Nya receptböcker!

DSC00643.JPG 
Det blev alltså receptboks-fynd! Köpte 4 stora och en liten, den mindre ser ni ovan. Har börjat renskriva med skimrande guldpenna och det kommer att ta tid. Men det gör inget, tid har jag gott om!

Sortera recept

Strax blir det en promenad in till stan i vårens gråaste väder för att köpa några anteckningsböcker jag kan sortera mina recept i.
Nu står de i fula pärmar som är stora och klumpiga. Dessutom är det en väldans oordning bland mina skatter. Ska ta en kraftansträngning nu och rensa upp så att det blir ordning och reda!

Vad ska ni göra idag? ♣

Råd till KRAV-märkt mat

Den vanligaste "ursäkten" till att inte äta KRAV- eller ekomärkta produkter brukar vara att den är för dyr. Och ja, det är den; det ska vi inte sticka under stolen med. MEN, jag tänkte försöka samla några tips, samt berätta hur vi gör, nedan för att det kanske kan vara en hjälp på vägen?

Varken jag eller Johan köper godis, chips eller t.ex. folköl då vi är och handlar. Detta drar iväg rätt rejält varje helg, men på något vis är det legitimt att detta kostar. Snacks och andra onyttigheter verkar gemene man kunna köpa oavsett pris, rätta mig om jag har fel. Eftersom vi inte köper en påse chips eller ostkrokar, 3-pack micro-popcorn, 2 st. 1 ½ liters läsk, 5 hekto lösgodis och ett 6-pack folköl per helg (ja, i alla fall i Övik ser det ut så i mååånga av vagnarna då man är i matvarubutiker innan helgen) så sparar vi in ca. 500 :-/månad. pengar som gör att det går rätt jämnt upp för oss att handla ekologiska produkter.

Vad gör vi då då vi blir sugna på gottigheter på helgkvällarna? Jo, vi kanske tar en bit var av våran goda, mörka eko-choklad. Mörk choklad gör att man kanske tar 3 bitar istället för 3 hekto smågodis, och där har man sparat in en rejäl slant. En kaka mörk choklad ligger här på ca. 25 :- och då räcker ju den till både mig och Johan för både fredag- och lördagkväll. Och nej, vi snålar inte; men mörk choklad stillar sötsuget så mycket snabbare än vanligt godis fullproppat med tillsatser.
Ibland gör vi egna tryfflar, t.ex. nyår eller Valborg för att lyxa till det både med kalorier och mängd choklad.

Gällande annat snacks så köper vi ekologiska popcornkärnor där 500 gr. kostar ca. 20 :- En sådan påse räcker ca. en månad för oss så det är väldigt ekonomiskt. Vi väljer själva vilken typ av fett vi vill poppa i och kan välja ekologiskt fett istället för att få i oss av det farliga, härdade fettet. Vi kan även reglera saltmängden och använder ett gott salt från Himalaya med alla mineraler bevarade istället för den ofantliga mängd dolt salt som finns i micropopcorn.

Vi har köpt en tillbringare med kolfilter som renar vattnet och till det häller vi i några stänk ekologisk lime eller citron för att smaksätta det istället för att köpa buteljerat vatten som är en stor miljöbov, speciellt i ett land som Sverige där vi redan har så bra dricksvatten. Här har vi också tjänat otaliga tior per månad.

Vi bakar allt vårt bröd själva och har räknat ut att i rena pengar tjänar vi in ca. 250 :-/månad på att göra det, för att inte tala om smakupplevelsen. Förutom att få ett helt ekologiskt bröd så är det fritt från tillsatser och smakar bättre än något annat! Några recept på bröd vi brukar göra finns under kategorin "Goda recept och mattips".

Eftersom jag är så kort och Johan istället har så långa ben går vi sällan på bio. Jag har problem att se och hans ben brukar somna rätt snabbt in i filmen för att han tvingas ha dem i en obekväm ställning. Vi hyr ofta film, eller köper de filmer vi vet vi kommer att vilja behålla då de reas ut, och drar ihop filmkvällar med goda vänner. Kör någon form av knytkalas med hemmagjord dip, grönsaker och popcorn så jämnar det ut sig i kassan.

Vi går sällan ut och äter på restaurang av den enkla anledningen att vi inte kan äta bättre eller godare mt än den vi gör i vårt eget hem. Här är något vi verkligen sparar in pengar på. Det är dyrt att äta ute, speciellt med allt som tillkommer i form av dryck, eventuellt kaffe mm.

Eftersom Johan är nykterist och jag dricker sparsamt, samt att alla våra vänner stadgat sig, är vi inga direkta "bar-lejon" längre. Vi har mer behållning av att umgås med våra vänner och få sitta och prata och ha det trevligt ön att gå ut och spridas för vinden i en miljö som inte främjar för trivsamma diskussioner. Vi drar istället ihop middagsbjudningar med vin och god mat hemma med goda vänner. Ät och drick gott, ta en skön promenad tillsammans, spela sällskapsspel eller sjung "Singstar" framemot småtimmarna. Detta bidrar också till många hundralappar för 2 personer på en månad. Men som sagt; alla är vi olika.

Vi är också duktiga på att spara all mat som blir över. Matlådor till dagen efter eller rester som fryses in för att kunna användas som komplement vid ett senare tillfälle.

Ostbitar som blir kvar river vi och stoppar i frysen tills det är läge för paj, gratänger, lasagne eller ostsås till pastan. Många bäckar små...

Sedan kanske man inte kan har 6 olika sorters frukter i fruktfatet om man vill att all frukt ska vara ekologisk. Vi har alltid bananer och äpplen hemma, och ibland kompletterar vi med anna eko-frukt. Denna helg blev det 4 anjou-päron som äts njutningsfullt eftersom de är lite dyrare och därigenom känns lite lyxigare. De är även lyxigare enbart för den goda smakens skull!

Detta är bara några saker och jag är medveten om att det finns mycket mer. Det jag egentligen vill påvisa med detta är att det i de flesta fall handlar om prioriteringar och vilka val man faktiskt egentligen vill göra. Trots att det kanske verkar så så räknar vi aldrig pengar då vi handlar. Vi har tillsammans bestämt att i vårt hem är det i första hand Lotus' behov och maten på bordet som ska tillgodoses och därigenom först ska prioriteras ekonomiskt. Det är vårt val och det känns bra för oss.

Sedan är jag medveten om att vi har det välförspänt just nu eftersom vi båda jobbar heltid med bra löner, bor billigt och för tillfället bara är två personer i hushållet. Men vårt sätt att äta på kommer inte att ändras! Skulle vi av ekonomiska skäl måsta dra in på matkostnaderna skulle vi hellre välja bort andra saker. Vi äter helt enkelt för gott, sunt och nyttigt för att varken kunna eller vilja välja bort det. Samtidigt känner jag att vi alla har ett ansvar att dra vårt strå till stacken för att rädda Moder Jord från all miljlpåverkan som pågår. Vi måste förvalta vår planet väl så att vi har något att skänka vidare till kommande generationer. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Har man vant sig vid att må bra byter man inte bort det. ♣

Att ta tillvara på rester

Då vi åt hos mamma och J förra helgen hade de gjort något jättegott med quornbitar, wokgrönsaker, färska grönsaker och lite sådant som vi fyllde tortillas med. Ska norpa det receptet då tid ges och posta det här! Hursomhaver så blev det en hel del över av själva quorn-wok-mixen som vi fick ta med hem och skulle äta i Storlien idag. Nu då det inte blev så kommer vi att äta det i Örnsköldsvik istället!

Tänkte göra egen potatismos på eko-potatis, eko-kryddor, eko-smör och eko-Oatley och göra en gratäng med potatismos spritsad runt kanterna i ugnseldfasta formen, quorn-wok-mixen i mitten och sedan göra en rätt kryddig sås med bl.a. sweet chili-sås, matlagningsgrädde och jalapeños och hälla över mitten och sist strö på riven ost. Gratinera sådär 15 min. i 225 grader kanske? En god sallad och hemmagjort dinkel-vitlöksbröd till.

Vad tror Ni; hit eller miss? 
Jag tror på HIT! :)

blogg.se-flytten=SOS!

Ja, jag är grymt oteknisk! Men det bjuder jag på, någon ska ju vara det också!

Men om jag fattat allt rätt med denna flytt så kommer den alltså inte att vara särskilt komplicerad; man ska tydligen få ett meddelande då blogg.se fixat till sitt nya system där man bara godkänner flytten av just sin blogg. Då flytten är genomförd ska man alltså få ett mail till den mailadress som är knuten till bloggen och sedan då det mailet kommit är det bara att köra. Eller? Har jag fattat det rätt?

Dessutom verkar det som att ni inte kommer att kommentera under ett par timmar...rätt uppfattat eller?

Hoppas jag fattat det rätt, för ovanstående lätt som något som till och med jag skulle klara av! ;)


LörDagens tacksamhet

Grått och mulet. Doftande ljus. Bra bok. Mysiga planer. Mår bättre. Massage. Egen tid. Kärlek. Johan ♥. Lotus ♥.
Nytt té. Nystädat hem. Kanske dinkelskorp-bak efter Ulrika's recept? En liiite piggare mormor! Ett lugnt inre.

Dagens tacksamhet idag är i plural!

Tack!

Michelin-däck

Om man köper 4 st. däck från Michelin's Energy-serie bidrar man inte bara till mindre bränsleförbrukning, tillika mindre koloxid-utsläpp. Michelin planterar ett nytt träd per 2 par sålda däck! Dessutom har dessa däck längre livslängd vilket leder till minskad konsumtion.
Värt att ha i åtanke då det är dags att byta ut de gamla bildäcken! Sen får vi inte glömma att gamla bildäck kan bli till fin-fina saker, bl.a. våra blomkrukor;Kanon tycker Ekoblogg! ♣

Tillägg; Nu är våren här för nu har jag tagit bort insyningsskydden för fönstren, och det är ett säkert vårtecken; att vilja släppa in ljuset!

FreDagenstacksamhet

Dagens tacksamhet går till den 14e laman; Tenzin Gyatso. Som Dalai lama har han inspirerat mig mer än någon annan och de osjälviska handlingar han utför för oss andra i världen är storslagna. Hans böcker har gett mig otroligt många tips och djup självinsikt och för det är jag honom evigt tacksam!

Inget upprör mig mer än Kinas beteende och agerande mot Tibet och folket, och framför allt munkarna, i Lhasa. Jag är inte speciellt idrottsintresserad i vanliga fall heller, men OS i Peking kommer att bojkottas av denna familj då det väl går av stapeln. Man kan inte bete sig hur som helst, så är det bara.

Lycka och välgång till Er!Bild:Tenzin Gyatzo foto 1.jpg Bild lånad från Wikipedia.

Friskare Malin

Då jag vaknade idag kändes det lite bättre! Fortfarande lätt illamående och lite spända bihålor men jag tror nog att vi ska kunna få till någon sorts helg här hemma ändå, trots att den inplanerade fjällsresan blev inställd.

Ska i alla fall gå in till stan och posta två vinster från tävlingarna vi haft samt ta bilen och åka och köpa lite helg-gott till Lotus. Sedan blir det mys och lugn och ro.
Skönt är att all mat för helgen redan är tillagad och i frysen eftersom vi skulle till fjällen, så det blir en köks-fri helg! (Hur jag nu ska klara det?)

Nu ska jag svara på lite kommentarer!


Åhléns hakar på

Sedan tidigare har ju Åhléns haft bl.a. handdukar i ekologisk bomull, samt sin ekologiska Oliv-serie, men nu utökar de sitt sortiment ytterligare med att lansera en baby-kollektion! Jag vet att några plagg släpps i Örnsköldsvik eftersom denna tjej gjort något fynd! Såklart hoppas man ju att det utökas ytterligare till även vuxna och större barn, men tills vidare känner vi oss väl ändå rätt så nöjda?

Bra av Åhléns att haka på trenden! ♣


Halloumi-sallad

Ikväll blir det middag såklart, trots att jag inte känner mig det minsta hungrig. Fick dock välja och då valde jag Halloumi-sallad. Känns gott med en kall, lätt middag då man själv är varm och illamående!

Stek 1 Halloumi i bitar i en stekpanna med lite smör. Skiva rödlök, purjo, tomater och gurka. Blanda i en skål med Halloumin och tillsätt strimlad isbergssallad och hackad ruccola. Tillsätt sedan urkärnade oliver, majs och klippta soltorkade tomater. Häll på olja och vinger och krydda med någon god krydda.

Av ovanstående så är det endast Halloumin som inte är ekologisk!

Till det äter vi ekologiska vete-tortillas som vi rivit Västerbottensost på samt lagt ruccola på. Lägg ihop dem två och två och grädda på bakplåtspappersklädd plåt ca. 5 min. 225 grader. Skär i trekanter och njut till. Passar även jättebra som appéritif, sopptillbehör eller drinktilltugg.

Ljuvligt gott, till och med då man mår blä.

Trevlig kväll! ♣

Eko-Ullis!

Fick en sådan fin kommentar igår! Även om alla kommentare är fina så kom denna så lägligt ihop med förkylning och ett eländigt illamående. Tack! ♣

"Hej Malin!
Kollar din blogg mest varje dag och har stor behållning av den. Blir lite avis, du verkar leva ett så harmoniskt liv! Men det inspirerar ju desto mer till att försöka få mitt eget åt rätt håll...
Uppskattar särskilt tips om olika ekoprodukter/inköpsställen o likn.
Apropå den uppmärksamhet som den där "BlondinBella" fått på sistone så har jag ett förslag: du borde bli ekolivsstilens motsvarighet!
Då kunde du få ekovaror skickade till dig som du sedan kunde rekommendera/ej rekommendera till dina läsare. Det är ju lite synd att du inte kan kalla dig "EkoEllen" eller nåt catchigt (du har väl inget mellannamn på e, va? ;)), men låt inte det stoppa dig. Det behövs en skön motvikt till all glossig yta.
Kram och tack,
Anna"

Jag lever ett väldigt harmoniskt liv. Nu. För det har tagit tid för mig att uppnå det. Under gymnasietiden levde jag väldigt harmoniskt, även om alla studentfester och så gjorde att vissa delar av kroppen (t.ex. levern) inte kanske kände sig så harmoniska! Men allt runtomkring klaffade så bra då, och jag levde liksom väldigt bekymmersfritt. Jag mediterade varje dag och gjorde det i sällskap med Nag Champa till pappas stora fasa. Han tyckte att hela huset stank som en indisk marknad. (Varför nu de ska stinka förtäljer inte historien). Under denna period köpte jag min första avslappnings-CD som sedan efterföljts av tio- och åter tiotals.
 För att göra en lång historia lite kortare så upplever jag att jag på senare år, speciellt sista året, funnit vägen tillbaka till den Malin jag en gång var. Mycket av detta tror jag beror på att så mycket annat runtomkring fallit på plats; studierna är avklarade, jag lever med den man jag kommer att tillbringa resten av mitt liv med, jag har en fast heltidstjänst på en arbetsplats där jag stormtrivs etc. För det är så; yttre faktorer påverkar, det är ofrånkomligt!

Jag har ett buddhistiskt mantra som jag har graverat in på en armband i läder och brons som jag alltid bär på mig tillsammans med mina andra armband. Detta för att påminna mig om mindfulness och inre harmoni. Detta mantra är även det jag använder mig av då jag mediterar. Känns vardagen  för stressig eller om jag bara går och inte tänker på något speciellt, så mantrar jag mina utvalda ord i mitt inre ett par vändor och sedan har mitt inre välbefinnande infunnit sig igen. Samma med den där speciella känslan jag har inombords, den blir så lätt att plocka fram då man är helt avslappnad och i total fas med sitt inre jag.

Jag tyckte det var fantastiskt härligt att Anna ovan tyckte att jag var "en skön motvikt till all glossig yta" för då känns det som om jag lyckats. Jag vill inte uppfattas som glossig eller ytlig, däremot uppfattas jag gärna som en person som lever ett rikt liv. För det gör jag. Rikt på upplevelser och erfarenheter. För det är det som är själva grejen; att fylla sitt liv med sådant som gör att man utvecklas som människa så att man i sin tur sedan kan hjälpa till att utveckla sin omgivning. Man måste alltdig börja med sig själv. Fundera på vad jus Du vill och vad som skulle göra ditt liv ännu mer innehållsrikt, och gör det sedan. Livet kommer inte i repris och man lever bara detta liv en gång. Gör dig själv lycklig först så att du sedan kan bidra till andras lycka.

Då jag heter Ulrika i andra namn skulle det bli klurigt med "Eko-Ellen". Och jag skulle inte på något vis vilja utsättas för samma hysteri som "Blondin-Bella", även om jag tror att den till stor del är ganska självförvållad. Det är det farligt att betrakta sig själv genom andras ögon, det är kanske så det blivit i detta fall?
Däremot skulle jag inte ha något emot att Ekoblogg fick samma uppmärksamhet som hennes! ;)  För det är ju så då man bloggar om något som känns angeläget att sprida vidare. Men, men, man ska sikta högt för att nå långt och dessutom är man ju vad man tänker! *ler stort*

Over and out från "Eko-Ullis" (en sjuk sådan som längtar efter Stieg Larsson nu!)


Börjar närma mig nu!


Kommande planer

Jag har tänkt piffa till bloggen lite framöver, bl.a. med en lite större och tydligare profilbild på mig, lite egna foton i bylinen mm. Jag gillar den gröna färg som blogg.se bjuder på för denna design, den passar liksom temat. Men jag skulle vilja ha foton som mer representerar de vi är och det har S lovat att hjälpa mig med. Tack! För är den en sak Ni ska veta, så är det att sådana "dator-iga" saker är jag helt värdelös på. Men det tar jag på mig, man kan ju inte vara bra på allt! ;) 
Fanny är snart klar!

Jag har även tänkt lägga upp bilder på hela vårt hem så fort det är klart här hemma. Tänkte att det kanske skulle vara kul för Er att få se var vi försöker få till vår ekologiska vardag? Men först vill jag ha det riktigt klart och det är det snart!

Jag har tänkt lägga upp fler recept mer frekvent.  Ett ständigt pågående arbete!

Jag har tänkt kika lite på tips så att man lättare ska anse sig ha råd att handla ekologisk mat.

