Snacka om att trassla in sig själv

3575b8938b7431b57375e6f6d64817c1.png

Snacka om att trassla in sig själv å det totalaste! :D (Ja, det är bara en hund på bilden!)


Just nu håller jag på med 3 böcker

0-6278de759bc0c3bf5e2a30980e02201a.png

Just nu håller jag på med tre böcker samtidigt. Normalt läser jag bara en i taget (förutom The Secret som jag konstant läser i) men det har varit ont om tid på sistone och suget efter, och nyfikenheten på, de nya har tagit överhanden. Förutom The Secret då läser jag även i Livet (Paulo Coelho) - en bok med blandade, utvalda citat från hans böcker och krönikor, och Hel - själslig självläkning för ett liv i balans (Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson). Men det funkar faktiskt då alla tre böckerna är så pass olika. Jag skulle dock inte kunna läsa t.ex. flera olika deckare samtidigt, men nu tittas det på Idol så nu läser jag inget alls! ;)


Blasten på den härliga, nyskördade

0-5224c0b017abc7f606eaa0696ad775f1.png

Blasten på den härliga, nyskördade lök som går att få tag på nu, bl.a. via Rekolådan (www.rekoladan.com) utgör en mumsig ingrediens (smakar ungefär som purjolök) i en matig, klimatsmart sallad tillsammans med vitkål och morötter!


Kanelbullens dag

På söndag är det Kanelbullens dag och det ska såklart uppmärksammas! :) Det är väl bra med en "legitim dag" att fika på? ;)

Så här gör vi världens godaste dinkel-kanelbullar;

Kanelbullar, 64 st.

200 gr. smör *
6 dl. havremjölk *
50 gr. jäst för söta degar
2 dl. vit baksirap *
1 tsk. salt *
2 ägg *
18 - 20 dl. siktat dinkel * 

Fyllning

200 gr. rumsvarmt smör *
2 dl. florsocker *
2 tsk. vaniljessens *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Smält smör och mjölk och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på lite degvätska. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan övrig degvätska.
Blanda ner sirap, salt, ägg och mjöl. Arbeta snabbt till en blank och smidig deg som ska jäsas övertäckt i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader och rör ihop fyllningen under tiden.

Häll ut degen på bakbord, bakduk eller mjölad yta. Knåda den kraftigt och dela den sedan i 4 delar. Kavla varje del till ca. 30x35 cm. Bred på 1/4 av smörfyllningen. Krydda med kanel och kardemumma och rulla sedan ihop den till en rulle. Gör likadant med resterande 3 delar.

Dela degen i 16 delar och lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min. Pensa bullarna med uppvispat ägg * och strö över pärlsocker * innan bullarna gräddas i ca. 8 min. i mitten av ugnen i 250 grader.

Sååå goda!



(Detta är samma recept som vi bakar saffransbullar på till jul. Det hittar du här.)


Kameror

Idag ska vad som känns som en miljard foton föras över från kameran till datorn. Tur är i alla fall att det liksom sköter sig själv till och med själva inladdningen. Det är jku sorterandet sedan som tar tid...

Har i alla fall gjort olika mappar och är super-noga med det. Jättedrygt att strukturera upp men skönt då det väl är gjort och man lätt hittar åt exakt det foto man söker.
Dock är vi riktigt dåliga på att framkalla våra digitala bilder och sätta in i album - tyvärr tenderar de att bli liggande i datorn.

Hur gör ni med era bilder?

 

♣ 


OnsDagens tacksamhet

Igår var vi ute i över 4 timmar och Leon sov som en liten KRAV-gris i vagnen. De här kalla höstdagarna med strålande sol är jag så glad över att vi har förmånen att få vara ute hur mycket vi vill och inte sitter instängda på ett dammigt kontor.


Dagens eko-prins är för närvarande

0-550c897d1c9006e21cbf906686347738.png

Dagens eko-prins är för närvarande ute och gungar innan det vankas bananmellis på vår egna lekplats! :D Leon är iklädd Nanoou-byxor från Ecoloco (www.ecoloco.se), tjocktröja, vantar och tossor i eko-ull från Näva (www.ekotextil.se). Perfekt med sköna kläder då man ska ta en eftermiddagslur i vagnen sen! Bara mjukt och följsamt - inget som håller åt eller skaver!


Då Leon somnat i vagnen ute i fris

0-23b08b9489f06cb8d8247a6bc0dd425b.png

Då Leon somnat i vagnen ute i friska luften passade jag och LoTo på att busa en massa! Det är nu två trötta pojkar som sover helt utslagna här inne. Har även plockat in en massa krispiga äpplen och plockat in höstblommor och arrangerat en tjusig bukett!


En riktigt god jordärtskocksoppa (

44d9fe18699cc2f87ed4f0a22e874f28.png

En riktigt god jordärtskocksoppa (med varma eko-mackor till!) blev det till middag igår och lunch idag! Jag skalade och finhackade 2 vitlöksklyftor * och 2 gula lökar. Skala 4 potatisar * och 6 jordärtskockor * och dela i bitar. Fräs löken mjuk och glansig i lite smör * i en stor kastrull, tillsätt potatis och skockor. Slå över 8 dl. grönsaksbuljong * och låt småputtra tills rotsakerna är mjuka. Mixa med stavmixer tills soppan blir slät. Salta *, svartpeppra * och smaka av med chili flakes. Strö över rikligt med nyklippt timjan och servera genast i sällskap med ett gott, gärna grovt, bröd! Gott i höstrusket med en värmande soppa!


Morgon-mys

Det sprakar i vedspisen och temperaturen innen börjar sakteliga lämna 18,2 för att stiga uppåt på termometern. Inatt var första natten som det var minus, - 0,5 grader, och det är så ljuvligt. Kalla höstdagar är bland det vackraste som finns!

Leon far runt och leker en massa, Lotus sitter på kökssoffan och kika ner över sjön och Tofu ligger på lill-soffan ute i hallen ovanpå husses pyjamas och snusar så sött.

Om inte detta är lycka så vet jag inte vad det skulle kunna vara!


TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över det ostörda liv vi tillåts leva här uppe. I stan var det lätt att det ofta slank in någon som var på väg förbi, man kände sig tvungen att svara så fort det ringde i telefonen och hade alltid fika i frysen "om det skulle komma någon". Missförstå mig inte, det var jättetrevligt, men man fick inte samma mentala vila som man får här på landet. Man kollade alltid på klockan innan man hoppade in i "fulkläderna" (läs långalsongerna) för kvällen eftersom det fortfarande kanske kunde komma någon beroende på vad klockan var.

Hit kommer det endast inbjudna gäster (och jag tror aldrig vi haft så mycket folk hos oss som sen vi flyttade in på Lyckobacken! :D HÄRLIGT!) vilket innebär att jag inte behöver ha samma laddning i frysen. Från den tid våra nära och kära ringer, eller blir uppringda, hinner jag slänga ihop en sockerkaka som står ljummen och ätklar på bordet då de anländer.

Och jag kan gå i långkalsonger om jag vill för jag hinner byta om medan sockerkakan gräddas! ;)


Kuligt nytt hos och med Ekokul!

Bästa Ekokul har fått in en massa härliga nyheter! Jag föll så klart som vanligt för allt, och jag längtar tills prins Leon blir större så man kan experimentera en massa med honom; vad sägs t.ex. om ett miljöbatteri där man använder material som lera, citroner och vatten för att tända en glödlampa eller en klocka?

Detta pussel och denna bondgård gillade jag skarpt;



 Bilder lånade härifrån.

Pusslet för att dess etniska baktanke leder till etiska värderingar och bondgården för att vi bor på landet och för att djur är kul!

I deras nyligen genomförda kundenkät påvisades att vi kunder önskar ännu mer träleksaker, leksaker för större barn, dockor, fler kramdjur och annorlunda leksaksbilar. Anna hälsar att alla saker är på G!
Tillsammans med Bokmamman efterlyser dessutom Ekokul tips på grönt barnliv från
alla delar av landet. Den som deltar kan vinna just boken "Vägen till ett skönt och
grönt barnaliv
" av Katharina Pihlo.

500 Bild lånad härifrån.

Den är en redan jättefin guide, men vi är övertygade om att det finns ännu mer att hämta ute i landet då boken
främst koncentrerar sig på Stockholmsområdet.


Fick tag på en gammal bokhylla igå

648deb1cf696b177119cd7674af36283.png

Fick tag på en gammal bokhylla igår som passade perfekt till alla våra kokböcker! I mitten står Cranks på hedersplatsen och ser stolt ut!


Tänkvärda ord på vårat köksbord!

0-697f59f090b4ba6de0a6589b8eb11229.png

Tänkvärda ord på vårat köksbord!


Tur timmerhuset bevarar värmen ino

40ee1a9ba57b0a202da5a53a181478fe.png

Tur timmerhuset bevarar värmen inomhus åt oss! Undrar om vi får minusgrader inatt?


Kan detta verkligen stämma?

Är det bara jag och Johan som reagerat på TV-reklamen om att Milda nu släppt ett nytt bordsmargarin som heter Milda Eko och som fått KRAV-märkningen?



Bilden lånad härifrån.

KRAV - hur tänkte ni egentligen???

Ni glömmer väl inte denna bild och budskapet den förmedlar?

 



Vad skulle du bre på mackan?


Tommy - fri från tillsatser

Ikväll börjar Matakuten igen - granskningsprogrammet med Bert Karlsson i täten som vill få skolorna runtom i landet att servera bättre och mer kvalitativ mat. I år kommer Tommy Svensson från Utbildningscenter att medverka för att ge sin syn och sitt kunnande på tillsatser i mat och de "råd" Livsmedelsverket ger.

 Bild lånad härifrån.

På TV 4 kl. 21.00 kommer i alla fall eko-mamman att sitta bänkad!

Kommer ni att kika på programmet?


MånDagens tacksamhet

...är lätt gårdagen! Bara familjen, inga måsten, en massa mys! Gud så härligt vi hade det ute i höststormen! Snacka om att det där vindskyddet blev/blir en riktig höjdare!

♣ 


Nypon och andra häckar

På vårt sommarställe finns en massa nyponrosor och min käre bonus-pappa som är extremt kunnig inom växternas ädla konst har tipsat på hur vi lämpligast snor åt oss en massa buskar därifrån och planterar en häck av ner mot vägen. På sikt kommer de att sprida sig som ogräs och bli så där härligt höga, vildvuxna och insynsskyddande som vi vill ha!

 Bild lånad härifrån.

Det visade sig också att vi köpt hem för mycket plant av bärhäggmispeln så om vi köper 15 plantor till så kan vi sätta längs med hela öppna kortsidan också, ända fram till där skogen bakom vindskyddet börjar. Håller tummar och tår för att handelsträdgården har det antalet hemma. Annars får vi väl beställa hem.

Vi som gillar lummighet och mys går igång rejält på att ha ombonat och inhängnat runt hela tomten så att man slipper insyn. :)


Håller på att lära mig min Lady-Co

0-3a1d149c9573ffb7c820c2cddfa84cc0.png

Håller på att lära mig min Lady-Comp nu! Då det handlar om en så pass viktig sak vill jag verkligen kunna/känna den utan och innan. Ska snart amma en hungrig pojke så jag ska fortsätta med detta imorgon, men så mycket kan säga att Lady-Comp verkar vara en otroligt genomtänkt och smart pryl! :D


Trots att kvinnlig könsstympning ä

309509c5a946ce82a3a9e2d9e46877fa.png

Trots att kvinnlig könsstympning är ett brott mot de mänskliga rättigheterna utsätts två miljoner flickor för detta övergrepp varje år! SMSar man ordet AMNESTY till nummer 72 900 så bidrar man med 50 :- till arbetet med att förhindra våld mot kvinnor.


