Det syns inte så bra, men under si

6d3f0f3b40b635e2a0a40ff04093d1ae.png

Det syns inte så bra, men under sitt första år har Leons fot blivit nästan dubbelt så stor! Avtrycket är från 3 v. ålder och togs samtidigt som handavtrycket som numer är en av mina tatueringar!


Sitter och bygger fina klosspussle

0-137fa0e36d7ec4cc06fddbf4d19bd11f.png

Sitter och bygger fina klosspusslet från Ekokul (www.ekokul.se)! En klar favorit här hemma! Anna ligger bakom många av Leons leksaker här hemma. :D


Gnager på ett eko-äpple som mamma

0-1d658ce429cc62dd6c3c301d76e2ca42.png

Gnager på ett eko-äpple som mamma håller i. Det som ser ut som en kycklingvinge är alltså min hand! :D


Ekologiska praliner

Jag har fått otaliga mail om de chokladpraliner jag skrev om tidigare som Johan kom hem med och som vi avnjöt i helgen med bror & fästmö. Jag har köpt dem på Två Fikon på Skolgatan här i Örnsköldsvik, men de kommer även att säljas på en del lokala julmarknader. De finns inte att köpa via webben så detta tips känns kanske mest relevant för våra lokala läsare? :)

Vår gratistidning, Tidningen 7, hade i fredagens utgåva ett reportage (på sid. 25 eller del 2 i pdf-utgåvan) av Nils Ågren om det holländska, inflyttade par som tillverkar pralinerna. De håller till i Docksta, samma lilla ort där Docksta Sko syr upp Bellio-tofflorna! Snacka om handlingskraftig eko-ort!
Jeltsje & Gerke Hofstra kommer från Heerenveen och föll naturen och de Norrlänska människorna. I köket på Villa Orrbacken tillverkas nu praliner för glatta livet. Utan konserveringsmedel och endast med färska råvaror, detta eftersom paret själva förespråkar ett ekologiskt leverne. Nu snackar vi stoora praliner som består av både mörk, ljus & vit choklad. Jeltsje försöker variera smakerna, gärna efter säsong, och exempel på smaksättningar kan vara russin, ingefära, kaffe, honung, körsbär i portvin, hjortron & lingon.

De är lätt de godaste praliner vi smakat och jag älskar den genuina känslan av att de tillverkas för hand i liten skala. Underbart!

Malin ♣

MånDagens tacksamhet

Idag kommer Johan hem med miljömärkt, brunt inslagningspapper. Ikväll innan bion tänkte jag köpa röda snören i papper. Dessa ska användas imorgon då jag slår in julklapparna så att alla som får klappar av oss denna jul kan sortera det till pappersinsamlingen istället för att måsta kasta vanligt jul- och presentpapper i de brännbara soporna. För visst vet ni att man ska göra så?

Malin ♣ 

Vinnaren av tofflorna!

Herregud så många som var med och tävlade! 65 st! Jätteskoj!

Först några grejor; kaffi undrade om man fick tävla fast man bodde i Norge? SJÄLVKLART! Jag har haft en vinnare en gång som bodde i Grekland! Så tävla på så länge inget annat anges! :)

Många av er verkade ha missat att det var de röda eller svarta jultofflorna (det fanns bilder på dem i inlägget) som lottades ut. Man fick alltså inte välja fritt bland alla Bellios tofflor denna gång. Synd att ni inte läste instruktionerna nogrannare eftersom era svar inte räknas eftersom ni skulle skriva vilken färg ni ville ha (av svart eller röd, se citat nedan).

"Nu har jag alltså förmånen att lotta ut ett par Bellio-jultofflor i ---> valfri färg (röd eller svart) och valfri storlek med tillhörande lammskinnssulor!"

Det var också flera stycken som önskade dem åt sig själva i vuxenstorlek trots att de korrekta storlekarna fanns angivna; 16/17 - 28/29. Tyvärr finns inte Bellios härliga tofflor för vuxna än, men jag ligger på Johanna om det! :D

Hursomhaver, en vinnare är nu utlottad! Vi på Ekoblogg säger stort grattis till Alfreds mamma som vinner ett par svarta i storlek 20/21 med tillhörande lammskinnssula! Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad så kommer den med posten!
Tack än en gång till bästa Johanna för ett toppen-samarbete! :) Ser du nu hur många som vill ha stor-tofflor? ;)

Och till er som inte vann; på onsdag kör vi igen, denna gång med en toppen-vinst från Pureskin i potten! :D

Malin ♣

 


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad över att vara fräsch igen!
Gjort: Betalat alla räkningar, betat av bloggmailens helg-skörd, utsett en vinnare :) och strukturerat upp veckans bloggande!
Gör: Sitter såklart framför datorn + eldar i vedspisen!
Planer: Gosa med Leon & vovvarna, ta en promenad och läsa lite. Ikväll ska jag & Lindabio och se andra Twilight-filmen; New moon!Bästa: Att ni var så många som tävlade om Bellio-tofflorna! :D
I behov av förändring: Dygnets för få timmar kanske?
Leon : Var extremt mammig igår eftersom jag låg i soffan hela dagen, antar att han med glädje tar igen en massa bus idag!
Väder: Ett lätt snötäcke och 4 minusgrader. Bådar gott för kommande vecka nu! :)

Malin ♣

 


Helgen och utrensning

Är nu åter tillbaka på banan efter en gudomlig helg - i alla fall fredag & lördag! Konserten med Winnerbäck i fredags var toppen! För att inte tala om maten innan & sällskapet! Leon hade skött sig ypperligt och hundarna halvdant så det var en nöjd mormor & bonusmorfar som lämnade Lyckobacken efter midnatt då vi kom hem!

 Bild lånad härifrån.

På lördag fick jag massage av bror som nu går en utbildning. Jag har inte fått massage sedan jag var gravid och jämarns vad det satte min kropp i gungning! På kvällen fick jag frossa, huvudvärk, illamående & feber. Somnade framför Robinson strax efter 21 och vaknade på morgonen då Leon väckte oss 08.51. Mådde lika illa då. Hade ont i precis hela kroppen. Det var samma effekt som vid gallrensningen vi gjorde för snart 3 år sedan; starkt gult och illaluktande urin, illaluktande svettningar (visst, svett luktar aldrig mumma, men detta var annorlunda), diverse otäcka gaser mm. Låg däckad i soffan hela gårdagen med. Drack vätska men åt inget. Somnade vid 20.30 på min Shakti Advanced & spikkudde. *ljuvligt*

Vaknade upp idag - mår tipp topp och allt känns till och med lite bättre än vanligt! :D Hade nog så otroligt många spänningar som drog med sig en massa gamla slaggprodukter då de upplöstes. Kanon! Dock trist på 1a adventsfirandet med övriga familjen! :(

Malin ♣

Imorgon bitti dras vinnaren av Bel

0-730262b3e739d84d298f1300653885c7.png

Imorgon bitti dras vinnaren av Bellios ekologiska jultofflor! Glöm inte att tävla! Gå in under Tävlingskategorin eller scrolla neråt! Lycka till!


De saker vi har på arbetsbänken ti

158a78b72942ea6523c39e4ea31f505b.png

De saker vi har på arbetsbänken till vardags (Iittala-glassaker vi fått i bröllopspresent har nu fått sällskap av juliga vänner!


Tryffeltillverkning! Vit choklad m

4948bf44aadd9ae43839ea58365e5c99.png

Tryffeltillverkning! Vit choklad med saffran passar ypperligt på 1a advent!


Fina, gjutna rabarberbladsfatet i

4f1c27998b8d289f06eeac72c15dbd39.png

Fina, gjutna rabarberbladsfatet i cement som Linda på Lindas blommor & design (www.lindasblommorodesign.blogg.se) har gjort har fått ikläda sig juleskrud tillsammans med några filtstjärnor & en drös kanelstänger! Doftar ljuvligt! Löparen har för övrigt ett par år på nacken och kommer från Indiska.


Leon håller ett trääpple i handen

55a5a7ffa6a9bc1a4a54f72a2bb33a8b.png

Leon håller ett trääpple i handen och kikar i en kokbok vad han ska kunna hitta på för gott med det!


En gammal löpare som Johans mormor

56810a562bf1b7f4fe97ca7a72f3e5a3.png

En gammal löpare som Johans mormor haft får ligga fint under våra förvaringsburkar i glas tillsammans med en keramik-gris. Han kan känna sig säker även denna jul hos vegetarianerna på Lyckobacken! ;)


Lite adventsmys med bror med famil

68fac2cb911409bad0b4471c564c0bb5.png

Lite adventsmys med bror med familj innan de åker hem; ekologiska praliner, ekologisk glögg & ekologiska pepparkakor! :P


Fick nyss rygg- och nackmassage av

0-38546f1fada88fe2b4afac164cc938f3.png

Fick nyss rygg- och nackmassage av min bror, blivande arbetsterapeuten och nyligen blivna dipl. massören. Tror ni det var ljuvligt? :D


Dessa två streck är Tofu & "kusine

0-70aad17c6f3668df90da68fcb0b8d3ec.png

Dessa två streck är Tofu & "kusinen" I - en tollare på 1 år! De har busat sen de vaknade imorse!


Nu är alla 4 ljusstakarna på plats

0-7861d17ab4b8ad154fc4458e259ce77f.png

Nu är alla 4 ljusstakarna på plats + en 5e (den längst till vänster) som jag fick i present som det står Lyckobacken på! Tack Linda (www.lindasblommorodesign.blogg.se), du är bäst! :D


Winnerbäck-mys!

7c297a9236b6737dff5e3d13744c3ed5.png

Winnerbäck-mys!


Kaffe & té och chokladboll till de

3e4c7757caf1efc4a38ad931ff2ee83c.png

Kaffe & té och chokladboll till dessert på ett närbeläget fik. Också mmm...


Sitter på stans, i mitt tycke, bäs

43fe86df115ba385ae9086c1bf1132a9.png

Sitter på stans, i mitt tycke, bästa restaurang och äter indiskt med fantastiskt sällskap! Palak panéer, sabji korma och masala naan med raita slinker ner. Mmm!


Är det bara jag som tycker att Noo

0-517abf367be315a1dce0ea66c4a18126.png

Är det bara jag som tycker att Noomi Rapace och Idol-Mariette är jättelika varandra?


FreDagens tacksamhet

Ikväll ska jag & Johan gå ut på restaurang med trevligt sällskap, vara vuxna och kramas lite till Winnerbäcks smäktande ballader. Detta i vetskap om att Leon har det alldeles fantastiskt med världens bästa mormor & J och att vi ändå får somna i våra egna sängar i natt. Alldeles lagom!

Behöver jag säga mer? ;) ♥

Malin ♣

Tävla & fråga!

Kom ihåg nu att både tävla om de härliga Belliotofflorna och ställa frågor till bloggen fast vi gör helg!

Ok? ;)

Malin ♣

Dagens eko


Dagens eko;

Känsla: Pigg, utvilad och glad!
Gjort: Myst med la familia och pratat i telefon med bästa C!
Gör: Bloggar och äter frukost! :P
Planer: Vi ska åka och handla lite, jag ska fixa käk tills mamma & J som kommer ikväll och sedan ska vi ut och äta gott, indiskt, och sedan se herr Winnerbäck i kväll! Jippie!
Bästa: Att den febertopp Leon hade igår berodde på tänderna eftersom han vaknade feberfri idag utan vare sig homeopatmedel eller annan "hjälp". Det hade varit drygt annars med tanke på kvällen.
I behov av förändring: -
Leon : Sitter och mumsar sirapsrutor med pappa! :)
Väder: Äntligen minusgrader! Heja!


Köpte hem lite annorlunda adventsljusstakar...

73dc9c42ce66bccb0f64948982b19d96.png

...som Linda har gjort!

Vad tycker ni?

Malin ♣

 


Nu är det torsdagsmys! Vi njuter a

7b250e6efbde7473676b5e38e735d0f1.png

Nu är det torsdagsmys! Vi njuter av varandras sällskap tillsammans med eko-rabarberglögg & eko-köpepepparkakor (de hembakta kommer!) Trevlig kväll! Kramalin


Har nu hoppat ur pyjamaserna, både

359bef4750aa3637f59cd32540e5918f.png

Har nu hoppat ur pyjamaserna, både jag och Leon hade från HM Organic på oss idag, och är på väg in till stan för lekdate. :D Jag har dock världens suraste ettåring med mig, tror det är tänderna som spökar, så hur kul det blir för kompis M återstår att se! :S


Lussa ekologiskt

I år fanns det inte lusse-dräkter (tomtar, pepparkakor eller tärnor) att uppbringa ekologiskt. Men liiite har Loa i alla fall hittat! :) Vad sägs bara om tomteluvastjärnmössa från Bonkeli Mini? Matchar man det med Bellios snygga, röda eller svarta, jultofflor (tävla om ett eget par i valfri storlek här!) och tjusiga röd-svarta CheckMe-bodyn från CheckMebyJezz så är lusse-outfiten klar, ekologiskt och allt! Bra va? Tomteluvan är av velour och tillverkas i Sverige på maskiner som drivs av vindkraft. Eftersom velour är så pass stretchigt så kan den största storleken även användas av vuxna. Ekoblogg gillar! :D

Allt kan såklart köpas på världens bästa Ecoloco! Under återstoden av novembermånad får man som Ecolocokund dessutom 20 % genom att uppge koden SNARTJUL09 i kassan. Dock kan man inte handla på lördag eftersom Ecoloco då stänger till förmån för En Köpfri Dag (Buy Nothing Day). Detta kan ni läsa mer om härTycker detta är ett kanoninitiativ eftersom året har 364 andra dagar man kan köpa & sälja varor på! Hoppas fler hakar på? Man kan ju kanske tycka att det är knasigt att stänga ner ett helt dygn mitt i värsta (för en handlare bästa) julruschen men Ecoloco gör detta för att deras mål inte bara är att klä Sveriges barn i glada ekologiska barnkläder® utan också att inspirera oss barnfamiljer att leva och konsumera på ett mer hållbart sätt. På Köpfria Dagen kan man ju hitta på något roligt med barnen istället för att shoppa.

Buy Nothing Day firas världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ.

Malin ♣


Återbruk som speglar svunnen tid

Mammas make J har en faiblesse för att pyssla & fixa och denna tjusiga fönster-spegel har han gjort och nu hänger den i vår hall!

  

Leon älskar att pilla & kika på den lilla, lilla Dalahästen som jag fäst med häftmassa!

Fönstret har fått behålla sin gamla, charmigt slitna, grön-blå färg, och gamla beslag och krokar har fästs på för att ytterligare förstärka det gamla utseendet. Speglarna är av en gammal spegelvägg som en släkting till honom skulle göra sig av med.

Behöver jag säga att vi älskar den??? :D Och den passar perfekt in i vår hall där vi redan har en hel del gammalt och på sikt kommer att inspireras av Carl Larsson där då vi ska till att färgsätta den!
Tack, tack, tack!

Malin ♣

 


TorsDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att julefriden redan infunnit sig - trots regnet!

Malin ♣

Förändringar på bloggen framledes

Som ni nu kan läsa så är texten om bloggen under profilbilden ändrad. Den är skriven mer i vi-form och berättar även mer om Johan. Tanken med det är att det ska bli ännu mer en familjeprofilering och att även Johan ska kunna gästblogga. (Därav att det numer står Malin ♣ i slutet på alla inlägg Malin publicerat, Familjen Harju ♣ i slutet på inlägg vi gemensamt ligger bakom och Johan ♣ bakom de som endast är hans.) Han besitter så otroligt mycket kunskap inom vissa områden jag är helt okunnig inom och jag skulle vilja att ni fick ta del av det också. Dock kommer fortfarande huvudansvaret på bloggen att ligga på Malin även i fortsättningen. Men vi tror att detta kan bli en bra balans, speciellt senare då Johan ska vara föräldraledig ½ år och Malin ska jobba heltid.

