Sovmorgon i det Harjuska hemmet!

MMS

Sovmorgon i det Harjuska hemmet!


SönDagens tacksamhet

Idag är Dagens tacksamhet att jag har ett hem. Vårt lilla, men naggande goda, hem gör mig glad idag! Jag älskar det mysiga vi åstadkommit med denna lägenhets fyra väggar genom att jobba tillsammans, sida vid sida, med enkla medel och nu speglar det färdiga resultatet verkligen de vi är!

Det är härligt med ett hem man trivs så bra i så man inte vill åka bort, och jag önskar att det vore alla förunnat att få ha det så.  Det är härligt med tak över huvudet och en säng att sova i. En fristad där man känner sig trygg och säker och som fungerar som en borg ut mot världen. En plats där man kan samlas och trivas, vara och må gott.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att hemma är där man känner sig hemma, det kan vara någon annanstans som känns tryggt och trivsamt också. Hemma för mig är där jag omges av nära och kära och kan sjunka ner i soffan med fötterna på bordet. Slutsats; jag har många hem! :D 

Tack! ♣

Apropå böcker

Jag har inte slutat läsa, men just nu är det rätt nischade böcker som handlar om hur man äter rätt som gravid, vad som händer i kroppen, diverse mamma- och pappapraktikor mm. som slukas. Det känns inte som om de är något för läslusen att recensera, därav de få inläggen i den kategorin.

Men nu har jag en riktigt lättläst, men rolig, bok på G så då den är avverkad kommer recensionen!


Västergyllen

Igår då jag plockade in en del av plommonen passade jag även på att plocka in de få äpplen som blivit i år. Av dessa blev det en fantastiskt god äppelpaj som vi åt tillsammans med mandelgrädde.

Västergyllen 175 gr.

3 ½ dl. siktat dinkelmjöl *
1 dl. råsocker *
3 tsk. bakpulver
1 tsk. vaniljessens *
100 gr. smör *
1 ägg *

6 rivna äpplen (från det egna trädet)
kanel *, råsocker *, kardemumma *

Ingredineser markerade med * är ekologiska hos oss.

Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljessens i en bunke. Nyp in smöret noga och tillsätt ägget. Knåda. Fördela hälften av degen i en pajform och riv äpplen på botten. Tryck ut resten av degen som ett lock och pudra över kanel, socker och kardemumma på locket. Grädda ca. 20 min. i 175 grader.

Serveras ljummen med grädde eller vaniljglass.Äpplen och några päron från ifjol. Underbart!


"Sweeney Todd"

Ytterligare bara ett litet exempel på vad man kan dra till sig med hjälp av universum, i detta fall helt utan ansträngning dessutom!

I Övik finns en gratistidning, en fantastisk sådan, som kommer varje fredag. I detta nummer av Tidningen 7 kunde man vara med och tävla om filmen "Sweeney Todd" med Helena Bonham-Carter och Johnny Depp på DVD. Det man skulle göra var att skriva ner vad de två barnen heter som Helena har med våran favorit-regissör Tim Burton. Jag hade ju såklart ingen aning om vad de heter och tänkte att jag under helgen skulle googla för att se vad de heter. Igår då jag var hos farmor skickade hon med en gäng gamla skvallertidningar av typen Allers, Se & Hör och Hänt Extra som jag skulle kunna ligga och läsa om jag får ont (gulliga famor, hon vet att jag aldrig köper sådana själv!) och igår då jag kom hem bläddrade jag förstrött i ett nummer av Se & Hör. Mitt i tidningen stod typ "Nu har Helena bestämt sig!" och i artikeln fanns att läsa att nu, efter 9 månader, hade de bestämt vad nyfödda dottern skulle heta. I artikeln fanns även namnet på storebror.

Häftigt va? Hon är ju direkt inte den typ av kändis som det står om i varenda tidning, speciellt inte Se & Hör som verkar rätt insnöade på vårt kungahus och lite kändisar modell äldre.

Jag har alltså dragit till mig detta genom att sända ut att jag behövde den informationen. Det är inte första gången det händer men jag ville skriva om det nu eftersom jag för en gångs skull kom ihåg det!

 Bild lånad från Entertainment wallpaper.

Nu gäller det bara att se till att jag vinner! :)


Just nu

Det är den mest perfekta höstdagen ute nu; kallt, klart väder och strålande sol! Ikväll får det dock gärna rugga ihop sig då Johan ska åka och inventera på jobbet och jag har en bit äppelpaj kvar från igår som jag tänker trycka i mig då han är borta. Vill gärna göra det i sällskap av smattrande regn, tända ljus, en stor kopp té, Lotus och fleece-morgonrocken!

Åkte med lite plommon till farmor och farfar igår och som tack fick vi med oss 10 liter nyplockade lingon! En bra bytesaffär tyckte vi! Dessa ska rensas utomhus idag men först ska vi ta en tur till landet så att världens snabbaste hund får rusa av sig!

Jag älskar dagar som inte är fyllda med några "måsten" utan som man kan ta lite som man känner för. Idag är en sådan dag!

Vad ska ni göra idag?


En del av årets plommonskörd! Skul

MMS

En del av årets plommonskörd! Skulle tro att det även i år blir 600-700 plommon! Lovely!


Yoda - here I come!

MMS

Yoda - here I come!


LörDagens tacksamhet

För ett tag sedan läste jag en sak som fick mig att vara tacksam över att jag är vid god hälsa och att jag har min fina Johan! ♥  Jag lämnar det därhän och låter det vara Dagens tacksamhet.

Jag hoppas att du vet att du finns i mina tankar?

Tack! ♣

Världens goaste Lotus springer lös

MMS

Världens goaste Lotus springer lös på landet med favoritbollen. Hux flux stannar han upp och kikar och då ser man att de gamla utställningstakterna sitter i! Vilken pose! Jag sa STANNA och gjorde tecknet för dito och hann ta en massa foton innan leken och buset fortsatte! Härliga hund!


Åh, så skönt!

Efter en underbar eftermiddag och kväll i sköna mamma-byxor med jättelik stödresår för magen (jepp, sexigt som bara den!) som innefattade ett springa-in-i mysiga M, N och T på Po.P, sov-paus i soffan, bastu, besök på landet + lössläppning av spring-galen hund och CSI slocknade jag 21:30 i sängen. Vaknade 08:27 imorse efter en jätteskön natt utan ihågkommande drömmar eller ihärdig värk som gjort att jag vänt mig, och mysiga ta-tillvara-på-stunder då man vaknade till av några bebissparkar och bara njöt av att vara i det ögonblicket!

Nu håller finaste Johan ♥ på att städa lite och efter att vi startat upp blir det Star Wars på muséet med våran vän M! Efter det blir det bara mys! Hela helgen! Vi är ju trots allt proffs på att mysa och ikväll blir det det i form av ekologiska chips, LOKA eftersom vi är utan dricksvatten i kommunen (jag vet att man kan dricka uppkokt vatten, men det är tillräckligt att ha det som går åt till Lotus och matlagning i minimala kylen så inför helgen inhandlades några miljöbovar!), hemmagjord dip på ekologiska kryddor, pyjamas och film i soffan! En hummande och brummande whippet och en sparkande bebis i magen! ♥

Det är fantastiskt att leva!


En blivande mors skyddande hand på

MMS

En blivande mors skyddande hand på en sparkande bebis, väl skyddad i en mage fylld med kärleksludd! Trevlig helg! / Malin & Krypet


En fin start på helgen

Rara Christina har nominerat mig till en av sina favoritbloggar!
Det tackas för så här innan helgen!Eftersom jag blev nominerad för inte så länge sedan så tänkte jag göra som Christina och inte välja 7 st. denna gång utan 5 st.

Jag nominerar;

hippihäxan
Rekobloggen
Erika
Vildänglars liv och tankar
Ekofamiljen

Jag tar mig även firheten att bryta mot reglerna ytterligare och kräver inte att dessa fem nu ska nominera flera då det riskerar att bli en klubb för inbördes beundran annars! ;)

Den som vill får såklart nominera andra, annars kan man ju bara glädjas åt att det finns någon som tycker att ens blogg är extra fin!

Kramalin ♣

FreDagens tacksamhet

Jag är så otroligt tacksam över den fantastiskt kunniga personalen på Hälsokraft i Övik! Man får alltid bra hjälp där då man ska inhandla saker och igår passade jag på att bunkra upp förrådet med bl.a. förberedelseolja, Omgea 3-kapslar för gravida, mandelolja till egen parfymoljetillverkning och lite andra små-saker!

Dagens tacksamhet: trevlig butikspersonal!


Tävling på G!

Jag inväntar besked från ett företag om en riktigt härlig eko-vinst, och går det igenom så kommer den tävlingen förhoppningsvis i mitten av nästa vecka.

Går det inte igenom så kommer ändå en tävling då för jag har en vinst hemma som ligger och väntar, så håll ut och spana in Ekoblogg i veckan också för en chans att vinna!


Helg!

Efter en vecka fylld med förkylning och mys är det äntligen helg! :) Det var skönt att vara tillbaka på jobbet igår för nu hinner helg-feelingen infinna sig trots att jag var hemma i början av veckan!

Jobbar kort idag och ska till skomakaren i några ärenden då jag slutar. Ni kommer väl ihåg att det är bra eko-tänk? Att t.ex. klacka eller sula om ett par redan befintliga skor för en billig penning och sedan fortsätta använda dem ett par säsonger till! (Speciellt med vår billiga skomakare, han tar ett par tior för det!) Det är ju så; det bästa är ju att inte köpa nytt utan återanvända det som finns.

I helgen blir fortsatt kurering av förkylning, trimmning av håret på oss båda, sovande i otaliga timmar och förmodligen ett besök på Star Wars-utställningen. Har även fyllt skafferiet med lite goda téer så det ska mumsas också!


Our baby - a NAPPy head?

Nu har jag beställt bitringar och några nappar (både anatomiska och runda) från danska Natursutten genom alltid lika rara och hjälpsamma Grön Gåva.

Napparna och bitringarna är tillverkade i 100 % naturliga material och framställs från naturgummi från trädet Hevea brasiliensi. De är dessutom;

- fria från giftiga ämnen.

- fria från hormonstörande ämnen.

- fria från allergiframkallande ämnen.

- fria från cancerframkallande ämnen.

- fria från kemiska mjukgörare.

Den stora mjuka nappskölden med ventilationshål förhindrar fastsugning och hjälper till att förhindra eventuell hudirritation hos barnet. Napparna är gjutna i ett stycke vilket förhindrar skarvar där smuts och sedemera bakterier kan samlas. Bitringarna är fyllda med steriliserat vatten och kan således frysas för att ge en kylande effekt för ömma barnmunnar i samband med tandlossning tandsprickning ska det såklart vara! Skyller stavfelet på förvirrad gravidhjärna! *ler*Napparna är även CE-märkta vilket betyder att de lever upp till EU-direktivet gällande säkerhet, hälsa och miljö.

Klik på billedet, for at se et større billede Bilder lånad från Natursutten.


TorsDagens tacksamhet

Åh! Idag är jag så tacksam över att jag kan jobba igen! Jag har som sagt inte så många arbetsdagar var och de få som är vill jag verkligen kunna nyttja till fullo!
Jag har två fina barn som håller på att skolas in och jag ska sätta mig till veckan och skriva ihop hur deras inskolning varit och göra fint med bilder till, dock hinner jag nog inte med att ha uppföljningssamtal med deras föräldrar innan jag går av så det får min efterträdare göra.

Förskolan; here I come - om än hostig, hes och snorig! ;)


Lever inte som jag lär

Usch. Idag lever jag inte som jag lär. På soffbordet står uppskuren vattenmelon som färdats sjukt många mil för att nå vår familj och på vägen bidragit till ofantliga mängder utsläpp.

