreDagens tacksamhet

Idag är starten på vad som kommer att bli en alldeles underbar helg! Jag längtar och har väntat så hälften hade räckt, men nu är den här!

Dagens tacksamhet; det som komma skall...


Bloggare i Övik?

Är lite sugen på att dra ihop en bloggträff med de som bloggar och är från Örnsköldsvik med omnejd. Typ framemot sommaren då man kanske kan sitta nere i hamnen och ta en glass?
Nu är alltså min fråga (ja, från denna otekniska bloggerska) kan man på något smidigt sätt se vilka som registrerat bloggar som är från Övik utan att måsta kolla varje blogg? (Vilket är omöjligt, det inser till och med denna otekniska donna!)

Hittills har jag träffat på dessa;

¤ Morgondimma (Erika)
¤ Let a smile be your umbrella (Sara)
¤ Vintage Retro Prinsessa (Jessica)

Kan någon smart person hjälpa mig?

Tack på förhand! ♣

Skit-reklam

Denna blogg är inte alls till för att skriva ner produkter på något vis. Därför kommer jag inte att namnge de jag nu kommer att nedvärdera, det är inte det som är det väsentliga.

Igår hade jag en skön dag, trots att jag är krasslig, och satt mest i soffan och tönkte ut kluriga, vettiga saker. Såg "Oprah" där det pratades om lagen om attraktion och jag satt och var så lycklig över att allt stämde så bra in och att jag är så glad över att jag funnit "The Secret". Jag funderade kring hur underbart det skulle vara om alla kunde anamma ett sådan bra tänk, och kände mig på det stora hela väldigt djup och filosofisk.

Då, från ingenstans, kommer det verkligen 2 st. skit-reklamer på raken!
1) Reklam för en hudlotion där en vacker kvinna står och smörjer in sig medan en erotisk röst säger; "Tänk dig en värld där din hud alltid är återfuktad!"
Då har ajg alltså precis suttit och tänkt mig en värld där alla skulle vara lyckliga tillsammans och få må bra liksom. Vilken insikt att visa då har en vision om en värld med återfuktad hud!

2) Toapapper med ett ulligt, gulligt djur och en massa mönster på papperet (som man alltså ska torka sig med) varpå en klämkäck röst som säger något i stil med: Nu är vårt papper tjockare, snyggare och har mer mönster!" (Som man alltså ska torka sig med!) Vem bryr sig om så ytliga saker som "snyggt" toapapper så det ska anänvdas till att TORKA sig med???

Jag vet, detta är en liten parentes till denna blogg, men ändå inte. Min vision är att jorden ska bli en bättre plats att leva på och jag tror inte att det börjar med återfuktad hud och snyggt toalettpapper!

Over and out! ♣

TorsDagens tacksamhet

...blir innestående. Inte för att tacksamheten uteblivit utan för att den är personlig. Ville dock bara skriva det så att ni inte tror att jag glömt bort att vara tacksam idag!

Vad är Ni tacksamma över idag? ♣

Torsdag

"Att hålla kvar förbittring är som att låta någon du avskyr få bo hyresfritt i ditt huvud."

Esther Lederer

Vad betyder ekologi?

Tänkte jag skulle klippa in lite betydeleser på just ordet ekologi. Bara för kul liksom. Googladeekologi och på 0,21 sek. fick jag ca. 555 000 träffar.

Håll till godo!

"Ekologi är vetenskapen om de levande varelsernas relationer till sin omvärld, det vill säga samspelet mellan biotiska (levande) och abiotiska (icke-levande) faktorer.

Ekologi är vetenskapligt studium av:

  • De levande organismernas förekomst (mängd, antal)
  • Deras geografiska fördelning
  • Hur förekomsten och fördelningen påverkas av interaktionen arterna sinsemellan
  • Hur förekomsten och fördelningen påverkas av miljöns andra (icke-biologiska) egenskaper hos miljön.