Vad tror ni, kan detta bli bra?

Familjen Harju ♣

Dagens eko


Dagens eko;

Känsla:
Så trött så det känns som om jag fortfarande sover. :(
Gjort: Skrivit upp handlingen som Johan ska handla idag då han åker hem.
Gör: Halvsover och glädjer mig åt att så många redan tävlat! :)
Planer: Idag åker vi in till stan för att hälsa på bästa C & M! Jippie! Ikväll blir det helg-mys med pepparkakor & glögg! :P
Bästa: Att det blev så lantligt mysig prägel på julpyntandet igår!
I behov av förändring: -
Leon : Sover som en prins hela nätterna igenom. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; vi sover nog mer nu sen vi blev föräldrar än innan, om man bortser från de första intensiva veckorna då jag pumpade ur i ½ timme var tredje timme. Dygnet runt.
Väder: Mulet och likadant som den senaste månaden.

Malin ♣


Nu har vi jul här i vårt hus...och

0-32951c12598be9f2b8a76739eee3b553.png

Nu har vi jul här i vårt hus...och ute vräker regnet ner! :( Mellan krukorna med de sprakande röda novemberkaktusarna i våra tre köksfönster står handmålade, välvda adventsljusstakar i trä. Jättefint kurbitsmönster på dem! :) Var tvugna att köpa tre till köket och dessa kommer från Rusta och kostar 49 :- st.


Idag leker & busar Leon i tröja &

010e006007781c7557bc4c09bdcdb412.png

Idag leker & busar Leon i tröja & byxor från HM Organic och sina fantastiska tofflor från Bellio (www.bellio.se) i modellen Heart. Lekvänligt & bekvämt!


Advents-tävla om finaste eko-tofflorna från Bellio!

Nu är det dags för ännu en onsdagstävling och nästa vinst till utlottning är alltså de alldeles färska, julinspirerade ekologiska BARN-tofflorna från alldeles fantastiska Bellio med tillhörande lammskinnssula!

  

Som jag skrivit tidigare så är dessa tofflor alldeles fantastiska! Det mjuka och väldigtt formbara lädret kommer från Uppland där det garvats vegetabiliskt vid Tärnsjö Garveri. De färgas sedan utan farliga substanser och lädret är ekologiskt certifierat som WHITE LINE Leather genom kontrollorganet TÜV i Tyskland. Eftersom lädret inte innehåller krom eller några andra farliga ämnen, blir dessa eko-tofflor komposterbara då de är helt färdig-förbrukade! Eftersom lädret är kromfritt är de också anpassade för känslig hud och har en minimal påverkan på miljön.
De vävda banden i folkloristisk anda kommer från Smålandsband och tofflorna sys sedan helt för hand på Docksta Sko's fabrik strax söder om Örnsköldsvik.Ekolädret som används till tofflorna andas otroligt bra, Leon har inte blivit svettig eller fuktig en endaste gång i sina trots att han alltid har strumpor under sina nuvarande Bellio Heart, eftersom de inte passar om han har lammskinnssula i. Dessutom formas de perfekt efter foten direkt och efter bara några timmars användande känns de "ingådda". Tofflorna har mjuka sulor av spaltläder som ger ett bra halkskydd medan resåren i vristen gör toffeln lätt att ta på och av samtidigt som den sitter bra vid lek och bus (läs Leon kan inte dra av och på dem hela tiden med sina små, klåfingriga barnhänder :) ) Resåren är dessutom smidigt insydd i en kanal i skinnet så den lämnar inga ilsket röda ränder på små barnvrister!
Bellios tofflor finns i storlek 16/17 till 28/29 och vinnaren får välja passande storlek! 

Till Bellios ekologiska tofflor finns även tillhörande lammskinnssulor som gör tofflorna extra varma & mysiga då det är varmt ute. Sulan är lätt att lägga i och ta ur tofflorna och de är tillverkade av svensk fårskinn från Delsbo Skinnberederi i Hälsingland. Då man använder lammskinnssulorna köper man en storlek större till barnet och sedan då toffeln börjar kännas trång tar man ut sulan och kan ha den en hel storlek till. Miljösmart va? :)

Nu har jag alltså förmånen att lotta ut ett par Bellio-jultofflor i valfri färg (röd eller svart) och valfri storlek med tillhörande lammskinnssulor! Dessa tofflor som figurerat i alla möjliga sorters julutgåvor av tidningar, bl.a. Amelia Jul och i senaste numret av Föräldrar & Barn där de tipsade om passande julklappar!

 

Jag vet att ni är många läsare som väntat på denna chans (de mail ni skickat har hintat om det! :) ) så nu gäller det att vara alerta! För att ha chans att vinna ett par tofflor vill jag att ni skriver vilken färg & storlek ni skulle vilja ha om ni vann samt skriver vem ni skulle ge tofflorna till!
Som vanligt har ni till tidig måndagmorgon på er!

Ett stort tack till Johanna för att jag får chansen att lotta ut dessa godbitar!

Lycka till!

Malin ♣

Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

 


Fråga, fråga, fråga på!

Glöm inte bort att ni läsare, efter era önskemål, fick chansen att ställa frågor till bloggen hela denna vecka.

Klicka här för att göra det! :)

Malin ♣

OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att då vovvarna vaknar för dagen så pussar de varandra i mungiporna det första de gör. Så rart att de att de är så tillgivna varandra!

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Trött & glåmig. Känner mig som en trist gammal tant idag. :)
Gjort: Ändrat en massa med texten under profilbilden men det vägrar publiceras trots att jag väljer att spara kodmallen. Avvaktar lite, det kanske har att göra med de uppdateringa blogg.se gjorde inatt mellan 24-06?
Gör: Bloggar & snusar på godaste doftljuset!
Planer: Bjussa på en schysst tävling åt er fina läsare och sedan advetspynta. Ska också åka till vårt postutlämningsställe inne i samhället och lösa ut lite paket. :)
Bästa: Att min nya Shakti Advanced kommer idag! Nu får Johan ta den gamla, trasiga, hundätna så länge i väntan på att en Shakti Eco ska införskaffas senare i vår! ;)
I behov av förändring: Att min nya text inte visas, ville att ni skulle få kommentera den! :(
Leon : Sover ännu...
Väder: It'raining on the Lyckobacken...

Malin ♣


En gammal vagn

Leon fick en gammal dockvagn med docka av Ekomamman med familj i söndags då han hade barnkalas. Visst är den tjusig?

Den fick flytta in i hallen uppe eftersom det redan där finns lite gammalt den passade ihop med. Det är perfekt att kunna ha leksaker lite överallt i huset så det alltid finns något för Leon att ta sig för om andan faller på.

Malin ♣

 


Idag med posten kom den sedvanliga

69ed90a678166af037ee907fcf9d99ab.png

Idag med posten kom den sedvanliga julkortspåsen. I år var den ovanligt fin med retroinspirerade figurer mot olikfärgade bakgrunder, de flesta iklädda tomteluvor. Den arbetsskadade pedagogen i mig kom raskt fram, tog kökssaxen och klippte ut alla rutor som inte var "förstörda" av informativ text. Nu ska dessa klistras upp på styvare papp (gamla kollegieblock funkar utmärkt!) och sedan plastas in. Klipp ut de igen och vi får ett alldeles utmärkt memoryspel vi kan spara tills Leon blir lite större! Miljösmart & ekonomiskt, för att inte nämna kul då man gör något själv. :D


Fick hem Paulo Coelhos nyaste bok

0-412c8150f7188abb266b10d20f9853ad.png

Fick hem Paulo Coelhos nyaste bok för ett par dagar sen; Segraren står ensam. Har legat och läst i eftermiddag sedan gästerna åkt hem och 100 sidor in i boken kan jag glatt konstatera att inte heller denna kommer att göra mig besviken då också den håller världsklass! :D


Ibland är det skönt med en make so

57995df81b0005b4fae93578c9604bcd.png

Ibland är det skönt med en make som köpt med sig ekologiska middagsfavoriten; foccacia med timjan, honung & Halloumi och cous coussallad! :P Kommer från Barista. Leon får rester från frysen; dinkelpasta med mexikansk ostsås & bönor. Smaklig måltid åt alla!


Eko-ljus

Väldoftande Lavendum skickade hem två av sina votive-ljus i dofterna Ylan-ylang & cardamom och Thahitian vanilla & chili pepper.

 

 

De. Doftar. Underbart! Jag sitter och drar så djupa andetag att jag snart profylax-andas! Både jag & Johan älskar doftljus men det allra flesta går bort här hemma eftersom de doftar så syntetiskt och fejkat. Dessa ljus är tillverkade av 100% ekologiskt vegetabiliskt vax med en blyfri veke. Man kan sedan enkelt återanvända glaset när ljuset har brunnit ut och blir då t. ex. en bra hållare till deras värmeljus utan aluminiumkoppar. Man gör rent ljuslgaset endast med varmt vatten och diskmedel då vax är betydligt lättare att få bort jämfört med stearin. Lavendum har hela 42 dofter att välja på i sitt doftsortiment.Nu brinner de så fint på bl.a. vårt köksbord och sprider väldoft i hela gamla byskolan. På internet säljs ljusen på;

Jordklok

Tefrossa

Ecopresent

Mossadesign

 

Tack snälla för dessa mys-spridare! :)


 


TisDagens tacksamhet

Att vi fått så bra struktur på vår källsortering så att vi är redo för sophämtningen som efter jul ska väga soporna i alla hushåll. Come on!


Leons rum

Jag tänkte nu äntligen ta mig i kragen och visa vårt hem allt eftersom! Först ut tänkte jag vi skulle knacka på hos Leon! :) Där inne trängs mycket gammalt, andrahand- och loppisfynd samt saker vi fått ärva och fått till skänks. Vi ville inte göra ett typiskt pojk- eller flickrum utan ett barnrum och jag tycker vi lyckats rätt bra. :)

 Träbokstäver på dörren så man hittar rätt!

  

Till vänster om dörren hänger en fotoram med foton på diverse nära & kära. Framför den står en klädhängare för barn från Åhléns med lite olika, kuliga kläder på som han fått. Bredvid står en garderob som fanns i rummet då vi flyttade in. Ovanpå den står en vattenkanna i form av en elefant som kommer från Indiska. Perfekt att ha en på övervåningen också så man slipper dra den emellan då man ska vattna. Till höger om garderoben hänger en förvaring från Ikea.

 Denna coola retroplansch har Johan sparat i en av sina data-tidningar från tidigt 80-tal. HUr ball är den inte? Passar perfekt in i Leons rum eftersom den är så färgglad!

  

Fortsätter man förbi garderoben kommer man till hans lilla bord med tillhörande stol som han fick i namngivningspresent av gammelfarmor & gammelfarfar. De är tillverkade i FSC-märkt trä och stolen har en personlig dedicering till Leon. På bordet finns lite blandat smått & gott (se bild nedan) och ovanför hänger krokar som han ärvt av storkusinerna. På krokarna hänger en gammal Jolly Dolly jag hade som barn! På den gamla tavellisten vi haft finns en del inramade kort och gamla vykort. Klockan som är fin & färgglad och i mitt tycke verkligen passar i ett barnrum är från Åhléns och trädet hade vi som dekoration i köket då vi bodde i stan. Nu fungerar det som hängare för Leons sago- och sångpåsar! Trumman är en favorit, köpt på Leklust, och gunghästen kommer från Minimundus - och tillverkad i FSC-märkt trä. I den sitter en apa jag hade som barn (fått av min fabror) och den bär mössan Leon fick på BB. Tavlan med djur är en namngivningspresent och kommer från Isa Form och på väggen hänger en tavla jag gjort själv av ett fint presentpapper och en gammal ram vi hade. Sekretären är ett arvegods och på den finns ett gäng ramar med nära & kära. Korthållaren ovanför är också fylld med personer som är viktiga i Leons liv. Den är en gammal present till mig & Johan och kommer för övrigt från Village.

  

Stolen (eller grodan) heter Leon! Xylofonen är i FSC-märkt trä och är av märket Plan Toys. Köptes på Kretsa av oss till Leons 1-årsdag. Elefantpusslet kommer från Indiska. En close up på apan Apansson!

  

Blanda närbilder.

  

Framför det temporära elementet (det enda elementet vi har påslaget i huset) finns gamla plastbyttor från Granngården som Leon har byggklossar, Duplo och mjukisdjur i. Gardinen har mormor sytt av chakra-tyg från Australien som vi fått av en fin vän!

 

Blommorna är våra gamla från köksfönstret i stan och krukorna är gjorda av gamla återvunna bildäck. Lampan är en gammal Ikea-lampa som vi haft och bredvid den står solcellslampan och laddar ljus inför kvällningen. I fönstret står också boken om Leon, ett album vi gjort om hans namngivning samt en alldeles underbar barn (- och vuxen!) bok som heter Själens fågel som förklarar det där med själen på ett ytterst pedagogiskt sätt!

 

Etage-hyllan hade vi i vardagsrummet i stan. Nu har Leon diverse blandade saker där. Sängen är från Ikea och kan sedan göras om till en vanlig säng utan spjälor. Det gillade vi! Tavlan ovanför har jag gjort om ett minne från vår tid på neonatala avdelningen.

 

Mjukisälgen kan man stoppa pyjamas eller snuttefilten i! Present från storkusinerna. Bokhyllan är vår gamla och stereon är från mitt tonårsrum. Talvan ovanför har Johan målat som 14-åring och jag tycker den passar in jättebra! 

 Mysan är vårt favvis-tillhåll. Här myser och busar vi samt läser sagor. En ekologisk fårskinnsfäll ligger på golvet och en massa gamla prydnas- och soffkuddar har fått flytta in. Lampan hade vi som läslampa i vardagsrummet i stan och gosedjuren är mina gamla polare.

Vad tycker ni, lyckades vi eller inte? 


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Trött men glad. Går i ide på vintern så jag skulle kunna sova dygnet runt! Zzz, zzz, zzz...
Gjort: Som vanligt hunnit en massa. Har bl.a. laddat upp ett mastodontinlägg med Leons rum som publiceras snart.
Gör: Matar Leon med eko-russin och lyssnar på Morgonpasset i P 3. :P
Planer: Få besök av tremänning A + mamma. Ska rå-mysa och dricka en gigant-kanna med smoothie. :)
Bästa: Att jag ska adventspynta imorgon. :D
I behov av förändring: Min stela nacke. :(
Leon : Prinsen förgyller vår vardag konstant! Älskar dig! ♥
Väder: Mulet med regn...


Avnjuter ett par omgångar Eco MIG

11230e025b38d721b4afaea292f88f01.png

Avnjuter ett par omgångar Eco MIG med fina vännen! Så trevligt så ni anar inte! :D


Ett eko-ljus brinner på vårt bord!

0-52d5331d68f360c9f9619001b2417b80.png

Ett eko-ljus brinner på vårt bord! Fick fin-fina presenter med posten idag, bloggar mer om dem imorgon! :D


Vår spegelblanka sjö förgyller san

33a99f739a5c6ac7da9762f9f2c5d396.png

Vår spegelblanka sjö förgyller sannerligen promenaden denna mulna novemberdag!


Leon får hem en Brio-spis ikväll s

47776aab703bfccf1a045b3b3c7fe8c2.png

Leon får hem en Brio-spis ikväll som hans kusiner lekt med då de var mindre ute på landet. Eftersom Leon älskar att leka med mat, kastruller mm. så ska vi köpa mer trämat till honom i julklapp. Jag har gjort iordning en redskapskorg med gamla, barn- och lekvänliga, saker som vi hade hemma och som ni ser uppskattades det! :D Jag lade i en liten ballongvisp, 3 små rostfria kakformar, en vällingpanna, en liten grytlapp, ett glasunderlägg i trä som blir bra som karottunderlägg, en kavel, en rostfri assiett, en träkniv, en liten matsked, en liten gaffel, en liten smörgåsbricka som han fick i namngivningspresent, en mini-diskborste i giftfri plast, en liten koppar-kaffepanna, en liten kokbok & en lite burk i giftfri plast. Puh! Många saker det där! ;) Skulle vilja ha en liten skärbräda, helst i trä, så jag ska hålla utkik efter en sådan. En rostfri slev & en liten emaljkopp hakar på spis-leveransen idag! :D Mammas blivande eko-kock!


