Lycka är en fantastisk morbror man kan mys...

dsc05255 (MMS)

Lycka är en fantastisk morbror man kan mysa med! En som alltid finns till hands och som älskar en ovillkorligt. En bus-kompis som tar vara på varje sekund man har tillsammans och ser till att göra de till maximala stunder. Leon älskar sin morbror M så gissa om han njuter nu? :D


Vi tar en SIGG fylld med iskallt vatten i ...

dsc05248 (MMS)

Vi tar en SIGG fylld med iskallt vatten i förbifarten! :D Medtaget vatten är ett måste dessa heta, kvava sommardagar!


Jag har i princip bott i mina ekologiska s...

dsc05252 (MMS)

Jag har i princip bott i mina ekologiska sommar-skor från Docksta sko, precis som med näbbkängorna jag fick i vintras. Både ballerinaskorna samt de slippers vi båda fick är fruktansvärt bekväma. Igår tog jag på mig ett par andra, gamla och ändå hyfsat ingådda, ballerinaskor och kunde på kvällskvisten stoltsera med en vattenfylld blåsa på vardera stortå. :( Dockstas skor är helt enkelt det mina fötter helst traskar runt i. Vill man ta en titt på deras utbud av ekologiska kvalitétsskor går det alldeles utmärkt att klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners. :)


Dessa portabla fläktar är hundarnas bästa ...

dsc05251 (MMS)

Dessa portabla fläktar är hundarnas bästa vän i bilen de dagar det är så här varmt ute. Ovärderliga!


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag så jämarns glad över att vi har semester! Det räcker så! :)

Malin ♣

Rabarbersaft

Lagom till midsommar plockar jag alltid in min rabarber (vi hade det även inne i stan) för att de ska få chans att komma upp lika mycket igen. Dubbel skörd med andra ord! :)

 

 

Då vi har en riktigt gammeldags rabarber med mycket oxalsyra så brukar jag ta de grövre stjälkarna till saft och hacka de spädae och frysa in om man vill göra paj eller marmelad under vintern.

  

Jag hade inte möjlighet att förbereda saften då vi plockat in rabarbern, det blev en miss i planeringen, så jag skar den i bitar och täckte med iskallt vatten. Det blev små prinskorvs-kronor, ser ni? :)

  

Då lite av rabarbern gett av sig i vattnet ville jag återanvända vattnet för att inte tappa någon smak så jag silade det och mätte upp det och tillsatte sedan nytt vatten så att det blev 3,25 liter.

Varva sedan 2 skivade citroner * med rabarbern i en stor bunke eller hink. Koka upp vattnet och slå det över frukten. Ställ kallt i minst 2 dygn och rör gärna om då och då.

  

Sila saften och häll den i en stor kastrull. Hetta upp.

  

Häll i 2 kg. strösocker * lite i taget och rör om. Tillsätt en hatt Atamon och en påse (30 gr.) citronsyra. Superenkel, billig och jättegod saft!

 

Att blanda 1 + 4 brukar bli lagom tycker vi.

 

Dags för provsmakning; det var ju jättegott! ;)

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Pigg och utvilad, det är ju semester! :D
Gjort: Morgonmyst hela gänget och sedan ätit ekologisk dinkelmannagrynsgröt till frukost. Strax ska vi ut och fixa ett par timmar inför morgondagen då vi förhoppningsvis kan få både lekstuga och sandlåde-sand på plats. :)
Gör: Lyssnar på Johan & Leon som är inne i vad som verkar vara ett obegripligt samtal för utomstående men fullt vettigt för dem. ;)
Planer: Efter fixande och donande ska vi in till stan för olika saker; Johan har ett möte och jag & Leon ska till mormor & J och grilla tillsammans med morbror (min bror) och hans familj! *längtar*  
Bästa: Att det blev trevligheter inplanerade för fredagskvällen hux flux igår. Sån't gillas och det är det som är det fina med semester; spontaniteten och impulsiviteten!
I behov av förändring: Vårt timrade hus håller värmen även på sommaren :S och det märks nattetid. Uj, så varmt det blir!
Leon : Råkade ut för pappas hårtrimmer igår då hans hår varit svett-fuktigt i en veckas tid! Han är lika varmblodig som mig och har dessutom mitt tjocka hår i mängder så detta kändes som en schysst aktion från min sida! ;)
Väder: Mulet och lite svalare, skönt med sådana dagar också.

Malin ♣


Flera gånger är vår vattenkanna inte där j...

dsc05245 (MMS)

Flera gånger är vår vattenkanna inte där jag ställt ifrån mig den. Då jag frågat Leon har han ryckt på axlarna och slagit ut armarna i ett 'jag vet inte' och han brukar alltid tala om/visa på vart han lagt saker. Eftersom vi alltid återfunnit vattenkannan har jag inte lagt så stor vikt vid det men nv då vi åt lunch inne vid köksbordet såg vi skurken/tjuven/boven i dramat; Tofu! ;)


Dagens Leon-lunch som han snabbt tuggar i ...

dsc05241 (MMS)

Dagens Leon-lunch som han snabbt tuggar i sig innan eftermiddagens äventyr inne i stan med fina vänner blev gårdagens ljumma potatissallad (potatis *, egenodlade rädisor *, röd lök *, citronzest *, vitlök *, salt *, peppar *, olivolja * och chiliflakes) från grabbarnas grillmiddag, kokt ägg * och chiamjöl *. Ett glas kallkällvatten och en kiwi * och saken är biff! :D


Det här bådar gott för framtida odlingar! ;)

dsc05240 (MMS)

Det här bådar gott för framtida odlingar! ;)


Bondbönorna blir mycket kraftigare än vad ...

dsc05219 (MMS)

Bondbönorna blir mycket kraftigare än vad jag vågade hoppas på! Otroligt fina bönor, ljust limefärgade, som växer i ludna skidor. Förvälles lätt och slungas lämpligen i lite smör *, flingsalt * och citronzest * innan servering. Mumma!


I år har vi också försökt oss på att odla ...

dsc05227 (MMS)

I år har vi också försökt oss på att odla spenat då jag hade en fröpåse över som egentligen hade bäst före september ifjol och lite plats över i växthuset. Men den vill inte riktigt ta sig, endast 5 plantor har det blivit hittills. Vi får se senare i sommar om den kommer ikapp!


Ekosnällt? Den miljövänligaste barnstolen ...

dsc05180 (MMS)

Ekosnällt? Den miljövänligaste barnstolen av alla måste ju vara Lotus? :P Frågan är hur snällt det är mot hunden dock! ;) Men misstyckte han hade han nog gått. :)


Då vi var på Amuletten (klicka på deras re...

dsc04950 (MMS)

Då vi var på Amuletten (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners) och handlade fick vi hem våra varor i dessa fina, ekologiska jutekassar från www.jutenotplastic.com. Underbar!


Nektariner är supersmaskigt till allt! Jus...

dsc05203 (MMS)

Nektariner är supersmaskigt till allt! Just nu då jättefina ekologiska finns att få tag på i handeln äter vi de helst som de är till efterrätt eller skurna i bitar i grönsalladen. Sätter piff på det mesta!


Här hänger snart soligt gula, KRAV-märkta ...

dsc05225 (MMS)

Här hänger snart soligt gula, KRAV-märkta pärontomater. Smaskigt!


Krämig potatissallad

På midsommarafton åt vi en fantastiskt god potatissallad som var gjord i en handvändning. Som synes uppskattades den av alla;



Jag skrubbade 2 kg. färsk potatis och kokade i lite lättsaltat vatten. Koka inte för länge utan låt de ha lite "stungs" kvar. Låt svalna och dela sedan i halvor.

 

Blanda lika delar crème fraiche * och gräddfil med lite majonnäs *. Jag tog 4 dl. crème fraiche, 4 dl. gräddfil och 2 rågade msk. majonnäs och det blev lagom.

  

Jag skivade ner färsk vitlök * och rädisor och saltade *, pepprade * och kryddade med Chili flakes innan jag tillsatte potatisen och vände ner den försiktigt.

  

Sen är det bara att njuuuta!



Smaklig spis!

Malin ♣


MånDagens tacksamhet

På midsommarafton smiddes planer med fina vännen M som jag hoppas kommer att kunna förverkligas framöver. Det är fantastiskt allt som händer nu och allt gott som kommer till mig! TACK!

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Lycklig över att semestern äntligen infunnit sig!
Gjort: Morgonmyst i sängen och bläddrat i tidningen.
Gör: Betalar lite räkningar och äter nybakta eko-scones! :P
Planer: Vi ska dona och fixa lite ute idag på dagen. Bärbuskarna ska stöttas upp lite och lite ogräs ska rivas bort. Ikväll har jag styrt ihop lite restaurangbesök med tjejerna inne i stan medan grabbarna blir här i byn för grillning och vedeldad bastu nere vid sjön. Leon får hänga med guysen med andra ord! ;) Innan ska jag göra några småärenden tillsammans med A!
Bästa: Livet just nu! :D
I behov av förändring: Ja du, vad som helst INTE ska förändras är vädret då vi vill ha fint i slutet av veckan så lekstugan, sandlådan och tvärslån över grindstolparna ska på plats med goa grannens hjälp. *håller tummarna*
Leon : Vill bara vara ute hela dagarna. Så vi är det, ute från frukost till läggdags och sedan sover han gott hela natten. Och vi med! ;)
Väder: Sådant där väder som skulle ge Tomas Ledin inspiration till en ny sommardänga!

Malin ♣


Väldoftande fjärilslavendel trivs i rabatt...

dsc05228 (MMS)

Väldoftande fjärilslavendel trivs i rabatten längs med stenfoten. Perfekt att göra lavendelsocker av och baka möra drömmar på eller torka och elda som rökelse.


'Äppel, päppel'...just nu är rim och ramso...

dsc05215 (MMS)

'Äppel, päppel'...just nu är rim och ramsor och rörelsesånger något av det roligaste Leon vet. Igen och igen sjunger vi med aldrig sinande entusiasm! ;)


Blomknopparna på paprikaplantorna är snart...

dsc05224 (MMS)

Blomknopparna på paprikaplantorna är snart i full blom! Härligt! Paprika är en av de grönsaker som uppskattas mest av Ekonördarna på Lyckobacken!


Vi fick två solrosor i födelsedagspresent ...

dsc05176 (MMS)

Vi fick två solrosor i födelsedagspresent så allteftersom blommorna vissnar ner ska fröna torkas och sparas för att bilda en lång solrosrabatt längs med ena stängselsidan nästa år!


Rabatten vid entrén höll på att kvävas av ...

dsc05229 (MMS)

Rabatten vid entrén höll på att kvävas av all kirskål som ofrivilligt hittat sig dit. Hade jag motivation skulle jag göra en sallad av den då den är ätbar och bjuda hela byn. Detta är nämligen en av tre högar! :S


Var nyss ute i växthuset och vattnade och ...

dsc05217 (MMS)

Var nyss ute i växthuset och vattnade och rensade lite och var tvungen att plocka in en första rädisa. Otroligt vacker och alldeles perfekt! Om den var god? Oh ja!


Det är bra skönt att lapa solsken med en t...

dsc05035 (MMS)

Det är bra skönt att lapa solsken med en trofast vapendragare!


ICA I love eco har lanserat en påse med va...

dsc04973 (MMS)

ICA I love eco har lanserat en påse med vad man valt att kalla 'gårdssallad' - en blandad mix av diverse salladssorter som passar utmärkt som bas till många smarriga sallader. Förpackningen är gjort av majsstärkelse och således 100 % komposterbar.


Då våra Palace-rosor ser för trista ut för...

dsc05186 (MMS)

Då våra Palace-rosor ser för trista ut för entré-rabatten klipper jag av blommorna och lägger dem i en vattenfylld emaljskål från Kockums på ljugarbänken på farstukvisten. Den står där hela sommaren och någon ros tillkommer medan någon försvinner. Jättefint!


Här är vackert så det försmår!

dsc05212 (MMS)

Här är vackert så det försmår!


Det är gott med hemmagjord potatissallad! :P

dsc05210 (MMS)

Det är gott med hemmagjord potatissallad! :P


Det bästa godiset är det naturen själv har...

dsc05205 (MMS)

Det bästa godiset är det naturen själv har att ge - här i form av eko-nektariner! :P Jag har skurit ett par i bitar som vi tar med oss ikväll åt Leon att mumsa på!


Vi önskar alla underbara Lyckobacken-läsar...

dsc05175 (MMS)

Vi önskar alla underbara Lyckobacken-läsare en fantastisk midsommar! Många kramar!


Eko-skor på rad hemma hos gammelmormor; Le...

dsc04934 (MMS)

Eko-skor på rad hemma hos gammelmormor; Leons sandaler från Kavat och mina bruna slippers från Docksta Sko!


Att iordningsställa en egen kökshörna åt L...

dsc04810 (MMS)

Att iordningsställa en egen kökshörna åt Leon är bland det bästa vi gjort för jösses så han leker där! Det känns dessutom extra gott då allt är ärvda saker! :D


Nu firar vi semestern med eko-tacos ute i ...

dsc05208 (MMS)

Nu firar vi semestern med eko-tacos ute i det fria och en alkoholfri drink på Kullabygdens 100 % naturliga äppelmust, en jordgubbe och pepparmynta från kryddlandet. Glasen är en bröllopspresent från älskade mamma och J; Efva Attlings designsamarbete 'Amor vincit omnia' med Orrefors glasbruk.


Under gågna veckan har jag fått veta om at...

dsc05025 (MMS)

Under gågna veckan har jag fått veta om att tre fantastiska vänner är gravida samt att en tredje tänker satsa på samma resultat! Jisses så kul! En massa nya kompisar till Leon! All lycka till er! <3


Gladsvans är verkligen en av de där hundar...

dsc05171 (MMS)

Gladsvans är verkligen en av de där hundarna som ser mänsklig ut. :D Han är jättelik min bror, men vad är det man säger; sådan husse sådan hund? ;) Nu längtar vi efter att han ser ut så här igen och inte svullen likt en fotboll. :(


Leon firar Tofus födelsedag med eko-gott o...

dsc05198 (MMS)

Leon firar Tofus födelsedag med eko-gott och vatten iklädd vida jeansshorts från ekologiska Ballade och långärmad tee från H&M Organic.


Oj, oj, oj så jag älskar det här födelseda...

dsc05033 (MMS)

Oj, oj, oj så jag älskar det här födelsedagsbarnet! <3


Semester i en vecka...eller fyra?

Nu i helgen skulle vi ha åkt på fjällsemester med de allra finaste (min bror och hans underbara familj!) till vår stuga i en hel vecka. Vi skulle avnjuta en trevlig bilresa med miljöbilen och äta god ekomat då vi väl var framme. Vi skulle spela brädspel och jag skulle lära mig Indesign så jag äntligen kan få köra igång med boken sen!

Men, det blir inte alltid som man tänkt sig. Nu stannar vi alla hemma eftersom det inte alls blir samma sak att åka iväg bara vi då vi planerat detta tillsammans. Dock hade vi planer i Östersund kommande lördag som ännu blir av! Då Gladsvans får busa igen då kommer bror med familj att vara här hela dagen och mysa med Leon och vovvar så tar jag och Johan oss en nöjes- och jobbtur till Östersund över dagen. Mer om detta då vi återvänt! :D

I sommar ska vi få besök av goa bloggläsare, designa nya bloggen som startar den 2 augusti på www.lyckobacken.se, se Salem al Fakir, åka på Gatufesten och se Kent, Timo Räisänen, Markus Krunegård och Europe med finaste, finaste vänner! Och vi ska på djurpark med Leon, mormor och J och titta på Gammelgården med morfar och A. Leons kusiner kommer upp ett par veckor och Johan ska ladda för den årliga tennis-turneringen i T-viken. Och någonstans där emellan ska vi fixa i lekstugan, göra iordning jordkällaren, bygga en överliggare vid entrén över grindstockarna och fixa iordning grillplatsen nere vid vindskyddet.

Men alla de ute-relaterade sakerna har vi tills i oktober på oss att få klart, så det är ingen panik...Vi ska ju hinna vakna upp en dag och inse att idag ska vi inte göra något alls likväl som att vakna tidigt och inse att just idag är dagen då en båttur ute i skärgården är det vi vill göra.
Och främst ska vi ta det lugnt. Jag behöver det om jag ska klara av hösten. Jag måste otvunget få ägna hela dagar åt att snusa på Leon och andas in hans solvarma hud om och om igen så jag överlever dagarna i höst ifrån honom. Då måste kärlekskontot ligga på plus så att jag kan göra dagliga uttag för att orka ytterligare en timme. Jag måste få tid till att gunga honom så högt i gungan så han kiknar av skratt och jag måste få krama honom så hårt att hjärtat brister och kärleken svämmar över. Och jag måste få göra det i sällskap av bara min familj ibland. Utan en massa andra som vill göra samma sak som jag. Ifred liksom. Ibland.
För så känns det, jag är inte på något sätt redo att lämna honom! Det handlar inte om att jag inte tror att han får det bra med Johan, eller någon annan för den delen, för det vet jag att han har! Herregud, han omges ju av de allra bästa. Men jag är inte redo, jag klarar inte av det ännu...eller någonsin? Är inte meningen med livet att alltid vara på Lyckobacken - hemma då barnen slutar skolan och redo att bjuda på gott eko-mellis till alla älskade ungar som förhoppningsvis ska fylla gamla byskolan? Sedan jag fick barn är det den allra största meningen med livet, och jag vet inte hur jag någonsin ska finna någon anledning att lämna hemmet dagtid för andra uppgifter...speciellt då de uppgifter jag tar mig an på jobbet är exakt samma jag gör hemma - men med andras barn. Saknaden efter min Skrumpa kommer nog bli ännu större då man leker, busar och myser med andra barn än om jag t.ex. suttit i kassan på ICA. Sen kommer de barnen på min avdelning att vara 1 - 2 år, alltså precis som Leon.
Jag har nog inte insett förrän de senaste veckorna hur stressen inför hösten byggts upp inom mig och skapat den jäkligaste av alla magkattarrer i magen. :'( Och med alla skojiga projekt vi har på G känns det därför viktigt att hålla lågan nere i förebyggande syfte, det har jag lärt mig genom åren, så därför bromsar jag i tid nu för att orka med det fina som jag mår bra av och inte låta det kvävas av trista måsten som suger energi och kraft ur min kropp. Jag lyssnar äntligen på mitt inre och lär mig känna igen dess signaler och det är en ovärderlig kunskap.

Jag kommer självklart att blogga i sommar, tro inte ni blir kvitt oss ;) men mer sporadiskt för en gångs skull. Jag kommer att MMS-blogga ALLA dagar så ni är fortfarande varmt välkomna in på daglig basis.
Detta är alltså ingen bloggpaus med anledning av utebliven motivation, inspiration eller skaparlusta, utan snarare motsatsen - vi har så många idéer att vi inte har tid att blogga varje dag utan vill lägga den energin på att få det nya vi skapar tipp topp. Både för er och vår skull! Därav mer spridda inlägg. Och vis av tidigare somrars erfarenheter så brukar även läsarna hitta på annat än att sitta spända av förväntan framför sina datorer i väntan på att ta del av Ekonördarnas nya påfund! ;)

Vi hoppas att precis varenda en av er är tillbaka den 2 augusti för att kolla in den nya bloggen och för att få små hintar av vad som komma skall under hösten. Vi hoppas att ni finner nöje i att delta i de tävlingar som kommer att komma och att ni kommer att gilla att läsa det vi skriver. Förhoppningsvis kan vi bjuda på ett eller annat inspirerande reportage om folk som brinner för eko lika mycket som vi och om en Öviksbo som gör något som fortfarande är ganska unikt i eko-Sverige här i lilla Övik. Henne ser jag verkligen fram emot att träffa! I Östersund ska vi jobba för bloggen och har vi riktig, riktig tur så kanske vi får chans att snacka miljö med en svens superkändis i sommar... :D Vi har så mycket på G som vi verkligen tror på och som vi hoppas ni ska finna glädje i!

Och gällande våra fantastiska läsare så hoppas vi att ni får en fantastisk sommar med allt vad ni önskar! Vi hoppas att eko-livet bjuder på diverse spännande utmaningar vi kan få ta del av sen i höst. Ni är värda allt gott och underbart som livet har att erbjuda - ta emot! Ovärdliga är vad ni är!!!

