Clara är bäst!

Jippie! Tog nyss del av den goda nyheten att Clara tog hem vinsten i tävlingen om Norrmejerier-stipendiet! 25 000 :- kom henne till skans och nu ska fler få ta del av dem! Clara kommer nämligen, förutom att bygga upp ett litet bestånd med eko-höns, att skänka stora delar av summan till ett program som webaid.se driver som syftar till att unga Kenyanska kvinnor kan slippa omskärelse.  En annan del av pengarna ska gå till samma organisation som också driver kurser i ekologiskt hållbar odling i Sydafrika. Genom dem ges familjer möjlighet att gå en odlingskurs för kunna utöka sin inkomst. Kursen innehåller ekologisk hållbar odlingskunskap inklusive frön, samt sex månader med mentorsbesök fram tills skörden ger extra inkomster och mat till familjen. Så fantastiskt!Vi säger såklart jättegrattis till vår personliga favoritbloggerska och hurrar högt på Lyckobacken - både för att Clara är en värdig vinnare och för att hon ger andra människor en värdig chans till ett drägligare liv. :D

Klicka in er här för att bl.a. ta del av den fina nomineringen!

Malin ♣

Mors Dags-utflykt, prästskap och mobilfritt dygn!

Hur gick det igår? Hade några av er ett mobilfritt dygn?Vi hade det i alla fall och det var så vansinnigt skönt! Eftersom jag till stor del också jobbar via mobilen så blir man liksom aldrig till 100 % ledig då den är med, men det var jag verkligen igår. Och det passade ju perfekt då familjemys var inplanerat för mig på Mors Dag och allt. Dock var mobilen med men avstängd eftersom vi åkte iväg nästan 10 mil hemifrån längs slingrande kustvägar och kände att det kanske kunde vara bra som backup om något gick fel med bilen eller så. Vi slog aldrig på den men man funderar, liksom Vera i en kommentar till oss, hur man gjorde förr? Det gick ju bra då med!

I alla fall så vaknade jag av en underbar Leon som överöste mig med pussar; Natursutten åkte ut och in! Johan & Han tassade sedan ner med Tofu för att fixa frukostgröt åt Leon medan jag & Lotus låg kvar i sängen och drog oss, mös och läste i En ny jord.
Efter ½ timme var jag välkommen ner till ett frukostbord dukat med nybakta scones * med smaskigt té * och massa fina marmelader *. Och några rutor mörk choklad * såklart!
Efter en lååång och njutbar frukost gick vi ut och gungade lite medan Johan packade i ordning allt.

Vi åkte sedan med miljöbilen ner mot Höga Kusten för att avnjuta landskapet och dess sköna omgivningar. Det är så vackert där nere så ni anar inte!
Efter ca. 1 ½ timme var vi framme vid Mannaminne som drivs av smått excentriske konstnären Anders Åberg. Mest känd på riksnivå är han nog för det träkonstverk i form av hus byggda på varandra som kan beskådas i incheckningshallen på Arlanda.
Känner ni igen stilen?

 

Vi började med att äta en god vegetarisk lunch, böngryta med potatismos och sallad, och sedan gick vi runt bland alla olika muséer och diverse hus som Anders både byggt själv eller köpt från andra länder och fraktat hit.

 

  

Alltifrån ett dragspeslmuseum till en ungersk bondgård trängs vägg i vägg och det känns onekligen lustigt att gå längs de små vägerna. Som om man besöker världens konstigaste stad liksom!

 

I ett av husen fann vi ett möblemang målat av en bekant till familjen, Dagny Enberg, som hon valt att kalla Rousseaus trädgård. Det föll verkligen mig i smaken.

 

 

Då vi gått runt klart och kikat gick vi in i en hantverksbod som egentligen inte öppnat ännu för säsongen men som vi blev insläppta i. Där fick jag ett vackert ull-armband i present. Det är misstänkt likt den konst en kvinna från kollektivet i Skogsnäs håller på med så jag tror att hon ligger bakom det.
Vackert är det i alla fall och jag gillar det skarpt!

  

Efter en naturskön biltur tillbaka till Lyckobacken serverade Johan en fantastiskt god middag; risotto, smörstekt selleri, chilistekta champinjoner och honungslgaserad lök. Mmm...till det en kall youghurtsås med mynta!

 


 

Som ni kanske ser hade jag en alldeles fantastiskt underbar
Mors Dag, det finns ingenting jag hade velat ha annorlunda! Tack älskade familj! ♥

Och gällande Johans eventuella prästskap i lördags så kan vi väl säga som så;Vi var och åt och såg/tog del av En råtta på menyn från Profilteatern i Umeå tillsammans med fina, fina vänner och Johan, a.k.a. fader Ben, blev snabbt involverad i skådespelet. Jisses så trevligt vi hade - trots att vi tog helt fel på mördaren/innan!Fotograf: Andreas Nilsson

Ett hett tips om de kommer till just er stad är att dra med ett gäng vänner och äta gott och skratta tillsammans. Vi hade det supertrevligt och skulle lätt kunna göra om det igen om det kom en anna föreställning - nu vet vi ju vem som är "råttan". :)

Malin ♣


Leon lagar till sin egna frukost med andra...

dsc04907 (MMS)

Leon lagar till sin egna frukost med andrahandsfyndade köksprylar och ett eko-päron. :D Ser farligt gott ut! ;)


MånDagens tacksamhet

...är med lätthet våra fantastiska läsare! TACK för alla mail som rasat in gällande vilka ni är och hur ni ser ut! Så fantastisk brev och livsöden vi fått ta del av, ni anar inte!

Vi har sagt det förr men säger det igen; Ekonördarna på Lyckobacken har förärats med de bästa bloggläsarna!

Mången tack!

Malin & Johan ♣


En vinnare är korad!

Vi säger stort grattis till Janna nu då tävlingen om Nag Champa-rökelse i samarbete med Amuletten nu är avslutad!Maila oss din adress så kommer rökelsen med posten inom ett par dagar!

På onsdag kör vi en tävling igen så kolla in bloggen då! :)

Malin ♣

Ekogrossist blir butik!

Ekogrossisten Edura som vi köpt eko-blöjorna från har nu startat en fysisk inredningsbutik/ett showroom på Renstiernas gata 19 (nära hörnet av Folkungagatan) som de valt att kalla Grön Interiör.

De skriver själva att de "har sökt all världen kring efter sköna, snygga eko-ting" och att de nu, efter åratal av kunskapssamlande, relations- och kontaktnytande och ett grundligt sökande efter bra produkter av
olika naturliga material, samt inte minst att lära sig om de olika eko-märkingarna, och vad som verkligen är ekologiskt, fått ihop ett stabilt sortiment.

I butiken finns sängar, madrasser, täcken, kuddar, lakan, frotté, mjukisdjur, kontorsstolar (som enligt utsago ska vara sagolikt sköna!) och en massa smått och gott för hem och kontor i underbara ekologiskt framställda
naturmaterial. Dessutom eko-lyx i form av gudomligt gott kaffe, läcker choklad, fräscha téer och härliga hud- och hårvårdsprodukter samt t. o. m. städ- och tvättprodukter med äkta eteriska oljor - biologiskt nedbrydbart, gott och snyggt!

Butiken kommer att hållas öppen måndag - fredag kl. 11 - 19 och lördag - söndag kl. 11-16.


Då vi tyvärr inte kan vara där på invigningen den 1 juni (jättetack för fin inbjudan!) så önskar vi Kasja & Stefan all lycka & välgång från Lyckobacken och hoppas på en smasching-succé!

Kolla in hemsidan för mer inspiration!

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Jag är fylld av kraft och energi efter gårdagens otillgänglighet och familjemys! Jisses vilken dag!
Gjort: Tvättat armbandet jag fick igår och fått det att krympa så det passar mina barn-smala handleder. Härligt! :)
Gör: Läser i vår ortstidning om en storbloggare som besöker sin hemby som tydligen finns i vår kommun. Intressant.
Planer: Efter lunch kommer Lisa och hennes lille F hit för en eftermiddag med smoothie, lek & bus borta på Lillebo! De har aldrig varit på Lyckobacken så det ska bli superskoj!
Bästa: Lätt gårdagen! Wow!
I behov av förändring: -
Leon : Det är så kul nu att liksom ha en stor pojke! Igår fick vi det verkligen bevisat då han gick runt och njöt av vårt utflyktsmål lika mycket som vi! :)
Väder: Strålande sol och inte ett moln så långt ögat kan nå! Kanon!

Malin ♣


Jag springer…och springer…rakt in i hjärtat!

Med 30 år fyllda och en anmälan till Göteborgsvarvets halvmara med nästan 60.000 startande bestämmer jag mig för att komma igång med min träning. Dagen efter min födelsedag förra sommaren började min ”seriösa” träning.

Nästan ett år senare sitter jag på ett tåg (klart man reser så miljövänligt det bara går!) från Sundsvall på väg mot Göteborg med en oroande känsla i magen. Mitt ambitiösa träningsupplägg landade pladask på 2,5 mil, alltså 5 löparrundor - inte direkt optimalt när hela Göteborgsvarvet är 2,1 mil. Blod, svett och tårar, ja så kändes det.

Tågresan var mycket avkopplande och när jag anlände i Göteborg så var jag fylld av förväntan inför mötet med mina kära vänner senare på kvällen. Eftersom detta var första gången jag var på besök i Göteborg så ägnade jag dagen åt att strosa genom den mysiga stadskärnan och dess fina parker. En falafel på Avenyn slank ned i magen, 20 minuters kontemplation i stadskyrkan med en skicklig pianist som övade inför en kommande helgkonsert och grundligt utforskande av nördarnas paradis Science Fiction-bokhandeln där jag inhandlade näst sista delen av min favoritserie Lucifer. Efter en trevlig kväll med mina vänner och en god nattsömn vaknade jag till Dagen D då min ”toppform” skulle sättas på prov.

Jag spolar fram lite i tiden ~~~~~>

- ”Tio minuter till start för startgrupp 15,” ropar en röst i högtalarsystemet.

En ekonörd slutar man ju aldrig vara så självfallet springer man ju ekoklädd i T-shirt från Dandelion Sportswear.

Som de ekonördar vi är undrar man ju hur man tänkte kring alla sportflaskor som kastades på marken. Säkert ett digert arbete dagen efter med att plocka upp dem dagen efter!

Jag stretchar och försöker hitta lugnet, solen steker och det är ruskigt varmt. Varför tog jag inte shorts istället för de tajta svarta vindbyxorna? Aj aj, jag är törstig och konstigt nog har lunchsalladen inte riktigt lämnat sin mättnadskänsla i min smått nervösa mage. Jag kan väl gå om jag inte orkar springa resonerar jag med mig själv. NEJ, DU SKA SPRINGA DIN VEKLING! hör jag en annan röst ropa till mig…nåväl. Here we go!

TUUUT! Där gick starten och jag försökte att inte dras med i tävlingshetsen runt omkring mig. Hitta ett bra tempo och fokusera på andningen så ska det nog gå bra, Johan, det är bara 2 mil peppade jag mig själv. Min strategi för under loppet var att inte fokusera så mycket på själva löpningen utan istället på omgivningen och alla intryck runt omkring mig. Loppets första del gick genom en vacker park som var fylld av människor som skrattade och hejade på oss löpare. Ett gäng gubbar med trombon och tuba stod under skuggan av ett träd och spelade jazz, jag kände deras glädje och fick plötsligt en energikick av musiken de skänkte till sin omgivning.

Loppet tog sig in i Majorna och från ett fönster hördes passande nog en av Nationalteaterns gamla vänsterdängor. Ett bluesband och glada barn som jag gjorde high 5 med skänkte mig ytterligare en energikick och Majorna var ett minne blott. Detta går ju hur bra som helst tänkte jag och ökade takten. Över broar och genom bostadsområden fortgick loppet och efter hela vägen dessa underbara glada människor och musik som peppade den trötta kroppen.

En fin sak med fysisk ansträngning är egots inre röst som hela tiden vill ha uppmärksamhet och att viljan att döma och placera in allt man upplever i fack tystas ned ju tröttare man blir. Mot den senare delen av loppet när stumheten i benen och den allmänna utmattningen började göra sig påmind på allvar så kände jag mig verkligen närvarande i nuet. Ingen tanke på vad som skulle ske efter loppet eller vad som tidigare hänt utan bara ett fokus på nuet och vad som hände runtomkring mig. Fasaden och maskeraden började krackelera och jag började uppskatta sådant jag annars inte tycker om. En bugning som tack till den religiösa tanten som sjöng Pärleporten med svajig stämma och en high 5 till den aspackade Göteborgaren som svingade sin Tuborg i högsta hugg. Vid ett tillfälle bubblade tårarna upp när tre små barn ropade och hejade på oss främlingar som sprang förbi.

Med några kilometer kvar att springa så var jag rejält trött men glad, och det var den glädjen som tog mig i mål med ett leende på läpparna ett tag senare och en stor tacksamhet till detta idrottsevenemang. Vinnaren av loppet var 1 ½ timme snabbare än mig (jag sprang runt på 2,25 h) men det spelar ingen som helst roll då jag än en gång fått uppleva något bra mycket viktigare än första platsen; nämligen äkta glädje!

Nummerlapp och den medalj alla löpare erhöll.

Resten av dagen och kvällen fortlöpte med mina underbara vänner och 03.30 sitter jag och D på Avenyn med varsin vegankorv med äkta potatismos (jippie!) och förundras över livets storhet. Lyckan finns överallt när man stannar upp och verkligen är närvarande, konstaterar vi, och blickar ut över staden och tar en sista bit av korven från vad som troligtvis är Göteborgs bästa grill.

Känn ingen sorg för mig Göteborg - vi ses nästa år igen!

Johan ♣

 


Vi hörs igen på måndag då morgondagen är b...

dsc04892 (MMS)

Vi hörs igen på måndag då morgondagen är både mobil- och PC-fri och jag som mamma tydligen ska få vara med om mysiga hemligheter på Mors dag! Ha det bäst så hörs vi åter på måndag och då får ni också veta om Johans nya yrkesroll! Kram på er!


Någon som kan gissa varför Johan blivit pr...

dsc04901 (MMS)

Någon som kan gissa varför Johan blivit präst plötsligt? ;)


Idag ska vi gratta svärmor som fyller år i...

dsc04900 (MMS)

Idag ska vi gratta svärmor som fyller år imorgon på Mors dag. Bl.a. får hon en egenbunden blombukett från en av Lyckobackens rabatter med prydnadsrabarberns blomstänglar och ormrotens gröna blad lagda tätt omlott runtomkring. Band buketten hårt med pappsnöre. Tycker den blev fin, lite som en lantlig brudbukett!


Åh, vad häggen blommar vackert!

dsc04829 (MMS)

Åh, vad häggen blommar vackert!


Genom vår bokklubb (Livsenergi) köpte jag ...

dsc04845 (MMS)

Genom vår bokklubb (Livsenergi) köpte jag två stora, inbundna anteckningsböcker med hårda pärmar. På framsidan är texten MIN BOK inplägrad och de släta, vita bladen ska jag fylla med uppmuntrande tillrop, peppande affirmationer, dagboksanteckningar & tänkvärda citat och stycken från alla de andliga böcker jag läser. Böckerna finns i rött & svart och jag köpte en av varje. :)


Denna fina, ekologiska sommarklänning från...

dsc04808 (MMS)

Denna fina, ekologiska sommarklänning från Åhléns är inköpt i present till en go liten tjej. Visst är den bedårande? Tänk en sådan i vuxenstorlek! :D


Leon sitter och håller i Tofus stora tuggr...

dsc04847 (MMS)

Leon sitter och håller i Tofus stora tuggring - uppkrupen i BIA-bädden. De där två kan verkligen inte vara utan varandra!


Nu ska vi, efter en underbar dag tillsamma...

dsc04891 (MMS)

Nu ska vi, efter en underbar dag tillsammans, avnjuta en ljuvlig middag hemma hos min mamma och hennes J. Har ni sett salladen? Härligt fräsch! Ha en underbar kväll, världens finaste läsare!


Man kan nästan tro att Lyckobacken är en f...

dsc04848 (MMS)

Man kan nästan tro att Lyckobacken är en förskola ibland! Leon är, precis som alla andra barn, VÄLDIGT DUKTIG på att dra fram grejor då han leker. Som tur är så är han både duktig på att städa och tycker det är kul! :)


Nothing is impossible. The word itself say...

dsc04885 (MMS)

Nothing is impossible. The word itself says I'm possible! Tänkvärt citat från goda vännen på En bättre värld (www.enbattrevarld.nu)


Genom familjeföretaget kom Johan hem med e...

dsc04888 (MMS)

Genom familjeföretaget kom Johan hem med en dymo-radio idag! En genomsmart reklampryl där man vevar upp apparaten för att kunna använda den. Perfekt att ha uppe i sovrummet då den får plats i nattygsbordet då den inte används!


Små trevande fingrar i regnvått gräs plock...

dsc04886 (MMS)

Små trevande fingrar i regnvått gräs plockar försiktigt upp en välfylld daggkåpa. Balanserande. Velande. Krökta barnläppar möter bladet och den mun som annars bjuder på världens godaste pussar sörplar sakta i sig de läskande dropparna. Trollungen släcker törsten med änglarnas tårar och tultar sedan vidare bort mot liljekonvaljerna. Mycket att utforska på vida äventyr i världen. Kvar står trollmor och konstaterar med vemod att tiden rinner förbi likt vattnet genom ett läckande såll. Med tårarna rinnande nedför kinderna lägger hon ytterligare ett ljuvt ögonblick tillrätta i hjärtat. Allt bevaras och allt sparas. På ullig bädd i vaggande lugn finns ovärderliga minnen - en helig plats. Privat och oåtkomlig. Underbara älskade!


Hmm...kom nå't gott på spåren gällande 'lå...

dsc04850 (MMS)

Hmm...kom nå't gott på spåren gällande 'låtsas-glassen' nyss! Jag mixade en frusen banan * som fått tina ca. 10 min. med 1 dl. Turkisk youghurt *, 1 msk. kakao * och 1 tsk. honung *. Blev riktigt bra!


