Tankar kring tillgänglighet

ICA-butiken på Teg i Umeå har verkligen skapat sig positiva rubriker som valt att ta bort tobak och "herrtidningar" (läs: porr) från sitt sortiment. Jag behöver inte ens nämna att Ekoblogg gillar detta!
Det som nu är intressant är ju att se hur många andra butiker som kommer att ta efter och hur lång tid det kommer att måsta ta.

Jag och Johan satt och diskuterade det här med tillgänglighet imorse då vi vaknade. Om det bara skulle finnas en speciell tobakshandel som det fanns förr så skulle de riktigt inbitna rökarna fortfarande röka, oavsett öppettider eller hur långt de skulle behöva åka för att införskaffa giftet. Dessa är ju de trogna rökarna som fortsatt röka trots gigantiska procentuella höjningar på deras livselixir. Klart att de skulle fortsätta!
Grejen är dock att färre garanterat inte skulle börja. Alla tonåringar som får leja äldre brorsor eller kompisars pojkvänner för att köpa ut skulle ha svårare att få till det eftersom langare skulle tycka att det kändes drygt att göra sig så mycket besvär för något som inte ens är hans eller hennes. Alltså skulle färre unga börja och därigenom slipper de risken att fastna i ett livslångt beroende som knappast gör någon något gott!

Detta är inget inlägg från moraltanten no. 1; jag har själv snusat i nästan 4 år men slutade för många år sedan för att jag en dag vaknade upp med nyfunnen insikt. Jag vet hur det är att vara beroende av något och jag vet också att det går att sluta bara man vill och lägger manken till men att beroendet och suget sitter kvar i många år.
Därför anser jag att det är så himla viktigt att vi förhindrar att fler fastnar i träsket. Ett träsk som omsätter miljarder dollar per år och som utnyttjar arbetskraft som knappast klassas som Fair Trade. Ett träsk som gör att tiotusentals människpr per år världen över dör av passiv rökning trots att de själva gjort ett sunt och medvetet val! Ett träsk som är uppköpt av skrämmande maffiabossar som styr vissa människor med sådan järnhand att inte ens Amnesty kan rå på dem.
 
Det är dags att vakna, och det nu!

ICA Kvantum Örnsköldsvik; är Ni med???


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Trackback
RSS 2.0