Det kom en fråga...

från bloggläsaren Zandra i ett inlägg från helgen som var;

Hej! Sen jag läste ditt inlägg om flour så har jag haft en fråga som har kliat i mina fingrar... Med all motsägelsefull information vi får idag ex. reklamen säger att tandkräm och t ex listerin förebygger karies och den andra sidan som säger att det är rent sagt farligt för en.
Hur, när, var, varför kan du skilja, sätta stopp för vad som är logiskt att leva efter och vad som inte är lika viktigt. Självklart är allt viktigt, men jag håller på att bli galen på all information från omvärlden. Jag göra rätt, jag vill leva rätt, jag vill minimera gifter i min och mina medmänniskors liv och kroppar, men all överflöd av information och saker man skall tänka på.
Jag hittar inte balansen, för det måste väl finnas en balans, man kan väl inte leva till 110% efter alla konstens regler.

Hur gör du, hur tänker du?

Tack för en underbar blogg!

Ja, vi tänker väl lite som så att inget som inte är naturligt hör hemma i, på eller runt kroppen. Konstgjorda, kemiskt framställa produkter & material, tillsatser, plaster & gifter utesluts. Vi började successivt och allt eftersom så skedde det per automatik. Maten var det första vi tog itu med eftersom det kändes allra viktigast med vad vi stoppade i oss. Med tiden upptäckte vi schampo, balsam, tvål & dusckcrème och i samma veva slutade jag med smink. (Det finns bra smink idag, det är inte därför, men jag kände mig renare, fräschare & naturligare utan.) Då började jag tänk att det kanske finns hårvård som är ekologisk, och sedan parfym mm. Tills slut så blir det så naturligt att man inte längre reflekterar över det. Ju mer man handlar av en nischad vara ju mer stöter man på av andra likasinnade. 

Just som med tandkrämen ovan; har man inga speciella problem med sina tänder, är noga med sin kost, borstar tänderna noga, använder tandtråd & tungskrapa och inte frossar i socker så är i alla fall vi övertygade om att en fluorfri tandkräm fungerar. Min tandläkare var ytterst skeptisk till mitt beslut men efter 3 år var även han tvungen att hålla med om att jag hade bra tänder! :) Sedan är vi noga med att äta kalcium, både för skelett och tänder, för jag är övertygad om att det stärker även tänderna, trots vissa skeptikers uttalanden.

Har man väl kommit så långt så finns det inte längre några hinder i eko-tänket, bara mer eller mindre svåra utmaningar. Vi hittar numer alltifrån ljus till bajspåsar till hunden, toalettpapper till fryspåsar, blöjor till våtsavetter, skor till vinterkläder till Leon, BH's till strumpor, fin-skjortor till leksaker, sängmadrasser, täcken, kuddar till sängkläder till Leon och allt är ekologiskt. Det tar dock lite mer tid att hitta vissa varor än andra.

Jag skulle vilja svara på Zandras fråga som så; ta det successivt, pö om pö! Börja med kanskentre saker som känns allra viktigast eller mest akut för dig och fortsätt sedan med tre nya då du anpassat dig till de första tre. Låt det ta tid! Det är viktigare att det blir en liten och bestående förändring än en stor men endast tillfällig! Tvättar du håret varje dag, dricker mycker kaffe och tar bilen överallt kanske nytt schampo, ett eko-kaffe och promenader är en bra start. Hänger ni med?

Jag har aldrig försökt prägla över något eko-tänk på min omgivning förutom att jag bönat och bett att alla ska sluta med E 621 (mononatriumglutamat) - det till största delen för att jag bryr mig om mina nära & kära. Men eftersom vår omgivning ser att vi mår bra av de val vi gör så hakar de ändå på, det blir liksom ofrånkomligt. Sedan är vi noga med att till jul och så önska saker till exempelvis Leon som vi vet är bra. Vi kanske har sett en speciell träleksak i FSC-märkt trä på en av stans leksaksaffärer eller så önskar vi ett specifikt plagg som vi vet är ekologiskt. Många, i alla fall av våra familjer, tycker det är skönt att slippa grubbla ihjäl sig över vad man ska köpa och de uppskattar ganska riktade önskningar. Min mamma som är en hejare på datorer och internet har ju inga som helst problem att klicka hem saker från vare sig Ekokul eller Ecoloco, och då är det ju inga problem att önska sig saker därifrån. Många som ger oss saker ser det som en utmaning att hitta eko-saker för att liksom kunna ge en positiv knäpp på näsan och kunna säga; ha, ha vi kan också! :)

Jag vill dock poängtera att kasta inte bort icke-ekologiska varor eller saker hemma, förbruka dem först och köp ett ekologiskt alternativ nästa gång. Ska man byta ut fullt fungerande eller ätbara saker bara för att så förtar det resursslöseriet effekten av miljösnälla gärningen.

