Verle gammelskog

Ett klick för skogen kan man läsa mer om det projekt som just nu ska rädda Verle gammelskog. Ett klick för skogen är en ideell stiftelse som samlar in pengar för att köpa upp och bevara den svenska gammelskogen. Uppköpt skog är och förblir skyddad för all framtid. Stiftelsen innehar 90-konto vilket garanterar att intäkterna går till ändamålet.
Varje dag kan man gå in och gratis klicka för skogen, lägg sidan som favorit bland era bookmarks så ni kommer ihåg att göra det! 

Här
kan man även köpa en gran till någon i julklapp, en fin och hållbar klapp tycker jag!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Lycklig och jul-mysig.
Gjort: Ammat Leon för femtio-elfte gången, senaste dygnet har han ätit som en häst! Härligt!
Planer: Idag ska vi baka världens enklaste och godaste lussebullar! De är lite moderna i sin tappning utan att tappa det traditionella! SKa fota då vi bakar dem så recept kommer imorgon! A´ntar att vi ska fika av dem, pepparkakorna från igår och dricka glögg sen idag!
Ser på: Dataskärmen.
Lyssnar på: Johan som spelar TV-spel för tillfället.
Läser: Mina favorit-bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Inget än, ska snart äta eko-fil med farmors hallonsylt i.
Bästa: Att vi har ytterligare en dag tillsammans innan pappa Johan börjar jobba!
Sämsta: Absolut ingenting!
Barn: Ligger och jollrar i pappas knä bredvid "storebror"!
Väder: Snö som håller på att regna bort, nollgradigt mulet och grått!


Leon

Idag var Leon beräknad att komma till världen enligt ultraljudet.

Denna lilla guldklimp som blir 7 veckor på onsdag och som i onsdags vägde 2800 gram och var 48 cm. lång. Han som nu helammar för fullt och är mer och mer vaken på dagarna. Han som är världens duktigaste som sover mellan alla mål på natten så att mamma och pappa ska få sova men som är på god väg att rulla runt så han ligger på mage och tränar huduvdlyft. Han som allt oftare börjar kunna fästa blicken längre stunder innan det skelar till och han tappar fokus. Han som gallskrek för sitt liv då han badade första gången uppe på neonatala avdelningen men som låg och simmade och njöt i badet igår. Han som numer skrattar så ofta att det inte längre kan var orsakat av magknip och som redan har ett utvecklat språk i form av speciella skrik/ljud/läten; ett för då han är hungrig - låter som "ä-hä", ett då det mesta är åt h-vete - låter som "e-la" (oftast då basjblöjor byts eller då det är dags för morgontvätten!) och små gnolande mys-suckar/stön då han ligger mätt och belåten i våran famn och bara har det gott och ligger och kikar!

Allt detta är skapat genom vår kärlek till varandra och allt detta är vårt! Ett mirakel, ett livsverk som vi förärats och alltid kommer att vårda ömt och överösa med gränslös kärlek. En fantastisk resa har just börjat och det ska bli otroligt spännande att få vara med och se denna underbara individ utvecklas!

Vi älskar dig, Leon! ♥




SönDagens tacksamhet

Jaa! Idag är det första advent vilket innebär att första julen som mamma och pappa snart är här!

Tack!


Vinnare av Greenly-läsk!

Det var få som tävlade denna gång vilket ger de som gjorde det större vinstchans! Jag lottade fram en vinnare denna gång och det blev ingen mindre än Vilska! GRATTIS!

Maila den adress dit du vill ha läsken skickad så tar Saturnus hand om det!

En ny tävling kommer framöver så håll utkik! :)


LörDagens tacksamhet

Ur högtalarna strömmar julmusik ty nu är det legitimt att tillåta sig att lyssna på det dygnet runt!

Ja, jag älskar julen! ♥


Eko-granar

För alla Öviksbor kan jag meddela att bredvid Granngården säljs det numer ekologiska granar. Tror att de kommer att gå åt så det gäller nog att passa på.

Här hemma blir dock en fejk-gran då jag är super-allergisk mot julstjärnor, hyacinter och julgranar. Ingenting annat. Lite humor att mina allergier satt sig inom jul-spektrat då jag älskar julen!

 Bild lånad härifrån.

Hur ser det ut med granar hemma hos er till jul???


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Lugn och tillfreds.
Gjort: Njutit av att vara den enda i familjen som är vaken ännu.
Planer: Idag ska vi röja i kökslådor, bak-skåp och skafferi samt baka pepparkakor!!! Är grymt sugen på havrekex men det får bli kommande helg!
Ser på: Dataskärmen.
Lyssnar på: Tystnaden som känns väldigt ovan.
Läser: Diverse mail som inkommit till blogg-mailen.
Dricker: Té.
Äter: Har nyss ätit frukost; ostmackor och té.
Bästa: Att vi ska jul-stöka och mys-böka hela dagen tillsammans!
Sämsta: Absolut ingenting!
Barn: Sussar gott i sovrummet med pappa och "storebror"!
Väder: Snö, mulet och grått!


Olika märkningar

Tänkte jag skulle gå igenom några av de olika miljövänliga produktmärkningar som finns, jag vet att det har varit önskvärt från er läsare. Så, håll till godo;

Rättvisemärkt/Fair Trade - en produktmärkning som verkar för förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i de länder där varan/produkten produceras. Krav är bl.a. att ILO's åtta kärnkonventioner ska följas, samt att ett minimipris och en premie ska betalas till producenten. Det oberoende organet FLO-Cert kontrollerar producenter en gång om året och företagen måste redovisa inköpsvolymer och försäljningssiffror. Regelbundna revisioner görs årligen.


 
KRAV - en ekologisk produktion som följer KRAV:s regler. För att bli certifierad måste varan vara ekologiskt framställd, fri från kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmanipulation. Få livsmedelstillsatser är tillåtna och man ställer även krav på djurhållningen.

 

Bra miljöval - en produktmärkning som Naturskyddsföreningen (SNF) ligger bakom. Material som används ska kunna återanvändas, återvinnas eller återföras till naturens kretslopp. Auktoriserade revisorer, godkända av SNF, gör årliga kontroller.



Svanen - vår Nordiska officiella miljömärkning. 66 varu- och tjänstegrupper märks men kriterierna skiftar mellan grupperna. Kontrollorganet SIS granskar produkterna för att se att de uppfyller kraven.



EU-blomman - EU:s motsvarighet till Svanen-märkningen ovan.



Eko-Sustainable textile - en märkning för ekologiskt framställd textil. Kraven för certifiering är EU:s regler för ekologiska odlingar samt ILO's åtta kärnkonventioner. Årliga kontroller och oannonserade besök vid behov tryggar märkningen.



Svenskt sigill - råvaror och blommor märkta med Svenskt sigill kommer från svenska kontrollerade odlingar och gårdar som uppfyller högt ställda krav på säkra livsmedel, god djurhållning och omsorg om dem, miljöansvar och öppna landskap.



Ökotex - mängden med hälsoskadliga ämnen i textilierna eller plaggen ligger under internationellt antagna gränsvärden för vad som är hälsovådligt.

Oeko-Tex® 100 etikett

Demeter - en certifiering för biodynamiskt odlade produkter.




Undersökning

Under min profilbild finns en undersökning från Tailsweep som ni gärna får ta er tid att svara på, det tar bara några minuter. Inget personligt utelämnas utan det hjälper bara oss att få en klarare bild över vilka ni är som dagligen besöker oss! :)



Svensktillverkat schåklart!

I Malmö finns sedan ett par år en chokladfabrik där landets första Sverigetillverkade Rättvisemärkt-certifierade choklad tillverkas.

Fair Trade-bönorna kommer från ett kooperativ i Peru och är även ekologiska. De importeras till Sverige där de rostas och blir till choklad i Vellinge. I fabriken i Malmö blir chokladen sedan till ljuvliga praliner eller härliga kakor.
Processen med att framställa choklad är så komplicerad att de större aktörerna på marknaden inte längre tillverkar den egna chokladen, och detta gör Malmö Chokladfabrik till den enda importören av kakaobönor. Stort cred till det!

Sample Image Sample Image Sample Image
Sample Image Sample Image Sample Image Bilder lånade härifrån.

Alla ingredienser är ekologiska och det finns inga tillsatser. Detta är alltså den renaste choklad man kan ge sin mun. Behöver vi säga att Ekoblogg gillar och är sugna på att smaka underverken? ♥

♣ 


FreDagens tacksamhet

Igår kom ett fint överraskande paket med posten innehållande en overall i eko-bomull till Leon, en skallara, lite choklad och godis till mamma och pappa, en tidning, grötris och pasta, ett vackert kort...allt ekologiskt och allt underbart!

Avsändare var S (min mammas kusin) och A i Malmö och det tackar vi det varmaste för! :D


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad och ganska pigg för tillfället!
Gjort: Ammat Leon, bloggat lite, ätit frukost.
Planer: Helg-städning och bakning. Även dags att ta fram hårtrimmern.
Ser på: Lotus som tvättar pälsen ren bredvid mig i soffan!
Lyssnar på: Leon som ligger och knorrar i vagnen.
Läser: Ingenting.
Dricker: Té.
Äter: Har nyss ätit frukost; ostmackor och té till det.
Bästa: Att jag hann pyssla ihop Leon's julklappar till hans mor- och farföräldrar igår! ;)
Sämsta: Absolut ingenting!
Barn: Verkar inte vilja sova mer nu!
Väder: Snö, sol och vackert!


