Tand-"vård"?

Jag och Johan använder inte fluortandkräm eftersom vi är livrädda för konsekvenserna. Detta är intressant eftersom en av våra närmsta vänner jobbar som tandläkare här i stan samt att vår bäste vän M's pappa är tandläkare!

Om man googlar på fluor så kan man ganska snart läsa att fluor är en mycket giftig, blekt gul gas som framställs industriellt. Fluor förekommer i föreningar som bl.a. används för att skydda mot karies och är därför en aktiv komponent i tandkrämer och fluorsköljningar.

I en artikel av Jan Sällström kan man läsa om fluorens historia och framfart i Sverige som sträcker sig ifrån att vi hade fluortanter på 70- och 80-talen till att man hade funderingar på att tillsätta fluor i dricksvattnet, utöver den halt som redan finns naturligt i vattnet. Det senare är jag väldigt glad att man inte gjorde, dels för att jag tycker det är kränkande mot individens rätt till att bestämma själv och dels för att jag smakat sådant vatten hos klasskompisar då jag gick i mellanstadiet då det tillsatte fluor i sin vattenberedare och det vattnet smakade fruktansvärt illa. Än idag minns jag den artificiella bismaken som fluoren gav. Lite som aspartam ungefär. Jan menar att idag är fluorsköljningarna på väg tillbaka till skolorna samtidigt som allt fler länder väljer att sätta varningsmärkning på sina tandkrämstuber. Hur går det ihop?

Vidare kan man läsa att fluor har visat sig ge skador på både skelett och tänder eftersom det är ett starkt cellgift. Det är ju fantastiskt eftersom man använder fluor för att få starkare och bättre tänder. Detta moment 22 förstår jag mig inte på. Har ni läst på bipacksedeln till Losec som används mot magsår eller svår magkatarr? Under vanliga biverkningar kan man läsa att man kan få magsår eller magkatarrskänningar. Ljuvligt eller hur? Men nu handlar inte detta inlägg om vad jag tycker om läkemedelsindustrin eller hur uppköpta och korrupta jag tror att många läkare och sjukhus är.

Jan skriver att storkonsumenter av vatten, t.ex. diabetiker eller njursjuka kan få i sig ännu större mängd fluor via dricksvattnet eftersom de tenderar att dricka mer vatten än gemene man och om man då dessutom får sitt vatten via ett vattenverk som har högre fluorhalt på sitt vatten är det riktigt illa.
Endast en del av detta fluorintag utsöndras via njurarna och ju surare urinen är desto mindre fluor har utsöndrats. Personer med en kost som gör urinen sur, t.ex. en väldigt köttrik kost, behåller därför kvar en större mängd fluor i sin kropp som sedan i sin tur lagras och binds kemiskt i olika organ.

Svenska livsmedelsverket kräver numera att det ska finnas varningstext på de barntandkrämer som innehåller fluorid samt att det står att barnens tandbostning ska övervakas av vuxna. Dock står det inte vad de vuxna ska vara uppmärksamma på.

Pappa berättade att då han gjorde lumpen var det "en grej" bland killarna att svälja en matsked tandkräm. Detta resulterade i hög feber som då endera gav permis så att de kunde åka hem till flickvänner och familj eller slapp följa med på ute-pass.
Om man kan få hög feber av en matsked vill jag inte ens tänka på fortsättningen om man skulle råka få i sig mer. Dessutom pratar vi om vuxna män, förmodligen i sitt livs bästa fysiska form, hur blir det om ett barn får i sig samma mängd?

För att slippa detta använder vi Weledas tandkrämer som vi köper på Grön Gåva. Nu har vi kört med Ratania under en längre period mycket för den goda smaken och för att den stärker tandköttet. Men vi har även testat den med salt och den var vi också väldigt nöjd med, den var dock mer neutral i smaken.

Weledas hemsida kan man förutom att handla i shoppen eller läsa om antroposofisk medicin även läsa om barn, tandborstning och tips man kan ha i åtanke. Bra läsning!
Kolla även in Cure tooth's hemsida om hur man kan läka sin tänder på ett naturligare sätt eller beställ boken och läs i lugn och ro hemma!


Kommentarer
Postat av: Ika

Hur är weledas tandkräm i konsistensen?



Jag testade en skologisk och fluorfri tandkräm förra sommaren, tror den var från Frantsila, men jag kom inte alls överens med den. När man borstade den blev den ungefär som krita blandat med väldigt mycket vatten.

2008-05-17 @ 14:07:52
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Blissara

Jädrar i himlen vad jag gillar dig och din blogg. Trött och lycklig efter salsa får jag inte fram mycket mer än så, men oj vad jag gillar dina tankar. Du inte bara tycker som jag i mycket, du lär mig dessutom mer om saker jag inte ännu var medveten om! Heja.

Kram.

2008-05-18 @ 03:14:03
URL: http://blissara.webblogg.se/
Postat av: Malin Harju

Ika: Deras salttandkräm blir lite som krita blandat med vatten, men jag tycker inte att Ratania-sorten blir det. Dessutom smakar denna lite gott en stund efteråt, precis den effekt man vill uppnå med tandborstning.



Blissara: Tac! Bra att Ekoblogg kan verka informativt, det var min målsättning från början.



Kram och godnatt!

2008-05-18 @ 08:31:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0