I-landsproblem

Har en jättefin gammal gungstol i Johan's verkstad/ateljé som jag fyndat på loppis för en hundring för många år sedan. Skulle gärna vilja spraya den svart och högblank och klä om den i lite 50-tals inspirerat retrotyg (älskling, läs diskret tyg som du skulle gilla!) och ha i vardagsrummet så att jag och bebis kan sitta och gunga i den på nätterna då jag ammar.

Den stora frågan är dock vart den ska få plats, ty det är en ren omöjlighet i dagsläget. Vet också att älsklingen inte är sådär jättesugen på att fixa till den så han har gått med på att denna i svart trä med svart klädsel är fin, men faktum kvarstår; vart ska den stå?

Mamma, kan du kloka till det lite? Please?

Eko-bakpulver del 2

Good store på Södermalm i Stockholm ska det finnas ekologiskt bakpulver. Fick tips av en av mina fina läsare, och det tackar jag för! Dock hittade jag inget bakpulver på sidan, varken under de kategorier som kändes lämpliga att söka under eller om jag sökpte på bakpulver i sökmotorn. Har mailat dem för att få svar, så jag återkommer i ärendet.

Deras webshop finns här och om man läser på hemsidan så kan inte färskvaror beställas som hämtpaket i Sverige, men allt annat. Minimiordervärde är 400 :- och frakten 79 :-.
De har ett alldeles fantastiskt utbud och jag kommer absolut att klicka hem mer varor därifrån, vill bara få svar om bakpulvret först!


Kanada-kaka

Denna fantastiskt goda kaka brukar min bror och hans härliga fästmö alltd ha då det är någon av dem som fyller år. Imorgon (tror inte jag hinner idag) tänkte jag göra en laddning jag också. Perfekt att ha i frysen för oförutsedda besök, och dessutom är den busenkel att göra eftersom man inte gräddar den!

Kanada-kaka

Botten;
300 gr. smält ekologiskt smör
0,75 dl. ekologiskt råsocker
6 msk. ekologiskt kakao
2 st. ekologiska ägg
2 tsk. ekologisk vaniljessens
4 dl. ekologisk kokos
1 ½ paket KRAV-märkta digestivekex, fint malda

Blanda samman allt och bred ut i en långpanna som är täckt med ett bakplåtspapper. Ställ kallt.

Smörkräm;
100 gr. rumsvarmt ekologiskt smör
4 ½ dl. ekologiskt florsocker
1 msk. ekologisk vaniljessens blandas med 1 msk. varmt vatten (tänkte se om detta fungerar som substitut för orgiginalet där det står 2 msk. marsànpulver + 3 msk. vatten. Har man läst innehållsförteckningen på marsànpulver vill man aldrig mer äta det, jag lovar!)
Blanda ihop allt och vispa det pösigt. Bred på kakans botten och ställ kallt igen.

Topping;
200 gr. ekologisk choklad
4 msk. ekologisk olja

Smält i vattenbad och bred på kakan. Skär i rutor och snedda de sedan så att kakan blir i trekantiga bitar. Lägg i en form med bakplåtspapperet emellan och frys in. Tas fram ca. 5 min. före servering.

Ser ni; HELA kakan blev ekologisk i vårt kök! Great!



Lördag

"En god gärning går igen åttfaldigt!"

Non-fantastic plastic

Plast är något det forskas mer och mer kring, och de resultat som framkommer är skrämmande. I Eco Queen skrivs ett stort uppslag om detta och jag har tagit ut några delar som jag skulle vilja dela med mig av.

Följande farliga ämnen i plast ska man vara extra vaksamma mot;

Ftalater
mjukgörande ämne som gör plasten smidig och mer lätthanterlig.
Finns i bl.a.
smink, hårvårdsprodukter, medicinkapslar och babyleksaker gjorda av plast.
Risker:Djurförsök (usch, en helt annan skrämmande historia i sig) har visat att hanar vars mammor i moderstadiet utsattes för kontakt med ftalater löpte mycket större risk att få skador på reproduktionssystemet.

Bisfenol A, BPA
Finns i bl.a.
nappflaskor (tur det numera finns flaskor til bebisar tillverkade av returglas, gissa om vi ska ha en sådan! Det finns också flaskor gjorda at giftfri plast.) CD-skivor, tandfyllningsmaterialet komposit och livsmedels- och dryckerförpackningar.
Risker: Oberoende djurförsök (huvva igen) har visat att BPA kan orsaka prostatacancer hos hanar och kan försena puberteten för honor samt orsaka polycystiskt ovariesyndrom - ett tillstånd som försvårar graviditet för kvinnor.

Akylfenoler
Finns i bl.a.
textilier, dricksvatten, lösningsmedel, parfymer och luftrenare med doft.
Risker: Minskade fertiliteten hos hanar vid tester.

Polybromdifenyleter, PBDE
Finns i bl.a.
flamskyddsmedel som används för TV-apparater, soffor och andra möbler, kläder och datorer.
Risker: Kan minska mannens fruktsamhet samt storleken på testiklarna. Försämrar även kvaliteten på sperman.

Syntetisk mysk
Finns i bl.a.
Parfymer, luftfräschare och tvättmedel
Risker: Hormonella förändringar

Då denna artikel handlade om att de senaste 13 åren har svårigheten att bli gravida för par under 30 år ökat med 42 % så är fokus lagt på vad plasten kan orsaka för skador gällande fertiliteten. Jag har inte kollat upp vad dessa ämnen mer kan orsakar eller har för risker, då det i nuläget är ett för stort projekt för mig.

Jag kan bara känna då man läser ovanstående; TACK för att vi blev gravida! Och tack för att vi använder ekologiska parfymer, ekologiska duschkrämer- och schampon, tvättnötter och gör våran egen luftfräschare med endera eteriska, EKOLOGISKA oljor eller vatten som ekologisk citron fått dra i.

De gav även tips på lite fler saker man kan göra för att inte få i sig mer gifter än man redan får då det gäller att plasta in överbliven mat;

¤ Använd glasbyttor med lock istället för plastburkar.
¤ Använd smörgåspapper eller wellpapp istället för GladPack eller plastfolie.
¤ Måste termor användas så använd en aluminiumtermos istället för en plast eftersom av två onda tind är detta ändå bättre än plast. Dessutom håller aluminium bättre vilket bidrar till mindre resursslöseri. Plasttermosar tenderar dessutom att ta åt sig av de smaker den haft i sig och föra det vidare till annat innehåll.
¤ Se om det finns ekologisk plast att få tag på. Den är på stark framfart just nu, och då det gäller t.ex. skönhetsprodukter finns snart allt att få tag på. No more excuses!


LörDagens tacksamhet

Supertrött efter en vecka med mastodontschema. Det är fredag. Äntligen! Halvsover i soffan i Johans gigantiska fleecemorgonrock. Går och lägger mig i en renbäddad säng i ett nyvädrat sovrum. En liten varm och go' whippetkille kommer och kurar ihop sig tätt, tätt intill och jag somnar. Håller om honom och jag känner hur hans hjärta slår mot min kind och jag vet att bebisens hjärta slår innuti mig. 3 hjärtan. Synkade slag.

♥ K Ä R L E K ♥

Lördag. Vaknar utvilad till en dag som redan på förhand känns härlig! Mannen står i köket och diskar bort det vi inte ville ta bort igår utan valde varandra och lill-familjen i soffan istället. Han säger godmorgon och talar om att det blir dinkelscones till frukost. Tillsatsfria marmelader och ost, och vårt egna smör. KRAV-té till det och lite druvor.

Vill gråta av lycka för att allt känns så himla underbart. Undrar vad jag gjort för gott i mina tidigare liv som åteföds till detta?

Dagens tacksamhet såklart, vad annars?


Helg

Har rast på jobbet nu. Jobbar till 18:30 ikväll så då får man en extra kvart. Kallas lyx då man jobbar åt kommunen. ;) Det är verkligen sommar ute så salladen kommer att smaka toppen till middag.
Dessutom fyller kära svärmor år idag så jag är ganska säker på att en liten bit tårta kommer att slinka ner! Dessutom har vi ju en massa god (läs saftig) frukt som jag vet inte får ligga ifred i kylen!

En fantastisk kväll önskar jag i alla fall er!

Kramar Malin ♣


Fredag

"Oväntad visdom
är välkommen visdom."

FreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att melonerna ute i butik  nu börjar bli sådär underbart krispiga och saftiga, söta och läskande. Dock brukar jag försöka att begränsa melonätandet mest för alla koloxidutsläpp. De har ju rest lång de små rackarna! Härligt är det då det finns ekologiska ananas att få tag på, de är det godaste man kan äta i fruktväg! :)

Men ikväll till middag blir det i alla fall feta- och melonsallad med feta*, röd lök, ruccola*, babyspenat*, cashewnötter*, honungsmelon, tomater* och en god vinegrette*! (Varor märkta med * är ekologiska). Gott och fräscht med sallad då det är sommarvärme utomhus. Perfekt middag då man som jag idag jobbar 11 timmar och kommer att vara dödstrött då man kommer hem!

Dagens tacksamhet blev väl melonerna...eller? Påverkas nog av någon sorts graviditetsförvirring nu!


Crocs

Ja, jag är en nörd. Jag erkänner; har snöat in helt på Crocs eller "Foppa-tofflor" som är det gängse namnet i Övik (a.k.a Foppaland). De är fula, det står jag för, men de är det absolut skönaste man kan gå i. Någonsin! Jag är plattfot och har speciella inlägg för att bygga upp fotvalvet men i Crocs behöver jag inte det.

P.g.a mina foglossningar har jag bott i fjolårets svarta Crocs och det sägs att en Crocs-sko håller ca. 9 månader vid frekvent användande. Förståeligt eftersom underverket är tillverkat i formgjuten plast och kostar ca. 25 SEK att tillverka. I alla fall så räddade dessa mig i Paris och de kommer garanterat att rädda mig i sommar och Italien. Vill egentligen inte fundera på vad plasten egentligen innehåller för miljögifter eller vilka etiska aspekter som ligger bakom tillverkningen för då skulle jag skämmas och gå i andra skor och ha ont. Känns som ett Moment 22 fyllt med pest eller kolera just nu.

Har i alla fall byggt upp en ny Crocs-garderob så att jag ska kunna ha dem vid alla tillfällen i sommar; promenader, vardag och till fint. Har fin-fin rabatt på en butik i stan så det är inte till ordinare (läs hutlöst) pris jag införskaffat dem.

Det blev ett par Cayman till längre promenader, ett par Mary Janes till fint och ett par Scutes till vardagsanvändning liksom. Tog svarta för jag är inget fan av grälliga färger på skor.

Kanske blev jag veckans syndare nu? Förlåt mig i så fall.


Jag älskar mina läsare!

Tack vare en uppmärksam läsare, Cilla, så lärde jag mig ikväll att gravida INTE ska använda Shakti. TACK! Tur jag bara hann ligga på den 5 min. igår kväll. Tänk om jag hade fortsatt under hela graviditeten? Hade nog aldrig tänkt på att akupressur skulle kunna verka så pass utdrivande. Däremot visste jag att man inte ska få sådan typ av massage i fötterna då man är gravid eftersom så många zoner sitter på fotvalven, men jag trodde inte att det kunde påverkas av att ryggen behandlades.

"Vem ska inte

använda den?

Personer med svåra hudproblem

och de som äter blodförtunnande

medicin. Är också olämpligt vid graviditet,

på grund av akupressurens utdrivande

egenskaper."                      Saxat från Shaktimattans hemsida.

Vad vore jag utan er? :) Raringar som förtjänar all lycka, hälsa och välgång!

Tills jag kan använda den får Johan använda den så jag kommer absolut inte att skicka tillbaka den för jag tror stenhårt på denna metod!


TorsDagens tacksamhet

Förr har jag alltid brusat upp och varit väldigt hetlevrad. Speciellt om folk sårat mig eller behandlat mig, i vad jag anser i mitt tycke, fel.
Igår blev den en typisk situation då den gamla Malin skulle ha reagerat precis som ovanstående. Det var dessutom en person som brukar få mig att reagera så. En "energi-tjuv" eller "ur-lakare" som helt enkelt alltid kommer att finnas i mitt liv och därigenom kommer att fortsätta utsätta mig för regelbundna prövningar. Skillnaden igår var att jag sa ifrån rätt länge under det pågående samtalet och att jag efteråt inte lät det gå ut över andra. Visst, jag blev ledsen även denna gång med det är en stor skillnad mellan att vara ledsen och förbannad.

Jag är otroligt stolt över mitt agerande och över de förändringar jag genomgått på slutet. Jag är på helt rätt väg i livet igen och det känns fantastiskt skönt! Dagens tacksamhet mina vänner!

Personen ifråga önskar jag all lycka och välgång här i livet, samt en liten dos ökad empati för hur andras liv ser ut.


Shakti - oh yes!

Testade min nya, gröna, fina Shaktimatta igår framför TV'n. Började så eftersom jag ville ha något annat att tänka på till en början.

