Leon testar nya eko-bodyn från C

0-5093a5a78d796e81a31ccd93501863ae.png 

Leon testar nya eko-bodyn från CheckMe by Jezz samtidigt som han tränar upp rygg och nacke lite grand genom att sitta i ergonomiskt utformade baby-stolen Bumbo. Stolen matchar bodyn bra! ;)

http://ekoblogg.blogg.se


Supererbjudande!

Kretsa har ett erbjudande till och med 15 mars som innebär att för varje 500 :- man handlar för så får man ett presentkort värde 100 :- att använda vid nästa köp. Shoppa själv eller ge bort det till någon du känner!

Ett toppen-tillfälle att köpa exempelvis kläder, leksaker, hudvård eller textilier!


Visst är det väl så...

...att ni kommer ihåg att tävla? :)

Lycka till!


LörDagens tacksamhet

Vi känner otroligt mycket klokare efter att ha träffat M och A igår så det tackar vi för! Vilken visdom och vilket kunnande, hörni! ;)

Kram och tack!


Mitt eko-hår

Mitt hår har utsatts för mycket genom åren och tur är väl att jag har en fantastisk kvalitét på det. Det växer liksom av sig själv i raketfart och det är otroligt tjockt. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att det ska sparas ut. Långt! Alltså riktigt långt! Kommer väl att ta ett par år, så det känns som en liten rolig utmaning.

För ett tag sedan läste jag både hos Petra och Makeup & Stuff en massa bra tips på hur hårvården kan göras ekologisk! Jag vävde in lite tips från dem i ett inlägg jag hade sparat som utkast sedan tidigare och här kommer en rätt hyfsad guide till bra hår;

¤ Mitt allra första tips är att ett par gånger om året låta någon duktig person klippa det ordentligt. Klarar man det själv eller har någon i sin bekantskapskrets som kan det; toppen, om inte; kosta på ett besök hos en frisör. Det är så väl värt att ha ett väl genomklippt hår under resten av året. Då jag inte har en kort frisyr som måste klippas med jämna mellanrum klipper jag mig 3 ggr. per år; i maj, augusti och december.

¤ Morgon och kväll borstar jag håret noga, även nu fast det är kort, för att hålla igång blodcirkulationen vilket stimulear tillväxten, samt kamma ut det egna fettet i längderna för att få ett friskt och glansigt hår.

¤ Börja med att borsta igenom håret ordentligt innan du tvättar det. På så vis borstar man ur all smuts och det hår som fallit av och det blir lättare att tvätta håret sen.
Då håret är tvättat och klart så kamma igenom det med håret med en gles hårkam (Bodyshop har bra modeller i trä).

¤ Försök att tvätta håret en gång i veckan och inte mer. Håret blir inte så torrt och slitet då och man sparar både på vatten och tid! Det kan vara en jobbig invänjningsfas men det är värt det, håret ser inte fett ut efter ett tag och det mår så mycket bättre! Då man tvättar det för ofta, och dessutom med konventionellt schampo, så överproducerar hårbotten olja vilket gör att håret blir fett och då tvättar man det oftare. En ond cirkel med andra ord.

¤ Använd ekologiskt hårschampo och balsam, eller till exempel avkok av tvättnötter till håret. Samla inte allt hår i ett trassel uppe på huvudet som blir svårt att reda ut sedan, utan låt håret hänga fritt och schamponera in hprbotten genom att först gnugga lite schampo mellan handflatorna. Oftast räcker det att schampot sköljs genom längderna för att de ska blir rena.

¤ Applicera endast balsam frå öronen och nedåt. Det är längderna som ska få ta del av det, inte hårbotten då den bara blir fetare av balsam. Man kan även använda olivolja som en hårkur. Dock kan håret bli väldigt fett av detta så använd bara några droppar för att smörja in håret med och låt verka över natten, gärna under en "turban av en handduk". Skölj sedan ur det på morgonen.
En del äppelcidervinäger och nio delar vatten i en blomspruta blir ett bra balsam som inte gör håret fett men som ändå verkar mjukgörande. Man kan även avsluta varje tvätt med att skölja igenom håret (inte hårbotten) med iskallt vatten för att få extra glansigt hår.

¤ Använd inte hett vatten till håret utan använd ljummet/varmt eftersom för hett vatten irriterar hårbotten och kan göra att onödigt mycket hår lossnar i samband med tvätten.

När man byter de konventionella hårprodukterna till ekologiska alternativ kan ditt hår först bli fett. Detta beror på att det naturliga och normala tillståndet för håret är att vara lite fett. Vi ärtyvärr för vana de konventionella schampo-sorter som innehåller exempelvis skummedel och och därför känns håret torrare och renare då man tvättat håret med dem. Men dessa "lödderkemikalier" stör hårbottens naturliga fettbalans och kan ge mjäll och klåda.
Efter ett tag kommer din hårbotten att återfå dess ursprungliga balans och inte längre bli fett. Kom dock ihåg att ditt hår aldrig kommer att bli så lent och torrt som med konventionell hårvård - ett naturligt hår är lite strävare och lite fetare.
Håret kommer istället att bli glansigare och friskare och växa fortare, och din hårbotten kommer återfå sin naturliga balans. Man slipper också kemikalieansamlingar som konventionell hårvård innehåller och som kan lagras i kroppen.


¤ Krama försiktigt ut lite vatten ur håret då det tvättats klart, vrid det inte. Gnugga inte håret med handduken utan dra försiktigt med en handduk. Man får bara tovor och det ruggar upp hårstråna och man är för hårdhänt. Stoppa gärna in håret i en torr handduk en kort stund så torkar det snabbare.
Lufttorka håret då det tvättats, hårtorken torkar bara ut hår och hårbotten. Dessutom går det åt en massa el och det är inte alls bra att ha elektricitet så nära hjärnan. "Måste" håret fönas så sluta medan det fortfarande är fuktigt för att skona det lite. 

¤ Undvik stylingprodukter med silikoner, parfymer och andra tillsatser. De lägger sig som en hinna på hår och hårbotten och låter inte håret andas samt vänjer håret vid ett onaturligt tillstånd. Jag använder produkter från MOP (Modern Organic Products) som jag köper via e-beautyshop och jag är supernöjd med dem. Mitt hår mår toppen!

¤ Färga, tona eller blek helst inte håret. Vill man göra det finns det naturliga alternativ hos ekologiska frisörer i större städer. För oss som bor på mindre orter kan man färga själv med hjälp av naturlig hårfärg i pulveriserad form hos Grön Gåva. Innehåller bark, örter, henna och frukter.

  
  
       
       
  

Som ni ser så har det varit en gansksa hår-resande resa (dessutom med väldigtt många extrakilon på en del av bilderna) genom åren! :)

Nu är jag alltså ute efter att få det långt ner på ryggen och jag tror att även luggen ska få växa med denna gång!

Hoppas ni blev hjälpta av tipsen och lycka till med ert nya, ekologiska och välmående hår!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad och helg-sugen!
Gjort: Myst, busat och skrattat med min fina familj!
Gör: Bloggar ikapp eftersom blogg.se äntligen fungerar igen!
Planer: Ta en skön promenad och låta Lotus springa, äta rester av citronpajen från igår, se Melodifestivalen ikväll!
Bästa: Den glädje vi upplever nu!
I behov av förändring: Boendet kanske? :)
Leon : Var i sitt esse under hela gårdagen och slockande som ett ljus innan 22-tiden! 
Väder: Strålande sol och just nu - 15 grader. Ska dock bli varmare under dagen!


Fadder-gala!

Njae, inte riktigt gala men väl en tre-rätters middag! Igårkväll var Leon's faddrar och våra gemensamma bästa vänner på besök från Stockholm. Vi hade längtat och väntat på denna fredag i flera veckor nu så det var grymt trevligt!

Varmrätten blev något nytt (recept kommer senare) som var inspirerat av en rätt mamma brukar göra med fläskfilé och förrätten vartr en fräsch Halloumi-sallad med citrus. Till dessert passade citronpajen vi stiftade bekantskap med för några helger sedan ypperligt! :)

Innan klockan blev middagstid kände vi oss som ett barn på julafton som väntar på tomten! ;)


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Alldeles överlycklig!
Gjort: Morgon-myst med mina tre favoritpojkar!
Gör: Bloggar och äter frukost, kollar bloggmailen och svarar på den.
Planer: En lugn och skön hemmadag! Ett par promenader ska vi hinna med men annars blir det lugna gatan.
Bästa: Gårdagen!
I behov av förändring: Ingenting, hoppas alla våra önskningar går i uppfyllelse nu bara!
Leon : Sover i princip hela nätterna, inatt vaknade han en gång vid 4-tiden och hade ont i magen. Lättade på lite gaser och hittade nappen så på 2 min. sov han igen. Vaknade 05.50! Underbart!
Väder: Det snöar jättemycket ute, härligt!


Malin's favourite things!

En kvinna som jag gärna låter mig inspireras av är Oprah Winfrey. Tycker det är härligt vad hon åstadkommit som kom från ingenting och idag rankas hon som en av världens mest inflytelserika personer.

På dagarna ser jag ofta "The Oprah Show" om jag är hemma och har tid. Ett par gånger per år är det kaos i studion då publiken upptäcker att just denna show är "Oprah's favourite things"! Ett program där hon helt sonika går igenom de favoritsaker hon stött på sedan det förra programmet och sedan ger dem. Till ALLA i publiken. Ja, galet som bara den. Men lite kul att se hur glada folk blir!

Tänke låna lite av den idén till bloggen och nedan följer alla de saker jag skulle ha gett er om jag var miljardär som Oprah och hade möjlighet att skänka i princip obegränsat. Nu får ni istället låtsas att jag ger er allt detta och vara förvissade om att i tanken har ni i alla fall fått dessa gåvor av mig!

¤ En dinkelkudde i härligaste eko-bomull som kommer att göra att ni sover som prinsar och prinsessor!

¤ Té-kanna i gjutjärn - dels för att de bär med sig anor från japanska té-ceremonier och för att det vid varje bryggningstillfälle frigörs järn som kroppen behöver.

¤ Jag skulle också vilja ge er alla varsin shaktimatta med tillhörande shaktiring. Dessa produkter är toppen för både kropp och själ och jag är evigt tacksam att jag stött på dem!

¤ Pranayama-salvan är ett bra komplement till både shakti-produkterna och neti-kannan (se nedan). Den vidgar upp slehinnorna i näsan och underlättar andningen både vid andningsövningar och förkylning.

¤ Via Grön Gåva fick jag tips om den fantastiska "Harmoniska barn"! En underbar vägledning till alla som har barn, funderar på att skaffa eller på annat vis har barn i sin närhet! Läs den!

¤ The Secret - inget mer behöver varken sägas eller skrivas eftersom jag gjort det så många gånger vid det här laget. Men boken förändrade mitt liv och jag tror att den skulle kunna göra det för många andra med!

¤ Jag kan inte rada upp mina favoritsaker och utelämna min favoritchoklad; Blanxart. Detta är den enda choklad jag stött på med sojalecitin i som faktiskt har ekologisk sojalecitin och ändå lyckats få en alldeles fantastisk choklad. ALLA som smakat den fastnar och min mamma sa att den smälte till en crème fraiche-liknande massa i munnen. Den är ljuvligt krämig och härligt välsmakanden! Finns även med hela, ekologiska mandlar.

¤ Saltlyktorna från Himalaya har på senare tid börjar synas i de flesta välsorterade hälsokostbutiker. Jag hittade dock våra för flera år sedan i en alternativ butik på internet. Då man tänder värmeljus i dessa avges neutraliserande joner som förbättrar luften i rummen inomhus. Den elektricitet vi omger oss med alstrar positiva joner och dessa neutraliserar dem lite. Sen blir det ett otroligt vackert sken av dem, varmt och rosa!

¤ Neti-kannan i keramik (vår ser lite annporlunda ut) användes dagligen då vi sköljer näsan! Jag försöker pracka på alla jag känner detta men det är inte så populärt. Jag tror folk avskräcks av tanken på att det gör lite ont till en början. Förutom en i keramik så har vi en mindre i plast (tyvärr!) som vi har med oss då vi är på vift ett par nätter.

