Lill-hjärtat tuggade i sig nå't ol

MMS

Lill-hjärtat tuggade i sig nå't olämpligt igår så idag dras han med diarré och äter A-fil för att kurera sig. Stackarn! Han är lite spak så vi har sovit massor tillsammans på soffan och gjort en present till en kompis som fyller 30 om ett par dagar. Älskar att bara få mysa! Trevlig kväll från hemma-fixarna som ska spackla väggar ikväll! Malin, Lotus & Krypet


Dagen

Igår städade jag hela lägenheten + toaletten, handlade, gjorde bort en massa ärenden (bl.a. så bar jag 7 000 :- i småmynt till banken och det var tuuungt!) bakade två kakor till gästerna igår och röjde ordning lite bland prydnadssakerna så jag förstår att det känns i de nedre regionerna idag!

Dock ska vi (jag, Lotus och bebismagen)  inte göra mycket idag; slappa på soffan, göra en ekologisk potatis- och purjosoppa till middag, läsa, dricka sjuka mängder té ur gjutjärnskannan för att höja blodvärdet och ikväll ska vi (läs Johan ♥) spackla lite på de ställen som ska bättringsmålas innan bebisen kommer innan det blir dags för lite eko-choklad provsmakning, lite eko-chai té och "Idol" och "Desperete Housewives".

Ja, även eko-nördar ser på TV ibland! ;)


Hurra!

Har ni noterat att det går framåt med min insamling till Barncancerfonden för Framtidens eko-barn? :D Jag vet att vissa haft problem då de skänkt pengar med att deras namn inte dykt upp eller att deras bidrag inte registrerats. Jag har mailat Barncancerfonden gällande detta och hoppas få svar. Tänk också på att vara noggranna och fylla i alla fält så att det verkligen blir rätt för er.

Tack alla snälla som är med och ger!


Höst-mys tävling!

Igår handlade jag lite grejor på Hälsokraft och då jag kom hem såg jag att de hade stoppat ner ett nummer av nyaste Hälsa i påsen. Då vi prenumererar på just den tidningen känns det onödigt att ha två ex. hemma. Jag slänger med en Eguale-choklad i smaken Hasselnöt också och gör ett litet mys-kit som jag lottar ut här på bloggen. Liksom, choklad och en bra tidning; vad kan göra dagen bättre? ;)
Ni har till torsdag-morgon kl. 06:00 på er så det blir en kortis. Då kan jag nämligen posta vinsten då jag ska till BM och då har vinnaren sitt kit innan helgen!

 Bild lånad härifrån.  Bild lånad härifrån.

Är ni med?

 - vilket är ert bästa hösttips? Hur gör ni för att må bra/bättre, hur förgyller ni era höstdagar eller har ni kanske ett gott recept på något "höstigt"? Till denna stora fråga finns säkert en bunt med svar!

Lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!


Magen

Kontentan med att vara så kort är att magen min i princip sitter i halsgropen. Då jag står. Hur den är då jag sitter ska vi inte ens tala om! ;) Igår hade jag en massa sammandragningar (förmodligen för att jag knappt satt ner på hela dagen) och bebis sparkade uppåt mot mellangärdet en massa. Då jag skulle lägga mig sent igårkväll hade jag nästan ingen känsel kring solar plexus. Idag känns det dock bättre!

Jag kommer aldrig att sluta förundras över sparkarna och jag tror att en viss tomhetskänsla kommer att infinna sig rent fysiskt i kroppen då bebis ♥ kommit ut eftersom det inte längre rörs och sparkas där inne. Jag tror att det tar ett par dagar innan hjärna och kropp fattar att det som sparkat är det lilla kärleks-knyte jag håller i min famn! 


Reko läsning

Igår fick jag hem ett ex. av den nya tidningen Magasin Reko (tack Jakob!) som ges ut av KRAV. Jag måste säga att jag blev glatt överraskad! Till sin utformning är den rätt lik Camino men tar upp andra saker så jag ser ingen anledning till att man inte ska kunna läsa båda eftersom de endast utkommer med 4 nummer/år.

MAGASINREKO 

Bild lånad härifrån och här kan man prenumerera!

Har fortfarande inte haft tid (eller ja, fokus har väl legat mer på de gamla numren av diverse föräldra- och gravidtidningar jag fick) att läsa just Camino + att nya numret av Eco Queen också dykt upp så jag har en massa eko- och rekoläsning som väntar!


TisDagens tacksamhet

Mina fina kollegor, som jag redan saknar, hade med sig en fin ekologisk choklad till mig igår. En sort som jag inte testat hittills och det kommer jag att göra ikväll; några rutor och en kopp té!

Det är jag tacksam över; att de känner mig så väl att de vet att det är smart att komma med choklad, och att de respekterar mig så pass mycket att de åkt till en speciell butik för att inhandla ekologisk sådan.

Tack!


Delfiner och stilla hav

Jag har alltid fascinerats av delfiner. Detta vackra, strömlineformade djur som är så otroligt intelligent. Jag gillar delfiner så mycket att det sitter en tribal-variant intatuerad ovanför mitt högra skulderblad och har gjort så sedan 16 års ålder. 

Imorse drömde jag att jag simmade med delfiner i ett stilla, azurblått hav. Vi bara var tillsammans men det härligaste var att jag var gravid i drömmen med och jag minns att jag tänkte att detta var något bebisen skulle bli lugn och harmonisk av eftersom jag mådde så bra av upplevelsen. Det kändes otroligt verkligt då jag vaknade och denna känsla ska jag bära med mig idag.
Ett härligt sätt att avsluta natten och starta dagen med!

 Bild lånad härifrån.


Fiberberikad KRAV-frukost gör både

MMS

Fiberberikad KRAV-frukost gör både mamma och bebis glada! Gröt med fiberhavregryn, quinoa, linfrö, kruska kli och hemmagjord sylt. Nu ska havremjölk på sen ner i hungriga magen! Mumsigt OCH mättande!


MånDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att mitt hemmavarande ger mig möjligheten att sova då det behövs. För nu är det så att hur mycket jag än sover på natten så måste jag sova minst, MINST, en timme på dagen. Och ändå är jag döds-trött på kvällen!

Tack!


Denna natten - denna dagen

Efter en natt fylld med hosta och vilda protester vid varje attack inne i magen (starckars liten, min hosta är inte att leka med, fråga mina nära, så jag förstår att lill-♥ blev less!) har det nu lugnat ner sig. Jag hostar inget just nu och bebis verkar sova, då och då kommer en liten kick. Ungefär som för att säga; Åh, så skönt det är att sova, nu sträcker och vänder jag på mig och sover lite till! :D Vi älskar dig, hjärtat!

Idag ska jag få en massa gjort, men då är det liksom gjort sen! Ska städa nu på morgonen och baka 2 (dock väldigt enkla) kakor. Ikväll kommer jobbet hit på hejdå-på-ett-tag-fika + hejdå-till-B-som-flyttar-ifrån-oss-fika och det ska bli trevligt! Dock vill jag ju att det ska se fint ut så det är bara att köra igång. Ska även klippa till lite gamla frotté-handdukar som mamma ska sy kräk-dregel-och-amningslappar av. I eftermiddag ska jag på banken och växla in alla små-pengar vi samlar för alla burkar var fulla, posta mascara-vinsten, se om ett presentkort jag fått fortfarande gäller samt hämta ut ett paket på OKQ8. Ska också försöka ha middagen klar då Johan ♥ kommer hem! Men sen blir det inget mer jobb denna vecka, bara mys; hälsa på lite folk, fika lite, BM-besök, BB-besök mm.

Hur ser er dag ut?


 

Vecka 31

Denna vackra höst-måndag går vi in i vecka 31 och nu känns det verkligen att vi betar av dagarna en efter en tills vårt lilla mirakel kommer till oss! :) 

Vecka 31
Kroppen:
Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Från Familjeliv.

Ja, ni vet ju som sagt om besvären med foglossningarna som tydligen blir vanligare vid denna tid, även för de som inte besvärats innan. Jag är duktig och vilar en massa. Har som målsättning då jag inte är förkyld att gå en liten runda med Lotus varje morgon eftersom jag ändå minskat belastningen otroligt genom att jag inte jobbar längre. Skulle vilja röra på mig lite lätt, bara på raksträckor, så att kroppen hålls mjuk och rörlig och för att ge tarmarna en skjuts på traven; just nu är de som en boaorm i matkoma. D.v.s det händer ingenting! Jag är duktigt och äter mina psylliumfrön, vars dos jag dessutom ökat, dricker mycket vatten, äter en balanserad och lagom fiberberikad kost och har på sistone dessutom börjat äta Hipp's barnmatspuré Katrinplommon och äpple. Avskyr verkligen katrinplommon annars men denna ekologiska fruktpuré är faktiskt god, speciellt nu då man är snuvig och inte känner så mycket smak. Hoppas det ger med sig!

Såg en bild från gallerit från ett Tittut-ultraljud i en föräldratidning igår på en bebis i vecka 31 och det ser verkligen ut som en människa. Man såg dragen på bebisen's utseende så tydligt och jag är övertygad om att de föräldrarna verkligen kunde se vem av dem som barnet var likt. Det är då man ser sådana saker som man inser att det är nära nu! :)

Herregud, vad vi längtar! ♥


Ser klart filmen från igår och Lot

MMS

Ser klart filmen från igår och Lotus blev som synes väldigt mys-sugen! Hoppade upp i soffan, klättrade upp på husse och har nu somnat där! Han är verkligen vår stora glädjekälla!


Jag vann!

Apropå vinnare och tävlingar; fick precis ett mail av snällaste Jessica om att jag var den som vann den fina igelkotten och det hemliga paketet från Kretsa som hon lottade ut! Härligt, nu får bebisen våran en mjuk och ekologisk kompis att sova med redan på BB då denna söta kotte ska packas med redan i BB-väskan!

Liten igelkott Bild lånad från Kretsa.

Tack än en gång! :)


Vinnaren av mascaran!

Roligt att se att så många tävlade! :) Har lottat vinnaren och Ekoblogg säger stort GRATTIS till Lotta! Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad så är den hos dig om ett par dagar!

Big Tease mascara big Bild lånad från i.d Bare Minerals.

Håll utkik framöver för det dyker upp en ny tävling där vinsten hör mer hemma i kylskåpet än i sminkväskan!


100 sätt att rädda världen - nr. 18

18) Drick vin

Det finns ekologiska som numera är riktigt hyfsade, vilket inte var fallet för några år sedan. Odlare i varma områden har lättare att kunna ställa om sin produktion, förmodligen för att de svampangrepp som annars är den vanligaste orsaken till besprutning med kemikalier trivs bättre i fuktiga miljöer. I skrivande stund (2007) säljs 16 vita och 20 röda ekologiska viner från tio olika länder i prisspannet 56 :- till 506 :- flaskan. Därtill finns också sju ekologiska öl, sex snapsar och ett portvin.

Det måste ju tilläggas att ekologiska viner är så mycket godare. Mitt favoritvin of all times är Bon Terra's vita vin, finns även som rött. Kostar kring 130 :- flaskan och man får ett riktigt gott vin för de pengarna. Det inhandlas och dricks vid speciella, icke-gravida eller ammande,  tillfällen i goda vänners lag! Andra vita viner som tillhör favoriterna är Ecologica och Vida Orgànica. Här kan man läsa mer som jag skrivit om eko-viner!
Tyvärr måste tilläggas att vinta viner är de enda som slinker ner här hemma så det är endast där jag kan lämna tips och egentligen uttala mig. Men tipsa kan man ju alltid göra!

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell + kommentarer av mig.
SönDagens tacksamhet

Åh, familjen! Idag blir en sådan där mysdag med en massa kramar med Johan, mamma och hennes J och med svärföräldrarna som bjuder på middag ikväll! Och igår kramades vi en massa med pappa och hans A! Eller ja, de var mest intresserade av det som växer i magen! ;)

Älskar alla nära och kära och nästa heg ska vi till Umeå över lördagen för att kramas med bror och fästmö samt snusa på en liten bebis (inte deras) som världens goaste 2-åring blivit storebror till!

Kärlek, kramar och mys är min stora tacksamhet idag!

TACK!


Ute blir gråare och kallare, inomh

MMS

Ute blir gråare och kallare, inomhus blir mysigare och varmare. Naturen, och vi likaså, vintrar upp och gör oss redo för kung Bore's efterlängtade (jo, i mitt fall är det så!) ankomst! Ha en alldeles förträffligt mysig och höstruskig kväll! Här ska kureras förkylning med té, pyjamas, fruktkräm, kramar och film! Kramalin


Glöm inte tävlingen!

Ni glömmer väl inte bort att tävla om mascaran? Imorgon kl. 10.00 avslutas tävlingen så kom igen, tävla kan ni göra här!

Lycka till!


LörDagens tacksamhet

Jag känner tacksamhet över att vi kommer att få en massa vettigt gjort i helgen (eller vi och vi, läs Johan!) såsom putsa fönster, vinter-rusta bilen, lägga upp en planering för hur vi ska hinna bättringsmåla här hemma så att det blir klart innan bebisen kommer, planera för då vi ska röja ur våra två förråd mm. Skönt att skriva in sådant i almenackan så man vet när det måste göras.

Det boas här hemma för fullt och det behövs, vecka för vecka betas av i allt raskare takt och snart är du hos oss, Krypet! ♥

TACK!


Kichari

Maria (som är yogini och bor i Oslo) som läser bloggen tipsade om att hon brukar göra kichari med bl.a. mungbönor och basmatiris som hon äter ett par dagar för att låta tarmsystemet vila lite. En sorts faste-rätt om man så vill. Ska tydligen vara bra både som gravid och sedan då man ammar, och det tvivlar jag inte en sekund på. 
Maria gör en grund-kichari som hon sedan varierar på olika sätt.
Här kommer i alla fall receptet;

Kichari

1 kopp gula mungbönor
1 kopp basmatiris (jag har ekologiskt basmati-råris hemma, tror det blir kanon!)
4 koppar vatten
Ghee, (läs om hur man gör egen ghee här!) kryddor efter smak och behov

Blötlägg bönorna över natten, gärna med riset. Skölj sedan. Smält ghee i en kastrull, lägg i riset och bönorna. Låt det fräsa några sekunder. Häll på vatten och låt det småkoka, fyll eventuellt på med mer vatten vid behov. Koka allt från 30-60 minuter beroende på hur tjock man vill ha sin kichari. Om man vill kan man blanda ner kryddorna då man smälter gheen, men då smakar hela laddningen samma sak. Maria brukar göra den "okryddad" och sedan krydda inför varje måltid. Här följer några förslag;

¤ Som lunch eller middag med hela korianderfrön, kardemumma, gurkmeja,spiskummin, salt + rostad kokos och avocado som tillbehör.
¤ Som gröt till t.ex. frukost med soja- eller havrebaserad mjölk, russin, nötter och banan.
¤ Som desert eller kvällsmål kall med t.ex. bär och yoghurt. (Kan även tänka mig rostad kokos där och kanske lite honung).

