Ångest och stress

Att föräras ett prematurt barn kan vara förenligt med en massa besvär. Tack och lov har vi varit förskonade från allt sådant då Leon egentligen är fullgången på något konstigt vis men ändå lite omogen. Läkarna vet inte riktigt alla gånger hur de ska handskas med honom eftersom han mår bra till 100 % men ändå är så pass liten. Vi känner såklart djup vördnad och innerlig tacksamhet inför detta, även om vi inte är förvånade över att vi fick en liten mirakel-bebis.

Därför vill jag vara försiktigt med att skriva detta eftersom jag vet att många där ute fått prematura barn och dragit med en massa besvär, samtidigt kan man bara se till sitt eget hus och det är där jag sitter och funderar nu.
Läkarna har sagt att vi ska vara försiktiga med att låta folk träffa Leon eftersom han är just för tidigt född. Han är kanske inte nödvändigtvis extra mottaglig för smitta men om han drabbas av något så slår det an hårdare på honom eftersom han inte är fullgången eller färdig-utvecklad än. Vi bestämde att Leon's far- och morföräldrar (d.v.s våra egna föräldrar) skulle få träffa honom nu allra först, såklart för att det är deras barnbarn. Inte ens våra syskon har träffat honom än, detta trots att Johan's syster med familj nu befinner sig en våning upp hela helgen. De har under hösten dragits med förkylningar så varken de eller vi tycker att det är lämpligt att de ses just nu. Självfallet så står de (Johan's syster och min bror med respektive familj) högst på listan så fort ett nytt tillfälle ges. Jag längtar också efter att få låta bästa C träffa honom (dock utan sin lilla M på ett bra tag till) och sedan min farmor, farfar och mormor och S. Vid jul kommer Leon's faddrar hem från Stockholm samt våra syskon igen. Det räcker. Han orkar inte med mer eftersom han måste få lugn och ro för att kunna växa ikapp det han förlorat.

Vad är då kruxet?

Jo, alla SMS, telefonsamtal, mail och kort som alla innehåller raden "Säg till så fort vi får hälsa på!". Detta kan tyckas trevligt såklart, att många vill komma och fira just vårt mirakel. Samtidigt är det förenligt med en massa stress, speciellt hos mig. Min högsta önskan just nu är att folk ska låta oss få ta hand om honom i lugn och ro icg att det får ta den tid VI anser att VI behöver, inte den tid andra är villiga att vänta med att träffa honom. Att alla sedan inte kan komma samtidigt kan tyckas självklart, men kanske behöver påminnas om. Vi måste själva få välja vilka som ska få träffa honom och oss och när det passar, även om det sitter släkt och vänner i andra städer runtom som tycker att de borde få göra det som är hemma just nu. Vi kommer i vår takt att beta av den innersta kretsen innifrån och ut med de personer vi först vill släppa in. Om någon blir ledsen eller stött över detta ber vi om ursäkt men samtidigt om respekt för vårt beslut gällande vårt barn. Ingen kunde veta att det skulle bli så här, men nu är det så och vi är så ofantligt lyckliga över den gåva Leon är!

Ett I-landsproblem kan tyckas, men ändock så är det vårt problem.

Nu ska jag mata lilleman! ♥


Dagens Leon

Imorse vägde Leon 1970 gr. så förmodligen är det vi som blir ut-permitterade på måndag! Tjoho! Förstår ni vad jag längtar efter att få sova i min egna säng tillsammans med älskade Johan igen?
Han mådde bara finemangs i övrigt så de nästan sparkade ut oss efter ronden! ;) Johan skjutsade hem oss och är nu i verksta'n och jobbar lite, Lotus fick följa med så jag och Leon är hemma själva och myser till kl. 16.00!

♥ L Y C K A ♥

Kommentarer

Under tiden vi var mest frånvarande från datorn ramlade världens finaste kommentarer in dygnet runt från alla underbara läsare runtom i Sverige. Jag har inte en chans att hinna svara på dem s¨jag har gjort så att i den mån jag hunnit har jag svarat på de som inkommit sedan jag börjat "blogga på riktigt via PC igen" och skippat att svara på kommentarerna till alla MMS-inlägg.

Men jag vill att ni ska veta att jag uppskattat de enormt och om ni lämnat någon fråga där som ni gärna vill att jag uppmärksammar är ni välkomna att skriva den igen eller maila den till adressen som finns under profilbilden!


Sticky grandma'!

Jag har världens bästa mamma, men jag lovar att Leon har en ännu bättre mormor! Hänger ni med? ;) Hon virkade ju den där fantastiska filten jag bloggade om för ett tag sedan och sedan dess har hon hunnit med Sverige's mest originella mobil vi ska hänga upp och nu är hon inne på en prematur-mössa i mjuk ull till prins Leon. Tack mamma! Själv tillhör jag tyvärr de där som inte kan sticka eller virka...tur mamma kan!

Har hittat ett mönster på en jättesöt slipover som jag tror ska få bli hennes nästa projekt! :D


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam för min underbart bästa C! Vad jag än säger så vet hon precis vad jag menar och i 9 fall av 10 så känner hon likadant!

Du är bland det bästa som finns, gumman! TACK!Dagens Leon

Idag så hade lilleman gått upp till hela 1950 gr. så nu är det inte länge kvar tills vi blir ut-permitterade! Tjoho! Igårkväll var detr riktigt drygt att kliva upp från soffan, ut ur Johan's supersköna fleecemorgonrock, dra upp Leon ur den gos-varma vagnen och packa in honom i en massa kläder och en bilbarnstol och åka in till barnavdelningen endast för att sova. 12 minuter över 9 imorse var vi hemma igen. Ja, ja, inte många dagar kvar nu!

Inatt har han sovit väldigt "otröjet" (Norrländska för stökigt, oroligt) och jag vet inte hur många gånger jag vaknat. Han är hungrig långt innan han den utsatta tid han ska äta på så jag ska prata med doktorn imorgon då hon går ronden och höra om det är OK att ge honom mat då. Det är lite speciellt eftersom han ska äta på speciella tider så att det går "rätt" antal timmar mellan målen så att vi är säkra på att kroppen hinner tillgodogöra sig det han äter samt att han ska få i sig rätt mängd för att öka i vikt.

Längtar tills han orkar amma så man slipper allt detta, då får han (precis som alla andra ammande barn) äta då han själv säger till och är hungrig!


Påminnelse!

Ni har tid kvar på insamlingen till Barncancerfonden så ni får gärna lätta lite på plånboken och skänka en slant!


Kokoskaka

Det sista jag åt innan vattnet gick var denna fantastiskt goda kaka som vi avnjöt i Holmsund i goda vänners lag! Ni måste testa, jag lovar att den inte driver vattnet ur alla! ;)

Kokoskaka 30 min. 175 gr.

2 ägg * + 1 äggvita * (spara gulan till toppingen)  vispas poröst med 2 dl. socker *.
Blanda 2 dl. siktat dinkelmjöl * med 2 tsk. bakpulver och rör sedan ut det i 1 dl. vatten. Detta blandas sedan ner i sockersmeten.
Smörj en form med löstagbar botten och bröa med kokos * och häll i smeten. Grädda i ca. 30 min. i 175 gr.

Topping;

Smält 1 hg. smör * och rör ner 1 äggula *. Låt svalna. Rör ner 2 tsk. vaniljsocker och 2 dl. kokos *. Rör sedan ner 3 dl. florsocker * och bred krämen på kakan.

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

Den är helt ljuvlig!


OnsDagens tacksamhet

Jag känner mig tacksam för otroligt mycket just nu såklart! Men en sak speciellt som jag känt idag är att då Johan väl tar ut sina pappadagar, vilket han kommer att göra efter Fars Dag, så kommer inte jag att känna mig nervös eller pirrig över att vara själv hemma då han återgår till jobbet igen. Jag har ju själv tagit hand om Leon i en månad då, såklart med hans fulla stöd kvällstid. Nu då jag är hemma på permis är ju dessutom Lotus med hela tiden.


Tycker detta känns riktigt bra!Ekologisk fruktpuré från Clearspri

MMS

Ekologisk fruktpuré från Clearspring i smaken äpple/blåbär gör susen i mammas mage nu till frukost och senare i livet dessert till Leon! Mums!


Förlossningsberättelse

Lördagen den 4 oktober skulle vi ju till min bror och hans flickvän/fästmö i Umeå. Innan vi skulle åka upptäckte jag att slemproppen gått så den dagen tillbringades på förlossningen med slut-ordination att vila och ta det lugnt kommande veckor. Helgen efter, den 11 oktober, hade vi egentligen tänkt vara i vår fjällstuga i Storlien men vågade inte åka då det är 25 mil till närmaste BB ifrån stugan. Vi tänkte; åker vi så händer det säkert något, stannar vi hemma blir det lugnt. Jo tjena! Vi åkte till Umeå och hade det hur trevligt som helst! Vi mös, kramades, shoppade på Myrorna (hittade en grym jacka som ser ut som en puli) och drack ljuvligt läskande lemon-shakes och mådde allmänt gott!