Testade först att lägga ett lakan mellan mig och mattan men då kände jag ingenting. Tror jag tänker köra naken hud och istället ligga korta stunder till en början för att sedan successivt öka.
Det gjorde mer ont om man kände på piggarna med handen än då man lade sig ner på den. Bestämde mig för att till en början köra vanligt på ryggen eftersom jag ändå känner av lite besvär där nu i och med graviditeten. Jag är så pass kort att den täcker hela min rygg + ländryggen så båda mina nuvarande problemoråden (nacken + bäckenet) kan behandlas samtidigt!  

Det gjorde ont men det var samtidigt en häftig känsla att ligga på piggarna. Man kände snabbt att endorfiner frigjordes och en otroligt varm känsla spred sig i hela kroppen med början i ryggen. Jag låg ca. 5 min. igår och det lilla gjorde att jag kände mig mycket mjukare i ryggen då jag satte mig upp och idag känner jag mig lite rörligare i området.
Jag tror sten-hårt på detta!

Enda kruxet är att jag är lite osmidig nu p.g.a bäckenet så det var lite krångligt att rulla ner och rulla upp då man skulle börja och sluta, men det tror jag ger sig med tiden. Man måste nog göra på ett visst sätt för annars ändras tryckfördelningen på piggarna och det var inte speciellt skönt.


Torsdag

"Be the change
You want to see in the world."

Jaaa!

Vilken kväll det kommer att bli! Med posten idag kom nya numret av Camino och sedan en avi om att min Shaktimatta kommit. Har den i vardagsrummet nu så jag ska ligga lite på den ikväll för att se hur det känns.

Berättar mer imorgon! Vilken kväll! ♣

Stärkande promenader

Fast jag går som en gammal dam nu (p.g.a. foglossningarna) så försöker jag i alla fall att gå. Men i mitt tempo så att det inte ska göra ont. Helt enkelt för att jag inte klarar av att sitta stilla för länge. Tur man har ett jobb där man rör sig en massa så att man får omedveten motion.

Ikväll ska i alla fall jag och mamma ta en promenad i det underbart vackra och varma vädret med Lotus och sedan blir det en stor smoothie med havremjölk, banan, mango och ananas i soffan. Mmm...livskvalitét!

Hur ser er kväll ut?


OnsDagens tacksamhet

Det råkar vara så att jag ofta känner mig lycklig. Med livet i största allmänhet liksom. Men efter jul då jag tog ut min p-stav har jag mått ännu bättre. Det är verkligen inte bra för kroppen att proppa den full med hormoner och skräp som rubbar det naturliga systemet. Känner mig så fantastiskt lycklig och har funnit ett ännu större inre lugn, speciellt sen jag blev gravid. Det passar sig ju väldigt bra eftersom man absolut inte bör stressa då, och jag är övertygad om att vår bebis har det toppen där inne; men en lugn och harmonisk mamma som har bra kosthållning. Har börjat (per automatik) att ställa mindre krav på mig nu, det är ok att inte ha frysen full men kakor, man kan svänga ihop en sockerkaka, smoothie eller göra en chai latte om man får oväntat besök. Det är också ok att inte städa och damma som en tok jämt, har man bara bra ordning och en ren toalett så har man ett fullgott trivsamt hem vissa veckor.

Det gäller att finna lugnet i de små sakerna; igår då jag var ensam hemma en stund kände jag stor harmoni i att gå runt och vattna våra blommor. Tyst och porlande liksom. Snacka om mindulness hörni!

Idag är jag tacksam över hur jag får må, så det är Dagens tacksamhet!

Tack! ♣


Eko-badkläder

I senaste numret av hälsa så fanns tips på hur man har det eko-skönt på stranden. Och där fanns bilder på bikini-toppar och bikini-trosor från Gudrun Sjöden som skulle vara ekologiska men dock hittar jag inte den informationen om just dessa plagg på Gudrun's hemsida. Här kan man läsa om deras miljöcerifiering men enligt denna ska det finnas löv-symboler bredvid plaggen och dessa hittar inte jag.

Vad tror ni; miss från Ekoblogg eller världens bästa Hälsa?

Annars är det svårt att hitta eko-badkläder. Har suttit och sökt på nätet och hittade miljömärkta här, men de verkade mest vara anpassade för brösopererade kvinnor. Har även läst på Figleaves underkollektion Greenleaves att det ska finnas swimwear men vad jag kan se är de heller inte ekologiska just de plaggen.

Har ni sett något mer som jag missat?

Snygga bikinis är det hursomhaver! ♣

Onsdag

"Man ska äta för att leva,
inte leva för att äta."

Klargörande

I detta inlägg skrev jag om Kurt Sandvik och hans Ph-kalk från ph-Balans. En läsare skrev då en kommentar om att gravida inte bör äta detta tillskott;

"Jag vill varna alla gravida från att äta karbonater i form av pH-kalk!

Förväxla inte detta med ett buffrat tillskott av kalcium och magnesium. Karbonatformen kan ge upphov till utrensning av giftiga syror i kroppen samt försvåra upptaget av nödvändiga syror, ex. folsyra, aminosyror m.fl. Kurt sandvik flänger sitt kalk där han kommer åt men bryr sig inte Alls om de som skadas, ex. barn som föds missbildade p.g.a. reducerade näringsupptag och giftomsättningar. Kurt är en säljare, tyvärr.
Karbonatkalk kan förstås passa hälsan mer än bra vissa tillfällen, det är den bästa "detox" som finns, det bästa pH-tillskottet samt en bra källa till kalcium och Magnesium. Men det gäller verkligen att veta vad man gör när man manipulerar sitt kropps-pH. Förhoppningsvis har allt gått bra ändå, du håller relativt låg dos - men det finns de som skadats."

Jag vill klargöra att jag tog detta vid två tillfällen eftersom vi sedan reste iväg, och dessa två tillfällen skedde under den tiden då jag skrev inlägget. Har inte tagit det sedan eftersom jag mår så illa av saker på morgnarna (då det ska intas) så jag tänkte avvakta ett tag. Kommer att lyssna på min kropp och dess inre intelligens, fortsätter jag må illa av tanken på att ta det kommer jag inte att göra det eftersom jag litar till fullo på att min kropp vet vad den behöver mest.

Har sedan fått veta att det pågår någon sorts tvist mellan Kurt och en annan part men det har inget med mitt beslut att göra. Ekoblogg har inte som varken funktion eller uppgift att medla eller lägga sig i sådana saker. Folk får tycka och tänka som de vill, fria individer i ett fritt samhälle. Sedan är jag väldigt tacksam över att folk delar med sig och låter mig höra båda sidor av/sina erfarenheter av en produkt. Fantastiskt med uppmärksamma läsare! :)

Jag får se under senare tiden av min graviditet om jag kommer att ta kalket igen eller om jag struntar i det.

Har ni några frågor eller funderingar är ni som vanligt såklart välkomna att höra av er!


Songs for Tibet

Musik för fred kan man köpa CD'n "Songs for Tibet" med 19 låtar från några av Sveriges största artister. Musikern Peter Elmberg (från Mundekulla kursgård) ligger bakom initiativet och huvudspåret "A Song for Tibet" tillsammans med Thomas Wiehe. Andra som medverkar är bl.a. Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Tomas DiLeva och Marie Bergman. 

Syftet med skivan är att uppmärksamma Tibets situation och 20 :- av vinsten går till stöd för Tibets barn och ungdomar. 


Egen parfym

Om man blandar 5 droppar av en äkta eterisk olja som luktar ljuvligt tillsammans med 10 ml. mandelolja så ska man få en egen parfymolja.

Detta tänker jag göra; skulle vilja dofta både lavendel och kanel. Dock inte samtidigt!


Tisdag

"Äkta vänskap är som sund hälsa,
dess värde uppskattas sällan förrän den gått förlorad."

Bra kontra dåliga frukostvanor

Här hemma äter jag lite olika till frukost. Det kan vara ekofil med skivad frukt eller ekosylt, havregryns- eller dinkelmannagrynsgröt med havremjölk, grovt bröd med en massa grönsaker, vårt egna smör och tillsatsfri ost, smoothies mm. Ja, ni förstår. I Paris äter man vitt. Vitt bröd med vitt smör (tack och lov inte margarin i alla fall!) och marmelad där i alla fall den vi fick hade en artificiell bismak.

 

Första dagen åt vi frukosten, sen köpte vi egen frukt och juice och skivat rågbröd och mumsade frukosten på hotellrummet!

 

 

Hemma hos "familjen Harth" (en liten miss i bokningen gjorde att vi fick heta Harth (uttalas "arrrt") istället för Harju (uttalas "arschy"), och det gick det med!) äter vi bra mat har vi konstaterat. För vi saknade den då vi var borta!


TisDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att jag hade tagit semester igår också så att jag fick vara hemma och återhämta mig. Lite bara varande alltså! Var på min massage och satt sedan i morgonrock på kvällen och pratade med mamma i telefon. Mys på hög nivå!

Dagens tacksamhet är gårdagens ledighet eftersom det gör att jag kanske orkar med denna vecka lättare. 17 dagar kvar nu hörrni, sedan smäller semester-raketen!

Tack! ♣

Kvällen

Fördelen med att prenumerera på tidningar är att de oftast dyker upp lagom oväntat som ett brev på posten. Ikväll ska jag snaska några bitar lyx-choklad då jag packat upp alla väskor och stökat bort lite handling och läsa Eco Queen, Föräldrar & barn och Hälsa.

En alldeles underbar kväll, och precis vad jag behöver om jag ska orka jobba de kommande 4 dagarna med min rygg.

Vad ska ni göra?


Nytt chokladtips!

Om man äter choklad då man är gravid ska man tydligen få glada barn. Detta har jag anammat till fullo! ;)
Idag på Grön Gåva köpte jag en ny sort som jag fick provsmaka för några veckor sedan och jag vill bara säga att den är alldeles underbar! Den slår Green & Black's med hästlängder + att allt, även lecitinet, i denna sort är ekologiskt!
Den heter Blanxart och sortimentet är stort. Den har en alldeles fantastisk smak så jag tycker verkligen ni ska smaka den!


Vår goding

Lycka är att sitta i soffan och blogga och ha detta lilla kex bredvid sig. Bästa mys-vännen som snarkar värre än morfar gjorde! :)



Hur söt är eko-vovven?


Komplettering

Har kompletterat inlägget om Paris med bilder. Tyckte det kändes roligare så! :)

Ni hittar det här!

Ny kategori

Har lagt till en ny kategori nu; Krypet och allt som hör till, där allt som handlar om bebis och saker runtikring den kommer att hamna.

/ Malin ♣

Måndag

"Det gör ont när kärlek tar slut...
speciellt för två stycken man håller väldigt, väldigt kär.

Ta hand om Er!"

Övik - Paris tur och retur

Vi har som ni säkert redan förstått haft det alldeles underbart! Kommer inte att visa bilder, det känns för privat då det faktiskt var vår bröllopsresa, Jag visar en del av bilderna för att inlägget ska se och upplevas trevligare, men jag kommer att berätta en massa! Så håll till godo;

På onsdagen då vi landade på Charles de Gaulle så lyckades vi utan ett ord franska (jag hade liksom inte aktiverat den då) ta oss in till Rue Sibour och vårt hotell som så passande hette Hotel Sibour. Denna resa var en paketresa bokad av SAS så jag valde det hotell som först dök upp som såg OK ut, och det var detta. Det fungerade, vi bodde OK och lade alla pengar på annat. Sängen var jätteskön att sova i och vi hade toa och dusch. Kanon tyckte vi! Sen att sängen var 2 dm. för kort får långa farbrorn Johan och att man var tvungen att ha toadörren öppen för att kunna sitta på toan, det brydde vi oss inte om för vi var lyckliga ändå!
  
Vi checkade in och gjorde oss i ordning för att gå och käka. Rue Sibour är en tvärgata från den väldigt mycket mer livliga Boulevard du Sébastopol så vi höll oss längs mindre gater, boulevarden kändes lite för stor då. Hittade en jättemysig italiensk restaurang som hade fantastisk mat! Låg vid ett litet torg i slutet av en lite China-Towninspirerad gata som BARA sålde barnkläder. No kidding.

Tog oss sedan hem till hotellet (jag hade redan här väldigt ont i ländryggen och bäckenet) och stupade i säng. Det tar verkligen på att vara på resande fot!

På torsdagmorgon aktiverade jag min franska och det gjorde saken lättare. Jag mindes ju faktiskt! Gjorde mig förstådd sedan under återstående av resan och det kändes bra med tanke på att det var 8 år sedan jag slutade med den!
Tog en taxi ut till Louvren och strosade runt i den ofärdiga Jardins des Tuilier och kikade på lite statyer och såg både Eiffeltornet, Obelisken och Triumfbågen härifrån.
  
