Nya tag

Även "den bäste" kan fela och igår var det en sådan dag. Jag stressade runt åt h-vete för mycket och gjorde allt; skötbordsdelen inne i badrummet för att se så att allt skulle fungera rent praktiskt innan vi målar om och gör det bestående, fixade en massa inför helgen och rensade ut en massa och gjorde i ordning mer i bebis-vrån. Hade en puls på 180 då Johan kom hem och var dödsslut, jag hade knappt tagit mig tid att äta.

Idag blir det inte en sådan dag. Idag har jag pysslat lite på morgonen och myst med familjen. Åt en god, lyxig frukost och har snusat på vovven! Ska förbereda en sak inför helgen nu och sedan ska jag unna mig en tur in till stan med mamsen. Ikväll ska tryfflar rullas i kakao och film avnjutas. Kanske kan man låta sig övertalas till lite massage också? ;)

Idag får bloggen vila så att jag får vila fullt ut. Utan den blir det inga "måsten" utan mer lugn och ro om man redan känner sig lite uppjagad.

Ha en fantastiskt fin dag, kära läsare! Det ska jag ha; idag känner jag mig närvarande igen, lycklig och harmonisk. OCH, idag känner jag bebisens innuti mig för fullt, igår stressade jag så mycket att jag knappt kände sparkarna. :(

Lycka, hälsa och välgång till er alla!Glöm inte bort att stanna upp och se er omkring; världen runtom oss är fylld med fantastiska saker!
I ett hus i skogens slut...

Dessa Barba-figurer köpte vi för länge sedan för vi tyckte de påminde om oss; jag som sköter barn och Johan som är konstnär. Trädet är från Åhléns och också köpt för länge sedan. Fick det av Johan för att jag skulle kunna hänga smycken på det men jag tyckte det passade bättre i köket. Förra veckan fick jag en försenad present av svägerska med familj och det var denna söta ljuslykta i form av ett hus. På kvällen är det så rart då det lyser i det lilla, lilla Barba-huset i stora, stora skogen!
100 sätt att rädda världen - nr. 8

8) Ät en älg.

Skogen är full av ekologiska djur som fött upp sig själva utan vare sig hjälp från konstgödsel, kraftfoder, traktordiesel eller uppvärmda lokaler. Energin som går åt för att få ett kilo nötbiff till köttdisken är fem gånger högre än för älgbiff.
Väljer man rådjursfärs och svenska rotsaker istället för uppfödd broiler och influgen isbergsallad minskar man middagens koldioxidutsläpp med 72 %.

Även fast jag själv är vegetarian har jag inget emot att folk äter kött. Jag ser dock gärna att de äter rätt kött, som ovannämnda, och att de gärna byter ut vissa måltider mot helvegetariska bara för att minska på utsläppen.
Vi får heller inte glömma bort att vi genom att välja närproducerat hjälper till att behålla vinsten i kommunen och att det håller våra landskap levande.


KrypetDet vackraste som skapats pryder nu vårt kylskåp!

Tack för detta mirakel!


Babyn's tillhåll

Nu är vi klara med bebisvrån! Det vart riktigt bra och vi känner oss nöjda. En massa av de saker vi har där är ju såklart inte lämpliga för en liten bebis att komma åt utan finns där som färgglatt stimuli och för att det ska synas att bebisen också fått en plats i vårt hem!
Det känns extra kul att vi lyckats åstadkomma detta med enkla medel och med saker vi redan hade! Bra och hållbart, dessutom kul att se en ny generation ta vid där de gamla leksakerna slutade!

 

Hörnet där det förr stod en bokhylla har nu blivit bebis-vrå! Hyllan är fyndad i Johan's verkstad och kommer ursprungligen från ett förråd på familjeföretaget.  Korgen under etagehyllan i ek är fylld med Lotus' saker och i de matchande korgarna (som förresten är från Granngården) ligger mjuka leksaker och gosedjur i den blå och i den lila finns en ekologisk lammskinnsfäll, kiss-stoppskydd, lektäcke och lite olika mys-filtar. På den hänger en kossa som jag fick som liten.Denna mjuka ko i plysch är en riktig retro-sak som våra gamla grannar sydde till mig!Anette sydde även den grå nallen som syns till höger i korgen. Den har sällskap av en gnutt som jag själv fick då jag slutade sova hos mamma och pappa på nätterna, och en rugg-uggla som jag köpte då jag var på Gnuttlandet i Alfta som barn! Jepp, Gnuttarna är favoriter ihop med Barbapapa! Gnutt-ormen är också från Alfta och har visst slagit knut på sig själv!

 

Denna lilla stol hade jag först i mitt rum sedan fick lillebror ärva den. Kul att det nu blir ytterligare en liten rumpa som ska värma den så småningom! :DTavlan ovanför hyllan är inte en typisk barntavla men säkerligen uppskattad då den bjuder på sprakande färger. Blivande pappa Johan målade den som 14-åring (!!!) så det känns roligt att bebis får den!Bredvid BILL-tavlan (Boy In Lost Land) hänger två runda fiskar, den här gula har sällskap av en orange, som man kan dra i så hoppar och studsar de upp och ner. Tills bebis kommer och kan fsta blicken är det ett fullgott sällskap åt en whippethane som förundrat ligger och kikar på dem!

  

Övre plan i hyllan; I skålen som ett barn på förskolan gjort åt mig av en gammal LP-skiva ligger frukter och grönsaker i trä. Perfekta till en vego-bebis! Bredvid ligger en handvirkad boll från Kambodja (syns ej i bild) och bredvid dem srår en Babusjka jag fick av Johan i julklapp, ett trädjur samt en räkneställning i trä. De båda sista från Åhléns och några av de få grejor vi faktiskt köpt (förutom kläder, säng och andra "måsten"). Den röda retro-kaninen i frotté kommer från Jolly Dolly och den värmde mig många nätter med sin beniga kropp! ;)

  

På mittenhyllan får Mr. Bean's nalle Teddy sitta tillsammans med en mjuk fotboll från IKEA: I mitten strå Johan's gamla racerbil (ja, den står kvar även om det ploppar ut en liten tös!) och längst till vänster finns några musikinstrument; en bjällra trä, en maraccas i trä och en speldosa i plåt.Bottenplanet i hyllan är fylld med barn-böcker i alla dess former och färger och med olika innehåll. Eftersom jag själv läste flytande vid 3 ½ års ålder kan jag inte tänka mig att bebisen inte skulle ha tillgång till böcker från start. Att tidigt slussas in i böckernas magiska värld är lösningen om man vill ha litterata barn!Till vänster om etagehyllan, inne i själva vrån, sitter en tavellist där det ska fyllas på med CD-skivor med både musik och sagor. Just nu finns "Amningsro" där samt en gravidlur man lyssnar på bebisens hjärtslag med.

Ja, nu fick ni er en liten titt på hur det ser ut än så länge. Har börjar lite smått med att babyanpassa både sovrum och badrum så bilder kommer löpande eftersom!


OnsDagens tacksamhet

Idag är den också så simpel, så simpel! Vi köpte en mörkläggande rullgardin till sovrummet igår och inatt var det kolsvart i sovrummet. Sov som en prinsessa!

Dagens tacksamhet!


Utmaning på G!

Erika blev utmanad av Anna och utmanade alla som kände sig sugna. Jag kände mig sugen så jag hakade på!

1) Vad åt du till frukost?
En tallrik müsli, skivad banan, goji-bär och havremjölk. Lite persilja, färskpressad apelsinjuice och en Omega-3 kapsel.
2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv.3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Min kompis N som är på bilsemester med sambo och två barn i Sverige just nu.
4) Vilken färg har din dator? Alltså skalet...
Svart och grå.
5) När var du arg senast?
Igår. Ja blev arg av personliga själ. Då jag blir arg brinner jag av på alla cylindrar med en gång och på fem minuter är det över. Jag är aldrig långsint.
6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Då vi i slutet av 9:an åkte till Ulvön över en helg hela klassen.
7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
Avgångsbetyget i 9:an då läraren bara kunde dela ut två st. betyg 5 i engelska pga av antalet elever i klassen och det egentligen var tre st. som förtjänade en 5:a. Jag fick ingen eftersom de andra två hette saker på E och J i efternamn, jag som hette P då kom alltså för långt ner på klasslistan. Ännu jäkligare kändes det då läraren ringde upp för att be om ursäkt.
Som ni kanske märker har jag inte upplevt några smärre problem under min skolgång.
8) Yoga eller löpning?
Yoga om jag måste välja, men hellre Pilates och powerwalks.
9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Spaghetti om jag får göra den vegetarisk.
10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
ELLE, ELLE Interiör vår ortstidning ÖA, Hälsa, Föräldrar & Barn, Föräldrar & Barn Gravid.
11) Favoritkaraktär i deckare?
Lisbeth Sahlander som vuxen, Kitty Drew sedan 9 års ålder.
12) Teveprogram du aldrig missar?
Ser sällan på TV, men "Desperate Housewives" missar jag inte och ser också gärna "Outsiders" eller olika dokumentärer på t.ex. Discovery.
13) Vem är du avundsjuk på?
Jag gläds åt det jag har istället för att vilja ha det andra äger. Att bära runt negativa känslor inombords hämmar de positiva från att komma fram och de mår jag så mycket bättre av att främja. Om jag nu skulle känna avundsjuka är det ofta gentemot personer som lyckats utveckla karaktärsdrag jag saknar men gärna vill ha.
14) Din bästa revansch?
Att jag bevisat för mig själv att vintern 2007/2008 hittills varit mitt bästa år! Den utveckling jag genomgick då är en revasnch så god som någon!
15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Har inte haft någon riktigt dålig chef. Den bästa är den jag hade fram till semestern som nu tyvärr slutat. Återstår att se hur den nya blir!
16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta? Orsak?
Kommer inte att äta kött igen eftersom jag mår så bra utan. Tror heller inte att insekter eller kräldjur är välsmakande, men det får jag ju som sagt aldrig veta.
17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Jag skulle kunna offra rätt mycket för att få träffa Dalai lama. Jag tror att hans aura skulle kunna förse mig med så mycket god energi att jag klarar mig detta liv ut!
18) Kaffe eller té?
Té utan tvekan! Har aldrig tyckt om kaffe men om jag skulle dricka det skulle jag nog hålla mig till dinkelkaffe.
19) Skostorlek?
38-39.
20) Hur ofta är du på IKEA?
Kanske en gång vartannat år.
21) Om du hade fem miljoner över - vad skulle du köpa? Och du var tvungen att köpa något annars skulle de försvinna...
Jag skulle fixa till huset upstairs och flytta in så fort jag fick, köpa en hybridbil, presenter till mina nära och kära såsom böcker, musik och upplevelser samt köpa upp ett lager av allt man använder som i vår ekovärld kostar lite mer men tål att hålla i lager; såsom blöjor, bindor, kläder, tandkräm mm. I överlag är jag en riktigt hamstringsmänniska som gärna lagrar! Jag skulle också köpa presentkort på alla fina ekobutiker jag känner till så att man kan handla senare under livet! ;)

Jag utmanar whippeternal, Blissara, Pia och underbaraclara!Flitig som en myra

Bloggen kommer att uppdateras under dagen! Just nu har vi fullt upp här hemma med lite saker inför kommande helg's äventyr...innan Johan ska iväg. *ler*

På återseende!


Chokladbollstårta

Hittade detta recept i en dessertbok och har modifierat om det lite så att det ska passa oss! Busenkel att göra och barnsligt god! Sommarsuccé i bersån med ett glas hemmagjord saft till, både för stora och små! Eftersom man gör den på samma sätt som vanliga, runda chokladbollar är det en perfekt "tårta" som barnen kan få göra själva och bjuda på. Perfekt dessutom då man är gravid och just denna vecka är liiite extra sugen på chokladbollar! ;) Att den dessutom går att göra helt ekologisk är ett stort plus!

Chokladbollstårta

1,75 dl. ekologiskt råsocker
8 dl. ekologiska fiberhavregryn
3/4 dl. ekologisk kakao
2 tsk. ekologisk vaniljessens
225 gr. ekologiskt Svenskt smör, rumstempererat
3 msk. starkt, kallt kaffe (vi har bara pulverkaffe hemma så jag tog 1 dl. hett vatten i en mugg och rörde ner 3 dessertskedar ekologiskt, frystorkat kaffe. Det belv en bra grund att ta från.)

150 gr. mörk choklad, ekologisk och/eller Fair Trade-märkt
½ dl. ekologisk kokos

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret hackat i bitar och fördela ut det jämnt i smeten. Här är det bara att ta av sig vigsel- och förlovningsringar och hugga i med riktigt handkraft. Se bara till att handen är ren innan...

Då smeten känns bra fördelad och smidig tillsätts kaffet. Rör om med träslev och tryck sedan ut smeten i en form med löstagbar botten. Låt stå kallt i minst en timme.

Smält chokladen över vattenbad. Ta loss formens kant och bred chokladen över  kakan. Strössla sist över kokos och låt stå kallt ytterligare en timme.

Smaskigt!

  


Tisdag

What we do in life echoes in eternity.

100 sätt att rädda världen - nr. 7

7) Se en älg.

Välj att ekoturista på hemmaplan. Hitta en bra semester med hjälp av kvalitetsmärkta arrangörer av ekoturism. Ta bussen till näraste vattendrag, paddla i närmsta vattendrag, gå längs en kust och se vart du hamnar.

Man blir lätt hemmablind av alla förförelseknep som resebyråer kör med. Det är ju fantastiskt att kunna semestera på hemmaplan också! Jag har tillbringat varje sommar i Sverige, i olika delar av vårt avlånga land, och det är jag mina föräldrar evigt tacksam för. Jag har sett och lärt mig så mycket om mitt egna land som är ovärderligt idag!
Res norrut mot fjällen eller söderut mot rapsfälten, eller bestäm dig för att vara turist på din egen ort och besök närmsta turistbyrå. Det är lärorikt att se sin omgivning med andra ögon!


Buss före bil

I en meborgarenkät i vår ortstidning idag framkom att 57 % av innvånarna hellre väljer bussen än bilen om det är möjligt! Och detta i en stad som knappt vet vad kollektiv-trafik betyder. Vi har så otroligt dåliga förbindelser så ni anar inte!

Blir stolt över mina med-boende!


TisDagens tacksamhet

Igår och inatt har bebisen sparkat en massa och det är så förundrande fantastiskt! Varje spark eller liten boxning är lika häftig! Det bor verkligen någon därinne! ♥

Dagens tacksamhet är att vi ges tillgång till allt detta mys som händer och att vi får så många fina tillfällen att njuta av denna resa tillsammans!

 Lill-familjen längar efter dig, lill-♥!

Tack!


Som en elefant

Jag och Johan har beställt en av alla sångböcker vi har på jobbet hem till bebisen. Det blev "Elefantboken" och det var så kul att se att Johan tyckte lika mycket om den som jag! Igår spelade han gitarr och vi sjöng en massa för bebismagen och det tyckte den om; spelade vi gladare och snabbare musik sparkade det en massa i magen och och vaggvisor stod på repertoaren så blev det alldeles lugnt och stilla. Det är otroligt häftigt att se att de kan bli så påverkade redan inne i magen!

Nu är i alla fall tillhörande CD också på väg hem till oss! Perfekt till kommande sångstunder tillsammans! I samband med namngivningsceremonin kommer vi också att önska fler sång- och ramsböcker samt både sago-CD's och sång-CD's. Vi vill nämligen att barnen tidigt ska få tillgång till både musik och berättelser!

♣ 

Orolig natt slutar här!