Då vi kom hem började vi se en film men vid 22.30-tiden kände vi oss trötta så vi gick och lade oss. Ca. 50 minuter senare vaknade jag, gick på toan och då gick vattnet. Vi behöll dock lugnet och ringde förlossningen. De bad oss komma in direkt eftersom det inte var en fullgången graviditet och eftersom man inte visste om bebisen fixerat sig. Vi slängde ner lite grejor (läs halva hemmet) i raskt tempo, kramade vovven, ringde Johan's föräldrar som var ute på galej och bad hans pappa komma ner och sova med Lotus då de kom hem och brände iväg till sjukhuset.

Väl framme fick jag (efter att ha läkt vad som kände som flera liter fostervatten inne på akuten) åka rullstol upp till förslossningen/BB. Direkt då vi kom upp på rummet togs ett CRP (ett prov för att kolla eventuella infektioner för att se om någon sådan startat igång det hela) på mig och jag kopplades upp mot en CTG-apparat som följde min och bebisens välmående. Eftersom jag fortfarande var i vecka 32 då jag kom in ville man göra allt för att jag skulle hinna gå in i vecka 33, alla dagar extra inne i magen är värdefulla för prematura barn. Jag fick bricanyl-dropp för att de molande förvärkar jag nu hade fått skulle avta och man gav bebisen 2 sprutor med cortison för att påskynda dess lungmognad. De togs med 12 timmars intervall så inte före söndagkväll kl. 21 fick bebisen komma, men gärna ännu senare.
Värkarna kom och gick och det beslutades att efter att cortison-sprutorna fått verka skulle man inte längre försöka fördröja förlossningen utan låta naturen ha sin gilla gång. Under söndagen den 12e oktober gjordes ett UL som visade att bebisen mådde toppen och man uppskattade då dess vikt till 2,2 kg. Vi försökte kika vad det var som doldes där inne men det sprattlade så hemskt så ingen, inte ens barnläkaren som utförde det, hade en chans att se! :)

På måndagkväll kom en barnsjuksköterska ner från barnavdelningen och förklarade en massa för oss om vad som skulle hända nu sedan. Hon berättade att bebisen med största sannolikhet inte skulle skrika då den föddes eftersom den skulle vara så liten. Hon gick igenom allt från respiratorer till CPAP-apparater (andningshjälp där man andas mot ett motstådn för att lungan ska slippa vidga sig själv). Hon sa också att ett team med barnläkare skulle vänta utanför medan jag födde och sedan skulle Johan får följa med de och bebisen medan jag fick vara kvar och föda ut moderkakan och genomgå en liten koll.

Natten mellan tisdag och onsdag hade jag regelbundna värkar, mellan 15 och 30 minuter mellan varje värk. Johan och jag andades profylaktiskt igenom varj värk och somnade sedan tills det var dags för nästa.
Vid 10-tiden på onsdagen körde värkarna igång med men Johan och jag tog det lugnt själva inne på vårt rum. Vi lyssnade på avslappningsmusik och andades tillsammans. Vi pratade kring våra målbilder och han gav mig lugnande massage. Vid 11-tiden kom de allt tätare och 11.40 finns det noterat i min journal att de anser att förlossning nu var igång. Man ville vänta med att kolla hur pass öppen jag var eftersom minsta lilla bakterie var ännu känsligare för bebisen då den är så pass tidig så jag gick och harvade på in i det sista. Strax efter 13 kollade ansvarig barnmorska och det visade sig då att jag var öppen 10 cm. Snabbt byttes säng till en förlossningssäng och handskar fylldes med het-vatten. 13.20 kom den första krystvärken och i samma sekund radade teamet med läkare upp sig i förmaket in till vårt rum. 13.37 kom så älskade Leon till världen med ett ill-vrål! Som för att säga "Fuck you, världen" liksom! Eftersom han mådde så bra lades han direkt upp på mitt bröst och betraktades av de stoltaste föräldrarna i världshistorien! Efter ett par minuter gick Johan (som nyss klippt sin första, förhoppningsvis inte den sista, navelsträngen) iväg med sin förstfödde son i sin famn in till ett undersökningsrum där läkarna väntade. Man försökte förgäves få ut min moderkaka ett par minuter men ganska snabbt beslutades att jag skulle ner på operation och sövas för att man skulle skrapa ut den manuellt. Ja, det hade säkerligen kännts om jag varit vaken! Innan jag åkte iväg kom dock Johan tillbaka med vår välmående son och vi fick en alldeles underbar familjestund tillsammans.

Medan jag sedan rullades iväg bar Johan upp Leon på barnavdelningen för en grundligare undersökning. Jag sövdes och det sista jag minns är att det kändes som om man var med i ett avsnitt av "Cityakuten" eller "Grey's anatomy" med alla grönklädda människor som stirrade ner på mig! Jag som aldrig någonsin legat på sjukhus tyckte detta var otroligt spännande!
Efter 50 minuter vaknade jag upp och han precis piggna till så kom Johan ner till mig. Han hade då en massa goda nyheter gällande Leon och vi bara njöt av att vi nu var föräldrar. Väl tillbaka på BB väntade lasagne till mig och de sedvanliga samtalen till familj och vänner ringdes. Efter ett tag åkte jag rullstol upp till avdelning 21 för att se min och Johan's underbare son! Han låg där i värmebädd och sussade och hade precis ätit sitt andra mål här i livet. Man ville dock inte skriva ut mig från BB eftersom jag tappat stora mängder blod så jag och Johan sov på BB den natten. Jag ljuger inte då jag säger att jag aldrig sovit så gott. Vi somnade hand i hand, överlyckliga över att vår kärleks-mirakel nu kommit till oss, förmodligen för tidigt eftersom vi längtat så innerligt!

Dagen efter (torsdag 16 oktober) var vi uppe på 21an hela dagen och fick lära oss ta hand om Leon. Vi mös och snusade och åkte ner på regelbundna kontroller av mig på BB. Man beslutade dock att jag skulle vara inskriven på BB ytterligare en natt eftersom jag fortfarande hade så lågt Hb-värde och blodtryck. Denna natt åkte Johan hem och sov hemma för första gången på flera dagar, gissa om Lotus blev glad!
Den kvällen kom en barnmorska in och gick igenom mina journaler och förklarade allt som det stod för. Hn sa att det var sällan man såg ett så lugnt och samspelt par föda barn på ett så naturligt sätt. Då blev jag stolt! Förlossningen belv ju nämligen precis som vi tänkt, om än lite väl tidig! Speciellt härlig tycker jag rutan är där det står ett kryss efter "Ingen smärtlindring ö h t (över huvud taget)"!

På fredagmorgon skrevs jag in på barn tillsammans med Leon och där har vi nu varit sedan dess, jag i 1 ½ vecka och han i 2 veckor. Han kommer att äta Teofyllamin (som han äter den lägsta dosen av) i förmodligen en vecka till och den ger vi själva honom 2 ggr/dag via hans sond. Nu får vi fortsätta vara hemma hela dagarna, varannan dag 9.00-21.00 och varannan 11.00-21.00, de dagarna för att vi ska vara med då läkarna går ronden, tills han väger över 2 kg. Då blir vi ut-permitterade och åker in ett par gånger i veckan för att vägas och undersökas tills han är stark nog att äta själv och sonden kan tas bort.

Imorse vägde prinsen 1880 gr. så nu har han gått upp det han gick ner efter förlossningen och 10 gram extra. Det är så härligt att se att vågen tick uppåt för varje morgon jag väger honom! :) Han ligger i sin vagn nu och plirar trött på mamma. Han har otroligt pigga ögon, alldeles natt-svarta! Leon är ett lugnt och förnöjt barn som dock protesterar hejvilt då man byter blöja! :)

Hoppas ni fått er värsta nyfikenhet stillad nu, är det något ni undrar över så fråga gärna. Jag säger till om något känns för privat för att svara på!

Nu ska jag mata prinsen våran och efter det fixa käk åt oss!

Tävla och vinn!

I samarbete med Kretsa kör vi nu en tävling här på bloggen för att fira Leon's ankomst till världen! Vinsten som ligger i potten är ett kit för baby med aprikoskärne-bodyoil, barn-schampo och balsam, en fast tvål och ett babymjukdjur.Det ni behöver göra för att ha chans att vinna är att skriva i detta inläggs kommentarsfält vilken baby ni skulle ge detta kit till om ni vann och varför!

Ni har till söndag klockan 10.00 på er så kom igen nu; tänk efter!

Lycka till!


Ute faller äntligen den första snö

MMS

Ute faller äntligen den första snön och jag är lyckligare än någonsin! Min vackre son passerade idag sin födelsevikt (alla går ju ner efter någon dag) och väger nu 1880 gr! Lotus och jag ska sova på soffan så fort jag pumpat och Leon sover i vagnen! Livet är underbart! Kram på er!


Hinna ikapp

Under veckan tänkte jag försöka pränta ner en förlossningsberättelse och posta den här på bloggen. Jag vet att ni är en hel drös som är nyfikna på hur det egentligen gick och jag ska inte hålla er på halster särskilt länge. Men jag vill hinna komma ikapp här hemma också och såklart ta hand om både Leon och Lotus eftersom Johan inte kommer att ta ut lite pappa-ledigt förrän vi är ut-permitterade. Då ska vi ha tre hela veckors mys tillsammans i den allra ruggigaste av årstider. Vi hoppas på rejält med regn så att pyjamaserna aldrig behöver åka av eller sconesen ta slut! ;)

Ha fått några förfrågningar gällande bilder på Leon på bloggen och upprepar igen att så kommer inte att ske. Vi kommer kanske ibland att visa bilder av typen där inte huvudet syns om det kanske är ett specifikt eko-plagg eller så vi vill visa, men inte mer. Han ska inte bli lidande av eventuella beslut vi fattar utan den dag han är stor nog att fatta egna beslut omvärderas frågan! :)


En sen vinnare koras!