Ordet ekologi kommer av tyskans Ökologie, som härleds ur eko-, av grek. oiko- (av oikos "hus", "boning"), och -logia "vetenskap", "lära" (av logos "ord"). Begreppet skapades 1866 av den tyske biologen Ernst Haeckel.

Det är viktigt att hålla isär vetenskapen ekologi och värdeladdade begrepp som 'ekologisk'. Till exempel är effekten av en stor miljökatastrof eller introduktionen av en främmande art i ett system en spännande händelse inom vetenskapen ekologi, medan det knappast anses önskvärt ur ett 'ekologiskt perspektiv'." Wikipedia.

"Ordet ekologi kommer från två grekiska ord; oikos "hus" och logos "lära". Vad ekologi som vetenskap handlar om brukar beskrivas som studiet av relationerna mellan olika levande organismer och mellan dessa och den fysiska omvärld de lever i." Växten och marken.

"Ämnet ekologi behandlar organismer, deras livsmiljöer och sambandet mellan dem. Organismerna växelverkar med varandra på olika nivåer.Populationer, samhällen och ekosystem är olika nivåer inom och mellan vilka en ständig växelverkan sker.

Olika arter förekommer där levnadsförhållandena för dem är lämpliga; alla arter finns inte överallt, de är heller inte utspridda på måfå. Klimatet (t.ex. temperatur, regnmängd, solskenstimmar), marken och förekomst av föda, rovdjur, parasiter och tävlande arter bestämmer var en art kan förekomma. Det område där man normalt hittar en art kallas för artens habitat (livsmiljö).

Ekologi behandlar bl.a. en arts livsmiljö eller habitat, hur populationerna är sammansatta, ålders- och könsfördelingar, hur populationssammansättningen och storleken förändras, växelverkan arter emellan och så vidare. Alla arter har olika ekologi. För att kunna skydda en hotad art och vidta rätt skyddsåtgärder måste man känna till artens ekologi." Helsinki.

Vad är ekologi för Er? ♣


Matvarukedjornas eko-försök

Jag har ju skrivit lite tidigare om mitt lilla Moment 22; ICA satsar på I ♥ eco och jag menade att det känns tvivelaktigt att köpa det eftersom man inte känner samma garanti eller förtroende för deras eko-märkning kontra små, privata företag såsom Saltå kvarn, Kung Markatta m.fl. Detta funderar även hippihäxan på.

Mitt största dilemma är att jag inte är sådär överförtjust i mass-produktion, gillar mer tanken på att köpa ekologisk fetaost från Fontana än ICA's egna. Och det jag upprörs över är att nu blir vi styrda, för nu plockar ICA till viss del bort vissa "gamla" eko-produkter till förmån för sina egna.
Samtidigt är det bra att det nu i TV och tidningar görs reklam för deras produkter eftersom folk indoktrineras till eko-tänk rent generellt, och kanske omedvetet handlar eko-produkter även från andra märken?
För att komma till freds med detta så köper vi eko-produkter från andra märken då det finns, t.ex. Kung Markattas torkade aprikoser och solroskärnor frpn Saltå Kvarn, men då det bara finns ICA's ekologiska val så hoppas jag att det ändå i långa loppet är bättre att köpa deras än en icke-eko-produkt. Men på något vis är jag inte förvissad...
I så fall borde ju samma oro gälla COOP's Änglamark eller?
Ja, jag blir int klokare än så här. Vad känner Ni?

Nu blev det så att detta inlägg fokuserades på ICA som matvarubutik eftersom det är den butiken vi bor närmast och trivs bäst med att handla på, både butiksmässigt samt miljömässigt eftersom vi kan handla i samband med att vi gör andra saker med bilen.


Vilken musik är typiskt "ni"?

För ett tag sedan listade jag de böcker som bäst representerade mig. Nu har vi kommit till de 15 låtar som är mest "jag". Alla nedanstående 15 låtar är så underbara att jag mår fysiskt dåligt! Utmana mig i "Singstar" närsomhelst och jag bangar inte på dessa! ;) 

Klicka på låtarna för att höra dem på Youtube.