Efter en varm kväll blev det en ännu varmare natt. Sov oroligt och bebis var vaken i magen och sparkade en massa! *mysigt*

Ska försöka förhindra att resten av dagen går i samma tecken genom att nyttja min energi nu och stöka bort en massa så att jag kan ta det riktigt lungt sedan under resten av dagen! 

Denna sista semestervecka är faktiskt fulltecknad vilket känns lite drygt, men samtidigt är det ju så det brukar vara. Jag har i alla fll tagit semester första fredagen jag jobbar för att umgås en heldag med M och A och Johan då! :D *längtar*

Tror att en smoothie och en tunnbrödsmacka tillsammans med vovve-mys kan få mig på lite bättre humör!

/Malin

Beach-boy 2008

Trots semesterbluses eller avsaknad av tikar så fick Lotus en hyfsad dag på släktträffen igår; han fick en kompis och fick bada lite!

  
 
 MånDagens tacksamhet

Idag är det kort och koncist; jag har en återstående vecka kvar på semestern. Tack för det!
100 sätt att rädda världen - nr. 6

6) Se sammanhangen.

Allting bär på koldioxid. Allting som produceras och allting som fraktats har orsakat koldioxidutsläpp. Lägger man sedan till allt som går på ström från eluttag, batterier eller drivs av bensin, diesel, gas eller etanol är man uppe i en hel del.
Det gäller att se sammanhangen för att kunna spara energi. För att minska sitt koldioxidutsläpp med 250 kilo kan man t.ex. byta 120 mils bilåkande mot cykling, under 600 mils körning sänka hastigheten från 110 till 90 km/h eler byta ut var fjärde köttmiddag mot en middag med baljväxter. Väljer man istället att plantera 21 träd uppnår man samma minskande då denna dunge under ett år absorberar 250 kilo koldioxid. Dessutom består dungen i 40-50 år så det är sne långlivad investering.

Då det gäller att se sammanhangen tycker jag Christina hade ett så bra inlägg idag. Ta gärna del av det och bli inspirerade!


Lotus har semester-blues

Lotus är sig inte riktigt lik nu! Han är liksom lite otröjen (norrländska för svårt att komma till ro) och vankar av och an. Han vill väldigt gärna vara ute och luktar på alla kissfläckar som finns. Så fort han luktat börjar han skumma en massa i munnen och gör en massa "poffande" läten. Man märker att han får svårt att sortera intrycken då det är mycket folk och hundar runtom honom, som nere i hamnen i går kväll eller på släktträffen i går på dan, så vi försöker ge honom lugn och ro. Någon gång per år blir han så här; tror han kommer in i någon upphetsningsfas (läs är kåt) för att närboende tikar kanske löper nu, men sedan brukar dessa perioder ge med sig. Eller så har han helt enkelt semester-blues eftersom bara en vecka återstår? ;) Tur det är övergående i alla fall! Tills dess är det lugn, ro och massa mys som gäller! ♥
 

V. 22

Idag går vi in i vecka 22. Det är helt otroligt hur fort tiden går, dagarna bara flyger förbi och hux flux så är ytterligare en vecka passerad!

Kroppen: Vissa MVC håller ett sk. informtionsmöte för gravida runt den här tidpunkten. En dietist brukar gå igenom vad man bör äta och vad man ska undvika, men man brukar få en broschyr hemskickad redan i början av graviditeten så att man inte äter något skadligt. Arbetsterapeut och sjukgymnast brukar också vara med på mötet och informera om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Man kan t.ex få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Barnet: Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening.

Från Familjeliv.

Jag har redan märkt av att den börjat få regelbundna tider, ganska vettiga sådana så jag hoppas den behåller dem då den kommer ut! ;) Igår kväll då vi såg "Batman begins" så sparkade det så mycket att vi hade svårt att koncentrera oss;det var ju så mycket mysigare att känna på magen och prata med den! :D

Ni må tro att vi längtar tills bullen är färdigjäst! :)


Götheborg

Ostindiefararen Götheborg har nu lagt till i hamnen. Var ner och kikade igår, men glömde såklart kameran hemma! Erika har dock lagt ut fina bilder på sin blogg från eventet, så kolla gärna in hennes! Båten är grymt vacker, ser ut som ett riktigt piratskepp! Då den kom in till vår hamn hade den en kortege på ca. 50 båtar med sig och det såg riktigt mäktigt ut! Den avfyrade sedan åtta saluter med kanoterna och jag kan föreställa mig att det dundrade rätt bra mellan bergen i vår stad.

Det är verkligen fantastiskt att man lyckats bygga en båt med så gamla medel och rest så långt. Kommer Götherborg till er stad under Baltic Sea Tour 2008 tycker jag verkligen ni ska passa på att kolla, speciellt ni som har barn i huset!

 Bild lånad från hemsidan deras.


100 sätt att rädda världen - nr. 5

5) Åk tåg.

Miljömässigt är tåget överlägset flyget på alla sätt och vis. Hur mycket bättre tåget är än flyg beror på vilket typ av bränsle tåget kör på; förnybar el eller el från ett kraftverk med fossila bränslen t.ex.  

Man reser dessutom inte speciellt bekvämt med flyg. Trång och ogängligt, speciellt då man reser med en lång karl! Vi sa efter våra två resor nu att det är sista gången vi flyger - hoppas vi kan uppfylla det! I fortsättningen kommer det att bli resor ut i Europa med tåg eller i "värsta fall" en miljöbil. Det får helt enkelt bli samma utmaning som att bo 4 individer på mindre än 40 kvm!

Och kom nu ihåg om ni "måste" ta flyget, kompensera detta med koldioxidlotter/utsläppsrätter hos t.ex. Miljöbörsen!

♣ 


SönDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över förmågan att få saker att inträffa genom min tankekraft och min inuition! Jag har skrivit mycket om det tidigare så jag går inte in på det mer nu, men häftigt är det! Igår låg jag och läste och tänkte att då jag läst ut detta kapitel ska jag ringa bästa C för jag tok-saknade henne och vi har inte pratats vid under hela veckan som gått. Jag hann knappt tänka det så ringde telefonen. I luren; C.

Dagens tacksamhet; min otroliga tankekraft och allt den kan åstadkomma!

Tack!


Att träffa släkt

Idag ska vi träffa lite släkt och äta gott. Umgås och ha det trevligt!

Det är alltid intressant då släkt ska samlas och familjer med olika värderingar träffas. Igår träffade vi lite släkt och jag fick träffa en rätt nära släkting till Johan som jag träffat flyktigast endast vid två korta tillfällen. Det visade sig att hon nog är den av alla släktingar vi kanske har mest gemensamt med! Intressant det där, man vet egentligen så lite om vad som försigår bakom andras dörrar.

Ca. 30 st. blir vi dock och ute skiner solen. Bebis är vaken och ska vara med på sin första träff. Kul ska det bli för jag stormtrivs med Johan's släkt; de är fria, öppna och vänligt sinnade själar. Kan man göra annat än att digga det?
LörDagens tacksamhet

Min fantastiske man! Jag kan liksom inte riktigt förstå att jag ska få leva resten av mitt liv med honom! Vi är så lika att jag inte behöver säg vad jag tänker. Jag tänker att han nog inte kommer att förstå och då kommer det en mjuk kram smygandes tätt intill och då vet jag; han förstår redan! ♥ Att vi tillsammans ska få uppleva lyckan att bli föräldrar till det vackraste vi skapat och åstadkommit känns inte greppbart alla dagar. Ibland är lyckan för stor för att jag ska kunna ta in det!

Och vet ni? Min förste riktige pojkväns pappa sa till mig en gång när jag var 17 år att man hittat rätt då man vet att man kan vara tysta tillsammans. Och det kan vi. Vi har åkt nästan till fjälls utan att "måsta prata". Så hittat rätt, det har jag!

Dagens tacksamhet Johan Harju!

 Vid vattnet där han trivs allra bäst!


100 sätt att rädda världen - nr. 4

4) Köp helst det du begriper.

Välj varor med ingredienser som är bekanta för dig. se till att fråga de kunniga om något är oklart. Består innehållsförteckningen till största del av obegripligt innehåll är den säkerligen inte bra varken för dig eller naturen.

Precis det är har jag ju bloggat om otaliga gånger. Köp hellre råvaror än varor och laga till mesta möjliga själv. Köp tillsattsfria produkter med rent innehåll, inga tillsatser av en massa E-nummer gör att man mår bra. Smakförstärkare och smakförhöjande faktorer kan tillsättas själv i form av diverse kryddningar. Nyttigare OCH godare! Bakom alla E-nummer finns så mycket skit dolt som bara gör oss sjuka och beroende av det vi äter, t.ex. chips eller läsk.

Statsa på ren mat och rent, naturligt fett och minska istället på portionerna. Det man tagit bort ur en vara för att göra den lightare måste ersättas med något annat och det är aldrig något bra!


Dag-vill

Då man har semester är man alldeles dagvill! Man har ingen aning om vilken dag det är då man vaknar, tur man har dagstidningen till hjälp!

Har i alla fall förstått att det är lördag idag, så efter avslutad frukost och några ärenden bär det av ut till landet igen. Sol, bad och fika-mys på bryggan. Kan det bli bättre?

Vad ska ni förgylla er dag med?

Kramalin ♣

Nu bär det iväg!

Nu är fikakorgarna packade med hembakta örtsnäckor (tack älskling!), ekologisk pastasallad, flertalet flaskor med vatten i kylväskor, ekologisk juice, té och hembakt tigerkaka - dock med banan istället för apelsin denna gång!

Nu bär det av till havet över dagen och ikväll ska en av de M som följer med käka middag och Tobleronemousse hos oss; det blir quorn i panna med klyftpotatis och en god sallad till.

 

Hoppas ni får en fin-fin dag, alla eko-vänner!

Kramalin ♣

100 sätt att rädda världen - nr. 3

3) Köp inga piratkopior.

Genom att útesluta detta får man inga miljöfarliga produkter, tillverkade på miljöfarliga sätt av barn som tvingas att arbeta under vad som oftast är vidriga omständigheter. Johan menar att man för den sakens skull inte måste eftersträva märkesvaror i sig, men de större och mer globala företagen månar om sitt rykte och vill därigenom oftast inte stämplas som miljöbov. Ur den aspekten kan det därför vara bättre att satsa på dyrare märken. Dessutom kan man kräva lite mer av ett känt företag; etiska koder, minimilöner, hyfsat miljövnlig produktion och rimliga arbetförhållanden. Av pirater kan man inte kräva något.

Man får dessutom inte glömma gårdagens inlägg som handlade om kvalitét. Hur mycket och hur hållbar vara får du för den billiga pengen om du handlar piratkopior?

Klicka för att se nästa bild Kopia eller äkta vara?
FreDagens tacksamhet

Idag får jag njuta. På en slät klippa vid havet med fantastiska vänner och ekologisk mat.

Kan det bli bättre?

Nej. Därför är det Dagens tacksamhet!


Vinnaren av tvättnötter!

Har nu lottat en siffra mellan 1 och 23 (antalet tävlanden) och vinnare blev nr. 16, d.v.s. Eva! Grattis Eva! Passande att Eva vann eftersom hon ville övertyga sin make om att de var bra, nu är jag säker på att han faller till föga!

Maila din adress till Ekoblogg så skickar jag nötterna till dig så fort jag får hem dem!


Snabb dessert!

Hos pappa och A förra veckan bjöds vi på en riktigt god dessert; Toblerone-mousse! Har lagt fram receptet för ikväll ska en laddning göras och ställas kallt över natten så att vi kan avnjuta den imorgonkväll tillsammans med M!

Tobleronemousse 4 port.

150 gr. Tobleronechoklad
1 dl. Grekisk youghurt
1 ½ dl. vispgrädde

Bryt Tobleronen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen och rör ner den smält i youghurten. Vispa grädden. Rör ner den i chokladsmeten.

Fördela i fyra glas och ställ kallt i kylen ca. 1 timme. Garnera med färska bär, t.ex. hallon.


 

Pyttipanna

Ikväll serveras det hemmagjord pyttipanna med ekologiska rödbetor och stekta eko-ägg från glada hönor vid det Harjuska bordet!De råvaror som förhoppningsvis kommer att bli en välsmakande pytt; sojakorv, närodlad färskpotatis och ekologisk gul lök.


Kärlekskrank mama 2 be!

Jag har ett ökat behov av närhet sedan jag blev gravid med Krypet. Jag kommer att gå Johan och Lotus på nerverna snart, för jag tror inte de pallar med så många fler kramar snart! :) Jag vill sitta hemskt nära eller exempelvis ta upp Lotus i knät. På natten sträcker jag ofta ut handen för att kolla så att Johan fortfarande ligger där eller petar med fötterna tills jag hittar en benig hundkropp. Jag har inte vart så innan utan tror att det lite grand har att göra med att se om sitt hus.

Fina är de i alla fall mina små "närhets-offer";

 

 
 
 Man blir som de man skaffar!

Men herregud! Sitter i en flanellpyjamas som smiter åt om bebismagen, kan knappt böja mig fram för det är så trångt där vi har datorn och magen är liksom i vägen. Denna halvlutande-jag-är-en-tjock-gubbe-som-ätit-för-mycket-positionen är väldigt ogynnsam för smoothie-drickande.

Resultatet: spiller ur typ en tredjedel över bröstet och magen. Ser mig omkring, Johan är inte i närheten, tar tröjärmen och torkar in det i flanellen. Inser att det ändå är jag som måste tvätta den. 

Mitt fantastiska bordsskick är i klass med de barn jag ska skola in om tre veckor. Simpelt. Och söligt!


Grönsaksguden förbarmar sig

Igår dök det "oväntat" upp lite godsaker i vårt kylskåp. Sallad och jordgubbar som var tvugna att räddas innan fåglarna festat i sig allt.

Nu festar vi istället! :)

 Gott till både maten och som dessert!


Påminnelse!

Ni glömer väl inte bort att tävla om en omgång tvättnötter så att ni kan få testa tvätta med dem och se hur bra de är?

Ni har till imorgonbitti kl. 8:00 på er!

Tvättnötter

Lycka till! ♣

100 sätt att rädda världens - nr. 2

2) Köp kvalitet

Om man köper färre saker med bättre kvalitet som tål att användas längre minskar man det stora resursslöserit som finns i samhället.  Köp inget som inte ser hållbart ut eller som du riskerar att tröttna på. Var beredd på att betala mer, men mycket mer sällan.

Åh, så rätt Johan har i detta! Det här är en sak vi måste få folk att förstå; köper man dyrt köper man mer sällan. Vi tänkte så för ett tag sedan då vi köpte en ny mixer till vårt kök. Vi lade på 350 :- extra men redan nu kan vi se att denna är mycket mer hållbar än vår förra och än den första vi tittade på för bara ett par hundralappar.

Fördelen med detta tänk är att det ofta blir bra om man köper kläder tillverkade i ekologisk bomull, hampa eller bambu - de kostar lite mer, men de tål så mycket mer eftersom deras fibrer är mycket mindre behandlade än konventionellt framställda klädfibrer.

Kom  nu ihåg detta; tänk igenom dina köp och invänta hellre tills rätt typ av peng infaller sig så blir det ett långsiktigt köp istället!


Hälsa ur miljösynpunkt

Igår kom nya numret av Hälsa och som vanligt kastade vi oss över det; det är nämligen en riktig favorit här hemma! :)

I ledaren i början kunde man läsa att chefredaktören varit orolig att Hälsa skulle tära så mycket på miljön i och med allt papper, all tryckfärg och sedan alla transporter, men det visade sig då de undersökt saken att ett nummer av Hälsa endast generar koldioxidutsläpp motsvarande en ½ timmes surfande på internet. Det tycker jag var OK och visar på att deras miljösatsning fungerar. Bra, för då kan man fortsätta prenumerera på tidningen med gott samvete! 

