Julklappar

Jag & Johan har tänkt lämna som förslag att vi från och med nästa jul skippar klapparna helt, förutom till barnen, och hellre ger en summa (att man kommer överens och alla ger en fast summa per hushåll, inte per person man brukat ge klappar till) till valfri välgörenhetsorganisation. Nämnde det för käre far igår och han hakade på direkt.

Vill man ändock ge klappar så finns det en massa bra. Vill man köpa nytt (ibland behövs ju faktiskt det) finns drösvis med vettiga, eko-reko-klappar och vill man inte det så tycker jag man kan börja bl.a. här;

¤ Unicef - deras webbutik

¤ Rädda barnen - köp design som hjälper barn här

¤ Barnfonden - deras gåvokatalog

¤ Childhood - deras shop

¤ WWF - deras webbutik

¤ Naturskyddsföreningen - deras shop

Julklappar till personalen? Vi skickar dina julklappar!


Handmålad glaskula Armband för global vänskap

Thailändska virvelmuggar Klotljus från Sydafrika

Bilder lånade härifrån.

De ovanstående har, som ni ser, webbutiker där man kan köpa både produkter där överskottet går till välgörande ändamål, och hos vissa av dem köpa direkt hjälp, t.ex. filtar, moskitnät, modersmjölkserättning mm.
Hos Little Bloom kan man också köpa delar av Unicefs sortiment, t.ex. deras första BRIO-järnväg & julkort.

Jag & Johan är världsföräldrar genom Unicef, medlemmar i Djurens Rätt samt att vi i år skänkt pengar till Min stora dag, Bröstcancerfonden, Barncancerfonden, prematurforskningen och En vit jul-kampanjen. Att ge är bland det största och mest glädjande som finns! Vi har även skickat säckvis med kläder som vi rensade ut i samband med flytten till missionärsarbete i krigsdrabbade länder samt skickat de möbler, husgeråd mm. som vi gjorde oss av med till Second Hand-butiker så att de kan säljas och vinsten gå till behövande. Årets vi-skickar-inte-julkort-utan-skänker-pengar-istället kommer att köpa något via Barnfonden; Kanske en get eller ett par grisar? Eller ett microlån till unga entreprenörer som ger avkastning på lång sikt, ett par doser näringstillskott till undernärda barn eller ett gäng kryckor till barn? Vad sägs om 12 myggnät som skyddar mot malaria, 2 kg. frön till grönsaksodling, 5 fruktträd eller ett set med trädgårdsredskap? Tänk att få ge barnen ett bibliotek,  en massa utbildningsmaterial eller kilovis med leksaker till förskolor? Företag kanske kan slopa personalklapparna i år och satsa på att renovera en brunn eller två i Gambia, eller kanske köpa en symaskin till en yrkesskola? I samma veva kan man köpa vattenfilter till skolor. Vi får se vad vi väljer av allt detta som jag nyss räknade upp, man skulle vilja ge allt och det flera gånger om!

Vill man istället köpa mer personliga gåvor kan man scrolla neråt och spana in de tre kategorierna;

Pappa/pojkvän/make/bror/morfar/farfar/svärfar/svåger

  

Bilder lånade härifrån.

Boxershorts, snygg farfarströja och en skön finstickad, jumper från Braintree. Tillverkade i hampa. Detta hittar man bland Bazca's inspirerande sortiment!

 Bild lånad härifrån.

Ekologiska C-System Finishing Paste fixar julfrisyren! Kommer från MOP och finns hos e-beautyshop. En underbar stylingprodukt som jag själv använder för att fixa håret och ge det textur. Doftar dessutom naturligt ljuvligt, inte syntetiskt alls!

 Bild lånad härifrån.

Den ekologiska lyx-chokladen från hovleverantören Prestat finns att köpa hos härliga Hildur. Passar bra ihop med en kopp nybryggt, gott kaffe; köpt ett ekologiskt, KRAV-märkt och gärna Fair Trade-märkt kaffe. Häll över i en annan fin burk (se till att locket håller riktigt tätt bara) och knyt ett vackert band runt eller gör en unik etikett. Saken är kirre-biff!

Produktbild: Baron Fuenté Bild lånad härifrån.