Godaste pinnbrödet; 7,5 dl. siktat

374365765accbb73d8f647b7fdf7d22b.png

Godaste pinnbrödet; 7,5 dl. siktat dinkel, 1 tsk. salt, 3 tsk. bakpulver och 1 tsk. socker. Blanda noga i en bunke. Smaksätt valfritt, denna gång blev det torkade trattkantareller, hackad chili, riven gul lök, riven vitlök, riven parmesan och egenodlad, torkad timjan för vår del. Tillsätt 3 dl. vatten och knåda snabbt till en deg. Forma långa "ormar" av degen och vira runt grillpinnar. Grilla över öppen eld tills bröden fått fin färg och går att lossa från pinnarna. Om man vill så kan bre lite Bregott på! Till dessert blir det grillade bananer i folie fyllda med krämigt ljuvlig mintchoklad! Strax blir det lunch för hela eko-familjen i det ännu ofärdiga vindskyddet, men vad gör det? Mysa kan man göra ändå!


Miljövänlig hundleksak; ett banans

0-7dd9a9fd97d083d3e07b1787a6f77c63.png

Miljövänlig hundleksak; ett bananskal! :-) De äpplen som var för fula att använda (typ 3 st. Man behöver inte direkt vara kräsen med en råsaftcentrifug!) då vi gjorde must blev perfekta substitut för bollar då de var riktigt bitvänliga!


Tofu och Leon busar tillsammans! L

0-2bc457cef7cd15a55be3da62843834e1.png

Tofu och Leon busar tillsammans! Leon har på sig cerise body från HM Organic och ärtgröna byxor i eko-velour från Ecoloco. Klart man busar bra i färgglada eko-kläder!


Herr trippa-på-tå är ute och spats

0-148cabc9490c4738606a6ff73a24cfde.png

Herr trippa-på-tå är ute och spatserar!


Godaste äppelkakan blir ju såklart

465f10628b53147a0f98d01ef365159e.png

Godaste äppelkakan blir ju såklart av de egna äpplena från tomten! Ska nu smaskas med härliga vänner och lite eko-rökelse! Trevlig kväll!


På en vacker höstpromenad med en f

0-359b694c735c8c2c5dfba3509f4ba64b.png

På en vacker höstpromenad med en fin vän!


Glad i hågen över sina nya Bellio-

-8a6360717acbc4ae30b7e009b6565b0.png

Glad i hågen över sina nya Bellio-tofflor borstar Leon tänderna ute i hallen!


Gammelfarmor fick så mycket trattk

0-925ce479162bced37bf09ea845a4f3.png

Gammelfarmor fick så mycket trattkantareller att hon inte kunde ta rätt på dem. Vi fick en liten del så jag kan tänka mig gänget hon fick! Nu får de ligga på tork ett par dygn innan de förpackar i tätslutande burkar och förvaras mörkt. :P


Det visade sig att häcken vi har,

7626cd1d549cf21bb28865cdbc84ac75.png

Det visade sig att häcken vi har, bärhäggmispel, har jättegoda och fullt ätbara bär! Tyvärr upptäckte vi det för sent så bara ett fåtal var OK. Men tillräckligt för en paj eller två blev det i alla fall! :P Nu i helgen planteras mer så vi kommer snart att ha 60 m. häck som på sikt kommer att ge galet mycket bär. Säger som Clara; Jag gillar't! :)


Denna väggförvaring...

0-2fa6b29d2440cf527485a9141a4450c6.png

Denna väggförvaring gjorde Johans mormor och hade den hängandes på insidan av sin skafferidörr. Efter flera år i glömska fick vi den. Dock är den på tok för charmig för att gömmas så vi har hängt den på en vägg i köket. Bra mycket bättre!


Idag kom en glad eko-överraskning

3106fe3fd97dcae498aa90f66c7b85bb.png

Idag kom en glad eko-överraskning till Lyckobackens postlåda; Bellio-tofflor i prematurstorleken 16/17 som Leon kan ha i väntan på de i storlek 18/19 (som jag tror kommer att passa alldeles utmärkt lagom till jul)! Tack raraste Johanna, de var verkligen superfina!


Helg igen

Fast vi fyller dagarna med så mycket underbart kommer helgen så fort. Eller är det kanske just för att vi fyller de med så mycket underbart som helgen faktiskt kommer fort?

Gårdagskvällen blev en trevlig helg-start eftersom Johan är ledig fredagar. Vi åt en mysig pasta-middag här på Lyckobacken med hans mamma och pappa och både vovvar och Leon (och vi såklart!) blev glad åt besöket!

Idag ska vi börja plantera fortsättningen på den 1/3 av häck som fanns här då vi flyttade in; bärhäggmispel! Vi har 66 plantor att få ner i jorden så vi har det vi gör!
Kvällen spenderas med mor och make (och eventuellt bonussyster) ätandes quinoa och samtalandes om deras nyligen gjorda Italien-resa! Trevligt, trevligt, ni är efterlängtade!!! :D

Imorgon lördag kommer fina vännerna M & M hit, den manlige M ska hjälpa Johan klart med häcken medan den kvinnliga M och jag ska ta en långpromenad med vagnen runt sjön. På kvällen vankas mozzarellapaj och Här är ditt liv! Det lutar åt en god smootghie-dessert, kan vara gott med något lättsamt och sött efter en paj med rätt mycket sälta.

På söndag blir det till att mysa bara vi och fixa lite med "the neverending vindskydd". Misstänker att det nog blir till att baka Clara-kakan så att snickar-Johan får något gott att mumsa på till fikat! Jag ska även hinna med att gå igenom min Lady-Comp grundligt  samt köra lite yoga.

Hur ser er helg ut?

Ha det finast, alla ni, så MMSas vi som vanligt!

Kramalin


Underbara Claras underbara kaka

Det visade sig att Underbaraclara har samma preferens då det gäller kakor som jag; mazariner och sockerkakor. Och receptet på hennes mazarinsockerkaka kändes som en skänk från ovan så jag är ganska säker på att det blir till att baka en sådan i helgen!

Mazarinsockerkaka, (omgjord på Ekobloggs vis), 200 gr.

3 ägg *
1 ½ dl. råsocker *
1 dl. kokhett vatten
3 dl. siktat dinkel *
1 ½ tsk. bakpulver
½ tsk. bittermandelolja

Glasyr

2 dl. florsocker *
2 - 3 msk. citronsaft *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Vispa ägg och socker pösigt och häll mot slutet ner det heta vattnet. Tillsätt därefter bittermandeloljan. Blanda mjöl och bakpulvret separat i en bunke och rör försiktigt ner det i smeten. Häll blandningen i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter.

Låt svalna och stjälp sedan upp på fat. Blanda till glasyren och ringla den över kakan. 



Foto: Clara Lidström, Underbaraclara

 


FreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över de skördar vi gjort trots att vi inte odlat en endaste sak i år. Snacka om att nyttja naturens egna skafferi!


Uppvärmning

Nu är det inte ens 4 grader varmt ute och klockan är ändå 9. Inatt hade vi som kallast 0,2 och då passar det ju bra att svara på det mail som en kille skickade i början av veckan som frågade om den uppvärmning detta kalla hus har.

Vi har en vedspis i köket som vi inhandlat ved till som står staplat här hemma. Det sitter också en luftvärmepump i köket. I hallen nere och badrummet nere är det golvvärme och det finns även en del oljeelement uppsatta. På övervåningen finns ett par oljeelement samt en pelletskamin som vi ska elda med bio-pellets. På vårt loft 5 meter upp från vardagsrummet finns en fläkt som man kan starta för att dra ner varmluften som stiger uppåt ner till nedervåningens gästrum innanför köket.



Vi känner oss verkligen jättenöjda med den uppvärmning huset har och tycker verkligen att tidigare ägarna ombesörjt den biten bra! Det känns skönt att det finns så pass stor valmöjlighet i uppvärmningen.
Den dag vi gör bibliotek + barnrum av den oinredda delen på övervåningen kommer vi att sätta in en täljstenskamin (från Handöl såklart! :) ) där samt eventuellt en till luftvärmepump.


Önskeinlägg 3; veckohandling

Anna Kittybloggarn skrev och önskade ett inlägg om vår veckohandling. Hur ser en matlista ut, hur tänker vi då vi planerar inköp och hur tänker vi kring ekologiskt/närproducerat?

En typisk matlista skulle t.ex. kunna se ut som följande;

Morötter
Äpplen
Bananer
Gurka
Tomater
Sallad 
Spenat
Ruccola
Olivolja
Rapsolja
Bönor
Kikärtor
Pasta
Cous cous
Quinoa
Dinkeltunnbröd
Havremjölk
Ost
Bregott
Smör
Keso (gör ekologiskt sådant, snälla!!!)

Choklad
Turkisk youghurt
Persilja
Gul lök
Röd lök
Vitlök
Ägg
Avocado
Vitkål


Detta är några av de grejor vi har hemma och successivt fyller på varje vecka då vi handlar. Vi köper kanske inte quinoa varje gång, men ja...ni fattar.

Då vi planerar våra inköp skriver vi alltid upp vad vi ska äta kommande vecka. Vi försöker få in i alla fall en potatisdag, en pastadag, en risdag, en salladsdag, en soppdag, en quinoa/cous cous/bulgurdag och en pajdag. På så vis är det lättare att planera maten samt gör det enkelt att variera kosten. Har vi gäster så anpassas såklart matvalen efter det.
Under veckan skriver vi upp saker som ska handlas på en lapp på köksbänken allteftersom de tar slut. Därigenom är halva jobbet gjort då vi väl ska skriva handlingslista - då är det bara de saker vi alltid köper (frukt, grönsaker, färskvaror) samt de ingredienser som behövs till kommande middagar som ska präntas ner. Vi försöker också äta ur det vi redan har hemma, kanske lite överbliven cous cous i en kartong passar bra i bulgursalladen?

Gällande ekologiskt/närdproducerat tänker vi först och främst ekologiskt, sedan närproducerat/Fair Trade/Svenskt Sigill m.fl. Detta för att vi i första hand inte vill stoppa i oss gifter i form av besprutning och för att göra ett statement mot matproducenterna att ekologisk mat är det som främst föredras. Och det har ju hänt otroligt mycket, det är lite mat som inte går att få tag på ekologiskt nu! :) 
I nuläget köper vi allt som går att få tag på i matväg (och även då det gäller andra prylar) ekologiskt för att stötta dem som jobbar med det. Visst, vissa saker är snuskigt mycket dyrare, men de grejorna känns nästan ännu viktigare att köpa eftersom jag tycker det ger en fingervisning om hur mycket sämre de konventionella produkterna i vissa fall är. Kostar konventionellt odlad och framtagen saffran ~ 15 :- och ekologisk 47 :- så ryms det rätt mycket mer kvalitét i mellanskillnaden på priset. Förstår ni hur jag tänker? Man får ju faktiskt det man betalar för, och i vårt fall är det något vi valt att prioritera.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen; det är i många fall en prioriteringsfråga att "ta sig råd" att handla ekologiskt. Vi har varken mer eller mindre pengar än medel-Svensson. Jag tar ut 3 dagar föräldraledigt i veckan och Johan har valt att jobba 80 % för att kunna vara hemma med oss mer, men vi har också huslån, elräkningar, telefon och bredband. Men vi har valt att leva så här. Då får man kanske välja bort biobesök ett par gånger i månaden, krogbesök varje helg och hämtpizza på fredagen?

Hur tänker ni då ni handlar? Vad är viktigt för just er del?

Vi börjar vår veckohandling på Grön Gåva och det som inte finns där inhandlas på ICA. Det känns kul att kunna stötta en privat idkare samtidigt som Elisabeth ger en service och ett kunnande man inte kan få någon annanstans. Det uppskattas!