Många innerliga sommarkramar från hela familjen Harju ♣


Idag väljer jag att vara fokuserad. Passar...

dsc05199 (MMS)

Idag väljer jag att vara fokuserad. Passar bra, tar en sista fokus-dag innan hjärnan tar en lång sommar-siesta!


Förmedlar vidare tänkvärda saker

Igår damp det ner ännu ett otroligt nyhetsbrev från Kreativ Insikts i mailkorgen och som vanligt står det så mycket fantastiskt där!

"Om att sätta rätt värde på livet

Igår kväll hade jag förmånen att få träffa en fantastisk kvinna. Hon har genomgått det värsta som kan hända en människa och ändå, fem år senare, står hon och faktiskt lyser av livskraft. I alla fall i den stund vi möts. Jag är övertygad om att hon fortfarande har nattsvarta stunder också, men: Någonstans på vägen valde hon medvetet, och även bokstavligen talat, livet istället för döden.

När gjorde du senast det valet?

De flesta av oss vill helst inte tänka på döden, en del ägnar faktiskt större delen av sina liv åt att fly från den, men faktum är att det är det enda vi med säkerhet kan säga ska hända oss i livet - att vi kommer att dö. Vi vet inte när, vi vet inte hur, men vi vet att.

Vad gör detta med oss människor? Kanske skulle vi inte kunna leva om vi ständigt gick och tänkte att idag kan vara min sista dag i livet?

Men om vi bara blev lite mer medvetna om att de dagar vi har här på jorden är begränsade, tillräckligt mycket så att vi i varje fall inte slösade med dem?

Om vi valde att sätta ett ännu lite högre värde på det liv vi har fått till låns, så att vi inte ägnar det åt att leva någon annans liv, göra saker vi inte vill från hjärtat, vara elaka med oss själva och andra, fastna i bitterhet eller hela tiden jaga någonting annat, något som inte är här, inte är nu, inte är våra liv - vad skulle då hända med världen?

Och tänk om vi kunde sträcka ut den här känslan av värde även till våra relationer - de människor vi lever nära, vars hud vi inte egentligen vet hur länge vi får känna mot vår, vars ord vi inte vet hur länge vi får höra, de som vi inte vet hur länge vi kan få dela våra upplevelser med.

Kanske skulle vi anstränga oss lite mer för att hålla våra relationer rena, om vi inte flydde från döden genom att tänka att den inte finns och att vi har oändligt med tid att reparera eventuella missförhållanden.

Även om det gör ont, våga föreställ dig att de du älskar skulle försvinna imorgon. Skulle du då känna att du har sagt hur mycket du älskar dem, att ni har rett ut allt misshälligt er emellan, att du skulle kunna minnas dem med glädje och tacksamhet för det som varit och utan skuld för hur du behandlat dem? Om inte, vad behöver du göra idag för att detta scenario skulle kunna bli sant?

Jag tycker det är en nyttig övning!

Jag hade egentligen tänkt skriva om någonting helt annat idag, men efter det här mötet kände jag mig så djupt berörd att jag ville detta med dig. Kanske kan det ge även dig en liten skjuts mot att våga välja ett liv som utgår från hjärtat, ditt hjärta?

För hur skulle du leva ditt liv om du verkligen visste och i ditt hjärta accepterade att du inte kommer att leva i oändlighet? Kanske ditt drömliv? Det är bara du som vet...

Efter dessa stora ord, vill jag också passa på att önska dig en riktigt skön, avkopplande och inspirerande sommar.

Carolina Gårdheim"

Nästa gång jag är i Stockholm ska jag besöka deras butik på Hornsgatan och jag ska bara vara! Andas in den inspirerande atmosfären, träffa de fantastiska människorna som ger oss denna givande inspiration och köpa med mig de saker jag intuitivt dras till. Och apropå Kreativ Insikt så är det nu dags att dra dagens Jag väljer att vara kort!

Malin ♣


Är det en vanlig dag? Nej, det är Tofflans födelsedag!

Hurra, hurra, hurra!

Idag fyller finaste Tofu 1 år. Grattis på födelsedagen, prinsen av mys!

  

  

  

Ha en toppenfin födelsedag fina, fina Tofu!

Matte, husse & storebrorsorna ♣


Going back to my roots

Igår kväll kom fina grannarna upp med en stor libbsticka-planta samt en rejäl pepparrot! Båda är nu nedgrävda i tryggt förvar vid växthuset bland de andra kryddorna och väntar på att få ätas upp av oss!



Några pepparrötter var ju tvungna att plockas med in. Bara att skala och riva, frys sedan in i lämpliga portionsförpackningar så har man färsk pepparrot hela vinterhavlåret!

Pepparroten blommar nu med vackra, vita blommor. Hundkäx-liknande till höjd och växtsätt men liknar vita förgätmigej ungefär. Det ser onekligen trevligt ut där de vajar i vinden.

Tack snälla M & L, ni är otroligt rara!!!

Malin & Johan ♣


TorsDagens tacksamhet



Jag hittade varken en bättre bild eller en bild med alla tre vovvarna på så denna fick helt enkelt duga!

Igår höll det på att gå riktigt illa. Så illa att jag fortfarande hade ont i magen då jag skulle sova. Brorsans familj har ju en tollare (Nova Scotian Duck Tolling Retriever) som är lite drygt 1 ½ år och som vi passade i helgen. Gladsvans, som han kom att kallas då, är således "kusin" till våra hundar och så otroligt lik Tofu i sättet att de skulle kunna vara tvillingar. De är identiska! Glada, spralliga, hoppiga, busiga, orädda, modiga, kelsjuka, nyfikna och oförsiktiga. Så oförsiktiga och nyfikna att Gladsvans igår hittade en huggorm som han lattjade med som högg till. Rätt över nosen. Det gick fort och han blev snabbt sämre och då inga Betapred fanns hemma (alla hundägare där ute; visst har ni en sån karta hemma jämt? Om inte, be er veterinär skriva ut. Kostar kring 70 :- och håller ett år. Förhoppningen är alltså att man kastar en sån karta varje år eftersom man inte vill behöva ge dem. Men de räddar liv vid allergichocker, getingstick, ormbett mm.) blev det ilfart till veterinären.

Gladsvans fick kortisonsprutor och dropp och får nu inte röra sig på 7 - 10 dagar för att förhindra att giftet sprider sig. Alla som träffat på honom vet att min bror och hans familj går en svår uppgift till mötes då denna hund INTE gillar att vara stilla. Idag ska han ligga hos veterinären hela dagen med dropp för att vätskas upp så att han kan kissa ut delar av giftet och sedan hoppas vi att det går åt rätt håll.

Någon som varit med om detta och kan dela med sig av sina erfarenheter kring det?

Alla som haft hund vet vad husdjur betyder för en och ni förstår därför hur tacksamma alla vi är över hur bra det gick!

Malin ♣


Midsommar

Imorgon är det midsommar och som vanligt firas den ute på lantstället med fina vännerna! Vi grillar, bastar och umgås! Vis av erfarenhet vet jag att det brukar bli galet trevligt och det finns ingen anledning att tro annat inför detta år!

  

Hur ska ni spendera morgondagen?

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Förvissad om att allt blir bra.
Gjort: Plockat lite bland sakerna i köket, skrivit lite handling inflr i eftermiddag, mailat lite.
Gör: Kikar i ortstidningen och dricker té.
Planer: Tvätt + småplock på förmiddagen, efter lunch åker vi in och handlar. Sen är det S E M E S T E R!
Bästa: Att änglarna förmodligen höll en extra hand runt mina fina igår...det gick bra, förmodligen bättre än någon vågade hoppas på!
I behov av förändring: Om inte huggormar såg så skojiga ut så skulle inte hundvalpar vilja leka med dem. :S
Leon : Igår satt han och tremänning A bar övrkropp i skuggan och käkade vattenmelon så det rann saft ner på små-magarna! Gullrumpor!
Väder: Strålande sol!

Malin ♣


Titta så bra betong-vattenskålen i form av...

dsc05167 (MMS)

Titta så bra betong-vattenskålen i form av ett rabarberblad fungerar! Du är ju bara bäst, Linda (www.lindasblommorodesign.blogg.se)!


Ett papp-hus för papp-or och barn?

Härligaste Durabel Design har fått in ur-charmiga hus av återvunnen kartong! Titta på dessa Casa Cabanas;



Husen har dörrar, sju fönster och flera perfekta spioneringshål. Toppen för de barn som vill ha ett eget litet krypin! Huset kostar 349 :-. Undrar om man inteskulle inföskaffa ett sådant till lekrummet i höst?

De har även fått in rara små dockhus -  även dessa i återvunnen kartong. Kostar 169 :-

Dagens sommar eko-tips! :D

Malin ♣


Potatissoppa med två sorters potatis

Som ni vet vid det här laget så är ju soppa en stor favorit här hemma! Potatis, vet ni ju efter Johans inlägg, är ju också en höjdare och då man kombinerar dessa uppstår ljuvlig soppa!



Skala och grovhacka 2 stora sötpotatisar * och 4 mindre potatisar *. Bryn en gul lök * i lite olja * i en kastrull tillsammans med 2 finhackade vitlöksklyftor *. Häll i potatisen och strö över buljongpulver */smula ner en buljontärning. Häll på vatten så det täcker.

Koka ca. 10 min. tills potatisen är genommjuk och ta av från värmen. Mixa med stavmixer och msaka av med salt *, peppar *, torkad timjan * och chiliflakes. Späd med mer vatten tills soppan får en fin konsistens och värm upp igen.

 

Servera soppa med lite crème fraiche med salt * och finklippt, färsk timjan * och middagen är fixad!

 

Njuut - gärna tillsammans med ett gott knäckebröd * (detta bakat på dinkelsurdeg) med Bregott * på!

Malin ♣


Pelargon-nörd!

Jag har helt snöat in på pelargoner och hittar sidor på internet där man kan beställa sticklingar eller byta med varandra! Wow! Detta är ett intresse jag kommer att odla (ha, ha, i dubbel bemärkelse!) framöver då jag finner det otroligt mysigt! :)


 

Dessa är av sorten Appleblossom, den högra röda heter Appleblossom Rosebud.

 

Den vänstra är en sk. doftpelargon och den högra är inhandlad på lanthandeln här i byn! Lite ovanlig och en stor favorit!

Alla mina Mårbacka-sticklingar har tagit sig jättebra och för att få de riktigt kraftiga och starka i början nyper jag bort alla blommor som uppkommer. På så vis kommer den igen ännu bättre!



Har ni några pelargoner?

Malin ♣



Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Det känns bättre än på länge idag! Anledningen? Tja...jag gick ut igår. Tog med Leon och lade mig på gröset. Vi tittade på spindlar och snusade på syrener. Vi gungade och plaskade i vatten. Vi plockade rosor och gjorde vattenbad och vi surrade som humlor och räknade äppelknoppar. I skrindan åkte vi ner till grannen i sann Bullerby-anda och klappade tuppen Karl-Alfred och matade hönan Lisa med makaroner. Det säger sig självt, hur kan man inte må bra av det? :D
Gjort: Väldigt lite...måste börja öva på det igen.
Gör: Läser en nyfunnen blogg om ett närbeläget sommarcafé i ett ödetorp i en liten by. Gissa vem som känner sig manad att besöka det? ;)
Planer: Tänkte Leon skulle få äta sin lunch hos gammelmormor idag innan vi ska vara på lab uppe på VC för Hb-provtagning idag. Det näst sista om allt fortfarande är bra. Det sista blir i så fall i samband med hans 2 årskontroll i oktober. Efter det sticker vi till tremänning A med mamma för att hinna med ett par timmars bus innan de och vi åker på semester på skillda håll i landet. Ikväll ska vi försöka strukturera upp allt som ska packas för kommande äventyr samt planera midsommar lite.
Bästa: Jag känner mig extra änglaberörd idag... :D
I behov av förändring: Några anhöriga till oss går idag genom något väldigt, väldigt jobbigt. Ni vet vart våra tankar kommer att befinna sig idag, finaste ni! Och ikväll då pratas vi vid och hoppas vi kan fira, OK?
Leon : Sover gott nu då "allt är som vanligt igen" och inte en massa hundar trippar omkring i hallen uppe. ;)
Väder: Alldeles perfekt sommarväder!

Malin ♣


Jordgubbe - en man som brukar jorden?

Precis som tidigare år tipsar nu KRAV om alla ekologiska jordgubbsodlare i Sverige och precis som tidigare tipsar vi självklart er om det! Blev så glad igår då jag läste på Ekomorsans blogg att listan var klar!

Här har ni hela listan så kika om det finns en KRAV-odlare nära dig! Endast ett par procent av den svenska jordgubbsskörden är ekologisk och då vi, för två år sedan nu, läste att en genomsnittlig svensk jordgubbe är besprutad i snitt 8 ggr. så blir man ju lite mörkrädd. Att inte fler reagerar? En intresant aspekt i detta är att de tre ggr. Leon fått smaka konventionella gubbar, endast en vid varje tillfälle, har han blivit röd och irriterad runt munne, men inte de gånger han äter våra egenodlade. Samma med apelsiner!

KRAV tipsar också om vad man kan tänka på om man vill odla just jordgubbar ekologiskt. Det är viktigt med variation i odlingen för att se till att grödorna får tillräckligt med näring. Att växla mellan att odla olika grödor kallas växtföljd och är viktigt för att undvika att för mycket ogräs växer upp och för att skydda grödan mot angrepp av skadedjur och sjukdomar. En del växter är "närande", det betyder att de ger ett tillskott av näring till jorden medan de växer, och en del är "tärande" vilket betyder att det tar mycket närning från den jord de växer i. Baljväxterna som t.ex. ärtor, bönor och klöverblomster är exempel på närande växter medan just jordgubbar liksom de flesta grönsaker är tärande.

Det finns en skalbagge som heter blomvivel som lägger sina ägg i jordgubbsplantans blomknoppar. För att skydda sina barn biter honan på blomskaftet så det knäcks och knoppen faller ner och blir hängande. Då utvecklas inte blomman till någon jordgubbe och hennes ägg förblir oskyddade.  I värsta fall kan hälften av knopparna på ett jordgubbsfält drabbas av detta. Därför är det till stor fördel om odlingen ligger på en blåsig plats eftersom blomviveln och andra skadeinsekter inte trivs. Det är också så att blomvivelhonorna övervintrar i de redan angripna fälten så därför är det viktigt att byta plats på odlingen med jämna mellanrum. Eftersom jordgubbar är fleråriga kan man inte göra det varje år men väl vart tredje eller fjärde.

Vid ekologisk odling används självfallet inte konstgödsel. Det är därför mycket viktigt att jorden är välmående så att daggmask och mikroorganismer får arbeta utifrån sina bästa förutsättningar och kan förse jordgubbsplantorna med näring. Det man som odlare göra för att hjälpa åå traven är att gröngödsla eller använda sig av djurgödsel. Gröngödsling innebär att bonden odlar baljväxter och andra växter som plöjs ned för att på så sätt bidra med näring till nästa gröda och djurgödsling är precis vad det låter som. ;) 

Att ge sig själv en kompost, bygga själv eller se sig om efter färdiga alternativ, är ett sätt att "förädla" växtavfall och djurgödsel. Färdig kompostmull som läggs på odlingsplatsen innehåller mer av de näringsämnen som kan tas upp av växten direkt. Som odlare kan man också köpa in gödsel om gårdens gödsel inte räcker eller om man inte bedriver djurskötsel. Kolla med eventuella granngårdar om de har gödsel till försäljning eller köp komposterad gödsel i säck på t.ex din lokala plantskola. Under de år som jordgubbarna växer på platsen bör man dock gödsla sparsamt eftersom gråmöglet trivs bland frodiga plantor.

Ett bra tips är att införskaffa halm som man täcker jordgubbsplantorna med eftersom det hindrar ogräs från att gro. I näringsrik jord växer ju nämligen allt - så även ogräs. :)

Jordgubbar är otroligt utsatta för många skadegörare av varierande karaktär. Gråmögel t.ex. ger blöta, mjuka jordgubbar försedda med grå mögelpäls medan stinkflyet är en insekt som med en snabel suger ur växtsaften ur blommans bottnen så att jordgubben får en hård, knölig ände. Exempel på andra skadegörare är mjöldagg, vivlar och trips. Med med en bördig, levande jord, en bra växtföljd, lagom mycket näring och tillräcklig vattentillgång så kan man tack och lov komma en bra bit på väg mot härliga eko-jordgubbar! Plantan får då en bra motståndskraft och växer sig stark mot skadedjuren samt att marken runtom odlingsmarken gynnas.

Det är viktigt att jordgubbsplantorna redan från början är friska utan smitta. Hur kan man då som blivande odlare vara säker på det? Det säkraste är att köpa dem från en plantförsäljare med certifierade plantor. Det finns många olika sorters jordgubbar att välja och vraka mellan och det kommer hela tiden nya sorter.
De olika sorterna har olika egenskaper och när man odlar ekologiskt kan man inte bara välja sorter med hög avkastning utan man bör se till att de sorter man väljer att odla har en god motståndskraft mot vanligaste skadegörare som vi nämnt ovan, detta utöver den goda smaken såklart! Några sorter som är vanliga i ekologisk jordgubbsodling är Honeoye som är en tidig sort, Kent som är medeltidig samt Korona och Bounty som mognar lite senare. Skaffar man några av alla så har man goda, ekologiska jordgubbar hela sommaren!

Lycka till!

Malin ♣


 




OnsDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att vi snart får umgås med underbara vänner! Några som bor på gatan nedanför där vi bodde istan och några som imorgon direkt då de slutar jobben i huvudstaden sätter sig i en bil och sträckkör upp till Guldkusten. Skynda er! :D

Malin ♣

Leon håller på att meka med traktorn och d...

dsc05165 (MMS)

Leon håller på att meka med traktorn och det gör man ju såklart bäst iklädd eko! Tröjan, som inte syns, och byxorna är från H&M Organic, solhatten kommer från Ballade och är köpt på Kretsa (www.kretsa.se), sandalerna är Kavats och den tunna fleecejackan är det avtagbara innerfodret på Katvigjackan. Båda kan köpas på Ecoloco (www.ecoloco.se) Nu ska vi se om traktorn vill provstarta! ;)


Ett hett ekotips är att köpa hem de fantas...

dsc05162 (MMS)

Ett hett ekotips är att köpa hem de fantastiskt goda, ekologiska nektariner som är dundermogna och verkligen i säsong nu! Perfekt fruktdessert fullproppad med nyttigheter!


Ikväll serveras en krämig risotto till mid...

dsc05156 (MMS)

Ikväll serveras en krämig risotto till middag! Jag brukar blanda i lite av det som finns hemma i skafferiet som smaksättning och ikväll blir det bl.a en rejäl bit parmesan *, lite finhackad chili, gräslök * från egna landet samt det ni ser ovan; gojibär *, trattkantareller plockade i skogarna kring Lyckobacken samt vitlök *. Till det tjocka skivor av stekt, handgjord Halloumi och en smarrig sallad. :P


Åh så vackra kronärtskockor är! :D

dsc05154 (MMS)

Åh så vackra kronärtskockor är! :D


På P3's morgonnyheter pratas om grisar som...

dsc05152 (MMS)

På P3's morgonnyheter pratas om grisar som genom fodret äter andra grisars blod- och fett. Vadan denna hype? Det var väl precis lika äckligt med de sk. 'grishinkarna' restauranger tilläts använda förr? Fläskfilé, korv och hamburgare innehållande fläskkött blev mat till grisar. Kannibalism med guldkant. Nej, tacka vet vi Duplo-grisen! ;)


Oh my Go(o)d!

Igår, hormonellt chokladsugen och allt, ville jag bjuda lika chokladfrälsta Linda på något gott! Sagt och gjort, det här är vad som åstadkoms på mindre än 5 minuter - om man bortser från ca. 2 timmars kylning i kylen.



Chili-tryffel med Mascarponetopping, 2 glas

2 dl. vispgrädde *
200 gr. mörk choklad * av fin kvalitét
1 msk. chiliflakes *

4 msk. Mascarponeonst
2 msk. hallon *

Värm grädden i en tjockbottnad kastrull och bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen och låt sakta smälta på i princip obefintlig värme.
Häll upp i glas och ställ kalt att svalna/stelna.

Innan servering skedas Mascarponeost upp på toppen innan hallon ger en sista touch!

