Eko-viner

Somliga kanske anser att detta är en renlevnadsblogg. Kanske, jag vet inte. För den sakens skull är jag dock inte nykterist, (min man är det) men jag dricker med måtta. Oftast blir det nå't glas vin per helg, vilket ofta resulterar i att vinerna hinner bli dåliga innan jag gjort slut på en flaska. Men det är en annan femma! :)

Eftersom det nu är helg tänkte jag tipsa om lite goda eko-viner från Systembolaget. Tyvärr dricker jag endast vitt vin så tipsen kommer att fokuseras på det som kan lämnas omdömen om.

Till att börja med finns det en jättebra sök-sida på Systembolagets hemsida där man kan fylla i vad man söker efter, t.ex. sötare viner, och där kan man även nu välja ekologiskt eller t.ex. koscher. Kanon!

Min all-time favorit är Bon Terra!  Ett lite dyrare vin men väl värd varenda krona. Ett fruktigt vin med lite Hawaii-toner av kokos och ananas.
Brukar även köpa Ecologica som är ett fullgott billigare alternativ till Bon Terra och har en väldigt druvig smak av päron och citrus.
Tredje favoriten är Vida Orgánica som ligger närmare Ecologica i prisklass. Också detta ett fruktigt vin med inslag av päron men även grape.

Fullständiga listan på ekologiska vita viner finns här, och här finns den med alla röda eko-viner! Om någon av Er läsare testat någon av de röda eko-vinerna får Ni gärna lämna omdömen i kommentarsfältet!

(Vad min personliga åsikt sedan är om Systembolaget passar inte in här, men så som läget är är de den enda källan till vininförskaffning i min värld och då blir det så här.)

Trevlig helg! ♣

Earth Hour

Via nya numret av Camino fick vi tips om begreppet Earth Hour. Sydney, Australien, var först ut med att prova på detta. Hela staden släcktes ner under en timme; företag, privatpersoner och till och med Operahuset lades vilande under 60 minuter. Detta resulterade i 10 % (!!!) sparade energi! Inför årets avstängda timme har fler länder/städer anslutit sig; Chicago, Tel Aviv, Toronto, Manila, Melbourne och såklart Sydney är några av de som kommer att släcka ner en timme.

Lördagen 29 mars kl 20.00 smäller det! En timmes lugn och ro i ljuset av stearinljusen. Visst är Ni på?


FreDagens tacksamhet

Mys. Hör ni så underskattat det begreppet är? Mys. Det innefattar liksom så mycket. Det kan vara roliga saker som skänker ett pirr av förväntan i maggropen. Det kan vara kärlek och närhet med någon man älskar. Det kan också vara en stunds "bara varande" med sig själv eller i sällskap med en god bok eller tidning och en kopp té.

För mig är mys allt som får mig att må bra och känna  mig upplyft i min själ och mitt inre. Denna tre-dagars helg har så mycket mys att tanka att jag knappt kan bärga mig! Nu väntar en lång promenad med Lotus, Pilates, lunch med Johan och en date med bästa vännen. Ikväll blir det en god middag på enchiladas från Masesgården och sedan en asiatisk film som jag på förhand vet kommer att slå mig med häpnad för sin skönhet!

Imorgon blir det mys med Johan eftersom vi ska hålla på här hemma. Att fixa, renovera, måla och bygga till kan vara mys om man gör det under rätt omständigheter. Man måste ha ett glatt humör, bra musik, alla saker som man kommer att behöva (en viktig punkt, tro mig!) och inte känna någon stress. Då är det lugnt!
På kvällen väntar mys i form av en middag som jag vet kommer att göra mig alldeles lycklig. Mammas mat. Stora delar av min underbara familj. Planer som ska smidas inför en resa vi blir bjudna på i sommar till en vingård i Italien + en weekend i Rom. Hur mycket mys är det?

Söndagen bjuder förhoppningsvis på sin beskärda del mys i form av en god frukost (egenpressad juice av KRAV-apelsiner) och promenader.

Mys.

Smaka på ordet, ta det till er och fyll dess önskan.

Att mysa.

Var och en på sitt vis.

Dagens tacksamhet idag är att jag har så mycket mys i mitt liv.

Mys-Malin, det är jag det! ♣

Lisen Organics

Johan och jag prenumererar på några tidningar och magasin som vi anser kan förstärka oss som människor och hjälpa oss i vårt arbete med oss själva och vårt ekologiska tänk. Hittills är det Camino, Hälsa och Illusterad vetenskap som vi har tillsammans. Alla rekommenderas å det varmaste!

I senaste numret av Hälsa fanns en lång intervju med Lisen Sundgren skriven av duktiga Irmela Lilja som gav jätteintressant läsning! Efter att ha mått dåligt både själsligt och fysiskt begav sig Lisen till Järna och antroposoferna där och blev kvar i 4 veckor. Efter behandling ur ett holisiskt perspektiv fann Lisen så småningom en stor förälskelse för naturen och dess egna skafferi. Detta har lett till att Lisen idag står bakom ett företag med ekologisk hudvård på stor frammarsch; Lisen Organics. Lisens produkter kan man bl.a. köpa hos Hildur, och hennes bok, Lisens örtspa,  finns till försäljning t.ex. hos Vattumannen.

Dessutom är hennes sida värd ett besök p.g.a de vackra bilderna som finns under Fotoalbum. ♣ 

TLT

TLT står för Tidigare Liv Terapi och det är något jag provat på under 2 timmar i eftermiddag! Regressionen (återgången) tog mig tillbaka till ett liv jag tidigare levt som mitt undermedvetna ansåg skulle kunna gagna mig i mitt nuvarande liv. Jag försattes först i hypnos och efter ca 25 minuter togs jag tillbaka till ett av mina redan upplevda liv. Visiten där blev 70 minuter men kändes som ca. 15. Aldrig har jag upplevt sådan skev tidsaspekt som då jag "vaknade" och såg att sessionen snart var över! Hela sessionen spelades in och brändes sedan ut på CD som jag fick med mig hem. Kvinnan som utförde detta är en person som jag litar mycket på då jag besökt henne förut för bl.a. mina problem med magen samt fobi-behandling, jag var nämligen extremt rädd för ormar.

Vad som framkom skulle jag vilja behålla personligt för bloggens läsare, Ni som jag umgås eller har en relation med annars får självfallet veta om ni vill. Mitt val till det är helt enkelt att jag hade en sådan fantastik upplevelse att det känns som om jag förstör den om jag låter någon annan "inkräkta" på det upplevda. Jag hade inget "otalt" med mitt förflutna som jag ville bena ut, detta var en julklapp från Johan och jag tänkte att jag skulle testa det. Jag passerade ett liv som mådde väldigt bra i men som samtidigt gav mig lärdom om vissa saker jag egentligen vet men glömt bort att jobba lite med på sistone i detta liv. Nu fick jag en otrolig kraft att jobba med den med harmoniska sidan av mig själv igen och lägga mer krut igen på självläkande saker; såsom mediation, Pilates mindfulness och reflektion. I alla fall så kände jag igen mina karaktärsdrag och det som format mig till den jag är idag genom att se hur jag levt tidigare, och det var intressant att få förklaringar till varför jag är som jag är.