 Bild lånad från Hälsa.


TorsDagens tacksamhet

Idag kommer jag att få en massa nyttigt gjort och det är lika skönt varje gång och skänker mig lika stor tacksamhet vid varje tillfälle! V har lite roliga saker på G framöver som jag inte kan gå in på riktigt än och idag ska en massa saker till det avverkas. Ska göra en massa ärenden på förmiddagen och på eftermiddagen ska jag få lite hjälp med grejor här hemma.

Dagens tacksamhet i all sin prakt!


God morgon!Sitter nu och avnjuter en morgonsmoothie med en massa läckerheter i; perfekt start på dagen, speciellt för mig som inte är någon frukostmänniska! Avslutas med en ½ blodgrape, ekologisk såklart!


Bebis-vrå

I vår lilla lägenhet får bebisen inget eget rum, utan spjälsängen kommer att stå i sovrummet bredvid vår säng och i vardagsrummet finns en liten vrå som blir en perfekt leksakshörna!

Vi har varit ner i Johan's verkstad och samlat på oss lite saker nu som vi lagrat där nere så så fort vrån är klar kommer jag att visa bilder här. Den blir färggrann och mysig i alla fall, så mycket törs jag lova!

 

Det är alltså det lilla man ser här som ska bli bebisen's vrå. En färgglad tavla som Johan målade i unga år ska hängas upp istället för bröllopsfotot (som flyttas in till sovrummet) och där ljuslyktorna från Indiska hänger ska det hängas upp träfigurer. Små tavellister ska skruvas upp där pekböcker, några bilderböcker och lite barn-CD's ska finnas samt små frukter och grönsaker i genuint trä. Som ett färgglatt och stimulerande blickfång till barnet!

Min gamla pinnstol (som den inte kan sitta på förrän om minst ett år!) ska ställas dit och några barnkrokar ska hängas upp. I gamla plastkorgar från Granngården ska leksaker samlas i den ena, amningskudde och lammskinnsfäll i en och i den tredje finns lektäcke, små kuddar och filtar till bebisen.

I nederdelen på detta gamla auktionsskåp som står i vårt vardagsrum ska lite större saker, som t.ex. babygym och dylikt förvaras. Blivande mamman ska bara städa bort alla sina skolsaker först. Jag menar, det är ju bara 3 år sedan jag tog examen från utbildningen...hmpf!Det är så härligt snällt mot både miljö och ekonomi då man kan göra fynd i sina egna små gömmor! Love it!


Eko-blöjor granskas av förskollärar-lupp!

Har nu fått hem en blöja från Ekogrossisten Edura som kommer från Wellness Innovation Project och märket på själva blöjan är Naturaè. Jag och Johan tycker att de är alldeles toppen!
De är varken tillverkade i bomull eller papper utan ett nytt, ekologiskt rå-material som tydligen ska ha bra uppsugningsförmåga. Vi kände oss manade att testa, så sagt och gjort. Jag hällde ut 1 ½ dl. vatten i blöjan, ganska precis på samma ställe, så som man tänker sig att riktigt kiss gör. På mindre än 15 sekunder hade allt sugits upp och själva innanmätet var lent och torrt mot handen då man strök på fläcken. Blöjan läckte inte heller då man vände den upp och ner eller kramade ur den.
Efter ytterligare 1 ½ timme gjorde jag om samma test med ytterligare 1 ½ dl. vatten och då tog det mindre än 30 sekunder innan allt var uppsuget och blöjan återigen kändes torr på den yta som kommer att vara mot bebisens känsliga hud. Jag tycker det räcker gott och väl för att vi ska känna att detta är en produkt vi tror starkt på!

Dessutom kändes den tåligt vid påtagning, resåren var bra och så även fästena på bakstycket som fästs i framstycket. Dessutom hade den lite högre skyddskant (se bild nr. 4) som jag tror kan stoppa upp eventuellt läckage rätt bra!

Nu väntar vi på prisuppgift på vad tre pallar blöjor kommer att gå på, sen är det bara att invänta leverans och börja packa in!


 Bild lånad från Naturaè.

  
  
 

Blöjan kommer från detta företag och det ska bli spännande att få testa de på lill-♥ då h*n äntligen kommer ut till oss!

Vill man köpa blöjor i mindre kvantitet går det såklart bra att göra det också som jag har förstått. Annars har Ekohandel Öko Tex 100-certifierade blöjor i lämpligt stora förpackningar för alla åldrar. Klicka på kategorin Hygien för att komma till deras blöjsortiment. 


Förmiddagen

Blåbären är mogna i skogen så nu är Johan och M ute och jagar de blå, små godingarna. Heja Sverige och allemansrätten!

Jag ska hoppa in i ekologiska leggings och en mjuk, skön, tröja i ekologisk bomull från Grön Gåva och åka och insupa doften från en 6 månaders flickas lilla huvud. Mmm...det är precis sådant som gör att livet känns på topp!

Ha en fin-fin dag, alla eko-vänner!

♣ 


100 sätt att rädda världen - nr. 1

1) Ring din politiker.

Johan menar att man själv aldrig kan rädda världen, och inte politikern heller för den delen, men de folkvalda politikerna i våra komuner har en skyldighet att ta till sig de invånarna önskar och de har sedan bättre resurser och förutsättningar att driva frågan vidare. Han menar att stora, viktiga frågor sipprar uppåt i hierarkin för att förr eller senare hamna i riksdagen tillsammans med duktiga kommunpolitiker. Då man väl hamnat där är steget inte lång till EU-parlamentet eller FN:s generalförsamling.

Malin anser då att Johan måste bo i Stockholm, för inte många Öviks-politiker hamnar i riksdagen. Men hursomhaver så har han rätt, man måste börja någonstans och varför inte gå på beslutsfattarna direkt? Mitt tips om man tycker att det känns tradigt och högtravande att ta kontakt med en gammal partiräv är att vända sig till varje parti's ungdomsförbund. De unga är ofta hungriga och drivande och tycker garanterat att det är trevligt att någon vänder sig till just dem med en så pass viktig fråga. På nästa partistämma kan de sedan ta med sig detta till sina äldre partikollegor. Dessutom sitter rätt många unga ledmöter i alla fall i vårt kommulfullmäktige, så de kan dryfta frågan själva direkt på nästa fullmäktige-möte.

Så, gå nu och ring din politiker!


Nytt hos Ekoblogg

Då vi satt på Arlanda efter Italien-resan snubblade jag över Johan Tell's "100 sätt att rädda världen". En bok jag fullkomligt älskar!

Tänkte nu under sensommaren/hösten ta ett tips per dag så att vi till slut gått igenom alla 100 sätt vi tillsammans kan rädda världen på. Dessa inlägg kommer att hamna under kategorin "Blandade tips från Ekoblogg"  och förhoppningsvis kommer de att kunna leda till intressanta diskussioner. Jag kommer också att kommentera varje sätt med mina åsikter och tankar, så känn er välkomna att göra samma sak!

Malin ♣

Självkänsla kontra självförtroende

Dessa två koncept är något vi stött och blött på diverse pedagogiska caféer under utbildningens gång. Vad är då skillnaden? För mig så är självförtroendet det som behandlar det yttre och självkänslan det som behandlar det inre. T.ex. så kan man känna sig nöjd med sitt utseende (självförtroendet) men känna sig mindre duktig på och finna tvivel inom de egna förmågorna (självkänslan). I dagens samhälle är det vår skyldighet att stötta och peppa varandra att nå en harmonisk balans mellan dessa två så att man känner sig likvärdig, 50/50, gällande de båda själv-begreppen.

Det har tagit mig 27 år att nå en någorlunda 60/40-balans där 60 ligger på självkänslan och 40 på självförtroendet. Det lustiga är att då jag var kraftigt överviktig så var det oftast en fördelning på 50/50, så jag har liksom passerat balans-nivån och degraderat med åren. Ändå har jag tagit mig upp rejält på slutet då jag fått må så himla bra i övrigt, i en ren kropp utan artificiella tillsatser. Såsom med allt annat så går sådant upp och ner, men jag känner att jag är på väg mot en 50/50-balans inom en relativt snar framtid, och då hoppas jag på att kunna stanna där och jag kommer att göra allt för att det ska bli så.

Jag har varit rätt föränderlig genom åren, eller vad sägs;

  
  
  
  

Jag bara hoppas att vi blir så pass duktiga föräldrar till lill-♥ i magen att vi lyckas lära ut att man måste kunna älska sig själv för att kunna tycka om andra och att man duger precis som man är; tjock, smal, lång, kort, gänglig eller reslig. Det är en hårfin balansgång åt båda hållen och det gäller att inte tippa åt något av hållen utan hålla sig i mitten, precis så där lagom. För det är ju så, att lagom är bäst.

Eller?


OnsDagens tacksamhet

Idag är Dagens tacksamhet så pass personlig att jag inte vill dela med mig av den. Det känns för privat och intimt, men jag vill att ni ska veta att den finns där i alla fall och att jag känner djup tacksamhet.

Tack!


Med anledning av artikeln;

vissa bloggar runtom i bloggsfären har det kommenterats artikeln/intervjun igår, både ris och ros. Jag vill bara påpeka (utan att rättfärdiga mig, för det känner jag inget behov av) att jag fick skriva 1600 tecken och att jag, då jag skrivit det kortaste och minst utförliga jag kunnat skriva, ändå uppe i 3500 tecken. Detta fick då stackars Clara sedan korta ner för att det skulle passa in i spaltmetern i VF. Så blir det och så är det, och då kan man inte få med alla tips.

Självfallet tycker jag att man ska äta efter säsong, något jag också pratat om tidigare och som man kan läsa i inlägget "Råd till KRAV-märkt mat". Det allra bästa är ju dock att kunna odla själv, något vi har svårt för som bor mitt i stan. Vi brukar ta äpplen och plommon från våra egna träd, samt passa på att ta rätt på det egenodlade vi kan från släktningar och vänner som odlar själva. Förra och förr-förra sommaren odlade vi mycket själva, i krukor och pallkragar, och valde då ekologisk sättjord och KRAV-märkta fröer; för enligt min mening är det det ultimata. Att odla ekologiskt själv. Då blev det tomater, en sjujäkla massa örter, salladssorter, ärtor, rabarber mm. I år valde vi att inte odla eftersom jag mådde så illa då det var dags för förkultivering med bebisen i magen och dessutom har vi varit borta två längre tillfällen och det är inte så lätt att binda upp folk till att komma och vattna. Det är svårt med vattenspridare på en sluttande tomt mitt inne i stan. På landet finns bärbuskar planterade sedan 3 generationer bort som vi länsar på sensommaren samt vilda hallon på tomten och blåbär 30 m. från tomtgränsen.

Under hösten prenumererar vi på Rekolådan som kommer från ett samhälle 11 mil bort, i Norrland är det det närmaste närproduvcerat man kan komma då vi faktiskt har så pass långa avstånd mellan byar, städer och samhällen, samt inte har fruktbar eller bördig jord på alla ställen.

Helst hade jag såklart velat att Clara bad mig skriva en bok, för då hade jag inte behövt känna mig begränsad, utan kunnat ta med allt. Men detta var en liten lathund eller guide till människor som kanske aldrig kommit i kontakt med detta för att de ska ges en ärlig chans att kunna börja vara med och påverka världens och Moder Jord åt det bättre. Det är ju ändå det det handlar om i slutändan.

Jag försöker inte framstå som någon know-it-all-guru, men jag tror inte att folk som läser min blogg regelbundet ser mig så heller. Jag blir själv glad för alla tips jag får in från mina fantastiska läsare som kan hjälpa mig på vägen, och det är också därför jag läser några av de bloggar jag tipsade om igår. Där finns min källa till kunskap och motivation då min egna tryter. För det gör den, ingen är fullkomlig.

Tack för mig!

/Malin ♣

Favoritbloggar

Fick en förfrågan idag av en läsare som undrade vilka som är mina favoritbloggar. Om ni kollar i länklistan till höger i bloggen så finns en del bloggar med ekoinriktning medlagda. Men om jag skulle få klämma till med en Topp 5 så skulle det bli, utan inbördes ordning;

¤ hippihäxan
¤ Elin's trädgård
¤ underbaraclara
¤ Rekobloggen
¤ Morgondimma

Dessa fem är bloggar jag alltid läser dagligen så fort det finns tillgång till dator. hippihäxan, Elin's trädgråd och Rekobloggen är renodlade ekobloggar. underbaraclara faller som lite in där under som köper så mycket second hand och allrid handlar KRAV-märkt, och Morgondimma är en blogg jag älskar för att jag och Erika tänker så lika i det mesta. Det är vardagsbetraktelser när det är som bäst helt enkelt. Nu vet ni det!

♣ 

Vinn tvättnötter

Gröna Grodan sponsrar med en omgång tvättnötter till denna tävling! Som ni vet så använder jag och Johan bara tvättnötter då vi tvättar och vi är hur nöjda som helst med detta 100 % biologiska alternativ! Nötterna kommer från Indien där man använt sig av detta miljövänliga alternativ sedan urminnes tider och det är alltså det verksamma ämnet saponin som ligger bakom det rena resultatet.
Lägg 4-5 nötter i den medföljande påsen och låt den tvätta med den smutsiga tvätten. Tvättnötterna kan också användas till schampo, rengöringsmedel, diskmedel, flytande tvättmedel, skadesjursbekämpning, metallputs och bilvård. Man gr då ett avkok på nötterna först och det är detta avkok man sedan använder.
Observera att tvättnöten egentligen är en frukt så det föreligger ingen fara för nötallergiker att använda tvättnötter i sin renhållning.

För att vara med och tävla vill jag att Ni i kommentarerna skriver vilken av mina länkar i länklistan under profilbilden och bloggtexten ni klickat flest gånger på. Är det en annan blogg, någon av mina kategorier, är det en web-affär eller kanske någonting under Övrigt-länkarna som fångar ert intresse?

Bland de inkomna kommentarerna lottar jag fram en vinnare på fredagmorgon kl. 08:00.

Lycka till!


Tvättnötter Bild från Gröna Grodan.Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

Dagens plats

Idag ska vi tillbringa hela dagen ute på landet. Se så vackert och fridfullt det är;

 

Dessutom betyder ju platsen extra mycket för oss eftersom vi gifte oss där för snart ett år sedan! ♥

Dock är det inte lika vackert väder idag som på de båda bilderna, men vad gör det då man har efterlängtat och trevligt sällskap bredvid sig?

Hur ser er dag ut?


Artikeln från VF

Här kommer artikeln saxad rakt av från Västerbottens Folkblad. Jag är jättenöjd med hur duktiga Clara skrev, inga miss-citeringar eller omformuleringar här inte!

"Så lever du hållbart och ekologiskt

CLARAS SOMMAR Malin Harju är den norrländska ekobloggdrottningen som lever som hon lär. Exklusivt för VF:s läsare ger hon sina bästa tips för en mer ekologiskt hållbar livsstil. Och det är enkla knep som alla kan använda sig av. Börja med att ändra en sak i veckan, så blir inte omställningen så stor. Och kom ihåg; ingen kan göra allt men alla kan göra något.

malin_harju__250.jpgFAKTA
BLOGGARE FRÅN Ö-VIK

27 åriga Malin Harju från Övik ekobloggar ekoblogg.blogg.se
Malin tycker...
...att shoppa Fair Trade och Rättisemärkt är en medmänsklig skyldighet med tanke på hur världen ser ut idag. För bara två kronor mer för ditt kaffekilo kan bönplockaren får kortare arbetstid och rätt till sjukvård. Det är en summa alla har råd att betala.