Rent eko-spel

Hos Playmig kan man köpa det nya eko-sällskapsspelet Eco-MIG. Hälften av frågorna handlar om ekologi och miljö och hälften handlar om kultur, nöje, historia och sport.

ecomig Bild lånad härifrån.



Alla spelets delar är miljökontrollerade och 5 :- av varje sålt spel skänks till WWF.


TorsDagens tacksamhet

Idag kommer sista Rekolådan för denna säsong. Tack för 6 underbara lådor!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad och förväntansfull!
Gjort: Ammat Leon, bloggat lite.
Planer: Handling och mys här hemma! Har några samtal som måste ringas. Får strax ett spännande besök också!
Ser på: Leon som får blöjan bytt av pappa och inte gillar det!
Lyssnar på: Samma som ovan.
Läser: Ingenting.
Dricker: Té.
Äter: Ska strax äta gröt.
Bästa: Att Johan är hemma ett par dagar till med oss!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Verkar vilja sova nu!
Väder: Snö i rikliga mängder! Brr...


Tävling!

Saturnus är rara och sponsrar med ett gäng Greenly-läsk som jag tidigare bloggat om till en helgtävling här på Ekoblogg!



För att vara med och tävla vill jag att ni i kommentarsfältet nedan skriver vad ni har för favorit-snacks (gärna eko såklart) till läsk!

Tävlingen pågår till söndag kl. 11:00. Lycka till!



Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

Julklappstips med mening och eftertanke

Har fått några mail av er läsare som bett mig tipsa om lite julklappstips nu så här i juletid. Jag själv är ett stort fan av personliga gåvor, nu kan jag av förståeliga skäl inte avslöja klappar här eftersom en stor del av min släkt och bekantskapskrets läser bloggen, men tipsa kan man ju alltid göra.

Jag tycker det är fantastiskt trevligt att ge bort saker man gjort själv! Mina tryfflar har otaliga gånger fått slås in vackert och glatt någons mun ett par timmar senare! Hur kan man inte bli glad av choklad liksom?
 
Jag har även bakat skorpor, gjort egen müsli-mix och blandat de torra ingredienserna till t.ex. scones och lagt i en fin burk med receptet hängande på. Annat som uppskattas är hembakt bröd, marmelad, sylt eller saft. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Om man nu inte känner att detta med att stå i köket ytterligare under julemånaden kan man faktiskt ge bort annat humant! Vad sägs t.ex om en bit regnskog, förmånen att bli isbjörnsfadder eller världsförälder, en donation till någon forskning eller köpa någon av alla de otaliga produkter som säljs till förmån för visst ändamål, t.ex. Unicef, Svenska naturskyddsföreningen, Röda Korset eller skicka ett julpaket i någons namn till behövande via t.ex. Hoppets Stjärna.
Glöm heller inte att barnen behöver sitt i jul; BRIS och Friends är bara två organisationer som gärna tar emot ekonomiskt stöd.

Vill man nu köpa färdiga klappar rekommenderar jag den digra länklistan här till höger för där finns hur många fina guldkornsbutiker som helst där man kan köpa klappar med gott samvete!

Lycka till!




OnsDagens tacksamhet

Öppnade garderoben imorse och insåg att en stor del numer utgörs av second hand- och ekologiska plagg. Det om något kan göra en tacksam så här på onsdagsmorgonen! :)


Vän med Wilma?

Hos Wilma and Friends kan man köpa miljövänlig heminredning och snygg design med gott samvete. Ekoblogg har sedan tidigare införskaffat en held del av däcksortimentet, dock inte från denna butik, men här hade de bra priser på sakerna. Vad sägs om t.ex. blomkrukor, orgar och skålar i återvunnet gummi från gamla bildäck. Inte nog med att de är snälla mot miljön - de är grymt snygga också!

Gummiskålar Set  Väggkruka mellan Gummikorg, mellan - Dacarr

Bilder lånade härifrån.

Av gammalt bildskärmsglad görs t.ex. skålar

Snacksskål Bild lånad härifrån.

och av gamla bilbälten kan man få en snygg sittpuff!

Seatbelt cube Bild lånad härifrån.

Dessutom har de riktigt smarta Sumi-sticks för de som inte vill köpa en kolfiltertillbringare.

SUMI-stick 85 kronor Bild lånad härifrån.

Dessa bitar av aktivt kol gör mineralvatten av vanligt kranvatten. Sumi tar bort orenheter och tillsätter viktiga mineraler såsom kalcium, magnesium och järn. I Japan har man använt aktivt kol i över 1000 år. En Sumi-bit räcker ca. 3 mån. och efter det kan man sticka ner den i blomkrukan så lever blommorna längre!

Wilma and friends investerar dessutom 5 % av sin vinst i projekt som verkar för hållbar utveckling, det gillar vi på Ekoblogg!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Fruktansvärt trött, inte van att vara vaken så här tidigt nu!
Gjort: Ammat Leon, bokat annons i ÖA.
Planer: Tidigt läkarbesök och sedan visit hos gammel-mormor som ska få träffa Leon för första gången!
Ser på: Fantastiske Leon som jollrar, hickar och halvsjunger!
Lyssnar på: Samma som ovan.
Läser: Ingenting.
Dricker: Vatten.
Äter: Ska strax äta gröt.
Bästa: Att vi adventspyntade igår! :D
Sämsta: Ingenting!
Barn: Mätt och lite missnöjd p.g.a hickan!
Väder: Snö och riktigt kallt! Brr...


TisDagens tacksamhet

Idag behålls tacksamheten privat, men den finns där ändå! :)


Bellio-mockasiner

Så har då första produkten som ska recenseras på uppdrag för Ecoloco kommit. Det var som sagt mockasiner från svenska Bellio och döm om min förvåning då jag såg att de tillverkas på Docksta Sko i Docksta ca. 5 mil söder om Övik. Snacka om lokarpoducerat! :)



Vi valde den minsta storleken (såklart!) och det var 18/19 som passar 4-10 månader med ett fotmått på 10-11,5 cm. Jag skulle tippa på att Leon kommer att kunna ha dem i vår.
Tofflen är designad för att vara lätt att ta av och på men samtidigt sitta bra på foten under lek och bus. Lädret kommer från skandinaviska kor och garvas i sin tur sedan på Tärnsjö Garveri i Uppland. Där används endast vegetabiliska garvningsmetoder så att skinnet, till skillnad från kromgarvat läder, ska vara fritt från tungmetaller och andra farliga substanser. Detta gör lädret komposterbart, anpassat för känslig hud och med en minimal påverkan på vår miljö. Sedan sys toffeln som sagt i Docksta här i Västernorrland.

Hursomhaver så är de helt underbara! Fantastiskt mjuka och följsamma i det vegetabiliskt garvade skinnet och jag skulle gärna tassa runt i ett par här hemma själv! Sulan känns inte hal utan fäster säkert bra på golvytan för de barn som kan gå runt i dessa. De känns inte heller för varma att ha på sig, utan lite som en extra strumpa. Tanken med mockasiner tycker inte jag är att de ska värma foten för mycket, då tar barn bara av sig dem. Vill man ha värme kan man ta på tjocksockar.

Förutsatt att de håller den kvalitét de ser ut att göra törs jag lova att de kommer att bli långvariga här hemma! 

Tack så hemskt mycket för dessa fina små eko-tillskott! :D

Tofflorna beställs via Ecoloco och de kan även svara på eventuella funderingar, annars kan man också kontakta Bellioinfo@bellio.se!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad och lycklig, men lite små-trött!
Gjort: Ammat Leon, fotat honom inför införande i våran ortstidning.
Planer: Pyssla på här hemma med diverse saker, främmande till middagen! :)
Ser på: Fantastiske Leon som ligger i vagnen och jollrar och småpratar!
Lyssnar på: Johan som rör med skeden i en témugg.
Läser: Ingenting.
Dricker: Vatten.
Äter: Ska strax äta gröt.
Bästa: Att vi alla får vara tillsammans!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Mätt och belåten!
Väder: Snö i ganska rejäla mängder. Mulet så idag blir det tända ljus för hela slanten!


Ljuspunkt

På ICA kan man köpa dessa fina ljusstakar i tvåpack för 79 :- så går 30 :- av vinsten till Röda Korset. Detta är ett samarbete mellan ICA och Konstfack Humanity. Jag har köpt ett par förpackningar och gett bort istället för julblommor till nära och kära och det har uppskattats!

Årets designer är studenten Kristina Karls.

ljusstakar, 2-pack för 79 kr Bild lånad härifrån.


MånDagens tacksamhet

Idag har julstämningen smugit sig på; det doftar jul ute p.g.a all snö och inomhus vill jag pynta, spela julmusik och äta pepparkakor!

På torsdag tänker jag pynta inför advent och de som känner mig vet att jag längtat hela året efter snö och jul, så det klart jag är tacksam över att det nu är nära!