  

Ljuvligt. Gott. ;P

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att saker jag vill skriva i boken bara kommer till mig. Hela tiden! Fantastiskt! :D

Malin ♣


Ricottasås

Denna busenkla ricottaost-sås är toppen att svänga ihop till pastan medan just pastan kokar. Häll upp hett vatten i en kastrull som pastan kan koka i och finhacka en stor gul eller lök * och 2 vitlöksklyftor * medan vattnet kokar upp.

 

Häll i valfri pasta, t. ex. dinkel-tagliatelle *, och lägg lite smör * i en mindre kastrull. Då det smält, bryn på löken tills den blir gyllene och glansig. Rör om i pastan. Häll i en burk ricottaost, 1 dl. crème fraiche * och 1 dl. havremjölk * och rör om. Salta * och peppra *. Rör om i pastan. Riv ner 1 dl. Parmesanost * och smaka av. Dela en gurkbit * i stavar och körsbärstomater * i halvor * och ta pastan (som nu borde vara alldeles lagom vid detta laget) från spisen.

 

Servera tillsammans med ett gott sällskap och ett stort glas vatten!

Malin ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Tröttheten kvarstår, jisses så jag kommer att sova under kommande veckas fjällsemester!!! ;)
Gjort: Släppt ut hundarna och...ja, det är väl det jag hunnit med.
Gör: Läser mina starta-dagen-bloggar och samtalar lite med maken.
Planer: Idag blir vi endast hemmavid. Lite svårt att packa in alla vovvar i bilen och göra något och dessutom skulle det bli passande väder för utomhusaktiviteter hemma.
Pappa kommer ikväll och hjälper oss (läs Johan) att bära gipsskivor och senare så kommer bror med familj och hämtar Idefix.
Bästa: Att Johan jobbar 3 dagar till innan semester!!!
I behov av förändring: Njae, det är nog ingenting. :)
Leon : Han har gillat att ha tre vovvar här, han springer runt ute och kastar eller sparkar bollar till dem och blir omkullsprungen då de rusar förbi honom.
Väder: Soligt idag med. :)

Malin ♣


Två nya Nära-vinnare

Då två av vinnarna av tidningen Nära inte hört av sig har jag dragit nya, det blev Surya och Maria. Grattis! Hoppas ni finner nöje i denna, i mitt tycke, underbara tidning! :D



Maila de adresser dit ni vill ha vinsten så kommer de med posten! Jag ber om ursäkt att den andre vinnaren ännu inte fått sin vinst, men jag ville skicka alla samtidigt.

Malin ♣

Jag ville ha en stor vattenskål till vovva...

dsc05139 (MMS)

Jag ville ha en stor vattenskål till vovvarna som ändå inte var skrymmande då de är vana att den står i närheten av huset. Jag ville att den skulle passa in i den lantliga stilen och ändå vara tålig. I brist på annat har de druckit sitt vatten ur en rostfri bakbunke tills jag, hemma hos Linda (www.lindasblommorodesign.blogg.se), hittade exakt vad jag eftersökte; ett cementrabarberblad formad som en skål istället för ett fat. Nu står det hemma på Lyckobacken och alla tre vovvarna har provdruckit ur duktiga Lindas kreation och Leon har provplaskat! ;) Supernöjd är bara förnamnet!


Nu är det lunchdags för grabbarna grus och...

dsc05137 (MMS)

Nu är det lunchdags för grabbarna grus och tre raringar sitter snällt och väntar på ett varsågod! :D


Ett gäng fräscha eko-citroner som ska bli ...

dsc05136 (MMS)

Ett gäng fräscha eko-citroner som ska bli syrensaft i veckan har fått ta plats i emaljskålen från Kockums på diskbänken tillsammans med en gammal rostig sax, en oputsad sockertång och en patinerad vindruvssax. I bakgrunden syns en gammal porslinskanna med en kruka eko-rosmarin i som jag fäst en mini-sked i silver på med hjälp av häftmassa. Allt utom citronerna och kryddan är andrahandsfyndat och arvegods. :D


Det har nog inte undgått någon att vi ekon...

dsc05135 (MMS)

Det har nog inte undgått någon att vi ekonördar är riktigt förtjusta i rökelse? Salvia är en underbar sk. 'smudge'-rökelse som är busenkel att göra själv! Plocka in salviablad och låt det torka luftat på ett galler med luftspalt under, jag lade ugnsgallret på ett trätråg, och låt torka ett par dygn. Vänd bladet då och då. Sedan eldas bladen på ett rostfritt fat eller i ett rökelsekar. Tänd eld på ett blad och blås ut elden så fort det tar fart så att det sedan får glödga och sprida väldoft! Vill man inte göra egen så säljs en underbar på Amuletten (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners).


Potatis, kära potatis!



Jag brukar ibland fundera över hur vårt land hade sett ut om vi inte hade fattat att det inte var blasten utan istället knölarna i backen som var go'bitarna av potatisplantan. I dagens moderna sammhälle tar vi denna knöl för given och vissa ser nästan med förakt på denna kolhydratrika guldklimp. Vi klarar oss helt utan potatis idag utan några problem, annat var det förr i tiden då den utgjorde den främsta näringskällan hos många då en välfylld jordkällare gjorde att man klarade sig från svälten under den mörka, kalla vintern.

Jag tror att vi bortskämmda unga idag inte kan föreställa sig att äta potatis stort sett varje dag. -Kära mor, vad skola vi spisa till kvällsvard i afton? - Min flitige och tålmodige son, jag skall servera potatis idag, imorgon och vareviga dag, ty denna knöl ska giva dig styrka i kropp och själ! Gud ske pris! ;)

Kokt, stekt, pressad, friterad, mosad, rostad, grillad, ungsbakad. Potatisbrännvin, potatistryck, potatischips, strips, pommes frites. Polis, polis, potatisgris! Uppfinningsrikedommen har gjort mycket till att förädla den gamla goda 'päran' till diverse användningsområden och smaksensationer. Jag erkänner ogenerat att jag har ett gott öga till vår runda vän som jag helst stoppar i munnen efter den glidit runt med rödbetor, lök, morötter, palsternacka och paprika i en ungsform fylld med smör, vitlök och färska örter. Ojoj, gott gott!

  



Förra helgen gick jag med stadiga steg ner till landet som vi fått tillåtelse att sätta potatis i av våra vänliga grannar. Vinden blåste ordentligt och mörka moln hängde på himlen. Midsommarblommorna vajade i vinden och spred sina söta förförande dofter till mig och jag kände en tacksammhet över de gåvor som moder jord kravlöst skänker till oss. De stunder jag aktivt arbetar i jorden så känner jag en stor vördnad över naturen och dess kraft. Allt vi har är sprunget ur naturens magnifika kraft och mångfald och vi måste alla göra vad vi kan för att leva i harmoni med vår moder.

Jag körde igång med krattan och sedan plöjde jag upp jorden som sättpotatisen skulle planteras i. Efter någon timmes arbete så fanns där två fina rader med nysatt potatis. Nere i mörkret bland maskar och småkryp i en fuktig och näringsrik jord ligger nu slummrande kompisar som snart kommer med ännu fler vänner och hälsar på mig. De vill inget annat än att få dyka ned i mina pannor, plåtar och grytor och fylla min kropp med kraft och energi tagen direkt från jorden några hundra meter från vårt hus.



Johan ♣

 


Vinnaren!

Så är då sista tävlingen innan sommaren avklarad och en vinnare utsedd! Vi säger grattis till Urban som är den lycklige vinnaren.



Vänligen maila oss din adress så kommer vinsten med posten!

Vi vill med det tacka alla fantastiska företag som bjudit på idel härliga eko-vinster ända sedan i början av januari. Varje vecka! Redan nu har vi lite godis på G inför höstens kommande tävlingar som vi ser fram emot att kunna erbjuda er läsare.

På återseende!

Malin & Johan ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Faktiskt rätt pigg med tanke på att en tredje vovve sov i vårt rum i natt. :) Dock på en filt på golvet och inte i sängen då han hårar på tok för mycket för det! ;)
Gjort: Försökr korrigera solinsläppet i Leons rum i glipan mellan rullgardinen och väggen, men det var för sent; Leon var redan pigg! Jag har även läst lite i morgontidningen om helgens kungliga kärleks baluns.
Gör: Betala en räkning, sen ska jag försöka aktivera tre hundar och en son. Tror ni alla uppskattar om jag klär ut mig till korv eller bara Leon? ;)
Planer: Vid lunch kommer LindaLivskraft i Högbyn hit för att spana in hur vi har det på Lyckobacken och
Bästa: Att en eko-present tydligen ska leveras med posten i efterskott! Spännande! :D
I behov av förändring: Chokladsuget som alltid pockar på vissa dagar varje månad...som om man inte redan kände sig svullen och dan? :S
Leon : Sitter just nu och leker med kulramen i trä som han fått ärva av sina tremänningar. Dock med Natursutten i mun, det visade sig att man var tillräckligt pigg för att inte sova mer i sitt rum, trots att rummet numer är mörkare, men ändå inte tillräckligt pigg för att vara vaken på riktigt. Inte lätt med ekvationer då man är liten. :)
Väder: Solen lyser varmt från en klarblå himmel! :D

Malin ♣


MånDagens tacksamhet

Det är så fantastiskt att se hur fint vovvarna har det tillsammans! Och hur bra det fungerar? Inget bråk, inget tjafs och inga små tjuv-nyp! De trivs helt enkelt toppen i varandras sällskap och det gläder både oss och de som befinner sig på semester långt bort från Lyckobacken! :)

Malin ♣

Har ställt ihop några stilleben och fotat ...

dsc05127 (MMS)

Har ställt ihop några stilleben och fotat nu på förmiddagen till ett reportage om oss och bloggen som kommer i september. Kan inte avslöja så mycket mer i nuläget än att ni kommer att få se oss i inte mindre än två tidningar i höst och i en av dem kanske just detta rostiga flaskställ med fyra glasflaskor som vi fick i födelsedagspresent finns med på bild. :) Dock får ni se en lite tråkigare bild på skönheten på dess egentliga plats än bilden som fotades till tidningen. Självklart kommer ni att få ta del av allt detta här på www.lyckobacken.se framöver! :D


Jag har nu klippt ner alla örter i kryddtr...

dsc05126 (MMS)

Jag har nu klippt ner alla örter i kryddträdgården och samlade de i detta vackra trätråg. Jag gör så regelbundet under sommaren efter som de växer mer ju mer man klipper. All denna gräslök, oregano, dragon, citronmeliss, timjan, pepparmynta, citrontimjan, mynta, körvel, salvia, dill, mejram, rosmarin och koriander ska nu hackas och frysas in i portionsförpackningar. På så vis har man färska kryddor hela vintern. :D


Idag vaknade alla på Lyckobacken extra tid...

dsc05121 (MMS)

Idag vaknade alla på Lyckobacken extra tidigt - det var ju en hund som skällde ute! Efter att otåligt ha väntat medan vi klädde på oss gick äntligen husse och hämtade vår 'kusin' Idefix! Jippie! Han ska nu bo här till tisdagkväll och jag kan föreställa mig att vi har två trötta vovvar då - favoritsysselsättningen är nämligen att springa! ;)


Jag mår inte så bra nu, känner mig illamåe...

dsc05114 (MMS)

Jag mår inte så bra nu, känner mig illamående och trött så nu ska jag lägga mig i soffan under en mjuk filt och kika i Nya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund som jag fått i födelsedagspresent medan Johan och Leon bakar pizza Di Vittorio nere i köket. Jag har som målsättning att finkamma svampskogarna runt Lyckobacken framledes så då måste jag ju bli ett påläst proffs! ;) Vad gör våra fina läsare?


Av svärföräldrarna fick jag även den vackr...

dsc05113 (MMS)

Av svärföräldrarna fick jag även den vackra sockerströar-sked i silver. Då den är arvegods vårdar jag den lite extra. :)


Herregud! Titta så himla fin present jag o...

dsc05112 (MMS)

Herregud! Titta så himla fin present jag och Johan fått tillsammans av våra familjer; en lekstuga till Lillebo! Dessutom andrahandsköpt och byggd här i stan. Vi är fortfarande överrumplade, tack och åter tack älskade ni! Fler bilder kommer då den med traktorhjälp kan ställas på sin rätta plats och inredas mysigt åt killen. :D


Jag har den bästa hjälpredan då jag bakar ...

dsc05110 (MMS)

Jag har den bästa hjälpredan då jag bakar födelsedagsfikat! ;)


I helgen ska vi ha främmande och sön - tis...

dsc05104 (MMS)

I helgen ska vi ha främmande och sön - tis ska vi vara hundvakt till en hårig pälsboll. Det känns med andra ord omotiverat att städa idag och igen på ons samtidigt som jag vill ha fint och fräscht då vi får en massa fikasugna gäster imorgon. Det fick helt enkelt bli en kompromiss; jag har noggrannt städat toan, dammat i köket, sopat hela nedervåningen ordentligt samt plockat in färska blommor från våra rabatter i alla rum. Färska, väldoftande blommor gör susen! :D I köket hamnade kaprifol och rosor, på toan en stor bukett syrener (doftar perfekt ihop med eko-rengöringen som doftar tallbar och citron) och uppe satte jag vaser med lila, blommande gräslök och liljor. Underbart! :)


Regnvåta rosenblad får liksom en klarare o...

dsc04994 (MMS)

Regnvåta rosenblad får liksom en klarare och mer intesiv. Denna krukros heter Palace och vi har ett flertal på Lyckobacken!


Man måste ju sortera bland fröpåsarna så m...

dsc05057 (MMS)

Man måste ju sortera bland fröpåsarna så man vet vad man sått och inte! ;)


Idag är det älskade Johans födelsedag! I 3...

dsc05093 (MMS)

Idag är det älskade Johans födelsedag! I 31 har du funnits här på jorden och förgyllt den med din glans. Ha en fantastisk dag, vännen, skynda dig hem så vi får fira dig!


Det är glädjande att se att allt vi plante...

dsc05042 (MMS)

Det är glädjande att se att allt vi planterade ifjol har överlevt vintern! Dock har ett äppelträd inte överlevt valpen men det är en annan historia. ;) Buskarna med amerikanska blåbär har skjutit en massa rotskott så de verkar trivas ypperligt. :)


För ett tag sen, i samband med en leverans...

dsc05086 (MMS)

För ett tag sen, i samband med en leverans därifrån, fick Leon en CD med Regnbågslandet - avslappning för barn av goa gänget på Amuletten (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners). En så otroligt fin och passande present, tack snälla! CD'n är framtagen av Lou Rossling - en framstående förskollärare och föreläsare med barns kreativa utvecklingen som sin specialitet - och innehåller 2 fantasiresor a 15 min vardera som ska hjälpa barnet slappna av och stärka sin självtillit. Regnbågslandet och Den magiska grytan är båda inlästa av Christina Divén och finns endast instrumentalt med musik och produktion av Björn Melander där han blandar ljud från naturen för att skapa en rogivande bakgrund. Jag är otroligt glad för presenten och denna kommer att bli välanvänd här hemma då vi är väldigt förtjusta i just avslappning!


Idag demades KRAV-märkt saft från Grönne G...

dsc05095 (MMS)

Idag demades KRAV-märkt saft från Grönne Gaarden (danskt/norskt ö i namnet) på ICA. Jättegod! Fri från tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. Tror den fanns i 4 smaker och Granatäpple fick följa med tillbaka till Lyckobacken!


Kronprinsessan har av miljöskäl bett att i...

dsc05070 (MMS)

Kronprinsessan har av miljöskäl bett att inga fyrverkerier, konfetti eller ballonger ska finnas med i samband med helgens kommande bröllopsfestlighetes. Dessutom kommer alla blommor att vara KRAV-märkta och levereras i miljöbilar. En prinsessa i tiden? Detta enligt tv4nyheterna.se


En burk eko-keso och en halv Ellas Kitchen...

dsc05094 (MMS)

En burk eko-keso och en halv Ellas Kitchen jordgubb + äpple får utgöra min födelsedagslunch. Jisses så gott!


TorsDagens tacksamhet

Tacksam är bara förnamnet på det som verklar klaffa så att jag imorgon kommer att kunna ge Johan en sjujäkla present imorgon! *iiih* Superspännande det här!

Håll tummarna tillsammans med mig, OK?

Malin ♣


Ekonördens födelsedag!

Japp, nu är det alltså officiellt bara 354 dagar kvar tills stora 3an och 0an. Och jag längtar! Jag har faktiskt inga problem med att bli äldre eftersom jag, i mitt tycke, endast blir klokare, visare och mer medveten med åren! ;) Det ska bli spännande att se allt som hänt nästa födelsedag!

Idag önskar jag att jag hade lika fina lockar som för ett par veckor sedan då jag hade varit och avverkat en av årets tre klippningar hos frisören;





Ja, ja, jag får väl ta och tvätta håret i alla fall! ;)

Kalas ska dock inte avverkas förrän på lördag och då tillsammans med Johan eftersom han fyller år imorgon. Knasigt det här, men samtidigt jättesmidigt! :) Önskar jag kunde berätta vad han ska få, men det går ju såklart inte!

...undrar vad jag kommer att få?

Malin ♣




Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Gaaah! Denna trötthet! :(
Gjort: Minsta möjliga hittills, det är direkt inte förmiddag. ;)
Gör: Försöker övertala Johan om att ett tvättställ i säljbörsen för 100 :- är bra mycket bättre än vårt nere med en stor spricka i och en blandare som inte längre håller tätt, trots otaliga byten av packningar. Vi får se, kanske får jag mig ett tvättställ i födelsedagspresent? :P
Planer: Idag åker vi och handlar efter lunch och på förmiddagen ska jag ta det lugnt tänkte jag. Det känns som om jag gjort mig förtjänt av det. Ikväll ska det bakas bullar för glatta livet. Det är aningens omotiverat att baka då man själv inte fikar av det.
Bästa: "The shift" som jag upplevde igår under healingen hos Caroline. Wow! Det håller i sig ännu idag så jag går runt i ett mysigt flow och bara är. Måtte detta aldrig avta!
I behov av förändring: Varför tror alla att jag fyller år den 16e? :S Det inkom under gårdagskvällen ett flertal SMS från folk som verkade skulle gå och lägga sig och kom på att just det, Malin fyller ju år idag. Men nej, serru! Ni hade allt kunnat lagt er i lugn och ro och grattat idag! ;) Men tack, ni var bland de allra första! :D
Leon : Oj så han drömt inatt. Kring midnatt tror jag han drömde om oss för han blev så arg då vi kom in trots att han ropade mamma, mamma innan. ;) Lill-vännen, tur han har lätt för att somna om!
Väder: Ännu morgonsol men det utlovas moln idag. Kallt är det dock ännu, kring 9 grader.

Malin ♣


Att laga tyg

Vår fina och trogna läsare Anna Eleonor skrev i dagarna ett underbart inlägg om hur man lagar tyg. Ni MÅSTE läsa! Detta har jag sparat bland favoriterna för kommande lakanshål, trasiga diskhanddukar och nötta dukar. Så mycket enklare än vad jag någonsin kunnat tro. Klicka här för att komma till inlägget! Där finns också fina före- och efterbilder man kan kika på och jämföra med.

Tack för tipset, Anna! :D

Malin ♣

Det är härligt att kunna gå ut i växthuset...

dsc05089 (MMS)

Det är härligt att kunna gå ut i växthuset och plocka in både thaibasilika, basilika, kanelbasilika och limebasilika till quesadillas-lunchen! :P


Till dagens lunch serveras hemmagjord syre...

dsc05090 (MMS)

Till dagens lunch serveras hemmagjord syrensaft i finaste förgätmigej-glasen med tillhörande kanna. Fick dessa då mamma och pappa delade upp sitt bohag vid skilsmässan och då detta set funnits i stugan hela min barndom blir jag smått nostalgisk varje gång jag använder dem!


Sista tävlingen innan sommaren

Nu kör vi sista tävlingen innan sommaren och i denna blogg! Till hösten hoppas vi självklart på att kunna återkomma med underbara vinster åt er lika underbara läsare (vi har redan ett flertal spännande saker uppbokade) men då blir ju de i vår nya blogg på www.lyckobacken.se!

Idag ligger i alla fall en fantastisk herr-T-shirt i potten! Sponsrar oss med den gör lika fantastiska Dandelion Sportswear som vi sedan tidigare vet håller väldigt hög kvalitét på sina fritids- och sportkläder! Jag i princip bor i mina capribyxor och Johan tycker att hans T-shirt alltid ligger i tvätten men det beror kanske på att den är välanvänd? Tvätt efter tvätt behåller dessa plagg både form och färg till vår belåtenhet!