¤ Att rena sitt dricksvatten med aktivt kol i form av sumi-sticks är enkelt, sköter sig själv och ger ett mycket godare, mineralberikat vatten! De tar bort orenheter ur vattnet och tillsätter viktiga mineraler så som kalcium, magnesium och järn. Då 3 månader gått stoppar man ner sticksen i blomkrukorna så blir blommorna glada!

¤ Vår mjölkskummare från OBH Nordica heter Café Crèma och är oumbärlig då man vill skumma mjölk till varm choklad eller en kryddig chai latte! Bra pris och ännu bättre kvalitét gör denna till ett litet guldkorn i köket!

¤ Huvudkliaren som Johan fick till Alla Hjärtans Dag har använts flitigt här hemma! Skönt att både klia huvudet med och dessutom stimulerande för både hårrötter och tillväxt. Bra huvudmassage helt enkelt! :)

¤ För månag år sedan köpte jag mig en meditationskudde som jag mediterar på. Denna modell är bra om man inte kan sitta i hel-lotusställning av sig själv och är anpassad både för hel- och halv-lotusställning. Fylld med ekologiskt odlad bovete anpassar den sig skönt och behagligt efter den egna kroppen.

¤ I alla hem bör en yogamatta finnas bara för att den är så behaglig att ligga på! På våran utförs Pilates, avslappning och mjukgörande övningar. Dock är inte våran biologiskt nedbrytbar som denna är.

Så, känner ni er nöjda med alla era "presenter"? ;) Hoppas någon kanske fick tips om något nytt som ni inspireras att testa, och om inte annat så fick ni en inblick i materiella saker jag helst inte är utan!


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för alla de saker som vi ärvt i vårt hem av både bortgågna släktingar och familjemedlemmar som helt enkelt lessnat, tröttnat eller bytt ut vissa saker av andra skäl. Alla de sakerna ger vårt hem en otrolig karaktär och jag skulle inte vilja vara utan en endaste av dem!


Eko-utmanad

Annie på Vi visar vägen har utmanat mig! Självfallet hakar jag på och denna gång handlar det om köpandet av eko-produkter;

Vad gör jag bra, vad gör jag dåligt och vad kan/vill jag göra bättre när det kommer till ekologiska varor?

2 bästa sakerna;

¤ Finns det ett ekologiskt alternativ till det vi eftersöker köper vi det.
¤ Genom bloggen uppmuntrar jag förhoppningsvis andra till att bli sporrade att handla mer ekologiskt.

2 sämsta sakerna;

¤ Då vi handlar våra ekologiska frukter och grönsaker läggs de i påsar av plast.
¤ Vi köper fortfarande för mycket som vi skulle kunna odla själva om vi hade möjlighet.


2 saker jag kan/vill/ska bli bättre på;

¤ Kräva mer av vår matvarubutik att ta hem ännu mer ekologiska varor.
¤ Att endast köpa miljömärkta, ekologiska eller begagnade kläder i den mån det går, dvs. att först se över om det vi söker finns att få tag på på ovannämnda sätt innan det i såfall köps "på vanligt vis". Hittills detta år har vi hållit detta!


Verle gammelskog

Jag har tidigare skrivit om Verle gammelskog hos Ett klick för skogen utanför Göteborg som riskerar att bli uppköpt för att avverkas om inte tillräckligt med pengar inkommer innan 19 mars.

Hade helt glömt av att det var så kort tid kvar, tiden går ju så fort, men så läste jag om det igen i senaste numret av Hälsa och tänkte att jag måste påminna er också!

Här kan man klicka gratis varje dag så går sponsorer in och skänker en viss summa pengar/klick. Sponsorer är bl.a. Klimatsmart.se och Djurens vänner. Man kan även köpa träd eller bitar av skog i miljöshoppen.

bildspel_verle_280x210.gif 
Bildspel lånat från Ett klick för skogen.

Fotografer till de vackra bilderna är Ann Rask och Leif Danielsson.En ny tävling!

Nu kör vi igång med ännu en onsdagstävling, denna vecka i samarbete med Yves Rocher! Jag har själv fått sätta ihop vinsten och denna gång kan TVÅ stycken vinna!

Jag har valt ut produkter från deras nya, ekologiska hudvårdsserie Culture Bio - produkter som alla representerar hudens olika behov. 19 ekologiska växter (t.ex. olivträd, pepparmynta, apelsin, aloe vera, trollhassel, sötmandel och blomsterkrasse) som noggrant valts ut och kombinerats, allt för att hitta en produkt som motsvarar det naturliga huden eftersträvar. 85 % av ingredienserna är från ekologiska odlingar. 100 % naturliga doftämnen.

I La Gacilly har Yves Rocher odlat ekologiskt sedan 1997 på 44 hektar mark. Dessa har nu burit frukt och resulterat i denna nya hudvårdsserie. Odlnigarna följer de regler som finns för ekologiskt jordbruk och som bevarar naturens balans. Odlingen är säsongsanpassad, man använder naturlig gödning, undviker kemiska bekämpningsmedel och genmodifiering. Detta för att bevara och garantera renhet i vattendrag och mark.

Eftersom ekologiska odlingar ger mindre avkastning blir ekologiska ingredineser ibland så mycket som upp till 15 gånger dyrare än de klassiska. Detta påverkar såklart prissättningen av en produkt, men eftersom Yves Rocher är aktivt involverad i allt från odling till distribution lyckas de hålla nere priset på en tillgänglig nivå.

Produkterna är förpackade i i glasflaskor gjorda av återvunnet glas från restmaterial i sågverk i Savoie-området och tryckta med vegetabilisk färg. Kartonghöljet är tillverkat av återvunnen papp och ingen bipacksedel eller innerförpackning finns.
Man klimatkompenserar även som ett av de första företagen inom skönhetsvård med denna serie. Yves Rocher samarbetar genom att ge finansiellt stöd mot skogsskövlingen som pågår i Bolivia, Colombia och Peru.

Serien är certifierad av Ecocert och märkt med Cosmebio

I potten finns två kit med dagcrème, nattcrème och ögoncrème - allt som behövs för en bra eko-hudvård! För att vara med och tävla vill jag att ni lämnar tips i detta kommentarsfält om vad ni vill se mer av i bloggen framöver. Det har tillkommit så många nya läsare nu att det skulle vara kul att se vad som eventuellt saknas och efterfrågas. :)

Ni har som vanligt till söndagförmiddag på er att tävla. Lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Upprymd, sprallig, lycklig och förväntansfull!
Gjort: Sett om den kungliga förlovningen på Nyhetsmorgon, förberett dagen.
Gör: Bloggar och äter en alldeles fantastiskt god müsli till frukost!
Planer: Promenad i det fina vädret med pojkarna på förmiddagen och en liten tur efter lunch. Ikväll ska vi äta middag hos svärföräldrarna! :)
Bästa: Denna dag!
I behov av förändring: Kanske också denna dag?
Leon : Utvecklas varje dag, man blir alldeles förstummad! Folk som inte sett honom på ett tag blir väldigt förvånade över hur mycket som hänt!
Väder: Kring - 10 grader och strålande sol!


Check out Check me!

Igår damp det ner ett nytt paket från Ecoloco som bloggpanelen's blöjbarn ska få testa och recensera; bodyn CheckMe!

CheckMe är en ekologisk body med en patentsökt skärning i ryggen för att man enkelt och smidigt ska kunna kolla blöjan. Med CheckMe är det lika enkelt att kolla blöjan som med en tröja fast det är en body. Aldrig mer kalla de där förargliga gliporna mellan byxorna och tröjan!CheckMe växer i takt med barnet tack vare dubbla knapprader i grenen och långa ärmmuddar som går att vika upp till en början pch då blir en snygg detalj. CheckMe har även en snygg unik design i halsringningen. Du slipper knäppa besvärliga knappar och den håller ihop bättre än en traditionell omlottöppning.

CheckMe byJezz utsågs till Årets barn- och babyprodukt 2008. En klassisk produkt som fått en innovativ funktion vilken dagligen underlättar för småbarnsföräldrarna.

Vi är superspända på denna body jag och Johan, och självfallet kommer ni att kunna läsa vad vi tyckte om den!

Tack snälla, goa Loa!


Förtydligande

Alla ord som är kursiverade (dvs. skrivna med sned eller lutande stil) är länkar i mina inlägg. Klicka på dem så kommer man till länken. Får ofta både kommentarer och mail där recept eller länkar till exempelvis butiker efterfrågas och då har de funnits i inlägget hela tiden.

Glöm heller inte bort att kolla in min digra länklista till höger i bloggen, där finns det mesta jag tipsar och bloggar om! :)


OnsDagens tacksamhet

Idag ska vi göra en liten utflyckt. Den är jag tacksam över!

Återkommer mer i ärendet senare...


Mamma är jag. Och jag gillar min

0-2b2bffe1cf7fc9b088e3f1055d3a2c97.png 

Mamma är jag allt. Och jag gillar mina ekologiska chai lattes i en mugg som påminner mig om det myset! ;)

http://ekoblogg.blogg.se


Fettisdagen

Kommer ni att äta några semlor idag? Vi hade bjudit hem ett par vänner på ekologiska dinkelsemlor men då de nu blivit förkylda får vi skjuta på det och mumsa semlor själva ikväll istället.

Se hela bilden Bild lånad härifrån.


Tandoori-soppa

I helgen bjöd vi på denna goda tandoori-soppa som var så enkel och god att den bara måste föräras ett inlägg här på bloggen!

Tandoori-soppa, 4 pers.

2 gula lökar *
2 msk. tandoori-krydda
2 msk. olja *
2 ½ dl. kokos *
1 l. vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
rivet skal samt saften från 1 apelsin *
2 msk. sambal oelek
2 brk. hela tomater i tomatsås *
1 msk. socker *
salt *, peppar *

medelhavsyoughurt *
bröd, t.ex. naanbröd

Som vanligt så är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Finhacka löken och bryn den i lite olja med tandoori-krydda och kokos. Då löken blivit glansig, rör ner vatten, buljongtärningar och tomaterna. Låt koka ca. 10 minuter. Ta soppan från värmen och rör ner sambal oelek. Mixa sedan soppan nästan helt slät. Smaka av med salt, peppar, socker, apelsinskal- och saft och servera med medelhavsyoughurt och bröd.

Se hela bilden Bild lånad härifrån.


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Alldeles överlycklig!
Gjort: Morgon-donat här hemma, tvättat  en maskin, myst mest!
Gör: Bloggar och äter frukost!
Planer: En skön hemma-idag!
Bästa: *hemligt*
I behov av förändring: Ingenting just nu! :D
Leon : Sover gott ännu efter att ha ätit frukost-målet och sedan kräkts uppe det! Jag var inte tillräcklig snabb att rapa honom och jag tror allt han åt kom upp. Lustigt, vi är inte van att han kräks så man blir hyfsat paff liksom! Efter det lekte vi i gymmet i nästan en timme innan han somnade om.
Väder: Ett par minusgrader och uppehåll, perfekt väder för en skön promenad med pojkarna innan lunch!


TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam äver glädjen i mitt hjärta! ♥


Så nöjd!

Har nu i två veckors tid testat de ekologiska Culture Bio-produkterna från Yves Rocher och jag måste säga att jag är så nöjd! Kommer att fortsätta med dagcrèmen och ögoncrèmen på både morgon och kväll samt deras underbara serum för dag, kväll och det lugnande serumet. Verkligen droppar av ren och skär lyx direkt på huden!

Fortsättningsvis kommer jag att använda Dr. Hauschka's tvättkräm (då jag inte fått hem och provat på Culture Bio's tvättcrème än) och ansiktsvatten då Culture Bio inte har något ansiktsvatten. Dr. Hauschka's Rosenkräm kommer jag att använda som insmörjning på natten då jag vill ha en fetare kräm vid sänggående. Men det är just det som är så bra med Culture Bio - den suger verkligen in i huden och man blir inte det minsta fet trots att man ändå är mjuk och len hela dagen. Det har för mig varit en nackdel med Rosenkrämen, just att man känns lite flottig i hyn av den trots att den är så bra. Med Culture Bio's dagcrème blir jag fräsch på dagen och med Rosenkrämen får jag det där lite kladdiga som jag önskar av en nattkräm. Det bästa av två ekologiska världar liksom!