Tack!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad och lycklig!
Gjort: Ammat Leon, fixat iordning mig.
Planer: Gå ner på stan och fixa lite inför julen, främmande på eftermiddagen! :)
Ser på: Min underbare son som ligger och småpratar, rör sig en massa och gosa med Peppa!
Lyssnar på: Samma som ovan.
Läser: Ingenting.
Dricker: Vatten och té.
Äter: Frukostmacka.
Bästa: Att alla får må så bra!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Mätt och belåten!
Väder: Snö och åter snö, det var riktigt kaotiskt ute i natt då jag var uppe och ammade Leon!


SönDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för lugnet och myset som bor i vårt hem. Soft, skön belysning, tända ljus, harmonisk musik, sköna kläder (till stor del ekologiska), en bra film och sitta-i-soffan-och-inte-resa-sig-upp-härlighet!

Tack!


Greenly betyg;

Efter att ha smakat alla de tre smakerna av Greenly's KRAV-märkta eko-läsk kommer nu ett utlåtande;



- Apelsin-läsken var god men smakade just apelsin. Är man inget stort fan av apelsinläsk (vilket jag inte är) så hurrade man inte av glädje. Men de som faktiskt gillar det tycker den var underbar och jag tyckte den var helt OK. För att vara apelsinläsk då! ;)

♣♣♣/5

Jordgubb/svarta vinbär-läsken var super! Även om jag inte dricker annat än vin i alkoholväg tror jag denna skulle göra succé ihop med lite starkare saker och en isbit eller två på någon grillkväll i sommar! Fungerade även toppen då man ammar och är konstant törstig! ;)

♣♣♣♣/5

Sist men inte minst; min favorit; citron/lime! Hur underbar som helst och jag skulle lätt kunna dricka litervis av den! Syrlig, fräsch och uppfriskande föll den mig i smaken direkt! Fick mig att längta till varma sommardagar och kylklampar o picknickkorgen. En fullpoängare helt enkelt! :D

♣♣♣♣♣/5

Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad och lycklig!
Gjort: Ammat Leon, väntar på att sconesen Johan bakar ska bli klara!
Planer: Åka och handla lite, baka bröd, görs svtryck av Leon's hand och fot, klippa oss, fixa till Lotus lite.
Ser på: Min underbare son som ligger och småpratar, rör sig en massa och gosa med Peppa!
Lyssnar på: Samma som ovan.
Läser: Lite olika bloggar.
Dricker: Inget än så länge.
Äter: Snart nybakta scones med hemmagjord marmelad.

Bästa: Att det tok-snöar ute!
Sämsta: Har suttit och ammat halvklädd i lite drag så jag har lite ont i halsen...suck!
Barn: Mätt och belåten!
Väder: Snö och åter snö! :D


Leon myser med sin nya kompis; en

MMS

Leon myser med sin nya kompis; en Fair Trade-märkt Peppa-figur i orange frotté och ull! Present från morbror och moster! Tack snälla!


Eco style

Det bästa för miljön är ju att inte shoppa alls, och nu beöver jag inget så inget ska inhandlas, men om jag hade behövt t.ex. en juligt röd sammetsklänning eller en varm, mjuk cardigan-liknande sak att svepa in mig i så hade jag inte tackat nej till Camilla Norrback's underbara eko-verk!

Beatrice - Velvet dress, brick Bild lånad härifrån.

Selma - Knittted dress with plait Bild lånad härifrån.

Båda finns på Mint & Vintage som säljer en stor del av Camilla's kollektion och som brukar rea ut förra säsongens varor till dunderpriser. Köpte en fin, lång tjocktröja i eko-ull i fjol till 75 % rea. Snällt mot både miljön och plånboken!
Kolla även in de fina vintage-plaggen då ni kikar in i webbutiken; där har jag även fyndat ett par jättefina näbbkängor som jag varit på second hand-jakt efter i flera år! :)


LörDagens tacksamhet

Igår fick Leon en sådan fin present av lika fina vänner; en fotoram med plats för foto på ena sidan och plats för en avgjutning på den andra. Lera följde med så att man kan göra ett avtryck av t.ex. hand eller fot, men eftersom Leon är så liten får nog både hand OCH fot plats. Vi ska gjuta det nu i helgen!

Jätterolig present och så kul att ha kvar sedan! :D


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Pigg och utvilad efter att alla sovit gott ännu en natt!
Gjort: Ammat Leon, haft mysmorgon.
Planer: Plocka fram det julpynt vi ska pynta med nästa vecka, få främmande resten av dagen! :) 
Ser på: Svärmor som klappar och gosar med åde Lotus och Leon.
Lyssnar på: Johan och svärmor som funderar kring takbox-påtagning
Läser: ÖA - våran morgontidning.
Dricker: Jordgubbsté.
Äter: Hembakt eko-bröd som smakar ljuvligt!

Bästa: Att alla får mår bra och denna dagen som kommer!
Sämsta: Absolut ingenting!
Barn: Mätt och belåten, redo för gäster i eko-outfit från PO.P.
Väder: Snö, strålande sol, minusgrader och vackert blå himmel!


En något mörk vy från ett hörn i k

MMS

En något mörk vy från ett hörn i köket får önska Er en trevlig kväll! Kramalin


FreDagens tacksamhet

För ett par dagar sedan fick jag ett handskrivet brev på posten av en vän. Denna bortglömda konst att kommunicera på måste genast införas ånyo så det slår vi ett slag för idag!

Tack för att jag blev påmind och för att brevet förgyllde min dag!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad, känner mig pigg och utvilad efter att alla sovit gott inatt!
Gjort: Ammat Leon, plockat lite här hemma, fixat iordning mig.
Planer: Upp och väga Leon tillsammans med farmor, sedan mysa med Johan som är hos tandläkaren nu.
Ser på: Dataskärmen.
Lyssnar på: Leon som ligger och knorrar och småsurar.
Läser: Folks åsikter om bloggen.
Dricker: Lite té.
Äter: Har tryckt en tryffel som blev över igår. Mmm!

Bästa: Att vi även idag är så pigga och utvilade och den mysiga dag och kväll vi har framför oss!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Vill nog inte böka i sig i kläder och åka till doktorn.
Väder: Mulet och grått. Mysigt tycker jag!



Malin's curry!

Igår till middag blev det en improviserad currygryta som blev så god att jag tänkte dela med mig av receptet!

Malin's curry

1 pkt. quornfärs
2 msk. sweet chili sauce
2 msk. Mango chutney
2 msk. curry *
salt, peppar, örtsalt efter behag *
1 förp. passerade tomater *
2 dl. grädde
6 persiko-halvor
1 ½ dl. kokos *
1 dl. sultanrussin *
½ dl. soja *

Jag brynde på färsen tillsammans med salt, peppar, örtsalt och curry. Över det slog jag sedan soja, sweet chili sauce och Mango chutney och lät det puttra ihop. Jag slog sedan ner de passerade tomaterna och smakade av med grädden. Efter det gjorde russinen och kokos grytan sällskap och sist klippte jag ner bitar av persikor.

Till detta serverades ekologiskt basmatiråris och en god sallad. Supergott och superenkelt! :)




Dagens eko

Dagens eko;

Humör: Glad, känner mig pigg och utvilad efter att alla sovit gott inatt!
Gjort: Ammat Leon, satt på en tvättmaskin med tvättnötter. Ska strax duscha och sedan ta en promenad med hela familjen!
Planer: Promenad som sagt, sedan lunch och dammtorka hemma. (Det blev inte gjort igår!) Ska även rulla tryfflar tills lite mys ikväll!
Ser på: En djupt sovande Lotus bredvid mig i soffan
Lyssnar på: Leon som ligger och knorrar, snarkar och grymtar i sömnen och Johan som sitter vid sin jobbdator i köket. Hans tangenter låter mycket mer än mina! ;)
Läser: Det inlägg jag just nu skriver.
Dricker: Sjuka mängder vatten - ammandet gör mig otroligt törstig!
Äter: Har eko-gröt med hallonsylt på laddning.

Bästa: Att vi är så pigga och utvilade och den underbara dag och kväll jag har framför mig!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Mätt och lite knorrig!
Väder: Klarblå himmel, strålande sol och - 8 grader. Lovely!


TorsDagens tacksamhet

Jag är så otroligt tacksam över att jag har förmågan att kunna amma Leon. Att den livsviktiga maten min son behöver kan produceras i mig och att jag kan se till att den innehåller bra saker och inget konstgjort känns fantastiskt!

Jag är otroligt tacksam!


Hela lill-familjen har varit ute p

MMS

Hela lill-familjen har varit ute på en premiär-tur i vagnen och sitter nu och myser med té och hembakt för att fira att sonden är borta, att bröstpumpen därmed kan lämnas åter eftersom Leon nu helammar, en viktuppgång på 140 gr. till 2570 gr, 1,5 cm. längdökning, perfekt resultat på både hörsel och blodstatus samt ett borttagande av hans medicin! Som ni förstår finns mycket att fira! Ha en fin eftermiddag och kväll! Kramalin


OnsDagens tacksamhet

Jag är så otroligt tacksam över den underbara pappa som min kära man är! Aldrig har jag sett sådant tålamod eller så'n kärlek lysa ur Johan's ögon som då han är med Leon. Han byter blöjor, matar, leker och gosar. Jag vet att det "hör till" men han gör det med sådan värme och glädje att det är rörande!