Jag håller på att fixa så att jag ska kunna mobilblogga. Kan vara kul om man är på resande fot och hittar eko-vänliga saker man vill delge Er läsare!

Jag tänkte tipsa om hur man gör sitt hem klimatsmart och om hur boken "Kanariefåglarna ryter" har förändrat vårt liv totalt. Men sådana inlägg tar tid att förbereda så det dröjer litet. Har för fullt upp just nu.

Gällande eko-shopping så har jag tänkt sammanställa hur våren ser ut rent modemässigt då det kommer till eco-fashion. Vill avvakta lite till så att alla eko-kollektioner hinner komma i ordning.

Sedan är det så klart fritt fram för ER att komma med önskemål och tycka till om precis vad som helst. Jag brukar kunna dela med mig av det mesta, så fråga eller önska på så ska vi se vad jag kan göra!

Klimatsmart hem och omgivning

Vi kämpar dagligen för att vårt hem ska bli så miljövänligt och trivsamt som möjligt. I samband med tävlingen fick vi en hel del bra tips och tillsammans med det vi gör hoppas jag att Ni kan få en guide som kan hjälpa er en bit på vägen! Detta har tagit tid att sammanställa och denna guide borde ge er läsning för hela helgen! :)
Håll till godo!

# Stäng av vattnet i duschen då det är dags att tvåla in och schamponera sig. Duscha gärna någon grad kallare än du annars gör, det märks inte på kroppen med det märks på miljöeffekten.
# Snåla på vattnet vid diskning. Tappa upp diskvatten i hon och lägg den diskade disken i slasken (som såklart är ren) och skölj fler saker samtidigt.
# Kolla så att det inte finns några läckande packningar i kranarna eller rinnande toaletter; en droppande kran "slösar" 10 liter/dygn (!!!) Tål att tänkas på!
# Dra ner två grader på värmen inomhus och ta på ulltofflor, tjocksockar, en filt eller en varmare tröja då det är dags för mys i soffan, detta sparar otaliga kilowatt-timmar/år.
# Använd stearinsljus som ljuskälla på kvällen. Bra för både lägre elkostnader och den förhöjda mysfaktorn! Tänk då på att gärna använda ett ljus som avger så lite svavel som möjligt. Kolla också så att de innehåller sterain och inte paraffin som är en oljeprodukt. Första ljusen som är Svanen-märkta är antik- och kronljusen från Delsbo Candle. Finns i de flesta dagligvarubutiker.
# Stäng av mobilen då du befinner dig hemma och kan nås på din eventuella fasta telefon. Batteriet behöver då inte laddas lika ofta samt att du förskonar ditt hem från farlig strålning. Här kan du kolla hur farlig just din mobiltelefon är.
# Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i.
# Ha inga apparater som inte används ikopplade i eluttagen eller på stand-by. Släck TV, video, DVD mm. på apparaten då ni tittat klart, inte bara på fjärrkontrollen.
# Försök synka era el-vanor. Fråga te.x. om någon annan i familjen ska använda datorn då du är klar så att den inte släcks ner för att sedan startas upp igen 10 min. senare.
# Samma synkning gäller vid bilkörning. Försök samåka i den mån det går, kanske kan man göra bort handlingen en dag tidigare än brukligt för att man råkar befinna sig i samma område eller skjutsa någon till träningen i samma veva som en annan kan åka till en kompis.
# Ta cyklen, promenera eller åk kollektivt och lämna bilen hemma i den mån det går. Där jag bor (Örnsköldsvik i Norrland) är dock det kollektiva inte alls utbrett i den grad man önskar, men jag vet att många här i stan bildat så kallade bil-pooler då det gäller skjutsning till hockeyträningar eller åkning till och från jobbet med sina kollegor. Bra tycker vi!
# Om man har planer på att byta bil kanske man ska överväga en miljöbil? Nu finns eco-bilar hos de flesta märken, både som flexi-fuel, hybridbilar eller ren etanol, E 85. Glöm inte att det finns fler fördelar med en miljövänlig bil förutom att man sparar in både på miljön och på sina bränslekostnader; i vår stad parkerar man gratis om man har en miljöbil, bara att hämta ett intyg på kommunen. Dessutom är de billigare att försäkra samt att staten utfärdat en miljöbilspremie som gör att priset dras ned lite vid köp.
Som stolt Öviks-bo ska jag väl inte skriva att vi tänker köpa en hybridbil bensin-el eftersom vi tillhör Bio fuel region och har satt Örnsköldsvik på världskartan med vår etanolsatsning. Men jag gillar inte att det kostar så mycket energi att framställa etanol. Känns som om de positiva effekterna vid körning göra tt man går +-0 på något vis.
Till hösten planerar vi att byta våran Ford Mondeo mot en Toyota Prius. Går på el upptill 60 - 70 km/h eller då aggregatet är dåligt laddat, sedan kopplar bensintanken in. Passar oss perfekt eftersom 95 % av våran körning är stadskörning, alltså max 50 km/h. Då vi ändå tänkt byta bil kommer detta tillfälle lägligt!
Läs också på mer om eco-driving för att anamma en bättre körningsteknik för miljön!
# Källsortera allt som går att återvinna och gör det till ett väl fungerande system. Vi har en gammal tvättkorg ute i källaren där vi slänger allt papper. Den är stor och oanvänd så det känns bra att vi kan ha nytta av den, och sväljer en stor mängd papper. Under diskbänken har vi kärl för allt annat, och ca. 1 ggn/vecka går Johan till gatan nedanför där vi har får källsorteringsstation. Måste man åka iväg med bilen för att källsortera gäller det att planera in det så att man tar det vid ett tilfälle då man redan är på väg åt det hållet.
Kolla in en lämplig källsorteringsguide för att få tips och råd!
# Förr har det alltid hetat att lågenergilampor var bra för miljön. Nu har debatten vänt och delat lampvärlden i två läger; för eller emot. Lågenergilampor innehåller alltså en liten mängd kvicksilver och man vet inte riktigt hur man ska ta tillvara det kvicksilvret vid återvinningen. Lampan i vårt köksfönster gick sönder precis innan denna debatt och vi köpte då en lågenergilampa. Vet dock inte hur vi kommer att köra då nästa lampa ryker, det får vi se då. Av två onda ting är det kanske bättre att använda fler "vanliga" glödlampor som man i alla fall kan ta rätt på vid återvinningen? Pest eller kolera...ja, vi vet inte riktigt!
# Det gäller att hitta lösningar i allt som kan verka gynnande för  miljön. T.ex. så har vi fått jättefina små drinkglas/små efterrättsskålar genom att återanvända de vackra burkar som Castellos ekologiska färskost finns i. Vi kom på det en dag då Johan i samband med diskning höll på att ta bort etiketterna inför glasåtervinningen. Burkarna var som små fina glas, ingen kant upptill och infrästa små ränder på snedden. Då detta är en ost vi dagligen äter så har vi nu samlat ihop 10 st. som kan använda vid lämpligt tillfälle! Vi tog till vara på något som skulle återinnas i samma veva som vi slapp köpa 10 glas eller fler som vi hade varit tvugna att göra annars.
# Tvätta endast fulla tvättmaskiner och använd gärna de tvättnötter jag tidigare bloggat om. Bra för miljön, allergiska personer och bara att slänga på komposten eller i de vanliga förbränningssoporna då de är förbrukade.
# Släng in ett par tumlingsbollar i tumlaren då tvätten ska tumlas. Detta reducerar torktiden med upptill 25 % och vi är supernöjda med de vi köpte. Dessutom blir inte kläderna lika skrynkliga som de annars kan bli, samt att de blir så mjuka att man inte behöver använda sköljmedel. Vi köpte våra torkbollar på Smarta saker.
Tänk också på att inte tumla i onödan utan hängtorka så mycket det går.
# Använd en vattenkokare för att värma t.ex. té-vatten. Låt spisen vila så ofta den bara kan.
# Tänk på att köpa saker som är hållbara på lång sikt så att man inte hela tiden måste köpa nytt. Köp hellre en rejäl mixer exempelvis, som kanske kostar några hundralappar extra, för att man ska slippa köpa en ny elektrisk apparat igen om ett år.
# Undvik att ha bärbara telefoner i hemmet! Försök i stället att ha fasta telefoner då strålningen i de bärbara är skadliga.
# Försök att inte använda teflonpannor eller kastruller! Teflonet är jätteskadligt för miljön då det frigörs vid återvinning eftersom det är en plast som innehåller gifter, men även för oss människor att få i sig. Lite teflon frigörs varje gång man steker i teflonpanna och det kan orsaka cancer då det kommer in i kroppen. Vill man läsa mer om bl.a. teflon och dess skadliga verkan rekommenderar vi på Ekoblogg att man läser "Kanariefåglarna ryter". Finns att köpa bl.a. på Grön Gåva, och jag kan inte ens beskriva vad den boken gjort för oss!
Hemma har vi endast kastruller i rostfritt stål samt en plättlagg och en stekpanna i gjutjärn. Kommer att hålla för alltid och det blir så mycket godare att steka saker i en gjutjärnspanna. Det smakar som om maten är tillagad utomhus! Bara att diska med en diskborste utan diskmedel och sedan fetta in med lite olja och en papperstuss. På loppsar eller second handbutiker finns jättefina gjutgärnspannor att köpa för en billig peng. Man behöver inte vara rädd för bakterier eftersom de bränns bort, men om man vill så kan man diska med riktig stålull och sedan fetta in den lite extra om man köpt en begagnad. På så vis är man garanterad till 150 % att den är ren.
# En fräsch luftrenings-spray får man om man skivar en citron i 5 dl vatten och ställer kallt ett dygn. Tappa sedan upp detta i en vanlig spray-flaska som man har då man duschar blommor eller putsar fönster och spraya sedan i hemmet. Luktar friskt och gott och fukten som bildas binder eventuellt damm så att små dammpartiklar förhindras att flyga fritt omkring inomhus.
Ett annat likvärdigt tips är att köpa en ekologisk eterisk olja och blanda 20 droppar i 5 dl vatten. Rör om och tappa upp på flaska direkt. Också bara att spraya och njuta av väldoften som kommer att sprida sig.
# Jag vet att detta tips är lätt för mig att komma med som har kortare hår, men genom att låta håret självtorka sparar man in både på miljön och hårets livslängd. Ni som känner att ni inte står och faller med att använda hårtorken kan ju försöka dra ner på de gångerna.
# Man kanske inte alltid behöver dra fram dammsugaren utan i köket eller hallen (där det i vårt fall samlas mest grus eller smulor) kan man använda en sop med tillhörande skyffel för att få bort skräpet.
# Förutom då vi vispar till vårt egna smör använder vi en handvisp. Ni vet en sådan här från den gamla goda tiden! Det går jättefort att vispa med den eftersom den vi har är dubbel och dessutom är den så retro-snygg så det står härliga till! Fyndas på diverse loppisar och second handbutiker för några tior.
# OM man har pengar över och funderar på fondsparande är det vettigt att lägga lite krut på att hitta fonder som arbetar för ett långsiktigt och hållbart samhälle. Prata med din personliga banktjänsteman eller försäkringsmäklare så kan de hjälpa till.
Ett annat tips är att se över fördelarna med vindkraft. Det är det i särklass billigaste sättet att köpa el på och kanske kan detta miljövänliga alternativ vara något att köpa andelar i?
# Välj tåg om ni ska resa, speciellt inrikes. Är det oundvikligt med flyg så köp då koldioxidlotter hos Miljöbörsen för att jämka ut de utsläpp ni orsakar.
# Sist men inte minst;

¤ Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går! Ju fler som köper desto lägre kommer priserna att bli! Dessutom kommer vi att bli ett sundare folk med mindre sjukdomar om vi äter mat som får vara naturlig.
¤ Att dessutom tänka på Fair Trade eller Rättisemärkt tycker jag är en mänsklig skyldighet då världen ser ut som den gör idag.
¤ Ät vegetarisk mat ofta, även om ni inte vill bli vegetarianer full ut. Glöm inte att köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans. Värt att ha i åtanke! 
# Se till att shoppa eko-smart, få tips här!

Sist vill jag avsluta med ett gott råd jag fick av Tommy Svensson; förändringar skall komma successivt för att bli bestående. Det stämmer! Hitta det som passar er och gör det i en för er lämplig takt. Kanske kan man välja ut en sak i veckan eller kanske till och med i månaden som man börjar att förändra? Dessutom är det bäst att göra förändringarna i samband med nyköp; spring inte runt och byt ut alla glödlampor mot lågenergilampor om ni tror på den idén bara för att det är bra för miljön om de gamla fungerar. Vilket resursslöseri blir inte det? Vänta tills det går sönder och byt det då. Samma sak gäller ekologiska kläder eller hudvård t.ex; kasta inte alla kläder för att köpa nytt! Den dag du däremot behöver ett par nya jeans, kolla upp ekologiska märken eller leta Second Hand. Släng heller inte bort en halv schampoflaska för att köpa en ekologisk variant, vänta tills den är slut och kolla sedan upp bättre alternativ. Har man redan köpt den kan man lika gärna förbruka den, även om det är ett dåligt alternativ. 

Känn er välkomna att fylla på listan!

TorsDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet; den utrensning som pågår i min kropp i form av influensan och som min kropp förmodligen behöver.

Känner mig förvissad om att jag kommer att gå stärkt ur detta och känna mig piggare och starkare då h-vetet är över! ;)

Tack... ♣

Vinnaren av läderarmbandet!

Ekoblogg vill gratulera Anna som vunnit läderarmbandet från Burkina Faso! Grattis! Maila oss den adress dit du vill ha armbandet skickat så postar vi det efter helgen.

Anna's tips var;

"1. Alla vet ju att aluminium inte är bra för miljön, därför återanvänder jag min folie. Jag diskar eller sköljer den när den är använd och låter den torka några timmar sen är den som ny och går att använda nästan hur många gånger som helst.

2. Läser andra året på universitet och har just nu en fri termin där jag valfritt fått välja vad jag ska läsa. Har valt att enbart läsa kurser på distans för att slippa ta bilen 2,5 mil fram och tillbaka till universitetet varje dag vilket är mitt bidrag till att minska klimatpåverkan.
3. Sist men absolut inte minst har jag precis insett att man inte behöver köpa nya saker hela tiden. Man behöver inte materiella ting för att vara lycklig. Det finns ju så mycket fint som knappt blivit använt som slängs bort istället för att återanvändas. Handlar numer på secondhand där man kan hitta hur mycket fina saker som helst eller så byter jag saker med någon annan somhar något han/hon tröttnat på. Minskad konsumtion för alla skulle medföra minskad belastning på miljön."Snart kommer det en ny tävling så håll utkik framöver!


Bot mot flunsan!

Har åkt hem från jobbet nyss. Ett fruktansvärt illamående med kväljningar, sprängande huvudvärk, spänningar i bihålorna och rinnande ögon. 37,8 i feber samt snuva.
Tänkte koka en kanna té och ta en varm hund på ömma magen under filten. Pyjamasen är redan på, TV-fjärrkontrollen ligger inom räckhåll och Stieg Larsson får äran att göra madame sällskap.

Fortsatt trevlig torsdag...jag ska försöka må bättre!


Psylliumfrön

För ca. ett år sedan upptävkte jag psylliumfrön som ett bot mot min oroliga mage. Detta lilla välgörande frö kallas även loppfrö pga. dess utseende.
Fröt innehåller 60 % fibrer som snabbt plockas upp av kroppens tarmsystem. Psylliumfrö kan strös på gröten eller användas i bröd. Man kan även göra som jag och ta 3 msk frön tillsammans med ett glas vatten på morgonen. Då fröt kommer i kontakt med vätska bildas ett gelé-liknande hölje runt det och det är i detta geléhölje som fibrerna finns. De utvinns sedan av tarmarna och fröna följer sedan med avföring ut. Hela. Jag har blivit så fäst vid mina psyllium att jag inte kan vakna en morgon utan min tre-matskeds-dos! Magen fungerar som den ska, jag känner att jag får i mig bra med fibrer ochd essutom dök det upp lite nya rön då jag googlade på mina raringar nu. Ta del av dem här!

Finns i de flesta välsorterade mataffärer vid hälsokosthyllan eller i hälsokost- eller alternativbutiker. ♣

Eco-fashion

Jag köper numer som sagt mina kläder endast från ekologiska kollektioner eller Secon Hand (bortsett från denna gång! Hmpf!). Nedan kommer tips på en del butiker jag tycker har snygga kläder. Modet varierar och smaken är som baken, så med andra ord kanske detta inte passar alla + att listan säkert skulle kunna göras betydligt längre, men Ni får hålla till godo med detta i nuläget. Vissa butiker säljer mer saker än kläder men som rubriken antyder så är det "fashion" vi riktat in oss på för tillfället.

Asfaltblomman har en kanon-bra länkguide till eko-butiker, secon handbutiker mm. i klädväg så börja gärna kolla där! De har både länkar till verkliga butiker i de större städerna samt alternativa butiker på nätet.

Hildur - säljer allt möjligt ekologiskt och är en alldeles fantastisk butik. Har en del kläder för både honom och henne.
Kii - trendig Umeå-butik som för ett tag sedan öppnade webshop. Har en del ekologiskt för både honom och henne.
Sweden organics - ett bra utbud av sköna, lite street-anpassade kläder. Dock verkar det endast vara damkläder.
Ekovaruhuset - ekologiska och rättvisemärkta designkläder. Här kan man läsa mer!
Ekohandel - säljer kläder för både män, kvinnor och barn. Gå in och välj kategorin "Kläder och skor" och klicka er vidare!
Sickatorpet - säljer barnkläder av eko-material.
Eco kid - säljer barnkläder av eko-material.
Minni Rekoaffair - ekologiska kläder på postorder för hela familjen!
Kaxig design - kläder för honom, henne och barn i ekologiska material!
Blue turtle - ekologiska skor för alla smaker och tycken!

Mint & vintage - butik som säljer både second hand-plagg (mint vintage eller vintage) och nya plagg (mint). Bl.a. finns Camilla Norrbacks ekologiska plagg här. Helt fantastiska!
Gudrun Sjödén vintage - second hand-plagg som en filial till Gudruns vanlig kollektioner.
New vintage - nyöppnad second handbutik med jättebra utbud!
Lily of the valley - vackert namn på vacker butik med vackra plagg. Enkelt va?