Eftersom det blev som det blev och vi låg inne på förlossningen då vinnaren av Ubuntu-colan skulle koras så presenterar jag den här och nu;

Ett stort GRATTIS till Frida och Leo som skulle blanda lakrits i sin cola!


Maila adressen dit du vill ha colan skickad så förmedlar jag den vidare till Saturnus!Morgonrodnad över fjärden! Har ver

MMS

Morgonrodnad över fjärden! Har verkligen 'a room with a view' här; högst upp i stan med utsikt över hela hamninloppet! Igår var det permis igen och det var om möjligt ännu skönare; bara en massa mys! From. denna vecka får jag vara hemma på dags-permis tills Leon passerar 2 kilos-gränsen, då blir det ut-permisson, dvs. vi får sova hemma också men åka in typ varannan dag för läkarbesök. På så vis fortsätter det tills han kan äta själv (hel-amma eller suga i flaska). Fattar ni hur underbart det är? De tror att han kommer att väga det i nästa vecka, och jag hoppas det, vore mysigt att kunna vakna med Johan på Fars Dag nästa söndag! Att inte bli utskriven än spelar ingen roll, huvudsaken jag får vara hemma igen! Kramalin


Har ni sett så fantastiskt fin fil

MMS

Har ni sett så fantastiskt fin filt min älskade mamma gjort? Leon ligger ofta under den och myser! Tack snällaste mamma!


Idag kom äntligen matte hem! Tyvär

MMS

Idag kom äntligen matte hem! Tyvärr bara ett litet tag, men vi har hunnit mysa lite i alla fall! Med sig hade de en present; en jätteliten människovalp som luktade jättegott! Åh, jag ville snusa hela tiden! Han heter Leon och kommer tillbaka om en vecka eller två och då är han min att behålla! FÖR ALLTID! Jag tyckte han var superfin och jag ska vara jättesnäll med honom! Matte satt och höll i honom och då kröp jag också upp i hennes knä och somnade på brorsans lill-fot. Så ska det vara! Nu längtar jag tills de kommer hem på riktigt! Vovv! / Lotus


Nymålat hem! Då jag kom hem idag v

MMS

Nymålat hem! Då jag kom hem idag var det ett nylagt golv i sovrummet och nymålat och fräscht i en djuplila-cerise nyans! Jag har världens underbaraste make!!!


På tillfällig shopping-permis på K

MMS

På tillfällig shopping-permis på Kvantum för att fylla på med lite gott tills ikväll! Kul att se lite folk! Imorgon blir dags-permis över dagen och det ska bli sååå skönt! Vill också lämna ett kollektivt TACK till alla fina presenter som hamnat i vår brevlåda, ni är alldeles underbara! Många kramar!


Kung Markatta släpper nytt, mustig

MMS

Kung Markatta släpper nytt, mustigt fullkornsbröd, helt bakat på ekologiska ingredienser. Finns i smakerna Rågbröd, Solrosbröd och Fyra sädesslag. Pris ca. 20 :- för 500 gr. Mums!


Till och med prematura kläder är f

MMS

Till och med prematura kläder är för stora för älskade Leon! Söten!


Leon blir sondmatad (efter att för

MMS

Leon blir sondmatad (efter att först ha snuttat på mammas bröst och sedan ätit några ml. med s.k. snipa) i väntan på bus-pappa! :D Han fortsätter må prima; Teofillinet som han tar för att hjälpa syresättningen på traven gör susen och han är inte längre uppkopplad mot saturationsmätaren (som registrerar syresättning och puls) annat än då jag sover. Nästa steg nu är att han ska bli kvitt vatten-värmebädden, något som inte alls är långt borta eftersom han nu har samma temp vare sig han ligger på bädden eller på min säng på våra eko-fällar med eko-filtar på! Amningen har kommit igång för mig så nu pumpas för glatta livet! Ha det bäst! Kramalin o Leon


Ibland glömmer man...de sista daga

MMS

Ibland glömmer man...de sista dagarna har jag inte riktigt levt efter mina egna uppmaningar. Jag har verkligen kännt av sviterna av det som varit; hormonerna i kroppen svallar vilket gör att även tårarna flödar utan riktig anledning. Men, men, konstigt vore kanske annars? Bortsett från tröttheten så leker livet! Såklart är Leon det vackraste och underbaraste som finns och han charmar alla sköterskorna här på avdelningen! Han är sund och vital och extremt rörlig! De små armarna och benen vevar på helt okontrollerat och han kan vara vaken långa stunder och 'bara vara'. Han får må bra och det är fantastiskt! Alla läkare säger att det är en ovanligt pigg kille! :D Det är verkligen häftigt hur livet förändras på bara ett ögonblick, vad gjorde vi innan ''Skrudde-rutten''? Nu är hela tillvaron fylld av oändligt mer kärlek, Leon's fantastiska doft och en pirrande längtan efter det nya som nu tar vid! Tack för alla fina mail, kort, samtal, SMS, presenter m.m. som fullkomligt strömmat in, ni är för goa! 'Man är vad man tänker' Kramalin


Smakis från Östenssons lanserar nu

MMS

Smakis från Östenssons lanserar nu en ekologisk serie drycker för oss som ställer KRAV på det vi stoppar i oss. Dryckerna tillverkas i Sverige av frukter och bär som är odlade utan konstgödsling eller kemiska bekämpningsmedel. Man har även minskat på mängden socker. Dessutom är Smakis stolt sponsor av FRIENDS, en organisation som ligger mig varmt om hjärtat!


MMS-bloggandet är ju toppen! Skriv

MMS

MMS-bloggandet är ju toppen! Skriva och posta inlägg medan hissen tar oss upp till vår guldklimp! Jag blir kvar på BB inatt också, Johan åker hem och strukturerar upp varda'n lite, och Leon ligger ju redan på barnavdelningen. Jag blir kvar för övervakning eftersom jag tappade så mycket blod, men så fort alla värden är stabila skrivs jag in med lill-hjärtat vårat! Leon då? Alla är förundrade över hur "o-prematur" han är för att faktiskt vara för tidigt född; han äter via snipa (men vet hur man ska amma, det är bara lite tröttsamt i längden än), han behöver inte sondmatas ännu, han har fortfarande inte visat tecken på gulsot etc. Allt är helt enkelt toppen än så länge, något vi såklart är tacksamma för! Han ligger på värme-vattenbädd i en alldeles för stor toppluva eller myser i våra famnar bland eko-ullfiltar! Nu är det matdags! Kramalin


Pesto Paprika! Saltå Kvarn har kom

MMS

Pesto Paprika! Saltå Kvarn har kommit med en ekologisk paprika-pesto som snabbt piffar upp pasta-middagen. Ca. 49 :- i dagligvaruhandeln. Tur det finns aktuella tidningar så jag har något att ekoblogga om! ;)


Snabb-rapport!

Är hemma en super-snabbis för att kunna ta med mer kläder, lite fler saker till Leon, betala av lite räkningar och så passa på att tjuv-pussas med "storebror"! Ville bara tacka er alla för super-stöd! Ni är fantastiska allihopa!

Allt är bra, men nu kommer inte uppdateringar lika ofta; nu har vi en massa ansvar i att sköta honom så ag har inte samma "dö-tid" som jag haft de senaste dagarna med utdragna värkar och en bebis på vift. ust nu gör vi inte så mycket annat än att kramas med Leon, försöka få igång amning, låta honom sola (än så länge inget gulsot så nu solar han förebyggande) och mata honom. Sen börjar det fantastiska hulet om igen.

Ville bara meddela detta så att ni som hittills följt det med spänning inte oroar er om uppdateringarna är vaga eller uteblir.

Nu ska Försäkringskassan mailas och matlådor packas innan vi ska upp till vårt mirakel igen!

Många kramar mamma Malin ♥

Nu sitter ett mamma-armband på han

MMS

Nu sitter ett mamma-armband på handleden också! Kl. 13.37 idag kom vår älskade LEON till världen, 6 1/2 vecka för tidigt. Han vägde vid födseln 1870 gr. och var 44 cm. lång! Han mår jättebra, andas för egen maskin med syreupptag på 100 %. Han håller jämn temperatur och har stark puls! Redan fungerar tarmsystemet och de är superimponerade över vår lille Stålman på neonatala avdelning. Nu väntar föräldrafika för de 2 lyckligaste i världen! Tack än en gång för alla SMS, mobilsvar och telefonsamtal, ni är underbara! Kramar Malin, Johan och Leon!


På bebis-fronten intet nytt! Har h

MMS

På bebis-fronten intet nytt! Har haft regelbundna värkar hela natten som dock avtagit på morgonsidan. Bebisen och jag mår dock tipp-topp och så länge så är fallet vidtar man inga åtgärder; bebis har det ju trots allt bäst hos mig. Dessutom motsvarar ytterligare ett dygn i magen flera dagars vård på neonatala avdelningen så de är glada för varje dag den vill stanna! Dock är det på G, frågan är bara när vi får se vårt Kryp-mirakel! Vi mår som sagt bra, Johan är hemma på Lotus-permis ett tag och sedan vankas mer promenerande av och an i korridorerna och lunch! Kram på er alla!