Jag älskar er! ♥


LP-recycling

Dessa LP-skålar från Happy Planet är så grymt snygga! En rolig idé om hur man kan återanvända gamla uttjänta saker.

Designad LP-skål Designad LP-skål, slät

Bild lånad från Happy Planet.

Just nu kan man välja mellan flera artister som t.ex. Madonna, AC/DC eller Michael Jackson. Vi har en liten hemma så jag fått av ett barn på förskolan som denne gosse gjort själv. Man värmer en LP-skiva i en vid kastrull med kokande vatten och formar den sedan över en skål eller ett stort glas eller så. Vår har en vacker veckad kant och ser charmigt hemma-gjord ut!




Wax on, wax off!

Hos Ekolek kan man nu köpa bl.a. ekologiska vaxkritor som är helt fria från farliga ämnen och tillverkade av hållbara material såsom bivax och vegetabiliska oljor. Kolla även in de gamla klassikerna Gatufärg och Fingerfärg, vilken nostalgi!

Vaxkritor Bild lånad från Ekolek.

Då jag ser denna typ av material känner jag hur den mammalediga förskollärare vaknar till liv och pyssel-suget ökar!


Blogg-panel

Jag är en av de bloggare som fått den stora äran att vara med i Ecoloco's nysatsning bloggpanelen! De har frågat ett gäng aktiva föräldrabloggare som representerar olika föräldratyper; singelmamma, retromamma, ekomamma, utlandsmamma och modemamma. Dock saknas en pappa än...men det kanske dyker upp?

Vi kommer att få hem kläder då och då från Ecoloco som vi får testa och sedan skriva om, om vi vill och då isåfall vad vi vill. Vi ska alltså både ge ros och eventuellt ris. På Ecoloco-bloggen kan man läsa mer samt hitta de andra föräldrabloggarna!
Jag tycker detta känns jättespännande och ser fram emot det första vi ska testa; ekologiska och svensktillverkade skinnmokasiner från Bellio. Vi har valt den bruna modellen till Leon då vi tyckte det skulle passa bra till hans brun-grön-orangea garderob!


 

Bild lånad från Bellio.

Detta tycker både jag och Johan känns som ett spännande samarbete och vi ser fram emot att få ha mer att göra med goa Loa! :) Det finns numera en kategori som heter just "Blogg-panelen testar" och där under kommer dessa inägg att samlas.


Dagens eko

Tänkte sno idén som många av bloggärldens stora mode-giganter kör med; en Dagens-lista, men jag kör den såklart med lite eko-inspiration!

Dagens eko;

Humör: Trött men som vanligt väldogt glad och lycklig
Gjort: Ammat Leon, tänt upp lite här hemma i vinter-mörkret.
Planer: Läkarbesök + hörselkoll av Leon, dammtorka hemma sen
Ser på: Nyhetsmorgon på TV 4
Lyssnar på: Leon som ligger och knorrar, snarkar och grymtar i sömnen
Läser: Det inlägg jag gör
Dricker: Ska strax dricka Yogi Tea "Tulsi Mint"
Äter: Har eko-gröt med hallonsylt på laddning

Bästa: Att vi kunnat strunta i att sondmata Leon sedan igår och att han ätit jättebra alldeles av sig själv + att han dessutom slet ut sonden inatt och det ser man att han mår så mycket bättre av. Nu är det banne mig dags att avveckla den!
Sämsta: Att vår morgontidning uteblivit för andra morgonen på raken. Why?
Barn: Mätt och sömnig
Väder: Mulet och väldigt blåsigt

Vad tyckte ni; onödigt vetande eller en kul grej? :)


Idag tar bloggen mamma-ledigt till

MMS

Idag tar bloggen mamma-ledigt till förmån för en massa mys och sömn som måste tas igen efter en vaken-natt! Återkommer imorgon! Kramalin


Nytillskott

Edvina reade ut lite Nanoou-kläder så vi har hamstrat lite till stor-killen våran!

 
Bild lånad från Edvina.

Bl.a. dessa två godbitar kom i brevlådan idag! Tjusiga va? Jag vet en liten prins som kommer att trivas som fisken i dessa retro-dressar!


MånDagens tacksamhet

Att jag har en så underbar vecka som väntar med mysiga besök, en fantastisk man som är pappaledig, goa stunder med Leon och en gos-sugen hund som bara vill ut och busa i snön!


Dagens outfit

Ecoloco tipsar i sitt nyhetsbrev om Dagens outif! De erbjuder nu daglig ekologisk inspiration bland sina glada, ekologiska kläder! En ny inspirationsbild kommer dagligen att läggas ut för att tipsa föräldrar om färgglada ekologiska kombinationer till sina barn. 

Tjänsten kommer att kunna följas via RSS.

Ett roligt initiativ av detta driftiga företag (som skickar leveranserna i återvunna kuvert och som till och med använder miljövänlig giftfri tejp) tycker vi på Ekoblogg! :)


Avslutad frukost; eko-bröd som farmo

MMS

Avslutad frukost; eko-bröd som farmor bakat med eko-smör, ost fri från tillsatser med eko-té i MAMMA-mugg. Sällskap? Min jollrande skrutt! :-D


Crème fraiche-kaka



Denna goda kaka har pappas sambo A bakat till oss och den är så ljuvlig att jag tänkte dela med mig av receptet!

Crème fraiche-kaka, stor långpanna 175 gr.

300 gr. smält smör *
5 1/4 dl. fiberhavregryn *
5 1/4 dl. siktat dinkelmjöl *
3 dl. farinsocker
1 ½ tsk. bikarbonat

Blanda ihop allt och tryck ut det i en långpanna. Grädda 8-10 min. i 175 grader.

2 brk. crème fraiche *
1 ½ dl. råsocker * (dubbla om man tar strösocker)
4 äggulor *
4 tsk. potatismjöl *

Sjud upp i en kastrull tills det tjocknar, rör i botten HELA tiden. Blanda i 2 tsk. vaniljsocker *. Häll såsen över botten och gör ½ sats till av degen som smulas över kakan. Grädda 8-10 min . i 200 grader.
Skär i rutor.

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.


SönDagens tacksamhet

Att jag får vara så här lycklig!

Tack!


Vaknar till världens vackraste vin

MMS

Vaknar till världens vackraste vinterlandskap! God morgon världen!


Leon och mamma har kvalitetsmys i

MMS

Leon och mamma har kvalitetsmys i soffan! Leon har body i ekologisk bomull från Åhléns och strumpor i ekologisk bambu från Glada Grodan. Jag myser i ekologiska leggings och en herrskjorta i ekologisk flanell från HM Organic. Härligt bekvämt! :D


LörDagens tacksamhet

Idag är vi tacksamma för mysigt besök, god glögg, pepparkakor, eko-nötter och eko-russin. Hemmagjorda tryfflar och äppelkaka på det medan snön faller utanför.

Kan det bli bättre? :)


Basic black period

Hos Nyttadesign kan man numera köpa tvättbara tygbindor i ekologisk flanell från EcoSoft. I sortimentet finns också nattbindor, trosskydd samt tamponger av natursvamp. Trosskydden lanseras nu även i ett diskret, svart utförande.

EcoSoft trosskydd svart: 3-pack Bild lånad härifrån.

Tampongerna av natursvamp ska tydligen fungera utmärkt. Svamparna som köps in är av god kvalitét och skördas på ett skonsamt sätt som garanterar återväxt. De rengörs och sköljs för hand och kokas en minut innan användning. Efter användning sköljer man den i ett glas med äppelcidervinäger, låter den torka ett dygn och kan sedan använda den igen.

EcoSoft naturtampong : 2-pack Bild lånad härifrån.

Är lika nyfikna på att testa dessa som m-koppen! Här kan man läsa mer om grönare mens-val!


Juligt gott på eko-vis

Kungliga hovleverantören Anna's pepparkakor lanserade i somras KRAV-godända ekologiska pepparkakor - både original och fullkorn. Jag hittade de dock inte då jag handlade igår men ska leta nogrannare nästa gång! Vi kommer att baka själva enligt detta recept innan jul, men tills dess är det gott att kunna mumsa på färdiga om det finns ekologiska.



Bild lånad härifrån.

Nytt för i år är också att de lanserar KRAV-märkt pepparkaksdeg så att man kan baka sina egna, snälla pepparkakor, samt stora pepparkakshjärtan som är ekolgiska!






Ekologiskt i fjällen

I Grövelsjön har man numera riktig vinter, de visade bilder från dessa Idrefjäll igår på nyheterna. Såg alldeles fantastiskt ut! I Grövelsjön kan man dessutom också bo både ekologiskt och Svanen-märkt!
Fjällstationen, som är STF's sydligaste, ligger 816 meter över havet och med angränsande nationalpark finns gott om markerade leder i den närbelägna fjällterrängen. På denna fjällstation finns också ett spa med möjlighet till massagebad.

Öppet 2008:
27/12-07 - 6/1-08,
31/1-08 - 20/4-08,
14/6-08 - 28/9-08 

 Priser från 330 :- / person och natt

 

Bild lånad härifrån.  