Den har sällskap av en LOKA jag hittade oöppnad i matkällaren. En rest från midsommarfirandet, men ändå.

Någon annan som "syndar" idag eller då ni är sjuka och tycker synd om er själva?Onsdag

"Fred kommer innifrån
- sök den inte utifrån."

Buddha

Min vapendragare i sjukstugan!

MMS

Min vapendragare i sjukstugan!


B(l)ingo för babyfiltar!

Hos Blingo kan man hitta de mest coola och retro-inspirerade ekoplaggen till de små - och stora! Älskar typen av mönstren de har och kvalitén är underbar! Vi har lite kläder därifrån och bl.a en filt men i andra färger än den som visas nedan.

 Bild lånad från Blingo.

Filtar tror jag inte man kan få för många av, våran från Blingo ska vara i vagnen, så vi har även klickat hem denna mysiga i ekologisk velour från Minimundus. Blir perfekt att ta då man tar upp bebisen ur sängen vid dagens alla små tupplurer och sedan vill sitta och mysa! Jag vet en "storebror" som redan snusat en massa på dem och undrat om inte han kan få ligga på dem! Mys-råttan våran!

Velourfilt, brun färgväxande ekobomull Bild lånad från Minimundus.

Har även detta skötunderlag i eko-flanell därifrån samt denna miljömärkta eko-filt i bebisvrån som man kan lägga ut på golvet ovanpå kisstoppskuddet eller det vegetabiliska lammskinnet!

   Bilder lånade från Minimundus.

Vi har även en reklamfilt i våfflad bäck-i-bölja i benvitt från Giorgio Armani som kom då svägerskan hade parfymeriet och Armani lanserade en ny doft. Tycker det är lite motsägelsefullt att vi har en Armani-filt och det är humor! Som sagt, allt som ges tas tacksamt emot och den har hängt med oss i många år. Blir perfekt att ha i bilen som filt till baby-skyddet!OnsDagens tacksamhet

Även idag är tacksamheten kort och koncist; min älskade mamma kom med pocketböcker igår så nu har jag något att göra!

Tack! ♣


Allergi och olivolja

Jag har förr skrivit om hur mycket jag uppskattar att ha denna blogg som en ventil och anslagstavla där jag liksom kan nåla fast funderingar som ni underbara läsare sedan kan kommentera, hissa, dissa eller hjälpa mig med.

Nu har det hänt igen! :) I detta inlägg skrev jag om tvättsavetterna vi skulle ha som reserv och att vi skulle anända vatten, ekologiska frottétvättlappar och smörja in med olivolja hemma vid de blöjbytena. En uppmärksam och kunnig läkare skrev då att allergi mot olivolja kan uppstå om den används utvärtes och att t.ex. hon själv led av detta.

Kanske då bättre att satsa på rapsplja eller solrosolja? Vill inte köpa någon av de barnoljor som finns, inte ens de ekologiska, för vår önskan är att det ska vara så naturligt som möjligt. I den andan tänkte jag att olivolja måste vara toppen, och jag vet att t.ex. min mormor fått det mycket bättre med sina åderbråck och blånader på huden sedan hon börjat smörja med olivolja. Den är ju extremt välgörande också, det får vi inte glömma detta till trots, och om det kan man läsa här!


On track again!

Igår gjorde jag på fullaste allvar inget annat än sov. Jag sov hela förmiddagen, sov hela eftermiddagen och nästan hela kvällen. Sedan var det natt så jag sov hela den med.
Idag vaknade jag och mår ca. 7 ggr. bättre! Skönt! Imorgon och på fredag sla jag jobba, det känns som om det håller på att vända nu och jag har så få dagar kvar att jobba att jag vill vara där.
Dessutom var det tydligen lite vikariebrist och då har man som ingen ro att vara hemma längre än absolut måste.

Ska dock ta det extremt lugnt idag ändå, soffan och en sov-varm vovve lockar rejält. Ackompanjeras de dessutom av té och lite melon som Johan kom hem med igår så kan man inte annat än kurera sig! Och just det, ute regnar det så det blir tända ljus och rökelser för hela slanten!Baciller!

Idag stängs bloggen temporärt. Jag svarar på alla kommentrer och bloggar mer då jag känner mig bättre, idag är inte en sådan dag. Nu ska det krypas ner i soffan och sova, sova, sova!

/Malin


"Låtsas-moster"

Imorse kl. 8:52 blev jag "låtsas-moster" åt en liten underbar tjej! Bästa C och hennes N fick en liten M som var 50 cm. lång och vägde 3140 gr. Hon hjälptes ut genom snitt eftersom det uppdagades att hon låg i säte då de kom in på BB men allt gick bra och nu låg en liten raring och gnydde bredvid telefonen! ♥ Äntligen har Krypets blivande kompis kommit ut och nu längtar vi ju ännu mer efter vårt lilla kärleksmirakel!

Jag är fantastiskt lycklig och jätteglad för deras skull! Detta var verkligen det som behövdes för att jag skulle bli lite piggare denna dag!

Ett stort GRATTIS till våra fina vänner!


Heta tofflor

Dessa mysiga tofflor i ekologisk bomull från Nytta design är på väg hem till mig. De är fyllda med körsbärskärnor och fungerar som en vetekudde + att kärnorna verkar masserande om man står upp med tofflorna på sig. Man kan värma de i ugn eller microvågsugn för att få värmande tofflor på vintern och på sommaren kan man stoppa de i frysen för att kyla ner svullna och varma fötter.

De hade även söta små vetehjärtan till bebissängen men jag syr ett eget sådant av eko-tyg jag har hemma istället. Fyllning får bli ekologiska dinkelkorn precis som i vetekudden jag sydde åt mig själv, perfekt att värma en frusen bebis med i vinter! Ett tyghjärta känns lättare att få till då man är okunnig på att sy än ett par tofflor!

 Bild lånad från Nytta design.


En polare på kroppen

Från och med i höst kommer Polarn o Pyret att göra sina randiga klassiker både ekologiska och Svanenmärkta. Finns i storlekar till både baby, barn och vuxna.

 Bild lånad från Polarn o Pyret.


MånDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att jag lyssnade på min kropp så pass bra imorse att jag faktiskt stannade hemma från jobbet. Ibland är det ju så att det känns värst då man vaknar men att det sedan ger med sig, men så är inte fallet just idag.

Tack för förmågan att känna igen kroppens signaler!


Vecka 26

Idag fortsätter vi vår resa mot vecka 40 genom att inträda vecka 26. Det är fantastiskt det som händer nu, man märker nya saker dag för dag! T.ex. så syns det utanpå magen nu då bebisen sparkar och det är häftigt. Skinnet liksom bonkas ut av den lilla foten eller handen som kickar till! Sparkarna är så rejäla nu att vem som helst känner av dem och det är ju såklart extra kul för Johan som missar det som sker invärtes.
Man märker också tydligt att lill-♥ märker då vi pratar med h*n, då blir det full fart där inne! Johan spelar gitarr för magen och jag brukar försöka sjunga barnvisor. Den blir också alldeles lugn då vi sätter på en CD med avslappningsmusik. Harmonisk bebis med andra ord!  

Vecka 26
Kroppen:
Det är vanligt att man får häftig kramp i t.ex vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna, om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Från Familjeliv.

Jag hoppas på besked från Försäkringskassan denna vecka gällande havandeskapspenningen för nu börjar det kännas rejält i rygg och fogar. Men jag är tacksam, bortsett från det och smärre åkommor som senadrag och håll, så går det fruktansvärt bra! Det är en förmån att vara gravid och jag är otroligt tacksam över det vi får uppleva!


 

Snörvel, krax och host!

Vaknade imorse och kände mig allt annat än pigg så idag och imorgon blir det till att ligga i soffan, dricka citronvatten och te och kramas med lotus så får vi se om det ger med sig!

Tur att jag satt i helgen och förberedde lite inlägg så att bloggen ändå kan få uppdateras lite!

♣ 

Älskade ängel

Fantastiska Lisa har gjort denna vackra skapelse. Visste jag att det bodde en tös i magen hade jag slagit till med en gång och låtit den ligga vilandes hemma tills rätt ålder för storleken infann sig, för visst är den underbar? Jag tror jag aldrig har sett något så vackert!

 Bild lånad från Vildänglars liv och tankar.

Kolla även in hennes andra alster här!


SönDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att vissa saker och ting kommer att genomgå en förändring under dagen!

Tack!


Chai-té

Nu under augustimånad släpper Biofood tre nya té-sorter från Pukka herbs, alla tre med smak av chai. Hoppas någon av butikerna i stan tar in dem för jag älskar chai-té ♥ och då är det kul att testa nya, ekologiska sorter!

 

Bilder lånade från Pukka herbs.

Vi brukar skumma upp lite soja- eller havremjölk i en kastrull under kraftig vispning. Brygg sedan starkt té av god och lite kryddig karaktär och häll i en mugg. Man kan tillsätta en bit socker om man vill, självfallet är en ekologisk råsockerbit det godaste alternativet, och rör sedan om. Häll på den skummade mjölken och pudra lite kanel överst!

Det är fantastiskt gott då det går mot lite mörkare, kallade tider! Som nu!


Idag

Efter en alldeles fantastisk gårdagskväll med stugsista (bilder kommer sen) så vaknade jag förkyld. Men jag ska inte göra något annat än mysa, läsa lite och äta några bitar eko-choklad så det känns som om det inte gör så mycket!

Johan ska iväg mitt på dagen ett par timmar så jag tänkte njuta av lite egentid då; raka huvudet, ta hand om både fötter och händer inför den analkande hösten och efter en barfota sommar, och dricka ofantliga mängder grönt, KRAV-märkt örtté.

Till detta avslappnande musik och Nag Champa-rökelse.

Hur ser er dag ut?


En trött, och därav smått skelande hund,

MMS

En trött, och därav smått skelande hund, har myst in sig under täcken och alla kuddar i sängen. Nu ligger han och kikar på mig genom andningshålet då jag bloggar!


Smaksatt(a) Barnmatsbutiken

På butiken Smaksatt som ligger på Rosenlundsgatan i Stockholm finns en massa gott till både vuxna och barn. Minst 80 % av sortimentet är ekologiskt och där finns t.ex. ekologisk barnmat från Peter Rabbit, youghurt och puréer från ekologiska Organix och eko-mat som är smart förpackad för familjen på väg från Ella's kitchen.

Vill också tipsa om Ekologiska Barnmatsbutiken som ligger på Nybrogatan i Stockholm. Där finns mat och specerivaror från t.ex. ovannämnda Peter Rabbit, Saltå Kvarn, Hipp, Organix som också omnömns ovan och Clipper. Alla såklart ekologiska! Man säljer även t.ex. kläder från Kaxig och tygblöjor från Imse Vimse. En riktig guldgruva med andra ord!

Vi planerar att göra all barnmat själv med ska man ut på resa kan det vara bra att veta att det faktiskt finns ett bra sortiment med färdig mat som man kan förse den lille/lilla med med gott samvete!


Tvätta rent

Från NatraCare har vi köpt på oss några förpackningar tvättsavetter i ekologisk bomull som är 100 % nedbrytbara. De innehåller Calendula och kamomill och är helt fria från tillsatser som kan skada den ömtåliga huden.
Perfekta att ha som nödlösning i skötväskan om inte vatten finns till hands.

Hemmavid kommer vi att använda vatten, ekologiska tvättlappar i frotté och sedan smörja in stjärten med ekologisk olivolja.