¤ Ännu doftar kärlek, Marie Fredriksson
¤ When you love someone, Bryan Adams (hört live)
¤ I don't wanna live without your love, Chicago
¤ Don't stop me now, Queen
¤ Fear of the dark, Iron Maiden (hört live)
¤ Ikaros, Björn Afzelius
¤ Back to black, Amy Winehouse
¤ För kärlekens skull, Ted Gärdestad (sjöngs under vår vigsel)
¤ Carrie, Europe (hört live)
¤ Goodbye my lover, James Blunt
¤ It's all coming back to me, Céline Dion
¤ Hallelujah, Jeff Buckley
¤ Breton drum (fanns inte på Youtube. En låt från CD'n "Keltisk stillhet".)
¤ Long lost penpal, Hello saferide
¤ Angel, Aerosmith

Är det någon/några låtar som Ni känner speciellt för? ♣

Tävla om mysigt hemma-kit!

Nu är det dags igen för en ny tävling på Ekoblogg!
Denna gång är det ett mysigt hemma-kit som ligger i potten som vi plockat ihop enbart för Er! Våra favoritsaker som enligt oss är receptet på en lyckad hemma-kväll!

Innehållet i påsen är;

♥ 5 st. rökelsepinnar av vår favoritsort Nag Champa
♥ 5 st. påsar organiskt, grönt och välgörande té
♥ 2 små rökelsekulor från Afrika som man lägger i en aromalampa och sedan tänder ett ljus under. Avger en fantastiskt god doft, och jag älskar dessa!
♥ 2 st. små chokladkakor à 35 gr/st. med 70 % kakaohalt. (Green & Black's ekologiska och Fair Trade-märkta lyx-choklad). Det är alltså dessa vi alltid unnar oss bitar av! Det är alltid läge för en bit god choklad!
♥ 1 liten lycko-Buddha i guld att ha framme som en påminnelse om allt goda man kan göra för sitt eget välmående och sina medmänniskor. Ekoblogg ♥ Buddha!
♥ 1 avslappnings-CD i miniformat med rogivande havsbrus. Speltid ca. 20 min. och ett kanonhjälpmedel då man vill finna ro till meditation eller avslappning.

Värdet på vinsten uppgår till ca. 180 :-

Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att ge ditt bästa tips på vad som ger en lyckad och lugn hemma-kväll!
(Var noga med att skriva ut mail- eller bloggadress så jag vet att det är rätt person som sedan får vinsten!)

Tävlingen pågår fram till måndagmorgon 05.00 då jag personligen väljer ut en vinnare!

Lycka till! ♣

Tävlingen är nu avslutad!

OnsDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet får bli gårdagens väder. Himmel och pannkaka så underbart det var! :) Dagen började liksom lite mulen men efter lunch sprack det upp, blev flera plusgrader, klarblå himmel och strålande sol. Vi var ute hela eftermiddagen med barnen på jobbet, och jag vet att jag har sagt det förrut men jag säger det igen; jag har världens bästa jobb!

Tack för solen, den var efterlängtad! ♣

Tävling på G!

Imorgon kommer en ny tävling under dagen så håll utkik!
Denna gång kan man vinna något som förhöjer mysfaktorn en skön hemmakväll!

Återkommer imorgon! ♣

Ekologisk parfym

Ska i dagarna få hem tester på ekologiska parfymer från e-beautyshop som jag ser framemot. Dock tror jag inte att butiken kommer att ta in dem till försäljning men jag ser fram emot att få testa dem ändå!

Självklart kommer jag att blogga om dem då jag fått hem dofterna!


Drunknad pojke?

En 10-årige pojke som bor inte långt ifrån oss befarats ha drunknat igår kväll.
Isen han har befunnit sig på ligger precis bredvid där vi brukar springa med Lotus. Smärtan man känner är enorm. I detta fall går alla tankar till familjen så att de får styrka att klara av detta.

Tisdags-tankningen

Ikväll ska jag tanka kraft hos min bästa C! Efter att ha mått pyton i slutet av förra veckan och under delar av helgen så känns det skönt att vara tillbaka igen. Behöver få sitta och bara vara fast ändå känna mig fullt medveten! Idag är en sådan dag!
Hoppas på gott té, en massa prat och mys!