  

För att vara med och tävla om denna T-shirt i strl. M vill vi att ni lämnar en kommentar i detta inlägg där ni helt sonika skriver vem som skulle bära tröjan om just DU vann!

På måndag koras sista vinnaren på ett tag!

Lycka till!

Malin ♣


Hippihäxans bärpaj

Hos en av mina favoritbloggar (har varit det sedan begynnelsen känns det som!) Hippihäxan hittade jag detta recept på en bärpaj. Låter ljuvligt gott och väldigt likt det jag gör med jorgubbar.

Bärpaj

150 gr. smör *
3 dl. siktat dinkel *
½ dl. råsocker*
1 tsk bakpulver

Fyllning

3 dl. bär eller rabarber och jordgubbar som i Emelies variant
2 dl. crème fraiche *
0,25 dl. råsocker *
1 tsk. vaniljsocker *
1 ägg *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter.
Rör ihop bär, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägget. Häll smeten i pajskalet.
Grädda pajen i 175° i ca 30 minuter. Den får inte gräddas för länge då blir den inte seg och god.



Våra rabarber som växer vid husknuten fotades i lördags. Då vi kommer hem från semestern efter midsommar tar jag alla och på så vis hinner det komma upp lika mycket till under sensommaren. Dubbel skörd alltså! :D

Servera med vispad grädde * eller hemmagjord vaniljvisp.

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Så himla glad idag! Härligt!
Gjort: Sovit för lite, läst i morgontidningen, skickat ut Johan för att hänga lite tvätt ute innan jobbet.
Gör: Dricker Brunkullan rooibos och kikar i bloggar.
Planer: Vid lunch kommer bror med familj upp till Lyckobacken. Jippie! Vi ska busa med vovvarna, äta quesadillas och bara umgås. Dessutom ska vi bok-prata! Iiiiih!
Ikväll efter middagen ska jag rulla in till stan med miljöbilen och få en behandling spirituell healing av fina CarolineHippo Treatment - det ser jag VERKLIGEN fram emot! Och jag vet då jag kommer hem att då är det en repris på gårdagskvällen som gäller! :)
Bästa: Flödet, åter detta fantastiska flöde!
I behov av förändring: Att bebisar nog föds rätt samtidigt som vänner lämnar staden...kan inte alla får vara kvar? Jämt?
Leon : Han laddade inför dagens hundbus hela gårdagskvällen genom att bläddra i Hundsport. Så idag vet jag en liten kille som kommer att nöta Kavat-sandalerna redigt då han jagar de tre stackars svansarna!
Väder: Sol, bara sol!

Malin ♣


Respons på part two!

Oj, oj, tack än en gång för att ni tog er tid! Och satte bryderier i huvudet! ;) Det är nämligen inte lätt det där med att vara alla till lags...

Så här funderar vi nu och sedan tror jag vi pausar debatten här, annars får vi för många bryderier i huvudet! :)

Några av er vill se färre inlägg som "uppmuntrar till konsumtion" där vi t.ex. kanske skriver vart vi köpt en viss sak eller så, medan vissa av er efterfrågar just det. Och det är det här som är det svåra med att driva en blogg med många läsare inom ett nischat område - allt blir svart eller vitt, höger eller vänster, rakt eller krokigt. Och så är det väl. Och det är då man måste landa i sig själv och funderar kring vad man vill. Och nej, i viss mån vill vi inte uppmana till konsumtion, speciellt inte om den inte är eko eller reko, men samtidigt var det där vi började. Vi skulle försöka handla mer ekologiskt och bestämde oss för att blogga om det. Skulle vi inte längre skriva om det skulle vi liksom tappa vårt signum, det som våra läsare föll för i början. Bland våra länkar finns bloggar som kanske lever med med endast vintage, loppis och second hand, kolla gärna där för fler tips!

Många av er verkade anse att bilderna nått högre kvalitét nu, något som ni inte verkat uppmärksammat först. Det låter ju bra då jag i nuläget tänker fortsätta med min 7,0 megapixel pocketkamera. Det var någon som tyckte de var för små, alla små bilder på blogg.se's bloggar går att klicka upp och på så vis visas de i större storlek. Jag publicerar dem små för att på så vis känner jag att man kan klämma in fler bilder i ett inlägg, t.ex. på matingredienserna i ett recept.

Någon störde sig på att rubriken blir en klippt första del av ett inlägg. Det är inte vårt fel och det blir endast så på MMS-inläggen. Jag har vi flertalet tillfällen varit i kontakt med blogg.se's support då jag tycker detta borde vara en enkel sak för deras programmerare att fixa, men det säger sig inte ha möjlighet att kunna det. De uppmärksamma som är trogna läsare av bloggen ser alltså att detta inte gäller de vanliga inläggen, dvs. majoriteten av de inlägg som publiceras.

Det var också någon som efterfrågade mer om hur vi städar och tvättar mm. Det är ju det som är svårt då man bloggat i 2 ½ år. Vi har ju genomgått detta flertalet gånger tidigare, men kör då och då s.k. "favoriter i repris" för att nytillkomna läsare ska kunna ta del av vad vi gör. Men många gånger tror jag de som efterfrågar detta inte är frekventa läsare så då missar de även repris-inläggen. Man får väl som part-timeläsare kolla i kategorierna om man undrar hur vi gör vissa saker.

Gällande renovering så kommer det att komma! Vi har ju inte gjort något mer än det vi gjorde precis då vi flyttade in och de skrev vi om då. Svanen-märkt färg, andrahandsmöbler mm. Allteftersom vi fixar och donar här hemma kommer ni ju självklart att få ta del av det men än så länge finns inget att tipsa om. :)

Då fler av er ville ha tävlingarna i flödestexten än på en separat flik blir det så. Och vi kommer inte helle att sluta MMS-blogga. Flera av er ville absolut inte det (tack för alla rara mail!) och verkar kunna leva med sämre bildkvalitét (och förhoppningsvis avklippta rubriker) för att ges möjligheten att ta del av vår vardag ännu mer. :D

Hur inläggen ska kunna bli klickbara för att ni ska kunna länka till dem vet jag inte hur man gör med en blogg.se-blogg. Andra bloggportaler vet jag har denna möjlighet, men jag tror inte jag bryr mig om att kolla upp det nu då det är mindre än 2 månader kvar till skiftet. Vill ni länka till ett specifikt inlägg hos oss kan ni ju klicka som om ni ska läm en kommentar, eller på Permalink-knappen, så kommer det specifika inlägget upp. Då är det bara att kopiera det som står uppe i adressraden, t.ex. http://lyckobacken.se/2010/june/tank-sa-tolerant-make-jag-har-som-godtar-a.html#comment, så har man en länk.

Någon "önskade färre inlägg med kvalité än många med halvtaskiga bilder och ointressanta (enligt denne)
texter". Varför läser man då just vår blogg???

Vår blogg kommer aldrig att bli en renodlad loppisblogg- eller matblogg. Vi har alltid haft undermeningen att det är "vårt försök till en ekologisk vardag" vi bloggar om och därför fortsätter det vara just bitar ur hela vår vardag som visas. Alltifrån shopping, mat & bak, barn, graviditet, läsning, filmer, umgänge, renoveringar, odling mm. Det är genom att vara just de vi är som vi fått alla er fina läsare så det vill vi inte sluta med för att en liten klick som enligt egen utsago läser bloggen ibland inte tycker det är tipp topp alla gånger.

Tack alla ni som tog er tid och svarade på detta och tack för alla mail som trillade in, det har varit ovärderligt att få ta del av era tankar och funderingar! Tack också för alla lyckönskningar gällande det nya vi presenterar på bloggen i höst. Jag tror inte ni kommer att bli besvikna, och dessutom kommer bloggen att bli bättre - både i och med portalbytet samt alla justeringar vi tänker göra.

Ha det allra finast!

Kramar Malin & Johan ♣





OnsDagens tacksamhet

Tack för att det är så underbart att vara på jorden!

Malin ♣


Jamie-inspirerad mole-kaka

Vi älskar ju allt som Jamie Oliver ligger bakom - så även hans nya TV-satsning med tillhörande kokbok Jamie Oliver goes to America! I söndagens avsnitt åt de en mexikansk röra som kallades 'mole', innehållandes bl.a. 7 olika chili-sorter, choklad och lite kanel. Denna avnjöts på tortillabröd, lite som vi äter guacamole.
Han fick äran att närvara vid ett barndop och bjöd då på en smarrig chokladkaka inspirerad av denna mole-röra och jag tänkte försöka mig på något liknande istället för tårtor till helgens kalas! Den är perfekt då det blir en hel långpanna, eventuella överblivna kakor stoppar man bara i frysen.

Mexikansk mole-kaka, 175 gr. 30 st.

350 gr. rumsvarmt eller smält och svalnat smör *
6 dl. socker *
3 dl. kakao *
1 dl. ljus sirap *
6 ägg *
5 dl. siktat dinkel *

Glasyr

400 gr. mörk choklad *
5 dl. grädde *
2 tsk. smör *

Mole-krydda (märk väl att detta endast är ett test, jag tänker göra så här men jag vet inte förrän efter helgen om det blir bra!)

1 msk. torkade chiliflakes
100 gr. mörk, bitter choklad *
1 msk. apelsinzest *
1 kanelstång *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Smörj och bröa en långpanna. Vispa smör och socker ljust och pösigt. Vispa i kakaon, sirapen och sedan ett ägg i taget under vispning. Vänd ner mjölet och för hand.
Grädda mitt i ugnen ca. 15 min. i 175 gr. Kakan ska vara lite kladdig innuti. Låt svalna helt.

Hacka chokladen grovt och värm grädden i en tjockbottnad kastrull. Rör i chokladen och låt sakta smälta på låg värme under omrörning. Tillsätt smöret och rör om så glasyern blir blank. Bred den över kakan och ställ att svalna.

Mortla mole-kryddningen i en mortel och strö sedan över kakan då den är riktigt sval. Känns glasyren för slät för att kryddorna ska fastna kan man pensla den med liiite vatten så att den blir lite klibbig.

Skär i rutor och förvara i frysen. Servera med vispad grädde * blandat med 1/3 crème fraiche *.

Lycka till!

Malin ♣





Tänk så tolerant make jag har som godtar a...

dsc05079 (MMS)

Tänk så tolerant make jag har som godtar att jag går till sängs med minst 2 andra män än honom varje kväll! ;) Tofu och Tolle...det sistnämnda är också ett passande hundnamn! :P Nej, nu sätter jag P för ännu en underbar dag och lutar mig bakåt på dinkelkudden - jag ska dyka ner i fördjupande kunskaper om egots kärna innan jag sluter mina gröna. Sov så gott, världens bästa läsare!


Iklädd indiantofflor från Bellio (www.bell...

dsc05076 (MMS)

Iklädd indiantofflor från Bellio (www.bellio.se), velour-set från Blingo (www.blingo) och långärmad tee från HM Organic sitter Leon och spelar på FSC-märkta xylofonen från Plan Sweden som han fick på 1 års-dagen. Ljuv musik uppstår! ;)


Seriöst, vi behöver er!!! part two

TACK alla underbara för er feedback innehållande både ris och ros! Den är guld värd! Men nu behöver jag er hjälp ytterligare för att utveckla vissa saker, hoppas ni är med på det också? Som vanligt är de kursiva orden och meningarna länkar så snälla klicka på dem för att kunna hjälpa oss ytterligare! :D

Till att börja med till den anonyme/a som eftersökte kategorier och en sökfunktion; vänligen läs i högerspalten under Våra samarbetspartners. Under den stora, vita Knuff-rutan finns en sökfunktion där det går alldeles utmärkt att söka bland alla våra inlägg. Under den finns ett tiotal katergorier, den uppmärksamme kan se att t.ex. detta inlägg tillhör en kategori som heter Blandade inlägg, de hittar man här.

Ni som anmärkte på fotona; i nuläget ser det inte ut som om det finns marginaler för oss att slå till på en digital systemkamera, även om det är min stora dröm. Jag hoppas dock på det i framtiden.
Då ni skriver att ni stör er på gryniga bilder på maträtter, är det även denna typ av bilder i detta inlägg eller är det mer de gånger jag MMS-bloggar ett inlägg och kanske recept och fotat då? Eftersom vi inte har en mega-super-kamera försöker jag anstränga mig för att det ska se cleant och stilrent ut de gånger jag fotar "riktigt" men det gör sällan det då man fångar något i farten med mobilen, även om jag har en 5 megapixelkamera på den. Dock är det inte jag som fotar så att bilden kapas utan blogg.se som publicerar så bara för att förtydliga. Det kan man t.ex. jämföra här och här då jag använt samma mobilbild i två olika inlägg - ett MMSat och ett publicerat via PC.
Att MMS-blogga har ju varit ett sätt för mig att hålla er uppdaterade på mer regelbunden basis eftersom jag inte sitter med bloggen hela dagarna, även om jag en vacker dag kanske kan göra det? Men frågan är ju om jag gör det " i onödan" om ingen/ett fåtal läser?

Och gällande MMS-inläggen; är det någon som uppskattar dem och att kunna följa oss i farten? Jag började MMS-blogga för att det efterfrågades bland er läsare, men det kanske är ett annat klientel nu? Kan man stå ut med dåliga bilder för den förhoppningsvis värdefulla infon man får, eller? Sen kan jag nog försöka anstränga mig ytterligare för att skarpa upp de bilderna just i foto-ögonblicket, det erkänner jag. Funkar denna typ av bild tagen med mobilen och MMSad in? Eller denna? För det kanske kan vara kul att se hur vårt liv ser ut i "instant moments" då det kanske ger er en ännu mer personlig bild av vad vi gör och tar oss för...eller?

Omröstning om mobilbloggandets vara eller inte vara, tack! :)

Sen kan jag avslöja
så mycket som så att Dagens eko kommer att vara kvar eftersom så många av er verkar gilla det. Dagens tacksamhet blir också kvar - främst för att jag mår bra av det, men det är såklart kul att se att fler av er uppslattar det också! :) Ni som gillar våra recept och mat-relaterade saker kommer inte att bli besvikna i höst då vi kommer att lansera något nytt och relativt unikt, i alla fall i Sverige, här på bloggen!!! Jag tror dock inte att det blir precis då vi startar upp den 2 augusti, men det kommer att dyka upp senare i höst, så börja längta! ;) Jag kommer att dela upp kategorierna mer och göra de ännu mer nischade, en för mat, en för tillsatser mm. Detta för att ni som läsare lättare ska kunna välja vad just ni vill läsa. Vårt hem-kategorin kommer även att delas upp för mer inne- och ute för att ni även där ska kunna göra ett lättare val.
Jag ska också bjuda på mer recept, det bli naturligt i höst i och med att bloggen får ännu mer mat-inriktning då.

Gällande design är det såklart en smak-sak. Då vi hade den gröna designen förrut så var det flertalet läsare som hade åsikter om att det var så typiskt att ha en grön blogg bara för att den var eko. De blev nöjda då vi bytte till denna brun-beiga variant. Dock kommer vi, för att vi själva vill det, att ha en mer färglad blogg i höst. Jag är färdig med både denna design, dess färger och portalen.
Jag håller absolut med om att vi ska ha mindre text om oss och istället länka till en plats där intresserade kan läsa mer om oss. Dock är man inte så motiverad att ändra och peta i nuvarande blogg då man länge haft detta nya på G, som ni kanske förstår?
Tävlingar kommer nog att få ligga kvar rullande bland de "vanliga inläggen"...tror jag. Jag stöter och blöter fortfarande om de ska få en egen flik, vad tycker ni??? Skulle ni se dem och tävla om de inte fanns bland de vanliga inläggen eller skulle jag måsta "påa" för dem i boggen? För måste jag det så stör de ändå de andra inläggen så då kan vi ju lika gärna behålla det upplägg vi har i nuläget.
Andliga sidan av vårt liv halkade in på bloggen. Jag skrev lite om det i Dagens eko och så och då tog det väldigt fart bland er läsare. De inläggen kommer dock att få en egen kategori, de t har de inte i nuläget, så kan ni som inte är det minsta intresserade av den sidan av vårt liv scrolla förbi de inläggen och sedan välja bort de kategorierna. Vad tror ni om det?

Vi tänkte också ge våra samerbetspartners en egen flik, även om de fortfarande kommer att synas bredvid inläggen som publiceras, så att man kan gå in där och läsa lite mer om dem om man är nyfiken på vilka de är och vad de gör.

Som sagt, vi har världens bästa läsare, tack rara ni för att ni hjälper oss med detta! Det fantastiskt uppskattat om ni kunde ta er tid igen att kika igenom ovanstående och komma med än mer feedback och input. Vi behöver det, och dessutom har ni ju ett kanontillfälle att påverka oss; vad stannar och var försvinner om just du får bestämma???

Malin & Johan - de vetgiriga! ;) ♣


Durabel Design

Innan helgen kom det ett jättehärligt paket till Lyckobacken från lika härliga design-butiken Durabel Design i Östersund.

 

En inrednings- och designbutik helt inriktad på återbruk! De beskriver sig själva som ett företag som "förenar god design med återvunnet material. Alla produkter är noga utvalda med känsla för form och omtanke för miljö och människa."



I deras webbshop hittar man allt från möbler och porslin till väskor, smycken och inredning.

Vad sägs t.ex. om dessa coola sittpuffar gjorda av gamla bilbälten



eller dessa korgar av gamla bildäck?



Jag gillade också alla fina ljuslyktor och glasföremål gjorda av återvunnet glas, kolla in dessa coola glögg- och whiskeyglas tillverkade av glad från gamla TV- och dataskärmar;



Dessa tillverkas på glasbruket i Bro i Sverige, så de är dessutom närproducerade!

 

 

Dessa fyra karameller passar perfekt ute i trädgården eller på altanen nu sommartid och sedan inomhus vintertid för att pigga upp med lite färg. Kostar 39 :-.

Porslinet från Esther Derkx
tilltalade verkligen mig! Man använder alltså gammalt porslin som man gör spännande och fräscht genom ny-tryck! Kolla;

 

 

Och vet ni? En sådan här tjusig sak var en av de saker vi fick som fanns i paketet! Denna skål



står numera på vårt köksbord och glänser!



Jag tycker den är otroligt tjusig med sina fina detaljer;

 

 

Just nu har jag socker i den, men jag tänker mig tryfflar till jul, knäck eller kanske påsk-nötter? En given hit i Lyckobackens kök är den i alla fall!

Johan fick detta coola armband gjort av gamla bilbälten;

 

 



Det är precis Johans stil!!!

Och Leon då? Jo, rara Jessica som äger Durabel Design skickade med presenter även till honom! :D Han fick fina Becohangers från Becothings!


 


Ekonördarna på Lyckobacken har planer på att inom en förhoppningsvis snar framtid kunna besöka den fysikska Durabel Design-butiken på Hamngatan 19 i Östersund för att spana in sortimentet och utbudet ännu mer samt göra lite research för bloggen. Hoppas det kan bli av snart för det vore jättetrevligt att träffa Jessica, hon har gjort ett otroligt gott intryck hos oss!

Tack snälla för alla fina presenter, vi är superglada! Nu hoppas vi på att kunna ses snart!

Malin, Johan & Leon ♣


Gröna trådar, NU!

Min gode vän Henrik som driver enbättrevärld.nu skickade detta i helgen och då jag själv inte har Facebook så sprider jag det vidare här;

"Gröna trådar, NU av Medveten konsumtion och Sveriges konsumenter
 
Idag inleder Medveten Konsumtion tillsammans med Sveriges Konsumenter kampanjen Gröna trådar, NU!

På fansidan Gröna trådar, NU! :

http://www.facebook.com/pages/Grona-tradar-NU/134920016521735

kan du visa ditt stöd för vårt krav till Sveriges alla klädföretag - Gör det lätt för oss konsumenter att göra goda val när vi shoppar kläder!

Inom kort släpper Sveriges Konsumenter en rapport om miljömärkta kläder. Kampanjen Gröna trådar, NU! ska användas för att ge tyngd åt rapporten och pressmeddelandet med krav och rekommendationer till klädindustrin.

Vi vill visa klädföretagen att det finns konsumenter som bryr sig. Vi vill ha kläder som är snällare mot oss, de som tillverkar dem och mot naturen.

Tillsammans får vi en stark gemensam röst, tillsammans kan vi göra skillnad.

Så ansluter er till kampanjen och hjälp oss sprida ordet!"