De lyxiga serumen använder jag då och då, eftersom jag inte har problem med min hy så boostar jag den bara ibland.

Culture BIO banner

Bild lånad härifrån.

Jag är som ni kanske förstår jättenöjd med produkterna och till det schyssta priset som man faktiskt satt på produkterna så kan faktiskt de allra flesta ha råd med ekologisk hudvård!


Dessa vackra trägafflar har min

0-2c563d79e3c778ea4d7807829442aede.png 

Dessa vackra trägafflar har min pappa's morbror gjort åt oss. Vilket hantverk! De är super-mjuka och lena och tillverkade 3 km. från oss, hur eko är det? :)

http://ekoblogg.blogg.se


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Utvilad och på G!
Gjort: Förberett tofu-gratängen vi ska äta till middag ikväll, gjort mig i ordning, lekt med Leon en timme innan han somnade igen och umgåtts med Johan innan han gick till jobbet. Man hinner mycket då man är morgonpigg! :)
Gör: Bloggar och funderar över frukosten.
Planer: Ta en promenad på förmiddagen och åka till bästa C och lilla M efter lunch!
Bästa: Min fantastiska familj!
I behov av förändring: Bacillerna som fortfarande flyger runt. Vill att det ska vara april nu så att vi slipper restriktionerna med Leon! 
Leon : Sussar så sött i sin säng med snutten och lite mys! Godingen!
Väder: Bara några minusgrader men mulet och grått!


MånDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att man om morgnarna numer hör de första fåglarna sjunga sina kvittrande serenader!


Ännu en vego-lasagne

Hos Duracellmamman hittade jag detta och gjorde om det så att det skulle passa oss bättre. Hon i sin tur hittade det i Buffé och gjorde om det så att det skulle passa just deras familj! :)

400 gr. quornbitar eller sojaprotein-bitar *

2 röda lökar *

1 färskt broccolistånd *

2 paprikor *

2 påsar Taco Kryddmix *

1-2 tsk chilipulver *

1 1/2 dl. vatten

2 dl crème fraiche *

300 gr. färskost med vitlök och örter *

2 dl. havremjölk *

9 lasagneplattor

1 ½ dl. riven ost med god smakSätt på ugnen på 175 grader.

Börja med att steka quorn/sojabitar. Tillsätt tackokryddmixen + vatten när de fått färg, låt små puttra lite.

Medan detta kokar ihop, skala och finhacka löken. Skär sedan broccolin i mindre bitar och dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar. Fräs upp grönsakerna i en het panna.

Blanda ner grönsaksfräsen med quorn/soja och blanda i crème fraich, färskost och mjölk. Koka ihop i ca. 4-5 minuter.

Täck botten av en smord ugnsform med ett tunt lager av quorn/soja. Lägg på ett lager med lasagneplattor. Varva två lager likdant. Avsluta med ett lager av quorn/soja. Strö över den rivna osten.

Ställ in i ugnen i ca. 30 minuter.Servera med en härlig sallad!


Vinnaren av hela världen;

Nja, inte riktigt! ;
 
Men vinnaren av www.ekolek.se's Hugg-a-planet blev ingen mindre än Martin! Martin's favorit var allt byggmaterial, som Happy Mais och flygplansklossarna.

Stor Hugg-a-planet

Stort GRATTIS från Ekblogg! Maila den adress dit du vill ha din planet skickad så förmedlar jag vidare den till www.ekolek.se/!

Stort tack för er medverkan, på onsdag kommer en ny tävling med skönhetsvård i potten så håll utkik då!


SönDagens tacksamhet

Idag är tacksamheten stor, så stor, men privat än så länge. Det var dock länge sedan jag var så tacksam!


TACK!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Alldeles, alldeles överlycklig!
Gjort: Morgonmyst tillsammans här hemma. Min fina familj! ♥
Gör: Postar förberedda inlägg och väntar på frukost.
Planer: Få lite gäster under dagen och sedan ta det lugnt. Det är bäddat för en lugn och slapp dag idag.
Bästa: Hela gårdagen var hur härlig som heslt, och jag var på ett så otroligt vackert dop!
I behov av förändring: Vårt tålamod som inte är på topp just nu! ;)
Leon : Har gymmat stenhårt i babygymmet men snuttat nu med Tiger-snutten i sängen. Kommer alldeles strax att slockna! :)
Väder: Bara några minusgrader men snöstorm så idag blir i alla fall jag och Leon inne. Det riktigt yr ute!


Sååå gott!

52762aed209bea0aa23b63f462709222.png 


Detta goda eko-hårdbröd är från ICA's Selection-sortiment och det är alldeles underbart! Bakat på dinkel och råg och smaksatt med honung och havssalt. Ljuvligt till både frukosten och soppan!Psst!

Vad kul att se att ni är så många som är med och tävlar!


LörDagens tacksamhet

Grön Gåva finns världens godaste eko-bröd med bl.a. fikon, mandel och russin. Eftersom det är så himla gott till frukost så känner jag mig redigt tacksam över det nu! ;)

Mums!


Leon - en riktig liten snuttis!

Leon fick en jättefin snuttefilt från Teddykompaniet i form av en tiger (den som ligger ner på bilden) från sin bonusmorfar då han och jag låg på sjukhuset. Den är numera den stora favoriten här hemma då det kommer till att sova! Leon även annars en riktig snuttis som gärna drar dregellappar, sjalar eller annat upp mot ansiktet då han ska sova, men med denna Tiger-snutte så ser man att det är något extra speciellt! Bild lånad härifrån.

Även om han i princip redan sover då man lägger ner honom i sängen så ler han alltid ett lyckligt leende då Tiger-snutten läggs bredvid honom. Då drar han upp sina små, goa händer och borrar liksom in de under snutten. Sedan drar han händerna mot sig så att snutten ska komma nära, nära ansiktet och sedan små-knorrar han till ett litet mysljud och somnar.

Åh, jag smälter! ♥


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad och alert!
Gjort: Morgon-myst med lill.familjen.
Gör: Äter frukost och bloggar. Pratar lite med Johan också!
Planer: En långpromenad med gänget så att Lotus får springa. Senare idag ska jag på dop då bästa C's dotter M ska döpas. Ikväll blir det Melodifestival.
Bästa: Att det inte är så kallt ute idag!
I behov av förändring: Ingenting idag...
Leon : Ligger på sitt fårskinn på golvet och pratar med sin snuttefilt!
Väder: Mulet och - 7 grader.


Eco-carry

Har man vid detta laget ännu inte skaffat sig en tygkasse eller två att bära t.ex. sina matvaror i så tycker jag man ska slå till på dessa fina ekologiska från Avanna!


Leopard Bag Giraff Bag
Zebra Bag Today I'm Wearing This

Bilder lånade härifrån.

Bakom märket Avanna finns duktiga illustratören och konstnären Anna Larsson i Tidaholm. Under 2008 inledde Anna ett stort samarbete med Nelly där hennes alster trycktes upp på befintliga plagg. I år släpper Anna sitt egna varumärke och det är himla spännande eftersom jag blogg-kännt denna rara tjej i ett par år nu!

Anna bloggar även om mode på Modeflickan!


Nybadad kille slocknade på Bling

0-47e9827348899ca23e39dddf29661d08.png 

Nybadad kille slocknade på Blingo-filten på eko-skinnet iklädd eko-pyjamas med en eko-skallra från rara Malin (www.malvalin.se) i näven. Med natursutten i mun kan man inte göra annat än sova medan mamma och pappa äter en eko-variant av 'Fredagsgott med pullan' till middag!

http://ekoblogg.blogg.se


Friggs har kommit med 4 nya eko-

0-27bc5c31cb58b5cadbfd30c532d3d76d.png 

Friggs har kommit med 4 nya eko-téer i modern tappning. Två av dem; Minty liquorice och Sweet citrus fick följa med hem från ICA idag! Ska provsmakas ikväll med några rutor choklad och kanske en kram? :) Trevlig kväll!

http://ekoblogg.blogg.se


I ekologisk velourdress från Kap

69519dac1f1cf01de422cf7bc6bf1d22.png 

I ekologisk velourdress från Kapp Ahl och ekologisk body från Åhléns leker en mätt och belåten liten kille i baby-gymmet han fått av sina faddrar! Perfekt med lite helg-gympa! ;)

http://ekoblogg.blogg.se


Hallå världen!

Ni glömmer väl inte bort att tävla om en Hugg-a-planet va? www.ekolek.se sponsrar med sin storsäljare bland alla fina eko-leksaker!

Stor Hugg-a-planet

Ni har till söndag vid 10-tiden på er!

Lycka till!


Ajvar-lasagne

Denna enkla och supergoda lasagne bjöd min bror med fästmö på sist vi var bjudna till dem. Passar perfekt som en härlig helg-rätt så jag tänkte jag skulle bjuda på receptet just därför!

Lasagne, 4-6 pers.

4 stora morötter *
1 stort broccolistånd *
4 dl. Turkisk youghurt *
½ brk. valfri Ajvar relish (den från Druvan som heter "Relish Pinjur" innehåller inga tillsatser alls!)
salt *
lasagneplattor

Ostsås;

30 gr. smör *
2 msk. siktat dinkel *
4 dl. havremjölk * (eller vanlig ko-mjölk)
salt *, vitpeppar *
1 äggula *
250 gr. riven ost

Eventuellt lite riven ost till garnering.

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

None

Skala och grovriv morötterna. Skiva hela broccoliståndet i tunna skivor. Blanda youghurt, Ajvar relish och salt i en bunke. Rör ner morötterna och broccolin och blanda väl. Koka ostsåsen. Börja med lite ostsås i botten på en gratängform och lägg i ett lager plattor först som sedan toppas med ostsås. Varva sedan med fyllning, plattor och sås till det tagt slut (detta beror lite på hur vid formen är och hur tjock man gillar sin lasagne).
Översta lagret ska vara plattor med sås ovanpå. Strö eventuellt över lite mer riven ost innan lasagnen gräddas i ugnen ca. 20 min. i 225 grader.

 Bild lånad härifrån.


Servera med en god sallad!


Helg-glad!

Vet ni; rader som de ifrån mailet nedan gör bloggandet så himla roligt! Det är ni läsare som gör det sporrande och värt att fortsätta!

"Hej!
Jag läser din blogg då och då och vill bara säga att
du sprider så positiva vibbar och verkar vara en
fin person."


Tack för att ni finns! ♥


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Pigg och helg-pirrig!
Gjort: Ätit frukost med Johan, ammat Leon och lekt och busat med honom i över en timme, läst morgontidningen och svarat på bloggmail.
Gör: Bloggar och skriver upp lite handling.
Planer: Piffa till mig lite, åka och handla då jag får avlösning av Johan, mysa med pojkarna, ta en promenad efter lunch. Ikväll ska vi se lite film och äta eko-popcorn!
Bästa: Att vi numera sover hela nätterna igenom!
I behov av förändring: Vårt boende, vi är hus-sjuka nu!
Leon : Världens vackraste! Sover så gott nu och små-skrattar i sömnen ibland! Hade ont i magen hel dagen igår så han sov sig igenom den, men på kvällen gick det över så då var det dags för bus och mys innan vi skulle sova!
Väder: Halv-mulet och - 15 grader nu!


Basic eco! fre

Dessa toppar från HM's online-butik är en perfekt bas att ha i garderoben. Jag har ett par i lite olika färger och de är mjuka och följsamma i kvalitén och det är faktiskt bra kvalitét på dem! Jag har köpt de lite större i storleken så att de är så där skönt slappa!

 Bild lånad härifrån.

Och priset på 98 :- kan man inte säga något om! :)


FreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att vi alltid har råd att äta oss mätta här hemma. Mat som är kvalitativ, god, miljösnäll och näringsriktig. Och mat som gör att vi överlever och utvecklas. Tyvärr tar man lätt detta för givet i dagens moderna samhälle men idag ska jag inte göra det.