HM - uppdaterar sin Organic-collection ett par gånger per år. Bra basplagg till väldigt bra priser. Kvinnor, män och barn hittar sina plagg här eller i närmsta butik!
Lindex - har hakat på trenden med eko-tänk. Fina, enkla basplagg till både kvinnor och barn (verkar dock bara finnas i butik inte online).
Polarn o pyret - släppte sin första Svanen-märkta kollektion i höstas. Nu kommer nästa att finnas i närmsta butik, och jag hoppas att de även denna gång har med några kläder för kvinnor och mammor!
La Redoute - kläder för henne samt badlakan och påslakan i ekologisk bomull. Dock är det lite svårt att navigera fram till eko-plaggen så man får ha lite tålamod. Jag vet att de ska ha eko-kläder men lyckades inte hitta åt dem. Jag tror att man helt enkelt får söka på t.ex. klänningar och se om det finns ekologiska att välja mellan eller läsa på om de märken La Redoute har och på så vis få kunskap om vilka som har ekologiska plagg.
Någon annan som vet? 

Nu är Ni som sagt välkomn att fylla på om Ni vet mer om eko-kläder eller second hand-plagg. Vill även tipsa om det antal "bloppisar" (loppisar på bloggar) som börjat dyka upp här och där, samt klädbytarbloggar. Bra miljötänk med återvinning och det gillar vi!


OnsDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet; att det på så kort tid gått så framåt för Ekoblogg! Det är så himla roligt!

Jag får ofta peppande kommentarer och mail och det är roligt när folk uppskattar det man gör och lägger ner en massa tid på!
Om jag hade haft en "vanlig blogg" med mode eller mina vardagsbetraktelser hade det inte känts lika viktigt att alla källor var korrekta eller att all fakta stämde till hundra procent. Men så är det nu; för även om besökarna inte är tokmånga så vet jag att det finns några därute som räknar med Ekoblogg, och det är jag stolt över! Och hoppas på att Ni vill i fortsättningen med?
Jag lägger verkligen ner grymt mycket tid på detta och även om jag till största del gör detta för mig själv så är det roligt att det uppskattas!

Tack! ♣ 

Don't forget!

Ni glömmer väl inte bort tävlingen?

De vackra handgjorda armbanden kom med posten idag och jag har redan mitt på mig. Ett ska ju sedan lottas ut här och det tredje tänkte jag kolla om Johan ♥ vill ha. Annars får det bli en gåva till en vän!

Isabelle wannabe

Jag är lite sugen på denna frisyr. Vad tror/tycker Ni? Det är ju egentligen samma frisyr jag har fast denna är längre. Vet att jag har den lagom till sommaren och jag kör på  nu (mitt hår växer extremt fort) så jag måste bestämma mig innan jag ska klippa mig nästa lördag. Ska jag spara ut det så klipper jag mig inte då utan väntar en månad till tills i början av maj och trimmar till det lite då. Sedan får det växa igen tills innan min födelsedag i juni, då tror jag att det är så som Isabelle Halling har det.Bilden är lånad från TV 4's artikelarkiv!

I överlag har hon en skön stil som jag lätt skulle kunna kopiera rakt av! Man kan kolla in lite stylistjobb som hon gjort exempelvis här!

På lördag smäller det!

Ni glömmer väl inte bort Earth hour på nu lördag den 29 mars? Var ett tag sedan jag bloggade om det så det kändes lägligt att komma med en påminnelse nu! 20.00 - 21.00 är tiden.

Många bäckar små...

 ♣

TisDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet; är den korta arbetsvecka jag har framför mig! Heldag idag och på onsdag, går hem för helgen kl.13.00 på torsdag. Dessutom har jag på känn att det blir en mysig vecka eftersom vi har färre barn pga. att det är påsklov och det brukar kunna innebära små utflykter och skojigheter!

Det ni! ♣

Youghurt-dessert

Vi kände oss båda två sugna på lite efterrätt ikväll, förmodligen för att vi inte gjort annat än ätit under hela helgen! :) Tänkte i alla fall svänga ihop något nyttigt och gott! Detta tror jag blir jättegott efter kvällens middag; Pasta Carcioffi!

Grekisk youghurt
Honung
Vaniljextrakt
Jordgubbar (köper frysta KRAV-märkta eftersom vi har slut på våra) eller andra bär eller hackad frukt
Kokos
Lite smör
2 höga glas
2 skedar

Ta valfri mängd youghurt och smaka av den med honung. Den ska vara mild och len i smaken. Rör sedan ner en knivsudd vaniljextrakt.
Bryn på kokos i liiite smör i en stekpanna tills den blir gyllenbrun och knaprig. Varva de tinade och avrunna jordgubbarna med kokos och youghurt. Se till att översta lagret är youghurt som toppas med ytterligare lite kokos.

He' ä' bar' å' ät, som vi säger här!


Reklam för eko-produkter

Igår hemma hos mamma och J satt jag och bläddrade i Aftonbladets Söndagsbilaga och det gjordes reklam för eko-produkter på inte mindre än 3 ställen! Det gillar Ekoblogg!

På första sidan inne i tidningen gjorde de reklam för Frebaco's olika matgryner och man slog på stort och påpekade att 4 av 10 var KRAV-märkta!
En sida till visade reklam för Simply Gentle Organic's tops, bomullstussa och bomullspads. De har jag köpt länge på Grön Gåva, men nu skulle de tydligen säljas i alla ICA-butiker framöver. Bra, då kommer de att bli lättillgängliga för fler personer!
De gjorde även reklam för en ny ekologisk hårvårdsserie, men jag tycler att jag tipsat nog om hårvård för stunden så det lämnar jag därhän just nu.

Dessutom var det en stor intervju med väder-Per och hans funderingar kring miljö och vad som kommer att hända i framtiden. Han drog många paralleller med Al Gore och "En obekväm sanning".

Bra att det börjar dyka upp lite varstans så att folk indoktrineras i detta tänk!


Systuga

Det blev mer sytt idag! Det gick såklart väldigt fort med vetekudden så nu väntar jag bara tills imorgon då jag ska fylla den och sy igen sista biten för hand. Gillar att sy för hand, känner mig så där lantligt hemmafru-ig på något vis! :)

 Känns trendigt med Marimekko-tyg, men, men, miljövänlig är den ju i alla fall!

Då jag redan var i farten så kortade jag axelbanden på min "I'm the bag"-väska från UF Ecobag. Jag kände mig för kort för att ha så långa axelband, nu blev det kanon! Åh, jag älskar verkligen den väskan, så fin och så ekologisk!

 Visst är den fin? Gillar den skarpt, både för utseendet och miljötänket bakom!

Har också fixat till en av kuddarna jag köpte på Second Hand för några veckor sedan också. Den hade ett hål på baksidan som jag tråcklade ihop, så nu är den hel och fin igen!

   Älskar allt med denna kudde; formen, sammetstyget, brodyren, att den är handgjord, att den är second hand, att Lotus alltid vill sova på den, att den passar så bra in hemma, etc.

Kanske vore det läge att investera i en symaskin? Eller ska jag ge mig i akt med att virka drömfilten först kanske?


Vetekudde

Tänkte ge mig på att göra en egen vetekudde! Vi har aldrig haft någon för vi brukar inte ha ont i rygg eller nacke och det är liksom de användningsområden jag har tänkt att en vetevärmare har. Hos pappa och A i lördags fick jag låna en till min onda mage och det var jätteskönt att ha värme på det ömma, så då blev jag sugen.
Gillar tanken på att göra den skonsam mot miljön så jag har nu hittat ett linnetyg här hemma i form av en duk från Marimekko (de svarta blommorna desgin Maija Isola) som inte används och igår lånade jag mammas symaskin, så nu ska det till att sys!

I den som pappa och A hade var det någon form av matvete i stället för ris, så jag tänkte köpa ekologiskt sådant och fylla den med, samt köpa ekologiska, torkade lavendelblommorGrön Gåva och stoppa ner lite. Tror det kan vara jättemysigt med en svag doft av lavendel som verkar rogivande då man vill ha värme. Tänker sy en stor så att den täcker upp ett stort område samtidigt!

Nu är ju frågan om jag kommer att få ha den ifred eller om jag måste sy en till Johan också? ;)


MånDagens tacksamhet

I lördags hade jag besök av en kär vän och vi hade ett så fint samtal om inre välbefinnande och harmoni och hur man ska göra för att känna sig lycklig. Det var så skönt för vissa saker inom mig väcktes som till liv igen. Saker som de senaste veckorna tvingats ligga i träda pga. omgivande orsaker.

Nu då jag lyckats hitta åt dem igen och kunnat plocka fram dem igen tänker jag inte släppa dem.

Dagens tacksamhet; det återfunna välmåendet!


Engelska dinkelscones

Dessa scones är jättelätta att göra och ofta gör Johan dem då vi vill ha en mysig frukost tillsammans, har haft gäster eller nu senast en fredagkväll så vi hade gäster och alla blev lite små-hungriga framemot midnatt.

Det blir 8 st. som gräddas i 250 grader i 8 min.

3 ½ dl siktat dinkel
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
50 gr rumsvarmt smör
1 ½ dl mjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Hacka smöret i bitar och nyp in det i mjölblandningen. Tillsätt mjölken och rör om med en slev. Forma 8 st. ganska toppiga scones och lägg de på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Grädda ca. 8 minuter i 250 grader och njut dem sedan varma med smör, en god ost och någon mumsig marmelad. Det finns massa goda ekologiska sorter att välja mellan, men hittar Ni ingen så ta i alla fall en utan en massa tillsatt socker och med riktiga frukter och bär i!

Smaklig måltid! ♣

Sunshine come my way!

Idag möttes vi av ett par minusgrader och strålande sol då vi vaknade! Underbart! ♥

Kommer att bege oss till Munkudden idag, en udde längst bort på en strand med ett par kilometer sand som man bara kan gå på. Lotus kan springa fritt och längst ut på udden finns en liten vacker fyr och där ser man havet åt 3 håll. En ljuvligt plats att samla kraft på och vårt verkliga smultronställe! Nu hoppas vi att S och M eller någon annan vill haka på, vore mysigt att få gå och surra lite!

Men först; frukost med dinkelscones, hemmagjort smör, goda Jarlsberg med marmelad som svärmor gjort på våra krusbär och ett gott kanel-té!

SönDagens tacksamhet

De senaste dagarna har jag haft många, långa och roliga telefonsamtal med mormor! ♥ Jag är så tacksam över att allt verkar gå åt rätt håll *peppar, peppar, ta i trä* och att hon är så mycket piggare! Det är grymt jobbigt att vara ifrån henne men förhoppningsvis får hon snart komma hem! *längtar*

Dagens tacksamhet är beviset på att positivt tänkande utgör grunden till allt gott och att man är vad man tänker!

♣ 

Mitt val vegetarian

För 8 år sedan (i oktober 2000) var mitt allmäntillstånd inte bra. Jag jobbade för mycket (var hamburgerbiträde på Frasses med sena nätter och långa skift), åt extremt osunt, hade världens magkatarr och allt kändes motigt. Hade sedan tidigare fått läkarhjälp mot magkatarr men var i det närmsta imun mot Losec och hade i 6 år kämpat mot magkatarren. Pappa hade då han sprang marathon kommit i kontakt med en man här i Övik som höll på mycket med idrottsskador och kraniosakrala metoder, men även det fysiska välmåendet inifrån eftersom han även jobbade som näringsfysiolog. Vi tänkte att han förmodligen var sista utvägen till att få ordning på allt, så vi besökte honom.

Efter en total genomgång av min kropp och min mage med hjälp av bl.a. kinesiologi kunde han konstatera en massa, men det jag vill prata om är beslutet att bli vegetarian. Jag var väldigt skeptisk till det han sa eftersom jag var en riktig "kött-ätare"! Han bad mig prova en månad utan rött kött men med kyckling, fisk och lamm. Sagt och gjort; jag testade. Lamm lade jag på hyllan då jag aldrig varit riktigt förtjust i det, utan valde att lägga fokus på de andra två. En månad gick fort, speciellt då man mår bra...jag hade nämligen aldrig mått så bra! Borta var diverse besvär gällande magen samt at jag på köpet tappat ett kilo eller två.

Då det var dags för återbesök var beslutet lätt; jag skulle bli vegetarian! Till en början åt jag mest kyckling vilket ledde till att jag fick någon sorts kycklingbakterie, så efter det var det fisk och vegetariska kött-substitut som gällde. Idag klassas jag som lakto-ovo-demi-vegetarian, dvs. en person som äter mjölkprodukter, ägg och fisk. Eftersom Johan är vegetarian av moraliska skäl tillagas aldrig fisk här hemma, så jag uppskattar att jag äter fisk ca. 4 ggr/år. Vi äter som sagt mjölkbaserade produkter men dricker inte ren ko-mjök då ingen av oss är särskilt förtjust i det.

Som vegetarian möts man ofta av fördomar, dock inte dagligen som jag tycker att det var till en början. Vanligaste frågan är; -"Men vad äter Ni då?" Som om allt man äter är kött? Jag brukar svara med glimten i ögat att de är välkomna hem till oss på middag och om de hittar bättre mat någon annanstans blir jag förvånad. :) Vi ter en bra balanserad kost som ger oss det vi behöver, vi har båda hälsoundersökningar som bevisar det. Under många år var jag dessutom blodgivare, något som tydligen inte är vanligt bland vegetarianer eftersom de ofta har lågt blodvärde.

Denna förändring ledde till ett större välmående än jag någonsin tidigare känt och detta resulterade sedan i en viktminskning på 41 kg. men det är en annan historia.

Idag krånglar min mage en period under hösten och en under våren. Vad detta beror på vet ingen, men det är vida känt att magkatarr gör sig extra påmind då. Denna konstiga vinter med vinter en dag och vår en annan har satt sina spår i min mage. Att jag dessutom känt stor oro för vissa privata saker gör inte saken lättare. Det jag är glad över är att jag i alla fall lärt mig äta rätt och sluta stressa, två annars stora faktorer som påverkar magkatarr. Psykisk oro är som sagt en tredje och den ska jag i sinom tid också lära mig kanalisera bort då den gör sig påmind. Tills dess finns ett jättebra hälsokostpreparat i tablettform som heter Gastrosan. Hjälper för stunden, men hjälper också till att bygga upp ett skyddande lager av kisel inne i magen. Kanon! Man kan även testa Silicol som fungerar på samma sätt men tas flytande.
Det jag vill säga med detta är att man inte behöver må dåligt, det gäller bara att hitta rätt metod för att må bra!
Om man är nyfiken på Magnus, Anatoma Rehab och hans metoder är det bara att läsa vidare!

Kramalin ♣

LörDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet; att jag inte mår lika illa pga. markatarren nu som igår. Kanske är det på väg att vända?

I vilket fall; tack ♣

Min påskpresent

Johan ♥ hade inte köpt något påskägg i år utan som påskpresent fick jag istället en upplevelse igårkväll; helkroppsmassage på behandlingsbänken ute i bastun! Tända ljus, rökelse, avslappningsmusik och värme från bastuaggregatet. Så härligt rogivande - så himla avslappnande!
Efteråt fick jag lime-vatten, jordgubbar och eko-choklad framför "Criminal Minds".

Det var den perfekta starten på vad jag hoppas blir en lång, lugn och skön helg! ♣

Update; I sitt påskägg fick Johan en tee från Åhléns i mörkblått med svarta instrument-siluetter på samt en kaka av sin favorit-choklad.

Ja, vi äter mycket av den varan hemma hos oss! ;)

Ett litet PS:

Sofie som vann pocketboken; jag tog bort din kommentar så att inte din adress skulle synas. Ska posta boken till dig nu så du borde ha den om ett par dagar!

Tack för komplimangerna gällande Ekoblogg, de värmde!


LångFreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att det i min mobil finns en fantastiskt vacker bild jag fått via MMS. En bild jag redan kikat på otaliga gånger! Den föreställer det ofattbara mirakel som bästa C har i sina lilla mage och jag kan knappt bärga mig tills h*n kommer ut så att jag får ta mig ett snus på huvudet! Förstår Ni hur stort detta är? Helt otroligt!

Jag är otroligt glad över att jag kommer att få ta så stor del i detta och jag bara vet att C kommer att bli världens bästa mamma och N världens bästa pappa! :)

Detta är Dagens tacksamhet!

Påskiga saffranstryfflar

Tänkte bara att jag skulle visa hur gula och glada saffranstryfflarna blev!

Ta-daa!

 Tillverkning pågår...ta tryffelsmet med dessert-sked, forma tryfflar som rullar i ekologiskt florsocker och lägg på ett fat! (Det cerisa som syns är ärmen på min mjuka, sköna chenille-morgonrock från Åhléns.)

 Nu är de klara att avnjutas! (Ha överseende med att florsockret hamnar överallt, speciellt på fatet!)

Dessa tryfflar är alltså helt ekologiska förutom att grädden inte är det. Förstår inte att ekologisk grädde ska vara så svår att få tag på!

Vet Ni? ♣

Update; Tryfflarna blev jättegoda och en hel drös av dem ligger nu i en vacker hjärt-ask i kylen som gå bort-present imorgon!

Rull-pizza

Ikväll blir det hemmagjord rull-pizza framför "Så ska det låta!" på TV'n! Receptet nedan är till en sats långpanne-pizza (2 - 3 personer) men om man vill göra rull-pizza räcker den till 2 pizzor eftersom det är mindre fyllning på.

3 ½ dl dinkelmjöl, siktat eller fullkorn
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

50 gr smör

½ dl mjölk (det fungerar jättebra med havre- eller sojabaserad mjölk också)

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Hacka smöret i tärningar och nyp in det i mjölblandningen. Tillsätt sist mjölken och knåda till en deg.

Tryck ut degen tunnt på 2 plåtar (för vanlig pizza i en långpanna) klädda med bakplåtspapper och bred på tomatsås. Vi brukar använda Heinz Hot Chili Sauce, den är ljuvlig och har lite sting i sig!
(Om man vill göra vanlig pizza så förgräddar man nu pizzan ett par minuter i 225 grader innan man tar ut den och lägger på valfri fyllning. Grädda sedan ca. 12 minuter innan den är klar.)