 Bild lånad från Flickr.

Kommer att testa denna, och jag kommer såklart att blogga om resultatet!


Lördagmorgon

Vaknade dunderförkyld idag. Hm, det är inte tipp-topp med mitt imunförsvar just nu, ändå gör jag allt för att det ska vara  det. Kan ju vara så att kroppen blivit nedbruten av att jobba och ha konstant ont så att detta kommer lite surt efter. Drygt med förkylning för jag får alltid så'n hosta och den ger sammandragningar i magen. Blir till att ta det rejält lugnt så länge förskylningen sitter i.

Har i alla fall startat dagen på bästa vis med scones och goda pålägg så det känns i alla fall mentalt bättre! Till det en stooor kopp kanelté!

Ska blogga klart nu och sedan ska vi raka varandras huvuden (älskar hur dumt det låter!) och putsa fönstren innan pappa och A kommer på fika. Det skulle vara mulet och små-regnigt ute mest hela dagen så det blir en perfekt mys-lördag med andra ord!


Lilja 4-everUnderbaraste Johan ♥ kom hem med dessa vackra liljor i onsdags för att fira att jag nu ska få vara hemma så länge! Tack älskling!
De står nu på gamla radiomöbeln nedanför guld-klockan och sprider sådan skönhet och väldoft i hela lägenheten att ni kan inte ana det!


Present på posten!

Fick en glad överraskning med posten idag! Härliga butiken Kretsa som jag bloggat om tidigare skickade ett alldeles underbart välkomstpaket till bebisen!

 

I fanns både det ena och det andra; té (Yogi) och choklad (Green & Blacks) till mamma och pappa,

 

tvålar både till vuxna och barn (Urtekram), samt en kroppslotion (Urtekram) till bebisar,

 

och sist, men absolut inte minst, en liten gose-kamel (Senger) och en snuttefilt (NooNoo) till bebisen som ska stimulera deras känsel då den är knoppig, flikig och har ditsydda lappar!

 

Bebis tackar med att sparka en massa och mamma och pappa tackar dessto mer!

Nu vankas lunch!


 

Glad mat i Tranås!

Härliga Emelie som bloggar under prefixet hippihäxan och som har en av mina favoritbloggar har nu öppnat butik! Glad mat heter den och finns i Tranås! igår var det tjuvöppning och om några veckor är det öppet hus!

En del av den eventuella vinsten kommer att skänkas till Naturskyddsföreningen eller andra aktuella miljöprojekt som de tycker är viktiga. Behöver jag säga att Ekoblogg blir glad? ♥

Vi önskar all lycka till!

♣ 

Denna leveransen av Rekolådan

Igår hade det gått tre veckor igen och det var åter dags för en leverans av Rekolådan!I denna fanns broccoli, morötter, potatis, ägg, broccolo (mix av blomkål och broccoli och den vackraste grönsak som finns!), sallad, en sockermajskolv och purjolök. Ikväll till middag blir det en purjo- och potatissoppa, den okta majskolven med lite eko-flingsalt och hemmagjort smör på och ekologiskt dinkeltunnbröd som gratineras i ugnen med lite Västerbottensost på!

  

Visst är broccolon vacker?


Linsgryta

Igår till middag testade vi ett nytt recept; het linsgryta! Jätteenkel,skötte i princip sig själv och god som bara den! Till det serverades ekologiskt jasminris.

Heta linsgrytan, 4 pers.

1 röd chilifrukt
1 gul lök *
3 vitlöksklyftor *
1 näve körsbärstomater * eller 2 mindre tomater *
1 liten brk. majs *
2 msk. olja *
2 dl. röda linser *
1 dl. färsk spenat * eller ruccola *
2 krm. gurkmeja *
2 dl. kokosmjölk *
5 dl. grönsaksbuljong *
salt *, peppar *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Dela chilin på längden och skrapa ur kärnhuset. Skär chili, lök och vitlök i tunna strimlor. Dela tomaterna i fyra halvor (eller fler klyftor om man använder större tomater) och hetta upp oljan. Bryn löken, chilin, tomaterna och majsen i oljan tills de fått fin färg och blivit glansiga. Tillsätt linserna, spenaten/ruccolan, kokosmjölk och buljong. Låt koka ca. 15 minuter tills linserna blivit mjuka. Smaka av med gurkmeja, salt och peppar. Servera med ris och en god sallad!
 

FreDagens tacksamhet

Igår på stan så hittade jag en kokbok jag länge varit sugen på; Leila's "A piece of cake" till rea-pris på Åhléns. Ibland är det kanske det enda som behövs för att man ska känna tacksamhet!

Idag ska det bakas cup-cakes med blåbär och citron med cream cheese lemon frosting. Mmm...ska avnjutas till "American Psycho" på DVD ikväll tillsammans med en stoor kopp chai-latte!


Kommit in i lunken

Som ni ser så har vi redan anpassat oss till att-vara-hemma-mys-lunken! Här sitter Lotus och tittar efter Johan ♥ då han går till jobbet. Jag sitter i Johan's fleecemorgonrock och betalar räkningar, bloggar och läser andras bloggar.

  

Härligt att bara kunna vara!


Någon snodde visst mys-platsen frå

MMS

Någon snodde visst mys-platsen från mig! ;) Nu ligger han där och snarkar, grymtar och puffar. Söten våran!


Frukost-dags!

För ett tag sedan bloggade jag från mobilen om Havre- och quinoagröt från Frebaco. Man tar 1 dl. av blandningen, tillsätter 2 ½ dl. vatten och ½ krm. salt. Låt koka upp och koka 3 min. och sedan har man en god, mättande och KRAV-frukost eftersom vi serverar Oatley havredryck som är KRAV-märkt till. Jag brukar även röra ner 1 msk. linfrö och 1 msk. kruska kli också. Bra för magen med fibrer!

Nu; gröt-frukost med farmor's hallonsylt!


Idag

Vaknade med ännu mer halsont idag. Typiskt! Blir till att sitta uppkrupen i fönstret och dricka litervis med chai-té ur gjutjärnskannan (perfekt för att höja järnvärdet, jag som verkligen behöver det!) från Grön Gåva, chai-latte's, äta eko-äpplen och läsa, läsa, läsa! Har ju som sagt en bunt tidningar jag ska läsa, skrifter om vaccin och effekter/biverkningar på barn från antroposoferna i Järna, en hög olästa pocketböcker och som vanligt "The Secret". Dessutom kom nya Hälsa igår + att jag väntar på att få hem ett nummer av KRAV's nya magasin Reko som de skulle skicka.

Ska hoppa in i eko-leggings, tjocksockar och en Second Hand-tjocktröja size stoor och kramas med vovven. Hade velat ska gå på Tjejkväll på stan ikväll men har inte bestämt något med någon med S och vet dessutom inte hur halsen känns då. Blir nog till att vara hemma så att Johan som jobbat hela dagen får gosa med bebis-magen!  Kommer hem lagom till "Idol" så får Johan ♥ mysa med oss då! :)

Ska hinna med en mjuk pepparkaka på eftermiddagen också tänkte jag! Pappa och A är nyss hemkomna från Grekland så de ska komma hit på lördag och hälsa på och då vill jag kunna bjuda på något. Eh, men dock inte mjuk pepparkaka eftersom pappa är allergisk mot lingon. Får bli chai-té och KRAV-glass som finns i frysen redan!


Chai-té som belöning för väl utfört arbete är ljuvligt! Kroppen protesterar så nu är det vila som gäller resten av kvällen. Har sorterat kökslådor och städat skafferiet och nu hägrar mys i soffan! Fortsatt trevlig söndag!


Coop-event

Top

Fick en inbjudan via mail att komma till detta event som Coop ska anordna 1 oktober. Jag hade jättegärna velat närvara, gillar idén med att Änglamark ska dela ut ett pris och att eko-inspirerad mat skulle lagas. Dock är tillställningen i Solna och kom med kort varsel så jag har fått tacka nej.

Men jag gillar att Coop gör något för att ytterligare främja ekologin!


Försmak av julen!

Denna mjuka pepparkaka är standard att göra på jobbet med barnen. Den är perfekt att baka tillsammans med den eftersom den är så enkel att göra och man på så sätt kan få tid till att lära de den praktiska matematiken. Att den är dundergod, blir  mycket av och är extra god på skogsutflykt gör ju inte saken sämre!

Nu ska den få finnas i vår frys i väntan på de gäster bebisen kommer att dra till sig! ;)

Mjuk pepparkaka, 200 gr.

150 gr. smör *
5 dl. råsocker *
12 dl. siktat dinkel *
1 msk. bikarbonat
3 tsk. kanel *
3 tsk. kardemumma *
3 tsk. malen nejlika *
7 ½ dl. fil *
2 dl. lingonsylt (hemmagjord)

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Låt svalna något. Vispa det tillsammans med sockret i en stor bunke tills det blir ljust och poröst. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddorna i en separat bunke, rör ner i äggsmeten. Blanda ner fil och sist lingonsylt och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.

Grädda i mitten av ugnen ca. 30 min. eller tills kakan är genomgräddad. Skär i rutor, går bra att frysa.


TorsDagens tacksamhet

Jag blir alldeles varm i hjärtat av alla fina kommentarer som ramlar in till bloggen! Jag måste ha världens underbaraste läsare! ♥ Ni skriver så rara saker som man blir peppad, inspirerad och motiverad av! Härligt! Kommer aldrig att vilja sluta blogga så länge ni finns och ger sådan fin feedback!


TACK!Tävla om mascara!

För att fira att idag är min sista jobbar-dag på väldigt länge så kommer en utlovad tävling! I potten ligger en mineralmascara i färgen svart, Big Tease, från i.d Bare Minerals. Borsten är innovativ med sin ena långa sida som passar bra till den övre fransraden och en kortare sida som passar bra om man vill applicera mascara på den undre raden fransar. Jag använde själv denna på den tid då jag sminkade mig och var väldigt nöjd!

Big Tease mascara big Bild lånad från i.d Bare Minerals.

Hur kan då denna bli din?
Jo, jag har fått så många nya läsare på sistone och jag är så nyfikna på vilka som verkligen läser bloggen. Skriv en kommentar i detta inlägg och berätta om er själva så är ni med och tävlar. Ni har till söndag 10.00 på er för då lottar jag fram en slumpmässig vinnare!

Lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

Små barn och Alvedon

I en omfattande studie på över 200 000 barn i 31 länder som medicintidskriften The Lancet presenterar, indikerar på att för stort intag av Alvedon eller andra läkemedel med paracetamol kan ge högre risk för astma, hösnuva och eksem hos barn.

I studien har föräldrarna angett hur ofta deras barn fått medel med paracetamol och det visade sig då att de barn som ofta fått det i febernedsättande syfte under sitt första levnadsår led av astma, hösnuva och eksem i större utsträckning än andra barn i sex-sju års ålder.
Thomas Lundberg, barnläkare i Härnösand, tycker dock att man som förälder inte ska vara så rädd för feber och alltid känna att den ska måsta bekämpas. Han menar att feber i sig inte är farligt och att man inte alltid behöver Alvedon. Den höga kroppstemperatur som uppstår vid feber skapar ett ogynnsamt klimat för bakterier och virus och gör det således svårare för dem att överleva. Han menar att om febern inte överstiger 39 grader och om man märker att barnet orkar med det så kan man med lätthet avstå läkemedel. Man mår nämligen sämre av febern som går upp och ned så som den gör vid effekten av febernedsättande preparat. Om det däremot handlar om hastigt stigande feber eller feber som kan vara på väg att orsaka kramp finns det dock skäl att dämpa den.
 Bild lånad från Apoteket.

Här kan man läsa vad Astra Zeneca anser om den utförda studien och det resultat som framkommit.

Vi har Alvedon hemma men hinner aldrig äta upp dem innan de passerar bäst-före datum. Jag har inte tagit en värktablett på flera år nu och det känns så skönt. Kommer dock att ha det hemma i form av flytande Alvedon eller suppositorier nu då bebisen kommer men vi kommer att vara lika avvaktande att ge den det som då vi själva tar läkemedlet.Halsont

Jag brukar inte vara förkyld så här ofta, men nu verkar det slå till igen. Jag vet att jag har lite sämre immunförsvar (jag, läkare och homeopater tror att det beror på alla problem med magen) men jag har inte känt av så mycket som gravid tack och lov. Idag vaknade jag dock med halsont, begynnande snuva och irritation i öronen. Ja, ja, sista dan på jobbet ska man väl kunna klara av? :D


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att jag har en sista dag på mig att krama alla go'-hjärtan jag har till barn på jobbet. Fy bubblan så jag kommer att sakna dem! Jag känner mig inte riktigt redo att lämna dem men det känns som om jag inte fysiskt pallat med så många fler dagar. A mom's gotta do what a mom's gotta do, right?

Idag, mina små gullrumpor, ska vi äta glass och busa en massa! Då jag kommer tillbaka har en massa av er börjat skolan och de som är små nu har vuxit upp och blivit stor-killar och stor-tjejer!

Ni är fantastiska och jag skulle vilja tacka er och om och om igen för all lycka och glädje ni skänkt mig! ♥ Ni har gjort varje jobbar-dag till en förmån som jag känt mig utvald att få ta del av. Utan er hade det inte varit detsamma! Nu är det dags för mig att finna lyckan och glädjen i det mirakel jag har i magen som vi brukar sjunga för på tisdagarna innan lunch!

Jag kommer att sakna er!!!(Och jag som inte skulle gråta idag...)

Imorse killade det konstant i höge

MMS

Imorse killade det konstant i höger örat. Till slut skakade jag som till med huvudet, och ner på linoulium-mattan fladdrade en jätteliten nyckelpiga! En prick på varje vinge. Gissa om barnen tyckte det var kul med en trollerifröken som har öron som det ramlar småkryp ur!


Jordärtskock- och kantarellsoppa

Igår blev det en extremt ihopkomponerad middagssoppa som dock blev alldeles ljuvlig! Perfekt så här på hösten med ett gott, grovt bröd till!

Jordärtskock- och kantarellsoppa 4 pers.

500 gr. jordärtskockor *
1 dl. torkade trattkantareller *
1 l. grönsaksbuljong *
1 msk. olja *
2 vitlöksklyftor *
2 schalottenlökar
4 dl. medelhavsyoughurt
salt *, peppar *
torkad chilifrukt
150 gr. Fetaost *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hemma hos oss.

 Bild lånad från Kärlek, mat och folköl.

Skala och tärna skockorna och löken. Fräs mjuka i lite olja i en kastrull. Då de blivit glansiga, slå över buljongen och låt koka ca. 10 minuter tillsammans med kantarellerna.
Dra av från värmen och mixa allt. Smaka av med salt, peppar och torkad chili. Rör ner yoghurten och låt soppan bli varm igen. Smula ner fetaost innan servering.


