100 sätt att rädda världen - nr. 13

13) Bli en vinnare, en återvinnare

Blandade sopor är ett stort miljöproblem. Ett problem vars kostnad dras från din skattesedel. Sorterade sopor däremot är en ekonomisk resurs. Genom att återvinna t.ex. en aluminiumburk sparar man 95 % av den energi som skulle gått åt för att tillverka en helt ny från grunden. En ny pet-flaska kostar lika mycket i tillverkning som en 11 watts lågenergilampa som lyser i 33 timmar. Genom att panta och därigenom återvinna pet-flaskor sparar man alltså 33 timmars lågenergiförbrukning.
I Sverige varje år återvinns pappersförpackningar till en motsvarighet av 1 000 000  träd, den övriga sopsorteringen är precis lika viktig. Om varje svensk sorterade 5 hg. extra aluminium varje år skulle 10 000 villor ha sin elförsörjning klar.

Väl värt att tänkas på!
Visst sopsorterar och återvinner ni?

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell


Kommentarer
Postat av: Ylva

Helt otroliga siffror! Självklart sopsorterar vi. Tydligen är det inte så himla vanligt att folk gör det, inte här där vi bor i alla fall. Fattar inte hur alla kan fylla upp största sopkärlet med sopor när de är bara tre-fyra i familjen. När vi bodde med mina föräldrar var vi fyra vuxna, en stor hund och ett blöjbarn och vi klarade oss med minsta kärlet och stenhård sopsortering.

2008-08-14 @ 08:46:10
URL: http://tyraslillabebis.blogspot.com
Postat av: Malin

Jag ägnar en del av veckan åt att gå runt till olika återvinningställen. Blir som små uppdrag i vardagen. Jag får ihop det då jag är hemma med småbarn, men jag vet grannar (vi bor i radhus), som slänger allt i hushåll, utom glas, kartong och tidningar som det finns kärl till.

Jag hade skämts att göra så. En promenad bort finns plast och metall. Batterier, glödlampor och gamla kläder är i och för sig ännu längre bort.

Det måste komma en tid då allt är samlat tycker jag. Och där reklamutskick är något bannlyst!

Vet många som bara vill ha från en affär men som "måste" ta emot allt det andra också.

Nej tack till reklam borde spridas till alla, då skulle affärerna få tänka om.

Solhälsningar

2008-08-14 @ 11:30:26
URL: http://malvalin.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Ylva: Ja, det är skrämmande siffror! Blir nog bra i vår kommun nu då man snart ska få betala för vikten inte den storlek man har på kärlet, då blir det säkert annat liv i luckan! Ni var duktiga som klarade er på så litet kärl på så pass många! :)



Malin: Vad duktig du är! Vi har våra kärl bara på gatan nedanför så vi kan också "bara gå iväg". Måste man ta bilen så gäller det ju att tajma in det på en annan runda så man inte kör extra med sin sopsortering.



Vi har sagt ifrån oss all reklam men som sagt; det kommer ju ändå! Man hoppas ju att de som styr ska komma till insikt!



Ha det fin-fint!



Malin

2008-08-14 @ 12:14:23
Postat av: Anna

Som hyresgäst har vi fått det lyxiga med en sopstation på gården. Vi kan inte skylla på långa sträckor. Det enda "jobbiga" är ju lampor och batterier och sådant som måste till soptippen eller vad de kallas idag.



Läste en intressant blogg om just det med sopstationer vid hyreshus. Att vi som hyresgäster betalar två gånger för hanteringen eftersom industrin ska stå för de stora stationerna. Då har jag betalat en peng på ketchupflaskan och så tar min hyresvärd betalt för att ha sophämtning ännu fler gånger. Suck.



Hörde idag att det var gruff mellan återvinnarna och kommunerna kring de där stationerna också.



De är inte bara så lätt alltid trots att man gärna tror det.



Och ni kommer väl ihåg att platta ihop konservburkarna? :)



P.s Malin du får en utmärkelse av mig. Du gör min nya favvoblogg och jag gillar den. Se på min blogg för att se den söta bilden.

2008-08-14 @ 13:18:36
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Anna

Ja just det. Hörde du när de hade ekotema på Kvällspasset i P3 för några kvällar sedan? Johan Tell var med och så en kvinna som haft köpstopp. Och så gjorde de en bunt med tips.

2008-08-14 @ 18:52:39
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Erika

Klart att man sorterar, speciellt papper är så inbitet i mig att det ska sorteras att jag inte kan slänga det i en vanlig sophink =)



Tack så mycket för dina ord i min blogg, jag blir alltid så glad av dem!

Nu äre kvällen.

Godnattkram!

2008-08-14 @ 21:27:31
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Anna Öberg

Känner många som slänger allt utom flaskor m pant rakt ner i soporna, fast återvinningsstationen ligger ett par minuter bort :(. Uppenbarligen fungerar det med pant, kanske måste det bli så att det införs pant på alla återvinningsbara förpackningar? Har vänner i Zürich och där får man bara slänga sopor i speciella DYRA påsar. M a o kostar det att inte källsortera. Något för Sverige kanske?

2008-08-15 @ 00:40:17
Postat av: Malin Harju

Anna: Nej, jag missade det! Var det sent? SOmnar så sjukt tidigt nu på kvällarna...kul att herr Tell var med eftersom han föräras inlägg då och då på bloggen!



Tack så hemskt mycket för den rara bilden och nomineringen! Du är bra go' du! :D



Dumt att ni betalar det dubbla, jag önskar att det inte fanns så stort vinstintresse i allt!



Ha en toppen-fredag!



Kramalin



Erika: Precis så känner man ju själv; det går inte att inte sortera liksom!



Du är fin du! Tack själv!



Sov gott finaste Erika!



Kramar!



Anna Öberg: Det är en del på mitt jobb som läser bloggen och en av de (en ny kvinna) sa igår att hon sorterar batterier, allt annat kastar hon i soporna. Jag blev så paff! De bor dessutom i hus så att de inte tänker på det för sin ekonomis skull gör mig ännu mer brydd (jag tror det är räddningen för svensk sopsortering!)

Hon lär ju tycka jag är helt manisk som beställer 2500 eko-blöjor och bara handlar ekologiskt. Tänk så olika man är!



Malin

2008-08-15 @ 05:26:21
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Anna

Kvällspasset går mellan 18.00 och 20.00. Annars kan man lyssna på webben 30 dagar efteråt.

2008-08-15 @ 09:18:16
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna: Tack rara för att du tog dig tid att kolla upp det! :)

/Malin

2008-08-22 @ 06:44:59
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0