Tack!
En lycklig mamma nedsjunken i so

1d121d657efb97238910c67d850d01bc.png 

Blogg En lycklig mamma nedsjunken i soffan. En djupt sovande son på bröstet. Ett nytt nummer av 'Föräldrar och barn'. En, nej fyra rutor mörk, ekologisk kvalitétschoklad. En varm hund på fötterna. Eko-certifierade plagg på kropparna. En liten, trevande hand som 'mojsande' killar mammas hals. En helt vanlig torsdag i föräldralediga eko-mammans liv; jag skulle inte byta det för något i världen. Jag älskar dig så det värker i hjärtat, mitt underbara barn! Kram mamma Malin

http://ekoblogg.blogg.se


Utkast-funktionen

Gillar verkligen att blogg.se har en utkast-funktion där man kan spara inlägg man vill publicera senare. Nu för tiden bloggar jag aldrig då Leon är vaken eftersom jag tycker att han förtjänar min fulla uppmärksamhet så då gäller det att kunna blogga snabbt ibland och då är det toppen att ha inlägg på lut.

Dessutom har jag bestämt mig för att inte blogga på helgerna, fast det kommer inte ni att märka av. Jag kommer att förbereda de inlägg som ska postas då (förutom Dagens eko och Dagens tacksamhet, men de går så fort att skriva) och bara publicera dem under helgen. Vill inte sitta vid datorn en massa då vi är lediga tillsammans! :)

Eko-rea

Ellos har just nu lite rea på några av sina eko-plagg (som för övrigt är riktigt fina!), dock inte på de som är designade av Josefin Lassbo.

   Bilder lånade härifrån.

Dessa byxor som Josefin gjort är otroligt snygga! Ett tips om någon av er därute är byxlös? ;)Bild lånad härifrån.


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Mys-sugen! Tur det är helg snart! :)
Gjort: Ammat Leon och umgåtts med Johan innan han åkte till jobbet. Jag har duschat och gjort frukost. Hm, jag har nog hunnit med rätt mycket med tanke på vad klockan är! :)
Gör: Bloggar, läser andras bloggar och äter frukost.
Planer: Det är kallt idag så vi blir inne och leker och busar!
Bästa: Min tillvaro!
I behov av förändring: Att folk är sjuka runtom oss. Trist att inte kunna träffa alla!
Leon : Sover i sängen nu (det är därför jag passar på att blogga) och har sovit precis lika bra inatt! Vilken prins vi har!
Väder: - 23 grader och en klar himmel. Blir nog fint idag trots kylan!


TorsDagens tacksamhet

Nyss återupptäckte jag hur härligt det är med hemkokt sylt på egenplockade bär! Det är rätt gött att finna det i kylen som man kan röra ner i frukostfilen!


Det är få saker som slår en kräm

637912d7ade7abafa605467af6ea14f5.png 

Det är få saker som slår en krämig, nästan hel-ekologisk, vego-lasagne med en god sallad till!

http://ekoblogg.blogg.se


Wabi sabi

För ett tag sedan uppkom ett nytt begrepp för mig; Wabi sabi - en form av feng shui för själen. Kvinnan bakom konceptet är Agneta Nyholm Winqvist, en av de stora gällande feng shui för hemmet i Sverige och grundaren av Nordic school of Feng Shui.

Inom wabi sabi uppskattar man det enkla och dess ursprung. Man accepterar att saker och ting är som det är och njuter av dem ändå. Att försöka välja bort vissa saker från den västerländska filosofin, bara för att alla andra har eller gör vissa saker behöver man själv inte följa samma linje, som påverkar oss negativt är wabi sabi. Massproducerade produkter, tekniska hjälpmedel, vassa hörn och material som plast och metall är alla exempel på saker som kan påverka vår hälsa och själsliga balans negativt. Det wabi sabi förespråkar är istället en livsstil fylld av naturliga lösningar, runda hörn, mjuka former, trä och sten, hantverksproducerade föremål, spontanitet och leva-i-nuet-tänk.
Uppskatta livets olika faser precis som årets alla årstider har sin tjusning och se skönheten i det enkla och lilla runtomkring dig.

Med andra ord så är slit-och-släng-tänket inget som går stick i stäv med wabi sabi så det känns väldigt eko att anamma detta tänk; mer hållbar shopping genom att hitta tillbaka till naturliga produkter (ekologisk bomull, bambu och lin
 


Detta fick jag nys om genom att läsa tidningen Hälsa!


Tävla om Hugg-a-planet!

Rara Anna på www.ekolek.se bjussar denna vecka på deras storsäljare; Hugg-a-planet! www.ekolek.se var den allra första sida med ekologiska leksaker jag upptäckte och jag har alltid älskat deras sortiment och blivit toppen-nöjd med det jag beställt därifrån, så därför känns det extra kul att samarbeta med dem! :)

Det är den stor Hugg-a-planet som finns i potten denna gång - en kramvänlig jordglob med detaljerad information. På jordgloben finns över 600 namngivna platser. Den är eb mysig leksak som också är lärorik (det gillar pedagogen i mig!) både för de mindre barnen då den är mjuk och gosig och naturligtvis för även för större barn. Tänk att få främja en begynnande tendens till storhetsvansinne; barn kan äntligen utbrista: - "Jag har hela världen i min hand!" ;)
Jag blir också alldeles varm då jag tänker på alla härliga diskussioner som kan uppstå genom denna leksak, tänk på allt barnen så småningom kommer att fråga om!

Hugg-a-planet är tillverkad under Fair Trade-förhållanden i Bangladesh. Både hölje och fyllning är av bomull.
(27 cm i diameter).

Stor Hugg-a-planet

För att vara med och tävla vill jag att ni går in i webbutiken och kikar igenom sortimentet. Vilken av alla fantastiska leksaker är er/era favoriter? Kom sedan tillbaka hit och skriv det här i kommentarsfältet så att Anna kan få en liten marknadsundersökning.
 
Ni har till söndag vid 10-tiden på er. Lycka till!PS. Det går också alldeles utmärkt att ge förslag på vad ni skulle vilja se mer av hos www.ekolek.se framöver! DS.

OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över livet och kärleken och all fin vänskap och värme som omger oss!

Tack!


M n' M-soppa

Våra go'a vänner F och M bjöd på denna soppa för länge sedan då vi var där på middag. Jag fick receptet mailat till mig för ett bra tag sedan men det fastnade liksom i inboxen. Nu bjuder jag i alla fall er på det!

250 gr. skogssvamp *
3 dl. buljong *
2 dl. havremjölk * eller vanlig mjölk
1 ½ dl. matlagningsgrädde *
1 st. gul lök *
20 gr. smör *
salt *, peppar *
1 msk. citronsaft *
1 dl. portvin
timjan

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

 Bild lånad härifrån.

Putsa svampen och dela i mindre bitar. Finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smör och slå på buljong. Låt koka i ca. 5 min.

Slå på mjölk och grädde. Koka ihop i ca. 5 min. mixa sedan soppan helt slät.
Smaka av med salt, peppar, citronsaft och portvin. Sila i finmaskig sil.

Garnera med timjan.

Portvinet är det som gör hela soppan så det går inte att utesluta, då försvinner den smaskiga smaken.


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Trött men glad!
Gjort: Ammat Leon och sedan gosat med honom innan han somnade om! Har plockat i ordning lite här hemma.
Gör: Bloggar lite grand.
Planer: Vika lite ren tvätt, ta en promenad med pojkarna på förmiddagen.
Bästa: Att vi har varandra!
I behov av förändring: Ingenting just nu!
Leon : Somnade i sängen vid 22-tiden igår. Vaknade några gånger inatt och ville ha tutten och hade lite knip i magen. Sov ända till 06.15 imorse och nu har han nyss somnat igen efter en timmes mys med mig!
Väder: Mulet och ca. - 15 grader.


Vår miljövänliga handvisp är oum

3c77c5a6bab91588b6b44a650e29571d.png 

Vår miljövänliga handvisp är oumbärlig då saker ska vispas! Denna är från Johan's farmor men dessa brukar finnas på loppisar för en billig peng.

http://ekoblogg.blogg.se


Det värdefullaste i mitt liv! Ju

02c24d78e9e8823e132605995303d3ad.png 

Det värdefullaste i mitt liv! Just här i full färd med att musicera; Johan på maraccas och Leon på bjällror! Det är så fantastiskt att se, man märker hur kul Leon tycker att det är! Vårt fantastiska mirakel!

http://ekoblogg.blogg.se


TisDagens tacksamhet

Igår skrattade jag så tårarna rann fler än en gång. Ni vet så där att det kniper i magen och man får kramp i käkarna?

Åt vad eller vem?

Min underbare son! :) ♥ Han var i sitt charmigaste esse igår och har nu upptäckt att han har förmågan att få folk att skratta och gillar det dessutom.

Lyckan är stor! Tack finaste, underbaraste du!


Gott bröd

Min fina vän N tipsade om detta enkla bröd. Jag bara måste testa det framöver då det är helt bacillfritt här hemma!

Bondbröd
 
Gör i ordning degen på kvällen och få nybakat bröd på morgonen eller gör i ordning tidigt på morgonen och få nybakat bröd till middagen! Vilket som är ju härligt!
 
1 stort bröd:
 
15 gr. jäst
6 dl. ljummet vatten
2 tsk. salt *
13-14 dl. siktat dinkelmjöl *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.
 
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta i matberedare eller med degkrokar 5 -10 min., degen
ska bli riktigt seg. Lägg degen i en stor skål så att den har plats att jäsa och täck över med en halvblöt handduk.
Låt stå i kylskåpet över natten eller över en hel dag.
 
Sätt ugnen på 250 gr.
Häll över degen på en plåt med bakplåtspapper och platta ut degen så att den blir så stor som möjligt.
Sätt in plåten (utan att degen jäser mer) i nedre delen av ugnen.
Grädda 15 min. Sänk värmen till 200 gr. och grädda ytterligare 15 - 20 min.
Låt brödet svalna på galler.

 Bild lånad härifrån.Visst låter det både enkelt och gott? :)


 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Utvilad och utsövd!
Gjort: Ammat Leon och sedan gosat med honom innan han somnade om. Duschat och läst morgontidningen har jag också hunnit med!
Gör: Bloggar lite smått.
Planer: Det är - 26 grader ute så idag blir det en innedag med familjen medan Johan jobbarvid köksbordet.
Bästa: Att vi har varandra!
I behov av förändring: Ingenting just nu!
Leon : Somnade i sängen vid 22-tiden igår. Vaknade tre gånger inatt av att han ville ha tutten. 05.57 började han jollra och fick då äta och ha mys-morgon med oss.Somnade om 07.10 och nu sover han skönt i sängen med snutten sin! Underbart att fått sova ännu en hel natt samtidigt som Leon inte tagit bort något mål! Kanoners!
Väder: Svag sol och - 26 grader som sagt. Ingen av våra pojkar vill vara ute idag, Lotus hatar då det är så här kallt; springer snabbt ut för att kissa och sedan in som ett streck!


MånDagens tacksamhet

Nu är vi äntligen friska (dock smittar Johan ännu, så denna vecka kommer Leon och jag att vara själva. Skulle egentligen träffs 2 småttingar, men det törs jag inte så det skjuter vi på!) så nu drar vi ett streck över denna helg och börjar denna vecka med glatt humör!  


Ciprian's glass

Nu lanseras glassen Ciprian's, en svensk premiumglass gjord på svenska ekologiska råvaror av högsta kvalitét. Genom att naturliga ekologiska råvaror och rättvisemärkta produkter används gör glassen gott - både för smaken och för ditt samvete.