Då Louvren öppnade stod vi 5 meter bak i kön så vi kom in på en gång. Gjorde bort Mona Lisa med en gång, och det var smart för vi råkade gå in i den italienska delen vid ett annar tillfälle under dagen (det är lätt så på Louvren; att man råkar gå in i en helt annan del) och då var det så fullt att folk köade för att ens komma in i rummet.
Hon var vacker och faktiskt lite större än jag föreställt mig. Man har ju hört att hon ska vara så himla liten så jag hade nog tänkt mig typ ett vykort! :)
 
Gick sedan och njöt mer av den italienska delen med en massa vackra tavlor och skulpturer innan vi åt lunch inne på Louvren.
  
Efter att jag fått vila ryggen i sammanlagt en timme så var det dags för den egyptiska delen med alla krytpor, sarkofager och mumier. Oj, så jag äslakde den delen! Vad egypterna var tidiga i sin utveckling, snacka om att ligga hästlängder före! Man gick bara och gapade!
  
Tyckte sedan att vi hade tid kvar så vi tog en tur in på Objéts D'Art och kikade. Vilka vackra grejor det fanns där! Alltifrån handvävda gobelänger som mätte 8x10 m. till porslin, silver, guld och tenn, vaser, ljusstakar och byster.
 
Man blir alldeles matt då man ser hur mycket vackert det finns i världen.
Gick ut från Louvren och tog en tur längs Rue Rivoli. Gick in på HM och köpte 3 sjalar, en från deras Marrimekko bl.a. och sedan var vi nöjda för dagen. Sprang av en händelse på en alldeles underbar juice bar där man själv fick välja vilken frukt de skulle göra juice av! Tog varsin XL och bara njöt!
 
Försökte få en taxi tillbaka till hotellet och misslyckades totalt. Då en chaufför äntligen tog oss berättade han att det var en stor manifestation precis där vi bodde där ett arbetarparti protesterade mot de sociala klyftorna som finns. Sammantaget protesterade hela 700 000 fransmän runtom i Frankrike den dagen. Blev avsläppta en bit från hotellet men lyckades hitta till våran gata. Kom då mitt i demonstrationståget som var låångt. Till slut lyckades vi bryta oss igenom.

Utmattade av dagens bravader vilade vi en stund innan det blev middag på samma italienska krog som onsdagen. Det var inte helt lätt att vara vegetarian i Paris och vi hittade inget annat i närområdet som bjöd på något spännande.

På fredagen tog vi RER (pendeltåg) ut till Versailles och slottet.

Det vackraste stället jag varit på! Vi gick och kikade i kungafamiljens boning med sedan lockades vi ut i slottsträdgården av den vackra majsolen och där blev vi kvar. Vi åt både lunch och middag i parken och bara var tillsammans. Hittade en konstgjord sjö där vi satt och såg andra par strosa förbi, människor som hyrde ekor och rodde ut, ankor som badade och människor som var lyckliga.
  !
Vi kom inte hem förrän klockan var 19:30 den kvällen. Då var det skönt att ha ätit kan jag lova för innan klockan var nio sov vi som stockar båda två!

Lördagen tillbringades i de gamla judekvarteren i Le Marais. Som en blandning av Gamla Stan och Söder. Vackra gamla hus som verkligen berättade en historia varvat med gay-vänliga (regnbågsflaggor överallt) restauranger och barer och trendiga design- och vintagebutiker. Gjorde en hel del fynd i dessa kvarter, bl.a. en svart, oversize väska i äkta skinn för 30 €. Påminner mycket om en Bayswater från Mulberry, ett riktigt fynd med andra ord! Shoppade även en del sjalar för 1 € st. samt en vintageklänning. Dessa butiker var så proppfulla att det stod dörrvakter i entrén och stoppade folk då det var för många där inne. Då fick man vänta en stund så att ett gäng hann gå ut! Charmigt tycker jag!
Vi åt lunch på ett jättemysigt bageri; hembakt bröd med grillade, marinerade grönsaker på! 

Mmm...hittade sedan en mysig gata där vi shoppade lite presenter och minnen till oss själva, bl.a en klippbok vi ska göra om denna resa samt en tyg-tax till Krypet vårat!
Eftermiddagstéet intogs på en helt bedårande vegetarisk restaurang (ja, en del fanns det, men de växte inte på träd direkt!) i form av en chokladtårta och chai latte på sojamjölk!
Då vi kände oss nöjda med Le Marais tog vi Metron hem och tog igen oss lite och sedan gick vi på en närbelägen indisk kvarterskrog där jag åt det godaste naan-bröd mina smaklökar någonsin smakat! Perfekt gräddat och med beurre de l'ail (vitlökssmör) som gjorde det alldeles...GOTT!

Efter en mysig kväll och weekend var det så dags att checka ut på söndagen och bege oss mot Charles de Gaulle ånyo för att äntligen få landa på svensk mark. Japp, vi hade hemlängtan! Vi var borta alldeles perfekt lagom lång tid; allt kändes kul där med det var lika skönt att få komma hem!

Au revoir!


Eco Queen

Fick tips innan jag reste av den ack så underbaraclara på ett nytt glossigt magasin; Eco Queen! Hann roffa åt mig det igår på Press Stop på Arlanda och jag fullkomligt älskar det. Tänk en lite tunnare ELLE där precis ALLT har eko-tänk. All reklam, alla reportage, recept, allt! Dock verkar den bara komma ut 2 ggr./år för första numret kom nu och det andra kommer 9 september. Kanske på prov ett år eller så blir det så sällan, förstår att det kräver mer arbete och research att sammanställa en så pass nischad tidning.

Passar mig perfekt med denna typ av tidning, jag som brukar tänka (de dagar jag vaknar med storhetsvansinne) att jag är drottningen av ekologi och att Ekoblogg är mitt kungarike! ;)

 Bild lånad från Eco Queen.

Så vad säger ni; är ni också Eco Queens and Kings?


Rese-berättelsen

Jag håller på att sammanställa ett inlägg om resan så det kommer någon gång under dagen, men inte än. Ska hinna skjutsa bror till Umeå-bussen, handla lite, umgås en massa med Lotus, få taktilmassage mm.

Men håll ut!


MånDagens tacksamhet

Idag måste Dagens tacksamhet såklart bli den fantastiska resa vi varit med om. Konstigt vore liksom annars.

Så TACK i all evighet för dessa 5 ljuva dagar med älskade Johan, kommer alltid att minnas dem!


Kärlek på hemmaplan

Underbart var det att komma hem och mötas av Lotus! ♥ Helt otroligt vad vi har saknat honom, speciellt då vi var mys-sugna, då ville man bara borra in näsan i hans korta päls och dra in den ljuva doften av Digestivekex som han har. Ja, han luktar inte hund ser ni! På allvar alltså, fråga min mamma som är överlycklig för det var hennes stora fasa!

Nu ligger han kvar i sängen och snarkar, vill inte alls kliva upp utan bara mysa på...lilla gubben som ska bli storebror!

Skönt att vara hemma igen!

♣ 

TACK!

Tack så hemskt mycket för alla underbara och snälla kommentarer! Har sagt det förr men det tål att sägas igen; Ekoblogg har väldens bästa läsare!

Ska försöka svara på alla era kommentarer nu, så vi hörs på en stund!

Kramalin ♣

Graviditeten hittills

Detta är ett inlägg som jag förberett och sparat som utkast så att ni ska ha något att läsa nu då jag är borta ett par dagar! :) Håll till godo;

Eftersom många som läser bloggen är mina vänner sen tidigare och inte bor här så kommer det då och då att handla om graviditeten till den utsträckning jag känner att jag vill utelämna. Ni som inte vill läsa kan ju bara scrolla vidare. Dessa inlägg hamnar under kategorin Personligt.

Jag mådde väldigt illa redan från början och förstod redan innan vi testade oss att vi var gravida. Kräktes endast 3 ggr. och dessa inträffade också innan vi testade oss. Det om något var ett säkert tecken!
Eftersom jag försöker behålla mitt lugn och mitt harmoniska inre har jag verkligen försökt praktisera mindfulness och det har fungerat! Jag har hela tiden kännt att det är något vackert och fantastiskt som växer innuti mig! Det kändes varmt och luddigt från början, som mysigt fluff liksom. Efter ett tag, ca. v 7 --> så började det sticka, pirra och dra och man kände verkligen att livmodern växte för fullt! Från v. 11 --> så har jag börjat få grymt ont i bäckenet samt invärtes i "benen", svårt att förklara, men det är mest då jag sätter mig eller ställer mig upp som detta känns. Har fått tag på en Öko-Texmärkt stödgördel för magen via Minimundus som jag nu har på mig och det underlättar. Från samma ställe kommer även världens skönaste graviditetsbehåar som jag kommer att bo i fortsättningsvis!
Jag hoppas att smärtorna i ländryggen och området runtomkring ger med sig, men gör det inte det...ja, då är det så! Det är lätt att ha ont då det kommer något mirakulöst ur det! :)

Från början var jag helt såld på vegetarisk korvstroganoff, gärna utan sojakorv, det räckte med tomatsåsen och dinkelspaghetti. Gjorde stor-kok som jag frös in för Johan var inte lika sugen som jag! Just nu är det inte något speciellt som lockar men saftiga saker såsom juice, melon och färsk ananas är alltid populärt. Mår tack och lov inte lika illa numer, det kan komma någon våg som sitter i en kvart eller så och det är så skönt att kunna äta mer normalt igen! Jag tror att illamåendet jag känner av nu mest beror på att allt luckras upp och det stramar i fogarna, känner även i tarmarna att Krypet håller på att rumstera om och göra sig hemmastadd. Detta bökande och stökande tror jag rör till illamåendet också. Lill-♥ vårat!

För att hålla mitt Hb-värde stabilt och må bra i allmänhet så äter jag alltid följande (dock inte exempelvis nu då vi är på resande fot);

¤ Ett par persiljekvistar per dag för att kanske slippa äta järntillskott längre fram.
¤ 3 msk. psylliumfrön känns extra viktigt nu eftersom man lätt blir förstoppad som gravid.
¤ Färsk spenat och färsk broccoli i samband med lunchen. Den avslutas med en ½ blodgrape för att järnet ska tas upp bäst.
¤ Varje morgon dricker jag ett glas vatten som jag rört ner 1 msk. nässlepulver i och 2 tsk. kalkpulver. Detta på inrådan av Kurt Sandvik på ph-balans. Nässlorna innehåller ju en massa vitaminer som behövs och kalket ska tydligen göra att man får en frisk och fin moderkaka.
¤ Äter också 3 st. omega 3-kapslar varje dag som bl.a. innehåller ekologisk jättenattljusolja. Detta eftersom jag så sällan äter fisk. (Men nu i Paris ska jag försöka äta fisk på restauranger eftersom det då inte är jag som står och lagar 2 rätter. Barnmorskan sa att jag inte behövde fundera så mycket på vilken fisk jag äter under graviditeten eftersom jag sammanlagt kanske kommer att äta det 5 ggr. under hela 9 månader. Skönt att slippa ha koll på en sak mindre!)

Vi har lyckats komma över en massa fina ekologiska barnkläder, tillbehör och leksaker. Av allt vi laddat upp med hittills är det endast en pyjamas, en dress och en body + byxa till samt ett par jeans som inte är ekologiska. Jeans har vi inte hittat ekologiska till spädbarn och det andra är från en sida där man kan trycka upp egna texter på plagg och de hade inte ekologiska kläder. Dock har jag i efterhand hittat en anna sida med några få ekologiska basplagg man kan sätta eget tryck på. Annars är allt annat från babyfiltar till skallror, mobiler till skötbordet och mössor/ytteroveraller ekologiska. Härligt! Är man nyfiken på varifrån de kommer kan man kolla på Ekoblogg's länklista till höger på länkar som börjar med "Ekobutik barn".
För att minimera köpandet så ser vi också till att det vi köper är multifunktionellt. t.ex. så har vi hittat en skötväska som man kan göra om till en stolinsats vid de tillfällen man är borta, eller en bärsele som man kan bära allifrån spädbarn i till barn upptill 3 år eller 20 kg. Allt beroende på hur man använder de tillhörande iläggen. Sådant tycker jag är otroligt viktigt att tänka på, att det är hållbart försvarbart också, och minimerar köpandet.

Det känns otroligt spännande att Lotus ska få bli storebror, och vi är jättenyfikna på hur han kommer att reagera. Vi har sett redan nu att han måste förstå att det finns något/någon i min mage, jätteofta kommer han och lägger sig och ligger då på magen, snusar på den och liksom "buffar" på den. Ungefär som om han vill heja på h*n därinne! Och om jag lyckas känna att det lever, växer och frodas där inne, varför skulle inte han det? Djur är ju så otroligt sensibla för subtila signaler.

Ja, det var lite grand om det som hänt hittills! Ställ gärna frågor om det är något ni undrar över, jag säger till om det är något jag inte vill svara på.

Vi hörs igen på måndag!