Lägg på endera förstekt svamp (så att vätskan runnit ur) eller smula över torkad. Strö över rikligt med riven ost och pizzakrydda. Grädda de tunna pizzabottnarna ca. 7 minuter tills osten är smält och gyllenbrun och degen är genomgräddad. Lägg på strimlad isbergssallad, skivade tomater, tunnt skivad rödlök, hackade jalapeños och vitlöksdressing. Rulla ihop i folie och ät!

Farligt gott! ♣

Modemecka!

Modemecka har fått in smycken från det nya, svenska märket Hotness! Smyckena designas av Karoline Pauli och görs av vintage-material från 70-talet och materialen som används är mässing, glas och kristaller. Tanken är att återanvända saker och i ny tappning och smycken kommer endast att säljas i begränsad upplaga.

Härligt! Modemecka är en butik jag verkligen gillar och Käthe har sedan tidigare bl.a. tagit in en tunika i ekologisk bomull. Detta blir ett välkommet tillskott till miljö-modet!

Heja Modemecka! ♣

Tävla om Fair Trade-armband!

Har beställt 2 fina skinnarmband från Burkina Faso och de väntas hem nu i dagarna. Fick mail om att de skickat de tre sista i butiken för priset av två, och vad passar då bättre än en ny tävling där jag lottar ut det tredje?
Det är ett naturfärgat armband som Ni tävlar om!

För att ha en chans att vinna vill jag att Ni skriver 3 saker Ni gör för att förbättra miljön. Det kan vara precis inom vilken genre eller område som helst; shopping, källsortering, mat- och hushållning etc.
Se till att Ni skriver mail- eller bloggadress så jag vet att det är rätt person som sedan får priset.

Torsdagen 27 mars kl. 05.00 väljer jag ut en vinnare!

Lycka till! ♣

Tävlingen är avslutad!

Glad Påsk!

Vill önska alla mina fina läsare en riktigt glad påsk med mycket godis och mys!Är glad att jag är vegetarian då jag ser denna raring! :) Bilden lånad härifrån!

Glöm inte bort tävlingen som kommer imorgon! Tills dess; trevlig kväll!Glada påskliljor!

DSC00608.JPG 
Köpte tre knippen för 30 :- på ICA i tisdags och se så vackra de är nu!


SkärTorsDagens tacksamhet

Idag känns saker och ting lite lättare. Det var otroligt skönt att få träffa mormor igår så nu känns det som om det kan bli en mysig påsk ändå, trots kraftig magkatarr.

Dagens tacksamhet; är att jag och Johan kommer att få vara lediga tillsammansmed Lotus i 4 dagar! 4 dygn som kommer att förvaltas väl; mys, träffa kompisar som kommer hem över påsk, god mat, vi är bortbjudna på middag på Påskafton, film-tajm, tryckande av njutningsfulla chokladtryfflar, långa promenader, Pilates och bastu och hemmaspa är några av de saker som står på agendan.

Hur ser Er påsk ut?


Sunda karameller!

DSC00611.JPG 
Ett påskägg fyllt med ekologiskt godis; sötlakrits snurror, mintchoklad, gummibjörnar, syrliga karameller med fruktsmak, ekologis lakrits, choklad knappar och vinegums med socker på.

Och jag äter inget av detta; kom och hälsa på så får Ni smaka!


Vinnare av pocket-boken!

Har nu valt ut en skön motivering som vinnare och det blev Sofie för nedanstående motivering;

"Utan böcker hade jag bara varit Sofie Tedenstad från Småland. Men med böcker kan jag vara USA:s president, surfare i Australien eller rymdprinsessa - bara genom att öppna en bok! Är inte det fantastiskt?"

Jo, det är fantastiskt! Så fantastiskt att du vann en bok! Maila den adress du vill ha boken skickad till så postas den i dagarna.

Ekoblogg säger grattis! ♣

En ny tävling kommer under morgondagen, tänkte vi skulle piffa till den annars så långa fredagen!
Håll utkik!


Färdig blogg

Nu är bloggen äntligen klar! Jag är supernöjd med hur den blev, vad tycker Ni?

Ska samla alla dagens intryck, tankar och känslor framför lite Halloumi-sallad om ett tag. Sedan ska jag mys-promma med Lotus en sväng, göra Pilates + träna med hantlarna och kramas med både mamma, bror och hans fästmö som skulle komma hit en sväng. Tror att "Roomservice" och "Grey's anatomi" får stå på lite i bakgrunden.

Skönt. Behöver detta just nu.

Just det, ska göra tryffelsmeten till saffranstryfflarna också...inte att förglömma.

Vad ska Ni göra ikväll?

Kramalin ♣

Skam åt Malin!

Jag skäms lite, det gör jag faktiskt! Vi stannade alltså snabbt till på Monki i Birsta Köpcenter och jag sprang in 10 minuter. Plockade på mig en svart, mjuk oversize-tee, en vit scarf med små "monkisar" på samt det skönaste plagg jag hittills någonsin ägt; en stor, oversize klänningshoodie i grått sweatshirt-tyg med ca. 40 cm. bred mudd nertill och luva.

Ja, alla har vi våra dagar. Har ingen av Er gjort något idag så jag slipper skämmas allena?


OnsDagens tacksamhet

Kärlek. Värme. Och en "Mandarin".

Jag vill inte utelämna på vilket sätt men det är min mormor som inte mått eller mår särskilt bra. Min underbara, älskade "Mandarin-mormor" som jag inte skulle klara mig en dag utan!

Idag var det fantastiskt skönt att få träffa henne och sitta nära. Hålla handen och bara vara. Jag hade kunna rest tusentals mil för att få vara med om det jag var med om idag. På 6 veckor hade vi inte setts och det är nog det längsta i historien jag varit utan min "Mandarin".

Nu håller vi tummar, tänker positivt och stillar vårt inre så att harmoni och ro får råda.Dagens tacksamhet; mötet med mormor som gör att påsken känns lite lättare, mer hanterbar. Stort tack!

Jag har syndat! ;)

DSC00609.JPG
Jag har syndat! ;)

En förebild...

DSC00606.JPG
En av mina stora förebilder; Tenzin Gyatso - eller mer känd som Dalai lama!


Ny länk

Den uppmärksamme kan se att det finns en tredje 2nd hand-butik med kläder tillagd bland mina länkar; New vintage. Var in och kikade och hittade en massa fint!

Detta, mina kära vänner, känns mycket lovande!


Ny-frissad på jobbet!

DSC00604.JPG 
Billigt med barnarbete! ;)

Förskollärare är världens bästa jobb, jag lovar! Inget kan få en att glömma det som känns tungt så mycket som umgänget med barn!

Tack! ♥

Fair-gåvor till påsk!

Handmålad lampa Den här lampan från Ekohandel skulle vara fin-fin i vårt sovrum! 79 :- är som hittat! (Bilden är lånad från Ekohandel.)

Tea for one Gillar även denna "Tea for one" som också finns på samma ställe. Har själv en snarlik från en annan affär som jag gillar skarpt! 199 :- och den är Er! (Bilden är lånad från Ekohandel.)

plastkanna Dessa coola plastkannor tillverkas på Elfenbenskusten och finns i flera olika fäörger. Prisintervall 59 - 79 :- Beställs hos Burkina Faso. (Bilden är lånad från Burkina Faso.)

Kapsylöppnare På samma ställe kan man även köpa dessa fina kapsylöppnare i brons! 9 - 15 cm. långa och med ett pris 129 :- (Bilden är lånad från Burkina Faso.)

Läderpuff Skulle även vilja ha denna sitt-puff till vardagsrummet! Så fin! 650 :- i getskinn. (Bilden är lånad från Burkina Faso.)

Både Ekohandel och Burkina Faso har ett bra sortiment av Fair Trade-märkta produkter. Den sistnämnda har en massa olika kategorier, bl.a.; möbler, inredning, textil och konst. Sidor väl värda besöket!


En hjärtevärmare...

DSC00595.JPG 
Det vackraste som finns är sån't här! "Värdelns" bästa moster; det är jag det! :)

Påskgodis i ägget?

Imorgon tänkte vi ta med ett påskägg till S-vall! Jag har ju som tidigare nämnt att jag även i år kommer att göra tryfflar, men om man inte vill, orkar eller har den motivationen så finns ett riktigt gott, "vanligt" godisGrön Gåva!

Helt fritt från syntetiska färgämnen, fritt från gelatin och med naturlig fruktjuice som smakförstärkare! De är farligt goda och finns i flera olika smaker!

Beställ nu! ♣

Personlig prägel x 2

Bloggen börjar nu bli klar och jag är överlycklig över kära Fanny som hjälpt mig. Jag hade en vision av hur en Ekoblogg skulle se ut, och den visionen infriade hon! Tack! ♣ Nu känner jag att Ekoblogg fått min personliga prägel!

Gällande en annan sorts personlig prägel så har det ju blivit lite grann av den vara nu på slutet trots att detta är en blogg om ekologi och inte mitt känsloliv.
Efter många diskussioner med mitt inre beslöt jag mig för att vara ganska personlig till slut eftersom det här är jag. Det känns svårt att driva en blogg som bland annat har som syfte att försöka få till en bättre plats för alla att leva på utan att börja någonstans. Mitt inre och känsloliv blev anhalt nummer 1. Om inte jag kan dela med mig av min resa och vara öppen om det som händer; hur kan jag då förvänta mig att andra ska kunna göra samma sak? För att kunna hjälpa varandra är det viktigt att synliggöra allt som sker längs vägen och där är jag nu. Jag har startat men är inte riktigt framme heller.

Hoppas att jag möts av respekt under min resa. ♣

TisDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet;
Idag är jag rörande tacksam över att vi bor i Sverige och att den arbetsgivare jag har, med min chefs tillåtelse, låter mig göra en resa imorgon. Jag och Johan får, på arbetstid, åka ner till S-vall och hälsa på något av det käraste jag har som ligger på en intensivvårdsavdelning där nere. För oss är det en resa på över 30 mil och det känns otroligt värdefullt att vi ges tillfälle att göra denna en dagtripp nu, då det annars skulle kännas ont om tid.

Mina två fantastiska kollegor som går in extra och jobbar för mig för att jag ska kunna göra detta ska heller inte glömmas bort; Ni är fantastiskt osjälviska människor och jag önskar Er allt gott! ♥ Tack!

Mitt i detta försöker jag komma ihåg mina egna råd, och; "Du är vad du tänker" försöker jag plocka fram just nu,. Också för att kunna förmedla det vidare imorgon. Tanken är ungefär 90 % av tillfrisknandet och det känns bra denna gång, för personen i fråga är sååå optimistisk!

Ha överseende ett litet tag till...

Kramar Malin ♣

MånDagens tacksamhet

Saker och ting känns lite tunga nu så idag blir det en ytlig tacksamhet, orkar inte gräva djupare än garderoben.

Dagens tacksamhet: Att HM rear ut sina Organic-leggings så att jag kunde hamstra på mig inför framtiden!


Vårt vardagsrum

Åh! Vi älskar detta rum! Fyllt med nästan enabrt loppis, vintage, second hand, arvegods och gåvor så speglar verkligen detta rum oss! Vi ville ha ett rum som fått sin inspiration från 50-talet och tidigare och vi känner att vi verkligen lyckats, vad anser Ni?

    Direkt till höger står en gammal chiffonjé som jag hade med mig hemifrån mamma och pappa. Otaliga är de timmar de stått och skrapat bort all gammal färg från den!
På den står Iittala-ljusstakar från Bohag, alla är bröllopspresenter. Tillsammans med dem finns ljuslyktor från Pukeberg; några har vi fått från mormor då hon flyttade, några är från min gamla stuga då farfars sålde den och några har vi fyndat på loppis.

 Detta är det hörn där Lotus huserar dagligen. Hans fårskinnsfäll är hans allt och pälskudden tycker han om att borra in sig bakom! *Gull-gubben våran*

   I soffan (som är från EM) ligger kuddar. Pälskudde från Åhléns och en svart rund sammetskudde med korsstygnsbrodyr från Second Hand. I vänstra hörnet finns el liten, fyrkantig blå sammetskudde från Second Hand, en svart, lite större fyrkantig svart mockakudde från Åhléns och rund, sidenkudde i aprikost tyg från farmors mamma, ca. 60 år gammal och i riktig "mint-condition!"
Bakom soffan skymtar panelgardiner i svart fusk-skinn från Myrra.

 I fönstret växer gigantiska svärmorstungor i kurkor från IKEA tillsmmans med en lampa som svärmor låtit göra av en vas med orientaliskt mönster hon fyndat på loppis!

 Bordet är från mormor och morfar och kristallkronan likaså. Lampan fick de i bröllopspresent för 54 år sedan och nu hänger den så stolt i vårt vardagsrum och alla över 1,65 slår huvudet i den!
På bordet står en skål med äpplen, fyndad på loppis för 5 :-, och en tillhörande vas (fylld med vita, vackra tulpaner från A-S och R!) som jag klickade hem från Oliko.


Närbild på lampan.

 I vårt andra fönster kan man sitta och mysa om man vill, men Johan ville inte det, så där står mindre svärmorstungor i svarta, blanka krukor från Åhléns tillsammans med en gammal, antik lampa som stått på Harjus tills vi norpade hem den!

Den fejkade blyinfattningen har Johan gjort med speciell bly-tejp man kan köpa!


 Den gamla radiomöbeln är av märket Philips och den lyssnar vi på, trots att den är över 50 år gammal! Ovanför hänger en pendyl i guld, och både klockan och radion fick vi då Johan's farmor gick bort. Den turkosa vasen med videung är fyndad på loppis i saltmagasinen i inre hamnen och Bambi-figurinen är 40-tal och har stått i vår stuga. Bambin är en av de käraste ägodelar både jag och Johan anser att vi har här hemma! Telefonen är ny men med gammalt stuk och inköpt på Claes Ohlsson, fungerar alldeles utmörkt att ringa med!
Bakom guldgardinerna i sammet döljer sig vår data-hörna.

   
Närbilder på pendylen, Bambi, vas och telefon!

 Bakom gulddraperiet i tung sammet sitter vi och sköter våra "kontorssaker" ; betalar räkningar, mailar och bloggar! Bandet som sticker ner i överkant på bilden kommer från Johan's gitarr och bakom snurrfåtöljen i svart skinn står en 50-tals lampa med tre armar och tygklädda skärmar, ett arvegods från mammas mormor. Fåtöljen är en gåva av mammas särbo J och databordet är ett litet utdragsbord (egentligen till typ vardagsrum) som kommer från MIO. På bordet står våran laptop från HP och i förgrunden tre vaser; två indentiska från Bergdala, den röda från mamma och pappa och den gröna ett secon hand-fynd. Den högre, kitschiga vasen är köpt på en antik-affär i Paris och är en bröllopspresent. Endera älskar man den eller så hatar man den; jag älskar att den ser ut som en hubrid mellan en röd kalla och en purjolök!
Kudden i fåtöljen kommer från Åhléns.

 I det lilla fönstret vid kontors-delen har vi samlat gamla, romantiska saker; en ktischig tre-armad ljusstake som svärmor loppis-fyndat, en tillhörande skål som kommer från samma person och är inköpt på samma ställe, en liten, liten ängel som min farfar fick som barn. Kom med post från Amerika av hans utvandrande kusiner och ett porslinsägg med utstickande porslinsblommor med gukdkant, köpt på Second Hand för 10 :-

   Det minst antika i vårt hem - en flatscreen LCD på 42 tum från Panasonic, retro-kompenserar vi med ett Nintendo 8 mbt! Bredvid Nintendo-konsolen står PS 2 och PS 3 och ännu en saltstenslykta. Kistan är efter Johan's farmor och är nog det vackraste i sitt slag! Den står på en vit, äkta herdematta från slutet av 70-talet.
Till höger omTV'n hänger en lampett avsedd för blockljus. Kommer från Signerat M och är en bröllopspresent från Å, M och barnen.

 Etage-hyllan från EM är i ek och fylld med våra tidningar. Då ett år gått tar vi ut föregående års nummer i öfrrådet och laddar med nya! ELLE Interiör, ELLE, Camino, Hälsa, Illustrerad vetenskap, Kosmos, Level och Super Play finns där! De två sistnämnda är helt och håller makens och hör ihop med de otaliga konsolerna som stod på kistan... ;)

 I en mysig vrå finns en förstoring i sepia från vårt bröllop och bredvid hänger lyktor från Indiska i tenntråd. Mysigt att slänga ett sken över vårt foto på kvällarna!
Vilken dag det var! ♥

 Både jag och Johan är riktiga läs-lusar, bokmalar, kalla oss vad Ni vill! Dessa på bokhyllan är kanske en tiondel av alla böcker vi äger tillsammans, resten står nerpackade i ett trettiotal banankartonger i förrådet. Längs med hela väggen där TV'n hänger har vi byggt en bokhylla uppe vid taket där vi har ett urval av de böcker vi oftast känner ett behov av att kika i.

 Direkt till vänster i vardagsrummet finns ett hörn där "Laila" står! En greyhound i vitt antikt porslin som kommer från Italien från 30-talet. Eftersom Lotus är en whippet (rasen under greyhounds storleksmässigt) känns hon extra passande.
Laila är en bröllopspresent från min faster och farbror och kommer från en igenbommad lanthandel där de bor och där vi haft stugan i 22 år. Laila är också en av de prylar som finns i vårt hem som betyder otroligt mycket rent affektionsmässigt!

 Ovanför Laila hänger ett  fat med aztek-motiv från MIO tillsammans med en vägg-ljusstake från samma ställe.

Det var det delar från vårt hem som vi kände att vi ville visa och hoppas nu att Ni respekterar det förtroende Ni gavs. Bilderna ägs av oss och får på något sätt inte anvädas utan lov från oss. Om någon vill använda dem på något vis ska tydliga käll-hänvisnigar finnas! Vänligen respektera!


Lägesrapport: Kommande planer

Kommande planer

Jag har tänkt piffa till bloggen lite framöver, bl.a. med en lite större och tydligare profilbild på mig, lite egna foton i bylinen mm. Jag gillar den gröna färg som blogg.se bjuder på för denna design, den passar liksom temat. Men jag skulle vilja ha foton som mer representerar de vi är och det har S lovat att hjälpa mig med. Tack! För är den en sak Ni ska veta, så är det att sådana "dator-iga" saker är jag helt värdelös på. Men det tar jag på mig, man kan ju inte vara bra på allt! ;) 
Fanny är snart klar!