Tack underbara älskling ♥ för ännu en toppen-present! Du är bra go' du! ;)

Vad tror Ni; humbug eller sanning?


Sötpotatis-pytt

Idag då vi handlade hade Grön Gåva fått hem ekologisk majs! Som vi har väntat! Det har inte alls kännts bra med "vanlig" majs då flertalet märken är genomodifierade, så det här var ju toppen!

Det inspirerade oss till en pytt i vår gjutjärnspanna som blev ljuvlig! Vi tärnade och kokade upp 1 sötpotatis. Medan den kokade upp tärnade vi 1 Halloumiost i ungefär lika stora tärningar som vi stekte. Sedan stekte vi ekologisk ostronskivling med ½ tärnad röd lök,1  tärnad ekologisk paprika och 10 st. sugar snap peas. Sedan slängde vi ner några ekologiska mini-plommontomater och potatistärningarna. Mumma!

En lite modernare tappning på en traditionell rätt! ♣

TorsDagens tacksamhet

Jag har alltid sagt att det är bättre med färre, riktigt nära, vänner, än flera ytliga. Jag har alltid haft turen att få ha det så; att få omge mig med fantastiska, underbara och härliga vänner som kommer alltifrån Umeå i norr till Bjuv i söder. Alla är mig lika nära och betydelsefulla och sedan har såklart även jag en bästa vän, C, som är mitt allt gällande vänner! Hos henne får jag ut precis allt jag behöver ur en vänskapsrelation; kärlek, värme, skratt, närhet, tycka-om-ande mm. Listan skulle kunna göras oändligt lång! Dessutom börjar vi ha känt varandra så länge nu så vi har mååånga roliga (och några mindre roliga) erfarenheter och upplevelser med oss i bagaget! Du är den bästa vän man någonsin kan drömma om och jag älskar dig otroligt mycket, gumman! Min C ska jag träffa imorgon, och det är jag tacksam för! Kram till dig!

Min underbara barndomskompis S som jag käns längst av alla mina vänner är också en ovärderlig skatt! Vi har så många minnen tillsammans ända från 2 års ålder och jag har bl.a. lärt min underbara rödhätta hur man skäms! ;) Att S nu lever tillsammans med en av Johans närmsta vänner är vi så glada över!

L som jag träffade då jag pluggade trodde jag aldrig att jag skulle få en sådan fin relation med, trodde nämligen att vi var alldeles för olika! Men, skenet bedrog och nu träffas vi ett par gånger per år (vi bor dock i samma stad) och det är en sådan där skön relation där man alltid kan ta vid där man slutade sist! L ska jag fika med ikväll, jippie! Vi har nämligen inte setts sen vårat bröllop i augusti!
En annan tjej jag pluggade med är A i Umeå och vi fann varandra direkt! Tillsammans med A i Stockholm är hon nog den av mina kompisar som är jag är mest lik; vi har samma humor och samma sätt att prata och "bete oss". Synd bara är att det bor 11 mil bort för som vi ofta konstaterar så ses vi på tok för sällan...

A-S som jag bott med i Umeå och nu bor i Övik är en annan kär vän. Vi är väldigt olika i mångt och mycket, men hon har varit en ovärderlig vän från start! Jag är så glad över det! Glad är jag också över att hon gift sig med underbare R som både jag och Johan har jättemycket gemensamt med! Livet är bra härligt!

Genom jobbet har jag kommit att lära känna tre ovärdeliga vänner också; A (som jag brukar kalla min Pucca-syster) och K och L som jag jobbar med nu. Aldrig hade jag trott att jag skulle få vänner för livet genom jobbet men så känns det verkligen med dessa tre! Vi skulle som kunna bli "De 3 vännerna och Malin" liksom...Ni är också bäst!

Sedan får vi inte glömma M och A i Stockholm. M som från grunden är Johans bästa vän och hans A (en underbar tjej från Älvsbyn) är våra andra hälfter! Kom hem så kör vi på med parmiddagar, filmkvällar och vin! Jag skulle nästan kunna överväga att lära mig spela g...nej, men mini-golf kanske, om ni kom hem! ;)

Sedan har vi S i Falun, min fina kusin, min "faster" som inte är det, N som ofta läser min blogg och som på kort tid blivit en jättefin mail-kompis (vi får ta att styra upp en live-date snart!) , M och M som vi snart ska se Kent med, P på Storgatan och D i Göteborg.

Ni får mig alla att bli sjukt sentimentala då jag ser er alla så här samlade (skulle nog inte palla att skriva om min tacksamhet gällande familjen, men det kommer en vacker dag det med!) och ni är alla så betydelsefulla för mig!

Tack för att Ni finns och för allt underbart alla ni gör för mig! Idag är alla ni min Dagens tacksamhet!


Mycket ost just nu!

Ost- och delikatessbutiken i stan gör de just nu reklam för en ekologisk ost på deras trottoarpratare! Härligt! Har dock inte hunnit gå in och sett var det är för sorts ost eller vad den kommer ifrån, tänkte kolla in det imorgon, fredag, då jag är ledig om tid ges.

Från Gideå Get kan man dessutom beställa den godaste fetaosten som går att uppnå! Jag har beställt en stor leverans vid något tillfälle och de har levererat den till ett lämpligt ställe i stan. Jag går bara och väntar på att de ska försöka sälja in sin produkt till fler mataffärer i stan så att den blir lättillgängligare. De brukar även sälja sina ostar på Bondens marknad på torget varje höst.

Nu blev jag sugen på ost! ♣

Miljövänlig rabatt

Hos en av stadens färghandlare får man just nu 100 :- i rabatt om man köper miljömärkt färg hos dem för över 500 :-! Jag tycker det är ett jättebra initiativ som går som hand i handsken med deras miljöcerfificering som man också kan läsa om.

Tänker dock inte namnge affären eftersom jag då kan verka lite lätt partisk! ;)


OnsDagens tacksamhet

Fick ett flott mail igår med fina och värmande ord från Hildur! De hade länkat till min blogg samt några andra fin-fina bloggar (bl.a. hippihäxan) på deras tjusiga hemsida tillsammans med en massa andra härliga länkar, bl.a. affärer, organisationer och företag som alla på ett eller annat sätt försöker bidra till en bättre värld!

OnsDagens tacksamhet blir alltså; Hildur - för att Ni drar Ert strå till stacken och för all hjälp och service i samband med våra handduksbeställningar! ♣

Miljövänlig REA

Satt och beställde lite böcker från adlibris på internet och jag blev så glad! Vid utcheckning kunde man nämligen välja Ekonomi (fri frakt), Miljö (10 kr i frakt med klimatneutral kompensation för alla utsläpp av fossil koldioxid) eller Snabb (19 kr frakt och en dags leveranstid).

Vad tror Ni jag valde? ;)

Heja adlibris! ♣ 

Egen ost!