Nästan-ekologiska frimärken

Posten lanserar nu sin höstkollektion med frimärken och denna gång är motiven höstfrukter. Äpplen, pumpa, potatis, vitkål, morot och rödbetor - höstens alla läckerheter kan finnas uppdukade på ett kuvert nära dig!

Frimärkesserien är skapad av Ulf Wahlberg och är tänkt att lyfta fram det ekologiska odlandet. Det gillar vi, så heja Posten som vill belysa en så viktig fråga!

Ida vinner choklad!

Grattis till Ida som slumpmässigt drog som vinnare av chokladkakan igår! Maila din adress till bloggen (mailadress finns under min profilbild) så skickar jag kakan direkt!PS. Imorgon onsdag kommer det en ny tävling för att fira att jag går på min extremt långa ledighet så håll utkik då!


TisDagens tacksamhet

På förskolan finns en väldigt rar mamma till en ännu rarare tjej! Igår kom denna mamma med en stor papp-kasse fylld till brädden med en massa mamma- och föräldratidningar. Till mig! Förstår ni vad jag kommer att sitta i fönstret om dagarna och läsa* och blogga nu?

Tack så hemst mycket, både för den väldigt vänlig gesten och för miljötänket att skänka vidare istället för att sortera med skräpet!*(Måste även läsa lite facklitteratur som ligger på hög, men det är för en god saks skull så det gör inget!)

Feta-piroger

Detta är en variant av de piroger som A-S och R bjöd på under båtturen på stugsista. Annica som läser bloggen ville gärna ha receptet så här kommer det på det sätt vi gjorde!

Feta-piroger 10 st.

1 pkt. frusna smördegsplattor (har inte kommit mig för att göra egen smördeg än så ibland latar även jag mig, har dock hittat dem utan härdat fett vilket känns lite bättre i alla fall!)
1 förp. Fetaost *
2 dl. färsk babyspenat *
1 dl. bladpersilja *
1 dl. solroskärnor *
3 vitlöksklyftor *
1 tsk. rosépeppar *
2 msk. god olivolja *
salt *
1 ägg * att pensla på

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Börja med att låta smördegen tina ca. 15 minuter och kavla sedan ut dem till dubbla storleken. Slå på ugnen på 200 grader. Förväll den färska spenaten i vatten i ca. 5 minuter. På så vis blir den lite mjuk men behåller fortfarande sin krispighet. Hacka spenat, persilja och riv eller pressa ned vitlök i e skål. Ringla över olivolja och salta efter behag. Mortla eller stöt rosépepparkornen och blanda i. Fördela spenatblandingen på halva smördegsbitarna och smula feta över. Vik sedan över och nyp ihop alternativ tryck ned med gaffel i kanten. Pensla på lätt uppvispat ägg och grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen. Skär sedan pirogerna på mitten så att en trekantig form bildas. Servera med en god sallad, vi gjorde ekologisk tomat- och löksallad till!


1000e inlägget!

Ja hörni, känner mig sjukt produktiv då jag inser det, men detta är inlägg nummer 1000! Grattis till bloggen!

Vi river av det med en snabb tävling under detta dygn, vinnaren koras 04.30 imorgon bitti (ja, så tidigt kliver jag upp då jag öppnar på jobbet, imorgon är sista öppningen!) och vinsten jag bjuder på är en ekologisk chokladkaka!

Det enda ni behöver gära är att kommentera under måndagen, vilket inlägg spelar ingen roll, så lottar jag fram en vinnare bland er!

Lycka till! Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

MånDagens tacksamhet

Allvarligt; tre dagar kvar innan hemma-myset tar vid. Lovely!


100 sätt att rädda världen - nr. 17

17) Ge bort en grön blomma

Svenskarna köper rosor för en halv miljard om året. Många av dessa är dessutom hårt besprutade och flygs ofta in från Kenya eller Latinamerika. Blombranschen håller på att ta fram en miljömärkning (OBS! Läs nedan) och i väntan på den är en stor, svensk sommarbukett ett vackert alternativ.
Krukväxter är ju också fina.

Nu har det ju hänt en del sedan denna bok trycktes; det finns ekologiska rosor, Fair Trade-märkta blombuketter samt de som är snälla mot miljön. Men om man inte vill ge snittblommor jämt (som sitt vackra yttre till trots ändå vissnar inom ett par dagar) så finns det en massa annat att ge! Man kan (som jag skrivit om tidigare) skänka pengar till välgörande ändamål i någons namn, göra något eget såsom egenplockad svamp, hemmagjord sylt, hembakta kakor eller matbröd eller rulla goda tryfflar. Vill man ge blommor kanske en blomstercheck kan vara ett bra val så att den man ger det till själv kan välja objekt och tidpunkt?

Dessutom är jag försiktig med blommor i dessa allergi-tider, även om den man ger blomman till inte är allergisk så kan det ju finnas andra där som är det.

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell + kommentarer av mig.


5 års tjat gav resultat!

I fem år har vi bott tillsammans. Fem underbara år fyllda med kärlek och värme. Och tjat. Tjat från min sida om att göra om ett av våra stora burspråksfönster till ett mys-fönster med kuddar där man kan sitta och prata i telefon (vår telefon är stationerad precis bredvid), läsa, blogga, se på TV mm. Johan har taktfast blåvägrat. Tills igår. Då sa han äntligen JA!

  

Vi tog helt sonika bort det vi hade där förrut,och lade ut en massa kuddar vi redan hade i vårt förråd. Enkelt och billigt (läs = miljövänligt!). De två stora kuddarna är gamla sitt-kuddar från Åhléns som vi sedan tidigare sytt fodral till och sedan blandade vi upp med en miss-matchad blanding av olika kuddar.
En fleece-filt jag köpte medan jag bodde hemma hos mamma och pappa alltså typ 7 år gammal) ligger också där så att man kan svepa den om sig då man känner sig frusen.
Man ser in mot stan eller de som sitter i soffan om man sitter i fönstret vänd mot soffan och sitter man tvärtom så ser man TV'n eller upp mot gården. Det kommer att bli hur mysigt som helst att sitta där med bebis och se nysnön falla i vinter. Fönstret är så pass djupt och rymligt att jag som gravid (otymplig och osmidig) sitter bekvämt där trots alla kuddar. Ikväll ska dock pall fixas för jag skulle behöva två steg för att ta mig upp en bit extra då man har bebisen i famn, samt två små lampor som ska sättas i vardera hörn. Bilder kommer då det är åtgärdat!

Ett tillägg kan också vara att t.o.m. små whippet-pojkar tyckte det var mys där uppe, kruxet är ju att någon måste lyfta upp respektive ner. Han gjorde dock försök själv att ta sig upp så han förstod nog att det kunde vara skönt där! Får ordna en hundvänlig pall för jag är övertygad om att han skulle älska att sitta där och titta ut om dagarna och ta sig en liten tupplur då sömnen kommer smygandes! Det kan liksom inte bli bättre; kuddar, filt, värmde från ett underliggande element och en schysst vy in mot stan och alla fotgängare som passerar.

 

Vad tycker ni om om-modelleringen, hiss eller diss?


Vecka 30

Som vanligt så flyger tiden fram och här svoschar vi nu raskt in i vecka 30!

Vecka 30
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Barnet: Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.

Från Familjeliv.

Har ju känt av sammadragningar en tid nu och de är mycket kraftigare då jag jobbar. Därför känns det väldigt skönt att jag går hem på onsdag. Det var också sammandragningarna som var det avgörande för att jag skulle få havandeskapspenning på heltid då jag inte jobbar i en "utsatt yrkesgrupp". (Hmpf, kom och testa jobba en 9 timmars arbetsda på en förskola med 20 st. 1-4 åringar!)
Redan i tidigt skede köpte jag graviditets- och sov BH:ar som inte klämmer åt någonstans. De är helt sömlösa och bygelfria, dock sover jag inte i dem utan helst utan. I alla fall än så länge.

Jag har känt av att det är mycket lugnare i magen då jag är uppe och går och gör saker (dock inte då jag är på jobbet, där verkar den tycka att det är på tok för livligt) jämfört med då jag sitter och tar det lugnt i soffan eller ska sova på kvällen. Då kickar den lille/lilla igång och är aktiv en bra stund. Lill-♥, förstår ni vad vi längtar?


Chai-té som belöning för väl utför

MMS

Chai-té som belöning för väl utfört arbete är ljuvligt! Kroppen protesterar så nu är det vila som gäller resten av kvällen. Har sorterat kökslådor och städat skafferiet och nu hägrar mys i soffan! Fortsatt trevlig söndag!


Håller tummarna

Jag tänkte vara med i denna tävling som VintageRetroPrinsessa har just nu i samarbete med Kretsa som jag tidigare länkat till! Vinsten är den söta igelkotten nedan samt ett hemligt paket med bebis-relaterade produkter. Perfekt nu då Krypet är på G med andra ord!

Liten igelkott Bild lånad från Kretsa.

Om jag vann skulle igelkotten få följa med i BB-väskan och vara bebisen's första gosedjur! :)

Man ska också komma med sitt bästa miljövänliga/ekologiska tips och jag har ju en hel del på lut. Men jag måste säga att tvättnötter är det allra bästa jag någonsin förändrat i våran vardag! De är helt enkelt toppen! Ekologiska, miljövänliga, komposterbara, doftfria, allergifria samt så mjukgörande att man helt kan utesluta sköljmedel. Tummen upp för tvättnötter alltså!


 

SönDagens tacksamhet

Igår fick jag ett organiseringsryck och strukturerade om tvättstugan. Kan man behöva det, kan man då fråga sig? I vårt fall; JA! Eftersom vi bor så pass litet som vi gör så är även ett hörn av vår tvättstuga förvaring för städartiklar och det är däri jag skapat ordning. En balja (som lätt kan användas till fotbad el. dyl.) är fylld med de saker vi använder för att städa toaletten och inne i badrummet. Jag har även märkt upp gamla disktrasor som vi återanvänder för detta ändamål med WC, Damma, Badrum mm. så att man kan  vara säker på att rätt ställe har rätt trasa. Det blev också en hink till de saker som behövs i köket vid rengöring där. Då kändes det jättetrist men idag känns det jätteskönt! :)

Jag märker att jag börjat boa en massa här hemma så smått nu och det skrattar omgivningen gott åt. Jag tar en kökslåda här och en hylla där, i takt med att man känner att man orkar det! Kanske är detta boande en del i att tvättstugan nu är tipp-topp? Tacksam är jag i alla fall över att det nu är gjort!


Kudd-tillverkning i systugan

Johan och jag sover på varsin Tempur-kudde och vill ändra på det. Vi trivs med kuddarna i sig men absolut inte med det material de är gjorda av då det känns som om det knappast finns något bra i det. Har sökt och kikat runt lite på andra ergonomiska alternativ, men det är svårt att få till något eftersom vi vill ha de ekologiska också. Har i alla fal snubblat över ett tips om att man kan fylla kuddar till brädden (riktigt hårt packat) med hirs eller dinkel och att det då ska ge samma känsla som en ergonomisk nackkudde, d.v.s. att de formar sig efter huvudet, samtidigt som t.ex. dinkel ska ha en läkande effekt.

Jag har lite stuvar i ekologisk bommull som ligger här hemma så då jag slutat jobba ska jag ge mig på att sy nya kuddar till mig och Johan. Jag vet att det kommer att dra iväg ett par hundralappar i ekologisk dinkel till fyllningen, men om inte vi hade haft dessa värderingar hade vi snart köpt nya Tempur-kuddar i alla fall och då hade slutsumman landat på tusenlappar. Vi kommer med andra ord både billigt undan ekonomiskt + att det är toppen att vara självförsörjande och inte slita på resurserna!

I samma veva ska jag också sy en liten vetekudde i samma material  till bebisen samt göra (läs klippa till, snälla mamma ska sy dem) "dregel- amnings- och kräklappar" av gamla handdukar till Krypet! Vi har nämligen under det gågna året bytt ut våra handdukar och badlakan eftersom de nötts ut mot ekologiska sådana och då sparade jag de gamla till just detta ändamål. Vi har inte köpt nya handdukar sen vi träffades tror jag, så det var på tiden, och de gamla är så urtvättade att de känns helt fria från eventuella gifter vid tillverkning och färgning.


Ekoblogg goes fashion

För ganska länge sedan hade jag en tävling på bloggen där man fick tycka till om vad man ville se mer av i bloggen. En tjej, tror det var Clara, ville se mer av mig, bilder på Lotus (vilket jag tycker jag skärpt mig med) och lite outfits-bilder. Detta är ju dock inte någon modeblogg, men väl en eko-blogg, så igår då jag kände mig rätt miljövänligt klädd tog Johan en bild på mig (dock ansiktet) medan han liks fotade bebismagen så jag bjuder på den nedan. Klänningen som skymtar är vintage från Myrorna i Umeå vid ett besök där och sjalen (bär sjal varje dag) har bästa C's mamma varit snäll och stickat åt mig. Jag älskar den! Dels är färgen extremt "jag" och dessutom känns den som nykokta nudlar då man känner på den! :)


 

Snälla promenerare

Idag ska mamma och J promenera lite med Lotus så jag kan vila från det. Han tycker dessutom det är jättetråkigt då jag går med honom eftersom sammandragningarna gör att jag går alldeles för långsamt i hans tycke. Tänk han som är van att få 5 km-rundor i powerwalk-tempo med mig som icke-gravid och sedan måsta gå till detta fenomen när husse är borta!

Ska i alla fall ut på landet och släppa honom lös med favoritbollen vid lunchtid!
Min kompis

Här är vännen jag har hos mig i princip dygnet rynt, speciellt då husse är borta. Inatt har han (som alltid annars sover nere vid fötterna) legat som en boll precis vid magen. Då bebis har sparkat har han brummat till, suckat och sovit vidare.

Det, mina vänner, är lycka på hög nivå!
LörDagens tacksamhet

Idag är jag otroligt tacksam över att jag äntligen fick den berömda tummen ur igår och fixade insamlingen till förmån för Barncancerfonden. Det känns jätteskönt!

Tack!


En morgon-utmaning

Jag har blivit utmanad av Susanne som är min kloka och fina whippetvän!

5 saker i min frys: Bär, förvällda grönsaker, veg-produkter, hembakt bröd, hembakta kakor.

5 saker i min garderob: Klänningar, leggings, tunikor/stora T-shirts, koftor och sjalar.

5 saker i min väska: Mobil, kalender, mitt överlevnadskit (sy-kit, plåster, eko-halstabletter mm.), min lycko-Buddha och nycklar.

5 saker i badrumskåpet: Dr. Hauschka-produkter, hemmgjorda parfymoljor, saltstens-deo, nässköljningskanna och pincett.

5 saker i min bil: Hundbur, graviditetsbälte, CD-skivor, en filt och en Mora-kniv.