 


TorsDagens tacksamhet

Min älskade bror (som är en stor tacksamhet i sig) har skickat låtar han spelat in där han sjunger och spelar gitarr. En sådan gång spelar det ingen roll hur det låter, som blödig mamma, a.k.a storasyster, gråter man hursomhaver. Men då det dessutom låter jäkligt bra, då vet tårarna ingen hejd!


rEKO-ägg

I dagens nummer av ortstidningen kunde man läsa om en äggproducent i en närliggande by storsatsar på KRAV-märkt äggproduktion. Just nu byggs det ut och satsas för 9 miljoner - allt för att kunna bli den största producenten av eko-ägg norr om Hälsingland. Hurra säger vi på Ekoblogg!
Detta hönseris ägg säljs till Norrlandsägg i Umeå så jag antar att vi ganska snart efter att produktionen kommit igång kommer att kunna äta KRAV-märkta OCH närdproducerade ägg.



Foto: Theres Furberg, Marknadsassistent Näringslivsservice

Så nu kommer både jag och Lisa att kunna köpa reko eko-ägg! :D



Papper, kallgrader & längtan efter snö

Det är så kul att se vilka inlägg som triggar igång diskussions- och kommentarsnerven hos er läsare. Oftast är det inte alls de inlägg jag från början trodde. Jag tippade inte alls igår på att toapappersinlägget skulle tilltala er! :)

Nu är det 0,9 grader ute och Johan skrapade rutorna på bilen innan han åkte till jobber strax före 6-snåret. Snart kommer vintern ♥!

Jippie!


Nu fullkomligt sprutar det äppelsa

75ca7fd9eaf0e9add284a3fb6cc335ca.png

Nu fullkomligt sprutar det äppelsaft ur råsaftcentrifugens pip! Vi kommer att ha egen äppeldryck fram till påsk! :)


Lotus ligger och tittar på några f

0-1d72d5131af8bb1539477b195ec866c1.png

Lotus ligger och tittar på några färggranna löv som virvlar runt...


...och Tofu sitter under björken o

5bba82786d7b7554014001e013a3d918.png

...och Tofu sitter under björken och gnager på en brädstump han hittat! Frid och fröjd på Lyckobacken!


Ute i den härliga höstsolen och bu

382a6a0d25e87c352dcb6f9b99ddfea9.png

Ute i den härliga höstsolen och busar. Leon ville bums gunga men har fullt sjå att hålla kol på vad brorsorna gör!


Igår plockade vi in en massa äpple

30b59fb287c14b731dea925411c3cf65.png

I förrgår plockade vi in en massa äpplen från snälla grannen! Dessa ska göras äppelmust av som sedan tappas på flaskor. Härligt! Tack snälla!


En skitviktig bisak

Jag läste igår att den genomsnittlige svensken förbrukar 15 kg. toalettpapper eller 160 st. rullar /år. PER ÅR! Det är ju galet, men vad ska man göra? Man kan ju inte sluta använda papper...men detta är i alla fall värt att ha i åtanke, man kanske inte slösar med det i alla fall.



Bild lånad härifrån.


Kavat-skor för vuxna

Av härligaste vännen Johanna som har Bellio fick jag tips om att Kavat nu lanserar skor även för större fötter! Efterlängtat, verkligen!

Conceptet kallas E & K of Sweden och den första kollektionen skor såldes till kejdan Scorett och lanseras i butik hösten/vintern 09/10.

Även dessa skor är tillverkade av vegetabiliskt garvat skinn från Tärnsjö garveri i Uppland och bakom designen står företaget Everville - ett gäng ekodesigners och arkitekter i Stockholm.

Ett samarbete jag verkligen ser fram emot!


OnsDagens tacksamhet

Jag hade den stora förmånen att få ha min fantastiske morfar i mitt liv i hela 23 år. Det är inte alla förunnat och det tackar jag för.

Idag är det 5 år sedan jag förlorade min älskade morfar "Bivar" ♥ och jag saknar honom lika mycket fast så pass många år har gått.

Idag åker jag och Leon till graven med något fint att ställa där och sedan hem till mormor en sväng på banan-mellis för att prata lite minnen!


Helgens skörd av gula kantareller

1712f8c8e1563f44c862643576ad2533.png

Helgens skörd av gula kantareller och trattkantareller ligger på plåtar och brickor ovanpå vedspisen och torkar. Mums att finna i vinter!


TisDagens tacksamhet

Jag är så otroligt tacksam över lilla, älskade Tofu som förgyller allas våra dagar! Du är så välkommen till oss, Tutan!



 


Ekosmart preventivmedel

Av NaturaFemme har jag fått den stora äran att testa Lady-Comp - det miljösmarta preventivmedlet som varken ger kroppen giftiga hormoner eller naturen en massa sopbelastning! 

Naturafemme erbjuder produkter som hjälper oss på vägen. Vare sig man vill ha barn, och hjälp med detta, eller bara vill ha ett hormonfritt preventivmedel så finns alternativet här, helt utan biverkningar och helt naturligt - naturlig kvinnlighet helt enkelt.


 

Lady-Comp är den mest köpta av NaturaFemmes fertilitetsdatorer och är till för oss som vill ha ett enkelt och säkert preventivmedel utan att behöva använda hormoner. 
Man mäter temperaturen i munnen vid den tid man vaknar (innan uppstigning) genom Lady-Comps sensor.Lady-Comp registrerar och analyserar mätvärdet för det kommande dygnet (24 h framåt) genom att displayen visar på antingen:

GRÖN = Inte fertil RÖD = Fertil GUL = Osäker (i början när datorn lär känna den individuella cykeln)

Desto mer regelbundet temperaturen mäts, ju snabbare lär sig Lady-Comp menscykeln och de GRÖNA dagarna ökar eftersom datorn säkrare kan avgränsa de RÖDA dagarna.Lady-Comp har en inbyggd väckarklocka vilket förenklar en regelbunden temperaturmätning eftersom man skall göra en mätning inom en daglig sex timmars intervall.

Varför fungerar detta?

En kvinna är fertil i genomsnitt sex dagar per menscykel (dagen då ägglossning inträffar och fem dagar innan). När ägglossning sker släpps ett gulkroppshormon som gör att kroppstemperaturen höjs. Det är detta som fertilitetsdatorn fångar upp.

Vad skall man tänka på innan man köper Lady-Comp?

Lady-Comp kan användas om kvinnan:
• Har en menstruationscykel
• Är mellan 20 år och uppåt (i fertila år).
• Lever i en stabil relation.
• Kan använda annat (ej hormonbaserat) preventivmedel, t.ex kondom, de dagar fertilitetsdatorerna visar att det finns en risk för graviditet.
• Är medveten om säkerhetsmarginalen på 99,3%

Kvinnor som ammar (jag ammar dock så lite så jag kan börja med Lady-Comp och låta den lära känna min kropp i lugn och ro och använda kompletterande skydd. Detta i samråd med NaturaFemmes barnmorska.), behandlas med hormoner eller är i klimakteriet ska inte använda denna preventivmetod. Vidare skyddar inte fertilitetsdatorerna mot könssjukdomar och/eller HIV. Enligt oberoende kliniska studier är tillförlitligheten för fertilitetsdatorerna 99,3% om den används enligt instruktionerna och som enda preventivmetod. Det innebär att av 100 kvinnor som använder Lady-Comp i ett år, förväntas mindre än en person bli gravida om de har samlag på en "grön dag" som ett resultat av att datorerna inte
identifierar de fertila dagarna korrekt.

Lady-Comp har dessutom ett inbyggt graviditetstest som ger resultat redan efter 20 dagar.

Ni läsare kommer självklart att kunna följa mitt, ett icke-detaljerat dock ;), användande med Lady-Comp framledes. Och undrar ni över något mer kring denna produkt som ni känner att ni inte fått svar på här på bloggen är ni varmt välkomna att maila, adressen finns under profilbilden till vänster, eller klicka här! Men först nu ska vi lära känna varandra, Lady-Compen och jag, genom att jag ska börja med att sätta mig in i hur den fungerar riktigt, blir nog till helgen, och sedan tar det ca. 1-3 månader innan den ger säkra svar. I mitt fall kanske ännu längre eftersom jag ammar fortfarande, vi får se.

Jag tackar NaturaFemme det varmaste för denna möjlighet, jag ser otroligt mycket fram emot att få använda den!

♣ 


Tisdagens kloka

"There is no way to HAPPINESS

- HAPPINESS is the way!"

Hittades hos Fanny och jag tyckte så mycket om det!

 


Nu väntar kvällsmys- och mums med

50e3e5b27e89c7db0c7665409480af85.png

Nu väntar kvällsmys- och mums med egenplockat äpple och lite torkad frukt; ananas och mango! Smaskigt!


Bästa vännerna är ute på förstugkv

1913bd4f798dfef9950136c77d2f1d27.png

Bästa vännerna är ute på förstugkvisten och myser tillsammans!


Allt ska undersökas med stort intr

0-18e0a9fd6f8520f6edd76faf4baa7e23.png

Allt ska undersökas med stort intresse! Leon är supernyfiken på mammas datakabel! Idag är han iklädd mjuka, tunna byxor från Creen Cotton och en långärmad tröja från HM Organic!


Huvud mot huvud

0-6696f95748e9984899466d3d9dcd368a.png

Huvud mot huvud med brorsan kan man inte göra annat än sussa sött!


And the winner is;

Annelie! Denna gång lottade jag och det blev nummer 4 som är den lyckliga vinnaren!

Maila till [email protected] för att få hjälp med vilken sort och storlek du vill ha så skickar de din kopp till dig!

Stort grattis! Tack till alla ni som tävlade och håll utkik, har fler riktigt bra tävlingar på G för alla fina eko-läsare framöver!


m-kopp

Min m-kopp som jag fått av m-kopp.se kom i fredags! Tjusigt förpackad i en tygpåse ligger den nu i badrumsskåpet i väntan på att få testas.

Jag ser otroligt mycket fram emot detta så det är nog första gången jag känner att jag knappt kan bärga mig tills det är dags, vilket jag inte gör andra månader! ;)


Dagen & blandade funderingar

Efter en rå-intensiv gårdag med så mycket hemma-fix att vi skulle kunna vila fram till jul med gott samvete är det nu måndag och ganska lugnt. Skönt!

Idag ska Tofu få testa åka bil i Jeppe-buren själv. Tänkte ta två av tre pojkar och åka in till samhället och hämta en paketförsändelse jag fått som jag kommer att blogga om imorgon! Jag tror att det kommer att gå bra för Tofu - han pep inte nämvärt sist med Lotus och även om vi väldigt sällan kommer att sära på dem måste han t.ex. på onsdag åka själv då vi ska till veterinären med honom för 12 veckors vaccinet. (Ja, hundarna vaccinerar vi eftersom vi anser att vi inte kan håll ordning på vad de äter som utan vaccin skulle kunna göra dem sjuka, samt att det är svårare att ge ett djur homeopatmedel i förebyggande. Så hundarna våra omfattas inte av anti-vaccineringspropagandan som annars råder här hemma! ;) )

Annars ska jag försöka unna mig lite egentid då alla kärlekar sover. Det är lite med den varan nu och det mår jag inte bra av. För att tjäna igen lite tid gjorde jag storkok av mat till Leon igår och stoppade i frysen i vad som kändes som hundratal burkar. Han har i alla fall mat till och med 5 oktober nu. Puh! Det tog ett par timmar igår men det var det värt, nu har jag det ordnat för 2 veckor framåt. Det är ju inte så länge kvar tills han kan äta samma mat som vi. Oftast gör han ju det nu med men att vi plockar bort innan vi saltar, men det blir inte alltid så och då är det gott att finna färdigt, men hemkagad och ekologiskt, i frysen!
Jag får besök av en gammal kollega och hennes nästan jämngamla son imorgon men både lunch och fika är redan kirrat så det slipper jag också!

Ska ta och hugga in på nya boken och lyssna på lite Deuter tror jag!


Hel : själslig självläkning för ett liv i balans Bild lånad härifrån.

Se hela bilden





 Bild lånad härifrån.