Eko-tortillas

Kvällens middag består av fyllda tortillas och en god sallad med bl.a. ekologisk avocado!



Så här improviserade jag till det;

8 st. ekologiska fullkornstortillas
1 förp. ekologisk Fetaost
1 gul lök från Rekolådan
1 påse I ♥ eco babyspenat
2 dl. Grekisk youghurt
1 dl. finriven KRAV-märkt parmesanost
salt, svartpeppar och sachajuanpeppar
½ dl. ekologisk extra virgin olive oil

Jag finhackade löken och spenaten och ringlade olja över. Sedan smulade jag Fetan och blandade i den och tillsatte sedan parmesan och youghurt. Salta och peppra och fyll sedan tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg i en ugnsform och gratinera ca. 15 min. i 225 grader.

Efterrätt?

Mina hemmagjorda tryfflar! :P




Dagens Leon

Idag vägde Leon 2240 gr. så han har alltså gått upp 130 gr. sedan i måndags, detta trots att vi nu börjat göra avdrag! Läkaren tyckte vi skulle göra mer i avdrag för att se, ju mer han kan äta själv ju fortare kommer vi att få ta bort sonden!

Nu ligger prinsen i sin vagn bredvid mig och skummar med munnen! Sonden irriterar i halsen och gör honom rätt slemmig, det gillar han inte! Söten då! ♥

Att bli mamma är det bästa som hänt mig!!! :D


Idag

Om ett tag bär det iväg upp på sjukhuset för en träff med läkaren. Vi är rejält spända på hur mycket Leon gått upp nu då han ammat med avdrag hela veckan. Det blir så då man blir föräldrar, ens prioriteringar ändras rejält! ;)

Efter det är det dags att mata lill-killen igen och sedan ska jag på Kvantum och handla. Johan är inget stort fan av det så han blir hemma och dammtorkar istället.

Kvällen tillbringas med god mat och "Idol" på TV'n!

Hur ser er dag ut?


FreDagens tacksamhet

DET SNÖAR UTE! :)

 Bild lånad härifrån.


Så rart!

I ett paket som kom med posten idag fanns dessa söta vantar och sockar i ekologiskt garn från Marks & Kattens. Mina fina kusiner och deras mamma och pappa ligger bakom presenten! Har ni sett så sött?



Tack så hemskt mycket!


TorsDagens tacksamhet

Igår fyllde min fina mormor år och jag åkte dit en liten stund mellan Leon's måltider med lite eko-té och överraskade. Hon blev jätteglad och jag är så tacksam över att jag kom mig iväg och fick lite kvalitétstid med den närmsta lilla slökten!

Tack!

♣ 

Leon's showroom

En massa presenter har redan ramlat in till Leon. Väldigt mycket kläder och mycket ekologiskt sådant. Han har fått i både prematura storlekar till 62/68. Jag har nedan valt att visa det han fått som han använder nu som är ekologiskt. Övriga eko-plagg kommer allteftersom killen växer i dem!

  
Hel-overall i ekologisk- och Svanen-märkt bomull från Polarn O. Pyret och tröja med isbjörnar från Leela Cotton.

 
Body + matchande byxa från Polarn O. Pyret. Ligger bredvid "storebror" så att de läsare som undrat får se hur pass liten (eller stor om man så vill) Leon är. Lotus är alltså 49 cm. hög och väger ca. 16 ½ kg. så han är ingen jättehund, ändå är Leon bara en liten plutt bredvid honom! :)

 
Body, byxa + tossor i eko-certifierad bomull samt en body i omlottmodell med knytband, båda  från Polarn O.Pyret.

 
Body i bambu (köpte 6 st. men minns tyvärr inte vart) och body från Åhléns ekologiska kollektion. Byxor i ekologisk bomull, minns tyvärr inte vart dessa är köpt heller.

 
Byxor från Blingo (jag älskar deras eko-fina kläder!!!) och bambu-strumpor från Gröna Grodan.


Mirakel-body från Clothilde i eko-bomull med tryck från Pernilla från Edvina.


Lämna batteriet åter!

I den allt mer pågående miljödebatten diskuteras såklart ocksp batterier. Jag glömmer aldrig första gången jag insåg att alla inte lämnar igen sina i en holk utan slänger de i soporna. Hur resonerar man då?

Alla batterier har ett liv ocn när det tar slut ska de tas om hand allihop. Det är ett stort och viktigt steg mot ett mer miljövänligt samhälle för oss alla. Det är också själva idén med den lag i Sverige som säger just detta: alla uttjänta batterier ska lämnas till återvinning.


Se batterierna som våra vänner - de befriar oss. Tänk vad många apparater och maskiner, till och med bilar, vi kan använda utan att koppla ihop oss med elnätet tack vare just batterier.
Tänk vilken lång sladd som skulle behövas till din pannlampa om du vill jogga en mörk kväll - om du inte hade ett batteri. Tänk alla leksaker som inte skulle finnas utan batterier; alla sladdlösa verktyg, mobiltelefoner, bärbara datorer, ficklampor, transistorradioapparater, Ipods - de flesta grejer som rör sig, lyser och låter. Batterier befriar oss från avstånd och mörker, de gör oss rörliga. De startar våra bilar och snart kanske de ersätter motorerna. De förlänger den ljusa årstiden.


Kort sagt - batterier gör något bra för oss. Med tanke på allt gott de bidrar med är det faktiskt riktigt taskigt att slänga dem som sopor när det gjort sitt. De förtjänar bättre. Inte minst för att alla batterier kan återvinnas och bli till nytta igen.


Dessutom; batterier som slängs i soporna blir miljöfaror istället för goda vänner. För många batterier innehåller giftiga ämnen som vi inte vill ha i vår miljö. Och där hamnar de tyvärr om batterierna bränns i sopstationer. Genom röken sprids gifterna till skog, mark och sjöar och till luften vi andas. Batterier brinner dåligt.


Så det hela är rätt självklart; alla batterier ska samlas in.


I samarbete med Batteriinsamlingen finns en widget på min blogg under profiltexten där man kan söka rätt på närmsta holk. Gör det du också och se till att de uttjänta batterierna hamnar där nästa gång!

Här kan man skaffa sig en widget till bloggen (klicka på Din widget) och här kan man bli en batterivän! Läs mer på Batteri-insamlingens hemsida!

 Bild lånad härifrån.



OnsDagens tacksamhet

Idag är jag enkelt tacksam över att min kära mor läser lika mycket som jag för nu då jag inte uppdaterat bokhyllan min har hon gjort det med sin och således dumpat av det hon läst. Böcker är perfekt sällskap på natten då man pumpar eller dagtid då man som uppe-i-varvig-mamma vill varva ner! :)


Eko-Leon

Leon vaknade 08.40 imorse och var hungrig. Han låg då och ammade av och till tills klockan blev 09.20 då han blev sondad efter att vi gjort avdrag. Sedan dess har lill-prinsen varit vaken och ligger nu i soffan bredvid oss och myser iklädd en overall från PO.P i ekologisk- och Svanenmärkt bomull.

Det är så kul att han nu passerat de s.k. "trött-veckorna" (vecka 35 och 36) för vi märker stor skillnad på honom; han är mycket mer med, mycket hungrigare och mycker mer vaken! Lill-♥!




Go Green(ly)!

Igår kom det ett paket med Schenker hem till dörren och vi hade ingen aning om vad som väntade! I det låg det en massa smakprover av eko-läsken Greenly från Saturnus. Än så länge har den med lime/citron avsmakats och den föll verkligen mig i smaken som gillar smaker åt det lite syrliga hållet. Apelsinen blir spännande att smaka eftersom jag inte är något stort fan av apelsin-läsk annars. Den tredje smaken är jordgubb/svarta vinbär och den tror jag också starkt på! :)

  

Tack Jenny för smakproverna!


Leon fick en stor nalle i present

MMS

Leon fick en stor nalle i present av Johan's faster och de 3-åriga tvillingar som utgör hans kusinbarn. Den är 1 meter hög och hans ben är lika långa (eller korta) som Leon himself. Sitter med en pigg gosse iklädd eko-kläder (både mor och son), dricker Greenly-läsk och betraktar jätten!


Parisiska photon


 
Detta vackra album köpte vi på "La chaise longue" i Le Marais i Paris på vår bröllopsresa. För ett par veckor sedan hann jag äntligen göra en klippbok av vår fantastisa weekend där!

Finns nu till allmän beskådan på ett coffee-table hemma!


Old days

En vacker skål som kom på vårt bröllop är fylld med gammeldagskarameller och utgör ett vackert stilleben i hemmet!

 

Sällskapas av loppisfyndade ljusstakar från Iittala och Pukeberg.


Så skönt!

Igår blev det så att jag åkte på stan ändå igår. Vädret blev lite bättre på eftermiddagen så jag permitterade mig från hemmet och ilade runt som en tok på stan! Hann allt utom en julklapp jag glömde köpa, får ta det senare!

Nu ligger de vackert inslagna framför kistan i väntan på julen! Dock inte Lotus' två klappar, för de luktade så gott (ett tuggben och en pipande leksaksgris) så han var lite väl sugen på att öppna de igår!