5 saker i mitt kylskåp: Ekologisk havremjölk, en massa grönsaker (många är gröna och järnberikade.), ost, hemmagjort smör och hemmagjord sylt.

Den som känner sig utmanad får gärna svara!


Var och veckohandlade på ICA igår

MMS

Var och veckohandlade på ICA igår och som vanligt hade deras egna eco-sortimen utökats ytterligare! Kul att se! I gårkväll till middag blev det helt ekologiska tacos (t.o.m eko-avocado fanns så att vi kunde göra guacamole) och ekologiskt chai-té som kvälls-mys.


Uppdrag barn

Vattenfall har inlett ett samarbete med Childhood för att främja debatten om utsatta barn i världen. Genom att länka till detta skänker Vattenfall oavkortat 20 :- till Childhood. Kanon-bra initiativ!

I skrivande stund har 428 personer bloggat om Uppdrag barn vilket resulterat i att Vattenfall skänker 8560 :-.


Insamling Barncancerfonden

Som den uppmärksamme/uppmärksamma kanske kan se så har jag startat en insamling här på bloggen till förmån för Barncancerfonden. Under bloggtexten finns en banner där man kan läsa mer om insamlingen "Framtidens eko-barn" samt klicka sig vidare för att se hur man kan göra för att ge pengar. Minsta summan att donera är 10 :- och man kan även skänka pengar via mobilen.

Kom igen nu, nu hjälps vi åt allihopa! Slutdatum är om tre månader, d.v.s 19 december, och målet är 2 000 :- men självfallet hoppas jag på att vi tillsammans ska kunna bidra med mer!


Nappar!

Nu har napparna från Natursutten som jag skrev om tidigare kommit! De verkar toppen och ser faktiskt lite goda ut. Som geléiga, gelatinfria citrongodisnappar liksom! ;)

Bitringarna kommer med nästa leverans!


Choklart!

Vi har en ny favorit här hemma gällande choklad;Ekologisk mintchoklad från Plamil organics som är tillverkad av med hjälp av 100 % förnyelsebar energi, helt garanterat nöt-fri, godkänd av Vegetarian society, vegansk, mjölk- och laktosfri och KRAV-märkt. Det enda minuset är att den inte är Fair Trade-märkt.

Den är underbart god och...ja, ni måste testa! Vi köpte våran på Grön Gåva!Loppis-fynd

Ovanpå radiomöbeln står den vackra figurin jag fick av Johan ♥ då jag fyllde år och en liten loppisfyndad skål i turkost pressglas som fick sällskap av en hoya-blomma igår!Telefonen är den enda vi använder så ja, den fungerar. Kommer från Clas Ohlson!


Vas sa?

Måste få visa bilden på den fina vasen som vi hämtade hos mormor igår! Den har stått i hennes föräldrahem så den är över 50 år gammal! Vi ställde den bredvid den gamla radiomöbeln vi ärvt från Johan's farmor.Den är fylld med stora, äkta kanelstänger och jag är så nöjd! Tack snälla mormor!


Tävlingsdags

På onsdag tänkte jag vi skulle kick-starta min lååånga ledighet med en tävling! :) I potten denna gång ligger en naturlig mineral make up-produkt värde 225 :- så håll utkik på onsdagmorgon för din chans att tävla!

♣ 

FreDagens tacksamhet

Idag är jag så himla glad och tacksam över allt roligt och mysigt som händer i helgen så det får bli Dagens tacksamhet!

Tack!

♣ 

Helgen

Eftersom Johan är borta från idag till söndageftermiddag på kick off med jobbet är det liksom jag, Lotus och bebis-magen's helg. Hade några grand visions om att röja lite här hemma men insåg snabbt mina ömma begränsningar och tänkte om. Jag ska dock försöka rensa ur kastrull-skåpet (där vi även har plastburkar, fryslådor mm.) och vårt lilla hörnskafferi. Det brukar vara bäst att göra sådant då Johan är borta så att jag får bestämma strukturen och så kan han anpassa sig efter den sen! ;)

Ikväll kommer Pucca-syster hit på middag! Tänkte bjuda på feta-piroger och chokladmousse med färska bär. Ska även avverka en riktigt tjejig film efter kvällspromenaden med Lotus. Får passa på då männen är borta! :)

Imorgon är det dags för röjning (se ovan) och sedan en tur till landet så att världens snabbaste hund får rusa av sig utan större ansträngning från min sida och på kvällen kommer mamma och J hit på middag samt att de ska gå middags- och kvällspromenaden med Lotus. Skönt att slippa ta alla promenader själv då Johan är borta och man egentligen har för ont för att gå. Som "tack" (inte för att de behöver det, de gör det så gärna ändå) ska jag bjuda på risotto och mera chokladmousse. Tänkte vara lat och göra en laddning som räcker till två middagar och bara sleva upp i serveringsglas (för övrigt urdiskade glasburkar som det varit ekologisk färskost i. Återvinning av hög grad!) och ställa i kylen.

Söndag ska jag inte göra så mycket på annat än rasta Lotus-darlingen och läsa. Måste vila lite då om de tre återstående dagarna på jobbet ska fungera. Vann en tidning hos Erika som kom med posten igår + att bästa C dumpade av ett par på mig då jag var där i onsdags (vi brukar göra så innan vi återvinner dem, ett perfekt sätt att dels dela med sig och tänka på naturens resurser!)
 Då Johan kommer hem ska vi käka något gott och mysa lite innan en ny jobb-vecka tar vid!

Vad ska ni göra i helgen?


JO Juice

Vi har nu druckit ur ett par förpackningar av ekologiska juicen vi fick från JO och vi måste säga att den är jättegod! Den har passat perfekt att dricka som vitamin-boost på morgonen och apelsinjuicen har varit toppen till våra helg-scones. Äppeljuicen är god att blanda lite svagare och servera som måltidsdryck om man vill lyxa till det lite.

JO Ekologisk jucie

Hemma hos oss gick dock apelsinjuicen åt först så man skulle kunna säga att den var godast! Finns ute i butik nu!


Ubuntu-cola

Företaget Saturnus Beverages maila mig och hörde om jag var intresserade av att testa deras nya, Fair Trade-märkta cola Ubuntu. Jag som annars skyr cola som pesten har tackat ja. Egentligen bara för att stilla den nyfikenhet som uppstod eftersom det som gör att jag skyr "vanlig" cola är dels det i mina ögon farliga innehållet (att dricka något som tar bort rost på bilar eller förintar tänder på ett par dygn stämmer inte överens med min kosthållning i övrigt) samt att jag inte vill stötta ett multinationellt företag som the Coca Cola Company. Jag har sett Ubuntu-colan både på Barista och ICA samt att en del läsare tipsat om den och ställt frågor om den. Frågor jag dock inte kunnat svara på eftersom jag inte känt till den mer än till utseendet.


Ubuntu blir Sveriges första Rättvise-märkta cola. Sockret som används i colan kommer från sockerodlingar i Malawi och Zambia där odlarna ges en rättvisare ersättning för sitt arbete. Dessa Fair Trade/Rättvisemärkt-certifierade sockerodlare har en inkomst på sex gånger mer än den genomsnittliga inkomsten i länderna. Förutom en rättvisare ersättning får odlarna också en premie som de kan investera i det lokala samhället; exempelvis kan de tillsammans besluta att de vill finansiera en ny brunn till byn, en skola eller ge lokalbefolkningen tillgång till livsviktig medicin. Samtidigt får de möjlighet att bo i tegelhus och utbilda sina barn.
Utöver att använda Rättvise-märkt socker återinvesteras 15 % av vinsten från försäljningen av Ubuntu cola till de samhällen där odlingen och tillverkningen sker.

Namnet Ubuntu kommer från det afrikanska zuluspråkets ord för medmänsklighet och solidaritet och ska symbolisera att vi alla är beroende av varandra.

Tycker detta stämmer mer överens med den jag är så nu ska jag för första gången på flera år dricka cola! Självfallet kommer ett omdöme här på bloggen då colan kommit!
Lotus sitter i nya Jeppe-buren och

MMS

Lotus sitter i nya Jeppe-buren och spanar! Man märker att han stormtrivs i den! Den har lika stor golvyta som den gamla men denna är högre. Dessutom är denna monterad så att han ser ut lättare då vi är ute och åker. Nu bär det i alla fall av till mormor!


100 sätt att rädda världen - nr. 16

16) Låt din trädgård vara lagom

Om vi inte sköter trädgården miljövänligt, hur ska vi då kunna ställa krav på bönderna att vara ekologiska? Se över eventuellt förråd med bekämpningsmedel och fundera över om de verkligen är nödvändiga. Fråga efter miljövänliga alternativ, för idag används mer bekämpningsmedel i trädgårdarna per kvm än skogsbruket, frukt- och trädgårdsnäringen.
Se också över maskinparken; måste man ha alla dessa maskiner som brummar, lever om, väsnas och spyr ut avgaser? Fungerar det inte lika bra med sekatör, handjagad gräsklippare och häcksax?
Om man behöver en maskinell klippare så välj hellre en elektrisk eller en med fyrtaktsmotor som ger både renare avgaser och är tystare än de med tvåtaktsmotorer. Använd alltid alkylatbensin som minskar utsläppen av kolväten m ed upp till 90 %.
Andra tips kan vara att vattna med regnvatten, vattna då solen gått ner för att minska avdunstningen eller att ändra inställning; det dina grannar kallar vildvuxet kanske du väljer att benämna som en fristad för fåglar, fjärilar, igelkottar oc andra djur.
Och kom ihåg; en hängmatta är extremt miljövänlig!

Som vanligt bra tips från Johan! Ett tillgg från mig är annars att kolla in hippihäxans- och Christinas bloggar. Där kan man få massor med matbyttiga tips om hur man odlar och tar tillvara på skörden på bästa, och m est hållbara, sätt!

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell.Bland tomtar och troll

I dagens tidning från Allehanda Media stod en jätteintressant artikel om en kartläggning som just nu ågår för att hitta och bevara både dialekter och berättelser om folktro. I två områden nära mig, Nordingrå och Solberg, finns många berättelser som grundas i vittra, skogsrå, sjörå, småtomtar och andra övernaturliga saker. Jag fascineras enormt av detta! Intentionen med Ekoblogg är inte att hänga ut någon, så gäller även nu, men en i min närhet upplevde mycket med "skrömta" som ung. Även nu som vuxen trollbinds jag enormt av dessa berättelser och jag är väldigt glad över att det nu satts resurser i att bevara dem!

En av de som arbetade med detta sa att fenomenen förmodligen finns kvar än i dag i vårt moderna samhälle men att vi numer är för stressade för att ta till oss det. Jag håller med, vi befinner oss sällan i skog och mark på samma sätt som man gjorde förr. Dessutom handlar det om att våga tro...

Tror ni?


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över mycket; regnet som faller utanför och doften av den lilla bebishand som slöts runt  mina fingrar igår. Nattens sömn och de tända ljusen i hemmet. Vetskapen om att jag snart får krama mormor och en säkra bur som Lots numer sitter i då vi åker bil. De tre dagar jag har kvar att jobba och de fem dagars ledighet jag har innan dess. Helgen som kommer bjuder på fin-fina besök som jag längtar efter och chai-téet som vi ofta dricker på kvällarna. I hemmet finns en fantastiskt god mintchoklad som är KRAV- och Fair Trade-märkt som vi låter någon ruta per dag slinka ner av. De sköna mamma-topparna i ekologisk bomull som känns som en andra hud och de för mig nya tidningar jag fick av bästa C igår.

Jag är så glad och lycklig!

♣ 

Ekologiskt för välgörenhet

För några dagar sedan gick jag förbi Kicks och såg då att de hade ett märke som heter Organic Surge i skyltfönstret. I Åhléns-utskicket som kom igår gjorde de reklam för samma märke. Produkterna innehåller ekologiskt odlade ingredienser som är fria från parabener, mineraloljor och syntetiska parfymoljor. Har inte testat de eftersom jag är så nöjd med det jag redan har, men det som var bra med detta var att en del av vinsten går till välgörenhet; just nu till hemlösa i Afrika. Ett perfekt sätt att få folk att köpa produkter och vara generösa i samma veva; ska man ändå köpa tvål kan man ju välja en som både är snäll mot huden och sina medmänniskor. Nackdelen är dock att den s.k. "vinsten" brukar blir så liten, men om många köper så kanske det blir en halv-hyfsad å? 

Priset är i alla fall från 79 :- och uppåt.


Bebis-mys hos bästa C och lilla M!

MMS

Bebis-mys hos bästa C och lilla M!


Äppeldricka

Tänkte testa göra äppeldricka framöver. Har under det gågna året sparat diverse glasflaskor så att det ska räcka till både lite äppeldricka, lingondricka och lingonglögg till jul.

Äppeldricka 2 liter

2 kg. äpplen, endera köpta ekologiska eller hemodlade
2 l. kallt vatten
1 ½ msk. citronsyra
2 krm. natriumbensoat
½ kg. socker (tar man råsocker så halveras mängden)

Skölj frukten noga och ta bort eventuella skadade delar. Riv frukt med skal och kärnhus i en matberedare och blanda massan med vatten, citronsyra och bensoat i en stor rostfri bunke. Täck över och ställ kallt ett dygn, rör om då och då.
Häll upp massan i en stor sil och låt självrinna minst en halvtimme. Blanda saften med sockret och rör tills sockret löst sig. Häll upp i rena, torra flaskor och förslut väl. Förvara i kylskåp.

Blanda sedan lika delar vatten och saft och servera kall.
Höst-mosig

Känner mig konstig idag. Har vaknat ungefär tusen gånger inatt och känt mig pigg då. Det gör jag inte nu kan jag säga. Ja, ja, det blir så ibland. Jobbar kort-dag idag och sedan har jag semester resten av veckan så det är ingen fara. Inget som en trevlig eftermiddag med lite té inte kan råda bot på!


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för att jag fick egentid en stund igårkväll. Som jag nämnt tidigare trivs jag med att vara själv ibland och vissa dagar behövs det. Middagen blev en ekologisk foccacia från Barista och dito druvjuice. Satt och mös framför "Idol" och läste sedan en bok en arbetskamrat kom med. Masserade magen lite och sjöng för den.

Man behöver vara själv ibland för att uppskatta när andra är med!


En hejdå- och lycka till-present f

MMS

En hejdå- och lycka till-present från en av de familjer jag har barnen åt; grönt, ekologiskt amningsté från min favorit-affär Grön Gåva! Tack rara!


En glad observation

Har på senare tid noterat att allt fler bär omkring på tygkassar i samband med shopping-sammanhang. Gillar det ska ni veta! Reflekterade över det sist då jag var på Kvantum och såg färre plastkassar än vanligt och tänkte att nu är det på väg åt rätt håll.

Någon fler som reflekterat över detta?