Naturligt och okonstlat!
LörDagens tacksamhet

Idag är jag så otroligt tacksam över bloggen! Min ventil, mitt andningshål och mitt lilla Speaker's Corner där jag faktiskt kan skriva nästan vad jag vill! Ibland om mindre "viktiga saker" och ibland om större grejor som man vet kan påverka och göra någon skillnad. Jag älskar det!

Erika har dessutom gjort den så fin och jag har alldeles fantastiska läsare som stöttar i vått och torrt, och dessutom bemödar sig med att hjälpa mig med tips, svar på frågor och saker som ni tror att jag skulle gilla! Roligt är dessutom att det varje dag tillkommer några nya som verkar vilja stanna kvar! Tack!

Jag är så glad och tacksam! ♣

Lotusblomma

En skir, vacker lotusblomma. Växer i en lerig damm med rotsystemet väl nedgrävt i den djupa leran.En skir vacker Lotusblomma. Växer i en harmonisk familjedamm med rotsystemet väl nedgrävt i den djupa kärleken.Båda är bland det vackraste man kan vila ögonen på!


Klar luft ger klarsynthet

Ute är strålande sol, stormiga vindar, ca. 12 grader varmt och hög, klar och krispig luft. Hösten är äntligen här! Ja, äntligen. Att hösten är på väg innebär att min favoritårstid vintern inte är långt borta! Tjoho! Än mer sköna, stickade koftor, rosiga kinder, lussebullsbak, tända ljus, nysnö som faller sakta under utelampans varmgula sken och rimfrost på fönstren. Stilla kvällspromenader med en vovve och den man älskar mest, in och dricka choklad och sticka ner fötterna i ulltofflorna. Kan man göra annat än att älska det?

Efter en fantastiskt god natts sömn på 9 ½ timme har bebis och jag kramats med Lotus på morgonkvisten. Vi har sjungit lite och Lotus har buffat och snusat på magen. Man märker att han är förundrad över att det finns något därinne! Det ska bli så spännande att se hur han tar emot sin nya lilla kompis!

Dagen bjuder på scones vid lunchtid tillsammans med fina vänner från Umeå som är på genomresa på väg mot IKEA i Sundsvall och kvällen bjuder på "stugsista" och marschall-fest med vår båt ute i skärgården. A-S och R följer med och de står för all mat. Så uppskattat! Skönt att inte behöva göra något annat än njuta! :)

----- ♣ -----


Gällande klarsyntheten så är det så; saker och ting är på rätt spår/väg just nu och sakta men säkert betas bit för bit av för att vi ska nå vårt slutgiltliga mål. Det är fantastiskt hur mycket man kan påverka universum, hörni! Till och med saker vi gruvat oss lite för har gått som en kalvdans som min älskade farmor skulle säga!

Det är härligt att leva! ♣

Små barnahänder leker i sanden. Ja

MMS

Små barnahänder leker i sanden. Jag har världens bästa jobb som tillbringar dagarna med juveler som dessa! / Malin


FreDagens tacksamhet

Idag blir det helg och det behöver jag efter denna vecka.

Tack! ♣

The love of Ekoblogg

Både rara Erika och fina Anna har nominerat mig till I ♥ Your Blog och det tackar vi såklart för!Jag ska i min tur sedan nominera 7 nya;

Pinkpills
Annawii
Blissara
Underbaraclara
Bambii
Malvalin
Pia

Nu lade jag fokus på några av mina favoriter som jag inte rekommenderat på bloggen. Vissa har jag läst länge och vissa är alldeles nyfunna. Några är avspeglingar av mig själv och några är alldeles olik mig. Vilket härligt sätt att sprida lite kärlek på i cyber-världen!

Här kommer reglerna på engelska:

1. The winner can put the logo on her blog.
2. Link the person you received your award from.
3. Nominate at least 7 other blogs.
4. Put links of those blogs on yours.
5. Leave a message on the blogs of the girls you've nominated (Varför antas att det är tjejer man läser? Nu skäms jag för att jag inte läser någon manlig blogg, då skulle jag ha nominerat den med en gång!)


Lotus har morgon-mys!

MMS

Lotus har morgon-mys!


Torsdag

"Det träd ska du ära,
i vars skugga du sitter."

Från Lisbeth Carlborg's föreläsning

Jag sitter i älskade morfars skugga
och honom försöker jag ära varje dag genom att leva mitt liv så gott jag kan på bästa sätt.
Saknaden efter honom är enorm.
Finaste morfar "Bivar"; du fattas mig!

Älskar dig! ♥TorsDagens tacksamhet

Igår var vi på en otroligt upplyftande, inspirerande och peppande föreläsning med prästen och kyrkoherden Lisbeth Carlborg. Jag har aldrig skrattat så mycket tror jag, inte ens då jag hade turen att få gå och lyssna på Mia Törnblom. Roligt är att det är jobbet som bjudit mig på båda dessa skrattupplevelserna och att åda kvinnorna levt inte lika liv, men hårda liv. Man tror kanske inte att en präst ska kunna bjuda på både självupplevt mörker och den ljusaste glädjen, men detkan dem. I alla fall om man heter Lisbeth! Det var alltid nära till tårarna, ibland av glädje över det hon peppade oss med, och ibland av sorg över det hon upplevt. Dessutom var Lisbeth mycket inne på att man är vad man tänker så det kanske var därför jag kunde förlika mig mycket med hennes metoder.

Gårdagsförmiddagen var underbar och det kommer jag att bära med mig ett bra tag framöver!

Tack!


Inte så eko...eller?

Ber om ursäkt om bloggen är mer personlig  nu och inte så mycket eko för tillfället. Jag lovar att det är övergående, men just nu är vi inne i en period då det händer lite väl mycket grejor runt oss och då finner jag inte motivationen till särskilt många långa, fakta-berikade inlägg. Då får det bli saker ur vardagen istället. Som i och för sig är väldigt ekologisk så det kanske fungerar ändå?


Man är vad man tänker

Förmodligen kommer beskedet om havandeskapspenning idag. Försäkringskassan ringde igår och frågade ut mig en lång stund, trots korrekt ifylld blankett och trots en datorskriven bilaga på 2 sidor. Hon satt och läste bilagan under tiden vi pratade, varför inte läsa den innan så kanske hon inte behövt ringa allas? Byråkrati-funderingar...

Nu går jag och mumlar som ett mantra "Jag ska ha heltid, jag ska ha heltid, jag ska ha heltid" så nu är det bara att invänta det slutgiltiga! Hon sa i alla fall att jag var berättigad det från 1 oktober, inte 6 oktober som jag ansökt från, så det "tjänade" jag ju en vecka på! Bra, dit är det "bara" fem veckor, och det tror jag går bra!BM-värden

Det var en sådan positiv överraskning att besöka min barnmorska igår! Alla världen hade förbättrats för mig och mitt glukos (socker i blodet) hade till och med sjunkit! Jag som äter så mycket fruktsocker! Bra, för det värdet ska man inte ha högt eftersom det då föreligger risk för graviditets-diabetes. Har jag lika bra värde nästa gång skulle de inte kolla glukos-värdet mer eftersom det var så bra.

Det känns bra att Hb-värdet har stigit på dessa 5 veckor tack vare Blutsaften. Om tre veckor är det dags för återbesök och då återstår det att se vad som skett, jag är väldigt säker på att det stigit ännu mer då!

Hb-värde: 114 (105 förra besöket)
Blodtryck: 110/70 (105/75 förra besöket)
Glukos: 5,1 (5,5 vid förra besöket)
Viktuppgång: + 8 kg. på hennes våg, + 6 kg. på vår (+ 2 kg. sedan förra besöket i v. 20) 
SF-mått: 24 (första gången det mättes.)
Hjärtljud: 156 slag/min även denna gång.


Ekologisk badolja

Must Have kan man klicka hem ekologiska badoljor från Jo Wood. Märket heter Usiku och ett set med badoljor kostar ca. 890 SEK + frakt. Frakt som dessutom kostar rätt mycket för miljön.

Man kan annars köpa ekologisk mandelolja och tillsätta någon droppe av sin favorit-eteriska olja till en kostnad av kanske max en tiondel av priset. Dessutom tär det inte på miljön.

Valet är upp till varje individ.


Masserande behandling

Efter ett alldeles för långt sommaruppehåll är det nu dags att återuppta mina massagebesök hos lilla B igen! Jag har tid ikväll 18:30. Som jag har längtat! För nytillkomna kan jag tillägga att jag går och får taktil-massage någon eller några gånger i månaden och det tänker jag verkligen inte ge upp nu då en förlossning är analkande. Jag blir så lugn, harmonisk, fokuserad och kroppsmedveten av det så ni anar inte!

För 150 :-/gång är det dessutom något man kan unna sig då och då!


OnsDagens tacksamhet

En fin vän till mig som vikarierat en massa hos oss har nu äntligen fått en fast tjänst! Idag är det Dagens tacksamhet för hon är så väl värd det!

Grattis gumman!


Kurs med Kurt och BM-besök!

Denna regninga och mulna dag bjuder på barnfritt; förskolan håller stängt för vi i personalen ska på utveckling. Det blir kurs med Kurt (eller Lisbeth, men jag gillar "På kurs med Kurt" på TV som barn så detta gör att det kanske blir roligare!) på Folkets Park på förmiddagen och sedan planering i arbetslagen på eftermiddagen. Bra, för vi har en massa punkter att avverka!
Jag har packat handväska full med äpple, morot och banan (eko såklart), nötter, några små rutor mörk eko-choklad och en påse med torkade ananas-ringar - både ekologiska och Fair Trade-märkta. Mumma att mumsa på istället för alla färdiga mackor de brukar bjuda på på denna typ av event. Mjukt bröd som endast känns färskt p.g.a alla tillsatser, köttigt pålägg (man tänker aldrig på vegetarianer) och ledsna och trista grönsaker. Då man vet hur mycket bättre man kan äta hemma, både för sin och bebisens skull, duger inte sån't där till slut!

Ska till barnmorskan på rutinkontroll idag. Ska mätas (SF-måttet), kolla blodtrycket, lyssna på hjärtljuden och vägas. Vi ska också se om Hb-värdet höjts någon nu då jag snart hunnit avverka ett eget trädgårdsland med persilja, sjuka mängder grön paprika och broccoli samt 3 flaskor Blutsaft i nuläget. *hoppas,hoppas*
Längtar efter att få höra lill-♥ slå och banka där inne!!!Förtydligande

Med anledning av föregående inlägg gällande hårborttagning skulle jag vilja förtydliga om att det inte handlade om att jag ville hitta ett bekvämare sätt för att jag är missnöjd med rakningen eller för att jag ör gravid (jag kan gå med håriga ben resten av graviditeten om det skulle vara så) utan om att jag ville hitta ett alternativ som var skonsammare mot miljön.

Jag hade mina funderingar kring en uppladdningsbar epilator eftersom det är hållbarare än att köpa nya rakblad hela tiden, en epilator håller flertalet år, och i och med dess uppladdningsbarhet skulle man slippa att sätta i nya batterier hela tiden. En läsare, Linn, jobbar med att sälja epilatorer och hon menar att man bör skaffa en nätdriven för de uppladdningsbara laddar ur så fort och blir sega och luggas bara till slut.
Det känns inte alls aktuellt som ni säkert förstår.

Några tipsade om vax och det skulle jag kunna tänka mig om jag fick göra det själv. En gammal klasskompis till mig är gift med en muslimsk man och jag vet att hans mamma och syster kokar eget vax på spisen som tydligen är supereffektivt då det gäller att ta bort håret och känns ju ändå rätt snällt om man gör det själv och på så vis kan ha koll på, och påverka, innehållet. Det som väcker mina funderingar då är remsorna man drar bort vaxet med. Vaxar man själv måste man ha tygremsor och då går det ju åt en del tyg istället, är tyg bättre att kassera än rakblad? I så fall skulle man kunna införskaffa tyg på Second Hand-butiker och använda sig av.