TisDagens tacksamhet

Jag är på otroligt många sätt tacksam över att mina fina svärföräldrar bor i samma hus som vi (vi har såklart olika lägenheter men i samma hus!) då de är ovärderliga för oss! Då vi var inne på förlossningen tog de hand om Lotus, min svärmor städade och tog hand om den disk vi hade. Tvättstugan hade rätt mycket tvätt som var borta då jag kom hem och sängen var uppdaterad med nya kuddar, täcken och en ny bäddmadrass. Det var så skönt att komma hem och att det var fräscht eftersom vi hipp som happ åkte ifrån allt och blev borta så länge.

I söndagskväll knackade det på fönstret och där stod svärmor iklädd en storbrättad hatt med en typ av saftblandare på huvudet! Guldkorn som förgyller vardagen!

Ni är fantastiska! ♥

Tack!


MånDagens tacksamhet

Jag satt och gick igenom förlossningsrapporten för någon dag sedan och herregud så tacksam jag är över att allt blev precis som vi ville! :) Jag får fortfarande värsta wow-känslan då jag tänker tillbaka på vilken upplevelse det var och vilken resa vi gjort sedan dess! Jag längtar verkligen tills nästa gång (föhoppningsvis har man turen att få uppleva det igen) även om det är ett bra tag tills dess! ;)

Det är stort att få vara med om något sådant och då det inte är alla förunnat känner jag stor tacksamhet inför att jag fått uppleva det!

Tack!



Egen-tid

Jag har en lista på saker som ska införskaffas som komplement till saker här hemma, samt lite julklappar, som ligger i min börs. Jag har sett fram emot att få lite egen-tid och att få se lite folk! Hade tänkt åka ner i eftermiddag mellan Leon's lunch- och middagsmål eftersom vi liks ska upp på läkarbesök idag. Dagen är ändå "förstörd" så då tänkte jag passa på oh göra bort det nu så att jag får en heldag hemma imorgon istället.

Men ute vräker regnet ner. Det blåser och viner och är kallt, mörkt och ruggigt.

Får med andra ord se hur jag gör efter hans lunch, det kanske är frestande att sitta hemma med en kopp té i soffan då också! ;)


Mirakel-shopping


Har ni sett så vackra eko-bodys? Har tänkt att Leon ska få en sådan, hoppas grön finns kvar, eftersom han verkligen är vårt underbara lilla mirakel! :)

Det är fina Pernilla som bloggar på Hellre Hållbart och driver Edvina som gjort de och de är bedårande!



 Bild lånad från Hellre Hållbart.


Vinnare av té!

Tävlingen är nu avslutad och vi säger grattis till Erika som brukar avnjuta sitt svarta eller gröna té med honung och ostmackor om det är till frukosten och det röda téet eller örttéer med en bit mörk choklad.

GRATTIS!

Maila din adress till oss på Ekoblogg så kommer vinsten inom ett par dagar!


Brak-frukost!

Efter en brakfrukost bestående av scones och en massa fika för oss och mjölk för Leon är det nu dags att dra vinnaren  té-tävlingen!

Återkommer strax! :D


SönDagens tacksamhet

- En god natts sömn där vi haft extremt fungerande rutiner för Leon's ätande. Jippie!

- Leon som ammat i över tio minuter kl. 06:30 imorse.

- Far's Dag som idag ska firas i massor!

- Mina nyputsade fönster!

- Hallon-brownies i kylen! ;)

♣ 

Hallon-brownie

I "Två systrars söta" finns detta recept på kanske världens godaste kaka! Helt underbar!



Hallon-brownie 15 bitar, 175 gr.

300 gr. mörk choklad *
200 gr. smör *
4 ägg *
1 dl. råsocker * (2 dl. om strösocker används)
3 ½ dl. siktat dinkelmjöl *
1 tsk. vaniljessens *

Topping

200 gr. cream cheese
1 msk. siktat dinkel *
½ dl. råsocker * (1 dl. om strösocker används)
1 ägg *
2 dl. hallon

Smörj och bröa en form, 20 x 30 cm, och ställ åt sidan.
Smält choklad och smör i vattenbad och vispa sedan socker och ägg vitt och poröst.
Rör ner chokladen i äggsmeten.
Blanda ner mjöl och vaniljessens försiktigt och häll i formen.

Visa (för hand) ihop ingredienserna till toppingen och klicka ut den på chokladsmeten. Dra spår i smeten med en gaffel så att toppingen sjunker ner lite i kakan.
Tryck ner hallon och grädda ca. 20 min. i nedre delen av ugnen. Ta ut och ställ kallt minst en timme men gärna mer!

Skär i rutor och frossa! :)

 Bild lånad härifrån.


Eko-karra!

Hos finaste Malvalin (som bloggar här) kan man handla en massa fina saker, men även en hel del goda saker! Vi har köpt hem dessa goda karameller och de kan inte annat än rekomenderas. Speciellt i en vacker skål! :)

Klicka för att visa större bild... Apelsin/citron

Klicka för att visa större bild... Jordgubb/choklad

Klicka för att visa större bild... Lakrits

Klicka för att visa större bild... Mint

Bilderna lånade från Malvalin.

De är så fantastiskt goda, ger verkligen flashbacks till mys hos mormor som barn. De är hårda och går att suga länge på, precis som en "karamell" ska vara!
Ett plus för den fantastiska servicen och den rara butiksägaren! ;)


LörDagens tacksamhet

Att jag nu boat in mig så ordentligt så mitt hem känns som mitt hem igen. Kanske oviktigt för vissa men betyder oerhört mycket för mig!

Tack!


Lördag

Usch så trötta vi är idag! Vi har varit uppe i omgångar i natt med en pigg kille med magknip och hunger. Just nu fungerar inte alls hans matning så nu längtar vi nog allihopa (inklusive Leon själv) tills han kan helamma. Som läget är nu så är han vaken då han borde sova och sover då det är matdags. Ja, ja, han ökar ju stadigt i vikt och ammar ju lite här och där så det ska nog snart ge med sig!

Jag ska strax dra i mig lite eko-gröt till frukost, sedan städa toan, laga ett par byxor till Leon, baka en hallon- och chokladbrownie och raka huvudet + duscha innan kl. 09:30 då Leon ska äta igen. Kl. 11:00 är det dags för läkarbesök och sedan är det slappa som gäller för resten av dagen. Det gäller att passa på då man är som piggast och för mig är det alltid morgonen, oavsett om jag sovit lite på natten.

Det vräker ner regn ute så det blir soffan, en massa té-smakprovning och mjukisbyxor idag!

♣ 

Hand- och fotavtryck av Leon's små

MMS

Hand- och fotavtryck av Leon's små godbitar! Rart va? Förhoppningsvis kommer dessa att bli ett smycke på ett eller annat vis, håller på att undersöka hur just nu. Nu in i ekologiska bärselen efter att ha ammat 4 min. och baka en kaka! Kram på er!


Julklapp till lille-man

Hos Ekolek har vi klickat hem nedanstående bitring till honom att gnaga på framöver! Härligt fin och i ekologisk plysch!

Gosedjur med bitring Bild lånad från Ekolek.


FreDagens tacksamhet

Jippie! Första helgen hemma! Ikväll blir god risotto med Halloumi-ost, rakning av våra huvuden och "Idol" på TV'n medan Leon äter, utan att behöva åka in på barnavdelningen!

Imorgon blir det till att mysa mest och Johan ska putsa fönstrena invändigt. På kvällen blir det "Batman" och eko-chips. Förstår ni att jag längtar? De mest vardagliga sakerna är det man saknar då man inte bott hemma på så pass länge!

Söndag = Far's Dag! Finaste pappa Johan ♥ ska firas hela dagen med paket och mys!

Vilken underbar helg som väntar mig i mitt egna hem!


Tea for one...or two-tävling!

Jag fick hem en jätte-laddning med smakprover på té från Mighty Leaf med posten igår! Både té i lösvikt och i påse och det har smakats hejvilt här hemma! Min favorit hittills är Bombay Chai som var kryddig, värmande och alldeles underbar!

Jag fick två påsar med ett ekologiskt Yerba Maté-té så nu tänkte jag tota ihop en tävling så här under helgen.

Vad har ni helst till ert té? Jag själv dricker téet svart utan varken honung, socker eller mjölk, men tar gärna en ruta mörk, ekologisk choklad till som får smälta i munnen.

Svara bland kommentarerna i detta inlägg så presenteras en vinnare på söndag kl. 10:00!

Lycka till!


 Bild lånad från Mighty Leaf.



Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!


Näst sista Rekolådan

Idag kommer den näst sista Rekolådan för säsongen och jag längtar! Denna innehåller potatis, morötter, kålrot, svartvinbärsnektar, rotselleri, rödbetor, gul lök, dinkellimpa och ägg! Potatis och morötter äter vi som vanligt bara, det går ju alltid åt. men nu då vi fått en kålrot ska jag koka upp den i lite sirapsvatten och äta tillsammans med senap på mjukt ekologiskt tunnbröd. Mmm, en klassiker från då jag var barn! Svartvinbärsnektaren är en klassiker i detta sammanhang och är ljuvligt god så den får bli god måltidsdryck under helgen. Rotselleri är en av ingredienserna i min goda Thaigryta så nu blir det en sådan framöver, och rödbetorna ska kokas och läggas in i färdig lag som står i matkällaren. Spännande med dinkellimpa, det har jag inte varit med om att få tidigare!