Det här tänker jag testa då mitt liv lugnat ner sig lite! :) Jippie, vad härligt! Jag bloggar såklart om resultatet då jag vet hur det blev.

Någon mer som vill prova? ;)


Ekologisk frotté

Vi har beställt alldeles fantastiska handdukar i frotté av märket Cotonea från Hildur! De är så mjuka och sköna mot huden att det är en fröjd att duscha! De finns i olika färger och storlekar och vi har bytt ut våran handduksgarderob successivt mot dessa. Vi föll för färgen mörkgrå eftersom vi har svart, vitt och rött i vårt badrum.

Att personalen är super-tillmötesgående och att sidan är kanon-genomtänkt är ett stort plus till den goda kvalitét som shoppen har på sitt sortiment! Dessutom skickar de alltid med ett litet smakprov på té och choklad då man handlar och hur underbart är inte det?

Dagens tips med andra ord! ♣

TisDagens tacksamhet

Inte mer än 40 kvardatmeter är vår minimala 2a på. I det inkluderas hall, sovrum, kök, vardagsrum och en liten kontorshörna. Vi har även dusch med bastu, tvättstuga och en väl tilltagen uteplats med plats för utemöbler och grill samt en lite mindre odling. Där huserar jag och Johan tillsammans med Lotus i ett vackert hus med blå dörr. Vår blåa dörr. Jag älskar våran underbart lilla, men sjukt mysiga lägenhet! Nu håller vi ju dessutom på att hel-renovera, så om några få veckor till kommer det att vara tipp-topp hemma.

Det jag är mest stolt över är att alla som kommer hem till oss, och speciellt sätter sig i vårat 50-talsvardagsrum, säger att hos oss kan man komma och bara få sitta. Det tycker jag är ett gott betyg!

Dagens tacksamhet; vårat alldeles perfekta lill-hem!

TACK! ♣

MånDagens tacksamhet

Pga av skäl jag inte känner för att gå in på så har jag idag insett att det inte är alla förunnat att kunna känna tacksamhet. Vissa är helt enkelt aldrig nöjda, oavsett hur gott livet än behandlar dem. Självfallet kan det bero på saker från det förgågna som jag absolut inte har någonting att göra med, men i alla fall; lite rätt tror jag att jag har. Eller?

I alla fall så är Dagens tacksamhet; min förmåga att känna tacksamhet och uppskatta det jag har! Jag har lärt mig att man inte kan ta någonting för givet samtidigt som man får det man tänker. Jag ägnar varje dag åt att försöka känna tacksamhet och glädje över det jag redan har för att kunna få det jag önskar framledes.

Ha en skön måndag, snart är det helg igen! ♣

Lite blogg-sparlåga

Bloggen kommer att ligga lite på sparlåga ett par dagar pga att jag förutom att jobba en massa dessutom ska medverka i en stor frisyr-show på onsdag. Ikväll ska det övas inför den och imorgon jobbar jag länge, så jag antar att det inte blir så mycket skrivet här förutom Dagens tacksamhet förrän på fredag då jag är ledig. Och om jag får en minut ledigt över dyker jag direkt ner i soffan med Lotus för att tanka lite kärlek... ♥

Ville bara förvarna lite! ♣

SönDagens tacksamhet

Jag fick en underbart lugn start på en dag utan av krav (annat än härliga KRAV, ha, ha!) och jag känner mig förvissad om att dagen kommer att fortsätta så. Jag planerar för härliga hundpromenader, besök hos vänner, en härlig rotfruktsmiddag, Pilates, mys, mindfulness, good thinking i allmänhet, läsning ur "The Secret" och kärlek. Dagen kommer att avslutas med sedvanliga lilla chokladen och "Hemma hos Jamie".

Dagens tacksamhet är; lugn, ro och harmoni idag.

Det tackar jag för! ♣

Äta ute?

På den fantastiska sidan Krav web kan man hitta en underkategori som heter Fördjupade läsning och den sidan är helt ovärderlig! Man kan sitta i timmar och kika och läsa!

I alla fall så finns där även en guide till Att äta eko ute. De har även en bra Frågor och svar-sida som jag fastnade för, samt en guide till hur man handlar KRAV-märkt.. Ett litet tips bara!


Hemma-spa på eko-vis

Min underbare man ♥ (snart är det en Johan-blogg och inte en ekoblogg, men strunt samma!) väckte mig imorse med nybakta dinkelscones och ekologisk morotsmarmelad och té på sängen. Lotus tyckte det var mums och försökte få åt sig mycket det bara gick han också!
 
Efter frukosten fick jag gå en trappa upp till ett nyupptappat bad och fick lite skrubbning innan jag nu sitter här; varm och mjuk med en undran hur jag ska orka göra något "vettigt" av dagen. Nedan kommer lite tips på hur det skulle kunna se ut med ett ekologiskt hemma-spa; håll till godo!

# Ljus är A och O för att mysfaktorn ska bli hög! Gärna väldoftande sådana och såklart utan en massa svavel-gifter som förpestar den aromatiska luften. På e-beautyshop finns Complete Bliss Happiness Candle som endast innehåller 100 % ekologiskt, vegetabiliskt vax samt äkta essentiella oljor. # För att lyxa till badvattnet kan man stänka ner några droppar eterisk lavendelolja tillsammans med Lavender Shower Gel från Urtekram. Köps på Grön Gåva.# Det är viktigt med musik och tilltugg också då man myser. Jag är ett stort fan av keltisk, meditativ musik och lyssnar gärna på rent instrumentala ballader av t.ex. harpa eller piano. Vattumannen, CDON och Grön Gåva för att nämna endast några har ett bra utbud att välja mellan! 

Som tilltugg väljer jag gärna färsk eko-frukt (där är druvor en stor favorit), lite choklad från Green & Blacks och en kall, god dryck! Som dryck kan man endera köpa något gott ekologiskt eller välja citronvatten. Hemma renar vi vårt vatten i en kolfilter-tillbringare som vi köpt på Life och sedan pressar vi ner några droppar citron- eller lime från färska eko-frukter eller från Kung Markatta.

Varsågoda att må väl!

Salus Per Aqua ♣ 

My kind of torp

Fick tips om en jättefin web-shop och gårdsbutik på internet; Sickatorpet! De har ett brett sortiment med i mitt tycke det allra növändigaste. Här hittar man alltifrån hudvård, barnvård, lite saker till skafferiet (bl.a. det supernyttiga havtornet, té, kaffe, godis och salt), tvättmedel för eko-ull, regnkläder samt kläder i både bomull och merinoull från JOHA. Allt såklart ekologiskt och miljövänligt! Via mailkontakt med företaget fick jag veta att även eko-skallror för barn är på ingående! ♥

Dessutom ligger frakten för närvarande endast på 30 :- så passa på! ♣

Lipgloss by mineral

Har alltid varit ett stort fan av lipgloss eller balm på läpparna och är riktigt sugen på att testa det här från Youngblood Mineral Cosmetics. Tror att färgerna Pink Delicious eller Pink Devotion skulle passa mig som hand i handsken. Blir nog till att införskaffa ett sådant framöver.