Skrubbvantar kanske är effektiva, någon som vet? Frågan där är också hur länge de håller innan nya måste införskaffas? Vill helst inte köpa nytt hela tiden!

Hårtborttagningsmousse- och krämer faller helt bort då de innehåller en massa skräp jag inte alls vill ha i närheten av min hud eller armhålor. Läste en studie för några år sedan om att rakgel och hårborttagningskrämer i armhålan kunde tränga in i lymfsystemet och på så vis ligga till grund för bröstcancer men jag hittar inte den nu.

Som läget är nu fortsätter jag med min väl nyttjade hyvel sedan över 4 år och letar under tiden vidare efter ett mer skonsamt alternativ. Jag vill också förtydliga att jag inte använder någon shaving gel utan rakar benen i duschen då benen är blöta och rena och det fungerar hur bra som helst. På så vis skickar jag inte ut en massa kemikalier i vattnet utan kasserar ca. 1 rakblad var 6e vecka. I pest- eller koleravärlden kanske det är det bästa just nu eftersom att behålla håret inte känns aktuellt?


Trouble in beauty-paradise

Jag har funderat ett tag på det där med kroppslig hårborttagning. Som läget är nu, ve mig, så använder jag rakhyvel. En sorts feminin sak med utbytbara blad och namn efter en gudinna. Känner mig dock inte som en gudinna i arla morgonstund då jag fläckvis rakar den del av mina ben som jag ser titta fram under bebis-magen, utan som den hemskaste av alla miljöbovar.

Vill som ni kanske förstår i och med detta inlägg ändra taktik, byat metod och hitta en ny lösning på min för tillfället fläckvisa (och ack så skabbiga) hårborttagning. Frågan är till vad?
Jag har verkligen ingen aning men har i mitt stilla sinne tänkt att någon form av epilator (som garanterat kommer att slita åt alla hår som den känner av och kanske förhindra det fläckvisa i min nutida metod) med uppladdningsbara batterier kan vara en lösning. Vad tros?
Enligt de rön (läs försäljningstaktik) som finns om epilatorer så ska de ju hålla håret borta längre och då behöver man inte göra det lika ofta som vid rakning och på så vis behöver man inte ladda batterierna på långa vägar lika ofta som rakblad kasseras. Frågan är ju om man även kan använda den i armhålorna och vid bikini-linjen, jag är ju ute efter en helhetslösning.

Hur gör ni, och vad tror ni?


TisDagens tacksamhet

Från att ha gått i ett års tid och inte trivts till fullo p.g.a vissa saker (läs kollegor, schema-struligheter, sura miner och en ny innebörd av att "vi har högt i taket på vår avdelning". Då så är fallet kan man tydligen säga vad man vill utan att andra kan bli sårade.) på jobbet så är det alldeles fantastiskt nu, trots andra, yttre faktorer som påverkat vår verksamhet!

Vi jobbar bra, för en gångs skull har vi "högt i taket" på riktigt och man känner att ens åsikter och värderingar beaktas och begrundas innan beslut fattas. Dessutom ekar skrattet mellan väggarna och vi har skit-skoj ihop! I love it!

Dagens tacksamhet är helt enkelt mina kollegor som jag verkligen kommer att sakna då jag ska vara hemma med lill-♥ så pass länge!

Kram på er!


Morgon-filing

Ekologisk fil, farmor's hemlagade hallonsylt och ekologisk fullkornscrunch är absolut inte fel i magen på morgonen! Nu väntar en stor skål innan det är dags att krypa in i varmkoftorna för det är direkt inte värme i luften!


Tvåsamhet och trolovning

 Bild lånad från Smidigt.

Våra bästa M och A i Stockholm (som snart ska flytta hit och som är faddrar till Krypet) har kommit till skott, krupit till korset eller befäst gängen. Kalla det vad ni vill men vi är lika glada som dem och vi längtar oändligt tills augusti - 09 då det vankas kärleksfest i Örnsköldsvik!

Många stora grattis-kramar till våra fantastiska vänner! ♥

/Malin, Johan, Lotus & Krypet


MånDagens tacksamhet

Regnet! Idag är jag tacksam över regnet som sköljer över staden (och större delar av landet) som för att ge det en ny, fräsch start. Ny-snö ger mig samma känsla; att det som varit inte längre är och att man nu ges en chans att börja om på nytt. En slags rening om man så vill! Alla kan behöva en rening då och då, speciellt i hösttider, men jag var verkligen i behov av en så det tackar vi för!

Tack!


Tillbedjan av universum

Ikväll börjar "Outsiders" igen och jag tänkte sjunka ner i soffan med en koppus gigantus med Yogi Tea och bara mysa i Johan's fleecemorgonrock då. Såg att kvällens avsnitt ska handla om folk som anser sig ha gåvor; en pratar med djur, de ska träffa shamaner och Mia de Neergaard - en kvinna som håller i kurser om att tillbe universum och lär ut om lagen om attraktion. Hon säger sig ha funnit Hemligheten och lever själv sitt liv så, tydligen skulle man få en inblick i de kurser hon håller.

Nackdelen är att Kanal 5 har en förmåga att få sina "Outsiders"-reportage att framstå så fåniga och som om de alltjämt vore humbug. Hoppas nu inte att de gör det gällande delen om lagen om attraktion, det vore trist tycker jag!


Väderleken ingen lek!

Vaknade 04.47 imorse av den kraftigaste åsksmäll jag kan minnas att jag hört och sedan kom en blixt som lyste upp hela himlen, och vårt rum trots mörkläggningsgardin, så sedan gick det inte att sova. Bebs vaknade och låg och sparkade och vi mös tillsammans med en trött vovve som inte kommer att göra annat än sova idag.

Känner av något som skulle kunna vara en begynnande förkylning (blir lätt så då man utsätts för alla barn-basilusker efter lång tids ledighet) så idag blir det till att proppa anitoxidanter i form av ekologisk frukt! :) Jag har varken tid eller lust att vara förkyld nu så nu gäller det att man är vad man tänker mer än någonsin!
V. 25

Ny vecka innebär som ni redan vet också ny bebis-vecka! Dagarna bara rullar på och nu läggs nummer 24 till ända och vi träder in i vecka 25!

Vecka 25
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.


Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Från Familjeliv.

Man upphör aldrgi över att förundras över att kroppen klarar av detta! Att fortplantningen ens kan äga rum tycker jag är otroligt häftigt och det känns ärofyllt att vi getts gåvan att vara med om det!

Mamma, pappa och "storebror" längar efter dig, bebis! ♥


Elskrot på fel plats

Med anledning av detta inlägg tidigare i veckan hittade jag intressanta fakta gällande elskrotet i Sverige. Svenskarna toppar listan i Europa (och sannolikt även världen) då det gäller att samla in elavfall. År 2007 återvanns 159 000 ton elavfall, detta är dryga 17 kg. per person. Trots dessa positiva siffror slängs ändå 12 000 ton (!!!) glödlampor, batterier och annat "småskrot" i de vanliga soppåsarna. Det verkar som om detta helt beror på att vissa är för bekväma. EU har som mål att varje person ska samla in och återvinna 4 kg. elskrot per år så Sverige ligger ju högt över medlet med våra 17 kg. Detta tack vare vårt väl fungerande insamlingssystem.

Avfall Sverige och El-kretsen har i en nyligt utförd studie undersökt vad vi svenska slänger i våra soppåsar; detta har gjorts genom stickprov från 40-talet kommuner under en tre-årsperiod. Sammantaget har ca. 100 ton hushållssopor granskats. Resultatet visade på att 0,6 % av skräpet i påsarna är elavfall - glödlampor, klockor, leksaker och batterier.  Slår man ut det på varje svensk så slänger vi alltså 1,3 kg. elskrot per person och år i avfallssoporna. I dessa siffror finns 60 miljoner kasserade glödlampor inräknade.

I en intervjuundersökning med 1 000 svenskar framkom att de allra flesta vet precis vad de ska göra med sitt elskrot. En stor del av de intervjuade uppgav också att de lämnade sina glödlampor till återvinning men på den frågan kan inte många ha svarat ärligt eftersom endast 25 % av de 80 miljoner lampor som säljs kommer in till återvinningsstationerna.
Känner ni er förvissade om vart ni ska lämna er sortering?


SönDagens tacksamhet

Inatt drömde jag konstiga drömmar om folk som inte mådde bra. Folk som levde destruktivt, bodde i misär och agerade på ett sätt jag inte tror uppfyllde deras önskningar.

Då jag vaknade var min första tanke "Tur att jag inte har det så!" men efter en stund övergick den i tacksamhet över att jag på ett så naturtroget och "äkta" sätt fått se hur vissa faktiskt har det. Efteråt infann sig en djup känsla av ödmjukhet som jag har som intention att behålla idag.

Tack!


Att våga ta steget

Då saker och ting inträffar, kanske oplanerat och inte alls som man tänkt, gäller det att våga ta steget fullt ut och lita till sin tilltro. Lita till förmågan att det kommer att bli bra, men kanske på ett annat sätt än man först trott.

Just nu händer lite sådana saker i vårt liv. Saker jag inte ens tänker ta upp med nära och kära - ÄN, och absolut inte på bloggen. Det känns för privat och intimt, men jag vill ändå dela med mig av känslan som bor i mitt inre just nu, känslan av att allt alltid ordnar sig. Det är dock inget som behöver oroas eller grubblas över, allt är väldigt bra. Alldeles fantastiskt egentligen! Vi har kommit fram till förändringar som enbart kommer att gynna oss i vårt framtida liv och med den framtida lycka vi tenderar att skapa. Även om det är mycket som händer just nu.

Det gäller att se möjligheter i varje "problem" eller oväntad händelse som dyker upp och att lära sig att dessa saker inte inträffar av slumpen, utan inträffar för att vi ska ta till oss att förändringar ofta (vi ser det som alltid) medför sig något positivt. Människor som blir arga eller upprörda bör bemötas med lugn och genomtänkta svar istället för ännu argare ord och idiotier. Folk som mår dåligt säger eller gör ofta saker de kanske inte ens är medvetna om, oftast för att man tenderar att bete sig egoistiskt då.

Vi tackar för erfarenheten som endast fört oss ännu närmare varandra och stärkt vår kärlek ännu mer och tar nu den lärdom som går att få ur denna situation och går sedan vidare - om än kanske knaggligt i början. Nu återstår att se vad universum har dolt i sitt oändliga sköte för oss!


Chokladmousse

Ikväll blir det resterna av gårdagens vita chokladmousse. Tänkte att jag delar med mig av receptet om fler vill mumsa ikväll!

3 dl. vispgrädde. Hittar man karragenan-fri ekologisk är det ju toppen, annars är det bättre med "vanlig" som i alla fall är fri från tillsatser.
200 g. choklad. Vi tog ekologisk och Fair Trade-märkt vit choklad med krokant i. Mumma!
2 äggulor från ekologiska ägg, både för hönornas och smakens skull!

Smält chokladen med ca. ½ dl. av grädden på låg värme i en kastrull. Vispa grädden vid sidan om. Då chokladen smält, rör ner äggulorna i chokladsmeten och låt svalna något. Vänd sedan ner detta i grädden och vispa några sekunder till om det tappat sin fluffighet.

Häll upp i glas och ställ in i kylen minst en timme. Garnera med valfri frukt eller bär, gärna syrliga om man gör vit chokladmousse eftersom den vita chokladen är så söt i sig. Vi gjorde i ordning 6 st. vinglas och det såg så vackert ut! Igår var det blåbär som fick pryda moussen, ikväll tror jag det blir hemplockade hallon!