/ Malin & Krypet ♣

Onsdag

"Under trädets vackra stam
växer livet ut i rötter.
På samma sätt
förknoppas människolivet,
och blir till ljudet av små fötter."

Skriven av vår vän Sara

OnsDagens tacksamhet; vårt kärleksbarn!

Kärlek. Lycka. Glädje. Förundran. Vördnad. Tacksamhet.

Ibland har man tur och saker går precis som man vill. Det har vi ofta jag och Johan, men vi tror inte så mycket att det beror på tur utan att det beror på att vi är vad vi tänker. Vi tänker posivit och sänder därigenom ut positiva energier till universum. Och det man sänder ut det mottar man. Dessutom gäller det att visualisera för sitt inre hur man tar emot det man önskar och ber om.

Johan och jag sände ut en önskan om att få bli föräldrar och genom vår kärleks starka kraft hörde universum vår bön fortare än vi vågat hoppas på. En djup önskan som för länge sedan slog rot i vårt inre växte sig starkade tills vi inte kunde stå emot den och sände ut signaler om att vi var redo att ta emot detta mirakel, allt detta vackra. Vi sänder ut den största tacksamheten av alla och avslöjar härmed att i månadsskiftet november-december - 08 kommer vi att få en bebis, en bebis vars mamma nu går in i vecka 13.
Vår fantastiska familj kommer att utökas ytterligare och Lotus kommer att bli "storebror". Just nu bor "Krypet" där inne och växer och trivs i storleken av en persika. Saftig, god och ekologiskt odlad såklart! ;) *fniss* 

Denna resa vi fått äran att uppleva har hittills varit fantastisk och vi är övertygade om att den bara kan bli bättre och ännu mer speciell. Vi kan inte med ord beskriva vår lycka! Samtidigt är det något väldigt privat och det är därför vi väntat med att dela med oss här för alla Er. Våra vänner och vår familj har vetat det länge då vi inte kunde hålla vår lycka hemlig. 
Vi vill klargöra att vi aldrig någonsin kommer att visa bilder på h*n här på Ekoblogg av respekt för att h*n inte själv kan fatta det beslutet. Den dag vårt/våra barn är stora nog att publicera egna saker på internet är det en annan sak.
Jag vet inte vad detta kommer att innebära för Ekoblogg; detta är fortfarande en ekoblogg med lagom portion privatliv. Jag har som mål att blanda in mer babyvård och bebiskläder då jag vet att många av mina fina läsare efterlyser ekologiska babyprodukter, såklart i stil med de värderingar vi och Ekoblogg står för, men för mycket fokus kommer inte att hamna på barnet, det är alldeles för privat och heligt för oss. Det hoppas vi att ni har förståelse för och respekterar?

Som ni säkert förstår är detta helt ofattbart och vi säger bara tack, tack, TACK! Nu har vi hunnit smälta det ett tag så den första pirrande "chocken" har lagt sig, men glädjen, längtan och förväntan växer sig bara starkare för varje dag.  
Dagens tacksamhet; såklart vårt lilla, underbara mirakel! ♥

Nu på morgonen åker vi två iväg till Paris på en romantisk bröllopsresa i efterhand i kärlekens tecken och återkommer på söndag! Bloggen återupptas efter semestern på måndag; välkomna åter då!

Ha det bäst, alla vackra varelser!
Lycka, hälsa och välgång till Er och till oss; Bon voyage! ♣

PS. Alla våra nära och kära; nu är det fritt fram att prata Krypet här på bloggen! DS.

Tisdag

Idag får denna chantande munk vara Ert tänkvärda. Jag har en skiva med tibetanska munkar som chantar då jag mediterar och det är så avslappnande med deras monotona melodislingor.

Jag länkar till klippet för jag har problem med att posta klipp sedan de flyttade bloggen.

Munk på Youtube.


TisDagens tacksamhet

Förkylningen verkar ha gett med sig lite så det verkar som om jag kan få njuta av resan ändå. Som sagt; man är vad man tänker!

Dagens tacksamhet är att vi är på väg snart. 5 dygn fyllda av kärlek och mys för att hedra vårt äktenskap.

Tack! ♣

Fair Trade at Asos

Brittiska Asos (As Seen On Stars) hade fått in två fina Fair Trade-märkta klänningar nu. Spana in;

People Tree Fairtrade Bora Aksu Limited Edition Handwoven Check Dress People Tree Fairtrade Bora Aksu Limited Edition Handwoven Check Dress.
Pris ca. 850 :- Bild lånad från Asos.

People Tree Fairtrade Bora Aksu Limited Edition Handwoven Natural Dress People Tree Fairtrade Bora Aksu Limited Edition Handwoven Natural Dress.
Pris ca. 975 :- Bild lånad från Asos.

Vad säger Ni, jag gillar den beigea mest!

Här finns en länk till alla deras organic-kläder. Jag gillar Asos, har beställt kläder därifrån flera gånger och har alltid blivit nöjd. Eftersom det är i UK blir det ingen tull heller!


Shopping in Paris

Även fastän vi shoppar sällan och inte så ofta "för nöjes skull" så känns det oundvikligt att inte shoppa i en sådan stad som Paris. Som vanligt så är det ekologiska plagg eller second hand-kläder som gäller.

Det vi främst är ute efter är Mors Dags-presenter till våra mammor samt en 40-års present. Vi har lite idéer men det gäller att hitta åt dem också! Kan bli svårt i en stad man aldrig vart i förr. Men vi hoppas på att vi ska springa på något passande!
Kommer även att spana på en del kläder för de små då det kommer att dyka upp en del sådana framöver i höst samt lite konst-souvenirer från Louvren. Johan är viss av erfarenheten då han shoppade fina saker på konstmuséet i Wien, nu hoppas vi på att kunna fynda även här. Jag skulle också vilja ha ett litet tacky Eiffeltorn i mässing som kan få stå i vårt 50-talsvardagsrum. Johan vill inte det, men det är en annan femma! ;)

Lördagen kommer vi att tillbringa i Le Marais och det ska vara lite som Gamla Stan i Stockolm. Det är f.d. träskmarker som först bebyggdes av judarna. Det har nu blivit lite av en alternativ stadsdel med unga designers, mycket second hand-butiker och veg-restauranger. Det sägs att världens godaste falafel serveras där! Såklart måste det undersökas!

Andra tips emottages tacksamt!


MånDagens tacksamhet

Idag är en sådan dag. En dag då man bara "är". Förmodligen p.g.a vissa omständigheter, förkylning i dessa fall. Jag är ändå tacksam över att universum styrt mig mot en sådan dag. Eftersom det finns en mening med allt så tar jag till mig detta, för jag behöver det säkert.

Dagens tacksamhet är det som kommit till mig. Kommit i form av lugn och ro och ett välmående sinne om än i en krasslig fysisk kropp.

Tack! ♣

Denna dagen

Känner mig krasslig idag. Rinnande ögon, halsont och små-stingande känslor i vänstra örat. Känns opassande med en Paris-resa endast 2 dagar bort, så jag är hemma från jobbet. Törs inte riskera denna resa då vi äntligen kommit hit. Speciellt inte då man har det jobb man har och utsätt för underbara små barns baciller regelbundet!

Ska såklart inte göra mycket fysiskt idag eftersom tanken är att jag ska vila och mota förkylnings-Olle i grind, men lite mentala saker tänkte jag ägna mig åt. Jag kommer att skänka några varma tankar till Kina och de rådande omständigheter som är.  Jag hoppas att denna ekonomiska supermakt kommer att upptäcka karma-lagarna och kanske behandla sina egna invånare, Tibet och Dalai lama bättre efter detta. Ibland krävs mycket för att man ska komma till insikt, i detta fall är det kanske så. Landets styrning behöver inse att de inte har rätt att styra och ställa som de gör över andra, fredliga länder. Hoppas detta blir ett uppvaknande. Kommer även att visualisera vår resa och dricka mycket juice och äta grapefrukter (eller "röd besch" som barnen på jobbet säger eftersom vi jobbat med våra sinnen och under smak-delen åt grape för att känna hur beskt smakar!) för att proppa mig full med C-vitamin. Detta ihop med järnberikade saker som persilja och färsk spenat borde göra susen. Bananer är jag också alltid sugen på då jag känner mig krasslig så jag mosar nog ett gäng och äter. Mmm...

Tänkte läsa "The Secret" och verkligen ta in de stycken jag läser. Brukar läsa i den regelbundet, som en Bibel, men nu har Johan läst den så jag saknar den.

Allt ovanstående utförs såklart oduschad med flanell-pyjamas. Så är det bara.


Måndag

Med anledning av Sigge så tyckte jag denna dikt sammanfattade allt väldigt bra;

"If I could have a lifetime wish,
a dream that would come true.
I'd pray to God with all my heart
for yesterday and you.
A thousand words can't bring you back,
I know because I've tried.
And neither can a million tears,
I know because I've cried.
You left behind my broken heart
and happy memories too.
I never wanted memories,
I only wanted you..."

SönDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är känslan av att vakna tidigt och få saker och ting gjort långt innan övriga världen vaknar. Vi har hunnit mysa tillsammans både jag, Joham och Lotus, äta frukost i lugn och ro, tvätta lite, jag har hunnit blogga och gjort mig iordning och nu är det dags att ta fram hårklippningsmojängen och klippa Johan som nu har en icke-klädsam frisyr!

Tack för mitt morgonpigga jag!


Tankar kring tillgänglighet

ICA-butiken på Teg i Umeå har verkligen skapat sig positiva rubriker som valt att ta bort tobak och "herrtidningar" (läs: porr) från sitt sortiment. Jag behöver inte ens nämna att Ekoblogg gillar detta!
Det som nu är intressant är ju att se hur många andra butiker som kommer att ta efter och hur lång tid det kommer att måsta ta.

Jag och Johan satt och diskuterade det här med tillgänglighet imorse då vi vaknade. Om det bara skulle finnas en speciell tobakshandel som det fanns förr så skulle de riktigt inbitna rökarna fortfarande röka, oavsett öppettider eller hur långt de skulle behöva åka för att införskaffa giftet. Dessa är ju de trogna rökarna som fortsatt röka trots gigantiska procentuella höjningar på deras livselixir. Klart att de skulle fortsätta!
Grejen är dock att färre garanterat inte skulle börja. Alla tonåringar som får leja äldre brorsor eller kompisars pojkvänner för att köpa ut skulle ha svårare att få till det eftersom langare skulle tycka att det kändes drygt att göra sig så mycket besvär för något som inte ens är hans eller hennes. Alltså skulle färre unga börja och därigenom slipper de risken att fastna i ett livslångt beroende som knappast gör någon något gott!

Detta är inget inlägg från moraltanten no. 1; jag har själv snusat i nästan 4 år men slutade för många år sedan för att jag en dag vaknade upp med nyfunnen insikt. Jag vet hur det är att vara beroende av något och jag vet också att det går att sluta bara man vill och lägger manken till men att beroendet och suget sitter kvar i många år.
Därför anser jag att det är så himla viktigt att vi förhindrar att fler fastnar i träsket. Ett träsk som omsätter miljarder dollar per år och som utnyttjar arbetskraft som knappast klassas som Fair Trade. Ett träsk som gör att tiotusentals människpr per år världen över dör av passiv rökning trots att de själva gjort ett sunt och medvetet val! Ett träsk som är uppköpt av skrämmande maffiabossar som styr vissa människor med sådan järnhand att inte ens Amnesty kan rå på dem.
 
Det är dags att vakna, och det nu!

ICA Kvantum Örnsköldsvik; är Ni med???


Söndag

"True understanding
is found through compassion."

Mors Dag

Imorgon är det en vecka kvar till Mors Dag. Tyvärr kommer jag och Johan inte att vara hemma så att vi kan fira våra mödrar på just deras dag så vi får ta det lite i efterskott i stället. Vi har en liten idé om vad vi skulle vilja ge dem som finns i Paris, men om vi kommer att hitta åt det har jag ingen aning. För Er som inte ska till Paris kommer här lite hållbara och humana tips på presenter till mor!

¤ På Modemecka finns de vackra armbanden från Hotness som är designade av Karoline Pauli helt i vintagematerial. Miljövänligt och snyggt så det står härliga till!

¤ Hos E-beautyshop finns fantastiska dofljus från Natural Magics som är tillverkade av 100 % ekologiska material.
Väldoft på fler än ett vis!

¤ Hos Tsi-La kan man köpa ekologiska parfymer till mamsen för att ge ultimat lyx! Flaskorna kommer med smidig roll-onapplikator som lätt ger en lagom mängd. Bakom örat, på handleden eller i halsgropen doftar mamma länge eftersom pulsen slår tydligast där och återaktiverar doften på nytt under dagen.

¤  På Hildur kan man hitta ljuvlig ekologisk choklad om man liksom jag har en mamma som gillar det! Vad sägs om denna ask med lyxigt förpackade, naggande goda praliner? Eller kanske en kaka av choklad av finaste kvalité? Detta färdiga present-kit är perfekt om man velar lite. Valen är många, och ofta svåra att ta!