Fråga på!

På begäran av en av helgens läsare kör vi en frågestund! Jag har haft ett par stycken tidigare, men eftersom det tillkommit en massa nya läsare är det kanske på tiden igen?

Kör så det rycker! Ni har denna vecka på er så sammanställer jag frågor & svar tills kommande måndag!

 Bild lånad härifrån.

 


MånDagens tacksamhet

Johan & jag konstaterade i helgen att man känner sig otroligt rik då man inte är så beroende av samhälleliga tjänster på samma sätt som då vi bodde inne i stan. Vi har så pass mycket självtryck på vattnet att vi ändå får vatten om det blir strömavbrott och vi kan allihopa bo i gästrummet innanför köket och elda i vedspisen för att få värme och laga mat på densamme om det skulle behövas. 

Det tycker vi känns betryggande och skänker oss rikedom! 


Vinnaren är Elin!

En vinnare av spelet Eco MIG som utlottades i samarbete med Ekokul är Elin som tänker ge bort tid i år! Sofi som lägger in egen sill och stickar egna tjocksockor! En alldeles ypperligt underbar klapp tycker jag! Stort GRATTIS! Rätt svar var såklart Plasticks!

Plasticks Bild lånad härifrån.

Tack, och åter tack till bästa Anna för ett, som vanligt, alldeles förträffligt samarbete!

 Bild lånad härifrån.

Maila den adress dit du vill ha spelet skickat så kommer vinsten om ett par dagar! Och för er som inte vann; kolla in onsdagstävlingen då vi lottar ut en speciell julutgåva av speciella eko-tofflor! ;)

Här kommer alla de tips på miljösnälla/smarta julklappar som de tävlande delade med sig av;

¤ Ida: Mitt julklappstips är att göra egna ljus av gamla stumpar man har liggande..
man loggar vekarna ur ljusstumparna, sedan får de smälta i vattenbad. under tiden letar man upp fina små burkar eller skålar (jag har använt allt från udda ljuslyktor man har stående till geleskålar (små söta skålar man gör gele i egentligen)

man knyter fast en återvunnen veke på en träpinne & lägger den över skålen du vill ha ljuset i. sedan är det bara att hälla i det smälta stearinet & låta det stelna. sedan lossar man bara viken från pinnen & voila! man har ett helt nytt ljus av återvunna stumpar! (vill man så kan man ju smälta olika färger av ljus & sedan varva i nya skålen, först en färg som får stelna, sedan nästa osv) kanske kan man doftsätta stearinet på något sätt??

¤ Johanna: Mitt tips är att göra egna halsband med pärlor från gamla halsband och fotoalbum om barnens år (om man har barn) och ge till farmor, mormor etc.

¤ Karin: Mitt tips är att göra egna, ätbara saker. Typ godis eller kakor och sedan slå in fint och ge bort. Funkar även som andra presenter än bara vid jul

¤ Slime: Jag tycker man kan ge bort sånt man inte själv behöver, typ böcker eller annat.

¤ Petra: Mitt julklappstips är att sticka en halsduk. Jag har tiggt restgarner av släkt som jag nu stickar en färgglad halsduk till min syster. Den blir jättefin. Känns som man stickar in mycket kärlek i den.

¤ T: Mitt tips är att ge bort hemlagad sylt eller fruktinläggningar i fina burkar med hemgjorda etiketter. Brukar vara uppskattat.

¤ Edun: Mitt julklappstips är hemmagjort eko-cerat eller kanske ett gott surdegsbröd eller smarriga praliner. Dessutom perfekt för alla middagsbjudningar under juletid. I år tänkte jag också tova tjocka iläggssulor till min far att ha i kängorna. Han blev nämligen väldigt intresserad när jag nämnde att jag höll på å tova. Också ett väldigt miljövänligt julklappstips och fantastiskt kul.

¤ Faster Sofi på Solgläntan: Jag brukar sticka "tjocksockor". Alltid uppskattat.
Brukar även lägga in sill i olika smaker. Smaksätt Creme fraich och i med inläggningssill. Fyll en glasburk och sätt ett fint stycke tyg runt och vips en fin present.

¤ Katja: I år kommer jag att ge bort:

-två jättelånga halsdukar, stickade av restgarner som jag köpt på Kupan
-saffransbiscotti i burkar från loppisar
-fikonmarmelad i vackra loppisburkar
(såklart ekoingredienser)
-tovade nyckelringar
-spetsdukskorgar, jag har massor av ärvda gamla spetsdukar, som blötes i våtrumstapetklister (undrar om det går att få tag i miljövänligt? tips emottages tacksamt!)sen formar man dem över ett glas eller en skål. Vips har man en fin skål att ge bort godsaker i!

¤ Cecilia Karlsson: Precis som i fjol gör mina egna marmelader i julklapp, för det är något som jag själv skulle uppskatta om jag fick. Först gör jag en grundsats marmelad med eko-apelsiner och eko-citroner. Därefter delar jag upp satsen och kryddar med det som personen som får marmeladen tycker om. Syrran får med smält mörk choklad som jag rört med medan marmeladen varit varm. Mor och far får med färskriven ingefära. Bara fantasin sätter gränserna för kryddningen, man får vara lite kreativ helt enkelt. Marmeladen häller jag upp i en fin glasburk med en egengjord ettikett.

¤ Lisa: Mitt tips på kanske en udda julklapp är att torka de fula bitarna som blir över på tex rådjuret vid jakten och sedan ge det till sina trogna vänner. Altså göra eget ekohundgodis! Väldigt enkelt och extremt uppskattat kan jag lova.

¤ Jenny: Egna ljus förstås! Varför? Jo, för det är mysigt med tända ljus, en utmärkt värme- och ljuskälla (spara på miljön!) samt att man kan designa dem efter tycke och smak. Av ljusmassa (eller varför inte återvinna gamla ljusslattar) kan man forma dem hur man vill. Vill man inte göra dem helt själv (eller har små barn som kan bränna sig) räcker det med att ta pennor med kallt flytande vax och skriva och måla på ljusen. En perfekt julklapp som är rolig att göra för stora som små till såväl mamma som kusiner man inte träffar så ofta.

¤ Ika: I år har jag planer på att ge bort holkar för flygande djur. Fast eftersom jag vill göra saker på mitt eget sätt blir det inga klassiska fågelholkar, utan mina föräldrar ska, om jag hinner bli färdig lagom till jul, få en fladdermusholk och en holk för tornfalkar.

¤ Elin: Mitt julklappstips är att ge bort tid. mina föräldrar ska få en städning. syskonbarnen ska få en dag med mig då vi bakar å gör annat kul. syster ska få jag hjälpa tvätta bilen. och allt detta ska givetvis göras med ekologiska och miljövänliga produkter.

¤ The Pilla: Jul/godis/hälsoblomma. En kruka där du sätter en gurka (ekologisk) och pyntar med tandpetare där du fäster godisar. Som jord har du t.ex russin. Kul. Innovativt. Gott. och uppskattat.

 


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Förävntansfull!
Gjort: Svarat på ALLA era härliga kommentarer från helgen! :)
Gör: Bokar in en dejt kommande måndagskväll!
Planer: Umgås med Pucca-syster idag och ha svärmor på middag ikväll! :D
Bästa: En kommentar från i helgen: "Ska vi gå på bio? New moon..." Eh, jaa!
I behov av förändring: Om man beställer en sak i början av föregående vecka som är en present till någon man ska träffa idag så vill man inte få ett mail två dagar EFTER beräknad leverans att varan är restnoterad för att den är slut hos leverantören. Dålig stil! :(
Leon : Tack alla ni som gjorde Leons kalas igår till en alldeles underbar dag! Ni är bäst! :) Leon lekte som en tok hela kvällen, var verkligen i sitt esse trots att gästerna åkt hem! Gull-♥!
Väder: Mulet men uppehåll så vi hinner med en promenad innan besöket kommer vid lunch! :)


Dagens kalas-pojke är iklädd icke-

16e67028a69d28e7979931dc49f09ea3.png

Dagens kalas-pojke är iklädd icke-ekologisk skjorta & fluga men hemsydda byxor (min kusin Re är fantastiskt duktig!!!) & Bellio-tofflor i modellen Heart. Nu väntar vi med spänning på att kompisarna ska komma inramlandes! :D


Glöm inte att ni har idag på er at

0-7df17ace66cd3d73f1d1137a6931e279.png

Glöm inte att ni har idag på er att tävla om ett Eco MIG från Ekokul (www.ekokul.se). Scrolla neråt eller kolla in Tävlingskategorin! Imorgon måndag dras vinnaren!


Leon ska ha kalas för sina små-kom

0906eef31bac1c67505d422deaf647fd.png

Leon ska ha kalas för sina små-kompisar idag. Spännande värre! Bland annat ska det bjudas på hemmagjord eko-isglass! :P


Fair Trade-rosorna är nu nästan 2

0-151e795047a8a240f6a40a05337a77b5.png

Fair Trade-rosorna är nu nästan 2 veckor gamla och still standing. Otroligt! Beskar om de inför helgen och arrangerade om de tillsammans med vita, släta stenar. Snacka om att kunna njuta av blommornas prakt länge!


Vad fasiken ska jag läsa nu??? Mit

2f8376dee5c639d7647f717bea0b6488.png

Vad fasiken ska jag läsa nu??? Mitt litterata liv blev helt plötsligt tomt. :'(


Efter att ha bakat nästan 70 sirap

8a19fd2619131c1f1937f256e6ff95.png

Efter att ha bakat nästan 70 sirapsrutor ska jag lägga mig på sängen och läsa en stund medan Johan diskar bort. Snart är det dags att göra middag, feta- och spenatcanelloni, och till den behövs nya krafter. :D Vad gör ni, månntro?


Då bakplåtspappren är så här fina

0-53645501481586894acdd2bde4220475.png

Då bakplåtspappren är så här fina & fräscha efter användning brukar jag skaka av dem och låta de svalna innan jag låter de vänta på att användas vid ytterligare ett brödbakstillfälle!


Nybakta, ljumna sirapsrutor med Br

0-69e1b968216174c2f2bb2551fbfdb6b8.png

Nybakta, ljumna sirapsrutor med Bregott & ost blir ett perfekt eko-mellis efter en långpromenad! Mums! :P


Jag är så stolt, så stolt över att

0-4a544811264a34750a19d3a5f869c279.png

Jag är så stolt, så stolt över att bära dina ringar. Ringar smidda av vår kärlek, som växer & härdar sig starkare för varje minut vi lever. Du är luften jag andas, du är vattnet som släcker min törst & du är eko-brödet ( ;) ) som mättar min hunger. Aldrig ska vi skiljas åt, alltid ska vi följas i eoner av tid. Sida vid sida, jämte varandra. Mitt liv är ditt, mitt hjärta är ditt. All min lycka är sprungen ur dig. Till Johan med all min kärlek! / Malin


Ni glömmer väl inte bort att tävla

0-6ae2d468ab22055dfe2f1b6af47049b3.png

Ni glömmer väl inte bort att tävla om ett eget ex av supersmidiga & miljö-lärande spelet Eco MIG? Vi har spelat flera gånger här hemma och det är jätteskoj, speciellt för oss vetgiriga som även annars gillar att briljera på kunskapsspel! ;) Förutom att 40 % av frågorna är eko-relaterade så är alla spelkomponenter miljökontrollerade! Scrolla neråt eller gå in i Tävlings-kategorin! Lycka till, ni har till tidig måndagmorgon på er!


Fick också ärva (ingen har gått bo

-742f15a1aaf8d946bb34dd1eef0afcc.png

Fick också ärva (ingen har gått bort utan har bytt till ett annat, mindre boende) en paradhanddukshängare med tillhörande, über-snygga handduk. Fick hedersplatsen i köket! :D


Trevlig helg!

Nu stänger jag PC'n till förmån för familjemys & kramar! Vi ska som sagt fortsätta stöka & böka här hemma men imorgon hoppas jag vi kan ta några timmar till bara mys, även dagtid! Vi ska hinna spela Eco MIG och baka, rensa i förråd och ha kalas för Leon. På sändag kommer snälla mamma & J hit med middag efter Leons kalas för att de så gärna ville träffa oss och vi inte kände att vi hade tid att åka ner. Rart va? Dessutom skulle de ha med sig en present till oss! Like it!

Hoppas ni får en toppen-fin eko-helg, alla underbara läsare!

Vad ska ni göra i helgen?

Kramalin


This weekends mission;

Ni glömmer väl inte bort att tävla i helgen? Vinsten kommer ju från fantastiska Ekokul som bjussar på fjolårets storsäljare i juletider; Eco MIG!Som tidigare skrivit är Eco MIG är alla TP-nördars revansch! MIG är ett frågespel i fickformat, en svensk idé och internationell succé som nu också släppts i en ekologisk version. Frågorna är kvalificerade, aktuella och har koppling till alla aspekter av vår planet. Det är ett kunskapsutvecklande spel som passar stora barn och vuxna. Spelet har ett litet format (132,5 x 106 x 30) som gör det perfekt att packa med till stranden, på resan eller t.ex. spelas i bilen.

Vad heter Al Gores film om klimathotet? Vilket djur har Världsnaturfonden som symbol? Vad heter det vilda djuret som lever på Gibraltarklippan, men inte lever vilt någon annanstans i Europa? är exempel på frågor som spelet ställer. Innehåller sammanlagt 510 frågor.


Dessutom så går 5 :-/sålt spel till Världsnaturfonden, WWF. Bra va?


 Bild lånad härifrån.

Klicka här för att komma till tävlingen!FreDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam över alla eldsjälar i eko-världen som sprider sådan energi till mig! Sista veckan har AnnaEkokul, JohannaBellio & LoaEcoloco gett mig mer energi än jag tror de förstår genom telefon, SMS & mail!

Ni rockar fett med eko! ;) Nu kör vi så det ryker!

Tack för allt ni gör!


Dagens eko


Dagens eko;


Känsla: På världens mys-humör!
Gjort: Tagit en rejäl sovmorgon till 08.15 då Leon väckte oss. Pratat med älskade mamma ♥ i telefon (standard--rutin!)
Gör: Bloggar lite snabbt och väntar på frukosten som Johan & Leon håller på att fixa! :D
Planer: Fixa & dona här hemma, baka en brownie-kaka till Leons kalas på söndag (åt oss vuxna, barnen får majskex & hemmagjord eko-isglass!) och baka bröd. Vet att jag kommer att sluka sista boken i Twilight-sagan idag också! :D Ikväll blir mys i soffan med mozzarella-quesadillas och Idol samt ett par omgångar Eco MIG!!! (I'm the okrönte winner!)
Bästa: Mina otroligt fina läsare! Ni är bäst! Man blir lika glad varje dag man läser alla era fina & engagerande kommentarer! 
I behov av förändring: De oinslagna julklapparna som ligger på ett extremt synligt ställe i köket!
Leon : Äter eko-macka från Kung Markatta med pappa. Har nyss ätit gröt så detta blir den andra frukosten. Till det smaskas gurkstavar! :P
Väder: It's raining...again!


Eko-prinsen ska just höra godnatts

0917928875c624e7212704cff9a82693.png

Eko-prinsen ska just höra godnattsaga som ikväll läses av pappa och det gör man såklart bäst iklädd en eko-pyjamas! I detta fall en praktisk & skön sådan från Lurendrejer. För att komma in i rätt mys-mood kommer det även att sugas på en Natur-sutt. ;) Tack & godnatt!