Nu är naglarna helgfina med eko-nagellack ...

dsc04887 (MMS)

Nu är naglarna helgfina med eko-nagellack från Santé och några kvarvarande dekorationskristaller från åren då jag jobbade som manikyrist. Valde silvriga stenar så de matchar fina ringen jag fick från ekologiska silver- och guldsmeden Johanna E. Fagerstedt (www.johannae.se) som jag bär jämt. :)


Torsdagens middag; Färsigt fräs med potatismos

Potatismos är en av Leons stora favoriter, han har alltid älskat potatis och det klart; att krydda upp den och blanda i smör - det säger ju sig självt att det ite kan bli annat än gott! :P

Färs fräs, 4 pers.

½ litet vitkålshuvud *
4 mindre morötter *
3 dl. kokta linser * (koka enligt anvisningarna på förpackningen)
lite smör * och olja* att steka i
salt *
peppar *
malen ingefära *
curry *

Fräs linserna i lite olja och smör. Finriv morötterna och strimla vitkålen (med hjälp av en osthyvel går det toppensnabbt!) och bryn på tillsammans med linserna. Krydda med kryddorna, det ska vara rätt mycket sting i rätten så snåla inte med ingefära och curry.

Koka den mängd potatis * som motsvarar 4 pers. men dela den först i bitar så blir koktiden kortare. Pressa sedan den kokta potatisen med en potatispress och lägg tillbaka i kastrullen. Rör i en klick smör och tillsätt lite varm mjöl (annars blir potatismosen kall så fort) och krydda med örtsalt och vitpeppar.

Smasken!

Malin ♣


Mobilfria dygnet!

Ni glömmer väl inte bort söndag? Inte nog med att det är Mors dag, det är även den av ekonördarna på Lyckobacken utnämnda Mobilfria dagen!Malin ♣


Ta en eko-semester i år!

Det kom ett tips till bloggen om ett charmigt litet Bed & Breakfast i Regna i norra Östergötland. De bedriver en helt ekologisk verksamhet under namnet Ekotur med möjlighet till ekologiskt boende, naturupplevelser eller alternativa behandlingar och kurser. Där kan man få olika kroppsbehandlingar som t. ex. bowenterapi och taktil massage (det jag gick och fick förrut). De ordnar även olika kurser i medicinsk Qi gong enligt Biyunmetoden.För att läsa mer eller boka, klicka här!


Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Så lycklig så oj, oj, oj!
Gjort: Lurat lite på framtiden och betalat räkningar.
Gör: Kikar i morgontidningen och äter ett äpple *.
Planer: Idag får vi besök av kusin med son (alltså Leons tremänning) vid lunch så quesadillas står på menyn. Efter middagen tänkte jag åka in och handla lite så det är bortgjort inför helgen. Sedan börjar helgmyset!
Bästa: Att vi har varandra!
I behov av förändring: -
Leon : Min skatt och mitt allt, hur ska mamma stå ut med att inte få vara med dig hela dagarna???
Väder: Som igår, väldigt växlande...

Malin ♣


Sjölunda Gårds nya godis!

Fick en pressrelease från härliga Sjölunda Gård som nu släpper ytterligare en godissmak till sitt sortiment med Ekorrens ekologiska godis; Vilda bär!Med smaker som blåbär & lingon passar det oss Norrlänningar perfekt! Att de sedan gett dem sällskap av superbäret havtorn gör ju inte saken sämre! Smaskens!

Påsarna innehåller 150 gr. av 100 % naturligt godis som gör gott på fler plan än ett - kroppen mår bättre av att stoppa i sig rena produkter de gånger man väljer att äta lite godis och miljön blir glad då innehållet är ekologiskt!

Innehåller ekologisk majssirap, ekologiskt oraffinerat rörsocker, ekologisk majsstärkelse, ekologiskt fruktjuicekoncentrat från blåbär, havtorn och lingon, surhetsreglerande medel (citronsyra, kalciumcitrat), gelégivare (äppelpektin), naturliga färgämnen från frukt- och växtextrakt (ekologiska fläderbär, ekologisk gurkmeja), naturliga smakämnen, ekologiskt karamelliserat socker, ytbehandlingsmedel (ekologisk solrosolja och karnaubavax). Andel ekologiskt innehåll är hela 99,62 %.

Dessutom är Vilda bär helt vegetariska, laktosfria och glutenfria.

Finns i välsorterade matvaruaffärer.

Malin ♣TorsDagens tacksamhet

Igår hade jag en alldeles underbar dag; jag, Leon, Lotus & Tofu. Det var trist väder så vi mös en massa inne med ALLA (jo, jag lovar) leksaker utspridda på golvet. Då Leon somnat och jag gick och plockade (tog ju ett tag som ni kanske förstår) bland andrahandsfyndade- och ekologiska leksaker så slog det mig vilken otrolig tur jag har som har förmånen att få gå och göra just detta; plocka, feja och fixa. 

Att bli mamma är det viktigaste beslut jag fattat och det största som hänt mig! ♥

Mamma Malin ♣  


Loco sommar i Eco-kläder!

Hos Ecoloco firar man den sköna & gröna (i dubbel bemärkelse!) sommaren med härliga & glada eko-plagg! Kläderna från bl. a. Duns, Katvig, Serendipity & Kavat sätter piff på vilken sommardag som helst - både till vardag och till fest! Finns i storlekar för barn 0 - 10 år (även prematurstorlekar) och fraktfritt vid köp över 500 kr.

 

Jag är speciellt förtjust i de recyclade jeansplaggen från Yorrik! Spana in kjolarna och byxorna nedan;

Det svenska klädföretaget Yorrik återanvänder sköna & urtvättade vuxenjeans till att göra mjuka barnplagg! Nytt för i sommar är de bedårane, recyclade kjolarna, tror ni Leon vill ha kjol? Jag menar, då kan jag ju köpa en! ;) Varje plagg är således unikt och finns i strl. 70 - 100 med pris från 275 :-.

Loa passar dessutom på att tipsa om ett bra Mors dags-tips om du vill ge en gåva som fortsätter ge; Stöd gröna företagare runtomkring i världen genom organisationen Kiva. Med hjälp av Kiva-lån kan driftiga entreprenörer arbeta sig ur fattigdom av egen kraft. Gå med i Team Ecoloco och låna ut pengar till miljömedvetna företag i tredje världen - eller ge ett Kiva presentkort till din mamma, dina barns mamma eller kanske dig själv på Mors dag. Smart va?

Malin ♣


Äntligen slutade det regn-ruska för ett ta...

dsc04883 (MMS)

Äntligen slutade det regn-ruska för ett tag så vi kan fortsätta denna fantastiska dag borta vid gungorna på Lillebo! :D Skönt att få andas lite frisk luft! Jag har precis färgat håret med ekologiska naturfärgen från Santé - ska klippa mig på fre (gjorde det senast innan jul) så då är det kul med nyfärgat hår också! Snart vankas satay-middagen! Mums!


Plättlunch är supergott - speciellt då man...

dsc04866 (MMS)

Plättlunch är supergott - speciellt då man käkar med gaffel! :)


På ICA Kvantum kan man nu köpa miljömärkta...

dsc04844 (MMS)

På ICA Kvantum kan man nu köpa miljömärkta sittgungor, Tarzangungor (en rund sits med rep i cirkelns mitt) och repstegar i trä. Pris 39,50 :- st. Ett skynda-fynda-läge med andra ord!


Frukostgröten kokas alltid i gjutjärngsgry...

dsc04846 (MMS)

Frukostgröten kokas alltid i gjutjärngsgryta hos ekonördarna här på Lyckobacken - idag står ekologisk dinkelmannagrynsgröt på menyn! :P


Hur ser ni ut egentligen???

Även om vi inte delger er läsare allt här på bloggen så vet ni ju hyfsat mycket om oss - speciellt mig men även Johan. Ni får inte se Leon, men jag tror ändå ni har en rätt klar bild av hur han är och i viss mån ser ut och vovvarna får ni ju ta del av då och då.

Vid ett par tillfällen har vi haft uppmaningar ute i inlägg till er läsare om att skriva en kommentar om vem ni är, hur ni hittade hit och kanske om ni önskar något mer av bloggen.

Men vi vet ju så ändå lite om er!!! Många av er har inga egna bloggar så om er vet vi ännu mindre. Tanken slog mig nyss då jag svarade på ett par kommentarer från en av våra trognaste läsare (som jag hoppas kommer till Övik och Lyckobacken i sommar!!!) som inte har blogg; jag vet ju så lite om henne! Och om många av er andra läsare.

Så snälla, goa, rara ni; kan inte ni som vill och har tid maila några rader till oss och jättegärna bifoga en bild på er? Det skulle vara så kul att få ta del av och allt behandlas såklart med största respekt och anonymitet. Mailen raderas sen, dert har ni vårt ord på!

Självfallet är detta bara en önskan från vår sida men vi hoppas många hakar på!

Kramalin ♣

Väldoftande tävling!

Nag champa-rökelse är vad som finns i vinst åt er läsare denna vecka. CarinaAmuletten är rar och sponsrar med vår favoritrökelse så nu har ni chansen att få ta del av hur det luktar på Lyckobacken! ;)För att vara med och tävla vill vi att ni berättar om ett doftminne som på ett eller annat sätt betyder mycket för er. Det kan vara precis vad som helst, men det måste handla om dofter och minnen. OK? Skriv i detta kommentarsfält! :)

Mitt största doftminne är den allra första gången barnmorskan lade Leon på mitt bröst. Inte nog med att han var världens vackraste varelse, han doftade ljuvligast också! Andra dofter som lockar mig är julkryddor, liljekonvaljer, valpars andedräkt (luktar krasse och alldeles underbart då de är små - sen blir det inte så :( ), Johan, solhud, nybakt bröd, Brunkullans téer (ni måste köpa dem och dricka och lukta, det är det godaste jag varit med om!), nyklippt gräs, tomatplantor, saltvattendoften ute vid havet & blöt tång, Leon om morgnarna, äkta rosenilja, myntan i rabatten runt växthuset, jordgubbar, lukten som slår emot en då man bläddrar i en ny bok för första gången eller i riktigt gamla, blöt sand, choklad, rosor och liljor. Listan kan göras lång och jag har nog minst ett minne till alla dessa dofter, visst är det fascinerande?

 

Det är en stor förpackning med massa rökelsepinnar som ni har chansen att kamma hem! Har man ingen rökelsehållare (<-- länk) kan man sticka ner pinnarna i en blomkrukar exempelvis.

Som vanligt har ni till måndagmorgon på er så, STORT LYCKA TILL!

Malin ♣

Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!
Älska Kulig Ekoplast!

Ekokul fortsätter utöka sitt digra sortiment av ekoleksaker och har nu tagit in plastleksaker till butiken! Den återvunna plasten i de nyaste tillskotten kommer från de amerikanska mjölkförpackningarna (s.k."jugs") och Greentoys är först i världen med detta! Dessutom gillar vi hur de tänker gällande emballage då pappen i kartongerna är återvunnen och de har helt tagit bort alla onödiga beståndsdelas, som t.ex. den plast eller de trådar som annars ofta surrar fast leksakerna och håller de på plast inne i kartongen.

Leksakerna har blivit hårt testade på alla sätt och vis för att garantera att de är totalt säkra och fria från skadliga ämnen som t. ex. ftalater och bisfenol A. Bra va?

En tjusig leksaksservis, en återvinningsbil, en dumper och en verktygslåda har hittat till Ekokuls glada lager och jag måste säga att den sistnämna är jag galet sugen på att klicka hem till Leon då han intresserar sig väldigt för pappas stora verktygsbänk i verkstaden!

 

 

Verktygslådan består av 15 delar och innehåller allt som en riktig verktygslåda gör; hammare, skruvmejsel, såg, tång, skiftnyckel + skruvar, muttrar och andra tillbehör.

 

Visst är det härligt med alla innovativa företag som satsar så stort nu? Jag blir så glad då jag tänker på hur mycket som man kan få tag på nu jämfört med då vi började blogga!

Malin ♣Egen vaniljvisp!

Min fina vän Ekomamman har hittat ett enkelt recept på egen vaniljvisp! Det tipset tackar vi för, för är det något jag verkligen kan sakna som vi inte längre äter så är det just vaniljvisp men utan den artificiella smak man får på köpet. :(

Den butiksköpta vaniljvispen innehåller skummjölk, vegetabiliskt fett (härdat), socker, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (E 472b, E 472e), arom (vanillin), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl och E 407), färgämne (betakaroten).

Innehåller dock inte transfetter.

Vaniljvisp

2 äggulor
2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i blandningen. Klart!

Receptet kommer från bloggen "Leva sunt" som drivs av familjen Sundberg.

Hur enkelt var inte det???

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Varför är jag så trött? Är det vädret? Vande man sig vid sol och värme och nu då det är ruskigt, mulet, grått och regnigt blir man seg? Det bådar i alla fall gott för slapp-mentalitet!
Gjort: Kikat i lite nya böcker som jag ska kasta mig över framledes, himmel så underbart det är att kunna läsa!
Gör: Jag håller på att fundera lite över Leons lekplats Lillebo...det är bra att tänka till innan!
Planer: Idag blir vi bara hemmavid! Jag ska färga håret och fixa naglarna (man måste ju vara fin inför kommande helg så då byter ekomamman skepnad till glamourmamma! ;) ) och läsa lite. Och såklart leka med lilleman då han är vaken. Jag måste ju suga ur varje uns av mys innan det är dags för 9 augusti (jag börjar jobba igen) och vi inte längre får dela dagarna tillsammans. Huvva! :'(
Johan har grejor istan ikväll så han kommer hem sent. Då Leon somnat ska jag sjunka ner i sängen med en kopp té och "En ny jord".
Bästa: Att vi äntligen får fin-besök imorgon i form av min kusin och Leons tremänning. Härligt! :D
I behov av förändring: Att det som lagras och samlas i vattenlåsen i handfatet måste se så groteskt äckligt ut! BLÄ säger jag bara! Men, men, nu rinner vattnet undan snabbare än man spolar i toan. Yey!
Leon : LÄngatr nog efter sin sandlåda nu eftersom han fått någon liten leksak som passar i den. Förhoppningsvis kommer pappa hem med en ikväll!
Väder: Som sagt, mulet och regn.

Malin ♣


Onsdagens middag; Vegetarisk Chicken Satay med jordnötssås, jasminris och het chiligurka

För ett tag sedan då vi var i Umeå och grattade fina bror i efterskott åt vi världens kanske godaste middag. Det blev alldeles tyst vid middagsbordet bara för att det var så gott och Leon bokstavligen skrek efter mer!

Då den färdiga Satay-såsen innehåller massor med tillsatser hade bror & svägerska gjort egen så här kommer det;

Chicken Satay, 4 pers.

Marinera delade quornfiléer (japp, nu blev det till att köpa halvfabrikat, vet inte vad vi skulle kunna tota ihop själv som skulle kunna fungera ihop med detta. Men jag klurar på det, så i sinom tid kommer det säkert!) i en brk. kokosmjölk * som smaksatts med grön currypasta, lite socker * och salt * efter behag. Blue dragon Thai green currypaste är en currypasta helt fri från tillsatser och endast innehåller citrongräs, färsk grön chili, vitlök, salt, galangal, schalottenlök, koriander och citronsyra (E 330).

Het chiligurka

Det här här en busenkel snabbversion av den traditionella ättiksgurkan, men med mer modern tvist; Skiva en gurka * tunnt med t.ex. osthyvel och lägg i en form. Ficknhacka 3 schalottenlökar * och strö över tillsammans med minst 1 finhackad chili. Var noga med vilken styrka ni väljer på chilin då ni handlar.

Till gurksalladen så kokar man först upp 3 msk. vitvinsvinäger *, 3 msk. vatten, 1 msk. socker * och ca 1-1 ½ tsk. salt *. Låt sedan lagen svalna och slå över gurkan, löken och chilin. Låt stå minst 1 timme.

Koka jasminris enligt anvisningar på förpackningen och under tiden så steker ni filéerna i olja i en stekpanna, låt det mesta av marinaden rinna av varje filébit innan så att inte "köttet" blir kokt i kokosmjölk. Vi är ute efter en gyllene stekyta!

Stek finhackad lök * och en chili i en kastrull. Häll i det krämiga från kokosnötmjölken * och lika mycket vatten, koka ner till ca. hälften. Tillsätt 2 - 3 msk. jordnötssmör *. Smaka av med salt * och peppar *. Servera till Satay-bitarna, riset och chiligurkan.

Ni kommer att älska detta!

Malin ♣


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag så otroligt tacksam över en ny fin vän som jag fått på sistone! Att man kan bli så glad över ett SMS som plingar till i mobilen!!! :D

Vill ni veta vem det är??? Klicka här!

Malin ♣


Av Ben & Jerrys alla Fair Trade-märkta gla...

dsc04820 (MMS)

Av Ben & Jerrys alla Fair Trade-märkta glassar så är Chunky Monkey favoriten här hemma! Tror jag har kommit på hur jag kan göra en light-variant som går in under ramarna över vad jag 'får äta'...återkommer i ärendet då jag laborerat ytterligare!


Lotan & Tofflan åker som kungar i sin kroc...

dsc04824 (MMS)

Lotan & Tofflan åker som kungar i sin krocktestade bur från Jeppe. Med vattenskål och 2 fläktar har de allt som behövs för en bekväm bilresa - även i sommarhetta! På burens stängningsanordning finns möjlighet till låsfunktion så då hundarna blir kvar i bilen låser vi buren och bilen men har bagageluckan öppen. Parkera i skuggan och saken är biff! :) Våra hundar sitter aldrig och flämtar i bilen utan ligger bekvämt ner och sover varje gång vi kommer tillbaka! :D


Nya produkter hos Kung Markatta

Igår fick vi hämta ut ett stort paket från Kung Markatta som nu i dagarna utökar sitt dryckessortiment med inte mindre än 4 nya juicer och en folköl - en ljus lager.

De skickade hem alltihop till ekonördarna för att vi ska få smaka och ge vårt omdöme om dem! Det tackar vi det varmaste för, vi vet ju med oss att Kung Markattas produkter brukar falla oss i smaken! :)

 

 

  En utförligare recension kommer då vi smakat av alla men jag kan avslöja så pass mycker redan att det bådar gott - väldigt gott!