 


Mina (nej, VÅRA) intentioner

Så här ska vi också ha det då det gäller kommande graviditet/er! Fortsättningsvis ska eko-mamman endast producera minst 3-kilosklimpar, och därmed basta! :)

Önskar Kängurufamiljen all lycka till! (Och ja, de där nedrans tårarna de rinner... *snörvel*)


MånDagens tacksamhet

Vårt badrumsgolv består av tre olika sorters klinker varav en, den vita, är belagd med halkskydd. Det är jag tacksam över! Passar perfekt då man har barn!

Vad jag är mindre tacksam över är dess förmåga att dra till sig damm och liksom bevara det i räfflorna. Det är jag INTE tacksam över med det passar ju inte in här så mitt konstant skitiga badrumsgolv behandlas en annan gång!

;)


Vaccinfaran

Fick tips av en fin vän om en webbsida som ; Vaccinfaran. Uppdateras kontinuerligt med nya rön och aktuella faktan + att den innehåller bra tips på hur man kan stärka immunförsvaret!

Ett tips för den som är intresserad, men så här i massvaccinationstider har jag märkt att många är det.


Måndags-klokt

Hittade följande kloka och tänkvärda citat hos finaste Sarah;

"Every setback is at set up for comeback"


Efter ännu en god natts sömn start

1a4daecaa8f709ca54fe66b5be88ad6d.png

Efter ännu en god natts sömn startade vi dagen med familjemys i sängen och frisering av Leons hår (som växer som ogräs!) väntar nu den sedvanliga sconesfrukosten innan dagens bestyr tar vid. Hur ser eran dag ut? :)


Efter en dag fylld med bus och lek

0-243b0adc71e4cd8365ed0012bbc794f8.png

Efter en dag fylld med bus och lek utomhus med Lotus blev Tofu så trött att han slocknade på en handduk på gräset!


Gula kantareller och trattkantarel

1dbf83a2345c280fb5004949c44f3230.png

Gula kantareller och trattkantareller är nu inplockade. Hittade dock inte alls så mycket trattisar som jag hoppats på men man får helt enkelt glädjas åt det man har!


Stövlarna är påtagna och svampatti

2e8c87c66e62ea0996208eb1a243c7e5.png

Stövlarna är påtagna och svampattiraljerna framplockade; nu ska jag och gammelfarmor ut i skogen och förhoppningsvis tömma den på trattkantareller!


Leon sover gott bakom sin härliga

52889625b3b1784482573cb62d3305e0.png

Leon sover gott bakom sin härliga Kurtis Baby Peace som han testar i härligt samarbete med Kurtis Baby och Ecoloco (se länklista).


Bara för att man är hund är det in

1a8151b60294057147ce91560328a27a.png

Bara för att man är hund är det inget som säger att man inte vill ha lite morgonmys! :)


Nu sitter raraste A och fixar i or

176dc7c2d4cc2316b13d9d4f1021361b.png

Nu sitter raraste A och fixar i ordning bloggen!


Lyckobackens Litterata Vänner

Jag har bestämt mig för att starta en bokcirkel/bokklubb! Lyckobackens Litterata Vänner drar igång i mars med tre tillfällen under våren för att se vad de inblandade vännerna tycker. Känns det OK på alla plan för alla så kör vi igång igen i slutet av augusti och då förhoppningsvis i form av en studiecirkel. På så vis får man ju visst bidrag till böckerna.

Jag tänkte jag skulle dela med mig av upplägget ifall fler inspireras och skulle vilja göra samma sak!

¤ Jag har blandat vänner så att alla på något vis känner någon, men samtidigt brukar man kanske inte umgås privat med fler än någon av dem. (Jag känner ju såklart alla, vissa mer och vissa mindre, men det är väl kanske logiskt? :) )

¤ Vi kommer endast att läsa pocketböcker;

- det blir billigare de gånger vi "måste" köpa böcker själva och jag vill inte att ekonomin ska påverka detta då vi är en brokig skara av alltifrån arbetslösa, studenter och mammalediga till controllers på större företag. :)

- pockets är skönare att ligga och läsa om man t.ex. vill ligga i soffan eller sängen.

¤ Vi blir 7 st. vilket känns som en alldeles lagom samling. Inte för få, för vi vill ju kunna ha intressanta diskussioner, och inte för många, för tanken är ju att alla ska få komma till tals.

¤ Vi kör sista torsdagen i månaden eftersom det blir en trevlig mjukstart på helgen. Och den första varje månad (efter löning) kanske man planerar in weekend-trippar eller så eftersom pengarna inkommit. Det är således kanske störst chans att alla är hemma och panka i slutet av månaden! ;)

¤ Vi turas om att vara hemma hos varandra och den som har bjuder på något gott fika.

¤ Tiden är 19.00 - ca. 22.00. På så vis hinner man först avverka boken och sedan fika och surra en massa. :D

De böcker vi ska läsa i mars, april och maj är tre ganska olika böcker som jag tror alla kan generera intressanta frågeställningar; "Lyckan, kärleken och meningen med livet", "Veronika bestämmer sig för att dö" och "Broarna i Madison County". Två av dessa tre har jag redan läst men läser gladeligen om dem igen och den första av Elizabeth Gilbert blir ny och något jag verkligen ser fram emot att läsa.

Lyckan, kärleken & meningen med livet  Broarna i Madison County  Veronika bestämmer sig för att dö Bilder lånade härifrån.

Dessa tre böcker har alla gemensamt att de tar upp den stora frågan att våga bryta upp från livet eller inte. Och om man nu vågar det, vilka konsekvenser kan det då få?

Jag ser i alla fall fram emot det då vi är ett glatt gäng tjejer/brudar/kvinnor och jag tror att jag lyckats få till en riktigt bra match av lässugna personer som ändå har mycket gemensamt i övrigt! :D

Är ni med i något snarlikt? :)




Blogg-remake

Idag kommer vår fina vän hit och ska sitta och pillra med bloggen. Jag hoppas kunna bjuda på något nytt och superfräscht här under helgen!

*spänannde*

Hoppas bara att allt jag vill få ändrat går att få till, det återstår att se.


FreDagens tacksamhet

Jag har ett lyckopirr som liksom börjar i mitten av magen och svirvlar sig uppåt i kroppen, mot hjärtat och en leende mun. Det är fredag och jag ska få rå om de 4 vackraste i mitt liv i 3 hela dygn!

Jag älskar er! ♥

 


Liten Tofu sitter fint i väntan på

0-13211d23d6f35166a647fc4f50060380.png

Liten Tofu sitter fint i väntan på att hans mat ska serveras! Han är så duktig!


Håller på att hösta upp ute och ha

0-64eb01a018e9b25af147c76e5f171c83.png

Håller på att hösta upp ute och har nu klippt in alla örter. Tänkte testa att torka dem i buketter. Har aldrigt gjort det förr så det blir intressant!


Det var så kallt på hallgolvet (de

0-2343e8131c796986e661f7673dd6394f.png

Det var så kallt på hallgolvet (det är klinker där) så jag slog på lite golvvärme och nu vill Leon inte vara någon annanstans! Misstänker att vovvarna också kommer att mysa där i vinter, whippetar gillar ju värme! Diskpropps-killen är i alla fall iklädd bambustrumpor, velourbyxor från Öviksföretaget Majlis (www.majlis.se) och en Serendipity-tröja från Ecoloco (www.ecoloco.se) som han fick i inflyttningspresent av bästaste Loa! Tycker alla kläder i Leons garderob ser så sköna ut, man skulle vilja ha alla själv, och man liksom märker att han trivs i dem!


Små kompisar

Fina webbutiken Little Bloom har fått in söta småkompisar!

Bild lånad härifrån.

De handgjorda (de varierar därför lite i storleken) Småkompisarna är CE-märkta från 0 år och tillverkade i Öko-Tex certifierad velour, tillverkad i Sverige då man vill göra de så klimatsmarta som möjligt. Linfröna i är närodlade och, i den mån det finns tillgång, ekologiska. Småkompisarna sys sedan i Lettland under bra arbetsförhållanden med rättvisa löner.

Ekologiska småkompisar Bild lånad härifrån.

Småkompisar hjälper många barn som på ett eller annat sätt far illa. En del av försäljningen för varje såld
Småkompis, stödjer projekt som de vurmar extra för. Ett av dem är ett barnhem i
Udupi, Indien. Ett hem för ca. 70 flickor i åldrarna 4-16 år. Hemmet startades 1992 av svenska
biståndsarbetare och har sedan dess finansierats genom frivilliga bidrag och fadderverksamhet.
Småkompisar hjälper barnen i Udupi samt andra organisationer som i sin tur hjälper barn som far illa.
Indirekt är man med och hjälper till när ma köper en Småkompis. 50 :- är ett bra pris för en sådan gärning anser jag.

Många är de som upptäckt glädjen och tryggheten av att hålla en Småkompis i handen.
Idag finns de bl. a. på olika förskolor, låg- och mellanstadieskolor, sjukhus, behandlingshem och yogabolag osv. Då jag jobbade uppe i skolan använde vi snarlika sådana här till några barn som var extremt aktiva under samlingarna och som for och plockade i allt. Då de fick något litet och mjukt i sin hand att hålla på med lugnade de sig radikalt.

Jag ska ta och beställa hem en till Leon eftersom han ofta vill plocka med små saker. Ska bara klura ut vilken färg först! :)

 


TorsDagens tacksamhet

Jag är så himla tacksam över all squash vi fått i år! Är uppe i över 15 st. rejäla nu och de har mättat oss fler än en gång! :P


Klimatsmart mat

I lördagens nummer av vår ortstidning kunde man läsa om den nya Klimatsmart mat-märkningen som är i antågande. KRAV och Svenskt Sigill ligger bakom projektet som startade för tre år sedan och lanseras nu senare i höst. Enligt Anna Richert, klimatexpert på Svenskt Sigill, har märkningen två syften; dels vill man att vi konsumenter lättare ska kunna välja klimatsmarta produkter och dels vill man kunna hjälpa livsmedelsbranschens producenter och företag att bli bättre. Vilka åtgärder ska de kunna vidta för att bli mer klimatsmarta och hur ska dessa produkter kunna marknadsföras mot oss konsumenter?

Innan jul kommer den första produkten, Klimatsmart-märkt mjök, att lanseras i Mellansverige. I samband med detta kommer även Klimatsmart-kampanjen att lanseras rikstäckande.

Klimatmärkningen kommer inte att ersätta någon annan, redan befintlig märkning, utan ska fungera som ett komplement.

♣  

Höst-bus med brorsan är mys!

6c79f57e55d2fa3c7ece92988f1e1714.png

Höst-bus med brorsan är mys!


Det håller på att bli höst i rabat

0-51940597f321c1f818f5f8d0d331ad46.png

Det håller på att bli höst i rabatterna. Så härligt!


Mumma med eko-smörgåsrån! Iklädd g

0-70471fbf3365a836dfb8174d6cece3bc.png

Mumma med eko-smörgåsrån! Iklädd gul body från Lindex Organic Farm Collection och Katvig-haklapp i återvunnet material från Ecoloco (www.ecoloco.se).


Har suttit och skrivit några recep

59f193d407ab7fee86c9209f13b4e001.png

Har suttit och skrivit några recepttavlor till tavellisten i köket. En blev bl.a. på Engelska scones - vårt helgmums!


Leon sover uppe på sitt rum, Lotus

0-7a9e0a2a030893b3cfea83c1815bb4f9.png

Leon sover uppe på sitt rum, Lotus ligger på soffan i vardagsrummet och jag och Tofu ligger och kramas på kökssoffan. Tro mig, man kan göra mycket sämre saker en mulen, blåsig och kall höstdag! :D


Glöm inte bort att tävla!

Ni glömmer väl inte bort att tävla om en m-kopp från m-kopp.se?

Klicka här för att komma till tävlingen!

Ni har till måndag på er!