Fia som bloggar på Brunkullans tém

MMS

Fia som bloggar på Brunkullans témakerska (se min länklista under presentationstext) är omnämnd i Amelia's höstbilaga (www.amelia.se) i ett jättefint reportage om hur man fixar eko-knytis till många. Dessutom bjuder hon på många inspirerande recept! Kul läsning för oss som redan gillar bloggen!


Rar blivande pappa gör allt för at

MMS

Rar blivande pappa gör allt för att pigga upp! En gigantisk kvinnoblöja innanför glasögonen kan räcka för att locka fram en hysterisk skrattattack! Hur är läget då? Jo, värkar finns och i helgen har de stillats med Bricanyl-dropp och sprutor. Man ville nämligen hinna ge Krypet två Cortison-sprutor för att påskynda lung-mognaden lite. Det blir ju som sagt en väldigt prematur-bebis (går ju in i v. 33 idag måndag) så den behöver all hjälp den kan få! Vi har, som ni säkert förstår, tvingats lägga många av våra värderingar och planer åt sidan till förmån för bebisens direkta välmående. Nu har i alla fall Cortison-sprutorna gjort sitt så nu gör man inte längre något för att stävja värkarna. Med andra ord är det fritt fram för älskade Krypet att titta ut! Vi är lugna och trygga, och känner oss inte det minsta oroliga! Tack för att ni finns och för alla telefonsamtal och SMS då vi går ut och slår på mobilen! Det uppskattas! Lycka, hälsa och all välgång till er! Kramar lill-familjen!


Genom att köpa ICA's I love eco-äp

MMS

Genom att köpa ICA's I love eco-äpplen, sort Royal Gala, med rosa bandet för 24,90 :- bidrar man med 1,50 kr till Cancerfondens arbete mot bröstcancer. Bra att slå två flugor i en smäll!


Nu är det på G! Vattnet gick natte

MMS

Nu är det på G! Vattnet gick natten mellan lör - sön så nu blir vi kvar ett par veckor. Ingen bebis än och varje dag den stannar i magen är bra, även fast ingen fara föreligger för barnet! :D Som ni förstår ligger bloggen, vinnare och planerade tävlingar på is ett par veckor framöver, men jag hoppas jag får behålla mina fina läsare och att ni finns kvar då jag återkommer! De anhöriga till oss som får veta detta nu kan såklart ringa våra familjer eller Johan's mobil om ett par dagar och se om den är påslagen! Massa kramar från oss!


Bror bjöd på ljuvliga lemon-shakes

MMS

Bror bjöd på ljuvliga lemon-shakes! För 2 mindre eller 1 större glas (typ ölglas) pressar man 1 lime och 1 citron. Mixa det med en massa is och 1 dl. kall sockerlag (1 dl. vatten och 1 dl. strösocker (ta halva mängden om ni, precis som vi, använder råsocker) som kokas upp och förvaras i kylen). Häll upp i glas och servera direkt. Perfekt syrlighet och super-läskande! Och bäst av allt; de går att göra helt ekologiska! Mums! Trevlig lördagkväll! Kramalin


Glöm inte!

Ni har ju till imorgon på er att tävla om Ubuntu-colan! 10:00 imorgon bitt koras vinnaren!
Klicka här för att komma till tävlingen! :)Lycka till!


LörDagens tacksamhet

Idag behövs inga ord......TACK! ♥


Bil-tur

Idag blir det Umeå-besök eftersom det blev inställt förra helgen! Har längtat efter bror och K så idag ska vi kramas i massor och klämma på magar! :)

Vad ska ni förgylla er lördag med?


Kylskåpspoesi är ett trevligt sätt

MMS

Kylskåpspoesi är ett trevligt sätt att lämna rara meddelanden till älskade på! :)


Påminnelse!

Ni glömmer väl inte bort att tävla om Ubuntu-cola? Ni har som sagt till söndag kl. 10:00 på er!Lycka till!


Nytt té!

Igår var jag på ICA en sväng och med mig hem fäljde två nya tésorter från I ♥ eco-sortimentet;

- Ekologiskt svart té med smak av åkerbär, lingon och hjortron

 - Ekologiskt svart té med smak av havtorn och skogsbär

(Det fanns även med smak av citron och grädde, men den fick stanna kvar på hyllan så länge!)Jag skulle tippa på att 95 % av de té-muggar jag dricker är grönt eller allra helst rött té, men ibland kommer det ett sug efter ett gott svart också. Nu har jag funnit två goda nyheter!


FreDagens tacksamhet

; Att det är fredag och att vi ska mysa hela helgen! :D

Tack!


En sockerbagare?

Idag är jag bortbjuden på fika på eftermiddagen så på förmiddgen tänkte jag baka ett par sockerkakor och slänga i frysen. Jag har limpformade formar så då brukar jag göra tre laddningar som jag smaksätter olika. Idag blir en tigerkaka (med kakao och vanilj), en citronkaka och en "vanlig" sockerkaka. Har tänkt att jag successivt ska fylla våran stora frys  och nu börjar det bli dags att komma igång. Johan var snäll och tog ner alla ingredienser så jag behöver inte klättra på stolar!
BB-snacks + BB-väska

Har inte packat BB-väskan än (dock planerat vad som ska med), men de snacks jag vill ha med är redan införskaffade. Dels för att jag ville kunna stryka ytterligare en sak från listan och för att det ändå är så pass långt hållbarhetsdatum på dem så det inte var "för tidigt" att köpa dem nu;

¤ Dinkelcrackers med sesamfrön * (som chips men tio gånger nyttigare och hundra gånger godare!)
¤ 2 Mint-sodas * (mint brukar stilla mitt illamående så jag tror dessa kan vara bra substitut till den annars så traditionella sockerdrickan på BB. Det är alltså en sort ekologisk läsk, "sparkling soda", som är jättegod att stilla törsten med!)
¤ Mint-choklad * (mer till Johan ♥ så att han orkar med!)
¤ Mjölkchoklad * (mmMalin's favorit!)
¤ 2 Energy-bars * (till sluttampen om man känner sig trött!)
¤ Cashewnötter * (mättar bra om man är hungrig men inte kan få ner något. Bra energi-tillförsel i form av bra fett!)
¤ Mandel * (-''-)
¤ Torkad ananas * (ger snabb tillförsel av socker men i en bra form.)

Då det gäller BB-väskan tänker jag skönt, praktiskt och nödvändigt;

¤ Amnings-BH's + diverse inlägg och bröstvärmande historier *
¤ Amningssnäckorna
¤ Hudvård + tandhygien *
¤ Ulltofflor + värme-tofflor *
¤ Sköna, icke-åtsittande underkläder + strumpor
¤ Egna bindor *
¤ Mjukis-dress + 2 amningstoppar  *
¤ Stort nattlinne (lilla svärmors avlagda så det är ju inte nyköpt utan miljö-tänks-ärvt!)
¤ "Nå't finare att åka hem i" (läs någon klänning och trotjänande mamma-strumpbyxor)
¤ Kläder till det nyfödda miraklet * + ytterkläder * till hemresan
¤ Bebisfilt * + snuttefilt *
¤ Bebis-mjukisdjur *
¤ Några eko-blöjor utifall att bebisen kan ha de redan från födseln
¤ Nappar till babyn (om det nu skulle komma att bli nödvändigt vill vi gardera oss med våra "ofarliga")

Som alltid så är saker markerade med * ekologiska hos oss!

Kommer även att ta med en kopia på våra förlossningsönskemål (där det bl.a. står om våra önskemål gällande avnavling) , kurslitteraturen från Anna's profylax, lavendelolja som ska verka lugnande och kan appliceras på handleder eller vid tinningar, min handväska, pengar, CD-skivor med rogivande musik som vi gärna vill att bebis kommer till världen till, kamera + laddare, videokamera + laddare, dessa tankar, baby-skydd till bilen samt det viktigaste av allt; min underbare make som jag laddar stenhårt tillsammans med! ♥


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för det ryck jag fick igår och fyllde groddningsstationen med alfalfa-groddar och mungbönor. Om ett par dagar har vi en hemodlad, ekologisk och nyttig ingrediens till salladen :)


Farlig plast!

Inne på Grön Gåva i förrgår fick jag tips av rara E som har den underbara butiken om de farliga ämnena som finns i den plast vi köper på ett eller annat vis. Vi brukar försöka se till att köpa det som går i glasburk eller på glasflaska, men ibland är det oundvikligt - eller har i alla fall varit hittills...

Under förpackningen (ibland på sidan) finns denna typ av symbol


 Bild från Feab.

och innuti, eller under den, finns en siffra, oftast 1 - 7. Detta har jag noterat men aldrig riktigt reflekterat över. Jag har nu fått en film mailad till mig (se länk nedan) om vad denna siffra innebär. Så här är det;

1 - kan användas så att innehållet förbrukas men får aldrig återanvändas utan måste lämnas till återvinning/retur så fort förpackningen är tom. Även om man diskar ur dem blir de aldrig rena. Använder man dessutom starka kemikalier vid rengörningen frigörs gifterna. Man ska heller aldrig värma saker i denna typ av förpackningar, då frigörs också flertalet farliga ämnen.
De svenska PET-flaskorna tillhör tydligen denna kategori. Hur många gånger har man inte återanvänt sådana till utflykter eller picknicks? Denna typ av plast innehåller Polyethylene. Usch, aldrig mer säger jag bara!
2 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)
4 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)
5 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)

3 - jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Innehåller PVC.
6 - jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Innehåller PS.
7 --> jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Denna typ av plast är den allra farligaste, men verkar dock vara vanligast i USA.