Härligt initiativ!

Malin ♣





Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Varför känns det som om jag sover för lite varje natt?
Gjort: Några dinkelmackor som strax ska avnjutas med en kopp hemmagkord, varm eko-choklad! :P
Gör: Laddar in lite foton i datorn.
Planer: Idag fortsätter vi göra det som vädret tillåter; mysa! Ikväll ska vi fixa lite i tvättstugan med några fler tvättlinor och jag ska fortsätta läsa denna. Underbart spännande!
Bästa: "Ingen som bor i skogen" på SVT 2 kl. 21. 30 igår och 4 kommande måndagar. Humorkollektivet Klungan har gjort det igen!!! :D
I behov av förändring: -
Leon : Har lärt sig någon ny sorts dans så om vi säger att han ska "free-basa" så gör han den med märkvärdig min och man håller på att skratta ihjäl sig för att han är så söt och det ser så kul ut! Och så dansar man tillsammans med honom såklart! 
Väder: Mulet och regn.

Malin ♣


Syrensaft

Inspirerad av fina Carolina som skulle göra syrensaft i helgen så var också vi tvungna att prova! Ser nu då jag läser hennes recept att vi inte gjorde lika, så det ska bli spännande att se utgången för oss! Som ni redan kunnat läsa så blev den en hit i det Harjuska hemmet!

Supergod kallrörd saft

3 liter svartvinbärsblad, syrenklasar, häggblommor eller 3 kg. rabarber
3, 25 l. kokhett vatten
3 citroner *
2 kg. socker *
30 gr. citronsyra
1 hatt Atamon (natriumbensoat)

Skölj bladen, blommorna eller stängerna noga och är det rabarber så delas de i bitar. Varva med citron i en stor skål eller bunke och slå sedan det kokande vattnet över dem. Låt svalna och ställ sedan kalli två dyng. Man kan röra om då och då om man vill.
Efter dessa två dygn så silar man sedan saften noga innan den hälls i en kastrull för att värmas. Rör sedan ner 2 kg. strösocker, lite i taget tills allt smält. Avsluta med påsen med citronsyra samt lite Atamon.

Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt!

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Jag är så glad och lycklig över att alla mina nära och kära verkar så lyckliga nu! Det värmer oerhört att se!

Malin ♣

Genom ett regnigt köksfönster ser man hur ...

dsc05069 (MMS)

Genom ett regnigt köksfönster ser man hur den första kaprifol-blomman sakta slagit ut. Så skör och så vackert oförstörd.


Jisses så gott! Fräsch, syrlig smak från c...

dsc05067 (MMS)

Jisses så gott! Fräsch, syrlig smak från citronerna och en spännande smak från syrenerna, ganska lik violpastillerna i smak. Detta gillas!


I helgen tillverkades syrensaft för glatta...

dsc00038 (MMS)

I helgen tillverkades syrensaft för glatta livet, inspirerad av min fina Carolina (www.ekomam.blogspot.com) som för övrigt tagit bilden på sin saft och MMSat mig. Vår ser dock likadan ut! ;) Spännande att smaka och underbart att kunna ta tillvara de vackra och extremt väldoftande blommorna! Alldeles strax är det dags för provsmakning!


Seriöst, vi behöver er!!!

Som ni säkert alla vet vid det här laget så komer vi ju under sommaren att byta portal och starta upp en helt ny blogg. Frågan är nu; vad ska vi ta med oss? Vad tycker ni är bra och vad vill ni absolut inte vara utan? Vi har ju redan idéer om hur vi tänker men det skulle vara kul att förankra dem hos er! :)

Vi kommer inte, som det ser ut i nuläget, att flytta med denna gamla blogg utan den kommer att få ligga kvar - dock inaktiv. På så vis kan ni gå tillbaka och kika och de som inte läser så ofta påminns om den nya adressen då de läser sista inlägget på denna gamla blogg. 

Så, kom med ris och ros nu! Snälla?

Malin & Johan ♣  

Ekokul's kuliga nyheter!

Fick precis mail om att Ekokul - vår fantastiska samarbetspartner nu tagit in maskeradkläder i sitt sortiment! Vad sägs om t.ex. Hringur, hatten Keila eller Smella mantel?

  

Kläderna kommer från isländska Fafu Toys som tänker med både hjärna och hjärta då de arbetar. Ända från idéstadiet till den färdiga produkten finner man en röd tråd i deras tankar om hur barn utvecklas men även en ekologisk och rättvis produktion.

Nytt är också Fairt Trade-dockor i regnbågens alla färger, pojkar och flickor i färgglada gläder med olika hudfärg och olika hår! 22 cm. höga. Tillverkas på Sri Lanka.

Killdocka mörkt hår Ljus tjejdocka

 
Tjejdocka mörkt hår Mörk killdocka

Ljus killdocka Mörk tjejdocka

Alla kläder går att ta av och dockan kan tvättas i 40 °. Fyllningen är polyester medan dockans kropp består av bomull. Visst är de bedårande? Leon har en mörkhyad pojkdocka sedan tidigare som han leker med så jag tror att det skulle få bli en ljus tjej om vi någon gång skulle köpa någon av dessa.

Ur-söta!

Malin ♣





Party times!

På torsdag, 17e, fyller jag 29 år och på fredag, 18e, fyller Johan 31 år. Jag borde med andra ord baka en massa denna vecka då vi får hem en massa goa gäster på lördag. Men det ska jag inte. Jag har nämligen på tok för mycket skoj inplanerat denna vecka så jag tänker baka en god, lyxig chokladkaka som serveras med grädde i stället för tårta och sedan mina supergoda kanel- och vaniljbullar. Till det serveras syrensaft, kaffe och té och sedan får folk äta hur mycket de vill!

 

Vad tror ni om det?

Malin ♣

MånDagens tacksamhet

Pratades vid med fina M & A som bor i Stockholm igår och jisses så kul det var! Då bestämdes också att vi, förutom att fira midsommar ihop, ska käka god middag på Lyckobacken innan Salem al Fakir's konsert här i Övik 7/7 i en park nere vid vattnet samt dagen efter åka ner på Sundsvalls gatufest för att se Kent, Timo Räisinen, Europe och Markus Krunegård...wow! Så mycket skoj på så kort tid!

Jippie!



Leon får följa med på Salems konsert då han alltid dansar då han hör honom på radion. Den är 19.00 på kvällen så han får sitta i vagnen med hörselkåporna på och somnar han så somnar han - annars somnar han på väg hem i bilen. :)
Då vi åker till Sundsvall ska mamma och hennes J vara här med Leon och vovvarna och mysa så kör vi hem sedan på natten. Alltid skönt att vakna hemma!

Malin ♣


Vinnarna har lottats fram och det blev;

- Maja

- Kerstin

- Marita

och med det säger vi jättegrattis till alla er! Maila oss era adresser snarast så vi kan skicka ut lite vinster! :)



På onsdag kör vi sista tävlingen innan sommaren så missa för all del inte den!

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Upprymd, pirrig, trött och förväntansfull - allt i samma paket! :S
Gjort: Läst tidningen och ännu en gång funderat på om det är värt att fortsätta prenumerera på den?
Gör: Dricker gott té och mailar med vår BVC-sköterska.
Planer: Idag ska vi klappa på en bebismage och det kan mycket väl vara sista gången vi klappar på magen...nästa gång vi ses kanske bebisen hittat ut! :D
Bästa: Att det faktiskt är semester snart! Lovely!
I behov av förändring: Att jag hängde ut tvätt igår och att det sedan började regna och sedan fortsatt regna hela natten och ännu regnar...våra tvättlinor inne är sporadiskt nedtagna så jag har ingenstans att hänga tvätten förutom ute och det är inte saker som jag kan stoppa i vår tumlare. Ja, ja, solen ska väl komma någon gång - tvätten hänger ju där den hänger!
Leon : Vad intressant det är att se hur stärkt han blir i sin roll och identitet att att tilldelas små uppgifter! Det vet jag ju såklart med mig sedan tidigare i min yrkesroll som förskollärare, men det är mer spännande att se med sitt egna barn. Hur viktig han känner sig då han själv kan gå och hämta sin jacka eller sina skor, ta fram en blöja eller hälla i sojabitarna ner i vattnet (det kalla) då de ska kokas upp osv.
Det är mycket som händer nu och man vill inte missa en sekund!
Väder: Mulet och regn.

Malin ♣


Leon har haft mycket skoj med sifferpussle...

dsc05066 (MMS)

Leon har haft mycket skoj med sifferpusslet Nalle-promenad som han fick av Ekokul (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners) för recension för ett par månader sen. Och efter en dag fylld med stoj och bus är det den perfekta aktiviteten att varva ner med innan det är dags att hoppa i eko-pyjamasen och krypa till kojs! :D


Den 4 augusti firar vi 3 år som gifta och ...

dsc05007 (MMS)

Den 4 augusti firar vi 3 år som gifta och inget jag någonsin kommer att bära kan göra mig mer stolt än de ringar som visar på att jag och Johan är en enhet. Vi har lovat varandra, inför alla våra nära och kära, att alltid älska varandra och ingick då ett heligt förbund som ingen av oss tenderar bryta i första taget. För oss är vår starka kärlek grunden till allt; kärnan i vårt liv och essenssen i lycka. I 8 år har vi varit ett osvikligt, orubbligt par och jag längtar så efter att få se vad framtiden kommer att bjuda oss på! Då den speciella dagen är en vardag kommer vi att fira helgen efter istället. Älskar dig mer än ord kan beskriva!


Nu blommar de efterlängtade smultronplanto...

dsc05022 (MMS)

Nu blommar de efterlängtade smultronplantorna. Hej sommar!


Glöm för all del inte bort att tävla om ny...

dsc05021 (MMS)

Glöm för all del inte bort att tävla om nyaste numret av tidningen Nära i helgen! Ni har till måndag på er, så kika in under Tävlingskategorin för att veta mer!


Lördagsmys; hempoppade eko-popcorn framför...

dsc05061 (MMS)

Lördagsmys; hempoppade eko-popcorn framför original-Pingu på DVD! Ute stormar det för fullt så då myser vi inne! Vad gör ni?


Leon föll in i en stor terracotta-urna och...

dsc05045 (MMS)

Leon föll in i en stor terracotta-urna och då slutade det med en bula stor som en ägghalva. :(


Godaste frukostkrämen äts i loppisfyndade ...

dsc05052 (MMS)

Godaste frukostkrämen äts i loppisfyndade djuptallrikar med passande äppelsked! ;)


Idag bjuds det på äppelkräm gjord på Lycko...

dsc05051 (MMS)

Idag bjuds det på äppelkräm gjord på Lyckobackens egna äpplen från ifjol. Lite kanel, lite kardemumma och lite råsocker och eko-krämen är kirrad!


Jag fick 3 st. terracotta-urnor av svärmor...

dsc05044 (MMS)

Jag fick 3 st. terracotta-urnor av svärmor som hon inte längre hade användning för. Jag köpte blålila lobelia och lila petunior som jag planterade i dem. Den enes skrot den andres skatt!


Igårkväll testade Leon en ny puré från Ell...

dsc05036 (MMS)

Igårkväll testade Leon en ny puré från Ella's Kitchen - en somrigt grön med smak av broccoli, ärtor och päron. Även den gick såklart hem! :)


Jippie! Amuletten (klicka på deras reklamb...

dsc05048 (MMS)

Jippie! Amuletten (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners) har nu börjat med att återanvända gammalt emballage då de levererar paket till sina kunder. Fler och fler har börjat med detta och inte nog med att det är bra ur miljösynpunkt - det måste ju vara gynnsamt för företagets ekonomi också. Tummen upp för mer av detta!


Vilken rak molnbank i horisonten. Även om ...

dsc05049 (MMS)

Vilken rak molnbank i horisonten. Även om jag är en vinter-människa måste jag ju erkänna att även sommaren har sina fördelar! ;) OBS! Bilen stod stilla då bilden togs.


Även fast man är för liten för att fira nå...

dsc05043 (MMS)

Även fast man är för liten för att fira någon skolavslutning innebär ju inte det att man inte kan vara fredagsfin! Nyfriserad Leon stylades med ekologiskt hårvax och ekologisk spray. Han kände nog sig lite speciell för han var inte så sugen på att ta på solhatten då vi skulle gå ut. Den åkte dock på efter bloggfotograferingen!


Detta söta lilla saltkar (?) köpte vi på l...

dsc04841 (MMS)

Detta söta lilla saltkar (?) köpte vi på loppis för några helger sen. Tillverkat i någon sorts marmor och med tillhörande äkta silversked i modell miniscule! Perfekt för vårt eko-salt!


Att bygga torn med klossar är ett perfekt ...

dsc04906 (MMS)

Att bygga torn med klossar är ett perfekt tidsfördriv i väntan på att dagens äventyr kan/ska ta vid!


Utrymmet ovanför där ugnen är inbyggd hyst...

dsc04753 (MMS)

Utrymmet ovanför där ugnen är inbyggd hyste en micro då vi flyttade in - som på stört fick flytta ut. Under året som gått har lite olika saker huserat där, bl.a. alla téer innan jag fick mitt efterlängtade skåp, men nu finns där en ärvd silverbricka med gamla glaskaraffer innehållandes olja & vinäger, en gammal plåtask som det varit choklad i samt en Kockums emaljask.


Leon gick och hämtade mössan och skulle bu...

dsc05030 (MMS)

Leon gick och hämtade mössan och skulle bums ha den på sig. Inomhus! Ja, ja! Mössan är från Duns, tröja och byxor från HM Organic och tofflor från Bellio.


Efter lunch fick Leon eko-blåbär och eko-h...

dsc05028 (MMS)

Efter lunch fick Leon eko-blåbär och eko-hallon, vilket han älskar, till efterrätt och då ser man ut så här! ;P


Efter ett oväntat och otroligt givande sam...

dsc05023 (MMS)

Efter ett oväntat och otroligt givande samtal måste jag bara slå mig ner på farstukvisten en stund och bara vara i solskenet. Så mycket värme och ljus spreds över telelinjen att jag är alldeles tagen. Vilka människor det finns där ute! Att det finns fler som delar våra tankar om tankens kraft och om att ha en positiv, glädjefylld syn på tillvaron, det är så mäktigt och stort! Jag måste samla mig lite och insupa allt detta nu innan jag kan återgå till täckbarken i rabatten...


Chewie bits from nature!

Igår rusade jag in på härliga Grön Gåva en sväng innan bion för att handla lite inför helgen och såg då att Elisabeth fått in spännande ekologiska tuggummin!



Tuggummin från Chicza kommer från Aroha och är det första biodynamiskt nedbrytbnara och ekologiska tuggummit. Det kommer från mayakulturens regnskog där latex utvinns genom en uråldrig mayansk process. Man utvinner gummit från Chicozapote-träden i sydöstra Mexicos tropiska skogar. Dessa träd kan leva och producera gummi i över 300 år. Om man skulle plantera dessa träd utanför regnskogen, deras naturliga miljö, så slutar de producera latex eftersom de behöver den komplexa biologi som regnskogen kan erbjuda dem. Varje träd ger 3 - 5 kg. latex vid varje skördetillfälle och sedan får trädet vila i 6 - 7 år. Träden skadas INTE av denna process.

För att få fram det naturliga gummit så kokas det flytande latexet till en kletig massa som sedan sträcks och knådas till kompakta brickor som kallas marquetas. Varje marqueta märks sedan av sin skapare med information om vem som skördat den samt position på trädet. Få produkter i världen kan erbjuda den exakta spårheten.

 

De innehåller pulveriserad ekologisk torkad sockerrörsjuice, ekologisk naturgummibas, ekologisk glukos, ekologisk agavesaft och ekologisk mint- eller limesmak.

För 120 år sedan introducerades tuggummit av Adams till USA. Lokalinvånarna som samlade in chicle såg hur träden minskade i antal och från att det funnits 20 000 fanns snart bara et hundratal. Genom hårt arbete föddes sedan Chicza och nu är det invånarna själva som ligger bakom detta naturliga tuggummi.

Detta naturliga tuggummi har en annan konsistens jämfört med vanligt tuggummi då fibrerna i Chicza ger munnen och käkarna ett riktigt träningspass!

  

Jag gillade både konsistens och smak, även om smaken ganska snabbt avtar, och jag är glad att jag funnit ett naturligt tuggummi fritt från orevliga tillsatser som jag kan tugga med gott samvete och omtanke om både min kropp och naturen! :)

Finns i tre olika smaker; lime, spearmint och mint. En förpackning om 12 bitar kostar 28 :-.

Malin ♣


Aj, aj ICA! Leon spottade nyss ut en av de...

dsc05020 (MMS)

Aj, aj ICA! Leon spottade nyss ut en av deras I love eco-aprikoser och började peta i den, han åt en hel, och småfingrarna plockade fram en sten!!! Huvva! :(


Ett bra sätt att kickstarta dagen med är a...

dsc05018 (MMS)

Ett bra sätt att kickstarta dagen med är att, iklädd eko-kläder, rite lite med eko-kritorna!


TorsDagens tacksamhet

Gud så tacksam jag är över allt som spirar i rabatterna nu! :D

Malin ♣

Är det en "trattofon"?

För ganska länge sedan hittade vi en underbar gammal trattgrammofon av det anrika märket His master's voice på Blocket som vi blev sugna på. Säljaren bodde i Malmö och ville gärna att vi skulle ha en kontakt där som kunde agera mellanhand i affären. Vi började fundera, hur skulle vi göra? Vi kände ju ingen i Malmö! Eller? Kan man räkna fina webb-vänner och affärskontakter man inte mött ansikte mot ansikte som att känna någon? Kan man verkligen ringa upp någon man aldrig mött "på riktigt" och säga: -"Hej! Kan du besöka XX på XX och köpa ut en grammofon till oss som du sedan gärna får skicka upp till Lyckobacken? Då vore vi glada! Hej då!"

Ja, efter många om och men insåg vi att om dessa personer ringde oss och ville att vi skulle göra samma sak för dem, men här i Övikstrakten, så skulle vi göra det. Och om vi känner så kring vår relation borde ju de känna samma sak då vi alltid känt att relationen är jämbördig.

Så en solig söndag rignde jag Anna & Niclas som driver Sveriges i särklass bästa eko-leksaksbutik Ekokul och sa just raderna ovan. På ett ungefär. Innan jag ens hann prata klart och be om tjänsten avbröt Anna mig och sa: -"Men då kan ju vi åka och titta på den åt er!"

TACK!

Det blev så himla bra! Och då jag mailade över säljarens kontaktuppgifter till eko-leksaks-familjen så är denna en bekant till dem! Vad är oddsen? Därför kändes det extra skrivet i stjärnorna att det var menat!

Grammofonen fick stå i Malmö ett par veckor i väntan på leveransen av Green grill som vi skulle få recensera samt de bollar vi köpt och i förra veckan kom den till Övik. Under tiden den bodde där kom eko-barnen i familjen på att en tratt-grammofon kan bli en...just det; trattofon! 

Jag ber om ursäkt för de trista bilderna då den bara packades upp i köket, provspelades och sedan bars upp på mitt kontor på loftet för att invänta att biblioteket blir klart. Ni kommer att få se mer av det rummet då det väl blir klart så då får ni även se grammofonen i sitt rätta element!

  

  

  

Förstår ni att vi gillar den? Det är ljuvligt att lyssna på den; svajigt och skorrigt ljud som låter alldeles underbart!

Malin ♣




Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Argh, så seg jag är! Helgen är verkligen välkommen då förra helgen var galet intensiv! Även om vi ska jobba även denna helg så ska vi mysa med film och eko-popcorn på kvällarna och njuta lite mer av ledigheten och varandra!
Gjort: Har brett mig en smarrig frukostmacka och tänkte hugga in på den!
Gör: Håller på att lära mig lite bok-relaterade program...spännande det här! ;)
Planer: Så ute, fixa middag då fina M kommer till Lyckobacken ikväll och sedan njuta av min älskade sons sällskap! Gud, jag älskar verkligen att vara hemma!!! ♥
Bästa: Att det var mer än OK på mitt nya jobb igår! Kollegorna var superrara och stället kändes nostalgi-retro, som då man själv minns tillbaka på lekis-tiden. Det blir bra i höst, det vet jag! :D
I behov av förändring: -
Leon : Han tyckte det var skoj på förskolan igår. Otroligt kul att se hur mycket vår lille kille utvecklats! :D
Väder: Solen lyser från en klarblå himmel! Lovley!