Även om vi alltid firar vita jular vet jag att inte alla gör det. Ekologiska champagnen Baron Fuenté Galipettes Brut (nr. 7414) från Frankrike kanske kan förena gourmanden med eko-tänket? En torr, mycket frisk & fruktig smak med viss brödighet. Bär inslag av äpplen, päron, hasselnötter och citrus. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Finns på Systembolaget. Köp med MSC-märkta räkor, en ekologisk baguette och gör en egen ekologisk aioli och låt mannen i ditt liv få njuta av eko-lyx på hög nivå!
Packa allt i dessa rättvise-märkta korgar av återvunnen plast så är ni snälla mot miljön rakt igenom! Perfekt att ha som t.ex. frukskål sedan så innehållet är uttömt. Kommer från Handed by och finns hos Durabeldesign.

Korg stor Bild lånad härifrån.


Mamma/flickvän/maka/syster/mormor/farmor/svärmor/svägerska

 Bild lånad härifrån.

Alla gillar väl sköna kläder? Och om de är eko så blir de ännu skönare, jag lovar! Ovanstående sköna yogabrallor från Blingo hänger i både min & Leons garderob och är väl använda utan spår av det på kvalitén!

 Bild lånad härifrån.

En vacker bok för personliga tankar, dikter eller allmänna reflektioner finns på Vattumannen! Blanka sidor med silkeslen, hård pärm.

Carolas ekokök : mat som smakar på riktigt Bild lånad härifrån.

Carolas ekokök av inspirerande Carola Magnusson skulle i alla fall jag bli jätteglad över att få i julklapp! Hör bara; "Carola Magnusson är en av de bästa kvinnliga kokboksförfattarna i världen - och mattant. Hon har gjort ekoköket känt och älskat. Hennes anhängare finns både bland kräsna matrecensenter, miljömedvetna forskare och bland barnen på Katarina Norra skola, Katarina Södra skola och Alfaskolan i Solna samt på DHL's bistro. Orsaken är enkel. Att äta vad Carola Magnusson ställer fram är att uppleva mat på riktigt och på nytt. Kanske beror det på att Carolas mat både gör gott för kroppen och för jorden, och att maten är så himla god. Hon visar dig hur enkelt det är att laga god mat - mat som är nyttig, som inte skadar naturen och som är god på riktigt. En av de starkaste trenderna idag är att leva ekochict: på ett sätt som är bra för jorden och nyttigt för dig själv. Carolas mat har varit föregångare för den ekochica livsstilen. Våra barn har felaktigt lärt sig att bara onyttig skräpmat smakar gott. Carola Magnusson visar att mat lagad från grunden faktiskt är mycket godare." Finns inbunden på Bokus för 162 :-.

 Bild lånad härifrån.

Vare sig man väljer att applicera parfym eller ej efter den dagliga tvagningen ;) kan det vara skönt med en doftfri deodorant som inte konkurrerar med andra dofter. Detta saltstift är en deodorantsten som tar hand om luktframkallande bakterier utan att täppa igen hudens porer och därigenom förhindra kroppen andning. En ren naturprodukt som är extremt dryg, jag har haft min i snart 4 år! Finns på Grön Gåva.

 Bild lånad härifrån.

Fina naglar året om får man med de fina eko-nagellacken från Sante. Börja med att mjuka upp naglarna i ett skönt handbad med lite olivolja. Torka de sedan noggrannt så att inget fett från oljan finns kvar på nageln. Peta försiktigt ner nagelbanden med en orangepinne eller en tops och applicera sedan två eller tre lager lack. Låt torka noga mellan lagren. Jag har det vita och det rosa och de sitter jättebra på nageln! Finns bl.a. hos Softskin.

Barn

Bokstavspussel Världens barn Bild lånad härifrån.

Hos Ekokul finns som vanligt en massa härliga eko-leksaker! Vi har önskat detta träpussel till Leon. Ett bokstavspussel med världens barn som på ett pedagogiskt sätt lär ut om både vår jord och alfabetet. Tillverkas på Sri Lanka där arbetarna ges trygghet med stabila arbetsförhållanden och bra löner.
Glöm inte att rösta på er favoritleksak och ha chans att vinna den på Ekokuls Facebook-sida. Den 10 december dras två vinnare! Och för er som endast tänker satsa på eko-leksaker i jul, kolla in Ekoleks åldersindelade önskelista!