Malin ♣


Tisdagens middag; Vegetarisk variant på Falsk räksoppa med eget vitlöksbröd

Många är de soppor som genom åren passerat det Harjuska hemmet. Soppa är liksom så enkelt, så variationsrikt och så himla, himla gott!

Denna vegetariska variant bjöds vi på för många år sedan då bror precis flyttat ihop med den tjej som han idag valt att leva med och som är en av mina två favoritsvägerskor (jag har två) ;). Som med alla andra recept är den numer ommodifierad, så here it goes;

Morotssoppa, minst 4 pers.

4 stora morötter *
1 pressad vitlöksklyfta *
1 l. vatten 
Motsvarande 2 grönsaksbuljongtärningar * (vi använder pulver)
2 port kokt quinoa *
1 brk. Castello vitlöksost *
1 ask Philadelphiaost *
1 brk. crème fraiche *
salt *, peppar *

Skölj och riv morötterna grovt på ett rivjärn. Pressa vitlöken ner i en stor kastrull i lite smör och rör ner morötterna bara så precis att de hinner fräsa runt lite. Rör ner buljongen (eller smula tärningen över) och rör om. Fortsätt låt det fräsa en minut eller två. Häll på vattnet och låt koka upp. Småouttra sedan på låg värme i ca. en kvart. Rör ner osten, crème fraiche och guinoa (som man hinner koka under tiden om man vill) och smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott vitlöksbröd.

Vill man kan man koka quinoa i förväg och stoppa i frysen. Jag brukar koka ett paket då och då och dela upp i lämpliga portionspåsar och lägga i frysen. Då kan man lätt ta fram och blanda i maten (fungerar i allt!!!) om man känner att man vill boosta till lite protein till maten, quinoa är nämligen völdigt proteinrikt så det är perfekt lämpat för oss vegetarianer!

Man kan med fördel koka några potatisar och mosa ut soppan i dem som en tillhörande sås om man har småbarn som har svårt för att äta/inte tycker om soppa.

Vitlöksbröd, 4 pers.

4 stora skivor lantbröd *
3 pressade vitlöksklyftor *
50 gr. smör *
lite rapsolja *
chiliflakes, flingsalt *

Pressa vitlöken ner i smöret och rör smidigt med olja. Smaka av med kryddor (ta i vad ni vill! Fimhackad paprika passar också perfekt för att inte nämna alla underbara örtkryddor vi snart kan plocka i våra trädgårdar. Blanda hejvilt, i princip allting blir gott ihop!) och bred sedan ut på bröden. Grilla i ugnen på grillvärme i ca. 5 min. på ca. 225 grader.

Smaklig tisdagsmåltid!

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att det ligger två Tolle-böcker på köksbordet som jag ska bita tag i idag...*längtar*

Malin ♣

Vi saluterar med fanfar och förlitade oss ännu en gång på intuitionen!

Ja!!! Igår blev det äntligen klart att min fasta heltidstjänst som förskolläare flyttar från min förra arbetsplats till den förskola som ligger inne i samhället som tillhör vår by! Istället för nästan 50 min. till jobbet (i alla fall i rusningstrafik) så får jag nu ca. 7 min. genom skogen på nyasfalterat autobahn...jag är så oteoligt lycklig så ni ananar nog inte! Nu får jag komma hem mycket snabbare på kvällarna till Leon, Johan & vovvarna och detta gör att det känns liiite bättre att börja jobba igen!

Förskolan här ligger jättevackert till nere vi en älv (såklart med Gunnebo runtom gården) och har två avdelningar med ca. fyrtiotalet barn. Den jag lämnar har ca. 14-15 avdelningar med ca. 120 barn...lite viss skillnad va? :D

Det är så lustigt för bara någon dag efter att jag gick hem med havandeskapspenning med Leon åkte vi ut till vårt sommarställe vid havet och då passerar man infarten till min gamla arbetsplats. På den tiden hade vi inte ens börjat kika på hus eller så, hur skulle jag kunna veta något? Ändå sa jag till Johan då vi passerade att det kändes som om jag inte skulle återvända dit. Och så blev det! Nu återvänder jag en snabbis på fredag för att lämna nycklarna och för att ha ett avslutande samtal med min fd. chef.

Kan det bli bättre???

Igår bordlades vårt sidoprojekt som vi tänkt starta upp till hösten. Det drog iväg ekonomiskt mer än vad vi kunde tillåta i nuläget och då vi hittade en konkurrent som gjort exakt som vi tänkt "men lite sämre" ;) så gick musten ur mig litet...det innebär att vi måste jobba minst dubbelt så hårt och det har hag inte motivation till i nuläget. De senaste dagarna och under helgen har de molat till lite i magtrakten då jag tänkt på projektet och det finns inget mer träffande än min intuition - den går till och med före sunda förnuftet och förståndet! Och då jag fick ta mobilen i min han och ringa och avblåsa det hela, i alla fall tills vidare på lite obestämd tid, så kändes plötsligt allt mycket lättare. Fåglarnas kvitter hördes ljuvare i mina öron och bilen rullade lättare in till stan. Himlen blev lite blåare och molnen bytte form från lite båsiga det-kanske-blir-regn-i-eftermiddag-moln till imorgon-blir-det-ytterligare-en-solig-dag-moln. Då visste jag att vi gjort rätt - nu var inte rätt tidpunkt för detta.

Nu satsar vi allt fullt ut 150 % på bloggen (det har aldrig känts så kul att blogga som nu!), och tro mig då jag säger att vi kommer att göra det! Den 2 augusti (eller kanske tidigare) startar vi upp nya lyckobacken.se på ny portal med lite nya blogginslag där ni bl.a. kommer att få mer insikt i vår matlagning här hemma (åh, jag vet att ni kommer att älska denna del!!!), vi kommer att lägga till lite nya kategorier och ta bort vissa gamla som blivit uttjänta. Alla länkar till läsvärt och fina eko-företag och bloggar kommer naturligtvis att följa med så ni missar inget! Det enda ni måste komma ihåg är att fixa så att det är lyckobacken.se som finns på era RSS-feeds, bookmarks/favoriter osv.

Åh, idag är det en dag som är snäppet bättre än igår, och det trodde jag inte ens var möjligt! :D

Lyckliga Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Så fri, så tillfreds och så avslappnad!
Gjort: Bara gått runt och njutit av livet och dagen idag som aldrig kommer igen!
Gör: Fotar bloggrelaterade saker och kikar ut över byn. Det är vackert att bo här alltså!
Planer: Idag är en sådan där mysdag som ska gå i detsamma tecken. Ikväll ska jag dessutom försöka mig på ett sorts kulinariskt experiment som jag ser fram emot!
Bästa: Helgens festligheter för mamma & pappan som har att fira; både att vi bott på Lyckobacken 1 år och en annan härlig sak!
I behov av förändring: All SMS som lätt kan resultera i missförstånd (obs, inga "otrevliga" sådana, men ändock!) då man inte kan se av kroppspråk, höra nyanseringar eller känna av mer subtila saker. Kanske att skicka röstmeddelanden vore bättre?
Leon : Jag fullkomligt häpnar över alla de saker han tar sig för nu varje dag! Han växer flera centimeter (minst!!!) varje dag och på kvällarna då han numer kommer traskandes med Natursutt och snuttefilt och ska gå och sova och vill ge en godnattkram och flera pussar så fylls hjärtat till brädden med sådan outgrundlig, villkorslös kärlek att ögonen liksom bara lite måste svämma över av lyckotårar. Snacka om att man blivit mer sentimental sen man blev förälder!
Väder: Mulet med regntunga skyar. Passar perfekt idag! :)

Malin ♣


Ikväll firar vi en fantastisk nyhet (nix, ...

dsc04830 (MMS)

Ikväll firar vi en fantastisk nyhet (nix, familjen ska inte utökar ännu) samt att vi fattat ett klokt och intuitivt beslut som känns så rätt så! Drycken vi skålar i är über-ekologisk, alkoholfri och avnjutes i ett bloggrelaterat glas. Mer om allt detta imorgon - just nu ska jag fortsätta vara i mitt lyckorus! Tack för att allt känns så bra! :D


Ha, ha, Leon nästan försvinner i gungan! ;)

dsc04828 (MMS)

Ha, ha, Leon nästan försvinner i gungan! ;)


Leon & gammelfarmor är på väg till lekpark...

dsc04826 (MMS)

Leon & gammelfarmor är på väg till lekparken & gungorna! :D


Ursäkta dålig skärpa men jag tvingades zoo...

dsc04813 (MMS)

Ursäkta dålig skärpa men jag tvingades zooma in max då jag var på så långt håll. Lotus gör detta, alltså gnaga på trädgrenen, endast för att jäklas med Tofu! Lillen är fastbunden i spårlina utomhus nu då han fann en ny, ytterst impopulär, hobby i att riva upp de vinbärsbuskar matte så omsorgsfullt planterat! :( De klarade sig dock, så i väntan på de träramar husse ska bygga som stöd och skydd blir det spårlinan ett par dagar. Och Tofu älskar att gnaga på pinnar & grenar av alla de slag - Lotus har ALDRIG gjort det - så nu retas storebror genom att lägga sig precis utanför linans radie och gnaga på en pinne! Ja, vad säger man om de små liven? ;)


Måndagens middag: Majsbiffar, guacamole och basmatiråris

Majsbiffar är en favorit här hemma så det äts ganska ofta! De är enkla att göra och vansinnigt goda så det är ganska förståeligt att de uppskattas av både stora och små!

Majsbiffar, 12 st.

500 gr. frusen majs *
150 gr. riven Västerbottensost
salt *, peppar *, chiliflakes
2 ägg
4 rejält rågade msk. siktat dinkel *
5 torkade, sönderklippta soltorkade tomater *
2 pressade vitlöksklyftor *
1 finhackad gul lök *

Häll allt i en bunke och mixa med stavmixer till en tjock och ganska slät smet. Ställ svalt minst en timme så smeten hinner "sätta sig".

Stek sedan gyllenbruna ca. 4 min. på vardera sida i en stekpanna (gärna gjutgärn) i lika delar smör * och rapsolja.

Guacamole

1 liten brk. crème fraiche *
2 rejäl msk. majonnäs *
1 finhackad chili
8 finhackade körsbärstomater/1 stor tomat *
4 avocados *
saften från 1 lime *
3 finhackade schalottenlökar
1 stor pressad vitlöksfklyfta *
salt *, peppar *

Häll crème fraiche och majonnäs i en stor skål. Gröp ur avocadon och mosa ner i skålen. Rör ner chili, tomat och lök. Rör om. Smaka av med lime, salt & peppar.
Guacamolen är jättegod att ha på bröd, att dippa grönsaker i eller äta tillsammans med t.ex. tacos då man med fördel kan doppa nachos (hemmagjorda är godast!) i.

Koka basmatiråris enligt anvisningar på förpackningen och servera sedan alltsammans med en god sallad eller annat val av grönsak!

Smaklig måltid!

Malin ♣


MånDagens tacksamhet

Visst är det underbart när folk som kommer på besök förväntar sig att kunna hjälpa till med något? Igår var finaste mamma och hennes J här och de rensade ogräs, beskar buskar och träd, petade & påtade. Så välkommet och så uppskattat!Leon & mormor planterar smultron som han ska få ha i sin fina hjärtkruka borta på Lillebo (lekplatsen) på sin trädgårdsmöbel. Leon är mer en Simon & Tomas-typ som gillar att piffa till det så han vill ivrigt pryda krukan med dekorationsstenar och glashjärtat jag plockat fram från julpuntlådan!
Munkjackan är från Nanoou, sandalerna från Kavat och solhatten från Ballade.


Dessutom hann vi med att fika goda lunchmackor, gunga, åka skrinda och inspektera tomten i övrigt!

Tack underbara ni, ni är ju bara bäst!!! ♥

Familjen Harju ♣

Vinnaren är...

Det blir ingen mindre än Therese som kammar hem sina tre önskekryddor (oregano, curry & kanel) från Sonnentor i tävlingen vi hade i samarbete med Grön Gåva.Grattis, grattis! Maila oss den adress dit du vill ha vinsten skickad så kommer den med posten!

På onsdag kör vi igen och denna gång är det en riktigt väldoftande tävling som kommer - missa inte den! :)

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Jisses så slut jag känner mig efter denna helg - och då är det inte jag som sprungit en halvmara!
Gjort: Varit en elak hustru och skrattat åt Johan då han försökte masa sig runt i köket. Jag har aldrig sett någon ha en sådan fruktansvärd träningsvärk! Och det ser ut som om han stelopererat benen från ljumskarna för han är som en styv pinne! *fniss* Förlåt, vännen! ♥
Gör: Strukturera upp veckan lite och letar biobiljetter! Jag & bästa C ska snart ut på egen hand! :D
Planer: Vi hade planer idag men en av de inplanerade fick vattkoppor så de bordlades ett tag. Vi har för mycket inplanerat de kommande veckorna för att få bli sjuka nu, men annars hade jag nog åkt iväg och "låtit Leon få det". Jag var själv 13 år då jag fick vattkoppor och det är än idag lätt i toppen på Topp 5 med helvetiska saker man kan uppleva. Det sägs ju att ju yngre man är ju lindrigare är det ju...men, men, det går säkert fler tåg om det skulle kännas med passande då!
Bästa: Att hela familjen är samlade igen!!!
I behov av förändring: Älskade Tofu som rymmer om vartannat! :( Snart får vi lägga till fort efter vårt prefix så att vi blir "Ekonördarna på Lyckobackens fort" om det ska fortsätta. Men...denna gång kröp han under stängslet så vi ska fästa det ner i backen med en tältpinneliknande konstruktion om 1 ½ vecka så vi sätter upp viltstängsel runt tomten...då fasiken ska det vara säkert här!
Leon : Oj så glad han blev då pappa kom hem igår! Han bara borrade in sig mot Johans bröst och ville inte sluta pussa honom! Tårarna bara rann på mig & Johan! Sen fick inte pappa släppa honom på resten av den vakna kvällen, de skulle bara kramas och kramas! Vad underbart det är med kärlek!
Väder: Endast 6 grader varmt nu så i helgen har det onekligen blivit svalare...jag gillar det, då hinner man anpassa sig lite innan sommaren kommer på riktigt!

Malin ♣

 


Önskeinlägg; Ekonördarnas matvecka

För ett par veckor sedan fick vi ett mail från en av er läsare som önskade innehåll på ett inlägg. Denna ville att vi skulle skriva upp hur en matvecka hos oss kunde se ut och gärna vad som då också skulle stå på handlingslappen samt tillhörande recept. Klart vi tar till oss era önskemål, så här kommer det!

Mån - Majsbiffar med guacamole och kokt basmatiråris

Tis - En vegetarisk variant på Falsk räksoppa med hemmagjort vitlöksbröd (Leon får ibland potatis till då det är soppa, det beror lite på)

Ons - Vegetarisk "Chicken Satay", jordnötssås, jasminris och inlagd chiligurka

Tors - Färsigt fräs med potatismos

Till alla måltider äter vi sallad och grönsaker, i olika variation, då hela familjen älskar det, samt avslutar med en frukt eller annat C-vitaminrikt som t.ex. paprika eller vitkål.

På handlingslappen skrev vi som följer - och då är det ju såklart saker som inte bara har med maten att göra:

På ICA Kvantum;

1 herrgårdsost *
500 gr. smör *
Bregott *
6-pack ägg *
Yoggi Yangster jordgubb *
5 Oatley havredryck *
Crème fraiche *
Halloumi
Castello vitlöksost *
Philadelphiaost *
Grön currypasta (hittade en helt utan tillsatser, yey!)
Riven Västerbottensost
Schalottenlök
Quornfiléer
4 avocados *
Potatis *
Vitkål *
3 askar körsbärstomater *
3 gurkor *
Kiwi *
2 askar röda äpplen *
Ask med gula äpplen *
Bananklase *
3 persiljekrukor * (vi finhackar alltid över Leons mat och vi går och småäter persiljekvistar vi med)
Ruccola *
Färsk babyspenat *
Paprikamix *
Jasminsris *
2 basilikakrukor *
Päronask *
Apelsinnät *
Vispgrädde *
3 röda lökar *
3-pack Vitlök *
5 gula lökar *
Bondbröd *
Majskrokar
Mango chutney *
Sweet chili sauce
6 Ella's Kitchen i olika smaker *
500 gr. frusen majs *
8-pack plommon *

Grön Gåva;

Choklad; både Plamils mintchoklad * och mörk från Blanxart *
Jordnötssmör *
2 kokosmjölk *
Frukt - och nötbröd *
Linser *
Ljus dinkelpasta *

Jag tänkte det kunde vara roligare om recepten kunde komma dag för dag så idag får ni det första! :)

Malin ♣

Med egna verktyg kan man ju lättare hjälpa...

dsc04818 (MMS)

Med egna verktyg kan man ju lättare hjälpa till! :D


Planterar smultron i en egen liten kruka s...

dsc04817 (MMS)

Planterar smultron i en egen liten kruka som Leon ska ha på sitt trädgårdsmöbelbord! Spännande att trädgårdspyssla med älskade mormor! Och sen måste man ju piffa till det med dekorationsstenar och ett glashjärta!


Här är gudagott att vara! Står och plockar...

dsc04816 (MMS)

Här är gudagott att vara! Står och plockar lite i penséerna och ser vovvarna i full färd med något spännande, min mamma & hennes fina J i full färd med att rensa i jordgubbslandet under Leons övervakning och jag, jag är bara lycklig! <3


Ni glömmer väl inte bort att tävla om valf...

dsc04807 (MMS)

Ni glömmer väl inte bort att tävla om valfria eko-kryddor från Sonnentor? Detta sker i samarbete med vår samarbetspartner Grön Gåva (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners) och om ni klickar in er under Tävlingsdags-kategorin kan ni läsa mer om hur ni gör för att vara med och tävla och ha en chans att vinna! På måndagmorgon koras en vinnare. Lycka till!


På träbänken på vår förstugkvist ligger et...

dsc04738 (MMS)

På träbänken på vår förstugkvist ligger ett cementrabarberblad som Linda (www.lindasblommorodesign.blogg.se) gjort med ett gäng 'budskapsstenar' vi fått av diverse nära & kära tillsammans med en gammal lykta från Indiska som rostar mer och mer för varje år men som samtidigt bara blir vackrare och vackrare med sin patina. :) Bredvid står parasollet till den trädgårdsmöbel Leon fått i present och 2 rör med utomhusrökelser - perfekt stämningshöjare och håller mygg borta som inget annat!