Gårdagens eko-middag

Igår åt vi en lätt men fantastiskt ljuvligt god middag!

Vi skalade och kokade ett par ekologiska rödbetor tills de var genommjuka. Dessa skivades sedan och fick svalna någon minut.
Jag lade ekologisk ruccolasallad på tallrikar och arrangerade de skivade betorna på. Över detta smulades sedan ekologisk fetaost och svensk, flytande honung ringlades över. Detta toppades med ekologiska rostade och saltade solroskärnor.

Mmm...

 

Det blir ju dessutom extra gott på loppis-fyndade tallrikar för en tjuga stycket! Till detta dinkelbröd med eko-smör. Det KAN inte bli bättre!


Det kom ett paket!

Bloggkollegan och tillika läsaren av Ekoblogg, Blissara, var så rar och skickade presenter till mig från hennes Thailandsresa! Igår kom ett spännande paket med hemlig avsändare där det fanns en söt ask med vackra ljus formade som små rosor, en vacker sjal i regnbågens alla färger och ett fint kort!

Ljusen och sjalen är köpta på en nattmarknad i Chang Mai och reste sedan i Sara's resväska hem till Sverige och till mig.

Tack så hemskt mycket! Färgerna är perfekt (jag älskar rosa!) och dessutom har jag sjalar av något slag varje dag! Kanon i dubbel bemärkelse med andra ord!


LörDagens tacksamhet

Jag vaknar av en livfull, välriktad spark i sidan som strax efterföljs av fler. Inne i magen är det full aktivitet på lill-♥ och jag konstaterar att jag nog inte kan sova mer. Klockan är 7:14 och jag har sovit som en prinsessa i natt. Funderar över den mysiga gårdagen med härlig lunch och behövligt tjej-snack med bästa C (som resulterade i att jag inte hann städa så fina Johan gjorde det!) och som avslutades med oväntat besök i form av släktingar till Johan från Stockholm, en kram av älskade bror och vit chokladmousse med nyplockade blåbär. Somnade som en stock efter den helkvällen.

Mitt i denna morgonfilosofiska stund vaknar Johan till och ler lyckligt och Lotus börjar sträcka på sig. Vi tre + Krypet myser ihop oss och bara är. Lugn och ro och lågmälda samtal om vår mysiga framtid. En trött hund som luktr av nybakta bullar och en förvissning om att denna dagen är vår, och endast vår, och att vi fyller den med det vi vill.

En perfekt start på en skön dag som innefattar kak-bak och kanske en tur till Bondes marknad.

TACK!


Skräp dödar kossorna!

En kollega berättade igår att allt skräp som folk slänger ut från sina bilar längs med motorvägarna ofta hamnar på åkermark som sedan ska hässjas och plöjas av bonden. Då han/hon gör det mals skräpet ner utan deras vetskap och finns kvar i höet som kossor äter i små, finfördelade bitar. Dessa bitar (plastdelar, metallskrot mm.) fastnar sedan i djurens magar och gör de sjuka. En bonde hon läst om hade fått avliva 6 djur för att skräpet förstört deras inre organ.

Visst är det genom-jävligt?


Gårdagens skatt!

Här kommer bilder på årets första Rekolåda! Visst ser det härligt ut! 220 :- kostar denna raring oss och det är precis vad som känns rimligt att betala. Det är rejält med saker i;

¤ Vackra tomater, olika stora och så väldoftande!
¤ Ägg från en gård i närheten, fina och stora!
¤ Batavia-sallad med en alldeles underbar smak!
¤ 2 kg. potatis som man bara vill sätta tänderna i och eko-smöret och flingsaltet på!
¤ En svagt lila-färgad majrova!
¤ Mangold som ska bli en matig och järnrik soppa i veckan!
¤ Färska vitlökar som smakade helt perfekt!
¤ Ett gigantiskt broccoli-huvud som jag ska mumsa på ordentliget - äter ju broccoli varje dag för att höja mitt järnvärde!
¤ Ett jättevackert spetskålhuvud (spetskål är så mycket godare än vitkål tycker i, perfekt att strimla ner i salladen eller bara gå och mumsa på!)
FreDagens tacksamhet

Det känns ändå stort liksom. Idag ska jag kanske få träffa min bästa C för sista gången innan deras bebis kommer! Magen är lagom stor och alldeles förträffligt vacker, och vi har förfärliga problem att kramas nu; det ser ut som två teletubbies som vaggaandes försöker nå varandra med för korta armar!

Tänk om bebisen kommit ut nästa gång vi ses? Under kommande vecka finns inte tid till mys från min sida så helt otroligt är det inte! Tänk, jag ska bli "tant Malin"! En tant med tjock bebis-mage och rakat huvud. Den moderna tanten?

Dagens tacksamhet? Såklart att jag får chans till ett ytterligare Teletubbies-försök idag!
Good shopping

Igår då vi handlade kom vi endast hem med två varor (ingredienser till bakning) som inte var ekologiska, Fair Trade-märkta eller bar Svensk Sigill-märkningen. Det blir så mycket roligare att kika in i kylskåpet då och allt ser ju så mycket godare ut!


100 sätt att rädda världen - nr. 13

13) Bli en vinnare, en återvinnare

Blandade sopor är ett stort miljöproblem. Ett problem vars kostnad dras från din skattesedel. Sorterade sopor däremot är en ekonomisk resurs. Genom att återvinna t.ex. en aluminiumburk sparar man 95 % av den energi som skulle gått åt för att tillverka en helt ny från grunden. En ny pet-flaska kostar lika mycket i tillverkning som en 11 watts lågenergilampa som lyser i 33 timmar. Genom att panta och därigenom återvinna pet-flaskor sparar man alltså 33 timmars lågenergiförbrukning.
I Sverige varje år återvinns pappersförpackningar till en motsvarighet av 1 000 000  träd, den övriga sopsorteringen är precis lika viktig. Om varje svensk sorterade 5 hg. extra aluminium varje år skulle 10 000 villor ha sin elförsörjning klar.

Väl värt att tänkas på!
Visst sopsorterar och återvinner ni?

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell


TorsDagens tacksamhet

Denna dagens Dagens tacksamhet är att jag känner mig i sådan fas med mig själv; jag stressar eller jäktar inte, jag har något sorts tempo på jobbet som fungerar för verksamheten och som ännu inte knäckt mig, jag sover gott om natten, jag gör endast det jag vill (vill jag inte städa just idag kan jag ju städa en annan dag!) och mitt inre är fyllt av lycka och glädje!Tack!


OnsDagens tacksamhet

; den gårdagskväll som fylldes med skratt, sång, musik och glädje i form av "Mamma Mia!" på bio och efterföljdes av  Leilas kärleksmums.

TACK!

Foto: TV4 Bild lånad från recept.nu


Bonde-marknad

På lördag och fem lördagar till är det Bondens marknad på vårt lilla, pittoreska torg! Många lokala odlare ställer upp små stånd och knallar där de säljer det de odlat. Allra bäst är att det finns en hel del ekologiska OCH närproducerade godbitar, så ni må tro att Ekoblogg trivs som fisken!

Dessutom är ju Rekolådan på G veckorna 33, 36, 39, 42, 45, 48 så nu ska här förvällas, saftas, frysas in och syltas - det blir så då man inte har möjlighet att odla själv! I denna låda kommer det att finnas Bataviasallad, färsk vitlök, majrova, mangold, spetskål, ägg, broccoli, potatis och tomater. Underbart!


Skaka hand med laman själv

I en protest mot hur Kina beter sig - både mot de sina och Tibet's exilledare Dalai lama pågår just nu en handskaknings-kedja världen över där man behöver nå 500 000 skakningar för att nå Beijing. Tanken är att detta tagande-i-hand ska lyfta ett budskap om dialog och vänskap. Detta började med att Dalai lama gick gatorna fram i London och tog folks händer i sina, detta skickas nu vidare via webben. Bakom detta ligger organisationen Aavaz som kämpar för en aktiv värld. Genom att klicka på länken ovan kan du också skaka någons cyberhand för att sätta den kinesiska makteliten på plats och visa att vi i västvärlden inte tolererar detta agerande.


Hennes (eller hans?)

Igår fanns ett stort, tjockt kuvert med posten. I låg ett eko-inspirerat nummer av tidningen Hennes. Lite som Eco Queen (som nu i september ska släppa nästa nummer två) fast ...ja, Hennes helt enkelt!

hennes gör ett nummer som ger eko Bild lånad från Hennes.

Tidningen var helt ok, dock tycker jag det var lite synd att detta eko-nummer bara ersatt numret som Hennes ändå skulle gett ut. Det innebar att reklamen från t.ex. Triump inte alls gjordes för ekologiska underkläder, att man var tvungen att göra lite PR fr Kim Basinger's hår från "9 ½ vecka" och att man med Björn Axén's plattänger kunde skapa sig den locken. Varöfr uppmanar man folk att använda elektriska prylar i en tidning som ska tänka på miljön? Det var ju det som var fördelen med Eco Queen; att det var ett renodlat grön-nummer där man i alla fall försökte. Men det är ju kul att fler försöker och det ska man väl credda SÅ VIDA de inte hakar på eko-trenden i ett försök att tjäna pengar vilket jag kanske tyvärr tror är fallet inom tidningsbranschen...då är det bara dumt att man släpper tidningar som bara bidrar mer till sopsortering, kostar att framställa, trycks med giftiga färger och skövlar skog för att göra papper av till tidningen.


Gamla kläder?

Fick ett mail från en läsare som undrade om jag vet vad som händer med gamla, kasserade kläder. Det vet jag inte så nu frågar jag här; vad händer?

Jag vet ju vad som händer med de som skänks bort till insamlingar, lämnas i andrahandsbutiker eller säljs vidare, men de som folk bara kastar. Bränns de upp på tippen då eller? Och finns det ingenstans man kan lämna in gamla tyger eller kläder som kanske är för trasiga att skänka bort eller sälja vidare? Finns det en avdelning på soptippen där man lägger sådant eftersom tyg innehåller en massa gifter och kemikalier?

Någon vänlig, eventuellt vetande, själ får gärna upplysa en ovetande bloggerska! :) Brukar alltid skänka till Second Handbutiker så jag har ärligt talat aldrig reflekterat över detta tidigare.

Tack Anna för att du väckte en intressant fråga!


TisDagens tacksamhet

Den arla morgonstunden till trots är jag glad. Jag är nu inne på min andra natt utan otäcka drömmar med fler än kanske två vakna avbrott. Det är så skönt att få sova igen, jag som normalt inte alls har problem med detta! Tror att förra veckan var en kombination av att man började jobba igen, den omställningen som blev, den lite små- turbulenta starten (hrm!) och tillsammans gjorde det att jag fíck ondare varpå jag sov dåligare och drömde mer.

En logisk ekvation som jag nu hoppas på att jag brutit!

Tack!


DN-notis

Här är artikeln om att kolsyretuberna kan komma att fyllas på i Sverige i framtiden angående mitt tidigare inlägg. Tack snälla Erika för att du tog dig tid!
V. 24

Måndag betyder som ni vet en ny veckoräkning på graviditeten som idag går in i vecka 24.

Vecka 24
Kroppen:
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Kommer från Familjeliv.

Fattar ni? 30 cm. är långt! Det är ju verkligen en liten människa som bor inne i mig! :D

Jag har lärt mig dela på hur jag mår då folk frågar - psykiskt eller fysiskt. Rent psykiskt har jag aldrig mått så bra i hela mitt liv! Jag älskar att vara gravid och skulle kunna vara det jämt! Jag känner mig lugn och harmonisk och fylld med tillförsikt inför det som komma skall. Då det gäller det fysiska däremot så skulle jag kunna klara mig utan den hormonella topp som ger de genomjävliga foglossningarna, det onda i nacken till följd av tyngre (läs gigantisk) byst och det låga blodtrycket som gör mig konstant trött. Men så är det, och jag identifierar mig inte med det onda, det är bara en annan del av mig. 