Har Ni inte testat produkterna från e-beautyshop så är det läge att göra det snarast; ett kanon-sortiment! ♣

Ekologiska träskor

Swedish Hasbeens har rå-tuffa, ekologiska peep-toes med hög klack i äkta Hedemorainspirerad träsko-stil! Hur underbara är dem inte? Dessa svensktillverkade darlings är i originalmodell från 70-talet och tillverkas i Sverige. Man använder sig av traditionella hantverksmetoder vilket gör att ingen sko är den andra lik. Ekobloggen gillar ju unika saker, så även detta!

Den ekologiska skon finns i tre olika färger; röd, svart och natur och kostar 1095 :- inkl. frakt inom Sverige.

Dagens tips! ♣

 Bild lånad från Swedish Hasbeens.


LörDagens tacksamhet

♥ Det finns inget underbarare eller bättre att sitta i en oversize herrpyjamas med en stoor kopp och lyssna på keltisk-inspirerad musik och bara titta på det vackraste som finns; min man! Han står i det klara solljuset i målarbyxor som sett bättre dagar och målar väggarna i vårt tillfälligt kala kök. Vita, rena väggar. Rena, precis som vår kärlek. Den gryende våren utanför bär ett löfte om tider som kommer att lyfta vår kärlek till oanade höjder. En stark och solid kärlek eftersom vi har full tro på att vi tillsammans är oslagbara och att vår kärlek är oövervinnlig. Ringar smidda i klaraste guld sitter som löftes-bojor på våra fingrar som ett minne om den lyckligaste dagen hittills. Dagen då vi lovade, inför alla vi älskar på en evig plats med havet och himlen som kärleksvittnen, att alltid leva tillsammans i en kärleksfull vardag. En vardag som skall ägnas åt att göra det bästa för varandra, omvärlden och universum.

Johan, du är mitt allt och mitt inget. Utan dig existerar blott ett fragment av den starka människa du gör mig till med din blotta närvaro. Att veta att du och jag har hela livet framför oss ger mig gåshud av lycka i själen.

Tack. Tack. TACK!

För kärlekens skull... ♥

Chokladtryfflar

Ibland unnar jag mig ett litet avbrott i "det sockerfria året" här hemma och gör egna tryfflar. Tänkte dela med mig av receptet som räcker till 20 ljuvliga tryfflar som fullkomligt smälter i munnen. Jag gör de alltid på choklad med minst 70 % kakaohalt eftersom jag endast äter mörk choklad, men tryfflarna kan varieras i det oändliga. Lämnar även några förslag till det.

Jag lovar; dessa tryfflar kommer att göra succé!

Chokladtryfflar grundrecept ca. 20 st.

200 gr choklad av fin kvalitet (vare sig man använder mörk, ljus eller vit) och såklart helst ekologisk, KRAV-märkt eller Fair Trade. Det blir en godare smakupplevelse då, och detta märke är min favorit!
3/4 dl grädde
25 gr smör (såklart gärna ekologiskt)
1 msk honung (jag använder en närproducerad variant)

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke, gärna rostfri så att inte eventuell plast lämnar en bi-smak. Smält grädden med honungen. Rör sedan ner smöret så att smeten blir blank. Häll över den finhackade chokladen och rör tills allt smält. Ställ att stelna i kylen och använd sedan en sked eller ett kuljärn för att forma tryfflar som rullas i t.ex. kakao.

Några smakförslag;

# Använd 200 gr vit choklad och tillsätt 1/4 gr ( ett ½ kuvert) saffran (köper ekologisk saffran på Grön Gåva) och rulla istället tryfflarna i florsocker. Dessa gjorde storslagen succé på vårt glögg-party i december!

# Tillsätt 4 droppar pepparmyntolja (finns bl.a. på Apoteket) i den mörka chokladen. Rulla tryfflarna i Marianne Crush (sååå gott) eller kakao.

# Använd vit choklad och ta endast ½ dl grädde och tillsätt i msk limejuice i tryfflesmeten (Kung Markatta har jättefin både lime- och citronjuice). Smakar underbart tillsammans med den söta, vita chokladen. Rullas i florsocker.

# I juletid är det gott att dra av lite på grädden och ta ½ dl grädde, 1 msk glögg (koncentrerad) och sedan rulla tryfflarna i hackade nötter.

Tryfflar kan varieras i det oändliga och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Allt smakar ju fantastiskt då man har en sådan ljuvlig grundingrediens som choklad! ♥
Är sugen på att testa tillsätta både lingon och chili i mina tryfflar, dock inte samtidigt, så framöver vid lämpligt tillfälle kommer jag att testa det med. 

Varsågoda och njut! ♣

FreDagens tacksamhet

Kort och koncist idag; Tack för att det är fredag! Helgen ska fyllas med en massa renovering men även mys, kramar, good karma och bio-besök med egna popcorn för att slippa transfettet i bions egna...

Ha en toppenbra helg, alla fina människor därute! Gör något som Ni mår bra av i helgen, det är Ni förtjänta av!

Kramalin ♣

TorsDagens tacksamhet

Den här go'a tjejen har varje dag (allt som oftast) Dagens tacksamhet på sin blogg. En fantastisk idé tycker jag! :) Jag och Johan brukar försöka då vi ska sovas på kvällen att säga en sak som vi är tacksamma över, en sak som vi önskar och en sak som vi uppskattar hos den andre eller med vår relation. Det är ju så, att man kan inte få mer om man inte är tacksam över det man har!

Ha ett tag funderat på att försöka få in Dagens tacksamhet här på bloggen, så nu kör vi; här kommer den första!

Har suttit i möte 5 timmar på jobbet idag. Det, tillsammans med min ordinarie arbetstid, ledde till att jag jobbat 12 ½ timme idag. Även om kändes drygt då så kan jag inte hjälpa att jag känner mig sjukt tacksam över att jag har ett sådant fantastiskt och givande jobb! Jag älskar utmaningarna som yrket ger, stormtrivs med arbetsplatsen och ledningen, kan jobba bra med alla kollegor (även om vissa är mer trivsamma än andra såklart) och det finns fantastiska barn som förgyller min vardag och startar den med en kram...vilken annan arbetsplats bemöter en på ett sådant sätt? ♥

Således blir Dagens tacksamhet mitt jobb!

Vad är Ni tacksamma över? ♣

Pocket-byte

Igår med posten fick jag något jättekul! En gammal studie-kompis hade skickat någon form av kedjebrev som går ut på att man ska skicka en utlöst pocketbok till den person som står överst på en bifogad lista. Man ska sedan göra om listan och sätta nummer två överst och sig själv som nummer två och sedan skicka till sex av sina bok-slukande vänner som sedan gör samma sak. På så sätt ska man tydligen kunna få 36 böcker (är väl något smart matte-snille som räknat ut sannolikheten) inom en relativt ganska snar framtid.