Ciprian's är ny i dagligvaruhandeln men har tillverkats efter samma anrika recept i över 100 år av ett familjeföretag där passionen för glass ärvts i generationer. Sedan 1911 har familjen Ciprian tillverkat sin glass av naturliga, svenska råvaror med ambitionen att erbjuda glass av hög kvalitét och med rena smaker. Alla ingredienser är ekologiska och merparten av de få ingredienser som importeras är även Fair Trade-märkta, såsom t.ex. kakao, kardemumma och vanilj.
Basen i produktionen är det recept som Pietro Ciprian tog fram när allt började och under åren har fler smaker och sorbeter lagts till utbudet. Glassens höga kvalitét gör Ciprian's till ett måste för livsnjutare. Representanter från familjen Ciprian är stolta över att kunna erbjuda sin goda glass till svenska glassälskare. Svenskarna är inte bortskämda med premiumglass gjord av ekologisk mjölk, grädde och ägg från svenska gårdar, menar de. Glassen är dessutom helt utan onödiga tillsatser och smaksatt med äkta ingredienser. Alla glassar är KRAV-märkta, ingredienserna är ekologiska och vissa även fair trade, säger Maggie Ciprian-Olevik, VD för Pipersglace

Ciprian's har 8 smaker krämig gräddglas och 4 fräscha sorbeter. Familjen Ciprian's svenska och italienska anor har inspirerat smakerna i sortimentet; det finns svenska smaker som hallon, hjortron och blåbär samt citronsorbet med italienskt ursprung, men nu lanseras ytterligare två italien-inspirerade glassar; vit nougat och stracciatella. Maggie säger att företaget regelbundet gör kontroller för att säkerställa att råvarorna håller den höga kvalitét man eftersträvar. Alla ingredienser som används har full spårbarhet, vilket är en god garant för konsumenterna.

Ciprian's har tidigare funnits på caféer och restauranger och lanseras bägare om 500  ml. och 160 ml. till dagligvaruhandeln. En ytterligare nyhet för alla glassälskare är att Ciprian's glassortimentet under våren 2009 kommer att kompletteras med pinnglass, så håll utkik efter deras chokladdraperade gräddglass i två smaker! Härligt med ekologisk pinnglass tycker jag! Tänk när man kan bjuda Leon på en sådan en varm sommardag!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Pigg och glad!
Gjort: Utfodrat familjen med frukost. Johan kommer att jobba hemifrån idag och imorgon för att inte dra smittan till jobbet eftersom den verkar smittsam denna sjuka. Dessutom är han inte alls särskilt på benen idag, rätt mör och slut på fortfarande. 
Gör: Bloggar lite smått.
Planer: Leon ska snart äta igen och sedan ska jag städa här hemma. Vill få bort alla baciller. Väntar även ett telefonsamtal idag!
Bästa: Att vi har varandra!
I behov av förändring: Ingenting just nu!
Leon : Somnade i sängen med pyjamas vid 20-tiden igår. Vaknade 21.30 och ville äta och fick massage innan för magen. Somnade om och sov ända till 6.20 imorse, bortsett från lite magknip inatt och några gånger då han ville ha nappen. Yes! Hoppas det håller i sig, underbart att få sova ut!
Väder: Svag sol, lite lätt snö och - 20 grader. Ingen Leon-promenad idag men Lotus ska få sina svängar!


Vinnare av tofflorna!

Nu är vinnaren utsedd genom lottdragning och det blev Annelie!

Bellio tofflor Bild lånad härifrån.

Vi på Ekoblogg säger stort grattis! Maila den adress dit du vill ha tofflorna skickade till mailadressen under profilbilden så förmedlar jag vidare den till JohannaBellio!

På onsdag kommer en ny tävling så håll utkik då!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Pigg och lagom på G!
Gjort: Skött om Johan och gosat med underbaraste Leon! Ätit frukost och grundat för dagens amning med en massa vatten.
Gör: Bloggar lite lätt.
Planer: Leon ska snart äta så efter det ska jag och pojkarna ut på en långpromenad så att vi får frisk luft och får njuta av det härliga vädret! Vara en god hustru står också på tapeten! ;)
Bästa: Att vi kanske har världens mysigaste planer för Valborg med våra gemensamma bästa vänner! *hoppas*
I behov av förändring: En ny semmel-date med A-S och R som av förklarliga skäl inte kunde komma idag! :(
Leon : Sover bredvid mig med nylippta naglar!
Väder: Strålande sol och ett par plusgrader i solen. Så härligt! :)


SönDagens tacksamhet

Jag är så otroligt tacksam över att Johan var pigg igår så att vi i alla fall hade en alldeles underbar Alla Hjärtans Dag tillsammans! ♥

Tack!


Pärkelä!

Johan åkte dit nu på morgonkvisten, nästan 3 ½ dygn efter mig! Snacka om inkubationstid! Man brukar ju säga (i alla fall i de foldrar vi har på jobbet) att inkubationstiden (alltså den tid det tar för sjukdomen att bryta ut är 48 timmar och under de 48 timmarna är man otroligt smittsam. Härligt, eftersom man inte ens vet om det! Sedan kan en "vanlig magsjuka" smitta i 12-48 timmar efter sista sjukdomstillfället, t.ex. sista kräkningen, och då bör man alltså heller inte träffa folk. Men det klart, jag kan ju ha smittat Johan under fredagen och sedan tog det 2 dygn för det att bryta ut för honom. Han kräks dock bara, stackaren!

Har kokat vätskeersättning till honom nu som jag väntar på ska svalna och Leon och jag hänger i sängen mestadels, eftersom Johan tog soffan i arla morgonstund. Jag vet att alla säger att Leon borde vara safe eftersom jag helammar honom men det känns onödigt att han är uppe i pappa en massa. Vi bor nog litet för att bacillerna inte ska kunna cirkulera runt ändå! Desutom desinficerar jag mina händer så fort jag varit i närheten av Johan så med andra ord borde lillen vara super-safe!

Han skulle ju få sin första smakportion i helgen men nu skjuter vi på det tills allt är som vanligt här hemma!


Kom ihåg!

Vad kul att se att så många är med och tävlar om eko-tofflorna från Johanna och Bellio! Fortsätt! Ni har ett helt dygn till på er!

Här är det fina par som Leon har!Lycka till!


Not so eco, Malin?

Som en besökare av bloggen så påpassligt kommenterat så stämmer Coca Cola's multinationella regnskogsskövling inte alls överens med profileringen på min ekoblogg. Inte på något sätt. Men vad gör man då man inte får någon stopp på det hela och inte vill vara sjuk en minut till då man vet att varje minut riskerar man bara att smitta sin lilla 4 månaders son som man fortfarande ammar 7 ggr/dygn? Man kan inte dra allt till det extremaste och ibland tvingas man välja för eller emot, pest eller kolera liksom. I detta fall magsjuka eller Coca Cola eftersom jag vet sedan insjukningar i yngre år att Coca Cola hjälper vid magsjuk, i alla fall för mig. Det var över 6 år sedan jag drack min senaste Coca Cola så jag fick ta den smällen nu. Dessutom stod det i inlägget att jag avskyr cola, och då handlar det främst om företaget i sig, inte drycken.

I tidningsartikeln fick vi kritik för att vi var för präktiga, nu får jag kritik för att jag tar Coca Cola som hjälp vid magsjuka. Inressant att hur man än gör så är aldrig alla nöjda.  :)


Dagens eko

Känsla: Pigg och alert!
Gjort: Tillbringat sista natten på soffan (känns som om vi var ett separerat par!) och läst morgontidningen.
Gör: Bloggar.
Planer: Mysa så mycket det bara går eftersom vi varit ifrån varandra (dock i samma lägenhet) i 2 ½ dygn nu!
Bästa: Att alla är friska igen såklart!
I behov av förändring: Ingenting idag.
Leon : Sover ännu i sin säng, men man hör att han kommer att vakna om ett tag, han har börjat små-gnola på lite. ♥
Väder: -10 grader och strålande sol. En alldeles underbar dag!


Blomkålssoppa

Denna soppa är enkel att göra, går att få ekologisk och är supergod. Dock åt vi den samma kväll jag fick magsjuka så jag antar att det kanske dröjer ett tag tills vi gör den igen!

Blomkålssoppa, 4 pers.

1 blomkålshuvud *
2 dl. vispgrädde *
5 potatisar *
2 schalottenlökar *
6 dl. vatten
2 grönsaksbuljongtärningar *
3 msk. äppelcidervinäger *
1 dl. riven parmesan *
rapsolja *, salt *, vitpeppar *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

 Bild lånad härifrån.

Skala och klyfta löken. Dela och skär blomkålen i bitar. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.
Fräs lök, blomkål och potatis i lite rapsolja i en kastrull i ca. 2 min. Tillsätt vinägern och vattnet. Smula i buljongtärningarna och tillsätt grädden. Koka ca. 15 min. tills grönsakerna är mjuka. Rör om då och då.
Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt osten. Rör om tills den smält helt. Smaka av med salt (ca. ½ tsk.) och vitpeppar (ca. 1 krm) och ringla en god olivolja över innan servering.

 Bild lånad härifrån.

Servera med ett gott, grovt bröd till!

Smaklig måltid!


Today

Idag är jag fit for fight igen och tack och lov så har både Leon och Johan klarat sig! Det är seriöst det värsta jag varit med om, jag lovar; jag skulle lätt föda barn igen utan problem. Det är intressant hur ynklig en vuxen människa kan bli! Intressant är också att jag under 3 års tid torkat kräks och bajs på barnen på jobbet som fått maginfluensan utan att sjävl bli smittad och nu då man varit hemma så mycket i och nu denna vinter då man varit inne så mycket och isolerat sig så pass pga. Leon så åker man på både rejäl influensa och vinterkräksjuka! Där ser man vad immun man blir då man jobbar med baciller! Ändå har jag tagit mina vitpepparkorn varje dag nu under den intensivaste kräksjuke-perioden för att undvika det, men det gick inte denna gång.

Det värsta har i alla fall varit att inte fått ta i Leon annnat än då jag ammat honom de senaste 2 dygnen. Det har varit hemskt! Jag har ammat och sedan har Johan direkt kommit och tagit honom för att rapa och sedan gått iväg, men det är därför vi grejat det! Det och en nästintill tvångsmässig handhygien var räddningen!

Ska strax åka och handla lite för kylen ekar rätt tom! Färsk frukt och mineralvatten står högt upp på listan! Jag ska även handla lite saker till vår Alla Hjärtans Dag-middag; det blir inte det vi först tänkt utan jag ska göra något lite snällare och skonsamma mot magen, får se vad der blir!

Ska även ta en liten tur med bilen då vi har lite små-grejor att göra.

Hur ser er dag ut?


Blåbärssoppa och uppvispad Coca Co

MMS

Blåbärssoppa och uppvispad Coca Cola (som jag egentligen avskyr) gör susen för risiga magar! Idag mår jag fin-fint, snart ett dygn sen det var något sist så imorgon är jag tillbaka igen! Nu ska jag äta kokt, mosad potatis och finhackat ägg; har inte ätit något sen middagen i onsdags så det känns såå gott!


Köper aldrig vindruvor pga. bespru

MMS

Köper aldrig vindruvor pga. besprutningen. Därför är det extra kul då man hittar ekologiska att mumsa på, vilket jag gjorde för ett tag sedan! Just nu skulle jag göra vad som helst för bubblande mineralvatten och en massa färsk frukt. Det blir till att fira med det då jag är frisk! Mums!


Ni glömmer väl inte bort att tävla

MMS

Ni glömmer väl inte bort att tävla om eko-tofflorna från Bellio bara för att jag är sjuk va? De är ju toppen så tävla, tävla, tävla! Själv drömmer jag om iskalla fjällbäckar som kan släcka min outgrundliga törst! Kramalin


Bloggen stänger lite pga. sjukdom.

MMS

Bloggen stänger lite pga. sjukdom. Just nu töms eko-maten ur på diverse olika, mindre trevliga sätt! Håller mig supersteril och hoppas att Johan, men främst Leon klarar sig. Fy f-n för kräksjukan!


Det är så vackert så det gör lite

MMS

Det är så vackert så det gör lite, lite ont!


Tävla om eko-tofflor!