 


Önskeinlägg 2; mitt hemmamammaliv!

Här kommer del två i underbaraclaras förslag om önskeinlägg. Idag ska det handla om en dag i mitt alldeles vanliga hemmamammaliv!

Jag brukar normalt sova tills Leon vaknar, oftast vid 7-7.30, men nu då Tofu kommuit och innan han gjort sig fullt ut hemmastadd så kliver jag upp tillsammans med Johan vid 5.30. På så vis hinner jag göra i ordning mig, blogga mm. innan Leon vaknar.
Då Leon vaknat och ammat gör jag honom redo för dagen; tvätt, blöjbyte, påklädning och bus på skötbordet. Efter det väntar en stunds lek för honom medan jag fixar och donar lite här hemma. Kanske ringer ett samtal eller svarar på några mail. Vid 9-tiden är det dags för frukost för oss båda! Leon äter gröt och jag oftast müsli och té. Efter mer mys, bus och lek brukar vi vid 10-tiden göra oss iordning för förmiddagstuppluren. Ska han sova ute går vi ut lite innan och filosoferar, tittar på träden och buskarna mm. innan han somnar. Sover han inne (vi alternerar eftersom han sover lika bra på båda ställena) går vi upp på hans rum och leker lite innan han ska sova.

Medan han sover stökar jag lite hemma, passar på att hämta posten, busar med vovvarna mm. Det finnas alltid något som ska göras som pockar på uppmärksamheten, speciellt då man bor i stort hus!

Då han vaknar (sover ca. 1 ½ timme) byter vi blöja, leker och kramas medan jag fixar värmer på våran lunch. Sedan äter vi tillsammans, det tycker Leon är kul och han äter i princip ALLT! ;)

Vi går alltid ut och leker borta på lekplatsen vi har på tomten efter lunch om det är uppehåll. Vi gungar, övningsgår, vinkar till lastbilarna som kör förbi nu då vägen får ny beläggning, plockar och äter lite bär, vattnar i växthuset och pratar med träden. Efter 14-tiden är det dags för en mellanmålsbanan och vid 14.30 är det dags för ca. 1 timmes tupplur igen. Då brukar jag förbereda middagen och kanske läsa lite om tid finns. Ungefär samtidigt som Johan kommer hem vid 15.45 vaknar Leon och då är pappa favoriten! Vi äter alla tillsammans vid 17-tiden och sedan är det familjemys tills Leon ska ammas och stoppas i säng för natten vid 19-tiden. Då brukar jag plocka bort i köket och förbereda för morgondagen och Johan går ut och bygger på något av alla våra projekt. Vid 20-tiden brukar jag slå mig ner i soffan, oftast på shaktimattan och med en god bok. Det är inte så ofta vi ser på TV om det inte är något vi verkligen vill se. Vi har den aldrig på bara för att. Just nu hägrar dock Idol-auditions här hemma!

Vid 22-tiden ser vi till att ha fått oss och vovvarna i säng och eftersom ingen av oss har problem med sömnen snarkas det i det Harjuska sovrummet ca. 22.03. :)

Hur mycket skiljer sig en dag i mitt liv från en dag i ert?

Och detta är ju såklart en vanlig hemma-dag, ska vi iväg eller får gäster ruckas ju detta mönster!

 


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över ett trevligt samtal i telefonen med vad som har kommit att bli en fin vän. Att kunna glädjas åt någon annan tillsammans med denne är verkligen sann glädje!


Två av mina gos-pojkar myser i sol

5d0ed65202e89ce7b407cf9b024c87eb.png

Två av mina gos-pojkar myser i solen på köksgolvet! :D De är så otroligt snälla med varandra!


Hyllorna där jag förvarade kokböck

0-6b88f2e63caa46f6497a193fc170b165.png

Hyllorna där jag förvarade kokböcker tidigare blev liiite för attraktiva för Leon. De fick helt enkelt bli hans kökshyllor! På den översta hyllan finns en plast-kavel från då jag var barn, några udda, rostfria mått ur en måttsats som jag sparat just för att Leon ska kunna få leka med dem och en gammal måttkanna från Kockum fyndad på second hand. Mittenhyllan har plats för en barnmatskokbok, en rostfri tallrik jag åt på som barn och fikabröd i plysch från Bombadill som han fått i present. På nedersta hyllan står en av våra rostfria skålar fylld med hans träfrukter- och grönsaker jag tidigare bloggat om. Blev ju riktigt mysigt! :)


Buller och bång blir inte till sång

Nej, någon ljuv musik är det inte på Lyckobacken idag! Idag asfalteras det för fullt på vägen exakt nedanför vårt hus. Yeah. Bra förvisso men ni som vet hur vi hade det i stan förstår ångesten mina öron känner just nu. Det är liksom något välbekant över detta ljud. Kanske är det vi som drar till oss ångvältar, asfaltläggare och lastbilar?

Ja, ja, Leon får allt sova inne och jag ska mysa med söta S idag så vi klarar oss nog! ;)


Med posten

Jag väntar med spänning på tre paket som kommer inom en snar framtid;

- Min egna m-kopp (gå in och tävla om en du också!!!), en Mooncup från m-kopp.se!

- Plagg till Leon från Ecoloco som vi i Bloggpanelen ska få recensera, tjoho!

- En jättespännade grej som jag fått äran att recensera och blogga om som jag skriver mer om så snart jag hämtat ut den. Tror att det blir toppen!


Giftiga skor

Igår jeans - idag skor. Hur tänker detta sluta?

Naturskyddsföreningen har gjort ett test av 27 skor i plast och alla innehöll giftiga ämnen.



Bild lånad härifrån.

Man hittade både ftalater och tungmetaller i testsvaren, båda ämnen som påverkar människans fertilitet och kan göra oss sterila. När skorna är utjänade kastas de, bränns eller hamnar på soptippen. Under hela hanteringen av skor, från tillverkning till sopor, sprids kemikalier som påverkar människors hälsa, djur och natur. Till Sverige importeras varje år mer än 55 000 ton (!!!) skor – ni kan ju föreställa er mängden farliga kemikalier vi automatiskt får in på. I Sverige bränns oftast soporna. Vid fullständig och kontrollerad förbränning bryts giftiga organiska ämnen ned. Är förbränningen inte fullständig sprids de däremot i miljön.

Vissa typer av plast innehåller mjukgörare i form av ftalater. Tester på djur har visat att en del ftalater, som DBP och DEHP, kan orsaka missbildningar, nedsatt funktion på testiklar och minskad födelsevikt. Ftalater är inte kemiskt bundna till plasten utan avges till omgivningen. Vi får i oss dem främst genom inandning, men de kan också tas upp direkt genom huden.  Av de 27 testade skorna innehöll 17 ftalater – ett par, Ipagena glitter, tillverkat i Brasilien och inköpt i Sydafrika, nästan en fjärdedel av sin totalvikt. I alla skor som testats fanns också tungmetaller. Bly, kadmium och krom hittades i flera skor. I två skotyper fanns kvicksilver.  

– Flera skor innehåller anmärkningsvärt höga halter ftalater, mer än 10 procent av sin totalvikt, säger Frida Hök, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen, som också anser att mixen av kemikalier i skorna visar att plasten är av låg kvalitet.

Vissa tungmetaller kan eventuellt härledas till färger och endel kemikalier kan också vara rester från återanvänd plast.

Hos LoaEcoloco kan man köpa ytterskor till de små i vegetabiliskt garvat skinn från Kavat och innetofflor från Bellio med vegetabiliskt garvat skinn från Tärnsjö Garveri i Uppland. Bellios tofflor tillverkas sedan på Docksta Sko strax söder om Örnsköldsvik.
Vuxna som vill köpa ekologiska skor gör det lättast genom att besöka Blue Turtle. Där finner man alltifrån ballerinas, Mary Janes, tofflor, stövlar, Doc Martens-inspirerade kängor, boots, slip-inskor, flipflops, promenadskor och fin-skor. Jag har själv en walking-sko därifrån som förutom hundarna är min bästa vän då jag ger mig ut på promenader!

 


Egen handsprit

Så här i diverse influensatider kan det vara till sin fördel att kunna svänga ihop egen handdesinficering eftersom de säljer slut på nolltid på Apoteket. Glöm dock inte att jättefin ekologisk sådan finns hos ecoReko!

Så här gör du din egna;

Handsprit 51 cl.

35 cl. T-röd (finns på t.ex. bensinmackar)
15 cl. vatten
1 cl. glycerol (för att inte huden ska bli så torr)

Blanda allt i en lämplig behållare och skaka. Färdig att använda. Ta lite av lösningen i händerna och gnugga dem.



TisDagens tacksamhet

Just idag är jag otroligt tacksam över att Lotus är en så duktig "storebror" åt Tofu; han fostrar, leker, busar och lär - precis som man ska!


Leon leker med jättefina träfrukte

0c8e2e48ca588ae0008cad8b2b942b70.png

Leon leker med jättefina träfrukter- och grönsaker i FSC-märkt trä målade med giftfria färger. Toppen-bra leksaker! Från en lokal leksaksaffär!


Mattes pösiga gamla sweatshirt är

0-6e03a4b0baf3e7429b9786d621de24b8.png

Mattes pösiga gamla sweatshirt är så mysig att gosa ihop sig i!


Tävla om en m-kopp!

Idag kan jag stolt bjuda på en kanon-tävling här på bloggen! Ni har chansen att vinna en m-kopp från m-kopp.se! Jag har inte hunnit prova min ännu då den liksom kräver sina tillfällen, men jag lovar att återkomma i ärendet så fort jag fått chans att testa! :)

Vinnaren får, i samråd med kunnig personal hos m-kopp.se, en individuellt anpassad modell bland deras stora urval. Olika storlekar och modeller finns beroende på om man t.ex. förr barn eller hur riklig menstruation man har,

För att vara med och tävla vill jag att ni för följande; gå in på m-kopp.se och leta rätt på vilka fördelar en m-kopp har jämfört med andra mensskydd. Skriv sedan det i kommentarsfältet nedan och ge även ett tips på hur man kan bota mensvärk.

Vinnaren och alla tipsen kommer att utses och publiceras här på bloggen kommande måndag. Ni har alltså en vecka på er att tävla!

Stort lycka till!



Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!

 


MånDagens tacksamhet

Idag är jag lycklig över det vackra höstvädret som jag och mina gospojkar ska njuta av; friska och sunda och alldeles förträffligt lyckliga!

Tack! :D


Giftiga jeans klär våra ben

Fick ett mail från webredaktören på SVT som påkallade min uppmärksamhet. I samma veva kunde man även läsa om det i flera tidningar; jeans sönderpreparerade med antimögelmedel!

Nudie, Lee och Wrangler är alla stora tillverkare av dyra märkesjeans. Annat som ger de en gemensam nämnare är att alla tre innehåller stora mängder Dimetylfumarat (DMF). Nudies Average Joe, clean blue-modell innehöll så mycket som femdubbla halten av vad som är tillåtet med DMF i kläder i ett test som PLUS låtit göra. I torsdags stoppade Nudie all försäljing av den modellen för att utröna hur DMF hamnat i deras plagg. Dock ska Nudies andra jeansmodelle vara fria från DMF.
I den testade modellen från Wrangler fanns förutom otillåtna halter av DMF också bly och kvicksilver.

Behöver jag ge ytterligare fler anledningar till varför man bör bära ekologiska kläder???
Usch säger jag bara!

Det finns en hel drös eko-jeans tillgängliga även för oss som inte bor i stora städer i varierande prisklasser. HM Organic har ekologiska jeans, så även Kuyichi som säljs på bl.a. Kii i Umeå. Hos La Redoute finns ibland jeans bland deras ekologiska kläder men även hos Ellos har jag sett det förra hösten.