  

  Bilder lånade härifrån.

Ecoloco har som alltid de allra gladaste ekologiska barnkläderna och en stor favorit här hemma är både danska Katvig som du hittar här och svenska Duns som du hittar här. Jag menar, hur kan man inte gilla? Glöm inte att ta del av deras julkalender som bjuder på eko-schyssta tips (den 1 december var tipset att vara mer manuell och ersätta de maskiner som går att ersätta, om än tillfälligt. Varför inte vispa grädden för hand och låta elvispen vila då?) och härliga saker ur butiken som den dagen sänkts med 24 %!



Passa på att bli miljösmartare och fynda julklappar på samma gång!

Snuttefilt mellan Bild lånad härifrån.

Till det lilla pyret i jul passar snuttefiltarna från NooNoo i ull alldeles ypperligt. Denna har storlek 26 x 26 cm. och är tillverkad i filtad ull. Den har handbroderier av småkryp som är gjorda efter barnteckningar på ena sidan medan den andra sidan har små tovade knoppar runt kanten. Dessa är extremt pillvänliga för små babyfingrar! Leon har en sådan som han fick av Kretsa då han föddes och han låg jämt och mojsade med den då han ammade. Ull tar dessutom lätt upp omgivande dofter från t.ex. mamma & pappa och ger på så vis en trygghet för barnet. Med en liten ögla på ena sidan ksn den lätt fästas i t.ex. en napphållare så att den inte tappas bort. Ekologisk och etisk produktion och tvättas i maskin på 30 °. Finns hos Kretsa - alltid fraktfritt och leverans inom tre dagar.

 

  Bilder lånade härifrån.

                   Bilder lånade härifrån.

Vilka fötter skulle inte bli varma i sköna, ekologiska tofflor från Bellio? Det mjuka och väldigtt formbara lädret kommer från Uppland där det garvats vegetabiliskt vid Tärnsjö Garveri. De färgas sedan utan farliga substanser och lädret är ekologiskt certifierat som WHITE LINE Leather genom kontrollorganet TÜV i Tyskland. Tofflorna sys sedan helt för hand på Docksta Sko's fabrik strax söder om Örnsköldsvik. Eftersom lädret inte innehåller krom eller några andra farliga ämnen, blir dessa eko-tofflor komposterbara då de är helt färdig-förbrukade! Eftersom lädret är kromfritt är de också anpassade för känslig hud och har en minimal påverkan på miljön. På nätet säljs tofflorna på Ecoloco.

 Stapelleksak glad gubbe 

Bilder lånade härifrån.

Leon har både sälen (den fick han i present av Little Bloom) och stapelgubben och de är rikiga favoriter, både av honom själv och bland hans vänner! Sälen är tillverkad av gamla fruktträd och gubben är tillverkad av gummiträ som efter 25 år gett allt gummi den kan ge. Båda är målade i giftfria färger och säljs hos Little Bloom.

Alla möjliga

 Bild lånad härifrån.

Hos Vattumannen finns Alkemisten av Paulo Coelho - en bok jag tror alla (nästan oavsett ålder & kön) kommer att ta till sig och uppskatta!

 Bild lånad härifrån.

Samma butik har även den ekologiska spikmattan Shakti Eco från Shaktimattan. Läs här om varför jag anser att den äkta Shaktimattan är bättre än kopiorna.

 Bild lånad härifrån.

Spelet Eco MIG från Ekokul är en perfekt gå-bort-present då den kostar ungefär vad en "vettig" blomma brukar gå lös på. Dessutom håller den för alltid, behöver ingen regelbunden tillskötsel och passar alla åldrar! Att den också utökar ditt eko-kunnande är verkligen grädde på moset!

 

  Bilder lånade härifrån.

Köp egna pärlor i naturmaterial från Pagoni och trä egna halsband eller armband. Mismatcha gärna olika material såsom trä, keramik och nötter för att anpassa efter vem du gör åt och vad det ska bli. I butiken finns alla tillbehör samt kunnig personal - jag vet det av erfarenhet! 

 Bild lånad härifrån.

Paulo Coelhos kalender för 2010; Inspiration passar både ung & gammal, man & kvinna! Finns hos Vattumannen.


Har jag lyckats inspirera några av er?

