Avnavling

Inte förrän jag blev gravid kom jag i kontakt med begreppet avnavling och att det kunde spela någon roll för barnet om man väntar ett par minuter eller låter förlossningspersonalen göra det direkt vid själva "ut-ploppandet". Den Tidiga avnavlingen innebär att man klämmer åt navelsträngen direkt då barnet föds, innan den ens tagit aitt första andetag, men denna rutin börjar nu bli alltmer omstridd. Om ma låter naturen gå sin gilla gång så pulserar blodet i navelsträngen ytterligare ett par minuter efter att barnet kommit ut, och detta skulle då innebära en blodtransfusion på 10 - 30 % av barnets blodvolym. Summan blir alltså att barnet får mer blod vid en sen avnavling än den tidiga. Om detta dock är bra eller dåligt har man haft olika teorier kring. Det talas om risk för andningssvårigheter och förhöjd bilirubinhalt (denna kan dock bära en risk för gulsot) vid sen avnavling. En annan anledning till att tidig avnavling blivit rutin på de flesta sjukhus är att man i samma veva tar ett blodprov från navelsträngen för att fastställa pH-värdet på blodet. Detta gör man för att man vill veta är hur syrsatt barnets blod var i magen innan det började andas själv. Det ger personalen information om barnet lidit av t.ex. syrebrist vid förlossningen eller inte. 

En artikel i Läkartidningen som baseras på en nyligen utförd studie påvisar dock de positiva effekterna av att avnavla i ett senare skede. Studien visar på att avnavling efter 1 respektive 3 min. efter födseln inte innebar någon nackdel för barnet, jämfört med den omedelbara avnavlingen. Den sena avnavlingen hade fördelen att barnet fick högre hematokrit, d.v.s. högre halt av röda blodkroppar i blodet. (Låg hematokrit är tecken på anemi/blodbrist). I studien uppfyllde endast 2 - 3 % av barnen som avnavlats i ett senare skede kriterierna för anemi. I gruppen däremot som avnavlats kort tid efter födseln uppfyllde 16 % kriterierna för anemi, risken för blodbrist är alltså synbart större vid tidig avnavling. Sen avnavling hade däremot inga negativa effekter enligt studien.

Det man kan göra inför förlossningen är att kolla vilken rutin det egna BB't använder sig av. Har de tidig avnavling som rutin kan man i sitt förlossningsbrev skriva att man vill att de ska låta navelsträngen pulsera klart innan man klampar den. Detta brukar vara genomförbart utan problem förutsatt att barnet ser friskt ut då det föds.


Vad tror/tänker ni eller vilka erfarenheter har ni?


Kommentarer
Postat av: hippihäxan

Det här har jag kommenterat förut i en annan blogg. Anna skrev om det i hus och familj.

På våra barn klippte vi av navelsträngen när den hade pulserat färdigt. Jag litade helt på min underbara barnmorska när det gällde det. Och de verkar ju bara ha mått bra!

Känns som att det är mycket inom den traditionella förlossningsvården som bara går på rutin och snabbt ska det gå! Gillar inte det.

Men som jag berättat förut så födde jag inte heller som "alla andra" överhuvudtaget, utan hemma i sovrummet i lugn och ro, så att ingen grönrock kunde komma med sina rutiner och regler när jag skulle göra det allra viktigaste och häftigaste i mitt liv!

2008-09-05 @ 22:23:55
URL: http://emeliem.wordpress.com
Postat av: Malin Harju

hippihäxan: Hade vi bott större hade jag kanske också velat föda som du, har inte tagit ställning till det eftersom det i detta boende är en omöjlighet.



Härligt att veta att ni gjorde som vi är inne på och att ni tyckte det var en bra upplevelse! Tack!

2008-09-06 @ 07:14:44
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Linda

Hej! Vad glad jag blir att se att det finns fler än jag som skriver om den här viktiga frågan.

Jag skriver om avnavling på Familjlivs forum. Titta gärna in där.





http://www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33799718.html

2008-09-15 @ 19:00:19
URL: http://blogg.aftonbladet.se/15613/
Postat av: Malin Harju

Linda: Vad kul! Ska absolut kika in där! Tack för tipset och för att du skriver om så viktiga saker!

2008-09-17 @ 06:53:09
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0