Ställer vi som konsumenter krav så tvingas även de mer lättillgängliga och lite mer prisvärda kedjorna ta fram produkter som motsvarar efterfrågan. Viktigt att komma ihåg är dock att ekologiska kläder måste få kosta mer eftersom de är dyrare att framställa och eftersom råvaran inte kan odlas i samma utsträckning som den konventioenllt odlade. Men man får vad man betalar för i de ekologiska fallen - det får man inte i DMF-fallen ovan!



Friska människor önskas!

Då det första fallet av svininfluensan nu nått Övik (vi tog tid på oss!) har jag två önskningar;

¤ Respektera andra människor genom att INTE besöka dem eller vistas bland dem om du eller någon i din direkta omgivning är det minsta lilla antydan till förkyld. Detta gäller ÄVEN familjen Harju på Lyckobacken!

¤ Besök inte min mormor om ovanstående på något vis stämmer in på dig.

Tack!


Önskeinlägg 1; en till hund!

underbaraclara tog och önskade inlägg i helgen; 

"Får man be om ett önskeinlägg?
Jag önskar mig ett inlägg där du berättar om hur och när ni bestämde er för en till hund
en andra önskan är ett inlägg om en helt vanlig dag i ditt hemmamammaliv
Jag läser här varje dag. du är nog min favoritblogg

kram kram"

Det ena kommer idag och det andra senare i veckan. Idag handlar det om Tofu!

Vi har sedan länge både vetat och bestämt att vi vill ha en till hund. Både för att vi vill det, men även för att Lotus ska få en kompis. Pengarna var sedan länge undanlagda och fanns på Lotus-kontot så det är han som köpt sin lillebror! ;)
I lördags då vi varit hos mamma och J på middag satt vi i bilen på väg hem och pratade om att det nu kändes som rätt läge. Till största del är det ju jag som är hemma med barn och hund så det skulle ju kännas rätt för mig att ta en valp också, något jag tyckte det gjorde nu. Vi satt och önskade vad vi ville ha kring den nya valpen och kom fram till följande;

¤ Han fick gärna vara bitvis tigrerad (randig) i teckningen eftersom Lotus inte är det. Vi tyckte det skulle vara kul om de var lite olika varandra i utseendet.

¤ Det var ju en fördel om han var helt, eller i alla fall delvis, rumsren eftersom det underlättar då man har en 11 månaders-kille som åker runt på golvet som en skottspole.

¤ Vi ville verkligen ha honom nu, hur det skulle gå till lade vi inte så stor vikt vid.

¤ Vi ville inte känna oss tvingade att ställa ut honom genom påtryckning från uppfödaren då Lotus är ställd en massa men hans uppfödare lade en massa stress och press på oss att hela tiden ställa honom mer, och den tiden eller det intresset finns inte nu. Vi ville ha en gosig familjehund!

¤ Han skulle komma från en härlig hund-familj hos en mysig uppfödare.

I måndags kollade Johan runt och det visade sig att det inte alls fanns många valpar till salu. De flesta uppfödare brukar inte ha valpar då det går mot den kallare hösten. Men det fanns en. I Dalarna. De bodde mitt ute i vackraste skogen och hade en gemytlig och alldeles underbar uppfödning. Där fanns en hane kvar. Tigrerad och vit-fläckig. Nästintill rumsren. Det fanns inget "krav" på att ställa ut honom. Och han var redo för leverans torsdag den veckan.

Fattar ni vår glädje? Och förstår ni hur stark önskans makt är? Lagen om attraktion eller vad då?

Så nu bor tredje prinsen av Lyckobacken äntligen hos oss och lyckan är gjord! Han är världens gladaste och mest sociala kille, men samtidigt så trygg och säker i sig själv. Han kan utan problem gå och lägga sig i ett annat rum i vårt stora hus. Han flyger inte upp och ska efter en om man reser sig för att gå iväg en sväng. Han lyssnar då man säger NEJ och är en fena på att pussas!

Gull-gubben våran; Allettes Vista Silverberry, "Tofu"! ♥

(Och självklart får man önska inlägg, det är extremt välkommet ska ni veta!) :)


Ekologisk kokosmjölk använder jag

0-73a9ef5ccc6b375ddb470b7be0564a8a.png

Ekologisk kokosmjölk använder jag så fort jag ska göra grytor el. såser till Leon. Barn under 1 år ska ju undvika mjölkprodukter eftersom kalcium motverkar att järnet tas upp i kroppen. Extra viktigt för vegetarianer att ha i åtanke! Dessutom innehåller kokosmjölk bra fett som är speciellt bra för växande barn. Leon älskar allt ifrån mina thai-inspirerade böngrytor till hederlig risgrynsgröt - båda med kokosmjölk som bas!


Kära svärmor var på besök i fredag

0-7bdae87c0248fdf6b31087f5bd0d8056.png

Kära svärmor var på besök i fredags och med sig hade hon en massa glaserat lergods från Carl Larsson i Sundborn som hon fyndat på second hand. Perfekt i vårt hus! Kul är också att vi körde förbi Sundborn i torsdags då vi hämtade Tofu! Ett krus hamnade på ett skåp i vad som kommer att bli vår Carl Larsson inspirerade hall på nedervåningen och resten hamnade på köksbordet med servetter, bananer och enris i! Tjusigt värre, tack snälla!


Tofu ligger på kökssoffan och tar

0-6658c487df18e6508e2c185f4876b616.png

Tofu ligger på kökssoffan och tar igen sig efter bus med Lotus! Vi har som policy att dit man inte kan ta sig själv där får man inte vara pga. säkerhetsskäl, men han hoppar redan obehindrat upp i och ner från soffan, gästsängen och kökssoffan! Han kan gå i trappen också men rekommendationen är att de inte bör göra det före 5 mån. ålder så att lederna ska hinna utvecklas så vi nöjer oss med att låta honom gå de 4 stegen på förstugkvistens trapp och bär honom upp på övervåningen på kvällen. Det fungerar för honom än så länge och de får inte vara uppe på övervåningen själva så på dagtid blir det nedervåningen som gäller.


Leon leker med sin fin bil, typ Bo

0-620f9366726750d534b290c6ff08c592.png

Leon leker med sin fin bil, typ Bobby Car, men i gediget trä som han fick i namngivningspresent av farmor och farfar!


Igår lagade jag mat åt Leon för he

0-410951d69f7fe1c7ed1b89ce5413fa4e.png

Igår lagade jag mat åt Leon för hela kommande veckan och stoppade i frysen. Så skönt att slippa tänka på det varenda dag och kunna lägga allt fokus på pojkarna!


I ugnen står en kladdkaka som sena

10edd24a2d3fd9df4925f606ba0e3e1e.png

I ugnen står en kladdkaka som senare ska avnjutas med blåbärs-youghurt (eko-Turkisk youghurt, Lyckobackens egna blåbär och eko-florsocker) framför TV'n. Vi måste ju fira älskade Tofu's ankomst! Hur ser er kväll ut? :)


Efter en underbar natt (lade oss 2

0-5df2df4c7c6de9f3c11b37e07c50d525.png

Efter en underbar natt (lade oss 21.30) där hela familjen fått sova gott vaknade vi pigga och utvilade till en frisk och klar höstdag med strålande sol! Det är första helgdagen sedan vi flyttade in som vi inte har något inbokat (förmodligen för att vi planerat en fjälls-tripp innan Tofu dök upp) och det känns sååå skönt! Ett perfekt tillfälle att komma ikapp på familjemysbiten! Vi ska även ta en biltur in till närliggande samhälle för att hämta ut några paket och det blir ett gyllene tillfälle för vovvarna att åka bil i Jeppe-buren tillsammans för första gången. Måste åka på regelbundna träningsturer eftersom vi inte lämnar Lyckobacken så många gånger i veckan. Johan får sitta bak hos Leon så han kan övervaka grabbarna i skuffen. Vad ska ni göra idag? :)


Fredags-mys med nya flocken! Trevl

0-4548232550817a10f9f46882cd189e87.png

Fredags-mys med nya flocken! Trevlig kväll, finaste läsare! :D


Leon läser några av receptkorten s

216d22b6321491db3c7dff0a552e4b79.png

Leon läser några av receptkorten som kom som adresserad reklam med posten idag! Han läser högt och ljudligt och skrattrar mellan varven. En blivande bagare månne?


Var och en äter ur sin skål! Dukti

0-4efea76258d348b4bed5b78458296c7f.png

Var och en äter ur sin skål! Duktiga pojkar!


Leon leker obrydd med sina leksake

0-2665fd1b3c3db6530ab896fc5ea8ca18.png

Leon leker obrydd med sina leksaker medan Tofu försiktigt snusar på Leons arm och ömsom myser i husses pyjamasklädda famn! Att utrymmet avsatt för kärlek i hjärtat bara utökas i ett ögonblick!


Sötaste Tofu!

54c0b830cc930eda61f98301b3171877.png

Sötaste Tofu!


Lotus är konfunderad över vem lill

0-e2ef0583f0531b6fe89c1d7336518b.png

Lotus är konfunderad över vem lille Tofu är och hur det kommer sig att han ligger i hans korg! :) Natten har hursomhaver varit relativt lugn, vi kom hem 00.30 så båda vovvarna var lite för trötta för att bekanta sig riktigt - något de tagit igen med råge nu på morgonen! ;) Jag måste säga att Tofu är den tryggaste hund jag mött, snacka om stabilt psyke! Han är fullt tillfreds med att han nu bor här och bryr sig inte nämvärt om Lotus' pockande på uppmärksamhet/försök att visa vem som är bossen! Natten tillbringade de stundom sida vid sida mellan oss i sängen eller ovanpå täckena. Båda sov ostört tills piggelin-Leon vakna vid 06 av någon anledning idag. 3 sötrumpor på Lyckobacken!


Familjen Harju presenterar stolt L

58916bcda920271c317134d6f05b41fb.png

Familjen Harju presenterar stolt Lyckobackens tredje prins; Allettes Vista Silverberry, "Tofu"! 11 veckor gammal och så underbar så hjärtat smälter! Välkommen älskade du!


En liten pippi blev glad för bulls

3854271dd1254fa08bd1c9934396566c.png

En liten pippi blev glad för bullsmulor! Och vi, vi är på väg! :D Tihi!


Trafikljus in the middle of nowher

0-1a4ff05da8dc2f00dd4a309c589be1e1.png

Trafikljus in the middle of nowhere!


Leon ligger och slappar på golvet

-90c6b790ac714e6ccf0fffbfa623f56.png

Leon ligger och slappar på golvet med en bok! På goaste kroppen har han svarta bambustrumpor, mjuka byxor från Nanoou och en långärmad t-shirt från HM Organic. Det blir så att Leon får vara hemma imorgon tillsammans med moster och morbror. Det går fortare om vi kan åka själva utan Skrudden att ta hänsyn till och han har det tusen gånger bättre hemma i deras sällskap! Men jättetrist för mamma (och pappa såklart!) att vara utan klimpen hela dan! Vi åker så fort han vaknat och ammat och kommer hem igen då han lagt sig!


Röken skingras snart

Bloggen tar helg redan idag. Av än så länge hemliga skäl som kommer att komma upp i dager snarast. Imorgon bitti ger vi oss iväg på en hemlig resa och det känns alldeles underbart! Någon som vågar sig på en gissning? Jag undrar bara hur Leon kommer att tycka att det är att åka bil så långt och så länge? Favoritleksakerna och en skojigt lekfarbror i baksätet (i form av eko-pappan) utlovas!

Som vanligt MMSas vi, kära läsare!

Kram på er!


Ska du?

Igår fick jag ett erbjudande om att medverka i något intressant som jag dock avböjde, men som fick mig att funderar kring hur ni läsare tänker göra;

- Kommer Du att ta Pandermix-vaccinet mot A/H1N1, a.k.a svininfluensan?

Ett enkelt ja, nej eller vet inte räcker men det vore kul om ni som vill motiverar hur ni tänker. SJÄLVKLART får ni vara anonyma!

Tack på förhand!

