Biologisk plast

Apropå alla inlägg och funderingar kring plast så kunde man den 26 december ifjol läsa i USA Today att det nu håller på att tillverkas oljefri plast av majs. Företaget som ligger bakom detta heter NatureWorks och har redan börjat tillverka produkter av majsplasten, t.ex. skal till mobiltelefoner, matlådor och grattis-kort. Tekniken med vilken plasten framställs kallas Ingeo och plasten har getts namnet Mirel. Man tillverkar nu även blöjor, handtag till rakhyvlar, sminkförpackningar för att nämna några saker.

Mirel is a family of plant-based, biodegradable plastics. It's being made into such items as razor handles, cups and packaging for cosmetics. Bild lånad härifrån.

Hos Jordklok kan man köpa produkter av nedbrytningsbar plast gjord av majsstärkelse, t.ex. i skepnaden av fryspåsar, sopsäckar, hundbajspåsar samt i komposterbar plast där det t.ex. fanns avfallspåsar. Den nedbrytningsbara plasten från Oxo-Bioplast bryts ner av den vanliga luften till de naturliga beståndsdelarna kolsyra och vatten efter ca. 1 ½ år och avger i nedbrytningsprocessen inga metangaser. Den komposterbara plasten från Bioplast bryts ner till 100 % i en kompost på 10-45 dagar beroende på vilket komposteringsätt som används. Dessutom "andas" deras påsar Biobag vilket betyder att fukt kan avdunsta och innehållet torka.

Jag har beställt fryspåsar, avfallspåsar och hundbajspåsar åt oss och det känns så skönt! :) Tog det mesta från Oxo-Bioplast eftersom vi inte har kompost nu!


Kommentarer
Postat av: Annie

Jag har verkligen efterfrågat fryspåsar, jättebra att det finns!



/Annie

2009-01-08 @ 12:52:01
URL: http://viviv.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Annie: Ja, det är ju toppen! :)

2009-01-08 @ 13:33:30
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Annica

Oj, vilken bra sida, jordklok.se! Det här är det som är så fantastiskt med din blogg, du öppnar dörrar till sådant vi andra inte ännu tänkt på. Tack och keep it up!

2009-01-10 @ 16:30:52
Postat av: Malin Harju

Annica: Ja, den är toppen! Tack snälla för dina värmande rader, de gjorde mig så där härligt söndagsglad! :D

2009-01-11 @ 14:16:55
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0