Det ska bli spännande att se om det fungerar men jag är inte den som är den så imorgon ska jag skicka en av mina utlästa pocketböcker till en kvinna i Luleå. Det här är ju underbart; vilket eko-tänk är det inte att återvinna på detta sätt? Jag är helt lyrisk!

Om det är någon som är intresserad av brevet så får ni gärna maila mig så kan jag skicka det till er. Vore intressant om fler ville starta upp en sådan här kedja!

Trilogy

För ett par veckor sedan fick jag hem prover på hudvård av Trilogy från e-beautyshop. Jag fick chansen att testa Trilogy Balancing Gel Clenaser och Trilogy Gentle Facial Exfoliant Scrub. Clenasern ska tydligen vara bra om man har en fet T-zon men halvtorr hy i övrigt. Stämmer precis in på mig! Den gjorder verkligen min hy mjuk och smidig och inte alls uttorkad. Då gel-clenasern blandas med vatten bildas som en silkig gel i konsistensen som skonsamt rengör. Innehåller bl.a. fläder, malört, gurka och aloe vera. Jag tyckte den kändes mjuk och behaglig att använda och jag jämför den mycket med den jag redan använder från Dr Hauschka. Att tvätta med en lotion-liknande tvätt tycker jag är toppen, på så vis hinner huden aldrig uppfatta att vattnet kommer i kontakt med den och hinner torka ut den. Betyg ♣♣♣ av 5.

Den exfolierande scruben ska ha en dubbelverkande effekt där den både skrubbar bort ojämnheter och smuts samtidigt den mjukgör. Nypon, sötmandel och jättenattljusolja utgör basen i denna scrub och man bör använda den 1 - 2 ggr/vecka istället för sin vanliga rengöring för att få en hy som är ren och strålande. Jag fullkomligt älskade den! Har länge letat efter en bra scrub och jag tror att jag hitta "the one" nu!  Priset på 285 :- för 75 ml känns också helt överkomligt. Ligger helt i klass med liknande ekologiska produkter. Betyget blir ♣♣♣♣ av 5 enbart för att jag känner att jag har för lite scrub-erfarenhet för att ha något att jämföra med.

Finns som sagt på e-beautyshop!


Back on track!

Efter en fantastisk helg i Storlien bestående av mycket sömn (bra för mig som måste vila enligt doktorn!), skidturer på fjället med både människor och en lös-springande whippet, god mat, stärkande umgänge, sjuka mängder skratt och nonsens, en Melodifestival-skräll som en som inte gillar Carola blev extra glad åt (ja, det är ju jag såklart!) väntar nu en god mozarella-macka, té och en bit choklad framför ELLE-galan tillsammans med ELLE, Tidningen 7 och olästa ÖA i flanellpyjamas och ulltofflor...

En stunds "bara varande" är ovärderligt! ♣

Hur har Er helg varit?

Bloggsemester

Nu mina kära läsare ( jo, Ni är allt en del även om kommentarerna är få!) får Ni vara utan era eko-tips i ett par dagar. Bloggen åker nämligen till fjälls och stannar borta över helgen. Målsättning; kramas, mysa, umgås med vänner, äta, äta CHOKLAD, åka skidor, ta långa promenader, spela spel mm. Med andra ord ha en dunder-återhämtningshelg!

Jag säger som det står på en gammal tavla i fjällstugan; Det är bättre med en vecka i fjällen än en fjälla i veckan!

Må så gott tills vi ses igen! ♣

Johan tipsar

Johan ♥ har länge varit på mig om att jag ska kika på Alternativ.nu. Då jag nu äntligen varit in förstår jag inte varför jag har väntat; vilken toppen-sida! Under kategorier såsom Odling, Mat, Djur, Bygga bo och Hantverk kan man diskutera i olika trådar i forum om precis allt som man funderar över. T.ex. varför sojamjölken skär sig i kaffet eller vad man kan använda sig av för miljövänlig linolja. Me like!

Med andra ord en toppensida för oss som gillar självförsörjning och alternativ till "den vanliga vardagen". ♣

Ekologiska och genuina leksaker

Fick ett tips idag om en sida på internet, Lära Leka, som har  leksaker som är fria från skadliga kemikalier och av miljövänliga material från naturen. De tillverkas under humana förhållanden tydligen också i Sverige, men även Europa. Härligt med närproducerade leksaker.

De hade en egen kategori med Baby Ekologiskt där de hade lite filtar och svensktillverkade skallror av ekologisk bomull stoppad med ull. Den dag det kommer småttingar här hemma, då ni! ♣

Fobo

Det är inte dags riktigt än, men snart kommer våren med allt som hör till! För den trädgårdshändige kanske biodynamisk odling är ett alternativ? Man kan gå med i Fobo - Förbundet organisk biologisk odling.

Förbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som bl.a. vill sprida kunskap om biologisk odling samt verka för friskare odling och friska människor. De tar helt avstånd från konstgödsling och har en egen tidning, Odlaren, som kommer ut 4 ggr/år.
 
Här blir man medlem! ♣


Fredagsmys

Tänkte försöka få till skott någon form av myskväll ändå ikväll, trots att jag varit hemma och varit sjuk de senaste dagarna. Helgen blir fullspäckad med golvläggning + middagsgäster imorgon och födelsedagskalas + möte om modeshow + fjällsplanering på söndag, så det kan vara mysigt att få rå om varandra bara vi ikväll. Det lutar åt att det blir film ikväll och till dem tänkte jag bjuda på popcorn inspirerade av Rachel Ray. På hennes show igår, som hade Oscar's-tema, gjorde hon popcorn som såg fantastiskt goda ut!

Så kvällens fredagstilltugg blir ekologiska popcorn från våran egen spis (inga micro-popcorn här inte!) som poppats i lika delar smör och olja. Sedan rivs parmesanost fint och blandas med chilipeppar. Detta strös över popcornen och sedan skakar man runt lite. Enligt kocken själv var de "extra spicy" vilket kanske passar en snorig förskollärare med noll smak? *ler*

♣ 

Morotsbullar, 20 st.

25 gr jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 rivna morötter
13 - 14 dl fullkornsdinkel
1 uppvispat ägg
solroskärnor att strö över

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en plåt och jäs i 30 min. under bakduk. Sätt ugnen på 225 gr. Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö solroskärnor över. Grädda i mitten av ugnen ca. 10 min.

smartasaker.se

Kolla in den här sidan! Hittade hur mycket smart som helst som verkligen kan ge hemmer ett miljölyft! I alla fall så är torkbollar för tumlare på väg hem till oss. Man lägger dem tillsammans med tvätten i tumlaren. De ska kunna reducera torkningstiden med upp till 25 %. De mjukgör desutom utan kemikalier och minskar eventuella rynkor. På så vis behöver tvätten i viss mån inte strykas och då har man sparat in ännu mer energi.
98 :- för två stycken + frakt.

Ska prova på dem ett tag och recensera i bloggen efter det. ♣

Ekologiskt byggvaruhus

Läste i nya numret av ELLE Interiör att det finns ett ekologiskt byggvaruhus i Trosa som specialiserat sig på sunda och miljövänliga byggmaterial och färg. Ägaren Erik Hedenstedt och de anställda säljer bl.a. linisolering, lerfärger, linoljefärger, hampafiberisolering och tegelgolv. Fantastiskt va?

