Chokladtryfflar

Ibland unnar jag mig ett litet avbrott i "det sockerfria året" här hemma och gör egna tryfflar. Tänkte dela med mig av receptet som räcker till 20 ljuvliga tryfflar som fullkomligt smälter i munnen. Jag gör de alltid på choklad med minst 70 % kakaohalt eftersom jag endast äter mörk choklad, men tryfflarna kan varieras i det oändliga. Lämnar även några förslag till det.

Jag lovar; dessa tryfflar kommer att göra succé!

Chokladtryfflar grundrecept ca. 20 st.

200 gr choklad av fin kvalitet (vare sig man använder mörk, ljus eller vit) och såklart helst ekologisk, KRAV-märkt eller Fair Trade. Det blir en godare smakupplevelse då, och detta märke är min favorit!
3/4 dl grädde
25 gr smör (såklart gärna ekologiskt)
1 msk honung (jag använder en närproducerad variant)

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke, gärna rostfri så att inte eventuell plast lämnar en bi-smak. Smält grädden med honungen. Rör sedan ner smöret så att smeten blir blank. Häll över den finhackade chokladen och rör tills allt smält. Ställ att stelna i kylen och använd sedan en sked eller ett kuljärn för att forma tryfflar som rullas i t.ex. kakao.

Några smakförslag;

# Använd 200 gr vit choklad och tillsätt 1/4 gr ( ett ½ kuvert) saffran (köper ekologisk saffran på Grön Gåva) och rulla istället tryfflarna i florsocker. Dessa gjorde storslagen succé på vårt glögg-party i december!

# Tillsätt 4 droppar pepparmyntolja (finns bl.a. på Apoteket) i den mörka chokladen. Rulla tryfflarna i Marianne Crush (sååå gott) eller kakao.

# Använd vit choklad och ta endast ½ dl grädde och tillsätt i msk limejuice i tryfflesmeten (Kung Markatta har jättefin både lime- och citronjuice). Smakar underbart tillsammans med den söta, vita chokladen. Rullas i florsocker.

# I juletid är det gott att dra av lite på grädden och ta ½ dl grädde, 1 msk glögg (koncentrerad) och sedan rulla tryfflarna i hackade nötter.

Tryfflar kan varieras i det oändliga och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Allt smakar ju fantastiskt då man har en sådan ljuvlig grundingrediens som choklad! ♥
Är sugen på att testa tillsätta både lingon och chili i mina tryfflar, dock inte samtidigt, så framöver vid lämpligt tillfälle kommer jag att testa det med. 

Varsågoda och njut! ♣

Kommentarer
Postat av: Sara

Oooh, oh, oh! Jag hoppas att du använder fairtrade-producerad choklad? Mitt nyårslöfte (ett av dem, och jag är en sann chokladoman) är att bara äta just fairtrade-choklad. Känns som ett extremt viktigt problem att ta tag i. Enormt många människor lever på de inkomster de får för kakaoprodukter, och väldigt få av dem får de det borde. Jag har turen att bo i miljömedvetna lund, och kan därför hitta fairtradechoklad i min närmsta affär. Men det börjar också sprida sig mer och mer, bla har Anthon Berg nu släppt ett par stycken. Är du mer intresserad så lägg en kommentar eller så till mig, så kan jag kanske kolla upp fler märken!!!
Kram till dig!

2008-02-23 @ 11:17:35
URL: http://blissara.webblogg.se
Postat av: Malin Harju

Sara: Som jag bloggat om tidigare använder jag endast choklad från Green & Blacks. Den finns bl.a på ICA Kvantum här i stan eller på www.grongava.com

Här i Övik finns ett stort sortiment av eko- eller Fair Trade-choklad och det är bra att det uppmärksammas!

Kramalin

2008-02-23 @ 14:43:46
Postat av: Veronika

De här tryfflarna verkar vara supergoda. Jag ska nog göra en omgång imorgon. Blir de bra så är det dem som jag tänker ge i julklapp till några nära och kära. Naturligtvis fint förpackade.

Postat av: Malin Harju

Veronika: De är bde supergoda och busenkla att göra! :) Kul med så trevliga julklappar, det uppskattas säkert!

2008-11-15 @ 10:13:59
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0