Leon har invigt brottarlinnet med matchand...

dsc04762 (MMS)

Leon har invigt brottarlinnet med matchande shorts modell kortare från Blingo och de höll samma toppen-kvalitét som övriga plagg! Leon själv verkar i det närmsta överförtjust i det glada fiskmönstret på linnets framsida. :D


Den här gamla vädringsluckan ner till jord...

dsc04804 (MMS)

Den här gamla vädringsluckan ner till jordkällaren är en av de vackraste detaljerna på vårt hus. Allt tilltalar mig; de rostiga gångjärnen, det krokiga beslaget, det nötta träet och den grånade grönfärgen!


En gammal, rostig nyckel på en ännu äldre ...

dsc04740 (MMS)

En gammal, rostig nyckel på en ännu äldre och rostigare handsmidd spik som jag dragit ut ur fasaden fick göra egentillverkade videkransen sällskap! Eventuella inbrottstjuvar göre sig ej dock besvär då nyckeln på bilden inte har något med dörren i huset att göra! ;)


Kompisarna är ute och myser och det är så ...

dsc04737 (MMS)

Kompisarna är ute och myser och det är så härligt att se hur de verkar trivas - både med att bo på landet och med varandra!


I helgen då Johan lämnar mig solokvist ska...

dsc04788 (MMS)

I helgen då Johan lämnar mig solokvist ska jag helt hänge mig åt Underbara Clara (www.folkbladet.nu/underbaraclara) och nummer två av hennes fantastiska tidning som kom i dagarna! Jag har bara smygkikat i den så jag har allt det gottaste kvar, men sneakpeaken bjuder på lovande hemma-pysselguide i samarbete med Jessica från Vintageportalen (www.vintageportalen.se - för övrigt en av väldens vackraste bloggar!) och en tårt-fest utan dess like! Tur jag har sockerförbud! ;) Dessutom har fröken Ileby (http://annaritar.blogspot.com/) illustrerat tjusigt även denna gång! Det här blir mitt helg-godis! :D


Gissa om jag blev glad i torsdags då jag h...

dsc04795 (MMS)

Gissa om jag blev glad i torsdags då jag handlade och fann ekologisk mango chutney? :D


En alldeles bedårande lite nyckelpiga tog ...

dsc04801 (MMS)

En alldeles bedårande lite nyckelpiga tog plats på en av de miljoner (känns det som) prydnadsrabarber jag rev bort till förmån för vinbärsbuskarna. Nyckelpigor är så vackra, och nog vet ni väl att alla nyckelpigor heter Maria? ;)


'Dagg är blott en ängels tår, ändock vacke...

dsc04805 (MMS)

'Dagg är blott en ängels tår, ändock vacker så det försmår'


Då man är trött efter en dags utelek & bus...

dsc04799 (MMS)

Då man är trött efter en dags utelek & bus är det gott med en fin vän att vila sig mot!


På diskbänken matchar vi de övriga vit-blå...

dsc04754 (MMS)

På diskbänken matchar vi de övriga vit-blåa Kockumsgrejorna med denna skål från samma serie där vi förvarar eko-chokladen! :P


På farstukvisten har det sommarpyntats för...

dsc04739 (MMS)

På farstukvisten har det sommarpyntats för fullt! Gamla dammejeanne-flaskorna är loppisfyndade och zinkvattenkannan är från Indiska och en gammal födelsedagspresent från bror med familj. I matchande zinkkrukan ska olika basilikasorter planteras så fort järnnätterna passerat, men man undrar ju om det överhuvudtaget blir några sådana i år? Det blir i alla fall vanlig, lime, kanel- och thaibasilika. Den rostiga 'Basilika-skylten' inköptes på Granngården ifjol men fick vara ute i rabatten över vintern för att få rätta patinerade looken och ska ner i basilikaplanteringen sen. Vagnshjulet var redan målat i en, för oss, perfekt blå färg och lagom nött av tidens tand så det fick på stört ta plats i detta ute-stilleben. Vad tycks?


Leon ser om Mårbacka-pelargonsticklingarna...

dsc04789 (MMS)

Leon ser om Mårbacka-pelargonsticklingarna vi planterat i köksfönstret. För oss känns det viktigt att i ett tidigt skede inbjuda honom i det vi gör hemma - både inne och ute. Hur gör ni med ert/era barn, får de vara delaktiga i den mån det går?


Då Clara & Jakob var på besök i helgen så ...

dsc04797 (MMS)

Då Clara & Jakob var på besök i helgen så hade de bl.a. med sig fin-fin kakao från Bio-Organic (som för övrigt har fantastiskt goda chokladkakor!) Nu ska jag göra mig en kopp egen varm choklad och en smörgås till innan vi ska sjunka ner framför en föreläsning. Trevlig kväll, fina läsare!


Har ni sett söt-nöten som sover i husses h...

dsc04791 (MMS)

Har ni sett söt-nöten som sover i husses hand med tungan på sniskan i mungipan? :x


Lyckades fånga en dansant Leon iklädd söta...

dsc04792 (MMS)

Lyckades fånga en dansant Leon iklädd sötaste spök-teen från Sture & Lisa som vi köpt på rara Little Bloom (www.littlebloom.se). Natursutten är eviga följeslagaren då man nyss vaknat för dagen, här med en rosa eko-strap från Katvig. 'Bollen' är magen till dragdjursdraken han fick av bästa Ekokul, allt går att leka med ju! ;) Och glöm inte att Little Bloom skänker 5 % av sina intäkter till Läkare utan gränsers arbete på Haiti, så genom att handla från deras eko-sortiment så gör man gott - i dubbel bemärkelse! :D


TorsDagens tacksamhet

Det har skrivits förr men tål att skrivas igen; vi bor i världens bästa by! Ringde en av fina grannarna våra igår för att kolla om denne visste någonstans lämpligt i skogen där man kunde ta (ja, läs sno) sand som skulle passa i Leons sandlåda eller om det kanske fanns någon i byn som hade ett sandtag man kunde får köpa ifrån. Det känns liksom drygt att måsta köpa det inne i stan och frakta hem med släpvagn om det redan finns i närområdet. Då samtalet var slut och vi lade på så var jag ett sandlåde-lass med sand rikare då självaste grannen jag ringde hade sand som han så rart skulle bjussa på! TACK!

Åh, kan inte ett gäng likasinnade bloggläsare flytta hit till de hus som står tomma i princip året runt eftersom de är sommarbostäder och så lever vi lyckliga i alla våra dagar i något sorts ekoby-kollektiv? :D Jisses, så skoj vi skulle ha det!

Kramalin ♣

I've got a feeling

Det känns pirrigt i mig exakt just nu. Jag fick precis i detta nu en känsla av att det kommer att hända kanon-bra saker de kommande dagarna. Vet inte vad det beror på men denna sortens känsla infinner sig ofta hos mig, speciellt i perioder av smärre motgångar, och det är så skönt för då släpper jag allt, förvissad om att det ordnar sig.

Det lönar sig att läsa Eckhart Tolle...tro mig!

Malin ♣

Kramp i vaderna?

Både som gravid och då jag utövat yoga & pilates har jag ibland fått fruktansvärd kramp i vaderna. Hittade ett tips för ett tag sedan i en tidning, minns tyvärr ej vilken, på hur man enkelt kan åtgärda detta sendrag.

- Man kan ha druckit för lite under dagen så ta för vana att dricka ett glas vatten innan träningspasset eller innan sänggående om du är gravid eftersom dessa kramper ofta kommer nattetid då.

- Det kan bero på magnesiumbrist och åtgärdas enklast om man äter banan, pumpafrön eller mandlar. De tillsammans utgör ett bra mellanmål innan träningen och som gravid är de smarta saker att alltid ha med sig i väskan och äta då och då under dagen.

- Kalciumbrist kan också vara en orsak så boosta snabbt kroppen med apelsinjuice, russin eller torkade aprikoser. Också bra att ha med sig i väskan.

Då jag var gravid hade jag alltid en liten plåtask med cashewnötter, solroskärnor, mandlar, valnötter, pumpakärnor, russin, torkade osvavlade aprikoser, torkade fikon, torkade dadlar och några rutor mörk choklad. I en Banana guard förvarade jag en banan och en vattenflaska i väskan på det och man är fullt utrustad! Idag har jag exakt samma innehåll med i Leons kylbag då vi åker iväg, minus chokladen, då det är perfekt att ge som litet energigivande snack med lite vatten.

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Lite less på att det som ibland sett ut att ordna sig kanske ändå inte gör det. Ibland är saker på och ibland av. Ja ja, jag flyter med och ser vad som är uttänkt åt mig. Lite kommer det i alla fall att smälla den 2 augusti - oavsett vad! :)
Gjort: Hittat ett bra tips som jag snart ska delge alla er yoga- och pilates utövare eller gravida därute!
Gör: Bläddrar i tidningen och tittar på Johan som stretchar sig i form för Göteborgsvarvet på lördag. Han har sprungit sammanlagt 4 ggr. och ca. 1 ½ mil sedan i juni så han satsar på en bra tid! ;)
Planer: Idag ska vi in och handla lite efter lunch och det är ju alltid trevligt. Det finns värre saker än att fylla kyl, frys och skafferi med eko-saker. Dessutom kommer ni att få ta del av det lite mer till veckan efter önskemål av en läsare, så håll utkik!
Bästa: Den utvecklingsfas Leon är inne i just nu är så vansinnigt kul att få ta del av! Hur fasiken ska jag kunna lämna det här och börja jobba igen? Att ta del av andra barns utvecklingsfaser är ju såklart heller inte fel men jag tar hellre del av min egna! ;)
I behov av förändring: Hmm...Universe, speak to me; Hur kommer det att bli nu? Blir projektet av den 2 augusti eller blir det "bara" den mindre förändringen???
Leon : Då vi mös ihop oss igår innan sängdags låg han och små-sjöng "n-ganggang, n-ganggang"...han vill verkligen vara utomhus och han gillar verkligen sina gungor. Punkt. :D
Väder: Verkar bli sol och varmt idag med...

Malin ♣


Anns Ekobod

Jag fick tips av en läsare för ett tag sedan om att det öppnat en ekobutik i Sundsvall, Anns Ekobod! Då Sundsvall tydligen inte haft någon sådan butik innan så kändes det extra angeläget och väldigt, väldigt välkommet!

Butiken har ingen hemsida men Ann har en blogg som man hittar här och där verkar hon skriva en del både om butiken och lite eko-relaterat.

Så, ni i Sundsvall med omnejd; bege er genast till Dalgatan 33 och botanisera bland allehanda ekoting! Här finns vägbeskrivning och kontaktuppgifter.

Malin ♣

Vi flyttade även en tuva med gullvivor som...

dsc04732 (MMS)

Vi flyttade även en tuva med gullvivor som också verkar trivas på Lyckobacken! Blommor hör verkligen våren och sommaren till! :D


Pussel och bok i ett måste ju vara det opt...

dsc04765 (MMS)

Pussel och bok i ett måste ju vara det optimala - i alla fall om man heter Leon! :) Tröja och byxor från HM Organic och tofflor från Bellio.


Krydda till livet med en tävlingsvinst!

Onsdag och tävlingsdag. Idag i samarbete med vår fina samarbetspartner Grön Gåva! I vinstpotten finns tre valfria, ekologiska kryddor från Sonnentors sortiment (ej saffran) och för att vara med och tävla vill vi att ni gör som följer;

Gå in till Grön Gåvas webbutik och kika på kryddorna. Välj ut en krydda som du sedan skulle använda i någon maträtt eller kaka el. dyl. T.ex. paprika. Skriv sedan i detta kommentarsfält typ "Jag skulle använda paprika i min goda fetaost-dip som jag..." osv. Skriv också vilka tre ekologiska kvalitétskryddor just du vill ha (ej saffran) om det blir du som vinner!Vi använder alla Sonnentors kryddor här hemma och de håller fantastiskt hög kvalitét. Fräscha och välsmakande och helt utan tillsatser. Och färgerna, ni ska se gurkmeja, paprika och saffran ihop!!! :D

Ni har till och med måndagmorgon på er! Lycka till!

Malin ♣

Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!


Sola säkert på eko-vis

Tidigare år har jag skrivit utförliga inlägg om solskydd, hur de funkar och vilka som är bra, mindre bra och rentav dåliga. Här kan ni själva kolla upp det vi tidigare publicerat eftersom jag i år kommer att göra på ett annat vis. Det blir nämligen rätt mycket samma lika, det är samma solskydd som underkänns eko-mässigt och det är samma som rekommenderas. Dessutom har många redan skrivit om det, bl.a. Ekomamman i detta inlägg och då blir det så tradigt att upprepa allt då det tas från samma urspungskälla/or.

Hemma här så använder vi oss av två solskydd; den första är Suntan lotion från Eco cosmetics med havtorn och oliv som har ett solskydd på 24 (denna tub är oöppnad från ifjol och jag ser att de i år har på SPF 25 så de måste ha ökat på lite). Det är inte testat på djur, certifierat av Eco Cert och godkänt av Vegan. Dessutom är det vattenresistent. Finns med SPF från 10 till 30.

 

Vi fick våra av fina Malvalin ifjol men de finns också att köpa på bl.a. Jordklok.

Denna är en fet solkräm som dock är alldeles underbar att smörja in på huden. Man blir alldeles vit och tänkte varje gång "hur ska jag kunna få in det här i huden" men i ett nafs så är det insmort och huden är kladdfri!½ Den doftar svagt, svagt av citron och lime.
Då denna har högre solskydd använder vi denna nu i början då huden är extra känslig, sedan kommer den att få följa med i blöjväskan!

Nummer 2 som vi använder är med solksydd 20 och smörjs endast i en gång per dag. Så heter den också Only once a day bloc. Denna oljeliknande gel använde vi hela förra sommaren på Leon och han blev ALDRIG det minsta solbränd. (Vi hade den också och blev heller inte det, men det är ju barnen som är viktigast eftersom de inte aktivt söker skugga på samma sätt som vi.)

 

Denna kommer från NovaDulci® och tillverkas av Clemens Medical AB. Våra flaskor köper vi i hälsokostaffärer.

Only once a day bloc fann vi i Kanariefåglarna ryter (som för övrigt är den bästa bok som finns!!! Säljs på Grön Gåva.) där de tyckte att den var bäst, och vi håller med; det är den! Den tillåter huden att bli brun och fräsch utan att för den skull se röd, bränd eller irriterad ut.

Att sola säkert (med det menar jag också att vistat ute i solen) innebär också att man kanske inte måste vara ute de timmar solen bränner som mest? Kl. 11 - 15 är solen som allra hetast och då är det också allra viktigast att tänka på att skydda sig ordentligt.

De vanligaste tipsen är att dricka mycket och stundtals sitta i skuggan

 

men har man småbarn eller är känslig själv kanske en siesta inomhus under de mest utsatta timmarna kan vara att rekommendera?

Vi gör så att vi går ut och leker efter frukost de dagar "vädret tillåter det" och vi känner för det. Då Leon ska sova får han sova ute i vagnen i skuggan under någon av alla träd på Lyckobacken. Lunch äts inne + en lekstund efter, detta för att få komma ikapp lite och "tvingas till solfritt" ett tag. Lagom till mellis vid halv tre går vi ut igen och är ute tills det är middag. (Observera att detta är en genrell dag, alltså en dag med stråplande sol om vi inte har några andra planer än att vara hemma bara vi. Vi är extremt flexibla så det "måste" självfallet inte se ut så här.)

Jag vill också slå ett slag för att skyla huvudet, både på små och vuxna med lite hår, och görs lämpligen med en tunn solhatt. Denna i ekologisk bomull kommer från Ballade och köptes då Kretsa hade sin mega-rea.

 

 

Sen är ju isglass i alla det slag svalkande! Vi kör på hemmagjord av ekologisk saft i glassformar av "ofarlig" plast. Blanda saften lite starkare än om man ska dricka den i gls och häll i formarna. Frys & njut helt enkelt!

  

Som vanligt med alla tips och idéer så är det det sunda förnuftet som ska få råda, förutsatt att man har något vill säga, men det här är hur vi tänker...och eftersom vi är en alldeles vanlig familj kanske fler tänker som vi?

Malin ♣

Värt att komma ihåg; den siffra som anges som SPF, t.ex. SPF 25, är alltså de antal gånger du kan vistas ute i solen med denna kräm på utan att bli solbränd jämfört med utan solskydd. Är solen som allra varmast och du har vöäsligt ljus hy kanske du kan vistas i solen 5 min. innan du blir bränd. Med ett solskydd med SPF 25 kan du alltså vistas ute i solen i ca. 2 timmar (5 x 25 = 125 min.) innan samma rödhet uppstår. Så kanske man enklast kan förklara det?

Ja ja, sola säkert i sommar i vilket fall!
OnsDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam över att min bäste vän blev min man...det är guld värt att få dela livet med någon som man redan haft en relation med, då baserad på andra känslor, för att sedan upptäcka att dessa känslor på eget bevåg växt sig starkare och utvecklats till någonting helt nytt och alldeles underbart! ♥

Det är bra fint det! :D

Malin ♣ 

Namnbyte!

Etablerade One Too Many T-shirts tänker nu steget längre och blir vad de säljer: Ekologiska t-shirts! I och med namnbytet till www.ekologiskatshirts.se så ger de hela 20 % på det man handlar, ange rabattkod SOMMAR2010 i kassan så dras rabatten!Ett bra läge att fynda sommarplagg nu då värmen sveper över landet som en löpeld!

Malin ♣


Ekologisk bröllopsmässa!

Lördagen den 29 maj (pingstafton) går en ekologisk bröllopsmässa av stapeln 10.00 - 15.00 visas Läckö-Kinnekullebygdens utbud med ekologiska varor, gårsbutiker, guldsmeder och frisörer. Dessutom kan par som går i giftastankar drop-in-vigas av Lidköpings borgliga vigselförättare!