Så här i renoveringens tider gär hemma känns sån't här extra relevant!
En helghälsning till Erika och C/o i Trosa! ♣

Godaste dinkellimpan

Detta recept kommer från "GI för hela familjen - Gott och nyttigt för alla åldrar" av Ulrika Davidsson. Det är en alldeles fantastisk kokbok fylld med GI-recept som det går att plocka en massa från även för vegetarianer.

Dinkellimpa, 2 st

10 dl fullkornsdinkel
7 dl dinkelsikt
25 gr jäst
1 tsk socker (endast för jäsningsprocessen)
6 ½ dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
½ dl olivolja
2 dl kokta dinkelkorn
1 dl solrosfrön
1 rivet äpple
olja till formarna

Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en lite grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt sockret och 1 dl av vattnet. Låt jäsa under bakduk 40 min. Koka dinkelkornen enligt anvisningar på paketet.
Rör ner salt, olja, dinkelkorn, solrosfrön och resten av vattnet. Knåda degen väl och låt jäsa ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 250 gr.
Häll degen i 2 smorda bakformar à 1 ½ l. Platta till. Jäs under bakduk i 30 mIn. Grädda bröden 10 min. Sänk sedan värmen till 200 gr. och grädda ytterligare 20 min.

Går alldeles utmärkt att både frysa och rosta i brödrost. Dessutom håller sig detta luftiga bröd saftigt i flera dagar eftersom degen får jäsa så länge.


Här är också en kanon-bra bok av Klara Desser. Fylld med mums! ♣

Krydd-skafferi

Eftersom jag älskar att stå i köket och har storslagna planer på att bli en svensk kombination av Jamie och Nigella så är ju köket min favoritplats i vårt lill-hem! Något som verkligen kan lyfta en rätt är kryddor! Och med kryddor menar jag inte bara salt och peppar utan alla andra vackra, färgglada och väldoftande- och smakande kryddor man kan piffa till maten med!

Mina kryddor köper jag på Grön Gåva, ICA Kvantum och från Änga Gård. Grön Gåva har t.ex. saffran, aromat som är natriumglutamatfri, buljon utan tillsatser, curry, peppar och andra basic-saker till mitt skafferi. Det som är alldeles fantastiskt med en sådan butik i stan är ju att man själv kan vara med och påverka utbudet. Jag vet inte hur många saker de tagit in efter mina önskemål! Tack! På ICA Kvantum köper jag helt enkelt det som inte finns på Grön Gåva. Via Änga Gård köper jag spännande ört- och kryddblandningar som är helt fantastiska att använda i sallad, grytor, till dressingar och vegetariska rätter. En favorit är att göra en dressing i Flavour Shakern med lika delar vinäger som olja och citronolja. Ta sedan lite av Heta nätter och Sommarlängtan och shaka. Ljuvligt till en fräsch sallad, jag lovar! Det jag gillar mest med kryddblandningarna är att de inte innehåller något salt så att man själv kan reglera den mängd salt man får i sig. Eftersom vi redan köpt upp en laddning med kryddor från Änga Gård så köper vi refill nu eftersom vi redan har burkarna. Dessutom finns där ett jättegott flingsalt.

Eftersom jag är hemma med onda luftrör tänkte jag posta lite recept på bloggen under dagen. Kan ju vara trevligt såhär innan helgen! ♣

Kärnat smör

Jag och Johan har i över 2 års tid gjort vårt egna smör, och det har lett till att det känns otäckt att äta de syntetiska margariner som florerar i mjölkdisken idag. Man drar sig för att äta annat på mackan än det goda smör vi har hemma i våran kyl! Vill Ni läsa mer om den kemiska smörjan föreslår jag att Ni gör det här!

Annars; gör smöret nedan eller köp Bregott, det är ett fullvärdigt alternativ till det vi gör! ♣

Så här gör vi vårt smör;

500 gr Svenskt smör, gärna ekologiskt
2 dl rapsolja med neutral smak (välj inte någon med nötig smak, då smakar det färdiga smöret gräs av någon anledning. Tro oss, vi har testat flera oljor och det är bara så...)
2 ½ dl iskallt vatten
1 ½ tsk salt (vi brukar använda Himalaya-salt)

Häll allt i en bunke och låt stå över natten, detta för att allt ska nå samma temperatur och gå lätt att vispa. Vispa sedan allt på morgonen och häll upp i burkar. Detta blir 3 plastburkar (vi har köpt på ICA som det går ca 3 dl i) och det räcker ca 3 veckor åt oss två.

Eftersom detta innehåller mer fett kan man ju ta lite mindre på mackan om man tänker på figuren. Annars föreslår jag att man njuter av detta goda smör eftersom det faktiskt finns belägg för att smörsyran (som finns naturligt i äkta smör) gör gott för kroppen!

Länkskafferi

Har nu uppdaterat länkskafferiet i spalten till höger om det Ni nu läser. Jag har suttit och försökt kategorisera mesta möjliga så att det ska bli lätt att snabbt hitta det Ni söker.

Allteftersom jag stöter på nya saker som passar tänket på Ekobloggen så kommer länklistan att uppdateras.

Hör gärna av Er om Ni undrar över något! ♣


Jag har en Hemlighet

Ibland i livet stöter man på saker eller fenomen som kan komma att förändra hela ens liv. Totalt. Jag har allltid sagt att det finns en mening med allt som sker (fråga min älskade mamma!)  samtidigt som jag sagt att man skapar sitt eget öde. Alltså; det finns en mening med att jag själv valde att fatta just "det" beslutet" som gjorde att det i slutändan blev si eller så. Detta har gjort att jag levt ett till synes bekymmerfritt liv och vissa har å det bestämdaste hävdat att jag alltid har sådan tur. Jag har inte tur, har jag kontrat med då, jag har bara fattat de rätta besluten som har tagit mig hit.

Det är nämligen så att man är vad man tänker. Positiva tankar drar till sig positiva saker och händelser.

På min födelsedag i juni hade Johan ♥ köpt boken "The Secret" till mig. Och det som står där; det är precis så jag levt mitt liv, och det var så härligt att få läsa om andra, likasinnade. Jag anser att man är herre över sitt eget liv och sitt öde genom lagen om attraktion. Det gäller bara att våga släppa taget och inse att det inte finns några begränsningar.
Tänk det och det blir verklighet!

Go nuts!

Då vi tvättar våra kläder här hemma använder vi tvättnötter. De vi har kommer från Klockargården men jag tror att ursprungslandet även i det fallet är Indien. Man stoppar 6-7 nötter i en liten tygpåse och knyter igen. Denna påse stoppar man sedan in tillsammans med kläderna och startar helt enkelt tvättmaskinen. En påse på 500 gr kostar ca 85 :- och den påse vi köpte i våras har vi kvar av än i vårt hushåll på 2 personer. Vi tvättar ca 5 maskiner/vecka.