♣ 


Tankar kring att vara mamma

Hittade denna lista hos Lisa som jag läste en kurs med i Umeå och jag skrattade så gott att jag var tvungen att sno med den!

Du vet att du är mamma när;

- chansen att trampa på en legobit är större än att bli bjuden på fest.

- dammsugarpåsen blir full oftare än du.

- du lägger mer tid på att jaga vinterstövlar till barnen i augusti än att bättra på solbrännan.

- du kan hälla upp exakt 200 ml vatten i en flaska med förbunda ögon.

- du börjar svänga dig med ord som 'galonisar', 'mellis' och 'öppnis'.

- du börjar tycka att en stund ensam med dammsugaren känns som en form av behaglig mental terapi istället för ett nödvändigt ont.

- en vanlig och nödvändig renlighetsdusch (ensam) känns som att gå på värsta lyx-spa.

- du har bara tid att raka det ena benet.

- du gömmer dig på badrummet för att få vara ifred.

- barnet spyr, och du fångar det i händerna.

- någon annans barn spyr på ett kalas och du fortsätter äta.

- du anser att fingerfärg är en laglig substans.

- du behärskar konsten att servera två olika saker på samma tallrik utan att det är nära varandra.

- ditt barn insisterar att du läser 'Totte går på pottan' högt i doktorns väntrum, eller ännu hellre på centralstationen... och du gör det.

- du skaffar en barnvakt då du och din man inte varit ute ensamma på evigheter, och sedan tillbringar du halva kvällen med prata om dem och ringer och kollar att det går bra.

- du hoppas att ketchup är en grönsak, då det är det enda ditt barn äter.

- du är emot krigsleksaker, medan ditt barn formar sin smörgås till en pistol.

- du kommer på dig själv när du gör din mans smörgåsar i roliga former.

- du snabbspolar förbi scenen där jägaren skjuter Bambis mamma.

- du använder ditt eget saliv till att tvätta ditt barn i ansiktet.

- du läser att en femåring i genomsnitt frågar 437 frågor om dagen och blir stolt över att din barn ligger över medel.

- du tycker att det är fullständigt normalt att gå på toa med sällskap eller öppen dörr.

Du rullar kundvagnen i mataffären fram och tillbaka, fram och tillbaka....

- när du inte för ditt liv kan fatta hur folk utan barn kan ha tidsbrist!

- du börjar diskutera bajs och spyor med dina kollegor på jobbet, utan att fatta att de tycker det är ÄCKLIGT!

- står lika svarslös varje gång du får frågan om vad du gjort i helgen.

- du ringer upp en kompis kl. 9 på lördagsmorgonen och förvånas över att dom låg och sov ännu, det är ju mitt på dagen!

- du blir irriterad om nån ringer efter klockan 21 på kvällen, man ringer väl inte folk nästan mitt i natten?

- när man slutar använda handväska och har ett fack i skötväskan för sina saker.

- man vet att man är mamma när man kan sova på sin egen arm balanserandes på sängkanten, när man har fått lillen att somna om och därmed försöka få en 'sovmorgon'.

- när man ringer oftare till sjukvårdsupplysningen än till släkten.

- när du tycker 4 minuter bajsning på toan är egen-tid.


TorsDagens tacksamhet

Jag vaknade till en ny dag och hörde min son jollra och små-drömma i sängen bredvid vår. Min man vände lite på sig och utsände sådan värme och kärlek att det inte går att beskriva och Lotus puffade till nere vid fotändan och somnade sedan om.

Jag är världens lyckligaste! ♥


Madrass gav present

I förrgår kom således madrassen i kokosfibrer, naturgummi och ekologisk ull och bomull tillsammans med alla eko-blöjor (som Leon dock inte kan ha ännu) från Ekogrossisten Edura. De var så rara och skickade med både en ekologisk tröja med fina isbjörnar på från Leela Cotton och ett hudvårdskit med babyprodukter från Druide.

 


Tack snälla ni!


Sköta om

Vi har byggt ett skötbord där duschen är i vårt badrum och använder duschen som tillhör vår bastu istället. Fungerar hur bra som helst och vi har nu ett rymligt sköt-utrymme!

 

Skötunderlag i ekologisk flanell som är vätskeavvisande från Minimundus. Även tvättlapparna är av eko-flanell och kommer från Imse Vimse. Helt underbara och mjuka mot huden! Dessutom miljövänliga eftersom de tvättas istället för att kasseras efter användning!

 


Babyprodukter från Urtekram och en Fair Trade-märkt mobil som jag tyvärr inte minns vart jag beställt.


 

Under själva sköt-skivan finns plats för korgar där hans små eko-kläder (och en del vanliga såklart) trängs tillsammans med blöjor. Under allt finns en korg gjord av gamla bildäck som vi slänger hans tvätt i.


Gravid mode

Då jag blev gravid köpte jag 5 par strumpbyxor på HM från deras Mama-kollektion. Tyvärr var de inte ekologiska men har  hållit en super-kvalité då jag bor i strumpbyxor med klänning eller tunika till. De är stickade så de värmde bra mot slutet och har hög midja bak men normal fram.

Nu då jag gått ner de 10 kg. jag gick upp går jag fortfarande runt i dessa. Why? Jo, de är nämligen perfekta då man drar upp sin klänning och ska amma; ingen behöver se magen utan den ligger i tryggt förvar under mag-infällningen!


Matte's second hand-fyndade hemsti

MMS

Matte's second hand-fyndade hemstickade kofta från Myrorna är jätteskön att smyg-sova på! *fniss*


Shepherd-present

Johan's syster jobbar i skoaffär och kom hem med dessa raringar till Leon! Nästa vinter kommer de nog att passa perfekt! Nu har hela familjen matchande Shepherd-tofflor. ;)




Matbrickan står redo!



En ensam Filippa K-mugg från Rörstrand (den andra är krossad) får agera vamvattenbehållare då mjölken ska värmas. Glaset är en av alla tillvaratagna burkar det varit ekologisk mjukost i (från Castello) och den stora sprutan sondmatar vi honom med. Det lila allra längst fram är ett s.k. lackmus-papper som man använder för att kolla så att sonden ligger rätt. Man drar upp lite ur sonden och den vätska som kommer upp appliceras på papperet. Färgas det cerise ligger sonden rätt och killen är redo att matas!
Den lilla sprutan innehåller det Teofyllamin han ska äta någon vecka till. 

Amningskudde och fall-skydd

Denna härliga ekologiska amningskudde från Minimundus är på tok för stor för Leon just nu så den agerar fall-skydd då han ligger och myser på sin fäll i soffan. Perfekt!




Här sover Leon

Eftersom hans säng är på tok för stor för honom så har vi delat av den lite så att det ska kännas tryggt och ombonat för honom. Dessutom blir det lättare för honom att hålla kroppsvärmen då han sover om han inte har så stor yta att värma upp.

Uppe på barnavdelningen så lade de som "korvar" av filtar under ett lakan som Leon sedan låg på och det kändes bra så det konceptet anammade vi;

 

Eko-täcket och eko-kudden med påslakan i eko-flanell från Imse Vimse får ligga ihopvikta i huvudänden i väntan på att lill-killen växer på sig. Ovanpå syns en groda från IKEA som har Leon's pyjamas i munnen!

 

Velourfilt av ekologisk bomull från Minimundus och en gammal filt jag hade som barn utgör "korvar" och ovanpå det ett eko-underlakan i bomull från numera nedlagda nätbutiken Baby and Mama.

 

De ekologiska gosedjuren kamelen från Kretsa, igelkotten från Kretsa och plyschskallran från Minimundus ligger bredvid en mjuk hund som är en gåva till Leon och som kommer från SIA Kids.

På dagen sover Leon dock i sin vagn från Brio (modellen heter Sing) så att vi ska kunna ha honom nära oss även då!



Ekologiska retrofilten från Blingo är supemjuk och perfekt som en sovfilt då han har kläder på sig under!


Idag

Efter ännu en natt med god, och ganska hyfsat, med sömn så vaknar vi trötta, men lyckliga, till en ny höstig dag! Idag behöver vi inte upp och träffa läkaren eftersom Leon mår så himla bra, så jag ska passa på att sova idag, damma lite och försöka baka en kaka till Fars Dag på lördag! Det är så kul att Leon kikade ut tidigare så att Johan hann bli pappa innan dess; en dag fylld med mys väntar honom med god frukost, paket och så förhoppningsvis en kaka då! ;)

Vad ska ni göra idag?


3 veckor

Så lång tid har nu gått sedan Leon föddes! Tänk vad vra liv så underbart radikalt har förändrats på dessa veckor! Att bli mamma har ställt allt på sin spets och jag är inte längre samma person som jag tidigare var. Jag känner mig ännu mer lugn och harmonisk, och väldigt trygg i det faktum att jag klarar av att ta hand om det liv vi satt till världen!