I Lidbeckska huset kommer en eko-modevisning att hållas och ett kärlekståg med avsedda pusshållplatser kommer att gå genom stan. Alla Lidköpings butiker kommer att ha specialerbjudanden och man kommer även att hålla en medeltida bröllopsmarknad.Foto taget av fina M på vårt bröllop den 4 augusti 2007.

Klicka här för att läsa mer om mässan!

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Fundersam och lite småtrött...det är inte lika lätt att somna då det är 23 grader varmt i sovrummet kontra 16.
Gjort: Läst tidningen och kikat på lite bloggar.
Gör: Dicker té och läser.
Planer: På förmiddagen ska jag göra kvällens middag, pyttipanna, och till lunch kommer finaste S & bebismagen hit på quesadillas-lunch och té-mys! Du är efterlängtad!!!
Bästa: Att Lisa & Erika äntligen kommer till Lyckobacken! På fredag ska vi tre (+ Leon & vovvarna såklart!) mysa!
I behov av förändring: Ingenting!
Leon : Från att ha tagit några försiktiga steg i ett par månader så ställde han sig upp igår morse och gick. Han gick hela dagen - ute och inne, i skor och barfota. Dessutom lade han sig till med tre nya ord bara så där, nana (banan), baba-pappa (Barbapapa) och n-ganggang (gunga). Söt-skrudden!!! ♥
Väder: Mulet och eventuellt regn...vore dock rätt skönt efter de senaste dagarnas värmebölja från Ryssland.

Malin ♣


Vi tar en siesta inne efter lunch, perfekt...

dsc04757 (MMS)

Vi tar en siesta inne efter lunch, perfekt då det är 34 grader varmt i solen, så Leon passar på att rita en teckning som pappa kan hänga upp på kontoret på jobbet! Det gör han såklart med sina eko-kritor från Öko-Norm som vi köpt hos Ekokul (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners), de är fantastiska och Leon älskar dem! Mellis idag blir en stor skål fruktsallad borta på Lillebo (vår lekplats) under parasollets välkomnande skugga! Ha en fortsatt fin eftermiddag!


En vän till mig har detta smycke och skull...

dsc04749 (MMS)

En vän till mig har detta smycke och skulle vilja veta om någon vet vad det betyder. Om det nu betyder något, vill säga? Det är köpt för minst 10 år sen i en Amuletten-liknande butik som då fanns här i Övik. Är det någon som vet, eller har minsta lilla aning, får ni gärna höra av er! :D


Ser ni att vi har perfekt med plats för em...

dsc04755 (MMS)

Ser ni att vi har perfekt med plats för emalj-tvålkoppen från Kockums som jag bloggade om tidigare? :)


Helande händer

Igår var jag hos Caroline som har Hippo Treatment för ännu en behandling spirituell healing. Eftersom jag gått på ett par behandlingar nu så känner man att den blir starkare och starkare för varje gång, förmodligen för att kroppen blir mer och mer mottaglig.

Under flera års tid gick jag och fick reiki-healing varannan vecka av en kvinna och det kändes OK, men jag måste säga att jag i och med mötet med den spirituella healingen hittat rätt! :D Man kan säga att den spirituella healingen innebär att man jobbar både med handkontakt och i auran beroende på vad mottagaren behöver.
När behandlingen börjar har man inte ett fast mönster att jobba efter (som man har vid reikin) utan det visar sig under arbetets gång vad healaren ska göra. Denne tar kontakt med sitt andliga team som visar vad mottagaren behöver. Denna typ av healing är väldigt djupgående så har man t.ex. väldigt ont i kroppen skulle så rekommenderar Caroline någon av dom andra healingformerna.

 

I nuläget erbjuder Caroline en gratis spirituell healing-behandling i utbyte mot att man fyller i en utvärdering. Ett passa-på-tillfälle för nyfikna Öviks-bor med andra ord! :D 

 

Aura-Soma är droppar man använder för att rena auran.

Hur många behandlingar som behövs är svårt att veta på förhand men oftast märker man en noterbar förändringar efter 3-5 behandlingar. Alla typer av healing kan starta upp en personlig utveckling inom en vilket gör att man växer som människa - en process som kan vara både härlig och ibland jobbig, helt beroende på var man är i sitt liv. Det är säkerligen pga. att healingen återigen kom in i mitt liv samtidigt som jag främjat upp min andliga sida mer som jag uppleber en massa underbara förändringar inom mig. Flödet är på topp och energin det alstar är liksom ostoppbar!

 

Healing är ett komplement till annan behandling och inte en ersättning, men eftersom jag inte besväras av några åkommor utan är mer ute efter att landa i mitt inre och förverkliga mig själv ytterligare tycker jag det passar mig perfekt! :)

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Igår morse öppnade jag ett mail gällande vår storsatning med Lyckobacken och lyckobacken.se och det var så bra så jag blev alldeles paff! Inte på långa vägar kunde jag ta till mig det som det innehöll trots att jag med blotta ögat kunde förstå det ändå.

Vänta bara, den 2 augusti smäller det och då smäller det rejält ska ni veta! :D

Malin ♣

Underbar meny komponerad för Clara

Efter att Clara tog och skrev så fint om hur de hade det på Lyckobacken i helgen (tack för det, fina vänner!!!) så efterfrågades recepten på det vi åt både på hennes- och vår blogg. Och självklart vill vi ju dela med oss av enkla veggie-recept så, gott folk, håll till godo! :D

Till lunch åt vi jordärtskocksoppa med färskriven timjan och crème fraiche och mackor av ekologiskt bondbröd med eko-Bregott och en god eko-ost.

Till middag åt vi ugnsbakade rotsaker, egentillverkade kikärtsnitzlar och världens godaste OCH enklaste limsås. Till det en ekosallad.

Receptet på jordärtskocksoppan hittar ni här och resten kommer nedan;

Kikärtsbiffar, 12 st. 

ca. 500 gr. kikärtor * (kokar ni dem inte själv så se till att de är väl sköljda och avrunna)
1 finhackad gul lök *
2 ägg *
3 rågade msk. siktat dinkel *
salt *, peppar *, chiliflakes efter behag

Mixa kikärtorna med äggen med en vanlig stavmixer eller i em matberedare. Rör sedan ner mjölet och smaka av med kryddor. Ställ smeten kallt minst en timme men gärna längre.

Rulla stora bollar som sedan plattas ut med hjälp av handlfatorna och stek i lika delar smör * och rapsolja * tills snitzlarna är gyllenbruna, ca. 3 min. på vardera sida.

Ugnsbakade rotsaker, 225 °

Vi använde sötpotatis *, palsternacka *, morötter * & potatis *. Skala och klyfta och koka upp i lättsaltat vatten. Stäng sedan av plattan och häll bort vattnet, var noga så att allt försvinner. Lägg i en papperstuss av hushållspapper och lägg på locket, detta för att all ånga ska sugas upp ordentligt.

Smält lite smör * och olja * i en kastrull och krydda ner i det. Vi kryddade med flingsalt *, grovmalen svartpeppar *, chiliflakes och pressad vitlök *. Lägg rotsakerna i en långpanneplåt och häll smöret över. Blanda väl. Baka i övre delen av ugnen ca. 30 min. och ta ut och rör om ett par gånger.

Limesås

1 brk. crème fraiche *
saften från 2 lime *
2 pressade vitlöksklyftor *
1 dl. soya * (vi använder Renée Voltaire's Shoyu - lätt den godaste!)
1 msk. honung *
salt *, vitpeppar *

Blanda alla ingredienser kalla i en kastrull. Låt koka upp och ta direkt från värmen. Servera.

 

Foton tagna av Clara Lidström, Västerbottens folkblad.

Skålen på bilden är förresten Rättvisemärkt och köptes på Grön Gåva och trägafflarna har min pappas morbror tillverkat.

Det är viktigt att man tänker gott men ändå enkelt då man ska bjuda hem vänner och inte vill tillbringa hela dagen i köket. Se över så att mycket går att förbereda innan! Jag gjorde soppan klar innan de kom så att vi lätt kunde ta en promenad runt byn med en gång då de kom.
Smeten till snitzlarna gjorde jag på morgonen, likaså såsen utan att värma den - bara på med kastrullocket och in i kylen, och rotsskerna skalades och förväldes och förvarades i kastrullen de kokades upp i under lock inne i vår sval.
Eftersom jag effektiviserade till max tillbringade jag endast 30 min. i köket innan middagen och det är väldigt överkomligt.

Efterrätten blev sedan en ekologisk fruktsallad med eko-grädde med finriven mandelmassa. 

Malin ♣


 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Balanserad och lugn.
Gjort: Kikat i tidningen och startat en tvättmaskin.
Gör: Kollar upp lite nya föreläsningar med David Wilcock och dricker té - Brunkullan såklart! :P
Planer: Idag blir det lugna gatan, tänkte vi skulle kunna besöka folk vi inte träffat på riktigt på länge, men de hade inte tid, så vi slappar hemmavid! Fika borta på Lillebo (Leons lekplats) eftet lunch inplaneras dock - Leon är helt frälst i det! (Att smörgåsrån, vatten & majskrokar kan vara så gott bara för att det är utomhus under hans lilla parasoll är otroligt rart!)
Bästa: Att jag än en gång kom till insikt igår! :D
I behov av förändring: Känslan i mitt hjärta av att det aldrig är skönt då familjen är splittrad, helst skulle jag vilja att alla somnade hemma varje natt - jämt!
Leon : Är så glad över hans vattenkonsumtion, behöver inte oroa sig för honom och vattenintag då det är så varma dagar som det är nu då han är väldigt duktig på att hämta sin Klean Kanteen-flaska själv! :D
Väder: Sol och moln nu men det "utlovas" sol, moln och regn. :(

Malin ♣


Jag kände mig iakttagen på väg hem, och my...

dsc04750 (MMS)

Jag kände mig iakttagen på väg hem, och mycket riktigt; en Hälge stod så rart vid vägkanten och spanade! Pampiga djur det där!


Nu vankas det bönsopp-middag med hemmagjor...

dsc04745 (MMS)

Nu vankas det bönsopp-middag med hemmagjorda nachos och sen bär det av på healing! :D


H J Ä L P !

Hörni, ni brukar ju veta det mesta! :) Är det någon som sitter inne på nedanstående i den färgsättningen, med eller utan Soap-text, så vet ni vart ni ska maila va? Lyckobackens kök längtar nämligen efter en sådan;Bilden lånad från detta galleri på Styleroom.

Tack på förhand!

Malin ♣


Då vi flyttade till Lyckobacken grävde vi ...

dsc04731 (MMS)

Då vi flyttade till Lyckobacken grävde vi upp en tuva liljekonvaljer från Johans familjs sommmarställe och grävde ner i en av våra rabatter. Ser ni så fint de kommer i år? :D Eftersom de växer som gräs med en otrolig spridning kommer vi på sikt att kunna plocka många buketter!


Leon är ute och leker eko-iklädd svamp-mös...

dsc04730 (MMS)

Leon är ute och leker eko-iklädd svamp-mössa från Duns, munkhoddie från Nanoou, leggings från PO.P och indian-tofflor från Bellio. Skrindan är hållbart tillverkad av FSC-märkt trä och kommer från Minimundus. :)


Revery

Loa som har Ecoloco sa en gång till mig att det var viktigt för henne att man inte såg beige ut bara för att man var grön. Jag tycker det var så klokt sagt, för så är det; man vill kunna klä sig snyggt, medvetet och kanske till och med hänga med i trenderna fastän man köper eko.

Nystartade svenska modeföretaget Revery råder dock bot på denna tristess hos många. De grundades vintern 2006 och använder sig inte bara av uteslutande ekologiska tyger utan eftersträvar även att alla steg i produktionen ska ha minimal miljöpåverkan. Därför har de strikta krav på hela produktionskedjan. Dessutom är alla plagg är tillverkade inom EU.

Varje kollektion byggs upp runt ett tema snarare än att säsongsbaseras. Detta för att Revery ser varje plagg som konstverk med målet att vara en långvarig favorit i garderoben.Nya kollektionen Visions of Limited Space är "inspirerad av burars estetik och klaustrofobiska känslospann. Vissa burar kan verka sköra, men är tillräckligt starka för att det inburade inte ska kunna ta sig ut. Så fungerar även plaggen". Med skarpa snitt och rustika detaljer tillsätter man skira materia för att skapa kontrastl.
Möjligheten att lägga om band och variera knäppningar gör att man kan förändra plaggen genom att antingen öppna upp det eller stänga till det. Detta ska symbolisera med burarnas funktion som man låtit sig inspireras av samtidigt som plagget får fler användningsområden. En del av kollektionen består av handtryckta plagg med mönster av stiliserade burar som tryckts i den egna studion i Stockholm.”Hela vårat arbete bygger på drömmen om att alla ska kunna känna sig snygga utan att detta sker på någon annans bekostnad. Därför känns det fantastiskt att kunna presentera en ny kollektion från vår inre värld - en modevärld fylld av dagdrömmeri. I slutändan kanske det kan bidra till att göra verklighetens värld en liten aning bättre.” säger Lisa Axelsson, designer på Revery.

Revery säljs exklusivt på nätet och i konceptbutiken på Metargatan 11 i Skanstull, Stockholm. Den lilla konceptbutiken ändras för varje kollektion och har denna gång fyllts med Reverys visioner av burar och instängdhet. Modefotografen Ceen Wahren har tolkat kollektionen och de resulterande bilderna kommer att pryda butikens väggar.

Jag föll för kimono-klänningen och ryggsäcken nedan;

Den här tror jag Johan skulle passa finfint i;Jag gillar att det numer börjar finnas alltifrån eko-budgetmode (typ HM, Lindex & Ellos) till lite mer exklusivt, typ Revery! :) Dessutom tilltalar namnet Revery, som kommer från engelskans dagdrömma, mig!

Revery har även släppt en smyckeskollektion med bl.a. detta Alice i Underlandet-inspirerade tea-timesmycket;Alla bilder är Reverys egna och är lånade härifrån eller medföljde i pressreleasen.

Malin ♣MånDagens tacksamhet

Det är fint att komma hem från en 7 timmar lång och trevlig tripp några mil norrut för att upptäcka att pappsen staplat 10 m³ av den björkved som ska värma ekonördarna i vinter!

Tack pappa! ♥

/ Skrållan ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad och lycklig...kan man vara annat efter denna helg och med denna vecka framför sig?
Gjort: Läst alla era fantastiska kommentarer! :D
Gör: Kikar i tidningen och försöker klura ut vilken sorts fågel som sjunger så fint utanför köksfönstret...
Planer: Vi ska vara ute hela förmiddagen och njuta av solen innan Leon ska sova...i eftermiddag ska gammelmormor föräras ett besök!
Ikväll ska jag till Caroline för en behandling med spirituell healing och det ser jag fram emot oerhört...ska bli spännande att se vad som framkommer denna gång! :D
Bästa: Att jag fick krama bror igår!!! ♥
I behov av förändring: Varför bor man så långt ifrån vissa?
Leon : Har haft sin bästa helg på länge! Många vovvar har han fått pussa på, sandalerna åkte fram, vi har gungat och åkt skrinda, han har fått träffa halva släkten och fått nya, fina vänner, han har varit på loppis och det gillade han (många "titta" hela tiden!), han åt vegetarisk Chicken Satay igår för första gången och skrek då det tog slut på tallriken (bra betyg moster K!) och har inte behövt ha mössa eller kofta på sig...crazy med sommar i maj här uppe hos oss!
Väder: Sol, sol, sol!

Malin ◊


Vinnaren av Face care!

Tävlingen är avslutad och avgjord och en vinnare korad! Stort tack för alla era underbara huskurer, de verkar toppen allesamman!Vi säger grattis till Sara-Theresé som får hem crèmen med posten om adressen mailas till oss! Grattis!

På onsdag är det dags för en matrelaterad tävling så glöm inte bort att tävla då! Och leta fram receptböckerna! ;)

Malin ♣


En vän x 2 fick vänskapsväskan!

Kommer ni ihåg w2w-väskan jag fick för ett tag sedan?

I fredagskväll gavs den bort i försenad födelsedagspresent till två fina vänner i två försenade födelsedagspresenter (de är ett par) innehållandes ett ekologiskt massageljus, en massageboll, hot stone-massagestenar ett ekologisk vetehjärta, allt inköpt på Grön Gåva, samt en stooor förpackning Nag Champa-rökelse som är beställd hos Amuletten! Kortet kom från Kreativ Insikt och satte precis rätt ord på vad deras vänskap betyder för oss!
Jag har fyllt i att den varit på Lyckobacken en tid och nu hoppas jag den så sakteliga får resa vidare genom världen och kan glädja många på sin tur!

Malin ♣

 


Tävla om ljuvligt mjukgörande ansiktscréme...

dsc04709 (MMS)

Tävla om ljuvligt mjukgörande ansiktscrémen Face Care Soft från Pureskin! Ni har till måndagmorgon på er, klicka under Tävlingsdags-kategorin för att hitta inlägget och läsa mer! Lycka till!


Igår var hela gänget på loppis nere i gaml...

dsc04726 (MMS)

Igår var hela gänget på loppis nere i gamla saltmagasin i vår hamn. Jag fyndade bl. a. en Iittalavas från 70-talet, lite emalj- och Kockumsprylar samt denna rara, handblåsta blomma för 15 :-. Blev perfekt uppe i vardagsrummet!


Blogg Gamla lagfartsbeviset på Lyckobacken...

dsc04279 (MMS)

Blogg Gamla lagfartsbeviset på Lyckobacken hänger i hallen, har ni sett så fint sigill det bär? Kommer att passa in bra mot de Carl Larsson-gröna väggar vi på sikt ska måla om till. :) Även detta ska få en passande ram, jag ska finkamma stans loppisar & second hand-butiker!


Leon sitter och läser iklädd leggings från...

dsc04725 (MMS)

Leon sitter och läser iklädd leggings från Blingo, t-shirt från Lindex, eko-blöja ;), hampastrumpor & fina indiantofflorna från Bellio! Sköna lekkläder i glada färger!


Lycka är att se ut genom fönstret och se f...

dsc04724 (MMS)

Lycka är att se ut genom fönstret och se fina vänner trivas hos oss! Leon & pappa busar med Melker och Clara & Jakob myser i solskenet på Lyckobacken! Tack för att ni tillkommit till våra liv! :D


Leon fick äntligen prova fina Kavat-sandal...

dsc04721 (MMS)

Leon fick äntligen prova fina Kavat-sandalerna idag! Underbara!


