Guide för lata men villiga eco-wannbies!

Fick ett mail för ett tag sedan av en nytillkommen läsare som eftersökte en sorts guide för nybörjare som vill väl men inte lärt sig hitta i eko-djungeln.

Tänkte dela med mig av några enkla tips;
 
¤ Jag kan inte säga det nog många gånger, men; ta en förändring i taget och låt det bli en bestående sådan istället för många samtidigt som sedan bara rinner ut i sanden!

¤ Det handlar om prioriteringar; vad vill jag? Många kan utan tvekan slänga ut flera hundralappar i månaden på folköl och chips med tvekar då en liter eko-mjölk kostar 70 öre mer...

¤ Bestäm er/dig inte för att bli "all eco" med en gång och kasta bort allt konventionellt och byt ut det mot eko. Det är det miljödummaste man kan göra. Sakerna är ju redan producerade och framställda så då kan man lika gärna använda upp dem och byta mot en eko-variant vid nästa nyköp. Detta gäller såklart såvida man inte blir allergisk eller dylikt mot produkten. Märker man att man mår dåligt kan man ju byta ut en enstaka produkt direkt, men det blir fasligt dyrt och ett väldigt svinn att byta ut allt på en och samma gång.

¤ Undvik alla färdiga produkter och halvfabrikat. Det blir både billigare, godare OCH nyttigare att göra saker och ting själv. Det blir dessutom ett statement att man som kund och konsument efterfrågar bättre kvalité om man väljer bort de sämre varorna.

¤ Källsortera. Se det som en win-win om ni får gå en liten bit till uppsamlingskärlen. Gå en gång i veckan så hinner det inte bli för mycket återvinning och därigenom för mycket att bära. Är det så långt att bilen måste tas så se till att ta det i samband med att ni ändå åker åt det hållet. Har man ingen bil kanske man kan flörta med bilburna nära & kära då de är på besök om att ta med sorteringen?

¤ Googla! Tro aldrig att det säkert inte kan finnas ekologiska ditten eller datten utan googla (eller använd en annan sökmotor) först! På det viset hittade jag eko-blöjor innan de ens fanns i handeln, eko-madrass till Leons säng och mycket annat som finns mer tillgängligt nu än då jag först köpte det.

Skriv "ekologisk madrass" eller "ekologi + madrass" t. ex. om det nu är just det ni söker. .)

Vad vill ni läsare fylla på med? :)

Malin ♣


Kommentarer
Postat av: Carolin

Istället för att "googla", använd http://se.growyn.com/ (All vinst som genereras via Growyn.com fördelas mellan olika miljöprojekt, både i Sverige och utomlands. Just nu samarbetar vi med Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog, två organisationer med lång erfarenhet av att driva spännande och betydelsefulla miljöprojekt.)På så sätt kan du hitta ekologiska varor samtidigt som den vinst som genereras tillfaller miljön!

2010-02-15 @ 07:05:37
Postat av: Henrik / enbättrevärld.nu

Låter som väldigt vettiga tips, framförallt just det här med små steg. Att inte ta allt på en gång, det tror jag är bra. Ett annat tips är ju att följa ekobloggar med, man lär sig otroligt och det är kul att kunna tipsa varandra om ekoprodukter med! själv har jag nyss börjat att downshifta. Helt underbart det med! :) Tipsar om http://www.godstart.se/in.php?in=1000271 där klick och handel genererar pengar till välgörenhet även här. Ha en underbar vecka!

2010-02-15 @ 07:26:04
URL: http://enbattrevarld.nu
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Carolin: TACK! En läsare tipsade om denna tidigare men jag glömde bookmarka den! Nu finns den i högra länktablpn under Övrigt! :DHenrik / enbättrevärld.nu: Låter vettigt med downshifting! Tack för ditt tips, det ska också läggas dit! :)Detsamma!Kramalin

2010-02-15 @ 07:51:26
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Carolin: Nehej, det gör den inte alls. Vet du varför lönken inte går att spara men fungerar att klicka på? Jag har testat att både kopiera in den samt skriva in den inne i kodmallarna på bloggen men den sparas inte trots att jag väljer spara. Hm, skumt!

2010-02-15 @ 08:00:28
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: wannabebondjäntan

Ja, många bra tips det där... en annan sak som är ganska bra är att tänka säsongsodlat och minimera importerade grönsaker.... Kanske att tänka säsong, närodlat eller ekologiskt?! Det är ju mer näring i säsongens (vinterns) rotfrukter än importerad gurka :-)!

2010-02-15 @ 10:03:10
URL: http://bondjantan.blogspot.com
Postat av: Surya

TACK Malin, precis vad jag behövde!! (Det var jag som mailade dig hihi) Och tack ni andra för tipsen! Malin jag har börjat ta mig igenom dina fina inlägg på "tips från ekoblogg". Så många bra och inspirerande inlägg! Jag har lagt min gamla tråk-blogg på hyllan och startat en ny som ska handla om min resa till att skapa mitt eget liv, som jag vill ha det. Ett steg i rätt riktning?.... Återigen tack för alla fina tips, du/ni är en sann inspirationskälla!!!

2010-02-15 @ 10:21:57
URL: http://skapadittliv.blogg.se/
Postat av: Surya

Oj skrev fel adress ovan. Detta är den rätta.

2010-02-15 @ 12:38:10
URL: http://skapa-ditt-liv.blogspot.com/
Postat av: Lisa

Åh så jäkla bra tips! Du är så bra Malin :).Själv har min mamma börjat köpa ekomjölk ibland och vi köper annat eko då och då :). Du inspirerar mig verkligen till att vilja leva mer ekologiskt med! :)

2010-02-15 @ 15:27:29
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Nina

Ät mer vegetariskt! ; )

2010-02-15 @ 18:29:46
URL: http://petitfashion.se/
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

wannabebondjäntan: Bra tips, det är det sannerligen! Tror många glömmer av det, därav tanken att eko-mat är så dyrt!Surya: Vad kul att du blev glad! Jag ska spana in din nya blogg och följa dig på resan då och då!STORT lycka till!Nina: Ha, ha, vad typiskt att jag, vegetarian sedan 10 år, skulle glömma det! Men det kändes för självklart, det var nog därför. TACK! :D

2010-02-16 @ 05:55:44
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Camilla Åkesson

Hej!www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com kan du/ni få massor av inspiration för att starta eller utveckla en mer ekologisk och hållbar livsstil :))Vänligen

Camilla

2010-02-16 @ 13:06:30
URL: http://www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Camilla Åkesson: Tack för tipset! :)

2010-02-17 @ 05:41:58
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Trackback
RSS 2.0