Som med all annan plast kan gifterna (bl.a. Bisphenol A som finns i förpackningar märkta med siffran 7 och ibland uppåt) orsaka infertilitet, cancer, hudsjukdomar och allergier bara för att nämna några. Redan i navelsträngen har man funnit spår av bl.a Bisphenol A för att mamman fått i sig det via plaster. Det finns ingen nivå av Bisphenol A-halt som är "säker", varken för kvinnor i fertil ålder eller barn, varpå man helst ska undvika det helt.  Här kan man läsa vad jag tidigare skrivit om just plaster och dess farliga effekter. Det skrämmande är att det ofta finns dessa gifter i nappflaskor för barn enligt alarmerande rapporter (håll i så fall utkik efter flaskor märkta med 2, 4 eller 5) så jag är så tacksam över att vi hittat en i glas med nappdel i naturgummi till lill-Krypet ♥ vårat! Dessa farliga gifter frigörs dessutom lättare i diskmaskin eller microvågsugnar, miljöer där jag tyvärr tror att just nappflaskor tillbringar mycket tid.

En parentes i detta är också att oljor och fetter är bättre att förvara i glas eftersom plast kan lösas upp av oljan och endast en miljondel plast (!!!) kan störa den mänskliga hormonbalansen, detta gäller både män och kvinnor. Detta enligt en press-release från Aman Prana.

 Bild från Gryningsgatan.

Här kan man se en fem minuter lång film av NBC om det ovannämnda numreringarna på plastförpackningarna, klicka på filmrutan med musen om ni vill pausa i den.

Update: Jag har nu på morgonen gått igenom alla plastburkar vi har hemma till att förvara överbliven mat i, vårt egna smör m.m. och fy f-n säger jag bara! Mycket av det var nummer 7 och åkte till återvinningen! Kastade även bort två plastförpackningar med färsk, ekologisk pasta som låg i 7-märkta förpackningar samt två påsar med riven Västerbotten.


Johan hade bäddat så fint innan ha

MMS

Johan hade bäddat så fint innan han for till jobbet, men sen kom lilla säng-marodören, rev upp allt och blev till en liten, varm, go' och mysig boll!


Tävla om cola!

I samarbete med Saturnus kör nu en ny tävling igång där vinsten är den nya Fair Trade-märkta colan Ubuntu!Ubuntu är Sveriges första Rättvise-märkta cola. Sockret som används i colan kommer från sockerodlingar i Malawi och Zambia där odlarna ges en rättvisare ersättning för sitt arbete. Dessa Fair Trade/Rättvisemärkt-certifierade sockerodlare har en inkomst på sex gånger mer än den genomsnittliga inkomsten i länderna. Förutom en rättvisare ersättning får odlarna också en premie som de kan investera i det lokala samhället; exempelvis kan de tillsammans besluta att de vill finansiera en ny brunn till byn, en skola eller ge lokalbefolkningen tillgång till livsviktig medicin. Samtidigt får de möjlighet att bo i tegelhus och utbilda sina barn.
Utöver att använda Rättvise-märkt socker återinvesteras 15 % av vinsten från försäljningen av Ubuntu cola till de samhällen där odlingen och tillverkningen sker.
 

Namnet Ubuntu kommer från det afrikanska zuluspråkets ord för medmänsklighet och solidaritet och ska symbolisera att vi alla är beroende av varandra.

För att ha chans att vinna vill jag att ni (bara för skojs skull) smaksätter colan. Hur skulle du välja att smaksätta den; cherry/cola, orange/cola etc? Valet är helt och hållet ert och enbart som sagt för skojs skull. Vinnaren kommer inte att få smaksätta colan på riktigt.

Ni har fram till söndag kl. 10:00 på er då jag korar en vinnare!

Lycka till!


OnsDagens tacksamhet

Det är så fantastiskt underbart skönt att vara hemma och bli ompysslad (läs bortskämd!) så ni anar inte! Imorgon har A-S bjudit hem mig på lunch och på fredag är jag bjuden på fika hemma hos en kollega! :)

Tack för allt trevligt och mysigt som händer mig just nu!
This day

Idag ska jag fixa lite med en tävling på bloggen, dricka sjuka mängder té och kramas med Lotus. Igår gjorde jag som sagt allt som skulle göras och det kändes då kvällen kom. Idag blir därför vila och middag ikväll hos mamma och J! (Mamma, då ska jag ha klippt till alla kräk-dregel-amningslappar av de gamla handdukarna och ha med mig dem! Jag lovar!) Jag hoppas på raggmunkar men vet inte hur mycket man kan styra då man blir bortbjuden? ;)

Ska även måla naglarna idag (känns ovanligt att skriva sådant här) för vi ska fota magen lite någon kväll och då vill jag ha dem röda för att kunna göra fotot svartvitt men med de röda naglarna kvar. Det ska sedan förstoras och hängas ovanför skötbordet i vårt svart-röda badrum. Tror det kan bli fint! :)

 Bild från Accessora.


På två vis

Det finns både för- och nackdelar med att bo inne i stan. I vårt fall väger nackdelarna över, speciellt med hund och bebis på G, men än så länge väger fördelarna över i och med billig hyra, lämplig lägenhet (egen tvättstuga, ingång, uteplats och bastu) och ett gångavstånd till allt som gör att bilen används väldigt sällan. Snällt mot miljön! :) Självfallet kommer vi inom en inte allt för avlägsen framtid att bo i hus och ha en tomt full med det vi odlar själva, men inte riktigt än!

Men idag är det något vackert över stan på något vis. Det är ny-utlsagen morgon och rodnaden sprider sig över himlen och gör den alldeles rosa. Alla löv (utom på knas-trädet, J!) är eldigt koppar-färgade eller skimrar i guld, och man ser hur hela stan sakta vaknar till liv från sitt vackra köksfönster.

Idag är det vackert, hörni!

 Foto: Zeb Andrews


Vinden hade varit rar och blåst en

MMS

Vinden hade varit rar och blåst en röd, vacker pelargonstjälk på vindrutan på bilen! Sådant blir man glad av! Nu ärenden på stan! Kramalin


TisDagens tacksamhet

Idag känns allt så himla bra så idag ska jag bara njuta av livet!Ottelandet sensommaren - 07. Svunna tider - personer vi fortfarande älskar! ♥


Dagen

Idag är Johan ♥ också hemma med sin envisa förkylning men jag ska bege mig ut och göra lite ärenden vid tio-tiden då affärerna öppnar. Jag ska bl.a inhandla de ätbara sakerna vi vill ha med till BB (torkad ananas och dinkelchips kan lika grna inhandlas nu som om 4 veckor, jag gillar att kunna beta av saker eftersom så att allt inte är hopat på sluttampen), lite grejor till medicinskåpet som kan komma att behövas då det nu ska flytta in en liten person till vår lill-familj samt lite matvaror till kylen.

Senare i eftermiddag måste vi på Babyproffsen för att hämta ut vagnen och köpa barnvakter och ska då även passa på att köpa stringkorgar till badrummet där vi kan ha blöjor och dylikt.

Däremellan ska det hinnas äta lunch, sova den dagliga tuppluren samt se en film med Johan. Man måste ju faktiskt mysa lite då man är sjuk så nu är det min tur att ta hand om Johan!


Det var på tiden!

I början av augusti beställde jag mina ekologiska tofflor från Nytta design som är fyllda med körsbärskärnor och går att både värma och kyla. Design Josephine Drakenberg. Igår kom de. Ett plus för det fina hantverket och den precisa pass-formen men ett minus för lååång leverans, ingen mail-kontakt tillbaka till mig eller en orderbekräftelse! Skärpning!

De ska i alla fall packas ner i BB-väskan för jag är övertygad om att blivande pappa Johan ♥ får värma de i micron otaliga gånger! :)

 Bild lånad från Nytta design.

Ja, de är precis som vetekuddar fast till fötterna. Lovely!Kokbok för minisar

Eftersom vi tänker laga all barnmat själva då det väl är dags att börja med smakportioner och framledes blev vi väldigt glada då vi redan innan graviditeten hittade superba "Annas & Hugos barnmat" på REA på en bokhandel. Boken är skriven av Josefine Haamer von Hofsten och Maria Iversén och en jättebra vägledning i vad man ska tänka på, när det kan vara läge att introducera vissa saker och ett stort + är att det finns ett vegetariskt kapitel!

 Bild lånad från adlibris.


Kläder för både stora och små

För mig är Pemberley en ny bekantskap men en glad sådan! :) Där finns ekokläder (certifierade av SKAL) av bomull, bambu och hösten nyhet alpacka-ull. Klädfokus ligger på kvinnor och barn men man säljer även barnmat i samarbete med Ekologiska barnmatsbutiken, och lite hudvård.

 Denna babytröja med nyckelpiga var gudomligt söt! Skulle jag gärna låta Krypet bära i vinter! :)
Bild lånad från Pemberley.