Dessa vackra kopp-mått i porslin h

065fa15545e65d9f8c8a8887cea30bdc.png

Dessa vackra kopp-mått i porslin har vi fått ärva efter en vän till Johans familj. Graderade med 1 kopp, 1/2 kopp & 1/4 kopp. I vackert vitt porslin med blå blommor i mint condition. Perfekta vid bakning från gammeldags-recept! Älskar dem!


För er som kan

Här på landet har vi 0,25 mbt internetuppkoppling vilket gör att det är hopplöst att t.ex. titta på Youtube eller TV-kanalernas alla Play-tjänster. Men för er som kan så rekommenderar jag att kika på klippen nedan; 


Help in need

Hos min fina Erika läste jag nyss om en pågående namninsamling för att valar & delfiner ska slippa leva i fångenskap. Detta är verkligen en hjärtefråga för mig, som ung var jag med i en aktivistgrupp för just detta, skrev insändare och samlade namnunderskrifter på stan mm.Vill ni läsa mer och dessutom bidra med ert namn klickar ni här!
TorsDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att jag har så många människor runt omkring mig som får mig att må så bra! ♥


Julklappstips!

Jag har tänkt att jag ska försöka sätta ihop en julklappsspecial i helgen som självklart ska gå i eko-anda, ni vet med lämpliga saker till pappa/pojkvän/bror/kompis/farfar/morfar/svärfar/svåger och mamma/flickvän/syster/farmor/mormor/svärmor/svägerska mm. Hoppas kunna ta mig tid till det!

Bjuder så länge på vad jag anser är årets julklapp till alla med barn under skostorlek 28/29: De svensktillverkade, helt ekolologiska folkloristiska tofflorna från Bellio! Finaste vännen Johanna har slitit som ett djur för att hinna få iväg det gigantiska lass med tofflor som är beställda till både Norge & Danmark samt alla butiker i Sverige som säljer tofflorna, däribland Ecoloco & Loa såklart.

Det mjuka och fantastiskt formbara lädret kommer från Uppland där det garvats vegetabiliskt vid Tärnsjö Garveri. De färgas sedan utan farliga substanser och lädret är ekologiskt certifierat som WHITE LINE Leather genom kontrollorganet TÜV i Tyskland. De vävda banden i folkloristisk anda kommer från Smålandsband och tofflorna sys sedan helt för hand på Docksta Sko's fabrik strax söder om Örnsköldsvik.Ekolädret som används till tofflorna andas otroligt bra, Leon har inte blivit svettig eller fuktig en endaste gång i sina trots att han alltid har strumpor under sina nuvarande Bellio Heart, eftersom de inte passar om han har lammskinnssula i. Dessutom formas de perfekt efter foten direkt och efter bara några timmars användande känns de "ingådda". Tofflorna har mjuka sulor av spaltläder som ger ett bra halkskydd medan resåren i vristen gör toffeln lätt att ta på och av samtidigt som den sitter bra vid lek och bus (läs Leon kan inte dra av och på dem hela tiden med sina små, klåfingriga barnhänder :) ) Resåren är dessutom smidigt insydd i en kanal i skinnet så den lämnar inga ilsket röda ränder på små barnvrister!
Bellios tofflor finns i storlek 16/17 till 28/29 och kostar 339 kr.

Med tofflorna följer en enkel stickbeskrivning på varma, sköna benvärmare. Ekologiskt garn finns hos exempelvis hos Erica Laurell.

Vilken är din favorit; röd eller svart?

Kom ihåg att hålla utkik framöver då det är dags för onsdagstävlingar! ;) *hint, hint*

 


Dagens eko


Dagens eko;


Känsla: Pigg & glad idag! Jag var med om en energi-givande gårdag med både bästa vännen och trevliga svärföräldrar så jag är uppfylld av dem! Tack för att ni finns! ♥
Gjort: Jag har suttit och förberett en massa kommande inlägg på bloggen som jag hoppas ska både uppskattas och tas emot väl av er läsare. :)
Gör: Njuter av en kall & lite fuktig hundnos i knät...mmm, så mysig både Tofu (den nuvarande kall-nosen) & Lotus är!
Planer: Ta en promenad, ty det regnar inte idag hör och häpna, och passa på att ensamhetsträna Tofu tillsammans med Lotus och sedan umgås med gammelfarmor & gammelfarfar (mina farföräldrar) som kommer upp och hälsar på idag! :D
Bästa: Ikväll gör vi helg och har torsdagsmys!!!
I behov av förändring: Alla bok-leveranse som är segare än segast bara för att man skippar gratis-frakten och betalar 10 :- eller 19 :- i miljöfrakt. Drygt att en god gärning ska bli en sen leverans. :(
Leon : Gissa om han hade kul igår? Först lek med M (han blev inte ens trött så han skippade en av sina sov-naps) och sedan mys med farmor & farfar. :)
Väder: Mörkt & tjusigt, med analkade gryning borta i horisonten...breath-taking!


Tävla med Ekokul!

Nu kör vi så det ryker med tävlingarna och näst på tur är fantastiska Ekokul som bjussar på fjolårets storsäljare i juletider; Eco MIG!Eco MIG är alla TP-nördars revansch! MIG är ett frågespel i fickformat, en svensk idé och internationell succé som nu också släppts i en ekologisk version. Frågorna är kvalificerade, aktuella och har koppling till alla aspekter av vår planet. Det är ett kunskapsutvecklande spel som passar stora barn och vuxna. Spelet har ett litet format (132,5 x 106 x 30) som gör det perfekt att packa med till stranden, på resan eller t.ex. spelas i bilen.

Vad heter Al Gores film om klimathotet? Vilket djur har Världsnaturfonden som symbol? Vad heter det vilda djuret som lever på Gibraltarklippan, men inte lever vilt någon annanstans i Europa? är exempel på frågor som spelet ställer. Innehåller sammanlagt 510 frågor.


Dessutom så går 5 :-/sålt spel till Världsnaturfonden, WWF. Bra va?


 Bild lånad härifrån.

För att vara med och tävla vill vi att ni gör som så; gå in på Ekokuls butik och hitta svaret på följande fråga;

Vad heter Ekokuls produkt som du kan göra egna leksaker av återvunna
förpackningar med?
(Frågar ni mig tror jag detta bli årets storsäljare!!! Vilken kulig sak!)

Svara sedan här i kommentarsfältet samt ge ett tips på en julklapp man kan göra själv och ge bort! På månadgmorgon kommer en vinnare att dras samt tipsen att publiceras på bloggen!

Stort lycka till nu! Och är ni inga spel-freaks (så tror jag ni kommer att digga Eco MIG ändå!) är detta den perfekta julklappen så då kan ni tävla om den i alla fall och sedan skänka den vidare till någon som gillar spel lika mycket som eko-nördarna på Lyckobacken! Så tävla, tävla, tävla!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

 


Ekomamman

Min fina vän Nadia (som är som den eko-syster jag aldrig haft!) har nu börjat blogga hos vår ortstidning under Ekomamman! Nadia växte upp med sin tvillingbror på en eko-gård i en by utanför Övik och detta har präglat det liv hon lever nu och hennes egen roll som mamma till två små charmtroll. Denna aldrig sinande kunskapskälla är den jag vänder mig till så fort jag inte vet vad jag ska göra, både då det gäller sjukdomar, homeopati, behandling och annat, och Nadia ♥ har alltid svaret. Som jag har väntat på att hon ska börja blogga!!! :D

Först ut idag finns bl.a. receptet på egen välling som jag fått av henne och publicerat här på Ekoblogg ett flertal tillfällen. Nadia har lånat idén med att sätta * efter ekologiska produkter så ni kan lika lätt hitta dem i hennes recept som här. Toppen-bra!

Välkommen till bloggosfären, vännen! Kika gärna in och hälsa henne välkommen!


OnsDagens tacksamhet

Utan att gå in på ytterligare anledningar så är jag glad över att en person ♥ i min närstående omgivning återfått mer livsgnista & glädje än på många år och att denne/a verkligen skiner upp då vi träffas! Av förklarliga skäl så kan sjukdom ta musten ur en så kombinationen tillfrisknande + ett gladare sinne kan verkligen göra underverk.

Det värmer! :D


Årets julklapp!

Svensk handel har förutspått att årets julklapp 2009 kommer att bli spikmattan! Jag är extremt benägen att hålla med och vill som vanligt slå ett slag för Team Shakti's produkter! Jag, som troget använt min shaktimatta sedan två år tillbaka, gläds åt de nya produkter som de utvecklar för att sedan släppa på marknaden. Sensate tillskotten är en hel-ekologisk matta av ekologisk bomull med biologiskt nedbrytbara plastpiggar, samt en lite mer effektiv med endast 4 000 piggar sitället för de traditionella 6 000. Denna modell heter Advanced, och den är på väg hem till mig i detta nu! Johan får aldrig chans att nyttja den vi redan har eftersom jag ligger på den hela kvällarna och eftersom jag använt min så länge får han nu ta min gamla så satsar jag på den mer avancerade som ska passa vi som efterfrågar en mer effektiv behandling.

Kommande inköp under våren får bli en eko-matta då den vi redan äger har utsatts för kliande valptänder (hur man sen kan vilja ha en shakti-pigg i munnen är en annan fråga!) och är trasig både här och där.

Det finns även en light-matta för de med ledvärk eller är känsliga för den behandling en vanlig shaktimatta ger, denna modell har över 8 000 piggar för att ge en mjukare och lindrigare behandling.

 Bild lånad härifrån.

Och med alla billiga kopior som nu florerar på marknaden i diverse billighetsvaruhus mm. så hoppas jag att folk ändå väljer den äkta shaktimattan eftersom den;

¤ är CE-märkt vilket gör att den uppfyller EU's säkerhetskrav.
¤ sys i Indien under goda arbetsförhållanden. Den monteras sedan i Sverige med svenskt skumgummi.
¤ --> driver barnhem och skola i Indien!!!

Så genom att köpa shaktimattan originalet så bidrar man faktiskt till något gott - både för andra och för en själv! :D

Klicka här för att läsa mer om den vetenskapliga studie som nu utförs av Forskare och psykologer vid
IPB - Institutet för Psykofysiologisk Beteendemedicin, för att utröna om mattan, med sina 6 000 akupressurpiggar, kan reducera kroppslig stress och spänningar i kroppen, som så många användare menar.

Tror ni detta blir årets julklapp?

 


Dagens eko


Dagens eko;


Känsla: Så jämarns trött, vet inte varför. Antar att det beror på vädret och att det aldrig ljusnar liksom.
Gjort: Gjort upp eld i vedspisen, packat iordning inför kvällens middag + sänggående för Leons del hos farmor & farfar, styrt upp en del mail och fixat lite med länkar på bloggen!
Gör: Sitter och halvsover framför datorn.
Planer: Det är tänkt att bästa C och lilla M ska komma hit på förmiddagen så vi laddar för det. Ska ta fram fika ur frysen då jag är klar vid datorn. I eftermiddag åker vi in till stan i samband med att Johan slutar jobba kl. 15 för att äta middag hos svärföräldrarna. Trevligt!
Bästa: Att slippa laga mat idag!
I behov av förändring: Veden kan gärna få torka upp ännu mer, halvsur ved är ingen höjdare.
Leon : Somnade gott efter lek & bus med tremänningen A igår!
Väder: Same, same - not different.


Bredvid ytterdörren hänger nu fina

0-2633827d4ab1482a5a394bbb59567283.png

Bredvid ytterdörren hänger nu finaste lingonkransen som Linda på Lindas blommor & design (www.lindasblommorodesign.blogg.se) gjort! Fin va? Gå in på hennes blogg och kolla in vilka kommande marknader hon ska vara på nu under advent så ni kan åka och köpa likadana + en massa annat tjusigt handgjort! :D


Håller på att bli fastspänd i bile

690e419fa67de4a5fa7bc89abbed3c60.png

Håller på att bli fastspänd i bilen på väg till gammelmormor (min mormor alltså) i rain suit-overallen från Katvig. Sa jag inte att han så ut som ett blåbär? ;)


Dagens eko-prins är klädd i bekväm

0-5fe06fc97cfe16041b9b24273bdae8b6.png

Dagens eko-prins är klädd i bekväma, lekvänliga kläder i rött & svart! Yogabrallor & body från Blingo (www.blingo.se) och Bellio Heart (www.bellio.se) i röd-svart. Jag har likadana byxor och de är grymt sköna! :D


Det kom en fråga...

från bloggläsaren Zandra i ett inlägg från helgen som var;

Hej! Sen jag läste ditt inlägg om flour så har jag haft en fråga som har kliat i mina fingrar... Med all motsägelsefull information vi får idag ex. reklamen säger att tandkräm och t ex listerin förebygger karies och den andra sidan som säger att det är rent sagt farligt för en.
Hur, när, var, varför kan du skilja, sätta stopp för vad som är logiskt att leva efter och vad som inte är lika viktigt. Självklart är allt viktigt, men jag håller på att bli galen på all information från omvärlden. Jag göra rätt, jag vill leva rätt, jag vill minimera gifter i min och mina medmänniskors liv och kroppar, men all överflöd av information och saker man skall tänka på.
Jag hittar inte balansen, för det måste väl finnas en balans, man kan väl inte leva till 110% efter alla konstens regler.

Hur gör du, hur tänker du?

Tack för en underbar blogg!

Ja, vi tänker väl lite som så att inget som inte är naturligt hör hemma i, på eller runt kroppen. Konstgjorda, kemiskt framställa produkter & material, tillsatser, plaster & gifter utesluts. Vi började successivt och allt eftersom så skedde det per automatik. Maten var det första vi tog itu med eftersom det kändes allra viktigast med vad vi stoppade i oss. Med tiden upptäckte vi schampo, balsam, tvål & dusckcrème och i samma veva slutade jag med smink. (Det finns bra smink idag, det är inte därför, men jag kände mig renare, fräschare & naturligare utan.) Då började jag tänk att det kanske finns hårvård som är ekologisk, och sedan parfym mm. Tills slut så blir det så naturligt att man inte längre reflekterar över det. Ju mer man handlar av en nischad vara ju mer stöter man på av andra likasinnade. 

Just som med tandkrämen ovan; har man inga speciella problem med sina tänder, är noga med sin kost, borstar tänderna noga, använder tandtråd & tungskrapa och inte frossar i socker så är i alla fall vi övertygade om att en fluorfri tandkräm fungerar. Min tandläkare var ytterst skeptisk till mitt beslut men efter 3 år var även han tvungen att hålla med om att jag hade bra tänder! :) Sedan är vi noga med att äta kalcium, både för skelett och tänder, för jag är övertygad om att det stärker även tänderna, trots vissa skeptikers uttalanden.

Har man väl kommit så långt så finns det inte längre några hinder i eko-tänket, bara mer eller mindre svåra utmaningar. Vi hittar numer alltifrån ljus till bajspåsar till hunden, toalettpapper till fryspåsar, blöjor till våtsavetter, skor till vinterkläder till Leon, BH's till strumpor, fin-skjortor till leksaker, sängmadrasser, täcken, kuddar till sängkläder till Leon och allt är ekologiskt. Det tar dock lite mer tid att hitta vissa varor än andra.

Jag skulle vilja svara på Zandras fråga som så; ta det successivt, pö om pö! Börja med kanskentre saker som känns allra viktigast eller mest akut för dig och fortsätt sedan med tre nya då du anpassat dig till de första tre. Låt det ta tid! Det är viktigare att det blir en liten och bestående förändring än en stor men endast tillfällig! Tvättar du håret varje dag, dricker mycker kaffe och tar bilen överallt kanske nytt schampo, ett eko-kaffe och promenader är en bra start. Hänger ni med?