Rara Johanna som har Bellio sponsrar denna vecka med sina fina ekologiska mockasiner från det egna företaget. Mockasinerna är tillverkade av vegetabiliskt garvat skinn hos Tärnsjö Garveri och sys sedan upp i Docksta utanför Örnsköldsvik. Tofflorna är den första produkt som Bloggpanelen recenserade.

Bellio tofflor

Gör så här för att ha en chans att vinna de rockigt svarta med en vit rand; gå in på Bellio-bloggen och läs inlägget som heter "Vårkollektionsångest" och välj en favorit mellan de förslag Johanna radat upp där. Skriv i den i detta kommentarsfält så lottas en vinnare ut på söndag vid 10-tiden.

Lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Lugn och harmonisk!
Gjort: Ätit frukost, myst med Leon.
Gör: Bloggar.
Planer: Vi har babymassage sista gången idag (ska lära oss ryggmassage idag) och sedan har vi besök hos vår BVC-sköterska. Spännande att mäta och väga lillen idag, det är en månad sen sist! Efter det blir det mys!
Bästa: Att vi fick träffa mormor igår!
I behov av förändring: Ingenting idag.
Leon : Ligger i babygymmet och jobbar till tonerna av "Elefantboken's" CD-skiva! Sååå söt! :)
Väder: -18 grader och strålande sol. Åker bil till BVC idag!


Citronpaj

Här kommer receptet på den goda pajen vi fick i Umeå i helgen. Håll till godo!

Citronpaj, 200 grader

Pajskal:


3 dl. siktat dinkelmjöl *

1 msk. råsocker * (dubbla mängden om strösocker används) 

125 gr. smör * 

1 äggula * eller 2-3 msk vatten

Fyllning:


3 ägg *

2 dl. socker *

2 msk. siktat dinkel *

2 tsk. vaniljsocker *

2 dl. vispgrädde *
1 lime *

1 citron *

Garnering:


1 lime *

florsocker *


Servering:


3 dl. vispgrädde *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Gör så här:

Gör pajskalet. Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform ca. 24 cm. i diameter. Ställ in i kylen ca. 30 minuter.


Gör fyllningen: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas). Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca. 30 minuter.


Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.


Citronpaj med lime Bild lånad härifrån.

Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.


Pajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering.


OnsDagens tacksamhet

Jag är tacksam över att mamma är redovisningskonsult för hon har lärt mig att ha stenkoll på ekonomin och det känns så skönt. Och tryggt!

Tack snälla!


Det är kallt i Öviks-regionen idag

MMS

Det är kallt i Öviks-regionen idag. - 18 grader! Brr!


Inget verkar fungera, ska vi skyll

MMS

Inget verkar fungera, ska vi skylla på kylan? Jag som har en toppen-tävling åt er idag!


Snabb-mat hos familjen Harju; eko-

MMS

Snabb-mat hos familjen Harju; eko-dinkelpasta och nästan-eko-ostsås! Mums! Vad äter ni?


Rätt rejäla plogvallar ute! :)

MMS

Rätt rejäla plogvallar ute! :)


Har inte varit på promenad på över

MMS

Har inte varit på promenad på över en vecka pga. förkylning och sedan för kallt för Leon så nu blir det en långsväng innan det blir lunch med S! Ha en toppenhärlig vinterdag i solen! Kramalin


Ekologisk Valentin

Alla Hjärtans Dag närmar sig med stormsteg och hur tänker då familjen Harju fira den kanske ni undrar? Kanske finns också en önskan om några tips på gåvor att ge?

Vi tänker i alla fall käka en härlig middag bestående av Pasta à la Bellio och till efterrätt en grym citronpaj som vi fick i helgen hos bror med familj (recept kommer). Leon ska även få sin första smakportion då bestående av ekologisk potatis-puré! *spännande*

Gåvor att ge till nära eller kära då? Jag tycker att huvudlkliaren jag gav Johan för 129 :- på Hälsokraft är en toppengrej att ge!Annars kanske en ny, ekologisk kudde fylld med härlig dinkel kan vara något? Finns hos Näva Ekotextil!  Pranayama-salva och ett kit med en shakti-ring och tillhörande stav från Grön Gåva kanske uppskattas (det gav vi bort i helgen) eller varför inte och en god choklad från Hildur? E-beautyshop har toppen-härlig eko-hudvård för både män och kvinnor, eller kanske en bok från min favoritbokhandel och antikvariat Vattumannen?

Vill man hellre göra något själv (snällare mot både miljön och oftast också plånboken) tycker jag att chokladtryfflar som rullats med kärlek och omsorg är trevliga att både ge och få, eller varför inte en påse semmelbullar? Scones-mix i form av alla torrvaror och en vackert skriven lapp med recept är annars fantastiskt, bara att tillsätta smör och mjölk och det finns oftast i de flesta kylskåp.

Men det allra finaste jag tycker man kan ge någon, oavsett komersiell helgdag, är en kram och en fin komplimang!

Hur ska ni fira, om ni nu alls firar? :)


TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att kärleken finns i mitt liv! ♥


Eko-leka

Hos Ekolek har man nu fått in bl.a. denna coola E-racer!

 Bild lånad härifrån.

Tillverkad i bambu och målad med vattenbaserade färger torde den göra succé i vilket barnrum som helst! :) Den kvalade direkt in på önskelistan till Leon's 1 årsdag!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Social, sällskapssjuk och lycklig!
Gjort: Klev upp tidigt så jag har hunnit med rätt mycket!
Gör: Bloggar och funderar kring frukosten.
Planer: Till S för att spana in den lägenhet jag inte sett ännu samt bli bjuden på lunch där! Trevligt! Ikväll ska Johan och J fixa lite med bilen så jag, mamma och Leon ska till mormor och bjuda på dinkelsemlor!
Bästa: Den fantastiska dag jag och Leon hade hemma igår! Vi lekte, busade och skrattade hela dagen! Från kl. 13 sov han endast 2x30 min. och 1x15 min. Han var ändå vaken till 22 igår och underhöll oss! Charmtroll!
I behov av förändring: Ingenting!
Leon : Sover ännu...förstår det med tanke på gårdagens bravader!
Väder: Kring - 10 grader, klarblå himmel och snö en masse. Idag blir det promenad till S! :D


MånDagens tacksamhet

Ni som läser bloggen ofta känner mig så pass väl vid det här laget att ni vet att de abnorma mängder snö som vräkt ner under helgen gör mig så där härligt måndags-tacksam!

Synd på -17 grader bara...imorgon skulle det bli mildare så då ska vi ut! :)


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad och sprallig!
Gjort: Morgonmyst med Leon och Lotus och Leon's farmor en stund. Har käkat god frukost och slappat.
Gör: Bloggar och leker med Leon (tur man är kvinna!).
Planer: Ta det lugnt; små-städa lite här hemma idag också, tvätta och äta en god lunch som älskade mamma sponsrat med! Tack!
Bästa: Att det är en härlig vecka som väntar innan det blir helg igen!
I behov av förändring: Någon som har ett hus över till oss? ;)
Leon : Har gymmat en massa men nu sitter han i babysittern bredvid mig och skrattar och jollrar. Kommer snart att somna en liten stund innan det är dags för lunchen. 
Väder: En krispig vinterdag. Så vacker. Älskar det! :)


Det kom en present!

Fick en present av rara Susanne på E-beautyshop i förra veckan. Det var ett lipgloss från Youngblood Minerals i den ljuvligt rosa färgen "Devotion".

Bakom märket ligger kosmetologen Pauline Youngblood som har utvecklat mineralmakeupen i samarbete med kemister, läkare och naturexperter. Youngblood Minerals är en make up-serie till dem som vill ha ett naturligt alternativ utan parfym, mineralolja, talk eller lanolin. Produkterna är utvecklade av naturens finaste och renaste råämnen och speciellt anpassade för problemhy som rosacea, couperose och acne.

Youngblood Lip Gloss Bild lånad härifrån.

Rekommenderas av finska Astma- och Allergiförbundet.

Tack snälla, rara! Det är mjukt och härligt på läpparna och smakar inte så där artificiellt som vanliga lip gloss kan göra.Update sömn!

Förstår ni hur underbara dinkelkuddarna är? Vi slocknar som små barn på kvällarna, säger knappt godnatt utan slumrar med en gång.

Förstora bild... Bild lånad härifrån.

Då jag skrev om dem tidigare trodde jag aldrig att de skulle kännas så bra! De är väldigt tunga och inte fluffiga på något sätt, men om man som vi har tidigare erfarenhet av Tempur och är nöjd med dem så kommer man att älska dessa. Man kan liksom arrangera dem på ett visst sätt så behåller de den formen, trots att det bara är dinkel i, de "flasar" (norrländska för tappar formen) inte ut.

Dessutom känner jag redan av dinkeln's välgörande egenskaper eftersom mina nackbesvär minskat radikalt på bara några nätter!


 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad och myssugen!
Gjort: Morgonmyst med hela lill-familjen i både soffan och sängen, käkat eko-frukost och druckit en massa té. Såklart gett Leon käk och dressat honom i en eko-mysdress denna mysdag till ära!
Gör: Bloggar och pratar med Johan.
Planer: Ta det lugnt; små-städa lite här hemma, kramas en massa, eventuellt äta lite tårta (?) då Leon's bonusmorfar fyller år idag och se Miami Ink. ikväll!
Bästa: Att vi är friska nu!
I behov av förändring: Någon som har ett hus över till oss? ;)
Leon : Har nyss sovit lunch-tuppluren och har nu vaknat.
Väder: Det snöar för fullt, har snart fått ½ meter detta dygn!!!


Hockey-änka? Jag?

I detta hushåll är intresset för hockey extremt dåligt, för att inte säga obefintligt. Vi bryr oss helt enkelt inte! :) Dock har vi genom åren lyckats snappa upp att en namne till kära maken spelar i Luleå och är tydligen hyfsat duktig på det han gör. Igår spelade Sverige en match i LG Hoeckey Games och tydligen gjorde denna namne en bra match. En så pass bra match att en främmande och trogen hockeysupporter kände sig manad att leta rätt på svärfar's telefonnummer och ringa för att gratulera till den duktige sonen! *ler*

Själv är jag stolt över att Johan nu målar tennfigurer vid köksbordet bredvid mig, bra mycket mer unikt än att spela hockey i den här sta'n och det gillar jag!

You go, älskling!


SönDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över den underbara dag vi hade i Umeå igår! Jag har världens finaste bror och han i sin tur har världens finaste familj!

Tack snälla, vi älskar er! ♥


Vinnare av foundation

För att utse en vinnare denna gång fick Johan fick säga en siffra mellan 1-16 (jag kunde inte välja någon) och sade siffran 3. Vinnaren blev Lisa! Kul att det blev en Öviks-bo denna gång! :) Lisa mindes min förlossningsberättelse mest, och jag måste säga att det var jättekul att läsa om vad som fastnat hos er!

Maila din adress till mig så skickas paketet, det är redan packat och klart, dock utan adressat!

Till er andra så kommer det en barn-relaterad tävling på onsdag så håll utkik då! Perfekt nu då vi går emot varmare tider!


Pranayama

Igår på Grön Gåva tipsade Elisabeth om en ny produkt från företaget som saluför shaktimattan- ringarna och stavarna; Pranayama-salva.

 Bild lånad härifrån.

Pranayama är en yogasalva som frigör andningsvägarna. Man smörjer lite salva i vardera näsborre och andas några djupa andetag. Den rensar effektivt alla blockeringar i andningsvägarna och det känns skönt och uppfriskande. 

Den är även bra att smörja med innan andningsövningar vid yoga eller meditation. Burken är på 15 ml. och kostar 55 :- Innehåller endast naturliga ingredienser såsom olivolja, bivax, E-vitamin, ringblomma och eteriska oljor (japanmynta, eukalyptus, kajaput och mentol).

Den är underbar att använda efter nässköljning! :)


Oh my God!

Herregud vilken timme!

Johan och jag tänkte mysa tillsammans över en fredagslunch. Han bestämde sig således för att köpa pizza (vilket vi gör ca. 1 ggr/år) och komma hem med. Han ringde och beställde och jag ville ha ananas, banan, curry och svamp på min. Killen som tog emot samtalet frågade flera gånger om det skulle vara salami på, varpå Johan sa nej och upprepade mina önskemål.

