Citronpaj
Citronpaj, 200 grader
Pajskal:
3 dl. siktat dinkelmjöl *
1 msk. råsocker * (dubbla mängden om strösocker används)
125 gr. smör *
1 äggula * eller 2-3 msk vatten
Fyllning:
3 ägg *
2 dl. socker *
2 msk. siktat dinkel *
2 tsk. vaniljsocker *
2 dl. vispgrädde *
1 lime *
1 citron *
Garnering:
1 lime *
florsocker *
Servering:
3 dl. vispgrädde *
Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.
Gör så här:
Gör pajskalet. Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform ca. 24 cm. i diameter. Ställ in i kylen ca. 30 minuter.
Gör fyllningen: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas). Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca. 30 minuter.
Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.
Pajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering.
♣