Malin ♣


Liljekonvaljerna sprider ännu väldoft i kö...

dsc04967 (MMS)

Liljekonvaljerna sprider ännu väldoft i köket och ackompanjeras av emaljskålen från Kockums där vi förvarar eko-chokladen samt en liten blåmålad järnstol som vi fått i present. :)


För ett tag sen fick Leon ett paket på pos...

dsc05002 (MMS)

För ett tag sen fick Leon ett paket på posten som han raskt slet upp. Innuti fanns urvuxna strumpor från fina vänner som Leon fått ärva! Både Katvig-strumpor och icke-ekologiska fanns där så miljötänket maxades dubbelt upp! :D Toppen-tack!


Idag avnjuter vi en enkel, men ack så god,...

dsc05011 (MMS)

Idag avnjuter vi en enkel, men ack så god, pastagratäng gjord på nästan uteslutande ekologiska ingredienser till middag. Går hem hos alla - liten som stor!


Tävla om tre utgåvor av tidningen Nära!

Efter att ha läst de tre första numren från pärm till pärm flera gånger om har jag nu tecknat en prenumeration på tidningen Nära till mig själv. Jag tycker den är toppen för oss som har ett visst, eller ett ofantligt, andligt intresse och jag vill inte på något vis missa kommande nummer! Därför blev jag extraglad då de tyckte det var en bra idé att lotta ut några nummer på bloggen, nu har ni läsare möjlighet att få se vad jag läser innan jag sluter igen mina gröna om kvällarna. :)

Tidningen utkommer 6 ggr/år och i den får vi huvudsakligen följa de två erkända och renommérade medierna Benny Rosenqvist och Erika Andersson på deras upptåg i ande-Sverige. Det nyaste numret utkom den 4 juni och finns i butik t.o.m. 9 augusti och tre av våra fina läsare har nu chansen att vara med och tävla om varsitt ex!



Nummer 4 är ett temaspecial med massor av änglar och vi får som läsare möta många som på ett eller annat sätt lever med änglar - vissa i form av tatueringar, andra som vägledare/guider.

För att vara med i utlottningen vill vi att ni här i kommentarsfältet berättar om något andligt som just ni upplevt. Det behöver inte vara med skyddsänglar och andar utan kan gälla en gång då ni hade så'n tur att något högre måste ha sett till er osv.
Ni har till måndag på er så LYCKA TILL!

PS. Om man tecknar en 4-nummersprenumeration på Nära nu så medföljer fina Drömpuppan från Kreativ Insikt!



Klicka här för att komma till prenumerationssidan!

Malin ♣


Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!



Vi G(R)ILLar GREENt

Japp! Vi både gillar greent och grillar green - det sistnämnda från och med i helgen tack varebästa gänget på Ekokul som låtit oss prova det allra hetaste (bokstavligt talat) på ekomarknaden just nu; Green grill!



Green grill är det miljövänliga och ekologiska alterativet där man med hjälp av kokosbrikett/er får en perfekt grillglöd på endast 60 sekunder! Ingen tändvätska eller liknande behövs eftersom briketten har ett lättantändligt hölje av bariumnitrat.
Briketterna kan användas i alla typer av kolgrillar och avger en hög jämn värme och avger minimalt med rök - vilket gör den väl lämpad att använda på t. ex. campingplatser eller på balkonger. Briketten är diskformad och förpackad i portionspåsar om 2 st. briketter där 1 brikett räcker för ca. 2-3 personer och har en brinntid på upptill 2 timmar.

Briketterna går också utmärkt att använda som tex braständare.



När briketten brunnit upp och svalnat behåller den sin runda form, vilket gör det mycket enkelt att rengöra grillen. Aldrig mer behöver du vända grillen upp och ner för att borsta ur all aska. Allt du gör är att ta fram en stekspade. Lyft sedan försiktigt upp briketten från grillen och den är tom och redo för nästa grillmiddag!

Lite produktfakta:

- Briketterna är tillverkade av kokosnötskal och majsstärkelse
- Lättantändligt hölje av bariumnitrat
- Storlek cylinderbrikett: diameter 13,5 cm, höjd 3,5 cm.
- Effekt: 18800 kj / kg - 5,2 kWh/kg.
- Temperatur: 500-700 grader
- En påse innehåller 2 st. diskformade briketter
- Vikt/påse: 1 kg.

Vi tyckte de var super! Vi lade ner briketterna (vi tog båda då vi hade gäster och skulle grilla mycket) i grillringen våran nere på grillplatsen och tände på. Och ja, efter ca. 1 min. var briketterna varma och grillen redo att användas. Man behöver alltså inte invänta något kol som först ska vara indränkt i tändvätska ett tiotal minuter för att sedan antändas och sen återstår väntan på glödbädden. Här kunde man lägga på maten redan efter 60 sekunder!

  

Vi grillade bland annat sojabiffar från ICA Gott liv, paprika, olika lökhalvor och färska champinjoner. Allt eko och marinerat i över 1 dygn i hemmagjord marinad. Vi åt så vi höll på att föräta oss!

 

Som ni ser gick det hem hos alla! ;) Till åt vi en ljummen potatissallad med mandelpotatis, rädisor, salladslök och vinegrette och en kallrörd, syrlig crème fraiche-sås med lime. Mums!

Vi kommer absolut att använda oss av Green grill fler gånger då det var så väldigt smidigt att grilla med hjälp av den. Lätt att ta med och lätt att rengöra då man är klar.

Stor tummen upp från Lyckobacken, och tack Anna & Niclas på Ekokul för att vi fick chansen att desta sommarens hetaste eko-pryl! :D

Malin ♣


OnsDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över att jag fick chansen att diskutera min kommande boks upplägg i nästan en timme med bästa Pucca-syster igår...vi kör nu så ni vet det! Fullt ös framåt utan att blicka bakåt!

Det liksom...måste ju bli bra...ju!

Malin ♣

Pick a piké

Jag funderade ut att Leon behövde något "lite finare" han kan upptill då man ska på galej mitt i sommaren så jag tänkte att om jag hittar något eko som passar så slår jag till - annars får det vara. På HM hittade jag dock dessa piké-skjortor i ekologisk bomull för 49,50 :-/st. så då slog jag till.



  

Passar bra till shorts eller byxor under sommaren då det är så varmt att inte eko-skjortan från Lindex kan bäras. :)

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Fortfarande avslappnad och balanserad efter gårdagen - som alltid! Tack B!
Gjort: Plockat fram handlingslapp, kompletterat den, läst tidningen...ja, lite sån't.
Gör: Läser min måste-kolla-varje-dag-bloggar och dricker té.
Planer: Det blir lugna gatan idag! Skulle så lite men de regntunga skyarna borgar för regn så det skjuts på till morgondagen. Efter lunch åker jag och Leon till mitt nya jobb, Violen heter min avdelning, och morsar på gänget som har planeringsmöte då och sedan bär det av in till stan för att handla.
Ikväll ska jag och bästa C (jag saknar dig!!!) på SATC 2 och innan dess ska jag handla lite på bästa Grön Gåva!
Bästa: Underbaraste Johan för att han är just han! ♥
I behov av förändring: -
Leon : Det ska bli spännande att se hur han tycker det är att besöka en förskola idag, sist var han inte gammal!
Väder: Läs ovan.

Malin ♣


Här i byn finns en jättehärlig visningsträ...

dsc04986 (MMS)

Här i byn finns en jättehärlig visningsträdgård där man även kan köpa trädgårdstillbehör. Vi lät denna rara duva i cement haka på hem och ta plats bredvid zinkkrukan med en pelargon och zinkvattenkannan.


Det gäller att känna närvaron av och still...

dsc04991 (MMS)

Det gäller att känna närvaron av och stillsam skönhet i allt omkring oss. Då blir man inte upprörd av den avbrutna rosenkvist valpen åstadkommit i sin buffliga, tafatta framfart utan gläds åt det vackra som skapas av nött trä i stort behov av målning och en avbruten ros. Nu har den stått i en liten glasvas i köket och glatt mig mer än dennes släktingar gör utanför entrén. Positivt tänkande eller rätt och slätt acceptans - kalla det vad ni vill men faktum kvarstår att det fungerar och gör livet bra mycket enklare!


Sover bäst gör man i skuggan under äppeltr...

dsc05006 (MMS)

Sover bäst gör man i skuggan under äppelträdet där humlorna surrande bidrar med sitt till naturens kretslopp och fåglarna sjunger sin drill!


Inget läsk-igt alternativ!

När Johan bjöd på härligt mumsig Mors Dagsmiddag förra söndagen fick jag lite gott bubbel till.



På ICA hittade han äppeldricka och fläderdricka från Green Bottle. Vatten, äppeljuice/fläderblommor, socker & citronsyra. Kanon med fler tillsatsfria alternativ då de ekologiska fortfarande inte växer på träd.



Då jag är riktigt svag för fläder måste jag ju utnämna den till favorit, men äppeldrickan med smak av Cox Orange-äpplen var inte heller att leka med!

Malin ♣
 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Trött men ofantligt lycklig! Livet är ju så underbart! :D
Gjort: Förberett lite här hemma inför kvällen, plockat ur en diskmaskin, sett på misären i tvättstugan och insett att jag nog måste kavla upp ärmarna idag! :(
Gör: Bara njuter...det är fantastiskt att få vara med då världen vaknar!
Planer: Idag blir vi hemma, jag ska rensa lite i en rabatt då Leon sover och ska städa lite inomhus. Måste som sagt även ta itu med tvättstugan, det är tur jag har en liten hjälpreda! ;)
Bästa: Att jag snart får gå ut och ta dagens första titt på våra odlingar, det är rikedom det! Oj,oj, oj!
I behov av förändring: Min mamma är på vift ett par dagar och jag saknar att inte prata med henne lika dagligdags som jag annars gör...
Leon : Sussar gott på eko-kudden och laddar energi för en ny dag. Vi ska till BVC innan midsommar och jag är ganska säker på att vår sköterska A kommer att häpna över det som hänt sedan 18 månaders kollen i mitten av april! :) Liten blir stor och man hinner knappt med!
Väder: Soligt nu men ortstidningen (som för övrigt har Sveriges sämsta och opålitliga väderleksprognos) varnar för regn så vi ser väl...men vädret spelar ingen roll för mig, det är inte det som avgör mitt sinnelag!

Malin ♣


Trädgården tar form

Då vi flyttade in på Lyckobacken hade vi så'n tur att T & A med familj som bodde här innan (som för övrigt är våra fantastiska grannar numer!) hade lagt ner ett underbart jobb i trädgården med just växt- och blombiten - den del av odling och trädgårdsskötsel som hittills intresserat mig minst! :) Det var guld värt att slippa anlägga rabatter och fundera kring vad som kommer att trivas bäst vart och dessutom så har de planterat blommor och växter som känns tidstypiska för gamla hus. :D Vad sägs t.ex. om pioner, rosor, kaprifol, ormrot, fingerborgsblommor, fänrikshjärtan och liljor? Dessutom en massa annat fint och klassiskt som får äldre blomconaisseurer att utropa "åh" och "ah" då de besöker oss, men som jag inte alls lärt mig namnen på ännu.

Vi har endast fyllt ut i vissa rabatter med gullvivor, liljekonvaljer och några marktäckare på ställen där det behövts och i en rabatt, den vid entrén, håller vi nu på att lägga ut täck-bark. Otroligt snyggt!

Andra blommor som nu tillkommer är ett tjugotal tagetes i två olika sorter i våra gigantiska gjutjärnsgrytor vid växthuset. Väldigt effektfullt ner mot vägen med allt det knalligt orangea. Krukrosor har även planterats i rabatterna vid entrén då jag inte gillade de perenner som växte där, det är också de enda blommor jag rivit bort sedan vi flyttade hit och de fick plats i en annan rabatt. Den dag vi brädslår om huset kommer vi att avveckla de två rabatterna och i stället ha krukor där eftersom de rabatterna nu angränsar direkt mot trät på farstukvisten och vi inte vill ha väta emot så blir det enklast. Och eftersom de sk bort om förhoppningsvis ett år eller två så känns det onödigt tidskrävande och kostsamt att plantera perenna växter där då rabatterna inte kommer att få vara kvar. Så jag kör en favorit i repris från ifjol och köper de vackraste krukrosor jag kan hitta och låter de växa sig frodiga där. På hösten då vi vintrar upp klipper jag ner dem och gräver ner återstoden på olika ställen i våra rabetter. Resterna från ifjol skjuter djupröda rossticklingar som bara den just nu så alla verkar stormtrivas med vår deal!
I terrakottakrukor ska petunior planteras ikväll och dessa krukor ska sedan ställas nedanför farstukvisten en bit ut på plattplatån framför entrén och midnattsblå lobelia ska planteras i en blåglaserad kruka nere på trädgårdsmöbeln vid vindskyddet. På trädgårdsmöbeln uppe vid huset står vita penséer i ett Kockumsfat i blåvitt tillsammans med "ute-ljuslyktor" och utanför grindarna står en gammal mjölkkanna och ett djupt zinkfat med detsamma. Direkt innanför grindarna står en gammal, mindre gjutjärnsgryta med violpenséer i styvmorsviolfärger, en pytteliten gjutjärnsgryta på en trefot med vackra, blandade stenar i tillsammans med en solcellslampa.

Kryddträdgården har utökats med ännu fler ekokryddor och ännu mer plats så i år kommer vi att kunna njuta av, och skörda och torka, gräslök *, oregano *, fransk dragon *, citronmeliss *, persilja *, citrontimjan *, timjan *, pepparmynta *, vildmynta, pepparrot (!), körvel *, salvia *, dill *, mejram *, koriander *, rosmarin, libbsticka *, dansk körve *, thaibasilika *, limebasilika, basilika *, kanelbasilika och habanerochillis. Senare i sommar kommer jag även att få en planta med en spännande salladslöksort som växer som gräslök men ser ut som blasten på just salladslök. Otroligt mild och rund smak som jag verkligen ser fram emot att få introducera på Lyckobacken!
Gul paprika *, röd paprika *, gula pärontomater *, vindruvor, röda körsbärstomate 'r, gurka *, physalis, rädisor *, ruccola *, spenat, bondbönor * och sockerärtor har såtts i växthuset - både på planta och genom frö beroende på sort.
I pallkragarna myser isbergsallad, plocksallad, squash, purjolök, morötter *, mangold och rödbetor * och ikväll sätts tre sorters potatis i landet, bl.a. mandel * och king edward.

Som ni ser är mycket av det som sätt ekologiskt och eftersom det sedan sätts i just eko-jord blir effekten ännu bättre. Alla de kryddor som inte är ekologiska är köpta av en granne som har trädgård och hon odlar utan kontgödning med gräsklipp som näring så inga tillsatta ämnen ska finnas på hennes plant, även om odlingen inte är certifierat ekologisk. Det är även därifrån pepparroten, libbstickan och salladslöken kommer/kommer att komma från.
Habanerochillis, physalis och vinrankan är köpta på en handelsträdgård inne i stan.

Ni kanske förstår att vi haft/har fullt upp på kvällarna föregående vecka samt denna? I helgen ska dock allt vara klart så då ska vi lägga krutet på att fixa det allra sista med stängslet.

Jag grävde även upp lite förgätmigej-blommor och satte ner med en bit av ett cementrabarberblad i rosenrabatten på hörnet så jag hoppas de tar sig. Ogräs för vissa - barndomsblommor för mig!

Ni kommer att få se bilder på allt, jag ska fota massor i helgen, men jag vill att allt ska bli klart först så jag kan göra ett stort bildinlägg om det. Så håll ut, jag vet via alla mail vi får att ni är många som är nyfikna! :) Men jag ville bara delge er lite av den aktivitet som pågår på Lyckobacken till sena kvällen då vi släpar oss in och faller huvudstupa i säng! Tur att alla de bärbuskar och frukträd som sattes ifjol beskars av bäste J och nu sköter sig själv tills det är dags att skörda frukten!

Odlar ni något?

Inför kommande sommar vill vi införskaffa päronträd, aprikosträd, en björnbärsbuske, sötpotatis och humle, så det är det som står på agendan kommande vår! Det ska bli otroligt intressant att se i år vad som vi trivdes med att odla och vad som trivdes att växa hos oss. Vad kommer vi att vilja fortsätta odla och vad slopar vi till förmån för annat?

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Det är fantastiskt hur allt bara faller på plats, bit efter bit, då man tillåter sig att vara i flödet.

Ikväll blir en sån kväll då jag ska få lite flödes-tankning här på Lyckobacken av B som kommer och boostar mig med energier av alla de slag!

Malin ♣


Då jag gör pannkaka som räcker som efterrä...

dsc04995 (MMS)

Då jag gör pannkaka som räcker som efterrätt åt oss 3 + crépes åt oss 3 och lunch dagen efter åt Leon gör jag den på 7 ägg * som jag vispar med 9 dl. havre- el sojamjölk *. Jag siktar sen ner 8 dl. dinkel *, siktat el fullkorn, med 3 msk. chiamjöl * och 1 dl. krossat bovete *. Vispa smeten slät och klumpfri och vispa ner ytterligare 9 dl. mjöl med 1,5 tsk. salt *. Låt svälla minst 15 min. och grädda sedan mängder av dem i äkta smör * och servera med era favorittillbehör!


Hur fasiken kan detta vara bekvämt?

dsc04996 (MMS)

Hur fasiken kan detta vara bekvämt?


Ett hett tips för alla ekonördar; under 8 ...

dsc04990 (MMS)

Ett hett tips för alla ekonördar; under 8 måndagar sänds 45 minuters avsnitt där man som tittare får följa Hugh Fearnley-Whittingstalls i brittiska matlagningsserien 'Det goda livet' där han visar hur han lever naturnära på sina egenodlade grödor. En dum tid, i alla fall för en småbarnsfamilj, men kanske sänds det via SVT Play så att ni läsare med snabbare uppkoppling än 0,25 mbt kan se det och återberätta för ekonördarna? ;)


Ny blogg på listan

Jag har lagt till en ny blogg till länklistan som jag fann imorse då det var en av vinnarna. Tyckte otroligt mycket om Marias blogg så besök gärna Harmonia - tror många av er läsare skulle uppskatta den, speciellt ni som delar vårt andliga och spirituella intresse!



Jag vet att det är fullkomligt opassande med en snötäckt bild så här i försommarblom, men jag gillar stillheten som jag fick fram i bilden. Samma stillhet återfinner jag i bloggen jag tipsar om så därför passade det så bra ihop!

Malin ♣


Umblä, sa en liten grön groda!

Jag passade även på att klicka hem en ur-söt liten solcellsgroda från Ekokul!

 

Man ställer sonika grodan på backen, gärna med ryggen vänd mot solen, och i ett jehu hoppar den iväg med väldigt fart! Den har frambringat många, smått hysteriska, skrattattacker hos Leon och väldigt konfunderade uttryck hos hundarna; Vad är det? Är det ett djur? Lever det? Är det farligt? Kan man äta det? är bara några av de saker de set ut att fundera på! ;)

  

Det är svårt att fota hoppande rörelser men jag gjorde i alla fall ett tappert försök! :)

Grodan kostar 195 :- och har sällskap av andra soldrivna leksaker, bl.a. en gräshoppa, en Formel-1 bil och en helikopter.

Malin ♣


De tre vinnarna!

Jag ber så mycket om ursäkt för att det strulade att till en början kommentera tävlingen i samarbete med Kreativ Insikt. Jag åtgärdade problemet så fort det kom till min kännedom genom att återpublicera inlägget och gladdes ännu en gång åt att vi snart byter portal till en med, förhoppningsvis, mindre komplikationer.

Hursomhaver han ju en del av er tävla och eftersom inte mindre än tre stycken kunde vinna denna gång finns det väl ingen anledning att hålla er på halster va? ;)

Jättegrattis till Lisa, Maria och Jenny! Maila de adresser ni vill ha vinsterna skickade till oss, adressen finner ni längst upp till vänster, och glöm inte tala om vilken bok ni vill ha.

Medan vi tackar för ett gott samarbete så påminner vi om att det på onsdag kommer en tävling med ett Nära andligt intresse, lura på den ni! ;)

Malin ♣

MånDagens tacksamhet

Vi är så vansinnigt tacksamma över alla vackra människor som tillbringade en hel lördag på Lyckobacken - mitt i den tid på året då man har som mest att göra själva hemmavid! Allt detta för lill-Tofus skull så att han ska kunna vara säker på tomten för all framtid!