Har man kompost kan man kompostera sina nötter. Behöver jag ens nämna hur miljövänligt detta är? ♣

Och JA; Kläderna blir precis lika rena som med "vanligt" tvättmedel, enda skillnaden är att de inte luktar parfymerat av äppeldoft eller persika med nötterna.

För att slippa frakt köper vi i Ö-vik våra nötter på Grön Gåva, men de går även att köpa online här.

Illustrationer

Något som kanske skulle ta bort lite av det onda i mina luftrör just nu är att Anna skulle trycka upp sina fantastiska tryck på oversize-tunikor av ekologisk bomull...

Hoppas dock att varma filtar, flanell-pyjamas och té med honung har samma effekt!

Det Ni! ♣

Ett nattligt länktips;

Ett besök på Rena Kläder's hemsida kan ge intressant kvällsläsning för den som är sugen!

God natt, fina läsare! ♣

Gamla bildäck

Tänk att återvunna däck av gamla bilar kan bli något så snyggt som detta? Den dag vi har behov av denna typ av förvaring här hemma är jag den första som slår till!

Oh my Buddha säger jag bara!


Kropps- och hudvård

Jag skrev ju för ett tag sen om ekologisk skönhetsvård och tänkte nu tipsa om de kropps- och hudvårdsprodukter jag använder mig av. Mina tips på ansiktsvårdande produkter kommer i ett senare inlägg.

I duschen använder jag schampo (just nu har jag ett kamomill-schampo för att ge håret en lite ljusare nyans) och duschcrème (Brown Sugar ger en lätt peelande effekt på huden samtidigt som den tillför många nyttiga ämnen från det naturliga som finns i sockret. Fungerar bra till både mig och maken!) från Urtekram. Jag är verkligen supernöjd med dessa produkter, och även då jag hade lååångt hår fungerade dem alldeles utmärkt, jag kompletterade bara med deras balsam då.
Efter duschen använder jag också Urtekram's hudlotion som finns i olika dofter; nu är jag inne på Rose, men har även använt Lavender, som luktade lika gott. Det som är härligt med att använda "rena produkter" är att det faktiskt luktar t.ex. rosor eftersom det finns äkta rosen-extrakt i. Inte någon smörja som ska lukta ros men i slutändan luktar syntetiskt skräp.
Som deodorant använder jag Urtekram's Roll on Crystal Deo som jag är jättenöjd med. Den finns även som ett sorts saltstift och den använder maken. Jag har även här valt rosen-doft och den har en mild lukt som inte konkurrerar med övriga dofter. Det jag gillar mest med deon (förutom att den är helt fri från farliga gifter, t.ex. aluminium, som går direkt ut i kroppen via alla lymfkörtlar i armhålan) är att den "blöts inte upp" och lämnar inga vita märken på mörka kläder! Yeay! ♥
Som avslutning använder jag parfymoljor från Isis Kammare, deras webb-shop finns här, och de doftar ljuvligt! Vill man dock ändå använda vanlig eau de toilette/eau de parfume så finns flertalet naturliga dofter att välja mellan, bl.a. hos e-beautyshop!

Känner mig otroligt ren och fräsch med dessa naturliga produkter! ♣

PS. Glöm inte att Urtekram har en massa goda saker till mat-skafferiet också! DS.

Får det lov att vara en m-kopp?

Efter mitt inlägg om kvinnans månatliga bestyr hörde några läsare av sig om ett annat alternativ som jag nu kollat upp. Ett alternativ jag aldrig hört talas om och endast 1 av 10 på mitt jobb kände till det. Vi pratar om menskopp, eller m-kopp som det ibland också kallas. På 0,12 sekunder får man inte mindre än 6 820 träffar på Google, så det är knappast någon ny uppfinning vi pratar om.

menskopp.se kan man läsa flertalet recensioner (under "Läs fler mejl från våra kunder") av kvinnor runtom i vårt avlånga namn som är supernöjda med sina mens-koppar. 
Kopparna finns i olika material, silikon och gummi (som dessutom kommer från träd som planteras enbart för att utvinna gummi ur. Ingen orättfärdigad skövling här inte! Underbart!), och finns i olika storlekar. Det man ska kika på då man beställer sin mens-kopp är om man är helt grön på området, om man fått barn eller ej, om man i så fall fött de vaginalt eller med snitt och om man är under eller över 30 år.

Mens-koppen är egentligen precis vad det låter som; en kopp man för upp i vaginan som fångar upp mensen. Man tömmer den sedan 2-3 ggr/dygn beroende på rikligheten på sina blödningar. Mellan 250 - 300 :- kostar en mens-kopp och det håller ca 5-10 år. Snacka om ekonomiskt!

Av skäl som jag håller personliga är detta inget för mig, men om så vore fallet skulle jag absolut testa dessa koppar. Är det någon som gör det och inte har något emot att maila ett omdöme tar jag gärna emot det!

Vill passa på att tacka Anna och isabelle som så vänligt tipsade mig om detta, för mig, nya fenomen! ♣

Klädbyte

Något som också är snällt mot både plånbok och miljö är ju att byta kläder med varandra! Sara heter en tjej med rätt tänk i tiden, och hon har startat en klädbytesblogg.
Det går till så att man skickar ett plagg (helr och rent) eller en accessoar till henne tillsammans med 50 :- Var noga med att skriva storlek på det du önskar. Med hjälp av dessa 50 :- får du sedan ett nytt plagg hem i din brevlåda. Dock påpekar hon att det kanske kan ta lite tid så här i början innan det börjar rulla på, men å andra sidan spelar det ju inte särskilt stor roll; har man liks tröttnat på eller vuxit ut plagget kan man ju vara utan det i väntan på ett nytt!

Denna typ av framåtanda gillas här på Ekobloggen! ♣

Eco, eco, eco

Några driftiga tjejer ligger bakom ett UF-företag (Ungt Företagande) som heter Ecobag. De har utvecklat en produkt; en väska i ekologisk bomull (48 %) och hampa (52 %) som de nu säljer på nätet. Även fodret består av 100 % ekologisk bomull. Varje väska trycks för hand och det finns 7 olika kaxiga statement-tryck att välja mellan. Jag valde "I'm the bag"-trycket.
Jag fick en jättefin tyg-väska av en nära vän då hon varit i Manchester en period som är gjord i ekologisk bomull med fint fågeltryck på. Har använt den jätteofta till att t.ex. bära matlådorna i eller Lotus' saker då vi ska bort och har saknat en till, nu har jag hittat den! :)

Sedan får man inte glömma att tjejerna hjälper miljön på fler än ett sätt; dels är väskan är gjord av ekologiska material, men då man köper väskan bidrar man automatiskt med 20 :- till Naturskyddsföreningens fond för en miljövänligare textilindustri. Bra va?

Dagens tips! ♣


- 41 kg

För 3 ½ år sedan ställde jag mig på vågen; 99 kg. Tänkte att det nu fick räcka! Blev det en vändning nu skulle jag i alla fall inte ha varit över tre-siffriga strecket.