 Själv skulle jag inte ha något emot att mysa ihop mig i denna ull-tröja/klänning då det verkar fortsätta vara ruskigt höstväder framöver! :)
Bild lånad från Pemberley.


Eko-UNDERbar

Sloggi lanserar nu i höst sitt bidrag till en hållbar miljö. Linjen med BH och trosa, shorts och tillhörande linne heter "Future" och består av 100 % ekologisk bomull.

Pris BH 299 :- och trosa 129 :-. Finns i butiker som säljer Sloggi eller online

Sloggi Future WHP. Vadderad bygelbh gjord i 100% ekologisk bomull. Skön passform, inga giftiga besprutningsmedel, inga skadliga färgämnen. Produ... Bild lånad från Sloggi.


Det är mysigt att ligga och slappa

MMS

Det är mysigt att ligga och slappa mot husse då jag för en gångs skull får en bonusdag med honom! <3


Inspiration

I denna bild som finns med på våran vision board i sovrummet finner jag dagligen kraft och inspiration! Visst är den vacker?

Nam myoho renge kyo.Bild lånad från Unholy wars.


Snabb pastasås på vift!

Etftersom inlägget som MMSades in till bloggen med receptet på snabb pasta-sås med morötter inte publicerades så kommer receptet här, dock utan bild på rätten!

Morotssås

4-5 rivna eller slantade morötter *
ca. 25 gr. smör
1 tsk. örtsalt * (kolla glutamaterna!)
1 msk. curry *
1 msk. honung *
salt ', peppar *
1 dl. grovhackad persilja * 

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

Smält smöret i en stekpanna (teflon-fri) och låt morötterna bryna i ca. 5 minuter. Krydda med örtsalt och curry och rör ner youghurten. Låt den smälta. Smaka av med honung (binder det söta i morötterna och det lite starkare i curryn) och salt och peppar. Då såsen är klar att servera, strö över persilja och servera till t.ex. kokt dinkelpasta!

 Bild lånad från recept.nu.


100 sätt att rädda världen - nr. 19

19) Kräv tåg

Inte så många som skulle kunna det väljer att ta tåget ut i Europa. Det är synd att de relativt korta, europeiska flygresorna är det som dominerar resandet. Exempelvis så skulle det snabbaste tåget kunna avverka resan Malmö - Milano på tre timmar om förutsättningar fanns. Idag tar den resan ett dygn och innrhåller sju byten. Dessutom kostar den tio gånger mer än det billigaste lågprisflyget.
Italienarna bygger en bro över till Sicilien. Varför inte ha som mål att en italiensk norrskens-entusiast ska kunna kliva på tåget i Palermo och kliva av samma tåg i Abisko?
Maila din EU-parlamentariker och kräv vettiga tåg-förbindelser till utlandet!

Jag är dock glad för jag känner fler och fler som tar tåget, både för miljöns skull men för att det inom landets gränser ofta är billigare att ta tåg och eventuellt buss än att flyga. I alla fall då Norrland inte erbjuder så schyssta avgångstider med flyg som större städer längre söderut.

Hur tänker ni kring ert resande?

 Bild lånad från SJ.

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell + kommenterat av mig.


Dags för party!

Jag har tidigare bloggat om Blingo här på bloggen och skrev då bl.a om hur nöjda vi var med den mjuka bebisfilten därifrån. Nu har min fina vän N bjudit hem mig på ett klädparty hemma hos henne i nästa vecka där man ska visa Blingo's fantastiska OCH ekologiska kläder! :) Passar ju perfekt! Dessutom vet vi då, sedan två dagar, könet på bebisen så då kan man ju faktiskt köpa en klänning om det är en tjej eller en skjorta om det är en kille! (Ni får klicka själva på deras sortiment för det går inte att länka till deras olika plagg-kategorier!)

Jag ser verkligen fram emot det och är övertygad om att mer än en sak kommer att få följa med hem! :)


Vecka 32

Nu är det dags att lägga ännu en graviditetsvecka till räkningen och vi tar stora, bestämda steg in i vecka 32! :)

Vecka 32
Kroppen:
Man kan lätt bli anfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir anfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 cm lång. Nu kontrollerar barnet själv sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. På pojkar kommer nu testiklarna ner i pungen från att ha varit i ljumsken. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Från Familjeliv.

Jag har inte kunnat ligga på rygg på ett par veckor nu, det har känts för obekvämt och det kanske är för att det inte är så bra alla gånger. Om jag ligger i soffan och läser eller tittar på TV så blir det ryggläge, annars alterneras höger- och vänstersida i sängen.

Att man känner skillnad på olika sparkar nu håller jag verkligen med om. Jag tror mig också kunna särskilja då bebisen rör sig i sömnen eller faktiskt är vaken och sparkar mer rejält. Den håller dessutom ganska stadiga tider som passar oss så jag hoppas den behåller de vaken- och sovtider h*n har nu även då den kommer ut! ;)


Ny vecka - nya tag

Efter en dag fylld med vila och mys igår vaknade Johan ännu mer förkyld idag så nu är han hemma från jobbet och vilar upp sig idag. Mys tycker vi andra i lill-familjen! ♥ Min förkylning verkar också ha snurrat igång igen, tycker jag varit förkyld så många gånger under graviditeten, men, men...

Idag ska vi sitta i pyjamaser och se filmer och äta hemmagjort ekologiskt potatis-mos! :)


Vila!

Det blev inget Umeå idag. Vad som förmodligen var en lossnad slempropp imorse resulterade i 4 timmars väntan på förslossningen (5 barn hann födas under tiden, varav ett tvillingpar) som var extremt upptagna idag innan vi fick undersökas där det konstaterades att jag inte var öppen något alls. Tack och lov! Slemproppen kan ju lossna utan att det innebär vattenavlossning och i mitt fall trodde de att jag hostat loss den eftersom jag varit förkyld så länge. Det kan lika gärna komma en bebis om två veckor som om två månader, dock hoppas vi såklart på att den stannar inne minst fem veckor till, d.v.s. till vecka 37.
De tyckte det var bra att jag inte jobbade och att det nu var vila, inte en massa spring i trappor, klättra på stolar eller tunga lyft, som gällde. Ska inte göra några av alla de städprojekt jag planerat här hemma, endast baka lite lätt och stoppa i frysen, så får älskade Johan ♥ göra resten medan jag sitter och tittar på! ;)

Umeå får bli nästa helg istället och imorgon blir det ledigt på bloggen efter vad som måste beskrivas som en omtumlande dag! Vill bara mysa med familjen då och ta hand om Johan lite som nu åkt på en förkylning. :(
Nu ikväll; täcken i soffan, pyjamas, eko-té,  filmen "21" och kanelbullar!

Glad Kanelbullens Dag på er alla så ses vi igen på måndag!


Göteborgare; se hit!

Ni som bor i Göteborg och vill få tips om vart ni kan handla ekologiskt borde verkligen kolla in den här bloggen; Handla ekologiskt i Göteborg. Fullmatad med tips som lämpar sig för just er stad!


Godaste pepparkakorna

Ok, nu är jag ute i lite väl god tid, jag vet! Men jag kommer så sakteliga att successivt dra igång bak och fylla frysen eftersom vi har lill-knodden här hemma innan jul, vem vill har tid att baka då liksom? :)

Smält 500 gr. smör * med 3 dl. råsocker * och 3 ½ dl. sirap i en kastrull och låt det bli kallt. Rör ner 2 msk. malen ingefära *, 2 msk. malen pomerans, 1 msk. kanel *, 1 msk. malen nejlika * och 1 msk. kardemumma *.  Rör sedan ner 2 msk. bikarbonat i 2 msk. vatten. Blanda det sedan med ca. 18 dl. siktat dinkel *. Blanda samman med den kalla sirapssmeten. Gör rullar, ca. 5 cm. i diameter, och rulla in i plastfolie och låt kallna i kylen. Skär sedan så många skivor du vill av rullen och grädda i 175 grader. Alltid nybakta pepparkakor! Det går också bra att frysa in hela rullar.

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

Jag gjorde så ifjol att jag gräddade halva satsen och frös in halva. Det känns ju extremt onödigt att grädda några pepparkakor här och några där.

I år ska jag i alla fall testa samma recept men att kavla ut den kalla degen och stansa ut kak-motiv. Tänkte att en whippet, en nappflaska och en barnvagn skulle passa bra att mumsa på denna jul, eller vad sägs? De ligger i baklådan och väntar på att få användas!

  

Kommer från Klara, färdiga, gå om någon är intresserad.


LörDagens tacksamhet

Gick igenom lite i mobilen för att radera och frigöra mer minne och gjorde då världens fynd som jag totalt glömt bort; mi underbare bror har sjungit in sånger han vet jag gillar och skickat de till mig. Han gjorde det i början av graviditeten då jag mådde illa och hade ont i fogarna, för att pigga upp mig liksom! Rart va? Och väldigt typiskt min bror som är den snällaste jag känner! :) Nu har jag suttit och hört honom sjunga i min mobil och snart ska jag få krama honom in real life!

Bror, du är det bästa som finns! Älskar dig! ♥


Äntligen helg!

Efter skön massage igår, som lugnade både mig och bebis ännu mer, blev det mest mys. Vi åt gott, städade här hemma och såg "Idol" innan vi slocknade!