Ni är underbara och vi vill inte vara utan någon av er! Så mega-mega tack till pappa/svärfar/morfar C, bror/svåger/morbror M, min kusin R, släktingen M som är gift med min kusin och fina vännen M!

Tack för att ni finns i våra liv! ♥

Nästan 300 m. stängsel är nu satt igen. Ny höjd på stängslet genererade nya stoplar så allt gjordes om precis från grunden - förutom att vi slapp borra hålen denna gång. Johan har lite fin-lir i form av hörnstöttor kvar som han tar sig an på onsdagkväll men stängslet är nu på plats och rymmningssäkert. Gissa om det var en lycklig vovve som var lös ute HELA dagen igår? Vid kvart i nio fick vi locka in honom med godis! ;)

Malin & Johan ♣


Rulla in en boll och låt den rulla!

I helgen har både stora och små glatt sig åt runda bollar här på Lyckobacken! Hos finaste Ekokul köpte vi en stor (mer åt oss vuxna) och en mindre (mer åt Leon och hans kompisar) fotbollar från Vision som är Fair Trade-märkta!



De imponerade stort på de gamla fotbollsspelarna som besökte oss i helgen så det är kvalitativa bollar vi pratar om!

Leon är överlycklig över sin egna fotboll och går mest och bär den då han är själv men då vi är med och lirar så "spelar vi" fotboll och då vet glädjen inga gränser!

Pris från 150 :-

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Fysiskt trött men mentalt pigg. Och det är förståeligt efter denna helg - att serva med käk och själv så och sätta grödor tar på det fysiska, men alla underbara människor vi fått imgåtts med har gett sådan givande input att man inte kan göra annat än att glädjas och känna sig pigg! :D
Gjort: Läst om adoption i ortstidningen och små-plockat lite.
Gör: Spanar in mina favoritbloggar samt kikar runt på lite olika webbshoppar.
Planer: Ja, en hel del. På förmiddagen skulle jag behöva göra både soppa, grädda pannkakor (efterrätt idag och crêpes-middag imorgon) och rensa i en rabatt så att jag kan strö ut bark där. Får försöka laga maten på förmiddagen medan Leon leker och innan vi går ut och sedan fixa med rabatten då han sover.
I eftermiddag ska vi in till stan och uträtta en miljon små-ärenden som samlats på hög och ikväll ska vi fortsätta ute med sådden i pallkragarna jag och Johan.
Bästa: Att stängslet är på plats!!!
I behov av förändring: Att en del i fina paret redan flyttat och att nr. 2 snart åker med... :'(
Leon : Har haft sitt livs helg! Busat och lekt med alla gäster, fått ha morbror sovandes i gästrummet, åkt skrinda till handelsträdgården och köpt plant och grävt och donat i grönsakslanden. Underbart att se hur förnöjd man kan vara av att bo på landet och bara få gå och peta på! ♥
Väder: Sol både ute och i sinne!

Malin ♣


Ett extremt oekologiskt inlägg, men ändå; ...

dsc04809 (MMS)

Ett extremt oekologiskt inlägg, men ändå; Det är sällan jag lyssnar på kommersiell musik då jag inte blir nämvärt berörd av det mesta som spelas i radion. Men på sistone har jag hittat mycket bra bland det 'nya' som poppat upp, bl.a. så har Winnerbäck, Salem al Fakir, Robyn, Jay-Z & Eminen gjort låtar som tilltalar mig! I sommar ska de 2 sistnämnda rap-giganterna göra en gemensam konsert i NY på Yankee Stadium och jag vet en liten ekonörd från de Norrländska skogarna som gärna hade velat höra den! Om jag inte lyssnar mycket på den kommersiella musiken kan man ju undra vad jag lyssnar på då? Mestadels meditations- och avslappningsmusik, keltisk musik och gärna material från Enya eller Sarah Brightman. Vad lyssnar ni på? PS. Jag menade inte att artisterna ovan är nya, jag menade att det är deras nya material de släppt nu som gjort att jag fastnat för dem. Jag vet att de var kända och hade slagit igenom innan! ;)


Ett extremt oekologiskt inlägg, men ändå; ...

dsc04809 (MMS)

Ett extremt oekologiskt inlägg, men ändå; Det är sällan jag lyssnar på kommersiell musik då jag inte blir nämvärt berörd av det mesta som spelas i radion. Men på sistone har jag hittat mycket bra bland det 'nya' som poppat upp, bl.a. så har Winnerbäck, Salem al Fakir, Robyn, Jay-Z & Eminen gjort låtar som tilltalar mig! I sommar ska de 2 sistnämnda rap-giganterna göra en gemensam konsert i NY på Yankee Stadium och jag vet en liten ekonörd från de Norrländska skogarna som gärna hade velat höra den! Om jag inte lyssnar mycket på den kommersiella musiken kan man ju undra vad jag lyssnar på då? Mestadels meditations- och avslappningsmusik, keltisk musik och gärna material från Enya eller Sarah Brightman. Vad lyssnar ni på? PS. Jag menade inte att artisterna ovan är nya, jag menade att det är deras nya material de släppt nu som gjort att jag fastnat för dem. Jag vet att de var kända och hade slagit igenom innan! ;)


På ICA Kvantum har man börjat med frysta b...

dsc04951 (MMS)

På ICA Kvantum har man börjat med frysta bär på lösvikt varav 3 av 4 var KRAV-märkta! :) Blåbär, hallon, jordgubbar och björnbär fanns det, hallonen var de konventionella, för 9,90 :-/hg. Perfekt smoothie-bas att ha i frysen!


Ringblomssalvan från MaWén (www.maritaparw...

dsc04953 (MMS)

Ringblomssalvan från MaWén (www.maritaparwen.se) gör susen för den laserbehandling jag nu genomgår för att dämpa en befintlig tatuering. Huden blir mjuk och smidig och rodnaden minskar betydligt då jag smörjer med den. Dessutom verkar min hud återhämta sig snabbare än 'normalt' enligt min tatuerare så förmodligen påskyndar salvans helande egenskaper läkningsprocessen. Ser är den ju så vackert gyllengul så man bara vill smaka på den! :P


Då man bor på landet måste man ju ha stenk...

dsc04971 (MMS)

Då man bor på landet måste man ju ha stenkoll på alla som eventuellt kommer ;) så det blir många dagliga turer till fönstret som vetter ut mot vägen!


Nu laddar vi för dagens sådd i växthus, pa...

dsc04980 (MMS)

Nu laddar vi för dagens sådd i växthus, pallkragar och potatisland! Längst upp till höger ser man bondbönor som ligger i blöt ett par timmar före sådd.


Lunchens efterrätt åt hårt arbetande manna...

dsc04972 (MMS)

Lunchens efterrätt åt hårt arbetande mannar blir ekologisk hallon och rabarberpaj med hemmagjord vaniljvisp! :P


Ikväll testar vi nå't nytt eko då vi ska g...

dsc04968 (MMS)

Ikväll testar vi nå't nytt eko då vi ska grilla! Återkommer mer om detta till veckan!


Bara fötter (och tassar) signalerar väl so...

dsc04921 (MMS)

Bara fötter (och tassar) signalerar väl sommar om något? :)


För någon dag sen då Leon vaknat efter tup...

dsc04923 (MMS)

För någon dag sen då Leon vaknat efter tuppluren utomhus sa han andäktigt: -'Titta mamma!' och pekade på björkarna som sakta blåste i ljumma försommar-brisen. Tänk att först sova till fågelkvitter och vindens lätta sus och sen vakna så utvilad och tillfreds att man uppskattar en björks stilla dans? :)


Att liljekonvaljer kan dofta så ljuvligt! :D

dsc04944 (MMS)

Att liljekonvaljer kan dofta så ljuvligt! :D


Tänk att underbara nära & kära tagit värde...

dsc04970 (MMS)

Tänk att underbara nära & kära tagit värdefull ledig tid ur sina liv för att hjälpa oss sätta upp ett högre, mer Tofu-säkert, stängsel! Det är obeskrivligt och fullkomligt ovärderligt att få ha sådana underbara människor i sitt liv! Ni är bäst! TACK!


En ny-friserad Leon har precis hjälpt till...

dsc04963 (MMS)

En ny-friserad Leon har precis hjälpt till med att ge hundarna lunch och ska nu själv inmundiga eko-käk; honungsglaserad Halloumi, ugnsbakad delikatesspotatis, körsbärstomat-halvor och bönor! Mums-filibaba! :P


Ett gott alternativ till somrig lunch får ...

dsc04919 (MMS)

Ett gott alternativ till somrig lunch får man om man skopar upp några skedar eko-Turkisk youghurt i en skål. Ringla över lite honung, i mitt fall eko från en grannby och naturligt smaksatt med citron, och strö över hackade eko-valnötter och färska bär - mina hallon har bästaste Clara plockat förra sommaren. Mättande, gott och sommar-fräscht!


Det är så skönt att läsa lite, ta sig tid ...

dsc04918 (MMS)

Det är så skönt att läsa lite, ta sig tid att begrunda och reflektera över det som står. Det ska jag göra mycket av i sommar!


Var in till goa Grön Gåva (klicka på deras...

dsc04927 (MMS)

Var in till goa Grön Gåva (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners) för ett par dagar sen och fann då ekologiskt dinkelbröd bakat på surdeg från bageri Café Linlyckan här i stan. Supergott OCH superbra med både eko- och närproducerat! :)


På en second hand-butik fann jag denna rar...

dsc04931 (MMS)

På en second hand-butik fann jag denna rara potta från Kockums för ett tag sedan. En pelargon fick flytta in och vips så var en lantlig inredningsdetalj kirrad! :D


På nyheterna idag pratade de om den nya ti...

dsc04949 (MMS)

På nyheterna idag pratade de om den nya tidens marknadsföring & produktplacering; att tatuera in företagslabels- och logotyper. I Sverige! För 3 000 SEK skulle man alltså låta tatuera in företagssymbolen. Hm, tänk så mycket eko-mat jag hade kunnat köpa för de pengarna, att jag inte tänkte på det! ;) (Och nej, nagellacket är inte eko. Även en ekonörd kan ibland köpa ett trendigt nagellack made in Taiwan på en lågbudgetkedja bara för att den blå färgen skulle passa på tånaglarna! ;) )


Det är lätt 'manifestera ett underbart liv...

dsc04948 (MMS)

Det är lätt 'manifestera ett underbart liv', såsom detta Peter Stone-smycke ska representera, då det piper till i Green Heart-mobilen och man läser; 'Vill bara säga att varje morgon förgyller du min dag med inspiration som jag tar med mig till jobbet. Jag önskar att du skulle vilja skriva en bok om allt det du skriver om på bloggen. Du är en fantastisk människa. Kram M'. Då rinner det glädjetårar utför kinderna...och den där förhoppningen/önskan/längtan efter att alltjämt få skriva känns inte liiika avlägsen eller fjärran! Jag har så mycket i huvudet; titel, layout, framsida, innehåll, bilder...jag saknar bara modet! (Världens vackraste smycke finns att köpa av lika vackra Carina på Amuletten - klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners.)


Älskade Johan kom hem med en stor bukett l...

dsc04940 (MMS)

Älskade Johan kom hem med en stor bukett liljekonvaljer för ett tag sen! De passade perfekt i loppisfyndade kannan som fick följa med hem för ett tag sen i utbyte mot två guldtior. Står numer på diskbänken och matchar sig ihop med de blåvita Kockumssakerna!


Ta en SIGG vettja!

Igår fick jag & Johan hem varsin vattenflaska från Schweiziska SIGG som tillverkar vattenflaskor av återvunnen aluminium och har gjort så sedan 1908.

I denna eko-serie som lanseras nu är plasten garanterat fri från bisfenol A och ftalater. Vi har länge känt behov av att ha fler icke-plast-flaskor än de rostfria vi har sedan tidigare från Klean Kanteen (familjens medlemmar har varsin) och nu löste det sig bara sådär! :)



De finns i två olika utföranden - en i vit och en i svart. Jag gillar looken på dem och tycker de är riktigt coola! Båda budskapen känns klockrena och lite kul, det vita lite cleanare och och den svarta lite mer 70-tals boho-retro. :D

 

Vi tackar så mycket för flaskorna och kan garantera att de kommer att bli välanvända i sommarhettan!

Malin & Johan ♣


Mossagårdsfestivalen

Även i år vill vi tipsa våra goa läsare om årets upplaga av den mysiga, ekologiska upplevelse- och familjefestival i Veberöd den 18 - 20 juni - Mossagårdsfestivalen!



Har ni sett att de även i år har en galet vacker poster??? :D

I år bjuder festivalen på en härligt mixad blandning av ekomat (ät mat lagad av t.ex. Naturkocken, Hälsokocken eller Rock 'n roll-kocken), ekograffitti (oj, vad jag vill se det!), musik, upplevelser för hela familjen, en ekomarknad, eldshow och mycket mera. Man kan t.ex. göra en egen smoothie på festivalens smoothiecykel! Och då undrar man ju såklart, vad är en smoothiecykel? :)

Bland artisterna som man knutit an till festivalen i år finns bland annat Thomas Di Leva, Janne Schaffer, Moto Boy, Nilla Nielsen, danska Patchanka, Idas Apolonia, Peter Wahlbeck, Miriam Aïda, Sator, Tingsek och Helt Off med gästspelande Timbuktu!

Dessutom är man i behov av volontärer på alla sätt och vis så är någon av er läsare intresserade av att hjälpa till, läs mer här!

Mycket mer info och biljetter finns här!

Festivalen känns lite besläktad med den vi har besökt (och planerar att besöka i år) i Näsåker vid Nämforsens strand; Urkult, och jag blir så glad då man läser om de arbete dessa eldsjälar lägger ner för att sprida miljö- och ekobudskapet vidare! Kul är också att man satsar stort på hela familjen och att skapa upplevelser för alla! Ett rejält + för det!

Är det någon av er läsare som varit där något år eller planerar att besöka Mossagårdsfestivalen i år?

Malin ♣


Brunkullans sommarsatsning!

Vår samarbetspartner Brunkullan som gör fantastiska eko-téer i Jämtland satsar nu lite inför sommaren och lanserar två nya smaker av is-té; ett rooibos och ett grönt!

ISTE RÖTT ISTE GRÖNT

Det röda med en fräsck smak av mango och jordgubbe med toner av citrongräs och lite hibiskus, nypon och äpple. Basen i teet är honeybush och rooibos, därför passar även rött iste att drickas varmt.
Det gröna smakar gott av päron och mango samt en speciell och fräsch ton av kinesisk jasmin och citrongräs. Basen i teet är en grön sencha, därför passar även grönt iste att drickas varmt.

Jag gillar att téerna även kan drickas varma för då "binder man sig inte vid" att köpa speciella téer till just is-té. Jag är lite små-sugen på det röda eftersom jag är ett roobios-freak och vet med mig sedan tidigare att is-té gjort på just det är galet smaskigt en varm sommardag!

Bara att klicka runt i webbshoppen för att enkelt och snabbt få hem dina goda Brunkullan-favoriter!

Malin ♣




Mammas pastarullar

Så här innan helgen kan det ju vara bra med ett middagstips och vad passar då bättre än mammas krämiga pastarullar med god, vegetarisk fyllning?

Precis. Ingenting! ;)

För 4 personer behövs;

400 gr. Philadelphiaost *
½ finhackad gul paprika *
½ finhackad röd paprika *
2 pressade vitlöksklyftor *
1 knippe gräslök * (egenodlad OCH ekologisk, kan det bli bättre?)
8 soltorkade tomater *
1 finhackad röd lök *
salt *, peppar *, ev. chiliflakes
färska lasagneplattor

 

3 dl. tomatsås * (eller gör enkelt en egen variant genom att bryna ½ gul lök * med 1 pressad vitlöksklyfta * och 10 skållade körsbärstomater * i lite olja *. Tillsätt 1 tetra med krossade tomater * och lite tomatpuré *. Klart!)

 

3 dl. ostsås * (klicka här för recept!)

2 dl. riven ost *

200 gr. små, förvällda broccolibuketter *

Blanda samman ingredienserna till fyllningen genom att finhacka alla grönsaker och röra ut i mjukosten. Smaka av med salt, peppar och ev. chiliflakes. Dela plattorna i decimeter-breda fyrkanter och fyll med mjukostblandningen. Rulla ihop och lägg på ett fat med skarven nedåt. Häll sedan tomatsåsen (gärna varm så går det fortare i ugnen sen) i en ugnsform och lägg i rullarna med skarven nedåt så att inte all fyllning läcker ut. Lägg tätt i formen så de håller sin rundhet. Häll över ostsås (också den gärna varm så det går fortare inne i ugnen) och strö över riven ost. Lägg de förvällda broccolibuketterna överst och gratinera pastarullarna i ugnen ca. 20 min. på 225 °.

Servera med en god sallad!



Malin ♣


Det kom ett träd...

Vi fick ett fint mail tidigare i veckan från VI-skogen som planterar träd runtom i världen för att gynna de utsatta.



De har, för att hedra oss och det arbete vi lägger ner på bloggen, planterat ett träd i vårt namn, Ekobloggens träd, i sitt nya projekt i Afrika där man samarbetar med bl.a. äventyraren Ola Skinnarmo. De är mest verksamma i området runt Victoria-sjön i länder som t.ex.  
Vårt träd ger frukt, ved eller timmer, näring åt marken eller foder åt djur och hjälper människor att skapa en bättre framtid. Det digitala trädet på webben kommer att växa i samma takt som det i Afrika så man kan enkelt följa dess tillväxt!

Vi-skogen arbetar med utbildning av småbrukare. Huvudsakligen handlar det om att förbättra odlingstekniker, företagande och mikofinans. I Vi-skogens arbete är kvinnorna involverade i högsta grad, vilket leder till förbättrade levnadsvillkor och att stärka kvinnornas roll i de samhällen där vi verkar. Olika insatser görs också för att motverka de negativa effekterna av klimatförändringarna, samt för att anpassa jordbruks- och miljöarbetet till de nya hot som kan slå särskilt hårt mot Afrika.
Träden skapar helt nya förutsättningar för det som människor här saknar mest; mat, ved medicin, skugga, foder, vitaminer - och i bästa fall en ekonomisk buffert som tryggar skolgång och läkarbesök. Träden hjälper familjerna att bli självförsörjande och växer upp på 6 månader.
Verksamheten finansieras genom insamlade medel och genom bidrag från Sida. Vi-skogen innehar 90-konto och granskas av Stiftelsen för Insamlingskontroll. Vi är också medlemmar i FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.
Här kan man ge en gåva eller plantera ett eget träd!

Vi Ekonördar på Lyckobacken blev såklart både stolta, rörda och glada och tackar det varmaste för denna otroligt fina gest. Det är utan tvekan en av de finaste presenter vi fått! 
Genom att hålla koll på just vårt träd här på bloggen genom widgeten i vänsterspalten så kan man se hur det växer!

Malin & Johan ♣


TorsDagens tacksamhet

De senaste två veckorna har jag fått ännu djupare kontakt med 4 av er trogna bloggläsare (ni vet precis vilka ni är, hej på er!) och det är så himla kul! Jag får ta del av alltifrån era sommarjobbsplatser till seans-upplevelser, läsa era recensioner av eko-glass, titta på havet tillsammans med er genom vackraste MMSen och titta på era kryddträdgårdar eller barnen som gungar. Det tar bloggandet till en ny nivå och gör det ännu, ännu roligare!

Det tål att sägas igen; Ekonördarna på Lyckobacken har de bästa läsarna! :D

Malin ♣


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Men herrejisses så trött jag är! :( Blä...tur det är fredag och sovmorgon imorgon! Behöver ladda inför denna helg som kommer att bli allt annat än lugn och vilsam!
Gjort: Typ inte ens vaknat ännu...
Gör: Läser lite bloggar och kollar lite eko-sidor... :D
Planer: Vi ska helghandla in eftermiddag, annars blir det lugna gatan.
Bästa: Massagen igår var gudomlig, om än ömsint ;), så det känns mjukt och skönt i kroppen idag och jag är inte på långa vägar lika stel som igår innan den!
I behov av förändring: Vad jag längtar tills vi byter portal så vi kan tidsinställa inläggen och på så vis förprogrammera när de ska publiceras. Då kan de spridas ut under dagen så slipper ni bombarderas med dem på morgonen, sen inget mer...snart så!
Leon : Igår var han på grodjakt på Lyckobackens domäner, gud så jag skrattade då han inte fick fatt i den! Ni får se mer sen! ;)
Väder: Just nu regnar det och är mys-mulet. Det spelar ingen roll då varken jag eller Johan identifierar oss med vädret. Till helgen verkar det dock ska bli bra och det är skönt eftersom de 7 st. som kommer hit för att hjälpa oss med stängslet (ni är bäst i världen!!!) förmodligen gör det! ;)

Malin ♣ 


Leons finskjorta i ekobomull från Lindex (...

dsc04922 (MMS)

Leons finskjorta i ekobomull från Lindex (www.lindex.se) och våra handdukar i ekofrotté från Hildur (www.hildur.se) hänger sig torra i fladdrande vinden på torkvindan. Finns det något ljuvligare än den rena doften av nytvättat som torkat i solen?