Jag har aldrig försökt prägla över något eko-tänk på min omgivning förutom att jag bönat och bett att alla ska sluta med E 621 (mononatriumglutamat) - det till största delen för att jag bryr mig om mina nära & kära. Men eftersom vår omgivning ser att vi mår bra av de val vi gör så hakar de ändå på, det blir liksom ofrånkomligt. Sedan är vi noga med att till jul och så önska saker till exempelvis Leon som vi vet är bra. Vi kanske har sett en speciell träleksak i FSC-märkt trä på en av stans leksaksaffärer eller så önskar vi ett specifikt plagg som vi vet är ekologiskt. Många, i alla fall av våra familjer, tycker det är skönt att slippa grubbla ihjäl sig över vad man ska köpa och de uppskattar ganska riktade önskningar. Min mamma som är en hejare på datorer och internet har ju inga som helst problem att klicka hem saker från vare sig Ekokul eller Ecoloco, och då är det ju inga problem att önska sig saker därifrån. Många som ger oss saker ser det som en utmaning att hitta eko-saker för att liksom kunna ge en positiv knäpp på näsan och kunna säga; ha, ha vi kan också! :)

Jag vill dock poängtera att kasta inte bort icke-ekologiska varor eller saker hemma, förbruka dem först och köp ett ekologiskt alternativ nästa gång. Ska man byta ut fullt fungerande eller ätbara saker bara för att så förtar det resursslöseriet effekten av miljösnälla gärningen.

Känns det som ett bra svar?

 


TisDagens tacksamhet

Jag är otroligt tacksam över att vår fina programmerings-polare A fixat till det som strulade sig med bloggen! Och det bästa; i mitt tappra försökande så gjorde jag faktiskt inte fel. Liiiite kan jag i alla fall. Tjo-hoo!


Den förlorade koden?

Fick en hel drös med mail från er läsare som undrade om koden till fotoboken hos Fuji Direkt. Jag hittade den hos Annelie som gjort en fin bok till Fars Dag. Koden man uppger vid utcheckning är i alla fall 598679. Man laddar snabbt och enkelt ner deras egna program Fotobok som man sedan helt själv designar boken i. Jag satt nog i 10 timmar och pillrade och klurade. Superskoj!♣ 

Dagens eko


Dagens eko;


Känsla: Känner mig glad & busig idag, vet en liten kille som kommer att uppskatta det hos mamma!
Gjort: Fixat till mig och förberett kvällens middag då vi kommer hem rätt sent i eftermiddag. Det blir i alla fall stuvade eko-makaroner & soja-köttbullar. Mums! :P
Gör: Sitter och klipper ut det bilder jag ska visa Mr. Zid i eftermiddag och kollar in mina favoritbloggar.
Planer: Hälsa på gammelmormor (förhoppningsvis är Leons tremänning A med tillhörande mor där också :D ) och sedan svänga förbi tatueraren och höra vad hans äger. Nu har jag i alla fall alla bilder klara så det borde kunna bli en (men egentligen fem till, sug på den ni ;) ) innan jul! *hoppas, hoppas*
Bästa: Det vackra nytillskottet som hänger till höger om ytterdörren, tack Linda!
I behov av förändring: Bristen på snö. Hallå? Det regnade igår, det ska regna idag, det skulle vara uppehåll imorgon (men vem litar på SMHI?) och sedan regna igen både torsdag & fredaf. Okej men nederbörd men kör på några minusgrader så den kommer ner som snö istället! :)
Leon : Prinsen sover ännu och det behövs om han ska orka busa idag! Det är så himla kul nu då han kan äta allt som vi äter! Och dessutom så kom ju första tänderna lägligt i och med det så nu bits & tuggas det för glatta livet!
Väder: Inga kommentarer! :(

 


Jag blir så glad!

Det är lika roligt varje gång någon på något sätt, ett eller annat, omnämner Ekoblogg som något positivt. Jag fick tips om sidan En lagom dos grönt och då jag kikar finns jag omnämnd där med fin-fin kritik! Tack snälla! "är en underbar motvikt till många andra bloggare" :D Det värmer!

För övrigt kan verkligen nämnas att En lagom dos grönt är en form av portal/guide där vi läsare ska kunna ta del av miljövänliga och klimatsmarta tips! Sådana sajter gillas!

Både sidan & bloggen är tillagda bland länkarna.


Darling-Johan kom hem med handgjor

0cc6dc0f4c1ca99e6c602b672e66445e.png

Darling-Johan kom hem med handgjorda, ekologiska chokladpraliner! De görs i Docksta, ca. 4 mil söder om Övik, i samma samhälle som världens bästa Belliotofflor tillverkas! Såg att Sara (www.saraforsbergblogg.se) också snaskat eko-schåkla'! :P Dessa får göra mig sällskap i TV-soffan sen med en stor mugg eko-chai latte! *längtar* Men först ska jag & mamma ut på äventyr!


Har gjort en inbunden fotobok över

0-176ebac9c0a26d6b54c9af3eebd40994.png

Har gjort en inbunden fotobok över Leons första år! Gissa om jag blev glad då den kom med posten idag? 42 sidor med 170 bilder kärlek! Tack vare ett saftigt erbjudande kostade denna bok oss endast 142 :- inklusive frakt. Great! :D Kommer från www.fujidirekt.se!


I väntan på jul så har röda novemb

0-5746feb8f9060694b5bcff3aa2f4695c.png

I väntan på jul så har röda novemberkaktusar fått flytta in på fönsterbrädorna i köket. Uppiggande i novembermörkret!


MånDagens tacksamhet

I helgen följde jag med stor glädje hur ni fina läsare peppade & stöttade varandra i vissa beslut som kan kännas svåra att ta. Det gör mig varm i hjärtat att ni finns där för varandra också och inte bara för mig!

TACK!


Vinnaren blev Anja!

Ett stort grattis till Anja som vann resekitet från Bentley Organics som lottades ut i samarbete med Ekohygien! Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad (adress finns under profilbilden längst upp i högra spalten) så kommer den med posten om ett tag. :)

De tips som inkom om att resa miljövänligt var följande;

¤ För att minska vardagsresorna så mycket som möjligt när barnen var små skaffade vi en cykelkärra (med plats för två knoddar). Istället för att ta bilen (när det inte var så långt) så bäddade vi in barnen i kärran. Riktigt mysigt!

¤ Jag spinner vidare på ovanstående kommentars cykeltema och slår ett slag för cykeltaxin! Här i Uppsala finns det en beundransvärd man som i ur och skur cyklar runt i stan och erbjuder folk skjuts i sin takförsedda cykelkärra. I utbyte mot några tior får man chans att på ett nobelt sätt bli förflyttad mellan stans sevärdheter eller varför inte mellan mataffären och hemmet. Kanske en smula okonventionellt och knasigt men trots det en fantastiskt bra och miljövänlig idé!

¤ Apostlahästarna...så givet om man står stadigt på jorden. Alla har så bråttom hela tiden så jag tror att detta färdsätt behövs för att vi ska kunna tagga ner lite och inte bara stressa förbi allt. Man hinner se och uppleva det som passerar runtomkring. Dessutom kostar det bara bra skor och ger dessutom mycket bra motion

¤ jag tänkte att min kommande bebis ska få resa miljövänligt i sjal, så vi slipper krångla med vagn i kollektivtrafiken. jag tror att om jag kan undvika vagn så länge som möjligt så kommer jag inte börja tänka på att skaffa bil. just nu reser den väldigt miljövänligt i min mage :D


På onsdag kommer en ny, toppen-tävling i samarbete med Ekokul så håll utkik då!!!Dagens eko


Dagens eko;


Känsla: Trött eftersom hundarna av någon anledning var oroliag inatt; törstiga, uppe och gick, kissnödiga mm. Vet inte vad det var?
Gjort: Svarat på all bloggmail som dykt upp under helgen, förberett dagens middag och ringt ett samtal.
Gör: Bloggar & spanar efter skorstensbesiktningsmannen som ska dyka upp idag mellan 7.15 - 15.00.
Planer: Sitta hemma i princip. Beror på ovanstående punkt. ;)
Bästa: Att jag & mamma ska shoppa fint hantverk ikväll, bilder kommer imorgon! :P
I behov av förändring: Regnet som pissar på ute, vad hände med våra - 4 grader och 5 cm. snö?
Leon : Sötnosen hade sin Katvig-overall för första gången igår. Grymt söt, han såg ut som ett litet blåbär! Vi har så skumt ljus i vår hall på eftermiddagarna så fotona blev så mörka, ska ta nya vid ett annat tillfälle så ni får se!
Väder: Regnigt, blåsigt, grått, trist & mörkt!


Tygblöjs-guide

Jag vet ju att ni är jättemånga (efter alla mail ni skickar) som är nyfikna på det här med tygblöjor och äntligen! Nu har bästa Lisa satt ihop en toppen-guide på sin blogg!

Att det skulle lukta verkar vara främsta anledningen till att folk väljer bort tygblöjor, kan det stämma? Jag har mer och mer börjat snegla åt detta håll då jag sneglar mot kommande barn. Jag har ju turen att känna Lisa på riktigt så jag får väl åka hem till henne och be henne visa mig på riktigt innan det väl är dags. Just nu fortsätter vi dock köra med de ekologiska engångsblöjorna så länge Leon har blöjor.

Vi använder ju endast engångs-tvättlappar (våtsavetter) då vi är borta och inte har tillgång till vatten, annars använder vi tvättlappar från Imse Vimse som vi köpt på Minimundus i mjuk, ekologisk flanell och de slänger vi i en hink utan lock, inne i tvättstugan där vi har skötdelen, i väntan på tvättmaskinen. Är vi borta lägger vi dem i en påse i skötväskan tills vi kommer hem. De luktar heller inte så vida man inte rör om en massa i hinken och drar ett djupt andetag (har dock inte testat det men jag antar att det skulle lukta då! ;) ) men det tycker jag säger sig självt!

Tack Lisa för en suverän guide! :D


Under trappan har vi fäst gamla, r

0-46bfcbb02dfa555421cca3aa6bb73afc.png

Under trappan har vi fäst gamla, rostiga krokar (som vi borstat med stålborste) från vårt sommarställe. Här hänger alla gäster av sig sina kläder.


Älskade Johan kom hem med en buket

0-757e092dd7c5fda62c77e317159136d1.png

Älskade Johan kom hem med en buket vita, Fair Trade-märkta rosor för en vecka sen och se så fina de fortfarande är! :D


Tack & godnatt från Lyckobacken!

0-6968375e9570642b8bc0e1ea6fd90ce1.png

Tack & godnatt från Lyckobacken!


Ska hålla utkik efter Festivo-ljus

15372e1dee2fb20594c1f9fe11ae67f8.png

Ska hålla utkik efter Festivo-ljusstakarna från Iittala på loppis & Second Hand- och antikaffärer framöver. De tillverkas inte längre och jag skulle vilja ha fler än dessa tre (de är en bröllopspresent). Dessutom är det ju mycket miljösnällare om man kommer över de i andra hand. Har ni några som ligger och skräpar vet ni var ni ska skicka dem; Lyckobacken next! ;)


Kände mig lite i pysseltagen så ja

35dee5dd1d5107a9198926737f2f5aa3.png

Kände mig lite i pysseltagen så jag fixade ett armband av en trasig silverkedja & en berlock som jag fått av Johan.

Vad tycks?


Vaknade utvilade av Leon efter 8 i

7c3a744b534eab889efd0b373e091fe8.png

Vaknade utvilade av Leon efter 8 imorse och möttes av ett vintervitt landskap utanför fönstret till eko-familjens stora glädje! Det är dock ruggigt väder med blåst så vi myser inne mest! Jag har klippt både Johan & Leon och vedspisen har gått varm på förmiddagen! Nu stundar rotsakssoppa & varma mackor till lunch!

Vad gör ni idag?

Kramalin


Det kom en julig present på posten

444bee6c78b342c895ede9b27baa4d4a.png

Det kom en julig present på posten från Johanna (www.bellio.se/blog.se) som har Bellio (www.bellio.se) idag; röda, tjusiga Bellio-tofflor i nya julutgåvan! Leon fick även tillhörande lammskinnssulor! Tack snälla, snälla du! Tofflorna finns även i svart utförande. Och ni, håll utkik framöver på bloggen då det kommer goa tävlingar! *hint, hint* ;)


Da weekend is nea'!

Nu är det nära till helgen! Bara lite pysslande här hemma för Johans del innan vi kastar oss in i helgen med hög fart! ;)

Det blir en massa fixande här hemma för vår del och det kommer nog att återuppta största delen av vår helg förutom på söndagen då vi ska inmundiga middag hos pappa & A! Trevligt och säkerligen gott!

Ha det finast alla ni så MMSas vi framledes!

Kramalin


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Små-förbannad och lite upprörd över detta! *morr, fräs, bit, riv, klös*
Gjort: Läst morgontidningen och ätit frukost.
Gör: Tittar på Leon & Johan som busar och skrattar! *lycka*
Planer: Skissa på hur kommande tatuering ska se ut, ringa tatueraren, läsa och senare fredagsmysa med Idol!
Bästa: Att vi kom på en så bra idé igår!!!
I behov av förändring: Bloggens påhitt om ny-design! :(
Leon : Lät mamma & pappa sova ut till 08 idag (som vanligt på helgerna!) och borstar just nu tänderna med pappa! Gillade att vara på kalas igår och lekte med tremänningen A! :D
Väder: Mulet med analkande snö i luften. Yey!

♣ 

Påminnelse!

Visst kommer ni väl ihåg att tävla om det fina resekitet från Ekohygien? Produkterna (schampo, balsam, dusckcrème, lotion & en fast tvål) kommer från Bentely Organics - samma märke som vi köpt handdesinficering från! Ett toppen-tillfälle med andra ord! :D

Klicka här för att komma till tävlingen!


Skillnad på folk & fä...

...eller svenskar & schweizare?

I Schweiz vaccinerar man ingen under 19 år eller över 60 år. Man anser att de tester som gjorts internationellt inte garanterar tillräckligt att de biverkningar vaccinet ger inte skulle utsätta unga och äldre för fara.

I Sverige meddelades igår att man även nu vaccinerar små spädbarn från 6 månader. Det som skrämmer mig är att de tagit del av samma forskning.

Vari ligger denna logik?

Lyckobacken is now moving to Switzerland!


FreDagens tacksamhet

Så mycket faller på plats nu och det är sååå skönt! Jag finner mig i att bara vara och flyta med, lita på universum och all kraft. I sinom tid klarnar allt successivt, steg för steg. Lite som nu ungefär! :D


Skit-blogg

Usch så trist! Just nu tror jag bloggen fått tuppjuck då banners flyttar på sig hej vilt och typsnittet i inläggen gått från att vara Verdana till Times New Roman. Min fina blogg är paj! :(


Det kom fin-fina eko-tuggben till

6a35d54272d25fc0e25b01cdcadd0330.png

Det kom fin-fina eko-tuggben till Lotus & Tofu idag från snälla Ecodog (www.ecodog.nu). Gissa om det har smaskats på Lyckobacken ikväll? ;) Tack, tack!


Det skumma ljuset blir missvisande

0-76bb0551e9780aa82103ca796d4189bd.png

Det skumma ljuset blir missvisande på det med henna ny-färgade håret, men, men. Ni får hålla till godo med de vinterkalla, rödrosiga kinderna!


En av alla fördelar med att bo på

0-169fcd19c5ccf02a7a6d38b1465c43e6.png

En av alla fördelar med att bo på landet är att de spår jag lämnade under promenaden igår är orörda idag. Med andra ord; det är inte så mycket människor i rörelse och det gillar jag!


Korv stroganoff med sojakorv

Varje gång jag nämner en maträtt i bloggen får jag alltid mail dagen efter (eller kommentarer) om hur jag gjorde så denna gång är jag steget före och lägger ut det i samband med aktuellt inlägg. :) Längst ner i inlägget finns recept på hur vi gör ibland, igår hade jag lite vispgrädde och lite Turkisk yoghurt kvar som jag ville använda upp så då blev det en annan, om än lika god, variant;

Korv stroganoff, 4 pers.