Denna skrinda är tillverkad i FSC-märkt tr...

dsc04702 (MMS)

Denna skrinda är tillverkad i FSC-märkt trä och köpt på eko-butiken Minimundus. Den är kanon att dra en drös ungar i eller t. ex. Leon och en picknick-korg! Dessutom kan man köra racer med den på gräsmattan. :D


Det blev endast tre tomatplantor av de 35 ...

dsc04657 (MMS)

Det blev endast tre tomatplantor av de 35 frön jag satte. Tror det beror på att det var lite dragit där de stod ty de fönster som har mest sol på Lyckobacken är också de mest dragiga då det är de gamla, handblåsta. Men, men, tre plantor är bättre än inga alls och det skänker en otrolig tillfredsställelse att ha drivit upp de själv! :D


Mammas chakra-armband från Amuletten är så...

dsc04711 (MMS)

Mammas chakra-armband från Amuletten är så fint att man klappar händerna i rena förtjusningen då man får låna det!


Vi sitter i GDS-hallarna i en av stadens b...

dsc04719 (MMS)

Vi sitter i GDS-hallarna i en av stadens bensinmackar och tittar på ekopappan som tvättar miljöbilen med bilvårdskitet från Enjo. Eftersom vi ska iväg på middag hos goda vänner är Leon iklädd eko-skjorta från Lindex. :D


Ett perfekt helgdagsnöje då man varit ute ...

dsc04710 (MMS)

Ett perfekt helgdagsnöje då man varit ute i solen och arbetat en hel dag och man kurat ihop sig inomhus i regnrusk är att leka frisör! ;) Här en bild från igår då Leon var i styling-tagen!


Vi har köpt solcellslampor med LED-belysni...

dsc04703 (MMS)

Vi har köpt solcellslampor med LED-belysning till trädgården. Laddas på upp dagen och håller 30 000 timmar. Vi har gömt de lite här och var i rabatterna - mysigt effektfullt på kvällarna då det lyser på diverse ställen! 19,90 :- st. på Rusta.


Pappa Johans gamla trehjuling är i mint co...

dsc04704 (MMS)

Pappa Johans gamla trehjuling är i mint condition och passar perfekt till Lyckobackens egna Lance Armstrong! ;)


Leon åker på en liten utflykt! :D

dsc04708 (MMS)

Leon åker på en liten utflykt! :D


Innan helgen fick Leon hem ett par ur-läck...

dsc04685 (MMS)

Innan helgen fick Leon hem ett par ur-läckra tofflor från Johanna på Bellio! Tack snälla! Dessa har varit en favorit här hemma sen de lanserades! :D


Vad jag diggar herr Coelho!

dsc04637 (MMS)

Vad jag diggar herr Coelho!


Johan kom hem med Rättvisemärkta rosor i t...

dsc04686 (MMS)

Johan kom hem med Rättvisemärkta rosor i tisdags och de är så soligt gula & glada!


Leon är på fikadate med bruttan sin! ;)

dsc04687 (MMS)

Leon är på fikadate med bruttan sin! ;)


I senaste numret av tidningen Nära kan man...

dsc04638 (MMS)

I senaste numret av tidningen Nära kan man läsa ett jättefint reportage om Caroline Gårdheim som driver vår favorit Kreativ Insikt! Kolla gärna in det, otroligt läsvärt och en tänkvärd historia!


Tävla om Face Care soft!

Nu kör vi en tävling så här på onsdagen och allt! I potten ligger en flaska med Face Care soft från Pureskin - hudvård som är så snäll mot både kropp och miljö att den är ätbar!

face care (flaska)

Krämen innehåller näring, fukt & vitaminer och reparerar, återfuktar och bygger upp. Den gör huden mjuk, elastisk och sammetslen med bl. a. Aloe vera, kallpressade BIO oljor, GLA, A-vitamin, D-pantenol, karotin och antioxidanter. 

För att vara med och tävla vill vi att ni tipsar om någon bra huskur för att hålla hyn fräsch! Lämna en kommentar här innan måndagmorgon så är ni med och tävlar! :)

Lycka till!

Malin ♣

Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!


Långhelg

Imorgon är det helg igen och denna vecka är den extra välkommen! Vi ska fortsätta röja här hemma utomhus och försöka städa bort en massa nu då vi i alla fall går in i ett nytt skede i renoveringen. Är spy-less på hur det ser ut här hemma nu; damm, damm, damm överrallt. Men fint blir det, oj! De har varit otroligt duktiga och har gjort ett fantastiskt jobb!

Helgen bjuder också på besök av Underbaraclara och hennes man Jakob. Det känns otroligt kul då vi inte fått chans att umgås tillsammans alla fyra ännu! :D Det återstår att se vad vi hittar på dock...måste klura lite!

Vi ska även hinna med middag hos fina vänner och en visit till Umeå då bror ska uppvaktas i efterskott!Hur ser er helg ut?

Malin ♣


OnsDagens tacksamhet

Igårkväll kom fina, fina vänner på spontanbesök "bara för att". Och det gladde oss så oerhört, för det ska ni veta; att spontanbesök då man bor på landet växer inte på träd! Familjen som vi köpte huset av sa att vi rätt snabbt skulle bli varse att det är bra mycket längre till Lyckobacken från stan än vad det är till stan från Lyckobacken och tro mig, han hade rätt. Vissa har inte varit hit på ½ år och vissa kommer flera gånger i månaden.

Tur är ju då att vi har närmre till stan än vad de har till oss så vi kan åka in till dem och hälsa på! ;)

Malin ♣


Paprikasoppa

I söndags blev det sopp-middag på Lyckobacken! Soppa äts en gång i veckan här hemma och den vi gjorde nu (hälften improvisation - hälften recept) tror jag kommer att tillhöra favoriterna ett bra tag framöver!

Paprikasoppa, 4 pers.

4 paprikor *
2 gula lökar *
3 vitlöksklyftor *
1 finhackad chili
2 dl. majs *
2 buljongtärningar *
8 dl. vatten
3 msk. siktat dinkel *
1 dl. vatten
1 msk. torkad timjan *
salt *
peppar *
1 tsk. paprikapulver *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

   

Finhacka lök och vitlök och kärna ur och tärna paprikan. Bryn lök, majs, paprika & chili i lite olja i en kastrull tills paprikan bliit mjuk & glansig.
Smula ner buljongen och häll över vattnet. Låt koka upp och koka ett par minuter. Mixa soppan slät. Krydda med salt, peppar och timjan. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och rör ut dinkemjöletl i vattnet. Häll det i soppan och vispa ut redningen. Låt koka upp. Krydda med paprikapulver.

Servera med ett gott bröd och en klick crème fraiche.

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Lite gladare idag...det är ju snart långhelg och allt!
Gjort: Inte så mycket.
Gör: Läser morgontidningen.
Planer: Idag sticker vi in till stan och de bästa för mys, lek & bus. Blir trevligt! :D Ikväll ska vi kratta återstående då det verkar bli halvdant väder i helgen. Blöta löv = ingen hit!
Bästa: Att snickarna from. idag blir klara här hemma så nu blir det vardag igen. Dock återstår nu en massa arbete från oss själva, men det är en annan femma! ;)
I behov av förändring: Mig själv just nu.
Leon : Många tänder på G igen, han är så svullen i munnen. Inatt har han flera gånger vaknat av vad som verkar vara otäcka mardrömmar. Tur det snart är över för honom i den här takten!
Väder: Välkommen sol! :D

Malin ♣


9 av 10 handlar begagnat

Enligt en undersökning som Blocket gjort visar det sig att så många som 90 % av befolkningen handlar begagnat. Ca. 10 % av deras annonsörer medger att de gör det för att få ekonomin att gå ihop medan hela 29 % gör det för att de värnar om miljön!

59 % anser att det är ett praktiskt sätt att bli av med saker och 52 % tycker det känns bra då någon tar hand om deras saker. 26 % gör det för att de söker unika saker och 24 % gör det för att de vill göra smarta klipp.

Källa Synovate och Blocket.

Handlar Du begagnat och i så fall varför?

Malin ♣

Lill-ingenjören våran undersöker med djup ...

dsc04684 (MMS)

Lill-ingenjören våran undersöker med djup koncentration hur gammelmormors arbetsstol fungerar! ;)


Regeringen vill förbjuda bisfenol!

Som ni trogna läsare vet har vi vid ett flertal tillfällen skrivit om plast här på bloggen och om hur giftig den kan vara. Klicka här för att komma till alla inlägg vi skrivit som behandlar ämnet. Just bisfenol är en av de allra giftigaste och har länge varit en vanligt förekommande beståndsdel i nappflaskor. Bland det giftigaste man kan komma på stoppar man alltså i det som de allra minsta ska dricka från och ta på!

Enligt miljöminister Anders Carlgren kommer Sverige att gå in och utfärda ett nationellt förbud om nu inte EU hinner före och förbjuder det. Kemikalieinspektionens chef Ethel Forsberg uppmanade regeringen att förbjuda det hormonstörande ämnet i nappflaskor i en intervju i Svenska Dagbladet i måndags. Myndigheten har vi flertalet tillfällen pushat för att Sverige ska göra som föregångaren Danmark och helt förbjuda det men Sverige har förlitat sig på de flertalet tester EU gjort som dock varje gång påvisat att EU's direktiv gällande gränsvärden räcker. Detta håller inte alls Ethel med om och visar i sin tur på studier där det påvisas att bisfenol kan ha en lång rad skadliga effekter även om man utsätts för låga doser. Vidare anser Ethel att "... EU i sin riskvärdering bortsett från studier med väldigt intressanta resultat, gjorda av välrenommerade forskare vid ansedda universitet."
Efsa (EU's livsmedelsmyndighet) ska framöver presentera en ny riskutvärdering av just bisfenol i nappflaskor, med Anders Carlgren menar att "om inte Efsa föreslår ett tillräckligt snabbt förbud kommer jag omedelbart att uppdra år berörda svenska myndigheter, med Kemikalieinspektionen i spetsen, att ta fram ett nationellt förbud mot bisfenol i nappflaskor" då han anser att det finns goda skäl till att anta att bisfenol är hormonstörande.

Vi har aldrig någonsin använt annat är nappflaskor i glas till Leon (men han har ju knappt druckit ut flaska) men om man vill ölpa vettiga och reko nappflaskor så säljer Grön Gåva fina nappflaskor i PES-plast från Green to grow. Flaskorna kommer med nybörjarnapp 0-3 månader och sedan finns extranappar att köpa till beroende på ålder på barnet och önskat vätskeflöde.Bild lånad härifrån.

Malin ♣
Amuletten

Gårdagen var fantastiskt trevlig! Vi fick shoppa bakom stängda dörrar, fika gott och surrade bort ett par timmar! :)
Det är en så underbar butik där harmoni och stillhet är ledorden som råder! En mysig cafédel finns där man kan samla sig en stund och dricka en kopp eko-té, en eko-läsk eller avnjuta en ruta god, mörk choklad;Inne i butiken trängdes massvis med vackra stenar & kristaller som jag inte kunde låta bli att fota;

 

 

Dessutom fanns vackra chakraarmband och tjusiga hängen, alla med symbolisk betydelse!

 

Och sen fanns ju fina änglahörnet och all min favorit-Nag Champa;

 

samt en massa böcker, CD-skivor och kort.

 

 

Ser ni att hon säljer min favorit-författare? :)

Som ni ser hade vi det verkligen jättetrevligt och här har ni bildbevis på att kramandet verkligen blev av;Tack för en jättemysig eftermiddag!

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Just nu hänger en liten silver-Buddha runt min hals. Han ska påminna mig om att stanna upp och leva i nuet de dagar det känns svårare att komma ihåg. Det tackar jag för!

Malin ♣

Lindex miljömärker

Jag fick ett mail i förra veckan om Lindex och deras stora miljösatsning. Här kan man läsa deras CSR-rapport för 2009 då det blir för mycket att blogga om, men det låter onekligen intressant! Speciellt gillade jag idén om att de haft tävlingar sinsemellan butikerna för att se vem som kunde minimera energikostnaderna mest! :D

Något jag saknar på Lindex hemsida är en flik för endast deras ekologiska kläder, nu måste man liksom leta sig in under t.ex. pojkar för att hitta åt dem.

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Blä! Idag har jag en så där gnagande känsla som gör att jag skulle vilja fly fältet lite...nå'n som har lust med mig & Leon idag???
Gjort: Klämt & kännt på de fin grejor jag kom hem med från gårdagens biltur med Caroline!
Gör: Funderar & dividerar, dricker té och diskuterar.
Planer: Ett tomt blad...får se; blir det sol (vilket utlovats men inte syns ännu) kanske jag blir hemma och krattar mer. Blir det dåligt så...ja, vi får se!
Bästa: Att Carina Amuletten var ännu goare i verkligheten! Och att det med säkerhet inte var sista gången vi ses! :D
I behov av förändring: Undrar om inte en dags meditation skulle råda bot på invärtes-känslan?
Leon : Vaknade tidigt idag, 06.00, och låg och pratade med Fredriksson (eko-nallen från Ekokul) och Kotten (eko-igelkotten från Kretsa) en lång stund! Sötnos!
Väder: Mulet, grått & trist.

Malin ♣


Mitt fina, fina skåp!

Då biblioteket blir klart uppe så ska det som idag fungerar som bibliotek/gästrum får bli lekrum/gästrum. Då kommer skänken med alla leksaker i köket att flytta dit in tillsammans med pysselsaker och sådant som vi tänkt att syskonen ska dela på, t.ex. Duploklossar, annat Lego, byggklossar, Briojärnväg mm. På så vis kan man sitta i lekrummet och leka med dessa saker, eller ta med korgen in till sitt rum, och inne på sitt rum endast ha de personliga sakerna. På så vis kan man minska på antalet leksaker ganska rejält.

I och med att skänken inom en ganska snar framtid kommer att försvinna från köket så blir där en bra yta ledig. En yta man skulle kunna tänka sig att ett skåp anpassat för alla våra téer passar.

I helgen pratade vi om att vi skulle vilja bygga ett eget i lite rustik stil och tänkte väl oss kanske att det skulle finnas material bland allt vi kastat i och med ombyggnationerna. Johan stack ut för att kolla bland bråtet, kom in igen och sa att han hittat grejor och att han skulle bli ute en stund.

Efter 2  timmar kom han så in med detta;Jag blev både mållös och paff då det var bortom mina förväntningar! ALLT material kommer från bråte från kallvinden som vi rivit bort under våren! Tvärslån i mitten på nedre hyllan är tänkt till en stol från den tid då det var finsnickeri här i huset och den är inte ens klar. Man ser om man tittar noga på den vart det är tänkt att man ska karva & snida mer.Tapeten man ser bakom har varit någonstans i huset, ska kolla med grannarna om de vet var, och alla detaljer masn ser ovanpå skåpet är fynd från snickeriet; ett kugghjul, ett dörrvrede och en snökedja till en traktor.

 

 

Vi gillar ju det som är gammalt, så därför är det ju inte helt fel med lite handsmidda spikar nedslagna i hyllplanet;Det passar sannerligen inte in i alla sorters hem men på Lyckobacken blev det klockrent!

 

Visst är han duktig, Johan, som fick till ett så fint skåp av helt återvunna material?

Malin ♣

 

MånDagens tacksamhet

Jag samlar på något som jag brukar lyckas hitta andrahandsfyndat ibland. Jag vill dock ha fler och jag såg nyss att jag kommer att kunna köpa dem idag! :D

Malin ♣

The winner is...

Nu är tävlingen om ekologiska virk-kit från Erica Laurell i samarbete med Loa och Ecoloco avslutad och en vinnare är utsedd!

Ett jättegrattis till Jenny som nyss lärt sig virka, hoppas detta kit kan vara en sporre på vägen? Maila den adress dit du vill ha vinsten skickad så kommer den med posten om ett tag!

På onsdag kör vi en tävling igen så håll utkik då! :)

Malin ♣

Grattis!

Ett jättegrattis från oss Ekonördar till fina vännen Ekomamman som är en av sajten Minplanet.se's nominerade Miljöhjältar! Väl förtjänt!Familjen Harju ♣


Seansen

Jag hade fått lite kommentarer & mail i helgen om seansen med Åsa i torsdags, och precis som förra gången så håller jag det mesta av det privat. Men, lite kan ni få veta; även denna gång kom en anhörig som gick bort då jag var barn till mig. Jag fick några tips om vad vi ska göra för att komma i kontakt med de hustomtar (!!!) som bor på Lyckobacken! :D Johan fick mer guidning i hur han kan utveckla sin andliga sida ytterligare då han inte är lika i kontakt med den som vad jag är tydligen.Bild lånad härifrån.

Vi är väldigt nöjda med sessionen och denna gång hade vi ännu mer att smälta då vi åkte hem!

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Öm men ack så tillfreds! Krattningen i två intensiva heldagar satte onekligen sina spår! :S
Gjort: Läst tidningen, druckit té och pratat med Johan.
Gör: Läser lite mail och dricker mer té! ;)
Planer: På förmiddagen åker jag, Leon & CarolineHippo Treatment upp till Sollefteå för att besöka CarinaAmuletten! Jag får alltså tillbringa dagen med inte mindre än två av Ekonördarnas fina samarbetspartners! :D Vilken dag! Ikväll blir det som vanligt ANTM på TV. (Fick en gång frågan varför det enda jag följer på TV är just det och svaret är; att det är så olikt min egna värld att det blir intressant därför. Tror jag. Sen tilltalas jag av det estetiskt vackra och jag gillar att se deras foto-sessioner och make-overs.) 
Bästa: Att jag idag hittade en ny blogg som kommer att tilltala både mig och Johan!
I behov av förändring: Ingenting idag!
Leon : Har haft en toppenhelg då vi varit ute i princip all vaken tid, och i hans fall också tuppluren mitt på dan, och gungat, åkt leksakstraktor, kastat boll med vovvarna och provgått det nykrattade gräset. Har somnat som en stock både lördag och söndag!
Väder: Sol över världens vackraste by!

