Tommy tycker om mig!

Jo, det är sant! Om inte Tommy Svensson  tyckte om sina medmänniskor skulle han inte åka runt och föreläsa såsom han gör om tillsatser och hemska E-nummer i maten.

Igår på Gnistan uppkom en del nya saker, men även om man hört mycket av det han sa förr så behövdes det en påminnelse. Man behöver bli peppad och sporrad till att fortsätta, för ibland känns det som en ogenomtränglig djungel!
Det han tog upp var att mononatriumglutamat (en av de farligaste tillsatserna och en smakförstärkare) inte längre bara går under beteckningen E 621 utan numer även kan vara 3 av de 8 olika näringsjäster som finns samt att maltodextrin också är en glutamat.

Han pratade även om att palmolja (den icke-ekologiskt framställda) var hans nästa "hat-objekt" efter att ha varit nere i Asien nyligen och sett framställningen. Palmoljefrukterna växer alltså längst upp i palmens krona med en luftfuktighet p över 90 %. I denna gynsamma miljö bildas mögel på frukterna men det struntar man i vid framställningen så möglig frukt blir alltså olja. Olja som man använder extrationsbensin för att utvinna. Dock bojkottar vi palmolja nästan helt här hemma pga. den naturskövling den är orsak till!

"Glädjande" var att han också helt föraktade karragenan (E 407) som jag tidigare tagit upp. Det framställs ur rödalger som ett stabiliseringsmedel men vid framställningen används också extrationsbensin som är cancerframkallande och kan orsaka bl.a. fosterskador.

Vidare menade Tommy att hittar man inte ekologisk sojabönor eller produkter tillverkade av dem ska man helt avstå eftersom 97 % av all soja som produceras är besprutad eller genmodifierad. Efter bommull, kaffe, bananer och citroner så är sojabönan den mest besprutade produkten i världen.

Han tipsade också om grönkål som enligt honom är den allra nyttigste grönsaken man kan äta. Enligt honom skulle en kost bestående av endast lamm-lever, grönkål och gammeldags mjölk kunna tillgodose en människa med allt den behöver för att inte bara överleva utan faktiskt också må bra och hålla sig frisk! Ett tips för er där ute som inte har något emot att vare sig dricka gammeldags mjölk och äta lamm-lever. Självfallet kan det bli väldigt ensidigt med en så pass ovarierad kost, men det är bra att veta hur nyttiga dessa tre saker är. Grönkål får vi med vår Rekolåda och det är en fantastisk gröda som man kan göra de mest ljuvliga soppor med!



Bild lånad härifrån.

Sammanfattningsvis kan man också tillägga att det svenska livsmedelsverket är så korrupt och uppköpt att det inte är mycket att hänga i julgranen men det hade jag inget till övers för redan. Men jag tror vissa blev chockade av den upplysningen igår.

Åh, jag hade velat ta med er allihopa dit!

För er som vill läsa mer kan man gå in på Utbildingscenters hemsida och klicka på Nyhetsbrev för att ladda ner dem och läsa mer! Och ni, skicka dem gärna vidare till andra som ni tror skulle kunna vara intresserade! 


Kommentarer
Postat av: Nadia

Å varför hade jag inte tipsat min gode jornalistvän... hon är rätt intresserad själv plus hon hade kunnat skriva om detta som är så viktigt i tidningen så det hade nått ut till fler!!!

2009-03-27 @ 18:22:09
Postat av: Lisa

Ååå, jag ville ju fara men det fanns inte tid över för det. Kanske någon annan gång.

2009-03-27 @ 20:22:18
URL: http://lmh.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Nadia: Ja men gud, hur kunde vi inte tänka på E?



Lisa: Han kommer garanterat att komma igen, detta var ju tredje gången han kom!

2009-03-28 @ 08:14:17
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Skulle vilja ha i skrift hur korruptheten ser ut för det är något som jag många gånger önskar berätta för att ge tyngd åt varför våra livsmedel är så vidriga osv ... men det finns kanske inte på pränt?

2009-03-30 @ 11:47:33
Postat av: Malin Harju

Nadia: Vet inte om det finns. Men jag håller med om att man skulle vilja det!

2009-03-31 @ 08:31:45
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0