Malin


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att finaste mamma och henne J får åka iväg på sina drömmars resa så här två månader efter sitt bröllop!

Res väl!


Födelsedags-dax!

Så länge man har så pass små barn att de inte förstår sig på teknikens under och kan läsa mammas blogg får man passa på!

Vi har börjat köpa några presenter till Leons 1-årsdag och nedan ser ni det som kommit från härliga Kretsa!

Byggklossar

Timmerbil Bilder lånade härifrån.

Vi köpte även en jättefin träxzylofon men jag hittar inte den på sidan så den kanske tog slut nu i och med att vi köpte den? Leon är väldigt intresserad av instrument och musik (en gen från pappa!) så det känns kul att kunna främja det med riktigt fina träinstrument!

De är om möjligt ännu finare i verkligheten!!!




Ashtanga Yoga

Inspirerad av grymmaste (och snyggaste!!!) Sarah så är nu DVD's, 3 st.,  beställda. Det är det enklaste man kan göra då man bor på landet, och dessutom undrar jag om det ens finns just Ashtanga Yoga i Övik?

Yoga - Ashtanga: En introduktion Yoga - Ashtanga: Nybörjare Yoga - Ashtanga: Fortsättning

Bilder lånade härifrån.

Det skulle vara intressant att veta vad ni läsare gör för att må bra och hålla igång kroppen, ni får gärna dela med er! :)

 


Recension

Det paket som kom i fredags som jag ska få testa innehöll Secuvie Repair Eye Cream – en kräm med naturligt skydd mot kyla.

Det farmaceutiska företaget Secuvies Repair Eye Cream är en reparerande och vårdande kräm för den känsliga huden runt ögonen. Detta hudparti är ofta väldigt ömtåligt och kräver extra omvårdnad. Secuvie Repair Eye Cream är både återfuktande och återuppbyggande. Den hjälper huden runt ögonen att återfå sin elasticitet och har effekt mot pigmentförändringar och torra partier. Detta är problem som både män och kvinnor kan lida av, inte minst under de kalla månaderna på vinterhalvåret.

– Genom en daglig användning av Secuvies Repair Eye Cream kan problem med svullen, oelastisk och pigmentfläckad hud kring ögonen avhjälpas snabbt och effektivt. Effekten är tydlig och krämen agerar även förebyggande och vårdande, säger Michael Linell, vd Secuvie Sverige.

Den aktiva grundingrediensen i Secuvie Repair Eye Cream heter CHD-Fulvic Acid. Denna organiska växtsyra är patenterad och dess reparerande och återuppbyggande egenskaper är välkända sedan hundratals år. Halten av CHD-Fulvic Acid är 20 procent i Repair Eye Cream och de vårdande förmågorna gör krämen speciellt lämpad för den känsliga huden kring ögonen.          

Endast naturliga ingredienser  

Secuvie Repair Eye Cream är precis som de övriga produkterna i Secuvie Skin-serien helt baserad på naturliga ingredienser. Repair Eye Cream är parfymfri och innehåller varken parabener, kemiska konserveringsmedel eller mineraloljor vilket gör den extra lämplig för tunn och ömtålig hud. Secuvies samtliga produkter är skonsamma mot både människa och natur, de är allergitestade och produkterna är inte testade på djur.

Jag ser fram emot att se om det ger ett bra resultat, återkommer då jag provat mer!

 


TisDagens tacksamhet

Leon vill upp i min famn. Då han kommer upp stirrar han rätt in i mina ögon en lång stund. Lägger huvudet på sned och skrattar så Natursutten ramlar ut. Gosar sedan in huvudet vid min hals och sitter så länge, länge med små-fingrarna kittlar mig. Han luktar så gott och är världens ljuvligaste.

Och jag är världens lyckligaste!


Nu har alla ull-kläder från Näva E

5ea89720ba4299eda4f5137136b011.png

Nu har alla ull-kläder från Näva Ekotextil (www.ekotextil.se) till Leon kommit och de är ännu finare än jag mindes! Kommer ju att bli perfekt i vinter! Underbar kvalitét och sååå mjuka!


Har fått flera påminnelser från mi

6c1d48e8e05b5a183a9a124f6ca0b9c2.png

Har fått flera påminnelser från mitt postutlämningsställe om att jag har ett outhämtat paket från Bazca (www.bazca.se) men jag har trott att ICA strulat till det och att det var kjolen och byxorna jag redan hämtat ut. Men då Johan var dit idag visade det sig att jag faktiskt hade ett paket som låg och väntade! Rara Cecilia på Bazca hade skickat eko-presenter till mig & Leon! Jag fick en poncho i purpur som även kan användas som scarf och lill-prinsen fick ett set med linne + underbyxor! Så fint, vi blev jätteglada! Tack snälla! :D


Även förstugkvisten fick sin beskä

0-419cf5214c06a85a998f09157345ec51.png

Även förstugkvisten fick sin beskärda del av upphöstning! Ljung, prydnadskål och silverek i gamla gjutjärnsgrytan och enris i gamla mjölkkannan! Mys på hög nivå!


På stora köksbordet med mismatchad

17789116e27bee1bc4d15e45dd8a97a3.png

På stora köksbordet med mismatchade stolar runtom ryms gamla Kockum-prylar; en stor skål med bananer i och en mjölkkanna med färskt enris som jag plockat bakom vårt vindskydd. I mitten finns trä-coasters från Indiska, tillverkade av spillbitar!


Rosor från egna rabatten blir ett

0ccdbed587bc3b6b37373f27931e730b.png

Rosor från egna rabatten blir ett fint stilleben med allt glasgods från Iittala som vi fick i bröllopspresent!


Lite järn-tips

I fredags fick vi lite matnyttiga tips från dietisten om hur man kan optimera järnupptaget. Det som var nytt för oss var att vitkål är C-vitaminrikt, det hade jag i ärlighetens namn ingen aning om. Det är ju bra att äta C-vitamin till varje måltid eftersom det främjar järnupptaget och dämpar dem hämmande effekt som kalcium har.

Vi lärde oss också att om man bakar eget bröd är det bra med långjäsningen eftersom det minskar fytaterna. Fytater finns i t.ex. fullkorn och hämmar järnupptaget.

Sist men inte minst så måste någon syra tillsättas i järngrytan för att den ska avge järn. Exempel på detta kan vara t.ex. krossade tomare, tomatpuré eller en gnutta vinäger. Hittills har vi använt vinäger eftersom vi inte alltid har tomat i den mat Leon får och det går hur bra som helst.

Nedanstående livsmedel är väldigt rika på järn;

¤ Bönor, ärtor, linser

¤ Osvavlade, torkade aprikoser

¤ Blåbär

¤ Gröna grönsaker såsom grönkål, gröna ärtor, spenat, broccoli, brysselkål och sockerärtor

¤ Nötter, mandel, valnötter, hasselnötter, sötmandel och cashewnötter

¤ Fullkornsprodukter, t.ex. havregryn, bröd

Sen var det lite kul att vi kunde tillföra något eftersom hon aldrig hört talas om chiamjöl

Innehållsförteckning

Näringsdeklaration per 100 g:

Protein - 20 g
Fett totalt - 18,5 g
Mättat fett - 2 g
Enkelomättat - 1,3 g
Fleromättat - 15,2 g
Omega-6 - 3,7 g
Omega-3 - 11,3 g

Kolhydrater:
Smältbar - 12 grs
Socker totalt - 0,120

Kostfiber:
Totalt - 35,2 g
Löslig - 4,1 g
Olöslig - 31,1 g
Sodium - 13,6 mg
Potassium - 690 mg
Kalcium - 700 mg
Järn - 9,4 mg
Fosfor - 712 mg
Magnesium - 350 mg
Zink - 6,8 mg
Niacin - 4,1 mg
Koppar - 2,24 mg

Som ni ser är det väldigt rikt på järn. Utvinns ur ett sydamerikanskt sädesslag som är släkt med salvian. Av fröna mals ett mjöl som är rikt på omega 3, antioxidanter, mineraler och protein. Passar utmärkt att äta som kostillskott till fil, yoghurt, eller juice. 2 tsk täcker dagsbehovet av omega-3. Sägs bl.a. kunna minska sötsuget, öka energin och stärka naglarna.



Vi köper såklart chiamjölet på Grön Gåva!

 


Ett litet tips...

...för den lässugne, konspiratoriske anti-pandemikern!

Klicka här!


Hemligheter

Just nu sitter vi och planerar och strukturera för en massa mys. *hemligt* Men som vi längtar!

Dagen skulle egentligen inneburit lite besök en bit norrut men då de bordlades ska vi bara mysa på här hemma. Tänkte plocka in lite enris till köksbordet och så...bara ta igen oss alla 3 här hemma! Och såklart vara ute i det otrolgit vackra höstvädret!

Vad ska ni göra?


MånDagens tacksamhet

Idag är jag så glad över att jag äntligen gjort det!


Via Vattumannen (www.vattumannen.s

0e9de69215e6ea415370f842c973780d.png

Via Vattumannen (www.vattumannen.se) köpte vi svensktillverkad eko-rökelse från Kani. Antänds med hjälp av tändkol och ligger sedan och glöder i detta vackra kärl i formen av en svan. Vi har alltid varit förtjusta i rökelser men dessa är något alldeles extra! Finns i 8 olika dofter med härliga namn som t.ex. Asklepleion, Näcken och Oraklet i Delfi. Hur kan man inte gilla det? :)


I fre

3dd07229aed448338ac172a6a632ff10.png

I fredags kom ytterligare ett eko-paket hem til Lyckobacken för recension. Skriver mer om det till veckan, nu väntas 30-årsfirande och barnvälkomnande!


Lite av det mumsiga innehållet i t

723a2eb566c8b613d179b07c1ffb64aa.png

Lite av det mumsiga innehållet i torsdagens Rekolåda! Ni vet väl att de gärna tar emot nya prenumeranter i Öviks-regionen?


Nu är den min; världens finaste ka

033512d795b89857ae717b5a719d267c.png

Nu är den min; världens finaste kalender av Paulo Coelho! Nu längtar jag efter det nya året även om jag såklart först ser fram emot en lång, stärkande och härlig höst!


Passade på att fylla på kantarellf

0-447bc93c28a3fe2312e96c620d3e0ead.png

Passade på att fylla på kantarellförrådet lite samtidigt som jag har lika mycket till att plocka om en vecka eller så! Underbart! Nu vankas banan-mellis innan vi packar in oss i miljöbilen för att bli bjudna på middag hos mormor & J! Trevlig lördagskväll!


En ny-stylad eko-mamma (dock utan

33bd0c917efe017b1c4b4bcf1c641bed.png

En ny-stylad eko-mamma (dock utan sina glasögon för tillfället) med höstig ton på håret ska nu ut och gunga med prinsen av Lyckobacken! Hoppas ni har en lika härlig lördag!


Dagens eko-kille är iklädd sköna b

226fe42f99162f389f44d9a38883a69a.png

Dagens eko-kille är iklädd sköna brallor i jersey från Nanoou (som vi recenserar på uppdrag av Ecolocos bloggpanel, www.ecoloco.se), perfekta att busa runt i då de är superstretchiga men ändå håller formen tvätt efter tvätt! Till det en glatt gul body från Lindexs Organic Farm-collection med en ursöt kalv på! :D


...och rött blev det! En härlig va

79a6eb557717cca90eaff886b64db1a7.png

...och rött blev det! En härlig varm kopparton! Jag är jättenöjd! Nu ska här njutas i morgonrock av ostylat hår, mozzarellaquesadillas, familjen och senare ikväll Brokeback Mountain på SVT 1 = utan störande reklam! Hur ser er kväll ut? :)


Ja! Jag gjorde det! Kul att bli rö

2253d779b14a1377aa9108ff6a158b5a.png

Ja! Jag gjorde det! Kul att bli rödhårig igen, denna gång med naturfärg från Santé! Innehåller inga läskiga kemikalier utan saker som t.ex. kaffe, henna, bark och rött té som alla bevarar de naturliga pigment håret redan har. Man blandar ut pulvret med svart té och jag hade bara smaksatt svart eko-té hemma så jag kommer att lukta kumquat i barret ikväll! ;) Nu ska detta verka i 1-2 timmar beroende på önskad färgintensitet (jag kör på 2 timmar) och eftersom båda pojkarna tar en eftermiddagstupplur (sötaste Leon ligger och skrattar i sömnen just nu!)tänkte jag passa på att läsa lite!