Energi

· Stäng av vattnet i duschen då du schamponerar dig.

· Sänk inomhustemperaturen med några grader.

· Källsortera!

· Ha inga elapparater på stand-by.

• Tvätta endast fulla maskiner och använd gärna tvättnötter

Transport

· Ta cykeln, åk kollektivt eller hör med grannar/kollegor om det finns möjlighet till samåkning.

· Åk tåg vid längre resor. Måste flyget tas, kompensera det med koldioxidlotter från till exempel Miljöbörsen.

• Saknar ni ekobil - anamma körsättet "eco-driving" istället.

Mat

· Minska din köttkonsumtion. Köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans

· Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går. Ju fler som köper desto lägre blir priserna

· Undvik halvfabrikat - de är näringsfattiga, bidrar till sopberget och innehåller många tillsatser.

· Att baka sitt egna bröd är både ekonomiskt försvarbart samt ekovänligt med rätt ingredienser. Dessutom fritt från tillsatser.

• Spara alla matrester - många bäckar små...

Konsumtion

· Se över ekonomin om ni tycker KRAV-märkt är för dyrt; chips, läsk, godis och folköl varje helg kostar en del det också.

· Köp hellre rejält och hållbart än billigt och kortsiktigt.

• Shoppa på närliggande secondhandbutiker. Återbruk är det bästa shoppingalternativet av alla.

tvaettnootter__250.jpgTips! De indiska tvättnötterna är ett miljövänligt alternativ till vanligt tvättmedel. De tvättar rent och gör kläderna mjuka - och doftfria. I skalet finns nämligen ämnet saponin som är ett naturligt rengöringsmedel. Idealiskt för allergiker. Googla tvättnötter för att hitta återförsäljare.


HETT:
Ekologi, medmänsklighet och rättvisetänk.


SVALT:
Kapitalism, konsumtionshets och miljöfientlighet.

CLARA LIDSTRÖM"


Råd till KRAV-märkt mat

Detta blir också en "favorit i repris" eftersom den passar rätt bra in med föregående inlägg. Håll till godo! Om man klickar på de kursiverade orden så kommer man till passande länkar.

Den vanligaste "ursäkten" till att inte äta KRAV- eller ekomärkta produkter brukar vara att den är för dyr. Och ja, det är den; det ska vi inte sticka under stolen med. MEN, jag tänkte försöka samla några tips, samt berätta hur vi gör, nedan för att det kanske kan vara en hjälp på vägen?

Varken jag eller Johan köper godis, chips eller t.ex. folköl då vi är och handlar. Detta drar iväg rätt rejält varje helg, men på något vis är det legitimt att detta kostar. Snacks och andra onyttigheter verkar gemene man kunna köpa oavsett pris, rätta mig om jag har fel. Eftersom vi inte köper en påse chips eller ostkrokar, 3-pack micro-popcorn, 2 st. 1 ½ liters läsk, 5 hekto lösgodis och ett 6-pack folköl per helg (ja, i alla fall i Övik ser det ut så i mååånga av vagnarna då man är i matvarubutiker innan helgen) så sparar vi in ca. 500 :-/månad. pengar som gör att det går rätt jämnt upp för oss att handla ekologiska produkter.

Vad gör vi då då vi blir sugna på gottigheter på helgkvällarna? Jo, vi kanske tar en bit var av våran goda, mörka eko-choklad. Mörk choklad gör att man kanske tar 3 bitar istället för 3 hekto smågodis, och där har man sparat in en rejäl slant. En kaka mörk choklad ligger här på ca. 25 :- och då räcker ju den till både mig och Johan för både fredag- och lördagkväll. Och nej, vi snålar inte; men mörk choklad stillar sötsuget så mycket snabbare än vanligt godis fullproppat med tillsatser.
Ibland gör vi egna tryfflar, t.ex. nyår eller Valborg för att lyxa till det både med kalorier och mängd choklad.

  Gyllengula saffranspraliner rullade i ekologiskt florsocker!

Gällande annat snacks så köper vi ekologiska popcornkärnor där 500 gr. kostar ca. 20 :- En sådan påse räcker ca. en månad för oss så det är väldigt ekonomiskt. Vi väljer själva vilken typ av fett vi vill poppa i och kan välja ekologiskt fett istället för att få i oss av det farliga, härdade fettet. Vi kan även reglera saltmängden och använder ett gott salt från Himalaya med alla mineraler bevarade istället för den ofantliga mängd dolt salt som finns i micropopcorn.Vi har köpt en tillbringare med kolfilter som renar vattnet och till det häller vi i några stänk ekologisk lime eller citron för att smaksätta det istället för att köpa buteljerat vatten som är en stor miljöbov, speciellt i ett land som Sverige där vi redan har så bra dricksvatten. Här har vi också tjänat otaliga tior per månad.

Vi bakar allt vårt bröd själva och har räknat ut att i rena pengar tjänar vi in ca. 250 :-/månad på att göra det, för att inte tala om smakupplevelsen. Förutom att få ett helt ekologiskt bröd så är det fritt från tillsatser och smakar bättre än något annat! Några recept på bröd vi brukar göra finns under kategorin "Mat, onödiga tillsatser och vegetariska recept".

  Frukostbullar med dinkelmjöl!

Eftersom jag är så kort och Johan istället har så långa ben går vi sällan på bio. Jag har problem att se och hans ben brukar somna rätt snabbt in i filmen för att han tvingas ha dem i en obekväm ställning. Vi hyr ofta film, eller köper de filmer vi vet vi kommer att vilja behålla då de reas ut, och drar ihop filmkvällar med goda vänner. Kör någon form av knytkalas med hemmagjord dip, grönsaker och popcorn så jämnar det ut sig i kassan.

Vi går sällan ut och äter på restaurang av den enkla anledningen att vi inte kan äta bättre eller godare mt än den vi gör i vårt eget hem. Här är något vi verkligen sparar in pengar på. Det är dyrt att äta ute, speciellt med allt som tillkommer i form av dryck, eventuellt kaffe mm.

  

Eftersom Johan är nykterist och jag dricker sparsamt, samt att alla våra vänner stadgat sig, är vi inga direkta "bar-lejon" längre. Vi har mer behållning av att umgås med våra vänner och få sitta och prata och ha det trevligt ön att gå ut och spridas för vinden i en miljö som inte främjar för trivsamma diskussioner. Vi drar istället ihop middagsbjudningar med ekologiska viner och god mat hemma med goda vänner. Ät och drick gott, ta en skön promenad tillsammans, spela sällskapsspel eller sjung "Singstar" framemot småtimmarna. Detta bidrar också till många hundralappar för 2 personer på en månad. Men som sagt; alla är vi olika, det här är hur vi valt att göra.Vi är också duktiga på att spara all mat som blir över. Matlådor till dagen efter eller rester som fryses in för att kunna användas som komplement vid ett senare tillfälle.

Ostbitar som blir kvar river vi och stoppar i frysen tills det är läge för paj, gratänger, lasagne eller ostsås till pastan. Många bäckar små...

Sedan kanske man inte kan har 6 olika sorters frukter i fruktfatet om man vill att all frukt ska vara ekologisk. Vi har alltid bananer och äpplen hemma, och ibland kompletterar vi med anna eko-frukt. Denna helg (mars -08 då detta inlägg först postades) blev det 4 st. anjou-päron som äts njutningsfullt eftersom de är lite dyrare och därigenom känns lite lyxigare. De är även lyxigare enbart för den goda smakens skull! Vi brukar också försöka tänkta på att äta säsongsbetonad frukt; t.ex. svenska äpplen från vänner som har egna träd under sommaren eller t.ex. våra egna plommon på hösten.

 

Detta är bara några saker och jag är medveten om att det finns mycket mer. Det jag egentligen vill påvisa med detta är att det i de flesta fall handlar om prioriteringar och vilka val man faktiskt egentligen vill göra. Trots att det kanske verkar så så räknar vi aldrig pengar då vi handlar. Vi har tillsammans bestämt att i vårt hem är det i första hand kommande bebisen, Lotus' behov och maten på bordet som ska tillgodoses och därigenom först ska prioriteras ekonomiskt. Det är vårt val och det känns bra för oss.

Sedan är jag medveten om att vi har det välförspänt just nu eftersom vi båda jobbar heltid med bra löner, bor billigt och för tillfället bara (men bara ett kort tag till) är två personer i hushållet. Men vårt sätt att äta på kommer inte att ändras! Skulle vi av ekonomiska (typ den kommande föräldraledigheten) skäl måsta dra in på matkostnaderna skulle vi hellre välja bort andra saker. Maten är A och O för oss! Vi äter helt enkelt för gott, sunt och nyttigt för att varken kunna eller vilja välja bort det. Samtidigt känner jag att vi alla har ett ansvar att dra vårt strå till stacken för att rädda Moder Jord från all miljlpåverkan som pågår. Vi måste förvalta vår planet väl så att vi har något att skänka vidare till kommande generationer. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Har man vant sig vid att må bra byter man inte bort det.


Klimatsmart hem och omgivning

Jag brukar ju publicera denna då och då som en påminnelse till oss alla och med tanke på det ökade antalet läsare hittills känns idag som en lämplig dag att gör det på.

Som vanligt är de kursiverade orden klickbara länkar.

# Stäng av vattnet i duschen då det är dags att tvåla in och schamponera sig. Duscha gärna någon grad kallare än du annars gör, det märks inte på kroppen med det märks på miljöeffekten.


# Snåla på vattnet vid diskning. Tappa upp diskvatten i hon och lägg den diskade disken i slasken (som såklart är ren) och skölj fler saker samtidigt.
# Kolla så att det inte finns några läckande packningar i kranarna eller rinnande toaletter; en droppande kran "slösar" 10 liter/dygn (!!!) Tål att tänkas på!
# Dra ner två grader på värmen inomhus och ta på ulltofflor, tjocksockar, en filt eller en varmare tröja då det är dags för mys i soffan, detta sparar otaliga kilowatt-timmar/år.


# Använd stearinsljus som ljuskälla på kvällen. Bra för både lägre elkostnader och den förhöjda mysfaktorn! Tänk då på att gärna använda ett ljus som avger så lite svavel som möjligt. Kolla också så att de innehåller sterain och inte paraffin som är en oljeprodukt. Första ljusen som är Svanen-märkta är antik- och kronljusen från Delsbo Candle. Finns i de flesta dagligvarubutiker.


# Stäng av mobilen då du befinner dig hemma och kan nås på din eventuella fasta telefon. Batteriet behöver då inte laddas lika ofta samt att du förskonar ditt hem från farlig strålning. Här kan du kolla hur farlig just din mobiltelefon är.
# Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i.
# Ha inga apparater som inte används ikopplade i eluttagen eller på stand-by. Släck TV, video, DVD mm. på apparaten då ni tittat klart, inte bara på fjärrkontrollen.
# Försök synka era el-vanor. Fråga te.x. om någon annan i familjen ska använda datorn då du är klar så att den inte släcks ner för att sedan startas upp igen 10 min. senare.
# Samma synkning gäller vid bilkörning. Försök samåka i den mån det går, kanske kan man göra bort handlingen en dag tidigare än brukligt för att man råkar befinna sig i samma område eller skjutsa någon till träningen i samma veva som en annan kan åka till en kompis.
# Ta cyklen, promenera eller åk kollektivt och lämna bilen hemma i den mån det går. Där jag bor (Örnsköldsvik i Norrland) är dock det kollektiva inte alls utbrett i den grad man önskar, men jag vet att många här i stan bildat så kallade bil-pooler då det gäller skjutsning till hockeyträningar eller åkning till och från jobbet med sina kollegor. Bra tycker vi!
# Om man har planer på att byta bil kanske man ska överväga en miljöbil? Nu finns eco-bilar hos de flesta märken, både som flexi-fuel, hybridbilar eller ren etanol, E 85. Glöm inte att det finns fler fördelar med en miljövänlig bil förutom att man sparar in både på miljön och på sina bränslekostnader; i vår stad parkerar man gratis om man har en miljöbil, bara att hämta ett intyg på kommunen. Dessutom är de billigare att försäkra samt att staten utfärdat en miljöbilspremie som gör att priset dras ned lite vid köp.
Som stolt Öviks-bo ska jag väl inte skriva att vi tänker köpa en hybridbil bensin-el eftersom vi tillhör Bio fuel region och har satt Örnsköldsvik på världskartan med vår etanolsatsning. Men jag gillar inte att det kostar så mycket energi att framställa etanol. Känns som om de positiva effekterna vid körning göra tt man går +-0 på något vis.
Då det väl blir läge att byta ut våran Ford Mondeo blir det mot en Toyota Prius. Går på el upptill 60 - 70 km/h eller då aggregatet är dåligt laddat, sedan kopplar bensintanken in. Passar oss perfekt eftersom 95 % av våran körning är stadskörning, alltså max 50 km/h. Då vi ändå tänkt byta bil kommer detta tillfälle lägligt!
Läs också på mer om eco-driving för att anamma en bättre körningsteknik för miljön!
# Källsortera allt som går att återvinna och gör det till ett väl fungerande system. Vi har en gammal tvättkorg ute i källaren där vi slänger allt papper. Den är stor och oanvänd så det känns bra att vi kan ha nytta av den, och sväljer en stor mängd papper. Under diskbänken har vi kärl för allt annat, och ca. 1 ggn/vecka går Johan till gatan nedanför där vi har får källsorteringsstation. Måste man åka iväg med bilen för att källsortera gäller det att planera in det så att man tar det vid ett tilfälle då man redan är på väg åt det hållet.
Kolla in en lämplig källsorteringsguide för att få tips och råd!
# Förr har det alltid hetat att lågenergilampor var bra för miljön. Nu har debatten vänt och delat lampvärlden i två läger; för eller emot. Lågenergilampor innehåller alltså en liten mängd kvicksilver och man vet inte riktigt hur man ska ta tillvara det kvicksilvret vid återvinningen. Lampan i vårt köksfönster gick sönder precis innan denna debatt och vi köpte då en lågenergilampa. Vet dock inte hur vi kommer att köra då nästa lampa ryker, det får vi se då. Av två onda ting är det kanske bättre att använda fler "vanliga" glödlampor som man i alla fall kan ta rätt på vid återvinningen? Pest eller kolera...ja, vi vet inte riktigt!
# Det gäller att hitta lösningar i allt som kan verka gynnande för  miljön. T.ex. så har vi fått jättefina små drinkglas/små efterrättsskålar genom att återanvända de vackra burkar som Castellos ekologiska färskost finns i. Vi kom på det en dag då Johan i samband med diskning höll på att ta bort etiketterna inför glasåtervinningen. Burkarna var som små fina glas, ingen kant upptill och infrästa små ränder på snedden. Då detta är en ost vi dagligen äter så har vi nu samlat ihop 10 st. som kan använda vid lämpligt tillfälle! Vi tog till vara på något som skulle återinnas i samma veva som vi slapp köpa 10 glas eller fler som vi hade varit tvugna att göra annars.
# Tvätta endast fulla tvättmaskiner och använd gärna de tvättnötter jag så regelbundet bloggar om. Bra för miljön, allergiska personer och bara att slänga på komposten eller i de vanliga förbränningssoporna då de är förbrukade.
# Släng in ett par tumlingsbollar i tumlaren då tvätten ska tumlas. Detta reducerar torktiden med upptill 25 % och vi är supernöjda med de vi köpte. Dessutom blir inte kläderna lika skrynkliga som de annars kan bli, samt att de blir så mjuka att man inte behöver använda sköljmedel. Vi köpte våra torkbollar på Smarta saker.
Tänk också på att inte tumla i onödan utan hängtorka så mycket det går.
# Använd en vattenkokare för att värma t.ex. té-vatten. Låt spisen vila så ofta den bara kan.
# Tänk på att köpa saker som är hållbara på lång sikt så att man inte hela tiden måste köpa nytt. Köp hellre en rejäl mixer exempelvis, som kanske kostar några hundralappar extra, för att man ska slippa köpa en ny elektrisk apparat igen om ett år.
# Undvik att ha bärbara telefoner i hemmet! Försök i stället att ha fasta telefoner då strålningen i de bärbara är skadliga.
# Försök att inte använda teflonpannor eller kastruller! Teflonet är jätteskadligt för miljön då det frigörs vid återvinning eftersom det är en plast som innehåller gifter, men även för oss människor att få i sig. Lite teflon frigörs varje gång man steker i teflonpanna och det kan orsaka cancer då det kommer in i kroppen. Vill man läsa mer om bl.a. teflon och dess skadliga verkan rekommenderar vi på Ekoblogg att man läser "Kanariefåglarna ryter". Finns att köpa bl.a. på Grön Gåva, och jag kan inte ens beskriva vad den boken gjort för oss!
Hemma har vi endast kastruller i rostfritt stål samt en plättlagg och en stekpanna i gjutjärn. Kommer att hålla för alltid och det blir så mycket godare att steka saker i en gjutjärnspanna. Det smakar som om maten är tillagad utomhus! Bara att diska med en diskborste utan diskmedel och sedan fetta in med lite olja och en papperstuss. På loppsar eller second handbutiker finns jättefina gjutgärnspannor att köpa för en billig peng. Man behöver inte vara rädd för bakterier eftersom de bränns bort, men om man vill så kan man diska med riktig stålull och sedan fetta in den lite extra om man köpt en begagnad. På så vis är man garanterad till 150 % att den är ren.
# En fräsch luftrenings-spray får man om man skivar en citron i 5 dl vatten och ställer kallt ett dygn. Tappa sedan upp detta i en vanlig spray-flaska som man har då man duschar blommor eller putsar fönster och spraya sedan i hemmet. Luktar friskt och gott och fukten som bildas binder eventuellt damm så att små dammpartiklar förhindras att flyga fritt omkring inomhus.
Ett annat likvärdigt tips är att köpa en ekologisk eterisk olja och blanda 20 droppar i 5 dl vatten. Rör om och tappa upp på flaska direkt. Också bara att spraya och njuta av väldoften som kommer att sprida sig.
# Jag vet att detta tips är lätt för mig att komma med som har kortare hår, men genom att låta håret självtorka sparar man in både på miljön och hårets livslängd. Ni som känner att ni inte står och faller med att använda hårtorken kan ju försöka dra ner på de gångerna.
# Man kanske inte alltid behöver dra fram dammsugaren utan i köket eller hallen (där det i vårt fall samlas mest grus eller smulor) kan man använda en sop med tillhörande skyffel för att få bort skräpet.
# Förutom då vi vispar till vårt egna smör använder vi en handvisp. Ni vet en sådan här från den gamla goda tiden! Det går jättefort att vispa med den eftersom den vi har är dubbel och dessutom är den så retro-snygg så det står härliga till! Fyndas på diverse loppisar och second handbutiker för några tior.
# OM man har pengar över och funderar på fondsparande är det vettigt att lägga lite krut på att hitta fonder som arbetar för ett långsiktigt och hållbart samhälle. Prata med din personliga banktjänsteman eller försäkringsmäklare så kan de hjälpa till.
Ett annat tips är att se över fördelarna med vindkraft. Det är det i särklass billigaste sättet att köpa el på och kanske kan detta miljövänliga alternativ vara något att köpa andelar i?
# Välj tåg om ni ska resa, speciellt inrikes. Är det oundvikligt med flyg så köp då koldioxidlotter hos Miljöbörsen för att jämka ut de utsläpp ni orsakar.
# Sist men inte minst;