Malin ♣


Då lingonkransen jag köpte av Linda (www.l...

dsc04661 (MMS)

Då lingonkransen jag köpte av Linda (www.lindasblommorodesign.blogg.se) i julas gjort sitt hamnade riset i komposten, men kransstommen sparade jag. Igår var det äntligen dags att förverkliga mina tankar för den då jag med sekatörens hjälp gick lös på sälg-slyn som i veckan kommer att falla offer för röjsågen och knipsade loss mängder med videkissar! Med färdiga kransstommen var det sen enkelt, om än tidskrävande, att klä en ny krans med hjälp av najtråd. En liten skyddsängel som jag fått i present för många år sen och som suttit i en blomma sen dess fästes sedan i kransens mitt i nederkant. Nu sitter den där så rart och vakar över oss alla! Nu ska vi ut igen och fortsätta röja, fint blir det, träningsvärk får man men skoj är det! :D


I hela vår slänt ner mot ängen och vägen f...

dsc04659 (MMS)

I hela vår slänt ner mot ängen och vägen finns massor med snödroppar. Igår grävde jag upp ett gäng och satte på varsin sida om entrén. Perfekt i väntan på rosornas ankomst!


Längs stranpromenaden nere vid hamninloppe...

dsc04647 (MMS)

Längs stranpromenaden nere vid hamninloppet finns påsar avsedda för hundbajs upphängda. Gratis! Sponsrade av olika lokala företag samt kommunens renhållningsavdelning. Påsarna är 100 % nedbrytbara OCH komposterbara men flertalet sopkorgar finns upphängda längs med promenadstråket. Ett välkommet initiativ då stan för många år sedan tog bort de speciella hundbajssopkorgarna.


Jippie kay-ey, lördagkvällen är räddad! De...

dsc04624 (MMS)

Jippie kay-ey, lördagkvällen är räddad! Det blir soffan, en stor mjuk pläd för två, Johans varma famn och en megaskål med hempoppade eko-popcorn! Ha det allra finast idag, världens bästa läsare, själva ska vi ut och riva tag i trädgår'n nu! Solen skiner och igår surrade första humlan förbi. Underbart!


Jag & Johan har smakat ekologisk, mörk cho...

dsc04654 (MMS)

Jag & Johan har smakat ekologisk, mörk choklad med bitar av kakaobönor & havssalt från bolivianska märket El Ceibo. Smakade ljuvligt gott och finns på Två fikon på Skolgatan. Vi avnjöt dem tillsammans med Brunkullans gröna vårté limited edition (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners).


Nu då vi har fullt upp med renoveringar hä...

dsc04656 (MMS)

Nu då vi har fullt upp med renoveringar här hemma tar jag mig inte tid att baka bröd. Då är det skönt att kunna köpa färskt, helt ekologiskt dinkelbröd som räcker i flera dagar för ett par tior på bästa Grön Gåva (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners). Här med ekologisk Tartex-pastej & eko-paprika och eko-färskost & eko-gurka. En bra start på dagen för alla i familjen och jag blir proppmätt på 2 sådana mackor.


Alla chokladfinsmakare bör verkligen bege ...

dsc04653 (MMS)

Alla chokladfinsmakare bör verkligen bege sig till Örnexpo-mässan här i Övik nästa helg! Där kommer nämligen goa Ingrid från restaurangen/cafét Två fikon att finnas tillsammans med Jeltsje som tillverkar ekologiska lyx-chokladpraliner 2 mil söder om Övik att finnas. Väl(smakande) värt ett besök, tro mig! :P


Johan kom nyss in och överraskade mig med ...

dsc04651 (MMS)

Johan kom nyss in och överraskade mig med en egensnickrad téhylla till köket! Ramen är gjord av gamla golvsocklar som vi funnit uppe på kallvind nu då snickarna håller på, hyllplanen är plank vi rivit bort och trädekorationen är en del från en handsmidd stolsrygg. Ovanpå finns saker han hittat i gamla snickeridelen; ett dörrhandtag, en kätting, några träkrokar från det som var verktygstavla samt ett kugghjul. Tapeterna han klätt insidan med har ursprungligen funnits i huset. Recycling på hög nivå! Behöver jag säga att jag älskar det??? :D Jag blev alldeles mållös och det händer ju inte ofta! ;)


Äntligen! Nu finns 500 gr. eko-smör för 35...

dsc04649 (MMS)

Äntligen! Nu finns 500 gr. eko-smör för 35,90 :- jämfört med 21,90 :- för 250 gr.


Dagens Jag väljer att vara-kort från Kreat...

dsc04635 (MMS)

Dagens Jag väljer att vara-kort från Kreativ insikt (www.kreativinsikt.se) blev 'andlig'. Passar perfekt med tanke på analkande seansen ikväll! :D


Dagens ekomamma myser runt bland slipdamm ...

dsc04634 (MMS)

Dagens ekomamma myser runt bland slipdamm och 'änglatofflor' i pippilotter. En flickig frisyr som lätt kan busas till i en, som här, lite rockigare variant med slarvigt uppsatta och lite toviga svansar. Jag gillar det! :)


Med våren och sommaren plockar även jag, s...

dsc04636 (MMS)

Med våren och sommaren plockar även jag, som är känd för andrahands- och vintageväskor modell supersize, fram lite nättare modeller från klädkammaren. Denna modell är perfekt, flera behändiga fack och rymlig trots lilla storleken. Kommer från HM och är säkert 4-5 år. Men det jag egentligen ville visa var nålen 'För varenda unge' från Unicef. Vi är världsföräldrar genom dem och nu har hela familjen också stöttat genom dessa pins - jag har min på väskan och grabbarna på sina jackor!


Man ser på molnen att sommaren snart är här!

dsc04366 (MMS)

Man ser på molnen att sommaren snart är här!


Tävla, tävla, tävla!

Ni glömmer väl inte bort att tävla om virk-kits från Erica Laurell i samarbete med Ecoloco och Loa?

Klicka här för att komma till tävlingen som pågår till måndagmorgon!

Malin ♣

Björkskrubb

Torsdagar brukar jag ju ha mitt lilla eko-spa hemmavid, idag blir det inte så då vi är på vift men annars så, och då tänkte jag att det är passande att delge er receptet på en bodyscrub man enkelt gör själv men björkblad!

1 sl. färska, nyplockade björkblad
5 dl. finmalet, oblekt havssalt
2 dl. mandelolja *
1 tsk. rivet citronskal *
1 msk. honung *
30 droppar eterisk citronolja *

Blanda alla ingredienser med mixerstav eller i mixer. Verkar blandningen för torr tillsätter man mer olja. Lägg blandningen i en ren burk och förslut väl.

Exytra skönt blir det om man sköljer av skrubben med kallt vatten efter att man masserat in den på kroppen på våt hud.

Skrubben håller ca. 6 månader i svalt utrymme.

Malin ♣


Abob

I samarbete med Loa, Bloggpanelen och Ecoloco fick vi i dagarna hem 2 st. tygkassar från Abob. Vi vann ju en och har även fått en i present för ett tag sen så man skulle kunna säga att Lyckobacken fått sig ett litet Abob-lager nu! Bra tycker jag, för tygkassar kan man aldrig ha för många av. Perfekta att låna ut då vi inte har plastkassar hemma. :)

Abob står för A Better Option Bag och bakom det nya företaget står tre män i sina bästa år! De flesta av oss bär väl en längtan om att kunna rädda världen? Man vill väl, mycket väl, men så kommer den hektiska vardagen mellan. Vad vi ofta tenderar att glömma bort är att små saker kan göra en stor skillnad, och precis så var det också för grabbarna på Abob. 
De är tre entreprenörer med bakgrund inom IT och reklam som var för sig under en längre tid känt att det vore kul att göra något som gjorde skillnad. De senaste åren hade de letat efter en unik produkt men aldrig känt att det funnits något som både var praktiskt möjligt att genomföra och som samtidigt talade till dem.

Så en dag började det klarna för dem; de skulle inte alls hitta en unik produkt att frälsa världen med! De skulle istället ta typiska slit- och slängprodukter och göra dem återanvändbara. Tillsammans fastnade deiför uttrycket "engångsmissbruk" och inspirerade av tanken att små saker kan göra stor skillnad identifierade de snabbt plastpåsen som sitt första mål.

Men då uppstod plötsligt nya utmaningar. Att vara en medveten och ansvarsfull producent och konsument var inte lika självklart och enkelt som de trodde. Det finns en massa kanonbra initiativ och märkningar för fair trade men det är faktiskt en större djungel än de någonsin kunde ana. De flesta vill göra medvetna val men vad innebär det egentligen? Så de bestämde oss för att ha det som grundsten, att alla produkter somdei lanserar ska vara producerade med omsorg för människor och miljö, och ur detta föddes idéen bakom A better option brands - att erbjuda vardagsprodukter för en hållbar livsstil.

  

Det som verkligen tilltalar oss med Abon-kassarna är att de är lika stora som en vanlig plastkasse, men går att använda om och om igen! :) Den rymmer precis lika mycket som en vanlig ICA- eller COOP-kasse men känns dessutom lättare att bära då den är så pass slitstark pga. att den är i tyg.

 

Jag tycker detta är en perfekt gå-bort-present att ha med sig till någon då man ska på middag eller dyligt, det finns inte en väska som denna inte rymms i och har man inte väska är det ju busenkelt att stoppa ner den i fickan!

Tack till både Abob-grabbarna Johan Wahlström, Jens Klaive & Christian Raaschou och Loa! Detta uppskattades av ekonördarna på Lyckobacken! ;)

Familjen Harju ♣TorsDagens tacksamhet

Tack för allt jag kommer till insikt med. Oj, det är bra att vara Malin nu - jag lovar!

Malin ♣


Dandelion Sportswear-plagg

Jag & Johan fick hem plagg från Dandelion Sportswear förra veckan och de är så vansinnigt sköna! Rejäla i kvalitén, inget tunnt & sladdrigt tyg, men ändå mjuka och behagliga att bära!

Jag fick ett par av de capribyxor vi lottade ut förra veckan;
De är jättesköna att ha på sig! Resåren i midjan går lätt att vika ner eller dra åt med band i sidan så att man lätt kan variera efter tycke och smak.

 

Dessutom har de smarta fickor i sidorna;

 

Johan fick hem en snygg, svart T-shirt som sitter som en smäck! Vi gillar båda två trycket, tyckte det var lite kul!

 

Tack snälla Nicole, vi blev jätteglada!

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Rofylld i sinnet efter gårdagens spirituella healing hos Caroline!
Gjort: Läst tidningen och gjort mig i ordning.
Gör: Packar lite för eftermiddagen och dricker Brunkullan-té som Fia gjort.
Planer: Ikväll ska vi lämna Leon hos mormor & J medan jag & Johan ska inviga stans nya grekiska-italienska restaurang med riktig vedugn där det enligt rykten bakas väldigt goda pizzor. Sedan ska vi på privat seans med Åsa! Spännande!
Bästa: Att grannens hund kom tillbaka helskinnad igår efter ett dygn på rymmen!!! :D
I behov av förändring: Att något blev 6 ggr. så dyrt som vad jag tänkt...hm, det är inte bra. Hur gör vi nu? :(
Leon : Han har verkligen fullt upp på dagarna med snickarna (nej, det är inte det som blir 6 ggr. så dyrt!) och om han fick skulle han nog vara där uppe i spånet och dammet hela dagarna och peta! Gull-♥!
Väder: Sol & moln...

Malin ♣


Snälla ni, hjälp oss Öviksbor!!!

För ett tag sedan skrev vi på en insamling på Grön Gåva som vi tyckte var så himla bra, och nu kan man även skriva under online såg jag hos fina vännen min, Ekomamman.

Det gäller alltså ett medborgarförslag av en engagerad mamma i Övik, Jenny, som baserar sig på följande;

”Regeringens egen handlingsplan av Stefan Edman från 2005 ,"bilen, biffen och bostaden" handlar bland annat om att alla kommuner i Sverige rekommenderas att i sin upphandling av mat i förskola/skolor och vården köpa 25 % ekologisk mat och så närproducerat som möjligt. Detta för att gynna lokala odlare och stärka utvecklingen av handel med ekologiska varor och skynda på utvecklingen mot hållbar konsumtion.

Tyvärr är det idag få kommuner som följer dessa rekommendationer, det tycker jag vi medborgare ska försöka förändra genom påtryckningar. Vad vi äter är viktigt, men det är också väldigt viktigt hur denna mat framställs. Det är inte acceptabelt att många fattiga farmare i andra länder skadas av farliga bekämpningsmedel då de odlar grödor som sverige importerar, och genom denna handel indirekt underhåller den formen av verksamhet. Det är viktigt att minska utsläpp av skadliga bekämpningsmedel, konstgödsling och att minimera tillförseln och exponeringen av farliga kemikalier både i Sverige och andra länder, för såväl mark, vatten som befolkning.

Därför har jag lämnat in ett medborgarförslag till Örnsköldsviks kommun om denna fråga och jag vill även genom denna insamling inspirera andra att skicka liknande förslag till sina egna kommuner. Jag tycker kommunerna ska börja på 25 % upphandling av ekomat och sedan öka på. Målet tycker jag är att ekologisk mat ska vara det vanligaste och mest naturliga alternativet och inte tvärtom som idag - ett undantag.”


Genom att klicka här kan man skriva under, snälla kan ni hjälpa oss Öviksbor med det?

Malin ♣

Det här blom-smycket köpte Johan åt mig på...

dsc04622 (MMS)

Det här blom-smycket köpte Johan åt mig på en loppis för många år sen för ett par tior. Det är i äkta silver, i design Alton och jag älskar det. Nu bär jag det ibland som en påminnelse om 'det mänskliga medvetandets blomstring' som Eckhart Tolle pratar om. :D


Tävla om ekologiskt virk-kit!

Hela detta år har onsdagar varit lika med tävlingar och jag är stolt att kunna meddela att det blir så ända fram till sommaren! :)

Idag är det onsdag och såklart blir det en tävling då! Denna gång är det ett ekologiskt virk-kit från designern Erica Laurell som ligger i potten och tävlingen sker i samarbete med Loa och Ecoloco!Ni kan vinna ett virk-kit för en solhatt i någon av de följande färgkombinationer nedan eller välja en egen kombo av alla dessa;Hatten virkas sedan lätt med hjälp av den beskrivning som medföljer och vill man inte fästa blomman på barnens hatt så behåller man den själv och sätter på vårjackan som brosch! :)

För att vara med och tävla vill vi att ni delger oss något plagg ni någon gång i livet ägt som varit virkat eller stickat. Kanske var det ett plagg som kliade eller som du var jätteförtjust i? Kanske var det ett favoritplagg eller ett rent av fult plagg? Har du gjort något själv eller fått i present? Berätta - vi vill veta! Kommentera här i detta inlägg.

Som vanligt önskar vi lycka till och fastslår att ni även denna gång har till måndagmorgon på er!

Malin ♣


Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!
Eko-massage

Igår var jag hem till Linda som både bloggar och har eget massageföretag. Och jobbar med blommor! Allt det kreativa inhyrs i en liten stuga som fått namnet Stresslösa.

 

Och det passade så bra för där inne är det verkligen fritt från stress! Linda har en otrolig fallenhet för inredning också och det syns verkligen där tidstypiska prylar varvas medljus och blommor!

    

Inne i behandlingsrummet var det mysigt inrett och kändes otroligt välkomnande;

  

De gröna handdukarna är ekologiska och mjuka & sköna!Hur var då massagen kan man ju undra? Svar: alldeles underbar! Linda kan det där med att ta i på precis rätt sätt; skönt men ändå galet ont på de ställen man har besvär. Och besvär hade jag så det är inte sista gången jag besöker henne, det finns lite att reda ut inne i min kropp!

Var massagen skönare för att den utfördes ekologiskt? I praktiken tror jag inte det, men det kändes skönare inombords att veta att det var en ekologisk olja som smordes in på huden och att de handdukar som skylde min kropp var av ekologisk frotté.
Jag skulle vilja hävda att det var Lindas kunnande som gjorde det till en avslappnande och behandlande stund för en spänd ekobloggande småbarnsmamma och det tackar jag gott för!

Ett besök rekommenderas varmt med andra ord, och behöver inte just ni massage så kanske en vän eller annan anhörig behöver det? Linda säljer också presentkort som man kan ge bort i gåva!

Idag känns det verkligen i kroppen att jag fått behandling på muskelnivå då jag känner mig som en mörad filé men det känns gott & djupverkande och det gillar jag!

Malin ♣OnsDagens tacksamhet

Jag är så himla tacksam över att vi verkligen tar vara på livet tillsammans och lever vårt bästa liv - just nu, varje dag!

Malin ♣

Action Aid för alla mammor

Jag fick ett mail från ActionAid om att de nu satsar ordentligt inför Mors Dag! Så här skriver de;

"...från och med den 10 maj har en kampanj med the Body Shop.

Den går ut på att man kan nominera sin (eller någon annans) mamma gratis i någon av the Body Shops 60 butiker (kolla här om det finns en butik nära dig), och vinnarmamman i varje butik får en gratis make up kväll på Body Shop tillsammans med fem vänner." Vinsterna uppgår till ett värde av 600 :- st.

"Två kronor per nominering går, från the Body Shop, till vårt projekt för att utbilda by-barnmorskor i Sierra Leone, vars mödradödlighet fortfarande är vansinnigt hög.

 Så, din mamma kan vinna - en annan mamma får leva!"

Som ett tack till alla som nominerar kommer the Body Shop även att skänka 25 000 :- till ActionAid och deras kamp för mammor.

Senast den 30 maj vill butikerna att nomineringarna ska vara de tillhanda.

Min motivering skulle lyda;

"Jag har nå't som faktiskt inte alla har;
en fantastisk mamma - så himla underbar!
Hon finns alltid där för mig i vått och torrt,
och vill alltid att jag ska vara på topp.
Natt som dag, dag som natt,
min mamma är min värdefulla skatt.
Om så alla mig skulle vända ryggen till,
min mamma skulle följa mig vart jag än vill.
Min bästa vän, min mentor och en vackra gudinna,
klart min mamma är den rätta att vinna!"