Jag har även tänkt lägga upp bilder på hela vårt hem så fort det är klart här hemma. Tänkte att det kanske skulle vara kul för Er att få se var vi försöker få till vår ekologiska vardag? Men först vill jag ha det riktigt klart och det är det snart!

Jag har tänkt lägga upp fler recept mer frekvent.  Ett ständigt pågående arbete!

Jag har tänkt kika lite på tips så att man lättare ska anse sig ha råd att handla ekologisk mat.

Jag håller på att fixa så att jag ska kunna mobilblogga. Kan vara kul om man är på resande fot och hittar eko-vänliga saker man vill delge Er läsare!

Jag tänkte tipsa om hur man gör sitt hem klimatsmart och om hur boken "Kanariefåglarna ryter" har förändrat vårt liv totalt. Men sådana inlägg tar tid att förbereda så det dröjer litet. Har för fullt upp just nu.

Gällande eko-shopping så har jag tänkt sammanställa hur våren ser ut rent modemässigt då det kommer till eco-fashion. Vill avvakta lite till så att alla eko-kollektioner hinner komma i ordning.

Sedan är det så klart fritt fram för ER att komma med önskemål och tycka till om precis vad som helst. Jag brukar kunna dela med mig av det mesta, så fråga eller önska på så ska vi se vad jag kan göra!

A runaway-train for me?

Av skäl som jag inte vill gå in på här och nu skulle jag mest av allt vilja sätta mig på ett tåg som tog mig långt härifrån för ett tag. Att få vara själv och samla tankarna och skicka goda krafter och energier till min älskade "Mandarin" som behöver det just nu. Men till det dyker upp ett lämpligt tåg ska jag spela Soul Asylum på repeat, låta Johan ♥ agera tillflyktsort och minnas det jag lärde mig på min TLT.

Kärlek. Kraft. Goda energier. Ork att ta mig igenom denna vecka. Paus. ♣


blogg.se

Just nu strular det lite för mig med att posta bilder, så jag fortsätter med vardagsrummet-inlägget vid ett senare tillfälle!

Lägger upp det så fort det fungerar som det ska! ♣

Vårt kök

Vi ville göra köket ganska minimalistiskt och stilrent med en touch av Italien. Eftersom köket leder in till vardagsrummet med sin varma 50-talskänsla kände vi att det inte gjorde något att köket blev spartanskt och sparsmakat på färg.

     Direkt till höger då man kommer in i köket står en stor, tung piedestal med en lampa från Harjus, en silvermålad lotuslykta i porslin (present från min underbara mormor förra påsken!) och ett silvermålat äpple som är köpt på Myrra.

Till höger om piedestalen står en gammal braskamin som vi hittade i vårt uthus då vi flyttade in och som Johan då tog sig an med kamin-pasta. Nu är den svart och fin och tänder man blockljuset som står innuti så ser det ut som en brasa.

 På kaminen står en bröllopspresent från bästa C och N! En jättefin, handblåst skål från bergen i Atlanta...har satt ett värmeljus i och på kvällen då det skymmer blir det ett jättmysigt ljus från den!

    Matplasten består av ett gammalt klaffbord som Johan redan hade då vi blev sambos och 2 stora, vackra loppis-fyndade stolar som målats svarta med högblank färg! Klädseln på dynorna är fuskskinn från Olsson's tyger.

 På köksbordet står ett fat från Paradis verkstan (bröllopspresen från M och M) och på fatet ligger ett bergskristallhjärta (en av morgongåvorna från Johan ♥), ett lila stressägg från älskade morfar, ett vsart stenhjärta som jag köpt på Grön Gåva och två ägg i selenit från Kristallrummet.

 I det djupa burspråksfönstret står samma insyningsskydd som i sovrummet tillsammans med en lampa från Arac. Blomkrukorna är gjorda av gamla, kasserade bildäck och kommer från Village. Jag äslakr dem!!!

 I fönstret finns en blomhylla och på den trängs glastulpaner i olika färger från Signerat M här i stan. Vackra så det försmår då solljuset tränger in och skicka allsköns färger i hela köket!

    
I köket finns numera en underbar fondvägg med en tapet med björkskog. Älskar att den går i svart-vit-gråa färger, förhindrar ett plottrigt intryck. Framför den väggen står en skänk som är vitmålad med högblank färg och på den står 2 kakfat från Koziol och en svart vacker skål gjord av bambuträ som formpressats i Vietnam och sedan målats högblank.

 Vackra skålen med bananer är en gåva från "Pucca-syster" då vi gifte oss. Den är köpt i Stockholm men tillverkas av två unga, vietnamesiska bröder.

 I skänken (som kommer från Johan's mormor ursprungligen) finns alla pärmar med recept och otaliga kokböcker. Ser Ni vilken kokbok som fick hedersplatsen? ;)

 I en I.D skål från Röstrand trängs små ckoklad-godbitar från Green & Blacks! Mmm...

 Mellan skorstensmuren och skänken har Lotus sina skålar; en för vatten och en för mat.

 På en stor smideskrok från Indiska hänger ett förkläde vi fick i bröllopspresent tillsammans med pannlappar från IKEA, en i gummi från Claes Ohlsson och en grytvante från Marimekko, köpt på Bohag.
Uppe på fläkten står burkar från Rosendahl med favorittéerna i, köpa på Harjus, tillsammans med Barba-Mamma och Barba-Skön; tanken är att jag är Barba-Mamma som håller i en nappflaska eftersom jag jobbar med barn och att Johan är Barba-Skön eftersom han är konstnär!
På spisen finns en marmor-mortel jag fyndat på loppis tillsammans med en japansk té-kanna i gjutjärn, en julklapp till Johan från mig som jag köpt på Grön Gåva.Skärbrädorna är en julklapp och kommer från Hemtex.

 Visst är likheten slående? ;)

 På en snurrbar bricka från IKEA står alla oljor, vinägers och dylikt som vi använder då vi lagar nat. Även här finns en saltstenslykta och bredvid den står en välsvarvad dam i äkta silver som fungerade som stämpel år Johan's farfarsfar då han hade färghandeln. Kannan i silver är från någon av Johan's släktingar och den gröna karaffen till vänster om ljuslyktan är från min mormorsmor och från 30-talet. I den döljer sig ljuvligt god citron-olivolja!
Notera också Jamie Oliver's Flavour Shaker; en oumbärlig hjälpreda och en perfekt bröllopspresent från S och M!

Kaklet är ett blått sjöstenskakel från Nordemans Jern.

 Till vänster om snurr-brickan står en massa glasvaser från Iittala som är gåvor både vid födelsedagar och bröllopet. I dem trängs de mest frekvent använda köksredskapen tillsammans med peppar, torkad och smulad chilifrukt, Sommarlängtan från Änga Gård och flingsalt. I ett fint dekorationsmålat snapsglas har vi tandpetare. Eftersom vi inte gillar snaps är det kul att kunna använda dem till andra saker!
I en liten Iittala-vas står ett gäng té-silar tillsammans med en antik sockertång, en loppis-fyndad tårtspade och några vindruvssaxar.

 Vårt kylskåp är inte lika cleant som övriga köket, gillar som att ha ordnat "kaos" någonstans! Alltifrån matlistor, foton och kom-ihåg-lappas hänger här. Dessutom är alla magneter presenter som alla påminner om fina människor som givit oss dem!

Hela vår lägenhet har djupa, härliga fönster med breda fönsterbrädor som släpper in mycket ljus men ändå utan direkt solljus. Gissa om blommorna gillar detta!
Köket är det rum som blev klart sist och vi är supernöjda, det blev precis "vi"!

Vårt badrum

Längst bort i hallen till vänster ligger som sagt vårt lilla badrum. För ett tag sedan blev det rött med svarta, vita och grå detaljer. Duschen bakom det vita tygdraperiet från Åhléns har gjorts om till förvaring och duscha gör vi numer ute i bastun i källaren.

 Direkt till höger då man kommer in hänger en förstoring på världens coolaste hund utklädd i prinsesskronan jag hade på min möhippa! Hur söt är han?

 På en vitmålad hylla står svarta trästatyer i ebenholt. Den långa afrikanska kvinnan är en present från min älskade morfar precis innan han gick bort och den vårdar jag ömt...den lägre krigaren redvid är köpt på Second Hand för födelsedagspengar för många år sedan. I mitten står en saltstensljuslykta och längst till höger ett ansikte i samma stil som de andra träfigurerna. Under hänger alla mina halsband som en kul prydnad. Ljuslyktan på väggen är en julklapp från svärmor för ett par år sedan och på den står en Kivi-lykta från iittala.

 På handfatet samsas tvålpumpen med eko-tvål från Urtekram och omaka tanborstmuggar (min en omaka från Filippa K öfr Rörstrand och Johan en gammal från Ica.)
Handdukskrokarna i smide är från Indiska.

 Under handfatet står en röd plastkort som vi fick fylld med franska delikatesser i bröllopspresent av M och A. Numera har vi tidningar i den. Bredvid står en soptunna som Johan målat vit, ursprungsfärgerna var Kockum-inspirerade med gulvit tunna och allmogegrön kantlist. Vi tog rätt på den då svärföräldrarna avvecklade sitt parfymeri.

Vi gillar verkligen vårt klatschigt röda badrum! Man blir alltid glad då man är där inne och på kvällarna har vi alltid ljusen tända därinne och då kastar de ett jättefint sken mot de djup röda väggarna. Mys!

Vårt sovrum

Till vänster i hallen är vårt sovrum, man ser det i inlägget med hall-bilder genom hålet vi gjorde. Sovrummet går i väldigt orientalisk stil och är minimalt; det är egentligen ett förråd som vi gjort om. Vår säng är 130 cm. bred och innan väggen tar slut står där en liten pall som sängbord och den är nog inte mer än 35-40 cm. bred. Då får ni en hum om hur litet det är! Men det funkar, vi har alltid bott så här litet. Och eftersom vi bott så här i snart 5 år så förstår ni ju att vi trivs!

 På väggen in mot tvättstugan har vi framkallat en massa foton på familjerna, vänner, nära och kära och satt upp i likadana ramar från Claes Ohlsson. Jättemysigt att ha alla man älskar runtomkring sig då man ska sova!

 Pallen från Jysk är vaxad med möbelvax (finns på Harjus eller Indiska) och på den står en lotuslykta från Myrra och en väckarklocka från Claes Ohlsson. Jag tycker att väckarklockor är bland det fulaste som finns så då kan man lika gärna välja en väldigt praktisk som sköter sig själv! :) Radion med gammaldags touch kommer också den från Claes Ohlsson!

    Ovanför sängen hänger en vaxad ek-hylla med endast en bråkdel av våra självutvecklande böcker; bl.a "En boddhisattwas liv", "Lycka! En handbok i konsten att leva", "Hur människoöden tvinnas" och "Den tibetanska livs- och dödsboken". En Buddha fyndad på ÖoB för många år sedan har vaxats  med guldvax och fungerar som bokstöd. Vasen med trollhassel är från Indiska och i den hänger små olikfärgade glasprismor tillsammans med tibetanska lyckomynt!

 Sängen är gammalt arvegods från Johans syster och den absolut skönaste säng man kan sova i! Kommer från Dux. Överkastet på kommer från Johans föräldrar och är i röd sammet, så ljuvligt mysigt att ligga på och läsa eller sova som Lotus brukar göra! På den ligger en randig fleece-filt från Åhléns och mis-matchade kuddar från Indiska, Thailand (gåva från bror med fästmö) och arvegods från Johans föräldrar.

 I fönstret (den sida av sängen jag sover på) står lite olika turkosa ljuslyktor från Iittala och från min bästa C tillsammans med en turkos glasboll med bubblor i från IKEA. Insyningsskydden kommer från Bohag och är suveräna! Böckerna som står lutade är min dagbok (kommer från Hikma Islamiska förening), "The Secret" som jag alltid läser i och den bok jag just nu läser; "Flickan i källaren - berättelsen om Natascha Kampusch". Lampan är en saltstenslampa från Himalaya som jag köpt på Hälsokraft. Finns även som ljuslyktor varav vi äger 3 st. Då stenen blir varm frigörs små joner som ska neutralisera fel laddningar i luften. Blir ett jättevackert sken från både den och ljuslyktorna. Har en sljuslykta i varje rum, förutom sovrummet där vi har denna lampa.

 Framför elementet (som vi aldrig behöver ha på eftersom det alltid är varmt i detta lill-rum!) står familjens fårskinnstofflor från Sheperd!

 På den gamla, slitna dörren hänger en krok-skena i smide från Mio och på den våra pyjamaser och morgonrockar. Längst till höger en jättemysig ljuslykta från Indiska som är en present från bästa C för många födelsedagar sedan.

Vi sover alltid fantastiskt gott i vårt mysiga sovrum. Vi har fått det precis som vi ville och det känns så skönt!

Vår hall

Kommer att visa rum för rum, det blir lättast så, och då börjar jag med hallen eftersom det är det första man kommer till i vårt hem!

Som sagt; jag är inte ens i närheten av en hobbyfotograf så Ni får helt enkelt stå ut med dåliga vinklar och i viss mån kasst ljus! :)

 Direkt till höger i våran hall hänger nycklar på smideskrokar från Indiska tillsammans med ett skohorn med tillhörande krok från Edblad o Co., inköpt på Harjus. På golvet står en rottingkorg från IKEA med filttofflor i olika vuxenstorlekar så att gästerna kan värma eventuella, frusna fötter!

 Ovanför rottingkorgen och skohornet hänger en ljuslykta från Indiska med långa, vita fransar. Det blir ett jättefint sken från den som lyser ut genom det lilla fönstret vi har bredivd ytterdörren!

 Skoskåpet byggde vi själva för att få det precis som vi ville ha det; plats för 2 par skor var framme samt en hylla ovanpå där man kan ha saker som skänker mys! Spegeln är 30-tal från Johans farfar och hängde förr utanför hans kontor nere på färghandeln. Lotuslyktan är en kär gammal present från S i Falun, dock inköpt i Östersund, och Buddha-ansiktet och den lilla, tjocka, glada mannen kommer från Indiska. vasen köpte jag på en Second Hand-butik för 40 :- för några dagar sedan. I den står en gren trollhassel.

 Mina Uggs från Emu och de rejäla skodon från GoreTex som jag har då jag rastar Lotus eller går till jobbet står bra på plats på hyllan vi byggt!

 Hatthyllan satt här då vi flyttade in och på den står 8 st. rottingkorgar från IKEA där vi har mössor, vantar, scarves, Lotus' koppel mm. Dörren rakt fram leder ut till källaren och till vänster har vi 3 dörrar; badrum längast bort, tvättstuga i mitten och dörren närmast ytterdörren leder in till sovrummet.

 Mitt emot skoskåpet har Johan tagit upp ett hål i väggen in till sovrummet. Det spacklades och målades vitt och däri står nu en svagt cerise-rosa lotuslykta. Så mysig att ha tänd då man går och lägger sig!

Ja, det var hallen det! Tapeten är köpt på Harjus och matchar vårt guldmålade tak väldigt bra! Gillar hur den blev även fast vi hade en rätt nnorlunda hall innan ocskå, med blått tak och textil-tapet på väggarna!

Ananas-dessert

Eftersom jag bara äter mörk choklad då det ska vankas något "lite godare" så brukar det sluta på två vis gällande desserter då vi har gäster här hemma;

1) Jag gör en fruktsallad så att alla (inklusive mig själv) kan äta
2) Jag gör en "vanlig" efterrätt som jag själv inte äter av

Igår bjöd jag på en sort kombo; något som kändes som en "vanlig" dessert som jag dessutom kunde äta av!

Skär 4 tjocka skivor av en färsk ananas. Värm 2 msk honung i en kastrull och rör ner 1 dl skållad mandel. Låt karamellisera i några minuter. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen. Stek ananasskivorna i lite smör i en stekpanna och pudra över 2 msk mörkt Muscovado-råsocker. Låt dem få en fin stekyta. Häll på saften från 1 lime och finrivet skal från 1 apelsin. (Man kan även slänga mer en skvätt rom om man vill) Låt allt liksom puttra ihop. Tar ur ananasen och lägg upp den på ett fat tillsammans med en rejäl klick Grekisk youghurt, eller kokosglass om man så vill. Ringla saften och skalet från stekpannan över och släng över nötterna som först slagits i mindre bitar. Det var verkligen jättegott och det kommer inte att dröja länge tills vi gör detta igen, speciellt inte de gånger eko-ananas finns att få tag på!


Thaigryta

Grytan vi bjöd på igår är så god så jag bara måste dela med mig av receptet!

Varsågoda! ♣

1 påse quornbitar el. 400 gr. färska champinjoner
Stek dem i lite olja och krydda med salt, peppar och 1 tsk malen ingefära.

1 dl finstrimlad purjolök
1 dl -"- rödlök
1 dl rivna morötter
1 dl tärnad rotselleri
1 brk bambuskott
2 msk olja
Stek dem i olja så att de blir mjuka och glansiga.

Häll sedan ner;
2 dl Heinz Hot Chili Sauce
4 msk Sweet Chili Sauce
4 msk soja
4 msk Ketjap Manis
2 msk mango chutney
2 msk kokos
3 pressade vitlöksklyftor
4 dl matlagningsrädde

Blanda noga och låt koka ca. 10 min. på svag värme. Servera med ris och en god sallad!

Nu frukost bestående av äggmacka (eko-ägg, eko-majonnäs, eko-smör och hembakt eko-dinkellimpa...mums!)


Renovering pågår!

Som Ni ser så håller bloggen på att förändras just nu så ni får ha lite överseende om allt inte skulle fungera eller så!

Håll ut, snart är den klar!

PS. Hoppas jag kan posta bilderna på hur vi har det hemma idag, om bloggen fungerar så ska jag göra det! DS.

SönDagens tacksamhet

Gårdagen spelar stor roll för dagens tacksamhet. Vi hade en alldeles tok-mysig kväll med R och A-S och det var så tråkigt att vi blev trötta och var tvugna att skiljas åt; hade kunnat sitta och prata hela kvällen och natten!

