Råd till KRAV-märkt mat

Detta blir också en "favorit i repris" eftersom den passar rätt bra in med föregående inlägg. Håll till godo! Om man klickar på de kursiverade orden så kommer man till passande länkar.

Den vanligaste "ursäkten" till att inte äta KRAV- eller ekomärkta produkter brukar vara att den är för dyr. Och ja, det är den; det ska vi inte sticka under stolen med. MEN, jag tänkte försöka samla några tips, samt berätta hur vi gör, nedan för att det kanske kan vara en hjälp på vägen?

Varken jag eller Johan köper godis, chips eller t.ex. folköl då vi är och handlar. Detta drar iväg rätt rejält varje helg, men på något vis är det legitimt att detta kostar. Snacks och andra onyttigheter verkar gemene man kunna köpa oavsett pris, rätta mig om jag har fel. Eftersom vi inte köper en påse chips eller ostkrokar, 3-pack micro-popcorn, 2 st. 1 ½ liters läsk, 5 hekto lösgodis och ett 6-pack folköl per helg (ja, i alla fall i Övik ser det ut så i mååånga av vagnarna då man är i matvarubutiker innan helgen) så sparar vi in ca. 500 :-/månad. pengar som gör att det går rätt jämnt upp för oss att handla ekologiska produkter.

Vad gör vi då då vi blir sugna på gottigheter på helgkvällarna? Jo, vi kanske tar en bit var av våran goda, mörka eko-choklad. Mörk choklad gör att man kanske tar 3 bitar istället för 3 hekto smågodis, och där har man sparat in en rejäl slant. En kaka mörk choklad ligger här på ca. 25 :- och då räcker ju den till både mig och Johan för både fredag- och lördagkväll. Och nej, vi snålar inte; men mörk choklad stillar sötsuget så mycket snabbare än vanligt godis fullproppat med tillsatser.
Ibland gör vi egna tryfflar, t.ex. nyår eller Valborg för att lyxa till det både med kalorier och mängd choklad.

  Gyllengula saffranspraliner rullade i ekologiskt florsocker!

Gällande annat snacks så köper vi ekologiska popcornkärnor där 500 gr. kostar ca. 20 :- En sådan påse räcker ca. en månad för oss så det är väldigt ekonomiskt. Vi väljer själva vilken typ av fett vi vill poppa i och kan välja ekologiskt fett istället för att få i oss av det farliga, härdade fettet. Vi kan även reglera saltmängden och använder ett gott salt från Himalaya med alla mineraler bevarade istället för den ofantliga mängd dolt salt som finns i micropopcorn.



Vi har köpt en tillbringare med kolfilter som renar vattnet och till det häller vi i några stänk ekologisk lime eller citron för att smaksätta det istället för att köpa buteljerat vatten som är en stor miljöbov, speciellt i ett land som Sverige där vi redan har så bra dricksvatten. Här har vi också tjänat otaliga tior per månad.

Vi bakar allt vårt bröd själva och har räknat ut att i rena pengar tjänar vi in ca. 250 :-/månad på att göra det, för att inte tala om smakupplevelsen. Förutom att få ett helt ekologiskt bröd så är det fritt från tillsatser och smakar bättre än något annat! Några recept på bröd vi brukar göra finns under kategorin "Mat, onödiga tillsatser och vegetariska recept".

  Frukostbullar med dinkelmjöl!

Eftersom jag är så kort och Johan istället har så långa ben går vi sällan på bio. Jag har problem att se och hans ben brukar somna rätt snabbt in i filmen för att han tvingas ha dem i en obekväm ställning. Vi hyr ofta film, eller köper de filmer vi vet vi kommer att vilja behålla då de reas ut, och drar ihop filmkvällar med goda vänner. Kör någon form av knytkalas med hemmagjord dip, grönsaker och popcorn så jämnar det ut sig i kassan.

Vi går sällan ut och äter på restaurang av den enkla anledningen att vi inte kan äta bättre eller godare mt än den vi gör i vårt eget hem. Här är något vi verkligen sparar in pengar på. Det är dyrt att äta ute, speciellt med allt som tillkommer i form av dryck, eventuellt kaffe mm.

