Örtsnäckor

Dessa godingar som Johan bakat kommer vi att bjuda på till maten idag. Vi använde örtkryddor från våran lilla örtträdgård som vi fick då vi fyllde år och vi har smakat dem sent igårkväll med lime-té. De smakade ljuvligt!

Örtsnäckor 40 st., 200 gr.

2 dl. vatten
3 dl. mjölk *
½ pkt. jäst om man bakar med dinkel, annars 1 pkt. jäst
2 msk. råsocker *
2 tsk. salt *
50 gr. smält smör *
11 dl. dinkel * (vi tog 6 dl. siktat och 5 dl. fullkorn)

Fyllning;
100 gr. rumsvarmt smör *
2 dl. riven Västerbotten
2 dl. hackade örter
1 ägg *
1 dl. solroskärnor *
flingsalt *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Smält smöret. Värm vatten och mjölk till 37 gr. Rör ut jästen i det tillsammans med socker, salt och det smälta smöret. Arbeta in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Spara lite till utbaket.
Låt degen jäsa under bakduk 30 min.

Väd upp degen på en mjölad yta och dela den i två delar. Knåda varje del till en rund bulle och kavla sedan ut de till två plåtlånga rektanglar, ca. 1 cm. tjocka.
Bred på smör, strö över örthacket och den rivna osten.
Rulla ihop från långsidan och skär i 2 cm. bitar. Lägg de med snittytan uppåt och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk 30 min. Sätt ugnen på 200 gr.

Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över solroskärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca. 15 min. Låt svalna på galler.

Gott som tillbhör till sallad eller soppa, som ett kuvertbröd eller på buffébordet!



 Bild kommer härifrån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0