Non-fantastic plastic

Plast är något det forskas mer och mer kring, och de resultat som framkommer är skrämmande. I Eco Queen skrivs ett stort uppslag om detta och jag har tagit ut några delar som jag skulle vilja dela med mig av.

Följande farliga ämnen i plast ska man vara extra vaksamma mot;

Ftalater
mjukgörande ämne som gör plasten smidig och mer lätthanterlig.
Finns i bl.a.
smink, hårvårdsprodukter, medicinkapslar och babyleksaker gjorda av plast.
Risker:Djurförsök (usch, en helt annan skrämmande historia i sig) har visat att hanar vars mammor i moderstadiet utsattes för kontakt med ftalater löpte mycket större risk att få skador på reproduktionssystemet.

Bisfenol A, BPA
Finns i bl.a.
nappflaskor (tur det numera finns flaskor til bebisar tillverkade av returglas, gissa om vi ska ha en sådan! Det finns också flaskor gjorda at giftfri plast.) CD-skivor, tandfyllningsmaterialet komposit och livsmedels- och dryckerförpackningar.
Risker: Oberoende djurförsök (huvva igen) har visat att BPA kan orsaka prostatacancer hos hanar och kan försena puberteten för honor samt orsaka polycystiskt ovariesyndrom - ett tillstånd som försvårar graviditet för kvinnor.

Akylfenoler
Finns i bl.a.
textilier, dricksvatten, lösningsmedel, parfymer och luftrenare med doft.
Risker: Minskade fertiliteten hos hanar vid tester.

Polybromdifenyleter, PBDE
Finns i bl.a.
flamskyddsmedel som används för TV-apparater, soffor och andra möbler, kläder och datorer.
Risker: Kan minska mannens fruktsamhet samt storleken på testiklarna. Försämrar även kvaliteten på sperman.

Syntetisk mysk
Finns i bl.a.
Parfymer, luftfräschare och tvättmedel
Risker: Hormonella förändringar

Då denna artikel handlade om att de senaste 13 åren har svårigheten att bli gravida för par under 30 år ökat med 42 % så är fokus lagt på vad plasten kan orsaka för skador gällande fertiliteten. Jag har inte kollat upp vad dessa ämnen mer kan orsakar eller har för risker, då det i nuläget är ett för stort projekt för mig.

Jag kan bara känna då man läser ovanstående; TACK för att vi blev gravida! Och tack för att vi använder ekologiska parfymer, ekologiska duschkrämer- och schampon, tvättnötter och gör våran egen luftfräschare med endera eteriska, EKOLOGISKA oljor eller vatten som ekologisk citron fått dra i.

De gav även tips på lite fler saker man kan göra för att inte få i sig mer gifter än man redan får då det gäller att plasta in överbliven mat;

¤ Använd glasbyttor med lock istället för plastburkar.
¤ Använd smörgåspapper eller wellpapp istället för GladPack eller plastfolie.
¤ Måste termor användas så använd en aluminiumtermos istället för en plast eftersom av två onda tind är detta ändå bättre än plast. Dessutom håller aluminium bättre vilket bidrar till mindre resursslöseri. Plasttermosar tenderar dessutom att ta åt sig av de smaker den haft i sig och föra det vidare till annat innehåll.
¤ Se om det finns ekologisk plast att få tag på. Den är på stark framfart just nu, och då det gäller t.ex. skönhetsprodukter finns snart allt att få tag på. No more excuses!


Kommentarer
Postat av: Johan Melin

Hej



Plasttermos? Aluminiumtermos? Alla termosar som vi har är i rostfritt, och det är bättre än aluminium eller hur?



Mvh Johan

2009-10-23 @ 10:26:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0