¤ Ecoologicals bjuder på dessa snygga caprishorts och denna rara somriga blus till! Perfekt för sommaren alla middagar, i alla fall på min mamma! Båda kommer från Prana.

Mamma, vad hade Du velat ha?


Tand-"vård"?

Jag och Johan använder inte fluortandkräm eftersom vi är livrädda för konsekvenserna. Detta är intressant eftersom en av våra närmsta vänner jobbar som tandläkare här i stan samt att vår bäste vän M's pappa är tandläkare!

Om man googlar på fluor så kan man ganska snart läsa att fluor är en mycket giftig, blekt gul gas som framställs industriellt. Fluor förekommer i föreningar som bl.a. används för att skydda mot karies och är därför en aktiv komponent i tandkrämer och fluorsköljningar.

I en artikel av Jan Sällström kan man läsa om fluorens historia och framfart i Sverige som sträcker sig ifrån att vi hade fluortanter på 70- och 80-talen till att man hade funderingar på att tillsätta fluor i dricksvattnet, utöver den halt som redan finns naturligt i vattnet. Det senare är jag väldigt glad att man inte gjorde, dels för att jag tycker det är kränkande mot individens rätt till att bestämma själv och dels för att jag smakat sådant vatten hos klasskompisar då jag gick i mellanstadiet då det tillsatte fluor i sin vattenberedare och det vattnet smakade fruktansvärt illa. Än idag minns jag den artificiella bismaken som fluoren gav. Lite som aspartam ungefär. Jan menar att idag är fluorsköljningarna på väg tillbaka till skolorna samtidigt som allt fler länder väljer att sätta varningsmärkning på sina tandkrämstuber. Hur går det ihop?

Vidare kan man läsa att fluor har visat sig ge skador på både skelett och tänder eftersom det är ett starkt cellgift. Det är ju fantastiskt eftersom man använder fluor för att få starkare och bättre tänder. Detta moment 22 förstår jag mig inte på. Har ni läst på bipacksedeln till Losec som används mot magsår eller svår magkatarr? Under vanliga biverkningar kan man läsa att man kan få magsår eller magkatarrskänningar. Ljuvligt eller hur? Men nu handlar inte detta inlägg om vad jag tycker om läkemedelsindustrin eller hur uppköpta och korrupta jag tror att många läkare och sjukhus är.

Jan skriver att storkonsumenter av vatten, t.ex. diabetiker eller njursjuka kan få i sig ännu större mängd fluor via dricksvattnet eftersom de tenderar att dricka mer vatten än gemene man och om man då dessutom får sitt vatten via ett vattenverk som har högre fluorhalt på sitt vatten är det riktigt illa.
Endast en del av detta fluorintag utsöndras via njurarna och ju surare urinen är desto mindre fluor har utsöndrats. Personer med en kost som gör urinen sur, t.ex. en väldigt köttrik kost, behåller därför kvar en större mängd fluor i sin kropp som sedan i sin tur lagras och binds kemiskt i olika organ.

Svenska livsmedelsverket kräver numera att det ska finnas varningstext på de barntandkrämer som innehåller fluorid samt att det står att barnens tandbostning ska övervakas av vuxna. Dock står det inte vad de vuxna ska vara uppmärksamma på.

Pappa berättade att då han gjorde lumpen var det "en grej" bland killarna att svälja en matsked tandkräm. Detta resulterade i hög feber som då endera gav permis så att de kunde åka hem till flickvänner och familj eller slapp följa med på ute-pass.
Om man kan få hög feber av en matsked vill jag inte ens tänka på fortsättningen om man skulle råka få i sig mer. Dessutom pratar vi om vuxna män, förmodligen i sitt livs bästa fysiska form, hur blir det om ett barn får i sig samma mängd?

För att slippa detta använder vi Weledas tandkrämer som vi köper på Grön Gåva. Nu har vi kört med Ratania under en längre period mycket för den goda smaken och för att den stärker tandköttet. Men vi har även testat den med salt och den var vi också väldigt nöjd med, den var dock mer neutral i smaken.

Weledas hemsida kan man förutom att handla i shoppen eller läsa om antroposofisk medicin även läsa om barn, tandborstning och tips man kan ha i åtanke. Bra läsning!
Kolla även in Cure tooth's hemsida om hur man kan läka sin tänder på ett naturligare sätt eller beställ boken och läs i lugn och ro hemma!


Chokaldkaféets kladdkaka

150 gr. smör *
2 ägg *
1 ½ dl. råsocker *
2 dl. siktat dinkelmjöl *
1 dl. kakao *
1 tsk. bakpulver *
2 tsk. vaniljextrakt *

Glasyr
2 ½ dl. grädde
1 msk. honung *
1 msk. råsocker *
100 gr. fin mörk choklad *
2 tsk. smör *

Ingredienser markerade med * är ekologiska.

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock.

Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret. Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en stavmixer. Låt svalna. Ställ in i kylskåp för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.

Till det äter vi Grekisk youghurt som jag blandar med lite vaniljextrakt (istället för vaniljsocker) och honung. Så mycket godare och fräschare än grädde!

Receptet kommer från Buffé nr. 5 2008, sid 33, men är omgjort för att passa oss!


LörDagens tacksamhet

Idag är en sådan där dag då man känner ett sarkt sug. Ett sug man inte kan mota bort utan att falla efter för frestelsen. Jag pratar såklart om choklad! :)

Dagens tacksamhet är helt enkelt att jag har alla ingredienser hemma för att kunna baka vad jag tror kan bli en riktig höjdarkaka! Ska avnjutas med maken ikväll framför specialen  med CSI + Brottskod försvunnen på TV tillsammans med Grekisk youghurt. Recept kommer senare!

Det Ni! ♣

Breakfast at Harju's

Har laddat en närproducerad dinkeltunnbrödmacka med eget smör, tillsatsfri ost (tydligen den enda enligt de som vet!) från Jarlsberg, ekologisk paprika, ekologisk gurka och ekologisk purjolök, Till det en stooor kopp té med japansk lime och Mari Jungsteds "Den du inte ser".

Kan en helg starta bättre?


Lördag

"Den största lyckan av alla är att vara älskad för sin egen skull.
Eller rättare sagt; att vara älskad trots en själv..."

Victor Hugo

Vegetarisk smörgåstårta

Så här i sommar- och avslutningstid brukar det ofta vankas smörgåstårta, i alla fall i denna del av Norrland! Tänkte bjuda på ett recept på en riktigt god en som jag i min tur fått av mamma. Den gör succé när man än bjuder på den, till och med "inbitna köttätare" älskar den!

Midsommarsmörgåstårta

6 halvor Polarkaka

Fyllning 1;

2 tärnade avocados *
½ pressad citron *
1 tärnat äpple *
½ dl. strimlad purjolök *
10 skivade oliver *
3/4 dl. Grekisk youghurt
salt, peppar

Fyllning 2;
3 dl. finriven morot *
5 msk. Grekisk youghurt
1 dl. finstrimlad purjolök *
1 ½ dl. riven Halluomiost
1 dl. fint tärnad paprika *

Garnering;
1 dl. grädde
100 gr. mjukost med pikant-kryddning *
½ dl. solroskärnor *
fint hackad gurka *, tunnt skivad morot * (använd gärna en potatisskalare), ruccola *, fintärnade resterna av Halloumin, fint tärnad paprika *, majs * och rödbetsgroddar.

Ingredienser markerade med * är ekologiska.

Blanda samman alla fyllningar. Lägg ut 2 Polarhalvor på ett fat och red på fyllning 1. Lägg 2 halvor till uppepå och lägg på fyllning 2. Lägg på de sista bottnarna och vispa samman grädde och ost och bred på, även ner på tårtans kanter. Garnera med ruccola på kanten, lägg Halluomin längts in i mitten på tårtan i en fyööd ring Utanför den läggs paprika i en cirkel och sedan gurkan. Lägg majs i en cirkel allra ytterst. Avsluta med att strö över morots-strimlorna och solroskärnor.
Görs med fördel ett dygn innan (även grädd-toppingen) för att sedan garneras innan servering.

Såklart kan man ju garnera den hur man vill, detta är bara hur jag brukar göra! ♣

FreDagens tacksamhet

Igår snubblade jag över det skönaste jag någonsin burit på min kropp någonsin. Plagget är inte ekologiskt, men godkänt enligt Öko-Tex och det känns bra!
Bilder kommer inte förrän efter Paris-resan men då kommer jag att visa Er vad det är!

Dagens tacksamhet är att jag strax ska får dra på mig det igen...så skönt!

Tack!♣

Fredag

"Idag är en bra dag.
Vänta bara får Ni se!"

Bloggen flyttad

Inatt flyttades min blogg men tyvärr måste jag säga att jag tycker det inte gjort annat än strulat nu på morgonen. Jag ändrade rubriken i 2 postade inlägg och det har inte uppdaterats än, inte heller att jag fått dubbla kommentarer av samma läsare varpå jag tog bort den ena...

Sover blogg.se fortfarande eller?


Ett par länktips;

Vill slänga in ett snabbt tips på en sida som heter Ekologiska val, samt en blogg som heter Rekobloggen.

Ekologiska val är lite som Asfaltblomman; tips som kan behövas OCH förenkla vardagen. Rekobloggen tar upp eko- och rekosaker som man vill läsa om. Jag läser Rekobloggen varje dag och är så glad att den finns! Ekologiska val har jag nyss stött på och den verkar jättespännande!

Ha en fin dag! ♣

Ekologiskt bakpulver

Fick en förfrågan av en läsare om jag (eller någon anna läsare) vet var man kan få tag på ekologiskt bakpulver. Har googlat på det och endast hittat ett recept där någon skrivit ekologiskt bakpulver. Det fanns dock ingenstans man kunde "komma åt att fråga" den person som skrivit receptet, men jag tycker att det borde finnas och om nu någon angett det i ett recept känns det ännu mer så.

Ska kolla med Grön Gåva om de har några tips på vart det skulle kunna finnas och om det i så fall går att få hem. Grön Gåva har ju dessutom en web-shop så då kan Ni läsare också handla det om Ni vill!

Återkommer i ärendet då jag vet mer!


TorsDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är min fantastiske man som jag nyss knådat nacken på för att den ömmade. Allt med honom är så underbart att inte ord kan beskriva det och tacksamheten växer sig större för var dag! ♥

Tack älskling! ♣

Torsdag

"Om det någon gång ska vara möjligt att våga,

att göra skillnad,

att ge sig på något som hittills varit främmande 

så gör det NU."


Vego-tips i bokform

För ett tag sedan lovade jag Er fina läsare att jag skulle visa upp en jättebra vegetarisk kokbok som vi sett hos pappa och A; Vegetariskt : mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal.
Den kom för ett par veckor sedan och jag ÄLSKAR den! Det är lätt den bästa veggie-kokboken jag har och vi är uppe i 20 st. nu så jag har lite att jämföra med. På Adlibris var den dessutom mycket billigare nu än då jag köpte den så slå till.

Nu med en gång!

 Bild lånad från Adlibris.


OnsDagens tacksamhet

Idag ska jag få behandling för min onda ländrygg och det toppar listan över tacksamheter idag. Lätt! Då man inte alls är van att ha ont (vilket jag också är otroligt tacksam över) blir det till slut så att då man väl har ont kan man inte tänka på något annat. Speciellt inte nu eftersom detta gör att jag går med en haltande gång.

Dagens tacksamhet är en härligt genomgång av rygg, nacke och ländrygg i en timme med duktiga Sofia.

Tack! ♣

Onsdag

" Do not stand at my grave and weep,
I am not there, I do not sleep.

I am a thousand winds that blow,
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain,
I am the gentle autumn rain.

When you wake in the morning hush,
I am the swift, uplifting rush
Of quiet birds in circling flight,
I am the soft starlight at night.

Do not stand at my grave and weep,
I am not there, I do not sleep.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there, I did not die!"



Mary Elizabeth Frye - 1932

 


Även en human-shoppare får cravings!

Satt och scrollade igenom lite second hand-butiker och hittade en massa fint som jag skulle vilja (dock kommer jag inte) klicka hem.

Vad sägs till exempel om;

 Vacker sjal från New vintage för 99 :-

 Cool skinnjacka i retro-modell från New vintage, 525 :-

 Klänning som är slående vacker från New vintage för 495 :-


Short-sleeved dress with flower pattern Hur tjusig är inte denna midsommarnattsdröm? Från Mint & Vintage, 450 :-

Seventies bohemic dress Boho-chic folklore-stass som jag vill fira sommaren med! 395 :- Mint & Vintage.

Wine-red 70's dress Ytterligare en 70-talsinspirerad modell. 450 :- från Mint & Vintage.

Orange zip front dress Som ett höstlöv känns denna! Också Mint & Vintage och också 395 :-

Alla bilder är lånade från respektive butik.

Ekologisk "fel-lunch" blev rätt!