Vi åt gott och jag fick kramas extra med A-S vilket var alldeles för länge sedan (deras bröllop 2 februari!) och sedan kämpade vi stenhårt för att dra fram Rongedal till en seger, men förgäves!

Idag är Ni Dagens tacksamhet för att Ni fick mig att må så bra igår och det behövdes!


Massa kärlek! ♥


Yoga för hundar?

Yoga.jpg
Yoga för hundar?

Tanka kraft och bara-varande

Johan står och bakar fantastiska dinkelscones i morgonrock nu och jag ska strax gå och kramas lite. Vi ska förereda middagen till ikväll och sedan fixa lite med påskris utanför dörren.

Blir i övrigt en lugn och skön dag som efterföljs av middagsbjudning med underbara vänner och Melodifestivalen! Jag hoppas på Rongedal eller Sibel men tror att Sanna Nielsen kammar hem det!

Vad tror Ni? ♣

Tävla med Ekoblogg!

Tänkte försöka mig på en tävling här på bloggen, får se om jag har så pass många läsare att det finns någon som är intresserad? :) Faller detta väl ut kommer det fler i fortsättningen!

Fick ytterligare en bok med Pocketutbytet och jag har den redan. En av de allra bästa böcker jag läst; "Flickan från ovan" av Alice Sebold, och har den dessutom redan inbunden, så då tänkte jag låta någon vinna den.

Skriv i detta kommentarsfält vad böcker betyder för dig så väljer jag ut en vinnare 05.00 på skärtorsdagmorgonen! Glöm inte att skriva ut mail eller eventuell bloggadress!

Lycka till! ♣

Tävlingen är nu avslutad!

Svensken shoppar miljömärkt

Enligt en undersökningen som EU-kommissionen gjort är svenskarna duktigast av alla EU-anslutna länder på att handla miljömärkt. Över 42 % uppgav av de handlade miljömärkta saker och det låg långt över EU-snittet!

Det gillar vi på Ekoblogg! ♣

Krämiga enchiladas

Nu låter det som om vi är riktiga suckers på enchiladas här hemma. Och det stämmer; det är vi!
I torsdags gjorde vi riktigt goda!

8 tortillas behövs, såklart de det står Organic på! Jag blandade 2 ½ dl turkisk youghurt med en påse riven Västerbottensost. Jag hackade ner 10 svarta, urkärnade oliver och lika många miniplommontomater från I ♥eco som jag delat på mitten. 3 msk eko-majs fick också följa med och 2 pressade, ekologiska vitlöksklyftor. ½ rödlök finhackades ner och 1 stor näve färsk, eko-babyspenat rördes också ner. Allt blandades ordentligt och sedan saltade och pepprade jag och kryddade med torkad chilifrukt som smulades ner.
Fyll tortilla-bröden och rulla ihop. Lägg i en ugnseldfast form och strö över riven ost med god smak. (Vi använder Jarlsberg som är helt utan tillsatser;bara ostlöpe, salt och vatten. Hittills har vi inte hittat någon ekologisk ost som inte innehåller någon form av E-tillsats. och tills dess kör vi på denna ost, tillsatsfritt är viktigt för oss!)

Gratinera i ugn ca. 200 grader i ca. 10 minuter. Servera med en god sallad! ♣

LörDagens tacksamhet

Nu. Nu är det äntligen klart hemma! Inget mer behöver skrivas.

Dagens tacksamhet!

Eko-chips

Här hemma äter vi nästan aldrig chips, med betoning på aldrig. Kanske köps det hem en påse per år, jag skojar verkligen inte. Har inte gått att hitta ekologiska chips här så då har vi tagit till plan B; mat utan tillsatser! Vi har då kört med Lättsaltade eller Gräddfil från Svenska Lantchips eftersom de endast innehåller potatis, salt och olja. De med kryddning innehåller naturliga kryddor utan förfärliga tillsatser såsom t.ex. Natriumglutamat (E621) och det är det viktigaste för oss. (Kolla på innehållsöfrteckningar på varor ni har hemma, E621 finns i nästan allt då det är en av de mest frekvent använda smakförstärkarna!)

Igår i Buffé som kom från ICA fanns tips på hur man gör egna chips, inte avancerade men ändå, så framöver då vi vill lyxa till det någon helg blir det till att skiva våran fasta eko-potatis tunnt, fritera i ekologisk raps- eller solrosolja och sedan krydda med kryddor från Änga Gård då de runnit av på hushållspapper en stund. Det ni! ♣

Vill man inte göra egna eko-chips kan man köpa färdiga här hos Ekohandel!

(Kul att det stod om Ekogrönt på Buffés framsida och att ett av de recept testlagarna gjorde var med quorn som huvudingrediens!)

FreDagens tacksamhet

Igår hade Grön Gåva tagit hem ekologisk och Fair Trade-märk vit choklad. Precis om jag önskade! Där har ni fördelen med små, underbart nischade butiker: de ser till sina kunders önskemål! ♣

Detta gör mig tacksam, och är således Dagens tacksamhet, för nu kan jag göra gyllene saffranstryfflar med vit choklad till påsk på ekologisk honung, ekologisk saffran, ekologisk choklad, ekologiskt smör och vipsgrädde. Känns lovely!

Web-aid

Webaid kan man hjälpa via nätet. Man kan t.ex. välja att köpa medicin eller en gris också kommer det istället en leverans till behövande i andra länder. Kanon tycker vi på Ekoblogg! Webaid har en vision om att skapa en fjärde värld utan fattigdom. En väldigt vacker vision som jag hoppas inte stannar vid en utopi.

Här och här kan man få svar på eventuella frågor!


Massage

Jag har en liten ovärderlig pärla i mitt liv. En liten B som oftast var fjortonde dag möter upp mig i vita kläder, för mig till ett mörkt rum fyllt av tända ljus och aromatiska dofter. Denna B tar mig sedan till paradiset och tillbaka för 150 :- Om det är värt det? Min bäst välinvesterade 300 :- någonsin!

Jag gillar den taktila känslan av hennes händer på min kropp, och trots att vi inte pratar under denna timme så känns det ibland som om hon vet mer om mig än någon annan. Efteråt dricker vi ett glas vatten i hennes kök och pratar vettiga saker.

Jag gillar mitt B, hon är en ljuspunkt i min redan så ljusa tillvaro! ♣

Ikväll 18:00 är det dags igen, och jag är redo att ta emot.

TorsDagens tacksamhet

Idag känner jag djup vördnad inför förmågan som vi givits att fatta beslut. Vi är fria individer med en egen vilja. Det är ett stort förtroende vi erhållit och konsekvenserna av de beslut som tas är ibland ödesdigra och ibland alldeles underbara.

Dagens tacksamhet: att jag vuxit upp i en sådan stimulerande omgivning där man alltid trott på min förmåga att klara av saker och att det sunda förnuftet är det som bär mig framåt och tillåter mig att utvecklas.

Jag lyssnar alltid till mitt inre; min instinkt, insikt och intuition, då jag ska fatta viktiga beslut. Det sista har räddat mig så många gånger att det nästan är läskigt. Men det är så, magen är kroppens nav, dess  mitt, och däri sitter visdomen.

Det är därför det är så himla klokt att stoppa ner lite choklad där då och då! ;) ♣

Att giva är guld

Eftersom jag tycker om att göra andra glada drog jag igår ut på en liten påskäggs-shopping-jakt! Det blev rara och passande ägg till två familjemedlemmar, två vänner, en släkting och Johan. Dessutom fick fina svärföräldrarna en vacker tulpanbukett! Jag köper sådana ägg man får plats att lägga presenter i, är inte så förtjust i att ge bort godis då jag inte äter det själv. (Dessutom är inte innehållsförteckning så mysig att läsa med alla tillsatser i form av E-nummer och gelantin från svin. Brr!)
Ifjol gav jag bort hemmagjorda tryfflar istället för köpt godis och det uppskattades! Egentligen är jag kluven i sådana här fall för i mångt och mycket har traditioner förvandlats till kommersialism, men å andra sidan är det roligt att ge gåvor och göra folk glada så...ja, jag vet inte. Kanske ska bojkotta påsken nästa år och ge gåvor andra tider på året i stället, men det brukar vi göra ändå. Att giva är guld och taga är silver - även om jag gillar att få saker jag också såklart, så är det kanske hundra gånger roligare att få ge bort precis "det där extra" som man bara vet kommer att passa perfekt till någon man tycker om och göra den riktigt glad!

Funderar lite på att göra saffranstryfflarna till påskhelgen eftersom de är gula. Skulle vara lite gulligt! Och mumsigt för mig och Johan att snaska på! Här hemma pyntar inte vi nämvärt till påsk, så då kan ju hemmagjort godis få piffa till vardagen. Vi brukar ha björkris med fjädrar utanför entrén ibland och inomhus har vi en påskig, lite cool ljuslykta i form av en kyckling och tre smått överviktiga hönor som brukar stå i klunga i köket och se lagom mätta och sura ut. :)

Brukar Ni/ska Ni påskpynta? ♣

OnsDagens tacksamhet

Idag är jag sååå tacksam över att Fanny hjälper mig med en massa saker till bloggen! Go'a, fina och alldeles underbart vackra Fanny! Att en människa man knappt känner kan hjälpa en annan tycker jag är rörande, precis sådant som jag menade med det här!

Förhoppningsvis kommer bloggen att få en lite ny touche de kommande dagarna, håller tummar och tår! Kika snart in igen för att se hur det blev!

Tack än en gång, gumman, idag är du Dagens tacksamhet! ♣

Retur-bok

Idag fick jag min första bok från Pocket-utbytet! Fick en bok som heter "Den svarta opalen" och det är en bok jag aldrig skulle ha läst själv så det känns spännande!

Hoppas att detta fungerar för jag blir så glad över att gamla pockets kan komma till användning igen!

Slutspurt

Precis som för ett tag sedan tror jag att det blir lite bloggande de närmsta dagarna, eftersom vi nu gått in i slutspurtsfasen gällande renoveringen här hemma.På fredag ska det som sagt vara klart och då har jag det jag gör med städning för att få det fint inför helgen och middagsgästerna på lördag.

Kommer inte att hinna lägga upp bilder på hemmet på fredag eftersom förmiddagen ska gå åt till att tok-städa och på eftermiddagen kommer fin-besök iform av L och en bebis-mage! :)

Tror att jag fotar och postar allt på söndag, då ska vi ha en lugn hemma-dag med bak av dinkellimpor. Då de jäser (tar ca. 2 timmar) ska jag ju ha något att göra också! :)

Så håll ut, är Ni rara! ♣

TisDagens tacksamhet

För ett bra tag sedan, (har ingen aning om hur länge, kanske 2 år?) köpte jag Mari Windsor's PilatesTV Shop. Och jag älskar det! Under resan då jag gick ner mina 41 kg. så gjorde jag mycket; powerwalkade, joggade och boxades, men inget var så underbart som Pilates!

Skulle väl lämpligen beskriva det som en skön mix mellan yoga och gammal hederlig Susanne Lanefelt-gymping. Har en yoga-matta som jag använder och vardagsrumsgolvet är min träningsplats. Mari kör med 2 olika program på mina skivor, samt en introduktionsskiva, och den kortare på 20 min. gör jag utan hennes hjälp. Den räcker gott och väl för varje kväll. På helgerna om jag har tid gör jag hennes längre program på nästan 60 min. Jag kompletterar detta med några powerwalks till jobbet, promenader med Lotus och hantlar då hennes 20 minuters-program har lite träning för armarna.

Fördelarna med Pilates är att man får slanka, slimmade muskler samtidigt som man verkligen blir uttänjd i hela kroppen. Mjuk och sjukt smidig i lederna! Eftersom rörelserna är få men istället väldigt koncentrerande så sprider sig som ett harmoniskt lugn över utförandet. Om jag inte gör det på kvällen framför TV'n så har jag gärna på en CD med avslappningsmusik i bakgrunden.

Dessutom avger Pilates små doser av lyckosamt endorfin (precis som all annan träning) för jag blir så lycklig då jag fått min beskärda del för dagen.

Dagens tacksamhet: att jag funnit Pilates och fått en bra träningsform för mig att spela en så stor roll i mitt liv!Sopp-tilltugg...

...eller till sallad kanske? Eller som tilltugg till drinken?

Hur som helst blir det jättegott att ta ett hårt tunnbröd, jag använderett bakat på dinkel från Ånge, och spraya på lite god olivolja. Finriv rikligt med parmesan över och strö sist över någon god krydda som skulle göra sig bra på pizza. Jag använder Heta nätter från Änga Gård.

In i ugnen ca. 4 min. 200 gr. Helt sjukt gott!

Till det serveras Sötpotatissoppa;

Finhacka en gul lök och två vitlöksklyftor. Bryn i lite olja tills de blivit glansiga. Häll på 6 dl vatten och lägg i 2 stooor tärnad sötpotatis. Koka ca. 10 min. Mixa soppan slät och rör ner en brk. kokosmjölk, vi har en jättegod ekologisk från Kung Markatta. Salta och peppra. Riv sist ner lite ingefära och ringla lite limesaft över soppan.

Servera! ♣

Äntligen!

Han är här nu! Och med han menar jag inte Messias utan Jamie Oliver! (Jag vet, jag är en Jamie-tönt, men det bjuder jag på med stolthet!) Kokboken "Hemma hos Jamie" kom idag och den är sååå tjock och alldeles fylld med alla underbara recept jag längtat efter!

Ikväll ska den läsas uppkrupen i soffan med en liten bit mörk choklad och en stor kopp té! ♣

MånDagens tacksamhet

Jag har en liten bror. Som är 2 dm. längre än mig, snart 23 år kontra mina snart 27, väger ca. 20 kg. mer och gör att jag känt mig som lillasyster de sista 5 åren. Men det gör inget, jag gillar att vara lillasyster åt lillebror!

Min bror är klok. Besitter någon sorts visdom som gör att han kommer till insikt med saker. Viktiga saker som han sedan lyssnar på. Han har modet att följa sitt hjärta fullt ut och bryta upp från saker och skapa ordning i sitt liv. Wow!

För sådana saker älskar jag min store-lillebror ännu mer! ♥ Dagens tacksamhet: M och hans visdom!

(Önskar bara att han och hans ängel (min Filibuster) bodde närmare...)

House of Oxy

Det har kommit en ny, svensk, ekologisk hårvårdsserie; Oxy. Innehåller endast sådant som håret mår gott av, t.ex. naturliga växtoljor och tvättämnen av den mildare sorten så att hårbotten skonas. Jag har beställt deras katalog för att se vad det är.


Alice & Sens

Ja! Tydligen så kommer Alice Janson och Katrin Romare som driver det svensks designmärket Alice & Sens att släppa en eko-kollektion till hösten. Gillar deras icke-ekologiska kläder så det här känns spännande!

Kläderna kommer att färgas med svart och grönt té, jasmin och indigo.

Det gillar vi på Ekoblogg! ♣

Mjukgörande mask

Om man mosar en avocado och rör ner lite extra junfrulig olivolja ska man tydligen få en mjukgörande och fuktgivande mask. Miljövänlig och allt. Tar man dessutom ekologisk avocado och KRAV-märkt olivolja så är saken kirre-biff!

Skölj av efter 15 - 20 min.


Lunchmacka

Får flott lunchfrämmande idag och då blir det till att bjuda på något lika gott!

Ta ett gott, grovt bröd till varje person, dela det i mitten. På botten breder ni mango chutney och på locket (insidan såklart) breder ni dijon senap. Lägg ruccolasallad på botten, strimlad rödlök och körsbärstomater. Stek Halloumi-ost och lägg på den varm. Tryck ihop locket och gapa. Ta en stor tugga och njuuut! ♣


Fin present!

DSC00581.JPG
Fin present! En dålig bild på ett vackert antikt-fynd som svärmor kom ner med! En (eller vi fick två, men den andra har vi inte plats för så den får bo i förrådet i väntan på större boende) riktigt kitschig 3-armad porslinsljusstake. Pryder nu vårt lilla databord alldeles förträffligt!

Tack!

Jamies pasta

För ett tag sedan gjorde allas vår Jamie en pastarätt som såg sjukt god ut! Vi tänkte om lite så att den skulle passa oss vegetarianer och ska göra den ikväll.

Grunden utgörs i vårt fall av ekologisk purjo som ska strimlas och kokas upp i så mycket grönsaksbuljong så att purjon täcks och 2 pressade vitlöksklyftor. Detta ska sedan koka tills vattnet är nästan borta, skulle enligt Mr Oliver himself ta upp emot en timme.
Ta en rejäl bir torr, gammalt (utan att för den skull vara dåligt) lantbröd och bryt i bitar ner i en mixer. Släng ner några nypor torkad svamp (vi ska ta svenska kantareller) med brödet och mixa tills det blir ett "smul" av alltihop.

Koka färsk pasta (vi lät de långsamma kolhydraterna stå över till fördel för ekologin så vi kör på ekologisk, vit, linguine-pasta) och blanda med purjolöken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek på "smulet" så att det bryns. Servera pastan med ruccola och några strimlade soltorkade tomater (ekologiska från Grön Gåva) och strö smulet över. Riv sist över rikligt med parmesan.

Längtar redan till middagen!


SönDagens tacksamhet

Det vräker ner snöblandat regn ute. Sådant som är snö i luften med blir en regning, blöt sörja på marken. Mulet. Rå-kallt. Har legat i sängen och läst tills nu, trots att jag var uppe med tuppen. Ska handla om en stund, men först Pilates. Sedan mamma och J på lunch. Chokladintag idag. Ringa älskade mormor. Mer saker som blir gjort här hemma. Ska tvätta upp några BH:ar och vika lite tvätt. Fräscha till fötterna. Göra manikyr. God middag. "Hemma hos Jamie" och kanske film ikväll. Korta promenader med Lotus som hatar sur-väder. Tända ljus och gå  runt i fula kläder och känna lugnet. Dricka ofantliga mängder té. Försöka skratta. Läsa mer.

Jag älskar planlösa söndagar, därför är det Dagens tacksamhet!


En perfekt kombo!

DSC00562.JPG
En perfekt kombo!

Fikon- och fetasallad

Kvällens middag kommer att bestå av en fikon- och fetasallad som serveras med vitlöksbröd.