¤ Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går! Ju fler som köper desto lägre kommer priserna att bli! Dessutom kommer vi att bli ett sundare folk med mindre sjukdomar om vi äter mat som får vara naturlig.
  

¤ Att dessutom tänka på Fair Trade eller Rättisemärkt tycker jag är en mänsklig skyldighet då världen ser ut som den gör idag.
¤ Ät vegetarisk mat ofta, även om ni inte vill bli vegetarianer full ut. Glöm inte att köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans. Värt att ha i åtanke! 
# Se till att shoppa eko-smart, få tips här!

Sist vill jag avsluta med ett gott råd jag fick av Tommy Svensson; förändringar skall komma successivt för att bli bestående. Det stämmer! Hitta det som passar er och gör det i en för er lämplig takt. Kanske kan man välja ut en sak i veckan eller kanske till och med i månaden som man börjar att förändra? Dessutom är det bäst att göra förändringarna i samband med nyköp; spring inte runt och byt ut alla glödlampor mot lågenergilampor om ni tror på den idén bara för att det är bra för miljön om de gamla fungerar. Vilket resursslöseri blir inte det? Vänta tills det går sönder och byt det då. Samma sak gäller ekologiska kläder eller hudvård t.ex; kasta inte alla kläder för att köpa nytt! Den dag du däremot behöver ett par nya jeans, kolla upp ekologiska märken eller leta Second Hand. Släng heller inte bort en halv schampoflaska för att köpa en ekologisk variant, vänta tills den är slut och kolla sedan upp bättre alternativ. Har man redan köpt den kan man lika gärna förbruka den, även om det är ett sämre alternativ.


TisDagens tacksamhetBilden ovan är från förra sommaren då vi besökte Airworld med Johan's syskonbarn. De barn jag numer är ingift moster åt. Vet ni, idag får jag träffa dem för första gången på flera, flera månader. Det blir så då man bor 60 mil ifrån varandra. Jag har längtat efter de enormt och flertalet hårda kramar ska utdelas.

Det är Dagens tacksamhet!

Vad är Ni tacksamma för idag?

Malin ♣

Hemligheten avslöjas

Hemligheten jag skrev om i söndags var att underbaraclara intervjuat mig gällande Ekoblogg för Västerbottens Folkblad. Intervjun finns med i dagens tidning.

Det känns jätte-hedrande att Ekoblogg uppmärksammas på det viset och det är en otrolig möjlighet för fler att få upp ögonen för allt detta viktiga som jag försöker förmedla på bästa sätt.
Att det sedan är en sådan härlig och go' tjej som Clara som ligger bakom gör ju inte saken sämre precis! :)


En perfekt kvällRegnet fullkomligt vräker ner ute så ikväll blir det en mysig kväll med Morgan Pålsson i DVD'n, resterande bitar Tigerkaka och en stor gjutjärns-tékanna med ekologiskt té. Älskar att kura upp mig i soffan med fårskinnstofflor, pyjamas, en filt, lillfamiljen och onödigt många värmeljus! :)

Hur ser er kväll ut?

Kramalin ♣

Pastagratäng

Till middag ikväll blir det pastagratäng till brädden fylld med härliga, vitaminberikade grönsaker!

Så här gjorde jag;

Jag kokade ett paket KRAV-märkt fullkornsdinkelpasta enligt anvisningar. Innan hade jag knäckt paketet mitt itu så att det inte blir så långa spaghetti-strån i gratängen.

Under tiden gjorde jag en bus-enkel ostsås med 4 dl. Grekisk yoghurt som jag lät bli varm i en kastrull. Sedan tillsatte jag 1 äggula (ekologiska ägg såklart!) och 1 ½ dl. havremjölk. Då det kokat ihop i 3-4 min. tillsatte jag 200 gr. Jarlsberg som vi rivit själva. Låt osten smälta och dra av från värmen så att inte osten bränns fast.

Hacka vitlök och rödlök fint och låt det mjukna i en panna med lite olja, ställ även detta åt sidan. Dela broccoli i små buketter (hittade fantastiskt fin ekologisk sådan sist), finstrimla en paprika och dela körsbärstomater i fyra delar. Dessa små ekologiska godbitar lade jag åt sidan medan jag sköljde av en burk ekologiska red kidney beans och en burk ekologisk majs. Vid det här laget hade pastan kokat klart så då vattnet runnit av hällde jag ut den i en stor gratängform. På det lade jag löken och sist grönsakerna och baljväxterna. Jag toppade med ekologisk babyspenat och rörde sedan om allt i gratängformen.

 

Över detta hällde jag ostssåsen och över det rev jag 250 gr. Jarlsberg.In i ugen på 225 gr. i 20-30 min. tills osten ser perfekt gyllenbrun ut!
Detta blev en rejäl laddning, säkert 4-6 personer, så nu har vi matlådor till frysen också. Perfekt då man börjar jobba igen!

Smaklig måltid!


Hållbar shopping

Var in på Lindex idag för jag har sedan ett tag tillbaka spanat in denna raring hos dem. Nu blev den min. Lätt oversize, speciellt om man inte är gravid, och tillverkad i mjuk, skön, ekologisk bomull.

 Bild lånad från Lindex.

Kommer att bli skön i höst med en stor, pösig kofta till!


Mången tack!

Jag skulle vilja skicka världens största TACK till bloggkollegan Erika som suttit under dagen och fixade till min header så att den blev så här fin och precis som jag ville ha den! Detta trots att hennes sambo fyller år och allt!

Erika, med tiden har du blivit en väldigt fin blogg-vän och någon jag tycker jag har lärt känna ganska bra. Tack för att du finns där och bara erbjuder dig att hjälpa till! Genom att vara positiv och vänlig drar man till sig sådant tillbaka men i ännu större mängd. Jag är säker på att denna handlig inte kommer att passera dig obemärkt förbi!

Tack, tack, tack!
Tävling!

Imorgon kommer det att komma upp en ny tävling här på Ekoblogg och denna gång är det Gröna Grodan som ligger bakom vinsten!

Jag kan avslöja så passa mycket att det är en vinst som spelar en viktig roll i vår vardag!

Glöm inte bort att tävla imorgon!

Malin ♣

Tigerkaka

Eftersom jag kom över ekologiska apelsiner då jag handlade sist tror jag det blir en Tigerkaka idag!

200 gr. ekologiskt rumstempererat smör
1,75 dl. ekologiskt råsocker
3 ekologiska ägg
4 dl. ekologiskt siktat dinkelmjöl
1 tsk. bakpulver
1 dl. KRAV-märkt Oatley

2 msk. ekologisk kakao
1 tsk. ekologiskt vaniljessens
rivet skal från 1 ekologisk apelsin

Smörj och bröa en teflonfri avlång form. Rör smöret och sockret ljust och pösigt. Blanda ner ett är i taget under omrörning. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, och havremjölken. Häll av hälften av smeten i en skål och smaksätt med kakao. Smaksätt återstående smet med vaniljsocker och apelsin. Häll först hälften av den ljusa smeten i formen, tillsätt all den mörka smeten och sist toppas den ljusa igen. Dra en gaffel genom smeten så att det blir ett marmorerat mönster på den färdiga kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen ca. 45-60 min.


 Bild lånad härifrån.


Quorn i panna

Igår marinerade jag quornfiléer för vi tänkte grilla lite då Johan kom hem från seglatsen. Det drog dock ut på tiden så det slutade med att jag stekte quornfiléerna i sin egna marinad i gjutjärnspannan och sedan rörde ner 3 dl. Grekisk youghurt i pannan. Det blev en fantastiskt enkel och god sås, med möra filéer i den.

Till det blev det som sagt klyftpotatis!

Marinaden jag gjorde igår;

1 dl. svensk rapsolja
2 msk. ekologisk balsamvinäger
½ finhackad chilifrukt
2 msk. ekologisk Tamarind-soya
1 msk. Fair Trade-märkt honung
salt, peppar

Jag lät filéerna dra i 6 timmar så de var alldeles möra och indränkta med godsaker. Sedan hettade jag upp pannan, hällde i lite marinad och lade ner filéerna. Då de stekt klart slog jag över resten av marinaden samt yoghurten och lät det koka ihop i ca. 10 min. på låg värme.

Klyftpotatis

10 skalade färskpotatisar från en lokal bonde på orten
½ dl. svensk rapsolja
25 gr. ekologiskt smör
2 färska, rivna vitlöksklyftor
salt, peppar och Heta nätter från Änga gård

Jag delade potatisen i klyftor och hällde i en kastrull. Täckte potatisarna med vatten och lät koka upp. Under tiden lät jag ugnen bli varm till 225 gr. Låt gärna långpannan bli varm tillsammans med ugnen och fördela sedan oljan, smöret och kryddorna på plåten, låt smälta. Häll ut potatisen och rör om så att den blir täckt med fettet och smaksättningen. Baka i ugnen ca. 20 min. tills de fått en knaprig gyllenbrun yta. Rör om då och då.

 Bild lånad härifrån.

Det blev fantastiskt gott!


Husfrun's intentioner

Det är mulet ute nu och enligt alla väderprognoser kommer det att falla regn under dagen. Jag ska först falla ner i soffan med en helylle-frukost och en halvsedd film.

   

Sedan ska jag städa, städa, städa medan Johan fixar lite saker. Detta tänker jag göra till doften av en nybakt sockerkaka (som jag inte hunnit baka än, men jag ska!) Tänkte att det skulle vara mysigt efter att vi käkat lunch att sjunka ner med kall Solhavre, nybakt dinkelsockerkaka och kanske ett sällskapsspel?

Så vill i alla fall helst jag spendera en regnig dag!


Påminnelse

Ni glömmer väl inte bort att det finns en hel del goda recept under mat-kategorin? Kan ju vara en bra idékälla så här i sommartider då fantasin kanske tryter!

  
 


MånDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är de vindar av förändring som blåser både innuti mig och i min omgivning. De drar med sig allsköns positiva saker som alla i sin tur genererar mer positiva händelser och positiva människor. Människor man inte längre har så stort utbyte av verkar filtreras bort av sig självt medan de relationer man trivs i och mår bra av fördjupas innerligt.

Kort sammanfattat; livet är än mer fantastiskt nu än innan!

TACK!


V. 21

Idag går vi så in i vecka 21 och läser man nedan så händer inte så mycket, men tro mig; det gör det! Bebis sparkar på för fullt och vi har en liten bestämd don/donna där inne som vilt protesterar då mamma sitter fel eller inte vilat på ett tag. Små, bestämda sparkar och boxningar känns klart och tydligt då man lägger häderna på magen även om de tack och lov inte är så starka (läs gör ont) ännu.

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.
Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, unvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytandemedicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln.

Från Familjeliv.

Jag känner inte igen halsbrännan eller sura uppstötningar, men jag blir mätt på ingentin! 7-8 tuggor räcker för att magen ska kännas propp-mätt fastän jag vet att jag i praktiken inte är det. Delar upp det och äter fler gånger per dag istället. Har också börjat känna mig mer törstig än annars, men det är bra för egentligen dricker jag för lite i vanliga fall.

Annars sköter jag mig exemplariskt med min gröna paprika, min jordgubbar och blåbär, min broccoli och spenat och mina persiljekvistar. Detta kompletteras med dagligt intag av Blutsaft så jag hoppas detta har höjt mitt blodvärde nu tills nästa besök hos BM, annars var det dags för järntabletter.

 Så här glad är man tydligen då man går in i v. 21!