TisDagens tacksamhet

I vår frys fylls på allt mer med saker som odlats lokalt och i de flesta fall ekologiskt! Bär (bl.a. lingon som ska bli glögg lagom till jul), förvällda grönsaker, frukter och annat mumsigt sparas på hög inför den kommande vintern. I matkällaren finns morötter, kål, jordärtskockor, rödbetor och sylt och saft. Har nu nästan bara kak- och brödförrådet kvar, något vi ska ta itu med nu framöver. Vi tänkte vara lite förutseende med julbak och fylla på brödförrådet innan bebisen kommer. Vi misstänker ju att det kommer att bli en del besök i samband med dennes nedkomst samtidigt som vi förmodligen inte alls är sugna på att baka något! ;)

Det är i alla fall med stor rikedom i hjärtat som jag kikar ner i min frys eller in i min matkällare och ser allt det härliga som naturen bjudit mig på!

Stort tack! ♣

Nytt till hemmet

Pratade med älskade mormor igår i telefon och hon sa att jag ska få en vas (stor som man har på golvet) i turkost press-glas av henne på torsdag då jag ska hälsa på! Den kommer från hennes föräldrahem och är från 40-talet. Kommer att bli perfekt i vårt vardagsrum bredvid radiomöbeln där vi redan har porslinsfigurer i just turkost press-glas! Bilder kommer såklart då jag fått hem den!
Funderar på att ställa långa, kraftiga kanelstänger i den. De är inte bara supervackra utan både luktar gott (det är äkta kanel modell gigant som är köpta av svärmor på en blomsterhandel.) och har en lugnande inverkan!

Tack mormor!

Kul är att i vårt vardasgrum finns nästan ingen nytt förutom TV'n och soffan. Knappt barnvrån har nya saker utan arvegods från mig och Johan eller loppis-fyndade saker! Det är så härligt att inte slita på resurserna!


En nysprungen vovve har bäddat upp

MMS

En nysprungen vovve har bäddat upp i sängen, redo att slumra in! Matte, husse och bebismagen ser 'Outsiders' och dricker chai-té i soffan iklädda pyjamas. Ljusen är tända i mys-lägenheten, ute är mörkt och kulet och vi är lyckliga! Kramalin


MånDagens tacksamhet

Tack för denna natt! Fylld med underbara drömmar, bebis-sparkar, en värmande vovve, djup, rogivande sömn och obefintligt ont känner jag mig hyfsat motiverad till att jobba fram till onsdag kl. 13:00! Sista veckan som kommer efter kommande helg handskas vi med då! :)

Tack!


Vecka 29

Nu händer detta i den växande bebis-magen i takt med att vi går in i åttonde månaden;

Vecka 29
Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Från Familjeliv.

Herregud, nu är jag i åttonde månaden. Vad gravid jag är hux flux! :) Det där med svettningarna stämmer inte alls in på mig. Under hela graviditeten har jag frusit som jag vet inte vad, även under sommaren. Barnmorskan sa att det var hormonerna men liksom omvänt eftersom man oftast brukar bli varm.
Att bebisen reagerar på skarpa ljud utanför magen märks tydligt på jobbet om barnen stojar till eller skriker. Den gillar inte då man diskar bort där efter maten, bestickslammer är tydligen impopulärt också! Hemmavid har vi dock en så lugn och stilla miljö så där finns vilan att hämta.
Vi har ju redan en liten mys-råtta i form av Lotus som älskar då vi sätter på en CD med avslappningsmusik. Då går han direkt till sin fäll i soffan och somnar. Härligt att se att även djur reagerar på avslappning. Vid sådana tillfällen passar vi på att massera honom och det älskar han! Då jag slutat jobbet brukar jag dra med Lotus och bebismagen och sova själv en stund till lungnande toner så då har vi vår mysstund!

Tänk vad många mysstunder vi ska ha framöver! *längtar*


Nu är det höst-tjusigt även ute! T

MMS

Nu är det höst-tjusigt även ute! Trevlig kväll!


Mellan mammas och pappas tofflor h

MMS

Mellan mammas och pappas tofflor hänger bebisens små 'footies'! Smideskrokarna är handgjorda och kommer från Indiska. Ovanför tofflorna hänger vår vision board.


Kretsa

I en av alla föräldratidningar vi just nu snöat in oss på fick jag tips om Kretsa - en jätterar butik med det mesta man behöver! De har allt ifrån babykläder och barnkläder till leksaker och skor! Gillar att utbudet är så varierat och stort. Och ekologiskt såklart!

Med andra ord; Ekoblogg tycker om!


Nytt CD-tillskott

Åhléns reade de ut skivor igår. 2 för 100 :- var dealen så vi norpade åt oss två stycken "The Buddha experience". Både "Zen chillout" och "Zen meditation" fick följa med hem. Jättebra skivor, "Chillout" passar bra som soft bakgrundsmusik vid middagar eller om man sitter och läser eller så, "Meditation" är till för just det syftet och det tyckte jag också den uppfyllde!


Morgonpigg rackare!

Medan jag sitter i sängen och bloggar i väntan på plättarna sparkar bebis så att hela magen hoppar! Det ser väldigt roligt ut! :D


SönDagens tacksamhet

Det håller på att "boas till sig" så perfekt här hemma nu inför bebisen's ankomst! Det känns så himla skönt att få röja bort, sortera och strukturera upp allt så att det flyter på smidigt sen! Det är som en nödvändighet eftersom vi bor så pass litet! Tack gode Gud för att vi har förrådsmöjligheter som är lika stora som lägenheten i sig! :)

Dagens tacksamhet skulle man kunna säga är ordning och reda!PS. Fick en förfrågan av en som läser bloggen om hur vi egentligen bor. Denne hade noterat att jag pratade som om vi r inneboende hos svärföräldrarna. Det är vi alltså inte. De äger och bor i ett hus där det finns tre lägenheter; en jättestor och mindre. I den stora bor dem och i en av de mindre bor vi. Vi hyr alltså av dem och har inget med dem att göra rent boendemässigt förutom att vi kan smidigt kan hälsa på dem eftersom vi bor i samma hyreshus. Vi har alltså en riktig lägenhet där andra människor som inte varit släkt med dem tidigare har hyrt. En härlig lösning att ha folk man tycker om nära! :) Dessutom är det denna förmånliga boendeform som gör att vi kommer att kunna vara hemma så länge med bebisen och därför inte valt att flytta till ett stort hus än. DS.

Lätt som en plätt!

Jag är så bortskämd att det är hemskt! Nu står Johan ♥ i köket och gräddar tjocka brunch-plättar med blåbär till frukost! Det känns lovande för den alltmer kurrande magen!

Så här gjorde vi om receptet för att det skulle passa oss bättre;

Frukostplättar

3 st. ägg *
2 dl. medelhavsyoughurt (Grekisk eller Turkisk)
2 dl. siktat dinkelmjöl *
1 tsk. bakpulver
1 tsk. salt *
1 msk. socker *
1 dl. frysta blåbär (hemplockade)
2 msk. smält smör *

Lönnsirap/flytande honung * till servering
Medelhavsyoughurt med vanilj-tillsats till servering

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.


Gör så här

1. Vispa ihop äggen och youghurten för hand.

2. Rör ner dinkelmjöl, bakpulver, salt, socker och blåbär.

3. Häll hälften av smöret i smeten och smörj plättpannan med resten.

4. Grädda plättar.

5. Servera med lönnsirap/flyande honung och youghurt som smaksatts med lite vaniljessens eller vaniljsocker och kanske rivet apelsinskal eller hackad choklad.


Vår vision board! Fylld med inspir

MMS

Vår vision board! Fylld med inspiration, peppande budskap, våra visioner och drömmar och tänkvärda budskap! Har njutit av en mysig lördag med eko-fika och nya, väldigt trevliga, bekantskaper! Nyss utklivna ur bastun ligger jag på soffan med nya Camino och vilar bort sammandragningar och njuter av bebissparkar, Johan står i köket och lagar en eko-pizza! Ha en underbar kväll, kära läsare!


Johan rensar ur garderoben och Lot

MMS

Johan rensar ur garderoben och Lotus tränar på avslappning!


Att känna jaget

Via Clara fick jag tips på detta personlighetstest som bygger på Myer-Briggs/Jung's typologi. Jag gjorde det och måste säga att det faktiskt stämde riktigt bra!

"Din personlighetstyp:

Populära och känsliga, med enastående social kompetens. Utåtriktade och empatiska. Uppriktiga och ärliga i sin strävan att förstå hur andra mår. Tycker i allmänhet inte om att vara ensamma. Ser allt ur ett mänskligt perspektiv och ogillar objektiv analys. Mycket framgångsrika i att hantera relationsproblem och att leda debatter. Vill vara till nytta för andra och sätter troligen andras väl före sitt eget.

(Jag är både socialt kompetent och utåtriktad. Jag tar lätt upp plats i en folksamling men skäms inte över det. Jag lägger stor vikt och stort fokus vid känslor och försöker se allt ur ett mänskligt perspektiv. Jag vet att jag är empatisk för jag försöker lägga mer vikt vid den än att vara medlidande - genom förståelse, snarare än tycka-synd-om agerande, är det lättare att hjälpa andra. Att jag sätter andras väl före mitt eget stämmer så himla väl in, och det ser jag som en god egenskap som jag är stolt över att jag besitter!)

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Lärare, konsulter, psykologer, socialarbetare, personalvetare, präster, affärsbiträden, säljare, HR-personal, direktörer, eventkoordinatorer, politiker, diplomater, skribenter, skådespelare, designers, hemmafruar/hemmamän, musiker."

(Har ju jobb som förskollärare, har jobbat inom både butik- och HR-arbeten. Ska nu vara hemmafru i 1 år och 9 månader innan jag återgår till jobbet igen.)


Underbar make gör underbara scones

MMS

Underbar make gör underbara scones!


LörDagens tacksamhet

Livet som växer i mig! ♥

Tack!
Vision board

Har inte skrivit mer om den, egentligen mycket p.g.a att den inte känts klar. Igår fixade jag dock till de sista bilderna som för stunden kommer att sitta där så idag ska de nålas fast på den vision board som sitter i vårt sovrum. Drar nog iväg en MMS-bild på den senare så att intresserade kan få se!

Det första vi tittar på då vi vaknar för att få inspiration och det sista vi tittar på innan vi somnar för att reflektera, förundras och utvärdera!


Lördag

Efter en alldeles förträfflig middag (bl.a en vansinnigt god soppa gjord på ekologiska jordärtskockor) är det skönt att vakna upp efter en god natts sömn! :) Känner mig dock aldrig hundra procentigt utvilad nu förtiden, men jag antar att det hör till!

Ute är - 2 grader och strålande sol! Dagen kommer att bjuda på lite pyssel och don här hemma. Ska bära bort utemöblerna och plantera lite höstblommor (ljung, silverek och prydnadskål tänkte vi) i gjutjärnsgrytan som står utanför dörren. Ska även fixa iordning lite inför bättringsmålningen som ska ske i både sovrum och badrum, hänga upp lite krokar och sortera i ordning lite bebiskläder.

Tanken är också att vi ska fika med S och pojkvännen M som vi aldrig träffat så det ska bli jättetrevligt! (Hoppas på att få premiär-fika på ekologiska och Rättvisa Barista för det har jag inte hunnit göra ännu!) Ska också hinna med att skiva upp en massa äpplen som vi fått av svampkunniga N som jag jobbar med. Hon kom med en 10 kilos laddning igår och det togs tacksamt emot! :)

Kvällen kommer att bjuda på hembakt pizza med lite ekologiska skörde-godsaker på och filmen "No country for old men" av bröderna Cohen. Misstänker att en gigantisk kopp chai-té också kommer att slinka ner tillsammans med några bitar choklad! ;)

Med andra ord; en alldeles underbar lördag! Men nu först; Johan's dinkelscones och ekologisk äppeljuice!


Ett väldigt suddigt bevis på att m

MMS

Ett väldigt suddigt bevis på att man är vad man tänker! Jag SA ju att jag skulle vinna Sweeney Todd och på andra raden står 'Malin Harju, Örnsköldsvik'. Hur häftig är lagen om attraktion egentligen? Jag bara bestämde mig för vad jag ville ha, visualiserade för mitt inre hur jag vann och sedan var det bara emottaga! :D Timrå och hundbur nästa, sedan åka bort på middag! Trevlig kväll!


FreDagens tacksamhet

Ikväll är vi bortbjudna på middag hos min äldre kusin och hennes man och det ska bli så himla kul! :) Det passar ju perfekt idag eftersom vi kommer att dra iväg på en liten tur i eftermiddag och då känns det skönt att slippa tänka på maten då man kommer hem och är trött och less. Trevligt att gå bort och sätta sig vid ett dukat bord! :)

Dessutom har vi extremt trevligt ihop med dem så denna middagsinvit tackar vi för!


Quiet and still

Johan är precis redo att göra sin pappa som är inne i stan en sväng sällskap i bastun (finska generna ni vet?) och jag är mätt i magen efter en snabbt ihopsvängd ekologisk pastapytt!

Inhandlade två vi-ska-bli-föräldrar/vi-väntar-barn-tidningar då jag var på ICA nyss så nu blir det dem i soffan och så småningom kan TV'n slås på en stund och Idol kan få göra oss sällskap!


Ett nytt (och nyttigt!) KRAV-märkt

MMS

Ett nytt (och nyttigt!) KRAV-märkt frukostalternativ från Frebaco; havre- och quinoagröt som är färdig att ätas på 3 minuter. Ska avnjutas imorgonbitti med svärmors hemmagjorda hallonsylt, gjord på hallon som växer vilt på vår tomt på landet!


100 sätt att rädda världen - nr. 15

15) Fyll holken.

Om alla batterier till slut hamnar i holken undviks att de giftiga tungmetallerna såsom kadmium, kvicksilver och bly läcker ut i naturen. Därmed undviks även att dessa letar sig tillbaka till dig när du äter mat.
Tänk även på de dolda betterierna i t.ex. barnleksaker eller nyckelringar som blinkar.
Uppladdningsbara batterier är bättre än engångsbatterier, men allra bäst är såklart att välja bort batteriet helt. Hur ofta borrar man långt från eluttaget?

Vid det här laget hoppas jag att budskapet gått fram i alla fall i Sverige och att folk absolut inte slänger sina batterier i hushållssoporna! Läste en studie om att bär skulle kunna få i sig av de tungmetaller som hamnar i  naturen, absorberas upp av marken (och därigenom bären) men också steg i atmosfären för att senare regna ner igen. Jag ska se om jag hittar den.

Heja holken!

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell.


TorsDagens tacksamhet

Igårkväll och flera gånger inatt har jag blivit alldeles rörd över de allt kraftigare sparkarna som kickar i magen. Jag älskar det! Det är så underbart att känna att det sjuder av liv i min kropp och att det går så pass fort framåt. Snart når vi mållinjen, Krypet!

9 dagar kvar att jobba om man ska räkna med idag. Sedan mys, vila och laddning!