Intressant är dock hur hormonerna spökar till det; så fort jag får ont i fogarna p.g.a hormonerna kommer även ömmande byst och känslig vårtgårdar. Man ser liksom hur allt hänger ihop för att detta över huvudtaget ska fungera.

Det känns i alla fall lite bättre rent fysiskt nu då jag vilat upp mig en hel helg så nu är det nya krafttag som gäller denna vecka! Rent psykiskt är livet på topp och nu ska jag hitta något skönt och varmt att hoppa in i efter frukosten så att jag kan mysa ordentliget med barnen på jobbet idag!♣ 

Blytunga gifter

Kemikalieinspektionen vill införa en skatt på 300 :-/kilo för bly i blyhagel och 800 :-/kilo för bly i kulor. Detta som en åtgärd för att minska spridningen av bly i vår vackra natur. Dock bemöts förslaget ganska så väntat med skepsis från jägarkåren och från skytteklubbar runtom i landet. Den förra regeringen hade beslutat att helt förbjuda ammunition som innehöll bly, något som allians-regeringen rev upp då de tillträdde makten.
I Sverige finns ett flertal områden där blyhalterna i marken är så höga att man ligger precis på gränsen till att mikroorganismerna ska komma till skada. Visserligen kommer en del av det blyt från nedfall från atmosfären men bly i ammunitionen hjälper föga. Man har också börjat hitta spår av bly i rovfåglar, t.ex. döda örnar som obduceras, som haft så höga halter av bly i kroppen att den direkta orsaken skulle kunna vara blyförgiftning.

Bly i ammunition är redan förbjudet i våra grannländer Norge och Danmark så nu återstår det att se om Sverige tar sitt ansvar och följer deras goda exempel.

 Bild lånad från Robsoft forum.


MånDagens tacksamhet

Ja. Med tanke på hur torsdagen slutade så inser en korkad person att denna vecka endast kan bli bättre på jobbet. Ska bli spännande att se vad den har i sitt sköte. Jobbmässigt alltså.

Dagens tacksamhet.
Giftig fisk

Gällande gårdagens inlägg så känns det extra viktigt idag då man läser att miljögiftet dioxin fortfarande finns i hög grad hos lax som fångats i Östersjön - trots minskade utsläpp. Detta enligt en finsk studie som gjorts.

 Bild lånad från ICAkuriren.


Besprutade grödor

I projektet "Matens värstingar" som Naturskyddsföreningen gjort framkommer att potatis är den mest besprutade grödan av det som odlas i Sverige. Hela 40 % av all besprutning mot svampsjukdomar används bland potatisodlingar. Detta är skrämmande eftersom potatis endast odlas på 1 % av svensk åkermark. Potatis är en gröda som kan odlas helt utan bekämpningsmedel och trots detta är varje konventionellt odlad potatis besprutad ca. 12 ggr. Klassiska sorter som Bintje och King Edward är de sorter som besprutas mest och så ofta som upp till var sjunde dag. Även om efterfrågan på ekologisk potatis ökar så har arealen med ekologisk potatis minskat med 20 % sedan -02, därför känns det om möjligt ännu viktigare att som konsument ta sitt ansvar och välja dessa sorter i första hand:

¤ Ekologiskt odlad potatis från Sverige.
¤ Ekologiskt odlad potatis som importerats.
¤ Konventionellt odlad potatis men av tålig sort som därigenom är mindre besprutad, som t.ex. Princess och Ditte.

 Bild lånad från Torön.

Roligt var dock att tomaten (som tillsammans med moroten är den grönsak vi äter mest av i Sverige) fick skrälla i årets rapport. I fjol var den rapportens värsting men i år har man sett att den svenska tomaten är mycket mer klimatvänlig! Heja!

 Bild lånad från Ekotomat. 

Frukost!

Idag blir det en smoothie och egenpressad apelsinjuice gjord på KRAV-apelsiner. Smoothien får nog innehålla päron, KRAV-bananer, mango, ananas och ekologiska fiberhavregryn. Till det ekologisk persilja, en Omega 3-kapsel med ekologisk jättenattljusolja och mina dagliga 3 msk. ekologiska psylliumfrön ihop med ett stort glas vatten.

Redo för en ny dag!

 Bild lånad från GU Väst.


Omega 3

Som vegetarian kan det vara svårare att få i sig de nyttiga Omega 3-fetterna utan att få i sig fiskolja. En läsare i tidningen Hälsa frågar en doktor i frågespalten om det är så att vegetarianer får i sig för lite DHA och EPA. Läsaren hade läst i en artikel att fisken får i sig DHA och EPA genom att äta alger, och kan man då som vegetarian inte äta alger direkt utan att gå via fisken's kropp? Avslutningsvis menar också läsaren att det här med fiskolja och användningen av den handlar om miljö- och resursfrågor, något som denne anser vara viktigt.

Som svar får då läsaren av Kåre Engström (dietist vid enheten för preventiv lära vid KI) att det finns ett par undersökningar som visar på att vegetarianer har lägre halter av DHA ocg EPA i blodet än blandätare. (EPA och DHA är långkedjade fettsyror som finns i Omega 3). Nivåer som uppmätts i bröstmjölk hos ammande kvinnor visar också på detta - därav den anledningen till att jag äter det så länge jag är gravid eller ammande.Man kan dock inte hävda att vegetarianer skulle må sämre av denna lägre halt, menar Kåre, eftersom kroppen under normala omständigheter ska kunna klara av att bilda tillräckligt med DHA och EPA från den Omega 3 vi får i oss från alfa-linolensyran i kosten. Alfa-linolen finns det rikligt av i främst valnötter, linfrön och rapsolja. Dock diskuterar man tillskott av Omega 3 till för tidigt födda barn som har mammor som är veganer - inte vegetarianer.

De flesta alger i torrvikt har samma fetthalt som lättmjölk, ca. 0,5 %, och av detta är endast en mindre del DHA och EPA. Med andra ord menar Kåre att det är svårt att få i sig tillräcklig mändg av dessa två fettsyror annat än genom fet fisk. Numer finns dock ett vegetariskt alternativ från Schweiz där företaget Water 4 har lanserat produkten V-pure - ett helt igenom vegetariskt Omega 3-alternativ! Dessa kapslar framställs direkt från alger och passerar således ingen fiskkropp och tre kapslar/dygn ger ca. 360 mg. DHA och EPA - d.v.s. en fullvärdig Omega 3-dos livärdig den som en fiskbaserad Omega 3-produkt ger.

Fritt omskrivet från "Hälsa svarar" i Hälsa nummer 8, 2008. Klicka på de kursiverade orden ovan för att komma till respektive länk.

V-pure finns att köpa på bl.a på Veganstore och hos e-health inom en snar framtid - dock som enda återförsäljare. Då jag slutar ta mina speciellt för gravida och ammande ska jag ligga på Hälsokraft så kanske fler kan ta in, man vill ju gärna beställa från Sverige för att minska frakt och transport.

 Bild lånad från Veganstore.Biltvätt

Idag får bli en av de få gånger/år som vi faktiskt tvättar bilen. Det där är lite av ett miljödilemma för mig där jag tycker det är svårt att finna en balans. Man vill inte tvätta bilen för ofta eftersom hur man än gör så går det åt rätt sjuka mängder vatten. En pump är på G på landet så att man ska kunna skölja av lite damm och "lösare smuts" med havsvatten, men nu så här med sista tvättningen innan vintern så måste man ju tvätta den "riktigt". Även om man använder tvättsvampar som går att återanvända och miljömärkta produkter och försöker använda pytte-pyttelite vatten så bär det mig emot. MEN; det bär mig wemot ännu mer att köra runt med en bil som blivit rostig för att den aldrig tvättas och körs på norrländska vintervägar som till stor del saltas fortfarande vilket är som cancer på billack.

Moment 22, mina goda vänner!


SönDagens tacksamhet

Idag är tacksamheten denna att Johan är så lik mig och att vi med hjälp av The Secret lyckades dra till oss precis det vi behövde till sovrummet igår; alltifrån de sängben vi gjort oss en mental bild av till en blekvit pion-ros i hallen.

Det är så himla häftigt!


WWF + fiskar

Anna som brukar läsa bloggen tipsade med anledning om detta att det finns en pdf-fil på WWF's hemsida där man kan läsa om vilka fiskar och skaldjur man kan äta om man ändå vill bevara hotade arter.

Guiden hittar Ni här!Bild lånad från WWF.


Loppis-fynd!

Igår i Bönhamn hittade vi en mysig lite sjöbods-loppis där vi gjorde värsta fyndet; en hög, vacker mässingsljusstake för 50 :- Vi älskar den! Hittade sedan passande ljus till då jag och A hyrde film så den brann sedan fint hela kvällen.

Ni glömmer väl inte bort alla sommarloppisar runtom i Sverige? De bästa fynden är när man finner något man letat efter och helt plötsligt hittar! Dessutom till billiga pengar och i miljövänlig anda!

 This day

Nu då bebis-vrån är helt avklarad är det sovrummets tur! Idag ska bya ben till vår säng inhandlas eftersom den stålram den för tillfället är nedsänkt i gör att bebis-sängen inte ryms. Vi ska också hämta ett paket från Minimundus där det finns kudde, underlakan, örngott och påslakan; allt i ekologiska material såsom tunn fleece och mjuk bomull. Töcket har vi redan och det kommer från Näva Ekotextil i Järna så nu väntar vi bara på madrassen som kommer med blöjlasset om några veckor.

Eftersom vi så nyligen renoverat så behöver vi bara bättringsmåla lite nu där vi far fram men vi vill ställa i ordning allt först så vi vet att det fungerar rent praktiskt innan Johan går lös med penseln någon helg. Tvättstugan ska däremot helt fixas till för där är det inte gjort något på 27 år så det är hög tid. Ska bli kul att få den tipp topp också!

Då detta mys är tillfixat ska jag ligga på soffan resten av dagen och vila rygg och bäcken. Förhoppningsvis har jag bara 36 arbetsdagar kvar att jobba och det håller jag kanske för! Kom igen; man är vad man tänker, man är vad man tänker, man är vad man tänker!

LörDagens tacksamhet

Efter en fantastisk dag igår tillsammans med världens bästa M och A då vi åkt ner till Norrfällsviken, Bönhamn och förbi Mannaminne på väg hem avslutades dagen med en riktig feel-good film, mascarpone-crème med päron och en förfrågan från oss till dem. Vi undrade om de skulle kunna tänka sig att vara faddrar till Krypet. De svarade att det skulle vara en stor ära och vi blev såklart jätteglada! De är liksom de enda vi skulle kunna tänka oss att ha så det känns jättekul; dels är M Johan's bästa vän och som par är de våra gemensamma bästa vänner och snart kommer de dessutom att flytta hit. Kan det bli bättre?

Dagens tacksamhet är att saker och ting blir som vi vill!

Tack för att ni ställer upp och för att ni ville dela gårdagen med oss! ♥

Refill på tub?

Min goda vän Erika hade läst i DN igår att man funderar på att ordna refill-stationer för kolsyretuber i Sverige! Jag har letat länken men hittar det dock inte...men det vore ju toppen om det kunde bli verklighet med anledning av detta!

*hoppas, hoppas*


Morgon-muffins

Johan står just nu och vispar för hand ihop muffins som ska få följa med på vår hel-dag med M och A idag. Hälften blir blåbärsmuffins med hemplockade blåbär och hälften blir en sorts tigerkake-muffins med en chokladruta i.