Lugn och harmoni

Ska nu bege mig ut på en lång promenad med Lotus. Känner mig lycklig och harmonisk och väldigt glad. Man blir så av att vara gravid ska ni veta! Allt annat stannar upp och man lever i nuet, i alla fall om man har sådan tur som jag. Dessutom har jag en lite kul hemlis på G som förmodligen kan avslöjas på tisdag...*fniss*

Ikväll blir det grillade quornfiléer med hemmagjord klyftpotatis gjord på potatis från en lokal bonde. Till det en varm sås och en ekologisk sallad. En perfekt välkomstmiddag då jag återfår min "sjö-buse" igen!

Skepp o'hoj!


Vaggande lugn

Hos Gröna Grodan har jag beställt denna lilla fair Trade-märkta hängmatta till bebisen! Visst ser den underbar ut?

Babyhängmatta

"Små barn föredrar ofta att ligga med ryggen böjd i en naturlig ställning, på samma sätt som de har gjort i magen i nio månader. Babyhängmattan ger barnet en naturlig kroppsställning med stöd för hela ryggen.

I en babyhängmatta ligger barnet mysigt omsluten. Dessutom vill bebisar ofta ha lite rörelser för att komma till ro och somna, vilket babyhängmattan ger."
                                                                                   Bild och text lånad från Gröna Grodan.

Undrar om man måste hänga den i sängen eller om det går att göra någon annan säker anordning? Vår spjälsäng är nämligen täckt i fram- och bakstycket så jag vet inte hur lätt den blir att fästa med kabinhakarna. Känner en händig slöjdlärare jag skulle kunna tänka mig att leja i sådana fall!


Söndags brunch

Väntar besök vid lunchtid av min Pucca-syster och jag sa till henne att vara hungrig för jag tänkte bjuda på jordgubbssmoothies, nybakt dinkelbröd, hemmagjort smör, tillsatsfri ost, ekologiska grönsaker, té och några små hembakta kakor.

Kan det bli så mycket trevligare än så en söndag?


SönDagens tacksamhet

Jag har i flertalet veckor haft en massa mail som jag väntat svar på. Idag då jag kollade mailboxen hade alla jag väntat på plötsligt rasat in!

Perfekt, och Dagens tacksamhet, för ibland behövs inte mer än så!


Ekologiska blöjor

Lyncha mig inte nu, ok? Som jag tidigare skrivit kommer inte vi att använda oss av tygblöjor. Jag känner inte att jag behöver gå in på varför här, utan det är bara så.
Jag har i alla fall fått jättefin hjälp av Ekogrossisten Edura (samma företag som hjälper oss med madrassen i kokos och naturgummi) då det gäller att hitta vanliga blöjor, fast ekologiska. Jag vet att vi bidrar till det växande sopberget, men vi ser ju i alla fall till att det som förbränns inte blir till skadlig verkan i atmosfären. En provblöja är på väg hem som jag ska få kika på och det känns spännande. Tur man har lite blöjvana sen jobbet så man har något att gå på!

Känns de bra kommer vi att beställa hem 3 pallar med en gång och förvara de i ett litet lager på ett ställe vi har. Känns skönt om vi kan göra så eftersom det blir lite mer bök med dessa än de ma köper på ICA:


Förmiddagen-dagen-kvällen

Lagom till frukost nu tänkte jag läsa lite bloggar och äta youghurt. Ska ut med lillen på promenad vid 11-tiden så får han sova hemma på soffan då vi är på stan. Jag måste komma ihåg att hyra film också innan jag åker hem, hur jag nu ska komma ihåg det? Har laddat med lite gott OCH nyttigt godis och popcorn. Till det en stor kanna té och pyjamas! Och en varm hund på bebis-magen.

Hoppas det fina vädret håller i sig, men ikväll då jag ska mysa med film får det gärna regna i stan men inte där grabbarna förtöjt IF'en.

Jag hoppas dock att fogarna håller för Lotus' promenader i helgen, det blir ju 6 st. på raken jag ska klara av men går vi långsamt går det nog bra!

Hur ser er dag ut?


LörDagens tacksamhet

Jippie! Dagens tacksamhet är att jag ska få käka lunch med bästa C idag! Herregud, vi har inte setts på nästan fyra (!!!) veckor eftersom vi först åkte till Italien sen landet. Ska bli mys att få käka lunch med näst finaste bebismagen istan och bara surra ikapp lite! :)

Jag har verkligen världens finaste vänner men min C är något alldeles extra; det finns ingen jag har så roligt tillsammans med och trots att vi är väldigt olika så tänker vi sjukt lika. Det är ofta vi tänker exakt samma sak!

Puss på dig, fina du, nu ses vi snart!


Mandoms-provet

Jag och Lotus agerade chaufförer nu på morgonen åt de 5 grabbar som ska segla ett dygn. De har hyrt en IF men destinationen var inte riktigt bestämd, de hade lite olika alternativ. Om de nu ens kommer iväg vill säga, då jag for vägrade motorn som skulle ta de ut förbi Nötbolandet starta.

Lotus var lite missnöjd, man märker att han tycker vi varit borta lite för mycket nu på slutet. Då Johan packade igår vankade han av och an. Direkt då jag satte honom i bilen blev han lugn och han slocknade direkt på soffan då han kom hem. Lillen, han trivs bäst med oss i sin soffa han! ♥

Hursomhaver är vädret strålande dock hade det kunnat få blåsa mer för grabbarnas skull eftersom de ska segla, men det ger sig med tiden. Jag är helt övertygade om att det är 5 illaluktande, solbrända, vindpinade och glada killar jag ska hämta i morgon igen!


Fredagkväll

Ikväll blir en lugn och skön kväll i soffan med Jamie's vegetariska kebab-spett, färsk frukt, lite nötter och en jädra massa "Carnivàle"! Måste ju passa på att mysa nu eftersom det imorgonkväll bara blir jag, bebis-magen och Lotus hemma.

Hoppas alla fina läsare får en lika fin kväll!


Lotus ställer KRAV

På bloggen Hellre hållbart fick jag tips om att Magnusson Petfood säljer ett KRAV-märkt hundfoder som låter som att det skulle kunna passa Lotus rätt bra. Samma dosering som nu, enda skillnaden är att detta ska blötläggas 10 min. innan det serveras men på det viset åt han då han var valp så det är nog inga problem. Han har smakat Magnusson's ugnsbakade foder tidigare och gillat det ordentligt. Husse och matte gillar dessutom att det tillverkas här i Sverige så att det inte är samma långa transportsträckor!

Vi ska kolla med Regina's om de kan ta hem detta då Lotus ätit upp den påbörjade 15 kg's säcken för det var dyr frakt om man beställde direkt från tillverkaren, i alla fall om man beställde ensam. De hade även ekologiska hundkex som lät "goda". Tror att de i storleken SMÅ skulle kunna passa perfekt som belönings-godis eller passa i de aktiverings-"pussel" vi har åt Lotus.

Klart vovven ska äta lika bra som vi! Miljövänliga bajspåsar har vi redan men det här med maten känns det verkligen som att vi vill göra något åt även om vi är nöjd med det nuvarande. Saker kan alltid blir bättre, eller hur?


The Secret i vardagen

Jag har ända sedan jag läste "The Secret" anammat tänket om lagen om attraktion och lagt in det i min vardag. Jag tänker inte ägna detta tillägg till att pracka på er tänket, men jag vill delge några saker som inträffat både för längre sedan och på sistone som är ett tecken på att man är vad man tänker.

¤ Ute på landet satt jag och läste en av Mari Jungstedt's böcker och det stod där i om ett vittne som polisen behövde få tag i som hette X i förnamn och bodde i Uppsala. Collt, tänkte jag, om h*n skulle heta X-son i efternamn eftersom en jag umgicks med förr hette det och bodde i Uppsala. 50 sid. senare står vittnets fulla namn och det var precis det namn jag tänkt i mitt inre.

¤ Då jag varit hos BM och fått veta att jag hade så lågt blodtryck tänkte jag att jag skulle gå in på Grön Gåva under eftermiddagen och höra om jag kunde få tips där. Då jag gick in och frågade började E skratta, hon hade precis lagt undan en bok där hon läst om vad man kan göra mot lågt blodtryck.

¤ Jag skulle på Kvantum en sväng och fick en intuitiv känsla av att jag borde åka förbi farmor och farfar en sväng för att ge en kram och bara säga hej. Detta blir en omväg på ca. 30 sek. så jag bestämde mig för att följa min ingivelse. De var inte hemma så jag tänkte då jag satte mig i bilen att det måste ha funnits en tanke med att jag fick en så pass intuitiv känsla. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna dra till mig dem om jag tänkte jättekoncentrerat på dem. Väl inne på Kvantum hann jag 10 m. in i butiken till färskpotatisen då en man går förbi mig; farfar. Farmor kom 2 m. bakom!

¤ En vän till oss, R, jobbar som lärare i Umeå och i sin klass finns en pojke som inte på något vis har det lätt. Han har en hel drös med syskon vilket resulterat i att familjen har väldigt dålig ekonomi. Han största dröm är att en dag kunna bli hockey-proffs för att kunna försörja sin familj, och sommar som vinter står han på skolgården med klubban sin och skjuter i målet. Oavsett vad de andra leker på rasten. Han tyckte det var väldigt häftigt att R då flyttade till samma stad som allas vår Peter "Foppa" Forsberg. Innan förra sommaren satt de en dag i klassen och pratade om att det var några som skulle fylla år under sommaren. Hursomhaver så kom det då fram att i denna familj får man en present per år, får man en födelsedagspresent får man alltså ingen julklapp det året och vice versa. Vi pratade om det där en morgon då vi blev bjudna på frukost hemma hos dem och blickade ut över Foppa's golfbana. Jag sa till R att jag innan sommaren tog slut skulle ha fått Foppa's autograf speciellt signerad till den där killen så att han skulle kunna få den av R då skolan började till hösten igen.
Jag koncentrerade mig stenhårt på Peter hela sommaren, oväntat eftersom jag i vanliga fall skiter i hockey, och det hör till saken att det var den sommar då Peter valde att vara utomlands största delen p.g.a. all uppståndelse kring hans fotled. Jag började vackla i mitt uppdrag och kände att jag kanske varit för kaxig som satt och lovade detta, men jag slog med ens bort dessa tankar, eftersom jag visste att universum kan uträtta de mest vidunderliga saker.
Jag och Johan for till Stockholm i slutet av sommaren och då vi kommer ut från Gideå flygplats sitter Peter i sin Hummer på parkeringen. Efter en liten stunds tvekan (kände mig i en millisekund som en fånig autografjägare, vilket jag egentligen var, men inte till mitt egna 26-åriga jag) gick jag fram, sa som det var och fick en stor autograf dedicerad till pojken S. Fick ett så fint SMS av R då han överlämnat autografen till pojken att jag har kvar det än som en påminnelse, både om en god gärning jag gjort samt att lagen om attraktion fungerar. Man behöver bara bestämma sig för vad man vill, se det komma och vara öppen för att ta emot gåvan.

/Malin ♣

FreDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet...är en lärdom. Inatt har jag, som alltid sover som en prinsessa, sovit som en spik. Johan har snarkat konstant, vilket han aldrig gör annars, och Lotus frös så han låg klistrad mot mina ben vilket gav min panik-ångest varje gång jag skulle vända mig för att jag hade ont i ryggen och bäckenet men inte kunde för att han låg kloss i kloss! Det var varmt och jag har drömt hela natten. (Det där med drömmar ska ju tydligen kunna komma då man är gravid och det stämmer, för jag drömmer sällan saker jag kommer ihåg annars, men nu drömmer jag ofta, länge och konstiga saker som etsar sig fast.)

Idag är jag tacksam över förståelsen jag nu känner för de som aldrig får sova gott en hel natt. Två av mina närmsta kollegor lider väldigt av detta och nu förstår jag vilket h-vete det måste vara för dem.

Tack!


Dinkelgute

Johan och jag brukar ju vara bra på att baka våra egna matbröd. Ibland. Ibland ids (norrländska för orkar) vi inte alls och då brukar vi köpa frysta bröd från Kvantum's bröddisk och sedan ta fram ur frysen och baka klart själva. Vi köper alltid Dinkelgute dels eftersom den är gjord på dinkel, innehåller inga konstiga eller artificiella ämnen och dessutom är de flesta ingredienserna KRAV-godkända.
Brödet tar Kvantum hem från Nordic Bakeoff och om man kollar in deras produktlista så finns faktiskt en hel del KRAV-märkta eller ekologiska bröd. Nu gäller det för Kvantum att ta hem fler av dessa!

Guten är i all fall hur god som helst, en lite nättare limpa till storleken och kostar 25,90 :-. I ugn ska den gräddas tinad i 180 gr. i 20-23 min. Smakar som hembakt och är hur god som helst.

Dagens bekännelse invävd i dagens tips kanske? ;)


Varma mackor

Erika ville gärna ha receptet på hur jag gör mina varma mackor med keso efter mitt inlägg om helgens planer då Johan ska segla. Nu råkade jag glömma köpa keso då jag handlade så jag misstänker att det blir med vanlig ost, men annars gör jag som så;

På bottenskivan lägger jag keso i ett ganska rejält lager (jag gillar keso) och på det lägger jag tunnt skivad röd lök och klippta soltorkade tomater. Peppra med lite svartpeppar och lägg på topp-locket. Himlans enkelt och egentligen lite bara som att byta ut den vanliga osten. På "vanliga" varma mackor har jag ofta ost, senap och ananas eller ost, tomat och örtkrydda eller mozarella, soltorkade tomater, pesto, röd lök och basilika-blad.

Hur gör ni era varma mackor?

♣ 

BM-resultat

Nu har vi hört bebisens små, snabba hjärtslag! Så himla fantastiskt! Som ett sjåsande litet tuff-tuff-tåg! :D

Allt ar bra och jag hade till och med lägre glukos-värde än vid inskrivningen för 11 veckor sedan så hon tyckte jag skulle fortsätta mitt "frukt-frosseri" och det känns ju bra. Hade samma låga blodtryck men det har jag alltid och eftersom det inte sjunkit på dessa 3 månader sedan jag skrev in mig tyckte hon inte att det var oroväckande. Däremot var mitt Hb-värde ingen höjdare.

Viktuppgång: Ja, + 6 kg. enligt BM's våg. + 3,8 kg. enligt våran. Vet inte vilken jag ska tro på och jag skiter ärligt talat i det. Jag äter så bra och mår så bra att det är huvudsaken! :) De kilon jag gått upp beror inte på dålig kosthållning utan det är väl helt enkelt så att kroppen tycker jag ska lägga på mig dem.

Hb-värde: 105 Jag hade 124 vid inskrivningen så det har sjunkit rätt rejält så nu har jag köpt hem ännu mer järnberikade frukter, bär och grönsaker samt Blutsaft så nu ska vi se om jag lyckats boosta upp det till nästa besök om 4 veckor.

Bebisens hjärtslag: 156 slag/min. I vecka 10 var de 160 slag/min. Enligt BM är det en flicka då men vi tror fortfarande på vår lille gosse.

Blodtryck: 105/75 Det som kan hjälpa mot lågt blodtryck enligt läkarna är bananer och promenader, men jag fick även tips idag om att gravida kunde ta bad med lavendelblommor i. Hur mysigt lät inte det? Måste testa det och se om det hjälper!