Tack!


Kanske läge att bjuda på en magbil

MMS

Kanske läge att bjuda på en magbild? Platsen är toan på jobbet och kläderna är så där härligt gravidsköna! Herregud, tänk att det bor ett litet mirakel där inne! Vad vi väntar och längtar! Vi älskar dig, Krypet!


Kärlekstryffel

På härliga bloggen Ekologisk choklad hittade jag nedanstående recept. Visst låter de ljuvliga?

Kärlekstryffel

200 gr. mörk choklad *
1 passionsfrukt
1 dl. hallon (inte eko men i alla fall självplockade!)
1 vaniljstång *
25 gr. osaltat smör *
1 dl. grädde

Ingredienser markerade med * är ekologiska hemma hos oss.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en liten gryta. Smält chokladen över vattenbad. Blanda grädde med vaniljstången, passionsfruktkärnor och hallonen. Rör och mosa ihop under tiden du försiktigt kokar ihop massan. Häll fruktmosen över chokladen genom en sil, så att inga frön hamnar i chokladen. Pressa mosen med sked så att så mycket som möjligt silas ner över den smälta chokladen. Rör slät. Låt svalna innan du spritsar i gjutna pralinskal eller rulla till tryfflar. (Rulla tryfflarna i kakao kommer jag dock att göra.) 

Kommer att passa perfekt att göra innan vi åker till fjällen på en liten romantisk mys-weekend i början av oktober! :)


OnsDagens tacksamhet

Snälla, rara N som jobbar i samma arbetslag som mig var så gullig och hjälpte mig plocka svamp igår! Över en liter färdigrensad smörsopp blev det!


 

Bild: Michael Krikorev, svampguiden.com

Enligt Svamguiden så växer den i hela Norden och gärna längs med sandvägar och på tallhedar. Vägen vi gick längs med heter Tallvägen p.g.a. alla dess tallar så det kändes träffande.

Är i alla fall glad över mitt oväntade fynd och tacksam över all hjälp med att lokalisera dem!Tänd ett ljus i mörkret! Ekologisk

MMS

Tänd ett ljus i mörkret! Ekologiska och helt naturliga doftljus är en av höstens nyheter på Indiska. Finns i vanilj- eller citrongräsdoft och både som små ljus i keramikkoppar och som blockljus. Doftar ljuvligt och sprider ett trevligt, varmt sken!


BM-besök

Idag var det dags för ett besök hos barnmorskan igen.

Blodtryck: 105/65 (110/70 vid förra besöket)
Hb-värde: 105 igen (114 vid förra besöket)
SF-mått: 30 (24 vid förra besöket)
Glukos: 6,6 (5,1 vid förra besöket) Tydligen helt normalt då man nyss ätit eftersom jag nyätit lunch då jag kom till henne.
Viktuppgång: + 10 kg. på hennes våg, + 8 kg. på våran. (+ 2 kg. sedan besöket i v. 25)
Hjärtljud: 156 precis som alla andra gånger. Flickljud + flickmage säger BM. :)

Den uppmärksamme kanske noterar att SF-måttet ökat enormt på endast tre veckor. Så är det. Det kan bero på lite olika saker; de kilon jag har gått upp har uteslutande lagt sig på magen och höfterna, jag kan fortfarande ha samma byxor men dock inte dra de över midjan, så det skulle kunna vara fett som tänjer ut måttbandet då hon mäter. Eftersom jag låg precis i mitten av kurvan förra gången skulle det också kunna vara så att bebis är inne i en rejäl tillväxtfas just nu men att den är övergående. Det kan också vara så att vi får en bebis modell större och det måste kanske i så fall åtgärdas. Har jag ett högre mått även nästa gång bokas i så fall tid för UL. Om det visar att bebisen är ovanligt stor gör man en mätning av mitt bäcken för att se om jag kan föda vaginalt. Klarar jag det så bokar man förmodligen tid för igångsättning i vecka 37-38. Klarar mitt bäcken inte det så bokas tid för kejsarsnitt i samma tidsperiod. Det kan ju också visa att bebisen är normalstor och att det är fett från min viktuppgång som ligger i vägen. Jag har, som jag skrivit tidigare, ingen noja kring att gå upp i vikt eftersom jag äter precis som vanligt nu som innan jag blev gravid. De kilon jag lägger på mig är de kilon kroppen anser att jag behöver. Det är annorlunda om man lever på snabbmat eller annat!
Barnmorskan sa att det kan bli större bebisar då den ena föräldern är så pass mycket längre. Johan är ju 3 dm. längre än mig och har dessutom rätt mycket långa gener på sin sida. Jag är ju endast 1,57 m i strumplästen!

Vi får helt enkelt avvakta och se, huvudsaken är att det inte är något farligt. :) Det "värsta" som kan inträffa är att bebis kommer ut ett par veckor tidigare och att jag inte kan praktisera profylaxen vid vaginal förlossning, men det finns en mening med allt och huvudsaken är att bebis kommer till oss! :D Vi längtar efter dig, Krypet! ♥ (Som kanske borde heta Klumpen from now on?) ;)
Jag som alltid har känt mig längre fram i min förlossning än vad jag varit kanske får rätt; kanske kommer bebisen ett par veckor tidigare för att den utvecklats lite i framkant? I vecka 9 hade jag samma symptom som vecka 11 har osv. Så har det varit hela tiden.Fynd av smörsopp på väg till lekpa

MMS

Fynd av smörsopp på väg till lekparken på utflykt med jobbet! Ska förvällas nu och sedan smörstekas och ätas med nyplockad KRAV-potatis och en vegetarisk köttfärslimpa framöver! Mums!


TisDagens tacksamhet

I eftermiddag ska jag och go'aste mamma gå på stan lite och bara mysa. Jag ska posta papper till Försäkringskassan och kanske klämma lite på barnkläder -  det blir lätt så! ;)
Då jag kommer hem skulle finaste Johan ♥ ha en krämig olivpaj klar och sedan blir det massagekaka, lite choklad och TV för hela slanten!

Dagens tacksamhet - mina små mysar som tar hand om mig så himla bra!

Tack!


Tisdag

"I morgon är idag igår.
Igår är idag imorgon.
Lev nu!"

Not A night of passion

Efter 11 ½ timme på jobbet igår med bl.a. 6 timmar av diverse möten så var jag rätt slut i ryggen då jag kom hem. Sådana gånger är det inte bäckenet som är värst utan mitt bak på ryggen, typ där BH-bandet sitter. Jag blir alldeles spänd där, stenhård, och sedan gör det konstant ont.

Johan kom inte hem förrän vid 22-tiden så jag lade mig i sängen för jag var så trött och passade på att andas lite profylaktiskt för att öva men också för att inte haka upp mig på det onda för mycket.
Han kom hem men jag fick min massage lite för sent så jag hade svårt att komma ner i varv sedan och somna. Vid halv tolv somnade jag, bara för att vid midnatt vakna av att Lotus drack ur vad som bara kan ha varit toa-stolen. Tack gode gud att det var spolat och att jag pussat honom ordentlig godnatt, det blir inte så många pussar på ett par dagar nu.
Har sprungit och kissat hela natten (inte kissnödig, bebisen och fogarna luras bara) och har sovit jätteoroligt. Vetskapen om att man ska upp kl. 4.45 och öppna upp hela förskolan kan göra så mot en! Tänkte att jag skulle dra mig lite så jag somnade om och vaknade kl. 4.51 av det mest helvetiska senadrag jag någonsin haft! Då jag växte som mesy hade jag var och varannan natt så jag har lite och jämföra med. Det kom i intervaller och höll på i över 10 minuter. Stackars Johan vaknade av mitt djungelinspirerade avgrundsvrål och satt yrvaket och kämpade med att få det att gå över. Med en rejäl mage i vägen och stela fogar kom jag liksom ingen vart.

Nu har det äntligen slappnats av igen i vaden så nu är det dags för filfrukost, morgontidningen och sedan jobbet. Tur jag jobbar kort-dag idag!


Graviditeten hittills 2

Alldeles i början, då jag outade graviditeten här på bloggen, skrev jag detta. Tänkte jag skulle uppdatera lite nu så här med 2 ½ månad kvar!

Jag har haft förmånen att ha en relativt komplikationsfri graviditet hittills. Bortsett från illamående i början (känns som hundra år sedan nu!) och besvär med foglossningar från ca. vecka 12 har det inte varit några större besvär.

Rent mentalt älskar jag att vara gravid! Jag skulle verkligen kunna vara det jämt! Jag känner mig otroligt lugn och harmonisk och har totalt släppt min lite mer kontrollerade sida. Nu kan jag slappna av mer och lita till att saker och ting fungerar ändå! :)

Vi har det väldigt mysigt och Johan växer in i papparollen med stolthet! Han verkligen längtar och det är så härligt att få dela detta med någon som vill det lika innerligt som en själv! ♥ Vi sjunger ofta för bebisen och pratar en massa med magen. Massage av magen med lätta, mjuka rörelser (och gärna massagekakan efter i helgen) tillhör våra ritualer och tanken är att Johan ska kunna heala bebisen oftare än hittills. Det gäller bara att hitta tid till allt man vill, kanske får vi mer tid till det nu då jag kommer att vara hemma mer.

Vi har pratat mycket både kring hur vi vill gällande förlossningen men också om de tankar vihar om saker som gäller då bebisen redan kommit ut. Hur tänker vi kring vegetarisk mat, amningslängd, värderingar och uppfostran? Dessa är bara några av de saker vi ventilerat och pratat om. Det är så härligt att ha en partner som är synkad med det egna jaget!

Har ni några funderingar så fråga gärna, jag säger till om något känns för privat att svara på! :)


Lycka är att komma hem och hitta k

MMS

Lycka är att komma hem och hitta kärleksbrev i kylen! :D


Ny bur

Tyvärr har vi varit tvungna att köpa både vagn till bebisen ny och nu också en hundbur till Lotus. Detta för att det rent praktiskt ska fungera med utrymmen.

På fredag-eftermiddag åker vi ner till Timrå till Jeppe och köper en måttbeställd, krocktestad bur till Lotus så att han ska åka säkert trots att kombi-utrymmet i bilen's bagage kommer att delas med en ihopfälld barnvagn i ett par år framöver. Den nuvarande buren skulle gå av i själva krockskadan och stor risk finns att älskade Lotus skulle spetsas på gallerpinnarna. Denna från Jeppe böjs i värsta fall inåt, men förblir intakt, vid krock så det "värsta" som kan inträffa då gällande Lotus är att vi måste köpa en ny bur och att han kan bli chockad av upplevelsen.

Detta känns jätteskönt och nu kommer vi äntligen att kunna åka lungt och tryggt hela lill-familjen. :)


Älskade vovve-vän! Nu är det bara

MMS

Älskade vovve-vän! Nu är det bara 12 dagar kvar tills vi inte behöver avbryta våra mys-morgnar på väldigt länge! Du, jag och bebis får vinka hejdå till husse och ännu en gång visa att vi är proffs på mys!


MånDagens tacksamhet

Detta är min sista hela jobbvecka. Nästa vecka jobbar jag fram till kl. 13 på onsdag och veckan därpå jobbar jag fram till kl. 16.30 på torsdag. Sedan går jag hem. Och blir hemma i 96 veckor. Dagens tacksamhet. Lätt!

Jag längtar med en sorts vemod. För tro mig, jag kommer att sakna mitt underbara jobb enormt, även fast jag känner djup tacksamhet över förmånen att kunna vara hemma så länge!


Vinnaren av JO Juice!

Har nu lottat fram en vinnare och det blev Lina!

Ett stort grattis till dig från oss! Hoppas du finner juicerna tilltalande!

Om ett tag dyker en skönhetsrelaterad tävling upp så håll utkik!

Måndag

"Det är bättre med dåligt minne
än dåliga minnen."


Massage med kaka

Finaste Johan ♥ gav både mitt ryggslut och bebismagen en rejäl omgång med lavendel-kakan igår och gud så härligt det var! Huden blev mjuk och smidig och kändes inte det minsta kletig! Låg själv en stund och strök över magen i mjuka, lugnande rörelser efteråt och det var så härligt. Doftade verkligen ljuvligt från den eteriska lavendeloljan! Ett plus i kanten för att tillverkningen helt sker i Sverige!

Här kan man läsa mer om massagekakorna från Klockargården. Är själv sugen på den för bebisar som är doftfri!

Vecka 28

Herregud så fort tiden går! Nu går vi in i vecka 28 och då händer bl.a. detta;

Vecka 28
Kroppen: Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och hamnar kanske runt 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

Från Familjeliv.

Det känns skönt att jag snarare haft för lågt blodtryck än för högt eftersom för låtg inte är skadligt. Har ju också haft bra blodsocker, förmodligen för att jag äter en så pass balanserad kost!
Imorgon är det dags för ett nytt besök igen på eftermiddagen och det ska bli spännande och se vad som hänt sedan sist!


Gåva från rara svärmor;helt naturl

MMS

Gåva från rara svärmor;helt naturliga massagekakor från Klockargården. Inhandlade på en eko-butik utanför Västerås. Helande lavendel som lugnar vid stress, oro och sömnproblem. Lindrar även vid huvudvärk och förkylning. Den kraftfulla Tigerkakan är bra för muskelvärk, träningsvärk och stelhet. Perfekta presenter som passar oss som hand i handsken! De tackar vi det varmaste för!


Bloggtips!

Min goda hund-vän Susanne tipsade mig om denna blogg; ekologisk choklad liksom! Jag? Himmelriket! Och jag förstår inte hur jag kunnat missa den så jag är jättetacksam för tipset!

Finns numera i länklistan till höger på index-sidan!


Påminner igen!

Idag är sista dagen att tävla om juicerna från JO Juice så klicka här för att lämna ert bidrag!
Vinnaren koras imorgon kl. 6:30!


SönDagens tacksamhet

Idag ska vi åka runt och träffa olika delar av familjen och det är båda delar vi inte träffat på länge så jag är tacksam över att tid och tillfälle ges!

Först ska vi ut på landet och fika med Johan's föräldrar som har varit bortresta och låta Lotus springa en massa. Då vi sedan ätit middag bär det av till pappa med sambo för att fika där!

Har dock insett att det är magen de vill åt. ;) Då man träffar folk numer är det liksom neddykning på magen och klappa, känna och ta (vilket de absolut får, magen är inte "helig" för mig! Tror snarare att vi får ett socialt kompetent barn om det tar sin början redan innan det kommit ut! ;) ) innan de så småningom kommer på att det finns en människa bakom magen också! :)

Tack för allt mys vi kommer att få uppleva idag!


Godaste risotton

Tänkte att jag skulle lägga ut receptet på risotton vi gjorde igår!

Grundrecept på risotto, 4 pers.