Eko-frukosten är ju allra, allra godast då...

dsc04928 (MMS)

Eko-frukosten är ju allra, allra godast då man får smaska i sig den helt på egen hand!


Tävla om en plats för Kreativa Insiktsfulla tankar!

Onsdag är som vanligt lika med tävlingsdag här på bloggen och idag så kör vi en tänkvärd tävling i samarbete med inga mindre är underbara Kreativ Insikt!

I potten ligger tre stycken vackra anteckningsböcker som Carolina Gårdheim själv designat och utformat. Det innebär att inte mindre än tre av våra läsare kan vinna varsin bok och kan välja mellan de olika nedan; 

 















För att vara med och tävla vill vi att ni signar upp er för Kreativ Insikts nyhetsbrev (som för övrigt är det mest läsvärda av alla nyhetsbrev vi prenumererar på!!!) genom att klicka på knappen Beställa nyhetsbrev till höger på deras sida. Enkelt och smidigt fyller ni sedan i era kontaktuppgifter och passa gärna på att ta del av de tidigare nyhetsbreven som ligger där - de är mer än läsvärda!

Skriv sedan i detta kommentarsfält att ni signat upp er och skriv också vad just du skulle använda din anteckningsbok till!
På måndagmorgon avslutas tävlingen och 3 vinnare kommer att lottas fram!

Passar på att bjuda er på det senaste nyhetsbrevet, för inspiration från maj månad;

"Att välja utifrån kärlek - hur gör jag? Bra övning!

Jag tror ju på att alltid försöka ta beslut som är grundade på kärlek istället för på rädsla. Att alla val i livet blir bättre om jag väljer något för att jag älskar och verkligen vill det än om jag väljer något för att jag egentligen är rädd för något annat.

Att jag väljer att tacka ja till en befordran för att jag älskar jobbet och inte för att jag annars skulle tappa i status. Att jag köper en soffa för att jag tycker den är fin och skön att ligga och läsa i och inte för att den är större och dyrare än grannens. Att jag väljer min partner med hjärtat i första hand och inte ögonen eller plånboken. Hänger du med?

Men ibland är det svårt att veta om jag väljer något för att jag verkligen vill det från hjärtat eller för att jag egentligen är rädd. Och ännu svårare kan det vara när jag väljer att inte göra eller vara något - är det för att jag verkligen inte vill det (och därmed inte ska det) eller för att jag är rädd för det?

Det är inte helt enkla känslor vi har att göra med här, och ofta är vi väldigt duktiga på att rättfärdiga våra val rent intellektuellt, för vi vill ju inte erkänna att vi skulle vara rädda för något... Eller hur?

Vad kan rädslan bestå av?

Självklart kan det handla om många olika saker, men min uppfattning är att de allra flesta av våra rädslor kan sorteras in under rubriken Rädsla för att inte bli älskad eller inte räcka till.

Här finns rädsla för att inte få vara med, inte få tillräcklig uppskattning, inte få den man eller kvinna vi vill ha, inte få jobbet vi önskar, rädsla för att hamna utanför på olika sätt. Vi är ju ett flockdjur, vi människor, och det viktigaste av allt för oss är att få tillhöra gruppen. Är vi älskade får vi tillhöra gruppen.

Hur vet jag då om jag är rädd för något eller inte?

Ofta går det ju att känna i magen vilket beslut som är rätt, men ibland vill inte "magrösten" ge sig till känna av olika anledningar. Kanske för att jag på någon nivå inte riktigt vill se svaret och blockerar det. Hur kan jag komma runt det, jag som ändå vill lära mig mer om mig själv och leva så sant och kärleksfullt som möjligt? Detta gäckade mig länge.

Därför blev jag så glad när jag fick ett nytt verktyg som jag kan använda här! Det fungerar jättebra för mig för att ta reda på vad jag vill och inte vill från hjärtat och jag delar gärna med mig av detta - om du är redo att skärskåda dig själv?

Gör så här:

Sätt dig ner och blunda. Ta ett djupt andetag och slappna av. Fortsätt att andas lugnt och djupt och gå låt kroppsdel efter kroppsdel slappna av så att du sakta sjunker ner i djupare och djupare avspänning.

När du känner dig helt mjuk och skön i kroppen tänker du dig att du står i en situation där du känner tveksamhet inför om du är rädd för situationen eller om du verkligen inte vill/ska göra det som du tvekar inför. Alternativ tänker du dig en situation där du tvekar att välja mellan några olika saker att göra eller vara.

Föreställ dig nu, när du står i den här situationen, att du känner en värme i ryggen. En behaglig värme som känns skön i nacken och baksidan av huvudet, ner i ryggen, över rumpan, på baksidan av låren och vaderna. Hela din baksida är alldeles varm och skön. Du njuter av den här värmen, som är så skön och trygg.

Så talar den här värmen till dig och den säger så här: 

Du är ovillkorligt älskad vad du är gör och säger. Det finns ingenting du kan vara, göra eller säga som är fel. Du är älskad och helt trygg, precis som du är, nu och för alltid.

Riktigt känn den här känslan av att vara fullständigt ovillkorligt älskad i hela kroppen. Och ställ dig sedan frågan: Vad gör jag nu, i den situation som jag står i?

Det är nu du får reda på vad du skulle göra om inga rädslor fanns. Det är spännande!

Resultatet kanske inte alls blir vad du hade tänkt dig. Men ett är säkert, har du några rädslor för att inte vara älskad, inte få vara med, inte räcka till så kommer du att få syn på dem. Och det är först när du känner dina rädslor som du verkligen kan ta beslutet utifrån kärlek. 

Varma hälsningar,
Carolina"

De är alltid så här "bra-igt" fullproppade med nyttigheter man mår toppen av att få ta del av!

Lycka till!

Malin ♣

Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan!


Sko dig både eko och reko!

I förrgår kom en fantastisk leverans till Lyckobacken! Jag & Johan fick inte mindre än tre otroligt fina par skor från Docksta Sko, 3 mil söder om Örnsköldsvik.



Jag fick ett par ekologiska ballerinas i svart och ett par ekologiska slippers i brunt medan Johan fick ett par ekologiska slippers i brunt. Det finns lite olika färger och modeller på de ekologiska slippers-modellerna och ballerinaskorna finns förutom svart även i brunt och rött
Precis som näbbkängorna som jag fick i vintras och bokstavligen bodde i så är dessa tillverkade av vegetabiliskt garvat (ekologiskt) läder från Tärnsjö garveri i Uppland, samma ställe som lädret i Bellio-tofflorna kommer från. Garvningen konserverar lädret så att det blir hållbart och inte ruttnar. Ekologiskt garvat läder är en tusenårig tradition där man traditionellt använde en blandning av salt och ekbark för att garva läder och processen kunde ta upp till ett år. Idag tar den ekolgiska garvningen ca. 3 veckor och den ger ett naturligt läder som luktar läder och inget annat, det andas och åldras naturligt och blir bara vackrare och vackrare med tiden då det erhåller patina. Tärnsjö garveri använder hudar från skandinaviska kor och garvar endast med vegetabiliska tillsatser. Till färgningsprocessen används bara miljö- och hudvänliga färgämnen.

Tärnsjö garveri och deras produkter är certifierade och kontrollerade av TÜV i Tyskland. Lädret är klassificerat som WHITE LINE Leather, vilket innebär att;

- lädret innehåller inga farliga substanser och inget krom
- lädret har testats dermatolgogiskt, är hudvänligt och speciellt anpassat för känslig hud
- lädret har ingen negativ påverkan på miljön och är komposterbart
- lädret har tillverkats på ett sätt som inte förorenar miljön.

  

Vi har hunnit testa alla tre paren och är mer än nöjda! De kan kännas lite styva vid första provningen men efter bara en liten stund i dem formar de sig perfekt efter foten och man vill inte ta av dem! :)

 

Jag ber om ursäkt att det kanske inte ser så moderiktigt ut med sockor i ballerinas, men vad gör man som stressad ekobloggerska medan pastan kokar för fullt på spisen? ;)

Du som konsument kan göra ett aktivt val när det kommer till vad du väljer att promenera runt i! Farliga, giftiga flip-flop(p)s i plast eller helt igenom svensktillverkade, ekologiska skor?

Jag minns då Crocs-skorna, kanske mer kända som Foppa-tofflorna? släpptes för fem - sex år sedan. Då skapades värsta hypen kring dem och folk betalade gladeligen de 599 :- de kostade de första åren (nu reas de ut i alla matbvaruaffärer. Senaste dealen jag såg var tv st. för 248 :- på ICA.) för att ikläda sig samma hiskeligt knall-cerisea tofflor som Peter den store. Crocs-skorna kostar tydligen 25 :- att tillverka (på vilkens bekostnad sker i så fall det?) och är fullproppade med skräp som varken bärare, miljön eller tillverkaren mår bra av. Cancer är en av de "bi-verkningar" de kan ge upphov till.  De ekologiska skorna från Docksta Sko kostar från 545 :- och har ingen som helst påverkan annat än positiv i något av leden.

Vad väljer Du till dina fötter i sommar

    

Bild lånad härifrån.        Bild lånad härifrån.

- skrot           eller              skatt?

Malin ♣

 


OnsDagens tacksamhet

Jag är tacksam över den vackra morgonen som dagens promenad ner till brevlådan och tidningshämtningen bjöd på. Det stärker för hela dagen!

Johan ♣

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Sådär lite mitt-i-veckan-seg...blä! Sova mer...det vore nå't det!
Gjort: Läst dagens Nemi-strip i morgontidningen och sömndrucket samtalat med Johan ♥ lite.
Gör: Fumlar över tangenterna i jakt på mina favoritbloggar! ;)
Planer: Idag blir det nog allt en liten tur in till stan efter lunch. Jag har lite att göra här hemma också men ska nog hinna klämma in det! Får skynda mig att göra mina to-dos här hemma då Leon tar sin nap på förmiddagen.
Ikväll ska jag till LindaLivskraft i Högbyn för lite massage - och tro mig, det behövs! Om hon tyckte jag var stel sist ska jag bjuda på en riktig utmaning denna gång! ;) Jag ska även köpa en fin, gammal, bricka från henne som ska få pryda vedspisen då den inte eldas i med lite gamla, rostiga föremål på. Bilder kommer såklart sen! :)
Linda, min stela nacke/rygg (och jag såklart!) längtar efter dig! ;)
Bästa: Att få sitta och lyssna på Johan då han berättar allt han läst om konspirationer, rymden, UFO's, regeringar, hemliga sällskap och diverse annat. Det är så intressant och sitta och fundera över vad som skulle kunna vara sant och inte, och ibland blir man rädd över hur lite vi egentligen kanske vet medan man i nästa andetag konstaterar att det kanske är lika bra att man inte vet allt? Hursomhelst är det ett fantastiskt trevligt kvällsnöje över en kopp Brunkullan rooibos och lite god choklad!
I behov av förändring: Släpper man igenom vissa för tidigt genom körskolans regelverk? Borde vissa ta fler körlektioner än de gjort?
Leon : Gud, det händer så mycket varje dag nu så jag kommer att gräma mig varje timme vi är i från varandra i höst. Samtidigt som jag gläds innerligt åt att Johan äntligen får chans att ta del av allt det underbara jag fått vara med om i 1 år och 10 månader. Mina älskade!
Väder: Sol ute ger sol i sinne...dock skulle det tydligen mulna på under dagen. Men vad gör det? Vädret är bara ett yttre tillstånd! :)

Malin ♣



Loco Loa från Ecoloco blir loco Ekomorsa!

Ecolocobloggen lägger liksom ner sin tidigare skepnad och byter utseende, innehåll och portal; vi hälsar Ekomorsan välkommen till bloggosfären!



Loa själv beskriver den som "mindre av en företagsblogg än tidigare och mer egna funderingar kring en grönare vardag, gifter i nappflaskor, ekoprenörskap, miljövänlig tejp, solceller, trötta barn, trötta mammor, yoga, livspusslet, sopsortering, ekoglamour, kompost, bokföring, e-handel, recyclade kläder, tygblöjor, färger... Ja, allt som en entreprenör och ekomorsa har i huvudet helt enkelt."

Tycker det låter som en bra kombo! :)



Här ser vi fina Ecoloco-familjen i nästan hela sin prakt! Loco-pappan saknas ju, men han kanske är den som står bakom kameran? :)
Och ser ni så fina de är i sina Katvig-kläder???

Malin ♣


Höstens mode!

Bellio är nu klara med höstens modeller och släpper nu en första sneak-peak!





Tofflorna som står längst fram är de nya och jag har redan spanat in de svarta med orange svamp och de lila med grå uggla. Passar ju perfekt då man bor på landet och har båda runt knuten! Sen är jag fortfarande svag för de gamla trotjänarna röda med grönt äpple och gröna med gul stjärna;

 

På Bellio-bloggen har man under våren kunnat rösta om man som kund tycker att storleksangivelser ska finnas på baksidan om Bellio-lappen på tofflorna, och det tyckte vi, så det blev så!



Alla bilder lånade härifrån.

Jag tycker det blev toppen och klart en fördel till de familjer som har fler barn med tofflor, nu slipper de hålla rätt på vilken storlek de olika barnen har!
Här kommer man till alla de inlägg vi gjort om Bellios fantastiska tofflor om man vill läsa mer om varför de är så bra! :)

Malin ♣


Jag har ju i alla fall nobelt sällskap med...

dsc04893 (MMS)

Jag har ju i alla fall nobelt sällskap medan jag väntar på tatueraren! :)


Idag myser jag runt i eko-outfit! Förutom ...

dsc04915 (MMS)

Idag myser jag runt i eko-outfit! Förutom mjuka ballerinas från Docksta sko (klicka på deras reklambanner under Våra samarbetspartners) och vida, ursköna capribyxor från Dandelion Sportswear har jag en svart, långärmad tee från HM Organic. Perfekta kläder att avnjuta en mysdag med sonen i! :D


Gårdagens lekdejt mellan eko-pojkarna var ...

dsc04909 (MMS)

Gårdagens lekdejt mellan eko-pojkarna var kul! Här har de precis bekantat sig med varandra. :D


Nu är alla Mårbacka-pelargonsticklingar re...

dsc04815 (MMS)

Nu är alla Mårbacka-pelargonsticklingar redo att sättas i större krukor! Jag fick så många att det räckte till alla köksfönster + att några har fått flytta till nya hem hos nära & kära!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla: Glad och pigg i sinnet!
Gjort: Pratat en lång stund med bästa mamma i telen...hon är så bra så jag önskar att alla fick ringa henne vid behov! :D
Gör: Läser lite bloggar och skriver långa SMS till fina vänner!
Planer: Vädret gör att vi bara blir hemmavid och njuter idag! Då Leon tar sin tupplur ska jag rensa lite ogräs och gräva ner lite örter som nu är redo för jorden!
Ikväll blir det en sejour hos tatueraren för lite ifyllning på foten och ytterligare en laser-behandling. Förhoppningsvis är det den sista!
Bästa: Alla inspirerande föreläsningar vi ser vi podcast på kvällarna - underhållning och lärdom i ett och samma!
I behov av förändring: Kanske kan vi få till det med Leons sandlåda ikväll då? Finns inte tid till allt man vill göra.
Leon : Efter mega-mycket lek & bus igår och en kväll som avrundades med spännande motorcykelbesök som sussar han gott i eko-sängen ännu. Förstår honom!
Väder: Så vacker sommarväder så oj, oj!

Malin ♣


TisDagens tacksamhet

Jag har så mycket inre frid just nu, och den kommer mycket av att jag läser Eckhart Tolle och Jakobs Upplyst-blogg varje dag!

Malin ♣


Ekonördarna lämnar omdöme!

Nu har vi hunnit smaka av alla godsaker vi fick hem från Kung Markatta förra veckan och precis som jag trodde blev vi inte besvikna!




 På flaskans etikett kan man läsa; "Natuligt god ljus lager. Detta ekologiska öl är välbalanserat med en rund bitterhet som en äkta pils ska ha. Servera den väl kyld."

Då vi är absolutister kändes det inte som om vi ville öppna ölen och dricka upp den för en recensions skull. Sen hade det inte blivit en bra recension då ingen av oss heller tycker om just öl bland det utbud alkoholhaltiga drycker som finns. Så vad gör man då när man vill vara en seriös blogg-recensent och man lovat både läsare och företag att lämna omdömen? Jo men man tar med ölen till någon som har god ölvana men också ett fantastiskt ölsinne - den perfekta kombinationen för detta uppdrag. :) Så här lyder personens utlåtande;

"Den påminner om ett gott tjeckiskt öl och är faktiskt väldigt pilsner-likt i smaken. Mycket beska och bra smak för att "bara vara en folköl". Lättdrucken och fyllig i smaken. Kommer garanterat att bli en lättsåld storsäljare."

 

Vi tackar för god medverkan av J!

 Här hemma har vi alltid gillat granatäpplen till både ditten och datten - även om det är lite meckigt att peta ur kärnorna och även om fläckarna som i alla fall vi alltid får på oss är näst intill omöjliga att få bort från kläderna så är det värt det för denna sortens äpple är ju så goda.
I denna juice får man allt det där men slipper det meckiga i att peta själv och därigenom slapp vi söla ner oss. Juicen smakar precis som det där goda höljet runt kärnorna och är precis så där rödvins-sträv i smaken som granatäpple är. Men det klart, så är det ju bara ren och skär granatäppeljuice också! :D Även Leon gillade denna även om man såg att det "drog lite bakom öronen" på honom och det är jättebra då granatäpple är så väldigt nyttigt!

 Äppeljuice kan lätt kännas sträv och besk i smaken, och de sorter vi hittat som inte smakat så har då varit söndersockrade istället och det har inte blivit varken gott eller hälsosamt. Den här goda juicen är det ljuvligaste man kan inmundiga! Mums! Som ett gott, sött äpple man inte behöver tugga och ändå helt naturlig. Pressat äpple och inget mer. Underbart! Denna vill jag dricka hela året; kall om somrarna i picknickkorgen tillsammans med goda mackor och smarriga sallader, varm om vintrarna med hel kanel, vaniljstång och kardemummakapslar. Jisses så gott!

 Ska jag vara ärlig så kände jag mig väldigt skeptisk till smakkombinationen fikon och granatäpple. Det var nog kanske mer just att dricka fikon som störde...fikon är i mitt tycke nästan precis för sött för att man ska kunna äta det och jag äter det helst i små, små bitar i t.ex. sallad eller gröt. Men vet ni, denna juice är supergod! Jag tror att det är det sträva och små-beska från granatäpplena ihop med det söta och lite små-sliskiga från fikonen som gör denna till en kanongod juice! Iskall med kanske lite krossad is och en limeklyfta kommer den här att göra succé som alkoholfri drink i sommar! Och det passar säkert ypperligt att tillsätta lite bubbel, kanske mineralvatten eller typ fruktsoda, om man känner för det!

 Persiko- och äppeljuicen gillades speciellt av Leon här hemma. Vi vuxna tyckte den kändes lite för "tjock" för att kännas lättdrucken så jag fick genast en idé om att använda denna som bas då man gör fruktsoppa! Tänk att klippa ner torkade äpplen, lite russin, torkade aprikoser, dadlar och fikon. Ljumma lätt i en kastrull och dricka utomhus. Typ i oktober då det börjat skymma...det ni!

Vad kan man då dra för slutsats av detta? Ja, man kan ju börja med att gratulera Kung Markatta till att de lyckats mer än väl med sin nya dryckessatsning! Kommer vi att köpa dessa? Absolut - om man bortser från ölen! ;) Dock tror jag att äppeljuicen och fikon- och granatäppeljuicen kommer att få förtur ner i kundvagnen!

Malin ♣


RSS 2.0