Malin ♣

 


Kommentarer
Postat av: Henrik / enbättrevärld.nu

Mycket inspirerande, den kommer med på min lista över alla bra bloggar och ställen som har bra julklappstips :)



Paulo Coelo är helt underbar med! Fått 2 böcker i julklapp av en god vän tidigare och hoppas på en 3:e i år.



Till dig och dina läsare kika gärna in på min bloggadventskalender med klapptips, tänkvärdheter och ett och annat erbjudande med rekostuk ända fram till jul. PS Tipsar redan om morgondagens "lucka 2" ;)



Ha en skön december!

2009-12-01 @ 21:00:24
URL: http://enbattrevarld.nu/blogg
Postat av: Lina

Tack för tipsen Malin!

Jag kommer absolut inte skicka några julkort i år, utan mina nära och kära ska istället få äran att ge några handikappade barn på Fillippinerna kryckor! Tror och hoppas att de kommer uppskatta det betydligt mer än att få ett julkort som de snart slänger!



Fy fasiken vilken toppen idé!

2009-12-01 @ 22:04:30
URL: http://lhlettenstrom.blogspot.com
Postat av: Malin

Halloj!

Är nu inne på min tredje (!) ekologiska deodorant som tyvärr också den får mig att lukta skunk. Jag känner att jag inte orkar lägga mer pengar på detta... men samtidigt vill hitta en ekologisk deo som fungerar.



Funkar Thai deon bra? Jag börjar tro att det är individuellt vad som biter på lukten, för den deo jag använder nu vet jag att andra gillar...



Och sen en till grej. Jag har märkt att du alltid ger svar på kommentarerna här i DIN blogg... Det är ju synd att blogg.se inte har någon tjänst så att man kan få epost om man fått svar på sin kommentar. Nån gång förut när jag kommenterat i din blogg så har jag gått tillbaka och försökt se om jag fått svar- men minns inte i vilket inlägg jag skrivit.

2009-12-01 @ 23:11:42
URL: http://ekofin.blogg.se/
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Henrik / Enbättrevärld.nu: Vad härligt att möta en Coelho-like! Och tack, både för att du vill använda tipsen och för att du tipsade om din kalender!



Lina: Åh så härligt! Ja, jag tror eller nej, är ÖVERTYGAD om att de kommer att uppskatta det mer! Man kan ju skicka e-mail med julhälsningar.



Kul att du gillade tipset! :)



Kramalin



Malin: Både jag och Johan är supernöjda med våra, men det är ju som sagt individuellt.

Ja, det är knivigt. Jag har helt enkelt inte tid att svara på alla kommentarer om jag ska svara i era bloggar, + att alla inte har en egen blogg så de måste jag ändå svara åt här. Ni får liksom välja - svar här eller inte alls. Jag lägger ner nog mycket tid på bloggen ändå så jag kan inte avsätta mer, tyvärr. :)

2009-12-02 @ 08:18:34
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Balanse

Takk Malin med familie, dette var virkelig nyttige tips! Jeg har fått masse inspirasjon til etiske og økologiske julepresanger nå. Heldigvis, siden jeg ble tatt på senga av Desember, som kom altfor fort i år.



Ønsker dere en fredfull og harmonisk adventstid på Lyckobacken :)

2009-12-02 @ 13:02:58
URL: http://okohagen.wordpress.com
Postat av: vintageretroprinsess

Den eco shakti mattan ligger inpackad och väntas på att bli öppnad den 13 decembe då kenny har sin födelsedag :)

vet att det kommer vara en lycklig kille den dagen :)



Hoppas att du kryar på dig massa kramar

2009-12-02 @ 13:24:59
URL: http://bambii.blogg.se/
Postat av: JohannaW

Tack för de jättefina tipsen! Precis vad jag behövde! Jag har nu köpt från både unicef och barnfonden. :)

2009-12-02 @ 23:19:29
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Balanse: Tack snälla! Även på Lyckobacken kom december bara så där! :) Önskar er detsamma borta i grannlandet!



Lycka, hälsa & välgång!



vintageretroprinsess: Åh vilken bra present! Toppen! Han kommer säkert att bli glad! :D



JohannaW: Vad roligt att höra, det gläder oss oerhört! TACK!

2009-12-03 @ 09:19:44
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0