9 dl. grönsaksbuljong (brukar koka upp vatten i vattenkokaren och röra ner 3 msk. av våran ekologiska och natriumglutamatfria lantbuljong från Biofood.)
1 större gul lök eller 3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 dl. avorio-ris
3 msk. raps- eller solrosolja
1 ½ dl. riven parmesan- eller annan vällagrad ost (vi brukar ta Västerbottensost eftersom Burträsk ligger såpass nära oss för att minska på transporter)

Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka och glansiga i oljan i en kastrull. Tillsätt riset och låt bli glansigt i ca. 2 min. Slå sedan över såpass mycket buljong att riset täcks. Rör om hela tiden och låt vätskan sugas upp av riset. Slå på mer och gör om detta tills all buljong är tillsatt (tar ca. 5 min.) och rör hela tiden. Vrid då ner värmen på låg temperatur oh låt puttr svagt i ca. 20 min. tills all vätska kokat in och riset känns mjukt. Dra då av värmen och rör ner osten.

Igår fräste jag med torkade kantareller med löken redan från början så att dess goda smak verkligen skulle hinna avges i risotton. Som tillbehör stekte jag finstrimlad salladslök och grovklippt gräslök i lite smör och lade som garnityr överst på toppen.

Ett annat gott smakförslag är att röra ner saffran tillsammans med osten och servera till helstekt grön sparris eller klippa ner basilika och soltorkade tomater tillsammans med osten och servera med stekt Halloumiost.

Smaklig måltid!

Utvärdering

Som jag skrev igår så var första delen på kursen alldeles underbar - andra delen blev ännu bättre! Vi har inte bara fått fantastiska verktyg som vi är övertygade kommer att hjälpa oss vid förlossningen, det är faktiskt också väldigt stärkande att göra något tillsammans som par. Vår relation är nu ytterligare fördjupad efter alla samtal vi "varit tvugna att ha" under helgen.

Tänkte jag skulle redovisa "läxan" vi fick här och nu;

¤ Vilken bild eller vilket mantra vill jag ha?

Vi skulle fundera kring vilken bild eller vilket mantra vi skulle vilja använda oss av under värkarna för att sporra och motivera. Jag får alltid upp en bild från min TLT då jag slappnar av och i mitt huvud hör jag min inre röst mantra det mantra jag bär runt handleden och som jag använder vid meditation. Efter som detta är så djupt förknippat med något positivt och med vila och avslappning byter jag inte det mot något annat. Det är annorlunda för de som inte hade något sådant sedan tidigare.

¤ Vilka eventuella orosmoln finns och hur kan vi förebygga åtgärder?

Skulle nog vilja påstå att mitt största orosmoln har varit Johan. Inte att han inte ska klara det utan mer att han ska stå bredvid och känna sig handfallen och inte veta vad han ska kunna göra för att underlätta. Jag vet hur han blir annars då jag har ont och så vill jag inte ha det under förlossningen, då behöver jag stöd. Det vi gjort för att förebygga det molnet är ju såklart kursen som även han är supernöjd med! Nu vet han vad och hur han ska göra och vi har simulerat vissa delar av förslossningen för att våra partners ska känna sig lite tryggare så finns inga orosmoln på min klara förlossningshimmel! :)

Saker man ändå inte kan påverka är inget jag går och tänker på, såsom om bebisen kommer att behöva akut vård el. dyl. Det jag fokuserar på och visulaliserar för mitt inre är välmående och tanken att försöka göra detta till ett minne för livet att vårda och se tillbaka på.

¤ Vilken målbild finns?

Som den älskare av snö som jag är så har jag såklart snö med i min målbild eftersom bebisen kommer att komma just vid den tidpunkten. Målbilden ska kunna tas fram både av mig eller Johan som en påminnelse till mig då det känns tung och motigt. Som en morot liksom.

Min målbild är i alla fall att det är en tidig vintermorgon precis dagarna innan jul. Bara bebis och jag är vakna och vi har nyss haft en fin amningsstund tillsammans och allt fungerar precis som det ska. Vi har nyss bytt blöja och står imorgonrock och mysig plyschfilt och tittar ut genom fönstret på snön som sakta faller i stora, dalande flingor under gatlyktan's varm-gula sken. Vi bara är tillsammans. Och vi är lyckliga.

¤ Hur känner jag mig under min dröm-förlossning?

Under min drömförlossning känner jag mig lugn, närvarande och tryggt förvissad om att personalen vet precis hur vi vill ha det. Det kan vi påverka genom att skriva ner en förlossningsplan och överlämna då vi kommer in på BB. Den kan ju också vara ett skönt stöd för Johan att kika på mitt i alltihopa om han skulle känna sig osäker på något.

Sådana saker har vi fått fokusera på och fundera kring hela helgen och det har varit otroligt givande. Nu ska vi öva, öva, öva på andningen (djup, mellan och lättandning) i samband med att Johan nyper mig. Japp, riktig smärta ska det vara. Tur man inte är gift med en sadist! ;)


Några av de ekologiska ingrediense

MMS

Några av de ekologiska ingredienser som kommer att bli kvällens varmrätt; en krämig risotto! På bilden syns salladslök, gräslök, torkade kantareller, gul lök och vitlök. Ihop med ekologisk och glutamatfri buljong, avorioris och bl.a Västerbottensost blir det ljuvligt gott!


LörDagens tacksamhet

Är att vi idag varit ett par i 6 alldeles fantastiska år! Tack älskling! ♥ Det har varit alldeles underbart hittills!

Efter kursavslutet ska det firas med tre-rätters middag här hemma, ett försök (från min sida) till en skön promenad hela lill-familjen och sedan en skön film. Precis vad man behöver och det enda jag orkar med! ;)


Kursen hittills:

är alldeles underbar!

Vi är supernöjda jag och Johan och den är otroligt proffsigt upplagd! Vilka verktyg vi får genom detta - inte bara till förslossningsrelaterad smärta utan all sorts smärta! En duktig tjej från Anna's profylax och två jättemysiga barnmorskor som kommer från Umeå BB är det som håller i den.

Nu ska vi strax iväg igen mot den avslutande och andra delen. Vi fick i uppgift till idag att testa andas hemma två gånger, fundera kring vilken bild/mantra vi vill ha som ska kunna hjälpa oss igenom värkarna, vilka eventuella orosmoln som finns, vilka saker man kan göra för att förhindra dem samt vilka strategier som finns kring dem, hur vår drömförlossning kommer att få oss att känna och avslutningsvis vad vi har för sorts målbild.

Imorgon avslöjar jag mina "svar" på ovanstående!


Läsar-hjälp!

Kan någon hjälpa fina Sandra med hennes funderingar?

"Postat av: Sandra


Men en sak har jag gått och funderat på länge-
Låt säga att jag köper en glasburk med lingonsylt. Äter upp sylten och behöver mer. Vad är egentligen bäst att köpa gången efter, en refill- plastförpackning att fylla på glasburken med, eller återvinna denna glasburk och istället köpa en ny glasburk som sen kan återvinnas osv. Refill eller glasburken, vilket kan vara bäst ur miljösynpunkt?"


Riktigt ruggigt och ruskigt regnvä

MMS

Riktigt ruggigt och ruskigt regnväder på väg till profylaxkurs i Umeå. Perfekt väder att sitta inomhus och andas i! Trevlig kväll! /Malin


Påminnelse!

Ni glömmer väl inte att tävla om en månads förbrukning av JO Juice's ekologiska äppeljuice och apelsinjuice? :) Ni har till och med söndag på er!

Gör det här!


FreDagens tacksamhet

Behöver jag ens säga vad Dagens tacksamhet är? :)

TACK!


Den andra Rekolådan

I den andra Rekolådan (som denna gång blev en Fair Trade-märkt jutevävs-påse) fanns såklart också en massa gott! Vad sägs t.ex. om;

¤ Färskpotatis
¤ Rödbetor
¤ Sallad
¤ Ett knippe färsk, gul lök
¤ Palmkål
¤ Blomkål
¤ Kålrabbi
¤ Bladpersilja
¤ Eko-ägg

Eko-äggen kommer vi bl.a. att baka Världens godaste kladdkaka av imorgon då vi ska festa till det lite här hemma. Potatisen går, liksom salladen och persiljan, alltid åt och ligger i en "pär-lår" (norrländska för potatis-låda) i matkällaren. Rödbetorna ska avnjutas imorgon på samma vis som för någon vecka sedan och den gula löken sparas till att både ugnsbakas med rotsaker och att användas som lök i största allmänhet. Blomkålen och kålrabbin kommer att både få ingå som salladsingredienser och dippas upp då vi vill mysa till det!

Här finns bra recept på vad man kan göra med varje lådas innehåll!


100 sätt att rädda världen - nr. 14

14) Fyll på.

I Sverige återvann vi 760 000 ton (!!!) förpackningar - det är mer än vad alla i Sverige väger tillsammans! Självfallet äär det toppen att återvinna, men det allra bästa vore att lägga naturens resurser och vår egna energi på andra saker än att först släpa hem en massa förpackningar för att nästan direkt gå med dem till återvinningsstationen.
Prata med din handlare eller ring/maila tillverkare och leverantörer och krävs fler refillförpackningar.

Jag håller med, det finns på tok för lite refill-produkter ute i handeln - inte ens bland de ekologiska produkterna finns refill som ett alternativ. Jag har i alla fall slutat ta plastpåsar till mindre mängder frukt och grönsaker som t.ex. en bananklase, avocados eller sötpotatis (som man oftast köper en av). Man sköljer ju liks denna typen av varor innan man tillagar och äter dem så det ger inte särskilt mycket att skydda dem med en plastpåse. Annat om man köper 20 äpplen el. dyl. men jag hoppas ni förstår min tanke?
En annan lösning (som också är extremt hållbar rent ekonomiskt) är att köpa hem större förpackningar. På så vis går man inte till återvinningen lika ofta.

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell.


 


Sortera den mjuka plasten igen!

I Övik kommer invånarna från och med den 1 november att kunna sortera även den mjuka plasten i återvinningskärl. Ett nytt, modernare sorteringssystem kommer att kunna särskilja den mjuka plasten från den hårda så all plast ska slängas i samma kärl. Till mjukplast hör plastförpackningar från t.ex. ost, plastfolie, plastpåsar och fryspåsar.

Behöver jag ens nämna att jag tycker detta är toppen? :)


Tid för vila och rekreation

Fick besked från Försäkrningskassan idag att jag får havandeskapspenning på heltid från och med 1 oktober. Har lite innestående semester att ta ut så jag kommer att jobba min sista dag den 25 september. Känns fantastiskt skönt att få vara hemma och vila ordentligt, man ska ju faktiskt klara av en förlossning också och då vill man ju inte ha ett alltför trasigt bäcken.


Avnavling

Inte förrän jag blev gravid kom jag i kontakt med begreppet avnavling och att det kunde spela någon roll för barnet om man väntar ett par minuter eller låter förlossningspersonalen göra det direkt vid själva "ut-ploppandet". Den Tidiga avnavlingen innebär att man klämmer åt navelsträngen direkt då barnet föds, innan den ens tagit aitt första andetag, men denna rutin börjar nu bli alltmer omstridd. Om ma låter naturen gå sin gilla gång så pulserar blodet i navelsträngen ytterligare ett par minuter efter att barnet kommit ut, och detta skulle då innebära en blodtransfusion på 10 - 30 % av barnets blodvolym. Summan blir alltså att barnet får mer blod vid en sen avnavling än den tidiga. Om detta dock är bra eller dåligt har man haft olika teorier kring. Det talas om risk för andningssvårigheter och förhöjd bilirubinhalt (denna kan dock bära en risk för gulsot) vid sen avnavling. En annan anledning till att tidig avnavling blivit rutin på de flesta sjukhus är att man i samma veva tar ett blodprov från navelsträngen för att fastställa pH-värdet på blodet. Detta gör man för att man vill veta är hur syrsatt barnets blod var i magen innan det började andas själv. Det ger personalen information om barnet lidit av t.ex. syrebrist vid förlossningen eller inte. 

En artikel i Läkartidningen som baseras på en nyligen utförd studie påvisar dock de positiva effekterna av att avnavla i ett senare skede. Studien visar på att avnavling efter 1 respektive 3 min. efter födseln inte innebar någon nackdel för barnet, jämfört med den omedelbara avnavlingen. Den sena avnavlingen hade fördelen att barnet fick högre hematokrit, d.v.s. högre halt av röda blodkroppar i blodet. (Låg hematokrit är tecken på anemi/blodbrist). I studien uppfyllde endast 2 - 3 % av barnen som avnavlats i ett senare skede kriterierna för anemi. I gruppen däremot som avnavlats kort tid efter födseln uppfyllde 16 % kriterierna för anemi, risken för blodbrist är alltså synbart större vid tidig avnavling. Sen avnavling hade däremot inga negativa effekter enligt studien.

Det man kan göra inför förlossningen är att kolla vilken rutin det egna BB't använder sig av. Har de tidig avnavling som rutin kan man i sitt förlossningsbrev skriva att man vill att de ska låta navelsträngen pulsera klart innan man klampar den. Detta brukar vara genomförbart utan problem förutsatt att barnet ser friskt ut då det föds.


Vad tror/tänker ni eller vilka erfarenheter har ni?


Profylax

På fredagkväll och lördagförmiddag ska vi tillsammans med ett gäng andra blivande föräldrar lära oss Anna's profylax i Umeå på en mödravårdscentral där. Vi har längtat länge efter detta och nu är det äntligen dags! Förhoppningen r att kursen ska ge oss samma stora stöd som folk i vår omgivning upplever har varit ovärderligt för dem vid deras förlossningar. Jag tror att det kommer att kännas bra för Johan som nu kommer att få en större del i förlossningsarbetet än annars. Vi är laddade! :)

"Det är inte bara ett barn som ska födas. Vi föds också som föräldrar. Jag drömmer om att alla som föder barn ska kunna göra med närvaro och kunna säga "Hej älskling, välkommen till världen!"

Anna Wilsby, grundare och kursledare på ProfylaxGruppen.Såklart kommer en utvärdering efter kursens slut! :)


Masserande välbehag gav lugn kväll

Igår var det dags för den månatliga massagen hos mitt lilla B igen. Fantastiskt skönt och som vanligt som somnade jag! Bebis var alldeles stilla i magen under hela massagen så det blev dubbelt nöje eftersom båda blev lugna och avslappnade!

Efter en middag bestående av bl.a. hemmagjort eko-potatismos åkte vi och snusade ihjäl oss på lilla, nyfödda M som lätt var det sötaste jag sett i bebisväg hittills (sorry brorsan!) och avslutade kvällen med laktrits-té från Yogi Tea och lite choklad som farfars köpt på sin senaste semestertripp.

Nu sista jobbdagen innan helgen - jag har semester imorgon för att hinna mysa lite innan profylax-kursen!TorsDagens tacksamhet

Jag känner stor tacksamhet över det välmående som infinner sig i mig. Jag har under detta år känt ett större lugn och mer harmoni än jag tidigare gjort och det är alldeles fantastiskt!