Dessutom serveras scones här hemma kl. 10 för våra vänner tillsammans med ekologisk apelsinmarmelad och det i mitt tycke är den bästa starten på dagen! Till det en kopp varm choklad och en god ost! Middag ikväll blir Thai-gryta med ekologiskt ris så nu har ni en massa mat-idéer i form av länktips i detta inlägg! :)Ha det fin-fint idag, kära läsare!


FreDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är att jag får leva. Det är inget man kan ta för givet och idag känns det så i tacksamheten i mig; tack för livet liksom.

Tack!


Gasig eller bubblig?

På senare år har trenden med bubbelvatten på flaska slagit stort i vårt avlånga land. Det är lite som reklamen för Soda Streamer menar; det är så fruktansvärt onödigt eftersom Sverige har ett perfekt, välsmakande vatten direkt ur kranen. Dock vill jag peta lite i detta; alla städer har inte gott vatten direkt ur kranen och vissa privatpersoner har tillsatser av t.ex fluor i sina vattenbrunnar. Detta får dock stå för dem om man nu fattar ett sådant beslut.

Efter den stora boomen då flaskvattenförsäljningen rasade började allt fler svenskar köpa kolsyremaskiner av olika märken. Närmare 200 00 maskiner såldes i fjol! Dessa företag lanserar sina produkter som miljövänliga trots att varorna åker lång väg för att nå konsumeterna. Tar man Soda Stream som exempel så tillverkas de i Israel, Kina eller Tysklamd men säljs över hela världen. Då man köper en sådan ingår en kolsyrepatron som räcker till att kolsyra 33-66 st. 1 ½ liters flaskor beroende på hur passa bubbligt vatten man efterfrågar i sitt kök. Då patronen tagit slut "pantar" man den hos en återfösöljare för att sedan köpa en ny. Dessa kolsyrepatroner tillverkas i Tyskland och av någon anledning är det det enda stället i världen där de kan fyllas på igen. Detta gäller även AGA's kolsyremaskin Wassermaxx. Det innebär alltså att dessa tomma patroner fraktas i lastbilar till och från Tyskland för att fyllas på igen och sedan levereras tillbaka till de europeiska länderna där konsumenter väntar på sin bubblor.
Sven-Olof Daunfeldt säger till TT att han tycker det spontant låter som om det hemmatilllverkade bubbelvattnet skulle kunna ha större miljöpåverkan än de komersiella på flaska. Sven-Olof är forskningsansvarig på Handelns utredningsinstitut.

Jag står ju fortfarande fast vid att man kan rena sitt kranvatten i en kolfilterrenare (säljs i olika modeller i de flesta välsorterade hälsokostbutiker) och tillsätta lite ekologisk citron- eller limejuice för att få ett alldeles perfekt, välsmakande bordsvatten som har ytterst liten åverkan på miljön.

Vad anser ni?
100 sätt att rädda världen - nr. 12

12) Ät hummer.

Ät gärna av havets alla delikatesser, så som fisk, musslor och krabba, så länge det görs med förstånd. Det är nämligen så att fler av de befibtliga miljöproblemen är länkade till fisk och skaldjur. Var försiktig med t.ex. tonfisk, torsk och hälleflundra eftersom rovfiske hotar många av de marina arterna. Dessutom har vissa fiskar höga halter av miljögifter i sig så lämpligt är att nöja sig med att äta fet östersjöfisk en gång/vecka.
Vilken fisk som läpmar sig som delikatess för just dig får styras av var du bor. Kolla upp eventuell lokal fiskhandlare och fråga efter miljömärkt fisk. Undvik också färdiga fiskpinnar som rovfiskas i Atlanten, transporteras till Asien för att filéas och paneras innan de skeppas tillbaka till en frysdisk nära dig. Sverige har 230 mil kust och 100 000 sjöar. Lägg till 2,3 miljoner fritidsfiskare och ekvationen med Atlant-fiskpinnarna känns ohållbar.

Eftersom jag äter fisk ca. 5-6 ggr/år glömmer man lätt av denna bit av miljöpåverkan. Nu då jag är gravid äter jag ett Omega-3 tillskott speciellt anpassat för gravida som kompensation för detta. Kapslarna innehåller ekologisk jättenattljusolja men är nog inte på något vis "bra med fiskmått mätt". Jag har ett inlägg på G om vegetariska Omega-3 tillskott som kommer framöver, känns aktuellt att byta till detta då graviditeten är över. Jag vill inte byta nu under pågående graviditet då jag vet att dessa dock är bra för bebisen.

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen", Johan Tell.


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för att jag i eftermiddag ska få jobba med en av de kollegor jag trivs allra bäst med! Vi har alltid så roligt ihop och tiden brukar flyga förbi då vi jobbar. Detta trots att hon vid 56 års ålder nyss blivit både mormor och farmor. Åldern är bara en siffra och min fina A-C visar verkligen det! Man behöver alltid omge sig med folk som på ett eller annat vis får en att må bra och extra härligt är det ju då dessa befinner sig på ens arbetsplats!


En tradare kommer lastad

Nu är allt klart med leveransen från Ekogrossisten Edura så om ett tag kommer en långtradare från DHL (som såklart också kör andra varor) till Övik med en pall med blöjor och den ekologiska madrassen Ronja i kokosfiber och naturgummi med ekologiskt ullfoder runt själva dynan till oss och vår väntande skatt.

Det känns skönt att kunna göra på detta sätt när vi nu ska "synda" och köpa engångsblöjor; vi nyttjar en redan arbetande långtradare, samkör med madrassen vi liks ska ha och beställer blöjor för 10 månader i samma svep. På så vis blir det bara en leverans-tur på mycket lång tid. Vi tycker att vi på detta sätt gjort det bästa av en "mindre bra" situation!

Vill tacka Kajsa på Edura för all fantastisk hjälp hon bistått med och jag kan varmt rekommendera de som ekogrossist om ni behöver handla!
Omstrukturering

Jag kommer att köra 100 sätt ... ett par gånger i veckan och inte varje dag som hittills. Detta p.g.a. jag helt enkelt inte har tid jämt. Det är så kul att det kommer in en massa kommentarer varjde dag och jag vill så gärna ta mig tid att svara på dem. Dessutom tycker jag att Johan Tell's tips är så värdefulla att jag vill kunna lägga fullt fokus på att kommentera dem.

Är det ok för er?

♣ 

OnsDagens tacksamhet

Ikväll ska vi äta indiskt på vår favorit-restaurang med våra närmaste vänner. Det ska bli fantastiskt kul att gå ut ett helt gäng och vara få prata om gamla minnen, mysa och umgås!

Dagens tacksamhet är mina fina vänner och att jag har något härligt att se framemot idag!

Tack!


Recept-tack

Som tack för ett recept på Hälsolimpan har läsaren Sivan utmanat mig på en litterär utmaning.
Here it goes;

Språklek

1. Räck ut handen efter den närmsta boken.
2. Slå upp sidan 123 (124) (125).
3. Finn den femte (nionde) (tionde) meningen på sidan.
4. Lägg ut denna och de två (tre) (fyra) följande meningarna på bloggen.
5. Kommentera citatet.
6. Sänd utmaningen vidare till fem andra personer och kreditera den som utmanade dig.

"Det verkar som om det inte dröjer länge för de flesta "kärleksrelationer" blir till hatkärlek. Kärleken kan då förvandlas till våldsamma angrepp, en känsla av fientlighet eller att känslorna helt plötsligt upphör. Detta anses som något normalt. Kärleken pendlar sedan under en tid, några månder eller år, mellan polariterna "kärlek" och hat, och den skänker dig lika mycket glädje som smärta."

Ur "Lev livet full ut" av Eckhart Tolle

Jag utmanar de som vill att anta den!
 

100 sätt att rädda världen - nr. 11

11) Sporta grönt.

Jogga hellre iväg från hemmet än ta bilen till gymmet. Om man väljer längdskidåkning på vintern sparar man mer på miljön än om man åker utför i pistade backar, preparerade med snökanoner och försedda med liftar. Orientering är resursmässigt skonsammare än golf och fotboll snålar in mer än hockey. Gällande uteaktiviteter så består ett krocket-set mer av förnyelsebara material än ett boule-set.

Glöm nu inte att man förutom att spara in på resurser och miljö sparar in rätt mycket i rena pengar om man ser över Johan Tell's alternativ ovan; att jogga hemifrån kräver på sin höjd nya skor - joggingdress finns säkert någon gammal till hands. Schyssta skor från t.ex. Blue Turtle kostar ca. 1/6 av vad ett årsmedlemskap på ett norrländskt gym kostar, vill inte ens tänka mig de hutlösa priserna i storstan.
Längdskidåkningsgrejor är billigare än utförsprylar, även om det inte är en lika markant skillnad här, och dessutom sparar man in liftkortskostnader om man skippar den pistade backen till förmån för den naturligt pudriga. Att både orientering är billigare än golf och fotboll än hockey tror jag vi alla kan enas om väldigt snart och krocket-setet i trä känns snällare än boulen i plast.
Vi brukar köra Kubb stenhårt på sommaren som är helt tillverkat i trä och slöm inte vad kul ett gän kompisar och en gammal, ny-pumpad fotboll kan ha!

Powerwalks, promenader, gåing eller en meditativ vandring i skog och marj (heja Sverige och allemansrätten!) är främjande för både yttre och inre välbefinnande, kostar ingenting och sliter inte nämvärt på resurserna.

 NYHET!  Wombat Re-tread<br>  Ersätter den tidigare populära Wombat svart. Nu än mer miljö-<br>  vänlig rejäl sula gjord av återanvända bildäck. Bekväm lätt<b>  promenadsko. <br>  Storlek: 36 47<br>  Leveranstid: 1 - 4veckor beroende på storlek<br>  Pris: 850:-  Bild lånad från Blue Turtle.

Min ekologiska Wombat Re-Tread med sula av gamla bildäck är perfekt för de korta promenade jag kan ta nu och jag är säker på att den kommer att bli en trogen följeslagare i takt med att jag kan öka på avståndet igen i framtiden - den sitter nämligen helgjuten på foten! Under 900 :- fick jag betala för att få denna till närmsta utlämmningställe då mina gamla dojor sett sina både bästa, och sämsta, dagar!


Frukt- och bärdipp!


Mammas härliga blivande sambo kom över jordgubbar från min lista från en ekologisk odlare i en by ca. 3 mil härifrån. Jag norpade några då jag rensade dem och Johan och jag lät oss väl smaka av dem tillsammans med M i fredags. Jag gjorde en enkel typ av dipp till dem av en brk. Mascarpone-ost som rördes ut med 2 tsk. vaniljsocker (eller 1 tsk. ekologisk vaniljessens) och ca. 25 gr. riven, ekologisk choklad med hög kakaohalt.

Det är så fantastiskt gott så ni kan inte tänka er det!

 Bild lånad från Husmanskost.


Elska el

Apropå gårdagens inlägg om el så fick jag ett tips från en läsare om sidan Elskling där man kan jämföra elpriser och byta elavtal på ett enkelt och smidigt sätt.

Ett tips bara!


TisDagens tacksamhet

Lycka. Glädje. Ett växande liv inuti mig. Harmoni. Lugn. Trygghet. Ro. Allt för bebis. Vackra ord. Fina tankar. Saker som får mig att må bra. Livsglädje. Pussar.

Tack!


Jobb? Jobb-jobb-i-jobb-jobb!

Det gick bra att jobba igår även om jag var helt utmattad då jag kom hem! Gjorde en halv-romantisk bröllopsmiddag till finaste Johan sedan stöp jag i soffan invirad i hans täcke tills CSI NY slutade kl. 22.