Känns det som ett bra svar?

 


Kommentarer
Postat av: Annelie

Det kommer vara myshörna på överslafen dit han bara kan ta sig om vi är med och hans säng på den nedre slafen kommer vara ca 30 cm från golvet.

2009-11-17 @ 07:48:01
URL: http://dansbanegatan.blogg.se/
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Annelie: Aha, det lät ju smart! Ni verkligen måste visa bilder, gissa om vi vill se!



Kram på er!

2009-11-17 @ 07:56:50
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: underbaraclara

DU är verkligen inspirerande

2009-11-17 @ 08:45:12
Postat av: Lina

Jättebra svar tycker jag! Jag har gjort samma sak ungefär. Började med vad jag stoppar i mig, och sen har jag bytt ut allt smink, hud- och hårvård, parfym, deo osv. Men det får ju ta sin tid och man lär sig hela tiden. Men det är ju lite av det som är så kul. Och äntligen så gör man medvetna val! När jag går ner till affären tar det jäääääättelång tid. Även fast jag bara ska köpa två saker ;) Jag vrider och vänder på allt, men får alltid med mig bra varor hem! Då blir det också väldigt kul att handla mat!



Det med tandkräm så delar jag också din åsikt Malin. Jag har bla använt sånt salt och flourfri tandkräm i ca 1,5 år. Men jag har så himla dålig tandkvalité, så nu har jag börjat att använda vanlig igen, som jag varierar med. Det värsta är ju att det smakar så j*a illa med flourtandkräm. Verkligen en kemisk hemsk smak som man är hemskt ovan med om man är medveten om vad man stoppar i sig.



Just med hud- och hårvård har jag hemskt svårt att förstå hur andra kletar på sin hud något som är tex kemiskt framställt. Huden är vårt största organ, och suger ju givetvis i sig allt som vi kladdar på den. Tycker det är hemskt...Uhh!

Men jag försöker aldrig heller tvinga- och trycka på folk att tycka som jag. Jag bara vill inspirera och få folk att tänka till lite. Och det värmer verkligen när folk tex har läst min blogg och numera alltid köper eko+fairtrade kaffe när de handlar, eller väljer KRAV-vin på systemet osv. Jättekul verkligen!



Och du är verkligen en sån inspiration till mig!

Kram//Lina

2009-11-17 @ 11:06:42
URL: http://lhlettenstrom.blogspot.com
Postat av: anja

bra och intressant fråga/svar om "eko-stressen" som man ibland drabbas av. är ännu mer medveten nu när jag är gravid. har inte funderat på tandkrämen dock, då jag har rätt dåliga tänder och älskar godis = dålig kombination I know.



nåt jag funderar ofta på är när folk har lite oförklariga åkommor som återkommande magont eller huvudvärk, att inte de funderar mer på att ta bort kemikalier ur sin vardag? eller helt enkelt stressar ner...



det vore intressant att läsa vilka drastiska förändringar alla upplevt i samband med att välja bort onaturliga ämnen i sin vardag. jag kan t ex lista bättre hår och hårbotten sen jag slutade använda "vanligt" schampo+balsam+styling. och att min migrän försvunnit sen jag slutade med p-piller.



till sist: tack för superbra blogg, läser varje dag och blir inspirerad :) kram!

2009-11-17 @ 11:35:02
Postat av: Zandra

Tack så väldigt mycket för ditt svar!!



Det var ett otroligt bra och inget krångel svar.



Du löste några utav mina tankar och gav mig lite ideér :D



Ha en fin jul och återigen tack, det betydde mycket för mig!



Zandra

2009-11-17 @ 17:15:41
URL: http://inka.devote.se/
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

underbaraclara: Åh! Tack snälla! :)



Lina: Ja, folk är nog inte medvetna om huden och dess uppgift. Härligt att du köpte eko-olja till magen! :D

Och tack för dina fina ord, de värmer gott i höstrusket!



anja: Tack snälla! Och jag håller med, man borde göra en undersökning och kolla vad som skett! Jag fick bl.a. mycket bättre hy då jag bytte till eko-produkter; glansigare, mer lyster & friskare!



Zandra: Varsågod, kul att kunna vara till hjälp! :D



Och detsamma önskar jag dig!

2009-11-18 @ 06:26:17
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0