Idag var det en "fel" dag rent lunchmässigt. Orkade inte fixa till något igår kväll då jag kom hem efter kl. 20 så det blev fil med jordgubbssylt och skivad banan. Det funkar ibland eftersom jag inte kör med light-skit så fick jag ändå i mig liiite fett och en massa kalcium både ur filen och bananen. Bananen får dessutom stå för kolhydraterna och fibrer och sylten får symbolisera det söta här i livet. Slängde i lite linfrön för att få lite bra fett och omega 3 och åt lite färsk spenat och några buketter broccoli till för att få i mig järn. Avslutade med en ½ blodgrape för att ta upp järnet ordentligt. (Japp, får lågt HB-värde om jag inte äter mycket järn. Beror inte på att jag är vegetarian dock utan har alltid haft det så här.) Kände mig ändå rätt nöjd med min snabbt sammansatta improvisationslunch.

Kände mig ännu mer nöjd då jag insåg att precis ALLT jag stoppat i mig var ekologiskt. Yay!


TisDagens tacksamhet

Jag har fått en massa spännande avier på vettiga eko-saker som ska hämtas ut. Jag älskar att hämta ut paket, speciellt på saker som känns förnuftiga eller sunda!

Dagens tacksamhet är att det kommer att bli som julafton här hemma nu! :)

Tack! ♣

Tisdag

"Inspiring others towards happiness
brings you happiness."

Green & Black's choklad

Ni som flitigt läser Ekoblogg vet att jag skrivit mail till Green & Black's för att få reda på lite mer om sojalecitinet i deras chokladkakor. Allt annat innehåll i deras choklad är KRAV-certifierat, men inte sojalecitinet. Jag undrade varför eftersom det finns choklad som innehåller ekologiskt sojalecitin, alltså finns det att uppbringa på marknaden.

Inatt svensk tid hade jag äntligen fått svar av en kvinna som jobbar åt företaget som någon sorts chef för att bevara kundrelationerna. Hon skriver, och nu är följande fritt översatt, men jag gick samhällsekonomisk linje med engelskspråkig undervisning på gymnasiet, så jag tror att Ni kan lita på att det blir en helt OK översättning.

"Som du också är medveten om så innehåller större delen av vår choklad sojalecitin för att göra chokladen mjukare och lättare att arbeta med i ett stelnat tillstånd. (Våran kaka med 85 % kakaohalt samt vår Mintchoklad innehåller inte sojalecitin.)
Det sojalecitin vi använder är inte ekologiskt men det är inte sprunget ur en genmodifierad källa, och för att vi ska få ha det så har vi certifikat på att vi håller icke-GM standard på sojalecitinet. Vårt sojalecitin "identitets-bevaras", IB, för att säkerställa att de råvaror vi sedan framställer sojalecitin ur är åtskillda från konventionellt odlade grödor. Detta bevisas med ett s.k. spårningssystem. Trovärdigheten med IB kontrolleras regelbundet med ett analys-program, och den analus vi använder oss av kallas PKR - Polymerisk Kedje Reaktion. PKR söker efter kemiska rester/kemiska protein i grödorna och detta är det mest pålitliga testet.

Vi vill att våra produkter ska stå för en ekologisk produktion som förhindrar användandet av genetiskt kemiskt framställda produkter. För ett par år sedan gjorde vår utvecklingsavdelning ett par tester med ekologiskt sojalecitin i den choklad som framställdes men fann en bismak som gjorde atrt chokladen inte smakade som den skulle. Detta lecitin gjorde också att chokladen inte gick att arbeta med på samma sätt. Likaväl som att vi på Green & Black's är väldigt stolta över att vara ett ekologiskt märke så strävar vi hela tiden efter att leverera den mest kvalitativa choklad som vi bara kan. Det blev därför bestämt att vi fortsätter använda det icke-ekologiska lecitinet tills vidare. Men, vårt utvecklingsteam håller just i detta nu på att undersöka det ekologiska lecitinet eftersom det hela tiden sker nya utvecklingar och förbättringar."

Jag vet inte vad jag ska tro riktigt. Jag vill tro dem, samtidigt som jag har smakat annat choklad, fri från sojalecitin, som jag inte upplevde hade någon bismak.
Å andra sidan är Green & Black's en av de stora giganterna, inte bara för oss som gillar ekologisk choklad, utan för "alla, och då kanske de ställer ännu större krav på sina produkter.
Ett litet plus i allt detta är ju att det inte är genmodifierat sojalecitin som används och att deras grödor inte odlas på ett konventionellt sätt.

Vad tror Ni? Jag måste få släppa detta ett tag för jag har knappt sovit inatt och kommer att vara på jobbet 13 ½ timme idag, så min motivation till att tänka kritiskt och granskande tryter nu.

Jag återkommer i ärendet, tills dess får Ni gärna komma med Era tankar och reflektioner! ♣

MånDagens tacksamhet

Idag är en sådan där dag då man vet att man på förhand kommer att få en massa saker gjorda på jobbet. Och att vara effektiv där gör att jag kopplar av ännu mer hemma.

Därför är Dagens tacksamhet att jag kommer att kunna koppla av resten av veckan för att saker och ting blir gjorda idag.

Tack! ♣

Måndag

"Det du sår får du skörda."

R.I.P

Igår kväll fick min älskade Johan åka till veterinären för att ta bort hans mammas och pappas (och hans också för den delen) strävhåriga tax. Sigge skulle ha blivit 15 år nu i maj men fick somna in p.g.a en tumör vid ändtarmsöppningen och flertalet fettansamlingar under huden. Han hade även små knölar på sidan av kroppen samt svåra blåsljud på hjärtat som gjorde att andningen var knapp och andefattig.
Det är alltid ett svårt beslut att fatta även fast man vet att det inte finns mer att göra; man har testat alla mediciner och alternativa behandlingssätt som finns och tvingas till slut inse att det inte går längre.

Johan ♥ åkte själv upp till veterinären för att låta Sigge somna in och jag tycker han är så modig! I vissas ögon är djur just det, "bara djur", men inte i denna familj. Sigge var en familjemedlem, precis som Lotus är för oss.
Under de nästan 7 år jag varit del av denna familj har Sigge kommit att betyda mycket även för mg och det var så fruktansvärt ledsamt att krama honom hejdå igår innan han och Johan for iväg och få veta att detta var sista gången vi sågs.

Idag går mina tankar till hans familj eftersom de förlorat sin bästa vän, och till min älskade Johan som förlorat en av sina barndomsvänner.

image111

Sigge på sitt älskade Nötbolandet i april -05 då vi for ut hela gänget för att äta våfflor utomhus.

Vila i frid, Sigge!


Amerikanska muffins

De här brukar jag variera i det oändliga; hallon och kokos, blåbär och citron, choklad,
apelsinchoklad, lingon och en påse pepparkakskryddor, kakao och hackad choklad m.fl.

Amerikanska muffins 8 st. 200 gr.

150 gr. smält smör
1 dl. råsocker
2 ägg
1 tsk. vaniljsocker
½ dl. mjölk
3 dl. mjöl
1 tsk. bakpulver

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör i äggen, ett i taget.
Tillsätt vaniljsockret och mjölken.
Blanda mjölet med bakpulvret separat och rör ner det i smeten.
Rör sist ner smaksättningen.

Fyll 8 st. Amerikanska muffinsformar och grädda ca. 10 min. i mitten av ugnen.
Serveras ljumma.


Dagens göromål

Idag är det mulet ute och det gör i och för sig inte så mycket; jag solade mer än tillräckligt igår! Johan och Lotus är på väg ut på landet, Johan ska måla lite på ombyggnaderna och då är det perfekt att ta med Lotus eftersom han kan springa lös därute på den stora tomten.

Jag tänkte passa på att städa och vädra sängkläderna så att det är rent och fräscht här hemma. Känns mest dammigt och instängt här nu! Ska även baka muffins tänkte jag eftersom pappa och A ska komma förbi en sväng på eftermiddagen. Kul att kunna bjuda på något, tror det blir amerikanska blåbärsmuffins med citron.

Bra avslappningsmusik

Hemma lyssnar vi mycket på avslappningsmusik, både då vi bara myser eller vid meditation.
Den bästa skivan vi har, i mitt tycke, är "Buddha Nature" av Deuter. Den är så ljuv och stilla så man kan inte bli annat än lugn i själen och harmonisk inombords.

Deuter - Buddha Nature CD Cover Art
                                             Bild lånad från CD Universe

Den tyska Deuter är verkligen en av de stora pinjärerna då det gäller att komponera avslappningsmusik. Han började med en gitarr och på den vägen är det; 1970 släppte han sin första avslappningsskiva och har sedan dess gjort ett femtiotal!

Ekoblogg gillar Deuter med andra ord! ♣

SönDagens tacksamhet

Älskade bror och fästmö var här igår på väg från Thailand till Umeå igen. Så himla kul att få träffa dem igen och få se alla bilder och höra om allt de varit med om! ♥

De hade varit snälla och köpt med sig lite souvenirer åt oss! Vi fick både sjukt många kryddor i allsköns vackra färger; saffran, kokoskrydda (vet inte vad det är men den ser spännande ut. Tror den blir toppen i en lite karibisk gryta!), malen saffran, torkad chili, malen chili, peppar, citrongräs och många fler! Så himla roligt att få för en som älskar att laga mat!
Vi fick också en jättevacker Buddha utkarvad i svart trä. Den står i vårt vardagsrumsfönster med svarta lampan och trivs! Dessutom är det en liten hemlis med den Buddhan som fick mig att skratt både gott och länge! :D

Dagens tacksamhet är att vi äntligen fick träffas igen, och såklart alla fina presenter vi fick!

TACK! ♣

Bed of nails

Efter ett tips från Erika och konferering med Johan så blir det så; vi ska bli med spikmatta!
Vi har diskuterat det förrut, men aldrig gjort slag i saken. Nu känns det dock som ett bra tillfälle eftersom jag börjat få lite besvär i nacke och rygg.

Shaktimattan sägs med sina 6000 akupressurpiggar kunna ta bort migrän, nack- och ryggbesvär, depressioner, frigöra lyckoendorfiner, öka blodcirkulationen, ta bort besvär efter träning samt skänka utövaren ett lugn och inre harmoni. Med andra ord; mindre smärta och stress och mer harmoni. Fantastiskt!

Uppdateringar kommer då jag har fått tid att testa mattan ett tag!


Söndag

"Om en person du talar med, inte tycks lyssna;
var tålmodig.
Det kan helt enkelt vara så
att han har lite ludd i ena örat."

Nalle Puh

Eko i Sthlm

Två tjejer öppnade nyligen ett eko-mecka fyllt med ekologiska skönhetsprodukter på Östermalm i Stockholm. Sundløf kommer bl.a. att sälja nya märken som Jurlique, The organic pharmacy och Rich Hippie.
Dessutom öppnas snart en webbshop så att även icke-stockholmare ska kunna botanisera bland utbudet.


Care for a bag?

I Sverige förbrukas 500 plastpåsar per person och år. Det resulterar i att detta avlånga land tillsammans använder 4 ½ miljard påsar per år. Hemska siffror som inte är det minsta upplyftande för miljön!

Med tanke på det jag skrev om Strömpilens kommande försök hittade jag nu uppgifter om att San Fransisco helt förbjudit butikerna att använda plastpåsar. Det blir till att använda tygkassar för kunderna istället.
Vi köpte fin-fina på Svenska naturskyddsföreningens butik men även t.ex. Notable har fina modeller i fallskärmsliknande material för 85 :-/st. Finns med 3 olika mösnter och håller upptill 20 kg.


LörDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är strålande sol, capri-leggings, ballerinaskor, en mjuk kofta och en fika på stan med vänner man inte träffat på flera månader.

Ett stort TACK! ♣

Kalcium-tips

Läste att kvinnor ofta får i sig för lite kalcium. Normalt är den rekomenderade dosen 1000 milligram per dag, men om man är gravid eller ammar bär man få i sig 1200-1500 milligram per dag.

Ett bra tips för att veta hur många milligram man stoppar i sig är att titta på förpackningens innehållsöfrteckning och helt enkel lägga till en nolla till procenttalet.
Så, om det står att t.ex. en deciliter av denna youghurt innehåller 20 % av RDI (Rekomenderat Dagligt Intag) så vet man att det motsvarar 200 milligram.

Smart va?


Lördag

"Förbjuden väg är ofta hårt trampad."

FreDagens tacksamhet

Tacksamheten över alla underbara tankar och känslor som bor innuti mig är stor. Otroligt stor. Ända sedan min TLT har det konstant pågått fantastiska förändringar inom mig som bara fortsätter utvecklas. Jag vet inte var detta kommer att sluta men det spelar ingen roll så länge jag får må så här genom-bra.

Dagens tacksamhet är de förändringar som skett inom mig det sista året, men framför allt sedan årsskiftet nu. Jag växer som människa varje dag och jag lär mig hela tiden något nytt.

Det är jag stolt över!


Thank God It's Friday!