Jag tänker använda ekologisk ruccolasallad från Swegro, färska fikon i klyftor, smulad ekologisk Feta-ost från Fontana, miniplommontomater i halvor från ICA, I ♥ eco, och tunnt strimlad rödlök. ICA's ekologiska olivolja extra virgin får ringlas över tillsammans med flingsalt och Sommarlängtan från Änga Gård.

Stek ca. centimetertjocka skivor av lantbröd i lika delar ekologiskt smör och rapsolja med 3 skalade, hela, vitlöksklyftor. Låt rinna av på hushållspapper och ät till salladen.

Vad tror Ni, hit eller miss? ;) 

♣ 

Nässköljning

Johan och jag har länge praktiserat neti - att skölja näsan och vi gör det med hjälp av våran Nose buddy. Dock har vi en i keramik från Gamla stans krukmakeri som vi köpt genom Hälsokraft, vi gillade inte tanken på plast.

Att skölja näsan har alltid gjorts av de gamla munkarna och anses vara en av de mset välgörande handlingar man kan utföra med sin kropp. Johan började då han hade sitt dekorationsmåleri eftersom han fick i sig så mycket slipdamm, färgrester och skräp i allmänhet och eftersom jag alltid haft trånga bihålor och lätt för att få besvär där vid förkylningar så började jag i rent förebyggande syfte. Det sägs göra underverk både för att motverka allergier men även för de som redan känner av allergiska besvär.

Johan sköljer näsan varje kväll för att få ur sig eventuell smuts som kommit in, medan jag, då jag är i mitt esse och sköter min neti, sköljer både morgon och kväll. På morgonen använder jag kallare vatten för att vakna till och på kvällen lite ljummare vatten för att varva ner och gå in i något sorts mys-mood.
Man kan tilsätta salt i vattnet för att det inte ska göra ont, men det orkar inte vi. Det känns då man sköljer näsan, det ska jag inte sticka under stolen med, men det är inte outhärdligt. Dessutom är det så att om man sköljer regelbundet känns det mindre eftersom man då vidgat slemhinnorna lite.


Lever- och gallrensning

Jag och Johan inledde det nya året med en leverrensning, och eftersom levern liksom är hela kroppens filter så hängde en massa annat läckert på; i mitt fall ca. 60 gallstenar. Eftersom jag fick ett gallstensanfall under pågående rensning (ska normalt inte hända, men jag har problem med sådant) så sa jag; -"Aldrig mer!" då  vi var klara trots att jag var jättenöjd...men den befriande känslan vi fick efteråt var så obeskrivlig så när man minst anar det så kommer det säkert en ny rensning.

Vi köpte en burk MagnesiumsulfatApoteket (det är en beställningsvara och har en leveranstid på ett par da'r) och den räckte till oss två och kostade ca. 60 :- På utvald dag ska man helst äta ångkokta grönsaker och råris, saker som är snälla mot magen med andra ord. Vi åt dinkelris som vi sköljt dåligt så Johan tuggade i sig en sten och fick en trasig del av en tand, och det gick också bra! ;)
Efter klockan 14 den dagen får man inte äta något och då ska man blanda 4 msk. av Magnesiumsulfatet med 7 ½ dl vatten i en tillbringare och ställa kallt. (Detta är till en person så vi gjorde alltså 2 tillbringare.) Klockan 18.00 intas de 2 första dl. av vattnet som smakar metalliskt och ska alltså göra det. Det smakar inte salt. Klockan 20.00 intas ytterligare 2 dl. och vid det här laget kan det nog kännas lite "rörigt" i magen. Se till att ha saker inplanerade (nära toaletten utifall att) som t.ex. spel eller film, för ni kommer att vara hungriga, sura och griniga!

Kl. 21.45 gör man först i ordning sig för att gå och sova och blandas 1 dl. olivolja med saften från 1 blodgrape och 1 citron. Detta skakas så att allt blandas och sveps sedan. Tro mig; man känner inte smaken av olivolja och det var det jag oroat mig mest för. Älskar ju olivolja men inte i glas! Sedan är det viktigt att gå och lägga sig direkt och att ligga på höger sida i minst 20 minuter. Sedan får man sova lite hur man vill, men denna procedur är viktig då den öppnar upp gallgångarna och tarmarna. Ställ väckaren på 07.00 och drick 2 dl. till av metall-vattnet, klockan 09.00 ska de sista decilitrarna vatten intas. Sedan är det bara att vänta. På att få äta. (Just det, vid den här tiden har ni nog fått börja gå på toan. En masse. Vi på Ekoblogg är inte den som är den så jag skäms inte för att avslöja att jag sammantaget var på toan 44 ggr. innan det som kom ut var lika klart som saltvattnet som kommit in. Då var tarmen tömd och jag har aldrig känt mig så lätt. Eller ren.)
Kl. 11.00 får man i alla fall börja äta så smått, men ta det försiktigt; magen är helt tom, vrålhungrig och i tarmarna finns liksom ingenting. Man kan ha en ganska aktiv mage någon dag till men inte så att man måste ha en toalett nära till hands. Man kanske bara får gå fler gånger än vad man annars gör. Kom bara ihåg att göra detta en helg eftersom kroppen måste vila, ni kommer att vara hungriga och behöva springa på toaletten. Lördag till söndag är perfekt eller i samband med annan ledighet, t.ex. påsk eller jul.

Det var så hokus-pokus att vi var tvungna att testa; ligga på en viss sida och vara så styrda av klockslag trodde vi var lite humbug men det var det inte! Det funkade ju! Dessutom för oss båda; jag med min problem-mage och Johan med sin fullt normala mage. Tänk vad skönt att kunna göra en kolon-sköljning i det egna hemmet till det facial priset av ca. 30 :-/person!

Om ni är sugna att testa och tyckte det ovan var oklart får ni gärna maila! ♣


LörDagens tacksamhet

8 mars. Internationella kvinnodagen. Den dag då kvinnan ska hyllas extra och uppmärksamma spå alla de vis! Jag förväntar mig en väldig baluns och i väntan på denna tänkte jag skriva lite om några kvinnor som jag vill hylla extra denna dag.

Dagens tacksamhet; alla fina kvinnor som finns runtomkring mig!

# Min mamma - den mest fantastiska kvinnan i världen! Gud så jag älskar dig, mamma! Det finns ingenting du inte klarar, möjligtvis bara det du inte tror att du klarar, och detta tankesätt har du präglat över till mig. Något jag är dig evigt tacksam för. Skulle kunna starta en hel blogg bara om dig, för allt du gör och allt du är. Fortsätt vara bara du, det räcker och mer därtill och är alldeles perfekt redan som det är!

# Min mormor - mormor, mormor, mormor; vem är väl som du? Att du fortfarande klarar av att le mot världen efter allt den gjort mot dig är beundransvärt! Hos dig finns alltid tid för värme, närhet och kärlek. Och en massa go'-bullar såklart! Tack för att du är min alldeles egna "Mandarin-mormor"!

# Min farmor - så många minnen och tankar det finns! Som dagbarn hos dig fick jag så mycket av din tid och ditt engagemang! Hur många barn har turen att få gå som dagbarn hos världens bästa tant E och leka sig igenom livet? Ditt sneda leende som jag ärvt (och din allt annat än minimalistiska barm!) har räddat mig ur många knipor! ;) Nu är det snart dags för renoveringen-är-klar-fikat hemmahos oss! *längtar*

# Min svärmor - efter att ha provat på än det ena än det andra i "svärmors-väg" är jag glad att det till slut blev en så fin människa som just du! Vi är så otroligt lika varandra att vi skulle kunna vara stöpta i samma form, födda i samma hall eller tappade i samma farstu, du och jag! Sällan träffar man på så många oegoistiska människor som du och din generositet vet inga gränser! Jag är så glad för att du finns i mitt liv!

# Min C - dig kan jag inte skriva något om utan att fälla tårar. Det är så härligt att se hur du jobbar dig fram och hur otroligt duktig du är, och har blivit, på ditt jobb! Ingen är stoltare än jag, ska du veta! Att min älskade lilla gumms nu ska bli mamma är en present så stor för mig så det känns som om det vore mitt barn! Jag är så tacksam för varje dag fylld av vänskap och glädje som du ger mig att min glädje inte känner några gränser. Tack för att du vill finnas i mitt liv och för att du är den mest fantastiska vän man kan önska sig! Älskar dig! ♥

# Min S - så länge har vi känt varandra nu. Himmel och pannkaka! Jag är såt stolt över att du "häle på" och pluggar och pendlar, bor borta och "har dig". Allt för att lyckas med dina mål! Jag längtar tills den dag du är klar och för gott slår ner dina bo-pålar här i stan, gärna på S-gatan! ;) Sluta aldrig vara du för du är den perfekta friska fläkten jag behöver i mitt liv!

# Mig själv - en dag som denna ska jag banne mig hylla mig själv också, för det är faktiskt så att jag är jäkligt bra på många saker och idag ska det baske mig präntas ned! :) T.ex. så är jag omtänksam, praktisk, väldigt duktig på husliga saker, effektiv, ordningsam, glad, målmedveten, logisk, allmänbildad, duktig pedagog, kärleksfull, humoristisk och en j**ligt bra fru! Det ni!

Nu utmanar jag andra att tala om vad de är bra på; kom igen nu! ♣

Vilka vill Ni hylla idag?
Jag skulle också vilja veta då det kommer att bli en Internationell mansdag? Tills dess får jag komma ihåg att hylla min underbare make lite extra varje dag ändå! ♣

Nu gör jag helg...om 4 timmar

Fick veta att det inte blir en 11 timmars arbetsdag trots allt och det känns skönt! Ska försöka mysa till det med lite bastu med Johan ikväll och vin och choklad och "Så ska det låta". Precis så som jag vill att en helg ska starta!

Ett härligt tips jag skulle vilja delge mig av är att blanda ner några droppar eterisk olja i vattnet man slänger på bastun. Det blir så härligt då, en riktigt aufguss-sittning av alltihop!

Bra eteriska oljor köper jag på Grön Gåva, Isis kammare eller t.ex. Indiska. Testa, det höjer bastuupplevelsen till skyarna!

Ha en fortsatt trevlig fredag, fina läsare! ♣

Ny butik

Hittade en jättefin butik idag som drivs av Naturskyddsföreingen där man kan shoppa en massa fina ekologiska eller Fair Trade-märkta produkter! De hade också t.ex. pussel eller böcker om naturen, växter och djur.

Jag beställde lite nya tygkassar till veckohandlingen i ekologisk och Fair Trade-märkt bomull. Kanon! Gillar att de är svarta för då håller de sig fräschare lite längre.


FreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att 32 av de 41 saker jag skulle handla igår fanns att köpa ekologiskt, KRAV eller Fair Trade-märkt! ICA satsar stenhårt på sitt I ♥ eco så snart lär nog det mesta finnas! Nackdelen med att de utökar sitt egna sortiment är att de plockar bort andra val, t.ex. de vilda tomaterna vi alltid köpte. Men å andra sidan kan de hålla nere priset och få in ett större utbud. Lite Moment 22 detta.

Jag minns när det för lite drygt ett år sedan fanns i princip bara bananer att uppbringa varje vecka, därutöver kunde det tillkomma äpplen eller tomater ibland. Detta är fantastiskt och är verkligen Dagens tacksamhet!

Eko till alla! ♣

Ekolådan

Just nu är det några eldsjälar i vår vackra stad som håller på att försöka få till det så att vi ska få en Ekolåda någon gång i månaden medan vi inväntar hösten och den fantastiska och närproducerade Rekolådan.

Iiiih! Vore fantastiskt underbart så nu håller jag och Johan ♥ alla tummar och tår!

Att tanka

Just nu har jag ett ledset hål i mitt hjärta och ett stort behov av att tanka livskraft. Ska försöka njuta av kvällen precis så som jag beskrev den imorse och sedan sova. Sömn är nämligen boten mot det mesta. Det, och kärlek. ♥ Ska läsa lite i "The Secret" också för att uppbringa lite pep-talk och motivation, det finns ingenting som tankarna inte kan råda bot på och det ska jag minnas ikväll.

Sänder därför ut all kärlek jag kan uppbringa till Er alla nu. Snälla ta emot, det skulle göra mig lite gladare.

Kramalin ♣

Tamponger med asbest?

Detta är inte så mycket inlägg som mera en vädjan, Inget fakta finns, mer spekulationer. Har hört att det tydligen ska finnas asbest i tamponger. Asbesten ska verka blodförtunnande och leda till rikligare menstruationer som i sin tur leder till ökad försäljning av mensskydd. Skrämmande är ordet Ni letar efter! Intressant är att detta uppkommer i samma veva som man då börjat tillverka och sälja hemmatester för att kolla livmodercancer. Det luktar korruption och uppköpta företag lång väg.

Är det någon mer som hört något om detta?

Vintern i sin ljuva prakt!

DSC00559.JPG
Vintern i sin ljuva prakt!

Second hand-bohag från Oliko

För ett tag sedan beställde jag bl.a. en finfin vas och förrättsbestik från Oliko Bohag; en second hand-affär på internet med hur mycket bohag och inredning som helst! Kan sitta och kika där i timmar och minnas tillbaka hur morfars och farfars haft det då man växt upp! 

Där finns allt från "lyxiga" prylar från Rörstrand eller Gustafsberg till okända keramikföremål från Tyskland. Sidan är praktiskt indelad i  olika årtionden så man kan välja det som passar bäst eller söka direkt på föremål via t.ex. keramik, plast eller porslin.

Allt fungerade jättebra vid beställning och betalning, förutom att det var lååång leveranstid. Fick dock sin förklaring då jag fick ett mail att ägarna i dagarna fått en liten bebis!

Grattis säger vi på Ekoblogg! ♣

Egen falafelrulle

I julas fick vi en pizzasten av mamma och J som utnyttjats flertalet gånger redan; den är fantastisk! Man sätter in stenen på gallret i ugnen, sätter på ugnen och låter den bli varm sedan baka man de ljuvligaste dinkelpizzorna världen har skådat på nolltid! Lovely!

Imorgonkväll tänkte vi ha lite fredagsmys med egna falafelrullar då jag slutar 18.30. Tänkte tunna pizzor med tomatsås och ost på och grädda de på stenen. Sedan blir det till att steka finfin eko-falafel från Nutana och slänga på bottnen med strimlad eko-isbergssallad, eko-tomater, röd lök (hittar fortfarande inte ekologisk sådan i butik), jalapeños och en massa vitlöksdressing. (Min vitlöksdressing glr jag med eko-crème fraiche eller Grekisk youghurt (2 dl) som bas. Sedan pressar jag ner 3 vitlöksklyftor, rör ner 1 msk eko-lönn sirap eller motsvarande honung, 5 stänk Tabasco, 1 knivsudd Sambal Oelek, 1 tsk salt, 1 tsk grovmalen svartpeppar och sedan rörs allt om. Låt gärna stå en timme eller två för att smakerna ska hinna blandas.)

Vad tror Ni; kan det bli gott framför en film med lill-familjen bredvid? ♣

TorsDagens tacksamhet

Av en massa orsaker, däribland en sjuk trötthet och en begynnande förkylning, kommer jag inte att gå på Kent på Arenan ikväll med Johan och M & M. Känns helt OK då Kent inte på något sätt tillhör favoriterna utan endast är Johans grabbar! Eftersom jag har en 11 timmars arbetsdag framför mig imorgon tänker jag nyttja mys-kvällen till max!

Dagens tacksamhet: är vetskapen om att jag & Lotus efter en skön promenad ikväll får sjunka ner i soffan tillsammans med en nagelfil, lite kvalitativ eko-choklad, "Du är vad du äter" och sedan "Criminal Minds" (i nästa liv ska jag vara en BAU-agent, jag lovar!!!) och bara vara. Så skönt. Så efterlängtat.

Vardagslyx! ♣

Alltid med mig! Från vänster;smalt armband med glaspärlor i vitt, rosa

DSC00553.JPG
Alltid med mig! Från vänster;smalt armband med glaspärlor i vitt, rosa och lila (gåva av den underbara tjejen jag är ingift moster till), rött korallarmband (http://www.kristallrummet.se/), rött läderarmband som köptes till vårt bröllop av Maja Littmarck (http://www.littmarck.com/), hematitarmband (http://www.kristallrummet.se/), armband med mitt buddhist-mantra på bronsplatta (från www.M925.se) och sist ett träarmband från Day et Mikkelsen (www.zylber.com). Alla med sin speciella betydelse,innebörd och symbolik. Trevlig kväll! Kramalin

Mannagrynsgröt på dinkel

Då magen inte är i toppform är en varm dinkelmannagrynsgröt tillsammans med liiite ekologiskt rårörsoker och ekologisk kanel som bomull i sår-magen. Kanel hjälper dessutom till med matsmältningen!

Koka upp 2 ½ dl mjölk (jag använder Oatley havredryck då den är ekologisk) med en nypa salt. Då det kokar livligt, vispa ner 3 msk dinkelmannagryn och låt koka 4 min. Servera med sylt eller kanel och socker.

Som sagt; som bomull i magen! ♣

Vilka böcker är du?

Då jag är borta hos nya bekantskaper tycker jag det är väldigt intressant att kika i deras bokhyllor, om det nu finns några, för att få en bild av vilka de är. Satt och funderade idag på vilka 10 böcker som skulle kunna vara jag som person.

Kom fram till följande, som alla rekomenderas varmt!

# "Nya dinkelboken - Den hälsosamma dinkeln", av Ingeborg Vatheur
# "Du är vad du äter", av Gillian McKeith
# "Choklad: från brownies till praliner", av Sara Jayne Stanes
# "Hur människoöden tvinnas: tusenåriga minnen från fyra jordeliv", av Oscar Bush
# "Lycka! En handbok i konsten att leva", av Dalai lama
# "Té: upptäck, utforska, avnjut", av Hattie Ellis
# "The secret", av Rhonda Byrne
# "Kanariefåglarna ryter", av Ingrid Franzon & Margaretha Dahlberg
# "En obekväm sanning", av Al Gore
# "Handbok för den kräsne konsumenten", av Tommy Svensson

+ bonusboken "Hemma hos Jamie" som kom ut alldeles i dagarna!

Det här är jag, vilka är Ni? ♣

Lagt till bloggen

Nu har jag lagt till Ekoblogg både till Bloggportalen och Bloggtoppen så att Ni vet!

