Kärnat smör

Jag och Johan har i över 2 års tid gjort vårt egna smör, och det har lett till att det känns otäckt att äta de syntetiska margariner som florerar i mjölkdisken idag. Man drar sig för att äta annat på mackan än det goda smör vi har hemma i våran kyl! Vill Ni läsa mer om den kemiska smörjan föreslår jag att Ni gör det här!

Annars; gör smöret nedan eller köp Bregott, det är ett fullvärdigt alternativ till det vi gör! ♣

Så här gör vi vårt smör;

500 gr Svenskt smör, gärna ekologiskt
2 dl rapsolja med neutral smak (välj inte någon med nötig smak, då smakar det färdiga smöret gräs av någon anledning. Tro oss, vi har testat flera oljor och det är bara så...)
2 ½ dl iskallt vatten
1 ½ tsk salt (vi brukar använda Himalaya-salt)

Häll allt i en bunke och låt stå över natten, detta för att allt ska nå samma temperatur och gå lätt att vispa. Vispa sedan allt på morgonen och häll upp i burkar. Detta blir 3 plastburkar (vi har köpt på ICA som det går ca 3 dl i) och det räcker ca 3 veckor åt oss två.

Eftersom detta innehåller mer fett kan man ju ta lite mindre på mackan om man tänker på figuren. Annars föreslår jag att man njuter av detta goda smör eftersom det faktiskt finns belägg för att smörsyran (som finns naturligt i äkta smör) gör gott för kroppen!

Kommentarer
Postat av: hippihäxan

Jag klarar heller inte av lättmargariner. Köper alltid bregott, har prövat att gjort eget "smör" av smör och rapsolja. Men har varken hittat ekologiskt svenskt smör eller eko-kallpressad rapsolja UTAN konstig bismak. Så därför får det bli ekobregott istället. Apropå figuren så tror jag inte längre man blir tjock av bra naturligt fett (ej transfett och sånt skit) det är blodsocker-bergochdalbanorna som sätter sig.... Därför brer vi tjocka lager på mackorna!

2008-02-07 @ 21:12:54
URL: http://emeliem.wordpress.com
Postat av: Malin Harju

hippihäxan: Helt rätt; mer smör åt folket! Här hemma i Övik finns eko Svenskt Smör i nästan alla mataffärer i 250 gr förpackningar. Håller med, har inte hittat eko olja utan bismak. Undrar vad det beror på?

I alla fall så är Bregott ett smör som verkligen gör själ för sitt namn med -gott ändelsen på slutet!

/Malin

2008-02-08 @ 07:35:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0