Detta inlägg handlar inte om TGI Friday's meny utan om mina extremt trevliga planer för dagen. :)

Nu på morgonen ska jag bli klippt, ty sedan mitt hår sattes på utsparning så har det växt något så vansinnigt. Måste trimma till det för annars kommer jag att se ut som en rufs-tufs. (Sedan om det är hemskt att se ut så, det lämnar jag åt de lärde att tvista om!)

Efter det ska jag och Lotus städa lite och göra helgfint och sedan bege oss till mormor för en mys-stund. Ska bli härligt att få sitta och surra lite! :)

Efter lunch här hemma ska jag hämta ut ? till Paris-resan på banken och sedan ska jag på massage hos en tjej som är ny-utbildad. Detta är inte istället för mina besök hos mitt B, utan ett komplement. Denna behandling knäcker och rätar ut mer, och det behövs nu. Jag som aldrig brukar ha ont i nacken eller ländryggen har kännt av det ett par veckor nu. B ska jag till då vi kommer her från bröllopsresan för hos henne får jag ju taktil-massage och det är för mitt rena välmående!

Kvällen kommer att spenderas på en typ av personalfest med hela skolan där vi på förskolan jobbar, och det ska bli trevligt. Tror dock det blir en relativt trevlig kväll.

Hur ser Er fredag ut?


Fredag

"Fattig är den som aldrig känner sig rik."

And the winner is;

IDA! Grattis!

Den enhälliga och omutbara juryn föll som en fura för dina chokladmuffins med chokladfrosting! De lät supergoda, precis som alla andra recept, och jag kan lova att jag kommer att testa alla!

Maila din adress till blogg-mailen så skickar vi vinsten inom ett par dagar!

Grattis igen! ♣

MAXat miljötänk!

I Örnsköldsvik finns en hamurgerestaurang som heter MAX. Det finns också några till men de är inte värda att tala om. Vi äter inte ens hamburgare en gång per år, men de få gånger då vi gör det äter vi veggisar på MAX.

Det kommer vi till att fortsätta med. Mindre än en gång per år.

Från och med nu så kommer MAX att klimatdeklarera sina menyer så att man som kund kan få komplett kunskap om sitt val. 70 % av MAX's totala utsläpp kommer från nötkött och i och med denna åtgärd tillsammans med andra steg i rätt riktning hoppas man på att få ner utsläppen med tusentals ton.

MAX har sedan tidigare svenskt nötkött och kyckling från Öland för att främja lokaproducerat och minska transportsträckorna, och detta är nu ytterligare en åtgärd från MAX som också övergått till 100 % el från vindkraft i samband med detta.
Som klimatkompensation för de koldioxidutsläpp som ändå blir kommer man att planter träd i Afrika.

De mest klimatvänliga menyerna är miljömärkt fisk, svensk kyckling och det vegetariska alternativet.



Detta fick jag först nys om på Rekobloggen.

PÅMINNELSE!

Glöm inte bort att tävla om chokladen, nu är det bara ett dygn kvar!
Imorgon bitti kl. 06 koras vinnaren!


Torsdag

"När det blir sommar och varmt i staden
då flyttar husmusen till Paris.
Han träffar vänner från hela världen
och köper ost för ett billigt pris.

Men när han kommer hem
trallar han igen
på en liten visa om ost och skorpor.
Tra la la la la
tra la la la la
tra la la la la la laa!"

TorsDagens tacksamhet

Idag är Dagens tacksamhet att jag helt kommer att klä mig i ekologiska kläder. Det känns skönt att det finns ett litet utbud av det i Malin-garderoben för det är så himla sköna plagg!

Det blir hursomhaver gråa leggings från HM samt en herrskjorta i modell ovrsize i från samma butik. Så mjuka mot kroppen att man bara vill röra sig hela tiden för att känna mjukheten, Ni vet?
Härligt med sköna plagg, det är viktigare för mig än att de är snygga. Men jag brukar se till att hitta plagg som kvalificerar sig som både och! ;)

Tack för det! ♣

Gå ner i vikt

Jag har fått några mail både till denna blogg och till den förra om hur jag gjorde för att gå ner mina 41 kg, i vikt. Har även personer i min närhet som önskar tappa några kilon så jag tänkte sammanställa några tips som Ni kan få ta del av.

¤ Banta aldrig!
Att sätta upp orealistiska mål resulterar bara i besvikelse över att man "misslyckas". Jag tänkte aldrig att jag skulle gå ner 41 kg. från början, vart tror Ni jag hade funnit min motivation då?
Sätt upp delmål och belöna dig själv rikligt då du når dem. Jag hade 10 kg. i stöten som delmål och så fort jag gått ner ytterligare 10 så köpte jag något fins (ja, det ska tilläggas att det överkonsumerades friskt då! Ooops!) Då jag gått ner de första 10 köpte jag ett jättevackert Efva Attling-hängsmycke som jag trånat efter länge.

¤ Uteslut alla vita saker!
Jag är av den åsikte att kroppen behöver allt, man kan inte beröva kroppen på vissa byggstenar, t.ex. kolhydrater, för då kommer inte de funktioner som har just kolhydrater som bränsle att utvecklas. Byt istället ut det mot bruna saker.
Jag är en stor förespråkare för dinkel och allt som finns att köpa baserat på dinkel har vi hemma. Fullkornsdinkelpasta, dinkelris, tunnbröd- och knäckebröd bakat på dinkel, dinkelkex (ekologiska och såklart utan härdade fetter), dinkelmannagryn, dinkelmjöl (både siktat och fullkorn) till bakning av eget bröd etc. Såsredningar gör jag t.ex. på dinkelmjöl, smör och havremjölk eller på ekologiskt potatismjöl, vatten och havremjölk.

¤ Undvik alla härdade fetter, dolt socker och dolt salt; med andra ord - sluta köp färdiglagade saker!
Härdat fett är inte ett natulrigt fett och därmed inget som kroppen klarar av att förbränna med hjälp av sin naturliga förbränning. Således stannar fettet i kroppen och täpper på lång sikt till blodkärlen och fett-depåerna vilket får till följd en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, samt fetma - oftast bukfetma vilket är den farligaste fetman.

¤ Köp en mindre tallrik som bara du äter på!
Se dessutom till att du tar sallad och grönsaker först. Min erfarenhet har visat att det man tar först av tar man i regel mest av. Kolla så får Ni se!

¤ Motionera, och gärna innan frukost!
På så vis har förbränningen kick-startat redan innan du har det. Fyll sedan på med en nyttig frukost och du är good to go!

¤ Ät en bra frukost för att få en bra start!
Dessutrom har personer med bra frukostvanor lägre BMI är de som slarvar. Min pappa säger att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som ett fattigjon om man vill hålla vikten och jag tror det ligger mycket i det.

¤ Unna dig saker men med förstånd!
Är choklad din stora passion (precis som min!) köp en choklad med hög kakaohalt och ta 2 eller 3 bitar då suget pockar på, köp inte en Marabou Schweizernöt, för då kommer hela att hamna i magen. Allt socker som finns i första tuggan kommer bara till att resultera i att hela kakan måste ner, för då tar sockerbegäret vid och förnuftet försvinner.

¤ Se till att du själv bjuder på nyttiga saker som är farligt goda då du har gäster!
På så vis kommer gästerna att bli sugna och inspirerade och till stor del göra nyttiga saker själva då de bjuder dig. Annars, kom ihåg att en gång är ingen gång och försök göra situationen så nyttig som det bara går. Imorgon är det lätt att fortsätta där du pausade en stund idag, jag lovar! 

¤ Det finns alltid ursäkter!
Man är inte skydlig att ta av något som någon gjort bara för att, man får faktiskt säga nej. Ska man skylla på ursäkterna så finns det alltid något att ta till; jag har ju semester, hon fyller ju år, jag är så sugen, det är ju måndag...
I värsta fall kan man skylla på magkatarr eller något annat, av någon anledning verkar folk acceptera en åkomma lättare än att en person faktiskt tar ansvar över sitt liv.

¤ Var social!
Då andra fikar om du inte vill fika, se till att du ändå sitter och äter med dem. Mycket är till stor del den rent sociala biten. På sommaren är det många kalas för vår del så det hade kunnat bli oädnligt mycket tårta under de 2 år jag höll på att gå ner i vikt. Jag gjorde i stället så att jag tog med keso och skivade jordgubbar eller färsk melon som jag åt med de andras fika. På så vis satt jag med, jag tuggade i takt med dem och vissa gånger kändes det som om jag åt samma goda marängtårta som de!

¤ Var stolt över det du gör!
Det rävs kurage och styrka att våga sig på en sådan stor förändring så det är klart som korvspad att det är läge att hylla den egna succén!

¤ Hitta en träningsform som passar dig!
Jag skyr gym som pesten då 2 f.d. nära vänner till mig insjuknat svår i anorexia och gym för mig är dem och deras sjukdom. Självfallet förstår jag att långtifrån alla som tränar på gym är sjuka, men för mig känns det mentalt jobbigt bara. Jag hittade därför träningsformer jag kunde utöva hemma istället. Jag boxades, höll på med Pilates, joggade och powerwalkade för att ge viktminskningen en hjälp på vägen.

¤ Undvik alla protein-bars och Atkin-bars och Nutrilett-bars!
Man måste vara superkonsekvent om man ska äta sådana. Felet många gör är att de äter de till ett par mackor till lunch eller som godis-substitut utan att vara medveten om att de innehåller lika mycket energi som en hel, komplett måltid. Att äta en så'n + 2 mackor och något mer till lunch är alltså som att äta mer än om man tagit med en sallad eller matlåda från gårdagens middag.

¤ Ät fett!
Avocado, sardeller i tomatsås, osaltade nötter är jättebra energikällor. Kroppen behöver fett för att kunna förbränna fett, men också för att kunna smörja leder och tarmar. Det handlar alltså om att äta rätt fett och det fettet finns naturligt i produkterna.

¤ Skippa light-produkter!
Om en produkt innehåller mindre fett så är det mer kolhydrater i den, dvs. socker. Man måste liksom alltid fylla upp med något så att produkten blir jämvärdig. Och nu pratar vi inte långsamma kolhydrater utan NASCAR-snabba! Välj hellre "riktiga" produkter och ta istället mindre. Välj mellan smör och ost på mackan, man kanske inte alltid behöver både och. Och vill man ha båda, ta en ostskiva av en ost med naturlig fetthalt i istället för två skivor av en light-ost.

¤ Se till att äta ren mat!
Ät så tillsats-fri mat som det bara går, på så vis slipper man alla fällor. Det är extremt viktigt att veta vad man stoppar i sig om man vill minska på midjeomfånget. En massa farliga E-nummer kan medföra allvarliga sjukdomar och fetma är en biverkan från många av dem.

¤ Skriv en matdagbok!
Du kommer att bli förvånad över hur mycket man stoppar i sig som man inte är medveten om. Det är lätt att "glömma" det man "syndat" med, men om det finns svart på vitt blir det genast mycket påtagligare.

Summa sumarum så handlar det inte om att sluta äta, det handlar om att börja äta rätt saker.
För det är så; man är vad man äter...



 Då - 05    I somras

OnsDagens tacksamhet

Det är rätt ofta att Dagens tacksamhet blir gårdagens händelser. Men det är ofta så, att något man gjorde dagen innan kan ge kraft, ork och motivation till denna dag. Vackra minnen och upplevelser bär man ju gärna med sig en lång tid.

Så är fallet idag med; Dagens tacksamhet är gårdagens TV- och prat-mys med bästa C! Vi surrade, drack "hemlig-téet", åt lite KRAV-märkt choklad och surrade lite till.

Tack, gumman! Precis vad jag ville ha! ♣

Heja Strömpilen

Köpcentrat Strömpilen i Umeå kommer från och med september att slopa ALLA plastkassar för kunderna då de handlar. Kunderna kommer istället att få andra alternativ att bära hem sina varor i, bl.a. kommer man att ta fram en miljövänlig kasse ovh en shoppingbag som går att återanvända för att på så vis minska förbrukningen.

Ett underbart initiativ tycker jag!

Dessutom kommer Umeå Universitet att bedriva forskning kring detta och de resultat som framkommer tar jag gärna del av!


Onsdag

"Kan det vara så att ekologisk fil med skivad ekologisk banan
är det godaste man kan äta till frukost?"

It shoes you

Jag har i alla fall beställt hem skorna från Blue Turtle som jag bloggade om tidigare. Kommer såklart att visa upp de här då de anländer och lämna ett omdöme om dem, men det var rätt lång leveranstid.
Tänk att få gå runt på gamla bildäck!

Spännande! ♣

Tisdag

"Den enda sanna kärleken,
är kärleken till mat."

Bernard Shaw

Jag håller verkligen inte alls med Mr Shaw så här på morgonkvisten! Vad har han levt för trist och innehållsfattigt liv om den enda kärlek han upplevt är den till maten? Stackare säger jag bara! Var fanns kvinnorna i hans liv? Var fnns barnen och vännerna?