Tack!


Har inte vaknat riktigt än!

MMS

Har inte vaknat riktigt än!


Tävla om juice!

JO Juice har lanserat två stycken ekologiska juicer som kommer att finnas i butikshyllorna från och med september. De finns i smakerna Apelsin som framställs av solmogna ekologiska apelsiner från Brasilien och Äpple som har sitt ursprung i italienska ekologiska äpplen.

JO Ekologisk jucie

JO Juice låter Ekoblogg's läsare vara med och tävla om en månads förbrukning av deras ekologiska juice så nu kör vi igång med en tävling av dessa läskande godingar!

För att vara med och tävla vill jag att ni i detta kommentarsfält skriver vilka tre ingredienser ni skulle vilja ha i just "er" favoritjuice! Glöm inte ert fullständiga namn OCH mailadress så att den rätte vinnaren går att få tag på utan besvär.

Tävlingen pågår till och med måndagmorgon kl. 06.30 då vinnaren lottas fram bland era kommentarer.

Lycka till!Tävlingen är nu avslutad! Tack för er medverkan!

OnsDagens tacksamhet

Idag är tacksamheten stor över att vi ikväll äntligen ska få se det lilla underverket bästa C och N satt till världen. Rustade med paket och snus-sugna näsor ska vi sniffa, kika och förundras ikväll! Vi har längtat och längtat och längtan efter vår lilla bebis lär ju knappast minska efter att ha kikat på en som är 9 dagar gammal!

Som sagt; vi längtar!


Drömmer sig bort

Lotus ligger kvar i sängen och just nu drömmer han för fullt; hela kroppen rycker oc han liksom halvylar till i korta pip. Ögonen fladdrar och det drar i mungipan.

Jag tror han drömmer om fält fyllda med ekologisk ost där han kan springa fritt och äta! ;) Charmtrollet vårat! ♥


Blivande mormor gör en mormorsfilt!

Min underbara mamma, och tillika blivande mormodern, har införskaffat garn för att virka en s.k. mormorsfilt. Har velat ha en sådan länge men inte hittat någon på loppisar, och mina egna kunskaper inom denna genre sträcker sig tyvärr inte å långt! Men nu är ju saken kirrad, och vi är spända på resultatet!

 Bild lånad från Ett hus i vitt.


"I dina kläder"

Utifrån sett har Vicky Townsley allt. Hon bor i London, har bra ekonomi, är snygg, singel och arbetar på den supertrendiga tidningen Poise! Men hon skulle ge upp allt för en man, barn och hus på landet komplett med trägolv och perenner.
Amber Winslow, å andra sidan, har allt som Vicky vill ha. Visserligen på andra sidan Atlanten, men där finns hon med man, barn, hund, nanny och ett enormt hus. Hon tillbringar sina dagar med andra hemmafruar och de tävlar om vem som har de senaste märkeskläderna, dyraste vigselringarna och det häftigast inredda huset.
Men Amber är inte heller lycklig. Så när hon ser att Poise! söker en läsare som vill byta liv med en glamorös journalist under en månad, sätter hon sig ner för att skriva en ansökan.
Aldrig kunde hon tro att just hon skulle bli vald.

Även om boken låter väldigt förutsägbar så bjuder den på några oväntade vändningar. Den var en perfekt motvikt till all faktalitteratur som mals nu om bebis-födande, amning och föräldraskildringar. En typisk chick-litt men ändå då de är som bäst. Jag tycker Jane Green lyckas få till det rätt bra!

♣♣♣/5


M925

Rara Magdalena på M925 är den som låg bakom leveransen av paketet som kommit med posten! Innuti låg ett till likadant armband som det jag redan har med meditations-mantrat på men på detta stod "MINDFULNESS". Det fanns också ett smycket, en bricka att hänga i en kedja, där det står "Believing is the beginning". Båda är fantastiskt fint handgjorda och i brons, ett material som jag verkligen tilltalas av!

Nu har jag med mig två affirmationer till varje dag, jag älskar det!

 De suddiga bilderna till trots kanske ändå ger en liten hint om hur de ser ut? De svarta armbanden är två hematitarmband ja köpte i Italien och som jag burit sen dess!

 Jag är väldigt förtjust i denna! Gillar den enkla, stilrena känslan som ändå förmedlar något som betyder så mycket för mig! Guldkedjan är en gammal trotjänare som är mjuk, skön och följsam.
Bilder från stugsistan

Nu kommer de äntligen; bilderna från stugsistan!


 God melon var ett perfekt komplement till de goda pirogerna och det hembakta brödet.

 Feta -och hasselnötspiroger med valnötsbröd! Mmm...

 Grisslan's fiskeläge...

 ...är nästan plågsamt vackert!

 Lotus sov mest i A-S's knä och tyckte det var toppen! Han är en riktig skeppshund den där vovven för han älskar att endera stå i fören och vädra med nosen eller ligga inne i ruffen och sova!

Efter dessa bilder hade vi så mysigt så jag glömde att ta fler foton. Ni får helt enkelt hålla till godo med ovanstående!


Denna kväll

Ikväll är Johan och Lotus borta på vift och kommer inte tillbaka förrän vid 22-tiden. Jag är relativt nyss hemkommen efter vad som känns som den längsta dagen på jobbet i världshistorien. Har nyss ätit en eko-risgrynsgröt-middag och ska nu krypa upp i soffan med en stor kopp chai-té iklädd Johan's fleecemorgonrock och styra upp lite inlägg till bloggen som legat och väntat.

Bebis spakar för fullt så vi ska njuta av lite egentid tillsammans och senare lite magmassage! :)

♣ 

En tjuvtitt på en av sakerna från

MMS

En tjuvtitt på en av sakerna från gårdagens leverans. Mer kommer ikväll då kamerabatterierna är laddade!


Amningssnäckor

Har fått tips av flertalet vänner om att dessa snäckor ska underlätta vid såriga bröstvårtor som kan uppstå vid amning. De sägs ha en helande inverkan genom det välgörande microklimat som bildas inne i snäckorna då de kommer i kontakt med huden. Snäckorna (Patella Vulgata) plockas för hand i de rena vattnen norr om Lofoten i nordligaste Norge. Snäckans form passar perfekt till bröstet. Invändigt är snäckorna naturligt belagda med glatt, kylande pärlemor. Vårtorna blir uppmjukade och fuktade av den egna bröstmjölken som innehåller det bakteriedödande och läkande ämnet lactorferrin och genom att vårtorna då blir naturligt fuktiga behöver inte heller såren spricka upp varje gång barnet ska ammas. 
 
Här kan man läsa mer om hur man använder snäckorna, och Minimundus är den eko-butik som säljer snäckorna.
Finns i två storlekar, M och L, man mäter diametern på sin vårtgård för att få veta rätt storlek.

Amnignssnäckor - natursnäckor/skålsnäckor Bild lånad från Minimundus.


TisDagens tacksamhet

...håller jag privat. Men som vanligt så noterar jag det här så att ni vet att jag alltid finner något att känna tacksamhet över. Den handlar om de förändringar som pågår och som känns så himla bra!

Tack! ♣

Världens godaste kladdkaka

Här kommer ett av recepten från vår båttur på stugsista! A-S och R bjöd förutom denna på fetapiroger med spenat och hasselnötter och hembakta hasselnötsbullar. Det var fantastiskt gott!

Världens godaste kladdkaka 175 gr.
100 gr. smör *
2 ägg *
1 ½ dl. råsocker *
1 ½ dl. siktat dinkelmjöl *
4 msk. kakao *
1 tsk. vaniljessens * eller vanligt vaniljsocker
½ tsk. salt *
50 gr. mörk choklad * (minst 60 % kakao)
Kokos * till formen
Ca. 100 gr. nougat 

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska hos oss.

Sätt ugnen på 175 grader och smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos.
Smält sedan smöret i en kastrull och vispa samman ägg och socker, det går bra med handvisp.
Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i äggsmeten, tillsätt det smälta smöret och vispa väl.
Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
Häll sedan all smet i formen och grädda 17-22 minuter beroende på din ugns effekt. För att vara säker på att få en kladdig konsistens bör du känna med en sticka redan efter 15 minuter. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar.
Ta ut kakan och låt svalna i cirka 5 min. innan du hyvlar på ett ca 1 mm. tjockt lager nougat. Nougaten smälter och när den har stelnat är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.

A-S och R bjöd på en jättegod basilikagrädde till med vispad grädde, medelhavsyoguhurt, honung och finhackad basilika. Den friska basilikasmaken bröt av så gott mot den söta kakan!


Ojdå...

Jag brukar inte varken läsa, eller kommentera, de "stora modebloggarna" särskilt ofta. Imorse blev det båda. En av de största (eller kanske den största?) har en bloggerska som nu skrev att en snygg shoppingväska från ett visst märke inte skulle skada. Dessutom fanns ingen med just det märket i hennes väsksamling.

Hm. Jag skulle vilja veta hur man har en väsksamling med märkesväskor; hur kan man tycka det känns försvarbart på något annat sätt än att det är ytligt/snyggt/trendigt? Jag har ingen samling med märkesväskor och jag lever ett alldeles underbart liv där jag känner mig vacker ändå - både på utsidan och på insidan. Jag undrade i min kommentar vad hon stödjer för välgörenhetsorganisationer, det tar jag nämligen för givet då man redan har så många väskor och ändå vill ha en till. Då måste det finnas så mycket pengar att man ger av sitt till de mindre lyckligt lottade i samhället. Detta bottnar inte i någon avundsjuka, jag skulle också ha kunnat köpa en väska av det märket ( i alla fall vid ett tillfälle i livet) men det finns liksom inte i min värld att man gör så även om man har pengarna för det. Hur kan en väska av ett visst märke spela så'n stor roll? Hur kan det känns försvarbart på något sätt att slänga ut tusen- och åter tusentals kronor på en väska?

Varje år skippar vi julkorten och skänker istället alla pengar vi tidigare slängde ut på det (ja, det känns som att "slänga" ut de pengarna och vi skickade en hel del) till någon välgörenhetsorganisation. Det blir många hundralappar med både värdet för korten, kuverten och portot. Om vi läser om folk som på något vis far illa (tsunami-offren, Katrina-offren) eller får nys om en djurrättsorganisation som just nu håller på med ett projekt och söker bidrag skänker vi alltid. Vi är även medlemmar i Djurens Rätt. Hemma hos oss fnns också en burk dit vi oftast stoppar en slant då vi är bortbjudna istället för att ha med något till de vi ska till (typ vinflaska eller blommor). Istället för att övelämna något kan man endera tala om eller ge ett kort där man meddelar att en slant har stoppats i vår burk och att just nu går pengarna till Friends. Våra kompisar vet detta så nu kan händer det att de också skänker pengar dit då de äter hos oss istället för att komma med något, eller gör som M och F på midsommar som satt in pengar i vårt namn till Greenpeace. Detta delar jag inte med mig av för att framstå som präktig utan för att visa på att många bäckar små blir en å och att alla kan göra något! Man behöver inte skänka tusenlappar - ett par tior kan räcka för att göra någon glad och skapa en förändring.

Jag har valt att inte länka på något sätt i detta inlägg för det är inte det som är det relevanta i frågan och stämmer inte överens med denna bloggs profilering. Men eftersom Ekoblogg strävar efter att göra världen till en bättre plats att leva på så var jag tvungen att ventilera detta! Jag hänger inte ut eller fördömmer någon med detta inlägg och min intention är inte att såra, i så fall ber jag om ursäkt redan här och nu.

Malin ♣

Leverans

Idag väntar jag en spännande leverans med posten! Personen som ligger bakom den ringde i fredagskväll och sa att paketet skulle komma idag, så nu går jag och längtar.

Jag kan säga så mycket; det är inte ekologiskt, men hållbart och innehåller livsbejakande affirmationer!


Funderingar?

Jag har försökt fota en ny profilbild på hur jag ser ut nu med det rakade huvudet men inte en endaste bild blir bra. Jag ser ut som en skev man (läs NCIS-marinsoldat) på alla!

Är det så? Ser jag ut som en man egentligen och är det snygga jaget i spegeln bara en illusion? ;) Funderingar av sådan allvarlig natur bryder mitt huvud på morgonkvisten. Så länge jag inte får till en bra bild får den gamla duga och jag får gå till spegeln för att spana in mig själv.


MånDagens tacksamhet

Sedan i slutet av förra veckan har det varit kaos i Övik. En av kommunen huvudvattenledningar sprang läck och innan läckan hittades och lagades var många utan vatten och sedan dess har 20 000 hushåll fått koka upp sitt dricksvatten för att eventuella bakterier som kan orsaka magåkommor ska försvinna.

Som vanligt i en liten stad och som vanligt i Norrland är detta allt som människor pratat om. Vissa beklagar sig - andra tycker det går bra.
Jag tackar för "katastrofen" som gjort oss en erfarenhet rikare! Vi klarar oss trots att det vatten som runnit ur våra kranar inte är drickbart. Vi klarar oss trots att vi kokat vatten i 5 dygn. Och vi klarar oss eftersom många medmänniskor nu upplever värre vattenrelaterade katastrofer just nu.
Tack för denna lärdom och tack för att vi annars har rent, klart och gott vatten direkt ur kranen - en lyxig förmån för vissa, vardagen för oss!

För många år sedan köpte jag Vattendroppen av Unicef - en droppe på en nål som säljs till förmån för Unicef's vattenprojekt. Rent vatten är en mänsklig rättighet som dock inte alla har rätt till.
Köp din droppe nu eller läs mer om projektet här!


Vecka 27

Så har ytterligare en vecka gått och nu går vi in i vecka 27 med lill-bebisen i magen! Tiden går fort och snart är du här hos oss, vårt lilla kärleksmirakel! ♥

Vecka 27
Kroppen: Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

Från Familjeliv.

Som ni vet har jag ju kännt av både kisseri-biten och drömmarna i rätt många veckor nu. Jag tycker nästan de börjar lugna sig lite nu! Jag sover bättre och därigenom kommer jag inte ihåg lika många drömmar (som icke-gravid minns jag nästan aldrig mina drömmar!) och jag går max upp 2 gånger/natt till skillnad mot för hur det var i början.

Att Krypet sparkar rejälare nu kan jag skriva under på! :) Ibland kickar det till så man tappar andan, speciellt då h*n får in en fullträff mot revbenen eller diafragma-området. Både Johan och Lotus blir väldigt delaktiga i och med att det nu blir kännbart för dem; Johan både ser och känner av sparkarna och Lotus är ännu mer kring magen nu och buffar, snusar och undersöker. Ofta på kvällen då vi satt oss ner för att mysa i soffan lägger han sig hellre hos mig än Johan och då också mycket oftare på min mage, vilket han inte gjort förr. Vi är med andra ord helt övertygade om att han vet att det är något stort på gång! 

Och det är det ju. Stort alltså! :D


RSS 2.0