Ha en fortsatt trevlig onsdag, i Ö-vik är det - 6 grader, strålande sol och vi ska strax äta mellanmål ute här på förskolan! ♣

Världens bästa jobb? Utan tvekan!

Trome l'oeil Bow Dress!

DSC00552.JPG
Trome l'oeil Bow Dress!

OnsDagens tacksamhet

Igår lärde jag mig igen av en dålig erfarenhet att jag inte kan äta allt med min magkatarrs-mage. Idag tackar jag för den insikten för jag hoppas att jag nu lärt mig så mycket efter 13 års problem att jag kanske inte gör om det?

Tack!♣

TisDagens tacksamhet

Idag är tacksamheten stor men objektet enkelt. Jag är tacksam för något så ytligt som min fantastiskt underbara tröja från Camilla Norrbacks Ecoluxery-kollektion som jag fick hem till typ 1/8 av priset. Då man kan shoppa kvalitetskläder i hållbara material till HM-priser är livet underbart! ;) Den är fantastiskt vacker, för att inte nämna varm. Stickad i eko-certifierad ull. (Mobb-bloggar ett foto straxt!)

Perfekt! ♣ 

Ansiktsvård

Jag har ju tidigare skrivit om hudvård och skönhetsvård, och som jag berättat så använder jag smink kanske 4 ggr/år. Dock har jag inte gjort det under det här året än, bortsett från modeshowen, så det kanske blir ännu färre gånger detta år? Använder bara något på läpparna, t.ex. Rosebud eller gloss.

Om man ska ha ett rent ansikte med naturligt markerade bryn känns det ännu viktigare att hålla ordning på sin hy. Jag vet att jag har turen att ha en bra hy, dock är den väldigt blandad med torra partier runt bryn och näsvingar, och en fet T-zon. Jag har hittat Dr Hauschkas ansiktsvård och jag älskar det! Kommer aldrig någonsin att släppa det jag funnit!

Varje morgon och kväll tvättat jag först ansiktet med Rengöringsmjölk och vatten. 3 pump brukar räcka och det gör att produkterna räcker länge då de är dryga. Efter det använder jag bomullspads av eko-bomull och tvättar ansiktet med Ansiktsvatten som doftar svagt, naturligt. Gällande krämer så smörjer jag sedan in mig med Rosenkräm och ögonen får Ögonkrämen. That's it! Kan inte bli enklare, gå fortare eller få min hy att må bättre! Produkterna känns naturligt fräscha och ger hyn en lyster som varar hela dagen!

Jag är dessutom sugen på att testa detta Täckstift. Det fungerar som ett vanligt täckstift som döljer finnarna samtidigt som det hjälper till att torka ut dem på ett skonsamt sätt och därigenom påskynda läkningsprocesen. Det är så naturligt så man ska kunna ta på det efter att man tvättat ansiktet för kvällen och låta det verka över natten. Det är grejer det!


Smoothies

Då jag gör smoothies använder jag alltid havremjölk som bas. Man kan ju såklart använda youghurt eller fil också, men vi äter inte det så det finns liksom aldrig hemma. Jag brukar sedan blanda ner lite olika saker efter sug, säsong och tillgång.

Nedan följer några tips;

Banan+1 msk. kakao (Blir kanongott, smakar som nyttigt godis!)

Banan+jordgubbar efter smak (Köper frusna, ekologiska om jag har slut på självplockade)

Banan+mango (Ekologisk finns faktiskt att få tag på nu!Annars har ICA en frusen i ask som inte innehöll en massa tillsatser sist jag kollade)+ananas (jag brukar köpa krossad eftersom eko-ananas är rätt svårt att få tag på)

Bara banan

Banan+jordgubbar+blåbär

Jordgubbar+blåbär

Ja, jag gillar banan! Kan inte leva utan mina eko-bananer! :) Det är dessutom gott att mixa ner ½ - 1 dl fiberhavregryn för att fylla på med fibrer och då blir smoothien ett ännu bättre mellanmål!

Hur gör Ni era smoothies?

Majsbiffar

Tänkte servera majsbiffar med fullkornsdinkelpasta till middag ikväll. Mums! Gör så här om Ni vill prova;

Använd ca. 500 gr. majs. Mixa ca. 300 gr majs med 2 ägg, 2 ½ dl mjöl, bladen från 1 korianderkruka med en stavmixer eller i en matberedare. Rör ner återstående majs med 200 gr riven ost med rikligt med smak och salta och peppra. Hetta upp lika delar smör och rapsolja i en stekpanna och klicka ut biffar med en sked som plattas ut. Stek på medelvärme i ca 4 min. på varje sida.

Till detta tänkte jag servera tomatsallad!

La Redoute hakar på

Jag fick post igår från la Redoute som meddelade att man nu utökat sin eko-kollektion ytterligare. Gick in och kikade och de har fått hem riktigt fina barnkläder, såsom sparkdräkter, bodies, tröjor och sockor.

De hade dessutom fått in lite snyggare eko-plagg för damer. Tycker förr att det varit ett trist sortiment de bjudit på men nu hade de skärpt till sig lite. Väldigt enkla, stilrena basic-plagg som lätt går att matcha med varandra och det man redan har i den befintliga garderoben till humana priser. Nu till det stora +; Rättvisemärkta kläder! Jättekul att de större kedjorna börjat haka på tänket som sprider sig som en löpeld! ♣

Såklart fanns inget till herrar som ens andades ekologi eller Fair Trade. På snudd till diskriminering? Ja, jag tycker det! Varför skulle inte män kunna, eller vilja, bära etiska plagg?

Vad tycker Ni?

Ekoblogg loves Jamie

Igår på "Hemma hos Jamie" så tog han sig an 2 st. burhöns som som tvingats leva hela sitt liv som just detta, instängda i en bur med 5 andra staplade ovanpå. Avföringen från de översta hönorna hamnar längst ner till den höna som sitter där. 2 hönor satt i en bur som var mindre än ett A4-papper! Jamie berättade att 66 % av all äggförsäljning i Storbrittannien kom från burhöns. Nu fick i alla fall dessa raringar komma och bo hos Jamie och skulle först acklimatiseras i en chicken-lou för att sedan släppas ut i hängnet med hans övriga höns.

Det vi gillar mest med Jamie är att han i 90 % av hans matlagningar förespråkar ekologiska saker. Han slänger in både miljöaspekten och mycket smaktänk (maten smakar ju så mycket godare om den fått uppkomma på naturlig, tillsatsfri, väg!) som några av alla anledningar till att man ska välja mat med sitt samvete, inte sin börs. (Om det är någon som hävdar att de inte ha råd att äta eko-mat, läs detta!)

På grund av hans engagemang och fantastiska recept så skulle han lätt kunna få komma och bo hos oss! Welcome Jamie, säger både jag och Johan! ;) Vi har testat så många av de rätter han gör och de är fantastiska! Marängen han gjorde igår tillsammans med eko-choklad och inlagda päron, grädde med äkta vanilstång och hackade hasselnötter på, lät och såg ljuvlig ut! Nu väntar vi bara på att hans nya kokbok "Hemma hos Jamie" ska komma på svenska, det känns roligare att ha den så än på engelska.

Brukar Ni titta på några speciella matlagningsprogram?


MånDagens tacksamhet

image8

Min underbare Lotus. Våran älskade skatt! Född 21 april 2005 och inflyttad hos oss 15 juni samma år. 2 dagar innan min födelsedag och 3 dagar innan Johans var du den bästa present vi någonsin kunnat få! Idag är du Dagens tacksamhet! Att ha hund, fina vänner, är att ha någon som älskar en ovillkorslöst. Det finns alltid någon som vill sitta i soffan och kela och på natten finns det en lite "kanelbulle" av varm, go' whippetpojke i sängen som knorrar, suckar, stånkar och värmer. Att han sen är världens benigaste och har en förmåga att låsa sina 4 ben i ett spretande läge som trycker ut oss övriga mot sängens kanter är en annan femma. Då det blir för varmt under täcket smyger han ut och lägger sig uppepå, bara för att en stund senare krafsa på täcket igen för att husse ska lyfta på det så att han kan dipma ner med en skön suck igen.
Många är de fantastiska turer vi haft tillsammans under de 3 år vi haft dig, Tot-pojken! Tänk vad mycket mer vi ska hinna med! Du och jag har varit på över 20 utställningar tillsammans, vi i lill-familjen har gått valpkurs och allmänlydnad. Du har varit jättesjuk och ätit en lång och besvärlig pencillinkur och du har åkt många mil skidor med husse. Till fjällen gillar du att åka för då slipper du sitta i buren i kombi-bagaget och får istället sitta med mig i baksätet i ditt alldeles egna säkerhetsbälte, perfekt för din lilla hundkropp. Du är den snabbaste hund jag sett och många är de tårar av lycka som vi fällt då du släpps fri över snötäckta vidder, fri som vinden, i vetskapen om att inga bilar eller annat kommer och stör utan du bara får springa. Du är så vacker, våran lilla muskel-skinka!

Tack för allt du ger utan att kräva något tillbaka!

Vi älskar dig!

Kramar från Prinsessan och Lusen! ♥

Älvsjö-mässan

Läste att Älvsjömässan för möbler och interiör som gick av stapeln nyligen, "Nordic Ligth Fair" och "Stocholm Furniture Fair", hade lagt stort fokus på ekologi och att marknadsföra de svenska och  nordiska möbeltillverkarna. Allt för att minimera transporter och främja det närproducerade. Härligt, det gillar vi på ekobloggen! ♥

Jag tycker det är jättebra när stora medier som har lätt för att påverka kan göra gott för framtiden!♣

PS. Om man går in och läser på mässans egna hemsida kan man också se att båtmässan uppmärksammade miljön och att Stockholmsmässan lade energin i fokus! Bra! DS.

Mobb-blogg V

Ja, då vet vi nu att mobb-bloggandet fungerar så då kan jag bocka av det på min to do-list! Skönt! Känns kul att ha fått ordning på det nu, gillar tanken på att kunna uppdatera "mitt skötebarn" då jag själv vill och inte då jag har en dator till hands!

Nu ska jag göra middag åt oss!

Trevlig kväll! ♣

Modeshow! Så här såg jag ut i onsdags då jag gick hårmodell.

DSC00537.JPG
Modeshow!
Så här såg jag ut i onsdags då jag gick hårmodell. Testar i och med detta att mobb-blogga. Kramalin

Inte svampsäsong

I höstas plockade vi egen svamp, både gula kantareller och trattkantareller, som vi sedan förvällde och frös in. Man kan även torka svampen och förvara den svalt i tätt åtslutande burkar, men på grund av små, trånga utrymmen är detta den metod vi valde.

På mataffärerna runtomkring i höstas såldes även en hel del eko-svamp, bl.a. kantareller, champinjoner och ostronskivling. Jag köpte på mig då tillfälle gavs, förvällde då jag kom hem och frös in i portionspåsar. Nu har vi svamp så vi klarar oss en bra bit fram emot sommaren!

Pasta Carcioffi

Vi älskar att äta italienskt här hemma. Gud, så mycket gott det finns inom det landets matkultur!

En favorit är pasta Carcioffi och den är så lätt att göra att det utan tvekan kan bli en vardagsfavorit!

Koka pasta för 4 personer, gärna Pappardelle eller annan bred, platt pasta. (Enkel, egen "färsk" pappardelle får man om man lägger ihop färska lasagneplattor på hög och skär strimlor som man sedan kokar i lättsaltat vatten ca 3 minuter!) Bryn 3 schalottenlörar med 3 vitlökar, båda finhackade, i lite smör i en stekpanna. Då löken blivit mjuk och glansig så häller ni ner en brk. Carciofino Marinato (marinerade kronärtskockor) från t.ex. Zeta och låt gärna lite av oljan följa med. Häll på en förp. matlagningsgrädde efter eget tycke och ½ dl torrt, vitt vin. Låt koka ihop. Låt pastan rinna av och häll ner i såsen, salta och peppra. Klipp över färsk persilja och servera.
Man kan även ha i färsk svamp, stek den i såfall innan löken.

SönDagens tacksamhet

Efter min TLT-session så känner jag att det hänt något inom mig. Det är svårt att sätta ord på det. Jag mår liksom bättre även fast jag mådde väldigt bra innan. Under en period i mitt liv då jag hade extremt bra självförtroende och självkänsla så hade jag stora, silvriga titan-piercingar i mina öron. 5 st. prydde tillsammans med mina 3 tatueringar min kropp. Och jag trivdes. Vet inte vad det var som gjorde att jag gjorde det, men de representerade mig och den jag var.

Jag känner mig så nu igen. Nu sitter piercingarna på plats igen, om ändock mindre och zirkon (guld) färgade. Jag har fått tillbaka en liten, om än betydelsefull, bit av mig själv.

Det känns bra. Det får bli Dagens tacksamhet!

Kommande planer

Jag har tänkt piffa till bloggen lite framöver, bl.a. med en lite större och tydligare profilbild på mig, lite egna foton i bylinen mm. Jag gillar den gröna färg som blogg.se bjuder på för denna design, den passar liksom temat. Men jag skulle vilja ha foton som mer representerar de vi är och det har S lovat att hjälpa mig med. Tack! ♥ För är den en sak Ni ska veta, så är det att sådana "dator-iga" saker är jag helt värdelös på. Men det tar jag på mig, man kan ju inte vara bra på allt! ;)

Jag har även tänkt lägga upp bilder på hela vårt hem så fort det är klart här hemma. Tänkte att det kanske skulle vara kul för Er att få se var vi försöker få till vår ekologiska vardag? Men först vill jag ha det riktigt klart och det är det snart!

Jag har tänkt lägga upp fler recept mer frekvent.

Jag har tänkt kika lite på tips så att man lättare ska anse sig ha råd att handla ekologisk mat.

Jag håller på att fixa så att jag ska kunna mobilblogga. Kan vara kul om man är på resande fot och hittar eko-vänliga saker man vill delge Er läsare!

Jag tänkte tipsa om hur man gör sitt hem klimatsmart och om hur boken "Kanariefåglarna ryter" har förändrat vårt liv totalt. Men sådana inlägg tar tid att förbereda så det dröjer litet. Har för fullt upp just nu.

Gällande eko-shopping så har jag tänkt sammanställa hur våren ser ut rent modemässigt då det kommer till eco-fashion. Vill avvakta lite till så att alla eko-kollektioner hinner komma i ordning.

Sedan är det så klart fritt fram för ER att komma med önskemål och tycka till om precis vad som helst. Jag brukar kunna dela med mig av det mesta, så fråga eller önska på så ska vi se vad jag kan göra!

Kramalin ♣
 

LörDagens tacksamhet...

...om än lite sent! Hade nämligen fullt upp igår så i ärlighetens namn glömde jag bort det. Det blir så ibland.

I mitt hjärta finns en otroligt stor tacksamhet över min älskade, underbara mamma, hennes blivande sambo tillika fästman J, min bror -  mitt allt och mer därtill, och hans fina sambo och fästmö K. Igår var tacksamheten extra påtaglig då vi bjöds på fantastisk  middag i Ås men egentligen i Italien. Hela lägenheten andades Italien; musiken, maten, dekorationer, dukningen, genomtänkt underhållning, drinkarna, en stor karta med allt vi ska göra utmärkt på den, och för att inte glömma värdparet; mamma i lång, svart peruk och italienskt snitt på kläderna, och J med smal, svart mustachm svart hår, uppknäppt skjorta och guldkedja runt halsen. Härligt!

Förstår ni hur kul vi 6 kommer att ha under 10 fantastiska dagar? Jag är så tacksamma över att Ni fina, älskvärda människor finns i mitt och Johans liv! Tack!

LörDagens tacksamhet; är NI! ♣

Goda gärningar går igen

Både jag och Johan brukar försöka leva efter devisen att det man sår får man skörda; lite karma-lagen med andra ord. Det sägs att en god gärning går igen åttfaldigt och det brukar vi ha i åtanke. Om man så "bara" gör en god gärning har det förhoppningsvis lett till sammanlagt  8 goda gärningar och således spritt tonvis med goda energier i universum! Ser vi någon som har en stannad bil då vi är ute på promenad hjälper vi till att putta på, vi har tagit fast snattare och försöker hålla upp dörrar, hjälpa till att lyfta barnvagnar vid trappor m.m.

Igår bjöd jag Johan på lunch på Victory (Arenans restaurang) och då jag skulle betala fattades det 2 :- för killen framför, så han skulle precis dra sitt VISA-kort. Jag som hade kontanter till våran lunch erbjöd mig att betala de kronor som fattades för honom. Jag tror jag aldrig ha sett någon bli så överväldigad och förvånad som han blev; jag fick verkligen be om att få ge honom 2 kronor (!!!) Glöm inte; det är roligare för den som ger om  man tar emot utan krusiduller! ;)

Det jag vill uppnå med detta är inte att helgonförklara mig som skänkte 2 :- utan sprida budskapet vidare. Det känns så gott inom en då man gör något för någon annan så det klassas på ett vis som en egoistisk handling!
Vill man låta sig inspireras så rekommenderar jag att man ser filmen "Pay it forward" med Haley Joel Osment, Helen Hunt och Kevin Spacey i huvudrollerna. U.N.D.E.R.B.A.R!

♣ 

Enchiladas

Middagen igår blev kanongod! Jag använde receptet men ad libbade lite extra!
Så här gjorde jag för att få 8 st enchiladas;

Stekte 3 stora nävar färsk bladspenat (ekologisk såklart!)  med lite rapsolja och 3 pressade eko-vitlöksklyftor i en stekpanna. Då spenaten blivit  mindre i storlek slängde jag ner ½ dl eko-solroskärnor och 3 hackade schalottenlökar. Sist smulade jag ner 150 gr eko-feta och rörde ner 1 brk eko-crème fraiche. Denna gegga fördelade jag på tortillas-bröd och rullade ihop. Jag lade dem med skarven nedåt i en ugnseldfast form och rev över rikligt med parmesan som jag köpte över disk hos Ost- och delikatessbutiken. Gratinera 225 grader ca 10 min. Serverades med tomat- och löksallad (tomater, vitlök, rödlök, olivolja, balsamico vinegaro, salt, peppar och Sommarlängtan från Änga Gård.)

Ljuvlig fredagslyx! ♣

RSS 2.0