Idag väckte vi Johan's föräldrar med nybakta scones (de bor ju i samma hus som oss men i en annan lägenhet) och strax blir det Umeå-visit resten av dagen. Lotus får dock vara hemma med "farmor och farfar" eftersom han nyss varit lite krasslig.

Hur ser er lördag ut?


Coop-rapporten 2008

För ett par dagar sedan kom årets Coop-rapport via mail från Coop. Intressant läsning eftersom den till största delen behandlade ekologiska frågor, och jag tänkte nedan delge er lite gällande ekologi som deras medlemspanel svarat på:.

Vad är ekologi för dig?

Obesprutade produkter - 88 %
Skonsamt för naturresurserna - 82 %
Naturliga råvaror - 81 %
Bättre villkor för djur - 71 %
Mindre artificiella tillsatser - 62 %
Hälsosam kost - 54 %
Ett hälsosammare liv - 50 %
Varor med högre kvalitet - 48 %
Varor med bättre smak - 37 %

De mest prioriterade varugrupperna att handla ekologiskt för kunderna i Coops Medlemspanel;

Grönsaker - 89 %
Frukt - 87 %
Fågel - 80 %
Mjölk - 79 %
Kött - 79 %
Mejeriprodukter (ej mjölk) - 76 %
Barnmat - 75 %
Fisk - 74 %
Bröd - 69 %

"De mest prioriterade varugrupperna att handla ekologiskt

för kunderna i Coops Medlemspanel är grönsaker,

frukt och fågel. Först på fjärde plats kommer

mjölk. Därefter kött och sen övriga mejeriprodukter.

Detta är intressant eftersom mejerivaror är den varugrupp

i Sverige där det säljs mest ekologiska varor. Av

den totala mejeriförsäljningen är 5,3 procent ekologisk

men mjölk hamnar inte ens på topp tre av vad vi helst vill

köpa ekologiskt. Detta visar tydligt på hur viktigt det är

för försäljningen av ekologiska varor att prisskillnaden är

liten samt att utbudet är stort inom varugruppen.


När det kommer till frukt och grönsaker utgör ekologiska

varor 3,1 procent av totalförsäljningen. Ekologiskt

kött utgör endast 1,3 procent av den totala köttförsäljningen.

Och det har mycket att göra med utbudet - det

finns helt enkelt inte tillräckligt med produkter.

Nio av tio som deltagit i Coops Medlemspanel anser

att ekologisk märkning av livsmedel är viktigt.

Märkning är ett viktigt verktyg för hållbar konsumtion i vardagen

eftersom den ger konsumenten lättillgänglig information

vid köptillfället och kommunicerar mycket information

på ett enkelt sätt. För att få märka livsmedel med

Krav krävs i princip att alla ingredienser är ekologiska.

Alla steg i produktionen måste även vara kontrollerade

av Krav godkända kontrollorgan.

De medverkande i undersökningen fick svara på vilka

märkningar av livsmedel de tyckte var trovärdiga. Resultatet

visade att de flesta av märkningarna har en mycket

hög trovärdighet. Intressant är att Forest Stewardship

Council (FSC) och Marine Stewardship Council (MSC)

har en så hög trovärdighetsfaktor eftersom undersökningen

visar att endast ca 12 procent kände igen

dessa symboler.


Vilka kriterier spelar störst roll när du väljer varor?

Varans kvalitet - 61 %

Priset - 55 %

Svensk vara - 51 %

Att varan har ekologisk eller miljömärkning - 45 %

Att varan är närproducerad - 36 %

Att varan är rättvisemärkt - 19 %

Varans utseende - 11 %

Varans förpackningsstorlek - 10 %


Ekobutik

I våras öppnade Coop en helt ekologisk butik med café

på Avenyn i centrala Göteborg. Den nya butiken är en

del av Coop Konsum Avenyn, men framför allt ett skyltfönster

för Coops satsningar på ekologi, hälsa och hållbar

konsumtion. Coop vill tydigare visa för alla kunder

vad kooperationen står för, ställningstaganden och

värderingar. Ekobutiken, och så småningom också den

ordinarie butiken inne i fastigheten, ska bli testbutik för

ett nytt uttryck som framöver kommer att synas i fler av

Coops butiker runt om i landet."


Här finns den fullständiga rapporten i Pdf-format.


FreDagens tacksamhet

Jaa! Till igår hade jag glömt (inte glömt-GLÖMT, men liksom lagt det lite långt bak) att jag har tid för taktil-massage kl. 13 idag. Gud, så skönt och precis vad jag och bebis behöver!

1 ½ timmes avslappnande mys med ljus, doftoljor och rogivande musik...sen hem och sova en timme eller två!
On tour på BB

Igår var vi alltså på studie-besök, rundtur och guidning på BB här i Övik. Var trött och omotiverad till att gå men tänkte att det kan ju vara bra att se vart man ska någonstans. Jag är jätteglada att vi for! Det känns bra att ha sett stället, men mest för att jag under hela besöket visualiserade hur jag kom in, gick dit eller dit, fick massage av Johan och lyssnade på våra skivor, badade där i badkaret och krystade lite där i sängen. Hänger ni med? Känner mig om möjligt ännu mer lugn och avslappnad nu, och Johan tyckte också det kändes bra!

Dessutom var barnmorskan som visade oss runt jätterar så jag hoppas hon blir "våran"!


blogg.se

Det är grymt enerverande att saker man MMSar in kvällen innan inte publicerats morgonen efter. Känns liksom ganska inaktuellt då! Det är ju knappast första gången det händer! :( Ja, jag vet; ett I-landsproblem. Men ändå, lite koll kan de väl ha?

I alla fall så kommer förhoppningsvis ett recept på pastasås under dagen, gårdagens middag var toppen-god!


Svulten och mager

Oj då! Den som försökt svälta en whippet har gjort det bra kan jag säga! Det stod att det var bra om hunden kunde vara fastande under diet-tillskottet och vi försökte, men igår kväll var Lotus så hungrig att han gick runt här hemma och ylade! Vi gav honom två små portioner kokt ris och kokt fisk igår varvat med det han ska ta av Canicur. Inatt har han sovit hela natten och magen är mycket bättre! Yeah!

Idag och imorgon ska han få äta ris, fisk och risavkok och på söndag tänkte vi börja blanda upp det med hans vanliga torrfoder igen!Då det är regningt ute har Lotus en regn-poncho i vattenavvisande tyg med tunnt fleece-foder, det är enda sättet att få honom att vara ute på. (Fotot är från ifjol höst innan vi tapesterade om i hallen.)


Höst-ankomst!

Nu är verkligen hösten här! Det har regnat i flera dagar och verkar ska fortsätta göra det också! Inne kan man ha ljus tända hela dagarna och det blir som aldrig riktigt ljust. Man dricker ofantliga mängder té, går runt i ulltofflor och andra sköna plagg som stickade koftor och halsdukar ("modet" nu är perfekt då man är gravid!), man myser med vänner och ser film på TV'n. Jag älskar "de mörkare årstiderna" något så vanvettigt! ♥ 

Ni vet vad detta betyder; snart kommer vintern! :D

 Bild lånad härifrån.


BM-besök

Nyss hemkommen från barnmorskan tänkte jag uppdatera lite om vad som skett sen sist! Börjar med lite grundläggande fakta;

Blodtryck: 110/70 (105/65 vid förra besöket)
Hb-värde: 112 (105 vid förra besöket)
SF-mått: 33 (30 vid förra besöket)
Glukos: Kollades inte denna gång eftersom jag haft så bra värden. (6,6 vid förra besöket och tydligen helt normalt då man nyss ätit eftersom jag nyätit lunch då jag var hos henne då).
Viktuppgång: + 10 kg. på hennes våg, + 8 kg. på våran sammanlagt. (+ 0 kg. sedan v. 25)
Hjärtljud: 152 slag/minut denna gång (156 alla andra gånger. Flickljud + flickmage säger BM. :)

Som ni ser gällande SF-måttet denna gång så hade det ökat med 3 cm. på tre veckor, detta trots att jag inte ökat i vikt på nästan två månader. Detta innebär att vi ska göra ett ultraljud tisdagen 14 oktober för att kolla läget. Det kan bero på en massa saker och det som enligt barnmorskan, och oss själva, ligger närmast till hands är att magen ligger så högt upp. Den ligger alltså kloss i kloss med bröstbenet, det var inte ens en centimeter mellan. Detta i kombination med att jag är så kort kan göra att alla tarmar och organ "fyller ut" SF-måttet. Har haft rätt mycket besvär med att magen ligger så högt upp; har svårt att sitta upprätt, sura uppstötningar och blir mätt hur fort som helst. Det är dessa symptom som gör att vi tror att måttet beror på det. Och som mamma sa; om det var något MVC oroade sig för skulle de fixat en akut-tid till mig istället för att låta mig ta första lediga, vanliga, tid om nästan 14 dagar. Jag känner mig inte orolig över att något skulle vara fel, jag känner att Krypet ♥ mår bra! :)

Om 14 dagar vet vi vad det är för kön på bebisen våran för då ska vi nämligen tjuvkika lite...tihi!


Vinnare av höst-kit!

Det är nu dags att kora vinnaren som denna gång blev Rebecca som tipsade om nybakt bröd, varm choklad, tända ljus ock korsord! Grattis!

Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad så kommer den så snart posten tillåter!

Håll utkik, för till veckan åker vi till fjällen onsdag-söndag och under tiden vi är borta kan ni tävla om nya vinster!