8 st. sojakorvar
1 stor gul lök *
1 dl. havremjölk *
1 dl. vispgrädde
1 dl. Turkisk youghurt *
½ dl. ketchup *
1 dl. Heinz Hot Chili Sauce
1 nypa salt *, grovmalen svartpeppar *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Koka valfri pasta enligt anvisningarna på paketet. Skala och finhacka löcken. Stek i en stekpanna (gärna gjutjärn  eftersom syran i tomaterna gör att mer järn frigörs!) med lite smör. Då löken blivit genomskinlig och glansig, tillsätt den skivade korven. Stek ett par minuter och rör om då och då. Rör sedan ner grädde, mjölk & youghurt och tillsätt ketchup och chilisauce. Salta & peppra. Låt stå och små-puttra medan pastan kokar klart.

Servera gärna med gurkstavar eftersom chili saucen ger rätten lite hetta!

Här är en annan variant!


TorsDagens tacksamhet

Det är alltid härligt med skratt och jag är fast övertygad om att ett gott skratt faktiskt förlänger livet. Ännu härligare är det då man kan skratta i goda vänners lag eller med sin familj. Igår skrattade jag så jag grät åt Leons glupande aptit då han fick smaka mammas vegetariska korvstroganoff med ekologiska gammeldagsmakaroner. Han i princip vrålade om inte jag direkt tryckte in en ny sked i munnen. Han tuggade nog inte en endaste bit utan bara gapade och svalde, gapade och svalde! :D

Vissa dagar är det helt enkelt liiite roligare på Lyckobacken än andra!


Blue bamboo

Ecoloco är en av de få butiker (ni är några fler och ni vet precis vilka ni är! ;) )som jag litar på till 100 % då det kommer till både miljötänk, eko- och reko utbud och toppen-service! Kanske beror detta på att Loa är så noggrann i de val hon gör? För att helt säkra tar de i princip bara in barnkläder som är ekologiskt certifierade av tredje part och uppfyller de strikta eko-kriterier som är satta både när det gäller råvaran i sig och produktionen.

Sedan en tid tillbaka har Ecoloco funderat på att ta in bambu-kläder, men hindrats av att bambu inte är så miljövänligt som det sägs alla gånger. Bambun odlas förvisso utan kemiska bekämpningsmedel (och omvandlar dessutom mer koldioxid till syre än de flesta andra växter gör), men problemet är att när bambun görs om till textil använder man sig ofta av giftiga kemikalier.

Nu har det tack och lov kommit en ny aktör på marknaden och eko-familjen från Bloggpanelen hälsar Bamboo Baby välkomna till Ecoloco!Klicka här för att läsa en väldigt intressant intervju med Chloe & Sophie - systrarna som driver Bamboo Baby.  

Dessa snajsiga jeans får gärna flytta in i Leons garderob;Det enda som jag kan komma på som ligger de i fatet i vårt fall är dock ett vanligt problem med internationella märken; de anger storlekarna i ålder och inte i cm. som vi är vana här hemma. Med en lite för liten prematurkille blir det då svårt att räkna ut vad han ska ha eftersom han inter följer kurvan för den ålder han är i. Samtidigt är det svårt att räkna ut hur stor han "egentligen" är eftersom det då skiljer från märke till märke. Men han kommer ju ikapp snart han också, så detta I-landsproblem kan vi leva med! ;) Och apropå storlekar så var de tjusiga bambukläderna lite små i storlekarna och det är ju bra att veta.

 


Dagens eko

Nu var det länge sen det ekade på bloggen så nu kör vi igen!

Dagens eko;

Känsla: Trött och lite små-seg.
Gjort: Satt fast häftmassa under alla blomkrukor i köket så att de ska stå stadigare då nyfikna vovvar vill kika ut!
Gör: Sitter med henna-färg (intensivröd) i håret. Har en timme kvar med turban på huvudet. ;) Men det gör inget så länge jag bloggar till vedspisens knaster!
Planer: Idag ska vi in till stan och gratta min "Mandarin-mormor" som fyller 75 år idag. Grattis & hurra!
Bästa: Att det blir helg för vår del ikväll! *mys*
I behov av förändring: Pelletskaminens missljud som nattetid gör att det låter som om vi har en skördetröska ute i vardagsrummet. Hmpf!
Leon : Vaknade vid 03.30 inatt och hade drömt någon läskigt så han låg och små-grät och tappade sutten om vartannat i 1 ½ timme, så jag har inte sovit sedan 03.45. Gäääsp! Men nu sover han gott, somnade igen på riktigt vid 05.00. Skönt, dagen blir så trist om man inte får vakna utvilad på rätt sida!
Väder: Mulet och lite små-flister (norrländska för små, små virvlande snöflingor). Ser ut att bli en sådan dag idag!


Manikyr-dags! Tänkte piffa till na

5b7a79ba30996411cf7c63ceb42586fa.png

Manikyr-dags! Tänkte piffa till naglarna inför 75-årskalaset imorgon, och vad passar då bättre än det blekrosa nagellacket från Santé? :D


Först ut i tävlingskavalkaden; Ekohygien!

Nu är det dags för lite onsdags-tävlingar igen! Vi går ut hårt med schyssta priser från Ekohygien! I potten finns ett resekit från Bentley Organic innehållandes schampo, balsam, duschcrème, hudlotion & en fast tvål. Alla produkter är på 50 ml. vardera!För att vara med och tävla vill vi att ni går in på Ekohygiens hemsida och signar upp er för deras nyhetsbrev. Det gör man genom att scrolla längst ner på startsidan och sedan fylla i e-mailadress samt för- och efternamn. Då ni gjort det lämnar ni en kommentar med er mailadress här så att vi kan se att ni gjort det samt ger ett tips på hur man kan resa miljövänligt. Tipsen kommer att publiceras på bloggen i samband med att vinnaren utses.

Ni har till måndagmorgon på er att tävla så stort lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

 


Sprakande gnistrande

Den torra veden sprakar i vedspisen och sprider både väldoft och värme. Ute dalar sakta snöflingorna och inne fladdrar värmeljusen låga. Hör min sons första skratt för dagen och inser hur lycklig jag är. ♥


Årets julstök

Ifjol till jul gick vi ut ganska hårt med julbaket, stöket och firandet. Jag tror det var viktigt efter allt tumult som nyss passerat att hålla fast vid det normala. Nu då vi äntligen sluppit sjukhus skulle vi vara mer svenne-bananer än vanligt liksom. Något vanligt i det ovanliga liksom.

I år sänker jag ribban! I år då faktiskt allt är som vanligt tänker jag nuta av det och bara vara! Pepparkakor, lussebullar & tryfflar ska såklart göras och jag tänkte även göra egen lingonglögg efter farmors recept samt mormors havrekex. För mig är det inte jul utan dessa saker i vårt hem! Men annars tänker jag njuta av min fantastiska familj och mina nära & kära och satsar istället på en fridfull & harmonisk jul! Och skulle fikat ta slut är det snabbt man svänger ihop en sockerkaka om man med kort varsel får gäster! Ni kommer såklart att kunna följa det jag bakar allt eftersom här på bloggen, förhoppningsvis med lite kuliga bilder även i år, och få möjlighet till alla recept!

 

 

Och som vanligt hoppas vi på En vit jul även i år, mer om detta längre fram!

 


OnsDagens tacksamhet

Jag håller på att sätta ihop ett litet tävlingsspecial för er fina läsare så här innan jul och jag har tok-grymma eko-vinster! Vänta ni bara! ;)

Hursomhelst så är jag tacksam över det, för det är en härlig känsla att kunna glädja andra!


På Leons egna hylla i hallen står

57bebec5cf45e9a64c90fa647d4bfd14.png

På Leons egna hylla i hallen står eko-skorna uppradade; mörkbruna vinterkängor från Kavat (www.kavat.com) från Ecoloco (www.ecoloco.se), ett par naturfärgade Belliotofflor (www.bellio.se) i modellen Heart som Leon fått i gåva av bästa Johanna (www.bellio.se/blog) och ett par mörkbruna Belliotofflor i modellen Ellie som vi recenserar på uppdrag av Loas (www.ecolocobloggen.blogspot.com) Bloggpanel! Härligt med ekologiskt OCH fotriktigt i samma skor! :D


Ett lite eko-mellis så här på förm

0-1d702ca0d99a7e56ad4568a44046e9a6.png

Ett lite eko-mellis så här på förmiddagen; en ekologisk dinkelsmörgås med ekologiskt Bregott! Sen lite färsk eko-frukt laddad med C-vitamin för att kroppen ska tillgodogöra sig järnet i brödet eftersom kalciumet i smöret försvårar upptaget. Mycket att tänka på när man satt små veggisar till världen, även om det faktiskt börjar gå på rutin nu, tack & lov! ;)


Eko-hund på ecodog

En läsare tipsade mig om Ecodog - en ekologisk hundshop på webben! Kan det bli bättre? Nja, tveksamt!

 Bild lånade härifrån.

Dessa krispiga, Italien-inspirerade banankex tror jag skulle gå åt som smör här hemma! Innehåller både banan och jordnötssmör som är energigivande. De har också en hög halt av kalium och mangan som är viktiga hjälpmedel för att bl.a. hålla benen starka och hälsosamma och hjälper till med att hålla en låg kolesterolhalt.

Ingredienser:
 Ekologiskt fullkornsmjöl, 
ekologisk banan (15%), 
ekologisk havre, 
ekologiskt jordnötssmör (3%) & ekologiskt margarin.

Jag föll även för att de hade några sorter med vegetariska snacks för vovvarna, t.ex.

 Bild lånade härifrån.

Kexen är goda & lättsmälta och passar till alla sorters hundar. De är framställda med omtanke vilket minimerar risken för eventuella allergiska reaktioner samt magbesvär. Yarrah strävar efter att framställa ett etiskt djurfoder av ekologiska råvaror av högsta klass. Ett foder som både är heltäckande och fullvärdigt vad gäller vitaminer, mineraler och aminosyror.

Förutom godis & mat finns bl.a. halsband, koppel, leksaker, vård för tassar, fästing- och lösstopp, matskålar, schampoo, balsam, hudvård & sårskötsel. Med andra ord allt som behövs för att alla små fyrbenta vänner (inklusive våra två whippet-hjärtan) ska få må bra! :)Nu vet jag vart i alla fall vi ska handla nästa gång det är dags för påfyllning i hundskafferiet/leksakslådan! :D


TisDagens tacksamhet

Jag får så himla mycket gjort nu och vad denna energi att ta itu med dryga saker (sortera foton, kasta & rensa) kommer ifån väljer jag att inte spekulera i utan bara flyta med och ta det som det kommer!

Men en få tacke ändå! ;)


Vinnaren utsedd!

Ett stort grattis till Therese som kammade hem den nya, miljömärkta tandkrämen jag lottade ut igår! Maila den adress dit du vill ha den skickad så kommer den med posten! (Mailadress finns strax under profilbilden i vänsterspalten).

Ni som inte vann får hålla utkik imorgon för då kommer det en ny tävling i samarbete med Ekohygien!


Moncho-poncho

Jag skulle vilja lägga vantarna på en Moncho åt Leon! En multifunktionell pläd i 100 % ekologisk bomull som fyller hela sex (!!!) funktioner i en endaste sak! I en Moncho har man;

¤ en amningspläd

¤ en extra tröja/poncho

¤ en lekmatta/leksakshållare

¤ en sovpåse

¤ en kokong

¤ ett solskydd till vagnen


 

 

 
                                    Blöj- och servettpåse.

 

 

Bilder lånad härifrån.

Kan tvättas upp till 60 grader.

Det blir liksom extra miljösnällt och smart då produkten både är ekologisk och kan användas till flera saker!

Har någon av er läsare någon erfarenhet av en Moncho?


På väg hem från ur-trevlig lekdate

6730ca5431b161a02a570a9a326a59e3.png

På väg hem från ur-trevlig lekdate med goaste tremänningen A (detta bloggas dock från en P-ficka)! Väl hemma vankas hemmagjord pyttipanna! Mums!


Tävla om miljö-snäll tandkräm!

Cederroth har släppt en Svanen-märkt tandkräm som jag fick hemskickat i ett pressutskick. Då det dock är fluor i den och vi inte använder fluortandkräm kör vi en en-dags-tävling på bloggen där någon av alla er läsare har chans att vinna den!

ACTA släpper nu den första Svanen-märkta tandkrämen på marknaden - något som länge efterfrågats eftersom vi svenskar årligen förbrukar tre miljoner (!!!) liter tandkräm.

 Bild lånad härifrån.

Tandkräm kan innehålla miljöskadliga ämnen och eftersom så gott som varje svensk använder tandkräm dagligen vill man inte ens tänka på de mändger med gift som följer med ut i avloppsvattnet. Ämnen som återfinns i flera populära tandkrämssorter har återfunnits, lagrat, i levande organismer.

Svanen-märkta ACTA har en mild & frisk pepparmintsmak och kommer att kosta 19 :- för 75 ml. och 29 :- för 125 ml.

Ni kan nu vara med och tävla om en 125 ml. tub om ni svarar på följande fråga;

Hur många liter tandkräm gör vi svenskar av med varje år?

Ni har till imorgon bitti vid 05.30 på er att tävla. Lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

 


Så(s) där ja!

Har vid flera tillfällen fått mail från er läsare om hur jag gör bl.a. min ostsås, men även nu brunsås efter inlägget om "kött"bullarna. Så jag gör slag i saken och gör ett eget inlägg av det istället för att bara svara på mail eller kommentarer med receptet. Jag använder mig alltid av detta recept eftersom det fungerar bra att göra på dinkel och med havremjölk. Dessutom blir det gott! :P

Grundrecept på bechamel, ca. 6 pers.

50 gr. smör *
2 rågade msk siktat dinkel *
5 dl. havremjölk * (eller vanlig komjölk)
salt *, valfri peppar *

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och sikta över mjölet medan du vispar med en rejäl visp. Då mjölet blir lite degigt av smöret, häll försiktigt på mjölk eftersom. Vispa såsen slät och låt koka upp igen. Salta och peppra efter behag.

Gör jag en ostsås till t.ex. pasta eller lasagne brukar jag vispa i en äggula * någonstans mitt på hållet då såsen håller på att koka upp, detta för att göra såsen mer stannings-lik. Då passar det bättre med vitpeppar * och då man kryddat rör man ner ca. 300 gr. riven ost. Ta av från värmen och låt sakta osten smälta under omrörning. Sedan kan man röra ner finhackad paprika * eller färsk (eller upptinad frusen) majs *, det blir gott till.

Gör jag en brunsås brukar jag ofta steka biffar eller "kött"bullar i gjutjärnsstekpannan och sedan lägga de i en annan kastrull. Smöret som jag stekt i brukar utökas lite och sedan gör jag såsen direkt i pannan. På så vis bevaras den goda steksmaken! Till en brunsås kan man tillsätta en msk. soja * och välja att krydda med svartpeppar * istället. En klick gelé eller lite lingonsylt i såsen sätter piff. Man kan även krydda den med mortlade enbär, tranbär, lingon, rönnbär eller vinbär för att få lite viltsmak på ett naturligt sätt (speciellt om bären är hemplockade!).

Jag gör stuvningar på samma sätt men tillsätter då mindre vätska för att få den tjockare. Då kryddar jag med vitpeppar.

 


MånDagens tacksamhet

Älskade Johan ♥ har städat & fejat i vårt förråd på bottenvåningen hela helgen så att det ska bli bra ordning och utrymme där inne. Just nu står en kubik färdigkluven ved och torkar till lite samtidigt som han bar in hela kubik-pallen med pellets så att den ska finnas lättillgänglig! Han satte upp hyllor och bar & kånkade så att golvyta ska frigöras och snickeri-del ska kunna ställas i ordning. Toppen!

Du är alldeles oumbärlig för oss!