Då Johan hämtat pizzorna och är på väg hem blir han nedringd till jobbet eftersom det strulade med datorerna där. Han slänger in min pizza, tar med sig sin och där for vår mysiga lunch sin kos. Jag öppnade min kartong, hungrig som jag var, bara för att upptäcka att det är ost och SALAMI på min pizza. Tänkte att jag väl kunde peta bort salamin och äta resten i alla fall. Sagt och gjort, petade bort skivorna och la på ett litet fat som nästan-vegetarian-hunden Lotus fick. Han smaskade och jag tog en tugga. Under osten dolde sig miljarder med bitar av vad som inte kan vara annat än någon sorts skink-färs. Blä! Spottade ut den, slängde pizzan i soporna och bredde några smörgåsrån. Såg att Lotus ätit upp sina bitar så jag tar upp fatet och tar mig en funderare på vad min lunch nu ska få bli, i samma veva hörs ett mystiskt ljud från vardagsrummet. Går dig och ser en glupsk hund moffa i sig de salamiskivor han nyss kräkts upp på orientaliska ryamattan.

Man har roligt nästan jämt! ;)Lärdom: Köp inte pizza och låt Lotus fortsätta vara vego! :)

Svar från ICA angående plast!

Igår kom det äntligen; svaret från ICA gällande deras 7-märkta plast på många av eko-produkternas förpackningar. Här lyder svaret;

"Hejsan. Precis som du säger är de flesta av ICA's förpackningar för frukt och grönt I love eco-produkter märkta med plastmärkningen nr 7 i en triangel. I dessa fall är förpackningen av så kallad bioplast och enligt den standard som finns för märkning av plastförpackningar så ska bioplaster märkas med just denna 7a som står för "other". I denna grupp 7 ingår en mängd olika typer av plaster och därför är det svårt att säga att hela den gruppen "other" är sämre än andra. Läs mer om plastmärkningen här.

Den biologiskt nedbrytbara plast som ICA har för vissa I love eco-produkter är delvis gjord av förnyelsebart material (stärkelse) och när dessa går till förbränning bildas mindre fossil koldioxid är när vanlig oljebaserad plast förbränns, så dessa har snarare fördelar jämfört med annan vanlig plast såsom polyeten (märkt med 02 eller 04).
ICA ser dessutom kontinuerligt över sina förpackningar och dess miljöpåverkan, samt fasar ut de plastmaterial som vi inte anser vara lämpliga.

M v h ICA Kundkontakt."

Ja, vad säger man? Känner någon sig klokare? Här är hur som haver ett gammalt inlägg jag skrev gällande plaster.Eko-present!

Igår med posten kom en fin-fin tygkasse från Ekobolaget! Hur rart som helst, tack snälla!

 Bild lånad härifrån.

De kostar 199 :- och för varje såld påse går 45 :- till att köpa utsläppsrätter! Kanon!


FreDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam över alla fina och goda relationer jag har till folk i mitt liv! Ni är guld värda! ♥


Blogg-break

Imorgon ska vi till Umeå och min bror med fästmö och nya vovve-valpen, så bloggen är ledig då! Kommer inte att MMS-blogga heller eftersom de inläggen inte verkar komma fram så det är bara en massa onödiga pengar. Under tiden får ni passa på att tävla eftersom vinnaren koras på söndag! :)Ja!

Det är lika kul varje gång folk hakar på vårt eko-tänk! Av pappa och A fick Leon en ekologisk bärsele då han föddes och mamma och J "tingade" att de ville köpa en stol till honom. Nu börjar det bli dags för stolen och älskade mamma har köpt en begagnad (dock oanvänd i originalkartong) för att tänka på miljön! Han ska få den då vi ses nästa gång!

Love it!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Utvilad (vem trodde man skulle få sova 9 timmar per natt som småbarnsförälder?) och mycket piggare idag!
Gjort: Varit upp och sagt godmorgon till Leon's farmor och farfar som inte träffat honom nu på ett par dagar eftersom vi varit så förkylda. De blev glada och han sken som solen! Ammat Leon och gjort oss iordning innan vi mös lite. Har pratat i nästan 1 timme med min farbror i telefon också! :)
Gör: Bloggar och dricker apelsinjuice.
Planer: Ta det lugnt, har lite olästa tidningar som väntar på mig! Johan skulle köpa med lunch idag så jag slipper tänka på det! :) Ikväll blir det några eko-chips och lugnt i soffan, vi ska upp relativt tidigt imorgon.
Bästa: Att vi mår mycket bättre nu!
I behov av förändring: Någon som har ett hus över till oss? ;)
Leon : Somnade nyss i babysittern och jag har inte hjärta att väcka honom så han får vara kvar. Han halvligger med en snuttefilt som han dragit över ansiktet. Söten!
Väder: Mulet men ändå ljust ute idag!


Reminder!

Ni glömmer väl inte bort att tävla om en mineralfoundation från Youngblood? Klicka här för att göra det!

 Bild lånad härifrån.

Ni har till tio-tiden på söndag på er! :)


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla
: Utvilad men ändå trött pga. förkylningen.
Gjort: Ätit bärkräm och havremjölk (det enda jag var sugen på) och ammat Leon. Båda är tillfixade nu så vi borde klara dagen!
Gör: Bloggar de inlägg jag förberedde igår och busar med Leon.
Planer: Förhoppningsvis kunna handla ikväll, vore skönt med lite luft, och ta en biltur *ler*
Bästa: Tomatsoppan vi fick till middag igår, inget värmer som soppa då man är sjuk.
I behov av förändring: Ett tillfrisknande kanske vore på sin plats?
Leon : Ligger och skrattar på golvet bredvid mig. Världens sötaste!
Väder: Mulet och tok-mycket snö :)


Dagens eko-outfit

Leon myste gårdagen till ära i en härlig retro-bodysuit från Blingo. Denna fick han av en liten fin familj som skickade den då vi låg på sjukhus. Han har nu vuxit i den och den har redan blivit använd många gånger!Tack snälla!


Soar throat

Nu blir jag väl påhoppad (har blivit det en del på sistone) men det struntar jag i; Till och med halstabletterna i vårt hem är ekologiska. I dessa förskylningstider är nedanstående Ört halskarameller från Eco Vital toppen för halsen! Innehåller bl.a. pepparmynta och de både lindrar och lenar.Köps på Grön Gåva såklart!


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att Leon orkade fortsätta öva på att amma för det är verkligen guld värt för både honom och mig att det fungerar så bra som det ska!

Vi utgör ett bra team du och jag, älskade son! ♥


Ekologisk vår-känsla

Tidigare i veckan hade jag vägarna förbi en Coop-butik och där hittade jag dessa vackra ekologiska tulpaner från Änglamark. 12 st. i blandade färger för 59 :-. Toppen tyckte vi och köpte en bukett som nu förgyller de både kök och vardagsrum!♣ 

Itchy och scratcy

Johan har ända sedan vi var i Italien i sommar pratat om att han vill ha en huvud-kliare. Var inne på Hälsokraft för ett tag sedan för att handla lite annat och vad snubblade jag över vid ingången? Jo, precis en sådan. Tror ni jag håvade in bra-fru-poäng då jag lät en följa med hem? Får väl bli en liten Alla Hjärtan's Dag-present i förtid!Jag testade den även på vovven för att se om den var populär där med, men se det gick inte! ;) Lotus gjorde allt för att fly undan! :)

 


Chans till påverkan

LoaEcoloco vill ha hjälp med vad hon ska ta in inför hösten i deras sortiment med glada ekokläder. Detta är er chans att påverka så gör er röst hörd! :)


Power-drink

Fick ett mail från en läsare som undrade vad jag hade i min powerdrink som jag hoppades skulle bota förkylningen. Här kommer det;

1 ½ dl. apelsinjuice *
1 msk. citronjuice *
1 msk. limejuice *
1 tsk. skalad och riven ingefära *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Blanda allt i ett glas och drick genast! Gott och super-boostat!


Tävlings-dags!

Onsdag betyder allt som oftast en ny tävling här på Ekoblogg, så även denna onsdag! I potten denna gång ligger Liquid Mineral Foundation från Youngblood. En underbar, flytande foundation innehållandes rikligt med koncentrerat djuphavssaltvatten. Den är rik på havsmineraler och näringsämnen.
Det är en ny typ av flytande foundation som är överlägsen då det gäller att ge fukt och den återfuktar huden samtidigt som huden får en naturlig lyster som strålar håller hela dagen.
Crèmen är oparfymerad och är helt fri från mineraloljor.


Liquid Mineral Foundation appliceras efter din vanliga dagcreme, antingen används den som den är eller under ett mineralpuder. Den kan appliceras både med svamp och fingrarna eller för bästa täckning med en foundation-borste.

Liquid Mineral Foundation passar speciellt bra för normal till torr hud, även hud som lider av rosacea.

Färgen som lottas ut är Sand och den passar perfekt till ljus till medium eller lätt gul hudton. Då jag sminkade mig använde jag denna foundation och den är verkligen helt överlägsen och väl värd sitt pris då den är otroligt dryg.

Värdet på vinsten uppgår till ca. 575 :-

 Bild lånad härifrån.

För att vara med och tävla om denn kanonvinst vill jag att ni letar rätt på det inlägg här i bloggen som av någon anledning fastnat mest hos er. Blev ni berörda, förbannade, glada eller inspirerade? Hitta det, skriv dess rubrik och vilken månad det publicerades på bloggen i kommentarsfältet nedan så är ni med i matchen.

Som vanligt har nu till 10-tiden på söndag på er!

Lycka till! Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!
 


OnsDagens tacksamhet

Igår ringde min fantastiska och äldsta vän S i precis rätt tidpunkt för att jag skulle få prata av mig. Hon lånade ut sina båda öron och jag kan ärligt säga att det utnyttjades av mig. Jag hade en massa att tömma ur mig och det var skönt att få göra det!

Tack finaste du!


Utmanad

Lisa utmanade mig och jag antog den såklart!

- Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
- Visa bilden på bloggen och skriv något om den.
- Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
- Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.Då jag har en massa bilder bland våra privata foton som jag vet att folk inte vill att jag ska visa så kollade jag bland alla bloggfoton och utgick från dem. Sjätte mappen's sjätte foto är detta ovanstående. Taget för ett par somrar sedan (då jag hade min förra, gamla blogg) på mina nyinförskaffade flip-flops från Sheperd. De är lika sköna som de ser ut att vara, jag lovar, och de är en otrolig kvalitét på dem; de används nämligen rätt frekvent under sommarhalvåret.

Jag utmanar i min tur Erika, Annelie, underbaraclara, Loa, Johanna och Kristina.


Yves Rocher goes eco!

I måndags kom en press-release med posten innehållandes Yves Rocher's helt nya ekologiska hudvårsdserie Culture Bio. 7 produkter som alla representerar hudens olika behov. 19 ekologiska växter (t.ex. olivträd, pepparmynta, apelsin, aloe vera, trollhassel, sötmandel och blomsterkrasse) som noggrant valts ut och kombinerats, allt för att hitta en produkt som motsvarar det naturliga huden eftersträvar. 85 % av ingredienserna är från ekologiska odlingar. 100 % naturliga doftämnen.

I La Gacilly har Yves Rocher odlat ekologiskt sedan 1997 på 44 hektar mark. Dessa har nu burit frukt och resulterat i denna nya hudvårdsserie. Odlnigarna följer de regler som finns för ekologiskt jordbruk och som bevarar naturens balans. Odlingen är säsongsanpassad, man använder naturlig gödning, undviker kemiska bekämpningsmedel och genmodifiering. Detta för att bevara och garantera renhet i vattendrag och mark.

Eftersom ekologiska odlingar ger mindre avkastning blir ekologiska ingredineser ibland så mycket som upp till 15 gånger dyrare än de klassiska. Detta påverkar såklart prissättningen av en produkt, men eftersom Yves Rocher är aktivt involverad i allt från odling till distribution lyckas de hålla nere priset på en tillgänglig nivå.