Men nu har vi ingen the Body Shop-butik i Övik så hon får nöja sig med att mni läsare får ta del av varför hon är bäst! ♥

Malin ♣

 


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Mörbultad med glad!
Gjort: Kikat i tidningen och läst ett reportage om en regnbågsfamilj som var jätteintressant och välskrivet!
Gör: Dricker té och försöker lära mig nya datorn. :S
Planer: Vid lunch kommer gammelfarmor & gammelfarfar upp på sopplunch! Ikväll ska jag till Carolinebehandling vilket jag ser otroligt mycker fram emot. Sen ska jag skynda mig hem och somna på spikmattan, känner mig totalt utmattad! 
Bästa: Att det snart är helg och att vi ska ägna den åt trädgården och inte åt att skotta ihop 350 säckar spån!
I behov av förändring: Jag borde nog mjukas upp lite oftare för jisses så stel jag var igår!
Leon : Tyckte det var helgdags att gå på café igår och sken upp som solen då fina grannarna också kom in! Han charmade vännen S totalt och även de andra gästerna. Han kommer man verkligen att få låsa in, kommer att bli tjejtjusare på värsta Sune-manér! ;)
Väder: Himlen är fylld med jättevackra blå-gråa moln...de tornar upp sig i horisonten och jag njuter...det är så vackert här i byn!!!

Malin ♣


På café och smaskar eko-skorpor! :P

dsc04617 (MMS)

På café och smaskar eko-skorpor! :P


För ett bra tag sedan köpte jag dessa tuml...

dsc04608 (MMS)

För ett bra tag sedan köpte jag dessa tumlade hematitstenar via vår bokklubb Vitalis. Hematit är en blodssten som bl.a. jobbar mot blodomloppet, de röda- och vita blodkropparna och Hb-värdet i kroppen. Just nu, som alltid på våren drar jag i mi 2 flaskor Blutsaft, äter extra mycket blåbär, torkade osvavlade aprikoser och färsk babyspenat mot för vad vi gör annars och då tänkte jag att dessa kunde vara ett bra komplement i jakten på ännu högre järnvärde! :D Dessutom är det otroligt avslappnande att rulla de i handen för en avstressande effekt!


Leon sitter och myser med min chakrasjal i...

dsc04610 (MMS)

Leon sitter och myser med min chakrasjal i väntan på dagliga tuppluren!


Bloggtips!

Ni missar väl inte att tiobarnsmamman Tina från Familjen Annorlunda börjat blogga hos Loppi.se? Klicka här för att komma till hennes blogg!Bilden lånad härifrån.

Malin ♣


Kräsna finsmakare tar sig an ljuvlig glass!

Vi fick ju hem ett lass glass från Lejonet & Björnens nysatsande linje med KRAV-märkt superpremiumglass och förra veckan smakades de av här hemma (vi var ju tvungna innan mitt sockerstopp den 1 maj!)Vi har både smakat själva och tillsammans med nära & kära (vi fick ju en del!) men här följer mina & Johans betyg;

 

Choklad Malin 5/5, Johan 5/5

- En helt fantastisk glass! Mjuk i konsistensen och en perfekt chokladsmak trots att den inte är så kraftig. Då vi båda är riktiga chokladfreaks fick denna full pott hos oss båda! Den både smakmässigt och bokstavligt talat smälter i munnen!Jordgubbssorbet Malin 5/5, Johan 4/5

- Kraftig jordgubbssmak som smakar som nyplockade, solvarma gubbar från landet. Inte alls så isig som sorbeter lätt kan vara, utan len och smidig. Klockren sorbet so känns frisk och fräsch med lätt syrlighet!Mocca & espresso Malin 3/5, Johan 4/5

- Distinkt kaffesmak som smakar "äkta" kaffe och inte konstgjorda aromämnen. Jag tycker verkligen inte alls om kaffe men tyckte ändå glassen var god, det gjorde även en av våra snickare som heller inte gillar kaffe. :) De lyckades bra med andra ord! ;)Vanilj Malin 4/5, Johan 5/5

- Så här smakar RIKTIG vaniljglass!!! Ofta känns det som om man äter vaniljglass som komplement till något, typ bär- eller fruktpaj, men denna glassmak håller verkligen att äta som den är, rakt av! Jag är inte heller något stort fan av vaniljglass bara som den är men denna slukade jag! Härligt sötma och riktiga vaniljkorn från äkta vaniljstång - det är grejor det!

På det stora hela måste vi säga att det är fantastiskt goda glassar! Vi har alltid gillat Lejonet & Björnens goda glassar eftersom vi i Övik varit så bortskämda med att kunna köpa de sommartid nere i vår vackra gästhamn, och dessa KRAV-märkta glassar- och sorbeten var inget undantag. Det känns att de är gjorda på riktiga råvaror och de håller en hög kvalitét i smak.
Dessutom har de inte blivit isiga trots att vi tagit dem ut och in ur frysen flertalet gånger, om det beor på hög kvalitét eller något annat låter jag vara osagt, men bra är det ju hursomhaver!

Ett jätte-tack till Katarina, vd. på Lejonet & Björnen, för allt engagerande i att få glassen till Övik (nej, den har inte åkt extra och belastat miljön utan vi fick den tillsammans med gästhamnskioskens leverans och kunde hämta den där i kylbagar) och för ditt otroliga bemötande!

Malin ♣


Morotsgratäng

Förra veckan gjorde jag en jättegod morotsgratäng som inspirerades av ett recept i denna bok;

 

 

Jag kokade 500 gr. pasta * i lättsaltat * vatten. Under tiden rev jag 8 stora morötter * på den grövsta sidan på rivjärnet.Brynde sedan på dem i lite olja * i gjutjärnsstekpannan med 3 pressade vitlöksklyftor *, 2 finhackade gula lökar * och sedan smulade jag ner 2 grönsaksbuljongtärningar * (se upp med glutamaten!!!).

 

Krydda sedan med salt *, grovmalen svartpeppar * och torkad timjan *.
Detta morotsfärs blandade jag ut i en hink med Turkisk youghurt * och blandade sedan med makaronerna. Häll i en stor form och strö över någon god, smakrik ost *! Gratinera i ugnen i ca. 20 min. i 225 gr.

Servera med en god sallad (vi åt en bönsallad) och middagen är kirrad! :P Vill man kan kan man ju komplettera med några skivor stekt Halloumi eller något annat.

Malin ♣


Det här med våra samarbetspartners

Jag har fått otroligt många mail på sistone om det här med våra samarbetspartners. Om hur ett avtal kan se ut, vad vi har för deal med dem, om jag gör reklam för deras tjänster/varor för att de är våra samarbetspartners osv.

Till att börja med så är de avtal vi knutet med dem konfidentiella och oss emellan. Det känns inte som om det påverkar bloggens innehåll nämvärt och det är ju det som borde vara läsarnas intresse. Likaså gäller den deal vi har med dem.
För det andra så gör vi inte reklam för dem för att de är våra samarbetspartners - vi har de som samarbetspartners just för att de har bra tjänster/varor som stämmer överens med de krav vi ställer på företag vi jobbar med gällande ekologi, hållbarhet, miljöansvar, etik mm.

Jag har även fått några mail om hur man kan gå tillväga om man vill knyta samarbeten till sin blogg. Det är en svår fråga att svara på. Till att börja med måste man aktivt ta hand om och vårda sin blogg så att den ger ett förhoppningsvis seriöst och proffsigt intryck. Tänk på att vårda språket och kanske konsekvent följa vissa mallar och ramar som man själv satt upp så att det känns lättöverskådligt och ser "bra" ut helt enkelt. Våra samarbeten har liksom uppstått på naturlig väg då man kanske jobbat lite smått med ett företag sedan tidigare eller haft mailkorrespondens ett tag kring tävlingar, recensioner etc. och man upptäcker att man har lika tankar och värderingar och att ett samarbete kanske skulle kunna vara gynnsamt för båda parter. Var beredd på att kunna påvisa antalet unika besökare samt sidvisningar om ett företag frågar, med största sannolikhet vill de veta hur många som läser er blogg för att kunna bilda sig en uppfattning om vad ett samarbete med er skulle kunna ge dem. Var också noga med hur ni profilerar er, både på bloggen och gentemot företag. Det kanske inte är passande att skriva om vulgära saker i ett inlägg varvat med ekologi och matrecept och sedan tro att en barnrelaterat företag ska vilja jobba med en för att man har familj. Sen tror jag också det kan vara en idé att nischa sig, det finns så otroligt många bloggar nu så man smälter lätt in i mängden, så har man något område man verkligen brinner för är det kanske lättare att etablera sig inom den kretsen.

Vi försöker vara glada, seriösa och proffsiga i vår framtoning och i vår mailkorrespondens med företag och det tror jag är det viktigaste.

Malin ♣

 


TisDagens tacksamhet

Igår fick jag ännu en gång bevis på att min inutition lett mig rätt i en fråga gällande huset då jag konsulterade kunnande expertis inom området.

Tack!

Malin ♣

Clart ni ska rösta på Clara!

Underbaraste Clara är ju nominerad som en av de ärofyllda Norrmejerier-stipendiaterna och från och med igår kan man rösta på henne genom att klicka här!Bild lånad härifrån.

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Känner mig harmonisk & jordad idag. Vaknade med en lugn känsla i kroppen som känns alldeles underbar!
Gjort: Fixat till mig, klätt mig och smort in ansiktet och så, läst i tidningen.
Gör: Går igenom lite foton som ska flytta över till nya datorn.
Planer: Vi åker in till stan idag på mysuigt café för lunchdate med fin vän! Ikväll ska jag rå om mig rejält då jag ska testa Lindas ekologiska massage för första gången!
Bästa: Att Johan är klar med all spån-skottning! 350 säckar har han fått ihop. För hand! De köpte en bonde i en grannby för att ha till sina djur, kanoners va? :)
I behov av förändring: Nu har vi synkat ihop oss så pass, jag & Leon, att vi har tandvärk tillsammans...nackdelen är ju då också att vi gnäller tillsammans! ;)
Leon : Sover gott ännu efter en HEL natts sömn! Det är en lyx att vi har det som vi har det, och jag lovar att vi är medvetna om det och uppskattar det. :) Igår var han äntligen mindre snorig och hade fått lite hosta och det är ju karakteristiskt för att förkylningen är på väg att lämna kroppen. 
Väder: Soligt än så länge, men vart är värmen???

Malin ♣


Fräknarna på näsan poppar upp en efter en ...

dsc04606 (MMS)

Fräknarna på näsan poppar upp en efter en då man vistas i solen!


Min hårfärg blir eldigt fin i majsolen! PS...

dsc04604 (MMS)

Min hårfärg blir eldigt fin i majsolen! PS. Ser ni var långt hår jag fått? :D DS.


Nu har den övervintrade gräslöken vaknat t...

dsc04602 (MMS)

Nu har den övervintrade gräslöken vaknat till liv och ingen är gladare än jag för finns det något härligare än nytt liv som spirande gror på nytt om våren? :D


Leon sitter på golvet och väntar på lite s...

dsc04601 (MMS)

Leon sitter på golvet och väntar på lite smoothie-mellis! Detta gör han iklädd tröja och byxor från Serendipity, köpta på Ecoloco, och indiantofflor från Bellio. Another day in all eco-clothing med andra ord! :)


Vinnaren blev...

...ta-daa; 3 styckna! :D Ja, det är sant! Jag fick mail av Nicole på Dandelion Sportswear i helgen som tyckte vi skulle tredubbla antalet vinnare! Galet, men sant och det är vi såklart tacksamma över!

Rätt svar var dandelion betyder maskros och det hade ni såklart stenkoll på!

Vi säger därför grattis till inga mindre än;

- Mariana

- Vardagstugg

- Vera 

Maila den adress ni vill ha byxorna skickade till på vår mail, adressen hittar ni under äppelbilden. Skriv också vilken storlek (xs - xl) och färg (rosa, vit eller röd) ni vill ha!

STORT GRATTIS!

På onsdag är det tävlingsdags igen så då kör vi så det ryker! :)

Malin ♣

 


Rita med krita!

Ekokul har nu till sitt rita- och målasortiment fått in de härligaste eko-kritorna man ritar på vägen med! Kolla in;

 

Bilder lånade härifrån.

Visst ser det härligt ut? Kritorna kan även användas på griffeltavla och kommer i antal om sju. Pris 35 :- Härliga Johanna i Ekofamiljen har skrivit en så himla bra recension om kritorna, så gå in och läs den! Tycker hennes resonemang om vem som får betala var så klokt tänkt! Precis så där är det ju!

Malin ♣

 


Ännu en!

Vi kan nu stolt lägga ytterligare en fantastisk samarbetspartner till vår lista! Vi säger välkomna till Docksta Sko och tackar det varmaste för att de vill jobba med oss och tror på det vi gör!Här är de fina näbbkängorna i eko-skinn som jag bott i, bokstavligen, i vinter!!!

Klicka på deras banner under Våra samarbetspartners för att komma till deras sida och deras härliga sortiment med skor man bara vill lägga vantarna på! :)

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Lättad över att gårdagen är över! Vi snackar stopp i brunnen och i vattenlåset i köket. Vi snackar mega-mängder vatten i tvättstugan och slamtömmningsbilar. Vi snackar bajs, bajs och åter bajs. Och Leons snuva på det! ;)
Gjort: Tröstat Leon som vaknade och hade ont av ännu fler tänder som är på G - nere denna gång. Killen har sedan jul fått en ny tand var 14e dag i snitt...tror fasiken att han har ont! :(
Gör: Dricker god eko-smoothie som är över sen i helgen då vi hade fikagäster. Eftersom jag nu inte fikar mer så drack jag smarrig smoothie.
Planer: Hålla oss hemma en dag till, sedan kör vi igen! ;) Idag ska jag fixa lite av veckans middagar då Leon sover och efter lunch kommer förmodligen en granne förbi på kaffe/té och en bit god choklad. Trevligt att få surra lite! :D
Bästa: Fredagens samarbete som knöts för bloggens räkning!!! :D
I behov av förändring: Nja, idag känns allt bra!
Leon : Har gått en massa i helgen så nu har vi en storpojke här hemma! Han är så söt, då han glömmer bort att hålla i sig och går av sig själv blir han så glad så han börjar dansa! ♥
Väder: Soligt nu men enligt väverleksrapporten ska det bli mulet och eventuellt regn...

Malin ♣


MånDagens tacksamhet

Igår fick vi än en gång erfara hur fantastiskt det är med grannar som både sitter inne på hjälpsamhet, kunnande och dessutom fungerar som bankomat!

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; vi har flyttat till världens bästa by!

Malin ♣

Vad är detta?

Jag & Johan har köpt en sak begagnat via en andrahandsbörs som ska få pryda sin plats i biblioteket. Den fungerar och finns i Malmö. Fina vänner där nere har fixat dealen och nu står den i väntan på annat gods som ska gå där nerifrån så att inte miljön belastas enkomt för vår del.Någon som vågar sig på en gissning???

Jag kan hinta om att det här eko-gänget är inblandade... ;)

Malin ♣

 


Varje morgon då jag drar mitt Jag väljer a...

dsc04597 (MMS)

Varje morgon då jag drar mitt Jag väljer att vara-kort vill Leon också dra ett. Idag drog han 'Frisk-kortet' och det passar ju bra med tanke på hans förkylning! :)


Då jag vill ta det lugnt tar jag mig en rö...

dsc04371 (MMS)

Då jag vill ta det lugnt tar jag mig en rök. Men inte vilken rök som helst och ingen cancerframkallande rökpinne. Jag tänder i stället en Nag Champa rökelsepinne och sätter mig och njuter. Andas in väldoften, tittar på den klara, rena röken som leker i luften. Fokuserar på mina andetag ut och in och tillåter mig att meditativt bara vara. Vad/hur gör ni för att slappna av?


Vårt gratis-magasin Tidningen 7 (www.webbe...

dsc04331 (MMS)

Vårt gratis-magasin Tidningen 7 (www.webben7.se) brukar varje år den sjunde juli kl 19, alltså 7e i 7e kl. 7, bjuda på en gratiskonsert i Hamnparken här i Övik och i år har de lyckats få hit ingen mindre än charmige talangen på bilden; Salem al Fakir! Jag är så glad!


Dessa svarta träfigurer är alla ärvda elle...

dsc03829 (MMS)

Dessa svarta träfigurer är alla ärvda eller andrahandsfyndade. Står uppepå ett skåp i vardagsrummet och har blivit något vi gemensamt samlar på!


Kom ihåg att tävla!

Ni glömmer väl inte bort att ni har idag på er också att tävla om ett par capribyxor, det par som syns nedan på bilden, från Dandelion Sportswear?Klicka här för att komma till tävlingen!

Malin ♣
Leon är ute i friska luften och tankar D-v...

dsc04589 (MMS)

Leon är ute i friska luften och tankar D-vitamin medan vovvarna springer och jagar bollar! Iklädd tossor, vantar och byxor i ekoull från Näva ekotextil (www.ekotextil.se), fleecejacka från Blingo (www.blingo.se) och mössa från Duns (www.duns.se) som han fått i födelsedagspresent av Loa (www.ecolocobloggen.blogspot.com) på Ecoloco (www.ecoloco.se) har han nyss ätit banan som ett litet mellis. Nu strax ska vi gå in och göra middag och sen är det sussa kudden som gäller för den här snorprinsen!


Idag hällregnar det så det kändes rätt råk...

dsc04588 (MMS)

Idag hällregnar det så det kändes rätt råkallt i gamla skolan. Vad gör man då medan man lufsar runt i eko-pyjamasen? Jo, man eldar i vedspisen såklart! :D Nu är det varmt & gott i huset och vi går runt och myser!


Leon är en läslus! Det är så glädjande att...

dsc04302 (MMS)

Leon är en läslus! Det är så glädjande att se att han gillar böcker lika mycket som oss! Han sitter långa stunder och kika & bläddrar. Han har onekligen tålamod, storkillen våran!


Denna vansinnigt coola retro-matta i plast...

dsc03830 (MMS)

Denna vansinnigt coola retro-matta i plast kommer från min mammas mormor och det är även hon som knutit den. Visst är den läcker? Nu finns den i 4e generationens ägo och pryder Lyckobackens 130 år gamla originalgolv! :D


Det bästa som finns är en trofast vän!

dsc04526 (MMS)

Det bästa som finns är en trofast vän!


RSS 2.0