Friterade squashblommor

Inspirerad av allas vår Jamie Oliver har vi norpat in blommorna från squashplantorna och ikväll ska de friteras och mumsas på!

Så här gör vi;

Friterade squashblommor med krämig ostfyllning, 8 st.

8 st. nyplockade squashblommor *
1 brk. ricottaost
½ dl. riven parmesan *
1 msk. rivet citronskal *
1 msk. finhackad mynta *
½ finhackad chili *
salt *, peppar *

Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Plocka bort pistillerna (eller kanske det heter ståndare) i blommorna och vik försiktigt ut dem lite. Fyll de sedan med en liten tesked och kläm igen dem. De ska vara rikligt fyllda. Låt de sedan ligga i kylen en stund så att fyllningen får "sätta sig" lite.

Vispa samman en frityrsmet med 3 ½ dl. torrt, vitt vin * (eller samma mängd mineralvatten om man vill) och 2 dl. siktat dinkel *. Vispa luftigt med stora tag. Då smeten är lagom ska den se ut som ovispad vispgrädde men ändå fastna på fingret om man sticker ner det i smeten. Är den för tjock, tillsätt mer vin, är den för lös, tillsätt mer mjöl.

Häll ner en liter rapsolja * i en kastrull (eller använd fritös om sådan finnes) och vrid värmen på max. SÄTT INTE PÅ FLÄKTEN! Farligt vid fritering på spis eftersom eventuella lågor dras upp i flottiga fläkten då. Släng ner en liten bit skalad potatis. Då potatisen kommer upp till ytan och ser gyllene och god ut är oljan tillräckligt varm. Ta upp potatisen med ett rostfritt verktyg då varken trä eller plast är att rekomendera. 

Doppa blommorna (och gärna rikliga mängder nyplockad persilja, det är supergott att fritera) ordentligt i frityrsmeten och låt de rinna av några sekunder. Vänd de sedan i lite siktat dinkel. Lägg i dem i kastrullen bort från dig så att det inte stänker upp het olja, och ha kastrullens lock nära till hands under hela friteringen. Låt de fritera ett par sekunder så att de får fin färg, ta sedan upp dem och låt de rinna av på hushållspapper. Då blommorna friterats klart slängs persiljan i efter att ha doppats i smet och mjöl.

Avnjuts gärna med ett glas vitt * och ett gott bröd * i trevligt sällskap!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0