Eko-flådig

Kan ju stoltsera med lite ekologi här idag och tala om att dagens utstyrsel (gillar inte outfit, det känns så mode-bloggs-uttjatat!) består av leggings i ekologisk bomull samt en tunika i dito material. Känner mig lite frusen så jag kommer nog att dra på mig en tunn sjal som kommer från en vintage-butik i Paris också och second hand-skor så idag är det eko-flådigt all over! ;)


TorsDagens tacksamhet

I helgen ska Johan åka och segla. Det är jag tacksam över, både för hans skull och för min. För hans skull för att han får umgås med grabbarna under ett trevligt dygn i vår vackra skärgård och för min del för att jag då kan få göra ingenting i mitt trevliga sällskap! Jag trivs alldeles utmärkt med att vara själv, och det har varit lite sådant på sistone.
Jag ska umgås med bästa C på lördag på dan och bara äta gott med mig själv på kvällen; spenatsoppa, nötter, lite frukt och några rutor mörk choklad. Jag ska försöka få tag på "Vi hade i alla fall tur med vädret" som jag älskar och alla andra mina vänner hatar, och passa på att se den i soffan med Lotus och bebis.magen och skratta så det gör ont i mig! På söndag ska jag ha brunch-främmande och då lutar det åt att det bjuds på varma mackor; brukar föra en nyttig variant med keso som är ljuvlig!

Summa sumarum så är Dagens tacksamhet...ja, kanske seglingen eller min egen tid? Jag vet inte, tacksam är jag i alla fall!


Barnmorskan

Idag ska jag och Johan på besök hos barnmorskan! Det var länge sen sist både p.g.a. att jag hade ett lite knöligt schema föregående termin och nu har hon haft semester. Vi har lite frågor och funderingar nedskrivna som vi vill ta upp, sen kommer hon att väga mig, mäta magen, kolla socker och Hb-värde. Hoppas att inte mitt socker är för högt, jag äter nämligen ofantliga mängder frukt och då kan man tydligen få stora barn. Ska prata med henne om det, fasen; då är man duktig och köper en massa frukt då man känner sig sugen och så kanske det ändå inte är bra? Hursomhaver måste det ju vara skillnad på att bebisen får i sig fruktsocker jämfört med vanligt socker.

De sa ju ingenting om att bebisen såg stor ut på UL och vi har ju halva tiden kvar så jag får väl dra ner lite på mitt fruktkonsumerande om barnmorskan tycker det, men det skulle i så fall bära mig emot. Frukt som är så himla nyttigt! Och gott! Dessutom fullproppade med en massa bra-iga saker som jag vet att bebis behöver.

Är nog klokare efter besöket!


Eko-segt

Jag vill be vissa läsare om ursäkt för att det kanske inte är så mycket eko-grejor som tas upp på bloggen just nu. Men jag har semester ett litet tag till så håll ut. Att posta sådana inlägg kräver så mycket mer tid och förberedelse och det vill jag inte riktigt lägga ner under min ledighet. Jag kan dock lova att jag har ett fullklottrat A4-papper med både eko-relaterade saker samt andra grejor jag kommer att köra igång med i höst. Då kommer jag även att tipsa mer om allt vi införskaffat till bebis som är ekologiska, Fair Trade-märkta eller tänkter på miljö och konsumtion på ett eller annat sätt.

Så håll ut, bättring kommer i sinom tid! :)

Kramalin ♣

Viva Italia!

Tänkte nu få den berömda tummen ur och sammanställa lite bilder från Italien-resan våran!

Den första etappen på resan var alltså vingården Agriturismo Cà Cirigiolo dit vi tog oss med mini-buss 28 mil nordväst om Rom. Det är spännande att köra bil i en så stor stad kan jag upplysa alla om..Tur vi hade gott om tid på oss. Längs med slingrande vägar tog Ducatin utan stötdämpare oss uppför berg och ner i djupa dalar tills vi nådde paradiset. Kliché kanske, men inte för oss som faktiskt var där!

 
 

Närmsta stad från vingården var Appecchio som låg 3 km. bort. Där gick vi bland gamla hus och förundrades över allt det vackra. Eller vad tycks?

 


Vi delade pool med en annan familj och detta är den vy man betraktade medan man solade...förstår ni lugnet som infann sig?

 

Då vi skulle fira mamsen åkte vi 10 mil ut mot havet både till Fano och Pesaro, lite som den italienska rivieran. Fantastiskt vackert och så idylliskt!

 
 

Vart man än vände sig i Italien så frodades växterna. Det grönskade och prunkade överallt! På vingården fanns bl.a. fikonträd, plommonträda, bönor och en massa vackra blommor;

 


 

Inne i Fano utanför en gammal teater hade de satt fast tidningsurklipp i gatan. Typiskt min stil så det fotade jag såklart!

 

Inne i Rom bodde vi fint till alldeles bredvid Petersplatsen och Vatikanen. Man gick in genom en port och kom in till en ny liten gågata med hus och bakgårdar, där låg vår fräscha lägenhet!

 
 

Första hel-dagen i Rom (fredag) steg vi upp tidigt för att vara på Peterplatsen innan alla turister kom. Vi började med att gå de 320 trappstegen upp till kupolen, d.v.s. taket i Peterskyrkan, inte så smidigt då man är gravid och lider av foglossningar. Att det dessutom redan var 32 grader varmt underlättade inte. Men, men, tappra var vi och skakiga gelében hade vi då vi nådde toppen och insåg att vi även skulle ner på dessa glatta steg...

 
 

Väl upp så var det lätt värt det, kolla in utsikten från tornet;

 Gatan från Peterplatsen.

 Vatikanstaten har egen radiostation och egen TV-kanal. Här i detta hus sänds de katolska sändingarna ut till övriga världen.

 Påvens palats. Litet och nätt, eller?

 En bit av muren som omgärdar hela Vatikanstaten.

Inne i Peterskyrkan fanns hur mycket som helst att titta på! Skulle kunnat gå där i flera dagar, men det gjorde jag såklart inte. Hursomhelst så fanns där bl.a;

 Vackra golv...

 ...vackra pelare... ...kvarlevorna från Johannes Paulus (den gamla påven)...

 ...och en massa, massa vackra saker att vila ögonen på!

Då vi kom ut från Peterskyrkan var det världens kö upp till kupolen så vi var såå glada att vi gjort bort det!Vi tittade på kön, suckade, och styrde glatt kosan mot Sixtinska kapellet för att bl.a. spana in Michelangelo's berömda takmålning.
Man fick såklart inte fota den men jag bjuder på några andra bilder från vackra saker i kapellet;

 


På kvällen for vi till en inhemsk restaurang som vi fått tips om av en romare. La Montecarlo var namnet och det var en speciell upplevelse att äta där; både för servitörernas sätt att servera och för den goda maten. De slängde fram pappers-bordstabletter, slängde ut bestick, så fort man ätit förrätt rycktes tallriken bort och varmrättstallrikarna bars ut. På mindre än 45 min. hade vi alla käkat 2-rätters och stod utanför och visste inte riktigt vad som hände. Men gott som bara den var det!
På väggarna satt otaliga foton på kändisar som besökt stället tillsammans med den super-effektiva serveringspersonalen. Vi såg bl.a. bilder på Katie "Jordan" Price, Owen Wilson, Giorgio Armani och fotbollslegenden Maradona.

 
 

På lördagen delade vi på oss under dagen fär att sammanstråla senare. Jag och Johan klev upp tidigt för att först bege oss till Pantheon - ett gammalt tempel med en gigantisk kupol som ursprungligen byggdes för att hedra de romerska gudarna. Tyvärr tog kyrkan sedemera över, rev bort det "hedniska" och gjorde om den till en kristen kyrka. Men några gamla guldkorn fanns kvar + att konstnären Rafael ligger begraven därinne!

 


Utanför såg vi världens kanske sötaste Mc Donalds på väg mot Fontana di Trevi;Fontana di Trevi;

  

Spanska trappan;

 

Murarna till Villa di Medici;

 

Vidare strosade vi bort mot Piazza del Popolo;...för att sedan luncha på Hard Rock Café!

 

Efter en paus i lägenhetenvar det dags för hela gänget att tillsammans bege oss till Colosseum!

 

Som en perfekt avslutning på en alldeles perfekt resa begav vi oss till en väldans flott restaurang som hade ett stort utbud vegetariska rätter;

  

Som ni nu ser hade vi det toppen-fint på resan!Dagen

Nu ska vi strax bege oss till landet för en hel-dag där samt sedan åka direkt till pappa och A för att äta middag. En kanon-skön dag väntar med andra ord!
Har nu färdigställt Italien-resan så jag kommer strax att posta det!

Ha en toppen-dag!

Kramalin ♣

Onsdag

"See the soul and divinity
in everybody."

High five!

Igår kväll då vi la oss låg vi och pratade om Krypet och hur det känns för mig då det rörs för fullt inne i magen. Johan sa att han så gärna vill kunna känna hur det känns han också, för vi har känt efter hittills men inte känt något "utåt". Tror att vi helt enkelt inte vågat "klämma och känna" tillräckligt, vi har mer lagt händerna på och jag tror att det krävs några veckor till innan det känns så pass. I alla fall så tryckte vi in händerna och klämde lite mer igår och vi kände hur mycket som helst! Kändes som små high-fives! :) Vi tror att h*n oftast ligger diagonalt med huvudet mot min högra sida, snett uppåt, och benen mot min vänstra sida, snett nedåt. På UL låg den så hela tiden vilket gjorde det svårt för sköterskan att få till en bra bild på ansiktet så hon petade och störde bebisen så att den skulle flytta på sig. Så fort hon fått den till att göra det så snurrade den tillbaka till utgångsposition igen. Kan välja sjäv vad som är skönast redan! Chamrtrollet vårat! ♥

Ni kan tro att det var två lyckliga blivande föräldrar som somnade gott igår efter att ha morsat på sin bebbe!


OnsDagens tacksamhet

Hade en fantastiskt trevlig kväll igår! Det kändes som om vi känt varandra jämt! Och deras lille son charmade oss båda totalt så nu finns det två stycken här hemma som är väldigt sugna på aft Krypet ska komma ut! :)
Rara som de var hade de med sig egenodlad (från M's mamma) gurka, sallad, dill och persilja! Åh, vi som bor så tokigt till att vi inte kan odla själva blir lika glada varje gång någon vänlig själ förbarmar sig över oss! Tack för det, idag blir det gott pålägg på frukostmackorna kan jag lova!

Dagens tacksamhet!


Frys-fuck!

Var på ICA idag och skulle köpa ekologiska frusna jordgubbar till pajen ikväll. De ligger i en sådan där frys med skjutlock man kan öppna från två håll. Mitt i skarven där de båda locken möts har den intelligente/a frysansvarige på ICA Kvantum i Örnsköldsvik valt att lägga de ekologiska frusna bären. Vilket fantastiskt sätt att marknadsföra den typen av bär på;
Buy eco - get skinn-flådd on your arm!

Ja, jag vet; det har varit en del sura inlägg på sistone, kanske någon form av graviditetshormon som spökar? ;)

Nu ska jag i alla fall klippa Johan för han har för tillfället stubb vilket kanske är den mest osmickrande och minst moderna frisyr någonsin! :D
Trevlig kväll!


TisDagens tacksamhet

Det är trevligt med nya bekantskaper. Speciellt då man redan på förhand känner att det finns något att bygga på! Ikväll ska vi bjuda ett par sådana på jordgubbspaj!

Min nyblivna goda vän N och jag har skickat efter lite ekologiska bebis-saker och nu då de ska utbytas kommer hon, deras lille son och hennes sambo hit! Kl. 19:00 och det känns jättespännande!

Dagens tacksamhet är att vi äntligen ska få träffas alla fyra, eller fem då om man räknar bebisen! Och sex om man räknar Lotus och sju om man räknar Krype...ja, ni hänger med va? :D


V. 20

Igår måndag gick jg in i vecka 20 men eftersom vi var kvar på landet då så publicerar jag detta idag istället. Nu jäklar har halva tiden gått så nu börjar nedräkningen! ;)

På torsdag ska vi till BM på rutinkontroll och denna gång ska Johan med så det tycker vi båda känns spännande!

Kroppen: Nu har halva graviditeten gått och det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se några avvikelser i mammans hälsa. Vid vissa av besöken kontrollerar man vikten, blodtryck, blodvärdet, urinprov och blodsocker.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.

Från Familjeliv.

Man fattar inte vilket mirakel det är med fortplantningsprocessen. Tänk att allt fungerar! Man blir alldeles rörd och stum av förundran!

Tack än en gång för att vi fått äran att vara med på denna fantastiska resa!"Allt för min syster"

Har nyss läst ut "Allt för min syster" av Jodi Picoult. Det är den andra av hennes böcker som jag läser, den första; "Försvinnanden", älskade jag så jag hade stora förväntingar på denna. Förväntningar som verkligen införlivades!

Annam 13 år, är en s.k "designer-baby" till sin storasyster Kate. Ett begrepp hennes föräldrar inte riktig vill kännas vid men ett faktum som ännu kvarstår. Genom åren har hon ställt upp för sin svårt leukemi-sjuka syster med donationer av benmärg, blod och blodplättar. Den första donationen gjordes i samband med att Anna's navelsträng klipptes. Nu vill föräldrarna att hon ska donera en av sina njurar till Kate, men nu orkar inte Anna mer. I ett försök att återta rätten till sin kropp kontaktar hon advokat Campbell Alexander och deras process börjar.

Jag sträckläste denna bok under en regning dag på landet. Jag kunde inte lägga ifrån mig den en endaste sekund. Boken är skriven så att varje kapitel är en av personerna ur boken och så var även "Försvinnanden". Gillar det sättet, det gör det roligare att läsa. Den är inte förutsägbar för fem öre och det finns flertalet side-stories som man får följa jämte rättsprocessen. Slutet är ovanligt och tog ett tag att smälta.

♣♣♣♣♣/5

Första boken som fått full pott hittills!

  Bild lånad från Adlibris.Sur-puppa!

Usch, så arg jag blir! Jag har mobil-bloggat varje dag för att hålla er lite uppdaterad men inte ett enda har publicerats här på bloggen. Alla inställningar är korrekta, jag har fått rapporter om att de publicerats och det har dragits pengar...

Kul att vara tillbaka förresten! :D


Ännu en liten semester

Nu åker vi på landet ett par dagar för att mysa i regnet framför öppna spisen med svärföräldrarna, men jag finns åter på bloggen igen på tisdagmorgon. Detta är den sista lilla tur vi gör i sommar som sträcker sig över ett par dagar så sedan kommer jag att hinna engagera mig mer!

Hoppas ni får ett fint veckoslut och att vi ses på måndag igen?

Kramalin ♣

TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att jag ska få träffa en vän som jag sällan träffar en liten stund innan vi åker ut på landet och innan hon åker hem till sitt igen. Hon har nämligen världens sötaste son  som jag tänkte gnaga lite på. Lika söt som den lille 2-åring vi busade med på kalaset igår.

Tror Dagens tacksamhet också får bli alla söta barn som finns runtomkring oss och som regelbundet påminner oss om vad som finns innuti mig!!! Snart halvvägs, hörni! *ler*


NEJ!

Två somrar i rad har vi av någon outgrundlig anledning haft invasion av flygmyror under två dygn. Inomhus. Första året kom Anticimex hit, men andra året lyckades vi åtgärda det själva. Hade det i åtanke nu då vi renoverade och fogade tätt, tätt intill alla lister och skarvar, det är nämligen så de tagit sig in förr. Vår lägenhet ligger nere i stengrunden i ett hus som nästan är 100 år och som rör på sig regelbundet, vilket luckrat upp gamla fogar. Trodde vi åtgärdat det tillräckligt men imorse satt en flygmyra på täcket. Sån't ger mig panik, jag får ångest efter första årets uppgåt då vi hade ca. 5 000 myror i sovrummet på ca. 5 kvm...get the picture? Känns mindre kul att vi ska ut på landet och bo där nu, då har man ingen koll på eventuell spridning. men å andra sidan, de gör ju ingenting. Kommer att låta Johan gå in först på måndag då vi kommer hem och om det är fullt med myror sätter jag mig i bilen igen och åker hem till mamma och J och sover där tills allt är borta, har ju liks sov-grejor i bilen packade och klara efter landet-vistelsen.