Produkterna är förpackade i i glasflaskor gjorda av återvunnet glas från restmaterial i sågverk i Savoie-området och tryckta med vegetabilisk färg. Kartonghöljet är tillverkat av återvunnen papp och ingen bipacksedel eller innerförpackning finns.
Man klimatkompenserar även som ett av de första företagen inom skönhetsvård med denna serie. Yves Rocher samarbetar genom att ge finansiellt stöd mot skogsskövlingen som pågår i Bolivia, Colombia och Peru.

Serien är certifierad av Ecocert och märkt med Cosmebio

Culture BIO banner

Jag ser verkligen fram emot att få testa denna serie och såklart kommer ett utåtande om ett par veckor då jag har något att gå på.


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla
: Pirrig och glad!
Gjort: Ätit frukost och gosat med Leon, ammat honom och samtalat en massa med Johan!
Gör: Bloggar och svarar på bloggmail.
Planer: Kurera oss sjuklingar.
Bästa: Åh, allt underbart som händer nu!
I behov av förändring: En del personliga saker.
Leon : Ligger på eko-lammskinnet och myser!
Väder: Grått, iskallt och blåsigt. Typiskt Norrland! :)


Mat i sängen?

Efter gårdagens inlägg om det välgörande dinkel-vetet så är det väl lägligt att tala om att ekologiska kuddar fyllda med just dinkel är på väg hem till oss från Järna och Näva ekotextil där.

Förstora bild... Bild lånad härifrån.

Det känns skönt att kunna tillföra något härligt till sängen. Då jag låg på sjukhuset med Leon bytte raraste svärmor ut bäddmadrass, täcken och kuddar åt oss mot Öko-Tex 100-certifierade, så det vi sover i nu är det i alla fall mindre häslovådliga ämnen i. Tyvärr har vi tills nu sovit på Tempur-kuddar, något som grämt mig enormt eftersom det material de är tillverkade av knappast kan vara bra.

TEMPUR Bild lånad härifrån.

Sen sticker jag inte under stolen med att vi sovit väldigt gott på våra Tempur-kuddar men det ska bli skönt att få sova på en kudde av rent naturmaterial nu. Yttertyget av till dinkelkuddarna är av 100 % ekologisk bomull och själva kudden är fylld med dinkelskal från eko-odling. Redan för flera århundraden sedan kände man till den helande kraften som dinkel hade och den har tidigare använts till exempel mot sömnstörningar, nackstelhet, reumatism och migrän. Dinkelns välgörande och smärtlindrande funktion beror på den höga kiselsyra-halten i skalet och genom sitt finfördelade innanmäte anpassar sig kudden efter varje kroppsform och möjliggör sålunda en total avslappning av musklerna. Med andra ord är effekten samma som av Tempur-kuddarna men ekologisk och mycket mer naturlig.

En kudde på 50 x 60 cm, kostar 265 :- och såklart kommer ett utlåtande då vi provat dem ett tag .


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla
: Trött och lite krasslig.
Gjort: Ätit frukost, ammat (det kändes som om jag gick från Dolly Parton till Kate Moss, så befriande!) och fixat iordning Leon. Själv svassar jag runt i morgonrock!
Gör: Bloggar och skissar på hur nästa tatuering (ska göra den efter sommaren) kommer att se ut! :D
Planer: Koka ekologisk palsternackspuré och ekologisk potatispuré och stoppa i frysen eftersom Leon snart får börja med smakportioner. Det blev inte av igår. Har även tänkt äta en semla och dricka gigantiska mängder té eftersom det lindrar i halsen.
Bästa: Att shaktimattan är redo för mig nu.
I behov av förändring: De trista förkylningar vi åkt på.
Leon : Helt återställd nu, skönt! :)
Väder: Strålande sol men kallt, - 16 grader, så Leon hade inte fått någon promenad idag heller, även om vi varit friska.


It's eco allright!

Med anledning av tidigare debatt här på bloggen om karragenan så vill jag bara tipsa om att det är Milko som har karragenan i sin eko-grädde (kan det vara för att de har lång hållbarhet på sin?), inte Arla. Ska maila Kvantum och be de ta in Arla's sortiment (kanske hjälper det om man pushar på lite?) eftersom vi än så länge handlar där. Vet inte vart kosan bär då vi hittar hus, kanske blir vi Coop-frälsta då? :)

Arla's eko-grädde står i alla fall i vår kyl och senare idag ska vi kurera oss med eko-semlor! Kommer garanterat att göra susen!


TisDagens tacksamhet

Som en sporre till att man är vad man tänker (speciellt om man är lite krasslig) så är Dagens tacksamhet den roliga helg som väntar oss! Umeå-besök hos bror med fästmö och tollar-valp på lördag och besök på landet hos kusinerna på söndag!

En toppenhelg väntar med andra ord! :)


Hejsan hoppsan!

Idag har vi sällskap i sjukstugan av pappa Johan som just nu är i full färd med att skala potatisar och palsternackor till eko-puré åt prins Leon om 1 ½ vecka.
Varken Johan eller jag känner oss dåliga men har riktigt ont i halsen. Vi är dock inte röda i den så jag tror inte det är halsfluss eller så, bara ont liksom. Har hört från flera håll att det går halsont med en del av de förkylningar som härjar nu så det är väl det.

Gjorde en powerdrink åt oss igårkväll som jag tror gjorde susen, för vi är i alla fall inte sämre idag!


MånDagens tacksamhet

Vad är väl bättre mot en öm och sårig hals än ett charmigt, tandlöst leende?

Mamma älskar dig, Leon! ♥


Dinkel

Vi äter nästan uteslutande bara dinkel hemma. Det finns några sorter ekologiska grövre mjölsorter, typ graham och råg, men de är bara till för då vi ska baka något speciellt där just dessa behövs. I vår vardag använder vi bara dinkel. Den siktade dinkeln har vi då man normalt använder vetemjöl och fullkornsdinkel använder vi i grövre sammanhang.

Oftast köper vi vår dinkel på Grön Gåva och den Elisabeth säljer där kommer från Laban's kvarn på Gotland. Den är ekologisk och alldeles, alldeles underbar!

Det är rätt lätt att odla ekologisk dinkel då det är en tålig gröda, dock med ganska dålig avkastning. Fram till mitten av 1800-talet odlades grödan i stor utsträckning i centrala Europa innan odlingarna koncentrerades till Tyskland, Schweiz, Österrike och Belgien. Odlningen dog dock aldrig ut utan man korsade in vårt vanliga höstvete för att öka avkastningen. Detta ger dock inte alls den äkta, unika produkt som dinkel är utan en korsad sort. Idag finns endast 9 äkta, oförädlade lantsorter av dinkel.

Dinkel har ett omfattande användningsområde. Förutom mjöl - fullkornsmjöl och siktat mjöl - tillverkas helkorn, flingor, mannagryn, ris och kli. Vi äter dinkelhelkorn som substitut till ris och gör alltid vår mannagrynsgröt på dikelmannagryn. Man tillverkar också pasta av dinkel, både fullkorn och vanlig, och den pastan mättar mycket bättre än pasat gjord på durumvete, och dessutom har den ett lägre GI-värde.

Vissa speciella dinkelsorter används också i huvudsak till djurfoder.

 Bild lånad härifrån.


Blogg-strul

Har fått några mail + en kommentar om att det är svårt att kommentera. Har funderat varför så få kommenterat då jag har samma antal besökare som tidigare.

Jag har även MMS-bloggat en massa i helgen till ingen nytta eftersom de inte publicerats. En kraftaktion mot blogg.se så att de kanske uppskattar sina bloggare lite och kan bistå dem med en fungerande produkt kanske vore lämpligt?


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla
: Trött men glad.
Gjort: Ätit frukost, ammat och fixat iordning Leon och mig själv.
Gör: Bloggar och ser Top Model-finalen.
Planer: Städa hemmet och koka ekologisk palsternackspuré och stoppa i frysen eftersom Leon snart får börja med smakportioner.
Bästa: Att jag kan förändra mycket i mitt liv.
I behov av förändring: De begynnande förkylningar både jag och Johan känner av.
Leon : Helt återställd nu, skönt! :)
Väder: Strålande sol men kallt, så Leons får ingen promenad idag heller.


SönDagens tacksamhet

Idag får nybakta dinkelsemlor (självfallet ekologiska till den mån det går) stå för tacksamheten. Ska avnjutas tillsammans med härligt sällskap och chai latte. En masse!

Tack!


Dinkelsemlor

Detta recept är det som min farmor använder sig av och hon bjuder alltid på världens godaste semlor. I år är det min tur att kontra med min ekologiska dinkelvariant! :)

Semlor, 30 st., 250 gr.

200 gr. smör *
6 dl. havremjölk *
1 ½ pkt. jäst (ta 2 pkt. om vanligt vetemjöl används)
1 tsk. salt
1 dl. råsocker * (dubbla mängden om vanligt strösocker används)
2 ägg *
1 tsk. hjorthornssalt
ca. 18 dl. siktat dinkelmjöl (använd 1-2 dl. till utbaket)

Pensla med 1 ägg *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvötskan, salt, socker och ägg. Blanda väl. Tillsätt sedan hjorthornssalt och mjöl eftersom och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa ca. 30 min. i degbunken.
Ta upp på mjölad yta och arbeta den smidig. Tillsätt ev. mera mjöl om det känns nödvändigt. Dela degen i 30 delar och lägg på smorda- eller bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ytterligare tills de uppnått den dubbla storleken. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca. 8-10 min. i mitten av ugnen.

Då bullarna svalnat skärs locket av. Vi gör så att vi gröper ur bullarna med en gaffel och blandar detta inkråm med lite ovispad grädde och mandelmassa. Fyll semlorna med detta och toppa med vispad grädde och locket som pudrats med florsocker. *

Man kan även göra egen mandelmassa om man vill det, tyvärr räcker inte tiden till för det denna gång.Vinnare!

Ekoblogg säger stort grattis till Vegomamman som vann den supertjusiga tröjan från Loa och Ecoloco! Maila dina adressuppgifter till info@ecoloco.se så kommer vinsten hem till dig.

Till er andra, på onsdag är det dags igen och denna gång är priset passande även för de utan barn i sin närhet!


Boktips!

Grön Gåva har vi köpt många av våra mest givande böcker. Senaste tillskottet är "Harmoniska barn" av Catarina Rolfsdotter-Jansson.

 Bild lånad härifrån.

En alldeles toppenhärlig bok med matnyttiga tips om vad barn mår bra av - både som små, nyfödda och lite större. Men som sagt, kolla gärna in de andr böckerna också! 


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla
: Trött men glad.
Gjort: Väldigt lite, bara myst med männen i mitt liv!
Gör: Bloggar och dricker té.
Planer: Ta en snabbsväng till stan och sedan bjuda på lite semlor som står på jäsning just nu.
Bästa: Att mormor mår bättre!
I behov av förändring: Bristen på shaktimat-yoga för min del. Måste åtgärdas.
Leon : Feberfri idag men fortfarande kraxig. Sitter i babysittern och pratar med farmor som är på blixt-visit. :)
Väder: Strålande sol men kallt, så Leons får ingen promenad idag.


Miljövänliga brickor

Hildur har fått in fina budskapsbrickor från Tajala. Vad sägs t.ex. om;

The Light Within
Fjärilen är en gammal symbol för själen, livet, glädje och lycka. En ny början på ett högre plan.

To Make a Difference
Blomman står för förnyelse, ögats fröjd och lust. Den följer oss genom livets alla skeden. Tillsammans med trollsländan och fjärilen skapar denna bricka en vacker helhet av positiv utveckling.

Insight
Trollsländan är en symbol för kärlek, drömmar, transformation och insikt. Förmågan att se sanningen.

Budskapsbrickor med olika motiv Bild lånad härifrån.

Brickorna har en fasad rund kant, vilken gör brickan behaglig att hålla. Brickan tål maskindisk. De tillverkas av ett familjeföretag på Öland av björkfanér från Finland och klassas som miljövänlig produkt. Mått 27x20 cm och priset ligger på 225 :-.


RSS 2.0