  

Eftersom Johan är nykterist och jag dricker sparsamt, samt att alla våra vänner stadgat sig, är vi inga direkta "bar-lejon" längre. Vi har mer behållning av att umgås med våra vänner och få sitta och prata och ha det trevligt ön att gå ut och spridas för vinden i en miljö som inte främjar för trivsamma diskussioner. Vi drar istället ihop middagsbjudningar med ekologiska viner och god mat hemma med goda vänner. Ät och drick gott, ta en skön promenad tillsammans, spela sällskapsspel eller sjung "Singstar" framemot småtimmarna. Detta bidrar också till många hundralappar för 2 personer på en månad. Men som sagt; alla är vi olika, det här är hur vi valt att göra.



Vi är också duktiga på att spara all mat som blir över. Matlådor till dagen efter eller rester som fryses in för att kunna användas som komplement vid ett senare tillfälle.

Ostbitar som blir kvar river vi och stoppar i frysen tills det är läge för paj, gratänger, lasagne eller ostsås till pastan. Många bäckar små...

Sedan kanske man inte kan har 6 olika sorters frukter i fruktfatet om man vill att all frukt ska vara ekologisk. Vi har alltid bananer och äpplen hemma, och ibland kompletterar vi med anna eko-frukt. Denna helg (mars -08 då detta inlägg först postades) blev det 4 st. anjou-päron som äts njutningsfullt eftersom de är lite dyrare och därigenom känns lite lyxigare. De är även lyxigare enbart för den goda smakens skull! Vi brukar också försöka tänkta på att äta säsongsbetonad frukt; t.ex. svenska äpplen från vänner som har egna träd under sommaren eller t.ex. våra egna plommon på hösten.

 

Detta är bara några saker och jag är medveten om att det finns mycket mer. Det jag egentligen vill påvisa med detta är att det i de flesta fall handlar om prioriteringar och vilka val man faktiskt egentligen vill göra. Trots att det kanske verkar så så räknar vi aldrig pengar då vi handlar. Vi har tillsammans bestämt att i vårt hem är det i första hand kommande bebisen, Lotus' behov och maten på bordet som ska tillgodoses och därigenom först ska prioriteras ekonomiskt. Det är vårt val och det känns bra för oss.

Sedan är jag medveten om att vi har det välförspänt just nu eftersom vi båda jobbar heltid med bra löner, bor billigt och för tillfället bara (men bara ett kort tag till) är två personer i hushållet. Men vårt sätt att äta på kommer inte att ändras! Skulle vi av ekonomiska (typ den kommande föräldraledigheten) skäl måsta dra in på matkostnaderna skulle vi hellre välja bort andra saker. Maten är A och O för oss! Vi äter helt enkelt för gott, sunt och nyttigt för att varken kunna eller vilja välja bort det. Samtidigt känner jag att vi alla har ett ansvar att dra vårt strå till stacken för att rädda Moder Jord från all miljlpåverkan som pågår. Vi måste förvalta vår planet väl så att vi har något att skänka vidare till kommande generationer. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Har man vant sig vid att må bra byter man inte bort det.


Kommentarer
Postat av: hippihäxan

Åh, just det där med att äta ute har jag blivit varse idag.... Det kan inte bli godare, nyttigare, mer eko eller billigare än det man gör hemma!!

2008-07-22 @ 22:53:47
URL: http://emeliem.wordpress.com
Postat av: Malin Harju

hippihäxan: Jamen, det är ju verkligen så! En massa tillsatser och halvfabrikat som bara gör att man blir kass i magen sen för att man inte är van att äta så'n skit, på ren svenska alltså! ;)

2008-07-23 @ 07:35:15
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Salt?

Apropå tillsatser och halvfabrikat så är himalayasaltet verkligen inte särskilt bra...



http://home.student.uu.se/maer5745/2007/04/himalayasalt-mirakelmat-eller-bluff.html

2008-12-13 @ 18:48:53
Postat av: Malin Harju

Salt?: OK, ska kolla in det omgående!

2008-12-14 @ 09:57:30
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0