Länk-tips!

En väldigt fin liten person i min omgivning har äntligen startat en blogg som kommer att fyllas med en massa godis, det är jag övertygad om! Just nu kokas glögg & vattenlingon om vartannat samtidigt som det snickras blomsterlådor av gammalt ladu-virke och gjuts i betong inför kommande julmarknader och bara de bilderna räcker för att jag ska få stora jul-skälvan!

Kika gärna in på Lindas blommor & design för tips, idéer & inspiration - jag gör det dagligen!


Pelletskaminen uppe i vardagsrumme

2aff0795be6a43b74ac3d4ac60feab09.png

Pelletskaminen uppe i vardagsrummet sprider en otrolig värme som täcker upp övervåningen och är väldigt mysig att kika på - speciellt ruggiga höstdagar. Eldas med miljömärkt pellets!


Loppis-fyndad mortel i Kolmårds-ma

33076cd9cfba1d41afd4301a2fa43ebc.png

Loppis-fyndad mortel i Kolmårds-marmor har under de 4 år jag haft den i min ägo varit oumbärlig fler än en gång! 75 :- i felfritt skick!


På mindre än 2 månader har våra äl

4721265a7a337e5d3296847b51779c04.png

På mindre än 2 månader har våra älskade vovvar blivit de bästa av vänner! Det är rörande att se hur deras relation djupnar för varje dag och hur mycket de faktiskt kommit att betyda för varandra. Våra fina, fina Tutor; ni är så himla underbara! Tack för att ni finns!


Ur en liten, hjärtformad plåtask f

0-56e34049126832f652219db2ebc2d809.png

Ur en liten, hjärtformad plåtask får en liten barnhand plocka egna, ekologiska sultanrussin från Kung Markatta. Mums!


Denna tjusiga, broderade handduk v

0-4ceeb803a610a9a2521e62a463a57174.png

Denna tjusiga, broderade handduk var en av de presenter jag fick av bästa C då jag fyllde år i somras. Så himla fin att ha hängandes på ugnsluckan på vedspisen! Kommer från Indiska.


Whippet-trassel & tass-tvätt!

0-4234938c51cf2374143f72a8a14ab251.png

Whippet-trassel & tass-tvätt!


Herregud så pigga vi är idag! Vakn

0-14dd6a765b8180816e7b4688eed1b044.png

Herregud så pigga vi är idag! Vaknade halv 8 imorse alldeles av mig själv. 9 hela timmars sömn utan avbrott (bortsett från Lady-Comptempning 05)! Leon som brukar vakna nån gång och vilja ha sin Natursutt sov hela natten, inte heller stördes vi av någon nattkissugen valp som behövde gå ut. Stora, vackra flingor dalar sakta över Lyckobacken och strax ska vi ut för lite lördagsbus! :D


Jag vet vad jag garanterat kommer

0ab9d1ffeb33c36a1cd88b47ef1638f6.png

Jag vet vad jag garanterat kommer att hålla mig sysselsatt med i helgen! ;) Har läst ca. 1/4 del och hittills är den bäst av Dan Browns böcker (har ju alltid haft Änglar & demoner som favorit) och jag hoppas det fortsätter så! Boken behandlar noetik, som man närmast och enklast skulle kunna beskriva som läran om lagen om attraktion. Fantastiskt intressant att läsa om det ur ett vetenskapligt perspektiv och inte bara ur ett esoteriskt. :-D Ordet noetik kommer från den klassiska grekiskans nous som enligt författaren kan översättas med 'inre kunskap' eller 'intuitivt medvetande'. Har någon av er läsare läst Dan Browns böcker? I så fall, vad tyckte ni?


Efter lunch, bestående av veg-kött

0-670fa393bcbdc0e3482a4db7beff880e.png

Efter lunch, bestående av veg-köttbullar, kokt eko-potatis, egengjord brunsås & hemmagjord lingonsylt, väntar nu lek med Duplo-klossarna. Detta görs iklädd Green Cotton-byxor, Bellio-tofflor i prematurutgåva i modellen Heart samt långärmad t-shirt från Blå Tomat som recenseras för Bloggpanelen på uppdrag av Loa (www.ecolocobloggen.blogspot.com) & Ecoloco (www.ecoloco.se)! Skönt med kläder som är snälla mot miljön, de som medverkar i tillverkningsprocessen och huden!


Denna vackra kopparlampa är efter

0-4f59cbe87908f41cc524187a171285d5.png

Denna vackra kopparlampa är efter Johans farfar och sprider ett otroligt varmt & mysigt sken i hallen nere. Jättefin!


Igår kom ytterligare en alldeles u

29f9aaf9f798e1e4cef5ed0d7f71beb6.png

Igår kom ytterligare en alldeles underbar Rekolåda med fantastiskt innehåll, som vanligt! Med fanns bl.a. ett ekologiskt surdegsbröd som ser hyfsat smaskigt ut! Det ska vi nalla av nu till frukosten!


Good morning, winterland! Sammanla

07a676bd25df788362412a0f4444eea5.png

Good morning, winterland! Sammanlagt har det nog kommit 6-7 cm. och det snöar ännu! Halleluja! Vilken toppen-bra start på en perfekt helg! :D


Man sover gott bakom Kurtis Baby P

0-32ef8618735d4d9ba754524d27e17110.png

Man sover gott bakom Kurtis Baby Peace då snön faller ute. Härligt med frisk luft!


Lotus blir alltid stor-tokig då fö

73648e2ef1b11e6a752e7277e84b89.png

Lotus blir alltid stor-tokig då första snön kommer och i år drog han med sig Tofu!


Off we go out to the snow!

Vet ni? Nu helgar jag! Jag känner mig rätt data-mör efter allt pysslandes nu på morgonen och imorgon är ju Johan ♥ ledig med oss så då vill jag inte sitta klistrad vid datorn på morgonen!

Vi går en toppen-helg till mötes! Idag kommer min fina vän S hit på lunch, lek & bus och ikväll funderade vi på om vi skulle spela något spel. Morgondagen fylls med mys och skoj och Idol på kvällen. På lördag så ska vi gratta min fina "Mandarin-mormor" ♥ som fyller jämt om ett par dagar!

En massa kramar & gos väntar med andra ord!

Hur ser er helg ut?

Ha det finast! Nu ska vi ut i snön och leka!

Kramalin


Ambassadör

Kommer ni ihåg att jag bloggade om Natura Femme för ett tag sedan och om den fertilitetsdator, Lady-Comp, de gett mig?I alla fall så ska jag vara ambassadör och ett ansikte utåt ur marknadsföringssynpunkt för denna fantastiska produk. En stor ära som jag tar på stort allvar!

Tack och bock det varmaste! :D

Hittills så fungerar vi riktigt kompatibelt ihop, jag & min Lady-Comp! Ett alarm ringer kl. 05 varje morgon (har valt samma tid på helgen som på vardagarna) och på en minut har tempen kollats och registrerats och sedan kan man somna om om man vill. Det är lätt att gå tillbaka och kolla hur många dagar det var sedan senaste mens eller kolla hur lång cykel man har. Efter varje gång man tempat lyser en lampa som indikerar ägglossning eller ej. Dock har detta inte uppnått full effekt ännu eftersom jag bara använt den i 6 veckor samt haft "spralliga hormoner" eftersom jag delammade tills för en vecka sedan. :)

♣ 

Tacopaj

Imorgonkväll tänkte vi göra en ny tacopaj som vi hittade i förra veckans nummer av vår gratistidning Tidningen 7!
Som vanligt så ändrade jag receptet lite och här kommer det;

Tacopaj, 225 gr.

Pajskal;
2 ½ dl. fullkornsdinkel *
2 ½ dl. siktat dinkel *
½ tsk. salt *
2 tsk. bakpulver
50 gr. smält smör *
1 ½ dl. havremjölk *

Fyllning;
1 påse quornfärs
1 gul lök *
1 ½ dl. majs *
1 vitlöksklyfta *
1 påse taco-kryddmix *
1 ½ dl. vatten
lite grädde *

Topping;
4 tomater *
2 dl. crème fraiche *
5 msk. majonnäs *
2 ½ dl. riven ost *
salt *, peppar *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylen ca. 30 min. Tryck ut det i en smord pajform. Förgrädda ca. 15 min. i 200 gr.
Fräs lök och färs och blanda ner övriga ingredienser. Låt puttra en stund på låg värme.
Blanda crème fraiche, majonnäs, ost och kryddor i en skål. Fyll det förgräddade skalet med färsröran och fyll upp med crème fraiche-röran. Toppa med skivade tomater och gratinera i ugnen ca. 15 min. i 225 gr.

Servera med nachos * och en god sallad *


Gårdagens hos BVC

Igår eftermiddag var vi alltså hos BVC på en lite försenad 1-årskontroll. Vi skulle också träffa barnläkaren eftersom det tillhör 1-årskontrollen och det gick så bra! Han var jättenöjd med hur Leon växer, utvecklas och är. Leon vägde 8725 och var 69 cm. Alltså en ökning på 1 cm. och 700 gr. sedan förra besöket för ca. 6 veckor sedan. Vi känner oss jätteglada över det med tanke på att Leon knappt åt något alls under de två veckor vi hade influensan. Nu siktar vi på att spränga 10 kilosgränsen vid årsskiftet! :)

Roligt var också att den sköterska vi fick ha igår (eftersom vår ordinarie var fullt upptagen med att vaccinera små-barn) var den sköterska som jobbade de helg vi skrevs in samt första veckan vi låg inne på neonatala. Hon höll inte på att känna igen Leon! Kul att få träffa henne, hon var en av våra favoriter ♥ bland alla änglar!
TorsDagens tacksamhet

Det måste väl ändå vara att jag, på alldeles egen hand, lyckats få till bloggens alla länkar???

*redigt stolt*

Hur tycker ni det blev?


Leon & Tofu leker tillsammans i du

0-6a30099934cfe417c18380dc41c746.png

Leon & Tofu leker tillsammans i duschen!!! Leon satt där och lekte och rätt vad det var gick Tofu också dit till Leons stora förtjusning. Det är golvvärme där så jag förstår att de tycker det är varmt och skönt!


OnsDagens tacksamhet

Mama, papa, mä-ä (då nå't är spännande! Typ men! eller titta!), ampa (lampa), vo-o (Lotus & Tofu).

Just nu toppar de, tillsammans med det ljuvliga skrattet, listan på vackra saker som man kan förgylla sin vardag med! ♥


Bye, bye!

LoaEcoloco berättade igår att Nanoou och Mini-O tvingas slå igen till följd av minskad försäljning och lågkonjunkturen. Just nu reas alla fina plagg ut på Ecoloco till riktiga loco-priser;Jag har köpt på mig lite bodies till Leon eftersom de har grym kvalitét på sina kläder. Mini-O köper du här och Nanoou köper du här!


Vegetarisk lasagne al pollo

Denna vegetariska lasagne slängdes ihop i torsdagskväll till middag och blev så enkel och god att jag var tvungen att dela med mig. För er som väljer in kött i ert liv smakar denna säkert bra med svensk eko-kyckling från Bosarp - därav namnet!

Lasagne, en gratängform

500 gr. tagliatelle *
2 påsar quornbitar
2 dm. finhackad purjolök *
200 gr. majs *
smör/olja till stekning *
örtsalt *
Solskensmix * (annars fungerar curry bra också)
ostsås *

Koka pastan enligt anvisningarna och låt rinna av. Häll över lite olja så den blir lätthanterlig. Stek quornbitarna i lite fett och krydda med örtsalt och curry-krydda. Ta ur pannan och tillsätt mer fett. Bryn på lök och sedan majs och blanda med bitarna. Koka en vanlig, god ostsås (jag har lagt ut recept på det tidigare).

Smörj en gratängform och grunda med lite ostsås. Varva sedan pasta och quornfräs med ostsås till allt är slut. Översta lagret ska vara pasta + ostsås. Toppa med lite riven ost och gratinera i ugn ca. 20 min. till lasagnen fått fin färg och osten smält sig gyllengul.

Servera med en god sallad!

 


Svar(t) på vitt?

Med anledning av att jag mailade både KRAV och Unilever angående Mildas nya, ekologiska margarin kommer nu även svaret från KRAV (Unilvers svar finns här) så då känns ärendet i och med detta stängt.

"Hej,

Tack för ditt mail. Ursäkta det sena svaret.

Det här är ett typexempel på vad som är så bra med KRAV-märkningen, det driver på produktutvecklarna så att de måste finna nya vägar! Det KRAV-märkta Milda är producerat enligt KRAVs regler. Det innebär att margarinet innehåller en blandning av ekologisk rapsolja, ekologisk solrosolja och ekologisk palmolja (alltså odlat enligt ekologiska regler). Vid själva förädlingsprocessen har inga kemikalier används. De ekologiska oljorna har endast genomgått fysikalisk raffinering, det innebär att oljorna renas med ånga, tryck och vatten istället för med kemikalier. Fetterna är inte heller omestrade och inte heller ingår härdade fetter, vilket inte är tillåtet enligt KRAVs regler."På köksbordet bland de Iittala-lju

0-1bc6358420f144e7533f9e8c98041889.png

På köksbordet bland de Iittala-ljusstakar/ljuslycktor vi fick i bröllopspresent står en flaska hemgjord rabarbersaft jag strax ska avnjuta ett glas av. Fick den som tack för blogghjälpen igår och det uppskattade jag verkligen! Sällskapet blir såklart en underbart rolig bok! :D


I väntan på att lunchen ska bli kl

2f75bdba20ef6aca14245bf49bcdc9e9.png

I väntan på att lunchen ska bli klar passar det ju perfekt med ett ekologiskt smörgåsrån med ekologisk Tartex-pastej i smaken vitlök & örter. Smakar mums i lill-magen! :P


Norrbaggen

Leon behövde ett par handskar inför vintern, förutom de ullvantar han fått sedan tidigare. Hos Lisa fick jag tips om Norrbaggen som säljer kläder i corduraförstärkt supplex, ett material som är Öko-Tex certifierat, efter att hon handlat bl.a just handskar därifrån. Cordura inne i handen på handsken ger ett bra grepp som gör det lätt för fumliga barnhänder att få tag i favoritsakerna. Den långa dragkedjan gör dessutom att handsken var lätt att få på!

Handskarna till Leon är 100 % vatten- och vindtäta och har ett mjukt och skönt ullfoder. De kommer att bli toppen senare i vinter då det finns en massa snö att krama med små-händerna! Vi tog storlek 0 - 1 år åt Leon eftersom han har så små händer och de kommer att passa perfekt då de ännu var lite stora. *lill-söten*

 Bild lånad härifrån.

Vi valde färgen trollblå för att det skulle matcha bra till den blå Katvig-overallen han ska ha i vinter som vi köpt sedan tidigare på Ecoloco av Loa.

katvig barnkläder Bild lånad härifrån.

 


Min m-kopp

För ett tag sedan fick jag ju en m-kopp från m-kopp.se i samband med att jag hade en tävling med en sådan i vinstpotten. Jag har fått så många mail om hur jag tycker att den känns och många av er har också undrat om "piggen" på den och hur jag gjort med den och om den är läskig mm.

Jag fullkomligt älskar min m-kopp! Den gör att man helt glömmer bort att man har mens över huvudtaget! Den känns knappt och det känns inte obehagligt eller läskigt. Eftersom den är tillverkad av mjukaste gummi blir den otroligt smidig och följer kroppens rörelser och anpassar sig/formar sig därefter. "Piggen" som är till som hjälp vid uttag har jag helt klippt bort då jag upplevde det som att den var i vägen. Jag vet fler som gjort så men även de som har hela piggen kvar. Det är så himla individuellt då vi alla ser olika ut innuti och det dessutom kan skilja lite beroende på vilken modell man har på sin m-kopp. Det är hursomhaver inga problem, tycker jag, att få ut koppen utan pigg; man slappnar bara av och fattar tag om den.