Dessutom har jag en liten present till raringen min...Åh, det är så kul att få ge bort saker!

Hur ser Er tisdag ut?


Länktips!

Glöm inte att kolla in alla länkar jag har samlat i min länklista til höger. Speciellt aktuella (om jag utgår från kommentarer jag fått under dagen) är Butiker och Övrigt. Under Butiker finns en massa butiker, både vanliga och de som säljer ekologiska plagg. Jag har guidat lite till vilken typ av butik det är genom att skriva t.ex. "Ekobutik kläder -", "Ekobutik barn -" etc.

Under prefixet Övrigt finns flertalet ekovänliga länkar till forum mm. bl.a Asfaltblomman, Krav web, och Alternativ.nu där man kan klicka sig fram till information eller ställa en fråga till någon i forumet som man tror kan ge svar.

Ha en toppen-härlig tisdag! ♣

Råd till KRAV-märkt mat

Då det inlägget postades i samband med blogg.se's strul vill jag bara påminna om att det finns här, eftersom jag vet att Ni är en del som efterfrågat det.

Och som sagt, det är inget rättesnöre utan bara våra råd till att få råd att äta KRAV-märkt. Det är vad som fungerar för oss helt enkelt! 

TisDagens tacksamhet

I lördagskväll hade jag och Johan en jätteromantisk kväll! Kärleksfullt mys, tända ljus, brädspel och lite vatten med citron i. Vi satt i soffan och såg varandra djupt i ögonen iklädda pyjamas. Inga ljud, inget som störde eller levde om.

Anledningen? Earth hour!


Dagens tacksamhet; att vi kom ihåg Earth hour i allt ståhej!


Tack! ♣


Blogg-flytten!

Hur kan det komma sig att jag inte behövde godkänna någon flytt utan imorse bara kunde logga in som vanligt? Någon som vet? Har som sagt försökt regelbundet precis som jag antar att alla andra gjort.

Kanske är Ekoblogg ett undantag som bekräftar regeln?
 (Typiskt att detta bryderi ska drabba den mest otekniska bloggerskan...)


Update:
"Vi återgår till gamla bloggverktyget

Det är nu 47 timmar sedan vi började den planerade flytten till nya bloggverktyget. Vi har fortfarade ett par problem med verktyget och vågar inte riskera att 75.000 bloggar får en sämre driftmiljö än den vi hade innan vi startade flytten. Vi har därför beslutat att återgå till gamla verktyget. Eftersom vi har möjligheten att ta en kraftfullare databasserver i drift kommer vi att göra det. Har du något problem med publiceringen av din blogg - maila kundservice@ blogg.se Vi beräknar att du kan logga in innan kl 6.00 idag, tisdag den 1 april. Vi beklagar att ni har fått vara utan bloggmöjlighet de senaste två dygnen, men vi har gjort allt som står i vår makt för att ta den nyare och bättre bloggtjänsten i drift. Vi kommer att fortsätta med storskaliga drifttester i nya miljön tills verktyget är stabilt."

Den som söker skall finna - mycket möda för ingenting; välj ett citat Ni finner passande!


MånDagens tacksamhet

Nästan all snö har smält bort ute under den gågna helgen! Gräset är grönt på sina ställen och knopparna har börjat öppna sig allra längst ut på träden. Jag känner alltid att våren medför förändringar, samt även en känsla av lätthet; så även denna gång!

Dagens tacksamhet; att man snart kan sitta ute och få fräknar på näsan, ta en kopp té ute medan glada vårflanörer strövar förbi, samt att vi om en månad ska rensa ord ning i rabatterna och plocka fram trädgårdsmöblerna. (Notera att detta alltså kommer från den största snö-älskaren i mannaminne...vart är världen på väg? *ler*)


SönDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet väljer jag att inte dela med mig av. Men jag mår bra.

Tack! ♣

RSS 2.0