Men till viss del har han kanske lite rätt; det finns få saker som slår en jäkligt god vego-lasagne! ;)


Hemligt té

Hittade ett speciellt té på en speciell affär igår som ska bjudas på till en speciell vän ikväll. Passar oss två perfekt, och jag avslöjar inte mer nu.

Men jag lovar; detta eko-té kommer jag att visa här inom en vldigt snar framtid...

...håll ut! ♣

Härligt!

Vad roligt att så många är med och tävlar om chokladen! Perfekt för mig som nu får en massa goda recept att välja och vraka bland!

Fortsätt; alla är välkomna att vara med!


TisDagens tacksamhet

Har i dagarna börjat avverka alla utvecklingssamtal med föräldrarna på förskolan, och det känns så himla skönt! Det är ett vansinnigt arbete det där, även om jag tycker det är trevligt att få chans att sitta ner en stund och verkligen få chans att prata med föräldrarna. Först ska man sammanställa allt som barnet gjort, sedan ska man skriva ner alla tankar som finns gällande barnet, ibland både positiva och negativa saker, och sedan ska man hitta en tid som passar för samtalet (trixigt värre, tro mig!) och sedan genomföra det. Vi har en halvtimme på oss men hittills har jag suttit ett minimum på 45 min. under mina samtal.

Dagens tacksamhet  är alltså att jag är på G med mina och det är sååå skönt!

Tack! ♣

Ny tävling!

Nu kör vi igång med en ny tävling!

Denna gång delar jag med mig av min stora passion; choklad! Vinsten är en chokladkaka av märket Bio Jardin Etic och vi snackar såklart mörk choklad. Den är både ekologisk och rättvisemärkt och innehåller varken mjölk eller sojalecitin. En kanon-kaka med andra ord som torde falla alla i smaken! ;)

Det jag vill att Ni ska göra för att vara med och tävla är att lämna ett recept där choklad finns med, endera som kaka eller i kakao-form. Jag kommer att välja ut det recept jag helt enkelt tycker låter godast!
Seså, iväg och gräv i Era receptböcker nu!

Till fredagmorgon kl 06.00 har Ni på Er att tävla!

Lycka till! ♣

Tävlingen är nu avslutad, tack för alla recept!

Loppis-fynd

Det är ju en fantastisk sak det här med loppisar! Att det någon annan tröttnat på kan bli till glädje för t.ex. mig! Härligt!

Jag skulle vilja fota våra fynd, men kameran verkar ha tagit "semester" (läs: fungerar ej för tillfället). Hm, hoppas den "återkommer"våran semester till Paris!
I alla fall så hittade vi formar med löstagbara bottnar till det facila priset av 10 kr/st. Bra, nu kan vi hiva de vi redan har i teflon! Även 4 fantastiskt vackra keramik-tallrikar i orange med 70-talsinspirerat mönster fick följa med tillsammans med e glasljuslykta från Pukeberg som vi samlar på och inte hade. Yes! Då blir man så glad; då det man letar efter helt plötsligt bara står där! Hittade även 2 stora prydnadshundar i brunt med huvudet på sned som S var snabb att döpa till Teddie & Freddie. Håller med, de ser ut att kunna heta det! Jag älskar dem och J avskyr dem. De står i alla fall uppe på våran radiomöbel tillsammans med Bambi-figurinen!

Under 300 :- gav jag för detta, och då drog Pukeberg-lyktan iväg lite eftersom den är av ett finare märke, samt att tallrikarna blev en hundring tillsammans. Helt otroligt!


MånDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är att vår affirmationstavla äntligen hänger på väggen så att det sista vi ser innan vi somnar och det första vi ser då vi vaknar är alla saker vi vill lägga vårt fokus på.

"The Secret"-tänk på hög nivå!

Tack! ♣

Måndag

"Ingenting kommer att främja mänsklighetens hälsa
och öka chanserna för jordens liv
så mycket som utvecklingen till en
vegetarisk diet."

Albert Einstein

SönDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är att jag ska få gå på loppis och spana in coola, schyssta grejor i loppisen som är i ett av saltmagasinen i Inre Hamnen. Hamnen i sig är så vacker och nu då kiosken öppnat kan man köpa världens godaste glass där från Lejonet och Björnen, samma som Nobelgästerna får till dessert. Mamma och J ska ocså följa med och ute skiner solen som om den aldrig gjort annat!

En sak ska Ni veta, att vår hamn är inte vilken hamn som helst; den har fått pris 2 år som Sveriges bästa gästhamn, ett pris som båtgästerna själva får rösta fram en vinnare av. *stolt som en tupp*
Den ger en grymt vacker vy dag som kväll och det är extra kul att det finns flera restauranger där så att man kan käka vid vattnet.

Fattar Ni vilken mysig dag som väntar mig? Loppis OCH glass liksom! ;)  
Är inte ute efter något speciellt, men stora uppläggningsfat och figurer i svart ebenholt är vi alltid på jakt efter då vi rekar Second Handbutiker eller loppisar.

TACK! ♣

Hälsolimpor

Då vi kommer hem för dagen ska Johan få röra ihop sina otroligt goda Hälsolimpor! Så enkla att göra och fort går det, men ljuvliga så det står härliga till.

Vill Ni ha receptet?

Hälsolimpa 175 gr.

4 dl. grovt rågmjöl
3 dl. dinkelmjöl, siktat eller fullkorn spelar ingen roll
1 tsk. salt
2 tsk. bikarbonat
4 dl. fil
1 msk. Agavesirap eller ½ dl. "vanlig" brödsirap (Agavesirap är ett sötningsmedel från den kaktusliknande agaveväxten från Mexiko. Användes i stället för socker. Smaken är sötare än sirap och honung och konsistensen är något mer tunnflytande. ANvänder man agavesirap så tar man en mindre mängd, precis som med råspcker kontra raffinerat strösocker.)
3 msk. lingonsylt
ev. 1 dl. solroskärnor

Smörj en 1 ½ liters limpform med 1 tsk. rapsolja. Blanda samman rågmjöl, dinkel, salt och bikarbonat i en bunke. Rör ner fil, sirap och lingonsylt och blanda väl. Skrapa ur degen ner i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 - 60 min.
Låt limpan kallna invirad i en bakduk.
I vår ugn får det plats 3 st. på rad på gallret så vi gör alltid 3 då man ändå står och drar fram och de är så himla lätta att göra.

Ser Ni hur lätt det är? Som att röra ihop en kladdkaka!


Söndag

"Om du kysser mig för sista gången
lämnar mig och går,
ta då med dig mitt hjärta, håll det mot ditt öra
så ska du höra att det fortfarande slår."

Underbara Clara såg att detta stod skrivet/klottrat/nedpräntat på en dammig busshållplats. Jag tycker det känns som när jag var 14.
Gud bevare mig väl, som farmor skulle säga.


Ny tävling på G

Förhoppningsvis kommer en ny tävling upp i dagarna, så håll utkik! :)
Denna gång är det en riktig godbit... ♣

Kramalin

Det är så härligt att gå i solen...

...ska strax hoppa in i ekologiska leggings och en dito tunika. Gå och väcka världens go'aste hund som ligger i sängen och drar sig än. *mys-vännen* Ta på mig en scarf och gå ut i solen på en lång lördagspromenad och leka flanör efter rundan där popplarna doftar som ljuvligast. Jag ska posta några vinster i vackra röda kuvert och bara låta Lotus mumsa godis. Två vänner som strosar och funderar på livet i största allmänhet.

Då jag kommer hem ska jag plocka in lite gräslök från rabatten till kvällens middag; svamplasagne, och sedan sätta mig i solen med en mysig pläd, en stor kopp té (som kommer att göra så att jag måste springa in på toan var tionde minut) och låta fräknarna sprida ut sig som en bälte på näsan. Solen är allt bra skön den!

Då sedan dagen blivit kväll och solen flyttat sin ban på himlen så ska jag gå in och färga mina ögonbryn, böja mina fransar och applicera ekologiskt läppbalsam på läpparna och njuta av att jag inte behöver göra mer än så för att känna att jag duger och är finast i världen för min Johan ♥ en lördagkväll då det vankas en mysig middag.

Ha en toppen-lördag alla fina människor där ute! :)

Lycka, hälsa och välgång till Er! ♣

LörDagens tacksamhet

Ifjol fick vi en jättefin bit av en rabarberplanta av A-S och R. Vi planterade den och den hann precis växa till sig tills grannen (som bor i samma hus som oss och som klipper gräset ibland) trode det var gräs och körde över den. Är man 88 år med 5 allvarliga synfel så är det lätt gjort, det säger jag ingenting om.

I alla fall så klippte vi ner den till lilla rotstumpen och tänkte att den får sitta kvar i jorden tills i vår då vi skulle kunna tigga till oss en ny bit.

Inte nödvändigt dock eftersom den redan växer så det knakar! Härligt! Nu blir det rejält med rabarberpaj, rabarberkräm och rabarberkompott i sommar!

Dagens tacksamhet är den förmåga som vissa levande ting besitter; att resa sig ur askan som en Fenix, stärkt av motgångarna och att okuvad stå stark inför framtiden. 

Tack! ♣ 

Ljummen potatissallad

För oss 2 kokade jag 15 skalade mandelpotatisar. Blanda 1 dl. olivolja extra virgin med saften från 1 citron i en skål. Rör ner 1 tsk. flingsalt med 1 tsk. grovmalen svartpeppar. Dela körsbärstomater i halvor och blanda ner tillsammans med en näve ruccola. Bryt några blad från en basilikakruka och riv ner. Rör ner 1 msk koriander och fint strimlad salladslök, blanda om allt. Dela potatisen i lagom stora bitar och vänd försiktigt ner den i salladen. Servera genast.

Sååå gott! ♣

Grillmarinad

Igår var vi så grillsugna efter våran dag av mys-kavalkad så vi var tvugna att grilla. Köpte quornfiléer och gjorde egen marinad med egen potatissallad till.

Håll till godo!

Marinad

1 dl. rapsolja (olivolja ska inte hettas upp)
½ dl. soja
2 msk. honung
1 msk. flingsalt
1 tsk. smulad, torkad chilifrukt
5 droppar Tabasco
1 knivsudd Sambal Oelek

Blanda allt och lägg i filéerna. Låt stå övertäckta en timme. Använd överbliven marinad till att pensla på filéerna medan de grillas.



Lördag

"The greatness of a nation
and its moral progress
can be judged by the  way its animals are reared."

Mahatma Gandhi

FreDagens tacksamhet

Har en god frukost som väntar (fruktsallad och Grekisk youghurt) och sedan bär det iväg på ett möte. Tänkte sedan inta staden softaste fik, Brownies, och sitta och planera lite roliga saker som kommer att hända framöver, samt läsa "Försvinnanden" av Jodi Picoult med en av deras goda chai-lattes gjorda på sojamjölk.
Vid lunch kommer mamma, J och Johan och avnjuter lunch tillsammans med mig och sedan blir det lite shopping med mamma som gäller. Hon ska hitta lite nya kläder inför sommaren och jag ska eko-reka stan's utbud lite tänkte jag!

Dagens tacksamhet är helt enkelt denna tok-mysiga dag som väntar framför mig och som kommer att avslutas ikväll med ananas-smoothie och film i soffan med Johan och täcken! ♥

Vad gör Ni idag? ♣ 

Jogga lätt och eko-rätt!

Fick en förfrågan från en läsare igår om det finns eko-vänliga jogging/walkingskor. Det gör det; Blue Turtle har en massa fina!

Snygga och miljövänliga skor till "normala" priser! Läderfria skor som dessutom ser moderna ut. Skulle lätt kunna tänka mig att gå i t.ex. Spider Xt, Wombat Re-tread, Apollo svart eller Track vit/blå löparsko 770 på alla promenader! ♣

Jag tror i alla fall att det blir nedanstående Wombat med sula av gamla bildäck (!!!) som får komma hem till mig! Har mailat företaget för att kolla så att man kan få byta om storleken inte passar eller modellen känns fel.

 NYHET!  Wombat Re-tread<br>  Ersätter den tidigare populära Wombat svart. Nu än mer miljö-<br>  vänlig rejäl sula gjord av återanvända bildäck. Bekväm lätt<b>  promenadsko. <br>  Storlek: 36 47<br>  Leveranstid: 1 - 4veckor beroende på storlek<br>  Pris: 850:-

 Bild lånad från Blue Turtle.

Kolla även in deras schyssta skor om Ni är sugna på stövlar, ballerinas, tofflor, sandaler, lite stramare och snyggare skor för både dam och herr samt en herrans massa andra godingar!

Fredag

"Basically we should stop doing things that are destructive to the environment,
other creatures, and ourselves
and figure out new  ways of existing."

Moby

TorsDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är den sköna promenad jag nu ska ta med mamma och hennes J!

Tack! ♣

Torsdag

"Love what is ahead,
by loving what has become!"

RSS 2.0