Jag tycker det är toppen att ha hittat ett skydd som håller helt tätt som gör att man slipper oroa sig för hur man sitter eller ligger. Blöder man rikligt så tömmer man sin kopp oftare helt enkelt. Och det är något som gör att jag äntligen kan sova gott på natten trots mens - man behöver inte sova i en obekväm stllning av oro för att det ska läcka.

 Bild lånad härifrån.

Man kan vika sin kopp på i alla fall två olika sätt, jag valde det sätt som visas i medföljande folder då jag tyckte själva införandet blev lättare då men det är ju också en smaksak. Och jag som aldrig velat ha tampong pga. obehagskänslor (jag har testat alla modeller och storlekar på marknaden men ingen kändes bra) har inga som helst problem med en m-kopp.

Jag har en Mooncup i storlek B eftersom det var den modell som föreslogs baserat på hur rikliga menstruationer jag har samt att jag fött barn vaginalt. Personalen på m-kopp.se är otroligt kompetenta och vet precis hur man ska tänka då man väljer storlek!

Jag är på alla i min omgivning nu om att skaffa sig en m-kopp!

Hur många av er läsare har en m-kopp?

 


TisDagens tacksamhet

Det utlovas eventuellt snö i slutet av veckan...tjohoo! :D


Slepping beauty

Nu börjar det gå mot ett år sedan jag skrev att vi köpt dinkelkuddar hos Näva Ekotextil så jag tänkte att det vore på sin plats med ett utlåtande eller vad tycker ni?

Förstora bild...

Förstora bild... Bilder lånad härifrån.

Vi har sovit alldeles förträffligt på dessa och kommer aldrig att ge upp våra dinkelkuddar! Jag har en släkting som läst om dem på bloggen och vid ett flertal tillfällen undrat om de verkligen är så sköna som jag påstår och JA, det är dem! Man sover helt ljuvligt!
Den tappar inte formen utan håller sig stabil under natten och det är ju en sådan fördel att man kan forma den som man vill efter eget tycke och smak. Gillar man en kudde som är tjock precis vid nacken (det gör jag!) så ordnar man den så då man ska somna och gillar man en jämntjock kudde så plattar man till den som man vill ha den. Dessutom tycker jag att jag är mindre stel i nacken sedan jag börjat sova på dinkelkudden.

Och till det otroligt facila priset på 295 :- är detta ett toppen-alternativ då det är dags att byta ut den gamla kudden!
Dessutom är Näva Ekotextil helt fantastiska att ha att göra med och det är ett stort plus! :D


Är det någon som vågat sig på en dinkelkudde sedan jag skrev om dem?

 


Regnet

0c60518a81cb8d57e7f7f4e7cbd06c90.png

Regnet vräker ner utanför och piskar ilsket mot våra handblåsta glasrutor. Höststormarna viner och på den annars så stilla sjön går gråa gäss. I stan kändes denna typ av dagar trista & deprimerande. På landet bara njuter jag av naturväxlingarna i all sin magnifika prakt! Jag har aldrig känt mig så hemma någonstans som vad jag gör på Lyckobacken; vår borg, vår oas, vårt paradis! Sådana här dagar är det gott att sitta på sofflocket i köket med eko-youghurt och njuta av att allt & inget händer utanför. Detta borde vara alla förunnat!


Leon & jag sitter och leker på gol

0-1bb0c012f4abeba9d4a4ed7a5e85f0ee.png

Leon & jag sitter och leker på golvet och lyssnar på Underbaraclara som idag gästar Morgonpasset i P3! Hejja vännen!


Dagen

Idag ska jag, iförd skönaste yogabrallorna från Blingo och en oversize-tröja från HM Organic, ta itu med en massa saker. Jag har en del viktiga samtal att ringa (jobb & bank) och ska även till att klicka hem en del julklappar som vi kom på igår, jag & Johan. Med andra ord passar höst-ruskvädret utomhus alldeles perfekt för en sådan komma-ikapp-dag!

Förutom det ska jag bylsa på mig & prinsen varma kläder och ta en liten promenad med vagnen för att ensamhetsträna (tillsammans med Lotus) Tofu och sedan tvätta en massa. Både tvättlapparna från Imse Vimse vi använder vid blöjbyten och kläder börjar vara på upphällningen!
Överbliven tid som inte ägnas åt bus & lek med Leon (dvs. då han sover) ska jag sjunka ner i soffan med en termos té och en god bok! :)

Ikväll ska jag åka till bästa C's syster och hjälpa henne med lite bloggbestyr. Hur nu det ska gå...jag är ju ingen data-hacker precis! ;)


Med andra ord en rätt skön start på veckan! :)

Hur ser er måndag ut?


Update: Hand balm

För ett tag sedan bloggade jag ju om det Hand balm från pureskin som jag fick hemsänt till mig. Jag har nu testat det ett tag och jag tycker det är fantastiskt! Jag smörjer ett tunnt, tunnt lager morgon & kväll på mina tragiskt torra hälar och det fungerar faktiskt! De har blivit mycket mjukare och inte alls lika fnasiga. Har även smort in armbågarna ett par gånger med samma perfekta reslutat!Förutom att detta verkligen är en eko-snäll produkt så blir effekten dubbel eftersom den dessutom är så dryg. Jag har smort många gånger som sagt, men det syns knappt i burken att något är använt!

 


MånDagens tacksamhet

Idag är jag så otroligt tacksam över älskade Johan ♥! Igårkväll då alla gäster åkt hem satt vi tätt, tätt tillsammans i soffan och bara mös! Din doft, ditt kittlande skägg, ditt skratt, din humor, ditt sätt att vara, dina underbart fina egenskaper, dina scones och dina glittrande ögon är det underbaraste som finns. :X

7 years down - one million to go! Ab imo pectore!Mrs. Harajuku


Underskattat nöje eller spelar det ingen roll?

Vi har flertalet sällskapsspel här hemma som vi tyvärr dock är på tok för dåliga på att plcoka fram. I helgen fick vi ett nytt av finaste bror med familj; Carcassonne! Större delen av lördagskvällen gick åt till att så strategiskt som möjligt försöka bygga byar, städer och dra vägar som skulle gynna en själv på ett eller annat sätt. Misslyckades man med det kunde man ju alltid lägga krutet på att förstöra för sina medspelare! ;)

Andra spel som brukar spelas här hemma är Rita & Gissa, Sverige Geni, Friends-spelet, Rappakalja, Trivial Pursuit, Vem vill bli miljonär och Ombytta roller.

Har du något favorit-sällskapsspel?


Here we go again

Nu då Leon slutat amma och jag bara har mig själv att tänka på igen
(inte rent generellt såklart, men fysiskt) så känns det som ett bra läge att
ta tag i de återstående gravidkilona. Jag har inte gjort någonting för att gå ner
dem eftersom fokus har varit på att kunna ge Leon bästa möjliga förutsättning, dvs. amma så länge han velat. För min del så rasade inte kilona av mig av sig självt för att jag
ammade utan har stannat i väntan på att eko-madame herself ska jaga bort dem.

Jag har dock inte samma intention eller kurage som sist då jag inte unnade mig princip något på över 2 år, men lite ska kraven allt skärpas! ;) Passar då
på att ge de tips jag gett tidigare på bloggen, speciellt eftersom de efterlystes av en läsare i helgen!

Vill dock poängtera att jag inte på något sätt säger att detta är regler som ger garanterat resultat, jag säger att det är så här jag gjorde;

¤ Banta aldrig!
Att sätta upp orealistiska mål resulterar bara i besvikelse över att man "misslyckas". Jag tänkte aldrig att jag skulle gå ner 41 kg. från början, vart tror Ni jag hade funnit min motivation då?
Sätt upp delmål och belöna dig själv rikligt då du når dem. Jag hade 10 kg. i stöten som delmål och så fort jag gått ner ytterligare 10 så köpte jag något fins (ja, det ska tilläggas att det överkonsumerades friskt då! Ooops!)
Då jag gått ner de första 10 köpte jag ett jättevackert Efva Attling-hängsmycke
som jag trånat efter länge.

¤ Uteslut alla vita saker!
Jag är av den åsikte att kroppen behöver allt, man kan inte beröva kroppen på vissa byggstenar, t.ex. kolhydrater, för då kommer inte de funktioner som har just kolhydrater som bränsle att utvecklas. Byt istället ut det mot bruna saker.
Jag är en stor förespråkare för dinkel och allt som finns att köpa baserat på dinkel har vi hemma. Fullkornsdinkelpasta, dinkelris, tunnbröd- och knäckebröd bakat på dinkel, dinkelkex (ekologiska och såklart utan härdade fetter), dinkelmannagryn, dinkelmjöl (både siktat och fullkorn) till bakning av eget bröd etc. Såsredningar gör jag t.ex. på dinkelmjöl, smör och havremjölk eller på ekologiskt potatismjöl, vatten och havremjölk.

¤ Undvik alla härdade fetter, dolt socker och dolt salt; med andra ord - sluta köp färdiglagade saker!
Härdat fett är inte ett natulrigt fett och därmed inget som kroppen klarar av att förbränna med hjälp av sin naturliga förbränning. Således stannar fettet i kroppen och täpper på lång sikt till blodkärlen och fett-depåerna vilket får till följd en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, samt fetma - oftast bukfetma vilket är den farligaste fetman.

¤ Köp en mindre tallrik som bara du äter på!
Se dessutom till att du tar sallad och grönsaker först. Min erfarenhet har visat att det man tar först av tar man i regel mest av. Kolla så får Ni se!

¤ Motionera, och gärna innan frukost!
På så vis har förbränningen kick-startat redan innan du har det. Fyll sedan
på med en nyttig frukost och du är good to go!

¤ Ät en bra frukost för att få en bra start!
Dessutrom har personer med bra frukostvanor lägre BMI är de som slarvar. Min pappa säger att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som ett fattigjon om man vill hålla vikten och jag tror det ligger mycket i det.

¤ Unna dig saker men med förstånd!
Är choklad din stora passion (precis som min!) köp en choklad med hög kakaohalt och ta 2 eller 3 bitar då suget pockar på, köp inte en Marabou Schweizernöt, för då kommer hela att hamna i magen. Allt socker som finns i första tuggan kommer bara till att resultera i att hela kakan måste ner,
för då tar sockerbegäret vid och förnuftet försvinner.

¤ Se till att du själv bjuder på nyttiga saker som är farligt goda då du har gäster!
På så vis kommer gästerna att bli sugna och inspirerade och till stor del göra nyttiga saker själva då de bjuder dig. Annars, kom ihåg att en gång är ingen gång och försök göra situationen så nyttig som det bara går. Imorgon är det lätt att fortsätta där du pausade en stund idag, jag lovar! 

¤ Det finns alltid ursäkter!
Man är inte skydlig att ta av något som någon gjort bara för att, man får faktiskt säga nej. Ska man skylla på ursäkterna så finns det alltid något att ta till; jag har ju semester, hon fyller ju år, jag är så sugen, det är ju måndag...
I värsta fall kan man skylla på magkatarr eller något annat, av någon anledning verkar folk acceptera en åkomma lättare än att en person faktiskt tar ansvar över sitt liv.

¤ Var social!
Då andra fikar om du inte vill fika, se till att du ändå sitter och äter med dem. Mycket är till stor del den rent sociala biten. På sommaren är det många kalas för vår del så det hade kunnat bli oädnligt mycket tårta under de 2 år jag höll på att gå ner i vikt. Jag gjorde i stället så att jag tog med keso och skivade jordgubbar eller färsk melon som jag åt med de andras fika.
På så vis satt jag med, jag tuggade i takt med dem och vissa gånger kändes det som om jag åt samma goda marängtårta som de!

¤ Var stolt över det du gör!
Det rävs kurage och styrka att våga sig på en sådan stor förändring så det är klart som korvspad att det är läge att hylla den egna succén!

¤ Hitta en träningsform som passar dig!
Jag skyr gym som pesten då 2 f.d. nära vänner till mig insjuknat svår i anorexia och gym för mig är dem och deras sjukdom. Självfallet förstår
jag att långtifrån alla som tränar på gym är sjuka, men för mig känns det mentalt jobbigt bara. Jag hittade därför träningsformer jag kunde utöva hemma istället. Jag boxades, höll på med Pilates, joggade och powerwalkade för att ge viktminskningen en hjälp på vägen.

¤ Undvik alla protein-bars och Atkin-bars och Nutrilett-bars!
Man måste vara superkonsekvent om man ska äta sådana. Felet många gör är att de äter de till ett par mackor till lunch eller som godis-substitut utan att vara medveten om att de innehåller lika mycket energi som en hel, komplett måltid. Att äta en så'n + 2 mackor och något mer till lunch är alltså som att äta mer än om man tagit med en sallad eller matlåda från gårdagens middag.

¤ Ät fett!
Avocado, sardeller i tomatsås, osaltade nötter är jättebra energikällor. Kroppen behöver fett för att kunna förbränna fett, men också för att kunna smörja leder och tarmar. Det handlar alltså om att äta rätt fett och det fettet finns naturligt i produkterna.

¤ Skippa light-produkter!
Om en produkt innehåller mindre fett så är det mer kolhydrater i den, dvs. socker. Man måste liksom alltid fylla upp med något så att produkten blir jämvärdig. Och nu pratar vi inte långsamma kolhydrater utan NASCAR-snabba! Välj hellre "riktiga" produkter och ta istället mindre. Välj mellan smör och ost på mackan, man kanske inte alltid behöver både och. Och vill man ha båda, ta en ostskiva av en ost med naturlig fetthalt i istället för två skivor av en light-ost.

¤ Se till att äta ren mat!
Ät så tillsats-fri mat som det bara går, på så vis slipper man alla fällor. Det är extremt viktigt att veta vad man stoppar i sig om man vill minska på midjeomfånget. En massa farliga E-nummer kan medföra allvarliga sjukdomar och fetma är en biverkan från många av dem.

¤ Skriv en matdagbok!
Du kommer att bli förvånad över hur mycket man stoppar i sig som man inte är medveten om. Det är lätt att "glömma" det man "syndat" med, men om det finns svart på vitt blir det genast mycket påtagligare.

Summa sumarum så handlar det inte om att sluta äta, det handlar om att börja äta rätt saker.
För det är så; man är vad man äter... Då - 05    Sommaren - 07


Kvällsmys på hög nivå! Så här ser

0-497c56c92d82c38e69e073c9eaa940c0.png

Kvällsmys på hög nivå! Så här ser det ofta ut på Lyckobacken kvällstid. Mysigt. Men varmt! ;)


Även 1-åringen Leon fick såklart v

0-7a1c83d9242fe8e05a9f7566db32989f.png

Även 1-åringen Leon fick såklart vara med och leka! Ville dock gärna försöka smaska i sig av byggbitarna. Tur att de är helt giftfria, tillverkade av majsstärkelse (Mater-Bi) och färgade med hushållsfärger! :D


Ta-daa! Här är smashing-resultatet

28e0a1d732803714fdaceccae20a78f4.png

Ta-daa! Här är smashing-resultatet! Det blev en modifierad Svamp Bob, en snögubbe, ett kufiskt hjärta, en palm med kokosnötter, en hoppborg & Mr. Hanky på vattenskidor efter en båt med robotchaufför. Vi spårade ur totalt efter gårdagskvällens- och nattens bravader så detta pedagogiska material passade perfekt!


Pysseltajm med Happy Mais från Eko

34c83d21755762ca3d99627219d57ffb.png

Pysseltajm med Happy Mais från Ekokul (www.ekokul.se). Tack snälla Anna! :D


Även Leon var ju tvungen att handl

05f0f24ca4e52e506d2509ce86882636.png

Även Leon var ju tvungen att handla nå't av rara grannbarnen; Totte & Malin och Totte går till doktorn fick det bli. Välbeprövade klassiker som vi redan hunnit läsa flertalet gånger!


RSS 2.0