Sko dig väl utan att inverka på miljöns bekostnad!

Ekoblogg har kommit i kontakt med Docksta Sko som ligger ett par mil söder om Övik. Ni trogna läsare vet att det är här de fantastiska tofflorna från Johanna och Bellio tillverkas. Men Docksta Sko har varit ett välrenommerat och etablerat företag ända sedan 1923 och främst är man kända för sina olika modeller av slippers

1965 startade man nybygget av fabriken och året därpå flyttades produktionen in. Den nya fabriken är Norrlands största skofabrik med en sammanlagd yta på 5000 m3. Vid denna tidpunkt är antalet anställda ca. 140 st. och produktionen är uppe i 350 000 par skor/år.

I början av 70-talet tog man även över tillverkningen från Kumla skofabrik som hade specialiserat sig på finare lågskor. På 70, 80 och 90-talen producerade Docksta Sko många skor till skohandeln, men även till försvaret. Förutom det ordinarie sortimentet tillverkade man även en hel del specialskor till ortopedavdelningar på sjukhus tack vare företagets goda kompetens om passform och fotens uppbyggnad och anatomi.

Idag drivs företaget av Stefan Königson, grundaren Ivar Königson barnbarn. Produktionen av slippers har inte än idag inte ändrats utan tillverkas på samma sätt som år 1923. Allt görs fortfarande för hand; stansning, nåtling, pinning och bottning. Varje slippers blir därigenom unik! Ett hantverk vi i närliggande bygd är stolta över.

Docksta Sko tar även ett aktivt miljöansvar och använder sig av flera ekologiska material, bl.a. annat det vegetabiliskt garvade (ekologiskt) läder från Tärnsjö garveri i Uppland som även Bellio-tofflorna tillverkas av.

Klicka här för att se det ekologiska sortimentet.



Robert Aschberg passar på att göra en sko då man passerade Docksta under Mustaschkampen.

Jag har fått den stora äran att välja ut ett par valfria, ekologiska näbbstövlar och i samband med detta kommer även en intressant tävling för er läsare nästa vecka där ni också kommer att ha chans att få välja lite...ett kanon-tillfälle till tävling som inte går av för hackor!

Här kan man läsa den fantastiska historien om Ivar som gick så mycket att man förstår att sko-intresset väcktes!
Dessutom kommer man på sikt att kunna designa sin alldeles egna Docksta Sko och det tycker jag är en alldeles fantastiskt innovativ idé!

Ekoblogg ser fram emot detta samarbete med Docksta Sko och tackar för förtroendet! :)

Malin ♣


Kommentarer
Postat av: Vicky

tacktack för en inspirerande blogg hörru! Intressant inlägg och tänk om det kunde komma ekologiska skor från vagabond också exempelvis! :)

2010-02-09 @ 08:41:11
URL: http://vivresavie.blogg.se/
Postat av: Lisa

Wow, vad häftigt! Du måste visa dessa eko-stövlar snarast!

2010-02-09 @ 10:04:01
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com
Postat av: Edun

Skor är ju verkligen en produkt som saknar bra alternativ i den konventionella handeln. Älskar mina små söta belliotofflor som ligger och väntar på sin bärare här hemma. Men nu vill jag ha skor till mig också!

2010-02-09 @ 10:43:28
Postat av: anja

näbbstövlar e sjukt fint.

2010-02-09 @ 16:52:06
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

vicky: Tack rara! Ja, jag håller med! På så vis skulle det vara mer lättillgängligt för alla. Men Docksta Sko har ju webbutik som man kan handla från! :)



Lisa: Yes, I will!



Edun: Ja men visst! Men jag tror att det kommer att komma mer och mer nu fram över!



anja: Ja, det är så himla tidlöst!

2010-02-10 @ 06:14:11
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0