Vågar jag? :)

0-105140e41b9dbcaf426c989e94ec27e7.png

Vågar jag? :)


Det gick jättebra hos dietisten så

52f21e08826eb36775ec625fbd2a8b22.png

Det gick jättebra hos dietisten så nu har vi än mer anledning att fira! Hon tyckte Leon verkade få bättre mat än många blandkostbarn hon träffat och tyckte inte det fanns någon anledning till att han INTE skulle kunna vara vegetarian redan från scratch! Sååå skönt! Fick med oss några tips på hur man kan maximera järnupptaget i maten så jag ska dela med mig av de här på bloggen på måndag. På bilden för övrigt aprikos- och morotsmarmelad (världens godaste!) och hällakakor - båda homemade by gammelfarmor! Mumma! Nu ska jag njuta av att jag nog faktiskt är en rätt bra mamma till lill-skrudden! PoK!


På väg hem från dietisten fick vi

1442f132db269811a46a2b699e7a61c7.png

På väg hem från dietisten fick vi stanna för att släppa över kossor som var ute och spatserade i regnet. Hur charmigt är inte det?


I sovrummet har vi en gammal herde

0-1fe43bc90e6879db670ad0835fda47bf.png

I sovrummet har vi en gammal herdematta från mina föräldrar och den gillar Leon att undersöka. Förmodligen är det strukturen, både mjuk och sträv, som tilltalar honom!


Kanske dags att införskaffa en ny

68345a311957d65d4fc3c671dcba7e65.png

Kanske dags att införskaffa en ny rullgardin till Leons rum? ;)


PC-weekend

Nu tar vi helg redan idag på torsdag för imorgon ska vi in till stan i arla morgonstund för bl.a. ett möte med dietisten. Har en del andra ärenden också så det kommer inte riktigt att finnas tid till annat än MMS-bloggning imorgon.

Men ha nu en toppen-fin helg, alla underbara läsare så ses vi igen på måndag men hörs i helgen! Vi ska på middag i mamma och J's nya hus och på 30-årsfirande och barnvälsignelse så vi har händerna fulla. (Och säkert också magarna efter en sådan helg!!!)

Lycka, hälsa & välgång!

Kramalin

♣ 

BVC del 2

Det gick hur bra som helst igår - både på provtagningen på lab och på BVC. Man märker att det stuckits i prinsen i förbannelse från dag ett för han opponerar sig aldrig då någon kör en gigantisk nål i lilla, fina armvecket. Hans Hb-värde låg på 116 och det tyckte både sköterskan på lab och vår BVC-sköterksa var toppen. För att vara på den absolut säkraste sidan kollade BVC med sin läkare, för övrigt en av de främsta barnläkarna Öviks sjukhus hra, och han tyckte det var ett alldeles bra Hb-värde, både med tanke på ålder och gällande Leons vegetarianism. Nu ska vi ta ett till Hb-värde i samband med 18 månaderskollen i april och är det lika bra, eller bättre, kommer inga fler att tas.

Jag firade detta rejält igår ska ni veta för sjukvården har i mångt och mycket helt dömt ut oss eftersom vi dels valt bort det allmänna vaccinationsprogrammet och dessutom låtit Leon bli vegetarian innan 2 års ålder. Nu fick jag bevis på att jag faktiskt gör rätt och att jag vet vad jag talar om. Ha! Det kändes sååå gött, ska ni veta! :D

I övrigt så hade Leon vuxit hela 2 ½ cm. på ca. 5 veckor oc och gått upp drygt 700 gr. för nu var han 68 cm. lång och vägde 8035 gr. Jippie!

En parentes var att det kändes läskigt att befinna sig på vårdcentralen (för provtagningen) bland en massa sjuka så här i flunsa-tider. Jag tog inte i något handtag, någons hand eller i några dörrar eller nå't. Öppnade allt med armbågar, fötter mm. Jag spritade in mina (och Leons) händer det första jag gjorde då vi kom ut i bilen, och då kändes det bra. Spriten absorberas ju så fort så jag tänkte att jag drog lite på Leons händer också då vår ekologiska handdesinfektion inte kommit ännu. Huvudsaken är ju att de inte suger på händerna direkt. Så jag satt med honom i bilen och lekte ca. 5 min. tills alkogelen absorberats och sedan ville han ha tutten och somnade och sov hela vägen hem så efter ca. 1 timme då han vaknade och ville leka kan omöjligt något farligt funnits kvar. Och i ett sådant här fall får man avväga; pest eller kolera, handsprit eller flunsan.
(På lab lämnades några prover från personer som trodde de fått svininfluensan så nu antar jag att den nått Övik. 
:( )

Nu laddar vi om för 1 årskontrollen i oktober och hoppas på att stor-killen kanske spräckt 9 kilosgränsen då, vem vet? ;)

♣ 

Facecare från Pureskin

Fick förmånen att prova en liten burk med ansiktskräm från svenska Pureskin för ett tag sedan. Pureskin står för sunda och välgörande produkter för huden, tillverkade av skonsamt hanterade vegetabiliska råvaror. Ingredienserna är fullt nedbrytbara och skadar inte naturen. De använde naturens finaste oljor, örter och vitaminer och tar fram sina produkter i det egna laboratoriet i Sörmland. Deras naturkosmetik är godkänd av Djurens Rätt.

tinted face care Bild lånad härifrån.

Jag tyckte crèmen var härligt krämig och mjukgörande. Den var lätt att smörja in och kändes inte kladdig efteråt. Dessutom doftade den ljuvligt men hur kan den inte göra det så man i innehållet finner bl.a. aloe vera, solrosolja, olivolja, macadamiaolja (gud, så goda macademianötter är!), gurkörtsolja, ylang, ylang, mandarinolja och rosolja. Mmm!

Ett bra tips för någon som är sugen på att testa ny hudvård!




TorsDagens tacksamhet

Igår då jag skulle somna låg Lotus tätt, tätt intill mig och snarkade så hans läppar fladdrade. Lill-hjärtat, du var min allra första prins du! ♥

Kan man vara annat än tacksam över förmånen att få ha husdjur i sin direkta närhet?

 


Medan mamma sitter vid datorn pass

458c37aa4051fa768633e4b7b84c3370.png

Medan mamma sitter vid datorn passar Leon (som vanlhgt iklädd eko-kläder) på att ge tidningen vad den tål! Så går det! Nu ska trycksvärta tvättas bort från världens underbaraste händer! ;)


Nu har jag gjort det - börjat skri

0-509c3439c866fc43f79e2ec72542aa96.png

Nu har jag gjort det - börjat skriva på min bok. Åh herregud, hur ska detta sluta? :)


Shakti-mattan

Jag har bloggat om den så många gånger tidigare men jag bara måste få nämna den igen! Min älskade shaktimatta!
Just nu gör jag allt på den; läser, tittar på TV och sover. Min redan superba sömn har förbättrats ytterligare sedan jag börjat med att somna på den. Efter en timme eller två vaknar jag och tar då bort den. (Nackdelen är att Johan knappt får möjlighet att använda den och jag tror verkligen han skulle behöva det nu som jobbar så hårt med vindskyddet.)
 Bild lånad härifrån.


För er som tycker att det känns lite läskigt med piggarna och är rädda för att det ska göra ont finns nu en shaktimatta Light som har 8 000 piggar istället för de ordinära 6 000 och det ger en mildare behandling eftersom kroppsvikten fördelas på fler piggar.


 Bild lånad härifrån.

Jag brukar utöva deras shaktimat-yoga och gör då främst Laya-programmet eftersom jag eftersöker djup avslappning och meditativ sinnesstämning, men även Dynamic är att föredra om man vill pigga upp sig lite och stärka vitaliteten! Perfekt om man känner sig små-seg utan speciell anledning! 


Bild lånad härifrån.

Denna vackra bild utstrålar så mycket lugn, ro och harmoni att man blir alldeles avslappnad av att bara titta på den!

Varför ska man då välja shaktimattan istället för alla billigare kopior som nu ploppat upp lite här och var?

Shaktimattan är;

¤ CE-märkt vilket gör att den uppfyller EU's s'kerhetskrav.
¤ Den sys i Indien under goda arbetsförhållanden. Den monteras sedan i Sverige med svenskt skumgummi.
¤ Shatkimattan driver barnhem och skola i Indien.

Så genom att köpa shaktimattan originalet så bidrar man faktiskt till något gott - både för andra och för en själv!

 


BVC

Idag är det dags för en "mellankontroll" av Leon på BVC. Vi ska dit och kolla vikt och längd och sedan ska vi ju dit igen i oktober då han fyller 1 år. På prematura barn har man oftare tätare kontroller för att kolla hur de vöxer och lägger på sig.

Jag tycker han har blivit så lång och tung nu så det ska bli otroligt spännande att se vad resultatet blir. Den 22 juli var han 9 månader och 1 vecka och då var han 65,5 cm. lång och vägde 7300 gr.

Spännande värre!


OnsDagens tacksamhet

Jag har så himla mycket roligt inplanerat framöver för mig och Leon att jag bara ler så fort jag tänker på det!

Det känner jag tacksamhet över idag!


Leon sover gott för natten, nyamma

0-54140162900cebb6e861c8348cb08f7b.png

Leon sover gott för natten, nyammad och fullbusad! Nu är det dags för övriga eko-familjen att avnjuta en termos Brunkullan Grön framför dokumentären om åttlingmamman. Jisses! Ska ni se den?


Inför 2010

Förra året gjorde jag en egen kalender som jag var väldigt nöjd med. Men då en vän nu visade den hon haft i år - en från Paulo Coelho med citat från honom, kände jag mig manad att slå till på den inför kommande år. Att den dessutom gick lös på ca. 1/3 av vad min egenkomponerade gjorde var ju bara ett +!

Inspiration - Kalender 2010 Bild lånad härifrån.

Beskrivning:
  

Möt 2010 med denna vackra kalender! Den innehåller ett antal utvalda citat av en av vår tids mest älskade författare, Paulo Coelho. Catalina Estrada sätter med sina fantastiska och sprakande illustrationer färg på kalendern.

Finns bl.a. på Adlinbris för 113 :-

 


Godaste viltgrytan

I fredags gjorde vi en jättegod gryta här hemma, inspirerade av ett recept i tidningen Land!

Viltgryta, 4 port.

1 påse quornfiléer (eller säkert gott med klimatsmart kött som vilt)
1 strimlad purjolök *
ca. 200 gr. kantareller (egenplockade)
smör till stekning *
flingsalt *
nymald svartpeppar *
1 msk. siktat dinkel *
1 ½ dl. svartvinbärsnektar *
1 msk. shouyu *
5 krossade enbär (egenplockade)
½ dl. lingonsylt (hemmagjord)
2 ½ dl. grädde

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Strimla filéerna och bryn i en stekpanna i smör. Salta och peppra och ställ åt sidan. Fräs purjolök och kantareller i smör. Pudra över dinkel och rör om.Tillsätt nektar, shouyu, enbär, lingon och grädde och koka upp. Smaka av med mer salt och peppar. Lägg i filéerna och låt småputtra några minuter.

Servera med kokt potatis och en god sallad!

 

 


TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över våra genom-snälla grannar! Än en gång har de visat på sin vänlighet genom att snabbt släppa allt de har för sig och komma till undsättning!

Tack snälla!


RSS 2.0