Fasen, trodde vi kalrat oss i år eftersom de normalt kommer första helgen i juli mn kah inser att det är det kalla vädret som endast fördröjt h-vetet.

*suck*


Carnivàle

Johan och jag har älskat Twin Peaks till döds och även andra saker som David Lycnh ligger bakom. Den nya serien Carnivàle som SVT 2 började sända i lördags tror jag har stora potential att nå upp i samma klass, även om det inte är Lycnh som är upphovsman. Mystik i ett karnival-sällskap varvas med intriger med twist. Vi gillade premiäravsnittet skarpt och har nu fått låna serien av en kompis så att vi kan se den i vår takt, lördagar 20.00 är inte en utlimat tid på sommaren.

Ett tips helt enkelt!Michael J.Anderson som spelade den lille dvärgen med "Parlino-snacket" i Twin Peaks är med i denna serie och han gör en grym karaktär i Samson.


Conclusion

Är nu hemma efter vad som känns som en lång dag! Fick tag på allt vi bestämt oss för innan förutom en kakburk i glas som verkar ha utgått ur sortimentet. Nu är vi några barnstolar, en spjälsäng, en badbalja, spjälskydd, underlägg till skötbordet, en mjuk fotboll och bl.a en sänghimmel rikare. I höst då vi börjat jobba igen ska vi köra igång med sovrum och badrum som båda måste fixas till för att det ska passa bebis. Tur att båda nyligen är renoverade så det bara är lite fin-lir som måste till för att det ska bli anpassat till toppen!

Både jag och Johan dras med den sega förkylningen än så nu ska vi ta en lättare middag bestående av müsli och havremjölk och sedan åka på kalas. Det ryktas nämligen att det vankas smörgåstårta där och då passar ju en lättare middag!


Tryfflar

I Italien åt man mycket tryffel. Dyr, exklusiv och i mitt tycke äcklig tryffel. Men jag har sedan dess haft cravings på mina tryfflar. Måste nog bli sådana i helgen då vi ska ut på landet; apelsinchokladtryfflar, saffranstryfflar och minttryfflar blir det bestämt!

Mmm...malin's tryfflar! ♣

Armband mot immunitet

Fick detta charmiga armband av Johan! Det sägs ska stärka immunförsvaret genom dess speciella vridningar och mönster som skapar hälsosamma energier och kommer alltså från Dahmanhur - ett sorts kollektivt samhälle utanför Turin i Italien där man jobbar för att stärka mänskligheten's framtid genom forskning och diverse tempelbyggen. Hur vackra tempel som helst, som byggts inne i bergen, för hand på samma sätt som det urtida templen. De har kommit väldigt långt då det gäller att hitta nya vägar till hälsa genom naturens egna kraft, healing och meditation.
Jag rekommenderar verkligen att ni läser om det för sådana här samhällen är otroligt intressanta. Kommer att skriva mer om Dahmanhur framöver och då ta hjälp av Johan men nu under sommaren vill jag inte lägga tid på sådana stora inlägg.
Här i deras shop kan man kolla på fler fina grejor så länge!

  

Åh, gillar presenter med en tanke bakom, och det finns det verkligen med denna! Nu kanske jag håller mig frisk lite längre?


Nytt graviditetsmässigt

Tänkte jag skulle uppdatera hur det går med graviditeten just nu samt hur jag mår, jag vet ju att det är en del som är mer intresserade av det än andra.

Har fortfarande ont i fogarna bak och området kring svanskotan, men jag klarar av att gå på ett helt annat sätt nu. Jag kan vara ute och gå med Lotus nu, något jag inte kunde förrut. Hoppas att det fortsätter vara så här stabilt framledes också. Dessutom kan vila åtgärda om jag känner mig trött eller ansträngd i ryggen, det hjälpte inte förrut.
Illamåendet har helt släppt samt allt ömmande i vissa"bröstala regioner". Måste vara att kroppen nu vant sig vid den hormonella omställningen nu. Har dessutom börjat få en riktigt fin liten bebismage, så nu är det längre inte något snack om att jag ser gravid ut! Känner hur det växer så det knakar där inne och jag har börjat märka att Krypet reagerar på saker jag gör, den protesterar hejvilt mot de tillfällen h*n får det trångt, om det blir höga ljud eller starkt ljus. Man märker också att h*n tycker det är skönt då mamma vilar, för då blir det lugnare i magen också. Lill-miraklet, gud så härligt! Vill bara att det ska sparka ordentligt nu så att blivande pappan också kan få känna det! På UL fick man se att den boxas en massa, gärna in i mammas urinblåsa, vilket förklarar ett och annat! Har ofta känt mig "lurad", kan känna mig jätte-kissnödig men då jag går på toan är det inte alls så. Barnmorskan sa att det var för att bebis tryckte in i urinblåsan genom fosterväggen och på så visgjorde blåsan oval och lurade den till att tro att det var tömning. Ja, ja, ni som är intresserade hänger nog med. Ni andra stackare har nog fått upp frukosten vid det här laget! ;)

Känns med andra ord som om livet är på topp just nu!


OnsDagens tacksamhet

Har fått en jättefin och genomtänkt present av min älskade Johan! ♥ Den visar verkligen att han känner mig utan och innan samt att han bryr sig om mig. Bilder kommer strax, håller på att tanka över nu, men det tar lite tid.

En hint är att presenten kommer härifrån!

Tack för att du finns och uppvaktar mig i smyg, din lilla romantiker! ;)

Dagens tacksamhet!


Väder efter aktivitet?

Vaknade till mulet och regn idag. Perfekt väder för att åka till IKEA med andra ord! Är inget fan av att trängas en massa med folk så det kommer att bli en effektiv tripp, därav resesällskapet som består av två män. Är väldigt o-tjejig då det gäller sån't där, jag kan inte gå i timtal och känna och klämma utan jag går in, rekar av stället, tar det jag vill ha och betalar. Klart! Är även smart med män som kan bära! *fniss*


Dagens middag; rotsaker i ugn med Halloumi

MMS

Dagens middag; rotsaker i ugn med Halloumi! Jag borstade närodlad färskpotatis och lade i långpanna. Blandade med eko-paprika, eko-morötter och eko-lök i bitar. Häll över rapsolja, salta och peppra. Riv över timjan och baka i ugnen ca. 15 min. 225 gr. Ta ut det och toppa med skivad Halloumi. Gratinera ytterligare 10 min. Servera!


Nyttiga familjen

Idag har vi bestämt att vi ska göra bort en massa saker som "häng över oss en längre tid". Halvdant väder och då passar det perfekt att göra brt det så att man är ledig de dagar det är fint väder.

På agendan står;

¤ Ringa tre samtal √
¤ Skicka ett mail som en person väntar på √
¤ Mysa √
¤ Handla lite extra inför middagen med M ikväll som avslutas med film-mys! √
¤ Baka fyra två dinkellimpor √
¤ Kramas √
¤ Städa √
¤ Shoppa upp lite på Grön Gåva
¤ Kolla handlingslistan inför IKEA-visiten imorgon √
¤ Ta en långpromenad med Lotus och inviga nya skorna - Johan gick själv, jag fick inte den tiden √
¤ Köpa en present till broderns fästmö som fyller år imorgon √
¤ Pussa på världens mest kel-sjuka hund som ínte släpper oss med blicken eller låter oss gå en meter utan att han är med. Lill-vännen hade verkligen saknat oss! ♥ √ √ √
¤ Åka till järnhandeln (visst låter det old-fashion-härligt?) och köpa lite saker som fattas till köket samt en hasp till toa-dörren. Ja, just nu kissar folk med olåst dörr hemma hos oss! √


Men först; egenpressad apelsinjuice på ekologiska apelsiner och inget mer...mmm!

Hur ser er dag ut?Update: Det blev en rätt produktiv dag i det Harajukuska hemmet! :D

Paket på posten

Under tiden vi var borta hade en massa paketavier fyllt brevlådan! Bl.a. så hade en stor laddning från Minimundus kommit som exempelvis innehöll denna amningskudde till bebis samt dessa natursnäckor för såriga bröstvårtor. En fin vän till mig har testat dem och hon säger att de varit hennes räddare i nöden!

Ekoblogg gillar Minimundus!


TisDagens tacksamhet

Mitt vackra hem fyllt med vackra, kära saker som alla ligger mig extremt varmt om hjärtat! Det gjorde lite ont att komma hem i söndagsnatt bara för att det var skönt att äntligen var hemma! Även om det var en underbar resa så är hemma alltid hemma!

Dagens tacksamhet: lill-hemmet!


Diskmaskin?

Vi är lite i valet och kvalet, jag och Johan. Det är svårt att förklara för folk som inte vet hur man bor, men som det är nu fungerar inte vår situation med diskandet särskilt bra. Hon där disken samlas är så minimal att vi diskar flera gånger per dag och det trivs inte vi med eftersom det går åt fruktansvärda mängder vatten. Här sitter vi och duschar varannan dag (tvättar oss såklart däremellan!) för att snåla in på vattnet men spolierar det genom att diska ihjäl oss istället.

Vi har börjat snegla på en liten diskmaskin, en normalstor får inte plats inne hos oss, och det finns ju en hel del miljömärkta, men vad gör man? Är det värt att köpa en (resursslöseri) för att spara in på vattnet? Vi känner en som kan hjälpa oss bygga om ett av köksskåranra, samt att han har befogenhet att pyssla med VVS så vi kan få hjälp där...


Argh, vilket Moment 22! 


Rättvis modevisning

Som ni vet sedan tidigare är jag väldigt ointresserad av politik, så nu kanske vissa blir konfunderade då Almedalsveckan helt plötsligt omnämns här? Men, imorgonkväll kommer SKTF och Rättvisemärkt att ha en modevisning med rättvisemärkta kläder och kläder tillverkade av ekologisk bomull. Medverkar på modevisningen gör bl.a Ulla Skoog, Maria Wetterstrand och Alexandra Charles. Här kan man läsa mer om detta om man är intresserad.


Somrig middag;melon- och fetasalla

MMS

Somrig middag;melon- och fetasallad!


Att göra

Ute är mulet, sängen är varm. Det finns en drös med olästa morgontidningar och en massa ouppackade väskor. I kylen finns inget och dammråttorna har verkligen gjort sig hemmastadda medans vi varit borta. Blommor ska uppvattnas och matlistor ska planeras. Hunden vill inget annat än mysa och det är prio 1.

Men först; mera blogg-kollande i sängen, jag måste ju uppdatera mig om vad mina favoriter gjort medan jag varit borta! Ha en toppenfin måndag alla där ute!

Kramalin ♣

MånDagens tacksamhet

Efter denna resa kan man inte göra annat än känna tacksamhet! Att så frikostigt bli bjuden på en drömresa utan dess like går aldrig att egentligen tacka för, annat än att njuta av den till fullo, vilket vi gjorde!

Tack mamma och J för en underbar resa och tack M och K för fantastiskt rese-sällskap! Jag säger bara; Dagens tacksamhet!


Semester

Ni vet att jag aldrig kommer att ge upp Ekoblogg men så här i semestertider kan det bli lite si och så med uppdateringar vissa dagar, hoppas på förståelse för detta?

Helgen som kommer ska vi t.ex tillbringa på landet och jag tar inte med mig datorn, semester är semester i alla fall för mig! Sommaren och dess ledighet är så kort så det vill jag kunna njuta av till fullo!


V. 19

Såhär alldeles nyss hemkommen går jag in i vecka 19 och nu börjar det närma sig halvlek! Den som är intresserad över vad denna vecka bjuder på kan ta sig en titt nedan!

Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Från Familjeliv.


Vinnaren!

Det var svårt att utse en vinnare denna gång eftersom jag gillar då alla måste rannsaka sig själva lite extr och fundera över det egna jaget. Skulle vilja premiera alla som gör det! Vinnaren av tävlingen med godis som är gott för alla sinnen blev i alla fall Inez som är konflikträdd och har svårt för att säga nej, jag vill uppmuntra henne lite med detta. Förhoppningsvis kan du öva på att säga nej med detta godis, alla kommer nämligen att vilja smaka! ;) Det är svårt att lära sig att stå på sig och våga tro att ens åsikter är värda något, men jag hoppas att du vågar fortsätta; så småningom så!

Ett stort grattis! Maila din adress till Ekoblogg (adress under profilbilden) så skickar vi godiset så snart vi kan!


@ home!

Efter en lång dag fylld med resande har vi äntligen fått vakna upp i våran egen säng igen med våran egen gull-vovve! Gissa om han hade saknat oss? Han skrek av lycka då vi kom in genom dörren! Ändå vet vi genom flertalet telefonsamtal hem att han haft det fin-fint!

Hur har då resan varit? Alldeles underbar såklart! Bilder kommer att komma, men absolut inte idag, kanske inte ens denna vecka, får se. Vi som for ska dela bilderna så att alla får allas så jag tro nästan jag väntar tills vi gjort det, för det är inte alltid vi fotat eftersom bror och hans K har en mycket bättre kamera.
Vi startade alltså med att åka bil till Umeå förra fredagen. Efter en god salladslunch/middag for vi med flyg till Stockholm där vi bodde i lägenheten som Johan's familj rår om. Vid lunch på lördag gick sedan flyget till Rom via Munchen och jag har aldrig haft så ont i mina öron någonsin eftersom jag var jätteförkyld! Jag grät som ett ynkligt litet barn vid både start och landning...en liten räddare i nöden blev speciella öronproppar anpassade för flyg som hjälper till att tryckutjämna som mammas snälla J gick och köpte, dessa rekommenderas varmt!
Väl framme på flygplatsen tog vi en bil 28 mil norrut till den gamla vingården som ligger i Marche-provinsen med Appecchio som närmsta stad. Där mös vi i flera dagar med slapp viv poolen som vi delade med en familj till. Sol, bad och hiskeliga mängder skratt! På mammas födelsedag åkte vi ut mot havet till både fano och Pesaro (väldigt Nice och rivieran över det hela) och där åt vi födelsedagsmiddag längst ut på en pir med solnedgången i bakgrunden. Så vackert!
På torsdagförmiddag tog vi minibussen in tillbaka till Rom, lämnade den och tog taxis till det lägenhetskomplex där vi skulle bo. Fantastiskt fint och alldeles invid Peterplatsen. Under de dagar vi var i Rom har vi hunnit med Petersplatsen med Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och Vatikanen, Fontana di Trevi, Spanska trappan, Fontana di Tritoni, Colosseum och lite shopping. Köpte förutom presenter med oss bl.a. en liten tröja till Krypet med "Rom" på samt en väldigt vacker ikon från Peterskyrkan.

Maten har varit underbart god och deras gelatos (glassar) är inte att leka med, de kommer jag verkligen att sakna nu i sommar! 

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är nämvärt att vi under dess 10 dagar med extrem värme inte gått varandra på nerverna en endaste gång samt att det är ett rent h-vete att köra bil i Rom med en Ducati-minibuss men att både J och Johan skötte det med bravur! Fattar inte hur vi lyckades!

Nu ska jag kora en vinnare i tävlingen!


Skönt att vara hemma i Sverige ige

MMS

Skönt att vara hemma i Sverige igen;på Arlanda återfanns KRAV-bananer och Johan Tell's "100 sätt att rädda världen..." som köptes med. Perfekt sommarläsning! Återkommer imorgon då jag sovit om mig,kommer hem 02.00 inatt! Ciao!


RSS 2.0