♣ 

Update Lotus

Lotus mår lite bättre idag så dieten med kokt ris och kokt fisk har nog gjort sitt till. Han är fortfarande dock inte OK, speciellt inte då tarmen är tom, så idag ska Johan köpa Canicur på Apoteket så får vi hoppas att det hjälper. Tänker köra ett fastedygn idag då han får Canicur, fri tillgång till vatten och risavkok och imorgon till och med tisdag får han kokt ris och kokt fisk igen. Under helgen kommer han att få äta fler portioner för att sedan successivt gå ner till de två per dag han annars äter. På så vis borde magen vara OK då vi åker till fjällen på onsdag och då ska han kunna återgå till sin vanliga mat under två dygn. Man får introducera den successivt med riset och fisken för att vänja magen.

"Om hundens allmäntillstånd är opåverkat (d v s hunden är som vanligt bortsett från diarrén) kan Canicur ® användas som hjälp att normalisera tillståndet i tarmen. Det är ett receptfritt granulat, som används enligt bruksanvisning eller veterinärs ordination mot lindrig diarré." Saxat från Blåstjärnan.

Skönt att se är i alla fall att han är helt frisk i övrigt, precis lika pigg som vanligt då det vräker ner regn ute och man har chans att ligga på sängen hela dagen, och det känns så bra. Johan och han lekte som två tokar hela kvällen igår och han försöker fortfarande roffa åt sig mat eller hoppar som besatt på folk som kommer hit. :) Inga symptom från förr med andra ord! Idag ska vi hinna kramas en massa i regnet mellan alla bebis-relaterade saker som ska uträttas!

Skönt att du är på benen igen, gull-rumpan våran! ♥
Syrlig citronkaka

Här är kaka nummer två som jobbet fick smaka. Tyckte det skulle vara gott att bryta av med ett syrligt alternativ eftersom den andra kakan var så pass söt och mäktig.
Denna valde jag att servera med medelhavsyoughurt som jag rört ner honung *, vaniljessens * och färska blåbär i. Hur fräscht som helst!

Citronkaka, 200 grader

200 gr. smör *
1,75 dl. råsocker * (dubbla mängden om det är strösocker)
3 stora ägg *
1 msk. rivet citronskal *
1 dl. pressad citron *
2 dl. siktat dinkel *
1 tsk. bakpulver

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Smrj och mjöla en springform. Vispa det smälta och något avsvalnade smöret tillsammans med sockret så att det blir vitt och poröst. Tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning. Smaksätt smeten med citronskal och citronsaft som rörs ner för hand. Blanda mjöl och bkpulver och vänd ner detta, också för hand. Häll smeten i formen och grädda kakan 18-20 minuter i ugnen. Kakan ska vara lätt kladdig i mitten och gyllenbrun på ytan. Låt kallna i kylen ett dygn och sikta över florsocker innan servering. Servera med ovanstående yoghurt eller vispad grädde.

 Bild lånad härifrån.


TorsDagens tacksamhet

Idag känns det så härligt i mig. Ute regnar det, inne myser vi. Bebisen sparkar och jag sover konstant. Går runt i ett skönt flum och känner mig medvetet närvarande i universum och njuter av allt som är.
På sängen snusar vovven och jag har sköna, ekologiska mamma-kläder på mig.

Livet leker, ni vet?

 Bild lånad härifrån.


BM + BB = idag

Nu på morgonen är det dags för ett besök hos barnmorskan igen. Nu får vi se om SF-måttet ökat ytterligare och vi måste göra ultraljud eller om det är mer "normalt" nu. Spännande, spännande!

Något som känns extra kul är att få höra hjärtljuden igen, det var nästan fyra veckor sedan mitt förra besök!

I eftermiddag ska vi på guidad rundtur på BB och förlossningen för att se hur det ser ut där så att vi är lite mer förberedda då det väl är dags. Har skjutit på den där turen eftersom vi jobbat, men nu hade vi bara två datum kvar att välja på, annars skulle det vara försent, så då tog vi idag. Kommer nog att kännas extremt verkligt att gå runt där och kika och veta att om några veckor är det vår tur! :)


"Drömälskarens chokladtårta"

Här kommer en av de kakor jag bjöd jobbet på då de var här och fikade i måndags. Egentligen heter den såklart "Chokladälskarens drömtårta" men av någon anledning blir det alltid ovanstående då Johan ska prata om den så nu har jag döpt om den! :) Den går fort att gör och gör alltid succé. Tricket är bara att våga låta grädda den så kort stund och att direkt ställa in den i kylen, det är det som gör den så grymt god!

Drömälskarens chokladtårta, 200 grader

200 gr. mörk choklad av fin kvalitet *
200 gr. smör *
4 ägg *
1 dl. råsocker * (dubbla mängden om strösocker används)
2 ½ dl. siktat dinkel *
1 tsk. bakpulver

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Smörj en springform och bröa den med kakao. Smält smöret tillsammans med chokladen som brutits i bitar i en kastrull på låg värme. Dra ifrån värmen. Vispa ägg och socker poröst och rör försiktigt ner den något avsvalnade chokladsmeten i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver separat och sikta sedan ner det successivt i den övriga smeten. Vänd försiktigt in mjölet i chokladsmeten utifrån och in. Rör man för häftigt sjunker smeten ihop.
Häll smeten i formen och grädda i ugn 9 minuter, kakan ska inte ha stannat helt. Ställ direkt in kakan i kylen eller någon annanstans svalt och servera den kallt med vispad grädde.

 Bild lånad härifrån.
Regn ute - mys inne

Har haft fin-främmande i form av bästa C med lilla M idag och det var första gången Lotus fick träffa M. Är så glad för det gick jättebra! :D Han snusade och snusade och tyckte nog att hon luktade godast i världen (men vem tycker inte det liksom) men han uppförde sig verkligen. Dssutom hör det till saken att han var hungrig, orolig i magen, understimulerad eftersom det häll-regnar ute och han hatar att vara ute då och dessutom inte kunde aktiveras eftersom det innefattar godis som han inte bör äta nu. Är så stolt och hoppfull inför Krypets nedkomst!

Det blev i alla fall en helt genom-mysig dag med bulgursallads-lunch, cupcakes med cream cheese frosting och kanel-té och en massa härligt prat!

Nu ska mys-dagen fortsätta i detta tecken!


A reminder!

Ni glömmer väl inte bort att ni har till och med imorgon bitti kl. 06:00 på er att tävla om mysigt höst-kit?

Lycka till!


Nyöppnad butik!

Idag öppnade Malin som bloggar under Malvalin en butik online med samma namn! Där kommer retro-bebiskläder i re-design att samsas med lite godsaker, leksaker och hudvård. Såklart helt miljövänligt och ekologiskt!
Hittade mycket fint till Krypet där!

Jag beundrar människor som vågar ta steget och förvekliga sina drömmar! All lycka till säger vi!


OnsDagens tacksamhet

Det börjar gå åt rätt håll med Lotus' diarré nu och det känns så skönt! Vi har gett kokt ris och kokt fisk och det hjälper alltid. Någon gång per år får han så här men det verkar vara extremt vanligt. För tre år sedan höll vi dock på att förlora honom för gott i en bakteriell hjärhinneinflammation (det är hittills bland det värsta som hänt mig, jag var otröstlig!) som kom ur sviterna från en kraftig diarré så därför är vi extra hönsiga då han inte får uträtta sina behov ordentligt!

Tack för att vi kan slappna av lite!


Ekologiska ben

Fick en förfrågan för ett tag sedan om ifall jag visste vart det skulle kunna finnas ekologiska strumpbyxor. Lindex har en modell i fyra olika färger.

Här hittar ni dem!


Rolig post!

Igår kom det jätterolig post; både vinsten från Jessica's tävling samt prover på Ubuntu-colan!

Kretsa bjöd på en rar liten igelkott och schampo och balsam för barn från Urtekram. Perfekt! Innan hade vi ju fått lotionen och hård-tvålen så nu är ringblomme-tvätten redo för bebisen! ♣

 

Colan ska serveras väl kyld stod det på bifogat meddelande. Den står i kylen nu och får förmodligen vänta där tills helgen. Slängde även iväg en till mamma och hennes J (som är ett stort fan av Cola och Pepsi) så att de också ska kunna få smaka!
Miljövänliga veckan

Denna vecka är det Naturskyddsföreningens årliga kampanj Miljövänliga veckan! I år ligger krutet på kläd-tema och temat har man valt att kalla Medvetet mode. Diverse aktiviteter och workshops kommer att anordnas runt om i landet av föreningens lokala kretsar. Klädbytarträffar, modevisningar, utställningar och workshops i re-design är exempel på aktiviteter med klädtema som kommer att ta plats under veckan. Överallt handlar det om att ge information om textiliernas miljöeffekter - både här i Sverige och i tillverkningsländerna. Syftet är att hjälpa konsumenter att hitta mer miljömärkta alternativ och tänka efter innan man köper nya kläder.

Bra initiativ!

En som hakat på ordentligt är LisaVildängel som denna vecka ger 10 % i rabatt på alla ekologiska och utervunna kläder som säljs i hennes regi SAMT 10 % till Naturskyddsföreningen som uppmuntran för deras fantastiska arbete.
Fint gjort, Lisa! Det tackar vi medmänniskor för!


RSS 2.0