Det var roligt att vara tillbaka och träffa både barn, föräldrar och kollegor, men jag påmindes snabbt om varför jag inte jobbat på nästan 8 veckor. Då dagen gick mot sitt slut gick jag långsammare och långsammare och bäckenet blev bara stelare och ömmare. Min nya chef har skrivit på sin del av ansökan om havandeskapspenningen så imorgon då jag handlar ska jag posta de papperna. Vill ha godkänt för heltid för då jobbar jag min sista dag 3 oktober. Inte så långt dit, men nu känns det oändligt.

Är ni fler som börjat jobba efter semestern?


Underbara Clara och underbar choklad!

Underbaraclara tipsade om vad som lät som en alldeles ljuvligt god chokladmousse på sin blogg idag. Nyttig eftersom basen består av avocados, och säkert ljuvlig eftersom den innehåller kakao!

Clara skriver att ni inte ska avskräckas av kakaon, och jag tror henne! Har nämligen recept på en avocadogrädde till fruktsallad hemma som smakar ljuvligt - även om man annars inte gillar den gröna frukten!

"Skala 3 mjuka avokados.
Blanda 1,5 dl kakao, 1 dl honung och ½ dl vatten i en mixer. Tillsätt saften från en lime. Mixa till en slät smet och ställ den kallt i väntan på servering. Låt 1 pkt Kesella Vanilj rinna av i ett kaffefilter tills konsistensen blivit fast. Den behöver stå minst en timme men gärna längre. Klicka upp chokladmoussen i skålar och toppa med kesella och färska bär."


Receptet lånat från Underbaraclara.

  Bild från Google.   Bild från Resepinglan.


Härliga mail!

I helgen och idag har jag fått ett par fantastiskt fina mail från olika läsare som skriver att de fått inspiration av mig och bloggen. Jag blir lika rörd varje gång, och det värmer otroligt i blivande modershjärtat att läsa sådant!

Tack tillbaka för att ni finns och för att ni är så trogna läsare! ♥

Många kramar Malin

100 sätt att rädda världen - nr. 10

10) Var manuell.

Använd dig själv som energialstrande maskin och ersätt onödiga, miljöfarliga batterier. Trampa fram ström till cykelns generator istället för att skaffa ett batterilyse. Att en "batteridriven pepparkvarn med lyse" är lika onödig som en batteridriven korkskruv förstår alla, men det går dessutom lika bra att vispa grädden för hand, skumma mjölken till latten eller borsta tänderna manuellt.

Oja! Min första tanke är; äger folk verkligen prylar som ska underlätta dessa vardagliga, enkla sakerna? Tills jag åter påminns om köphetsen i väst och all reklam som triggar igång alla köpnerver och kommer på mig själv med att sucka.

Snälla, fina läsare; ni äger ingen batterdriven pepparkvarn med lyse va? Säg att ni köper hela, ekologiska ´pepparkorn och stöter de i en loppisfyndad mortel eller i en handdriven pepparkvarn i det härliga naturmaterialet trä!


1 år av total lycka!

Idag firar vi 1-årig bröllopsdag! Grattis älskling! ♥

 

                                                                                                     Foto; Leif Wikberg

Tack för allt! Jag bara vet att kommande hundratusentals eoner av år kommer att bli lika underbar tillsammans med dig. Du är det mest underbara som satts ned till denna jord och varje minut med dig är som en evighet av lyckorus!

Jag älskar dig!


Arla morgonstund

Klev upp en kvart tidigare imorse och började dagen med meditation till nr. 5; "Blessing" från Deuter's CD "Buddha Nature". Helt underbar skiva och den jag oftast väljer att lyssna på vid meditation.

Buddha Nature Bild lånad från Amazon.

En skön start på en skön dag och efter en sådan start väntar en härlig frukt-smoothie fylld med vitaminer, antioxidanter, fibrer och psylliumfrön!
MånDagens tacksamhet

Idag är jag otroligt tacksam över de förändringar som skett på jobbet som kommer att göra det lättare för de allra flesta på min avdelning att gå tillbaka till jobbet efter semestern! Även om det innebär extremt mycket arbete behövdes omstruktureringar för att en förändring ska ges utrymme att ske. Tack!

Jag har verkligen saknat både kollegor och barn så även om jag nog är helt död av utmattning ikväll ser jag framemor dagen som ligger orörd framför mig!


V. 23

Måndag innebär  ny vecka både för arbetet och bebisen. Idag går vi in i vecka 23 och det är otroligt hur fort tiden går!

Vecka 23
Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig genom magen. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger, kanske genom att man känner något ganska kantigt som t.ex kan vara ett skulderblad. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar väldigt mycket när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Kommer från Familjeliv.

Jag har börjat känna av att bebisen inte gillar då jag ligger på min högra sida, något jag ALLTID gör då jag ska sova. Detta har gjort att jag varit vaken ett ganska rejält längre tag innan jag somnat på kvällarna, bara för att det känns ovant. Jag som alltid brukar somna på ett kick! Då jag i sömnen lägger mig på sidan vaknar jag av att bebis sparkar mig i de nedre revbenen och jag får som ett sendragsliknande håll där. Inte bekvämt så det är bara att hitta nya bekväma sovställningar för lill-♥'s skull!

Vi längtar efter dig!!!


Parmesankex

Dessa små raringar var en av de saker vi bjöd på på buffébordet igår! De är fantastiskt goda på t.ex. en ostbricka eller på picknick. Till just dessa bjöds en chili-kryddad crème på Ricottaost som uppskattades.

Parmesankex 200 gr. ca. 40 st.

1 dl. siktat dinkel
1 dl. fullkornsdinkel
50 gr. ekologiskt smör
½ dl. ekologisk mjölk eller havrebaserad produkt
2 dl. riven parmesan eller Västerbottensost om man vill ha ett mer närproducerat alternativ
flingsalt

Blanda de båda mjölsorterna och blanda i smöret i bitar. Knåda till ett finfördelat smul och tillsätt sedan mjölk och ost i degen. Arbeta till en deg och kavla ut den tunnt, tunnt mellan bakplåtspapper eller plastfolie och ta ur små rundlar. (Jag använde ett snapsglas som mått.) Strö över flingsalt och grädda på bakplåtspappersklädda plåtar i ca. 8 min. i 200 gr.

Smaklig måltid!


100 sätt att rädda världen - nr. 9

9) Byt elbolag

Svensk el kommer fortfarande till viss del från kraftverk som drivs med fossila bränslen såsom kol och olja. Om utsläppen av växthusgaser ska minska måste detta få ett stopp nu. Ingen åtgärd är viktigare för klimatet än att snabbt få ur dessa farliga kraftverk från de nordiska systemet av elproduktion. Välj därför ett bolag som sysslar med förnybar el, t.ex. vatten, vind eller biobränseln, vilka naturen själva återskapar. Dessa har gemensamt att de inte ger något tillskott till kretsloppet av växthusgasen koldioxid.

Ni hörde killen; byt el om ni redan inte nu har ett bra bolag som förser er med förnybar el!

♣ 

The Secret i vänners sällskap

Fredagskvällen tillbringades med pizza, ekologiska jordgubbar från en odlare som fanns med på listan och film i sällskap med en fin vän till oss. Filmen vad "The Secret" på DVD och den var alldeles underbar! Jag rekommenderar alla att se den, men speciellt kanske de som inte läst boken och vill ha en lättare guide till detta tänk. Även för oss som regelbundet läser och praktiserar "The Secret" är filmen en värdefull guide och påminnelse till vad vi inte vill glömma!

The Secret Bild lånad från Wellnes.
 

Sista dagen

Imorgon börjar jobbet igen! Har ju först varit sjukskriven och sedan haft semster så jag har varit borta lääänge känns det som! Längtar tillbaka till fina kollegor och underbara barn! Dessutom ska jag ju inte jobba så länge till, hoppas verkligen på havandeskapspenningen! Har ju mått okey i sommar men då har jag ju absolut inte gjort någonting som påfrestar på ryggen, och ändå har jag inte varit hundra. Denna sista vecka har verkligen satt sina spår på rygg, ryggslut, nacke och bäcken och plötsligt känns sju veckor långt att jobba.

Idag ska jag fylla i ansökningarna klart, tar tid med bilagor och grejor, och i veckan ska min chef få skriva under de delar hon ska, och sedan skickas det iväg. Då gäller det att hålla tummar, tår och att minnas att man är vad man tänker!

♣ 

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Erika så nu bjuder jag på lite söndagsläsning för de intresserade!

Tre saker jag gör när jag vaknar:
Läser vår ortstidning
Äter en god frukost
Gör bort det mesta av dagens bloggning

Tre saker jag måste ha under dagen:

Närhet
Kläder

Tre personlighetsdrag på mig:
Positiv/optimistisk
Omtänksam
Driftig

Tre saker jag gärna ägnar mig åt:
Filmer
Böcker
Samtal med fina vänner

Tre saker jag är rädd för:
Att bli övergiven
Att tappa nära och kära
Att folk inte ska vakna upp i tid och hinna ta ansvar för vår jord.

Något jag drömmer om:
En harmonisk förlossning
En lycklig framtid
Att mina nära och kära ska få må bra

Jag utmanar alla som vill denna gång. Om ni gör denna utmaning får ni gärna lämna en kommentar i bloggen så att jag kan gå in och kika!


 

Billigt och bra. Kanske till och med snyggt?

I helgen tog jag fram vår hårtrimmer, ställde in den på 3 mm. och gjorde en sund Britney. Vad tycks?

  
  

Har haft så vid två andra tillfällen i livet och stormtrivts, dock orkade jag inte stå emot de fördomar som kom med frisyren; att jag p.g.a sjukdom tvingats avatå mitt hår eller att jag var någon rebellisk, lesbisk tjej som gjorde detta i ett feministiskt förakt. Ingetdera gäller mig, jag tycker bara det är grymt skönt, och jag tycker personligen jag passar i det. Genom detta sparar jag in 400 :-/mån. och behöver bara flörta in mig hos Johan då jag vill bli friserad. :)

Nå, hur lyder domen? ;)


Festligheter

Varför jag varit så borta från bloggen är för att en stor och trevlig 50-årsfest för mamma ägde rum igår och den tog tid att förbereda. Jag och min bror med våra respektive låg bakom allt och det tog tid att laga all mat själv till den buffé som var inspirerad av Italien. Det ät mycket som ska klaffa och jag kände att jag endast kunde rikta fokus på en sak i taget.

Vi hade en fantastiskt trevlig kväll och igår och nu är det över. Jag tror mamma blev jätteöveraskad och glad och det är allt som räknas. Det sjöngs sånger och hölls tal och ett bildespel med fragment ur mammas liv och från Italien spelades i bakrgunden hela kvällen!

  

Bilderna är från en italiensk buffé vid bjöd våra föräldrar på - 04 men det var snarlik touch på det igår! 

Nu siter jag och en utslagen vovve i sängen och tar igen oss, han fick också vara med på fest och fira sin "mormor" igår!
 

SönDagens tacksamhet

Denna helg har bestått av diverse visdomar och nyfunnen insikt som kommit till mig utan att jag egentligen sökt den. Jag har tagit till mig allt och bara njutit av det som skett.

Dagens tacksamhet är den känsla som nu finns inom mig och som baa växer sig starkare!

TACK!


Ytterligare ett par dagar off!

Jag återkommer till bloggandets värld på söndag! Har en massa att göra som gäller  morgondagen och imorgon kommer det att vara fullt upp. Det är inget jag kan avslöja nu men på söndag kommer det att klarna.

Jag mår bra och är bara lycklig så det är roliga saker som är på G! :D

Ha en fin fredag och lördag så ses vi igen på söndag!

Kramar Malin


RSS 2.0