Det blev det; inte fullt 2 år senare hade jag gått ner 41 kg och hundratals mil. Det var nämligen det jag gjorde; gick. Varje dag gick jag en mil, sommar som vinter, vardag som helg. Minns en gång då vi skulle åka till IKEA en lördag i juni. Jag klev upp 05.00, gick 1 h 45 min, duschade och följde med.

Det jag egentligen gjorde var lite GI fast före sin tid. Jag bytte ut allt det vita mot nyttiga alternativ. Mjöl blev dinkel (åh Gud, så jag är tacksam för dinkel), godis blev mörk choklad, chips blev grönsaksdip och ingen frukost blev havregrynsgröt. Popcorn förblev dock hemmapoppade popcorn, man kan kanske ta bort det mesta, men man tar inte helg-popcornen från Malin! *ler* Dessutom blev portionerna mindre och tallriken fylldes till 60 % med sallad INNAN maten lades upp. På så sätt fanns det inte så mycket plats kvar för mat.

  99 kg                    58 kg              Idag

     

Ser inte riktigt ut som på sista bilden nu heller, har askgrått hår nu, och den är från i somras. Men en liten hint om vem jag är kanske Ni får?
Det jag vill uppnå med detta inlägg är inget skryt, mer en peppning till andra som är i eventuellt samma sits. Det går om man vill, men det tar tid. Och det är det som är grejen; det måste få ta tid, annars är det inte hållbart! Det tog förmodligen många år att bli överviktig därför måste det få ta tid att också ändra om sitt liv till det bättre.

Att ta hand om min kropp och min själ tycker jag stämmer överens med mitt i övriga försök till ett hållbart tänk; en hållbar kropp håller längre och kan låta människan i den tillföra mer till jorden.

Eller nå't? ♣

Vardagslyx

Engla snackar jämt om att fruktsallad är hennes "vardagslyx". Visst, jag håller med, men inget slår en stooor kopp Yogi Tea tillsammans med den choklad jag tidigare bloggat om från Green & Blacks. Det är så ljuvligt gott, speciellt tillsammans, att det lätt kvalar in på vardagslyx-listan! Dessutom står ett litet citat/dagens visdomsord på varje lapp som hänger på påsen. Bara det gör det värt en kopp!

  Dessa härliga muggar är loppisfyndade för 2 :-/st.

 Chokladbitar i en skål gjord av en gammal LP-skiva.

Både choklad och finns att köpa online men även i de flesta välsorterade hälsokostbutikerna.

Har Ni någon "vardagslyx"? ♣

PS. I övrigt är hemsidan söt som socker så den är verkligen värd ett besök! DS.

Bröllop

Det är nu ungefär precis ett halvår sedan jag och Johan gifte oss. Wow säger jag bara. Det var den alldeles mest perfekta dagen i vårt liv! Har hittills aldrig varit så lycklig!

 Malin ♥ Johan 4/8 - 07

Idag är det så dags för bröllop igen, dock inte för oss! *ler* Ska bli väldigt kul då det är några av våra närmsta vänner som ska knyta hymnens band, dessutom känns det väldigt härligt med ett vinterbröllop. Synd bara att Kung Bore inte kunde komma, ute är ca 2 cm is, that's it!

Om man vill ha i åtanke hur man kan göra sitt bröllop mer ekologiskt kan man verkligen ta till sig tipsen som finns hos Asfaltblomman. Där finns förslag på ekofrisörer, transportsätt mm. Nedanstående förslag gillar jag också;

Tips för ekologiska bröllop

  • Minimera transporterna genom att välja en plats för bröllopet som kan nås med kollektivtrafik och uppmana gästerna att åka kollektivt eller samåka.

  • Inspirera genom att välja ekologiska bröllopskläder och en naturskön plats.

  •  Välj ringar och smycken med omsorg

  • Bjud på ekologisk och närproducerad mat. Välj rättvist producerat kaffe, choklad etc.

  • Strunta i presenter, be om ekologiska sådana eller om att få upplevelser, t.ex. en romantisk kajaktur i skärgården.

  • Ta tåget på bröllopsresan, med egen sovkupé förstås!

                                                                                                    Saxat från Asfaltblomman!

(Där finns också en jättebra del med länkvänner där man kan hitta hemsidor och bloggar om ekologiskt tänk. Susanne har länkat till min blogg där också och det är jag glad för!)

Ha nu en trevlig lördag allihopa, det tänker då jag ha! Misstänker dock att det kommer att gå åt en hel del näsdukar, borde kanske ha införskaffat linnenäsdukar för miljöns skull? Ha, ha! Väger kanske upp av att vi återupladdningsbara batterier till kameran? *ler*

♣ Malin


Cubus

Var in på Cubus en sväng igår eftersom jag handlade lite åt jobbet på Clas Ohlsson. Såg att de nu också fått in lite eko-kläder. Det fanns 4 T-shirts, alla med ett miljöpolitiskt budskap; t.ex I ♥ earth, samt jeans och en jättefin klänning. Dock i beige, not my kind of colour.
Priset låg som på de övriga plaggen och dessutom gick en liten summa per plagg till ett projektarbete Unicef höll på med i Afrika.

Go Cubus!

Tommy Svensson

För lite drygt 1 år sedan var jag och Johan tillsammans med några vänner på en föreläsning som helt förändrade vårt liv. Mannen som föreläste heter Tommy Svensson och är en guru i vårt liv. Han har bl.a skrivit "Handbok för den kräsne konsumenten" och "Handbok vid graviditet och amning". Båda böcker tar upp alla de farliga tillsatserna som finns gömda i den mat vi får i oss, och i den senare boken hur det kan skada och påverka fostret/det nyfödda barnet vid amning. 
Bakom alla E-nummer i innehållsförteckningen på livsmedelsprodukter döljer sig farliga gifter som kan leda till både sjukdomar och allergier. Tommy är desutom en stark förespråkare för giftfri/tillsatsfri mat, eko-tänk och närproducerade varor. Klart vi gillar Tommy!

Signa upp er för ett nyhetsbrev eller ladda ner och läs dem i pdf-format här, klicka på ikonen Nyhetsbrev.

Böckerna finns att köpa bl.a på Grön Gåva eller via Tommy's företag Utbildningscenter


Womens business

Varje år dumpas flera ton (!!!) sopor i form av enbart menstruationsskydd bara i Sverige. Helt sjukt. Jag vet. Om man använder ekologiska bindor, tamponger och trosskydd bidrar man till en lite snällare miljö då mindre gifter frigörs vid nedbrytning/sophantering.

Jag köper mina skyddGrön Gåva och de kommer från Natra Care. Jag är supernöjd med både dagbindor (använder de med vingar) och trosskydd. Är lite mindre nöjd med nattbindorna som känns lite för tjocka och dessutom saknar jag någon form av mitt-söm som håller stoppningen på plats. Förstår Ni hur jag menar?
I alla fall så är inte alls problemet så stort att det inte går att använda dem, vad gör man inte för miljön? :)

Mensskydden går att köpa här till väldigt humana priser!

RSS 2.0