Här ses en normalstor eko-potati

4038c12ffff68ff815e4b91427665fb2.png

Här ses en normalstor eko-potatis tillsammans med två eko-sötpotatisar (som jag äntligen fått tag på!). Då man ser hur små de ekologiska är undrar man ju hur besprutad den konventionella är eftersom de alltid är så fruktansvärt stora? Och ja. Det skilde i smaken. Radikalt!


Kommentarer
Postat av: Ika

Fast även ekopotatis kommer i olika storlekar. Delvis beror det säkert på potatissort (och förvisso kan sorterna skilja sig mellan ekologisk och konventionell odling eftersom man inom ekologisk odling prioriterar sorter som inte är så känsliga för sjukdomar, ohyra och annat som kräver bekämpningsmedel), men sedan påverkar ju också när de är skördade, om man t.ex. har väntat till senhösten eller tagit upp dem strax efter färskpotatisstadiet.



Och, sen måste jag ju som bonddotter påpeka att om de konventionella potatisarna är överstora på grund av kemiska tillsatser så är det i så fall konstgödseln som fått dem att växa snabbare. Besprutningen är istället till för att hålla ogräs, ohyra och växtsjukdomar borta.

Men att ekopotatisen smakar bättre beror säkert åtminstone delvis på att den har fått växa i egen takt. Undersökningar har visat att ekologiskt odlade grönsaker och frukter innehåller mindre vatten och mer vitaminer, de är helt enkelt mera koncentrerade eftersom de växer lite långsammare. Och det märks förstås också när det gäller smakämnena...

2009-06-02 @ 21:48:27
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0