Tack för att du kom till oss, älskade mirakel! ♥


Eko-té

Ikväll tänkte jag för första gången på väldogt länge se ett avsnitt av "Desperate housewives", den enda serie jag följt på TV. Det passar perfekt att se den medan Leon ska ha sitt kvällsmål och sedan sussa ett par timmar innan 00:30-målet! Ikväll blir det en stor kopp gott chai-té till, och jag är mer än nyfiken på att testa dessa téer från Mighty Leaf. Gjorda på ekologiska, hela té-blad i fem olika sorter. Förpackningen är gjord på återvunnen papp och tryckt med soja-baserad färg. Dessutom är té-påsen biologiskt nedbrytbar. Snacka om att tänka eko från tillverkning till färdig produkt!

Goda Ekologiska Teer! Bild lånad från Mighty Leaf.

Det gillar Ekoblogg!


Våra liv

Jag tror inte flk förstår riktigt hur våra liv ser ut nu. Även om vi inte fått ett prematurt barn så är det, som så många av er läsare skrivit, rätt skönt att få landa i att vara hemma igen innan alla kommer och bultar på dörren. Nu FÅR folk dessutom inte göra det i vårt fall. Men även om det nu inte varit så att Leon kommit till oss för tidigt så hade vi inte velat ha hit några andra än våra familjer så länge hans matsituationer ser ut som de gör. Visserligen ser de ut så eftersom han är prematur men ändock. Då han ätit (vilket vi vill att han ska få göra i lugn och ro för att i sin takt få anpassa sig till att amma) så ska jag pumpa (något jag inte gärna gör inför vem som helst då pumpen lever om och det aktuella bröstet finns till allmänn beskådan) ur. Då det är klart finns det mellan 1 och 1 ½ timmes tid över tills det är dags för exakt samma procedur igen. DYGNET RUNT. Vet ni vad jag vill göra då? SOVA! Jag vill inte eller orkar inte ringa någon eller finna motivation till att vara trevlig. Kalla mig hemsk om ni vill, men det är lätt att döma och tycka då man läser en blogg eller betraktar en situation på avstånd.

Jag klagar inte, jag kände väl bara något sorts behov av att rättfärdiga mig (varför vet jag inte). Jag vet att det kommer att bli så mycket lättare då Leon kan amma fullt ut för då försvinner två moment; sondmatning och pumpning vid varje mål, så dit längtar jag!

Nu ska jag klä  mig och ringa bästa C och ta igen lite förlorad tid!

Kram på er!


Idag

Om ett tag ska vi ta och bege oss upp till barnavdelningen för vägning av prinsen + en läkarundersökning. Igår innan vi åkte hem fick vi veta att allt som vanligt var bra. Under morgonkvisten då tog de ett blodstatus-prov på honom och det visade att han fortfarande har bra Hb-värde, blodplättarna var bra till antalet och det andra som kollades (minns inte allt) var också på topp! Vi hade en ny läkare då och hon var, precis som alla adra, hel förstummad över att Leon var så frisk! Härligt med ett välmående barn!

Jag ska försöka städa undan lite idag (+ sova mycket) för att känna att jag är hemma i mitt hem igen! Annars är det tänkt att jag ska gå runt och mysa och känna lugnet med mina gos-pojkar! Sköterskorna där uppe har allihopa sagt att de inte stött på så
lugna föräldrr som jag och Johan någon gång. Inte en enda gång har vi tappat fokus och det tyckte de var beundransvärt. Dessutom tyckte de att det var rörande att se hur samspelta jag och Johan var. Det var fint tycker jag! Vi är ju det, men det var roligt att se att andra också noterat det! 

Lill-familjen mot världen!

♣ 

TisDagens tacksamhet

Att jag nu sovit första natten hemma! Det var hur underbart som helst och det gick jättebra! Johan var uppe och fixade och donade med Leon så jag har fått sovit betydligt mer än uppe på sjukhuset. Han bäddade även rent i sängen igår och snällaste svärmor hade köpt ny bäddmadrass, nya täcken och nya kuddar så jag har sovit som en prinsessa! :)

Så välbehövligt! TACK!


Jaa!

Nu är vi äntligen hemma! Halleluja! Inatt får jag sova i min säng och Johan fär äntligen chans att mysa med Leon mer bestående! Nu ska denna mamma mysa med underbar son och kelsjuk vovve så bloggen får ligga i träda resten av dagen!

Kram på er!


ICA's eko-KRAV

För ett tag sedan mailade jag ICA för att få reda på vad de ställer för krav på sina ekologiska produkter och varor. Följande svar damp ner i mailen medan vi var på förlossningen;

"Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

För att en produkt ska få kallas ekologisk måste den minst uppfylla EU förordningen om ekologisk produktion. ICA godkänner därför produkter som ekologiska om de uppfyller antingen EU förordningen (EU Ekologiskt) eller KRAV-märkningen (som uppfyller
EU förordningens krav).

Har du fler frågor eller synpunkter är du välkommen att höra av dig till oss igen. Vi hjälper gärna till!


Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt"


Bär på eko-vis

Ekolek har fått in dessa jättefina ryggsäckar för de mindre som är helt igenom reko- och eko. De tillverkas av gamla juice-förpackningar som annars skulle skräpa ner i vår natur eller bygga på de redan växande sopbergen! Dessutom ger tillverkningen en skälig inkomst och sysselsättning för över 500 fillipinska kvinnor. Att den dessutom är färgglad och stimulerande att titta på är ett plus!

Jag kan säga att det finns mer än en sak hos Ekolek som kommer att hamna i vårt hem i Leon's hörna allteftersom! :D

 Bild lånad från Ekolek.


Grattis Anna!

Vinnaren av gåvo-kitet från Kretsa blev Anna som själv får en bebis om två månader och skulle ge kitet till den!

Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad så förmedlar jag vidare den till Kretsa


Just nu!

Vi ska strax ta och mata Leon så ni har ett liiitet tag på er till att tävla om det är någon som inte gjort det för så fort jag pumpat mjökl klart kommer vinnaren att utses!

Lycka till! :)


SönDagens tacksamhet

Igår kväll sög Leon i sig 10 ml. från mitt bröst (man mäter via sonden) och imorse kanske hälften (jag hade redan börjat sonda då så jag kunde inte kolla mängden) och ni skulle bara veta hur lyckliga vi är! "Normalt" ska de inte kunna göra det förrän vi 2500 gr. och imorse väfde prinsen 2050 gr. Det är det jag alltid sagt; snacka om stor-lillkille vi fick! :D Även om han inte kan helamma än på ett par veckor betyder det jättemycket för hans utveckling att han greppat tekninken!

Hurra för Leon idag!


Greenly-läsk

Saturnus spinner vidare på eko-tråden och lanserar nu Greenly - en ekologisk läsk på PET-flaska och den första i sitt slag i Sverige. Den har inga tillsatta aromer, färgämnen eller konserveringsmedel, däremot gott om naturlig fruktsmak.

I början av året lanserades det nya ekologiska varumärket Greenly i Sverige med tre olika ekologiska och KRAV-märkta fruktdrycker utan kolsyra och den blev en omedelbar framgång.


Nu utvidgas Greenly-sortimentet med tre nyheter; kolsyrad läsk i 50 cl. PET-flaskor kommer i smakerna apelsin, citron/lime och jordgubb/svart vinbär.


Såväl ICA som Coop kommer att sälja dessa!



Smakprover är på väg hem för recension och självklart återkommer jag i frågan då jag smakat dem!


Ordning och reda

Har fixat två pärmar nu som jag ska ordna till i veckan. Den ena ska få ha alla papper som gäller alla besök och journaler hos BM, förlossningsjournalerna, den journal Leon får nu på barnavd. mm. I den andra pärmen tänkte jag sätta in alla fina kort han fått och fortfarande får! Vi gjorde samma sak med telegrammen och korten vi fick i samband med vårt bröllop och det är så mycket roligare än att de ligger i någon låda och glöms bort!

En klippbok ska införskaffas någon gång nästa vecka då Johan är hemma och jag kan smita ifrån lite. Har redan samlat på mig en massa om lilleman som vi vill börja klippa och klistra med! :D



Denna dag

Idag är det ju faktiskt lördag vilket innebär att Johan är hemma med oss hela dagen!Skönt! Den gågna veckan har ju jag och Leon och Lotus varit själva hela dagarna så det ska bli mysigt med sällskap av bus-pappa! ♥

Då jag bloggat klart nu tänkte jag styra upp lite med tvättningen i nya, fina tvättstugan samt hänga upp några foton i sovrummet. Jag ska också fixa till Leon's säng eftersom han snart får sova i den och på måndag kommer nya eko-madrassen! Tajmat va? ;)

Lunch idag blir vego-hamburgare (hemmagjort är godast) och till middag blir det feta-piroger som jag tänkte försöka hinna förbereda nu medan Leon sover i vagnen. 
 
Vad gör mina fina läsare idag?


LörDagens tacksamhet

Inatt var första natten som Leon inte sov uppkopplad mot saturationsmätaren (som kollar syresättning i blofet + pulsen) och det var så skönt att slippa den där pipande monitorn. Jag sov som en prinsessa nästan hela natten, med undantag från då Leon skulle äta såklart!

Att sömn kan betyda så mycket!


RSS 2.0